Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Користь і шкода апельсинового соку, калорійність, рецепт

Апельсиновий сік – це напій, отриманий із м’якоті апельсинів шляхом віджимання вручну або за допомогою соковижималки. Апельсиновий сік непрозорий, має насичений помаранчевий колір, яскравий смак і аромат свіжого апельсину.

Апельсиновий сік поділяється на свіжовичавлений і пакетований, який ще називають відновленим. Сік прямого віджиму повністю зберігає всі корисні властивості свіжих фруктів, пакетований апельсиновий сік проходить процес пастеризації, під час нагрівання частина аскорбінової кислоти втрачається.

Калорійність апельсинового соку

Калорійність свіжовичавленого апельсинового соку становить 36 ккал на 100 грам продукту.

Склад і корисні властивості апельсинового соку

Головним достоїнством апельсинового соку є вміст великої кількості вітаміну С, що відповідає за збереження еластичності шкіри і судин.

Напій містить фолієву кислоту і вітамін РР, а також необхідні організму мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, цинк, мідь, залізо. Сік апельсина містить цукор, який є харчуванням для клітин мозку.

Глікемічний індекс апельсинового соку не перевищує 50 одиниць, тому напій можна вживати діабетикам та всім, хто стежить за вагою.

Користь і шкода апельсинового соку, калорійність, рецепт

Шкода апельсинового соку

Цукор, що міститься в апельсиновому соку, ушкоджує стінки судин, що призводить до появи склеротичних бляшок, тому напій слід вживати в помірних кількостях.

Твердження про те, що апельсиновий сік найкраще пити натщесерце, є помилкою, адже кислота соку негативно впливає на стінки кишечника і шлунка.

Апельсиновий сік може поступово руйнувати зубну емаль, тому, щоб уникнути цього, можна скористатися трубочкою.

Вибір і зберігання апельсинового соку

Для приготування свіжого соку потрібно вибирати апельсини з тонкою шкіркою, вони найбільш соковиті. Соки в пакетах кожен вибирає за смаком, вибір величезний, виробники пропонують різні варіанти – з м’якоттю та без, класичний апельсиновий сік або його суміші.

Користь і шкода апельсинового соку, калорійність, рецепт

Свіжовичавлений сік потрібно вжити протягом кількох годин, максимум терміни придатності – доба, потім корисні властивості втрачаються. Пакетовані соки зберігаються в прохолодному місці, після відкриття упаковку слід помістити в холодильник і вжити за 2-3 дні.

Сік у кулінарії

Сік – самодостатній напій, втамовує спрагу і заряджає енергією й гарним настроєм.

Сік з апельсина використовують для приготування желе, мусів і соусів, кондитерської глазурі, холодного фруктового супу і щербета. Традиційно стакан апельсинового соку подають на сніданок, доповнюючи напій мюслі або кукурудзяними пластівцями.

Напій додають у тісто для здобної випічки і креми для тортів, на його основі готують коктейлі з алкоголем і без.

Апельсин – калорійність, користь, шкода, склад

Цей яскравий фрукт відомий нам з дитинства. Багато хто любить з нього готувати свіжовичавлені соки. І це, звичайно, апельсин! Яка ж користь цитруса для організму, а також соку і цедри цього фрукта? Давайте розбиратися детально.

Апельсин: хімічний склад

Недарма цей цитрус користується таким попитом! Апельсин є рекордсменом за вмістом вітамінів. Найбільше вітаміну С (в одному фрукті 77 мг), далі йдуть вітаміни А, Е та групи В. З мікроелементів варто відзначити: калій, цинк, натрій, мідь, марганець, фосфор, залізо, кальцій.

Скільки калорій в апельсині?

Апельсин можна сміливо віднести до дієтичних продуктів, адже його калорійність становить 36-47 ккал на 100 г. Один великий плід містить близько 65 ккал.

БЖУ на 100 г: білки (0,9 г), жири (0,2 г), вуглеводи (8 г).

Скільки можна з’їсти апельсинів за день?

Добова норма цього цитруса, на думку дієтологів, для дорослої людини становить 3 шт. У сезон застуд для захисту організму та боротьби з інфекціями норму можна збільшити до 5 шт.

Зверніть увагу! Якщо вживаєте цитрус вранці натщесерце, то краще це робити безпосередньо перед їжею, інакше це може бути шкідливо для шлунка.

Чим корисний апельсин

  • Допомагає знизити рівень «поганого» холестерину в крові, запобігає утворенню тромбів.
  • Рекомендується вживати один фрукт на день для профілактики гіпертонії, авітамінозу, анемії. Допомагає вивести зайву рідину з організму і прискорює метаболізм.
  • Має протизапальні властивості, цитрус є прекрасним жарознижуючим і противірусним засобом.
  • Здатний зміцнити імунітет, нормалізує роботу печінки (особливо свіжий сік).
  • Альбедо (біла прошарка між шкіркою і плодом) захищає організм від злоякісних утворень.
  • Володіє омолоджуючими властивостями. Здатний відновити шкірний покрив, волосся, нігті.
  • Клітковина відновить роботу травної системи, що дуже важливо для зниження ваги. Допомагає прискорити процес перетравлення їжі. Цитрус необхідно вживати людям із хронічними запорами.
  • Рекомендується вживати фрукт людям, які працюють на забруднених підприємствах або проживають в зараженій місцевості, адже цитрус здатний виводити з організму важкі токсини, вільні радикали, леткі сполуки.
  • Нормалізує артеріальний тиск, знижує ризик розвитку атеросклерозу, інфарктів та інсультів, розріджує кров, усуває закупорку судин.
  • Допомагає зняти втому, тривогу, усуває безсоння, слабкість і апатію.

