Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Про ліані актинідії, можливо, мало хто знає. Зате її плоди під назвою ківі, або китайський агрус, відомі всім.

Хоча в магазинах можна зустріти лише заморських представників цих фруктів, садівники вміють вирощувати екзотичну ліану в помірному кліматі і отримують з неї багатий урожай.

Вирощені в домашніх умовах міні-ківі не такі солодкі, як покупні, але всі вони мають безліч лікувальних властивостей.

Склад

Актинідія – рід реліктових чагарникових ліан сімейства Актінідієві. Всього налічується близько 30 різновидів цієї рослини, більшість з яких росте в Центральній і Східній Азії. Всі представники сімейства – листопадні багаторічні ліани, які по вертикальній опорі підіймаються на висоту до 20 метрів.

Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад

При відсутності опори ліана росте у вигляді невеликого куща без довгих пагонів. Найвідоміша – актинідія делікатесна, плоди якої відомі всім, як ківі. На Далекому Сході і Півдні України культивуються морозостійкі сорти, плоди у яких мають невеликий розмір і кислуватий смак. Цвіте актинідія на початку літа, зелені довгасті плоди дозрівають наприкінці вересня.

М’якоть відрізняється приємним кисло-солодким смаком і великою кількістю насіння. Поки вчені сперечаються, вважати ківі ягодами або фруктами, можна величати їх, як подобається. В якості лікарської сировини заготовляють квіти, листя і кору ліани. Фрукти ківі частіше їдять як смачний і корисний продукт харчування, в якому знайдені:

  • аскорбінова кислота;
  • фолієва кислота;
  • цукри;
  • дубильні і фарбувальні речовини;
  • каротин (до 10%);
  • вітаміни E, P, Q, K, B6;
  • мікроелементи: калій, марганець, цинк, кальцій, йод, фосфор;
  • алкалоїди в невеликих кількостях;
  • сапоніни;
  • клітковина.

Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад

У листі виявлені флавоноїди і сапоніни, в коренях і молодих пагонах – катехіни, в корі – дубильні речовини, катехіни і серцеві глікозиди. Калорійність плодів актинідії китайської (ківі) – 61 ккал на 100 г. Плоди їдять в свіжому вигляді, сушать і підвяливають в сушках до стану сухофруктів.

Корисні властивості актинідії

Кислуватий смак плодів актинідії обумовлений високим вмістом вітаміну C (аскорбінової кислоти). Вітаміну C в ківі більше, ніж в інших «зимових» постачальників вітамінів – апельсинах і мандаринах. В одному середньому ківі міститься 92 мг аскорбінової кислоти при денній нормі для дорослої людини в 100 г.

Велика кількість вітаміну C в складі м’якоті допомагає організму боротися з сезонними вірусами і застудою, зберігати енергію і бадьорість в зимову пору року.

  • Крім аскорбінової кислоти, в одному невеликому фрукті є досить багато калію (шоста частина добової норми), фосфору (третина добової норми) і бета-каротину (п’ята частина добової норми).
  • Вітамін Q грає важливу роль в процесі енергоутворення і ліпідного обміну. Крім того, науково доведено, що цей вітамін пригнічує ріст ракових клітин і утворення метастазів, а також зв’язує і виводить з організму радіонукліди.
  • Фолієва кислота вважається одним з найголовніших вітамінів. Вона відповідає за ріст клітин і збереження ДНК, і просто необхідна для жіночого репродуктивного здоров’я та розвитку малюка під час вагітності. Крім цього, фолієва кислота необхідна для підтримки імунітету, міцних нервів і підтримки функції кровотворення.

Плоди актинідії:

  • покращують травлення;
  • підвищують захисні сили організму;
  • поповнюють запаси вітамінів і мікроелементів в організмі;
  • служать профілактикою від глистів;
  • знижують і нормалізують артеріальний тиск;
  • корисні для органів дихання;
  • покращують настрій;
  • зміцнюють зір;
  • запобігають виникненню ракових клітин.

Наявність дубильних речовин і серцевих глікозидів в корі ліани наділяє лікарську сировину заспокійливими, кровоспинними, болезаспокійливими і відхаркувальними властивостями. Коріння і молоді пагони мають ранозагоювальну і знеболювальну властивість.

Застосування в народній медицині

Кора, квіти, листя і плоди актинідії знайшли широке застосування в китайській і тибетській медицині. Досить з’їдати 1-2 невеликих ківі в день, щоб:

  • позбутися від запорів, налагодити травлення;
  • підвищити імунітет;
  • підтримати і покращити роботу щитовидної залози;
  • позбутися від стресу, нервозності, неспокою;
  • провести профілактику і лікування гіпертонії;
  • запобігти хворобі Альцгеймера, Паркінсона, раку, атеросклерозу;
  • позбутися метеоризму, бродіння в кишечнику;
  • схуднути.

