Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком
Курячі лапки рідко входять в раціон людини, хіба що як складові холодцю або бульйону. Найчастіше їх використовують як корм для тварин, і це марно. Мало хто обізнаний про корисні властивості цього продукту, інакше популярність лапок як страви значно зросла б. Зараз вже науково доведено колосальну користь цієї частини курячої тушки для суглобів і всього організму в цілому.

Калорійність і склад

Здавалося б, в лапках курей не може міститися щось особливо корисне для організму, адже вони складаються переважно зі шкіри, сухожиль і кісток. Однак така думка не зовсім обгрунтована, адже саме сухожилля містять велику кількість колагену – спеціального білка, який підвищує еластичність зв’язок і шкіри.

Дізнайтеся, як приймати колаген для суглобів і зв’язок.

Варені курячі лапки мають таку харчову цінність в 100 г продукту:

  • калорійність – 215 ккал;
  • білки – 19 г;
  • жири – 14 г;
  • вуглеводи – 0,2 г;
  • холестерин – 84 мг;
  • насичені жирні кислоти – 3,92 г;
  • вода – 65,8 г;
  • харчові волокна – 0 г;

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком До того ж в них входять вітаміни: Важливо! Так як після 30 років в організмі вироблення власного колагену зменшується вдвічі, то підвищується потреба в отриманні цього білка з продуктів харчування. А курячі лапкисправжнє джерело колагену.

І мінеральні речовини:

Чим корисні курячі лапки

Вирішальну користь для організму цей продукт набуває завдяки наявності великої кількості колагену, який також добувають з луски морських риб, поверхневих частинок шкіри великої рогатої худоби і свиней. Однак таке виробництво дороге. А лапки курей – дуже економний продукт, але чи настільки він корисний?

Переважання фібрилярного білка в курячих лапках було доведено в дослідженнях, проведених Тайванським національним університетом, яке показало, що лапки курей абсолютно не поступаються за кількістю колагену іншим аналогічним джерелам.

До того ж вітамінний і мінеральний склад лапок робить їх корисними не тільки для суглобів і шкіри, але також і для всього організму, і рекомендуються до вживання вагітними, у яких потреба в поживних елементах збільшується в кілька разів.

для суглобів

Фібрилярний білок виступає основою сполучної тканини, яка надає еластичність хрящів, сухожиль, суглобів. Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком Достатнє вживання колагену запобігає багатьом захворюванням опорно-рухового апарату:

  • ревматоїдний артрит;
  • остеоартрит;
  • артроз;
  • остеоартроз;
  • артропатія;
  • ревматизм;
  • остеохондроз;
  • коксартроз кульшового суглоба.

Так як з віком білок виробляється в менших кількостях, заповнення його нестачі і стимуляція власного синтезу можуть стати не тільки профілактикою дегенеративно-дистрофічних захворювань суглобів, але й дозволять уникнути запалень і ушкоджень хрящів і зв’язок, зберегти надовго рухливість суглобів, зняти їх болючість і перенапруження.
Дізнайтеся, які вітаміни потрібні для суглобів і зв’язок.

Також вживання буде дуже корисним для спортсменів, які постійно піддають свій опорно-руховий апарат великим навантаженням.

Колаген в цьому випадку зробить зв’язки більш пластичними і еластичними, вони зможуть більше розтягуватися і швидше відновлюватися, стануть міцнішими, що дозволить уникнути травм.
Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком Таким чином, колаген, властивий стравам з курячих лапок, виконує кілька важливих функцій по відношенню до зв’язкам і суглобам:

  • знімає запалення і набряклість суглобів;
  • сприяє регенерації хрящів, перешкоджаючи розвитку захворювань;
  • покращує кровообіг сухожиль, забезпечуючи їх постійним і більш активним притоком корисних речовин;
  • може перевести наявні патології в стан ремісії.

Крім колагену, продукт також містить:

  • хондроїтину сульфат – цей полісахарид сприяє побудові хрящової і кісткової тканини, перешкоджає дегенерації хрящів, стимулює регенераційні процеси в суглобових сумках і хрящовій тканині, сприяє якісному фосфорно-кальцієвому обміну в хрящах, зберігає їх структуру, збільшує рухливість;
  • гіалуронову кислоту – є складовою частиною кожного хондроциту – клітини хряща. Сприяє насиченню тканини водою, підвищуючи її пружність, робить більш еластичною та стійкою до компресії. Як складова синовіальної рідини, вона сприяє її в’язкості, що дозволяє зберігати суглобові елементи від пошкоджень, перетирання і зносу.

Важливо! Людина здатна насилу засвоїти колаген, властивий курячим лапкам. Однак при варінні фібрилярний білок частково розщеплюється, що робить його більш засвоюваним.
Як приготувати курячі лапки для відновлення суглобів: відео

Для всього організму

Колаген є амінокислотою, яка синтезується в організмі за участю деяких елементів, а саме вітамінів А, С, Е і міді, цинку, заліза, кремнію та сірки. Найголовніше, що в лапах курей практично всі ці елементи присутні, а це сприятливо впливає на синтез необхідного білка.

Не тільки здоров’я суглобів залежить від наявності колагену, але ще і краса шкіри, і навіть артеріальний тиск.

Дізнайтеся, як зберегти здоров’я кісток і суглобів.

Фібрилярний білок є важливою складовою шкіри, підтримує її в тонусі, робить еластичною і сяючою, гладкою і без вад, запобігає появі зморшок, розгладжує поверхню, перешкоджає старінню, тому при регулярному вживанні ніжок шкіра почне сяяти, регенерувати і повертатися до молодості.

Наявність в ніжках курей спеціальних білків, які є аналогом медикаментозних засобів, покликаних боротися з гіпертонією, має властивість знижувати артеріальний тиск, тому курячий бульйон рекомендується вживати гіпертонікам. Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком Цей факт був підтверджений дослідженнями, які провели вчені в Японії на базі харчової промисловості фірми Nippon. Дослідники встановили, що ефективність курячого бульйону для зниження тиску ніяк не поступається фармацевтичним препаратам і діє з тією ж швидкістю і тривалістю.

Дізнайтеся, як побороти гіпертонію.

Крім іншого, багатство складу робить продукт корисним для всього організму і має загальне благотворний вплив:

  • зміцнює імунну систему;
  • нормалізує підвищений тиск;
  • робить нервову систему більш стійкою до стресового впливу;
  • прискорює регенераційні процеси;
  • поліпшує зовнішній вигляд шкіри, волосся і нігтів;
  • стимулює продукування синовіальної рідини в суглобах;
  • є будівельним матеріалом для кісток, хрящів, м’язів і нервів;
  • сприяє збалансованості гормонального фону;
  • прискорює відновлення після травм;
  • зміцнює судини і покращує кровообіг;
  • зменшує запальні процеси, знімає набряклість і больові відчуття;
  • підходить як засіб для боротьби з вірусними захворюваннями і грипом.

