Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Буряк вже давно увійшов у звичний раціон багатьох людей. З нього готують прості, але досить смачні страви. Але не всі знають, яка дійсно користь може бути від цього коренеплоду, адже він є джерелом вітамінів і необхідних організму речовин. Напевно, немає людини, яка не пробувала борщ або вінегрет. А ось про такий напій, як буряковий квас, мало хто чув.

Усі ми звикли бачити цей напій у традиційному вигляді – зробленим на основі хліба. Але раніше наші бабусі і прабабусі створювали його з різних фруктів і ягід. Також одним з головних компонентів була буряк. Розглянемо покроково та з фото, як приготувати буряковий квас в домашніх умовах, а також опишемо, за яких недугах його бажано вживати.

Користь бурякового квасу і протипоказання

Цей продукт має безліч вітамінів, макро- і мікроелементів, необхідних для правильної життєдіяльності організму людини: фосфор, магній, кальцій, калій, сірка, мідь, йод, хром, цинк, залізо, а також рідкісні елементи – цезій, кобальт, ванадій і рубідій. Багатий коренеплід вітамінами групи C, B і PP.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Уже в давнину люди зрозуміли, що сік буряка може стати панацеєю від багатьох хвороб, тож корисні властивості бурякового квасу практично безмежні.

  • Напій благотворно впливає на організм в цілому;
  • Допомагає при безсонні;
  • Нормалізує обмін речовин;
  • Використовується для оздоровлення печінки, нирок і лімфатичної системи;
  • Забезпечує організм залізом при його дефіциті;
  • Допомагає в боротьбі із зайвою вагою;
  • Знижує рівень холестерину;
  • Квасна гуща допомагає позбутися від грибка нігтів і деяких шкірних захворювань;
  • Надає сприятливу дію при онкології;
  • Бадьорить в літню спеку.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Інструкцію вживання при гіпертонії, захворюваннях травної системи, для загального зміцнення організму і при чищенні печінки розглянемо трохи нижче. Спочатку вивчимо протипоказання, при яких не рекомендується приймати напій:

  • Сечокам’яна і жовчнокам’яна хвороби;
  • Харчова алергія;
  • Гострий гастрит;
  • Артрит або подагра;
  • Виразка шлунка або дванадцятипалої кишки;
  • Ниркова недостатність;
  • Запалення в статевих органах.

Користь при гіпертонії

Домашній буряковий квас має благотворний комплексний вплив на гіпертоніків. Народна медицина стверджує, що навіть при настанні гіпертонічного кризу цей чудо-напій допоможе швидко знизити тиск.

Але краще не намагатися перевірити це на практиці, адже ненадання вчасно медичної допомоги може не тільки призвести до ускладнень і завдати шкоди здоров’ю, але й підвищити ймовірність передчасної смерті.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Тому використовувати квас можна лише в якості помічника під час лікування гіпертонії. Він допоможе зміцнити судини і підвищити їх скоротливу здатність, а також посилити очищення крові від обмінних продуктів і знизити холестерин.

  • Вживати напій необхідно теплим, по 100 мл за півгодини до прийому їжі, 2-3 рази на день.
  • Курс необхідно продовжувати півтора місяці, мінімум раз на півріччя.
  • Але продукт не варто приймати гіпертонікам, які мають протипоказання по нирках, адже в основі таких хвороб зазвичай проявляється підвищений тиск або спостерігаються супутні основному діагнозу. Буряк і настій на її основі тільки ускладнять роботу нирок. Тому від прийому краще відмовитися.
  • Також обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем щодо підбору препарату, з яким можна поєднувати квас при лікуванні гіпертонії.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Користь для травної системи

Цілющі властивості допомагають регулювати відтік жовчі, що зменшує ймовірність появи каменів. Також напій допомагає при запорах. Важливу роль відіграють корисні властивості продукту і при лікуванні холециститу. Як пити буряковий квас при цьому захворюванні? Схема проста: по 150 мл на день перед прийомом їжі. Продовження курсу – 2 місяці.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Продукт позитивно впливає і на мікрофлору кишечника. Але від пиття слід відмовитися при запальних процесах у шлунку або кишечнику, а також при дуоденіт, гострому гастриті і розладі травлення, що супроводжується діареєю.

Очищення печінки

Від стану печінки залежить здоров’я організму в цілому. Тому необхідно хоча б кілька разів на рік проводити її очищення. Буряковий квас відмінно підійде для цього.

Приймати його потрібно по 3 рази на день перед їжею за 15 хвилин по одній великій ложці. На курс лікування знадобиться три літри напою. Після його закінчення потрібно зробити перерву на 3 місяці, потім пройти повторне «лікування».

За словами фахівців, на повне відновлення і очищення печінки потрібен рік.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Продукт також має загальнозміцнюючу дію, оздоровлюючи кілька систем організму. При цьому необхідно вживати по чверті склянки за годину до прийому їжі протягом 1-2 місяців. Але не варто забувати про список протипоказань та бажано порадитися з лікарем, який розповість, чи допоможе диво-напій конкретно у вашому випадку та вашому організмі.

Як приготувати квас з буряка

Розглянемо приготування бурякового квасу. Зробити його самостійно вдома дуже легко. Існує безліч рецептів. Опишемо найпопулярніші. У всіх рецептах буряк обов’язково ретельно промивається і очищується від шкірки.

Класичний варіант

Потрібні такі складові:

  • 4 невеликих бурячка;
  • Вода холодна очищена – 2,5-3 л.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Рецепт приготування дуже простий:

  1. Буряк порізати невеликими шматочками;
  2. Помістити їх в баночку, заповнити водою по вінця і прикрити зверху марлею;
  3. Перенести ємність в прохолоду і залишити, поки не виникнуть бульбашки, що піднімаються вгору. Це означає, що квас можна вживати.

В отриманий продукт можна додати сік ягід. Так напій стане ще кориснішим і смачнішим. Бурякову закваску можна застосовувати повторно і доливати воду, поки вона буде такого ж кольору, як і раніше.

З хлібом і цукром

  • Дві великі стиглі буряки;
  • Три черстві скоринки від житнього хліба;
  • Цукор – 3-5 великих ложок;
  • 4 літри очищеної або фільтрованої води.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Рецепт бурякового квасу такий:

  1. Тонко нашатковану буряк помістити в бідон об’ємом 5 л;
  2. Туди ж додати всі інші складові і закрити отриману суміш марлею, складеною в кілька разів;
  3. Перемістити ємність в тепло, щоб процес бродіння йшов 3-4 дні. При виникненні плівки, що нагадує цвіль, якнайшвидше позбудьтеся від неї;
  4. Готовий продукт процідити, перелити в пляшки і зберігати в холодильнику.