На замітку! Не менш корисні й сушені плоди.

У них, звичайно, набагато менше корисних речовин, але вони зберігають всі ті ж протизапальні, жарознижуючі, тонізуючі властивості. Крім того, засушені часточки можна додавати в чай або випічку.

Чим корисний апельсин для жінок

Корисні властивості для жінок полягають у його здатності омолоджувати організм, захищати від передчасного старіння.

Вітаміни і мінерали, що входять до складу цитруса, затримують вологу в клітинах шкіри, розгладжують дрібні зморшки і глибокі заломи. Здатні прибрати припухлість і синці під очима. Є гарним профілактичним засобом проти раку. Допомагає підтримувати гормональний фон в організмі.

Чим корисний апельсин для чоловіків

Рекомендується вживати цей цитрус під час планування дитини, адже він позитивно впливає на дітородні функції, покращуючи якість генетичного матеріалу.

Виступає профілактичним засобом від інфарктів та інсультів, якими особливо страждають чоловіки.

Апельсин для літніх людей

Особливо рекомендується вживати хоча б один цитрус на день людям похилого віку для профілактики хвороби Альцгеймера і Паркінсона. Також фрукт допоможе зберегти мозкову активність і вбереже від серцево-судинних захворювань.

З якого віку можна давати дитині апельсин?

Цитрус буде дуже корисний для дитини, захистить малюка від анемії, недокрів’я, наситить організм вітамінами і мінералами.

Користь і шкода апельсинового соку, калорійність, рецепт

Рекомендується вводити апельсини в раціон дітей, починаючи з року і з мінімальної кількості (буквально одну часточку). Простежте за реакцією організму протягом доби, якщо негативних наслідків не виявили, можна трохи збільшити дозу.

Добова норма апельсинів для дітей до 7 років всього 1 фрукт. У будь-якому випадку краще проконсультуватися з лікарем.

Чи можна вагітним жінкам і мамам, що годують

Для вагітних жінок дуже важливою є фолієва кислота, яка міститься у великій кількості в цьому цитрусі. Інші вітаміни А і С, а також мікроелементи будуть дуже корисними для імунної системи, нормалізації роботи кишечника, захисту печінки і серця.

Для вагітних жінок добова норма апельсинів становить всього 2 шт.

Після народження малюка від вживання цього фрукта краще відмовитися, щоб не спровокувати алергічну реакцію у дитини. Можна спробувати через 3-4 місяці з маленької часточки і простежити за реакцією дитини на новий продукт.

Апельсини при схудненні

Апельсини – це ідеальний продукт для схуднення.

  1. Він містить зовсім мало калорій і багато рідини, що дозволить підтримати водний баланс протягом дня.
  2. Фрукт допоможе прискорити метаболізм, врегулює апетит, виведе з організму зайву рідину і шлаки.
  3. Збагатить організм вітамінами і мінералами, кількість яких завжди скорочується при меншому вживанні їжі.

Користь цедри (кірки) апельсина

Частину, що залишилася від фрукта шкірку краще не викидати. Цедра також містить корисні речовини – аскорбінову кислоту, вітамін А і мінеральні компоненти.

  1. Зі свіжих або висушених кірочок можна заварювати ароматний і корисний чай.
  2. Розкладіть по дому в декількох місцях, так повітря наповниться приємним ароматом, а мікроклімат стане здоровіше і чистіше.

На замітку! З кісточки апельсина можна виростити кімнатна рослина, яка не принесе плоди без щеплення, але буде очищати повітря в приміщенні.

Лікувальні властивості апельсина і рецепти народної медицини

Застосування цього цитруса в домашній медицині дуже велике. Відвари і настої допомагають зняти симптоми застуди, зняти запальні процеси, позбавити від запорів і кишкових розладів.

  • При високій температурі. Треба: 2-3 часточки залити склянкою окропу, дати настоятися 30-40 хвилин. Рекомендується пити через кожні дві години по півсклянки.
  • При грипі та застуді ГРВІ. Треба: Дрібно нарізати цілий фрукт разом з шкіркою (можна натерти на тертці), додати 2 склянки гарячої води. Дати настоятися 30-40 хвилин. Пити по 2-3 ковтки перед їдою.
  • Для жінок. Треба: Кісточки та шкурки цитруса подрібнити в блендері, залити склянкою окропу, настоювати 30-40 хвилин. Рекомендується приймати три рази на день при рясних і хворобливих місячних.
  • Спиртова настоянка від грипу і застуди. Треба: Зварити цукровий сироп з 250 гр. цукру і чистої води, дати охолонути. Скляну банку заповнити апельсиновими шкірками на 1/3, залити сиропом і доверху додати горілку. Дати настоятися в темному прохолодному місці близько тижня. Приймати по 2 чайні ложечки два рази на день.
  • Для усунення запорів. Випити на ніч свіжовичавлений апельсиновий сік з м’якоттю, такий напій змусить кишечник працювати, а вранці проблема буде вирішена.

