Риба навага: користь і шкода, фото, як приготувати

Навага належить до сімейства тріскових і має кілька видів. Не досягає великих розмірів та має соковите і м’яке філе.
Кісток у рибі мало, але користі від її вживання достатньо. Вона ідеально підходить для дитячого раціону, а також для нормалізації ваги під час дієт.
Користь від вживання наваги
До корисних властивостей варто віднести її калорійність і невеликий вміст жиру. У ній є селен, який забезпечує належне функціонування нервової системи та сприяє виробленню захисних сил організму.
Містить велику кількість вітамінів, зокрема вітамін А, вітамін Е, вітамін D, які сприяють поліпшенню шкірних покривів і мають антиоксидантні властивості.
Позитивно впливає на роботу кровоносної системи. Має в своєму складі кальцій і фолієву кислоту, які дуже корисні для здоров’я.
Жирні кислоти також позитивно впливають на організм, підтримуючи імунну систему.
Високий вміст йоду в організмі допомагає при хворобах щитовидної залози. У м’ясі цієї риби є безліч макро- і мікроелементів. Ось такими корисними властивостями володіє навага для організму.
Харчові особливості даного виду риби
У 100 грамах риби міститься близько 1 грама жирів і 15 грам білків. Вуглеводи в даному виді риби відсутні.
Філе риби не є жирним, жирною є лише печінка. Варто зазначити, що риба не має високої калорійності, але якщо її обсмажити, калорійність буде значно вищою.
Особливих протипоказань до вживання наваги не спостерігається. Але людям, які страждають на індивідуальну непереносимість, слід уникати споживання даного продукту, оскільки він може завдати шкоди здоров’ю.
Шкідливі властивості даного виду риби
Хотілося б згадати не лише про корисні властивості риби наваги, а й про шкідливі. Людям, які страждають алергічними реакціями, слід бути дуже обережними при споживанні цієї риби.
Перед вживанням потрібно переконатися в відсутності алергічних реакцій на рибу і морепродукти. Ось, мабуть, основні шкідливі властивості, які може мати навага для організму.
Варіанти приготування наваги
Навага є відмінною альтернативою для дитячого раціону та дієтичного харчування. Найчастіше її смажать, а також запікають і навіть маринують.
Обробляють її після заморожування, щоб вона не втратила свою форму. Перед приготуванням її слід розділити – відрізати голову, відокремити філе і обваляти в паніровці. Обсмажувати її краще на олії і подавати з будь-яким гарніром.
Раніше маринована риба навага була традиційною стравою, оскільки приготування її просте, а смак досить оригінальний.
- Обсмажену рибу заливали спеціальним маринадом і наполягали певну кількість часу.
Користь ікри риби
Варто відзначити, що ікра риби навага є корисним продуктом, оскільки вона підвищує імунітет і запобігає захворюванням серця та судин. Також вона перешкоджає утворенню тромбів і знижує рівень холестерину.
Фахівці рекомендують вживати її під час посилених розумових навантажень. Шкода від ікри наваги може бути в разі наявності індивідуальної непереносимості або алергічних реакцій на рибні продукти.
Відгуки фахівців про рибу
- Відгуки лікарів про користь риби навага однозначні, адже вона має багато вітамінів і мікро- та макроелементів.
- Вживання цього виду риби в їжу стимулює зміцнення імунної системи, покращує функціонування серця і судин, перешкоджає утворенню тромбів, стимулює роботу серцевого м’яза та нормалізує артеріальний тиск, підвищує розумову працездатність та поліпшує зір.
- Амінокислоти, що містяться в рибі, сприяють психічній стійкості до стресів і депресій.
- Людям, які мають проблеми зі щитовидною залозою, також слід вживати навагу, щоб заповнити дефіцит йоду в організмі.
Фото наваги
Будь ласка, зробіть репост.
Риба навага – користь і шкода для здоров’я
Як і у випадку з іншими рибами, користь і шкода наваги обговорюються дієтологами. Цей незвичайний і невеликий за розміром мешканець північних і далекосхідних морів завоював популярність у ряді країн завдяки своїм смаковим якостям.
Якщо уважно розглянути його хімічний склад, стає зрозуміло, чому його цінують деякі фахівці у сфері здорового харчування.
Навіть скептики визнали, що при правильній обробці цей унікальний продукт може принести організму людини тільки користь.
Незважаючи на свій непримітний вигляд, навага може використовуватися для повсякденного, дієтичного та навіть дитячого харчування. Вибираючи щадні методи обробки, можна зберегти масу корисних речовин у складі харчових волокон. Це допоможе отримати позитивні результати:
- Ця риба багата селеном, який зміцнює імунітет і нормалізує стан нервової системи.
- У навазі багато вітаміну А, необхідного для підтримки гостроти зору і здоров’я шкіри.
- Склад включає вітамін Е – потужний антиоксидант, що запобігає старінню клітин, стимулює їх оновлення, прискорює очищення тканин від токсинів і вільних радикалів.
