Помідори: користь і шкода для організму, калорійність

500 років тому помідори вважалися отруйними і їх давали тільки перед стратою разом з іншими отрутами. 350 років тому вони потрапили на територію як заморський овоч і цілющий ліки, а вже в 1920 році стали одним з найпопулярніших страв. Як і що лікують томатами зараз, яка калорійність помідорів і чи можуть вони зашкодити людині?
Користь овоча для організму
Більшість садівників навіть не підозрюють, що звичайний овоч, який росте у них на городі, є не тільки смачним салатом або закускою, але також цілющим ліками від багатьох недуг.
У його склад входить багато вітамінів, які є складовою частиною препаратів для зниження тиску, нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, поліпшення зору і навіть для запобігання розвитку ракових захворювань.
Розглянемо докладніше, що є корисного в томаті і кому його треба їсти.
- Калорійність помідорів, свіжих і консервованих, є негативною, тому, чим більше ви поглинаєте ці червоні плоди, тим краще буде для вашого організму. Природне розщеплення жирів відбувається досить швидко, вже через кілька тижнів ви зможете непомітно скинути пару кілограмів, при цьому відмовлятися від звичних для вас продуктів не доведеться. Ви можете самі порахувати, скільки калорій у томаті, який ви з’їдаєте: 100 грам продукту містить від 15 до 45 калорій (від чого це залежить – опишемо далі).
- Захист від опіків. Сік здавна використовувався як високоефективний крем проти сонячних променів, досить 1 раз промити шкіру, щоб рідина вбралася в пори, і вплив ультрафіолету буде набагато менше, ніж зазвичай. Опіки також намазують томатним соком, щоб біль вщух, а роздратування шкіри було мінімальним.
- Маски для обличчя. З перекрученої м’якоті томатів, листя м’яти, вишні роблять відмінні маски, які живлять шкіру, виводять з неї зайві шлаки, забруднення. Вони нічим не гірше масок з огірка, які всі звикли робити. Відмінний засіб для боротьби зі зморшками, які практично зникають після 3-4 тижнів періодичного накладання маски на обличчя.
- Розширює судини, виводить зайву рідину з організму. Люди з гіпертонією відразу відчують користь вживання цього овоча, так як тиск поступово нормалізується, судини розширюються. Потрібно випивати 2 склянки соку в день. Корисним буде овоч для людей з варикозним розширенням вен. Мазь з тертих томатів намазується на ноги, потрібно тримати близько 1 години. Процедуру повторити 2 рази в день, після чого звернення крові і лімфи значно покращиться, набряклість спаде.
- Протираковий засіб. Лікопен, що міститься в томатах, є сильним антиоксидантом, який знижує ризик захворювання на рак на 45%, особливо на рак передміхурової залози і легенів.
- Покращує травлення. Міститься велика кількість кислот, ферментів, які допомагають шлунку впоратися з важкою їжею, а також з жирами.
- При анемії. Великий вміст заліза, яке є незамінним при підвищенні гемоглобіну в організмі, дозволяє швидко подолати анемію і закріпити ефект надовго.
- Противірусний засіб. 120 мг аскорбінової кислоти на 100 грамів продукту – відмінний показник для будь-якого фрукта, не кажучи вже про овочі. Томати – це вірний спосіб підвищити імунітет людини. Будьте готові зустрічати осінь і сльоту у всеозброєнні.
Як бачимо, звичайний овоч може стати панацеєю від багатьох недуг, варто лише вчасно розпочати профілактику захворювань, вживати в їжу свіжозібрані томати і все буде в порядку!
Скільки калорій в помідорі або як правильно сидіти на томатній дієті
Виявляється, що навіть один і той же овоч може давати різну кількість енергії, в залежності від того, коли він був зірваний, де зберігався, а також за яких умов ріс. Щоб дієта була якомога ефективнішою, потрібно знати, скільки ккал в помідорі, який ви купуєте на базарі, як правильно його вибирати, який продукт є небажаним.
Свіжий тепличний помідор має в середньому 17 ккал в 100 грамах м’якоті. А ось точно такий же продукт, тільки який був узятий з городу, міститиме вже 23 ккал.
Така різниця обумовлена тим, що у відкритому грунті більше корисних мінералів, органіки, а також світла, завдяки якому в рослині накопичується більше хлорофілу при фотосинтезі. Але пам’ятайте, що будь-яка хімія, якою обробляються рослини в теплицях, може бути небезпечна не тільки для вашої фігури, але й для вашого здоров’я.
Не купуйте товар, якщо ви не впевнені в екологічності і не маєте під рукою нітрат-тестера. Краще віддайте перевагу тим, які вирощувалися у відкритому грунті.
Якщо вам дуже важлива калорійність, томат найкраще проварити – тоді з нього вимиваються органічні речовини, більше 13 ккал в 100 грамах продукту не буде.
Але пам’ятайте, що термічна обробка вбиває 80% вітамінів, тому її актуальність вкрай сумнівна.
Вона буде корисна для людей, метою яких є тільки зниження ваги, а не оздоровлення всього організму комплексно.
Набагато «легше» для організму буде зелений томат, адже калорії в ньому практично не містяться, так як більша їх частина потрапляє туди в процесі дозрівання. У 100 грамах зеленого томата буде не більше 6 ккал.
Але врахуйте, що не можна перестаратися з вживанням такого продукту, адже в зеленому овочі міститься багато органічних кислот, в тому числі синильна. Вона може отруїти організм при великому її скупченні в шлунково-кишковому тракті.
Дотримуйтесь норму, не вживайте більше 300 грамів в день.
Таким чином, можна зробити висновок, що вживаючи в раціон помідор, ккал від 6 до 23 ваш організм отримає, але витратить на перетравлення даної маси їжі близько 38 ккал. Чим більше ви будете їсти, тим більше ваги ви скинете.
Але пам’ятайте, що дієта з одного продукту – це небезпечно для організму, щоб ви не їли. Ви повинні щодня поставляти йому потрібну порцію мікроелементів.