Чай з апельсином

Можна пити для задоволення і в лікувальних цілях. Він дуже корисний, ароматний, містить аскорбінову кислоту, вітамін А, В і антиоксиданти. Вживати не частіше два рази в день, щоб не нашкодити шлунку.

Як приготувати:

  • Часточку фрукта нарізати на маленькі шматочки разом з шкіркою.
  • Очистити шматочок (близько 1-1,5 см.) кореня імбиру від шкірки, нарізати тонкими слайсами.
  • Підготовлені продукти скласти в чашку, додати ложку меду, чайною ложкою всі компоненти перемішати і ретельно розтерти.
  • Тепер можна залити гарячою водою, перемішати, прикрити блюдцем, дати настоятися 7-10 хвилин.

На замітку! В готовий чай можна додати кориці. Вона додасть напою особливий аромат, пряний смак, додасть корисних властивостей.

Користь свіжовичавленого соку апельсина

Один стакан соку заповнить добову норму вітаміну С. Варто знати, що калорійність соку 45 ккал на 100 гр. продукту і вживати його треба відразу після приготування.

Користь і шкода апельсинового соку, калорійність, рецепт

Свіжий напій зміцнить імунітет, подарує заряд енергії, допоможе легше переносити стресові ситуації і побороти депресію. Допоможе налагодити роботу шлунково-кишкового тракту і скинути зайву вагу.

Зміцнить стінки судин, зробить їх більш еластичними, поліпшить якість крові. Зніме різні запальні процеси в організмі.

Можна застосовувати в косметології для видалення пігментних плям і відбілювання шкіри.

Як правильно їсти апельсин

Свіжий цитрус краще не їсти на голодний шлунок, щоб не підвищувати кислотність і не травмувати стінки шлунка. Після вживання краще прополоскати рот чистою водою, щоб не нашкодити зубній емалі.

Не вживати фрукт з молочними продуктами (молоко, сир, сметана, кефір), щоб не спровокувати розлад шлунка.

Як краще порізати апельсин

Якщо цитрус з тонкою шкіркою, то його легко почистити руками, а потім розділити на часточки. Але, як правило, цитрус найкраще очистити за допомогою ножа.

Самий традиційний спосіб – зрізати верхівку, зробити кілька надрізів (мінімум чотири) зверху вниз по шкірці, потім легко можна зняти шкірку пальцями. У вас вийде квітка з пелюсток з фруктом в серединці.

За етикетом далі треба ножем і виделкою відокремити часточку, потім розрізати її на шматочки і за допомогою вилки шматочок кладуть в рот. А вдома можна просто все зробити руками! Смак від цього не зміниться !!!

Цілий неочищений апельсин нарізати довільними шматочками, а потім вже відокремити м’якоть від шкірки.

Зверніть увагу! Перш ніж нарізати, цитрус обов’язково треба добре промити від бруду, яка може потім при розрізанні потрапити на м’якоть.

Чи можна їсти апельсини на ніч?

Максимальну користь організму цитрус принесе при ранковому вживанні. Він допоможе швидше прокинутися і прискорить метаболізм. Однак вечірнє вживання (перед сном) не зашкодить вашому організму.

Якщо раптом прокинувся апетит, а для ситної вечері вже дуже пізно, то один апельсин врятує ситуацію. Він швидко перетравлюється, не відкладається на боках і вашому спокійному сну ніяк не зашкодить. Не забудьте тільки почистити зуби!

На замітку! Червоні апельсини (наприклад, сорт Вашингтон) за своїм хімічним складом і корисними властивостями такі ж, як і помаранчеві; в них тільки менше кісточок. Такий фрукт добре підійде для десертів.

Як вибрати і як зберігати апельсин?

Сьогодні апельсини не є дефіцитним продуктом, їх можна купити в будь-якому магазині і круглий рік. Але є кілька правил, які вам допоможуть вибрати найсмачніші і стиглі плоди.

Візьміть в руки кілька плодів приблизно однакового розміру. Найважчий цитрус буде самим соковитим і самим стиглим. Шкірка повинна бути без вм’ятин, пошкоджень і м’яких бочків. Купувати фрукти найкраще в листопаді-грудні. Саме в цей час вони найсмачніші, соковиті і натуральні. Плоди середнього розміру найчастіше бувають смачнішими, ніж великі.

Зберігати цитруси при кімнатній температурі можна не більше тижня. У холодильнику вони спокійно пролежать до чотирьох місяців, зберігаючи всі свої корисні властивості.

Апельсин: шкода і протипоказання

  • Не вживати при гастриті, панкреатиті, виразці шлунка, цукровому діабеті.
  • При алергії на будь-які цитрусові.
  • При сильній чутливості зубної емалі.

Апельсиновий сік

Апельсин – плід апельсинового дерева з підродини цитрусових. Апельсин – гібрид помело і мандарина. Батьківщиною апельсина вважається Китай. Саме тому цей фрукт іноді називають «китайським яблуком».

Апельсини ростуть в центральній частині Америки і вздовж узбережжя Середземного моря. Апельсиновий сік вперше отримав Дон Франсіско. Він же придумав першу соковижималку і став першовідкривачем унікальних властивостей цього натурального корисного напою.

Апельсиновий сік має досить привабливий аромат і освіжаючий кисло-солодкий смак.

