Буряковий сік: користь і шкода, як правильно пити

Буряковий сік, про користь і шкоду якого піде мова в цій статті, особливою популярністю користується у шанувальників здорового способу життя. Для багатьох же цей сік залишається загадкою, і про його корисні і лікувальні властивості вони навіть не здогадуються.
І якщо про властивості буряка знають багато і включають в свій раціон, то про буряковий сік – одиниці. Насправді буряковий сік має куди більші цілющі властивості і дію на організм людини.
Особливо буряковий сік корисний для жінок в критичні дні, а також для людей з анемією. Велика частина його властивостей забезпечується унікальним поєднанням під назвою беталаїн.
Беталаїн, що міститься в буряку, покращує функції печінки і жовчовивідних шляхів.
- На підставі досліджень британських вчених з університету Ексетера з’явилася можливість з упевненістю стверджувати, що буряковий сік є унікальним енергетичним напоєм.
- Тому його вживання рекомендовано в обов’язковому порядку, якщо відсутні будь-які протипоказання і побічні ефекти.
Буряковий сік: корисні властивості і склад
Одним з головних переваг бурякового соку є те, що він містить барвний пігмент під назвою беталаїн. Це потужний антиоксидант, має протизапальні властивості, фунгіцидні та сприяє очищенню організму. Проведені дослідження висловили припущення, що цей пігмент може володіти протипухлинною дією.
- Крім беталаїну до складу соку буряка входять:
- Вітаміни: С, групи В, А, К;
- Мінеральні речовини: магній, залізо, марганець, цинк, калій, мідь, йод, фосфор, кальцій, сірка, кремній, бор;
- фруктоза;
- глюкоза;
- сахароза;
- Органічні кислоти: яблучна, щавлева;
- амінокислоти;
- флавоноїди;
- Органічні нітрати;
- сапоніни;
- Пектини.
Всі ці сполуки потрібні організму людини. Залізо необхідне для вироблення червоних кров’яних клітин і перенесення кисню. Крім заліза, в соку містяться й інші елементи, які беруть участь у кровотворенні.
Флавоноїди зеаксантин і лютеїн, каротиноїди потрібні для збереження зору, попереджають захворювання сітківки ока.
Антиоксиданти захищають організм від дії вільних радикалів, підвищують захисні сили організму, мають протизапальні, протигрибкові властивості.
Беталаїн вважається одним з найкращих засобів для очищення крові, завдяки чому покращуються очисні здібності печінки. Буряковий сік рекомендується пити двічі на рік, щоб очистити кров і відновити клітини крові.
Органічні кислоти, пектинові сполуки покращують травлення, виводять з організму солі важких металів, токсини і шлаки, попереджають розвиток гнильних процесів у кишечнику.
Вітаміни групи В покращують обмін речовин, нормалізують роботу нервової системи, покращують роботу головного мозку.
Рідкоземельний мінерал кобальт бере участь у виробленні вітаміну В12, який необхідний для нормальної роботи нервової системи. Працюючи спільно з вітаміном В9 або фолієвою кислотою, він бере участь у процесі кровотворення – виробленні еритроцитів.
Органічні нітрати, що містяться в буряковому соку, не мають нічого спільного з нітратами, які потрапляють у продукти з добрив або консервантів. Рослинні нітрати бурякового соку знижують артеріальний тиск, підвищують фізичну витривалість.
Щавлева кислота, як відомо, хороший розчинник відкладень кальцію в організмі. Ці відкладення можуть бути причиною багатьох захворювань. Вживання бурякового соку допоможе запобігти таким відкладенням, а значить, знизити ризик появи хвороб, пов’язаних із кальцификацією, як:
- артрит;
- хвороби серця;
- каміння в нирках;
- проблеми із зором;
- онкологічні захворювання;
- варикоз;
Користь бурякового соку для організму
Як і звичайна буряк, свіжовичавлений і відстояний сік (тільки зі свіжих коренеплодів) приносить велику користь організму і допомагає:
- справитися з анемією і захворюваннями крові;
- збільшити витривалість;
- налагодити роботу щитовидної залози при гіпотиреозі;
- зміцнити імунну систему;
- підвищити еластичність дрібних капілярів;
- очистити судини від холестеринових бляшок;
- зняти спастичність судин;
- повернути бадьорість при весняному авітамінозі;
- поліпшити пам’ять і концентрацію уваги;
- підвищити рівень працездатності;
- налагодити роботу травної системи;
- позбутися запорів;
- привести в норму кишкову мікрофлору;
- прискорити загальний обмін речовин;
- вивести токсичні речовини з організму;
- очистити печінку і нирки;
- вивести камені з жовчного міхура;
- вивести надлишки кальцію з кровоносних судин;
- стимулювати роботу лімфатичної системи;
- проводити профілактику появи онкозахворювань;
- підвищити і зберегти чоловічу потенцію;
- пережити гормональні зміни жінкам при клімаксі, не використовуючи синтетичних препаратів;
- знизити підвищений кров’яний тиск;
- позбутися безсоння;
- стабілізувати показники глюкози в крові;
- вилікувати виразки і нариви при зовнішньому застосуванні.
Хоча для вагітних жінок прийом такого соку обмежується до двох столових ложок на день, навіть ця маленька дозування сприяє нормалізації роботи всіх органів і запобігає анемію, покращуючи швидкість кровотворення.