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком Що входить до складу тканин курячих лапок гліцин має заспокійливий вплив на нервову систему, покращує сон, стимулює пам’ять і мозкову активність, прискорює процеси мислення.

Продукт корисний для спортсменів з-за високого вмісту білка. Так, в 100 г відварених лапок міститься 40 г білка. А адже саме білок виступає будівельною одиницею для зростаючих м’язів.

Вагітним також рекомендується ввести курячий бульйон і холодець в свій раціон, оскільки ці страви мають високу харчову цінність, багаті вітамінами і мінералами, які так необхідні плоду під час внутрішньоутробного розвитку для побудови тканин організму.

Цей продукт також дуже корисний для годуючих мам, адже після вагітності і з початком лактації багато будівельних елементів організму матері передаються дитині, через що стан жінки погіршується – псуються зуби, в’яне шкіра, нігті стають ламкими, а волосся тьмяними і рідкими. Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за крокомОрганізм мами, що годує, потребує білках, які можна заповнити завдяки холодцю або бульйону. І хоча ці страви не алергенні і навряд чи зможуть завдати шкоди маляті, все ж вводити їх в раціон необхідно поступово, починаючи з маленьких порцій, адже ця їжа має високу калорійність і досить жирна.

Протипоказання і шкода

І хоча курячі лапки є дуже корисним продуктом, надмірно захоплюватися їх поїданням не слід. Вони містять значну кількість холестерину, який може з часом дати початок розвитку атеросклерозу. Щоб цього уникнути, їсти страви з даного субпродукту можна не частіше одного разу на тиждень.

Іншим парадоксом є те, що, з одного боку, колаген з кінцівок курей покращує метаболізм в організмі, стимулює обмінні процеси, а з іншого боку, велика жирність при безконтрольному вживанні може стати причиною ожиріння.
Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком
Протипоказаннями до вживання субпродукту виступають такі захворювання:

  • гіперхолестеринемія;
  • атеросклероз і хвороби серця, судин;
  • панкреатит;
  • ожиріння;
  • хвороби нирок і печінки;
  • алергія на колаген;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту в гострій формі.

Важливо! Рекомендований обсяг порції продукту, при якому його вплив на організм може бути тільки позитивним, становить 100-150 г, а частота вживання в їжу1 раз в тиждень.

Як і будь-який продукт, навіть найкорисніший, курячі лапки можуть завдати шкоди в переважно в двох випадках:

  1. При вживанні субпродукту, незважаючи на наявність хвороб зі списку протипоказань.
  2. При безконтрольному, надмірному і частому вживанні – це спровокує ожиріння і «засмітить» судини бляшками холестерину, що може спровокувати хвороби серця і судин.

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Що можна приготувати з курячих лапок

На перший погляд здається, що з ніжок курки можна приготувати не так вже й багато страв, однак це не так:

  1. Холодець – класичне блюдо, в основу якого входять курячі лапки. Для різноманітності можна додати яловичі голяшки.
  2. Бульйон – поживний і ситний, корисний при застудах, простий в приготуванні і не вимагає особливих кулінарних шедеврів.
  3. Картопляний суп – звичайне перше блюдо, бульйон для якого готується не з м’яса, а з кінцівок курки. Можна додати всі класичні інгредієнти – картоплю, моркву, цибулю, часник, спеції.
  4. Суп з вермішеллю – той же самий картопляний суп, до складу якого входить ще й вермішель.
  5. Запечені в духовці курячі лапки в соєвому соусі. Блюдо готується з додаванням оцту, цукру, перцю, часнику, імбиру і бадьяна.
  6. Тушковані лапки в кисло-солодкому соусі. Для приготування необхідний коньяк, цукор, бульйон, соєвий соус, зелень і лавровий лист.
  7. Смажені курячі ніжки в медово-гірчичному соусі. З інгредієнтів також необхідні гірчиця, мед і соєвий соус. Підходить як ароматна і хрустка закуска до пива.
  8. Курячі лапки по-китайськи. Пікантне і смачна страва, до складу якого входить рисовий оцет, соєвий соус, імбир, аніс, перець чилі, часник і цукор.

Цей продукт часто можна спостерігати на столі в країнах Азії, де його готують у різних варіаціях. Лапки курки можуть бути не тільки корисною їжею, а й смачною; якщо підійти до приготування з натхненням, то ще й незвичайною. Вони можуть виступати як складова основної страви, заміною м’ясу, так і самостійною закускою.

Як швидко почистити

Лапки, що продаються в більшості супермаркетів, вже очищені. Однак, якщо ви придбали продукт з ороговевшим жовтим шаром шкіри, це не проблема, адже очистити ніжки дуже просто:

  1. Для початку добре промийте субпродукти під проточною водою.
  2. Якщо на кінцівках залишилися плями, рясно натріть їх сіллю – вона очистить ніжки від плям.
  3. Обшпарте водою. Для цього достатньо потримати лапки в киплячій воді протягом 2-3 хвилин.
  4. Швидко опустіть продукт в холодну воду, це дозволить шкірі без праці відійти.
  5. Зачекайте, поки ніжки повністю охолонуть.
  6. Після охолодження ножем підчепи шкіру у верхній частині і зніміть її, це буде легко зробити.
  7. Кухонною сокиркою або великим ножем відрубайте кігті.

На цьому закінчується підготовка субпродукту. Тепер можна приступити до безпосереднього приготування основної страви.

Чи можна давати собаці

Багато собаководів купують курячі лапки, щоб годувати своїх вихованців. Однак незважаючи на корисність, у такого харчування є і зворотний бік. Кістки в лапах курей є трубчастими, а значить, існує великий ризик травмувати внутрішні органи і глотку. Собаки ж не можуть пережовувати і ковтають кістки рубаними гострими осколками, що можуть проткнути внутрішні органи.

Тому давати вихованцеві курячі лапки рекомендується в приготованому вигляді:

  1. Холодець. Холодець із субпродуктів буде таким же багатим поживними речовинами, як і самі субпродукти. При цьому виключається ризик травми тварини. Таку їжу можна давати в якості самостійного блюда або як доповнення до мішанки з відварених каш.
  2. Лапки варені. Їх можна давати собаці в чистому вигляді, але попередньо необхідно або повністю видалити кістки, або ретельно роздрібнити їх кухонним молоточком. Таке харчування підходить не тільки для дорослих осіб, а й для цуценят, які потребують підвищеного вмісту білків через активне зростання.

