Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Рекламні ролики захлинаючись розповідають про зачарований аромат розчинної кави.

Якби виробники чесно вказали на упаковці склад продукту, на перше місце треба було б поставити харчову добавку E 340. Саме цієї речовини в напої чи не більше, ніж кавових зерен.

Назва продукту

  • Назва речовини калію фосфати закріплено в ГОСТ 31687-2012.
  • У європейську кодифікацію добавок антиоксидант внесений під індексом Е 340 (Е-340).
  • Міжнародний синонім – Potassium phosphates.
  • Інші назви:
  • харчові Монофосфат калію;
  • ортофосфат калію;
  • калій фосфорнокислий;
  • Monokaliumphosphat (німецькі);
  • phosphate de monopotassium (французькі).

Тип речовини

Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосуванняХарчова добавка входить в групу антиоксидантів (підгрупа фосфати).

Калію фосфати – це калієві солі ортофосфорної кислоти. Під загальною назвою розуміють:

  • калій фосфорнокислий 1-заміщений E 340 (i), формула KH2PO4;
  • 2-заміщений E 340 (ii), водна і безводна форми, формула K2HPO4 або K2HPO4 ∙ H2O;
  • 3-заміщений Е 340 (iii), водний і безводний, формула K3HPO4.

Останню форму в харчовій промисловості використовують вкрай рідко.

Отримують антиоксидант шляхом нейтралізації ортофосфорної кислоти карбонатом або хлоридом калію з заключною очищенням і кристалізацією (або виправними).

Добавка Е 340 є синтетичною.

Властивості

Показник Стандартні значення
Колір Білий
Склад Калієва сіль ортофосфорної кислоти
Зовнішній вигляд Порошок (тільки форма Е 340 i), кристалічна речовина, гранули.
Запах Відсутній
Розчинність Добре у воді; не розчиняється в спирті і інших органічних рідинах
Вміст основної речовини Від 97-98%
Смак Кислий
Щільність 2,564 г / см³
Інші Слабо гігроскопічний (i) або гігроскопічен

Упаковка

Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосування

  • Тришарові паперові мішки (просочені або непросочені);
  • Продуктові мішки;
  • Альтернативна тара (наприклад, картонні навивні барабани).

Харчова добавка повинна бути попередньо поміщена в мішок-вкладиш з поліетилену.

Максимальна вага однієї пакувальної одиниці 25 кг.

Застосування

Добавка E 340 дозволена до застосування в Україні і країнах ЄАЕС, США, Канаді, Австралії, Великобританії, країнах ЄС.

Безпечна добова доза вважається 70 мг / кг ваги людини.

Застосування фосфатів калію аналогічно фосфатам натрію (Е 339). Речовина запобігає окисленню і підсилює дію інших антиоксидантів.

Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосування

  • Регулятор кислотності, поліпшувач смаку в газованих напоях (пепсі-кола, спрайт і подібні), лікери, кондитерських виробах;
  • Стабілізатор забарвлення в зелених овочах, які піддаються термічній обробці, за рахунок підтримки нейтрального рівня pH (7-7,5 одиниць);
  • Відбілювач при виробництві цукру;
  • В пастеризованому і стерилізованому молоці для підвищення стійкості до нагрівання;
  • Сіль-плавитель при виготовленні плавлених сирів;
  • Загустувач в консервованих овочах, фруктах;
  • Джерело калію в заквасці для житнього хліба, рідких дріжджах, напоях для спортивного харчування;
  • Розпушувач в сухих вершках, яєчному порошку, цукровій пудрі і подібних продуктах;
  • Сполучний і вологозберігаючий агент в ковбасах, м’ясному і рибному фарші;
  • Емульгатор при виготовленні морозива.

До складу продуктів добавку Е 340 вводять в невеликій кількості (від 1 до 30 г).

Найбільше фосфатів калію в розчинній каві і газованих напоях.