Харчова цінність

Кількість на порцію
% Добове значення *
вітамін A
* Розрахунок для добового раціону в 2000 ккал

Співвідношення БЖУ в продукті

Користь і шкода апельсинового соку, калорійність, рецепт

Як спалити 45 ккал?

ходьба 11 хв.
Біг підтюпцем 5 хв.
плавання 4 хв.
велосипед 6 хв.
аеробіка 9 хв.
Робота по дому 15 хв.

Прихильники здорового способу життя вважають цей напій цінним компонентом щоденного раціону харчування. Свіжий натуральний апельсиновий сік містить у собі весь багатющий складу апельсина. Такий сік не тільки смачний, але і дуже корисний.

Але згадувати про користь апельсинового соку доречно лише в тому випадку, якщо він свіжовіджатий, а не відновлений з апельсинового концентрату.

Для виготовлення соку найкращими є мальтійські, сицилійські, малайські і генуезькі сорти апельсинів.

Склад апельсинового соку

У м’якоті і соку апельсина міститься досить багато мінералів, вітамінів і пектинових речовин.

Напій містить вітамін А, вітаміни групи В, вітамін Е, Н і РР. В соку апельсинів багато аскорбінової кислоти (40 мг), бору (180 мкг), калію (179 мкг) і міді (67 мкг). Є в ньому і фтор, фосфор, хлор, сірка, магній, натрій та йод.

У ста грамах апельсинового соку міститься 1 г білків, 13 г вуглеводів і 0,1 г жирів. Калорійність апельсинового соку, як і всіх цитрусових, невелика — 54 ккал на сто грамів продукту.

Користь апельсинового соку

Важлива користь апельсинового соку в тому, що він підвищує енергетичний тонус організму. Тому особливо корисно пити цей напій при хронічній втомі або короткочасному перевтомі.

Якщо щодня вживати двісті грамів розведеного водою соку в пропорції 1:1, можна поступово значно зміцнити імунітет. Високий вміст цинку, кальцію й аскорбінової кислоти робить сік незамінним продуктом при остеопорозі.

Він допомагає зберегти запаси кальцію, а також запобігає його втрату кістковою системою. Тому він корисний й дітям шкільного та дошкільного віку. Низька калорійність апельсинового соку дозволяє включати його в дієтичне меню.

При схильності до повноти деякі дієтологи радять запивати цим напоєм калорійну й жирну їжу. Вважається, що ризик ожиріння при цьому знижується майже вдвічі.

Пектинові речовини соку сприяють виведенню з організму шлаків і шкідливих речовин, а також підсилюють перистальтику, покращуючи роботу кишечника. Цей напій дуже корисний при недостатності функцій секреторних залоз кишечника й шлунка.

Його також рекомендують пити при захворюваннях нирок і печінки, при анемії. Сік апельсинів має виражені антибактеріальні та антисептичні властивості. Тому його можна вживати для лікування й профілактики запалення ясен і горла.

Щоденне вживання склянки апельсинового соку частково нейтралізує шкоду нікотину для здоров’я курців. Не менш корисно пити сік при інфекційних хворобах з високою температурою, оскільки він має виражений жарознижуючий ефект.

Популярність цього напою в косметології зобов’язана наявності в ньому вітамінів та лимонної кислоти. Лимонна кислота позбавляє шкіру від пігментних плям і відбілює її.

Шкода апельсинового соку

Надмірне вживання соку також протипоказано при виразковій хворобі шлунка, холециститі, коліті або ж гіперацидному гастриті.

Непомірне вживання соку підвищує ризик розвитку цукрового діабету другого типу, адже в цьому напої, як і в апельсинах, міститься досить багато цукру.

Шкода апельсинового соку також може проявитися в руйнівній дії на емаль зубів, тому при його прийомі найкраще використовувати соломинку.

Пити свіжовіджатий сік слід відразу ж після приготування, поки корисні компоненти не зруйнувалися при взаємодії з киснем. Вживати цей напій найкраще за півгодини до прийому їжі.

При першому прийомі бажано обмежити дозу до 50-60 мл соку. Якщо немає печіння й нудоти, дозу можна поступово збільшувати до одного літра на день.

Зберігати сік слід у керамічному або скляному посуді.

Апельсини: чим вони корисні і кому їх не можна їсти

Солодкі і соковиті апельсини – це відмінне доповнення до будь-якого прийому їжі, будь то сніданок, обід або вечеря. Один апельсин містить приблизно 40-60 калорій і практично не містить жиру і шкідливого холестерину, будучи загальновідомим джерелом вітаміну С, цей продукт активно рекомендується фахівцями з правильного харчування.

Користь від регулярного вживання в їжу апельсинів ми обговоримо трохи пізніше, а почнемо розповідь з іншого важливого питання: якими ще корисними речовинами і мікроелементами, крім вітаміну С, може похвалитися наш «старий добрий друг» апельсин?

Склад апельсина

Запитайте будь-якої людини, який купує апельсини на ринку або в магазині – в чому користь даного фрукта? І почуєте практично один і той же відповідь – апельсини корисні для зміцнення імунної системи, оскільки містять велику кількість вітаміну С. І це дійсно правда, але далеко не вся.

Багато хто чомусь забуває про такі переваги від вживання в їжу апельсинів, як позитивний вплив на структуру і колір шкірного покриву, на функціонування серцево-судинної системи, на рівень холестерину. Не всі знають, що регулярне вживання даного продукту здатне знизити ризик появи захворювань органів дихання.