Курячі лапки є багатим джерелом білків і жирів. Вони незамінні для здоров’я суглобів і хрящів, допоможуть боротися з гіпертонією, а також мають загальне благотворний вплив на організм завдяки багатому вітамінно-мінеральному складу і при помірному вживанні. До того ж з цих субпродуктів можна приготувати різноманітні і смачні страви – від класичного холодцю або бульйону до пікантних закусок.

Ось що станеться з твоїм організмом, якщо будеш їсти курячі … Та ніхто й гадки не має!

Хвороби Курка Медицина Продукти

Курячі лапки досить рідко можна побачити на нашому столі. У порівнянні зі стегенцями або крильцями вони здаються малопривабливими.

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Багато господинь викидають курячі лапки, як відходи, або годують ними собак. А хіба вони корисні? І що взагалі можна з них приготувати? Виявилося, корисні!

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Недарма в Китаї та інших країнах Сходу курячі лапки вважаються делікатесом. В Азії з курячих лапок готують безліч смачних закусок, супів, їх навіть маринують. Курячі лапки по-китайськи виходять рум’яними і дуже апетитно виглядають.

Цілющі властивості курячих лапок

Користь курячих лапок обумовлена змістом в них життєво необхідних для людини речовин. Від інших корисних продуктів вони відрізняються високим вмістом колагену. Саме завдяки цьому білку наша шкіра виглядає пружною і підтягнутою.

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Колаген не тільки зберігає еластичність шкіри, але й прискорює регенерацію клітин, сприяє засвоєнню білка і кальцію, зміцнює стінки судин та стимулює виробництво еритроцитів.

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Вчені стверджують, що склад курячих лапок допомагає організму боротися з декількома недугами, адже тут міститься практично вся група вітамінів В, а також вітаміни А, С, Е, К і РР, фосфор, натрій, сірка, цинк, мідь і магній.

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Не так давно про користь курячих лапок розповіли японські вчені. На їхню думку, зварений на лапках бульйон прекрасно знижує високий тиск. В ході різних аналізів було встановлено, що курячі лапки містять велику кількість білка, здатного боротися з гіпертонією.

  1. Прискорюють загоєння ран
  2. Зміцнюють імунітет
  3. Покращують здоров’я ясен
  4. Зміцнюють кістки
  5. Гарантують омолоджуючий ефект
  6. Зменшують кров’яний тиск
  7. Позитивно впливають на метаболізм
  8. Призводять стан нігтів і шкіри в норму
  9. Зменшують стрес, усувають нервову напругу
  10. Призводять гормональний фон в норму

Курячі лапки для суглобів

На жаль, з віком у людей виникають різноманітні проблеми зі здоров’ям, в тому числі й зі здоров’ям суглобів. Артрози, артрити, остеохондроз та інші проблеми кістково-суглобової системи приносять з собою біль і зменшують рухливість суглобів.

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком
Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Завдяки високому вмісту колагену, холодець з лапок курки сприяє підтримці здоров’я суглобів і опорно-рухової системи в цілому.

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Звичайно, в процесі варіння якась частина колагену розпадається, але залишкової кількості цілком достатньо, щоб забезпечити хрящам еластичність і пружність. В результаті такого харчування хрящі не зношуються, служать дуже довго, а суглоби зберігають природну рухливість.

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Додайте лапки курей у свій раціон – це буде дуже корисно і запобігатиме появі проблем з кістками і суглобами. Поділіться з друзями цією статтею, вони дізнаються багато цікавого!

Курячі лапки для суглобів: користь і шкода, рецепти холодцю і бульйону

  • Ревматолог вищої категорії Олег Валентинович
  • 50701

З віком суглоби зношуються.

Хрящова тканина стає менш еластичною і схильною до тертя, через порушення вироблення синовіальної рідини, що призводить до розвитку різних патологій суглобів.

Для відновлення хрящової тканини застосовують препарати-хондропротектори, які можна замінити простими народними засобами. Курячі лапки для суглобів широко застосовуються в народній медицині як засіб, багате колагеном.

Чим корисні курячі лапки?

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Курячі лапки містять багато колагену, що робить їх цінним продуктом для суглобів.

Курячі лапки – це зовні неапетитний продукт, який зазвичай ігнорують або просто викидають. У кращому випадку, курячі лапки дістаються домашнім вихованцям, адже собаки від них без розуму. Мало хто знає, що вживання курячих лапок для суглобів – це краще профілактичне засіб проти артрозу і остеохондрозу.

Курячі лапки (користь і шкода для суглобів детально розглянуті нижче) стануть відмінним ліками при правильному приготуванні.

Продукт містить:

  • колаген;
  • вітаміни групи В;
  • вітаміни А, Е, К і РР;
  • цинк і магній;
  • сірку і фосфор.

Всі ці речовини сприяють продовженню молодості, підтримці еластичності шкіри і хрящової тканини.

Незважаючи на велику кількість вітамінів, інтерес для лікування суглобів представляє саме колаген. Ця речовина сприяє збереженню еластичності хрящів і нормалізації вироблення природного мастила суглобів (синовіальної рідини).

Колаген, що міститься в курячих лапках, покращує еластичність шкіри, захищає від появи зморшок і позитивно впливає на стан волосся, тому цей продукт рекомендовано всім жінкам, які піклуються про збереження молодості.

Велика кількість вітамінів групи В у складі лапок корисно для нервової системи, шкіри та волосся. Мікроелементи в складі продукту надають загальнозміцнюючу і протизапальну дію, а вітаміни зміцнюють імунітет.

Крім того, виварені особливим способом курячі лапки сприяють:

  • зниженню артеріального тиску;
  • відновленню пошкодженої шкіри;
  • поліпшенню тургору шкіри;
  • поліпшенню імунітету;
  • посиленню регенерації кісткової тканини.

Таким чином, звичайні курячі лапки, які коштують сущі копійки і практично не користуються популярністю, є ефективним лікувальним і профілактичним засобом, незаслужено обійденим увагою.

Холодець для суглобів

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Курячі лапки виглядають неапетитно, але з них можна зварити смачний холодець.

Зрозуміло, свіжі курячі лапки не їдять. Більш того, вони абсолютно марні для здоров’я, адже виділення колагену з продукту відбувається тільки при термічній обробці. Існує кілька ефективних рецептів приготування курячих лапок для здоров’я суглобів, які застосовуються протягом багатьох століть в народній медицині.