Сушені фрукти за своїми лікувальними властивостями близькі до чорного родзинок. Їх активно використовують для лікування астми, туберкульозу, коклюшу. Разом з іншими лікарськими сировинами їх призначають для лікування:

  • шлункових, гемороїдальних і маткових кровотеч – у вигляді відварів сухофруктів і кори;
  • стенокардії і ревматизму – водним настоєм квіток і листя;
  • порушення мозкового кровообігу – водним настоєм з ягід;
  • шлункових і кишкових захворювань – відваром із сухофруктів;
  • порушення обміну речовин – водним настоєм коренів;
  • інфекцій сечостатевої системи, гострому запаленні уретри, гонореї – настоєм подрібнених сухофруктів з продуктами перегонки коренів;
  • захворювання суглобів, невралгії поперекового відділу, ревматизму – сумішшю кашки свіжих плодів, змішаних з жирною основою.

Користі для організму в кисло-солодких плодах і соку з м’якоті актинідії міститься чимало, а ось шкоди немає практично ніякого.

Саме тому малокалорійні ягоди і фреш з м’якоті користуються популярністю у всіх, хто живе за законами здорового харчування або працює над зниженням ваги.

Знавці стверджують, що зелена м’якоть фрукта, з’їдена вранці натщесерце, буквально творить чудеса з фігурою.

Ківі містить карнітин, який сприяє швидкому жироспалюванню, а також всі необхідні вітаміни, які губляться під час низькокалорійної дієти.

Крім зниження ваги, ківі допоможе очистити організм, позбавить від набряків і при цьому збереже м’язову тканину.

Вітаміни та мікроелементи в складі плода актинідії допоможуть зберегти відмінний настрій, якого так не вистачає в період дієти.

Кисло-солодкі ківі педіатри дозволяють вводити в дитяче меню з півторарічного віку. Але у багатьох діток переспілі плоди актинідії викликають сильний пронос. Можливо, справа в дрібних кісточках, які дратують кишечник, або у відсутності потрібних ферментів.

Тому вводити фрукт в раціон дитини потрібно з обережністю. При цьому не можна поєднувати його з молочними, кисломолочними продуктами і з бананами.

  У літню пору в продажу і на городі є чимало продуктів, які без побоювання можна давати діткам:

  • помаранчеві солодкі абрікоси — гіпоалергенні, але при цьому багаті пектинами і клітковиною;
  • м’якоть стиглого арбуза — цілком може замінити десерт, а заодно допоможе травленню, зміцнить кістки і зуби;
  • мед акації — вважається одним з кращих і безпечних сортів меду, який не викликає алергії у найменших дітей.

Протипоказання

Крім списку корисних властивостей, має актинідія і ряд протипоказань:

  • багатий аскорбіновою кислотою сік можна пити при гастриті, виразці, підвищеній кислотності шлункового соку, загостренні ниркових хвороб;
  • вітамін К в складі м’якоті збільшує згортання крові, тому ківі не можна їсти при тромбофлебіті, варикозному розширенні вен, підвищеному згортанні крові;
  • ківі є сильним алергеном, тому їх не можна навіть нюхати людям, схильним до алергічних реакцій;
  • якщо у одного з батьків є алергія на ківі, його не можна давати і дітям до 7 років;
  • враховуючи послаблюючий ефект ківі, його не можна їсти при хронічному проносі і при харчовому отруєнні.

Будь-які препарати на основі рослини не рекомендують призначати:

  • вагітним жінкам;
  • дітям до 2 років;
  • людям з гіперчутливістю до компонентів.

Є інформація, що в волохатій шкірці ківі міститься багато антиоксидантів, тому фрукт корисно вживати цілком. З огляду на те, що ретельно вимити шкірку неможливо, є її, щонайменше, нерозумно.

Корисна інформація

Багату аскорбіновою кислотою і мікроелементами свіжу м’якоть плода актинідії жінки активно використовують для приготування домашніх масок. Його використовують для того, щоб підтягти в’ялу і зволожити суху шкіру.

Крім цього, вітамінні маски забезпечують мімічну рухливість м’язів обличчя, тобто допомагають шкірі швидко відновлюватися після довгих розмов і веселого сміху.

Екстракти кисло-солодкого фрукта використовуються у виготовленні косметичних засобів для:

  • боротьби з гіперпігментацією;
  • стимуляції процесів регенерації;
  • зменшення почервоніння при купероз;
  • зменшення подразнення і запобігання рубцювання шкіри при вугровій висипці;
  • зниження вираженості симптомів кератозу (порушення процесу відлущування шкіри).

У кулінарії плоди актинідії їдять свіжими, їх зацукровують, варять варення і компоти. Яскраву м’якоть додають у креми, желе, суфле, морозиво, невеликими шматочками прикрашають торти і десерти.

Як зібрати, висушити, зберігати

Листя, квіти і молоді пагони збирають і сушать звичайним способом. Зберігають висушену сировину в паперових або полотняних пакетах.

Ягоди збирають дозрілими і готовими до вживання. Не можна зберігати їх у металевій тарі і на світлі. Підв’ялюють плоди в спеціальних сушках або нарізають шматочками і розкладають на решітках. Підв’ялені в сушці ягоди за смаком і виглядом більше нагадують сухофрукти, висушені на сонці, втрачають більше вологи, зіщулюються і стають дуже кислими.

Поділіться в коментарях, чи була вам корисна і цікава інформація про дивовижну ліану актинідію.

