Лохина: корисні властивості та протипоказання для жінок, для чоловіків, користь ягід, листя

Що тільки не обговорюють на жіночих форумах – ягоди Годжі, ананас, жожоба … За частотою згадувань лохина займає далеко не перші рядки рейтингу.
Незаслужено забуту ягоду часто плутають з чорницею. Зовні вони схожі, але лохина крупніше і м’якоть її зелена. Ще один плюс голубиці – її ягоди не фарбують рот, можна їсти, не побоюючись здатися після з синіми зубами і губами. Давайте докладніше поговоримо про корисні властивості і протипоказання лохини.
Харчова цінність 100 грамів лохини становить:
- білки – 1 грам,
- жири – 0,5 грама,
- вуглеводів – 6,6 грамів.
Таке цілком пристойне вміст цукру поєднується з незначною калорійністю ягід: 100 грамів лохини це всього 39 калорій. А перелік всіх корисних складових по праву заносить лохину в список не тільки дієтичних, а й лікувальних продуктів.
Садова лохина
Ягода смачна, складається на 90% з води, а решта 10% – чиста користь: вітаміни (А, С, РР, В1, В2, К), мікро- та макроелементи (Fe, Р, Са, M і К), лимонна, оцтова, яблучна, нікотинова, щавлева кислоти, клітковину, пектини, каротин, дубильні речовини, антиоксиданти …
Практично всі ці речовини містяться і в листі.
Відомо, що всі плоди і ягоди фіолетового кольору містять антоціани, які пригнічують ріст ракових клітин. Так в голубиці їх в 4 рази більше – 1600 мг антоціанів – проти 400 мг / 100г у чорниці.
Такий склад має антиракові властивості і підвищує здатність клітин регенерації. Регулярне споживання хоча б склянки ягід сприяє збільшенню вироблення природного колагену в 2 рази. Існує навіть спеціальна ліфтинг-програма позбавлення від зморшок, заснована на дієті з лісової голубики.
При 39 калоріях на 100 грам ягід лохина незамінна в дієтах з жорстким обмеженням калорійності. Каротин, який впливає на освіту гарної засмаги, людський організм засвоює з лохини практично повністю, чого не можна сказати про каротині з традиційної моркви.
Лохина використовується як ефективний засіб проти авітамінозу, крім того, ця ягода ціниться своїми омолоджуючими і антиоксидантними властивостями.
Але крім косметичного впливу, утворений колаген підвищує еластичність стінок кровоносних судин і загальний кровотік, що сприяє насиченню киснем всіх клітин організму. Вживання лохини дозволяє не тільки добре виглядати, але і істотно знизити можливість інфаркту та інших серцевих захворювань.
Корисні властивості мають не тільки ягоди. Відвар листя не тільки використовується як м’який проносний, а й доводить рівень цукру, корисний при анемії і хворобах серцево-судинної системи.
Активна дія на харчування тканин мозку і судинну систему сприяє поліпшенню пам’яті і процесів запам’ятовування. Є дані, що її вживання здатне уповільнити прогресуюче розвиток старечої деменції – хвороби Альцгеймера. А якщо пити свіжий сік – вікове ослаблення пам’яті розвиватися не буде взагалі.
При хворобах внутрішніх органів дуже корисні протерті ягоди. Вживати лохину при циститах, гастритах, ентероколітах радять не тільки дієтологи. Єдине, на що слід обов’язково звернути увагу – при зниженій кислотності вживання лохини в великих кількостях небажано: вона від природи наділена високим вмістом натуральних органічних кислот.
Кисле пиття показано при застуді, загостренні ниркових хвороб. Напої на основі лохини набагато перевершують в цій якості не тільки імпортні лимони, а й традиційну журавлину.
Об’їдатися голубикой все-таки не варто. Йдеться зовсім не про алергії – надлишок антиоксидантів може завдати шкоди здоров’ю, оскільки знижує кількість кисню, що надходить в м’язи.
Існує ще один важливий аспект – лохина підвищує згортання крові. Це означає, що її вживання необхідно обмежити серцево-судинним хворим, які змушені приймати препарати для зниження в’язкості крові (з ризиком інсультів і інфарктів).
Ягоди лохини можуть викликати слабкість, головний біль, нудоту і блювоту.
- Пацієнти гастроентеролога зі зниженою кислотністю теж не повинні зловживати голубикой через високий вміст органічних кислот.
- Вагітним жінкам і годуючим матерям необхідно порадитися з лікарем у будь-якому випадку, навіть при відсутності будь-яких хворобливих симптомів.
- З давніх-давен народна медицина успішно використовувала властивості лохини для лікування різних хвороб чоловіків і жінок.
- Для нормалізації роботи кишечника застосовували або відвар листя (має проносну дію), або настій ягід (скріплювальний дія проявляється, якщо ягоди розім’яти і на 15 хвилин залити окропом).
Як приготувати відвар
2 столові ложки сухих або свіжих листя заливають склянкою окропу, кип’ятять 10 хвилин і до охолодження природним чином.
Відвар з листя лохини дуже корисний при діабеті, хворобах серця і недокрів’ї.
Кисле пиття з ягід садової лохини також сприяє лікуванню запалень нирок і сечокам’яної хвороби – кислота здатна розчиняти дрібні камені в нирках і сприяє очищенню нирок.
Чаями з ягід лохини з медом лікували простудні захворювання. Замість сучасних таблеток і антибіотиків використовували жарознижувальну, протизапальну, жовчогінну, протицинготний, легку седативну дію лохини.
Сучасна народна медицина в перелік хвороб, які успішно лікуються в початковій стадії простим споживанням лохини, включає неімунний цукровий діабет, хвороби підшлункової залози, вікові зміни пам’яті, легкі випадки променевої хвороби, варикоз.
Про тромбоутворенні ніхто не знав, але для боротьби з низькою згортанням успішно застосовували лохину з її високим вмістом вітаміну К.
Застосування ягід при вагітності і годуванні грудьми
Регулярно ласувати ягодами лохини під час вагітності абсолютно виправдано. Вона не тільки містить багато вітамінів, але і насичена мікроелементами:
- магній відповідає за розвиток нервової системи малюка,
- залізо забезпечує кисневе харчування.
