Харчова добавка Е460: що це таке, з чого роблять, користь і шкода, небезпека для здоров’я

Целюлозою називають органічну речовину з сімейства полісахаридів, що є головною складовою частиною клітинних оболонок рослин. У міжнародній класифікації харчових добавок целюлозі присвоєно індекс Е460, вона входить до групи стабілізаторів, загусників і емульгаторів.
Загальна характеристика Целюлози
- Назва целюлоза походить від латинського cellula (клітка, клетушка); речовина має тверду, стійку, але при цьому еластичну структуру, не розчиняється у воді і при нагріванні не руйнується.
- Хімічна формула [С6Н7О2(OH)3]n.
- Різновиди:
- Целюлоза мікрокристалічна (Microcrystalline cellulose);
- Целюлоза в порошку (Powdered cellulose);
Виглядає як білий порошок або як дрібні прозорі кристали без смаку і запаху. Сировиною для отримання целюлози служать задерев’янілі волокна висохлих рослин.
Як харчова добавка, Е460 виконує функції стабілізатора і текстуризуючої речовини, запобігає комкуванню і злежуванню продуктів харчування.
Целюлоза в природі
У більшості тварин целюлоза не розщеплюється в організмі через відсутність необхідних для цього ферментів.
Однак багато травоїдні і найпростіші (наприклад, жуйні тварини та равлики) можуть перетравити целюлозу, тому що мають спеціальні мікроорганізми, які каталізують гідроліз целюлози.
Кінцевим продуктом такого гідролізу є глюкоза, яка може використовуватися жуйними тваринами.
Целюлоза – дуже міцне з’єднання, здатне зберігатися без зміни дуже довго. Вона не розчиняється у воді навіть при кип’ятінні.
Отримання Целюлози
У промислових масштабах целюлозу отримують методом варіння тріски сульфітним, натронним і сульфатним способом. Останній – найбільш поширений на сьогоднішній день, тому що придатний для отримання целюлози з будь-якої сировини рослинного походження.
Користь і шкода Е460
В організмі людини целюлоза являє собою баластну речовину, яка не всмоктується і не засвоюється, при цьому в значній мірі знижує калорійність харчових продуктів, не змінюючи органолептичні властивості.
Целюлоза позитивно впливає на обмінні процеси організму, нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту, знижує ймовірність виникнення як доброякісних, так і злоякісних новоутворень.
Добавка Е460 не є небезпечною для здоров’я, тому допустима добова норма її вживання не встановлена.
Застосування Целюлози в промисловості
В якості харчової добавки-стабілізатора Е460 у своєму складі целюлозу мають молочні продукти (особливо зі зниженою калорійністю), кондитерські та хлібобулочні вироби, соуси.
Крім харчової промисловості, целюлозу використовують в медицині як наповнювач лікарських препаратів, адгезивні стоматологічні матеріали, санітарні серветки, косметичні препарати (креми, емульсії, барвники).
У хімічній промисловості целюлоза застосовується як згущувач, для отримання пористих матеріалів, як сорбент, у виробництві гуми і поліуретанів, керамічних виробів тощо.
Використання Е460 в Україні
На території України дозволено використання целюлози як безпечної для здоров’я харчової добавки.
Харчова добавка мікрокристалічна целюлоза і целюлоза в порошку (Е460) – користь і шкода
Відомий жарт про ковбасу з тирси не так вже далекий від істини. М’ясний продукт роблять, звичайно, не з відходів лісопильного виробництва. У справу йде основний хімічний компонент деревини – целюлоза.
У клітинних стінках хвойних і листяних рослин знаходиться до 60% речовини. Особливо багато його в бавовнику (до 93%).
Назва продукту
Харчова добавка зареєстрована в європейській кодифікації під номером E 460. Продукт включає дві речовини:
- Целюлоза мікрокристалічна, синоніми: Е 460 (i), microcrystalline cellulose (міжнародний), МКЦ;
- Целюлоза в порошку, синоніми: Е 460 (ii), powdered cellulose (міжнародний), порошок целюлози.
Тип речовини
Національний стандарт 32770-2014 відносить добавку Е 460 до групи емульгаторів. При розчиненні в воді целюлоза утворює гель, стійкий до нагрівання. У ряді продуктів виконує функцію наповнювача, освітлювача, запобігає злежуванню сипучих речовин.
За хімічною будовою целюлоза – лінійний гомополісахарид, побудований із залишків β-D-глюкози.
Добавку Е 460 (i) отримують шляхом реакції взаємодії рослинних волокон α-целюлози з водою в присутності мінеральних кислот, частіше соляної або азотної. Очищений від олигосахаридів продукт сушать і подрібнюють.
Порошкову целюлозу Е 460 (ii) виділяють з очищених волокон бавовняного линта або хвойної деревини.
Обидва види мають практично однакові властивості, структуру і сферу застосування.
Властивості
Показник | Стандартні значення |
Колір | Білий або світло-жовтий, допускається сіруватий відтінок |
Склад | Залишки D-глюкопіранози, домішки: лігніни; емпірична формула (С6Н10О5)n, де число мономерів від 300 до 1000 |
Зовнішній вигляд | Сипучий або дрібнокристалічний порошок |
Запах | Відсутній |
Розчинність | Хороша в іонному середовищі (розплавлених солях); не розчиняється у воді і органічних рідинах |
Вміст основної речовини | Проте 97% для Е 460 (i), не менше 92% для Е 460 (ii) |
Смак | Відсутній |
Щільність | 200-700 г/дм³ |
Інше | Висока гігроскопічність, термостабільність |
Упаковка
Добавку Е 460 упаковують у стандартні багатошарові паперові або харчові мішки з додатковим поліетиленовим вкладишем.