У косметології соком буряка часто рекомендують протирати обличчя для запобігання появі вугрової хвороби і прищів.
Як зробити буряковий сік в домашніх умовах
Коренеплід треба добре помити і очистити від шкірки. Для приготування концентрованого бурякового соку цілком підійде соковижималка. Якщо такої техніки під рукою немає, можна взяти дрібну терку і натерти на ній коренеплід. Потім напій віджимається через складену в декілька шарів чисту марлю.
Як правильно пити буряковий сік
Свіжо приготований сік не можна пити відразу. Його ставлять на 2-4 години в холодильник, не накриваючи ємність кришкою. Завдяки цьому сік відстоюється (на дно осідає осад) і позбавляється від пекучих ефірів. Після відстоювання з поверхні соку знімають піну і акуратно переливають його в іншу банку, залишаючи осад на дні.
Навіть такий сік не прийнято вживати в чистому вигляді. Рекомендується розбавляти його журавлинним, апельсиновим, огірковим, морквяним або селеровим соком.
В такому випадку організм краще засвоює необхідні корисні речовини. Змішувати соки можна в пропорції, наприклад, 1 частина бурякового і 3 частини будь-якого іншого.
При хорошій переносимості і відсутності побічних ефектів можна поступово збільшувати кількість соку буряка.
Чистий буряковий сік п’ють у профілактичних або терапевтичних цілях. Починати вживати буряковий сік слід з невеликих порцій – 1-2 чайні ложки, поступово довівши його кількість до 50 грам. Пити сік потрібно за 25-30 хвилин до їжі.
Скільки можна зберігати буряковий сік
Зберігати сік потрібно в холодильнику. Але його термін придатності не перевищує двох діб. При більш тривалому зберіганні випаровуються корисні речовини, і бажаного ефекту від такого соку вже не буде. Тому, готувати про запас немає особливої необхідності. Адже овоч досить довго зберігається в холодильнику, і в будь-який момент, діставши його, можна приготувати свіжий напій.
Протипоказання до вживання бурякового соку
- Хоч би яким «нешкідливим» на перший погляд не здавався буряковий натуральний напій, у нього все-таки є протипоказання. Тому його не рекомендується пити при:
- Сечокам’яній хворобі (може спровокувати рух каменів з нирок);
- Деяких захворюваннях нирок (пієлонефрит, нефротичний синдром);
- Подагрі;
- Ревматоїдному артриті;
- Хронічній діареї;
- Гіпотонії (знижений артеріальний тиск);
- Підвищеній секреції шлунка (сік підвищує кислотність);
- Виразковому коліті та виразці шлунка;
- Остеопорозі.
- З особливою обережністю варто ставитися до даного продукту людям, які страждають на цукровий діабет (в залежності від сорту в соку часто міститься багато цукрів і вуглеводів).
- Безумовно протипоказано вживання соку червоного буряка при алергії та індивідуальній непереносимості.
- Велика кількість випитого соку може викликати блювоту або нудоту.
Лікування буряковим соком
Дуже часто буряковий сік вживають з лікувальною метою. Хоча рекомендації лікарів для вживання цього соку в терапевтичних цілях не є значними, все ж є багато прикладів, коли буряковий сік допомагає покращити стан здоров’я.
Сік червоного буряка рекомендується вживати в комплексному лікуванні:
- Запорів, оскільки клітковина покращує обмін речовин і має проносну і слабку сечогінну дію.
- Гіпертонії, оскільки він містить достатню кількість магнію;
- Захворювань щитовидної залози. У ньому міститься йод, який корисний для цього органу, а також поживні речовини, що покращують обмін речовин;
- Варикозного розширення вен і відновлення серцево-судинної системи;
- Відновлення менструального циклу у жінок і зменшення болю;
- Надмірної ваги при ожирінні.
Народна медицина пропонує багато рецептів для лікування різних патологій. Цей сік застосовують для лікування:
- печінки;
- запорів;
- анемії;
- гіпертонії;
- нежиті і гаймориту;
- ангіни.
Є рецепти, де буряковий сік використовується для лікувальних цілей спільно з іншими соками. Ось кілька з них.
Буряково-яблучний сік добре допомагає відновити роботу шлунка та покращити травлення. Корисний такий сік як профілактика онкології.
Буряково-апельсиновий сік допомагає організму краще засвоювати залізо. До того ж апельсиновий сік містить велику кількість вітаміну С. Для приготування цього купажованого напою частка апельсинового соку повинна бути більше, ніж бурякового. Краще після приготування додати ще води.
Буряковий сік з журавлиним соком – хороший спосіб очистити організм від токсинів і шлаків. Такий напій допоможе підняти тиск і має заспокійливі властивості.
Для відновлення нормального функціонування серця корисно змішувати сік буряка з огірковим і морквяним соками, причому морквяного соку має бути більше.
Щоб відновити функції шлунка, потрібно змішати буряковий сік з гарбузовим. А щоб очистити організм від шлаків, додати в сік мед.
Для схуднення краще змішувати сік червоного буряка з огірковим.
Використовуючи ці рецепти, можна зберегти своє здоров’я, поліпшити загальний стан організму та поповнити його вітамінами і мінералами, що неодмінно позначиться на імунітеті.
Буряковий сік при схудненні
Всім відомі овочеві дієти для схуднення, серед яких існує і бурякова. Але мало хто зіставляє можливості цільної буряка і її соку.