Порада: Вибираючи між Північною та Далекосхідною навагою, досвідчені гурмани рекомендують віддати перевагу першій. Ці представники сімейства відрізняються тонкими смаковими властивостями і ніжністю волокон.
- Ніжна і смачна риба багата вітаміном D. Без нього неможливе нормальне функціонування щитовидної залози, знижується міцність кісток. Вживання наваги в дитячому віці може виступати як профілактика рахіту, а в літньому – остеопорозу.
- У м’ясі морепродукту чимало фолієвої кислоти. Цей вітамін потрібен для синтезу червоних кров’яних тілець і необхідний вагітним.
- Як і багато морепродуктів, смачна риба може похвалитися наявністю поліненасичених жирних кислот. Ці речовини стимулюють роботу серця, нормалізують серцевий ритм, знижують підвищений артеріальний тиск. Вживання наваги показано при схильності до серцевих патологій і захворювань суглобів.
- Жирні кислоти дозволяють впоратися з поганим настроєм і депресією. Їх навіть рекомендують пацієнтам з різними психічними розладами для стабілізації стану.
- Вживання наваги супроводжується позитивними змінами. Речовини в її складі знижують ризик розвитку шкірних запалень і навіть раку шкіри. Також вони захищають епідерміс від сонячних опіків.
- Присутність йоду в складі риби благотворно позначається на здоров’ї людей, які страждають від дисфункції щитовидної залози.
У їжу можна вживати і печінку наваги. У ній міститься кілька видів жирних кислот, необхідних для синтезу ліпідів та холестерину. Вона також пригнічує запальні процеси і знижує реактивність організму, попереджаючи алергію.
Поживна риба, багата жирними кислотами і фолієвою кислотою, є одним з продуктів, необхідних в раціоні вагітної або годуючої жінки. Введення наваги в меню дає такі результати:
- У плода активно і правильно розвиваються мозок і зоровий апарат.
- Формується і послідовно розвивається нервова система малюка в утробі матері.
- Низька калорійність продукту не дозволяє жінці набирати вагу.
- Велика кількість корисних речовин позитивно впливає на настрій, зовнішній вигляд і самопочуття вагітної жінки.
Незважаючи на те, що жирні кислоти, що надходять з 27 тижня вагітності, накопичуються і зберігаються в організмі дитини до того моменту, як йому виповниться 1,5 місяці, не варто відмовлятися від наваги відразу після пологів. Її присутність в раціоні жінки дозволить зміцнити кісткову систему малюка і підвищити його імунітет. Молода мама завдяки цьому продукту швидше відновиться після вагітності і пологів.
Що стосується потенційної небезпеки наваги, то це можливо тільки в двох випадках:
- При індивідуальній непереносимості морепродуктів або цієї риби.
- При необхідності дотримуватись дієти на тлі гострого панкреатиту. Але в цьому випадку пацієнтам заборонена будь-яка риба, а не тільки ця.
У всіх інших випадках можна сміливо включати в раціон. Вік і стать людини не грають ніякої ролі.
Навагу потрібно купувати свіжою, адже від заморожування її смак і консистенція можуть змінюватися не на краще. Перевага віддається щільним і товстим тушкам ніжного оранжево-рожевого кольору.
Вона має приємний рибний запах, не допускається наявність слідів слизу. Краще їх взагалі не зберігати, а відразу готувати з них обране страва.
Повторному заморожуванню заготовки не повинні піддаватися.
В процесі кулінарного оброблення представника сімейства тріскових слід пам’ятати про такі моменти:
- Дрібні кістки в цій рибі відсутні, тому її можна сміливо використовувати навіть для рибного фаршу.
- Оптимальний варіант приготування наваги – її обсмажування в паніровці або клярі з борошна, солі і збитого яйця.
- З риби виходить відмінний суп, начинка для пирогів і запіканок.
- Навагу нерідко запікають у керамічних горщиках, обсмажують на вугіллі, використовують для приготування рибного шашлику.
- Обсмажене або відварене філе наваги додають у рибні салати.
- Її також можна замаринувати. Для цього рибу слід попередньо обсмажити будь-яким способом і залити маринадом. Після настоювання протягом 2 днів в холодильнику блюдо буде готове. Подавати його слід з гірчичним соусом.
На думку онкологів, регулярне вживання наваги навіть знижує ризик розвитку раку нирок, печінки, передміхурової залози, грудей і товстого кишечника. З цією метою продукт слід вводити в раціон хоча б 2 рази на тиждень. Обробка заготовок при цьому повинна бути максимально щадною і короткостроковою.
Навага: що за риба, корисні властивості, як приготувати
тушки наваги
Добрий день, дорогі читачі! Полиці наших супермаркетів заповнені величезним асортиментом всілякої риби.
Як не розгубитися в такому розмаїтті й зробити правильний вибір за розумною ціною?
Сьогодні хочу познайомити вас з недорогим представником сімейства тріскових, розповісти, чим вона корисна, як готувати, як вживати, правильно вибрати – це риба навага.
Навага – що за риба?