Під час вагітності жінці важливо отримувати не тільки достатню кількість вітамінів, але і харчових волокон, пектин і антиоксиданти, якими так багата ця ягода.
Лохина захищає від всіляких вірусних захворювань, зовсім небажаних при вагітності.
Після пологів педіатри також радять не відмовлятися від улюбленої ягоди – вживання лохини робить годує маму більш спокійною (вплив магнію) і швидше проходить післяпологова анемія (залізо з лохини засвоюється практично повністю).
Від споживання голубики можуть трапитися і неприємні симптоми: діарея, здуття живота, порушення травлення. Але таке станеться, якщо за раз з’їсти приблизно 1 кілограм ягід. Так що для годуючої мами і дитини передозування малоймовірне.
У свій раціон жінка повинна будь-які нові продукти вводити поступово – це загальновідомий факт. Через три місяці після пологів можна починати з кількох ягід є лохину. Якщо у малюка не виявляться ознаки алергії, кількість ягід можна поступово збільшувати. Потрібно тільки знати міру і бути уважною до всіх змін у здоров’ї малюка.
Напої з лохини не тільки смачні, але й корисні для організму людини. Якщо їх приготувати правильно, більшість корисних речовин зберігається. Яка ягода потрібна і скільки, дивіться в наших рецептах.
Морси з кислих ягід рекомендують в якості пиття при різних простудних захворюваннях.
Морс з лохини
Морс з лохини
знадобиться:
- 500 грамів ягід лохини,
- 100 грамів ягід чорниці,
- 200-300 грамів цукру,
- 3 л води.
приготування:
Ягоди перебрати і промити проточною водою. В емальованому посуді розчавити до появи соку, в процесі додаючи цукор. За цей час вода в каструлі повинна закипіти. Перетерті з цукром ягоди перекласти в каструлю і, помішуючи, довести майже до кипіння. Відразу вимкнути. Після охолодження процідити і розлити по пляшках. Зберігати в холодильнику.
Кисіль з лохини
Кисіль з лохини
знадобиться:
- 1,5 склянки свіжої або замороженої лохини,
- 0,5 склянки цукрового піску,
- 1 столова ложка з гіркою крохмалю,
- 1/3 чайної ложки лимонної кислоти,
- 1 літр води.
приготування:
- Ягоди перетирають через дрібне сито — виходить окремо вичавки і сік. Вичавки заливають окропом і проварюють 5 хвилин.
- Відвар процідити, додати цукор і довести до кипіння. Вичавки викинути.
- В окремому посуді розвести крохмаль невеликою кількістю холодної води. Тонкою цівкою при постійному помішуванні влити в киплячий сироп.
- Акуратно додати сік з лохини і лимонну кислоту.
- Довести до кипіння і відразу прибрати з вогню.
- Щоб не утворилася плівка, можна присипати цукром.
- Кисіль готовий.
Лохину споживають як у свіжому вигляді, так і заготовляють на зиму в замороженому вигляді, протертою з цукром або варять варення.
Лохина з цукром
знадобиться:
- 1 кг ягід лохини,
- 300-400 г цукру.
приготування:
Ягоди розім’яти або розбити блендером, додати цукровий пісок і перемішати в емальованому посуді. Підігріти до розчинення цукру. Розкласти в стерильні банки.
Для збереження вітамінного складу пюре краще зберігати в холодильнику. Для зберігання в підвалі заготовку необхідно простерилізувати і закатати.
варення
Варення з голубики
Буде потрібно:
- 1 кг ягід,
- 4 склянки цукру,
- 1 літр води.
приготування:
- Лохину перебрати, промити і обсушити.
- Поки сохнуть ягоди – готують сироп.
- Ягоди засипають в сироп на 15-20 хвилин.
- На слабкому вогні при постійному помішуванні варять суміш хвилин 20, знімаючи пінку.
- Готове варення розкладають у стерильні банки, закручують і перевертають.
- Банки загортають і залишають до повного охолодження.
- Таке варення успішно зберігається навіть без холодильника.
- Не варто перебільшувати лікувальний ефект регулярного вживання ягід лохини, але й нехтувати таким цінним подарунком природи теж не слід.
- Можна як завгодно скептично ставитися до народної медицини, але хімічний склад і багаторічна практика дієтологів тільки підтверджує, що ця ягода гідна більшої уваги.
Лохина – корисні властивості і протипоказання для жінок, про яких ви не знали
Лохина має численні корисні властивості і протипоказання для жінок і чоловіків. Ця смачна ягода сприятливо впливає на стан здоров’я, піднімає настрій і здатна зміцнювати організм не гірше аптечних полівітамінних комплексів.
властивості лохини
Ягода темно-синього кольору дозріває до кінця літа. Їх смак м’який, ніжний і насичений. У них дуже багато користі, обумовленої великою кількістю корисних елементів у складі. На 90% ягода лохина складається з води. Крім рідини, в продукті містяться:
- мінеральні солі;
- оцтова кислота;
- аскорбінова кислота;
- лимонна кислота;
- нікотинова кислота;
- фосфор;
- кальцій,
- провітаміни та вітаміни А;
- яблучна кислота;
- щавелева кислота;
- флавоноїди;
- залізо;
- вітаміни групи В;
- вітаміни К, РР, Р;
- каротин;
- магній.
Вдале поєднання всіх цих компонентів забезпечує, щоб лохина мала численні корисні властивості і протипоказання для жінок, чоловіків і дітей. Вона є хорошим антиоксидантом, допомагає зберігати молодість шкіри, покращує зір, бореться з набряком і серцево-судинними захворюваннями. Крім того, ягода:
- знімає запалення;
- прискорює відновні процеси організму (що особливо цінно в період реабілітації після важких захворювань);
- має жарознижувальну дію;
- істотно знижує ризик захворювання онкології;
- сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт;
- покращує процеси метаболізму;
- приводить в норму роботу підшлункової залози;
- захищає від руйнування нервові клітини;
- підвищує уважність;
- знімає напругу з очей;
- запобігає віковому ослабленню пам’яті.