В першу чергу, рекомендується звернути увагу на рецепт приготування холодцю з курячих лапок для суглобів.

  1. Лапки потрібно ретельно промити під проточною водою і зняти з них шкірку. У перший раз це зробити досить складно, але вправність виробляється швидко.
  2. Очищені лапки необхідно помістити в каструлю, залити водою, залишити на 5 хвилин, а потім промити. Після лапки знову замочують і промивають через кілька хвилин. Повторити маніпуляцію потрібно 3-4 рази.
  3. Щоб зварити холодець з курячих лапок для суглобів, необхідно помістити підготовлений продукт у велику каструлю і залити кількома літрами води. На 4 літри води потрібно взяти 500 г лапок.
  4. Як варити курячі лапки для суглобів залежить від кількості холодцю. В середньому засіб повинен проваритися близько 8 годин. Визначити готовність дуже просто – якщо хрящі самостійно відійшли від кісток і стали м’якими, значить, страва майже готова.
  5. Наступним кроком є добавлення спецій у холодець. Тут кожен може дати волю фантазії, адже будь-які спеції додаються відповідно до особистих переваг. Зазвичай використовують роздавлений часник, духмяний перець і лавровий лист. Блюдо обов’язково потрібно посолити.
  6. Після додавання спецій, бульйон повинен покипіти ще 30-40 хвилин, а потім його можна знімати з вогню.

Готову страву необхідно розлити по невеликих ємностях, у кожну поклавши невелику кількість розварених лапок. Потім слід дочекатися його застигання. Для цього тарілки ставлять у холодильник, на балкон або будь-яке інше прохолодне місце.

Бульйон з лапок

Якщо холодець з курячих лапок є досить складним блюдом, для лікування суглобів можна приготувати звичайний бульйон, який не буде застигати.

Як приготувати курячі лапки для суглобів залежить від кількості вільного часу. Холодець вимагає постійного контролю, а бульйон вариться лише дві години.

Для цього потрібно підготувати лапки, помістити в каструлю і просто залити водою. Через дві години бульйон готовий до вживання.

Його рекомендується перелити в тарілку. Засіб необхідно приймати як ліки – по 100 мл щодня. Курс лікування – 14 днів. Смак бульйону без спецій і солі залишає бажати кращого, але користь для суглобів не викликає сумнівів.

Суп для суглобів

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Суп рекомендується вживати по одній тарілці двічі в тиждень.

Настоянки і відвари лікарських трав рекомендується залишити для розтирань хворих суглобів, а ось в якості ситного і смачного ліка можна приготувати суп з курячих лапок.

Для цього необхідно приготувати бульйон за описаним вище рецептом, потім додати в нього побільше овочів. Для здоров’я суглобів корисний болгарський перець, часник, морква. Овочі краще нарізати кубиками і просто проварити деякий час в бульйоні.

Готувати зажарку для бульйону не рекомендується – це підвищить жирність і калорійність страви. Суп з курячих лапок сам по собі дуже жирний і важкий, тому від круп, картоплі та інших ситних продуктів слід відмовитися.

Щоб суп вийшов смачним, в нього слід додати дрібку суміші перців, лавровий лист і спеціальну приправу для курки. Таке блюдо рекомендується вживати по одній тарілці двічі в тиждень.

Лапки в меду

Лапки можна не тільки варити, але і запікати. Один з оригінальних рецептів – це лапки з медом. Для приготування необхідно підготувати продукт, натерти спеціями і облити медом. Лапки запікають в рукаві на малій температурі. Це процес тривалий, приготування страви займає близько двох годин.

Розібравшись, як готують курячі лапки для суглобів, слід пам’ятати, що це швидше за профілактичний, а не лікувальний засіб. Смачний холодець або суп не замінять медикаментозну терапію. При артрозі і артриті ці страви використовують як частину дієтотерапії, але не основну лінію лікування.

Протипоказання і обмеження

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

У курячих лапках виявлено гормон росту, тому не рекомендується зловживати холодцем і бульйоном.

Незважаючи на велику кількість корисних властивостей, зловживати лапками не слід. Головний недолік цього продукту – підвищення рівня холестерину в крові.

У осіб, схильних до розвитку серцево-судинних захворювань, це може привести до розвитку атеросклерозу.

Патологія характеризується утворенням холестеринових бляшок у судинах, що підвищує ризик тромбів, супроводжується підвищенням артеріального тиску і погіршенням скорочувальної здатності міокарда.

Бульйон з курячих лапок є справжнім викликом для печінки, тому не рекомендований людям з печінковою недостатністю і цирозом.

У курячих лапах виявлено гормон росту, який може призводити до розвитку деяких захворювань, зокрема аденоми передміхурової залози у чоловіків. У зв’язку з цим не рекомендується зловживати холодцем і бульйоном.

Серед протипоказань:

  • гіпотонія;
  • атеросклероз судин;
  • цукровий діабет;
  • сувора дієта.

Блюдо досить калорійне і містить близько 230 ккал у 100 мл готового відвару, що необхідно враховувати людям, які дотримуються суворої дієти. Через високу калорійність блюдо з лап не рекомендоване хворим на цукровий діабет.

Незважаючи на користь продукту для суглобів, слід проконсультуватися з лікарем щодо доцільності такого лікування. У деяких випадках краще віддати перевагу спеціальним препаратам.

Курячі лапки для суглобів: користь і шкода, рецепти

Численні дослідження показали, що курячі лапки в своєму складі містять значну кількість колагену, який сприяє відновленню молодості суглобів. Даний компонент сприяє поліпшенню кровопостачання через зміцнення судин. Також він уповільнює розвиток артриту, усуває набряки, запалення і болі.

Особливості складу

Колаген також дозволяє зупиняти розвиток захворювань аутоімунного типу. Численні дослідження за участю хворих на артрит, артроз та інші суглобові захворювання показали, що при вживанні страв з курячих лапок спостерігається зниження набряку та інших проявів хвороб. У деяких пацієнтів зовсім спостерігалася ремісія.

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

До складу курячих лапок також входить гіалуронова кислота, яка активізує процеси уповільнення старіння, тобто суглоби відновлюються і протягом значного часу зберігають свою рухливість і еластичність.

Хондроїтин сульфат – найкраще засіб лікування остеоартриту. В лапках присутні різні види мінералів – фосфор, кальцій, магній, мідь і цинк. Всі перераховані мінерали грають дуже важливу роль у загальному зміцненні організму. Відповідно, стає зрозуміло, що споживання даного продукту благотворно впливає на весь організм.