Дійсно, процес приготування напою займає досить тривалий час. Але ж і на смак цей продукт (особливо коли його розбавити з іншим улюбленим соком) стає приємнішим, ніж споживання звичайної сирої буряка, яку доводиться ретельно пережовувати.
Основними перевагами бурякового соку при схудненні є:
- Те ж вміст неперетравлювальної клітковини, яка виконує роль «щітки»;
- Проносний ефект, який дозволяє уникнути накопичення токсинів і шлаків в кишечнику;
- Налагодження процесів всмоктування вітамінів і мікроелементів за рахунок «знищення» поганої мікрофлори;
- Низький глікемічний індекс.
Хоча лікарі настійно рекомендують дотримуватися правил і не вживати більше трьох склянок бурякового соку в день, причому його необхідно розбавляти, як говорилося раніше, іншим овочевим, ягідним або фруктовим соком.
Починати ж дієту необхідно з поступового збільшення кількості випитого бурякового соку, щоб простежити реакцію організму, і вживати його за півгодини до їди.
Також під час дієти рекомендується виключити крохмалісті та жирні продукти харчування, щоб позбавлятися від зайвих кілограмів, а не лише від продуктів життєдіяльності. Також допускається робити розвантажувальні дні на буряковому соку, але за умови, що немає негативної реакції на цей продукт.
Як вибрати буряк
Оскільки такий овоч звично зберігається протягом зими, потрібно знати основні правила вибору свіжого овоча:
- Він має бути щільним;
- На якісному коренеплоді не повинно бути пошкоджень;
- Про «молодість» продукту свідчать невеличкі зелені пагони біля основи;
- Допустимий колір – від червоного до темно-бордового.
Зберігати свіжі плоди важливо в погребі, трохи присипавши їх вологим піском.
Буряковий сік корисний для організму людини, і тепер ви в цьому переконалися. Тепер ви знаєте, яку користь він може принести і якими корисними властивостями володіє. Він добре поєднується з багатьма іншими овочевими та деякими фруктовими соками і здатний допомогти організму покращити і відновити здоров’я.
Вас може зацікавити: Вітамінний чай з трав, рецепти приготування
Як правильно пити буряковий сік?
У нашій статті ми не будемо пояснювати, як готувати вінегрет, оселедець під шубою, борщ та інші страви домашньої кухні, до складу яких входить буряк. Ми розповімо про те, як правильно готувати і приймати буряковий сік для лікування тих чи інших захворювань.
Готуємо сік зі свіжого буряка
Швидко приготувати буряковий сік допоможе соковижималка. Очищений і нарізаний на невеличкі шматочки коренеплід перемелюється в ній протягом декількох хвилин.
Однак процес миття такого агрегату досить проблематичний, і запускати його для приготування однієї порції соку не завжди є доцільним. Саме тому багато хто воліє готувати буряковий сік «по-старому». Буряк при цьому тереться на тертці, а потім пропускається через марлю або сито для отримання соку.
Як правильно пити свіжовичавлений буряковий сік? Несподіваний, але найвірніший відповідь на дане питання – ніяк! Справа в тому, що свіжовичавлений буряковий сік пити категорично не рекомендується.
Вважається, що в ньому містяться шкідливі для здоров’я токсини, які поступово руйнуються, вступаючи у взаємодію з киснем.
Іншими словами, перед вживанням сік повинен постояти 2-3 години на відкритому повітрі.
Буряковий сік: користь і шкода для організму
Буряковий сік, як самостійний напій, зможе пити далеко не кожен.
Причому справа навіть не в специфічному смаку, а в тому, що велике дозування бурякового соку може викликати небажані реакції в організмі (від тривалої діареї до важкої інтоксикації).
Головне правило вживання бурякового соку – поступове збільшення дозування та додавання в сік інших овочевих культур і фруктів. Добре використовувати для цих цілей моркву, яблука, капусту, селеру.
Буряковий сік – користь для печінки
Користь бурякового соку для печінки обумовлена наявністю в його складі речовини, що носить назву бетаїн.
Бетаїн впливає на клітини печінки, покращуючи їх тонус і підвищуючи здатність до засвоєння їжі білкового походження. Регулярне вживання бурякового соку запобігає ожирінню печінки.
Крім того, сік добре впливає на роботу жовчного міхура, прискорюючи рух жовчі.
Крім бетаїна, у звичайній буряків міститься багато флавоноїдів, головне завдання яких – фільтрація крові та позбавлення її від шкідливих речовин, що, у свою чергу, позитивно впливає на клітини печінки.
Для поліпшення стану печінки корисно приймати буряково-морквяний сік, користь і шкода якого всебічно вивчені любителями здорового харчування.
Морква містить в своєму складі жиророзчинний вітамін A, який сприяє омолодженню, як печінки, так і всього організму.
Крім цього, даний коренеплід зменшує шкідливий вплив бурякового соку на організм людини, що особливо актуально на початку прийому засобу.
Як пити буряково-морквяний сік для очищення печінки
- Свіжа буряк.
- Свіжа морква.
- Кисло-солодке зелене яблуко.
Компоненти помити, порізати і викласти в соковижималку для отримання соку. Готовому напою дати постояти 1,5-2 години. Додати трохи охолодженої води або лід. Для очищення печінки вітамінний сік варто приймати по 200-300 мл двічі на день.