Зовсім невелика, плямиста рибка, приємного ніжного оливкового кольору з сріблястим відливом. Основні місця проживання – холодні води північного і далекосхідного регіонів.
Північна навага не більше 30 см. М’ясо дуже ніжне і м’яке. У промислових масштабах виловлюють у Білому, Червоному та Баренцевому морях.
Далекосхідна більша, до 50 см., Виловлюють у Чукотському, Беринговому, Японському і Охотському морях.
За смаком обидва види дуже схожі. Навагу ще називають чорною тріскою або вугільною рибою.
Зверніть увагу! Найсмачнішою буде рибка, виловлена пізньої осені або взимку.
М’ясо наваги: хімічний склад
Ніжне м’ясо містить багато вітамінів – вітаміни групи В, вітамін РР, трохи менше вітамінів С, Е і А. За мікроелементами можна виділити – фтор, калій, фосфор, йод, кальцій.
Навага: калорійність
Калорійність риби залежить від того, як ви будете її готувати.
З найпоширеніших варіантів на 100 гр:
- На пару і запечена – 73 ккал
- Смажена – 88 ккал
- Відварена – 68 ккал
- Тушкована з цибулею і морквою – 62 ккал
Скільки можна з’їсти наваги в день?
Добова норма риби, на думку дієтологів, для дорослих – 200 гр. в день, для літніх і людей з цукровим діабетом – 150 гр. в день, для дітей – 100 гр., для спортсменів можна збільшити порцію до 300 гр. в день.
Рекомендується вживати тричі на тиждень у вареному або запеченому вигляді на обід або для ранньої вечері. Навага добре поєднується з картоплею, рисом, різноманітними овочевими салатами.
На замітку! Риба перетравлюється в організмі людини близько трьох годин.
Запечена в духовці
Навага: корисні властивості
1. Селен допоможе зміцнити імунітет і нервову систему. Поліпшується робота мозку, нормалізується сон, підвищується стійкість до стресових ситуацій.
2. Вітамін Е запобігає передчасному старінню організму, сприяє швидкій регенерації клітин.
3. Вітамін D, фосфор і кальцій зміцнять кісткову тканину, запобігатимуть остеопорозу, позбавлять від крихкості кісток, що особливо важливо для людей похилого віку.
4. Вітамін А забезпечить гостроту зору і здорову шкіру.
5. Фолієва кислота забезпечить утворення червоних кров’яних тілець.
6. Рекомендується для людей з надмірною вагою. Смачне, дієтичне, поживне м’ясо швидко наситить організм, позбавить від почуття голоду без зайвих калорій.
7. Рекомендується для спортсменів, оскільки великий вміст білка добре зміцнює м’язову тканину.
Чим корисна навага для вагітних і годуючих жінок
Риба містить доказагексаенову кислоту, яка необхідна для правильного розвитку у плода зорового апарату, мозку, центральної нервової системи.
При загрозі викидня, щоб зберегти вагітність, рекомендується вживати навагу регулярно.
Залізо допоможе зберегти гемоглобін на належному рівні і уникнути анемії.
Йод і селен захистять малюка від згубного впливу навколишнього середовища.
Після народження дитини при грудному годуванні краще відмовитися від прийому риби на 1-2 місяці, щоб уникнути можливої алергічної реакції.
На замітку! Для вагітних жінок норма може становити до 200 г в день.
Юшка з наваги
З якого віку можна давати навагу дітям?
На думку педіатрів, рибу можна пробувати вводити в раціон починаючи з двох років, в першу чергу для профілактики рахіту.
А найбільш корисна навага буде для школярів в період стресів і напруженого навчання. М’ясо допоможе активізувати роботу мозку, зніме нервову напругу.
Навага для літніх людей
Після 50 років велика кількість кальцію в організмі вимивається, що може призвести до остеопорозу. Навага допоможе зміцнити кістки, нормалізує гормональний фон, підтримає роботу мозку, відновить життєві сили, додасть енергії літнім людям.
Навага для схуднення
Риба не містить жирів, її можна назвати дієтичним продуктом. При схудненні її краще готувати на пару або відварити. Як гарнір рекомендуються тушковані або свіжі овочі.
Вона добре втамовує голод, не додаючи зайві калорії.
Ікра наваги: користь
Ікра буде корисна для профілактики серцево-судинних захворювань, підвищення імунітету.
Рекомендується для профілактики тромбофлебіту, нормалізації рівня холестерину в крові.
Бажано вживати ікру при сильних розумових навантаженнях.
Смажена навага
Як приготувати навагу?
Розглянемо найпоширеніші способи:
Смажена. Таким способом приготування краще не зловживати через утворення великої кількості шкідливих канцерогенів.
Але, щоб смажена риба була смачною і соковитою, її рекомендується зняти з плити за 2-3 хвилини до готовності, вона сама повинна дійти на сковорідці, так вийде дуже ніжне і м’яке м’ясо.
Тушкована в сметані. Таке м’ясо теж виходить соковитим і ніжним. Для смачної підливи в сметану можна додати ложку борошна, пасеровану цибулю з морквою.