Чим корисна лохина для жінок?
Ця ягода майже універсальна. Все, що має лохина корисні властивості і протипоказання для жінок, забезпечуються натуральними компонентами.
Представниці прекрасної статі часто використовують ягоду для підтримки природної краси. Причому справляється з цим завданням вона нітрохи не гірше дорогих косметичних засобів.
А ще користь лохини полягає в тому, що вона здатна допомогти у вирішенні однієї з найпоширеніших жіночих проблем – зайвої ваги.
Лохина для вагітних – користь
Оскільки це натуральний продукт, його можна їсти і майбутнім матерям. Точніше, не можна, а потрібно.
Лохина для вагітних стане відмінним джерелом вітамінів, в яких організм в цей період потребує особливо сильно. Без них майбутня дитина не зможе нормально розвиватися.
Хоча всі корисні властивості та протипоказання лохини для жінок у положенні потрібно враховувати.
Якщо ніяких застережень немає, продукт можна сміливо вживати. В такому випадку ягода буде надавати такі дії:
- сприяти формуванню у плода міцної нервової системи;
- брати участь у коректній закладці органів;
- поліпшувати роботу серцево-судинної системи;
- компенсувати нестачу життєво важливих вітамінів;
- підвищувати настрій вагітної;
- надавати волоссю майбутньої матері блиску і сили.
Лохина для годуючих мам
Не варто відмовлятися від ягід і в період лактації. Лохина має численні корисні властивості для жінок і на цьому етапі життя:
- Природні антиоксиданти зміцнять імунітет, що дозволить ослабленому після пологів організму боротися з різними хворобами.
- Завдяки властивостям ягід швидше відновлюються м’язові тканини і епідерміс.
- Велика кількість в складі вітаміну РР зміцнить нервову систему молодої мами і вбереже її від багатьох розладів.
- Пектин в голубиці сприяє швидкому зниженню ваги після пологів.
Лохина для діабетиків
Ще однією корисною властивістю лохини є боротьба з діабетом. Ягоди ефективно виводять шлаки і токсини. Крім того, гонобобель — це одне з численних альтернативних назв лохини — зміцнює організм і попереджає розвиток різних можливих ускладнень цукрового діабету. Регулярне застосування ягід дозволяє регулювати кількість цукру в крові і покращує загальне самопочуття пацієнтів.
Як і більшість інших, ця ягода позитивно впливає на стан імунної системи. У кисло-солодких ягодах дуже багато вітамінів і мікроелементів, які допомагають відновити і активізувати власні захисні сили. Лохина для організму особливо корисна при регулярному вживанні, але є занадто багато продукту не рекомендується. Оптимальна доза – близько 200 грамів на добу.
Лохина для схуднення
Яка жінка не мріє скинути кілька зайвих кілограмів? При цьому майже всім хотілося б відбутися з мінімальними витратами.
Лохина, користь для жінок якої неоціненна, зрозуміло, самостійно з цим завданням не впорається – не вийде позбавитися від зайвої ваги, не змінюючи раціону і не переглянувши ставлення до фізичних навантажень, – але вона сильно допоможе в досягненні ідеального результату.
Ягода славиться своїми жиросжигаючими властивостями. Ефект досягається за рахунок великого вмісту поліфенолів. Останні беруть участь у розщепленні жирів, які вже є в організмі, і не допускають утворення нових відкладень. Що потрібно, щоб схуднути за допомогою лохини? Просто дотримуватися правильного харчування і додати ягоду в свій щоденний раціон.
Лохина – протипоказання
Цей продукт – один з найкорисніших. Він підходить майже всім, але це не означає, що лохина не має властивостей і протипоказань. Декому потрібно вживати ягоду з обережністю:
- У лохини багато антиоксидантів, і якщо вони накопичуються в організмі в занадто великій кількості, це може негативно позначитися на роботі м’язів.
- Не рекомендуються ягоди людям із індивідуальною непереносимістю окремих компонентів їх складу.
- Не варто переїдати лохини. Занадто багато корисних мікроелементів – теж недобре.
- Ягода може зашкодити людям із дискінезією жовчовивідних шляхів, тому перед вживанням їм слід отримати консультацію фахівця.
- Додаткова консультація потрібна і тим, хто приймає розріджуючі кров препарати. У поєднанні з ними лохина може завдати шкоди.
Як застосовувати лохину?
Найбільше користі в свіжих ягодах. Їх багато обожнюють їсти в чистому вигляді. Корисні властивості продукту зберігаються й у приготованих з нього компотах, чаях, відварах, соках.
Крім усього іншого, лохина для жінок може використовуватися у вигляді засобів, зроблених на основі листя рослини. У них корисних компонентів не менше, ніж у плодах.
Але перед вживанням листя потрібно витратити трохи часу, щоб приготувати з них якесь цілюще засіб.
Плоди лохини
Якщо їсти лохину в свіжому вигляді, то краще вибирати щільні, але м’які ягоди. Такі будуть найприємнішими на смак. З них же найпростіше приготувати сік, який застосовується при:
- проносах;
- запаленнях нирок;
- гиповітамінозах.
Деякі звикли додавати ягоди лохини в чай і випічку. Однак важливо розуміти, що в останньому випадку при термообробці частина корисних властивостей плодів втрачається. Щоб мати можливість лікуватися ягодами круглий рік, на зиму їх можна заморозити або засушити.
Відвар з лохини
Складники:
- ягоди лохини – 2 ст. л.;
- вода – 0,2 л.
Приготування та застосування
- Воду закип’ятити і залити нею плоди.
- Посуд з ліками закрити кришкою і приблизно на 10 хвилин залишити на водяній бані на самому маленькому вогні.
- Відвар прибрати з вогню, дати охолонути природним чином, процідити.
- Пити по кілька разів на день.
Кращі засоби виходять з сушеного листя, але й із сирих ліки готувати також можна. Застосування лохини доцільно при розладах шлунково-кишкового тракту, хворобах серця, загальної слабкості, зниженні імунітету, анемії. Готуються відвари на листках за аналогічною схемою – кілька ложок сухої або зеленої суміші потрібно залити окропом і настоювати впродовж 10-20 хвилин.
