Ірга: корисні властивості ягоди, протипоказання і фото

Протягом багатьох століть люди лікуються за допомогою рослин. Часом ми навіть не підозрюємо про те, скількома корисними властивостями володіє непримітна на вигляд трава або ягода.
Одним з таких корисних рослин є ірга. У наш час про неї знає невелика кількість людей, проте в середньовіччі вона активно використовувалася лікарями і цілителями для приготування різних ліків. Давайте докладніше розглянемо корисні властивості та протипоказання до застосування цієї унікальної ягоди.
Ірга відноситься до чагарникових декоративно-садових рослин роду яблуневих, сімейства розоцвітих. Наукова назва цієї рослини – «amelanchier», на мові кельтів означає «медова». Також можна зустріти таку назву, як «бариня», яка більше поширена в народі.
ігіра круглолиста
Існує майже два десятка різних сортів цієї рослини. Це високий чагарник з листям густо-зеленого кольору. Плоди ірги – червоно-фіолетові круглі ягоди невеликого розміру, солодкі на смак. Дозрівання їх припадає на середину літа. Тривалість життя цього дерева-чагарнику в середньому становить 60 років.
Зростає ірга в Північній частині Африки, Америці, центральній та південній частині Європи, а також в Японії. В Україні чагарник можна зустріти в багатьох регіонах, але найбільш поширений він в Криму.
Ягоди ірги широко використовуються в лікувальних і профілактичних цілях. До їх складу входить безліч вітамінів і мікроелементів, які надають благотворну дію на організм людини.
- Фітостерини, що входять до складу ягоди, надають противосклеротичну дію, зміцнюють судини, знижують крихкість і ламкість капілярів та запобігають утворенню атеросклеротичних бляшок.
- Завдяки пектинам, що містяться в ірзі, відновлюється робота шлунково-кишкового тракту, поліпшується апетит, з організму виводяться токсини і канцерогени. Відвар з цих ягід також сприяє зняттю стресу і втоми, нормалізує роботу нервової системи. Крім того, ірга – відмінний імуномодулятор.
- Вітамін С допомагає боротися з інфекціями, покращує обмін речовин і знижує рівень холестерину в крові.
- Біофлавоноїди (вітамін Р) допомагають підтримувати нормальний рівень цукру в крові, запобігають утворенню тромбів і підтримують роботу серця при ішемічній хворобі та гіпертонії.
Вітамін Р дуже рідко зустрічається в складі продуктів харчування. Ірга – одна з небагатьох рослин, де ця речовина міститься в достатній кількості, і корисну дію ягоди на організм людини багато в чому обумовлено наявністю цього компонента.
- Рибофлавін (вітамін В2) бере активну участь в обмінних процесах, нормалізує роботу сальних залоз і необхідний для підтримки нормального зору.
Ягоди відрізняються низькою калорійністю (43 ккал), за рахунок чого активно використовуються в програмах корекції ваги.
У народній медицині знайшли застосування не тільки ягоди, а й листя, кора і квіти ірги. Відвари з цих компонентів мають ранозагоювальну, протизапальну та бактерицидну дію.
Користь ірги очевидна, але при цьому вона може завдати шкоди організму людини, якщо вживати її в наступних випадках:
- наявність цукрового діабету (ягода багата вуглеводами, що може призвести до різкого зростання показників глюкози в крові);
- ожиріння (надмірне споживання ягід може призвести до підвищення маси тіла);
- знижений артеріальний тиск (компоненти, що містяться в плодах, сприяють зниженню артеріального тиску);
- схильність до шкірних висипань (ірга може викликати сильні реакції у осіб, які страждають на алергію);
- низька здатність згущуватися крові (речовини, що входять до складу ягоди, сприяють розрідженню крові).
Ірга протипоказана для людей зі зниженим артеріальним тиском
У дитячому віці вживання ірги не повинно перевищувати 50 г на добу, в іншому випадку є ризик появи алергії.
Збирати ягоди можна на віддалі від автодоріг і промислових комплексів. Ірга відрізняється високою здатністю вбирати в себе токсини і важкі метали.
У народній медицині ірга знайшла широке застосування. Відвари, чаї та цілющі настої готуються на основі плодів, суцвіть, листя і кори цієї рослини.
Застосовують іргу в наступних випадках:
- захворювання серця, підвищений артеріальний тиск і варикоз;
- отруєння і захворювання органів шлунково-кишкового тракту;
- підвищений вміст холестерину в крові і наявність холестеринових бляшок;
- захворювання нервової системи та підвищена стомлюваність;
- профілактика і комплексна терапія захворювань органів зору;
- низька прохідність судин і підвищена ламкість капілярів;
- ГРЗ і ГРВІ;
- пародонтоз і кровоточивість ясен;
- захворювання бронхолегеневої системи;
- відновлення організму після хвороби;
- гнійні рани, опіки і садна.
Сік з ягід ірги рекомендується до застосування у вигляді полоскань при ангінах
У перерахованих випадках можна вживати ягоди в свіжому вигляді, приймати сік ірги, розведений з водою в пропорції 1:1, або готувати настоянки. З квітів і листя готують лікувальні чаї, а для зовнішнього застосування при лікуванні ран і опіків необхідний компрес з відвару кори рослини.
Ірга допомагає не тільки полегшити стан при різних захворюваннях, але і насичує організм корисними речовинами, а також надає оздоровчий і омолоджуючий ефект.