Просто зменшуйте порції, замінюючи їх томатами, і ви дуже швидко схуднете!
Шкода, протипоказання і кому може стати гірше після томата
Насправді, це цілком невинне блюдо для тих, у кого немає ніяких захворювань або проблем з шлунково-кишковим трактом. Однак є деякі групи людей, кому не рекомендується вживати даний овоч. Розглянемо докладніше.
- Харчова алергія. Всі, хто страждає таким недугом, не повинні зловживати ним, оскільки алергени, що містяться в м’якушці, можуть накопичуватися та несприятливо впливати на організм людини.
- При подагрі або проблемах з нирками не слід пити томатний сік, оскільки він лише посилить захворювання, адже містить велику кількість пуринових підстав. Вони швидко накопичуються при дисфункції нирок.
- При занадто низькому тиску не варто вживати багато продукту – він додатково розширює судини та знижує артеріальний тиск у кровоносній системі. Може бути запаморочення, погане самопочуття та непритомність.
- При каменях у нирках слід обережно вживати сік. Потрібно проконсультуватися з лікарем та пройти УЗД, оскільки помідори мають сильні сечогінні властивості. Камені можуть почати виходити з нирок, а в деяких випадках це може бути дуже небезпечно. Переконайтеся, що немає надто великих каменів, які можуть перегородити жовчні протоки.
Якщо у вас немає вищезгаданих проблем зі здоров’ям, можете сміливо вживати смачні помідори практично в будь-якому бажаному для вас кількості. Але не забувайте про інших вітамінах, які містяться у фруктах і овочах.
Користь і шкода помідора для організму: калорійність, протипоказання
Томати – однорічні трав’янисті рослини сімейства пасльонових з яскравими, соковитими плодами. Господині готують з них різноманітні страви, дієтологи відзначають низький вміст вуглеводів, а терапевти рекомендують пацієнтам з хворобами серця.
Люди, які віддають перевагу помідорам, не завжди правильно оцінюють їх користь і шкоду для організму. Існує думка, що томат не так хороший і нешкідливий, як прийнято вважати.
Інформація про цей овоч допоможе прийняти рішення про додавання його в меню або виключення з раціону.
Калорійність і хімічний склад
Помідори – часті гості на повсякденному або святковому столі. Ця культура доступна практично цілий рік. Різноманіття форм і розмірів дозволяє готувати з них різноманітні страви: великі помідори використовують для салатів і соусів, більш дрібні округлої форми висушують або маринують, а черрі часто готують цілком.
Це цікаво: з точки зору ботаніки томат – ягода, а в кулінарії – овоч.
Калорійність свіжого помідора становить близько 20 ккал на 100 грам продукту. Співвідношення основних поживних речовин розподіляється наступним чином:
- білки – 0,6 г;
- жири – 0,2 г;
- вуглеводи – 4 г;
Зміст золи в продукті – 0,7 г, органічних кислот – до 0,5 г, цукрів – до 3,5 г на 100 г. Харчові волокна помідора складають 1% маси та є нерозчинними.
Вони не перетравлюються в шлунково-кишковому тракті і не беруть участі в підрахунку калорій.
Невелике – до 0,3% ваги – кількість крохмалю дозволяє дієтологам відносити помідори до некрахмалістих овочів і рекомендувати їх тим, хто бажає схуднути. Плоди цього овоча соковиті, оскільки води в них близько 93%.
Помідори містять різноманітні жиро- і водорозчинні вітаміни. З водорозчинних це: аскорбінова кислота (вітамін C), фолієва кислота, вітаміни B1, B3, B5, B6, H, PP. Найбільше в томатах вітаміну C – до 25 мг на 100 грам.
Жиророзчинні вітаміни в помідорах (A, D, E) представлені в меншій концентрації. Вони правильно засвоюються і приносять користь при вживанні з олією або сметаною.
Окремої згадки заслуговує опис мінеральних речовин. Помідори багаті наступними макроелементами:
- калій – 280 мг;
- хлор – 57 мг;
- натрій – 41 мг;
- фосфор – 26 мг;
- магній – 21 мг;
- кальцій – 14 мг;
- сірка – 12 мг.
Основні мікроелементи – цинк, йод, залізо, мідь.
З органічних сполук найбільшу користь приносять лікопін і антоціані. Ці речовини – антиоксиданти, які відіграють важливу роль у захисті оболонок клітин від вільних радикалів.
Вони запобігають розвитку онкологічних захворювань і забезпечують захист від передчасного старіння.
Антоціані також благотворно впливають на дрібні судини, захищають від вірусних і бактеріальних інфекцій, зберігають здоров’я серця, судин, нирок, а також сприяють збереженню зору і слуху.
Корисні властивості для організму
Люди, які стежать за своїм здоров’ям, ретельно вивчають, яку користь приносить вживання томатів. Деякі захворювання можна запобігти або полегшити їх перебіг за допомогою правильного харчування. Основні корисні властивості помідорів є приводом включити їх до щоденного раціону:
- Запобігання захворювань серцево-судинної системи або полегшення їх перебігу. Помідори багаті вітамінами, які поліпшують стан судин (аскорбінова кислота, PP), лікопін. Користь цих речовин особливо очевидна при ішемічній хворобі, артеріальній гіпертонії. Насіння цих овочів запобігають тромбоутворенню. Клітковина в помідорах допомагає пов’язувати шкідливу частку холестерину в кишечнику, запобігаючи її потраплянню в кров і розвиток атеросклерозу.
- Вплив на роботу травної системи. Підвищити апетит допомагає вміст у помідорах яблучної і лимонної кислот, що є необхідними при уповільненому травленні. Нерозчинна клітковина стимулює перистальтику кишечника, приносячи користь при схильності до запорів.
- Запобігання онкологічним захворюванням. Користь полягає в тому, що помідори містять декілька речовин, які беруть участь у знищенні клітин після спонтанного виникнення мутацій.
- Вплив на ендокринну систему. Томат спонукає обмінні процеси, нормалізує вироблення інсуліну, що сприяє стабілізації стану при порушеній толерантності до вуглеводів.