З родзинками і соком лимона

Складові:

  • 3 середніх бурячка;
  • Родзинки – приблизно 25 штучок;
  • Цукор – 3 великі ложки;
  • Половина лимона;
  • Вода профільтрована – 5 л.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Процес приготування наступний:

  1. Водичкою наповнити каструльку і закип’ятити, потім приглушити полум’я і прокип’ятити ще протягом 5 хвилин. Охолодити воду, слідом додати свіжий лимонний сік і підсипати цукор;
  2. Коренеплід дрібненько нашаткувати, помістити на деко і поставити в духовку, щоб трохи підсушити його;
  3. Далі перекласти в ємність 5 л, підсипати родзинки і вилити воду;
  4. Закрити баночку кришкою з проробленими в ній невеликими отворами і залишити бродити, додатково замотавши теплу тканину або ковдру. При бродінні процідити напій і розподілити по пластикових пляшках.

Буряково-медовий з дріжджами

Беріть:

  • Півкіло бурячків;
  • Мед – 3 великі ложки;
  • Дріжджі – 10 г;
  • Дві скоринки зачерствілого темного хліба;
  • Вода очищена – 3 л.

Робіть так:

  1. Овоч натерти і підсушити в духовці, потім перемістити в каструльку і заповнити гарячою водою, щоб буряк трохи в неї занурився;
  2. Зварити коренеплід, потім процідити, скласти в банку об’ємом 3 літри і наповнити залишками води;
  3. Внести мед, дріжджі і хлібні скоринки. Закрити ємність марлею і перемістити в тепло для бродіння;
  4. Напій на дріжджах повинен заграти вже через 1-2 дні. Зберігання потрібно здійснювати в холодильнику не більше 7 днів.

Рецепт по Болотову

Заснований на сбраживанні ферменту. Для приготування потрібно:

  • Буряк – 1,5-2 кг;
  • Сметанка – одна маленька ложечка;
  • Сироватка – 2 л;
  • Цукор – 5 великих ложок.
  1. Овоч дрібно нарубати, сироватку підігріти і об’єднати зі сметанкою і цукром;
  2. Бурячок висипати в п’ятилітрову банку і налити в неї отриману суміш;
  3. Накрити ємність тканиною і перенести в тепло.
  4. Після одного дня суміш почне бродити. При цьому з’являється піна. Через ще день-два з’являється цвіль. Необхідно своєчасно її позбутися і повторювати це кожні 2-3 дні.
  5. Через сім днів банку переносять в холод, але щоночі її потрібно діставати і залишати в кімнаті при нормальній температурі;
  6. Приблизно через 10 днів ви зможете спробувати готовий квас.

При такому бродінні зберігаються всі корисні бактерії. Це робить напій лікувальним.

Квасом з буряків, приготованим за допомогою одного з наведених рецептів, краще не зловживати і не випивати його більше, ніж літра на день, оскільки це може призвести до навантаження на шлунок, що може викликати розлад системи травлення. Напій за останнім рецептом потрібно вживати натщесерце 3 рази на день по чверті стаканчика за 2-3 години до їжі. А після прийому цього пійла краще утриматися від їжі приблизно протягом двох годин.

Відгуки про даний продукт різні. Кому-то він не подобається за смаковими якостями, у деяких він просто не виходить. Але більшість людей все ж відзначають благотворний ефект, який чинить продукт практично на всі системи організму.

Відео: Простий рецепт домашнього бурякового квасу

Буряковий квас – користь і шкода, властивості і рецепти приготування

Буряк – звичний в нашому раціоні продукт, який сьогодні частіше використовується в салатах (оселедець «під шубою»), а також у різних перших стравах (борщ, окрошка).

При цьому мало хто знає, що наші предки протягом багатьох століть використовували цей коренеплід виключно в лікувальних цілях, готуючи смачний і корисний буряковий квас.

У чому унікальність цього напою, і як він може допомогти нашому організму, дізнаємося з цієї публікації.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Цінний склад бурякового квасу

Про чудодійні властивості цього напою можна говорити нескінченно, адже крім унікального вітамінно-мінерального комплексу, отриманого з буряка, тут присутні продукти бродіння, а значить, корисні бактерії, покликані відновлювати мікрофлору кишечника і очищати організм від токсинів і шлаків.

Буряковий квас багатий вітамінами A, C і PP, в ньому присутня практично весь комплекс вітамінів групи B. Мінеральний склад цього напою представлений залізом і хромом, фосфором і міддю, рубідієм і цезієм, цинком і багатьма іншими, важливими для організму мікроелементами. Є тут і важливі для організму біофлавоноїди, такі як кварцетин, бетанин та інші.

При цьому калорійність бурякового квасу не перевищує 45 ккал на 100 г продукту, що робить цей напій ідеальним для боротьби із зайвою вагою. І що найдивніше, у процесі приготування бурякового квасу, напій не втрачає природних властивостей овоча, а значить, може допомогти в лікуванні різних захворювань. Детально розглянемо користь, яку здатний надати цей напій.

Корисні властивості бурякового квасу

1. Гіпертонія

Унікальність бурякового квасу полягає в наявності рубідію і цезію – мінералів, що надають неоціненну допомогу в боротьбі з високим артеріальним тиском.

Завдяки цій особливості мільйони людей у всьому світі змогли забути про важкі симптоми гіпертонії, адже регулярне вживання бурякового квасу допомагає нормалізувати тиск на тривалий час.

Більш того, здатність 1 склянки цього напою практично миттєво знижувати високий кров’яний тиск стала дієвим засобом у боротьбі з гіпертонічним кризом.

2. Атеросклероз

Цінні речовини, якими рясніє склад розглядуваного напою, благотворно впливають на серцево-судинну систему, адже вони здатні зміцнювати і повертати тонус судинних стінок, очищаючи їх від осідання холестеринових бляшок.

Завдяки цій особливості, у людей, які щодня випивають по склянці бурякового квасу, вже через місяць знижується рівень холестерину в крові і поліпшується потік крові. Але й це ще не все.

Квас з буряка відмінно розширює судини, усуваючи їх закупорку і розріджуючи кров, а значить, перешкоджає утворенню тромбозу.