Навіть здорова людина, що вживає іргу в загальнозміцнюючих цілях, може завдати шкоди своєму здоров’ю при надмірному споживанні цього продукту. Що може статися в цьому випадку?
Крім усього іншого, ірга володіє сильним заспокійливим дією. Надмірне споживання соку, настойки або чаю може призвести до сонливості, занепаду сил і зниження уваги.
- Також можуть з’явитися ознаки алергії навіть у осіб, що не страждали раніше від подібних проявів.
- При вживанні ірги в поєднанні з молочними і кисломолочними продуктами порушується робота травної системи, що призводить до дискомфорту, здуття і діареї.
- Дітям можна вживати в їжу не більше 50 г ягід на добу, норма для дорослої людини складає 100-150 г.
Народна медицина пропонує величезну кількість способів приготування лікувального зілля на основі ягід, квітів, листя або кори ірги. При наявності проблем зі здоров’ям або для поповнення балансу корисних мікроелементів в організмі можна скористатися одним з наведених рецептів.
Квітковий настій
Для приготування настою квітки ірги необхідно висушити
Настоянку готують на основі горілки, але ті, хто не переносить алкоголь, можуть замінити її водою. Для приготування лікувального засобу потрібно зробити наступне:
- насипати в невелику каструлю або літрову банку 2-3 столові ложки засушених квітів;
- залити 2 склянками горілки або окропу;
- якщо використовується спиртне, наполягати напій потрібно протягом 3 діб, у випадку з окропом – дочекатися остигання, попередньо закутавши ємність з настойкою;
- коли напій настоїться, його необхідно процідити.
Настоянку вживають 3 рази в день, приймаючи по одній столовій ложці за 15-20 хвилин до їжі.
Ягідний сік
Сік з ягід ірги
Сік з ягід можна вживати у свіжому вигляді, розбавляючи водою, або законсервувати. Готують консервований сік таким чином:
- ягоди ретельно промивають і дають стекти зайвій воді;
- товчуть за допомогою маточки до стану пюре;
- вичавлюють сік в соковижималці або вручну, використовуючи марлю;
- розводять соком кислішою ягоди (оскільки в іргі високий вміст цукру, можна додати журавлинний, вишневий або смородиновий сік);
- розігрівають, але не доводять до кипіння, і закочують в банки гарячим.
Перед тим, як приступити до консервації, банки потрібно облити окропом. Пити сік рекомендується по 50-100 г перед прийомом їжі.
При розладах в роботі шлунково-кишкового тракту вживати сік не рекомендується. У цих випадках підійде чай з квітів або листя ірги, а також відвар кори.
Настій з ягід ірги
Для приготування цілющої настойки з ягід ірги буде потрібно скляна банка і якісна горілка. Готують напій таким способом:
- ягоди доводять до пюреподібного стану за допомогою маточки;
- банку на ¾ заповнюють рослинною масою;
- наливають горілку, залишаючи незаповненим простір на 3-4 см від шийки посудини;
- настоюють 2-3 дні в темному прохолодному місці;
- проціджують і викидають залишки ягід.
Зберігати таку настоянку краще в холоді. Приймати лікувальний засіб рекомендується 3 рази на день по столовій ложці перед їжею.
Чай на основі листя
Чай із зеленого листя ірги забезпечить міцний здоровий сон
Для приготування чаю краще використовувати свіже листя, але в крайньому випадку підійдуть і засушені.
Кілька листочків ірги заливають окропом і дають настоятися 15-20 хвилин. Можна додати 1 чайну ложку натурального меду. Таким же способом готується і квітковий чай.
Краще вживати чай вечорами, він прекрасно заспокоює нервову систему і забезпечує здоровий міцний сон.
Відвар з кори
Відвар з кори ірги застосовують при діареї
Відвар призначений не тільки для внутрішнього, а й для зовнішнього застосування. За допомогою компресів можна лікувати гнійні рани, а також обробляти опіки. Для приготування кошти необхідно:
- подрібнити кору за допомогою кавомолки;
- насипати в каструлю 2 столові ложки отриманого порошку і залити 2 склянками окропу;
- поставити посуд на слабкий вогонь і варити лікувальний засіб протягом 15-20 хвилин;
- остудити напій і процідити через сито або марлю;
- додати 1 склянку прохолодної кип’яченої води.
Приймають настоянку 3-5 разів на день по ½ склянки. Якщо засіб готується для зовнішнього застосування, розводити його водою не потрібно.
Як і будь-яка лікарська рослина, ірга може надати неоціненну користь організму людини при правильному вживанні, а може і нашкодити. З цієї причини необхідно дотримуватися правил приготування лікарських засобів і контролювати їх дозування.
Корисні властивості ірги і протипоказання для здоров’я
Тіньовитривалий деревовидний чагарник ірга звичайна з родини розових може похвалитися пишною кроною, солодкими ягодами, невибагливістю до складу ґрунту.
Ірга комфортно себе почуває, успішно плодоносить там, де інші садові культури гинуть. Крім смакових якостей, ці ягоди ще лікувальні, як квіти, листя.
Корисні властивості ірги і протипоказання до її вживання будуть описані в цій статті. Інші назви ірги: юрга або Карінка.
Сама рослина (особливо квітуче) має дуже привабливий зовнішній вигляд, завдяки якому його використовують для прикраси садової ділянки, наприклад, як живу огорожу.