Актинідія: користь і шкода для здоров’я, вітаміни і харчова цінність

Актинідія – одне з тих рослин, про які 10-15 років тому в Україні ніхто і не чув, тоді як зараз її вирощує величезна кількість людей. Актинідія вважається реліктовим видом, що з’явилася кілька тисяч років тому на території нинішнього Китаю, звідки вона і поширилася в усі куточки земної кулі.

У даній статті ми розглянемо корисні властивості актинідії і вивчимо протипоказання щодо вживання її плодів. Також будуть представлені кращі лікарські рецепти і розказано про особливості заготівлі актинідії на зиму.

Актинідія – загальна інформація

  • Актинідія є багаторічною рослиною, що відноситься до сімейства ліанових, вона має досить тонкі стебла і серцеподібні листя, гладкі зверху і з жорсткими ворсинками на нижній частині.
  • Раз на сезон актинідія цвіте суцвіттями білого кольору, її плоди, що дозрівають на початку осені, в залежності від сорту можуть мати зелений або бурий окрас.
  • В Україні найчастіше розводять наступні сорти актинідії:

Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад Актинідія аргута Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад Актинідія коломікта Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад

Улюблений багатьма фрукт – ківі, є плодом рослини актинідія делікатесна, проте в наших кліматичних умовах (без теплиць) виростити її неможливо.

Вирощувати актинідію необхідно в затінених ділянках, оскільки рослина погано переносить пряме сонячне світло. Найкращим варіантом вважається посадка актинідії всередині саду, між листяними деревами, які не тільки затінюють її, але і захищають від вітру і атмосферних опадів.

Плоди актинідії сортів коломикта і аргута візуально схожі на невеликі ківі, мають вони і схожі смакові властивості. Крім фруктів в лікувальній практиці також використовуються листя, суцвіття і кора даного рослини.

Корисні якості актинідії

Ягоди актинідії містять величезну кількість корисних вітамінів і мінералів, крім яких в них є:

  • крохмаль,
  • клітковина,
  • каротин,
  • пектин,
  • фруктоза і органічні барвники.

В основному вони цінуються як джерело вітаміну С, за змістом якого актинідія перевершує лимони і інші цитрусові фрукти.

Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад

Крім вітаміну С в актинідії містяться вітаміни Е і В9. При регулярному вживанні даних фруктів поліпшується імунітет і збільшується опірність організму до простудних захворювань.

Також актинідія володіє наступними корисними якостями:

  1. Нормалізує метаболізм і гормональний фон організму.
  2. Зміцнює судини і серцевий м’яз, збільшує міцність кісткових тканин.
  3. Корисна при отруєннях та інтоксикаціях завдяки можливості нейтралізації потрапили в шлунково-кишковий тракт токсинів і нітратів.
  4. Виводить з організму холестерин, тим самим перешкоджаючи утворенню тромбів і закупорювання вен.
  5. Покращує настрій, зміцнює нервову систему і запобігає розвитку депресивних станів.
  6. Надає послаблюючу дію, завдяки чому може застосовуватися при хронічних запорах.

Крім усіх корисних властивостей, плоди актинідії є відмінним дієтичним продуктом (калорійність всього 48 ккал на 100 грам), який відмінно підійде для раціону людей, які бажають схуднути.

За рахунок високого вмісту вітаміну С (він же аскорбінова кислота), який є натуральним консервантом, актинідія не втрачає своїх корисних якостей при термічній обробці. Дані фрукти корисні як у свіжому, так і в переробленому вигляді. З актинідії готується дуже смачне варення, пастила, мармелад, компоти і соки.

Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад

Актинідія цвіте

Відзначимо і настої з кори актинідії, в якій міститься велика кількість дубильних речовин. Такі настої допомагають боротися з хронічними головними болями, мігренню і надають заспокійливу дію на нервову систему.

Шкода і протипоказання щодо вживання

Плоди актинідії є джерелом органічних кислот, через що вони здатні чинити негативний вплив на здоров’я при наявності у людини певних захворювань.

Цей фрукт не рекомендується вживати при виразкових хворобах шлунка та гастриті, оскільки він може погіршити перебіг будь-яких запальних процесів в шлунково-кишковому тракті.Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад

Уникати вживання актинідії необхідно також людям, які страждають захворюваннями нирок. М’якоть плодів містить велику кількість води, тому при вживанні у великих кількостях, навантаження на видільну систему організму значно зростає.

Усі кислі фрукти, в тому числі актинідія, можуть провокувати алергічні реакції, які проявляються висипом, почервонінням та запаленням шкірного покриву. У крайніх випадках можливе запалення та набряклість носоглотки або гортані.

Щоб уникнути неприємностей при першому вживанні актинідії, не їжте її у великих кількостях; однак якщо у вас немає алергії на звичайний ківі, швидше за все, ніяких проблем не буде й тут.