Як БАД, целюлоза надходить у роздрібний продаж. Тару вибирає виробник. Зазвичай використовують:
- Фольговані або прозорі поліетиленові пакети;
- Коробки картонні з додатковим вкладишем;
- Банки пластикові.
Застосування
- Поліпшення консистенції, плинності продукту;
- Зниження втрати маси, збільшення виходу готового виробу;
- Збагачення продуктів баластними волокнами;
- Збільшення терміну зберігання сипучих продуктів за рахунок запобігання їх злежування.
- У хлібобулочні вироби МКЦ включають для тривалого збереження м’якості продукту, зниження калорійності.
- Добавку Е 460 можна зустріти в складі майонезів, кетчупів, збитих вершків, твердих сортів сиру.
- Іноді целюлозу додають в морозиво для запобігання утворенню кристалів льоду.
- Тиксотропні властивості, стійкість до нагрівання дозволяють застосовувати добавку Е 460 у виготовленні термостабільних кондитерських фруктових начинок.
Одним з основних споживачів харчового емульгатора є м’ясопереробна галузь. Целюлоза мікрокристалічна входить у рецептуру ковбасних виробів.
Внесення 1% добавки до ваги сировини дозволяє знизити втрати при термічній обробці, до 14% збільшує вихід готового виробу без зниження смакових якостей.
Додавання нерозчинної у воді целюлози до сосискового фаршу запобігає деформації готового продукту при варінні.
У м’ясних консервах добавка Е 460 виступає в ролі баластного наповнювача.
Порошкова целюлоза активно застосовується у фармацевтичній галузі як наповнювач при виготовленні різних лікарських форм. Використання добавки E 460 обумовлено широким спектром можливостей:
- підвищує сипкість гранульованих порошків;
- за рахунок зв’язування мас дозволяє виготовляти таблетки методом прямого пресування, це підвищує їх хімічну чистоту і міцність;
- покращує ковзання капсул і стійкість забарвлення.
Важливий напрямок застосування целюлози – виготовлення біорезорбційних медичних виробів, включаючи імплантати. Препарати, здатні розсмоктуватися в організмі людини, беруть участь у регенерації тканин, не викликаючи відторгнення і повністю виключаючи побічні ефекти.
Добавка дозволена у всіх країнах. Добова норма не встановлена.
Користь і шкода
Харчова добавка Е 460 не засвоюється в організмі.
Є припущення, що частинки розміром менше 120 мкм можуть всмоктуватися в стінки травної системи. В цілому ж целюлоза – типове баластна речовина.
Цінність продукту на споживчому ринку обумовлена його високими сорбційними якостями. Целюлоза ефективно очищає травну систему від токсинів, може зв’язувати і виводити з організму іони важких металів, радіонукліди.
До позитивного моменту слід віднести властивість добавки Е 460 сповільнювати всмоктування в кров сахарози.
Користь продукту безсумнівна, але захоплюватися порошками МКЦ не варто. Речовина не є селективним сорбентом. Добавка разом зі шлаками адсорбує і виводить вітаміни, мінерали, макро- і мікроелементи.
Великі дози мелкокристалічної целюлози дратують кишечник, провокують розвиток тривалого запору. Уникнути проблеми можна, збільшивши добове споживання води.
Основні виробники
БАДи на основі целюлози випускають українські фармацевтичні компанії: ЗАТ «ФПК ФармВІЛАР», ТОВ «КоролевФарм», «Евалар». Всі вони працюють на сировину, що поставляється переважно з Китаю і Індії.
В Україні добавку Е 460 для потреб харчової, косметичної, фармацевтичної галузей виробляє підприємство «Прогрес». Підприємство було створено в 1933 році для виготовлення боєприпасів.
- BASF (Німеччина);
- Ming Tai Chemical Co., LTD. (Тайвань);
- Xi’an Wharton Bio-Tech Co., Ltd. (Китай);
- DFE Pharma (Індія).
Виробники БАДів рекламують целюлозу як ефективний продукт для зниження ваги. Дія речовини, як і будь-якої клітковини, засноване на здатності розбухати в шлунку, створюючи відчуття ситості. Не варто забувати, що вплив нерозчинних рослинних волокон на організм мало вивчено.
Чи бувають корисними харчові добавки?
Думка широко поширене, але не цілком вірне. Є добавки, які не тільки не завдають шкоди організму, але навіть здатні принести користь для здоров’я. Ось про таких добавках і хотілося б розповісти.
З чого виготовляються нешкідливі добавки? Вихідним матеріалом для виробництва нешкідливих «е» -добавок є наступні речовини: рослини сімейства імбирних, зокрема – куркума, кам’яновугільна смола, смоли дерев сімейства акацієвих, червоні водорості (виробництво загусники).
Нешкідливі добавки виготовляють в основному з спецій.
Деякі добавки виробляють за допомогою синтезу з рослинної сировини, виділенням певного елемента, наприклад, натрієвої солі з альгінової кислоти, шляхом реакції відновлення винної кислоти.
Корисні добавки
Є добавки, які володіють корисними властивостями щодо злоякісних клітин. Це е-100, е-129, е-306.
- Так е-100 сприяє загибелі ракових клітин без негативного впливу на здорові тканини.
- Е-129 в результаті проведених досліджень довела здатність знижувати до 40% ризик появи раку шлунка.