Лохина: корисні властивості і протипоказання для чоловіків
У лохини є інша (до того ж абсолютно незаслужена) погана репутація, через яку її називають «п’яницею», «дурню» і «п’яницею» – через те, що збирачі часто відчувають слабкість і головний біль.
Але справа в тому, що її звичайний сусід по зростанню – багно, яке виділяє токсичні ефіри, від яких у збирачів лохини піднімається тиск з усіма супутніми цими ефектами.
Ареал проживання і видові ознаки
Ця ягода поширена по всій північній півкулі, і зустріти її можна в полярних, приполярних і навіть помірних кліматичних зонах Європи та Північної Америки (де вона може попастися на очі збирачеві навіть у Каліфорнії).
Виглядає по-різному: це може бути вузлуватий стелеться кущик в тундрі ростом не більше 10 см, а може мати і напівдерев’яну форму, з потужним, до 3 см, підставою і висотою куща до півтора метра. Хоча звичайна висота куща – 30-40 см.
Як не дивно, особливо рясно плодоносить дика форма лохини в північних, близьких до полярних, регіонах. У них голубічні марі, що досягають розмірами в декілька гектарів, до кінця серпня і до самого початку жовтня бувають сизими, а потім сизо-червоними від почервонілих до холодів листя цих мініатюрних кущиків, суцільно обвішаних ягодами.
Так що 10-літрове відро наповнюється за півгодини. У тундрових районах, наприклад, на її західному узбережжі, не принесе додому цього горезвісного відра тільки самий ледачий, навіть діти стають здобувачами.
З одного гектара можна набрати тонну цього дикорослого продукту. А вже про культурні форми селекційної лохини й говорити нічого! Там сама ягода має розміри вдвічі більші, ніж її прабатько-дикорослі.
Правда, із заготівлею продукції з лохини виникають проблеми: на відміну від своєї родички – жимолості або чорниці, вона більш водяниста, і ніякі хитрощі з густотою сиропу для варення не призводять до успіху, воно буде залишатися рідким.
Вихід тільки у використанні агар-агару або желатину для отримання консистенції джему. Жителі північних районів країни звикли також варити і закочувати в великих, до 3 літрів, банках, дуже смачні компоти з лохини, особливо якщо в них поєднують лохину з її сусідкою по зростанню – княженікою арктичною, цар-ягодою, смачніше якої просто важко щось придумати.
- Соки і морси з лохини за своїм складом, поживністю і органолептичними властивостями не поступаються гранатам, яблукам і грейпфрутам.
- Кущ у сприятливих умовах живе до 95 років, плодоносити починає на 12-15 році життя.
- Перш за все, користь для чоловічого організму від лохини проявляється в підтримці нормального функціонування сечостатевої системи.
- Тому що лохина для чоловіка – це:
- загальний тонус організму;
- профілактика і лікування простатиту;
- підтримання на потрібному рівні і посилення лібідо.
Інші властивості можна назвати і ненадійними.
Хоча чоловікам частіше, ніж жінкам, під час роботи, особливо в умовах важкої праці, треба пильнувати свої очі, відновлюватися після інтенсивних фізичних навантажень і швидко реагувати. Це стосується й льотчиків, і моряків, і рятувальників, і бійців спецпідрозділів. А також водіїв важкої техніки, ювелірів і хірургів.
Крім того, біологічно активні речовини, що містяться в лохині, мають сильну антиоксидантну дію, що перешкоджає старінню і оберігає організм від утворення ракових клітин.
Якщо розглядати показання до застосування, то вони охоплюють багато функцій організму та практично всі види людської діяльності. Можна відзначити такі властивості, як:
- Запобігання респіраторним захворюванням, в першу чергу через велику кількість вітаміну C та властивостей знижувати жар і зміцнювати імунну систему.
- Здатність зменшувати болі і коліки в животі, що пов’язано з великим вмістом клітковини, вітамінів і жорстких неперетравлюваних харчових волокон. Останні, виділені в результаті особливих процесів, слугують наповнювачами для протеїнового спортивного харчування.
- Прискорення внутрішньоклітинного ліпідного обміну, що сприяє зниженню ваги, а також знижує апетит, блокуючи надходження нових порцій калорій.
- Підвищення гостроти зору – в цьому відношенні лохина нітрохи не поступається чорниці.
ВАЖЛИВО! (Натисніть, щоб дізнатися)
- Здатність допомагати при циститі, зокрема, при затримках виведення сечі та жовчі, а значить – знімати запалення нирок і жовчного міхура.
- Відновлювати захисні сили організму в післяопераційний період. Особливо яскраво ця властивість проявляється в загоєнні швів і заростанні ран, завдяки здатності добре згортати кров на ділянках з раневими ушкодженнями тканин. Це пов’язано з великою кількістю поліфенолів, що містяться в голубиці, які разом з пробіотиками сприяють запуску механізмів регенерації тканин.
- Боротися з віковими змінами, згладжуючи їх прояви і роблячи менш помітними. Виражається це в розсмоктуванні синців та «гусячих лапок» під очима, зменшенням кількості зморшок та появою блиску в очах.
- Здатність протистояти пухлинним процесам, навіть якщо людина генетично схильна до онкозахворювань. Головними антагоністами пухлинних процесів є наявність великої кількості антиоксидантів у голубиці.
- Є каталізатором і спусковим механізмом для початку вироблення додаткового гемоглобіну, що знижує схильність до анемії, допомагає у виробленні нових червоних кров’яних тілець і зміцнює стінки судин.
- Підвищує когнітивні здібності, знижуючи ризики деменції.
ВАЖЛИВО! (Натисніть, щоб дізнатися)
Зберігання та заготівля
У свіжому вигляді ягоди зберігаються не дуже добре: їх ніжна шкірка легко пошкоджується, ягоди починають текти, а живі дріжджі на поверхні швидко завершують процес псування. Тому лохину:
- Зацукровують у пропорції 1:1,5-2, де 1 – вагова кількість ягоди. При цьому цілісність плодів потрібно повністю порушити, розмоловши ягоду занурювальним блендером на малих обертах або в м’ясорубці.