Інші галузі використання:

  • Косметична (зубні пасти);
  • Фармацевтика (в складі ліків для профілактики і лікування гипофосфатемії);
  • Мікробіологія (вирощування цвілевих грибів для подальшого отримання пеніциліну);
  • Виробництво добрив;
  • Побутова хімія (рідкі миючі засоби);
  • Виробництво каучуку (тільки Е 340 (iii)).

Користь і шкода

Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосування

  • Харчова добавка Е 340 м’якше діє на слизову оболонку шлунка, ніж інші представники підгрупи. При вживанні малої дози може регулювати кислотно-лужний баланс. Надмірне вживання викликає діарею, руйнівно діє на мікрофлору кишечника.
  • Фосфати калію мають легкий сечогінний дію. За рахунок регулювання рідини в тканинах нормалізують артеріальний тиск, стабілізують роботу серця і судин.
  • В організмі людини співвідношення фосфору і кальцію приблизно 1:2. Обидва макроелементи знаходяться переважно в зубах і кістках і функціонально пов’язані між собою. На відміну від ортофосфорної кислоти, яка руйнує зубну емаль, фосфати калію перешкоджають розвитку карієсу. У той же час порушення співвідношення фтору і кальцію в бік збільшення першого, може спровокувати розвиток остеопорозу. Американські вчені (університет штату Іллінойс) пов’язують крихкість кісток у підлітків з вживанням великої кількості пепсі-коли і подібних напоїв. Саме в цих продуктах міститься найбільше синтетичних фосфатів.

Перевищення припустимої норми споживання добавки E 340 провокує утворення кальцієвих бляшок на стінках судин, підвищує ризик інфарктів та ниркової недостатності.

Основні виробники

Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосування

Із зарубіжних виробників ключовим гравцем на ринку харчових фосфатів калію, що відповідають стандарту ЄС, є китайська компанія Mingzhi Phosphate Chemical Co., Ltd. (М Дзянгін).

Фахівці групи «Кедр» (незалежна екологічна експертиза) вважають харчову добавку Е 340 канцерогеном.

Офіційних даних з цього приводу немає. СанПин і МОЗ визнають добавку цілком безпечною.

Поки ведуться суперечки, споживачеві варто подбати про здоров’я. Від ранкової чашечки кави відмовлятися не варто (бажано вибрати натуральний продукт!). А ось газовані напої з раціону краще виключити.

Харчова добавка Е340 – небезпечна чи ні

Солі ортофосфорної кислоти застосовуються при виробництві багатьох продуктів. Вони позначаються виробниками як харчова добавка Е340. Бачачи цей код на упаковці, споживачі цікавляться, чи не приносить вона шкоди і чи не є небезпечною.

Зміст:

  • Що таке Е340
  • Де застосовується харчова добавка Е340
  • Чи небезпечна добавка

Що таке Е340

Калійна сіль ортофосфатної кислоти Н3РО4 відноситься до антиоксидантів і стабілізаторів. Інша назва речовини – фосфорнокислий калій.

Добавку Е 340 отримують шляхом хімічної реакції нейтралізації ортофосборної кислоти з хлористим калієм або їдким калієм. Основні властивості солі:

  • Відтінок – білий;
  • Перебуває у вигляді порошку або гранул;
  • Запаху немає;
  • Чудово розчиняється в воді і нерозчинні в спирті, ефірах;
  • Присмак – злегка кислий;
  • Погано вбирає воду.

Зазвичай речовина упаковується в багатошарові просочені паперові мішки. Іноді продається в навивних барабанах. У роздрібну торговельну мережу не надходить. В одному мішку буває не більше 25 кг фосфату.

Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосування

Де застосовується харчова добавка Е340

Область застосування речовини аналогічно добавці Е339. Воно не допускає окислення і псування харчового продукту.