Ірга, фото:
Що таке ірга, фото рослини, посадка і догляд
Цей чагарник дає хорошу врожайність на освітлених сонцем місцях, досягає висоти 6-7 метрів, відрізняється стійкістю до заморозків.
Кущі досить швидко ростуть, починають давати колір в травні, а плоди на початку липня. Повне дозрівання ягоди відбувається до кінця липня – початку серпня.
Квіти ірги переважно білого кольору, радують погляд пишним цвітінням протягом 2-х тижнів (травень-червень).
Ірга, фото:
Ягоди широко використовуються народними цілителями, а також кухарями. Вони мають трохи нудотний смак, але однаково подобаються дорослим і дітям. Зовні ягода ірги чимось нагадує чорну смородину, а за смаковими якостями більше схожа на родзинки (в засушеному вигляді). Північний родзинки – так часто її називають.
Ірга – ягоди, фото:
Саджанці даного чагарнику заглиблюються в землю за таким же принципом, як аналоги плодових культур – агрус або смородина. Посадка, догляд не складні. Іргу садять навесні або восени. Найкращий варіант – посадка ірги восени в глибокі ямки 40-50 см глибиною, 60-80 см шириною. Плоди можна побачити вже на другий-третій рік після правильно проведеної посадки.
Ірга, користь і шкода
Для початку визначимося з корисними характеристиками цієї рослини. Примітно, що цілющі якості має навіть кора ірги. Квіти, ягоди, листя, кора використовуються цілителями, як свіжими, так і засушеними. Лікувальні властивості ірги також підтверджені офіційною медициною.
Квіти з листям використовуються для профілактики і лікування різних захворювань: відвари, чаї допомагають при хворобах серця, проявах гіпертонії, проблемах зі сном. Листя та квіти можна заварювати самостійно або разом з ягодами – такий чай допустимо вживати протягом всього дня.
Ягоди ірги користуються більшою популярністю: вони містять фруктозу, глюкозу, нікотинову та аскорбінову кислоти, вітаміни E, B, каротин, корисні мікроелементи.
Вживання плодів сприяє виведенню зайвого холестерину, солей важких металів та інших токсинів.
Відзначається загальне позитивне вплив на нервову систему, зниження показників артеріального тиску, зменшується ризик утворення тромбів, зміцнюються кровоносні судини.
Ірга – корисні властивості:
- зміцнення імунітету, антиоксидантні властивості завдяки вмісту в плодах каротину;
- м’яке виведення шлаків та важких металів з організму завдяки пектину;
- загальне поліпшення роботи серця, зниження ризику інфаркту;
- при печінкових і ниркових недугах;
- профілактика ракових захворювань;
- при болях в горлі, ангіні (сік плодів, полоскання);
- заварювання кори та листя для полегшення наслідків опіків, гнійничкових захворювань шкіри;
- зміцнення ясен, лікування різних захворювань порожнини рота (стоматит, парадонтоз);
- при розладах шлунка;
- для профілактики варикозу.
Також необхідно згадати про протипоказання, можливу шкоду, яку може заподіяти ірга. Якщо є схильність до алергії, то вживати дари цього чагарнику слід вкрай обережно. Ірга – сильний алерген. Не рекомендується приймати іргу при проявах гіпотонії (низький тиск).
Якщо людина страждає на захворювання крові (гемофілія, проблеми зі згортанням), іргу вживати не можна. Вона розріджує кров. Не поєднуйте вживання відварів або плодів з прийомом молока – вони не сумісні (розлад шлунка не змусить себе довго чекати). Також слід враховувати загальмованість дій, яка може спостерігатися від надмірного вживання ірги.
Якщо чагарник виростає в екологічно неблагополучній зоні, то їм залишається лише милуватися, так як ірга дуже активно «тягне» з землі, повітря та води шкідливі складові.
Ірга, застосування ягід в кулінарії
Найчастіше іргу вживають для лікування, але свіжі ягоди, варення, наливки, вина і компоти з неї виходять неймовірно смачними. Випічка з іргою – справжні ласощі, її ягоди прекрасно поєднуються з пісочним тістом та сиром.
Варення з ірги
Щоб отримати сік з плодів, зібраний урожай слід попередньо витримати без доступу сонячних променів – так ягоди стануть солодшими, соковитішими. Плоди дозрівають етапами, збирають їх теж поетапно.
Сама по собі ірга є багаторічним кущем, живе приблизно 50-70 років – це залежить від умов навколишнього середовища. Вона життєстійка, практично не боїться садових шкідників, їй не потрібні обприскування.
Чагарник декоративний в будь-який час року.
Якщо ви вирішили посадити на своїй дачній ділянці іргу, то потрібно врахувати, що вам доведеться захищати її від птахів, адже вони дуже люблять нею ласувати. Щоб пернаті мешканці не дісталися до врожаю, садівники завбачливо накривають кущі спеціальною сіткою від птахів, яку можна купити.
У будь-якому випадку, випробувати лікувальні властивості цієї рослини може кожен бажаючий. Сьогодні можна купити сушені плоди або квіти ірги – вони пропонуються аптеками, інтернет-магазинами лікарських трав. Ця темно-синя ягода має низьку калорійність (45 ккал), практично не містить в своєму складі жири, білки. Вуглеводна цінність ірги – 12 г на 100 г плодів.
Беручи до уваги корисні властивості ірги і протипоказання, слід враховувати фактор індивідуальної непереносимості, а також знати міру.