- Заморожують. У цьому варіанті органолептичні властивості лохини зберігаються так само, як і при засахариванні.
- Варять морси, компоти, з подальшою консервацією банок на зиму. Це теж корисно, але термічна обробка може зруйнувати деякі вітаміни.
- Роблять варення та джеми. Те ж, що і компоти.
- Для гурманів і любителів екзотики – лікери, наливки, вино з лохини. Особливо гарний лікер: зроблений за низькотемпературною технологією, концентрований сироп з лохини відстоюється, акуратно зливають густо пофарбовану в синій колір, хоча й прозору, частину, і заправляють спиртом. Після збовтування та відстоювання протягом 10-15 діб розбавляється дистильованою або фільтрованою водою, знову відстоюється, фільтрується і в такому вигляді готовий до вживання. Міцність не повинна перевищувати 35-40%.
- Сушенню, як чорниця, ця ягода не піддається – процеси бродіння не дозволять цим рідким плодам вчасно втратити вологу. Виходом може стати спеціальна або саморобна сушарка, яка забезпечує всередині температуру 55-60°C з виводом насиченого вологою повітря назовні. Тобто потрібна незначна витяжка, тому нагрівальні елементи повинні працювати відповідно до цього факту.
Лохина – солодка ягода. Тому під час засахаривання або варіння варення для покращення смаку (його гостроти, якщо завгодно) в неї додають лимонну кислоту. Трохи, ½ чайної ложки з краями на літр продукції. Крім усього іншого, лимонна кислота є і відмінним консервуючим засобом.
Вона цінна унікальним складом вітамінів: практично вся група В, без яких неможливі нормальні обмінні процеси та засвоєння поживних речовин. Також ці вітаміни нормалізують водно-сольовий баланс і знімають симптоми втоми і пригніченості.
До складу також входить модулятор імунної системи – вітамін С. Відмічено, що в «голубічний сезон» люди, які вживають лохину, взагалі не хворіють, а хронічні процеси в організмі зупиняють свою течію, відбувається поліпшення стану.
Вітамін Е, відповідальний за стан шкіри, волосся, нігтів, теж присутній у свіжих і навіть консервованих плодах лохини – якщо консервація не була пов’язана з термічною обробкою. У природі все передбачено заздалегідь – з красою волосся, нігтів і шкіри безпосередньо пов’язана здатність людини до репродукції. А також у вітаміну Е є прямий взаємозв’язок із цим.
Вітамін РР необхідний для правильного балансу окислювально-відновних процесів. У голубиці та чорниці його приблизно однакова кількість, що робить ягоди в сезон найкращими постачальниками цього рідкісного вітаміну.
Мікроелементи, мінерали
Залізо. Ферросодержащий складник – важливий компонент у голубиці. Він дозволяє підтримувати в крові необхідний рівень гемоглобіну, від чого залежить здоров’я крові та кровотворних органів – кісткового мозку і селезінки. Усуває анемію, хронічну втому, апатію і депресію. Рятує від непритомності.
Магній. Без цього мікроелемента неможливе повноцінне засвоєння білка, тому препарати з лохини входять в обов’язковий раціон спортсменів під час підготовки до відповідальних змагань. Допомагає кращому засвоєнню кальцію, що позначається на нормальному функціонуванні кісткової системи.
Фосфор. Регулятор обміну речовин, стану зубної емалі і скелета.
Калій у голубиці допомагає відновленню водно-лужного балансу, регулює роботу всіх внутрішніх органів на клітинному рівні, здійснюючи мембранний обмін речовин та регулюючи їх іонний позитивно- і негативно заряджений обмін.
Кальцій, як будівельний матеріал для кісток і зубів, однаково важливий в організмах як дорослих, так і дітей.
Натрій. Регулятор кількості рідини в тілі, поряд з калієм бере участь в клітинному обміні речовин, виконуючи бар’єрну функцію щодо виведення або затримки надлишків води.
Для будь-яких ліків діє принцип «не нашкодь». Це стосується лохини в тій же мірі, що і медикаментозних засобів. По-перше, ягодою можна просто об’їстися – але це може статися з будь-яким іншим продуктом.
- По-друге, вона може бути небезпечною в тих випадках, коли вживаються препарати, що розріджують кров – що може вступити в конфлікт зі здатністю лохини до протилежних дій в організмі (вона робить кров більш «густою», що сприяє швидкому загоєнню ран).
- Також лохина у великих кількостях може бути протипоказана людям з низьким тиском – вона його знизить ще більше.
- І вагітним жінкам не варто їсти її занадто багато – 12-15 ягідок на день буде цілком достатньо.
Побічні дії
Не вживайте лохину одночасно з кавою або міцним чаєм: кофеїн вступить в конфлікт зі знижувальними тисковими речовинами в складі лохини так само, як це буває з препаратами, що розріджують кров.
Крім того, протипоказання до вживання лохини можуть бути пов’язані з індивідуальною непереносимістю до вхідних в неї речовин, слабким тонусом кишечника (вона може викликати діарею) та гіперчутливістю до деяких компонентів ягоди.
Чи дійсно безпечна лохина: користь і шкода ягоди
Лохина – це невеликий кущ з плодами темного кольору, який належить до роду вересових. Колись ця ягода росла тільки в лісах, проте в даний час її часто вирощують і в своїх садах. Зрозуміло, таке рослина за зовнішнім виглядом відрізняється від дикорослого: кущ більший, а ягоди більші.
У природних умовах лохина росте в лісах, на купині боліт, заболочених тундрах. Взагалі лохина може рости як на сухих гірських районах, так і в сирій заболоченій землі. Але переважно вона росте на добре освітлених місцях. Це морозостійка рослина, що плодоносить у віці 11-18 років.
Хімічний склад, вітаміни і мікроелементи
Лохина на 88% складається з води. У 100 грамах ягід знаходиться 1 г білка, 8 г вуглеводів і всього 0,5 г жиру. У складі ягід домінують 6 мікроелементів, з яких значну частину займають калій і кальцій.