Антиоксидант додається в їжу завдяки таким корисним функціям:

  • регулює рівень кислотності алкогольного і безалкогольного напою;
  • стабілізує відтінок зелених овочів, які піддаються тепловій обробці;
  • покращує зовнішній вигляд цукру;
  • підвищує стійкість молока до високих температур;
  • впливає на процес виробництва плавленого сиру;
  • сприяє загусненню фруктової консервації;
  • є джерелом калію в заквасці;
  • розпушує сухі вершки, яєчний порошок, цукровий буряк, пудру та інші сипучі продукти харчування;
  • утримує і пов’язує вологу в різних видах фаршу;
  • виконує функцію емульгатора в процесі виготовлення морозива.

В 1 кг готового продукту може бути від 1 до 30 г цієї солі. Клінічні дослідження підтверджують, що ця кількість не є небезпечною. Найбільше добавки міститься в розчинних кавових напоях.

Ось які інші галузі використання добавки:

  • в косметиці – під час виробництва зубної пасти;
  • в фармакології – при виробництві ліків для лікування дефіциту фосфору;
  • в процесі вирощування цвілевих грибів;
  • в виробництві мінеральних добрив;
  • в виробництві гігієнічних засобів для домашнього господарства.

Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосування

Чи небезпечна добавка

Стабілізатор дозволений у всіх країнах ЄС, в Австралії і в деяких азіатських державах. Даних про країни, де він заборонений, немає.

Споживачів цікавить, скільки ортофосфата калію може надходити в організм. Безпечною дозою вважається 70 мг на кілограм ваги. Ця кількість не викликає негативних наслідків для людини.

Таку речовину складно визнати шкідливим чи корисним. При надходженні його в організм в малих дозах воно має позитивний вплив. Але його шкідливість зростає з підвищенням дозування.

  1. E340 в невеликих кількостях регулює лужно-кислотний баланс. Це означає, що її додають в деякі ліки. Але у великих дозах користі від неї немає: вона викликає пронос через негативний вплив на мікрофлору.
  2. Фосфорні солі калію мають сечогінну дію. Якщо вживати їх багато, вони провокують зневоднення. Небезпека Е-340 в тому, що вона здатна викликати порушення електролітного балансу.
  3. В організмі кальцію в 2 рази більше, ніж фосфору. Вони знаходяться в зубній і кістковій тканинах і пов’язані між собою. Фосфати в надмірній кількості здатні приводити до розвитку остеопорозу. Цей зв’язок довели дослідження американських вчених.
  4. Добавка Е-340 шкідлива ще й тому, що при її надмірному попаданні в організм провокує формування бляшок з кальцію на стінках судин. Цим підвищується ризик розвитку атеросклерозу, інфаркту та інсульту. Через високий рівень фосфатів страждають і нирки (є ризик розвитку ниркової недостатності).
  5. На думку української дослідницької групи «Кедр», Е340 є канцерогенною речовиною. Офіційних даних, які могли б підтвердити або спростувати це припущення, немає.

Медики і дієтологи радять вибирати здорові і екологічно чисті продукти. Особливо це стосується кави. В розчинних кавових напоях міститься велика кількість Е340. Зловживання ними здатне викликати небезпечні наслідки.

Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосування

Харчова добавка Е340 має неоднозначний вплив на здоров’я людини. При наявності алергічної схильності краще відмовитися від продуктів з її змістом. Існують безпечні альтернативні рішення урізноманітнити раціон без шкоди для організму.

Подивіться відео про найшкідливіші і безпечні добавки:

Е340 – Фосфати калію

Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосування

Речовина, яка виступає в класифікаційній таблиці харчових добавок під маркувальним шифром Е-340, є продуктом, що належить до категорії консервантів з антиоксидантними властивостями. Маючи та ще ряд якостей, Е340 масштабно використовується в різних галузях промисловості, зокрема, харчовій.