Юшка. Щоб блюдо вийшло смачним, а м’ясо не розвалилося, варіть юшку на мінімальному вогні.
Котлети. Соковиті котлети виходять, якщо в рибний фарш додати трохи панірувальних сухарів.
На пару або варіння. Це найкорисніший спосіб приготування. Просто додайте улюблені спеції, свіжу зелень.
Риба не містить дрібних кісток, тому вона легко піддається кулінарній обробці. Можна приготувати смачний шашлик, запекти у фользі з овочами, приготувати салат, навіть замаринувати.
На замітку! Варять навагу близько 5 хвилин, а запікають близько 15 хвилин.
Як чистити навагу?
Риба зазвичай продається без голови і нутрощів, вам залишиться зрізати хвіст, плавники, прибрати чорну плівку з черевця.
Перед варінням або запіканням можна зняти шкірку. Для цього прямо заморожену рибу обдайте окропом, а потім відразу крижаною водою.
Свіжі тушки наваги
Як правильно вибрати і зберігати
Орієнтуйтеся на наступні рекомендації:
Якщо риба продається з головою, то очі не повинні бути мутними.
Зверніть увагу на колір черевця. Тільки білий! Жовтуватий відтінок говорить про несвіжість продукту і початок окислювальних процесів. М’ясо також має бути білого кольору, сіруватий відтінок також говорить про несвіжість продукту.
Вибирайте заморожену рибу без великої кількості льоду. Якщо льоду занадто багато, то значить, що її неодноразово розморожували і заморожували, що негативно позначається на якості м’яса.
Краще вибирати великі тушки, без неприємного запаху, слизу.
Якщо ви придбали свіжу навагу, то краще її відразу приготувати, а не заморожувати.
Заморожену рибу можна зберігати при температурі не вище -18 градусів.
Навага: шкода і протипоказання
Пангасіус: що за риба, середовище проживання, користь, склад, калорійність. Кіжуч: що за риба, де водиться, склад, калорійність, користь. Голец: що за риба, користь, як вибрати, як зберігати, як приготувати. Ікра червона: склад, калорії, користь і шкода для здоров’я. Печінка тріски свіжа і консервована: склад, калорійність, користь… Морська капуста: користь і шкода, лікувальні властивості для чоловіків і жінок. Тілапія (тіляпія): що за риба, де водиться, склад, калорійність. Збитки: що за риба, користь, склад, калорійність, норма в день. Сайда: що за риба, де водиться, як приготувати, користь і шкода.
Риба навага – чим корисна і чим шкідлива
У сучасному світі практично в кожному продуктовому магазині представлений великий асортимент всіляких сортів риби. На полицях супермаркетів в замороженому вигляді можна знайти різновид близької родички минтая і тріски, представника холодних вод далекосхідного і північного регіонів, під назвою навага.
Цей продукт є досить бюджетним варіантом для покупки, поєднуючи в собі вишуканий смак і джерело користі в складі.
Риба навага (або Вахній), населяє простори Білого, Карського і Баренцового моря, відноситься до сімейства тріскових. За океаном навагу знають під іншими іменами: чорна тріска, або вугільна риба. Розмір її може досягати до 50 сантиметрів, а вага варіюється в межах кілограма. Колір має характерний сріблястий, злегка оливковий відтінок.
М’ясо наваги наділене достатком вітамінів, корисних мікроелементів. Наприклад, калій, фтор, фосфор, йод, фолієва кислота. А калорійність менше ста кілокалорій на сто грам і мала кількість жирів дають навазі право вважатися дієтичним блюдом.
Існує два види такого продукту: тихоокеанська, яка вважається найпопулярнішою, і далекосхідна навага.
- Селен, що входить до складу Вахній, сприятливо діє на імунітет і сприяє зміцненню і захисту нервової системи, знижуючи вміст в організмі токсичних речовин.
- Вітамін Е, який в достатку присутній в навазі, перешкоджає віковим змінам, виступає активатором регенерації клітин і сприяє підтримці репродуктивної системи.
- Концентрація жирів в печінці чорної тріски, і такого незамінного речовини, як Омега-3, нормалізує роботу всієї серцево-судинної системи, стабілізуючи рівень тиску і серцевий ритм. Також ці корисні елементи контролюють вміст холестерину.
- Регулярне вживання страви з м’яса наваги допоможе підвищити стійкість до стресів, нормалізувати режим сну, попередити головний біль і нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.
- Корисний склад Вахній незамінний для дитячого організму, тому фахівці настійно рекомендують даний продукт для введення в меню дітям з двох років, в тому числі для попередження рахіту.
- Навага також містить йод, залізо і доказагексаенову кислоту, що є невід’ємною частиною раціону вагітних жінок.
- Значний вміст кальцію і фосфору в цій рибі робить продукт ще кориснішим, особливо для людей похилого віку. Постійне споживання страв з наваги зміцнить кісткову тканину, позбавить від крихкості нігтів, запобігши остеопороз.