Додайте сюди також профілактику появи і розвитку різних видів ракових захворювань, ревматоїдного артриту, утворення каменів у нирках і так далі – і ви отримаєте продукт, який здається мало не панацеєю від багатьох захворювань.

Що краще – з’їсти апельсин або випити апельсиновий сік

Натуральний апельсиновий сік також містить багато поживних речовин. Однак сік не містить клітковини, хоча даний компонент присутній в апельсині між кіркою плода і його м’якоттю. Проте, більшу кількість калорій наш організм отримує швидше при вживанні соку, ніж при поїданні апельсина.

  • До складу апельсина, як і до складу багатьох цитрусових, входить набір різних вітамінів, мікроелементів і мінералів, які й обумовлюють користь даного продукту. Ось лише деякі з них, які не тільки містяться найбільше в даному продукті, а й які приносять найбільшу користь організму:
  • Вітаміни: С, В9, В4, А, Н, PP, В5, бета Каротин та багато інших.
  • Макроелементи: калій (цього мінералу міститься найбільше на 100 грамів продукту – близько 200 міліграм), кальцій, фосфор, магній, натрій, сірка, кремній та інші.
  • Мікроелементи: бор (його в ста грамах їстівної частини апельсина міститься приблизно 180 мікрограм), алюміній, літій, мідь і багато інших.

Якщо говорити про калорійність апельсина, то харчова цінність продукту (близько 50 кілокалорій на сто грам м’якоті) забезпечується головним чином вуглеводами та харчовими волокнами.

Зміст жирів і білків в плоді мінімальний. Є також різні органічні кислоти.

До речі, той же апельсиновий сік з апельсина виходить досить рідким, оскільки сто грам продукту містять зазвичай більше 80 грамів води.

Однак навіть величезна кількість плюсів не скасовує наявність певної кількості протипоказань і побічних ефектів, які слід очікувати від апельсина. І нехай цих протипоказань небагато, більшість з них обумовлені звичайним переїданням продукту, не згадати їх не можна.

Користь і шкода апельсина

Користь апельсина

  • Користь апельсина для імунітету і при одужанні

Почнемо розгляд корисних ефектів даного продукту, звичайно, з самого головного позитивного наслідки регулярного вживання даного продукту – з користі для імунітету. Регулярно їсти апельсини необхідно не лише для того, щоб не захворіти вірусними й інфекційними захворюваннями, а й щоб виключити рецидив.

Саме тому апельсини є незмінними продуктами, які традиційно приносять у лікарні видужуючим пацієнтам. Будучи відмінним антиоксидантом, що міститься в апельсині вітамін С гальмує утворення ракових клітин і навіть сприяє регенерації тканин після перенесених травм.

  • Користь апельсина для шкіри

Регулярне вживання в їжу апельсинів і натуральних апельсинових соків сприяє поліпшенню зовнішнього вигляду шкірного покриву. Це цілком логічно, якщо містяться в продукті речовини допомагають процесу регенерації тканин. Іншими словами, якщо ви хочете зупинити процес утворення зморшок, їжте апельсини і пийте апельсиновий сік.

Чималу користь приносить вживання даного продукту й для збереження здоров’я волосяного покриву. Вплив апельсина відбувається на рівні волосяних цибулин.

Присутні речовини забезпечують нормальний приплив крові до фолікулів, що, власне, сприяє здоровому кольору і об’єму волосся.

Якщо узагальнити все вищесказане, можна сказати, що апельсин – це омолоджуючий фрукт!

  • Користь апельсина для репродуктивної системи

Величезний позитивний вплив на рухливість сперматозоїдів у чоловіків робить той же вітамін С, що міститься в апельсині. Надає апельсин вплив навіть на генетичному рівні, покращуючи якість чоловічого сім’я. Відомо, що у чоловіків, які регулярно вживають апельсини і п’ють апельсиновий сік, ймовірність народження дітей з вродженими дефектами трохи нижча.

  • Користь апельсина для кісткової тканини і суглобів

Ми вже згадували, що апельсини корисні при переломах. Вся справа в доволі великій кількості кальцію, що міститься в продукті (близько 35 міліграмів на 100 грамів м’якоті). Результати численних досліджень давно переконали ревматологів і терапевтів в необхідності рекомендувати апельсин як продукт, що забезпечує профілактику ревматоїдного артриту.

  • Користь апельсинів для виведення шлаків і токсинів

Апельсини сприяють виведенню з організму шлаків і токсичних елементів, тому даний продукт обов’язково слід вживати в регіонах з несприятливою екологічною обстановкою, а також у тих випадках, коли ви, по роду діяльності, контактуєте з отруйними речовинами.

Має сенс регулярно вживати апельсини і при прийомі різних медикаментів, які мають звичай накопичуватися в організмі. Однак тут є певна обмовка – слід звернути увагу на те, щоб ці медикаменти не містили велику кількість вітаміну С, адже надлишок цього вітаміну небажаний так само, як і його нестача в організмі.

  1. Ось ще кілька корисних властивостей апельсина, які дозволяють рекомендувати цей продукт переважній більшості людей:
  2. – Апельсини слід їсти тоді, коли ваш організм відчуває постійний брак енергії і демонструє втому.
  3. – Апельсини – це один з найбільш безпечних продуктів для тих, хто активно бореться із зайвою вагою і сидить на різних дієтах.