Починати прийом варто з невеликої кількості соку, поступово збільшуючи дозу. При першому прийомі ви можете відчути незначне запаморочення.
Кому не можна буряковий сік
Тепер, коли ми розібралися, як пити сік буряка і моркви, додамо «ложку дьогтю».
На жаль, протипоказання у буряково-морквяного соку теж є. Щоб не нашкодити своєму здоров’ю, рекомендуємо ознайомитися з ними.
Буряковий сік не слід пити:
- Людям, що страждають важкими захворюваннями нирок (оксалурією, нирковою недостатністю) та шлунково-кишкового тракту (гастрит з підвищеною кислотністю, виразкою в стадії загострення).
- Людям з діагнозом цукровий діабет.
- При остеопорозі будь-якого виду.
- При раптовій або хронічній діареї.
- Людям, що страждають від зниженого тиску.
- При індивідуальній непереносимості продукту.
- Жінкам, які чекають на появу малюка, а також годуючим мамам рекомендується попередньо проконсультуватися з фахівцем.
Буряковий сік – користь і шкода для організму
Буряковий сік користується великою популярністю серед людей різних країн.
Це не дивно, адже напій зосереджує повністю сформований перелік хімічних речовин. Сьогодні налічується більше 15 видів буряків, кожен сорт відрізняється позитивними і негативними якостями. Найбільш затребуваною вважається буряк столовий. Найчастіше сік готується з овоча червоного відтінку.
Розглянемо користь і шкоду напою.
Склад і калорійність бурякового соку
Багатий список мінеральних сполук і вітамінів дозволяє використовувати буряк при лікуванні багатьох недуг. Напій зосереджує всі ті ж елементи, що і буряк, тільки в більш концентрованій формі.
Так, коренеплід багатий вітаміном РР, ретинолом, аскорбіновою кислотою, токоферолом. Особлива увага приділяється вітамінам групи В, таким як рибофлавін, тіамін, пантотенова і фолієва кислоти, піридоксин, нікотинова кислота та інші.
Що стосується макро- і мікроелементів, з них слід виділити фтор, калій, натрій, залізо, цинк, кальцій, мідь, магній.
У складі буряка багато вуглеводів і білків, але мало жиру. Овоч зосереджує грубі харчові волокна, органічні кислоти, пектин, воду, золу. При всьому цьому калорійність складу дорівнює 42 Ккал на 100 г.
Користь бурякового соку
- Найчастіше сік на основі коренеплоду використовується для лікування і профілактики захворювань, пов’язаних з печінкою, нирками, жовчним і сечовим міхуром, лімфатичною системою. Систематичне споживання очищає кров і м’яко розширює кровоносні канали.
- У буряках багато пектинових з’єднань. Ці речовини очищають печінку від токсичних речовин, етилового спирту, важких металів, радіонуклідів. Також пектин заповнює порожнечі в печінці і виводить надлишки жовчі. Корисно пити сік людям, які проходять хіміотерапію.
- Свіжовичавлений сік містить багато заліза. Цей елемент потрібен для повноцінного кровотворення, профілактики анемії, підвищення рівня глюкози в крові, нормалізації артеріального і внутрішньочерепного тиску. Фреш покращує пам’ять і концентрацію за рахунок стимуляції нейронів головного мозку.
- Косметологи рекомендують своїм клієнтам споживати буряковий сік для поліпшення стану шкіри. Вся справа в здатності напою розгладжувати заломи, покращувати колір обличчя, вирівнювати рельєф. Також склад попереджає випадання волосся і появу лупи.
- Буряковий сік перед споживанням можна додати пучок солі. Так ви поліпшите роботу травної системи, забезпечите швидке всмоктування цінних елементів кров’ю, виведете надлишки води і сечовини. На тлі цього усувається набряклість тканин.
- Фреш необхідно приймати під час спалахів вірусних інфекцій, в міжсезоння, після затяжних хвороб або операцій. Напій допомагає швидше відновитися, зміцнює захисну оболонку.
- До складу соку з буряка входять нітрити, які контролюють внутрішньочерепний тиск, тим самим проводячи профілактику мігрені і головного болю. Судинорозширювальні властивості закликають людей з серцевими патологіями регулярно споживати сік.
- Фреш використовується для очищення кишечника і всіх внутрішніх органів. Проносні властивості швидко усувають навіть найстаріші застійні явища. Сік потрібен чоловікам для лікування і профілактики захворювань передміхурової залози.
- При прийомі фрешу виробляється серотонін, який регулює психоемоційну середу людини. Напій підходить особам, які часто стикаються зі стресами і нервовими навантаженнями. Сік прекрасно справляється з безсонням, апатією, необґрунтованою тривожністю.
- У складі напою багато йоду. Цей елемент потрібен для профілактики і лікування недуг, пов’язаних зі щитовидною залозою і всією ендокринною системою. Низька калорійність дозволяє використовувати фреш у дієтичному харчуванні. Схуднення досягається за рахунок розщеплення жирових бляшок, виведення холестерину, очищення всього організму.
Користь і шкода огіркового соку
Користь бурякового соку при захворюваннях
- Якщо у вас виявлені патологічні зміни жовчного міхура, печінки або сечового міхура, готуйте сік з буряка, моркви і огірка. Беріть рівне співвідношення овочів. Споживайте напій тричі на добу по 200 мл перед їдою.