- Дієтичне і високопротеїнове м’ясо Вахній принесе величезну користь для людей з надмірною масою тіла. Смачна і поживна риба позбавить від почуття голоду, не перевищуючи норму споживання калорій.
- Також велику користь містить ікра – її радять вживати в їжу для попередження авітамінозу і недуг серцево-судинної системи. Вона запобігає утворенню тромбів.
Ще цей морський мешканець славиться мінімальними показниками ртуті та інших шкідливих речовин у своєму складі.
Даний сорт риби не має конкретних протипоказань. Готувати страви з неї не можна тільки людям з індивідуальною непереносимістю рибної продукції.
Тут варто згадати про те, що навага може принести шкоду, якщо улов мешкав у забрудненому токсичному середовищі. Тому важливо купувати продукт у перевірених і надійних торгових точках.
Щоб уникнути негативних і небезпечних наслідків для організму, при виборі наваги важливо звертати увагу на кілька ключових моментів:
- Бажано уникати покупки продукту із зайвою льодом. Великий мерзлий шар говорить про неодноразове заморожування товару.
- Вибирати рибу з білим черевцем. Жовтуватий відтінок свідчить про початок окисного процесу жирів.
- Уникати придбання при наявності тьмяних очей наваги і сіруватого кольору м’яса. Це свідчить про несвіжість продукту. Експерти радять віддавати перевагу великим тушкам без ознак слизу і неприємного запаху.
Щоб отримати максимальну користь для організму, необхідно правильно готувати чорну тріску.
Найпоширенішим, але не дуже корисним варіантом приготування вважається обсмажування очищеної тушки риби на помірному вогні з двох сторін по кілька хвилин до утворення золотистої скоринки, а потім ще п’ятнадцять хвилин під кришкою, зменшивши вогонь до мінімального рівня.
Оптимальним варіантом приготування, відповідним для людей, які прагнуть скинути зайву вагу, вважається варіння або приготування на пару. Щоб зробити смак страви більш насиченим, при приготуванні можна додати різні спеції і свіжу зелень.
Виходячи з відсутності дрібних кісток, можна зробити з наваги ароматний і соковитий шашлик, створити заготовки фаршу для котлет, а також запекти або загасити її у фользі з овочами.
Ще тушки цих морських мешканців можна маринувати. Для цього необхідно обсмажити бажані частини і помістити в маринад на дві доби.
Також дуже смачним вийде салат з копченого представника моря та юшка на основі вищезгаданого продукту.
Подавати блюдо можна як у гарячому, так і в холодному вигляді, в поєднанні з овочами, картоплею і зеленню.
Риба навага за своїми властивостями є унікальною, адже вона поєднує в собі величезну кількість користі, вишукані смакові якості та бюджетну вартість. При цьому не має особливих протипоказань до вживання в їжу. Простих варіацій приготування цього продукту дуже багато.
Гастрономічні якості чорної тріски дозволяють поєднувати її з будь-яким гарніром. А страви з цього мешканця моря підійдуть як маленьким дітям, так і людям похилого віку. Цей недорогий продукт варто включити в щотижневе меню, щоб забезпечити організму отримання необхідних мікроелементів і попередити розвиток авітамінозу та інших захворювань.
Навага: корисні властивості та калорійність. Навага: фото, приготування, користь і шкода
Навага – це невелика плямиста риба оливкового кольору. Мешкає вона в холодних водах регіонів. Є два види наваги:
- Північна. Місце проживання – Біле, Карське і Баренцове море. Розмір її не перевищує 30 см. М’ясо відрізняється більшою м’якістю і ніжністю. Цей вид риби в першу чергу стали ловити в промислових цілях.
- Далекосхідна. Ця риба крупніша за північну, мешкає в водах. Інша назва цього різновиду – «Вахній».
В цілому за смаком ці два види схожі. Риба, виловлена пізньої осені або взимку, володіє найкращими смаковими якостями.
Нежирне м’ясо багате на вітаміни та макро- і мікроелементи. До його складу входить значна кількість вітамінів B1, B2, B9 або фолієвої кислоти, вітаміну PP, а також безліч корисних амінокислот. Поступається за змістом кількість вітамінів A, C і E, але ці компоненти також роблять м’ясо кориснішим. Також продукт багатий калієм, фтором, фосфором, йодом і кальцієм.
Калорійність наваги на 100 г залежить від типу обробки. Розглянемо найпоширеніші способи приготування.
Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Енергетична цінність, ккал | |
На пару | 16,1 | 1,0 | 73 | |
Смажена, з додаванням борошна | 10 | 3,8 | 3,6 | 88 |
Варена | 14,8 | 0,95 | 68 | |
Під маринадом | 12,2 | 6,6 | 9 | 136 |
Тушкована з цибулею і морквою | 12,5 | 0,8 | 1,5 | 62 |
Запечена | 16 | 0,9 | 73 |
Навага має безліч корисних для організму властивостей, серед яких:
- Підтримка імунітету і нервової системи, що забезпечується наявністю селену в складі.
- Запобігання старінню клітин завдяки вітаміну E.
- Зміцнення кісткової системи, у чому допомагає вітамін D.