Увага!

Якщо ви сидите на строгій дієті, є сенс проконсультуватися з вашим терапевтом або з фахівцем по правильному харчуванню щодо доцільності включення апельсинів у ваш раціон.

  • Користь апельсинів для нервів, серця і крові

Апельсини, як і багато інших цитрусових, повинні бути включені у ваше щоденне меню, якщо потрібно нормалізувати роботу вашої нервової системи. Це відбувається не тільки за рахунок впливу корисних речовин апельсину безпосередньо на нервову систему, але й за рахунок їх впливу на серцево-судинну систему.

Регулярне вживання апельсина значно покращує склад найголовнішої рідини нашого організму – крові.

Це, вкупі з іншими факторами, позитивно впливає на такий важливий показник нашої життєдіяльності, як кров’яний тиск.

Не випадково апельсин є незмінним продуктом у переліку інших продуктів, здатних надати профілактичний вплив, захистивши нас від інфарктів і інсультів.

Шкода апельсинів

Вживання в їжу апельсинів небажано, якщо ви страждаєте від гастриту або виразкової хвороби шлунка та/або дванадцятипалої кишки. Даний продукт також варто вживати з обережністю тим, хто часто страждає від різних проблем з травленням. Апельсини можуть погіршити стан, пов’язаний з підвищеною кислотністю.

  • Якщо ви сидите на строгій дієті і ведете облік кожної калорії, апельсини можуть стати небажаним продуктом у вашому меню. Діабетикам також варто відмовитися від апельсинів або з’їдати невелику їх частину.

При цьому апельсини є сильними алергенами.

Це означає, що в крові людини присутня велика кількість певних антитіл, які обумовлюють алергічну реакцію на даний продукт. Виявляється ця алергія різними шляхами – від появи шкірного висипу, дерматиту до серйозних порушень травлення (той же гастрит, виразка і так далі).

Скільки апельсинів можна з’їдати в день

Апельсини треба їсти – це факт. Але кількість уживаних у день плодів повинна бути обмежена хоча б тому, що є їх у великій кількості просто не має сенсу і користі для організму (якщо, звичайно, вас не приваблює перспектива розладу шлунка і діареї).

Давайте виходити з потреби нашого тіла у вітаміні С, адже саме дане органічне сполука превалює в апельсинах. Дорослі повинні вживати приблизно від 75 до 90 міліграмів аскорбінової кислоти на добу (в залежності від статі та маси тіла).

Оскільки в ста грамах м’якоті апельсина міститься приблизно 60 міліграмів цього вітаміну, одного-двох плодів у день буде цілком достатньо. Три – це вже перебір (особливо для дитячого організму, якому досить 45-60 міліграмів даного з’єднання в добу).

Апельсини корисні всім, хто відчуває брак багатьох вітамінів (і вітаміну С в першу чергу). Їжте регулярно цей продукт, якщо ви курите – куріння майже напевно поставило ваш організм на грань ризику браку вітаміну С. Часто страждаєте від проблем із зубами, постійно кровоточать ясна, ослаблена зубна тканина? Регулярно вживайте в їжу апельсини.

Апельсинова шкірка: їсти чи викидати

Апельсинова шкірка не містить токсинів, як думають деякі. Однак необхідно твердо знати, що ви використовуєте в їжу кірку апельсина, яка є продуктом органічного походження.

Апельсини органічного походження

Апельсини органічного походження – це такий сільськогосподарський продукт, для плекання якого не використовуються штучні добрива, синтетичні пестициди, генетично модифіковані продукти, ароматизатори та інше.

З неї можна приготувати апельсинову цедру, яка використовується в кулінарії при приготуванні десертів та іншого.

З іншого боку, незважаючи на той факт, що кірка апельсина є цілком їстівним продуктом, вона не така смачна, як м’якоть апельсина.

Крім цього, апельсинова кірка – це більш складний для травної системи продукт, тому її вживання може викликати деякі проблеми зі шлунком.

Апельсинова шкірка органічного походження є відмінним джерелом поживних речовин. Саме в ній міститься найбільше клітковини – більше, ніж в самому апельсині. Також у кірці є флавоноїди – рослинні пігменти, які є дуже корисними для різних функцій і органів організму.

Значна кількість кальцію, різні вітаміни групи B, вітамін A, велика кількість вітаміну C – це також про апельсинову кірку. До речі, можна примудритися, відокремивши верхню частину кірки від її внутрішньої частини. Остання, з білими волокнами, як раз і є найкориснішим продуктом, хоча і відрізняється досить гіркуватим смаком.

Факти про апельсини

  • Апельсини були відомі ще чотири тисячі років тому як продукт, що походить з країн Південно-східної Азії, а потім поширилися по території Індії.
  • Передбачається, що апельсин є гібридом таких продуктів, як помело (можливо, грейпфрут) і мандарин.
  • Апельсинове дерево на сьогоднішній день – це рослина всіх тропічних і субтропічних регіонів нашої планети. Зазвичай воно досягає 5-8 метрів у висоту.
  • Апельсини зазвичай класифікуються на дві загальні групи – солодкі та гіркі апельсини. В їжу, очевидно, найчастіше вживають солодкі сорти.
  • Найпопулярніші сорти солодких апельсинів (Citrus sinensis) – це Валенсія, Навель і Яффа.
  • Найпопулярніші сорти гірких апельсинів (Citrus aurantium) зазвичай використовуються для приготування варення, джемів. Цедра апельсинів гірких сортів використовується як ароматизатор для приготування лікерів (наприклад, лікер Grand Marnier і Cointreau).