- Протинабрякову дію. Вживання помідорів нормалізує водно-сольовий обмін і має легкий сечогінний ефект.
- Детоксикація. Включення в їжу помідорів рекомендовано тим, хто вирішив відмовитися від куріння на користь здорового способу життя.
- Профілактика остеопорозу. Помідори допомагають зберігати кальцій у кістках.
- Імуностимулююча дія.
- Застосування помідорів у вигляді маски на обличчя зменшує вироблення шкірного сала, забезпечуючи природне зволоження та усунення запальних висипань.
Окремо слід розповісти про користь основних водорозчинних вітамінів, що містяться в помідорах. Їх вплив поширюється на роботу всіх систем органів. Вітамін C бере участь у синтезі колагену судин, допомагаючи відновлювати їх при атаках інфекційних агентів.
Вітаміни B1 та B9 допомагають виробляти ацетилхолін, який має стимулюючу дію на центральну нервову, сечостатеву та травну системи. Можливо, так й була висунута гіпотеза про користь томатів для профілактики хвороби Альцгеймера. Крім того, B1 бере участь у синтезі серотоніну, який має антидепресивний ефект.
Користь вітаміну B3 полягає в стимуляції утворення еритроцитів, зниженні рівня холестерину та усуненні генетичних ушкоджень. Вітамін B6 допомагає синтезувати енергетичний субстрат у клітинах, покращуючи стан нігтів, волосся й шкіри.
Дітей
Включення помідорів у раціон харчування дітей можливе з другого року життя. Користь для зростаючого організму полягає в:
- профілактиці анемії;
- стимуляції млявого травлення;
- оздоровленні шкіри та волосся;
- стимуляції імунітету;
- зменшенні тривожності та плаксивості у дітей з лабільною нервовою системою;
- зниженні калорійності раціону для дітей, схильних до ожиріння.
Жінок
Жінки, які знають про результати досліджень у галузі профілактики раку, із задоволенням їдять помідори: користь для здоров’я приносять речовини лікопін. Його вживання запобігає утворенню пухлин молочної залози.
Жінки, що стежать за здоров’ям шкіри і волосся, також оцінили корисні властивості томатів. Вони виготовляють маски з цих овочів.
Свіжі помідори містять до 110 мкг / 100 г фолієвої кислоти, яку призначають для жінок при підготовці до вагітності. Цей важливий вітамін знижує ризик аномалій розвитку плода. Так, вживання 2 великих томатів на день забезпечить до 50% добової потреби в цьому речовині.
чоловіків
Користь помідорів для чоловіків полягає в запобіганні злоякісного переродження простати. Було проведено дослідження, в ході якого вивчався вплив речовини альфа-Томатина на ракові клітини передміхурової залози.
Альфа-Томатина – один із сапонінів, що містяться в незрілих помідорах. Встановлено, що ця речовина запускає природне самознищення клітин пухлини.
Прихильники народної медицини стверджують, що томати «тримають в тонусі» чоловічу сечостатеву систему, а включення їх в раціон захистить від імпотенції.
Чим корисні помідори при вагітності
Мариновані або солоні помідори – перевірений спосіб боротьби з виснажливим токсикозом на ранніх термінах. Користь томатів полягає в ослабленні болісної нудоти і забезпеченні організму необхідними мінеральними речовинами.
Якщо говорити про важливу в першому триместрі фолієву кислоту, то отримати її можна тільки з томатів, що не зазнали термічної обробці. Мариновані помідори заливають гарячим розсолом, що призводить до розпаду до 90% цього вітаміну.
Застосування в дієтології і для схуднення
Відомо, що рівень калорійності помідорів дозволяє без особливих обмежень включати їх практично в будь-які дієти. Вони рекомендовані при ожирінні або нормальній вазі, якщо стоїть мета його зниження або утримання.
Користь цих продуктів харчування полягає в тривалому відчутті ситості після трапези. Це можливо завдяки низькому вмісту вуглеводів при великому обсязі.
Так, томати допомагають зберігати розумні інтервали між прийомами їжі і бережуть підшлункову залозу.
Секрет помідорів в тому, що вони відносяться до продуктів з так званою негативною калорійністю. Для перетравлення витрачається більше енергії, ніж можна отримати з апетитною червоною м’якоті.
Щоб досягти найкращого ефекту, помідори в дієтичному харчуванні намагаються не піддавати термічній обробці, щоб зберегти якомога більше корисних речовин і нерозчинної клітковини.
Найкраще рішення для схуднення – приготування різноманітних салатів з такими ж «негативними» компаньйонами – зеленню, капустою, огірками. Витягнути жиророзчинні вітаміни допоможе додавання йогурту в якості заправки.
Шкода і протипоказання вживання
Існують захворювання або стани, коли передбачувана або очевидна шкода помідорів змушує відмовитися від цього продукту. Можна назвати наступні протипоказання до вживання:
- Поява алергічної реакції. Її виникнення пов’язують з яскравим забарвленням помідорів. Проблему може вирішити вживання сортів жовтого кольору.
- Призначення дієти з обмеженням солі. Це накладає заборону на солоні, мариновані помідори.
- Захворювання травної системи, що супроводжуються підвищенням кислотності шлункового соку або вимагають призначення лікарського харчування (гастрит, виразкова хвороба, гострий або загострення хронічного панкреатиту, коліти, жовчокам’яна хвороба).
- Гострі запальні захворювання сечовивідних шляхів. В такому випадку не принесуть користі мариновані томати. Особам з нахилом до утворення оксалатних каменів також порекомендують не зловживати помідорами, зважаючи на високий вміст в них щавлевої кислоти.
Чи корисні зелені помідори
Якщо включити в меню страви з зелених помідорів, користь і шкода від їх вживання будуть відрізнятися в залежності від того, як вони будуть приготовлені.
