Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Асцит (водянка живота) – патологія, при якій в животі накопичується надлишкова рідина. Це не самостійна хвороба; вона виникає на тлі інших, більш серйозних захворювань.

Чи дотримуєтеся Ви будь-якої дієти?

Можна сказати, що водянка – це симптом іншої самостійної хвороби. З цієї причини дієта при асциті частково збігається з принципами харчування при інших захворюваннях.

Надлишок рідини в черевній порожнині з’являється при цирозі печінки, злоякісних новоутвореннях, важкій патології серцево-судинної системи, проблемах з підшлунковою залозою та туберкульозі.

Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, менюПри асциті черевної порожнини необхідно дотримуватися збалансованої дієти

Основні ознаки асциту:

  • Живіт стає величезним;
  • Хворий сильно набирає вагу;
  • При ходьбі живіт сильно коливається, що заважає нормально пересуватися;
  • Постійно здається, що живіт лопне;
  • Виникає задишка;
  • Набрякають ноги;
  • Мучить сильна печія;
  • Постійні больові відчуття в тазовій області.

Лікувати необхідно не асцит черевної порожнини, а захворювання, яке спровокувало його появу. При призначенні дієти лікар повинен вивчити та зробити акцент на основну патологію.

Одна дієта не здатна вилікувати асцит, але може полегшити перебіг хвороби.

Загальні принципи харчування при асциті

Хворому з асцитом життєво необхідно строго дотримуватися дієти. Є загальні правила при скупченні рідини в животі:

  1. Повністю заборонена сіль;
  2. Виключити зі свого раціону свіжий білий хліб, здобу;
  3. Не можна їсти смажене;
  4. Жирні сорти м’яса і риби, сало, копчені продукти заборонено;
  5. Доведеться відмовитися від жирної сметани (більше 10% жирності), сиру (більше 3% жирності), кефіру (більше 0% жирності), молока (більше 1,5% жирності);
  6. Суворо забороняється: капуста, редис, редька, ріпчаста цибуля, часник;
  7. Солодке: торти, тістечка, шоколад не рекомендується вживати в їжу;
  8. Також не можна кави, колу, іншу газовану воду.

Харчування при асциті контролюється лікуючим лікарем. Якщо хворий буде дотримуватись складеної дієти, то загальний стан покращиться.

З раціону варто виключити все гостре та ті продукти, від яких з’являється спрага. Рідина варто споживати в помірній кількості, щоб зменшити обсяг рідини в животі.

Лікувальна дієта при асциті може вплинути на розвиток ускладнень, вона може запобігти їх виникненню. Перитоніт, кровотеча і грижа будуть не страшні.

Самостійно розробляти систему правильного харчування не варто. Бажано прислухатися до рекомендацій щодо дієти та порад фахівця, адже він має повну картину розвитку захворювання і в разі необхідності направить на додаткові обстеження.

Дозволені продукти

Дієтичне збалансоване харчування – це основна складова лікувальної дієти, при дотриманні якої у пацієнта поліпшується якість життя.

Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, менюДозволені при асциті продукти

Меню у хворого на водянку має бути поживним і містити необхідну кількість білків, жирів та вуглеводів. Упор потрібно робити на овочі, приготовані на пару, в раціоні обов’язково повинні бути крупи. При цирозі печінки, що супроводжується асцитом, дієта містить велику кількість білків.

При асциті черевної порожнини слід ретельно обирати продукти. Будь-яке відхилення від прописаної дієти може мати серйозні наслідки, що призводять до збільшення обсягу вільної рідини в животі.

Отже, які продукти можна вживати при асциті:

  • Овочі (кабачки, морква, баклажани, буряк, помідори, гарбуз);
  • Зелень (кріп, селера, петрушка);
  • Фрукти, що мають сечогінний ефект, слід віддавати перевагу сухофруктам;
  • Ягоди (кавун, шипшина, журавлина);
  • Горіхи;
  • Крупи (рис, гречка, вівсянка);
  • Чорний хліб, найкраще в якості сухарів;
  • Дієтичне м’ясо (курка, кролик);
  • Риба;
  • Нежирні молочні продукти;
  • Олія (оливкова або лляна);
  • Напої (свіжозаварений зелений чай, цикорій, відвар з шипшини, свіжовичавлені соки (огірковий, ананасовий, абрикосовий)).

Які продукти потрібно обмежити в дієті при асциті черевної порожнини?

При водянці черевної порожнини є продукти, які дозволяється зрідка вживати в їжу, наприклад, телятину. М’ясо готують на пару.

Не частіше 2-3 разів на тиждень можна їсти яйце (бажано у вигляді омлету без жовтка). Готувати його слід без жовтка і на пару.