- А е-306 зменшує ймовірність онкозахворювань завдяки здатності зв’язувати вільні радикали.
Добавки е-407 і е-414 сприяють виведенню з організму важких металів. Застосовуються в кондитерському виробництві для виготовлення цукерок, кондитерських виробів, пастили, глазурі, печива, морозива, молочних продуктів, безалкогольних напоїв.
Яблучна кислота, е-296, використовується як підсилювач смаку кондитерських виробів разом з ароматизаторами. Вона нешкідлива і підтримує тонус організму.
Чи не друзі, але й не вороги
Рожевий колір ковбаси виходить завдяки добавці е-120.
У наступних харчових добавок не виявлено сприятливого впливу на організм, але разом з тим вони і не несуть шкоди здоров’ю.
Це, наприклад, е-120, яка надає приємний рожевий колір ковбасним виробам. Матеріал виробництва – жуки кошенілі.
Або барвник е-133, виготовлений з кам’яновугільної смоли. Сфера застосування – морозиво і безалкогольні напої. Добавка може принести шкоду людям, які не переносять аспірин, але для інших цілком нешкідлива.
Емульгатор, барвник коричневого кольору е-150a. Добавку отримують з цукру шляхом нагрівання і розкладання, використовують в алкогольних напоях і десертах. Те, що вихідною сировиною є цукор, може викликати деяку настороженість, але насправді барвник не є небезпечним. Правда, варто знати, що в великій кількості е-150a може викликати розлад шлунка.
З моркви, кукурудзи і пальмового масла отримують добавку е-160, інакше – каротин. Її додають в майонези, йогурти, сири, в хлібобулочні вироби. Е-160 надає продукції жовтуватий окрас. Добавка, яка використовується в кількості, передбаченій технологією, нешкідлива для організму. У фармацевтиці концентрат каротину використовують для виготовлення препаратів для очей.
Хімічна сполука, яка присутня в організмі будь-якої людини – цитрат натрію. Промисловим шляхом це з’єднання отримують при взаємодії лимонної кислоти і натрієвої солі, це не що інше, як добавка е-331. Нешкідливий компонент, додається у безліч продуктів, щоб перешкоджати їх самоокисленню.
Тут же можна згадати і про е-471, яка за хімічним складом схожа на тваринний жир. Вона природним чином засвоюється організмом.
Добавки є практично у всіх готових продуктах.
E-316 отримують з цукрової тростини, буряка, кукурудзи. Має властивості антиоксиданту, таким чином, може захистити продукти від окислення і зміни кольору.
Її додають в м’ясо, рибу, хліб, використовують в хлібобулочних виробах і в кондитерському виробництві. Для здорового організму е-316 не представляє шкоди.
Можна згадати у зв’язку з цим, що деякі експерти згадують про допустиму норму споживання, вона становить: 5 мг на 1 кг ваги на добу.
У порошкоподібних продуктах – наприклад, цукровій пудрі, порошкових супах, використовують е-470. Завдяки цій добавці в сумішах не виникає грудок. Шкідливих впливів е-470 на організм не робить.
Тут же варто згадати і діоксид кремнію, е-551. Так само, як е-470, вона застосовується для запобігання злежування сухих сумішей, відомостей про шкоду такої добавки немає.
У тісто для макаронів, хліба та інших продуктів додають е-474, пластифікатор тесту. Добавка визнана нешкідливою багатьма країнами.
Також нешкідливий лецитин, е-476. Харчова добавка рослинного походження, застосовується для виготовлення шоколаду та інших кондитерських виробів.
А ось сполука, присутня в добавці е-503, може бути небезпечною, але тільки сама по собі. Емульгатор, який використовується в кондитерському виробництві, при додаванні в вироби шкоди організму не несе.
Чи реально запам’ятати всі ці добавки, та й чи потрібно? Depositphotos
У напоях, соусах і сирах використовується е-1450, ефір крохмалю та солі октенілянтарної кислоти, з’єднання повністю засвоюється організмом і не робить на нього ніякого шкідливого впливу.
Інші модифіковані крохмали, е-1414 і е-1442, можна віднести до нешкідливих.
Хоча компонент добавки е-1414 може викликати алергічну реакцію, але тільки у людей з індивідуальною сприйнятливістю.
Як бачите, список харчових добавок, які нешкідливі, а в деяких випадках і корисні для організму, досить великий. Тому, володіючи широко представленою інформацією про ці невід’ємні компоненти сучасної харчової культури, не варто ставитися до них різко негативно. Адже саме ці добавки допомагають забезпечити «хлібом насущним» величезну кількість людей.
Харчова добавка Е466 – небезпечна чи ні
У харчовій промисловості широко застосовуються загусники. Серед них – харчова добавка Е466. Споживачам необхідно знати повну інформацію про цю речовину, потенційну небезпеку чи шкоду від його вживання.
Зміст:
Що таке Е466
Так називається карбоксиметилцелюлоза (або Carboxymethyl cellulose). Відноситься до загусників продуктів. Розчин цієї речовини – клейка і в’язка рідина. Ступінь в’язкості рідини повністю залежить від кількості гідроксильних груп. Нормальний показник заміщення – це від 0,65 до 0,95.
Додавання карбоксиметилцелюлози в воду дозволяє отримувати розчини різного ступеня в’язкості. Користь цієї властивості в тому, що виробник може значно поліпшити органолептичні і смакові якості продукту харчування. З хімічної точки зору Е 466 – це поліелектроліт.