  • Походження: 2-синтетичне;
  • Категорія добавки: консервант зі стабілізуючими властивостями;
  • Небезпека: вкрай низького рівня;
  • Синонімічні назви: E340, фосфат калію, фосфати калію.

Загальна інформація

Ortofosфат калію, як ще називають цей продукт, має певні фізико-хімічні характеристики.

Серед властивостей фізичного плану зазначається форма, в якій Е340 переважно перебуває – це порошок (гранульований або ж кристалічний), що має білий колір. Крім білого, продукт може бути абсолютно безбарвним.

У етанолі добавка практично не розчинна, зате в воді розчиняється досить добре. Не має запаху.

Е-340 – результат взаємодії кількох речовин. Це карбонат або хлорид калію, калій їдкий і кислота фосфорна. Завдяки певним реакціям, виходить неорганічне з’єднання, іменоване фосфат або ортофосфат калію. Являє собою, власне, ефіри і солі кислот фосфорних.

Задіюється Е-340 в продуктах харчування як емульгатор, а також регулятор кислотності. Затребуваний продукт і як стабілізатор. Багато виробників застосовують добавку для фіксації забарвлення і як агента, що утримує вологу.

У застосуванні виступають відразу три основних види Е-340, зокрема, в промисловості харчовій. Це Е340 (i), Е340 (ii), Е340 (iii). Якщо розглядати хімічні формули, то Е340 (i) можна представити у вигляді KH2PO4. K2HPO4 – це Е340 (ii), а K3PO4 – це Е340 (iii).

Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосування

Вплив на організм

Шкода

Існують певні параметри, при перевищенні яких фосфат калію стає небезпечним. Так, при надмірному використанні в раціоні продуктів, що містять Е340, можуть виникати негативні симптоми в області шлунково-кишкового тракту.

Ще одним побічним ефектом є підвищення в крові рівня холестерину.

Як канцероген, Е-340 (хоча це твердження тільки деяких дослідників) може викликати патології онкологічного плану.

Користь

В адекватних дозах фосфати калію переробляються організмом нормально, всмоктуючись з шлунково-кишкового тракту.

Деякі особливості фосфатів калію ставлять їх у ряд корисних компонентів. Вони, наприклад, сприяють процесу обміну речовин, а також є співучасниками в постачанні організму енергією.

У більшості органів і систем фосфати беруть участь в найважливіших ферментативних і метаболічних процесах. Підтримують вони й рівновагу кислотно-лужну.

До того ж, запобігають утворенню карієсу зубів.

Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосування

Використання

Е-340 має досить широкий спектр використання. Виробники продуктів застосовують фосфати при виробництві борошна, в кондитерці, а також у виробах хлібобулочних.

Знаходить застосування добавка в молочній і м’ясній промисловості, у виготовленні плавлених сирків, десертів, у виробництві безалкогольних напоїв і розчинної кави.

Не обходиться без Е340 і рибна галузь (фарші, філе, пасти, заморожені ракоподібні, необроблена риба тощо).

Ефективний продукт і як стабілізатор забарвлення. У зв’язку з цим використовується при термічній обробці овочів для збереження і насичення їх природного кольору.

У медичній галузі Е340 застосовується для виробництва деяких лікарських препаратів.

Використовують Е-340 і в галузі миючих засобів, наприклад, шампунів і мила.

Законодавство

Законодавство багатьох країн, в тому числі України, дозволяє застосування добавки з індексом Е340 у своїх виробництвах.

Фосфати калію (Е340)

Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосуванняФосфати або ортофосфати калію – це харчова добавка, що має властивості антиоксиданту, стабілізатора смаку і кольору, освітлювача та емульгатора. Дуже багато цієї речовини міститься в розчинній каві, завдяки якому він має характерний стійкий аромат і незабутній смак. Що ж насправді являє собою ця харчова добавка? Які корисні властивості вона несе організму людини, і як її вживання впливає на здоров’я? Відповіді на ці та інші питання можна знайти в наступній статті.