Один раз на тиждень можна з’їсти зефір і трохи желе з фруктів.

Дієта дозволяє мед, але не постійно. Мед вживають разом з горіхами та сухофруктами. Зловживати солодощами не варто, адже після солодкого завжди хочеться пити, а при асциті в день можна випивати не більше одного літра рідини.

Заборонені продукти при асциті

Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, менюЗаборонені продукти при асциті

  1. Консервовані овочі та рибу.
  2. Дієта виключає все смажене. Необхідно їсти варене або тушковане м’ясо, овочі, рибу.
  3. Сіль, спеції.
  4. Фастфуд, чіпси.
  5. Солодке та борошняне (торти, булочки, макарони, вареники, цукерки, пельмені, морозиво, печиво тощо).
  6. Копченості (ковбаси, сосиски, сало, риба, сири).
  7. Алкоголь, чорний чай, кава, газовані напої.
  8. Банани.

При асциті харчування може бути смачним, а найголовніше – їжа стає корисною. Варто пам’ятати, що крім лікувальної дієти потрібно приймати лікарські препарати та строго виконувати всі рекомендації лікаря.

Дієта при асциті у онкохворих

Асцит черевної порожнини при онкології зустрічається до 50% у залежності від локалізації пухлини. Це такі захворювання, як:

  • Рак яєчників. Схильні до розвитку водянки більше 30% хворих;
  • Злоякісні утворення молочних залоз;
  • Рак матки;
  • Рак шлунка та товстої кишки.

Рідина в черевній порожнині при онкології накопичується внаслідок ураження очеревини.

Найчастіше асцитом страждають хворі на цироз печінки (15-20%) або пацієнти з метастазами печінки.

У онкохворих великий живіт, який створює багато незручностей. У міру прогресування захворювання кількість рідини в животі збільшується. При напруженій формі асциту лікарі виконують лапароцентез і відкачують накопичену рідину. Хворому прописується сувора дієта.

Онколог виключає з дієти всю шкідливу та жирну їжу, радить пити менше води.

Ні в якому разі не можна допустити, щоб рідини взагалі не залишилося. Важливо навчитися регулювати її надходження в організм та черевну порожнину. Страви готуються на пару, варять або запікають. Супи бажано вегетаріанські, з великою кількістю зелені.

Онкохворим з запущеним асцитом буде корисний стіл №5 за Певзнером. Варто вживати: знежирений сир з ягодами або сухофруктами, каші, відварне м’ясо та рибу, фрукти краще запікати, як і овочі. Необхідно пити відвари та компоти.

Дієта № 10

Після проведення досліджень і постановки точного діагнозу прописують стіл №10. У даній дієті повністю відсутня сіль.

  1. Супи (курячі бульйони, фруктові (з сухофруктів, ягід, яблук, груш) та овочеві (томатний, минестроне), молочні).
  2. Сухарики з житнього хліба, з дозволу лікаря можливе вживання пшеничного хліба.
  3. Нежирні сорти м’яса та риби.
  4. Молочні продукти (рекомендовано не більше 2-3% жирності).
  5. Омлети без жовтка.
  6. Овочі (в запеченому вигляді та на пару).
  7. Фрукти та ягоди з сечогінним ефектом.
  8. Вода до 1 літра на добу.

Дієта при асциті черевної порожнини обов’язкова. Хворим бажано повністю відмовитися від м’яса і вживати більше вареної (тушкованої) риби.

Приклад меню на тиждень для хворих асцитом

понеділок

Це цікаво: Асцит черевної порожнини: причини, види, симптоми і лікування

  • Сніданок – вівсяна каша без масла і цукру, зелений чай.
  • Обід – овочевий суп на курячому бульйоні, сухарики із чорного хліба, куряча грудка без шкірки.
  • Полудень – запечене яблуко, 1-2 чайні ложки меду.
  • Вечеря – картопляне пюре з рибною котлетою, свіжовичавлений гранатовий сік.
  • Сніданок – знежирений сир, кисіль з ягід.
  • Обід – голубці на пару з куркою або індичкою, зелений чай.
  • Полудень – часточка кавуна.
  • Вечеря – знежирений кефір з сухарями.

Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, менюМеню на тиждень при асциті

  1. Сніданок – відвар з шипшини, омлет на пару.
  2. Обід – відварене м’ясо кролика, гречка на гарнір, свіжовичавлений сік.
  3. Полудень – вівсяне печиво або зелене яблуко.
  4. Вечеря – запечені овочі, знежирений йогурт.
  5. Сніданок – манна каша і чай.
  6. Обід – вегетаріанський суп, шматочок м’яса, морс.
  7. Полудень – сухофрукти.
  8. Вечеря – риба на пару, трав’яний напій, сухарі.
  9. Сніданок – каша, стакан мінеральної води без газу.
  10. Обід – варена картопля, шматочок риби.
  11. Вечеря – сир, чай.
  12. Сніданок – вівсяна каша, компот.
  13. Обід – картопля з котлетами з кролика, відвар з шипшини і цілющих трав.
  14. Полудень – фрукти або ягоди, кефір.
  15. Вечеря – парові сирники.
  16. Сніданок – запіканка з сиру, зелений чай.
  17. Обід – рис, відварене теляче м’ясо.
  18. Полудень – морква або яблуко.
  19. Вечеря – кисіль, сухарі.
  20. Можна придумати різноманітні смачні страви, важливо, щоб вони були в списку дозволених.

При асциті рекомендується правильно і збалансовано харчуватися. Дієтичний прийом їжі позитивно позначається на самопочутті хворого, йде набряклість, рідина в черевній порожнині накопичується в менших кількостях. Головний принцип – необхідно контролювати питний режим і діурез.

Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, меню Сечогінні засоби (діуретики) при асциті: діувер, верошпирон, фуросемід, торасемід, трави Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, меню Лікування асциту народними засобами: приклади ефективних рецептів Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, меню Асцит при онкології: прогноз і лікування Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, меню Як лікувати водянку черевної порожнини? Причини і симптоми захворювання у жінок і чоловіків Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, меню Визначення наявності вільної рідини в черевній порожнині, відмінності від ожиріння Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, меню Лапароцентез при асциті: показання, протипоказання, техніка виконання і ускладнення Асцит у дітей: фото, симптоми, причини і лікування водянки черевної порожнини

Дієта при асциті і цирозі печінки

Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, меню

Дієта при цирозі печінки з асцитом

При асциті спостерігається скупчення великої кількості рідини в черевній порожнині або інших частинах тіла. Коли з’являється асцит – винна печінка. Щоб полегшити стан хворих асцитом і сприяти одужанню, рекомендується наступний тип харчування.

Виключіть заборонені продукти, що затримують в організмі рідина. Це сіль, пряна зелень, гострі приправи. Для хворих кількість рідини – літр на день, включаючи супи та напої.

Дозволені при асциті розсипчасті каші з невеликою кількістю вершкового масла, овочеві або круп’яні супи, відварне м’ясо або морська риба. Найкращі фрукти – печені яблука з чайною ложкою меду. З напоїв кращий солодкий відвар з ягід шипшини.

Які продукти при цирозі з асцитом їсти не можна

Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, меню

Якщо у людини діагностували цироз печінки з асцитом, то йому призначать лікування з використанням медикаментозних препаратів і запропонують дотримуватися спеціальної дієти. Дієта при наявності цирозу печінки з асцитом передбачає повне виключення ряду продуктів, які можуть нашкодити здоров’ю хворого. До списку продуктів харчування і напоїв, які повинні бути виключені при дієті, варто віднести:

  • Свіжий хліб, здобна випічка
  • Бульйон з м’яса, риба, гриби
  • Жирне м’ясо з рибою
  • Зварені в круту або смажені яйця
  • Копченості, різні види консервів, все мариноване
  • Кислі ягоди і фрукти
  • Креми в тортах і тістечках, шоколадки, морозиво
  • Міцний чай, кава, какао
  • Овочі та зелень, що підвищують виділення шлункового соку – щавель, редис, редька, цибуля, часник, шпинат
  • Абсолютно заборонено будь-яке спиртне

Що можна їсти при цирозі з асцитом

Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, меню

При асциті, який є ускладненням цирозу печінки, людині доведеться контролювати рівень рідини, що надходить в організм, дуже уважно. Про продукти, які відносяться до списку заборонених, доведеться повністю забути. Але при цьому не варто вважати, що дієта стане для людини справжньою мукою, адже при захворюванні зазначеного типу дозволено вживати в їжу достатню кількість продуктів, які можуть бути не тільки максимально корисними, а й дуже смачними.

До списку дозволених продуктів, які можна готувати і їсти при цирозі печінки з асцитом, варто віднести:

  • Вівсяна, гречана і рисова каші.
  • Абсолютно всі свіжі овочі.
  • Кефір та інші кисломолочні продукти.
  • Нежирне м’ясо і риба.
  • Житній хліб.
  • Шипшиновий відвар.
  • Яєчні білки.
  • Сухе печиво.

Дієтичне харчування повинно бути різноманітним і збалансованим. У процесі приготування їжі, людина повинна особливу увагу приділяти процесам термічної обробки. Правильно приготовані продукти будуть при цирозі корисними.