У лабораторії добавка E 466 отримується шляхом реакції монохлоруксусної кислоти і алкілцелюлози.
До основних рис добавки:
- колір – білий, іноді світло-бежевий;
- за зовнішнім виглядом це волокнистий порошок (іноді гранули);
- запаху у цієї речовини немає;
- добре розчиняється в холодній, гарячій воді і лугах;
- смак – відсутній;
- добре стійкий до світла.
На підприємства харчової промисловості ця речовина надходить в паперових багатошарових мішках, барабанах. У них обов’язково знаходиться поліетиленовий вкладиш для захисту від надходження вологи.
Де застосовується харчова добавка Е 466
Ця речовина застосовується в широких сферах діяльності людини. Воно дозволяє вирішувати багато технологічні завдання у виробництві продуктів:
- створення різних розчинів з певною ступенем густоти;
- створення псевдопластичних розчинів;
- освіта гелів.
Ось в яких продуктах міститься цей загущувач:
- продукти швидкого приготування;
- соуси;
- морозиво;
- начинки для кондитерських виробів;
- желе;
- мармелад;
- плавлені сирки;
- молочні десерти;
- вершки і сметана;
- ароматизовані йогурти;
- рибні консерви.
Крім того, карбоксиметилцелюлоза входить до складу оболонок для різноманітних виробів з м’яса і риби. Добавка має корисну властивість: вона утримує вологу, захищає від висихання харчового продукту. При розморожуванні харчові волокна не пошкоджуються.
Споживачам необхідно знати, скільки карбоксиметилцелюлози може безпечно перебувати в продукті. Нормальна кількість – 8 г на кілограм. У складі оболонки для харчового продукту його може бути трохи більше.
Така речовина може бути і в складі деяких косметичних продуктів і засобів побутової хімії:
- зубних пастах;
- кремах для гоління;
- гелях для душу;
- шампунях.
У фармацевтичній промисловості добавка застосовується для створення захисної оболонки для таблеток. Карбоксиметилцелюлоза виявляється і в очних краплях.
Чи небезпечна харчова добавка
Карбоксиметилцелюлоза, потрапляючи в організм, не робить негативних наслідків для здоров’я. Її розглядають як джерело харчових волокон. Речовина відноситься до помірно небезпечних.
Вплив на організм і, зокрема, на травний тракт, мало вивчено. Доведено, що вживання більше 5 г Е-466 небезпечно для травлення, тому що може викликати посилення перистальтики.
Це провокує розвиток хронічних проносів. Вони небезпечні розвитком сильного зневоднення.
Деякі українські дослідники стверджують, що ця речовина може мати канцерогенні властивості. Втім, наукові матеріали на цю тему не опубліковані. Неясно, чи може модифікована целюлоза провокувати алергічні реакції в організмі, отруєння.
Деякі фахівці стверджують, що карбоксиметилцелюлоза, яка надходить на вітчизняні підприємства харчової промисловості, є генно-модифікованою, а тому шкідливою для здоров’я. При цьому вони плутають ГМО (які дійсно шкідливі) і модифіковану речовину.
Застосовувана добавка має змінену молекулу целюлози. Її шкідливість перебільшена. Е-466 не має жодного відношення до генної інженерії. Тому вона не впливає на геном людини і не провокує розвиток важких патологій.
Карбоксиметилцелюлоза – це загущувач, який відноситься до умовно безпечних для здоров’я людини. Вона дозволена у всіх країнах. На сьогодні немає інформації про те, що в будь-якій державі її не можна використовувати. Якщо ж у споживача є сумніви щодо безпеки цієї хімічної речовини, він може вибрати альтернативний продукт харчування, в якому немає E-466.
Подивіться відео про Е-добавки:
Консерванти: користь чи шкода? – BioFoodLab
Добавки з індексом (E-200 – E-299) відповідають за безпеку товарів, запобігаючи розмноженню бактерій або грибків. Консерванти – це невід’ємна складова практично всіх продуктів, представлених на полицях магазинів. Ще б пак, адже вони:
- Зберігають «товарний вигляд» продукту
- Захищають від окислення і псування
- Зупиняють процеси бродіння
- Виступають як регулятори кислотності
- Продовжують термін придатності
- Є антиоксидантом
З користю для виробника розібралися, а як же вплив на здоров’я споживача?
Консерванти бувають натуральними і синтетичними. Серед останніх також є кілька безпечних для здоров’я людини, тому ми умовно розділимо їх на НЕБЕЗПЕЧНІ і безпечні.
Для початку розглянемо БЕЗПЕЧНІ консерванти, дозволені на території:
E234 – низин, поліпептидний антибіотик, схвалений Європейським союзом (ЄС) і використовується в якості протигрибкового консерванту в харчових продуктах. Це хімічна речовина утворюється при ферментації під час росту бактерії Lactococcus lactis. E234 може бути також отриманий природним шляхом – наприклад, з молока.
Е202 – сорбат калію є потужним консервантом, який пригнічує ріст бактерій і грибів. Ця добавка обходиться виробникам дуже дешево, тому вона поступово починає витісняти інші консерванти з складів продуктів. Дієтологи не проти, оскільки світова спільнота визнала цей консервант нешкідливим і безпечним для людини.
Е270 – добавка, відома як молочна кислота. Головною її особливістю є здатність зберігати продукти харчування більш тривалий термін.
Причина пролонгації криється в блокуванні процесу розмноження і подальшому розвитку хвороботворних мікроорганізмів або шкідливих грибків.