Кращі лікарські рецепти з актинідії

Плоди актинідії найкраще вживати в свіжому вигляді; для профілактичних цілей досить їсти 4-5 фруктів на день. Зі свіжих фруктів можна заготовлювати різні види варення, компоти та соки. Також добре зарекомендували себе такі рецепти:

  1. Настій з листя (проти ревматизму і стенокардії). Листя актинідії подрібнюються і заливаються окропом, з розрахунку 200 мл рідини на 20 г листя. Після цього суміш нудиться на невеликому вогні 15 хвилин і охолоджується до кімнатної температури. Вживається настій 3 рази на день по 100 мл.
  2. Настій з плодів (для загального зміцнення імунітету). Нечищені плоди актинідії подрібнюються і засипаються в термос, який заповнюється окропом. Пити в необмежених кількостях протягом дня.
  3. Відвар з сухих плодів (проти захворювань шлунково-кишкового тракту, анемії та порушень метаболізму). Висушена на сонці або в побутовій сушарці м’якоть актинідії заливається окропом і настоюється в термосі протягом 12 годин. Вживається перед їжею по 250 мл.
  4. Відвар з кори (проти головного болю, пригніченого настрою). 20 г сухої кори заливаються 200 мл окропу і проварюються протягом 30 хвилин, після чого настій проціджують і охолоджують. Вживається 3 рази на день перед їдою по столовій ложці. Також відвари з коренів і листя актинідії часто використовуються для обгортань при захворюваннях, таких як радикуліт, ревматизм і подагра, оскільки вони здатні зменшувати больові відчуття в суглобах.
  5. Бальзам з коренів (проти запалення ясен і стоматиту). 200 г коренів актинідії очищаються, подрібнюються і заливаються літром гарячої води. Потім їх потрібно кип’ятити на плиті до тих пір, поки 80% рідини не випаруватися, щоб утворився міцний, концентрований відвар. Даний відвар використовується для полоскання ротової порожнини.
  6. Мазь з плодів (застосовується для догляду за шкірою і для масажів). Плоди актинідії потрібно перебити в блендері до кашоподібної консистенції і змішати з аналогічним об’ємом жиросодержащої основи (можна використовувати звичайний свинячий жир). У суміш також додають подрібнені насіння гірчиці або гірчичний порошок.

Сік з ягід актинідії є відмінним засобом для профілактики авітамінозу у дітей. Також його можна вживати під час загострення вірусних та інфекційних захворювань, що забезпечить чудову підтримку для міцного імунітету.

Ягоди актинідії: користь і шкода

У цій статті йдеться про рослину актинідія, корисні властивості ягід актинідії та їх користь для організму людини. Рослина, батьківщина якого – Китай, була відома кілька тисячоліть тому. Її привіз садівник-любитель, якому сподобався незвичайний чагарник.

Близько 30 років знадобилося йому та його помічникам, щоб виростити чудову ліану з опушеними ягодами, за смаком схожими на суміш банана, суниці, дині та ананаса.

Спочатку вона була популярна в Скандинавії, де її називали «скандинавським ківі», а потім вона поширилася по всій країні.

Витка рослина актинідія зустрічається в лісах Далекого Сходу та Південно-Східної Азії. Проростаючи навколо різних опор, високих дерев, ліана утворює пишну зелену крону з молодих пагонів. На рівних, відкритих місцях кущі актинідії утворюють непрохідні хащі.

Плоди актинідії – округлі, трохи подовжені ягоди з ніжною, ароматною м’якоттю. З однієї рослини збирають близько 22 кг ароматних ягід актинідії. Виведено близько 30 видів рослини, найбільш поширені:

Актинідія коломікта або амурський агрус. Ягоди цього сорту актинідії зелені, розміром близько 4 см. М’якоть запашна, солодка, на смак нагадує ягоди агрусу.

Актинідія китайська або ківі – популярний фрукт, який міцно влаштувався на нашому столі.

Актинідія аргута або гостра актинідія має великі, солодкі плоди, що нагадують смак ананаса.

Актинідія полігамна – частіше вирощується для прикраси садів. Через незвичайного, пекучого смаку вважається неїстівною.

Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад

Склад актинідії

  • Величезна кількість аскорбінової кислоти; одного куща актинідії достатньо, щоб забезпечити аскорбіновою кислотою сім’ю з трьох осіб на рік.
  • Цукри, органічні кислоти
  • Пектіни, дубильні речовини
  • Природна вода, крохмаль
  • Клітковина
  • Глікозиди серцеві
  • Вітаміни А, Р
  • Ефірні масла

Актинідія для здоров’я

  • Зміцнює організм
  • Має послаблюючу дію
  • Заспокоює подібно до валеріанки
  • Сирі ягоди актинідії втамовують спрагу, це дієтичний продукт, корисний для дорослих і дітей
  • Допомагає при захворюваннях органів травлення, що призводять до запорів
  • Ягоди актинідії корисні при розладах шлунка, пов’язаних з нервозністю
  • Рекомендують при хворобах легень, анемії
  • Актинідія лікує туберкульоз, коклюш, бронхіт
  • Рекомендують при карієсі
  • Позбавляє від глистів
  • Зупиняє кров
  • Знімає біль
  • Корисна при часто виникаючих запамороченнях, головному болю
  • При нападах стенокардії, ревматизмі виручає настій листя та квіток
  • Відвар з сухих ягід актинідії корисний при порушеннях кровообігу мозку
  • Кора екзотичної рослини знижує біль, зупиняє кров, має загальнозміцнюючі властивості
  • Корисна при запаленні ротової порожнини
  • Концентрований настій плодів – профілактичний засіб проти раку
  • Сік актинідії – допомагає боротися з авітамінозом, покращує апетит, добре загоює рани, лікує мокру екзему
  • Ягоди корисні для роботи серця, допомагають при нетравленні шлунка
  • Позбавляють від частих відрижок, печії
  • Використовують для спринцювань, тампонів при лікуванні жіночих захворювань
  • Підвищують тонус, пружність шкіри

Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, складАктинідія в кулінарії

Кулінарні рецепти з актинідією різноманітні. Ягоди актинідії чудово підходять для пирогів, смачного варення, повидла, служать основою для приготування вина або маринаду. У країнах Сходу вживають молоді пагони та листочки деяких видів актинідії.

Варення з актинідії:

Щоб зберегти всі корисні властивості ягід актинідії, необхідно розтираючи плоди з цукром. На кілограм ягід потрібно 1,2 кг цукру. Без варіння варення зберігається в холодильнику близько року. Якщо варити, беруть порівну ягоди і цукор та змішують. Як тільки цукор розчиниться, варять чверть години. Таке варення можна зберігати більше року.

Компот з актинідії:

Стиглі ягоди актинідії без пошкоджень потрібно помістити в банки та залити сиропом із 300 г цукру і 1 літра води. Прогріваємо банки об’ємом 0,5 л 10 хвилин при температурі 80 градусів.

Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, складАктинідія для обличчя

Поживна маска – розтріть м’якоть трьох плодів, додайте половинку банана і 2 ст. ложки йогурту. Час дії – чверть години. Добре впливає на шкіру, особливо в холодну пору.

Маска для в’янучої шкіри – розрізають плід, протирають обличчя шматочком фрукта, залишають на 15 хвилин. Особливо корисна людям, які багато бувають на повітрі.

Очищення обличчя – наносять м’якоть на обличчя, роблять легкий масаж кінчиками пальців. У цього натурального скрабу немає протипоказань, можна застосовувати кілька разів на тиждень, щоб очистити пори, видалити омертвілі клітини.

лікування актинідією

Настій плодів: корисні ягоди актинідії – 2 ст. ложки, окріп – літр. Склад залишають в термосі на ніч. П’ють першу склянку вранці перед їжею, дві інші в обід, ввечері. Лікуються 4 тижні. Вітамінний напій приймають, щоб зміцнити імунітет, позбутися від здуття, запорів.

Настій листя, квіток: квітки листя актинідії – 20 г, окріп – 20 мл прогрівають на водяній бані 15 хвилин і охолоджують. Вживають тричі на день для лікування суглобів, подагри, радикуліту, стенокардії.

Настій коренів: дуже дрібно порізані корінці актинідії заливають окропом, залишають на водяній бані до отримання концентрованого настою. Використовують для полоскання рота при стоматиті, жіночих запальних захворюваннях, суглобових болях.

Концентрований настій плодів від раку: ягоди актинідії заливають окропом, залишають на водяній бані поки не вийде концентрований настій. Вживають невеликими дозами відразу після їжі. Рідкісний вітамін у складі пригнічує ріст клітин раку.

Відвар кори: кора актинідії – 20 г, окріп – стакан, витримують на водяній бані півгодини і охолоджують. П’ють після їжі 2 ст. ложки.

Мазь з актинідії

1. Підійдуть плоди гірких сортів. Їх ретельно розтирають з масляною основою. Використовують як зовнішній засіб для масажу після травм, переломів.

2. Беруть порівну плоди і свинячий жир. Розтирають, поступово додаючи порошок гірчиці. На 50 г потрібно 1 ст. ложка порошку. Змащують проблемне місце двічі на добу.

Стенокардія: листя актинідії – 7 штук, вода – стакан. Склад ставлять на слабкий вогонь, витримують 15 хвилин і охолоджують. П’ють тричі на день місяць. Після двотижневої перерви лікування повторюють.

Мокнуча екзема: змащують проблемні місця соком плодів актинідії тричі на добу.

актинідія протипоказання

  • може спровокувати сильну алергію. Перший прийом проводять з обережністю, особливо при вагітності.
  • тромбофлебіт
  • варикозне розширення вен
  • висока здатність згущуватися крові
  • при переїданні можливе розлад травлення
  • сік актинідії не варто вживати при захворюванні нирок, гастриті з підвищеною кислотністю або виразкою шлунка.

Актинідія – корисні властивості і протипоказання до прийому, відео

Ліанообразна рослина актинідія останнім часом нерідко зустрічається в садах жителів середньої смуги. Незважаючи на те, що батьківщиною її є вологі тропічні ліси, деякі декоративні її види відмінно вирощуються в нашому кліматі. Зелені, дрібнозубчасті листя і зібрані в кисті біло-кремові суцвіття органічно виглядають у палісаднику і є гідною прикрасою дачної ділянки. Але мало хто знає, що плоди актинідії дуже корисні і мають лікувальні властивості.