Це цікаво! Томатідін – похідне альфа-Томатина, яке міститься в незрілих томатах. Ця речовина здатна активувати зростання скелетної мускулатури. Тому вживання зелених помідорів дозволить зберегти м’язову масу, втрата якої може відбуватися з огляду на різні причини (зниження активності, вікові зміни).
Так неприємними наслідками для організму людини загрожує вживання в їжу значної кількості незрілих свіжих помідорів. Алколоїд соланін з групи сапонінів викликає ураження нервової системи (у важких випадках – порушення свідомості, судоми, кома).
Отруєння супроводжується нудотою, блювотою, болями в животі. Найбільшої шкоди така трапеза принесе дітям дошкільного віку, з огляду на їх невелику вагу і складності контролю над кількістю з’їденого.
Зробити помідори безпечними допоможе кулінарна обробка: бланшування, соління, маринування, виготовлення ікри.
У зелених томатах вищий вміст клітковини і органічних кислот. Це означає, що їх користь як стимулятора апетиту і засобу, що покращує роботу кишечника, буде більше.
Однак навіть правильно приготовлені овочі принесуть шкоди тим, кому вони протипоказані в зв’язку з наявністю захворювань.
Користь і шкода в маринованому і солоному вигляді
Розмірковуючи про користь і шкоду помідорів в маринованому або солоному вигляді, важливо нагадати, що навіть після обробки в них зберігаються мінеральні речовини, пектини, антиоксиданти. Лікопін витримує термічну обробку, але його засвоєння через відсутність рослинного або тваринного жиру в продукті невисоке.
100 г маринованих помідорів принесуть в раціон близько 32 ккал і будуть апетитним доповненням до трапези.
Однак такі овочі містять значну кількість солі, їх непомірне поїдання призведе до затримки рідини. Це посилить навантаження на серце і принесе не користь, а шкоду людям з гіпертонічною хворобою. Крім того, мариновані помідори – гостра страва. Їх вживання провокує загострення при циститі, пієлонефриті, сечокам’яній хворобі.
Помідори збагачують раціон важливими вітамінами, органічними і мінеральними речовинами. Можливість приготувати десятки апетитних і низькокалорійних страв робить їх бажаними гостями на будь-якому столі – святковому, лікувальному; дозволяє використовувати в якості перекусів, не рахуючи при цьому калорії. Помідори зберігають чоловіче і жіноче здоров’я, тому їх користь для організму незаперечна. Але вживання помідорів у разі, коли вони не рекомендовані за станом здоров’я, може принести шкоду.
Чим корисні помідори? Калорійність і протипоказання
Помідори – це дуже смачний овоч, але він також володіє великою кількістю корисних властивостей. Завдяки хімічному складу, що знаходиться в м’якоті томата, ми отримуємо поліпшений настрій і запас вітамінів на зимовий період.
Зміст
- Чим корисні помідори
- Користь і шкода томатів
- Застосування помідорів
- Відеопоради
Численні люди шукають відповіді на питання, чи корисні помідори? У томаті є пурини, і калорійність помідорів практично нульова – 20 калорій на 100 г. Тому вживання свіжих томатів дуже рекомендовано тим, хто має проблеми з ожирінням або просто піклується про стрункість своєї фігури. Також корисно вживати овочі людям, що страждають від відкладень солей у нирках.
Чим ще корисні помідори? Овочі рекомендовані тим, хто хворий на діабет або має порушення в обміні речовин. За допомогою томатного соку, випитого після прийняття їжі, можна нормалізувати травлення, так як ці червоні овочі мають жовчогінні і сечогінні властивості.
Користь помідорів для жінок просто неоціненна, оскільки томати застосовують з метою попередження патологій шийки матки.
Лікувальні властивості овоча незаперечні, але варто пам’ятати, що найкраще їсти томати в сирому вигляді без солі, або в салаті, поливши оливковою олією.
Користь і шкода томатів
Помідори: користь і шкода — що в цих терезах переважить? Це питання довго залишалося без відповіді. Але тепер у сучасній дійсності користь помідорів для організму вже доведена вченими. Помідори – це багатий джерело різних необхідних з’єднань і вітамінів:
- Вітаміни А, В, Е, РР, К;
- Аскорбінова кислота;
- Яблучна кислота;
- Лимонна кислота;
- Щавелева кислота;
- Цинк;
- Йод;
- Залізо і багато інших речовин.
Завдяки всім цим компонентам помідори приносять користь, але про шкоду розповімо пізніше. Користі помідорів для здоров’я набагато більше.
Позитивні властивості томатів:
- Систематичне вживання помідорів сприяє боротьбі організму з раковими клітинами;
- Відмінно стимулює роботу серцевого м’яза;
- Має сечогінну властивість, завдяки чому налаштовується необхідний обмін речовин;
- Є антидепресантом, покращуючи настрій і позбавляючи від депресії;
- Покращує імунітет;
- Калорійність помідора або свіжого томатного соку настільки низька, що він вважається дуже корисним і незамінним продуктом для тих, хто хоче схуднути, але варто звернути увагу на заправки.
- У літню спеку насичує організм необхідною вологою.
Необхідно пам’ятати, що корисні властивості помідорів будуть дійсними, якщо вони вирощені без нітратів і вживаються в їжу разом із шкіркою, в якій містяться корисні речовини.
Протипоказання
Але, як і все смачне, помідори мають не лише корисні властивості, але й протипоказання. Їх не можна вживати в їжу:
- Людям із захворюваннями печінки, щоб не погіршити перебіг хвороби.
- Не можна вживати томатний сік разом із їжею, що містить крохмаль, оскільки це може загрожувати утворенням каменів у нирках.
- Не потрібно їсти людям, що страждають на алергію, оскільки це може спровокувати алергічний набряк.
- При остеохондрозі помідори слід вживати в обмежених кількостях, адже щавлева кислота може викликати загострення.
- Вагітним жінкам рекомендовано вживати помідори не більше 300 г на добу.
- Хворі на гастрит повинні обережно вживати цей цінний продукт.