Особливості добавки, фізичні і хімічні властивості

ГОСТом 31687-2012 закріплено загальноприйнята назва цієї харчової добавки – калію фосфати. У міжнародній класифікації вона найбільш відома як Е340.

До інших найменувань даної речовини відносяться: Potassium phosphates – міжнародна назва, ортофосфати калію, монофосфат калію харчовий, калій фосфорнокислий, Monokaliumphosphat – німецька назва, phosphate de monopotassium – французьке ім’я.

Ця речовина відноситься до групи антиоксидантів і являє собою солі калію і ортофосфорної кислоти. Ця синтетична добавка отримується при реакції ортофосфорної кислоти з хлоридом калію або його карбонатом. Після цього відбувається очищення і кристалізація, або випарювання.

Існує три різновиди фосфатів калію: 1 – заміщений калій фосфорнокислий Е340 (I) з молекулярною формулою KH2PO4, ортофосфат калію 2 – заміщений Е340 (II) водного і безводної форми з хімічними формулами K2HPO4 і K2HPO4-H2O відповідно, і фосфат калію 3 – заміщений Е340 (III) з молекулярною формулою K3HPO4. Причому остання форма практично не використовується при виробництві продуктів харчування.

Фосфати калію зазвичай мають білий колір, кристалічну, порошкоподібну або гранульовану форму. У деяких випадках здатні добре вбирати вологу з повітря, добре розчиняються у воді, але практично не розчинні в етанолі та інших рідинах. Ця харчова добавка не має запаху, але має кислуватий присмак.

Найчастіше дану речовину застосовують в якості емульгатора, стабілізатора і регулятора кислотності. Також часто її використовують як фіксатор кольору і елемент вологи.

Основні виробники та розфасовка продукту

Цю харчову добавку Е340 виробляють як в Україні, так і за кордоном. В Україні випуском такого синтетичного речовини займається підприємство «Реатекс», зареєстроване в Києві.

Із зарубіжних виробників можна виділити китайську компанію з міста Дзянгін Mingzhi Phosphate Chemical Co Ltd.

Незалежні експерти з екологічної групи «Кедр» вважають фосфати калію шкідливими канцерогенами, хоча офіційні джерела спростовують цю інформацію. На думку МОЗ та СанПіН, харчова добавка Е340 є безпечною для життя і здоров’я людини.

Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосуванняДля упаковки даної речовини використовуються:

  • просочені або непросочені багатошарові паперові пакети;
  • мішки для продуктів;
  • інша упаковка: навивні картонні барабани.

Перед пакуванням таку харчову добавку розфасовують у поліетиленові водонепроникні мішки. Максимальна вага мішків з фосфатами калію становить двадцять п’ять кілограмів.