Курячі лапки в дійсності можуть стати відмінним засобом лікування і запобігання багатьох захворювань суглобів дегенеративного та дистрофічного типу. Причому даний засіб є досить недорогим. До корисних властивостей відносять такі ефекти:

  1. Активну участь у процесах вироблення білка, який є основним елементом відновлення тканин.
  2. Значний вміст колагену забезпечує молодість клітин, в тому числі і суглобових.
  3. Застосування різних страв з курячих лапок забезпечує активну регенерацію тканин хряща і кісток.
  4. Провокується вироблення суглобної рідини, що забезпечує плавну і правильну суглобову рухливість.
  5. Значний вміст заліза і кальцію забезпечує загальне зміцнення всього організму.
  6. Нормалізація артеріального тиску.

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Обмеження і протипоказання

Даний продукт повинен вживатися в розумних межах, щоб не отримати зворотний ефект замість очікуваної користі. Звернемо вашу увагу на те, що продукт є висококалорійним. При певних захворюваннях рекомендується відмовитися від використання даного продукту:

  • При ожирінні, коли дуже важливо правильно збалансувати свій раціон і скоротити кількість споживаних калорій.
  • При атеросклеротичних захворюваннях судин, а також серця.
  • При панкреатиті хронічного і гострого типу.
  • При серйозних захворюваннях нирок і печінки.
  • При гастриті гострої форми і загостреннях захворювань шлунка, а також кишечника (якщо мова йде про хронічні хвороби).

Що стосується протипоказань, то можна згадати про можливість прояву алергії на підставі індивідуальної непереносимості певних продуктів. Якщо ж протипоказань немає, рекомендується споживати не більше 100-150 грам курячих лапок протягом тижня. Даної кількості достатньо для підтримки суглобів.

Існує безліч рецептів, які дозволяють зробити курячі лапки смачнішими і привабливими.

Лапки по-східному

Лапки (0.5 кг) замочують у воді (на 10 хвилин), промиваються під струменем, залишаються просихати. Як тільки вони просохли, їх викладають на розпечену сковорідку (спочатку наливається рослинне масло). Після цього, обсмажують до формування золотистої скоринки.

Далі додають три столові ложки соєвого соусу, два зубки часнику (раніше потрібно його подрібнити), 3 грами подрібненого імбиру, також рекомендується додати одну чайну ложку цукру. Трохи протушковують, додається столова ложка оцту. Після цього все ретельно перемішується і гаситься протягом 15 хвилин. Таке блюдо подається з рисовим гарніром.

Перед приготуванням лапки потрібно очистити від жовтої шкірки, обов’язково зрізати нігті (під нігтями можуть зберігатися шкідливі мікроорганізми).

Холодець з лапок

Холодець, або холодець – унікальне блюдо, яке цінується не тільки за ситність і приємний смак, але ще і за унікальні якості впливу на суглоби.

Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за кроком

Процес приготування:

  1. Лапки повинні бути очищені від шару ороговілої тканини.
  2. Кілька разів здійснюється промивка в проточній воді.
  3. На 1,5 кг лапок додається не більше чотирьох літрів води.
  4. Варити треба на досить повільному вогні. Час варіння – не менше шести годин. Потрібно стежити за тим, щоб хрящі повністю відійшли від кісток, тоді процес варіння може вважатися завершеним.
  5. За півгодини до закінчення варіння необхідно в отриманий бульйон додати перець горошком, духмяний перець, часник, сіль і лавровий лист.
  6. Як тільки бульйон трохи охолоне, його потрібно процідити і розлити по невеликих піалах, в які вкладається незначна кількість готових лапок.
  7. Холодець застигає зазвичай в холодному приміщенні або в холодильнику. Коли він застигне повністю, подавати його можна нарізавши невеликими кубиками і приправивши хроном або гірчицею.

Суп з лапок

  • Півкілограма курячих лапок потрібно ретельно очистити і помити.
  • У каструлю наливаємо 2,5 літра води і викладаємо лапки.
  • Як тільки бульйон закипить, додаємо картоплю (8 невеликих штук, очищених і порізаних).
  • Морква (1 шт), ріпчаста цибуля (1 шт) смажимо на повільному вогні в незначній кількості масла.
  • Бульйон солимо, додаємо різні спеції за власним смаком, а також зажарку. Варимо протягом півгодини на дуже повільному вогні.

Як ми вже сказали, споживати лапки в готовому вигляді рекомендується в кількості не більше 100-150 грам в тиждень, щоб не отримати зворотний ефект.

Відмінним рішенням стане приготування одного з перерахованих страв один раз в тиждень.

Курячі лапки. Панацея для суглобів?

?

Категорії:

  • здоров’я
  • їжа
  • медицина

Оригінал взято у oleg_leusenko в Шкоду українського ХОНДРОКСИД і чим замінити хондропротектор? Деякі мої знайомі і родичі мають проблеми з опорно-руховим апаратом – захворювання хребта і суглобів, в тому числі остеоартрози, артропатії, остеохондрози, коксартроз кульшового суглоба та ін. І багато хто з них по дурості не просто не лікуються, а ще й труїли свій організм марними речовинами. Йдеться про таблетки Хондроксид. Мазі-хондропротектори допомагають, і їх багато українського виробництва (Житомир, Львів, Київ), але мова йде саме про таблетковому ХОНДРОКСИД українського виробництва. Українські таблетки, на відміну від українських капсул хондроїтин комплекс, що містять хондроїтину сульфату натрію, являють собою практично БАД. Українська упаковка коштує 150 грн. На курс потрібно не менше 2-3, а то й більше упаковок пігулок, які в кращому випадку заб’ють вам кишечник крейдою і добавками. Потім коліти, воно вам треба за свої ж гроші? Купуйте українські комплексні препарати, є і остеаль (Франція), але він дорожче, або робіть періодично ін’єкції в суглоби алфлутоп (вітяжка з морських і океанських дрібних рибок). Але це була прелюдія, хочу поділитися цікавим рецептом, випробуваним на собі і близьких, який і смачний, і корисний, а за насиченістю хондроїтином замінить будь-які таблетки. Курячі лапки: користь і шкода для суглобів, рецепти з фото крок за крокомvladbard.blogspot.com Порадили мої знайомі-кінологи, вони попутно з годуванням собак і свої кістки-суглоби лікують цими ласощами. Йдеться про курячі лапки, які пробував в загальному приготуванні птахів, але ніяк не окремим видом. Виявляється, правильно приготовану страву з цього субпродукту .. ммм. смакота і, разом з тим, лікування і профілактика багатьох хвороб!