3. Патології сечовидільної системи

Розглянутий напій має сечогінні властивості, завдяки чому усуває утворення каменів у нирках і сечовому міхурі. Але що ще важливіше, у складі бурякового квасу присутні протизапальні компоненти, які попереджають виникнення інфекцій сечовивідної системи.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

4. Захворювання шлунково-кишкового тракту

Ми вже згадували про те, що квас з буряка – це продукт бродіння, в результаті якого в напої з’являються корисні бактерії, необхідні для налагодження мікрофлори кишечника.

Завдяки цим бактеріям, більш відомим як пробіотики, у людини, що регулярно вживає такий квас, налагоджується травлення, покращується апетит, зникають проблеми зі стільцем, усувається здуття живота і шлункові кольки.

5. Ожиріння

Здатність цього напою виводити з організму зайвий холестерин, надзвичайно корисна не тільки для здоров’я людини, але й для його фігури.

Додайте сюди здатність бурякового квасу очищати організм від продуктів обміну, прискорювати метаболічні процеси, і ви зрозумієте, що кращого напою для схуднення просто не знайти.

Саме з цієї причини, розглядається низькокалорійний напій, що володіє до того ж щедрим вітамінно-мінеральним комплексом, рекомендується до вживання при найрізноманітніших дієтах.

6. Залізодефіцитна анемія

Окремо варто сказати про високий вміст заліза в цьому напої. Дійсно, зміст даного мінералу в буряковому квасі в 10 разів перевищує вміст заліза в яблуках, завдяки чому, починаючи свій день зі стаканчика цього напою, що бадьорить, можна забути про запаморочення, нездужання і інші неприємні наслідки дефіциту заліза в організмі.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

7. Злоякісні пухлини

А адже в квасі містяться важливі антиоксиданти, які попереджають переродження клітин і розвиток онкологічних пухлин.

Крім того, борючись з вільними радикалами в організмі, антиоксиданти запобігають раннє старіння, максимально довго зберігаючи пружність шкіри, красу нігтів і шовковистість волосся.

Завдяки цьому буряк і приготований з неї квас вважаються справжнім «еліксиром молодості», як для жінок, так і для чоловіків.

8. Тонус організму

Нарешті скажемо про те, що буряковий квас прекрасно заспокоює нервову систему, усуваючи проблеми зі сном і допомагаючи справлятися зі стресом. До того ж цей напій відмінно тонізує організм і швидко усуває спрагу, особливо в спекотні літні дні.

Як приготувати буряковий квас в домашніх умовах

Існує кілька способів приготування квасу з буряків, а значить, у вас є можливість вибрати найбільш підходящий варіант, щоб якомога частіше радувати себе і своїх домочадців смачним і корисним квасом.

Бездріжджовий буряковий квас Інгредієнти:

  • 3-4 середніх буряка;
  • 2-3 л холодної води.

Для початку промиваємо буряк, очищаємо коренеплід від шкірки і нарізаємо невеликими шматочками. Наповнюємо подрібненим овочем трилітрову банку приблизно до половини і заливаємо зверху водою до плічок.

Укривши ємність марлею, залишаємо напій настоюватися в темному місце, поки не почнеться процес бродіння.

Як тільки в банку почнуть з’являтися бульбашки, що піднімаються з дна догори, можна зливати і пробувати квас.

До речі, щоб квас вийшов по-справжньому смачним, в банку крім буряка закладають пару нарізаних морквин. Крім того, приготований напій можна змішувати з соком журавлини і горобини, обліпихи і смородини, з сіллю, спеціями, кефіром і подрібненою зеленню. Це не тільки поліпшить смакові якості напою, але й зробить його ще більш корисним.

2. Буряковий квас хлібними корками Інгредієнти:

  • 2 великих буряка;
  • 3 черстві скоринки житнього хліба;
  • 4 л води;
  • 4-5 ст.л цукру.

Починаємо приготування з очищення та шинкування коренеплодів. Відправляємо подрібнений буряк в п’ятилітрову скляну ємність, додаємо цукор, сухарі і заливаємо все чистою холодною водою.

Накриваємо бутель декількома шарами марлі і залишаємо в теплому місці на 4 доби. При цьому слід спостерігати за процесом бродіння, своєчасно видаляючи з’являється на поверхні квасу плісняву.

Як тільки напій буде готовий, проціджуємо його, розливаємо по пляшках і насолоджуємося чудовим смаком бурякового квасу.

Зберігати напій слід в холодильнику. До речі, крім вживання в чистому вигляді, квас з буряка можна використовувати для приготування борщу або холодного борщу.

3. Буряковий квас з лимонним соком і родзинками Інгредієнти:

  • 3 середніх буряка;
  • 25 родзинок;
  • 1/2 лимона;
  • 3 ст.л. цукру;
  • 5 л води.

Воду в каструлі доводимо до кипіння, тримаємо на малому вогні буквально п’ять хвилин і знімаємо з плити. Як тільки вода охолоне, додаємо в неї цукор і свіжовичавлений лимонний сік.

Буряк промиваємо, обрізаємо корінь і качан, потім видаляємо шкірку і нарізаємо як можна дрібніше. Викладаємо шматочки овоча на деко і відправляємо в духовку, щоб трохи підсушити. Як тільки коренеплід підсушиться, відправляємо його в 5-літрову банку, додаємо ізюм і заливаємо все заздалегідь приготованою водою.

Закриваємо банку пластиковою кришкою з проробленими отворами, вкутуємо скляну ємність теплою ковдрою і залишаємо для бродіння. Ізюм сприяє процесу бродіння, а значить, вже через 2-3 дня ви помітите бульбашки, що піднімаються з дна. Це говорить про те, що квас готовий. Можна проціджувати його через марлю і розливати по пляшках.

4. Буряковий квас з дріжджами і медом Інгредієнти:

  • буряк – 500 г;
  • 3 ст. меду;
  • 10 г дріжджів;
  • 2-3 кірки черствого житнього хліба;
  • 3 л води.

Буряк очищаємо від шкірки, дрібно нарізаємо і трохи підсушуємо в духовці. Перекладаємо підсушені шматочки овоча в каструлю і заливаємо гарячою водою таким чином, щоб рідина трохи вкривала буряк. Відправляємо каструлю на вогонь і варимо до готовності буряків.

Як тільки коренеплід буде готовий, викладаємо його м’які шматочки в скляну пляшку, додаємо туди ж скоринки хліба, мед і дріжджі, а зверху заливаємо водою до плічок. Прикривши ємність марлею, залишаємо квас до початку бродіння.