Крім того, лохина багата фосфором, натрієм, залізом та магнієм. Щодо енергетичної цінності, то це цілком дієтичний продукт: в 100 грамах всього 39 кКал.
Стакан ягід як перекус складе всього 100 кКал.
Багата лохина і різними вітамінами. Найбільше містить вітаміну С та Е.
Крім того, спостерігається значна концентрація вітамінів групи В: тіаміну, B-каротину та рибофлавіну. У 100 г міститься приблизно 2 г органічних амінокислот та 0,5 г золи. Серед усіх лісових ягід вона вважається фаворитом за вмістом пектину.
Вплив на здоров’я чоловіків, жінок, дітей
Лохина може бути корисна для здоров’я дітей та чоловіків, проте жінки, на додачу до всього, можуть використовувати її для вдосконалення своєї зовнішності.
Косметологи рекомендують виконувати маски, що подовжують молодість шкіри. Речовини, що містяться в плодах чагарнику, відновлюють фортецю колагенових волокон, відбілюють і очищують шкіру обличчя. Встановлено, що за допомогою масок можна видалити старі клітини, оскільки вони функціонують як чудове відлущувальне засіб.
Як зробити маску:
- додайте в сир трошки сметани та сік з ягід;
- нанесіть і потримайте третину години;
- змийте теплою водою.
Корисні якості лохини досить добре досліджені вченими, і підтверджено, що якщо ваша дитина буде купувати ті вітаміни, якими багата синя ягода, то можна не турбуватися про захворювання застудою. Систематичне використання може допомогти зміцнити імунну систему.
Протипоказань для дитини ягідка не містить; проте в деяких випадках батьки можуть завдати шкоди дитині, дозволивши їй з’їсти дуже великі кількості ягідок. Переїдання може спровокувати нудоту і подальшу блювоту.
Чоловікам також не потрібно усувати лохину з власного меню. Сечогінна дія продукту сприяє точної діяльності сечостатевих шляхів і запобігає хворобам даної системи. Крім цього, ягоди – чудова профілактика хвороби простатитом. Допомагає зберігати статеву функцію чоловіків.
Літнім чоловікам ягода також вельми може бути корисна: тримає в тонусі, заряджає енергією. Є ще одна вельми оптимальна якість лохини, яке оцінять представники сильної статі – вона прибирає напруженість очей і покращує зір. Це важливо для тих, чия спеціальність пов’язана з великим навантаженням на очі, наприклад, водіям, пілотам, ювелірам.
Як і будь-який продукт, що володіє корисними властивостями, лісова і садова лохина містить ряд протипоказань до використання в харчуванні і лікуванні засобами на її основі. На щастя, їх зовсім небагато.
Переїдання ягід сприяє появі нудоти, подальшої блювоти і труднощів з кишковим трактом. У деяких випадках супроводжується раптовим стрибком тиску.
Не виключена алергічна реакція при першому вживанні; з цієї причини їжте її обережно і починайте з невеликої кількості. Дуже акуратно використовуйте при дискінезії жовчовивідних шляхів, особливо це торкається вагітних жінок.
Протипоказана лохина тим людям, хто приймає речовини для розрідження крові – плоди чагарнику провокують збільшення згортання.
ВАЖЛИВО! Якщо ви хворієте гастритом, виразковою поразкою або панкреатитом, не поєднуйте прийом лохини з кавою чи міцним чорним чаєм. При загостренні хвороби відмовтеся від неї зовсім.
Воістину, не використовувати корисні якості лохини, беручи до уваги протипоказання до її використання, буде злочином проти власного здоров’я.
Корисні властивості і протипоказання для організму при вагітності та грудному вигодовуванні
- Без отримання потрібної норми корисних елементів дитина у вагітних жінок не зможе правильно розвиватися.
- З цієї причини в цей проміжок відмовлятися від використання лохини не потрібно, адже вона може забезпечити майбутню матір повноцінним і збалансованим харчуванням.
- І перш за все через присутність у блакитній ягоді фолієвої кислоти, яка є такою корисною в період вагітності.
Аскорбінова кислота захистить від інфекційних хвороб. Магній допоможе нормалізувати сон і заспокоїти нервову систему, впоратися з перепадами настрою, що часто турбує жінок.
Він також допоможе створити відмінну нервову систему у малюка.
Протипоказань до споживання лохини абсолютно небагато. Необхідно пам’ятати, що зловживання ягодами може спровокувати нудоту і запаморочення, тому знайте міру і з’їдайте не більше склянки.
І навіть якщо ви ніколи не страждали від алергічних реакцій на продукти харчування, в перший раз познайомившись з лохиною, почніть пробувати її буквально з кількох ягідок на день, щоб відстежити реакцію організму.
При грудному вигодовуванні ягідка також не заборонена, однак вводити її в раціон можливо лише невеликими дозами і не раніше, ніж дитині виповниться 4 місяці.
При артеріальному тиску
Сукупність вітамінів, які можуть прямо і побічно знижувати артеріальний тиск, максимально зосереджена в голубиці. Ці ягоди є надійним захистом серцево-судинної системи людини.
Ягідний рецепт від гіпертонії:
- 1 столову ложку сухих плодів лохини подрібнити;
- залити 200 мл кип’яченої води;
- дати прокипіти 10 хвилин, далі охолодити і віджати;
- вживати по 1 столовій ложці 3 рази на день.
При цукровому діабеті
Діабет є досить серйозним захворюванням, при якому хворим необхідно особливе лікування з використанням медикаментів. Однак, крім фармацевтичних засобів, при діабеті фітотерапія також може бути дуже корисною.
Засоби, виготовлені на базі ягід лохини високорослої (садової), можуть допомогти знизити рівень цукру в крові та стануть незамінними помічниками в комплексному лікуванні цукрового діабету.
Лохина має протизапальні і сечогінні властивості, покращує травлення, а ягоди та сік лохини використовуються в лікуванні діабету і гіпертонії. Для лікування діабету також використовуються пагони і листя лохини, з яких готують відвари.
При злоякісних пухлинах
Лохина багата антиоксидантами, основна роль яких – боротися з вільними радикалами. Саме тому ягоду можна вважати профілактичним засобом у лікуванні пухлин, як доброякісних, так і злоякісних. Речовини перешкоджають поділу ракових клітин, а отже, не дають пухлинам зростати і з’являтися.