Зразкове меню для хворих на цироз печінки і асцитом

Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, меню

Харчування, згідно з усіма вимогами при цирозі печінки, можна скласти самостійно. Але для початку може знадобитися відправна точка, завдяки якій принцип буде зрозумілий. Вашій увазі пропонується приблизний приклад раціону, позбавленого солі:

  • Сніданок. Порція манної каші з цукром, приготовленої на розбавленому молоці (можливе додавання вершків, але не регулярно), невеликий шматок хліба, випеченого без солі, 1 відварене яйце, чашка чаю.
  • Обід. М’ясо (яловичина або курка) на 60 грам, відварена або приготована на пару картопля з листком салату, фрукти.
  • Полудень. Хліб без солі з джемом або варенням, чай з невеликою кількістю молока.
  • Вечеря. Вегетаріанський суп, приготований без солі, невелика кількість нежирного м’яса або риби, відварна картопля, лист салату, щось солодке, чай.

Щоб поліпшити бессолеву їжу на смак, можна використовувати лимонний сік, невелику кількість оцту, прянощі і пряні овочі. Сіль зі столу потрібно просто прибрати, їжу для себе готувати окремо. Дієта може поєднуватися з прописаними лікарем сечогінними препаратами.

Білка в денному раціоні повинно міститися не більше 70 грам. Загальна енергетична цінність не повинна перевищувати 2200 калорій за весь день.

При цирозі печінки з розвиненим асцитом не можна займатися фізичною діяльністю, а також перенапружувати себе морально. Прописується постільний режим.

Енергетична цінність в даному випадку може бути низькою, тому що ресурси організму витрачаються менше.

Дієта повинна бути призначена лікарем. Калорійність отриманих страв вираховується калькуляторами. Харчування може легко змінюватися залежно від смакових уподобань пацієнта. Головне – дотримуватися рекомендованої енергетичної цінності і не вживати заборонених продуктів.

Загальні рекомендації щодо дієти

Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, меню

Страви рекомендується готувати на пару. Також продукти можна відварювати або запікати у власному соку. Для цього можна використовувати фольгу або спеціальний рукав для запікання.

Їжу приймають дрібно, не більше 6 разів на добу. Дуже важливо, щоб їжа була добре підігрітою, але не гарячою.

Кухонну сіль бажано замінити на морську. Її кількість скорочується до 8-10 грамів на добу. Дотримуючись дієти, необхідно не забувати про питний режим. За добу людина повинна випити не більше 2 літрів рідини.

При компенсованому цирозі печінки орган ще справляється зі своїми функціями. Тому кількість білка обмежувати не слід. Це допомагає забезпечити в клітинах печінки протікання регенеративних процесів.

Якщо основного захворювання супроводжує асцит, то кількість солі скорочується до 2 грамів на добу. Обсяг рідини знижується до 1 літра на добу.

Якщо стан пацієнта погіршується, то білок повністю виключається з раціону. Кількість вживаної води не перевищує 600 мл на добу.

Жорсткі і тверді продукти вживаються тільки в пюреобразному вигляді. Для виведення з печінки отрут рекомендовані розвантажувальні дні. У цей час можна їсти нежирні молочні продукти, деякі фрукти, а також супи. На обід суп може бути овочевим, на сніданок – фруктовим або молочним.

Скільки зможе прожити людина, якщо буде дотримуватися дієти

Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, меню

Якщо печінка піддається цирозу, її клітини починають швидко відмирати. Це призводить до того, що орган більше не зможе виконувати свої функції, і організм не здатен перенести вплив різного роду токсичних сполук. Якщо зовсім нічого з цим не робити, то таке стан може призвести до летального результату. Щоб уникнути такої трагічної розв’язки ситуації, людині необхідно:

  1. підтримувати свою печінку за допомогою медикаментозних препаратів;
  2. дотримуватися спеціальної дієти;
  3. уникати вживання шкідливої їжі та міцних напоїв;
  4. регулювати рівень спожитої рідини;
  5. нормалізувати графік свого харчування.

Існують різні методи лікування цирозу печінки з асцитом. Серед цих методик дієта займає одне з основних місць. Якщо лікуватися медикаментозно і дотримуватися дієти, ймовірно, можна прожити з таким діагнозом більше 10 років.

У разі, якщо людина не буде стежити за своїм здоров’ям, у неї дуже мало шансів на довге життя. Якщо людина не буде лікуватися і залишить свої шкідливі звички в плані харчування без уваги, печінка буде і далі руйнуватися, що призведе до летального результату.