Що відбувається з організмом, якщо часто їсти насіння

  • На різних варіаціях картини «Таємна вечеря», зображених в стилі Ренесансу, на столі можна побачити апельсини. Однак це є помилкою, адже апельсини некультивувалися на Близькому і Середньому Сході приблизно до 19-го століття.

MNstudio

  • Апельсини, які ми купуємо, часто мають яскраво-оранжевий колір через штучний барвник – так званий Цитрусовий червоний (Citrus Red Number 2), який є нерозчинною у воді харчовою добавкою E121. Ось тепер і вирішуйте самі, чи варто їсти апельсинову кірку таких апельсинів!
  • Думаєте, що апельсини – це переважно іспанський або грецький продукт? Насправді, топова п’ятірка країн, які є лідерами з вирощування апельсинів, не змінюється вже довгі роки. Це Бразилія, Сполучені Штати Америки, Китай, Індія і Мексика.
  • Приблизно 85 відсотків усіх вирощуваних в світі апельсинів йдуть для приготування різних видів апельсинового соку.
  • Всього в світі існує близько шестисот різновидів апельсинів.

Апельсиновий сік: калорійність на 100 мл, користь і шкода, чим корисний для організму чоловіків, жінок і дітей

З усіх сортів фруктових соків і фрешів багато хто віддає перевагу саме апельсиновому. Він є володарем не тільки освіжаючого кисло-солодкого смаку та аромату, але й має високий вміст аскорбінової кислоти (вітаміну С).

Цей напій чудово втамовує спрагу, зміцнює імунну систему. Але користь вашому організму принесе тільки свіжовичавлений нектар.

Ті продукти, якими в достатку заповнені полиці в супермаркеті, не мають нічого спільного з апельсиновим соком. Це звичайні концентрати, розбавлені водою та ароматизаторами.

У чому користь і шкода апельсинового соку для організму чоловіків, жінок і дітей, яка калорійність напою на 100 мл (скільки калорій в готовому продукті, свіжовичавленому, консервованому), корисно його вживати вранці натще і чи допомагає він схуднути? Поговоримо про це докладніше!

Коли мова заходить про фруктові соки, потрібно відразу звернути увагу на важливий момент: купувати напій в супермаркеті (якщо ви хочете зарядитися вітамінами, мінералами) не можна.

Для зміцнення здоров’я потрібно свіжовичавлений продукт.

Його потрібно готувати вдома зі справжніх фруктів або купувати фреш у тих закладах, які спеціалізуються на подібних напоях і дійсно готують їх з реальних апельсинів (ви впевнені в цьому).

Приготувати нектар будинку досить просто. Вам навіть не обов’язково мати спеціалізовану апаратуру для цього, досить звичайного блендера:

  • Візьміть чотири великих стиглих апельсина.
  • Промийте їх щіткою під проточною водою (бажано зі спеціальним милом, яке продається в супермаркетах).
  • На ніч приберіть фрукти в морозильник, а вранці подрібніть їх у блендері разом з шкіркою.
  • Залийте заготовку трьома літрами очищеної води, залиште суміш постояти хвилин на 30.
  • Після цього процідіть сік (потрібно повністю позбутися від м’якоті).
  • Додайте до нього ще чотири літри води, півкіло цукру, ложечку лимонної кислоти.
  • Розлийте напій у пляшки, приберіть у холодильну камеру.

Такий нектар набагато довше зберігається в порівнянні з фрешем. Ви зможете насолоджуватися його смаком довше і частіше.

Для приготування фрешу бажано мати соковижималку. Промийте заготовлені фрукти, очистіть їх від шкірки і завантажте їх в соковижималку. Готовий фреш потрібно випити протягом 15 хвилин після цього.

Напій дієтичний. На 100 мл соку припадає лише 62 ккал (це близько 3,4% добової норми для людини). При відсутності видимих ​​протипоказань сміливо включайте його в своє меню і худніть із задоволенням.

Харчова цінність продукту (100 мл):

  • вуглеводи – 13 г;
  • білки – 0,5 г;
  • жири – 0,2 г;
  • харчові волокна – 0,3 г;
  • вода – 84 г;
  • зола – 0,1 г.
  • Вітамінне зміст (100 мл):
  • вітамін А – 7 мкг;
  • вітамін Е – 8 мкг;
  • бета-каротин – 0,04 мг;
  • тіамін – 0,05 мг;
  • аскорбінова кислота – 42 мг;
  • рибофлавін – 0,01 мг;
  • токоферол – 0,3 мг;
  • вітамін РР – 0,2 мг;
  • вітамін Н – 0,4 мг.
  1. Мінеральне зміст (100 мл):
  • кальцій – 17 мг;
  • залізо – 0,4 мг;
  • натрій – 11 мг;
  • калій – 180 мг;
  • магній – 13 мг;
  • фосфор – 14 мг.

Глікемічний індекс напою (без додавання цукру) дорівнює 40.