Відбувається це швидше, ніж в разі приготування бездріжджового квасу, зазвичай на 2-й день.

Перелив напій в скляну ємність, зберігати його можна в холодильнику протягом тижня, в той час як будь-який інший квас – не більше трьох днів.

5. Буряковий квас (зброджування по Болотову) Інгредієнти:

  • 2 кг буряка;
  • 1 ч.л. сметани;
  • 2 л сироватки;
  • 5 ч.л. цукру.

Очищену і подрібнену буряк закладаємо в 5-літрову скляну банку. Т туда ж відправляємо попередньо приготовану суміш з підігрітої на плиті сироватки, перемішаної з цукром і сметаною. Накривши банку марлею, залишаємо її в теплому місці, чекаючи початку бродіння.

Через добу рідина потроху починає пінитися. Це вірна ознака того, що процес бродіння розпочався успішно. Через 2-3 доби почне з’являтися цвіль, яку необхідно своєчасно прибирати.

Через 5-7 днів, коли активність бродіння збільшиться, ємність з майбутнім квасом слід переставити в прохолодне льох або холодильник, виймаючи на ніч, щоб рідина деякий час перебувала при кімнатній температурі. Через 10-12 днів трохи пінистий, ароматний напій буде готовий до вживання.

Саме такий квас, приготовлений на сметані і сироватці, вважається найбільш корисним і частіше за інших застосовується в лікувальних цілях.

Як приймати буряковий квас

Квас на основі буряка – приємний освіжаючий напій, яким можна прекрасно вгамувати спрагу і вранці, і ввечері. Проте, якщо ви маєте намір пити цей чудодійний напій для схуднення, приймайте його 3 р. на день по 1 склянці за 40 хвилин до прийому їжі.

Тривалість такої дієти – місяць, після якого необхідно зробити місячну перерву і повторити курс.

Крім того, раз на тиждень можна влаштовувати розвантажувальний день на квасі, доповнюючи раціон харчування в цей день лише знежиреним сиром, чистою водою, яблуками і сухофруктами.

Для лікування буряковий квас зазвичай вживають по чверті склянки за годину до їди. Якщо ж це буряковий квас, приготований на сироватці, пити його краще натщесерце по ¼ склянки за 30 хвилин до їди. А після приймання їжі бажано не їсти протягом двох годин.

При цьому пам’ятайте, що загальна кількість випитого в день напою не повинно перевищувати 1 літр. Перевищуючи дозу, можна серйозно навантажити шлунок, спровокувавши його розлад і подразнення слизової.

Протипоказання бурякового квасу

Є ряд захворювань, при яких даний напій заборонений до вживання. Наприклад, квас з буряка не слід приймати людям, у яких є:

  • гастрит з підвищеною кислотністю;
  • виразкова хвороба шлунка або 12-палої кишки;
  • подагра або артрит;
  • запалення сечостатевої системи;
  • мочекам’яна хвороба;
  • знижений тиск.

Крім того, буряковий квас не слід вживати при непереносимості його компонентів. Якщо ж при вживанні цього напою з’явилася нетипова реакція організму, наприклад, діарея, біль в животі або різні прояви алергії, негайно припиніть прийом бурякового квасу і зверніться за консультацією до лікаря. Міцного вам здоров’я!

Все про особливості бурякового квасу – корисні властивості, способи приготування та вживання, протипоказання і відгуки спробували

Буряк – незамінний інгредієнт улюблених нами страв. Але славиться овоч не тільки чудовими смаковими якостями. Він також багатий мінералами і вітамінами, корисними для здоров’я.

Щоб максимально зберегти цілющі властивості, люди здавна готують буряковий квас.

Уважність до рекомендацій і протипоказань допоможе зробити напій, що бадьорить, який надасть лікувальну дію при багатьох недугах.

Склад і корисні властивості для організму

У буряках у великій кількості містяться:

  • органічні кислоти;
  • залізо, йод, калій, кальцій, магній, цинк, фосфор;
  • антиоксиданти;
  • біофлавоноїди (наприклад, бетаїн);
  • вітаміни A, C, E, PP, групи B (в тому числі і фолієва кислота).

Активні компоненти, що входять до складу коренеплоду, мають виражену терапевтичну дію: антиоксиданти знижують ризик розвитку онкологічних захворювань, вітаміни і мінеральні речовини нормалізують артеріальний тиск і сприяють профілактиці анемії, клітковина і органічні кислоти допомагають при запорах, активізують перистальтику кишечника, стимулюють секрецію шлункового соку.

Буряк широко використовується в комплексних програмах лікування цукрового діабету, гіпертонії, при виведенні каменів, а свіжі подрібнені листя допомагають швидко загоїти рани.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготуванняУ коренеплоді міститься велика кількість мінеральних речовин і вітамінів.

Квас з буряка в повній мірі увібрав в себе найцінніші властивості настільки дивного овоча.

Напій не тільки відмінно втамовує спрагу, а й швидко знімає головний біль, знижує тиск, допомагає при безсонні, підвищує рівень гемоглобіну в крові.

Він також вкрай ефективний при ожирінні і підвищеному рівні холестерину в крові, а завдяки вмісту вітамінів покращує стан шкірних покривів, колір обличчя, зміцнює нігті і волосяні стрижні.

Рекомендовано регулярне вживання бурякового квасу при:

  • онкологічних хворобах;
  • підвищеній зашлакованості організму;
  • запорах;
  • гіпертонії і атеросклерозі;
  • дисфункції репродуктивної системи;
  • серцево-судинних захворюваннях;
  • зниженому імунітеті;
  • зайвій вазі.

Способи приготування бурякового квасу для лікування і профілактики недуг

Щоб квас вийшов корисніше і більш насиченим, слід вибирати найбільш темні коренеплоди.

Що стосується вживання продукту, то його п’ють приблизно за годину до їжі (якщо в рецепті не вказано інше), добовий обсяг прийнятого напою при цьому не повинен перевищувати 1 літр.

Якщо не дуже подобається буряковий смак, то можна додати в квас кефір, сметану, цукор, спеції або присмачити його рубаною зеленню.

Будь-який вид напою очищає організм від шлаків і насичує його вітамінним букетом.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготуванняОхолоджений квас з буряка – відмінний напій для спекотного дня.