Застосування помідорів
Помідори вживають як сирими, так і термічно обробленими. Багато вважають, що законсервовані томати навіть смачніше сирих. Томати фігурують у багатьох рецептах, як в Європі, так і в Азії. З них готують:
- супи;
- запіканки;
- салати;
- кетчупи;
- соки.
Помідори мають низьку калорійність та тому є незамінними при проведенні різних дієт. У свіжому вигляді та у формі соку їх рекомендують вживати хворим на ракові захворювання. Щоб поліпшити травлення, слід пити томатний сік на голодний шлунок.
Овочі також використовуються у косметології; роблячи з них маски, можна позбутися від жирного блиску, звузити пори та прибрати мімічні зморшки.
Помідори утворили різні гібриди, користь і шкода яких вже описані. Варто вибирати та купувати, коли настає сезон, адже зимові принесуть більше шкоди. Помідори, вирощені в зимових теплицях, не містять вітамінів.
Якщо при щоденному вживанні томатів відчувається дискомфорт в області травлення, рекомендується припинити вживати страви на основі томатів і обов’язково звернутися до лікаря.
Відеопоради
Помідори: калорійність, користь і шкода для організму
Дикі сорти помідорів зародилися ще у V столітті до н.е. в Перу. Сьогодні їх можна знайти й в Еквадорі, і в Чилі, й на Галапагоських островах.
Вирощували томати індіанці, які називали їх «туматль». У Північній Америці, через помилкове віднесення до сімейства пасльонових, ці плоди вважалися отруйними аж до XIX століття.
Вважається, що до Європи помідори були завезені Колумбом, і на початку XVI століття вже активно вирощувалися в Англії, Франції, Італії, Португалії та Іспанії. Тут їх називали «яблуками любові».
Сучасна назва «томат» походить від американського «tumatle» (томатіль).
Склад вітамінів, корисні і лікувальні властивості
- Сорти томатів характеризуються такими критеріями:
- – залежно від типу росту куща (детерміновані та індетерміновані);
- – швидкість дозрівання (ранні, середньостиглі, пізні);
- – застосування (столові, для виготовлення соків, для консервації).
- Цікавий факт: зазвичай все ми називаємо помідор овочем, але біологи вважають його ягодою.
- Вітаміни, які входять до складу томатів: A (0,2 мг), B1 (60 мкг), B2 (41 мкг), B5 (0,04 мг), B6 (0,2 мг), B9 (0,011 мг), C (25 мг), E (0,4 мг), H (0,0012 мг), K (0,0079 мг), PP (0,5997 мг), бета-каротин (0,0012 мг), холін (0,0067 мг).
- Хімічний склад мінералів: калій, хлор, натрій, фосфор, магній, кальцій, сірка, залізо, цинк, рубідій (0,153 мг), бор, марганець, мідь, фтор, нікель (0,013 мг), молібден (0,007 мг), кобальт (0,006 мг), йод, селен (0,0004 мг).
Цілющі властивості помідорів:
- Зміцнюють імунітет;
- Відновлюють нервову систему: допомагають впоратися зі стресом, підвищують настрій;
- Благотворно впливають на серце і судинну систему;
- Покращують кровообіг;
- Сприяють нормальному травленню;
- Допомагають у лікуванні шкірних захворювань: вугровий висип, екзема, псоріаз;
- Виводять токсини;
- Запобігають утворенню ракових клітин;
- Мелатонін, що міститься в томатах, знижує старіння клітин мозку.
Помідори також є незамінним засобом при таких захворюваннях: виразка, гастрит зі зниженою кислотністю, хвороби очей і верхніх дихальних шляхів. їх використовують у процесі лікування ран і опіків.
- Зміст лікопіну в рослині є чудовим антиоксидантом, уповільнює процеси старіння, запобігає онкологічним хворобам і захворюванням шлунково-кишкового тракту.
- Склад речовини на 100 г: свіжого плоду – 4-6 г, томатного соку – 10 г, томатної пасти – 65 г.
- Лікопін дуже важливий для чоловіків – він запобігає раковим захворюванням передміхурової залози.
Для жінок помідори є смачним джерелом краси (вміст вітамінів А і В). Використання цих овочів у раціоні (як усередині, так і у вигляді масок для обличчя і тіла) робить шкіру гладкою, ніжною і еластичною. Сприяє схудненню.
Для дітей помідори дуже важливі, оскільки містять велику кількість вітамінів і корисних речовин мінерального походження, що сприяють зміцненню молодого організму і зростанню (K – 290 мг, Ca – 14 мг, Mg – 20 мг, P – 26 мг, йод – 0,002 мг). Лікарі рекомендують починати вживання овочів дітям, які досягли 1 року. З особливою увагою варто ставитися до плодів яскраво червоного і оранжевого кольорів – вони можуть викликати алергічні реакції.
- Крім червоних, існують ще рожеві, жовті й зелені помідори.
- Рожеві помідори володіють ніжним смаком, в них багато фруктози.
- Жовті – солодші й соковиті.
Забарвлення зеленого помідора свідчить про те, що його зібрали до моменту дозрівання. Але це не означає, що він неспоживний. У ньому містяться лимонна, яблучна і щавлева кислоти. Зелений помідор містить менше води і більше клітковини, ніж червоний. Він благотворно впливає на травну систему.
Так як у перероблених помідорах вміст корисних речовин більший, ніж у свіжих, варто додати в свій раціон томатний сік і томатну пасту.
Калорійність овоча
Калорійність на 100 грам помідорів становить 23 ккал. Вага одного цілого овочу, в середньому 75 – 115 г і містить 15 – 24 ккал.
Харчова цінність продукту:
– білки – 0,7 г;
– жири – 0,3 г;
– вуглеводи – 4,3 г;
Помідори: користь і шкода для здоров’я, калорійність, вітаміни
Помідори (томати) в ботаніці називаються Solanum lycopersicum – це ягоди рослини з родини пасльонових, яке спочатку було поширене на території Південної Америки. Після відкриття цього континенту європейцями томати стали вирощувати в країнах Європи і Азії.
Незважаючи на те, що відповідно до ботанічної класифікації помідор є фруктом, в побуті він зазвичай класифікується як овоч.