Рецепт «Тигровий кіготь» і холодець:

1 кг курячих ніжок, попередньо почистити від шкірки, обрізати манікюр і шпори, відварити в мультиварці або просто каструлі 35-40 хвилин. Лапки злегка покриті водою. У киплячу воду кидаємо 3 бадьяна і 10 лусочок маринованого імбиру (рожевий), але можна колечка і свіжого. Без солі. Жидкість злити (це і є ваш холодець, в який потім можна додати лаврушку, перчик, гвоздику, сіль і доварити). Отварні лапки (цільні, щоб м’ясо від кістки не відходило) кладемо на сковорідку, 1 ч.л. вершкового масла (щоб не пригорати), 1 ст.л. рисового оцту (я налив оцет білого вина), 1 ч.л. цукру і темний соєвий соус (за смаком, краще не класичний, а є такий більш в’язкий, але піде будь-хто. Тільки ні в якому разі не виробництва. Зараз наші маркети забиті українськими фіндікосовими соєвими соусами. Не ризикуйте і не підтримуйте ворога. Читайте уважніше етикетки!) і тушкуємо 20-30 хвилин. Кушать лапи охолодженими, як насіння-креветки, можна з пивом? Холодець – це ваш природний хондропротектор, більш того, його засвоюваність на 90-95%, на відміну від марного українського БАДу «Хондроксид».

А тепер бонус від курячих лапок :

Користь і шкода курячих лапок :

На користь курячих лапок вперше висловилися вчені з Японії – за їхнім твердженням бульйон, приготований на цих кісточках, сприяє зниженню високого артеріального тиску.

До речі, до цього часу багато фахівців не один раз переконували нас у чудодійній силі курячого білка, який міг боротися з підвищеним тиском краще всяких лікарських препаратів. Заява японських дослідників у буквальному сенсі приголомшило громадськість.

Як виявилося, саме в складі курячих лапок присутній максимальна кількість антигіпертонічного білка.

Користь курячих лапок проявляється і в такому блюді як холодець, який відомий за рахунок вмісту корисних речовин, зокрема колагену, необхідного для підтримки здорового стану суглобів.

Крім того, готують курячі лапки і в якості добавки до різноманітних гарнірів. Наприклад, тушковані в медово-гірчичному соусі курячі лапки прекрасно поєднуються з соєвими бобами, печеною картоплею або зеленими овочами.

І якщо вам цікаво, з чим засвоюється кальцій, можна з усією відповідальністю сказати, що вживання такої страви недолік речовини буде заповнений.

Звичайно ж, курячі лапки можна згасити разом з овочами, наприклад, з кабачком або гарбузом – в результаті вийде чудове друге блюдо, яке повно вітамінів, мікроелементів та інших цінних елементів.

Таким чином, кожній людині варто вживати курячі лапки, корисні властивості яких виражаються не тільки в зниженні рівня тиску, але в поживних якостях, а також насиченістю вітамінами і мікроелементами. Щодо калорійності курячих лапок можна сказати, що їх поживна цінність становить близько 215 ккал на сто грамів субпродуктів.

  • Шкода курячих лапок
  • Енергетична цінність продукту Курячі лапки (Співвідношення білків, жирів, вуглеводів) :
  • Харчова цінність
  • вітаміни:
  • Мінеральні речовини:
  • В лапках дуже багато Холіну! Що це таке, поясню:

У тому, що за твердженням дієтологів особливо захоплюватися субпродуктами не варто, є частка правди. Це ж стосується ймовірного шкоди курячих лапок, які вживати радять не більше одного разу на тиждень, через їх чималу жирність. Білки: 19.4 г (~ 78 ккал) Жири: 14.6 г (~ 131 кКал) Вуглеводи: 0.2 г (~ 1 кКал) Енергетичне співвідношення (б | ж | у): 36% | 61% | 0% НЖК – Насичені жирні кислоти 3.92 г, Холестерин 84 мг, Вода 65.8 г, Холін 13.3 мг, Вітамін PP (Ніаціновий еквівалент) (PP) 0.4 мг, Вітамін К (филлохинон) (K) 0.2 мкг, Вітамін E (ТЕ) (E (ТЕ)) 0.27 мг, Вітамін B12 (кобаламін) (B12) 0.47 мкг, Вітамін B9 (фолієва кислота) (B9) 86 мкг, Вітамін B6 (піридоксин) (B6) 0.01 мг, Вітамін B2 (рибофлавін) (B2) 0.2 мг, Вітамін B1 (тіамін) (B1) 0.06 мг, Вітамін A (РЕ) (A (РЕ)) 30 мкг, Вітамін A (A) 0.03 мг, Селен (Se) 3.6 мкг, Мідь (Cu) 102 мг, Цинк (Zn) 0.69 мг, Залізо (Fe) 0.91 мг, Фосфор (P) 83 мг, Калій (K) 31 мг, Натрій (Na) 67 мг, Магній (Mg) 5 мг, Кальцій (Ca) 88 мг. Курячі лапки надзвичайно корисні для суглобів – вони живлять і відновлюють суглобові хрящі. При лікуванні хондропротекторами суглобів потрібно вживати Нейровитан (набір вітамінів В). Як ви помітили, вітаміни В представлені в повному спектрі в курячих ніжках. І останнє, і саме незамінна гідність цієї страви:

Не дивлячись на той факт, що холін є вітаміноподібною речовиною, його часто називають вітаміном В4. Мало хто замислювався, але перша назва більш доречна для цього елемента.

Характерною особливістю холіну вважається здатність самостійно вироблятися в організмі при наявності певних умов, в зв’язку з чим в більшості випадків органи і тканини людського тіла нестачі в цьому речовині не відчувають.

Але вік і хвороби роблять свою чорну справу і холіну стає не вистачати.

Роль холіну в нормальному функціонуванні організму велика – він приймає участь в жировому обміні, сприяє очищенню печінки від жирів, а також допомагає утворенню лецитину – цінного фосфоліпіду, що поліпшує нормалізацію холестерину і знижує ризик розвитку атеросклерозу.

Для того, щоб в організмі вироблялося достатню кількість холіну, необхідні допоміжні речовини, в якості яких просто незамінні фолієва кислота, серин, метіонін, гліцин і вітамін B12.

Ці елементи надходять з їжею, яка на них багата, вступають в реакцію один з одним, в результаті чого організм запасається холін.