При схудненні
Своє використання ягода знайшла також як спосіб для схуднення. Лохину можна впевнено зарахувати до дієтичних продуктів.
Оригінальні речовини – поліфеноли, яких велика кількість знаходиться в голубиці, позитивно впливають на розкладання жирів і знижують число жирових клітин в тілі.
Простіше кажучи, лохина може допомогти спалювати «старі» запаси і заважати формуванню нових.
Щоб отримати користь від лохини, необхідно їсти її в обмежених і «правильних» кількостях, дотримуючись норми вживання в день (100-200 г).
Крім того, важливо розуміти, що лише одна їжа не дасть можливості вам «худнути на очах».
Важливо займатися спортом і обмежувати вживання вуглеводів, а також утримуватися від шкідливої їжі.
Разом з ягодою доцільно вживати чай з листя лохини, ягоди та морси, запиваючи їх свіжими плодами. Подібна комбінація продуктів позитивно впливає на перистальтику кишечника, стимулюючи його роботу і реалізацію дефекації.
Застосування в косметології
Лохину можливо використовувати не тільки для оздоровлення організму шляхом вживання всередину, але й для виготовлення засобів по догляду за шкірою обличчя. Багате вміст антиоксидантів і мікроелементів допомагає коригувати роботу сальних залоз і компенсувати недолік вологи.
Рецепти масок:
- Маска з лохиною від старіння шкіри. Зробити таку маску досить просто: подрібніть 1 ст. ложку ягід з горою з такою ж кількістю сметани (будь-якої жирності). Нанесіть отриману масу на очищену шкіру і залиште на тривалий час, потім змийте холодною водою.
- Маска з лохиною від сухості шкіри. Пюре лохини з невеликої жмені ягід потрібно перемішати з 1 яєчним жовтком; можна додати трохи будь-якого рослинного масла (найкраще – кунжутного). Маска наноситься тільки на очищену шкіру і тримається чверть години, потім змивається.
- Маска з лохиною для жирної шкіри. Пюре ягід лохини необхідно перемішати з крохмалем (картопляним або кукурудзяним), додати приблизно 1-1,5 ст. ложки. Якщо маса вийшла «крутою», розведіть маску водою. Нанесіть на очищену шкіру і тримайте 15 хвилин, потім змийте.
- Маска з лохиною для зволоження. Пюре ягід лохини перемішайте з 1 ст. ложкою натурального меду. Утримуйте маску лише на чистій шкірі, попередньо переконавшись, що у вас немає алергії на мед. Змийте, коли маска підсохне.
Користь і шкода інших продуктів, представлених на нашому сайті: ожина, зелена гречка, коричневий рис, пророщена пшениця та інші.
Ягода голубика: корисні властивості та протипоказання, норми вживання
Ягода голубика багато в чому схожа на чорницю, хоча у нас в країні вона менш популярна. Але її користь величезна для нашого здоров’я і краси.
Які корисні і лікувальні властивості лохини для здоров’я, користь листя ягоди для організму людини, в чому полягає шкода, чи є протипоказання до вживання, як її краще приготувати і приймати? Ми розповімо!
У голубиці багато органічних кислот, вітаміну C, дубильних речовин. У плодах міститься велика кількість поліфенолів, здатних розслабляти і розширювати судини.
Разом з пробіотиками вони знімають запалення, знищують мікроорганізми, що є їх причиною. Корисні також листя рослини.
У продукті містяться речовини антоціани, які допомагають боротися з діабетом, раком, різними запаленнями, бактеріальними інфекціями.
Процеси старіння сповільнюються, знижується ризик розвитку в головному мозку руйнівних процесів.
Ягодка має жовчогінну, сечогінну, протизапальну дію. При її регулярному вживанні поліпшується робота шлунка, серця, кишечника та інших органів шлунково-кишкового тракту.
- Поліпшити обмін речовин можна лікувальними відварами з листя і ягід цієї рослини.
- Корисний цей продукт як загальнозміцнюючий засіб при авітамінозі, зниженому імунітеті. Також користь його в наступному:
- володіє потужними протизапальними і жарознижуючими ефектами;
- допомагає лікувати цистити, гіпертонічну хворобу;
- нормалізує рівень холестерину в крові;
- активізує виділення шлункового соку, покращуючи апетит;
- запобігає накопиченню жиру на животі;
- можна застосовувати листя і ягоди рослини для нормалізації рівня цукру в крові;
- свіжий сік лохини корисний при патологіях печінки або діареї;
- якщо ж потрібно проносну дію, можна приготувати настій на основі листя рослини;
- це хороша профілактика хвороб серця і судин;
- гілочки і листя можна застосовувати при захворюваннях нирок, сечового міхура;
- в плодах багато заліза, тому вона корисна при недокрів’ї;
- пектини в складі ягоди допомагають очистити організм від токсинів, нормалізувати роботу кишечника.
Для чоловіків лохина корисна тим, що благотворно впливає на сечостатеву систему, забезпечуючи профілактику імпотенції, безпліддя, простатиту.
Для жінок це прекрасна профілактика анемії та ожиріння. Ягодка низькокалорійна, тому можна їсти її без побоювання поправитися.
При вагітності ягода приносить подвійну користь. Причина в тому, що в цей період організм жінки потребує великих кількостях цінних речовин, а лохина заповнює їх запаси, забезпечує профілактику ряду проблем.
- Але важливо їсти ці плоди помірно, щоб не допустити алергічну реакцію.
- Корисна лохина і для дитини, особливо в періоди сезонних захворювань: вона зміцнює імунітет і життєві сили, не даючи малюкові підхопити вірус – суцільна користь, ніякої шкоди!
- Продукт також допомагає зміцнити зростаючі кістки, покращує згортання крові, допомагаючи загоювати рани, зупиняти кровотечу.
- Про те, чим корисна лохина для здоров’я, які цілющі властивості ягоди, як її правильно приготувати, розповідає програма «Жити здорово!»:
Найбільша концентрація речовин зберігається в свіжих ягодах. Корисні речовини і властивості лохини зберігаються в замороженому вигляді.