Як правильно скласти дієту для конкретного хворого

Дієта при асциті черевної порожнини: при онкології, цирозі печінки, меню

Отримавши загальні рекомендації щодо дотримання дієти при цирозі з асцитом, людина не може бути впевненою, що все робить правильно. Продукти, які дозволені, самі по собі не вирішують ситуацію з цирозом. Щоб скласти грамотну дієту і пройти лікувальний курс, потрібно:

  1. Поетапно вирішувати ситуацію зі здоров’ям позитивно, використовуючи більше продуктів, що містять вітаміни і корисні мікроелементи. Є різні препарати, що містять потрібні матеріали для відновлення клітин печінки, проте правильне харчування необхідне для досягнення позитивного результату;
  2. Звернутися за допомогою до кваліфікованого медичного фахівця;
  3. Пройти ряд необхідних обстежень;
  4. Спільно з лікарем домовитися про кращий варіант лікування;
  5. Дотримуватися правил здорового харчування і грамотно приймати лікарські препарати.

Дієта при цирозі печінки з асцитом використовується для:

  • зведення до мінімуму можливості потрапляння шкідливих речовин в організм;
  • закладення основи для відновлення клітин печінки;
  • збільшення результативності лікування аптечними препаратами;
  • поліпшення загального стану здоров’я;
  • мінімізації шкоди, яку може заподіяти організму асцит.

Дотримання спеціальної дієти є обов’язковим, адже вона допоможе уникнути процесів руйнування клітин печінки. Якщо зупинити руйнування, людина отримає шанси на подовження тривалості життя.

Асцит є ускладненням при цирозі печінки, а не самостійним захворюванням. Але при його наявності людині слід обмежити себе у вживанні рідини і солі. Цироз печінки є основною причиною появи цього ускладнення, і його потрібно лікувати правильно.

Дієта є важливим компонентом комплексної терапії, і її обов’язково потрібно дотримуватися. Крім того, дозволених продуктів достатньо, і людина не повинна відчувати дискомфорт, обмежуючи себе.

Необхідно складати меню на тиждень, щоб отримати всі вітаміни і мікроелементи.

Найскладніше звикнути до нового способу харчування, але, зробивши це, людина не буде відчувати дискомфорту в майбутньому.

Цироз печінки з асцитом трапляється досить часто. При наявності цього захворювання людині потрібно дотримуватися певної дієти.

Маючи список заборонених і дозволених продуктів, можна скласти меню і дотримуватися його щодня.

Їжу варто готувати з використанням оптимальних методів, адже це допоможе зменшити можливу шкоду та збільшити користь від отриманого харчування.

Дієта при асциті

Асцит, часто іменований «черевна водянка», є патологічним скупченням рідини (транссудату / ексудату) в черевній порожнині.

У переважній більшості випадків асцит не є самостійним захворюванням, а входить у симптомокомплекс інших захворювань, найбільш частими з яких є цироз печінки, онкологічні захворювання, нефротичний синдром, серцева недостатність, захворювання підшлункової залози, туберкульоз. Основними скаргами пацієнтів при наявності асциту є: збільшення в обсязі живота, збільшення ваги, коливання живота, відчуття розпирання в черевній порожнині, задишка, набряки нижніх кінцівок, утруднене травлення / сечовипускання, печія, відрижка, болі в області таза і животі.

Лікування асциту полягає в лікуванні основного захворювання, що є причиною розвитку асциту.

Однак, незалежно від причини таким пацієнтам проводять консервативне лікування, спрямоване на купірування асциту – діуретична терапія та дієтотерапія.

У важких випадках при неефективності консервативного лікування проводиться пункція черевної порожнини (лапароцентез) для видалення рідини.

Лікування асциту сечогінними препаратами проводиться під контролем діурезу і динаміки маси хворого. Терапія ефективна при позитивному діурезі (виділяється рідина перевищує споживану) з різницею більше 500 мл – для пацієнтів, які не мають периферичної набряклості, а для хворих з периферічними набряками – 1000 мл.

Дієта при асциті черевної порожнини передбачає обмеження вживання рідини до 750-1000 мл / добу, різке обмеження кухонної солі або повну відмову від її вживання, включення в раціон достатньої кількості білка, а також натуральних харчових продуктів, що володіють сечогінною дією / обмеження продуктів, що затримують в організмі рідину.

У раціоні харчування повинні бути присутніми в достатній кількості (1,0-1,2 г / кг / добу) легкозасвоювані білкові продукти (сир, пісне м’ясо птиці / нежирна риба, м’ясо кролика), бобові, горіхи, соєве молоко, коричневий рис, морепродукти, насіння, рослинні масла, вівсяні пластівці, кисломолочні продукти. Зміст кухонної солі в раціоні харчування коливається від 0,5 до 2 грам / добу.

Виключаються також всі солоні продукти – соління, маринади, консерви, копченості, ковбасні вироби, солона риба. Перевагу необхідно віддавати безсольовим продуктам.