Види і особливості вирощування

На присадибних ділянках жителів можна побачити такі види актинідії:

  • Коломикта або амурський агрус – шестиметрова деревоподібна ліана, ягоди якої за смаком нагадують агрус;
  • Аргута – найбільш урожайний сорт, м’якоть плодів яких має солодкий смак і запах ананаса;
  • Полігамних – декоративний сорт, її плоди не придатні в їжу;
  • Китайська – її екзотичні плоди всім нам добре відомі, це – ківі.

Ліанообразна рослина актинідія останнім часом нерідко зустрічається в садах жителів середньої смуги.

Для посадки актинідії краще вибирати затінені ділянки саду, тому що вона не любить сонячне світло. Однак вона, як і повстяна вишня, не може протистояти низьким температурам, які можуть завдати їй шкоди. Саме тому її слід оберігати від міжсезонних заморозків, а взимку вкутувати і вкривати ялиновим гіллям.

Догляд за актинідією буде стандартним – полив, обприскування, боротьба зі шкідниками, розпушування, видалення бур’янів, підгодівля.

Лікувальними у цій деревовидній ліани є не тільки плоди, але і кора, листя і квіти, збір яких слід проводити в кінці вересня.

Корисні властивості «північного ківі»

Зрілі плоди актинідії – це справжнє джерело вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Змагатися з нею по вітамінному складу можуть хіба що шипшина і обліпиха. У них міститься:

  • велика кількість води;
  • вітамін С;
  • клітковина;
  • пектин та інші не менш корисні мікроелементи, які мають корисні властивості.

Аскорбінова кислота у великій кількості, а також вітаміни А і Р містяться в плодовій м’якоті і свіжовичавленому соку. А насіння актинідії багаті на корисні жирні олії.

Аскорбінова кислота у великій кількості, а також вітаміни А і Р містяться в плодовій м’якоті і свіжовичавленому соку.

І плоди, і суцвіття, і листя, і навіть кора цієї рослини широко використовуються в лікувальних і дієтичних цілях. Їх призначають в якості додаткової терапії при лікуванні цинги, анемії, туберкульозі, ревматизмі, захворюваннях травної системи та інших недуг.

Вміщені в ній корисні речовини активують обмінні процеси і заповнюють запаси організму у вітамінах та мікроелементах. Дивовижні властивості є і у кори цієї екзотичної рослини.

Вона має знеболюючу, кровоспинну, відхаркувальну, заспокійливим і загальнозміцнюючим ефектом.

Всі біологічно активні речовини, що містяться в плодах цієї рослини, зберігаються і при заморожуванні, і при консервації. Саме тому при вагітності рекомендується включати в свій раціон приготовані з них соки, компоти, киселі, варення, джеми і мармелад. Користь від цього буде очевидною.

Актинідія в розумних кількостях регулює артеріальний тиск, добре справляється з нетравленням, відрижкою і відчуттям важкості в шлунку, втамовує спрагу і має легку послаблюючу дію.

Ягоди цієї рослини при їх вживанні в свіжому вигляді повністю задовольняють добову потребу людини у вітаміні С.

Використання в народній медицині

Ягоди, листя, квітки і кора цієї ліани, які мають лікувальні властивості, стали широко використовуватися в народній медицині. З них готують цілющі відвари, настої, мазі та інше. І, так само, як і лимон, використовують для приготування гарячих напоїв – потужних профілактичних засобів, користь яких величезна.

Для зняття гострих проявів стенокардії і болісних симптомів ревматизму використовують настій, приготоване з сухого листя і квіток актинідії. Його слід пити по третині склянки тричі на день.

Відмінним загальнозміцнюючим дією володіють свіжі ягоди цієї рослини і приготований з них настій, з розрахунку 1 ст. ложка ягід на склянку окропу. Його рекомендують пити по 100 мл двічі на день при порушеннях кровообігу в мозку.

А сухі ягоди використовуються для приготування цілющого відвару, що призначається при анемії, захворюваннях травної системи і обмінних порушеннях в організмі.

Відвар з кори використовують для лікування захворювань порожнини рота, а приготований з її коренів настій є відмінним засобом для використання в лікувальних тампонах і спринцюваннях при недугах жіночої статевої сфери.

Відвар з кори використовують для лікування захворювань порожнини рота.

Ягоди цієї рослини використовують для приготування концентрованого настою, який є відмінним профілактичним засобом розвитку онкології. У них міститься рідкісний вітамін Q, який має властивості придушення ракових клітин. Приймають цей настій після їжі в дуже маленьких дозах.

Поліпшенню апетиту та боротьбі організму з сезонним гіповітамінозом сприяє вживання розведеного водою свіжовіджатого соку. А свіжі ягоди, якщо відсутні протипоказання, підтримають здоров’я як дорослих, так і дітей.

Цю лікарську рослину використовують і для зовнішнього застосування. Сік цієї рослини має регенеруючі та ранозагоювальні властивості, тому його можна використовувати для примочок до довго не гояться ран і виразок при мокрій екземі.

Протипоказання

Як і для будь-якої іншої лікарської рослини, у актинідії є свої протипоказання.

Це, насамперед, індивідуальна непереносимість елементів, що входять до її складу, яка виражається сильною алергічною реакцією, у тому числі і високого ступеня тяжкості.