- Сік на основі буряка – це альтернатива гормональним препаратам. При клімаксі або менструації вживайте щодня по кілька разів по половині склянки свіжого фрешу. Змішуйте буряк з морквою.
- Напій має приємну особливість знижувати артеріальний тиск. Якщо у вас спостерігаються судинні спазми або гіпертонія, споживайте по 180-200 мл бурякового соку з ложкою меду 2 рази на день.
- Склад незамінний при запорах і загальному розладі діяльності травної системи. Приймайте по ½ склянки свіжовичавленого соку буряка відразу після ранкового пробудження на голодний шлунок.
- Цінні якості напою спонукають багатьох людей використовувати буряковий фреш для лікування ангіни. Щоб приготувати склад, натріть коренеплід, залийте ложкою оцту і дочекайтеся появи соку. Полоскати отриманою субстанцією горло.
- Велике скупчення заліза в складі зілля дозволяє застосовувати напій для лікування недокрів’я. У такому випадку необхідно приймати 1 раз на добу по склянці соку, зробленого з яблук і буряка (співвідношення 3 до 1).
- Лікарі рекомендують хворим на рак легенів пити сік на основі зеленого яблука, моркви і буряка. Співвідношення рівне. Додатково напій забезпечується лимонним фрешем і меленим імбиром.
- Показаний склад категоріям громадян, які страждають ожирінням або мають зайву вагу. У таких випадках буряковий фреш змішується з соком з грейпфрута, сливи, огірка, селери, моркви та яблук. На тлі систематичного прийому спостерігається посилення метаболізму і розщеплення жирів.
- Буряковим соком нерідко лікують нежить. У цьому випадку склад розбавляється водою в пропорції 50:50, після чого закопується по 2 краплі в кожну ніздрю.
Користь і шкода морквяного соку
Користь бурякового соку для вагітних і годуючих жінок
- Доведено, що сік буряка корисний для представниць слабкої статі під час вагітності та лактації. Напій позитивно впливає на організм матері і правильний розвиток плоду. Коренеплід пригнічує активність патогенних мікроорганізмів у кишечнику.
- Сік є відмінним засобом для профілактики інфекційних хвороб, допомагає впоратися з хронічними запорами. Склад багатий вітамінами групи В і залізом. Ферменти запобігають розвитку анемії. Вагітні жінки найчастіше схильні до подібного недугу.
- Сік буряка відмінно профілактує у дитини розвиток рахіту. Позитивне властивість обумовлено наявністю в продукті фосфору і цинку. Крім цього, напій добре очищає кров від токсичних сполук і нормалізує артеріальний тиск.
- Сік добре себе зарекомендував як засіб для профілактики і нормалізації діяльності печінки та нирок. Враховуйте, пити буряковий фреш під час вагітності варто з обережністю і після узгодження з лікарем. Забороняється споживати сік при діабеті та гіпотонії.
- Фахівці рекомендують пити фреш вагітним жінкам при різних шкірних ушкодженнях, регулярних запорах, підвищеному артеріальному тиску, сезонних застудах, надмірній вазі, набряках і йододефіцит.
- Що стосується лактаційного періоду, то в цьому випадку варто утриматися від напою. Для поповнення вітамінів в організмі допускається прийом 50 мл бурякового та морквяного соку в сукупності на добу. Порадьтеся з лікарем.
Буряковий сік при схудненні
- Дієта, заснована на буряках, частіше застосовується не тільки для зниження зайвої ваги, але й для повного очищення організму від зашлакованості. Враховуйте, що сік забороняється пити при наявності виразки 12-палої кишки, гострих запаленнях, недугах нирок і алергічній реакції.
- В обов’язковому порядку перед дієтою отримайте консультацію дієтолога. Дотримуючись усіх правил, ви за короткий термін зможете домогтися бажаного результату.
- Фреш найкраще пити за чверть години до їжі. Після приготування залиште сік в холодильнику на 2 години, щоб з нього випарувалися шкідливі сполуки.
- При знаходженні на дієті краще змішувати буряковий сік з яблучним, грейпфрутовим, апельсиновим, селери, капустяним, морквяним, гарбузовим. Паралельно можна розбавити готовий напій водою в рівній кількості.
- На всьому протязі схуднення виключіть з раціону здобу. Відмовтеся від жирних, перчених, солоних, смажених страв. Готуйте їжу в мультиварці або духовці.
- Подбайте про те, щоб дієта супроводжувалася інтенсивними фізичними навантаженнями. Наприклад, ви можете стрибати на скакалці, бігати по стадіону, крутити обруч, качати прес, присідати.
- Не слід повністю відмовлятися від хліба. Вживайте буряковий фреш у поєднанні з натуральним чорним хлібом (по 1 скибочці на добу). Також вживайте відварену буряк.
Користь і шкода томатного соку для організму
Користь і шкода бурякового соку для дітей
- Досвідчені педіатри радять батькам вводити сік на основі буряка, починаючи з першого року життя дитини. Однак багато матерів забігають вперед і підгодовують дитину по 1 краплі соку після настання півроку. Такий хід позбавить від проблем зі стільцем у подальшому.
- У більшості випадків прийом здійснюється по 1-2 краплі соку, розведеного водою в рівній кількості. Після закінчення часу пропорції збільшуються до 1 десертної ложки.