Молочну кислоту дозволяється застосовувати в необмежених кількостях на законодавчому рівні не тільки на території, але й усього Євросоюзу.
Е260 – оцтова кислота, яка відрізняється різким ароматом і використовується в основному в приготуванні консервів, маринадів і соусів, наприклад, майонезу.
Е260 володіє сильними антибактеріальними властивостями, але є певна група людей, для яких цей консервант протипоказаний.
Лікарі не рекомендують його пацієнтам із запаленнями слизової оболонки шлунка, виразками та запаленнями органів травної системи.
Е220 – діоксид сірки активно застосовують у виробництві м’ясних виробів, а також у процесі заготовок фруктів і овочів та виробництва різноманітних напоїв, зокрема вина.
До речі, вин без сірчистого ангідриду не буває! Навіть так звані органічні й біодинамічні вина, які часто виробляються взагалі без добавок, містять його в мінімальних кількостях, адже він виробляється в процесі дріжджового бродіння.
Про це писав ще відомий хімік Луї Пастер, який присвятив виноробству кілька серйозних досліджень. Крім того, діоксидом сірки можна «заразитися» – багато фермерів обробляють газом склади і самі фрукти ще в процесі вирощування.
І навіть якщо добросовісний виробник закуповує сировину у перевірених постачальників, перехресне зараження все одно може вразити навіть не оброблений продукт. У такому випадку виробник зобов’язаний вказувати на етикетці інформацію про те, що продукт може містити залишкові кількості діоксиду сірки *
- * Згідно з технічним регламентом Митного союзу «Вимоги безпеки харчових добавок, ароматизаторів та технологічних допоміжних засобів» (ТР ТЗ 029/2012), вміст діоксиду сірки в харчовій продукції в кількості менше 10 мг / кг (л) оцінюється як залишкові кількості, що не роблять консервуючого ефекту.
- Е 220 на державному рівні дозволено для вживання в країнах ЄС, оскільки володіє третім класом небезпеки і не шкодить організму при помірному вживанні.
- Тепер розглянемо консерванти, вкрай небажані для вживання:
Е213 – активний компонент бензоату кальцію видобувається з відходів нафтопереробної галузі, тому він заборонений. Обмежене застосування допускається в окремих країнах Європейського Союзу, Канаді та США.
Е214 – етілпарабен рідко застосовується в харчовій промисловості через високий ризик розвитку алергій, але його все ж можна зустріти в деяких йогуртах та кондитерських виробах. Заборонено через свій канцерогенний ефект.
Е222 – це добавка, відома, мабуть, усім кондитерам. Гідросульфіт натрію додається в желе, морозиво, повидло і джеми.
На етикетках упаковок сушених фруктів, м’яса, ковбас, рибних продуктів харчування, консервованих і свіжоморожених овочів і фруктів також можна побачити присутність гідросульфіта натрію.
Це практично незамінна речовина для виготовлення напівфабрикатів на грибному і картопляному основі, а також рідких пектинів. Е-222 є сильним алергеном, при вживанні в їжу у великих концентраціях консервант викликає серйозні алергічні реакції, особливо небезпечний для астматиків.
Також гідросульфіт натрію може викликати захворювання шлунково-кишкового тракту. У США неправильне використання добавки Е-222 на сирих продуктах призвело до кількох летальних наслідків, через що була накладена найсуворіша заборона на використання гідросульфіта натрію в харчовій промисловості.
Згідно з директивою Європейського Союзу про небезпечні речовини (67/548 / CEE) добавка Е-222 відноситься до класу небезпечних хімічних речовин. Хоча вона і є сильною отрутою, гідросульфат натрію дозволений для застосування в українській харчовій промисловості, АЛЕ із суворим дотриманням технології.
Е223 – піросульфіт натрію стимулює розвиток алергічних реакцій, викликає захворювання шлунково-кишкового тракту. При контакті з кислотами виділяє токсичний газ. При попаданні в очі може викликати пошкодження.
Часто використовується для виробництва напівфабрикатів з ягід, мармеладу, пастили, соків, сидру і томатної пасти. Дана речовина дозволено для використання в Україні та країнах ЄС в помірних кількостях, але заборонено в США.
Е237 – речовина негорюча, але при цьому, працюючи з форміатом натрію, забороняється куріння і відкритий доступ до вогню. Раніше в Україні допускалося застосування консерванту при виробництві лимонадів та інших безалкогольних напоїв, а також для виготовлення рибних та овочевих маринадів і в якості замінника солі. Зараз Е237 заборонений.
Чому ж деякі небезпечні речовини досі не заборонено для використання в Україні та в усьому світі?
Офіційна позиція така: небезпечних харчових добавок у нас немає – вони заборонені, не використовуються, не виробляються та не ввозяться в Україну. Правда, мали місце випадки, коли заборонені до застосування харчові добавки потрапляли до нас в складі деяких імпортних продуктів сумнівного походження.
Зокрема, контролюючими органами виявлялися факти використання заборонених харчових добавок в складі соусів, приправ, спецій і прянощів.
Очевидно, консервант був внесений в ікру добувної риболовецької артілі.
Тому краще відмовитися від придбання вказаних продуктів на ринках, а також в тих випадках, коли вони мають неповну або підозрілу фабричне маркування (або не мають її зовсім), або незвичайне, надто яскраве забарвлення.
Підводячи підсумки, фахівці в сфері харчування вважають, що не можна однозначно стверджувати, що харчові добавки – це погано.