Традиційний рецепт від підвищеного тиску і для схуднення

Взяти буряк (кількість залежить від ємності для бродіння), медичну марлю і посуд, в якій напій буде настоюватися. Помити коренеплоди, очистити від шкірки і подрібнити на тертці або ножем.

Підготовлену тару (банку, бутель, каструлю) заповнити нарізаною овочевою масою приблизно до половини. Залити буряк кип’яченою водою кімнатної температури і закрити ємність марлею (можна використовувати бавовняну тканину).

Після цього необхідно перемістити посуд в прохолодне місце (але не в холодильник) і наполягати до появи пухирців.

Для прискорення бродіння і додання квасу більш приємного смаку перед настоюванням у рідину можна додати шматочок житнього хліба і цукру.

Коли напій буде готовий, його слід охолодити перед вживанням. Коли ви будете витрачати квас, в нього можна підливати охолоджену кип’ячену воду до тих пір, поки макуха буде давати насичений колір. Якщо настій стане блідим, закваску варто приготувати знову.

Для нормалізації високого артеріального тиску слід пити цей цілющий продукт у теплому вигляді по 0,5 склянки 2-3 рази на день (за півгодини до їжі). Для смаку можна додати 1 чайну ложку меду. З метою схуднення приймати буряковий напій покладається по 1 склянці 3 рази на день за 40 хвилин до їди.

Буряково-медовий бездріжджовий квас

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготуванняРецепт буряково-медового квасу на житньому хлібі передбачає додавання родзинок.

Приготувати скляну трилітрову банку, 1 велику буряк, 2 столові ложки меду, теплу кип’ячену воду, шматок житнього хліба, білий родзинки. Вимити коренеплід, очистити від шкірки і нарізати смужками або кубиками, а потім викласти в ємність. Розвести мед в 0,5 склянки води і вилити в тару з буряком, кинути в суміш щіпку родзинок, після чого залити все водою так, щоб до горлечка залишалося 3-4 см. Зверху в банку покласти хліб, закрити ємність кришкою, поставити в тепле місце (оптимальна температура – 22-24 градуси) і витримувати 3-4 дні. Якщо залишити суміш на 2-3 доби, напій буде більш газованим.

Готовність квасу слід перевіряти за наявністю піни на поверхні рідини. Коли вона з’явиться, еліксир можна буде процідити і розлити по ємностей, додавши в кожну по кілька родзинок. Що залишився макуха заново залити водою і медом, повторивши описані вище дії, і використовувати для закваски ще 3-4 рази. Напій покладається зберігати в холодильнику.

Напій з відвареної буряків

Залити в каструлю 4 літри води, помити і очистити 1 кілограм буряка, взяти із загальної маси близько 200 грам і подрібнити цю частину на тертці або ножем.

Помістити всі овочі в підготовлену тару і зварити до м’якості, остудити і прибрати ємність в тепле місце, залишивши на 3 доби.

Після закінчення цього часу переставити каструлю з бродячою рідиною в холодильник і витримати там 2 тижні, після чого процідити.

Дріжджовий квас з медом для жінок

Такий нехитрий рецепт підійде для жінок, які страждають від неприємних симптомів клімаксу, а також для поліпшення загального самопочуття.

Помити і очистити 3 середніх буряка, порізати коренеплоди на невеликі шматки, скласти в каструлю. Налити в ємність з сировиною 3 літри води, зварити сировину до м’якості на малому вогні.

Потім остудити все до кімнатної температури і перелити в трилітрову банку, додати 4 чайних ложки меду, 1 чайну ложку дріжджів і стільки ж оцту (9%), розмішати, прикрити марлею і поставити в тепле місце.

Через добу суміш процідити, перелити в зручну посуд і зберігати в холодильнику.

Рецепт напою з вісника «ЗОЖ»

У віснику «Здоровий спосіб життя» був наведений цікавий рецепт. За словами автора методу, дипломованого кулінара Ліванова К.К., квас готується буквально за добу і відрізняється незвичайним смаком.

Згідно з рецептом, необхідно з вечора закип’ятити 3 літри води, взяти 2 великі буряка і подрібнити їх на тертці, висипати в гарячу воду і додати дрібку свіжого тертого імбиру, розмішати і залишити на 1 годину.

Процідити все через друшляк, накритий марлею, додати 5 столових ложок цукру, 3 столові ложки меду, 1/4 чайної ложки сухих кондитерських дріжджів, видавити сік з 1 лимона. Перемішати всі інгредієнти, закрити ємність кришкою і залишити на ніч.

Вранці зняти пінку і розлити напій по пляшках, після чого прибрати в холодильник. Увечері того ж дня квас вже буде готовий.

Лікувальний квас для чищення печінки

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготуванняБорошно – обов’язковий інгредієнт квасу для чищення печінки.

Помити і очистити 0,5 кг буряка, подрібнити на крупній тертці, засипати в трилітрову банку, додати 2 столові ложки борошна і 1 стакан цукру. Залити суміш охолодженою кип’яченою водою, залишивши тару незаповненою на 3-4 см від шийки. Накрити ємність марлею і прибрати в тепле місце, витримати 1 тиждень, періодично помішуючи.

Коли квас буде готовий, його треба процідити і прибрати в холодильник. Приймати такий напій для очищення печінки слід по 3 столові ложки 3 рази на день за півгодини до їди. Курс завершується, коли виявляється випитим весь приготований обсяг продукту. Через 3 місяці очищення можна повторити, заготовивши новий буряковий еліксир.

Буряковий квас за рецептами Геннадія Малахова

Для зміцнення судин, поліпшення кровообігу і від анемії

2-3 середніх буряків чистяться і ріжуться дрібними часточками, готові шматочки кладуться в трилітрову банку (приблизно на 1/3 ємності), заливаються кип’яченою водою кімнатної температури до вигину горлечка банки, додається 1 склянку цукру і все ретельно перемішується. У цю ж тару кладеться 1 столова ложка сметани (перемішувати не потрібно), потім банку залишають на бродіння, яке займе 5-6 днів. Після цього рідину можна збовтати і процідити. Вживати напій покладається в звичайному режимі.

Показаний при цукровому діабеті

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготуванняГеннадій Малахов радить робити буряковий квас, який корисно пити при цукровому діабеті, на смородиновому варенні

Такого захворювання, як цукровий діабет, часто супроводжує ожиріння. Геннадій Петрович рекомендує в цьому випадку побільше рухатися і вживати буряковий квас, приготовлений за особливим рецептом.