- Протягом годування необхідно стежити за реакцією організму дитини. При порушенні стільця, почервонінні на шкірі, блювоті, необхідно виключити сік з раціону.
- Якщо малюк добре реагує на напій, пригощайте його фрешем 1-2 рази в тиждень. Після настання року кількість збільшується до 2 десертних ложок.
Шкода бурякового соку
- Якщо ви до цього не пили сік, починайте знайомство з ним з 50-60 мл. В іншому випадку може виникнути алергія.
- При індивідуальній непереносимості буряків фреш протипоказаний. Те ж саме стосується людей, які страждають на сечокам’яну хворобу.
- Оскільки склад знижує артеріальний тиск, гіпотонікам варто бути обережнішими. А краще зовсім відмовитися від продукту.
- Вкрай небажано приймати напій хворим на виразку 12-палої кишки і шлунка.
- При передозуванні продукт може викликати головний біль, нудоту і блювоту, озноб, алергію, розлади шлунково-кишкового тракту.
Натуральний буряковий сік показаний людям з підвищеним артеріальним тиском, патологією нирок і печінки, запорами і іншими захворюваннями. Незаперечну цінність склад несе дітям. Але знайомство з новим продуктом повинно здійснюватися дозовано; перед прийомом важливо виключити всі протипоказання.
користь і шкода яблучного соку
Буряковий сік: користь і шкода для організму
Основні характеристики
Сік буряка містить вітаміни А, С, Е, РР, вітаміни групи В, фолієву кислоту і каротиноїди. До його складу входять калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, фтор, мідь, залізо, сірка, хлор, цинк, йод, а також кобальт – елемент, який бере участь в синтезі вітаміну В12. Він досить рідко зустрічається в овочах.
Як і в самому коренеплоді, в соку присутні білки, вуглеводи і харчові волокна, моно- і дисахариди. Крім того, напій рясніє пектинами, які запобігають гнильні процеси в кишечнику і сприяють очищенню організму від шлаків.
Калорійність продукту складає всього 40 ккал на 100 г, що дозволяє віднести його до дієтичних.
Користь бурякового соку
- загальнозміцнюючий;
- антисептичний;
- протизапальний;
- ранозагоювальний;
- спазмолітичний;
- проносний;
- очищає;
- протипухлинний.
Крім цього, напій з буряка знижує артеріальний тиск, зміцнює стінки судин, прискорює обмін речовин, покращує травлення, нормалізує рівень цукру в крові. Його використовують для профілактики авітамінозу, підвищення розумової і фізичної працездатності.
Кому потрібно пити буряковий сік
чоловікам
Представникам сильної статі прийом цього натурального засобу рекомендований з наступних причин:
Напій з великим вмістом каротину сприяє профілактиці доброякісних пухлин, зокрема аденоми простати – патології, яка часто зустрічається у чоловіків у віці після 50 років. Крім того, сприятливий вплив на функціонування статевої системи надає цинк.
- При регулярному вживанні допомагає вирішити проблеми з потенцією.
- За допомогою цього засобу можна в якійсь мірі пом’якшити наслідки шкідливих звичок – куріння, зловживання алкоголем, неправильне харчування. Сік буряка сприяє оновленню клітин печінки, уповільнює процеси старіння.
жінкам
Не менш корисний буряковий напій і для прекрасної половини людства. Його відновлювальні і цілющі властивості можуть проявитися в наступних випадках:
при лікуванні таких захворювань, як мастопатія, міома, кістозні утворення в жіночих статевих органах;
- при більових симптомах під час менструацій;
- в клімактеричний період при болісних проявах, а також у разі виникнення побічних ефектів в результаті гормональної терапії;
- при позбавленні від зайвої ваги;
- при догляді за шкірою обличчя.
Сік з буряка, безумовно, корисний і дітям. Однак попередньо потрібно проконсультуватися з педіатром. Лікарі рекомендують додавати в меню дитини свіжий сік буряка після того, як дитині виповниться рік. Деякі батьки, попередньо переконавшись у гарній переносимості дитячим організмом цього продукту, починають давати його малюкові з шестимісячного віку.
буряковий сік
Буряковий сік користується особливою популярністю у прихильників здорового харчування. У овоча є безліч корисних властивостей, завдяки яким він може застосовуватися для лікування різних захворювань або зменшення вираженості їх симптомів.
Стародавні римляни лікували за допомогою коренеплоду патології травлення, що проявляються запорами. Гіппократ використовував продукт для приготування крему, що загоює рани. Необхідно докладніше ознайомитися зі складом і корисними властивостями продукту, розглянути захворювання, при яких коренеплід можна використовувати як допоміжний засіб терапії.
Сьогодні ми з вами, дорогі читачі, поговоримо про користь і можливу шкоду бурякового соку, як правильно його пити, дізнаємося, як застосовувати його для оздоровлення нашого організму.
склад
Напій багатий на вітаміни, мікро- і макроелементи. Кожен з цих компонентів робить позитивний вплив на наш організм. Серед вітамінів, що входять до складу коренеплоду, слід зазначити:
- РР;
- ретинол;
- аскорбінову кислоту;
- вітаміни групи В: фолієву кислоту, піридоксин, тіамін, рибофлавін.
Присутні в продукті мікроелементи:
- кальцій;
- мідь;
- магній;
- цинк;
- залізо;
- натрій;
- фтор;
- калій.