Використання фосфатів калію

  • Дозволена харчова добавка Е340 до вживання не лише в Україні, а також в країнах Євросоюзу, Сполучених Штатах Америки, Австралії, Канаді та Великобританії.
  • Максимально безпечною дозою речовини є сімдесят міліграмів продукту на добу на кожен кілограм маси людського тіла.
  • Застосовуються ортофосфати калію в тих же якостях, що і фосфати натрію, активно виявляючи свої антиоксидантні властивості і посилюючи дію інших антиокислювачів.
  • Фосфати калію застосовуються для виробництва різних продуктів харчування, при цьому демонструючи різні властивості:
  • для лікарських засобів, кондитерських виробів та безалкогольних напоїв, таких як спрайт, фанта, пепсі-кола, добавка Е340 є підсилювачем смаку і регулятором кислотності;
  • для овочів зеленого забарвлення, особливо тих, які піддаються високим температурам, використовується як стабілізатор кольору;
  • при виготовленні цукру проявляє властивості освітлювача і відбілювача;
  • при пастеризації і стерилізації молока використовується як стабілізатор, підвищуючи їх термостійкі якості;
  • при виготовленні плавленого сиру використовується в якості солі-плавника;
  • затребуваний як затверджувач при консервації фруктів і овочів;
  • застосовується як джерело калію в рідких дріжджах, заквасці для приготування житнього хліба, а також в напоях, призначених для спортивного харчування;
  • в цукровій пудрі, яєчному порошку, сухих вершках та інших схожих продуктах використовується як розпушувач;
  • проявляє вологозберігальні та зв’язуючі властивості при виготовленні м’ясних фаршів, різних ковбас;
  • у виробництві морозива виступає як емульгатор.
  1. Харчова добавка Е340: що це таке, небезпечна чи ні, вплив на організм, застосуванняНайбільшим вмістом фосфатів калію відрізняється швидкорозчинна кава і солодкі газовані напої.
  2. У складі продуктів зазвичай міститься не більше тридцяти грамів цієї речовини.
  3. Використовується добавка Е340 і в інших сферах промисловості:
  • фармацевтичної – в складі різних лікарських препаратів;
  • побутової хімії – компонент шампунів, мила та інших миючих рідин, а також для пом’якшення води;
  • косметичної – входить до складу зубних паст;
  • мікробіологічної – застосовується у вирощуванні грибів цвілі, для подальшого виробництва пеніциліну;
  • при отриманні каучуку – компонент електролітів при емульсійній полімеризації;
  • при виробництві добрив.

Корисні і небезпечні властивості харчової добавки Е340

Небезпечна чи корисна така добавка впевнено сказати неможливо. Вона настільки ж шкідлива, наскільки і безпечна. У нормальних дозах її вживання не викликає ніяких відхилень, в той час як перевищення норми призводить до неприємних наслідків для здоров’я.

Фосфати калію значно м’якіше, ніж інші представники даної підгрупи, впливають на слизові оболонки кишечника і шлунка. При помірному споживанні вони сприяють регулюванню кислотно-лужного балансу в організмі. У той же час їх надлишок призводить до руйнування корисної мікрофлори кишечника, розладів шлунково-кишкового тракту, діареї.

Харчова добавка Е340 має сечогінний ефект, нормалізує водно-сольовий баланс в організмі, стабілізує артеріальний тиск, покращує роботу серцево-судинної системи.

Співвідношення кальцію і фосфору в організмі становить приблизно 2 до 1. Вони взаємопов’язані між собою і містяться в великій кількості в кістках і зубах. Давно відомо руйнівне вплив на зубну емаль ортофосфорної кислоти. Її калійні солі, навпаки, запобігають розвитку карієсу і сприяють зміцненню кісток.

Однак порушення балансу кальцію і фтору, при збільшенні першого, часто є причиною остеопорозу. Вчені пов’язують сильну крихкість кісток у дітей та підлітків з вживанням ними підвищених доз солодких газованих напоїв, вміст фосфатів в яких значно велике.

Зловживання даною харчовою добавкою та відхилення її норм в більшу сторону призводять до утворення атеросклеротичних бляшок, підвищуючи рівень холестерину в крові. Це, в свою чергу, є причиною виникнення ниркової недостатності та інфарктів.

Фосфати калію – це синтетична харчова добавка, яка виступає в якості стабілізатора, емульгатора, відбілювача і антиоксиданту при виробництві продуктів харчування. На упаковках тих продуктів, до складу яких вона входить, знаходиться маркування Е340.

Цей матеріал не вважається небезпечним для здоров’я людини та у допустимих дозах навіть приносить користь. Але її зловживання загрожує неприємними наслідками, особливо в дитячому та підлітковому віці.

Не варто зловживати солодкими газованими напоями і швидкорозчинною кавою, в яких міститься велика кількість фосфатів калію.

Технологічні функції: регулятор кислотності, вологоутримуючий агент, стабілізатор, розпушувач, емульгуюча сіль, фіксатор забарвлення, синергист антиоксидантів, живлення для дріжджів.