Тому вживати її, особливо під час вагітності, потрібно з обережністю, тільки тоді, коли користь від неї перевищує можливу шкоду.

Їсти ягоди та плоди цієї рослини, а також приймати виготовлені з них відвари та настої, не рекомендується людям, які страждають тромбофлебітом, варикозом або підвищеним згортанням крові. Не варто також її переїдати, оскільки це загрожує розладом травлення.

Ось таким корисним рослиною, що має приголомшливі цілющі властивості, є садова актинідія. Тому ті, хто ще не встиг посадити її на своїй ділянці, поспішіть обзавестися її саджанцем і виростити з нього дивну ліану з смачними і корисними плодами.

Ківі фрукт – користь і шкода для організму людини та його здоров’я

Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад

Всім привіт! Давайте сьогодні обговоримо ківі фрукт – користь і шкоду заморського гостя, цілющу силу, можливі ризики.

Ківі – це плоди актинідії китайської, красивої деревовидної ліани, що росте в Південно-Східній Азії. Соковиті ягоди смарагдового кольору покриті тонкою шкіркою з дрібними ворсинками. Вони радують приємним солодкуватим смаком і ніжним ароматом.

Ківі – частий гість українських супермаркетів і ринкових прилавків. Серед екзотичних фруктів він займає особливе місце. Користь ківі важко переоцінити: причина – багатющий хімічний склад і цілюща сила.

Найбільшою популярністю продукт користується в кінці зими і на початку весни. Він добре зберігає свої властивості, довго не псується, приємний на смак.

Батьківщиною актинідії вважається Китай. Рослина відома цілителям тисячі років. Його застосовували як сильний оздоровчий засіб.

Спочатку актинідію називали китайським агрусом. Сучасна назва вона отримала за схожість з маленькою пташкою.

Ківі – це ягода чи фрукт? Думки гурманів розходяться. Не всі можуть відповісти на це питання однозначно, але тут немає ніякої загадки. Плід ківі, з точки зору ботаніки, – це ягода.

Ківі: склад вітамінів і мікроелементів, харчова цінність

 У таблиці я вказала вміст харчових речовин.

Найменування Зміст на 100 г, г % Добової норми
білки 0,8 1,1
жири 0,4 0,7
вуглеводи 8,1 3,7
Харчові волокна 3,8 19

Один середній екземпляр містить дві добові норми аскорбінової кислоти. Він залишає далеко позаду такі джерела, як апельсини, помело або чорну смородину.

Плоди багаті філлохіноном, необхідним для синтезу білків, поліпшення згортання крові. У меншій концентрації присутні бета-каротин, вітамін A, ніацин, вітаміни групи B.

Хімічний склад цього не обмежений. Ківі містить великий набір мікро- і макроелементів. Серед них особливу роль грають калій і магній, які необхідні для нормальної роботи серця.

Але рекордсменом все-таки є кремній. Всього 100 грам продукту покривають половину добової потреби в цьому мінералі.

У стиглих плодах присутній кобальт. Він необхідний для вироблення гормонів щитовидної залози, відновлення клітин. А ще він стимулює синтез гемоглобіну, знижує холестерин.

Ще один елемент – молібден. Його роль полягає в утилізації шкідливих сполук, синтезі ферментів і активізації антиоксидантів.

Фрукт багатий міддю, яка потрібна для засвоєння білкової їжі. Елемент має протизапальну дію, підтримує структуру кісток, бере участь у виробленні ендорфінів. Ці гормони покращують настрій, знімають біль.

У ягодах присутні флавоноїди. З’єднання мають антиоксидантну активність. Вони створюють бар’єр для вірусів і бактерій.

Насіння містить омега-3 жирні кислоти, токоферол. М’якоть багата клітковиною та амінокислотами. У ній є глюкоза, фруктоза, фосфор, залізо, пектини, фруктові кислоти.

Фермент актінідіна стимулює розщеплення білків, поліпшує перетравлювання їжі. У деяких (і я з їх числа) він викликає алергію.

Ківі фрукт: користь і шкода для організму

Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад

Стигла м’якоть володіє тонким смаком і цілющою силою. Це ефективна профілактика захворювань, поліпшення самопочуття. Корисні властивості ківі для організму людини – в сильному захисному, оздоровчому дії.

Для серця і судин

Хто регулярно балує себе вітамінним десертом, може розраховувати на позитивні зміни:

  • Поліпшується стан серцевого м’яза.
  • Стінки судин зміцнюються.
  • Підвищується імунний захист.
  • Артеріальний тиск поступово приходить в норму.
  • Рівень холестерину знижується.

Плоди принесуть користь при серцевій недостатності, затримці рідини, атеросклерозі та артеріальній гіпертензії.

Для імунітету

Наявність антиоксидантів робить продукт активним помічником у боротьбі з інфекціями. Біофлавоноїди нейтралізують вільні радикали, уповільнюють старіння, стримують ріст пухлин.

При гарній переносимості шкода мінімальна. Головне – не захоплюватися і дотримуватися добову норму. Для здорової дорослої вона становить 1-2 штуки на день.