Чим корисна ягода ірга для організму людини
На іргу багато хто не звертає уваги – чагарник живе навіть в межах міста і особливого ставлення та догляду не потребує. Чим же славиться ірга і як її використовувати для здоров’я?
Ягода ірга знайома жителям України, але мало хто приділяє їй уваги, якої вона по-справжньому заслуговує. Невибаглива рослина приживається в місцевих садах, росте на городах. Колір ягоди незвичайний, винний, червоно-фіолетовий – змінюється в міру дозрівання. Смак у неї теж своєрідний: суміш смородини, лохини, повстяної вишні з ледь відчутною горіховою ноткою.
Цікаве поєднання? А ще ягода трохи фарбує мову. Шкіра ірги досить щільна. Незважаючи на те, що в усьому світі культивують іргу вже більше 100 років, вона залишається в тіні українських садівників-ентузіастів. Розберемося в корисних властивостях рослини.
Що таке ірга
Батьківщиною ірги називають Північну Америку, звідки вона промандрувала через Малу Азію прямо в Скандинавію.
Рослина досить стійка до холодів, плодоносить непогано навіть після морозних зим, є гарною підмогою в наших краях, тут іргу почали культивувати. Популяцією зайнявся відомий біолог Іван Мічурін. Її стало рости більше.
А далі було все просто. Іргу рознесли по всій країні птиці – вони харчуються ягодою, всередині якої є невелика кісточка.
інші назви
У різних країнах ірга носить різні назви. У нас її величають ягода юрга, ірга або корінка. В Італії ягоду називають Пірус, в Німеччині скельною грушею, а є у неї незвичне назва «північний родзинок», завдяки темному кольору і характерній солодощі.
де росте
Оскільки ірга дивно добре пристосовується до різних кліматичних умов і прекрасно переносить холоди, вона зростає в регіонах з середнім кліматом – зустрічається в Канаді, Північній Америці, є її колонії в Азії, в Скандинавії, на Північному Кавказі. В цілому селекціонери налічують близько 20 різновидів «північного родзинок».
Частина колоній ягоди існують в дикому вигляді. Зарості ірги зовсім не важко зустріти в лісах, а тим більше поблизу людських поселень.
Оскільки вік дерева становить кілька десятиліть, з часом ірга стає схожою на висохле дідка – гілки розростаються, воно нахиляється вперед.
Інша справа, якщо люди доглядають, стрижуть, надаючи чагарникам благородний вигляд. При належному догляді, підрізуванні, ірга утворює живопліт.
Як виглядає
Виглядає ірга як невеликий чагарник зі стовбуром висотою максимум у 6 метрів. Цікаво, що відноситься рослина до сімейства рожевих – можливо, тому в період цвітіння ірга видає трохи солодкуватий рожевий аромат.
Правда, листки у неї крихітні, білі або трохи кремові. Після цвітіння, яке закінчується до липня, дерево всипають ягідки величиною до 1 см.
Висіти вони можуть аж до жовтня, звичайно, якщо ягоди не з’їдаються людьми (або птахами).
Хімічний склад
Велика кількість в ягоді фруктових цукрів – до 11,2%, дуже багато вітаміну С (майже 40 мг на 100 г ягоди), є цінні флавоноли. Вони відповідають за забарвлення ягоди – від червоної до густої фіолетової – також в ягоді багато вітаміну А.
До речі, вітаміну С в ірзі не менш, ніж в смородині або зливі, зате кислот менше. Ось чому варення з ягоди краще переноситься при застуді дітьми та людьми з підвищеною кислотністю шлунка. Флавонолів в ірзі майже стільки ж, скільки в горобині.
А ще в ягоді багато стеринів – це ті самі речовини, які сприяють виробленню корисних жирів для судин і шкіри. Особливо багато їх міститься в шкірці та м’якоті ягід. При бажанні можна спробувати отримати масло з ірги, подібно до того, яке ми зазвичай отримуємо з обліпихи. Хоча концентрація масла буде все-таки трохи менше.
Кора і листя ірги – рекордсмени за вмістом дубильних речовин, тобто здатність зупиняти кровотечі, загоювати рани у рослин дуже висока.
Корисні властивості ягід, листя і квіток ірги
Хімічний багатий склад пояснює рідкісну цінність ягоди. Ви здивуєтеся, що невибаглива ірга була не відразу оцінена по достоїнству. Зате, коли люди «розкусили» її цінні властивості, в хід пішли всі частини рослини: ягоди в сушеному вигляді, листя, квітки, кора.
сік
У ірги досить багато дубильних речовин, так що ягода злегка в’яже.
Вичавлений сік, особливо разом із соком дички (диких слив, яблук), дає прекрасні результати для лікування хвороб горла і частково ефективний при терапії шлункових розладів.
Такими ж властивостями, але трохи в меншій концентрації, володіє і компот з відварами. Для цього ягоди варять з цукром або медом у чистій воді і дають їм настоятися.
Свіжі і сушені плоди
В’язкі властивості ірги зберігаються в сушеному і замороженому вигляді, ось чому народні умільці роблять з ягід пастилу, желе, та й просто засушують ягоди, на зразок горобини, чорниці, смородини.
Взимку сухі ягоди ірги варять, отримуючи цілющий настій для лікування застуди та просто профілактики ГРЗ і ГРВІ.