Синоніми: дигідроортофосфат калію, монокалійфосфат, монокалієва сіль ортофосфорної кислоти, дигідрофосфат калію, калій фосфорнокислий однозаміщений; англ.

potassium dihydrogen phosphate, monobasic potassium phosphate, monopotassium monophosphate, potassium acid phosphate, potassium biphosphate; нім. Monokaliumphos-phat, Kaliumdihydrophosphat; фр.

phosphate de monopotassium.

CAS № 7778-77-0.
емпірична формула KH2PO4.
Мол. м. 136,09.
органолептичні властивості Безбарвні кристали або білий гранульований чи кристалічний порошок без запаху, слабо гігроскопічний.
Фізико-хімічні властивості Хороше розчинення у воді; нерозчинний в етанолі.
отримання Взаємодією фосфорної кислоти з їдким калієм, карбонатом калію або хлоридом калію.
специфікації показник FNP5 FCCIV ГОСТ 4198-75 * х.ч. ч.л.а. ч.
Зміст осн. в-ва, %, не менше 98,0 98,0 99,5 99,0 98,0
Втрати при сушці, %, не більше 2,0 1,0 0,2 0,5 1
По-ва, не розчин. в воді, %, не більше 0,2 0,2 0,002 0,005 0,01
Фториди, мг/кг, не більше 10 10
Загальний азот, %, не більше 0,001 0,001 0,002
Сульфати, %, не більше 0,002 0,005 0,01
Хлориди, %, не більше 0,0005 0,001 0,002
Залізо, %, не більше 0,001 0,002 0,003
Натрій, %, не більше 0,05 0,05 Чи не норм.
Кальцій, %, не більше 0,005 0,01 0,01
As / Pb / тяж. мет., мг/кг, не більше 3/10/30

Харчовий антиоксидант Е340. Ортофосфати калію. Шкода і властивості Е340

Е340 (1, 2-х і 3-х захищений харчовий антиоксидант) зазвичай використовується в галузі виробництва продуктів харчування, де він виконує роль стабілізатора, розпушувача, вологоутримуючого агента та регулятора кислотності.

Крім того, особливі властивості харчового антиоксиданту Е340 обумовлюють часте застосування даної добавки в якості емульгуючої солі, синергиста антиоксидантів, фіксатора забарвлення, а також живильного середовища для дріжджів.

Фізичні властивості харчового антиоксиданту Е340 зумовлені способом його отримання – зовні добавка представляє собою кристалічний або білий гранульований порошок без запаху, при цьому має слабку гігроскопічність. Е340 отримують в результаті взаємодії фосфорної кислоти з їдким калієм, хлоридом або карбонатом калію.

Згідно з міжнародними гігієнічними нормами максимально дозволена доза харчового антиоксиданту при виробництві продуктів харчування становить не більше 70 мг/кг. Однак в Україні кількість добавки, яка дозволена для деяких видів харчової продукції, обмежується 5 г/кг.

Зазвичай харчовий антиоксидант Е340 використовується при виготовленні плавлених сирів і їх аналогів, борошняних кондитерських і хлібобулочних виробів, розпушувачів для випічки, напоїв.

Крім того, цю речовину додають у сухе молоко і вершки, де воно виступає як стабілізатор.

У процесі виробництва житніх заквасок і рідких дріжджів Е340 виконує роль джерела мінерального живлення.

Нерідко можна зустріти різноманітні безалкогольні напої, як для звичайних споживачів, так і спеціальні – для спортсменів. Такі продукти штучно мінералізуються за допомогою ортофосфатів калію.

Молочні вироби (згущене молоко, морозиво, стерилізоване молоко, молоко концентроване з вмістом сухих речовин не більше 28%, кисло-вершкове масло, свіжий сир) містять значну частину Е340.