З метою поліпшення смакових якостей їжу можна готувати з використанням різних приправ / спецій: цедра апельсина, петрушка, лимонний сік, перець, цибуля, часник, гірчиця, тмин, лавровий лист, майоран, шавлія, гвоздика.

Корисні будь-які овочі в свіжому або кулінарно обробленому вигляді.

Обов’язковим є включення в раціон харчування продуктів з діуретичним ефектом: кавун, редька, огірки, диня, буряк, морква, гарбуз, редис, цибуля, спаржа, крес-салат, шпинат, артишок, шипшина, журавлина, калина, полуниця, брусниця, сік лимона, городня зелень (кріп, кмин, петрушка), деякі злакові (гречка, овес), зелений чай, яблучний оцет, імбир або свіжоприготовані соки з них, які можна комбінувати в різних пропорціях. Такі продукти діють м’яко і виводять рідину без відчутного дискомфорту, не роблять істотного впливу на баланс калію і натрію. Як вільної рідини рекомендуються відвар шипшини, трав’яні чаї, свіжоприготовані соки, компоти з сухофруктів, мінеральна негазована вода.

Обмеження в раціоні харчування підлягають і легкозасвоювані вуглеводи, що містяться в меді, цукрі, сиропах, джемах, варення, а також продукти, що затримують рідину в організмі – жирні сорти м’яса, дріжджі, яйця, смажені страви, жирні види білої / червоної риби, майонез, жирні десерти, картопляні чіпси, гострі сири, маргарин, м’ясні напівфабрикати, рибні / м’ясні консерви, молоко, підливи, майонез, соуси, тваринні жири, тістечка, шоколад, морозиво, торти, продукти, що містять штучні добавки, алкогольні напої, випічка.

Дієта при асциті передбачає в якості обов’язкових компонентів нутритивної підтримки пацієнтів з асцитом водо- і жиророзчинні вітаміни і мінерали, які рекомендовані у вигляді препаратів вітамінно-мінеральних комплексів для щоденного прийому. А також, у раціон харчування можна вводити відвари трав з сечогінною дією – мучниця, хвощ польовий, кропива, ромашка, шипшина.

Дозволені продукти

Дієтичне харчування при асциті передбачає включення в раціон вегетаріанських супів, дієтичного червоного м’яса, нежирної білої риби, м’яса кролика, птиці (без шкірки), сиру, насіння, горіхів, продуктів із сої, овочів / фруктів, які мають сечогінну дію – стиглий кавун, диня, редька, огірки, редис, морква, буряк, гарбуз, крес-салат, цибуля, шпинат, шипшина, артишок, спаржа, журавлина, калина, полуниця, брусниця, імбир, зелень (кріп, петрушка, кмин).

Корисно включати в раціон злакові продукти (вівсяну та гречану каші), бобові, коричневий рис, кисломолочні продукти зі зниженою жирністю. Як жирів перевага віддається рослинним оліям, вершковому маслу в невеликих кількостях.

З напоїв рекомендуються несолодкий зелений чай, мінеральна негазована вода, свіжоприготовані соки, відвари з овочів, фруктів / сухофруктів.

Таблиця дозволених продуктів

Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорії, ккал
артишок 1,2 0,1 6,0 28
баклажани 1,2 0,1 4,5 24
горошок зелений 5,0 0,2 13,8 73
капуста білокачанна сушена 15,0 1,4 48,0 278
капуста брокколі 3,0 0,4 5,2 28
капуста брокколі варена 3,0 0,4 4,0 27
капуста брюссельська 4,8 0,0 8,0 43
капуста червонокачанна 0,8 0,0 7,6 24
капуста пекінська 1,2 0,2 2,0 16
капуста савойська 1,2 0,1 6,0 28
капуста цвітна варена 1,8 0,3 4,0 29
крес-салат 2,3 0,1 1,3 11
цибуля зелена 1,3 0,0 4,6 19
цибуля червоний 1,4 0,0 9,1 42
цибуля ріпчаста 1,4 0,0 10,4 41
морква 1,3 0,1 6,9 32
огірки 0,8 0,1 2,8 15
оливки 0,8 10,7 6,3 115
перець салатний 1,3 0,0 5,3 27
петрушка 3,7 0,4 7,6 47
редис 1,2 0,1 3,4 19
буряк 1,5 0,1 8,8 40
селера 0,9 0,1 2,1 12
спаржа 1,9 0,1 3,1 20
помідори 0,6 0,2 4,2 20
гарбуз 1,3 0,3 7,7 28
кріп 2,5 0,5 6,3 38
цукіні 1,5 0,2 3,0 16
часник 6,5 0,5 29,9 143
шпинат 2,9 0,3 2,0 22
кавун 0,6 0,1 5,8 25
диня 0,6 0,3 7,4 33
брусниця 0,7 0,5 9,6 43
калина 0,0 0,0 7,0 26
полуниця 0,8 0,4 7,5 41
журавлина 0,5 0,0 6,8 26
шипшина 1,6 0,0 14,0 51
горіхи 15,0 40,0 20,0 500
насіння 22,6 49,4 4,1 567
гречана каша 4,5 2,3 25,0 132
вівсяна каша на воді 3,0 1,7 15,0 88
рис коричневий варений 2,6 0,9 22,8 110
сухарі з білого хліба 11,2 1,4 72,2 331
кмин 19,8 14,6 11,9 333
кефір 1% 2,8 1,0 4,0 40
йогурт фруктовий 1.5% 3,7 1,5 8,9 63
сир 0.1% 16,7 0,1 2,0 76
кролик 21,0 8,0 0,0 156
куряча грудка 23,2 1,7 0,0 114
індичка 19,2 0,7 0,0 84
морська капуста 0,8 5,1 0,0 49
масло лляне 0,0 99,8 0,0 898
олія оливкова 0,0 99,8 0,0 898
цикорій розчинний 0,1 0,0 2,8 11
чай зелений 0,0 0,0 0,0
абрикосовий компот 0,5 0,0 21,0 85
ананасовий сік 0,3 0,1 11,4 48
огірковий сік 0,8 0,1 2,5 14
шипшиновий сік 0,1 0,0 17,6 70
* Дані вказані на 100 г продукту