Змішати 3 столові ложки буряка, подрібненого на тертці, стільки ж смородинового варення, сік половинки лимона, 1 ложку сметани, всі ці інгредієнти залити 3 літрами охолодженої кип’яченої води і наполягати весь склад 3-4 дні. Приймати готовий напій покладається по половині склянки перед кожним прийомом їжі.

Напій на сироватці (для поліпшення травлення і від запору)

2 кілограми буряків очищаються, ріжуться і поміщаються в банку. Тепла сироватка в кількості 3 літрів змішується з чайною ложкою сметани і 100 грамами цукру, після чого цим розчином заливаються порізані коренеплоди. Ємність з сумішшю накривається марлею і поміщається в тепле місце. На другий-третій день з’являється пінка і невелика цвіль, їх потрібно регулярно знімати.

Після тижня бродіння напій поміщається в холодильник (на день, а вночі виймається) або в льох. Через 3-4 дні газований квас буде готовий. Такий продукт є потужним пробіотиком. Приймати його слід по 1/4 склянки 3 рази на день за 2-3 години до передбачуваного прийому їжі.

Протипоказання і можливу шкоду

До числа станів, при яких вживання бурякового квасу протипоказано, відносяться:

  • захворювання органів шлунково-кишкового тракту в стадії загострення, виразкова хвороба шлунка;
  • мочекам’яна хвороба;
  • жовчнокам’яна хвороба;
  • гіпотонія;
  • подагра;
  • алергія на буряк або інші продукти.

Вживати напій, рекомендований для чищення печінки, слід вкрай відповідально, особливо при наявності серйозних печінкових патологій. В цьому випадку необхідно попередньо проконсультуватися з лікарем.

Серед побічних ефектів від прийому бурякового квасу можна виділити часті позиви в туалет (коренеплід має легкий проносний ефект), а також зміна кольору сечі.

Відгуки про користь цілющого напою

Це абсолютно приголомшливе питво. Я його рецепт побачила по телевізору, запам’ятала і стала робити. Потім навчила всіх подруг. Ми тепер майже не згадуємо про високий тиск.

Такий корисний рецепт, просто чудо. Робимо квас без додавання дріжджів або ще чогось. Бадьорість з’явилася в тілі і в голові. Відчуваємо себе набагато краще, ніж раніше.

Всім теж радимо спробувати такий напій зробити.

Людмила

Буряк я обожнюю з дитинства, тому буряковий квас мене відразу зацікавив. Приготувала його швидко, 5 днів передчувала. Має приємний і насичений смак. Я його п’ю 2 тижні, а вже пішло 3 кг, вважаю, що це чудово. Начебто і худнеш, і для здоров’я добре. Єдине, від кави довелося відмовитися. Загалом, рекомендую всім, хто бажає скинути вагу і не нашкодити здоров’ю.

Ганна

Готується за добу, а напій виходить божественний. Всі мої знайомі переписали рецепт. У мене після вживання цього квасу пропала аритмія. Він такий смачний, що навіть скептики, які сумніваються в його цілющих властивостях, п’ють його в великих кількостях.

Буряк, як і будь-який інший природний дар, – джерело натуральних і корисних компонентів. Такі речовини мають лікувальний ефект при дотриманні дозувань напою, які не варто перевищувати. Тим, хто бажає спробувати «квасну» терапію, слід уважно ознайомитися з застереженнями та оцінити можливі наслідки при наявності тих чи інших хвороб.

  • Анастасія Биковська
  • Роздрукувати

Буряковий квас – корисні властивості і покрокові рецепти приготування в домашніх умовах з фото

Буряк є одним з найбільш корисних овочів. До її складу входять всі необхідні для здоров’я організму мікроелементи і вітаміни, за допомогою цього коренеплоду народні лікарі давали собі раду з безліччю всіляких недуг.

Одним з популярних корисних цілющих напоїв з буряка є буряковий квас, який будь-яка людина може самостійно приготувати в домашніх умовах.

За допомогою цього засобу можна знижувати артеріальний тиск, боротися із зайвою вагою, очищати організм від токсинів і шлаків.

Що таке буряковий квас

Напій на основі вичавки з буряка, з додаванням дріжджів або без них, який використовується в народній медицині для лікування різних захворювань, називається буряковим квасом.

У правильно приготованому квасі з буряка зберігаються всі вітаміни і мінеральні речовини, що містяться в коренеплоди, що робить цей напій еліксиром молодості, краси і здоров’я.

У його складі містяться:

  • вітаміни груп С, В, РР і Є;
  • природні антиоксиданти;
  • магній;
  • кальцій;
  • залізо;
  • цинк;
  • цезій;
  • калій;
  • фосфор;
  • рубідій;
  • біофлавоноїди (бетаїн, бетанин).

Корисні властивості

Користь бурякового квасу визначається унікальними властивостями його основного компонента. Буряк сприятливо впливає на обмінні процеси, що сприяє очищенню організму, допомагає скинути зайві кілограми.

Лікувальні властивості цього овоча допомагають нормалізувати тиск, очистити кровоносні судини, вивести з організму токсини і інші шкідливі речовини. Бездріжджовий квас з буряка чудово втамовує спрагу.

Крім того, вживання цього напою сприяє:

  • процесам жироспалювання;
  • очищенню печінки;
  • очищенню кишечника;
  • підвищенню рівня гемоглобіну в крові;
  • омолодженню клітин шкіри;
  • зняттю стресу, нормалізації роботи нервової системи;
  • профілактиці ракових пухлин і інших злоякісних новоутворень.

Періодичне вживання бурякового напою рекомендується для лікування і профілактики атеросклерозу та інших захворювань судин, лікування гіпертонії і під час гіпертонічного кризу, під час захворювань сечовидільної системи інфекційно-запального характеру, при ожирінні та інших обмінних порушеннях, при залізодефіцитної анемії і для профілактики розвитку серцево-судинних захворювань.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Протипоказання

Перед застосуванням квасу з бурякового соку необхідно обов’язково проконсультуватися з фахівцем, оскільки у цього кошти є протипоказання. Вживати цей напій не рекомендується при наявності таких захворювань:

  • виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки;
  • мочекам’яна хвороба;
  • хвороби нирок;
  • ниркова недостатність;
  • захворювання кишечника, що супроводжуються запальним процесом.

Рецепт бурякового квасу в домашніх умовах

Існує кілька рецептів приготування квасу на основі буряка. Швидкий спосіб, при якому готовий напій виходить протягом 1,5-2 діб, передбачає додавання дріжджів або інших продуктів бродіння.