Зараз в часи моди на здоровий спосіб життя ягоди полюбили прихильники сироїдіння. Вони впевнені, що краще за іргу ніщо так не очищає організм від канцерогенів, шлаків і токсинів, що зупиняє старіння.
Завдяки фруктозі ягода допомагає замінити цукор, нехай і на час, перетворюючись в основу для ситних і корисних смузі при детокс-дієті. Для цього іргу змішують із селерою, зеленими яблуками, з полуницею і грушами.
Ситний і корисний варіант – суміш ірги з нежирним сиром. Такий ягідний мус з легкістю замінить вечерю.
Листя і квітки
У сезон збирають листя і квітки рослини. Ніжні суцвіття ірги мають настільки невираженим смаком, що на них заварюють приємні і легкі заспокійливі чаї. Вважається, що напої допомагають зняти втому після трудового дня, запобігають депресії. Взимку гарячі чаї з ягодою, а влітку такі напої знімають бажання пити і наповнюють організм приємним відчуттям розслаблення.
кора
Кора ірги вважається продуктом номер один для лікування запалення, шкірних висипань і навіть хвороб серця.
Для цього кору ірги збирають, поміщають в паперові або полотняні мішечки, а потім роблять з них настойки на воді або спирті.
Кора лікує ураження шкіри, гнійники, в екстрених випадках зупиняє кровотечі та знезаражує не гірше подорожника, особливо, якщо під рукою не виявилося медикаментів.
Лікувальними властивостями володіють кора і листя ірги, якщо їх застосовувати одночасно.
Екстракти з них заспокоюють спазми в шлунку, кишечнику, м’яко обволікаючи внутрішні органи, пом’якшуючи роздратовану слизову. На цій посаді особливо корисний слабкий чай на корі з додаванням м’яти і невеликої ложечки натурального меду.
При яких захворюваннях можна і не можна приймати іргу
Лікувальні властивості ягоди ірги допомагають при багатьох захворюваннях – від авітамінозу до хронічної втоми. Є навіть хвороби, з якими народна медицина справляється за допомогою ірги.
Взяти хоча б цукровий діабет: складна з точки зору терапії хвороба.
При всіх перевагах ягоди не варто забувати: будь-яке народне цілительство завжди йде разом з традиційною медициною, тоді і користь буде вище.
Авітаміноз
Ірга зростає на початку літа, коли інші ягоди просто не встигають дозрівати, і стає першою солодкою ягодою, доступною в свіжому вигляді. Її зривають з гілок і їдять жменями, насолоджуючись трохи пряним горіховим смаком з кислинкою. Смак іноді здається кілька специфічним, але навряд чи до нього звикаєш, як рука сама тягнеться до ірги, а авітаміноз без сліду проходить всього за 2-3 дня.
Застосування при діабеті
У продуктах харчування рідко міститься така речовина, як біофлавоноїд, інакше кажучи, вітамін Р.
А ось в ірзі речовини в надлишку! Вітамін Р корисний для жінок, чоловіків, людей у віці для регулювання цукру в крові, запобігання стрибкам інсуліну.
Досить взяти за звичку випивати склянку настоянки з ірги або компоту із сушених ягід, як побачите поліпшення: рівень інсуліну стане рівним, підуть нічні напади голоду, попутно можна знизити вагу.
Вплив ягоди на зір
Рибофлавін (вітамін В2) і вітамін А корисні для зору. Беручи активну участь у синтезі білків, жирів, вуглеводів, нарощуванні нових тканин, ці два елементи надають рідкісну користь організму в процесі оновлення. А бонусом виростає рівень сприйняття кольорів, тобто світ навколо виглядає яскравіше.
Серцево-судинні захворювання
Біофлавоноїди помітно зміцнюють стінки судин, роблять їх еластичними та знижують ламкість. Це корисно для профілактики серцево-судинних захворювань.
А людям в зоні ризику – тобто старше 40 років, допоможуть запобігти серйозним неприємностям: інфарктам та інсультам. Дуже корисний сік з ірги при лікуванні варикозного розширення вен.
Для цього пов’язку просочують соком або міцним відваром з листя корі ірги, прикладають до місць варикозної сітки на ногах і досить щільно перев’язують.
Як приймати іргу при гіпертонії
При гіпертонії іргу приймають по 2 рази на день у вигляді відварів із сушених ягід. Але в сезон кращою терапією стане тривале перебування на свіжому повітрі і склянка щойно зірваних ягід без додавання цукру.
Депресивні стани, нервові розлади
Психотерапевти нерідко призначають настойки, відвари, компоти та варення з ірги для лікування депресій і будь-яких нервових розладів. Вся причина в дуже високому вмісті антиоксидантів, які містяться в ягодах. Хоча саме з цієї причини не варто пити багато ірги водіям – настоянки можуть викликати сонливість, тоді як за кермом важлива максимальна зосередженість на дорогах.
Проблеми з шлунково-кишковим трактом
Ягоди містять волокна, які прекрасно виводять шкідливі речовини, які не встигають перетравитися. Склянка ягід – хороша профілактика будь-яких застоїв, особливо тим, хто любить переїдати.
З’їсти склянку свіжих ягід за півгодини до обіду або вечері – означає підготувати шлунково-кишковий тракт для прийому їжі, а ще й з апетитом.
Кислоти, що містяться в ягодах, викликають бажання з’їсти їжу до кінця.