У якихось випадках переважає користь (як для споживача, так і для виробника), адже консерванти дозволяють продуктам довше зберігати свіжість, вітаміни і потрапляти до вас на стіл красивими і корисними.
Безумовно, ці добавки допустимі до вживання тільки в разі, коли вони свідомо безпечні і у споживача немає приводу для занепокоєння.
Але є й інша сторона. Вживання продуктів з консервантами з графи «НЕБЕЗПЕЧНІ» варто скоротити до мінімуму, а краще виключити зовсім.
Від цього ви нічого не втратите – благо, на українському ринку останнім часом з’являється все більше корисних продуктів від сумлінних виробників, для яких здоров’я споживачів – не порожній звук.
Уважніше читайте етикетки, не бійтеся витрачати на побудову раціону свого часу і кошти, будьте вибагливі у виборі продуктів і пам’ятайте, що корисне харчування – це інвестиція в майбутнє вашого здоров’я і довголіття.
Е 460 (харчова добавка): шкода для здоров’я людини, таблиця застосування
Натуральність ковбасних виробів, сосисок, сардельок і шпікачок давно споживачами ставиться під сумнів, і це не випадково, оскільки в них часом містяться десятки різних харчових добавок, що створюють смак м’яса. Однією з досить спірних за своєю цінністю і безпеки є добавка Е 460. Якої шкоди вона може принести організму, навіщо використовується в харчовій промисловості, де зустрічається?
Причиною настороженого ставлення споживачів до цієї речовини є те, що за кодом «Е 460» ховається целюлоза мікрокристалічна. Той самий елемент, який активно вводиться в БАДи для схуднення, що обіцяють притупити почуття голоду за рахунок заповнення шлунка.
Та сама целюлоза, яка виготовляється з рослинних волокон листяних дерев, а також бавовнику, тому слова про тирсі в ковбасі мають під собою певну частку правди. Сама по собі целюлоза є представником полісахаридів, входить в оболонку рослин.
Харчова добавка Е 460 виступає в ролі стабілізатора, емульгатора і згущувача. Переважно вона запобігає злежуванню, освітлює суміш і застосовується як наповнювач.
У целюлози може бути органічне походження – це добавка Е 460 (II), яку отримують через переробку хвойної деревини.
А ось добавка Е 460 (I) це синтетична речовина, основу якої складають рослинні волокна, які зазнали впливу мінеральних кислот, але за своїми якостями вони однакові.
Традиційний вид целюлози це порошок, який при розчиненні у воді перетворюється в щільний гель. Ні кольору, ні запаху у речовини немає, як і смаку. Стійкість до високих температур абсолютна.
Харчова промисловість цінує цю речовину за багатофункціональність, яка покриває потенційну шкоду харчової добавки Е 460. Таблиця, подана нижче, допоможе розібратися в задачах, які ставляться перед целюлозою в різних продуктах:
Куди вводять? | Навіщо використовують? |
хліб, здоба | тривале збереження м’якості |
морозиво | запобігання утворенню крижаних кристалів |
кондитерські фруктові начинки | підвищення стійкості до високих температур |
ковбасні вироби, сосиски та ін. | збільшення виходу готового виробу, запобігання деформації при варінні |
м’ясна консервація | баластовий наповнювач |
Якщо в хлібобулочних виробах, джемах, конфітюрах і навіть морозиві целюлоза ще представляє певну цінність як стабілізатор, то в м’ясних продуктах її користь дуже сумнівна.
Переважно вона допомагає знизити базові витрати, залишивши виробника в виграші: споживач, який купив ковбасу з целюлозою, з 100 г виробу отримає зовсім не 100 г м’яса.
Як показали проведені дослідження, целюлоза підвищує вихід готового продукту на 14%, що досить істотно.
Що стосується того, якої шкоди для людини добавка Е 460 може представляти, то деякі фахівці вважають, що вона нешкідлива: ця речовина дозволена до використання в харчовій промисловості у багатьох країнах. Не існує навіть гранично допустимої норми її споживання. До того ж, існує думка про певну ступінь користі целюлози:
- володіє потужними адсорбуючими властивостями, збирає на себе шкідливі речовини і виводить їх з організму;
- уповільнює процес всмоктування сахарози в кров.
Крім того, целюлоза – це баластні речовини, яке виводиться в незмінному вигляді, і з цієї причини нашкодити воно сильно не може. Ніяких токсичних або канцерогенних якостей у неї немає.
І все ж, як сорбент, целюлоза зовсім селективна, тому витягти з організму вона здатна не тільки шкідливі, але і корисні елементи.
Регулярне її вживання призводить до дефіциту вітамінів і мінералів, а також до частих запорів і подразнення кишечника.
З цієї причини лікарі радять не захоплюватися продуктами, у складі яких вона присутня, та обов’язково дотримуватися водного балансу при їх вживанні.
Список Е добавок (емульгаторів) шкідливих для здоров’я
Одна і та ж компанія може виробляти три категорії одного і того ж продукту:
- для внутрішнього використання;
- для експорту в інші країни;
- для вивозу в країни, що розвиваються.
Тому зустріти небезпечні і шкідливі Е добавки можна практично скрізь, тільки питання в тому, що одні Е небезпечні, а інші менш небезпечні. Але необхідно намагатися не вживати в їжу продукти з шкідливими Е.
Уважно варто придивитися до деяких продуктів, у яких можуть міститися шкідливі добавки. Ця продукція заборонена для реалізації в розвинутих країнах.