Зберігатися такий напій може 7-10 днів. Бездріжджовий квас готується довше (3-5 днів), зберігається в холодильнику не більше 3 діб.

Корисність кінцевого напою не залежить від того, додані в нього дріжджі чи ні, це ніяк не відбивається на ефективності курсу лікування будь-якого захворювання.

Традиційний рецепт

Напій з буряка без додавання дріжджів готується на основі двох інгредієнтів – буряка і води. На 2-3 л рідини береться 2-3 середні коренеплоди. Спосіб приготування квасу наступний:

  1. Буряк миють, очищають від шкірки, нарізають на кубики середнього розміру.
  2. Нарізаним овочем заповнюють половину трилітрової банки, заливають водою до горлечка.
  3. Залишають бродити в темному теплому місці, прикривши марлею, на 3-5 днів.
  4. Піднімаються до поверхні бульбашки повітря, що говорять про готовність квасу.
  5. Перед вживанням напій потрібно процідити.

Відповідь на питання, як приготувати квас з буряка на основі дріжджової закваски правильно, полягає в кількох секретах – підсушуванні бурякової сировини перед приготуванням, додаванні кількох додаткових інгредієнтів. Для швидкого рецепта використовують:

  • велику свіжу буряк – 2 шт.;
  • цукровий пісок – 3 ст.л.;
  • дріжджі – 10 г;
  • вода очищена – 4 л;
  • підсушені або черстві скоринки житнього хліба – 4 шт.

Спосіб приготування

  1. Буряк вимити, почистити, дрібно нашаткувати або натерти на крупній тертці, підсушити в духовці протягом 15 хвилин.
  2. Викласти в каструлю, залити 2 л води, варити 10-15 хвилин.
  3. Процідити, викласти в трилітрову банку, залити водою, що залишилася.
  4. Додати в квас цукор, дріжджі, хлібні скоринки. Накрити марлею, залишити в теплому місці до початку бродіння, через добу прибрати в холодильник.
  5. Через 10-12 годин квас готовий до вживання.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

за Болотову

Квас з буряка по Болотову готується на основі молочної сироватки методом ферментного зброджування.

Молочно-кисле бродіння зберігає тільки найстійкіші корисні бактерії, тому приготований таким способом квас з бурякової сировини особливо добре очищає кишечник і використовується головним чином для лікування підвищеного артеріального тиску. Для приготування використовують такі інгредієнти:

  • Буряк – 1,5-2 кг;
  • Молочна сироватка – 2 л;
  • Сметана 20-25% жирності – 1 ч.л.;
  • Цукор – 5 ст.л.

Спосіб приготування

  1. Промити, очистити і подрібнити буряк.
  2. Підігріти сироватку до температури 50-60 °C, додати цукор і сметану.
  3. Залити буряк сироваткою, залишити бродити в теплому місці на 6-7 днів, періодично знімаючи утворюється під час бродіння цвіль.
  4. Через 5-7 днів прибрати в прохолодне місце, залишити ще на 2-3 дні.

З медом і родзинками

Буряковий квас (буряк – це інша назва буряка) з додаванням меду і родзинок бродить 2-3 дні в залежності від температурного режиму. Додавання лимонного соку робить смак напою гостріше і дозволяє зберігати його протягом 15-20 днів в холодильнику, в пластиковій або скляній тарі. Для приготування використовують такі інгредієнти:

  1. Буряк (буряк звичайна) – 2-3 шт.;
  2. Ізюм – 25-30 шт.;
  3. Мед – 3 ст.л.;
  4. Половинка середнього лимона;
  5. Вода – 4 л.

Спосіб приготування

  1. Нарізати очищену буряк, підсушити в духовці 10-15 хвилин.
  2. У воді розчинити мед і лимонний сік.
  3. Викласти остиглу буряк в трилітрову банку, додати родзинки, залити водою.
  4. Накрити марлею, укутати банку в ковдру, залишити в теплому місці до появи ознак бродіння (1-2 дні).
  5. Процідити, розлити по пляшках або іншій тарі для зберігання.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Як приймати буряковий квас в лікувальних цілях

Спосіб застосування, дозування, тривалість прийому квасу з буряків залежить від індивідуальних особливостей організму, ступеня розвитку основного захворювання, тяжкості поточного стану і ряду інших змінних факторів. Народні лікарі дають загальні рекомендації, але перед початком лікування варто звернутися за індивідуальною консультацією і, крім того, погодити застосування даного засобу зі своїм лікарем.

Для очищення організму

Для очищення і зміцнення організму рекомендується приймати квас з бурякової сировини протягом двох місяців щодня, по 1 склянці за добу.

Робити це краще вранці або вдень, за півгодини до прийому їжі.

Такий курс бажано проходити в осінній період, перед настанням холодів і сезону респіраторно-вірусних епідемій, і в кінці зими, перед початком весняного авітамінозу.

Для схуднення

Дієта на буряковому напої передбачає прийом квасу за 30-40 хвилин перед їжею, по 1/2 склянки. Загальна добова доза не повинна перевищувати 0,5 л.

Тривалість безперервного застосування залежить від фізіологічних особливостей організму, не рекомендується пити засіб довше 2 місяців.

При відсутності протипоказань допустимі розвантажувальні дні на буряковому напої (приготованому на бездріжджовій основі). У раціоні, крім квасу з буряків, можуть бути присутніми нежирний сир, яблука або сухофрукти.

від тиску

Квас з буряка від тиску приймають тричі за добу, за півгодини до їди, разова доза – 100 мл. Рекомендована тривалість курсу – 6 тижнів, кожні півроку.

При гіпертонічному кризі можна випити склянку напою, позитивний ефект буде помітний протягом 20 хвилин.

Лікування в обов’язковому порядку повинно бути погоджено з лікарем, самостійний прийом кошти спільно з медикаментозними препаратами може викликати негативні наслідки.

Відео

1365

Чи була ця стаття корисною?

  • Так
  • Ні
  • 2 осіб відповіли

Дякую за ваш відгук!

Людина відповіли

Щось пішло не так і ваш голос не був врахований.

Знайшли в тексті помилку?

Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter, і ми все виправимо!

Буряковий квас: корисні властивості, протипоказання, рецепти приготування

Зміст:

Буряковий квас – напій, що з’явився на території України ще за часів царів. Його вживали не просто як прохолодний напій, а як лікувальний настій різних недуг.