Повністю або частково обмежені продукти

Раціон харчування при асциті черевної порожнини передбачає виключення жирного червоного м’яса, ковбасних виробів, м’яса свійської водоплавної птиці (качка, гусак), жирних сортів білої / червоної риби, копченостей, макаронних виробів, консервованих продуктів, свіжих хлібобулочних виробів, пельменів, вареників.

Обмежується вживання кухонної солі, солінь і продуктів, що містять швидко засвоювані вуглеводи – цукор, мед, варення, джем. Забороняється вживати кулінарні / тваринні жири, майонез, вершки, маргарин, всі види солодощів (торти, печиво, цукерки, тістечка, шоколад), курячі яйця, дріжджі, манну кашу, незбиране молоко, сири.

Повністю виключаються з раціону харчування жирні десерти, рибні консерви, соуси, підливи, смажені страви, спеції, приправи, фастфуд, продукти з штучними добавками, міцну каву, алкогольні напої.

Пацієнт відчуває дискомфорт, його мучить біль, що розпирає – виникає гостра потреба в коригуванні харчування:

  1. Сувора заборона накладається на смажену і жирну їжу.
  2. Їжу потрібно запікати у фользі в духовці, готувати в пароварці або відварювати.
  3. У добу дозволено випивати 1 літр рідини.

Дозволені до вживання продукти

У щоденному раціоні повинні бути присутніми вуглеводи, білки і жири. Їх співвідношення визначає лікар. При розробці меню вибирають продукти зі складними вуглеводами і змістом рослинного жиру. До таких продуктів відносяться різні каші. Білок в меню повинен легко засвоюватися, якщо водянка стала наслідком цирозу печінки.

Рекомендуючи вживання тих чи інших продуктів, лікар відштовхується не від особливостей перебігу асциту, а від клінічної картини основного діагнозу пацієнта. Так, при асциті черевної порожнини пацієнтам рекомендовані зазначені продукти:

  • гарбуз, морква, буряк, баклажани і кабачки, томати (їх готують на пару);
  • каші з різних круп;
  • кріп, петрушка, селера, кінза;
  • фрукти з сечогінним ефектом;
  • компот;
  • відвар з плодів шипшини;
  • журавлинний морс або плоди цієї ягоди;
  • різні сорти горіхів;
  • житній хліб у вигляді сухариків;
  • біле нежирне м’ясо і риба;
  • лляне масло, оливкову олію;
  • цикорій;
  • зелений чай;
  • яєчний білок;
  • свіжовичавлений сік;
  • вегетаріанський суп;
  • мед в поєднанні з горіхами і сухофруктами.

Дієта при цирозі печінки з асцитом повинна передбачати білкові продукти. Дана патологія небезпечна тим, що незначні зміни в меню можуть призвести до гострої симптоматики і негативних наслідків: в черевній порожнині почне відбуватися патогенний процес і накопичуватися вільна рідина.

Не думайте, що симптоматику патології можна зняти тільки за допомогою організації обмеженого харчування і відмови від солі. Крім терапевтичного харчування людині прописується медикаментозна терапія.