Те ж саме можна сказати і про рибному фарші сурімі, фруктовому льоду, лікеро-горілчаних виробах.

Крім того, нерідко застосовують харчовий антиоксидант Е340 при виготовленні борошна, десертів, концентратів бульйонів і супів, сиропів для молочних коктейлів. Е340 присутній у складі рідких бродять напівфабрикатів, яєчної суміші для омлетів, сухих сніданків, необробленої риби та рибного філе, креветочної та рибної пасти, м’ясних продуктів, а також заморожених ракоподібних.

Як важливий компонент Е340 використовується при промисловому виробництві миючих засобів (зокрема мила і шампунів), а також для пом’якшення води. У медичній сфері ця речовина входить до складу препаратів, які призначені для профілактики та лікування гипофосфатемії.

Шкода харчового антиоксиданту Е340

Однак, незважаючи на всі позитивні якості, не можна не згадати про можливу шкоду харчового антиоксиданту Е340. Як правило, негативний вплив даної добавки проявляється при надмірному вживанні продуктів, що містять Е340.

Основними симптомами надлишку даної синтетичної речовини в організмі є різні розлади шлунково-кишкового тракту, а також зміни рівня холестерину в крові. Крім цього, деякі фахівці стверджують, що шкода харчового антиоксиданту Е340 обумовлена також його канцерогенними, а отже ракоутворюючими, властивостями.

Е340 – Фосфати калію

Е340 (фосфати калію) – харчова добавка, яка використовується в харчових продуктах як регулятор кислотності, емульгатор, стабілізатор, вологоутримуючий агент, фіксатор забарвлення. Крім того, добавка Е340 може посилювати дію антиоксидантів.

За своїми фізичними властивостями фосфати калію являють собою кристалічний або гранульований порошок від безбарвного до білого кольору. Добавка Е340 добре розчиняється у воді, але не розчинна або погано розчиняється в етанолі.

З точки зору хімії, фосфати калію є солями і ефірами фосфорних кислот.

У харчовій промисловості використовують 3 типи фосфатів калію:

  • Добавка Е340 (i) – ортофосфат калію 1-заміщений (Monopotassium orthophosphate) з хімічною формулою KH2PO4;
  • Добавка Е340 (ii) – ортофосфат калію 2-заміщений (Dipotassium orthophosphate) з хімічною формулою K2HPO4;
  • Добавка Е340 (iii) – ортофосфат калію 3-заміщений (Tripotassium orthophosphate) з хімічною формулою K3PO4.

У промислових масштабах фосфати калію отримують шляхом взаємодії ортофосфорної кислоти з гідроксидом калію або карбонатом калію.

Фосфати беруть участь у забезпеченні організму енергією, обміні речовин, сприяють важливим метаболічним і ферментативним реакціям практично у всіх органах і тканинах.

Також фосфати калію підтримують кислотно-лужну рівновагу в організмі і грають важливу роль у нирковій екскреції іонів водню. Фосфати калію добре всмоктуються зі шлунково-кишкового тракту і переробляються організмом.

При перевищенні розумних доз добавка Е340 може викликати діарею.

Фосфати калію є речовинами, які перешкоджають розвитку зубного карієсу, тому можуть входити до складу зубних паст.

У харчовій промисловості добавка Е340 може використовуватися в таких продуктах, як хлібобулочні та кондитерські вироби, безалкогольні напої, молочна продукція. Фосфати застосовуються як солі-плавники при виробництві плавлених сирів. Добавка Е340 дуже часто зустрічається в розчинних кавових напоях.

Добавка Е340 показала хороші результати при використанні як стабілізатор зеленого забарвлення овочів, які піддаються термічній обробці. Монофосфат калію підтримує кислотність середовища близько pH = 7 (нейтральне середовище), що оптимально для збереження забарвлення.

Добавка Е340 входить до переліку дозволених харчових добавок в Україні та багатьох інших країнах.

Leave comment