Варення з ірги при ангіні
При ангіні немає нічого смачнішого варення з ірги, звареного в сезон. Воно виходить ніжним, трохи терпким, трохи нагадує желе, зберігати його найкраще в холодильнику. Для лікування ангіни педіатри радять пити лікувальний чай 2-3 рази на день і більше відпочивати. І, звичайно, не можна забувати про інших препаратах, прописаних лікарем.
Замість варення можна їсти пастилу з ірги, її жують, запиваючи чаєм, або просто заварювати ягоди з медом, як шипшину в термосі, і пити при перших відчуттях болю в горлі.
Правила вирощування та догляду
Запустити такого диво-помічника на своїй ділянці зовсім не складно. Запам’ятовуйте поради:
- Оптимальний час висадки кущів – осінь, так радять досвідчені садівники.
- Ірга любить повітря, світло, відкриті території. Чим більше ірга отримує світла, тим смачніше, соковитіше, більші й яскравіші ягоди.
- Грунт бажано підготувати родючим, внести багато гумусу.
- Заздалегідь краще вивести з ділянки бур’яни, а потім, для більшої певності, перекопати на глибину 15 см і ще раз підживити.
- Можете запланувати огорожу і висадити чагарники в шаховому порядку – так місця вистачить усім.
- Відстань між саджанцями залиште до 100 см.
А далі про іргу можна просто на якийсь час забути: підкопувати її не треба, поливати теж (їй достатньо вологи з дощів, звичайно, якщо мова не йде про посушливий сезон). До другої половини наступного літа чагарник зацвіте, а скоро з’являться і перші солодкі ягоди.
Протипоказання ірги
У ірги дуже багато корисних властивостей. Користь і шкода ягоди ірги непорівнянні, адже вона джерело вітамінів за більшістю показників. Однак про деякі особливості варто знати.
Наприклад, іргу не рекомендується людям з перепадами тиску (консультація з лікарем обов’язкова), з побоюванням варто їсти варення або пити чай з ягодою всім, хто проводить багато часу за кермом.
Дія ягоди може виявитися надмірно заспокійливим, і водій ризикує розслабитися і навіть заснути за кермом.
Як і будь-яка інша ягода, ірга – потенційний алерген. Її потрібно з обережністю давати дітям до 3 років. Або пригощати по кілька штук, щоб переконатися у відсутності алергічної реакції організму.
Але навіть якщо алергії не виявилося, краще давати її в міру – будь-яке переїдання ягід ірги може «вистрілити» зовсім несподіваним чином. Оскільки вона в’яже, можуть бути запори, або, навпаки, відкритися сильна діарея. Їжте іргу в міру, радійте її користі, смаку, не забувайте відкривати для себе прості, доступні джерела вітамінів.
Ірга – корисні властивості і протипоказання
Ірга – це дуже корисна ягода, яка сповнена вітамінами. Це чагарникова рослина невибаглива в догляді і зустрічається на дачних ділянках або в лісі. Ягоди мають специфічний темно-синій відтінок з нальотом сизого кольору.
З них можна виготовляти:
- компоти;
- настойки;
- варення;
- домашні вина;
- або просто їсти в свіжому вигляді.
Але все ж, не так багато людей знають про корисні властивості ірги при її правильному приготуванні.
Корисні властивості ірги
- Виведення токсинів з організму і зниження рівня холестерину в крові. Смачні ягоди ірги містять корисні кислоти, які контролюють рівень холестерину – це ускладнює утворення холестеринових бляшок. Пектини покращують роботу сечового міхура і працездатність нирок, підвищують здатність печінки видаляти з організму токсини, що сприятливо позначається на функціонуванні внутрішніх органів.
- Зміцнення нервової системи. Для швидкого засипання можна приготувати кухоль теплого чаю з висушених плодів і випити його на ніч або просто з’їсти жменьку свіжих ягід перед сном. Підвищити загальний тонус організму та нормалізувати нервову систему допоможуть настої та відвари з ірги, а також її ягоди, що вживаються в свіжому вигляді. Чудо-ягода допомагає краще справлятися зі стресами.
- Насичення організму мікроелементами / вітамінами. Вже давно доведено, що в м’якоті плодів ірги міститься велика кількість вітамінів, зокрема – C (аскорбінова кислота), B, P, а в насінні – жирні олії. Також ірга має великий вміст цукрів, пектинів, кислот, клітковини, дубильних речовин і корисних для здоров’я людини флавоноїдів. Завдяки цьому можна підвищити вміст вітамінів при авітамінозах і запобігти хворобам нирок і печінки.
- Омолодження та оздоровлення організму. Вміст в рослині великої кількості поліфенольних сполук, як запевняють фахівці, допомагає запобігти дефектам ДНК і призупинити процеси старіння в організмі людини. У іргі знайдено велику кількість флавоноїдів, що є профілактикою різних хвороб, зокрема й онкологічних.
- Профілактика хвороб очей. Примочки з настоїв кори знімають на обличчі почервоніння і нагноєння століття, а також добре знімають втому очей. Вітамін A підтримує здоров’я очей. Періодичне вживання плодів ірги допомагає запобігти появі катаракти і захищає органи зору від різноманітних запальних процесів.
- Ліквідація запальних процесів в роті і горлі. При стоматиті можна прополоскати рот розчином кип’яченої теплої води і свіжого соку ірги (1:1) – це усуне запалення в роті. Також такий рецепт відмінно підходить для лікування ангіни. Теплий відвар кори рослини позбавить від кровоточивості ясен і допоможе їх зміцненню при пародонтозі. Для легенів і бронхів підійде чай з сушених листочків чагарнику.