Заборонені продукти при асциті

Хворому слід відмовитися від переліку товарів:

  • сіль і спеції;
  • пшеничний хліб, здобні хлібобулочні вироби;
  • морозиво;
  • ковбасні вироби;
  • твердий і плавлений сир;
  • жирні сорти риби і м’яса;
  • сало та копченості;
  • сметана, масова частка жиру в якій вище 10;
  • жирні кисломолочні продукти;
  • редиска, капуста, редька;
  • часник і цибулю;
  • чіпси і їжа швидкого приготування;
  • банани;
  • мариновані овочі і консервовані продукти;
  • солодощі та шоколад;
  • газовані напої;
  • алкогольні напої;
  • чай;
  • какао;
  • кава.

Варіанти дієти і зразкове меню при асциті

Якщо з’явилися ознаки захворювання, хворим потрібно терміново переглянути свій раціон, щоб почати покращувати обмін речовин.

Варіанти дієтичного харчування

При онкології і наступному за нею асцитом на початкових етапах лікування хворі їдять продукти з дієти № 5. Їм корисні знежирені молочні продукти з додаванням в них ягід, крупи, відварене м’ясо і риба, фруктово-овочеві страви, приготовані в духовці. В якості основних напоїв рекомендуються трав’яні настої і відвари, компоти.

Коли анамнез зібраний, діагноз поставлений точно, людей переводять на стіл № 10. Всі страви, згідно з цим столу, готуються без солі. Хворі їдять курячий, молочний або томатний суп, сухарі, білі сорти м’яса і риби, нежирні молочні продукти, безжелткові яєчні страви, ягоди і фрукти, які мають сечогінну дію.

При стійкій позитивній динаміці в перебіг захворювання людей переводять на дієту 10А (страви приблизно ті ж, але додаються деякі додаткові продукти). Після асциту цього столу потрібно дотримуватися постійно.

Зразкове меню

Лікар може рекомендувати дотримуватися подібного варіанту меню.

понеділок:

  • Сніданок: вівсянка без цукру і без масла.
  • Другий сніданок: зелені сорти чаю.
  • Обід: бульйон з курячого м’яса з овочами, сушений житній хліб, відварене куряче філе.
  • Полудень: трохи меду з печеним яблуком.
  • Вечеря: пюре і котлета з риби.
  • Друга вечеря: гранатовий сік.

вівторок:

  • Сніданок: сир, відсоток жирності якого дорівнює 0.
  • Другий сніданок: ягідне желе.
  • Обід: ліниві голубці, приготовлені в пароварці з курячою начинкою, трав’яний напій.
  • Полудень: кавун.
  • Вечеря: вінегрет.
  • Друга вечеря: кефір з масовою часткою жиру 0 або 1, сухарики.

Середа:

  • Сніданок: безжелтковий омлет в пароварці.
  • Другий сніданок: відвар шипшини.
  • Обід: гречка, варена кролятина, сік.
  • Полудень: печене яблуко.
  • Вечеря: запечена морква з кабачком.
  • Друга вечеря: питний йогурт.

четвер:

  • Сніданок: манка без молока і без масла.
  • Другий сніданок: відвар меліси і фенхеля.
  • Обід: юшка з великим вмістом кропу, петрушки і кінзи, куряче філе, морс.
  • Полудень: компот.
  • Вечеря: біла риба, приготована в пароварці.
  • Друга вечеря: відвари трав, сухарики.

п’ятниця:

  • Сніданок: рисова каша.
  • Другий сніданок: склянка мінеральної води без газу.
  • Обід: вегетаріанська юшка з майораном і іншою зеленню, біла риба.
  • Полудень: диня.
  • Вечеря: знежирений сир.
  • Друга вечеря: напій з мелісою і м’ятою.

субота:

  • Сніданок: пшёнка.
  • Другий сніданок: фруктово-ягідний напій.
  • Обід: картопляно-морквяне пюре, котлети з кролятини, настій інжиру.
  • Полудень: ягоди.
  • Вечеря: сирники з пароварки.
  • Друга вечеря: кефір з масовою часткою жиру 1 або 0.

неділя:

  • Сніданок: запіканка з знежиреного сиру.
  • Другий сніданок: відвар цілющих трав.
  • Обід: плов.
  • Полудень: гарбузовий сік.
  • Вечеря: вінегрет.
  • Друга вечеря: сухарики.

Дієта – це засіб забезпечення гарного самопочуття. Лікування без неї не дасть результатів. Мета нового меню – зменшити набряк і перешкоджати скупченню рідини в очеревині.

Оскільки водянка є супутньою патологією, рекомендований раціон у хворих може відрізнятися в залежності від основного діагнозу.

Але всім людям, що страждають асцитом, не можна забувати про обмеження на споживання рідини – від цього залежить їхнє життя.

Leave comment