- Забезпечення здоров’я шкіри і гостроти зору за рахунок вітаміну A.
- Сприятливий вплив на метаболізм холестерину і жировий синтез, що забезпечується ненасиченими жирними кислотами в печінці наваги.
- Підвищення стійкості до стресів, поліпшення роботи мозку і нормалізація режиму сну.
- Особливе значення має фолієва кислота, яка допомагає утворенню червоних кров’яних клітин.
Тепер розглянемо, які конкретні хвороби можуть стати показаннями до вживання продукту.
Вживати рибу рекомендується при наступних патологіях:
- Гіпертонія і інші проблеми серцево-судинної системи. Омега-3 жирні кислоти в складі м’яса корисні для правильної роботи серця, стабілізації тиску і серцевого ритму.
- Дисфункції щитовидної залози, нормалізувати які допомагає вітамін D і йод.
- Навага надає благотворний вплив на дитячий організм, попереджаючи рахіт.
- Жирні кислоти також допомагають запобігати онкологічні хвороби: рак нирок, печінки, товстої кишки, молочної та передміхурової залози.
- Регулярне вживання продукту покращує психічне здоров’я, згладжуючи симптоми депресії, біполярного розладу і інших відхилень.
Корисні властивості наваги
Доведено, що навага корисна і для організму вагітних жінок. До складу продукту входить доказагексаенова кислота. Вона корисна для розвитку мозку, зорового апарату і центральної нервової системи майбутньої дитини. Лікарі рекомендують вагітним і годуючим жінкам вживати до 200 мг цієї кислоти щодня.
Також риба корисна при загрозі викидня – регулярне її вживання допомагає зберегти вагітність. Селен, залізо і йод на клітинному рівні захищають плід від шкоди навколишнього середовища. Вживання риби під час вагітності допоможе запобігти післяпологовій анемії. У перший місяць періоду лактації від продукту бажано відмовитися, щоб уникнути можливої алергічної реакції.
Навага: корисні властивості та рецепти приготування цінної риби, користь і шкода для різних категорій людей
Навага відноситься до тріскових порід риб з великою промисловою цінністю. Мешкає в холодних водах північних регіонів. Вона має й інші назви – Вахній, чорна тріска, вугільна. У довжину може досягати 0,5 м, максимальна маса – 1 кг.
Далекосхідний вид трохи крупніший за північний. Зате останній відрізняється більш соковитим м’ясом з ніжним горіховим присмаком.
Навагу продають тільки в замороженому вигляді. Тушка повинна бути з головою.
- Купувати її бажано в торгових точках, гідних вашої довіри, щоб виключити можливість підробки терміну зберігання на упаковці.
- У тушки хорошої якості повинні бути:
- чисті, без жовтого нальоту очі;
- зябра без слизу;
- гладка, без пошкоджень шкурка.
Крижана глазур цього виду продукту не може покривати його суцільною кіркою, на відміну, наприклад, від пангасіуса або тилапії. Присутність великої кількості льоду говорить про те, що риба була розморожена. Від такої покупки краще відмовитися.
Звернути увагу потрібно на термін зберігання і запах, який у замороженої наваги практично відсутній.
У великих супермаркетах можна запитати у адміністратора або директора про свіжість сертифікат на цю партію.
При відмові від покупки варто рішуче відмовитися. Можливо, продукт був виловлений в екологічно несприятливому районі.
Навага відноситься до нежирних сортів риб з білим ніжним м’ясом. Її калорійність у вареному і запеченому вигляді становить близько 70 ккал / 100 г. Точна цифра залежить від виду, віку і місця проживання. Калорійність смаженого продукту теж невелика – 90 ккал / 100 г.
Харчову цінність в залежності від місця проживання можна представити наступною таблицею.
У 100 г | білки | жири | вуглеводи |
Північноморська | 19,1 | 1,8 | |
Далекосхідна | 15,2 | 1,1 |
Глікемічний індекс будь-якої риби, приготовленої без панірування, дорівнює нулю. Навага не виняток.
- Значить, після вживання в їжу рівень цукру в крові і залишиться на колишньому рівні.
- Навага – постачальник таких найважливіших незамінних амінокислот:
- триптофану, що відповідає за стійкість до стресів;
- аргініну, стимулюючого імунітет;
- метіоніну, нормалізує вміст холестерину в крові.
- У незначній кількості присутні також фенілаланін, треонін, валін та інші амінокислоти, які організм не може синтезувати самостійно.
- Продукт багатий наступними замінними амінокислотами:
- глутаміновою кислотою, яка покращує пам’ять, швидкість реакції;
- аспарагіновою кислотою, що входить до складу всіх білків і виконує роль нейромедіатора;
- аланином, що активізує обмінні процеси в печінці.
- Серед вітамінів, що входять до складу, слід особливо відзначити:
- фолієву кислоту (B9), що сповільнює процеси старіння;
- нікотинамід (PP), що володіє судинорозширювальну і антисклеротичну дію.