Зберігається лохина зовсім недовго, господині намагаються зберегти корисні властивості, зробивши з неї варення, джем, компот, желе.
Корисно вживати свіжий сік. Багато любителів натуральних напоїв застосовують її для приготування вина, лікерів, настоянок.
Як і коли краще вживати ягоди
- Щоб отримати максимум поживних речовин, вживайте їх свіжими в сезон, коли ця ягода доступна на прилавках.
- Джеми та варення з цієї ягоди – це, звичайно, смачно, але врахуйте, що обробка при температурі понад 60 градусів знищує всі корисні речовини.
- Свіжу ягоду можна їсти як самостійне блюдо або додавати її в сир, фруктові салати.
Ще спробуйте свіжий сік з цих плодів. Він одночасно і смачний, і корисний – в ньому маса вітамінів та антиоксидантів.
Рецепти в кулінарії
Лохина вживається в свіжому вигляді та приготованій. З неї готують варення, джеми, її додають у сирні вироби, випічку, фруктові салати, виготовляють соки, вина, настоянки.
Є багато рецептів приготування страв, які зберігають властивості лохини. Ось деякі з них:
Ягідний компот. Потрібно підготувати лохину, щільно укласти її в стерилізовані ємності. Приготувати сироп з 400 г цукру і 600 мл води, залити цим сиропом ягоди, закрити банки кришками.
Лохинове варення. Вам буде потрібно кілограм плодів, кілограм цукру і півтори склянки води. Переберіть, вимийте ягоди, покладіть їх у каструлю, залийте цукровим сиропом.
Потримайте в ньому кілька годин, після варіть до готовності. Варення розкладіть по банках і закатайте їх.
Ягідна шарлотка. Потрібно збити яйця і цукор, щоб вийшла піна, з’єднати з борошном, все перемішати. Додати лохину, соду і лимонну кислоту.
Знову все перемішати, вилити у форму, попередньо змащену маслом. Пекти в духовці двадцять хвилин.
Потенційна шкода
Чи корисна лохина, які плюси ягоди, ми розібралися, тепер необхідно поговорити про протипоказання і можливу шкоду.
Ягоди рідко можуть завдати організму шкоди. Але важливо вживати їх в розумних межах, оскільки певні речовини в складі, потрапляючи в організм у надлишку, можуть спровокувати інтоксикацію.
Можлива нудота і блювота, загальна слабкість, головний біль. При вагітності та годуванні навіть з огляду на корисні властивості лохини важливо вживати ягоду помірно, щоб не завдати шкоди, оскільки у малюка може проявитися алергічна реакція, а вся користь буде зведена нанівець.
Також не рекомендується їсти лохину тим, хто страждає від дискінезії жовчовивідних шляхів.
Небажано вживати її, якщо ви приймаєте препарати для розрідження крові, оскільки ягода може підвищувати її згортання.
Природно, варто утриматися від цього продукту тим, хто страждає алергією на нього. У всіх інших випадках можна вживати цю ягоди, звичайно, пам’ятаючи про почуття міри.
Альтернативні варіанти використання
Лохина цінна не тільки як продукт харчування. Вона може застосовуватися для лікувальних цілей як загальнозміцнюючий, жарознижуючий і протизапальний засіб.
Протерті ягоди не завадить вживати тим, хто страждає від циститу, гастриту, ентероколіту.
Чим корисні листя лохини? На їх основі можна приготувати відвар, який корисний при серцевих захворюваннях і недокрів’ї. Корисно пити його при запорах, оскільки він має легку проносну дію.
Ягідний сік застосовується для очищення крові. Він підвищує тонус організму, надає заспокійливу і сечогінну дію.
У народній медицині застосовуються не тільки листя і ягоди, але також кора, пагони, коріння лохини. На їх основі готуються відвари і компреси, якими можна лікувати шкіру при обмороженнях, опіках. Вони стануть в нагоді тим, хто страждає від надмірної пітливості кінцівок.
У народі популярні такі рецепти:
- Компот для зміцнення організму, профілактики онкологічних захворювань. Для приготування компоту потрібно розім’яти свіжі ягоди, залити їх водою, потім прокип’ятити, додати цукор. Такий настій потрібно пити протягом дня, як воду.
- Настій для лікування діареї. Потрібно залити склянкою окропу столову ложку сухого листя рослини, дати настоятися. Вживати рекомендується перед їжею.
- Відвар з листя і пагонів рослини для нормалізації тиску, зміцнення судин. Досить залити окропом молоді гілки з листочками, дати їм настоятися, вжити тричі на добу.
Лохина також використовується в косметології, оскільки корисні речовини в її складі допомагають зберегти красу і молодість.
- Екстракт ягідки додається в різні креми і сироватки для обличчя. Флавоноїди забезпечують шкірі захист від вільних радикалів і променів сонця, якісно очищають шкіру, відбілюють її.
- Вичавку з неї можна використовувати проти запалень і ушкоджень на шкірі. Вона надає зміцнюючу і відлущувальну дію, допомагає відновити колагенові волокна.
Щоб ягода приносила максимальну користь, потрібно знати правила її вибору та зберігання.
Щоб не сумніватися в якості ягід, краще вирощувати їх самостійно. Але не у всіх є така можливість і бажання, тому при покупці огляньте плоди уважно.
Вони повинні бути цілими, сухими, не допускаються пошкодження або гниль. Колір їх повинен бути темно-синім, а білястий наліт має бути рівномірним.
У свіжому вигляді ягода зберігається недовго. Можна скласти її в герметичні ємності і залишити в холодильнику. Зберігатися вона може до 14 днів.
Забезпечити ягодам довготривале зберігання можна консервацією. Їх замочують, роблять з них варення, тоді плоди не втрачають користі протягом року.
Сушка складна, тому часто лохину зацукровують: посипають цукровим піском і залишають в холодильнику.
Ще одна порада: якщо потрібно висушити пагони і листя, то це роблять в приміщенні, яке добре провітрюється. Також їх потрібно іноді перевертати.