- Сприятливий вплив на серце і судини. Плоди ірги містять велику кількість антиоксидантів, що відіграють важливу роль в попередженні інфарктів, багатьох захворювань серцево-судинної системи, а також інсультів, раку і такого поширеного недуги, як атеросклероз. Вітамін P зміцнює стінки капілярів і судин, забезпечуючи їх надійність і еластичність. Фітостерини і кумарини знижують згортання крові, що перешкоджає утворенню тромбів. Для стимулювання роботи серця та зниження артеріального тиску рекомендовані настоянки на основі квітів чагарнику.
- Лікування опіків, ран і саден. Для лікування термічного опіку підійде сік плодів ірги. Змочену в ньому марлю потрібно прикладати до уражених ділянок шкірних покривів на 40 хвилин – кілька разів на добу.
З кори і висушеного листя чагарнику можна приготувати відвар, який добре допоможе при гнійних ранах. Щоб його приготувати, знадобиться 2 столові ложки сухої маси залити 1 літром води і прокип’ятити протягом 10 хвилин.
Для ліквідації болю та знезараження свіже листя ірги прикладають ненадовго до саден і порізів. Вони є хорошим антисептиком.
Протипоказання ірги
Незважаючи на безліч корисних властивостей ягоди, є й деякі протипоказання:
- Не варто збирати ягоди в екологічно забруднених місцях, як і будь-яку іншу ягоду. Це пояснюється тим, що ягоди мають здатність вбирати різні токсини, а також частки важких металів.
- Малюкам таку чудо-ягоду необхідно давати з великою обережністю, щоб не викликати алергію. Це застереження стосується і дорослих, які мають схильність до шкірних висипів.
- Поєднувати іргу з молочними продуктами також не варто. Це може призвести до дискомфорту шлунка та діареї.
- Людям, які мають діабет і схильним до швидкого набору ваги, не рекомендується вживати плоди ірги у великій кількості. Це може призвести до різкого збільшення маси тіла і стрибків цукру в крові.
- Пацієнтам, які страждають на епілепсію, також не варто вживати велику кількість ягоди. Вітамін C здатний викликати напад.
Корисні властивості ірги для садівників
Ірга є чудовим «очищувачем» повітря, землі і води, тому її можна посадити на території дачної ділянки або городу.
Але варто пам’ятати, що плоди такого рослини вже не можна буде використовувати в лікувальних і кулінарних цілях.
Ця рослина буде містити шкідливі речовини, отримані в процесі «очищення» повітря, води і ґрунту. Такі кущі можуть бути красивим декором.
Найкращим часом для посадки буде весна і осінь, але більшість садівників впевнені, що посадка рослини повинна здійснюватися тільки восени. Чагарник любить добре освітлені місця на відкритій території.
Щоб рослина мала гарну форму, сонячне світло має надходити з усіх боків, інакше гілки почнуть тягнутися до світла і, в підсумку, кущ скривиться.
Також варто врахувати, що сонячне світло впливає на плодоношення ірги; чим більше його, тим більше ягід.
Щоб коріння не розросталися, ґрунт у місці посадки необхідно вибрати родючий. Для найкращого зростання грунт має бути достатньо насиченим гумусом. Коріння ірги можуть проникати в землю приблизно на 3 метри, якщо в місці посадки проходять грунтові води.
Готувати ділянку для посадки необхідно ще з весни. Для цього грунт слід очистити від бур’янів і накрити плівкою до осінньої висадки кущика. Після чого плівку прибрати, скопати землю на глибину 15 см та додати добриво.
Для посадки декількох саджанців підійде принцип шахового порядку; це забезпечить їм достатньо місця. Відстань між кущами становить 50-150 см. Ірга висаджується як агрус або малина. Після посадки гілочки рослини зрізають до 15 см, залишаючи пару бруньок на кожній з них.
Рослина не потребує особливого догляду. Все, що необхідно робити, це поливати (якщо немає дощів), прибирати бур’яни навколо і за потреби додавати добриво. При правильному догляді плоди можуть з’явитися до другої половини наступного літа. Але не слід зовсім забувати про це невибагливу рослину, як і про будь-яку іншу.
Кілька цікавих фактів
- Ботанічна назва чагарнику – Амеланхіер. Воно вказує на дуже солодкий, медовий смак ягоди. У ботаніці плід ірги вважається яблуком.
- Налічується дев’ятнадцять видів цієї рослини.
- Його батьківщина – Північна Америка. У Канаді рослина використовується для виготовлення вин. В Україні чагарник з’явився лише на початку ХХ століття.
- У всіх країнах по-своєму називають цей чагарник. Німеччина – «скельна груша», Україна – «винна ягода», Італія – «вербове ласощі».
- Якщо з’їсти за один раз 1 кг ягід, це викличе миттєвий сон.
Рецепти з ірги
- Вино. Спочатку потрібно приготувати цукровий сироп. Для цього закип’ятити воду, всипати в неї цукор і кип’ятити чверть години, постійно помішуючи. Потім віджати ягоди, щоб отримати літр соку, і змішати з сиропом. Суміш вилити в скляну пляшку, шийку закрити пластиліном, залишаючи невеликий отвір для трубки. Один її кінець вставляється в бутель – так, щоб трубка не торкалася напою, а інший – в стакан з профільтрованою водою. Це необхідно для усунення проникнення кисню. Якщо через 5 днів процес бродіння не почався, необхідно додати закваску. Після цього поставити ємність у тепле місце на 14-21 день.