До сьогоднішніх днів рецептура дійшла майже в незмінному вигляді, єдине – з’явилися нові способи приготування цього напою.

Нижче розберемося, якими корисними властивостями і протипоказаннями відрізняється буряковий квас, а також розберемо три найбільш популярних рецепта його приготування.

Буряковий квас: користь і шкода

Корисні властивості бурякового квасу помітили ще наші предки, і сучасні вчені тільки підтверджують їх висновки.

Буряковий напій:

  • виводить з організму шлаки, навіть ті, що накопичилися за десятиліття;
  • нормалізує травлення і підтримує здоров’я шлунково-кишкового тракту;
  • зміцнює імунітет;
  • цезій і рубідій, що містяться в коренеплодах, допомагають з лікуванням гіпертонії; очищає судини.

Відносно змісту корисних речовин, квас містить великий вітамінний комплекс, всі групи: A, B, C, E; в ньому міститься великий запас мікроелементів. Також в ньому багато ферментів і антиоксидантів, які підтримують організм: відновлюють імунітет.

Корисний буряковий квас і як джерело краси і омолодження. Так як нормалізується травлення і поліпшується обмін речовин, його використовують як засіб схуднення. Мікроелементи, що містяться в напої, підтримують стан волосся, нігтів, очищають шкіру.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Протипоказання

У медалі завжди дві сторони, ось і квас, яким би корисним він не був з одного боку, може завдати шкоди здоров’ю – з іншого. Хоч це актуально тільки для тих випадків, коли є протипоказання до вживання, замовчувати про шкоду ні в якому разі не можна.

Отже, вживати буряковий квас заборонено при:

  1. Цукровому діабеті – сама буряк містить багато цукру, і рецепти приготування припускають його використання, тому діабетикам слід відмовитися від вживання напою.
  2. Розладах кишечника. Напій має послаблюючу дію, тому, при наявності ознак діареї, від нього краще відмовитися.
  3. Важкі форми захворювань шлунково-кишкового тракту.
  4. Мочекам’яній хворобі.
  5. Наявності алергії на буряк.

Якщо ви не впевнені в стані свого здоров’я, перед початком щоденного вживання квасу, краще проконсультуватися з лікарем на предмет виявлення протипоказань.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Як приймати буряковий квас в лікувальних цілях

Рекомендована норма вживання – до 1 літра в день, але деякі види, наприклад, квас Болотова, рекомендується пити до 200 г в день. Пити квас понад норму заборонено, у великих дозах він має проносний ефект, тому надлишок в їжі може привести до розладу шлунка.

Більшість видів квасу вживають як прохолодний напій, а й в лікувальних цілях він теж підходить. У другому випадку, його вживають за 1-2 години до їжі по 50-150 грамів.

Напій допоможе запустити травлення до вживання їжі, прискорить і спростить перетравлення.

Буряковий квас: рецепти приготування

Існує багато різних рецептів приготування цього напою, ми вибрали три найбільш популярних.

Як приготувати бездріжджовий буряковий квас в домашніх умовах

Що потрібно:

  • столовий буряк – 1 кг;
  • часник – один зубчик;
  • вода – 2 літри;
  • житній хліб, один шматочок – 30 г;
  • сіль – чайна ложка;
  • цукор – 20-30 г, одна столова ложка.

Як готувати:

  • буряк помити, очистити. Пропустити через м’ясорубку, блендер або дрібно нашаткувати; часник пропустити через прес;
  • буряк викласти в банку, додати до неї кашку часнику;
  • залити окропом;
  • в настій додати шматочок хліба, сіль, цукор. Все ретельно перемішати;
  • на горлечко банки покласти марлю, закріпити гумкою, поставити в затінене тепле місце на тиждень;
  • після настоювання процідити напій, розлити по місткостях.

Пити перед їжею за 1-2 години.

Буряковий квас: користь і шкода, рецепти приготування

Як приготувати буряковий квас на дріжджах

Що потрібно:

  • очищена прокип’ячена і охолоджена вода – 3-4 літра;
  • буряк – 700 г;
  • дріжджі 10-15 г;
  • цукор – 75 г: це 3-4 столові ложки.

Приготування:

  • буряк помити і очистити від верхнього шару;
  • нарізати на дрібні смужки або кубики, можна пропустити через блендер;
  • далі потрібно підсушити шматочки буряка. Можна на сонці, в духовці або спеціальній овощесушілці;
  • підсушену буряк відправити в глибоку каструлю, залити водою на сантиметр вище верху;
  • закип’ятити настій, знизити вогонь на мінімум і варити, поки буряк не стане м’якою;
  • позбутися всієї м’якоті – пропустити через друшляк, залити охолоджену воду до плічок банки;
  • насипати цукор, додати дріжджі;
  • поставити в тепле місце без доступу сонячного світла на 3 дні;
  • процідити через кілька шарів марлі, зберігати в холодильнику.

Пити невеликими порціями по 100-150 грам для втамування спраги і в лікувальних цілях.

Як приготувати буряковий квас по Болотову

Це кращий рецепт бурякового квасу для прочищення судин.

Інгредієнти у розрахунку на 2 трилітрові банки:

  • столовий буряк червона – 2 кг;
  • сироватка молока, оптимально – козячого, але можна використовувати покупну коров’ячого – 4 л;
  • сметана 0,5 ч. л.;
  • цукор 100 г.

Приготування:

  • вимити буряк, очистити, нарізати кубиками середнього розміру;
  • простерилізувати трилітрові банки, потрібно 2, викласти буряк приблизно наполовину обсягу;
  • додати цукор в кожну банку по 2 столові ложки;
  • сироватку очистити від сиру;
  • половину обсягу налити в каструлю і підігріти, не доводити до кипіння;
  • до другої частини додати пів ложки сметани;
  • вилити сироватку зі сметаною в банки рівними порціями;
  • залити підігріту сироватку трохи нижче горлечка банки;
  • на горлечко банки покласти марлю;
  • залишити на термін до двох тижнів в теплому затіненому місці;
  • готовий напій відправити в холодильник.

Приймати по 50-70 грам за 2 години до їжі.

Харчова цінність буряковим квасом

Розмір порції 100 г

Зміст в порції % Від норми
калорійність 36.8 кКал 2.39%
білки 0.6 г 0.65%
жири 0.1 г 0.15%
вуглеводи 8.3 г 5.89%
харчові волокна 0.9 г 4.5%
вода 90 г 3.29%

Leave comment