калорійність соку
У складі буряка є велика кількість клітковини і незначна частка жирів. З цієї причини вона використовується для приготування дієтичних страв. Калорійність 100 г продукту – 42 Ккал.
Користь бурякового соку для здоров’я
Буряковий сік має наступні корисні лікувальні властивості:
- Очищає кров і покращує пропускну здатність кровоносних судин. Завдяки цьому сік активно використовується для профілактики і лікування серцево-судинних порушень.
- Очищає організм від шкідливих речовин: алергенів, токсинів. Це досягається завдяки високому вмісту в напої пектину. Компонент усуває застої жовчі в організмі і покращує обмінні процеси. Список захворювань, при яких буде корисна буряк: гепатит, цироз печінки, хронічний пієлонефрит. Сік з овоча показаний людям, які проходять хіміотерапію.
- Поліпшує надходження кисню до внутрішніх органів і клітин головного мозку. Буряк містить залізо, яке попереджає розвиток анемії. Фреш з коренеплоду п’ють при деменції, анемії, захворюваннях неврологічного характеру, зниженому рівні глюкози в крові.
- Поліпшує стан шкіри. При застосуванні соку місцево відзначається розгладження дрібних зморшок і заломів на обличчі. Напій з буряка вирівнює тон шкіри і попереджає появу пігментації на ній. Напій рекомендується використовувати для миття голови людям, що страждають від себореї (лупи).
- Зміцнює імунітет. У свіжому напої містяться вітаміни групи С, що стимулюють захисні сили організму. Буряковий фреш рекомендується споживати для профілактики зараження вірусною і бактеріальною інфекцією.
- Нормалізує внутрішньочерепний тиск. Подібна властивість робить буряк незамінним продуктом при періодичних головних болях.
- Стимулює вироблення серотоніну – гормону радості. При його недостатності люди спостерігають у себе психологічні розлади, часті зміни настрою, апатію і проблеми зі сном.
Як приготувати буряковий сік
Приготувати напій просто в домашніх умовах. Зробити його можна за допомогою блендера, соковижималки або традиційним способом. В останньому випадку коренеплід натирають на дрібній тертці і поміщають в марлю.
При цьому краще використовувати пластмасову терку, так як при взаємодії з металом сік буряка окислюється. Під час процедури використовують ту сторону терки, яка має найменші отвори. Подрібнений продукт за консистенцією повинен нагадувати кашку.
Пюре викладають на марлю, складену в декілька шарів, і віджимають з нього сік.
Для приготування напою бажано вибирати коренеплоди насиченого червоного кольору. Перед подрібненням з них видаляють шкірку. Свіжоприготовлений сік відстоюють 2-3 години в холодильнику, щоб з нього випарувалися ефірні масла. Можна змішати фреш з льодом для отримання смузі.
Як зберігати
Свіжовичавлений сік після приготування зберігають в холодильнику не більше 2 днів. Після цього він втратить свої корисні властивості. Для збільшення терміну зберігання напою його пастеризують. Для цього його кип’ятять і закочують в банки. Необхідно пам’ятати, що сік при термічній обробці втрачає більшість своїх корисних речовин.
Як правильно пити свіжовичавлений буряковий сік
Для лікування різних захворювань сік вживають через 2 години після приготування. Тільки що приготований напій пити не рекомендується, так як він може спровокувати подразнення слизових оболонок шлунка та інших органів травлення.
Буряк має потужну послаблюючу дію. Якщо у людини немає проблем зі стільцем, то йому рекомендується змішувати сік декількох овочів. Разом з буряком можна поєднувати гарбуз або моркву. Особам, що страждають від закрепів, можна пити тільки буряковий сік, розведений водою.
Скільки соку пити в день
Дозування напою залежить від конкретного захворювання, при якому він приймається. При стандартній схемі лікування в день випивають не більше 200 мл соку. Це кількість необхідно поділити на 2 прийоми. Напій п’ють не довше 2 тижнів, після чого роблять перерву на 10 днів.
Фахівці вважають, що підготовленим людям можна без побоювань для здоров’я випити до 0,5 літра відстояного фрешу. Точне дозування буде залежати від сприйнятливості організму кожної конкретної людини до продукту. Перед складанням плану лікування важливо проконсультуватися з лікарем.
З чим можна поєднувати сік
Якщо буряковий фреш не використовується для лікування патологій, то його рекомендується змішувати з іншими соками. Яблучний, лимонний або морквяний сік поліпшить смакові характеристики напою.
Людям, які вперше вирішили використовувати фреш для лікування яких-небудь захворювань, необхідно комбінувати сік буряка з морквою в співвідношенні 1:10.
Фреш з декількох інгредієнтів вживають відразу ж після приготування.
Крім інших овочів і фруктів в буряковий сік можна додавати кефір, квас або мед.
Рецепт приготування незвичайного бурякового фрешу:
- 1 стакан кефіру перемішують з 3 ст. л. бурякового соку.
- У суміш додають 2 ст. л. смородини і 1 ст. л. меду.
- Інгредієнти добре перемішують і поміщають в морозильну камеру на кілька годин. Рецепт смузі можна коригувати в залежності від смакових уподобань.
Лікування буряковим соком
Важливо пам’ятати, що один овочевий сік можна використовувати для лікування серйозних захворювань. Він використовується тільки на додаток до медикаментозного або хірургічного втручання. Основна мета засобу народної медицини – зменшити вираженість симптоматики захворювань і попередити його ускладнення.