А сам так званий вітамін B4 в великих кількостях є в пророщеній пшениці, пивних дріжджах, субпродуктах і яйцях (зокрема жовтку). Але деяким яйця є багато не можна. Особливо діабетикам.

На сьогоднішній день рекомендована добова норма холіну вважається близько 2000 мкг цього вітаміноподібного речовини. У випадках високих розумових навантажень, а також при стресових ситуаціях дана кількість рекомендують подвоювати.

При нестачі холіну нормальна робота нервової системи стає неможливою, тому що захисні оболонки нейронів починають руйнуватися, оголюючи нерви в прямому сенсі цього слова.

Це безпосередньо пов’язано з тим, що без вітаміну B4 перестає вироблятися ацетилхолін, який є найважливішим медіатором, що передає імпульси нейронів від одного до іншого.

В результаті ймовірне виникнення цілого ряду серйозних розладів нервової системи.

Недолік холіну змінює емоційний стан людини не в кращу сторону, роблячи його надто нервовим і дратівливим. Хворий відчуває постійну втому і у нього частішають нервові зриви.

Часто на цьому тлі починає розвиватися хронічний гастрит або діарея, особливо при зловживанні жирною їжею.

Також при нестачі холіну нерідко спостерігаються скачки артеріального тиску, погіршення роботи печінки, а зростання дітей сповільнюється.

***

Загалом, це поки все, що хотів поділитися в це тепле воскресіння. Бажаю всім здоров’я, не купуйте українських товарів, особливо фармакологічних, поменше робіть собі нерви і смокчіть курячі лапки і краще з пивом українського виробництва. Смачного!

Приготування холодцю з курячих лапок для суглобів

З недавніх пір народна медицина стала підкорювати сучасний світ. Навіть при складних захворюваннях можна знайти рецепти наших предків, засновані на лікуванні природними матеріалами. Але так чи корисні всі давні методи? І зараз йдуть гарячі суперечки на цю тему. Ось, наприклад, чи корисний холодець з курячих лапок для суглобів?

Користь і шкода холодцю для суглобів мають безліч спірних моментів. І в деяких випадках потрібно задати собі питання: «Чи готові ви пожертвувати однією хворобою заради іншої?». Чим же зумовлено таку думку і чим корисний і шкідливий холодець?

Властивості холодцю

Холодець – продукт, багатий білками. Білки виробляються з м’яса і кісток тварин. І несуть таку ж користь для кісток і суглобів людини. Як говорили предки: «Клин клином».

Крім білка до складу холодцю входить потужний елемент – колаген. Його дія дуже відомо в боротьбі зі старінням тканин шкіри.

Так як він має властивість відновлювати клітини, робити більш пружними і еластичними, цей елемент є необхідним не тільки для клітин шкіри, але і для суглобів і кісток.

Адже якщо суглоби починають втрачати свою еластичність, а кістки стираються, то це викличе безліч хворобливих відчуттів.

У цьому смачному страви присутні такі вітаміни, як A, P, C, B, а особливо ті їх різновиди, які не зникають при впливі температури. З мікроелементів тут є такі рідкісні речовини, як мідь, рубідій, бор, ванадій, алюміній і фосфор.

Холодець для суглобів вважається відмінним засобом. Найчастіше його готують з різних м’ясних або курячих частин. А на замітку, ліки при артрозі робиться саме з сушених і перемелених кісточок, зв’язок, суглобів і хрящів тварин.

Протипоказання

Користь і шкода холодцю порівнянні. На жаль, ми не можемо стверджувати, що це блюдо несе тільки користь. Холодець при артрозі є відмінним засобом. Здоровим людям не слід побоюватися застосовувати цей засіб для суглобів. Але, в рівній мірі, воно може завдати шкоди іншим органам, які вже мають деякі проблеми.

Більшою мірою цей продукт складається з тваринних жирів і вуглеводів. А це означає, що продукт є важким для шлунково-кишкового тракту:

  • Жир має властивість дуже довго перетравлюватися і засвоюватися. Суміш кісток, хрящів та іншого вимагає більших витрат шлункової кислоти для своєї обробки. Це викликає велику роботу шлунка, що може негативно позначитися при хворобах шлунково-кишкового тракту.
  • Серйозне навантаження важкий продукт несе і для печінки. А стрес цього органу впливає на роботу жовчного міхура, селезінки. Внаслідок чого можуть посилитися процеси каменеутворення і уповільнення роботи проток. Для людей з проблемами печінки краще не налягати на це блюдо.
  • Холодець багатий калоріями, що може привести до формування нових жирових клітин в організмі. Це сприяє набору зайвої ваги, що протипоказано при ожирінні. В таких випадках не дуже корисний холодець.
  • Також до складу страви входить великий відсоток холестерину. Це негативно позначається на роботі серцево-судинної системи. Небезпека несе для тих, у кого є проблеми і захворювання в цій області.

Поради щодо застосування

Звичайно, користь і шкода холодцю обумовлюються кількістю спожитої їжі і її складом.

Курячий, а особливо холодець з курячих лапок, корисний для суглобів і майже не несе шкоди іншим органам. У той час як яловичий найважче засвоюється і може нашкодити людям з вищепереліченими проблемами, особливо якщо вживати великі кісточки. Знежирений свинячий корисніше для зв’язок, в нього входить більшість колагену. Однак він багатий холестерином.

Такий необхідний для суглобів колаген знаходиться в самому желе від холодцю. Схожим за властивостями буде звичайне желе (а саме желатин). Він також перешкоджає втраті еластичності зв’язок, але при цьому є не таким жирним і калорійним.

Найменш нешкідливим (не рахуючи курячого) своїми наслідками для організму буде рибний холодець. Він замінить всі важкі м’ясні жири, але в той же час буде багатий легким білком. А також у ньому присутнє омега-3, який допомагає синтезувати елементи, які прибирають біль і запалення при лікуванні суглобів.

Рецепти

Якщо ж ви все-таки впевнені, що в застосуванні холодцю для вашого організму буде одна користь і шкода для вас незначна, то потрібно докладніше дізнатися про його приготуванні.

Найчастіше це блюдо готують із залишків курячих або м’ясних тушок, кісток, хрящів, вух, хвостів, курячих лапок і крил, голів, потрухів тощо. Вся суть полягає в систематичному, довгому варінні на малому вогні. При такому тепловій дії вітаміни залишаться в складі, а тверді речовини розпадуться.