Для травлення

Завдяки насиченості активними компонентами продукт благотворно впливає на систему травлення:

  • Прибирає тяжкість в шлунку.
  • Фермент актінідіна активізує процеси перетравлення їжі, запобігає печію і відрижку.
  • Сприяє кращому засвоєнню поживних елементів.
  • Захищає від проблем з шлунково-кишковим трактом.

Для нервової системи

Регулярне вживання збільшує здатність протистояти стресам, нормалізує роботу центральної нервової системи, підтримує активність.

Для органів дихання

Продукт є надійним профілактичним засобом від вірусних захворювань. Це особливо актуально взимку. При включенні в раціон швидше зникає кашель, проходить закладеність носа, настає одужання.

Протипоказання

Нешкідливі на вигляд ягоди іноді викликають алергію: набряк губ, гортані, мови, дерматоз або свербіж. Не виняток – диспепсія, блювота, ознаки набряку Квінке. Людям, схильним до небажаних реакцій, слід бути дуже обережними.

Симптоми з’являються вже через кілька хвилин після вживання. Саме так було зі мною, коли я спробувала незвичний, більший сорт.

З цієї причини не рекомендується вводити продукт в дитячий раціон раніше 5-6 років. Ківі однорічній дитині давати ні в якому разі не можна. Від прийому краще відмовитися при загостренні гастриту, виразки шлунка, діареї.

Користь ківі для організму жінки

Смачна екзотика дарує молодість і довголіття. У ній море аскорбінової кислоти, яка оберігає клітини від руйнування. В результаті зберігаються міцні нігті, здорова шкіра та гарне волосся.

Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад

Фітостероли стабілізують гормональний фон, знижують вагу, захищають від атеросклерозу. Вони допомагають пережити припливи при клімаксі, уповільнюють старіння.

Кремній забезпечує регенерацію пошкоджених тканин, синтез еластину і колагену. Ці білки відповідають за м’якість епідермісу та перешкоджають утворенню зморшок.

Для схуднення

Користь ківі полягає в поліпшенні метаболізму, що призводить до покращення фігури. Велика кількість пектинів допомагає швидко позбутися зайвих кілограмів і знайти стрункість.

Користь для краси

Аскорбінова кислота уповільнює процеси старіння, допомагає впоратися з пігментними плямами та розгладжує зморшки. Вона бере участь в утворенні колагену, позбавляє від негативного впливу ультрафіолетових променів.

Маски із зеленої м’якоті – перевірений спосіб боротьби з акне. Вони знімають запалення, пом’якшують та загоюють дрібні ранки. Домашні засоби добре тонізують, живлять і зволожують шкіру.

Пюре з м’якоті використовують в якості пілінгу. Зелена кашка знижує ризик утворення постакне, регулює роботу сальних залоз і покращує загальний стан епідермісу.

Ківі використовують для омолодження і оздоровлення обличчя. Користь полягає в прямому впливі біологічно активних речовин на шкіру, що продовжують молодість.

Маска з ківі для обличчя від зморшок — простий рецепт:

  • Стиглий ківі вимити, очистити.
  • Відрізати половинку або третю частину, ретельно розім’яти виделкою.
  • Додати 3 грами меду.
  • Перемішати.
  • Нанести густим шаром на обличчя, обходячи область навколо очей.
  • Витримати 10-15 хвилин.
  • Змити теплою водою.

Процедура розгладжує нерівності, освіжає та освітлює пігментні плями. Аскорбінова кислота — потужний антиоксидант. Вона підвищує пружність і підтягує овал обличчя.

Протипоказання – індивідуальна непереносимість, алергія.

Для майбутніх мам

Користь ківі для вагітних полягає у великій кількості клітковини, яка позбавляє від закрепів. Калій зменшує набряки, а аскорбінова кислота підвищує імунітет. Фрукт корисний майбутній мамі та дитині. Залізо попередить анемію, а магній заспокоїть і розслабить.

При вагітності потрібна особлива обережність, щоб не завдати шкоди та не спровокувати алергічні реакції.

Застосування ківі

Смарагдовий красень популярний у багатьох країнах. Його вживають як самостійну страву або додають у десерти, до м’яса або риби. Останнім часом набирає популярність сік ківі — його користь проявляється навіть у складі багатокомпонентних фрешів та смузі.

Плоди — це не тільки смачний десерт. Їх використовують для оздоровчих цілей. Це прекрасний профілактичний засіб, що нормалізує кровообіг, зміцнює вени та капіляри, тонізує і захищає від вірусних інфекцій.

Ківі — корисний перекус на роботі. Він допомагає скинути зайву вагу та налагодити метаболізм.

Як вибрати?

Актинідія: користь і шкода для організму людини, які плоди на смак, склад

Багато хто не знає, як вибрати ківі на ринку або в магазині. Придбати стиглий плід допоможе дотримання простих правил:

  • Запах виражений слабо, немає ноток бродіння.
  • На поверхні немає дефектів.
  • Шкірочка не дуже м’яка, але не повністю тверда.
  • Колір рівномірний. Він може бути зеленим або коричневим (залежить від сорту).
  • В районі плодоніжки при натисканні не виділяється сік.

Ківі представляє величезну цінність для здоров’я. Він доступний круглий рік, головне — дотримуватися обережності та помірності.

Leave comment