- Заборонені: Е121, Е123, Е240, Е103, Е107, Е125, Е127, Е128, Е140, Е153-155, Е160d, Е160f, Е166, Е173-175, Е180, Е182, Е209, Е213-219, Е225-228, Е230-233, Е237, Е238, Е241, Е263, Е264, Е282, Е283, Е302, Е303, Е305, Е308-314, Е317, Е318, Е323-325, Е328, Е329, Е343-345, Е349-352, Е355-357, Е359, Е365-368, Е370, Е375, Е381, Е384, Е387-390, Е399, Е403, Е408, Е409, Е418, Е419, Е429-E436, Е441-444, Е446, Е462, Е463, Е465, Е467, Е474, Е476-480, Е482-489, Е491-496, Е505, Е512, Е519, Е521-523, Е535, Е537, Е538, Е541, Е542, Е550, Е554-557, Е559, Е560, Е574, Е576, Е577, Е580, Е622-625, Е628, Е629, Е632-635, Е640, Е641, Е906, Е908, Е909-911, Е913, Е916-919, Е922, Е923, Е924b, Е925, Е926, Е929, Е943a, Е943b, Е944-946, Е957, Е959, Е1000, Е1001, Е1105, Е1503, Е1521
- Якщо ви побачили такі добавки, то купувати цей товар МОЖНА!
Є ще багато різних шкідливих добавок, що не позначаються літерою Е. Наприклад: «рідкий дим» у великих дозах є дуже сильним канцерогеном, який викликає ряд небезпечних захворювань, таких як рак і алергія.
Рідкий дим входить до складу таких продуктів, як шпроти, кетчуп, соуси для барбекю та інше.
Звичайно, у маленьких дозах «рідкий дим» не є небезпечним, але якщо його додавати по чуть-чуть, то вже змінюється смак. М’ясні копчені або напівкопчені продукти, які «коптилися» за допомогою рідкого диму, мають яскравий помаранчево-коричневий колір, у той час як продукт, копчений нормальним димом, має явно виражений коричневий колір. Смак виробів з рідким димом значно відрізняється від натурально копчених.
Відомий жарт про те, що ковбасу роблять з туалетного паперу, не так уже й далеко від істини. За одкровенням одного з працівників м’ясопереробної промисловості, відсоток вмісту власне м’яса в м’ясних виробах не перевищує п’яти відсотків. Це і пельмені, і консерви, і ковбаса, і сосиски – все це містить не більше п’яти відсотків м’яса.
А що ж ми їмо у вигляді інших 95%? Звичайно, не в буквальному сенсі туалетний папір, але це недалеко від істини. Целюлоза мікрокристалічна – ось що нам продають сьогодні під видом м’яса і багатьох інших продуктів. Харчова добавка Е 460 видобувається з деревини. Процес обробки рослинних волокон деревини перетворює її в білий сипучий порошок без смаку і запаху.
Щось схоже на борошно, тільки з дерева.
Харчова добавка Е460: що це і як впливає на організм
Як же отримують мікрокристалічну целюлозу, і для чого вона, власне, потрібна? Деревину замочують у воді, а потім шляхом впливу азотної і / або соляної кислоти отримують мікрокристалічну целюлозу.
Далі цей порошок упаковують в мішки і відправляють на харчові виробництва. Цікаво, що на упаковці (з метою використання даного продукту) зазначено, що він призначений для «збагачення продуктів баластними волокнами».
Тобто, висловлюючись більш звичною мовою, для того, щоб обдурити споживача.
Однією з головних сфер застосування мікрокристалічної целюлози є м’ясопереробна промисловість. Як уже сказано вище, все, що продається під виглядом м’яса, самого м’яса в своєму складі майже не містить. Сучасна хімічна промисловість дозволяє створити симуляцію будь-якого смаку – хоч апельсина, хоч яловичини.
Однак одного симулятора смаку недостатньо. Потрібен якийсь базовий компонент для створення неприродного рафінованого продукту. І саме тут на допомогу приходить мікрокристалічна целюлоза. Дешевий у виробництві продукт, який невибагливий до умов зберігання і транспортування.
Саме добавка Е 460 є основою для більшості так званих м’ясних продуктів. Її беруть за основу при створенні ковбас, сосисок, пельменів, консервів і так далі. Це баласт, як правильно помічено в описі цієї добавки.
Далі мікрокристалічну целюлозу присмачують підсилювачами смаку, загусниками, барвниками, симуляторами запаху і так далі. У підсумку виходить продукт, який практично не відрізняється від натурального.
Саме так проводиться більшість перероблених м’ясних продуктів – мікрокристалічна целюлоза в поєднанні з емульгаторами та загусниками створює потрібну консистенцію, що створює ілюзію натурального продукту, а смак, колір і запах забезпечується різними ароматизаторами та смаковими добавками.
Головна функція мікрокристалічної целюлози – збільшення обсягу продукту і / або його збереження. Крім використання в м’ясопереробній промисловості Е 460 активно застосовується і при виготовленні хлібобулочних виробів, що дозволяє не втрачати масу продукту при термічній обробці.
Справа в тому, що втрата маси при термічній обробці (наприклад, при випічці хліба) – це природний процес. Але проблема в тому, що це зменшує масу і об’єм продукту і, як наслідок, знижує його вартість. А для виробника це неприпустимо.
Додавання мікрокристалічної целюлози, яка зберігає свій об’єм при термічній обробці, дозволяє зберегти обсяг і масу продукту, а значить – продати його дорожче.