Буряковий сік при онкології
Фреш використовують у відновлювальний період після хірургічного видалення злоякісної пухлини або після хіміотерапії. Напій показує хороші результати під час терапії раку кишечника і сечовивідних шляхів.
Бетаїн, присутній у складі коренеплоду, покращує надходження кисню і поживних речовин до уражених клітин. В результаті цього сповільнюється зростання і прогресування злоякісного новоутворення.
Пектин у складі овоча виводить радіоактивні елементи після проходження курсу хіміотерапії.
Постійне споживання соку буряка дозволяє хворим зменшити вираженість нудоти і підвищити рівень гемоглобіну в крові. Правила вживання напою при раку:
- 400-500 мл соку ділять на 6 прийомів;
- фреш приймають у підігрітому вигляді за 15 хвилин до їжі;
- після прийому народного кошти не п’ють кислі напої.
Лікування триває протягом шести місяців з перервами між курсами. Онкохворим рекомендується додатково включати в раціон страви з коренеплоду.
Буряковий сік при захворюваннях печінки
Корисні властивості буряка для організму – очищення печінки від токсинів. За рахунок цього овоч використовують для терапії різних патологій цього органу. Бетаїн, присутній у коренеплоді у великій кількості, попереджає скупчення жирових відкладень у печінці.
Для лікування захворювань печінки напій готують так:
- коренеплід середнього розміру добре промивають водою;
- овоч заливають 3 літрами холодної води і варять 2 години;
- приготовану буряк подрібнюють на дрібній тертці і змішують з залишилоюся після варіння рідиною;
- кашку млоять на повільному вогні ще 20 хвилин та проціджують через марлю, складену в декілька шарів.
Приймають по 50 мл отриманого відвару тричі на день. Після процедури рекомендується покласти під правий бік теплу грілку (за умови відсутності запальних процесів в тканинах печінки).
Буряковий сік при нежиті
Буряковий сік при простудних захворюваннях використовується для лікування нежиті у дітей і дорослих. Овочевий сік у чистому вигляді може спалити слизові оболонки носа, тому перед застосуванням його рекомендується розбавити водою у співвідношенні 1:5 (для дорослих) і 1:10 (для дітей молодше 6 років).
Спосіб приготування ліків від нежиті:
- Від попередньо вимитого і очищеного коренеплоду відрізають невеликий шматок і подрібнюють на тертці.
- Отриману кашку поміщають в марлю, складену в декілька шарів, і віджимають з неї сік.
- Напій розводять прохолодною кип’яченою водою в необхідному співвідношенні.
Важливо, щоб приготоване ліки не містило шматочків буряка. Вони можуть потрапити в носові проходи.
Буряковий сік для жіночого здоров’я
Продукт містить фолієву кислоту і валін. Ці компоненти відповідають за нормалізацію гормонального фону у жінок. Сік з коренеплоду дамам буде корисний при передменструальному синдромі, що супроводжується безсонням, різкими змінами настрою і проблемами зі сном.
Продукт корисний і в період менструацій. Він багатий залізом, який попереджає розвиток анемії.
Буряковий сік для дітей
Батьки нерідко вводять буряковий сік в раціон новонароджених дітей. Ці дії є помилковими навіть у тому випадку, якщо у малюка спостерігаються запори.
Цей сік можна давати дітям до 6 місяців без консультації з лікарем-педіатром.
Кращий час для введення овочевого соку в прикорм – 6-7 місяців. Починають з 1 ч. л. напою і поступово доводять цю кількість до 1 ст. л. Дітям з 1 року можна відразу давати по 1 ст. л. напою. Якщо у малюка з’явилися висипання або інші негативні симптоми, то слід припинити давати йому продукт. Повторне введення бурякового соку в раціон дитини здійснюють не раніше, ніж через 2-3 місяці.
Буряковий сік при схудненні
Буряковий сік при постійному споживанні дозволяє скинути зайві кілограми. Перед тим, як худнути на буряковому соку, необхідно ознайомитися з рядом правил:
- Після приготування відстояти напій протягом 2-3 годин у холодному місці. Завдяки такій підготовці з напою зникнуть всі ефірні сполуки.
- Поєднувати фреш з іншими овочевими соками, щоб не спровокувати подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту;
- Приймати кошти невеликими ковтками до їжі. Завдяки цьому воно краще засвоїться в системі шлунково-кишкового тракту і дасть найкращі результати в боротьбі із зайвою вагою.
- Підвищувати кількість випитого соку з 1 ч. л. до 100 мл поступово.
При схудненні нерозбавлений напій приймають не довше 2 тижнів. Слабо концентрований напій або фреш із суміші овочів і фруктів п’ють до 3 місяців. Для того, щоб домогтися кращих результатів при схудненні, необхідно поєднувати правильне харчування і фізичні навантаження.
Шкода і протипоказання бурякового соку
Шкода від споживання натурального продукту полягає в можливій появі алергічних реакцій. З цієї причини вперше хворим рекомендується споживати не більше 10 мл. Якщо після цього на тілі з’явилися висипання або проблеми з диханням, то від застосування засобу народної медицини необхідно відмовитися.
Шкідливий продукт при споживанні у великих обсягах. Після цього у людини можуть спостерігатися:
- печія;
- болі і печіння в верхній частині живота;
- діарея;
- нудота;
- головні болі.