М’ясо відокремиться від кісток, вони в свою чергу виварять всі корисні речовини, а хрящики і зв’язки стануть дуже м’якими. До речі, радять застосовувати саме хрящові кісточки, в них більше колагену і вони розварюються настільки, що їх не потрібно буде викидати. Весь цей навар і вважається найкориснішим у всьому блюді. Він повинен стати в’язким без додавання желатину і сам застигнути в холодильнику.

Готують страву протягом більш ніж 5 годин в пропорції з водою 1:2, на повільному вогні, щоб вода не випарювалася. За годину до готовності посипають приправи. Далі вилучають неїстівні залишки, а решті дають настоятися в холодильнику.

З курячих лапок

Пропонуємо вашій увазі рецепт холодцю з курячих лапок для лікування суглобів:

  1. Курячі лапки наполягаємо пару хвилин в окропі, щоб легше було очистити від забруднень.
  2. Кладемо в каструлю лапки і 2 курячі стегенця (можна використовувати одну чверть або пару ніжок).
  3. Заливаємо це 3 літрами води. Потрібно довести до кипіння бульйон, при цьому не забуваючи знімати накип. Така маніпуляція потрібна для прозорого естетичного вигляду холодцю.
  4. Ще при кипінні додаємо 1 очищену цілу моркву і 1 чисту цибулину в лушпинні (це також додасть апетитності і запаху в відвар).
  5. Далі варимо 3 години на повільному вогні. За півгодини до готовності додаємо сіль, перець.
  6. Солі можна використовувати побільше, тому що при охолодженні смакові відчуття притупляються, і сіль буде мало помітна.
  7. По закінченню часу бульйон проціджуємо і залишаємо в каструлі загуснути на повільному вогні.
  8. Курячі лапки більше не знадобляться. З стегон знімаємо м’ясо і, за бажанням, або ріжемо його, або перемелюємо.
  9. Лук викидаємо, а моркву ріжемо кружечками для прикраси (також можна використовувати помідори і яйця).
  10. Курку розкладаємо в маленькі формочки або висипаємо в одну велику посудину. Далі розкладаємо моркву, додаємо зелень і часник.
  11. Все це заливаємо бульйоном і ставимо в холодильник на ніч.
  12. Подаємо холодець охолодженим, з хроном або гірчицею.

рибний холодець

Можна використовувати рибу будь-якого сорту.

  1. Акуратно вимиваємо рибу, очищаємо від луски (її не викидаємо). Обробляємо, прибираємо тельбухи (їх викидаємо).
  2. Луску промиваємо і ставимо на вогонь до закипання. У цей час ріжемо рибу шматочками, хвіст і голову не використовуємо.
  3. Коли луска закипить, проварюємо її близько півгодини. Потім проціджуємо.
  4. Рибу викладаємо в каструлю шарами і заливаємо бульйоном від луски.
  5. Доводимо до кипіння, знімаємо піну і ставимо на повільний вогонь.
  6. По черзі додаємо очищену моркву, цибулю і зелень. Посипаємо перцем різних видів і сіллю.
  7. Все це варимо, в залежності від типу риби. Піленгас і карась варяться 30 хвилин, короп і щука близько години.
  8. Після приготування всі проціджуємо, розкладаємо рибу в формочки або глибоку тарілку. Заливаємо зверху бульйоном.
  9. Прикрашаємо зеленню, кільцями морквини, кружечками яйця. Ставимо в холодильник для застигання.
  10. Подаємо до столу з цибулею та хлібом, гірчицею або хріном.

Такі універсальні рецепти необхідно регулярно використовувати в їжу для лікування суглобів. Але якщо ви не впевнені в користі цієї страви для вашого організму, то краще утриматися від регулярного застосування. Хоча ніхто не забороняє готувати такий чудовий холодець на свята.

Думка лікарів з цього приводу не згідна. Вони стверджують, що до кожного випадку вживання холодцю для суглобів потрібен окремий підхід. Здоровій людині можна безперешкодно їсти м’ясний або холодець з курячих лапок, адже користь холодцю дійсно велика, але тим, хто має хронічні захворювання внутрішніх органів, краще проконсультуватися з лікарем.

Навіщо люди їдять курячі лапки?

На кулінарних сайтах можна побачити дуже багато рецептів приготування холодцю або бульйону з курячих лапок. Специфічний зовнішній вигляд відштовхує деяких гурманів. Може бути недаремно? Сьогодні з’ясуємо, навіщо їсти курячі лапи і чи є в них хоч якась користь для людини?

Чи може бути в них користь?

Якщо кинути оцінюючий погляд на курячі лапки, то можна взагалі не зрозуміти, який від них толк. Одні шкіра та кістки. Але, виявляється, в сухожиллях, що з’єднують суглоби, міститься колаген. Це білок, який робить нашу шкіру більш пружною і не дає їй передчасно старіти.

Якщо ми поглянемо на хімічний склад, то побачимо, що білка в лапках більше ніж жиру (19 грамів проти 14 – непоганий показник).

Найбільше в даному субпродукті міститься вітаміну В4. Він відповідає за метаболізм, роботу кишечника і печінки.

Лідер по мінеральних речовин в складі – мідь. Вона допомагає краще засвоїтися залозу і тим самим покращує показники крові. Також в період інфекційних захворювань мідь захищає нас від застуди та грипу, зміцнюючи імунітет.

Найдивовижніше, що вагітним жінкам лікарі радять включити в свій раціон відварні лапки. Так суглоби і шкіра будуть в порядку протягом усього періоду плодоношення.

Для спортсменів курячі лапки можуть виявитися відмінним доповненням до здорового раціону. Через великі навантаження, як відомо, страждають суглоби і нервова система. Вживання даного продукту дозволить відновитися після тренувань набагато швидше звичайного.

Зверніть увагу на те, що тільки після достатньої теплової обробки білок, що міститься в лапах, буде добре засвоюватися нашим організмом.

А як же шкода?

Незважаючи на велику кількість плюсів, шкода теж є. Значна частка в холестерин (аж 84 мг на 100 грамів). Тому тим, у кого є проблеми із зайвою вагою, з серцем і цукровим діабетом захоплюватися курячими лапками не варто. Намагайтеся частіше разу на тиждень не вживати даний продукт (і не більше 150 грамів на порцію).

Інші протипоказання:

  • захворювання, пов’язані з нирками і печінкою;
  • гострі форми гастриту, виразки;
  • можлива алергічна реакція на колаген (і таке буває);
  • панкреатит.

Які страви можна приготувати з даного субпродукту?

  • холодець (класичне блюдо)
  • бульйон або супчик
  • запечені лапки в духовці з картоплею
  • лапки по-китайськи з соєвим соусом.

Холодець з курячих лапок

Leave comment