Стиглі помідори мають червоний колір. Але різні сорти помідорів можуть бути й іншого забарвлення, наприклад, жовтого, помаранчевого, зеленого і фіолетового. Виділяють багато видів помідорів, різної форми і аромату.
- Помідори є основним джерелом антиоксиданту лікопіну, який володіє багатьма корисними властивостями для організму, включаючи зниження ризику виникнення серцевих і пухлинних захворювань.
- Також помідори містять велику кількість вітаміну С, калію, фолієвої кислоти і вітаміну К.
- У статті будуть розглянуті науково доведені факти: харчова цінність та склад помідорів, користь і шкода для організму людини.
Помідори – користь і шкода для організму
Харчова цінність
Помідори, як і огірки, дуже водянистий овоч. Вміст води в помідорах становить близько 95%. Решта 5% – в основному, вуглеводи і клітковина.
Один середній помідор (123 грами) містить тільки 22 калорії.
Нижче наведена детальна інформація про поживні речовини, виявлені в помідорах (на 100 грам):
Калорії: 18 ккал
Вода: 95%
Білки: 0,9 г.
Вуглеводи: 3,9 г.
Цукор: 2,6 г.
Клітковина: 1,2 г.
Жир: 0,2 г.
Насичені жири: 0,03 г.
Мононенасичені жири: 0,03 г.
Поліненасичені жири: 0,08 г.
Омега-3 жирні кислоти: 0 г.
Омега-6 жирні кислоти: 0,08 г.
Основні поживні речовини помідорів
Вуглеводи
Вуглеводи складають 4% сирих помідорів, що дорівнює приблизно 5 г для середнього помідора (123 грами).
Майже 70% вмісту вуглеводів становлять прості цукри: глюкоза і фруктоза.
Клітковина
Помідори є хорошим джерелом клітковини, забезпечуючи близько 1,5 г на середній помідор.
Більшість клітковини (87%) в помідорах є нерозчинною і знаходиться у формі геміцелюлози, целюлози і лігніну.
Резюме:
Свіжі помідори мають низький вміст вуглеводів (4%), які в основному складаються з простих цукрів і нерозчинних волокон.
Вітаміни та мінерали
Помідори є хорошим джерелом кількох вітамінів і мінералів.
Вітамін С: необхідна поживна речовина і антиоксидант. Один середній помідор може забезпечити близько 28% рекомендованого щоденного споживання вітаміну С.
Калій: важливий мінерал, корисний для контролю артеріального тиску та профілактики серцево-судинних захворювань.
Вітамін K1: також відомий як филлохінон, важливий для згортання крові і здоров’я кісток.
Фолієва кислота: один з вітамінів групи В, необхідний для нормального росту тканин і функції клітин. Особливо фолати важливі для вагітних жінок.
Резюме:
Помідори є хорошим джерелом кількох вітамінів і мінералів, таких як вітамін С, калій, вітамін К і фолієва кислота.
Інші рослинні сполуки
Зміст вітамінів і рослинних сполук може сильно відрізнятися між різними сортами помідорів і станом зрілості овоча.
Список основних рослинних сполук в помідорах:
Лікопін: червоний пігмент і антиоксидант в помідорах, користь для здоров’я якого була ретельно вивчена.
Бета-каротин: жовтий антиоксидант, який перетворюється на вітамін А в організмі.
Нарінгенін: флавоноїд, знайдений у шкірці помідорів, зменшує запалення і захищає від різних захворювань.
Хлорогенова кислота: потужна антиоксидантна сполука, яка може знизити кров’яний тиск у людей, які страждають на гіпертонію.
Хлорофіли і каротиноїди забезпечують яскравий червоний колір помідорів. Коли починається процес дозрівання, хлорофіл (зелений) деградує і синтезуються каротиноїди (червоний).
Резюме:
Основним рослинним з’єднанням в помідорах є лікопін. Помідори також містять бета-каротин, нарингенін і хлорогенову кислоту, кожен з яких може принести користь організму.
Лікопін
- На особливу увагу з усіх рослинних сполук, знайдених в помідорах, заслуговує лікопін.
- Лікопін є найбільш поширеним каротиноїдом у дозрілому помідорі та найбільша його кількість міститься у шкірці овоча.
- Емпіричне правило: чим червоніший помідор, тим більше в ньому лікопіну.
- Томатні продукти, такі як кетчуп, томатний сік і соуси на основі помідорів, є найбагатшими дієтичними джерелами лікопіну і забезпечують більше 80% потреб організму в лікопін.
Цікаво, що кількість лікопіну в оброблених томатних продуктах часто набагато вища, ніж у свіжих помідорах. Кетчуп, наприклад, містить 10-14 мг лікопіну на 100 г, в той час як свіжі помідори містять тільки 1-8 мг лікопіну на 100 г.
Інші продукти в раціоні можуть сильно впливати на абсорбцію лікопіну з травної системи. Споживання жиру може збільшити всмоктуваність лікопіну в чотири рази.
Однак спостерігаються індивідуальні особливості, і не кожен організм сприймає лікопін з однаковою швидкістю.
Незважаючи на те, що оброблені томатні продукти містять більше лікопіну, як і раніше рекомендується вживати помідори у свіжому вигляді, коли це можливо.
Резюме:
Лікопін є найпоширенішим рослинним з’єднанням в помідорах. Він міститься у великій кількості в перероблених томатних продуктах, таких як кетчуп, томатний сік і соуси на основі томатів.
Користь помідорів для організму
Вживання помідорів і продуктів на основі томатів пов’язане з багатьма перевагами для здоров’я, включаючи користь для серця і профілактику раку.
Помідори корисні для серця
- Серцево-судинні захворювання, включаючи серцеві напади та інсульти, є найпоширенішою причиною смерті в світі.
- Дослідження, проведене серед чоловіків середнього віку, показало, що низький рівень лікопіну і бета-каротину в крові пов’язаний з підвищеним ризиком серцевих нападів і інсультів.