Цікаво, що інформація про додавання «баластного наповнювача» поступово просочується в маси, тому виробники стали транслювати чергову брехню про те, що, оскільки мікрокристалічна целюлоза не засвоюється в організмі людини і виходить в незмінному вигляді, то вона, нібито очищає кишечник і шлунково-кишковий тракт від токсинів.
Не виключено, що так воно і є. Але, як завжди буває в подібних випадках, привселюдно розказано про користь, але промовчали про шкоду. Справа в тому, що особливості мікрокристалічної целюлози в тому, що їй все одно, що виводити з організму, – вона просто «вичищає» все.
І разом зі шлаками і токсинами вона виводить вітаміни, мінерали і так далі, виснажуючи організм. А враховуючи, що продукти, що містять Е 460, самі по собі і так не містять практично нічого корисного, то такі продукти харчування тільки завдають шкоди організму, позбавляючи його корисних речовин.
Також варто відзначити, що висока концентрація Е 460 забиває кишечник і може призводити до запорів та утворення калових каменів. Тут також замовчується, що сорбуюча якість мікрокристалічної целюлози проявляється лише тоді, коли вона вживається в помірних кількостях.
А в тій концентрації, в якій вона міститься в продуктах харчування, вона тільки забиває кишечник, порушує його перистальтику і призводить до проблем з шлунково-кишковим трактом.
Ще одна хитрість харчових корпорацій – дієтичні продукти. Це різні йогурти, каші швидкого приготування, десерти і так далі. Так, ті самі, де на упаковці часто можна бачити дівчину спортивної зовнішності з ідеальною фігурою.
Ось вже де застосування Е 460 розгорнулося на повну. Так як ця добавка не засвоюється організмом, вона дозволяє створити продукт, який при своєму великому обсязі і вазі буде, як це пишуть на упаковці, «низькокалорійним».
Простіше кажучи, мрія будь-якого ненажери – є і не товстіти. Саме це дозволяє зробити додавання мікрокристалічної целюлози. Тільки ось до здорового дієтичного харчування такої баластовий порожній продукт не має ніякого відношення.
Він просто створює відчуття повноти шлунку, при цьому забиваючи кишечник і виводячи з організму корисні речовини.
Формально добавка Е 460 вважається нешкідливою, тому що при раціональному її використанні вона дійсно не здатна заподіяти критичний шкоди. Але при тому безконтрольному її додаванні в продукти, що спостерігається на сьогоднішній день в харчовій промисловості, говорити про її нешкідливість просто не доводиться.
Е460 – Целюлоза
У статті описана харчова добавка (антизлежувач і антікомкователь, диспергуюча речовина, текстуратор, емульгатор) целюлоза мікрокристалічна (Е460, клітковина, МКЦ), її застосування, вплив на організм, шкода і користь, склад, відгуки споживачів антизлежувач і антікомкователь Україна ЄС Україна
Целюлоза або клітковина – це природний полісахарид, що складається з декількох сотень або тисяч молекул ß-глюкози. Добавка Е460 існує в двох модифікаціях:
- Е460 (i) целюлоза мікрокристалічна (МКЦ);
- Е460 (ii) целюлоза в порошку.
Обидві ці різновиди виділяють з рослинної сировини. У хвойних і листяних породах дерев целюлози міститься близько 60%, в бавовнику – до 93%.
Мікрокристалічна форма целюлози має меншу молекулярну масу, утворюється в результаті більш глибокого розщеплення деревних волокон.
Порошкоподібну целюлозу отримують виділенням з рослинної сировини без проведення процесу гідролізу. Продукт ретельно очищають від супутніх речовин і подрібнюють.
Целюлоза використовується для виробництва паперу, картону, штучних волокон, плівок, ліків; є харчовою добавкою з емульгуючими, що наповнюють, стабілізуючими функціями. Два вищевказаних виду добавки E460 перешкоджають злежування сухих продуктів харчування, утворення в них грудок.
Целюлоза (клітковина) є баластовим харчовим речовиною, яка не засвоюється організмом через відсутність специфічних ферментів, але обов’язково має бути присутня в щоденному харчовому раціоні. Добавка Е460 покращує скорочення мускулатури кишечника, сприяє активізації процесу перетравлення їжі, виводить з харчового тракту шлаки і токсини.
Великим попитом користуються біологічно активні добавки – концентрати целюлози (клітковини). Незважаючи на безліч корисних функцій, зловживати харчовими волокнами небажано, так як разом з токсинами і шлаками можуть виводитися корисні компоненти їжі, які просто не встигнуть всмоктатися в кишечнику.
У зв’язку з відсутністю токсичності максимальна концентрація целюлози в раціоні не регламентується. Целюлозу додають до харчових продуктів у всіх без винятку країнах.
Целюлоза входить до складу майонезів, твердих сирів, збитих вершків, кетчупів. Існують сорти морозива, до яких додають Е460 для запобігання появи крижаних кристалів. Також клітковину вводять у фруктові начинки для додання їм необхідної текстури.
МКЦ широко використовується у м’ясопереробній галузі при виробництві м’ясних консервів, варених ковбасних виробів і сосисок. Кількість добавки E460 регламентується технологічними схемами, конкретними технічними умовами. Наприклад, в сухій сироватці допускається максимальний вміст мікрокристалічної целюлози в кількості 10 000 мг / кг.
Наскільки ви довіряєте даній харчовій добавці? Проголосуйте за 5-ти бальною системою (від 1 до 5 балів).
- Е-добавки
- продукти оброблені
- продукти необроблені