Бродіння закінчиться, коли рідина розділиться на світлий і темний шари. Після чого сусло процідити і розлити по пляшках. Відстоювати вино близько 4 місяців.
- Квас. У каструлю налити десять літрів води і додати 1 кг промитих ягід, потовчених у ступці. Довести суміш до кипіння, охолодити, покласти 2 склянки гречаного меду і 30 г дріжджів. Процес бродіння відбувається протягом півтора діб. Розлити квас по пляшках і зберігати в прохолодному місці.
- Варення. Змішати 250 мл води і 1 кг цукру, після чого поставити на повільний вогонь. Ягоди промити, додати в цукровий сироп і довести до кипіння. Так необхідно робити 3-4 рази з періодичністю в 8-10 годин. Перед завершенням приготування в суміш всипати 3 грами лимонної кислоти. Таке варення зберігається в стерилізованих загорнених банках.
- Замороження ягід на зиму. Очистити ягоди від плодоніжок, вимити, просушити і розкласти на деко. Заморожувати при швидкому заморожуванні, потім розкласти в пакети невеликими порціями для зручності зберігання і використання.
Ірга – дуже загадкова рослина, і мало хто знає про його чудодійні властивості. Воно вкрай корисно для здорового організму. Тому варто проявити інтерес до цього чагарнику.
Ірга – користь і шкода для здоров’я
Здоров’я, шановний читачу. Стаття про цілющі властивості рослини, яке допомагає зміцнити імунну систему, підвищити стійкість до вірусів, вивести токсини і важкі метали. Не забувайте про можливість оцінити матеріал і підписатися на канал.
Ягода ірга
Плоди ірги приносять користь організму, шкоди для здоров’я вони не завдають, якщо враховувати протипоказання до їх вживання. Ірга вважається природним антибіотиком. Її ягоди застосовують свіжими або роблять сік. Це може бути сушений продукт, який перетирають у порошок, додаючи його в страви, що надає їм пікантний смак.
Плоди рослини для здоров’я
У складі ірги – одні вуглеводи, тут немає жирів і білків. Тут присутні вітаміни, цукри, пектини, дубильні речовини, а також фітонциди, флаваноїди, антиоксиданти та клітковина.
Вміст каротину та інших антиоксидантів допомагає зміцнювати артерії і серцевий м’яз, відновлює еластичність і усуває ламкість судин, перешкоджає утворенню бляшок. Крім того, за допомогою цього продукту вдається:
- Запобігти розвитку проблем з очима, атеросклерозу, інфаркту та інсульту.
- Захиститися від електромагнітних випромінювань.
- Відновитися при депресіях, безсонні та нервовому напруженні.
- Вилікувати хвороби ротової порожнини.
- Допомогти організму при гіпертонії, аритмії, варикозі та тромбофлебіті.
- Позбутися від хвороб шлунково-кишкового тракту.
- Усунути симптоми застуди та ангіни.
- Відновити тканини при лікуванні гнійних ран.
- Прискорити одужання при захворюваннях печінки та нирок.
- Вилікувати флебіт.
Цілюща ягода ірга
Користь для чоловічого і жіночого здоров’я
Ірга допомагає жіночому організму відновитися після кровотеч в період клімаксу, позбутися від перепадів настрою і тиску в цей час. Вона усуває атеросклероз, хвороби вен, покращує пам’ять.
Корисна для вагітних
Благотворно впливає на організм вагітних жінок, допомагаючи справитися із зайвими емоціями, набряками, розширенням вен та застудами.
Застосовують плоди рослини для лікування статевих розладів у чоловіків, які трапляються через погану роботу артерій. Саме з їхньою допомогою вдається налагодити сон, зміцнити імунну систему, запобігти інфарктам, інсультам та атеросклерозу.
Ірга в їжі
За їх допомогою вдається позбутися від зайвої ваги, адже це низькокалорійна ягода, яку можна включати в раціон.
Рецепти для лікування народними методами
У лікувальних цілях можна використовувати сік плодів, він застосовується для обробки ран, полоскань та примочок. Широко використовується настій ірги для внутрішнього застосування.
Сік ягід ірги
Для його виготовлення 2-3 розім’яті ложки плодів заливають 1 склянкою гарячої води, напій фільтрують, потім вживають по ½ склянки двічі на день. Він допомагає при хворобах очей, гіпертонії, атеросклерозі та запаленнях шлунково-кишкового тракту.
При високому тиску і порушеннях роботи серцевого м’яза вживають настій квітів, одну жменю яких заливають гарячою водою, потім витримують 2 години. Потім засіб фільтрують, приймають по 2 ст. л. перед прийомом їжі.
Настій з листя, коренів ірги та кінського каштана
Добре рятує настій ірги при флебітах, виразках і ранах як засіб для перев’язки. Його готують так: 200 г листя та коренів рослини і 100 г плодів кінського каштана насипають у термос, заливають 500 мл гарячої води. Після ретельного проціджування використовують за призначенням.
Протипоказання до вживання
Використовувати даний продукт можна, якщо до цього немає обмежень. До них відносяться:
- Гіпотонія.
- Схильність до алергічних реакцій.
- Цукровий діабет 2 типу.
- Вік до п’яти років.