- Збільшується кількість доказів з клінічних випробувань, які показують, що добавки лікопіну ефективні для зниження рівня «поганого» холестерину ЛПНЩ.
- Клінічні випробування томатних продуктів також показали користь помідорів для зменшення запалень в організмі і зниження маркерів окисного стресу.
- Помідори також надають захисну дію на внутрішні стінки кровоносних судин і можуть знизити ризиків захворювань системи згортання крові.
Помідори корисні для профілактики пухлинних захворювань
- Рак є загальним терміном для неконтрольованого зростання аномальних клітин, які поширюються за межі їх звичайних кордонів, часто втручаючись в інші частини тіла.
- Обсерваційні дослідження встановили зв’язок між помідорами, томатними продуктами і меншим числом випадків раку передміхурової залози, легень і шлунка.
- Вважається, що високий вміст лікопіну є основною причиною цих захисних ефектів, але для підтвердження цього необхідні серйозні випробування за участю людини.
- Дослідження, проведене у жінок, показує, що високі концентрації каротиноїдів, виявлених у великих кількостях в помідорах, можуть захистити від розвитку раку молочної залози.
Помідори допомагають дбати про здоров’я шкіри
Помідори вважаються корисними для здоров’я шкіри. Продукти на основі томатів, багаті лікопіном і іншими рослинними з’єднаннями, можуть захистити від сонячних опіків.
Відповідно до одного з досліджень, прийом 40 г томатної пасти (що містить 16 мг лікопіну) і оливкового масла щодня протягом 10 тижнів знижує кількість сонячних опіків на 30%.
Резюме:
Дослідження показують, що помідори та томатні продукти можуть знизити ризик розвитку серцевих захворювань і декількох видів раку. Вони також вважаються корисними для здоров’я шкіри і можуть захистити від сонячних опіків.
Особливості вирощування помідорів
Коли помідори починають дозрівати, вони починають виробляти газоподібний гормон, званий етиленом. Цей гормон дозволяє помідорам набратися смаку і аромату, зробитися соковитими і поживними.
В даний час помідори зазвичай збираються і транспортуються в незрілому вигляді, коли вони ще зелені. Щоб стиглі плоди не встигли переспіти і згнити. А для того, щоб помідори почервоніли і стали привабливими для продажу, використовується штучний газ етилену, подібно натуральному помідорному гормону.
Недоліком цього методу є те, що він не призводить до розвитку природного смаку і може стати причиною повної відсутності смаку у помідорів. Відзначимо, що помідори, дозрілі під штучним етиленом, не принесуть шкоди організму, але і користі від позбавлених смаку помідорів буде небагато.
Таким чином, рекомендується вживати в їжу сезонні овочі, вирощені в місці, де ви проживаєте, бо їм дозволено природно дозрівати без додаткового хімічного впливу.
Резюме:
Помідори часто збирають і транспортують, поки вони ще зелені і незрілі, а потім їх обробляють штучним газом етилену до повного дозрівання. Це не може завдати шкоди організму при вживанні помідорів, але смак у таких овочів може бути дуже слабким або відсутнім зовсім.
Можлива шкода помідорів для організму
Помідори зазвичай добре переносяться, а алергія на томати зустрічається дуже рідко.
Однак, якщо ви страждаєте на поліноз, тобто алергією на пилок рослин, то потенційно у вас може проявитися непереносимість помідорів. В такому випадку помідори будуть шкідливі організму і не принесуть користі.
При полінозі (синдромі оральної алергії) імунна система атакує фруктові і рослинні білки, схожі на пилок, що призводить до алергічних реакцій, таким як свербіж у роті, колючий біль в горлі або набряк рота або горла.
Люди з алергією на латекс також можуть реагувати на томати.
Шкідливими можуть також бути помідори, що містять високі рівні фториду. Це може статися, якщо вони піддавалися впливу фториду в грунті, наприклад, з добривами.
Не рекомендується вживати помідори з білою серцевиною – це означає, що грунт, в якому виросли ці овочі, була надмірно удобрена хімічними сполуками. Серцевина помідорів повинна мати червоний колір. Це означає, що перед вами хороший, стиглий плід.
Резюме:
Помідори зазвичай добре переносяться, але вони можуть викликати алергічні реакції у людей, які страждають алергією на пилок. Помідори, вирощені на забруднених грунтах, можуть містити більш високі рівні фториду.
Висновки
Помідори – соковиті і солодкі овочі, багаті антиоксидантами. Рідко викликають алергію і не завдають шкоди організму при вживанні.
Найкориснішим рослинним з’єднанням, що містяться в помідорах, вважається лікопін. Завдяки йому помідори можуть принести багато користі організму людини.
Помідори допомагають боротися з кількома захворюваннями, починаючи від поліпшення здоров’я серця і профілактики раку до захисту від сонячних опіків.
Якщо ви любите помідори, обов’язково зробіть їх частиною вашого здорового харчування!
Якщо вам сподобалася стаття, ви можете поділитися нею в соціальних мережах.
Помідори: користь і шкода для організму
Помідори дуже популярні в нашій країні, хоча з’явилися в Україні тільки в XVIII столітті. До цього часу рослина вважалося декоративним. Батьківщиною цієї культури є Південна Америка, де по сьогоднішній день зустрічається в дикорослому вигляді.
Томати є представниками сімейства пасльонових. Мають різну форму і розміри, вживаються переважно в сирому вигляді, але також їх можна обсмажувати, гасити.
Цікавий факт, що після термічної обробки корисні властивості томатів тільки збільшуються.
Калорії в 100 г (ккал): | 20 |
Білка в 100 г (г): | 1.1 |
Жирів в 100 г (г): | 0.2 |
Вуглеводів в 100 г (г): | 3.7 |
Глікемічний індекс: | 10-15 |
Склад і калорійність
У помідорах дуже мало калорій – 21. Вони містять мало жирів, а наявні вуглеводи легко засвоюються людським організмом.
У томатах мало цукру, тому їх можна вживати навіть при наявності діабету.