- Вітаміни A, D, E містяться в невеликій кількості, але добре засвоюються завдяки збалансованому хімічному складу і високому вмісту білка.
- Найважливіший для організму мікроелемент в м’ясі наваги – селен, який зміцнює імунітет, нормалізує роботу ендокринної системи.
- У рибі присутні ще такі мікро- і макроелементи:
- кальцій, що зміцнює кісткову тканину;
- магній і цинк, необхідні для нормальної роботи нервової системи;
- залізо, що входить до складу гемоглобіну;
- сірка, що бере участь у синтезі всіх замінних амінокислот;
- йод, що нормалізує роботу щитовидної залози.
З огляду на збалансованість хімічного складу, навагу можна використовувати в їжу людям різного віку з великою користю для свого здоров’я.
- Навага містить невелику кількість 3-Омега жирних кислот, але в поєднанні з вітаміном PP вони перешкоджають розвитку атеросклерозу, серцево-судинних захворювань.
- Ця риба також корисна для нервової системи. При регулярному її вживанні:
- поліпшується робота мозку;
- нормалізується сон;
- розвивається стійкість до стресів.
- Вітаміни A, D у поєднанні з кальцієм сприяють збереженню здоров’я кісткової тканини, зубів, нігтів і волосся.
- Селен, що міститься в продукті в оптимальній кількості, допомагає організму:
- боротися з онкологічними захворюваннями, перешкоджати їх виникненню і розвитку;
- відновлювати пошкоджені клітини, захищати ДНК;
- очищатися від важких металів і їх солей;
- підтримувати зір;
- нормалізувати гормональний баланс.
- У поєднанні з йодом цей мікроелемент нормалізує роботу щитовидної залози, сприяючи виробленню гормонів.
- Корисні властивості наваги полягають ще й у тому, що вона благотворно впливає на функцію кровотворення, спонукаючи кістковий мозок до вироблення гемоглобіну, допомагає збереженню здоров’я артерій, вен, судин і капілярів, перешкоджаючи відкладенню на їх стінках холестерину.
Шкода і користь для організму
Вживати навагу в їжу можна майже всім категоріям населення при відсутності дуже рідкісних протипоказань. М’ясо цієї риби містить високоякісний протеїн, який легко засвоюється.
Для дорослих чоловіків і жінок
- Навага особливо корисна людям, які ведуть малорухливий спосіб життя, займаються інтенсивною розумовою і творчою працею.
- Високоякісний білок, що міститься в м’ясі цієї риби, не дозволяє м’язам атрофуватися навіть при невеликих фізичних навантаженнях.
- Жінкам продукт при постійному вживанні врівноважить емоційний фон, допоможе зберегти спокій і ясність думки при стресах, недосипанні, тривалій роботі за комп’ютером.
- Ця смачна рибка містить всі необхідні речовини для підтримки пружності і свіжості шкіри, краси волосся і нігтів.
- У чоловіків селен, що міститься в продукті, активізує роботу статевих залоз, сприяючи виробленню сперматозоїдів, перешкоджає розвитку аденоми передміхурової залози.
- Протеїн, що міститься в рибі, активізує синтез вільного тестостерону, підтримуючи лібідо і інтерес до життя на високому рівні.
Жінкам в очікуванні малюка навага допоможе зберегти вагітність. Риба дуже корисна при загрозі викидня, сильному токсикозі. Селен, йод і залізо благотворно впливають на організм вагітної жінки:
- оберігаючи плід від негативного впливу навколишнього середовища на клітинному рівні;
- дозволяючи майбутній матері накопичити в організмі достатній запас гемоглобіну для запобігання такого неприємного явища, як післяродова анемія.
- Після пологів від риби краще утриматися в перший місяць життя немовляти, щоб уникнути розвитку алергічних реакцій і для запобігання занадто швидкого заростання джерельця.
- Починаючи з другого місяця життя дитини, мамі можна починати включати в раціон навагу. Це дозволить:
- зберегти здоров’я і нерви матері-годувальниці при недосипанні;
- забезпечити правильне формування кісткової і хрящової тканини дитини.
- У цій ситуації важлива низька калорійність продукту в поєднанні з високою харчовою цінністю і делікатесним смаком.
- Вживання наваги вагітним і годуючим жінкам допоможе їм зберегти фігуру без шкоди для здоров’я.
Дітям навагу педіатри радять починати давати з двох років.
Малюкам подобається її солодкуватий приємний смак.
У м’ясі цієї риби немає дрібних кісток. Малюки можуть їсти її, не побоюючись поранити слизову горла або стравоходу.
Особливо продукт корисний дітям при різкій зміні психологічного клімату, наприклад, під час вступу до дитячого садка або школи.
Амінокислоти і селен, що містяться в ній:
- зміцнять імунітет;
- підтримають роботу ЦНС;
- перешкодять розвитку короткозорості.
Фолієва кислота в поєднанні з никотинамидом активізує роботу мозку. Дитина буде легше засвоювати навчальний матеріал і адаптуватися в новій обстановці.