Плоди містять вітаміни С, РР і АА. У помідорах містяться найкорисніші мікро- і макроелементи для людини: залізо, калій, цинк, магній, тіамін, кальцій та інші. У плодах багато органічних кислот, харчових волокон, флавоноїдів і навіть є лікопін, який запобігає появі раку.
Чим корисні помідори
Раніше помідори називали золотим яблуком. Пов’язано це з тим, що перелік корисних властивостей у плодів дуже широкий. Користь томатів полягає в наступному:
- стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту;
- сприяють підвищенню захисних сил організму;
- знімають прояви набряклості;
- сприятимуть зниженню маси тіла;
- знижують прояви запального процесу;
- допомагають поліпшити стан при варикозній хворобі;
- є профілактичним засобом при ризику появи тромбів;
- покращують стан при депресії.
Томати мають чудові антиоксидантні властивості, тобто дозволяють захистити організм від шкідливої дії токсинів і несприятливого навколишнього середовища.
Користь томатів для жінок
Регулярне помірне вживання томатів у їжу дозволить жінці поліпшити якість шкіри, зробити її більш еластичною і гладкою. Маски з овочів поліпшать ефект.
Помідори стимулюють обмінні процеси і дозволяють знизити масу тіла.
Лікопін і альфа-томатин запобігають розвитку раку молочної залози і анемії.
Користь томатів для чоловіків
Помідори не менше корисні для чоловіків. Перш за все, томати позитивно впливають на роботу серця і судинної системи, очищають організм від токсинів, тим самим знижуючи ризик появи інфаркту та інсульту.
Регулярне вживання помідорів усуне проблему з шкідливим холестерином і знизить ризик розвитку ракових новоутворень. Кальцій, що міститься в плодах, запобігає появі хвороб передміхурової залози і яєчок. Помідори стимулюють роботу репродуктивної системи.
Користь томатів при вагітності і грудному вигодовуванні
Під час вагітності та в період лактації ніяких протипоказань до вживання в їжу томатів немає, за умови, що немає індивідуальної непереносимості. Природно, що не слід забувати про межі розумного, і краще віддати перевагу ґрунтовим томатам, а в ідеалі – вирощеним органічним способом. Оптимальна кількість на добу – 1-2 плоди.
Чи можна помідори дітям
Регулярне вживання помідорів в їжу принесе тільки користь дитячому організму. Однак не варто вводити їх занадто рано в дитячий раціон, не раніше настання 10 місяців. Пов’язано це з тим, що плоди мають яскраве забарвлення і можуть стати причиною алергічної реакції.
Починають прикорм з чайної ложки, з обов’язковим відстеженням стану малюка. Навіть дрібні висипання на шкірі і почервоніння є приводом для того, щоб відкласти прикорм томатами на більш пізній термін.
Чи корисні томати для схуднення
За деякими відгуками, схуднути за допомогою помідорів можна на 5 кг за тиждень. Розроблено безліч дієт на основі томатів. З їх допомогою можна робити розвантажувальні дні, один раз на тиждень. У такі дні можна з’їдати аж до 2 кг плодів, з обов’язковим вживанням води у великій кількості.
Салатом з помідорів можна замінювати вечерю. У салат можна додавати знежирений сир і трохи оливок.
Вживання помідорів при діабеті
При наявності цукрового діабету помідори не заборонені для вживання. Їх можна їсти в сирому вигляді, запікати, смажити, готувати з них соус.
Однак через низький глікемічний індекс, більше 300 г плодів на добу не рекомендується вживати. Підвищена доза може погіршити ситуацію з інсулінової залежністю.
Застосування томатів в косметології
В якості косметичного засобу помідори підійдуть для будь-якого типу шкіри. Маски з томатів надають очищаючу і омолоджуючу дію, допомагають зробити шкіру більш пружною і захистити її від шкідливої дії ультрафіолету. Помідори покращують текстуру шкірного покриву і знижують підвищену жирність шкіри.
Недозрілі зелені плоди використовуються для усунення проявів екземи, іхтіозу і псоріазу. Маски із зелених помідорів сприяють розсмоктуванню келоїдних рубців і шрамів.
Помідори: шкода і протипоказання
Томати протипоказані для вживання при наявності жовчнокам’яної хвороби та захворювання нирок. Краще відмовитися від помідорів при наявності захворювань суглобів і панкреатиту. Гіпертонія і хвороби шлунка також є протипоказанням до вживання.
Однозначно доведеться відмовитися від томатів при наявності алергії на них і інші плоди з яскравим забарвленням.
Як вибрати і зберігати
Вибираючи томати, звертайте увагу на щільність структури плодів. Вони не повинні мати пошкоджень і ознак псування. Шкірочка повинна бути яскравою і гладкою.
В ідеалі помідори краще зберігати при кімнатній температурі, тоді вони не втрачають аромату. Однак на плоди не повинні потрапляти прямі сонячні промені. Якщо плоди недозрілі, то їх краще зберігати саме в холодильнику, в паперовому пакеті. Щоб прискорити процес дозрівання, плоди краще зберігати разом з яблуками.
Якщо придбали несмачні плоди, то їх можна запекти в духовці.
Краще віддати перевагу ґрунтовим помідорам, хоча продавець навряд чи скаже правду. Зате влітку цього приводу не варто переживати, більше 90% в цей період вже вирощені не в теплиці, а в грунті.
Цікаві факти про помідори
Томати вперше потрапили в європейську частину світу в XVI столітті. Їх довгий час вважали абсолютно неїстівними і вирощували як декоративну культуру. Перший рецепт з помідорами з’явився в Неаполі.
Найбільший плід виріс в США і його вага становила 2,9 кг. Висота стебла рослини може досягати 2 і більше метрів. При цьому коріння також можуть заглиблюватися в грунт приблизно на 1 метр, а в ширину розгалужуватися до 2,5 метрів.
Помідори були відомі ще при ацтеках і їх називали «томатіль» або «велика ягода», цілком ймовірно, що саме від цього і взялося сучасна назва.