До 50 років у людей неминуче згасає функція статевих залоз. У жінок знижується рівень естрогену, а у чоловіків – тестостерону. Наслідок – вимивання з організму кальцію і остеопороз.
Регулярне вживання наваги не тільки може перешкодити розвитку крихкості кісткової тканини, а й:
- нормалізувати гормональний баланс;
- активізувати обмін речовин;
- підтримати роботу мозку.
Людям в літньому віці нежирна морська риба необхідна в раціоні для відновлення тонусу, життєстійкості і творчої енергії.
- Навагу рекомендують їсти кожен день спортсменам в період інтенсивних тренувань для підвищення витривалості і прискорення регенерації м’язів.
- Ця риба корисна при таких захворюваннях:
- діабеті (особливо першого типу), так як не підвищує рівень цукру в крові, благотворно впливаючи на роботу підшлункової залози;
- рахіті у дітей, остеопорозі у дорослих в поєднанні з сонячними та морськими ваннами.
Риба гіпоалергенна: її можна їсти людям зі стійкою алергією на всі інші морепродукти. Звичайно, потрібно дотримуватися обережності і помірності.
Потенційна небезпека і протипоказання
Продукт може стати небезпечним в результаті неправильного зберігання і транспортування. Тоді можливі сильні отруєння токсинами, що утворюються при розпаді білка. Протипоказано вживання риби:
- при індивідуальній непереносимості;
- годуючим мамам в перший місяць життя немовляти;
- дітям до двох років.
Навага мешкає в екологічно чистій водному середовищі. Вона вільна від солей важких металів і ртуті.
Однак, це правило діє не завжди. Тому при купівлі риби не завадить запитати у адміністратора сертифікат.
Рекомендації по вживанню
Навагу, як і будь-який тваринний білок, краще їсти за обідом або ранньою вечерею в поєднанні з молодою картоплею, рисом і овочевими салатами.
Найкорисніше рибу вживати у вареному або запеченому вигляді три рази в тиждень. Добова норма для дорослих здорових людей – 200 г, для дітей – 100 г, літніх і хворих на діабет – 150 г.
- Спортсменам під час значних фізичних навантажень можна збільшити норму до 300 г.
- Ця риба не містить дрібних кісток, вона без луски, що полегшує її кулінарну обробку перед вживанням.
- Перед варінням або запіканням бажано з тушки зняти шкірку. Для цього потрібно:
- ошпарити заморожену рибу окропом;
- потім облити її холодною водою;
- відокремити голову від тулуба;
- випатрати;
- зробити уздовж хребта поздовжній розріз;
- зняти шкірку.
- Після цієї процедури виходить безкісткове філе, яке люди, практикуючі сироїдіння, вживають без кулінарної обробки в їжу.
- Середній час варіння становить 5 хвилин, запікання – 15 хвилин.
до змісту ↑
Застосування в кулінарії
У кулінарних цілях ніжне м’ясо наваги використовують для приготування салатів, начинок для пирогів, запіканок. Дуже смачна страва виходить після обсмажування філе в паніровці.
рибний салат
Цю холодну закуску готують із сирого продукту без термічної обробки. Для цього:
- очищають філе від кісток, ріжуть на невеликі шматочки;
- маринують в холодильнику протягом години під тонко нарізаною ріпчастою цибулею, политою лимонним соком;
- потім цибулю прибирають, змішують філе з рівною кількістю оселедця;
- посипають кропом і заливають рослинним маслом.
Такий оригінальний салат можна подати з рисом або молодим відвареною картоплею.
запіканка
Ця страва готується дуже швидко, протягом 15 хвилин. Для цього потрібно:
- 500 г філе викласти у форму;
- залити 100 г сметани;
- поставити в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку.
Перед подачею на стіл посипати зеленню.
Навагу можна приготувати і в мікрохвильовій печі. Для цього потрібно змастити філе розтопленим вершковим маслом або сметаною, накрити кришкою і поставити в мікрохвильову піч на 5 хвилин при потужності 600 Вт.
А як правильно посмажити рибу навагу? Секрет дізнаєтеся від шеф-кухаря, подивившись наступний відео-ролик:
до змісту ↑
Морська риба обов’язково повинна входити в раціон всіх, хто бореться з зайвими кілограмами.
Навага хороша тим, що прекрасно втамовує голод, насичуючи організм всіма необхідними речовинами, не обтяжуючи шлунок. Вона дає енергію, підтримує м’язи в тонусі.
Ніжний смак волокнистого м’яса дарує необхідні худне смакові відчуття, не дозволяючи відчувати себе нещасними.
Всім тим, хто сидів на низькокалорійній дієті при відсутності протипоказань, можна їсти соковите м’ясо три рази в тиждень, а при фізичних навантаженнях – до п’яти. Поєднувати продукт при схудненні найкраще зі свіжими або тушкованими на рослинному маслі овочами.
Смажене філе за своїми калорійністю не набагато відрізняється від вареного або запеченого, але зловживати ним не варто.
Для схуднення все ж краще вживати без обсмажування з невеликою кількістю рослинного масла або йогурту.