Як впливає на організм

  • Сік апельсина часто показаний тим, хто займається важкою розумовою або фізичною працею.
  • Цей напій допомагає боротися з анемією, покращує травлення, зміцнює імунітет, нервову систему.
  • Високий вміст вітаміну С в складі – хороша профілактика розвитку злоякісних новоутворень, атеросклерозу, ВСД.
  • Фолієва кислота в складі допомагає поліпшити роботу спинного і головного мозку, підвищити концентрацію уваги.

Яка користь і шкода апельсинового соку для печінки? Оскільки сік має лужну основу, він здатний добре чистити кров і розчиняти кислоти.

А це дуже важливо для забезпечення здоров’я печінки, нирок, особливо при підвищеному навантаженні на них.

Чим корисний для жінок

Дівчатам, які прагнуть схуднути, можна включати апельсиновий фреш у своє дієтичне меню. Цей напій низькокалорійний, він допомагає вивести з організму токсини, отрути, шлаки, продуктивно чинити всі обміни.

Сік відмінно впливає на шкірні покриви. Він уповільнює старіння шкіри, покращує її колір, надає еластичність, пружність. Багато хто навіть використовує цей продукт в якості компонента для косметичних масок.

Користь для чоловіків

Для курців важливо систематично вживати апельсиновий фреш. Речовини, що містяться в його складі, допомагають зміцнити судини і капіляри, вивести нікотинові надлишки, що важливо для підтримки організму в тонусі.

Є думка, що сік може позитивно впливати на потенцію. Лікарі пов’язують це з насиченістю продукту вітамінами і мінералами.

Для спортсменів напій стане незамінним джерелом енергії і сил. Після важких тренувань можна пити апельсиновий нектар, який відновлює сили, прискорює обмінні процеси.

Корисні властивості для дітей

Для зростаючого організму життєво важливі такі елементи, як кальцій, калій, магній, фосфор і залізо. Всі вони містяться в апельсиновому соку. Для нормального формування дитячого скелета та обміну речовин важливим є вживання апельсинового фрешу.

Напій зміцнює імунітет і стимулює мозкову діяльність. Школярам варто давати апельсиновий нектар систематично (особливо в період загострення сезонних простудних захворювань).

Оскільки апельсин – сильний алерген, вводити його в дитячий раціон в будь-якому вигляді дозволяється лише з 1 року. Сік потрібно готувати вдома та розбавляти його достатньою кількістю води.

для літніх

Напій допомагає запобігти розвитку атеросклерозу, артрозу, зміцнює імунітет і надає тонус організму.

Запобігає передчасному старінню органів, шкіри, покращує еластичність судин, нормалізує артеріальний тиск.

Протипоказання і можливу шкоду

Напій має досить протипоказань, з якими потрібно ознайомитися до того, як ви включите сік у свій постійний раціон:

  • фреш з цитрусів підвищує кислотність шлунка. Якщо у вас вже є проблеми (в тому числі у вигляді виразки, хронічного гастриту або панкреатиту), то від вживання цього нектару слід відмовитися;
  • продукт здатний завдати шкоди зубній емалі, тому після кожного вживання продукту полощіть ротову порожнину водою;
  • сік з цитрусів (будь-який сорт) є сильним алергеном, тому людям, схильним до прояву алергічних реакцій, варто відмовитися від цього напою;
  • з тієї ж причини не варто вживати нектар вагітним і годуючим жінкам (алергія може розвинутися у плода або новонародженого);
  • діабетикам II типу потрібно обмежити кількість споживаного апельсинового нектару. Це ж стосується людей, які мають стадію ожиріння.

Фреш з апельсина слід вживати не дуже часто. Найбільш правильним буде один стакан раз на 3 доби. За день можна випивати не більше однієї склянки.

Бажано пити сік через трубочку для коктейлів, щоб уникнути пошкодження зубної емалі. Обов’язково розбавляйте напій питною водою в співвідношенні 1:1.

Не можна пити фреш з ранку натщесерце – це може пошкодити чутливі стінки стравоходу і шлунка. Найкраще випивати сік після їжі в денний або післяобідній час.

до змісту ↑

  1. Для приготування цього ароматного, смачного десерту знадобиться зовсім небагато часу.
  2. Візьміть:
  • борошно пшеничне – 2 склянки;
  • цукровий пісок – 0,5 склянки;
  • розпушувач – 3 ч. ложки;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • сік апельсина – 200 мл;
  • яйце куряче – 1 шт;
  • масло рослинне – 0,3 склянки;
  • апельсинова цедра – 1 ст. ложка.

Змішайте в окремій мисці борошно, цукровий пісок, сіль, розпушувач і цедру цитруса. В іншій чашці збийте сік апельсина, яйце і рослинне масло. Обидві заготовки перемішайте між собою.

Розігрійте духовку до 200 градусів. Форму для кексів змастіть невеликою кількістю масла, в кожну покладіть паперову формочку. Наповніть кожну з них підготовленим тестом на 2/3 об’єму і відправляйте ваші мафіни пекти. Через 15-20 хвилин проколіть кожен кексик зубочисткою.

Якщо на шпазі не залишилося сирого тесту, значить, десерт готовий. Дістаньте випічку, залиште постояти пару хвилин. Перекладіть мафіни на блюдо, прикрасьте розтопленим шоколадом або цукровою пудрою.

пиріг

  • Цей ситний десерт стане прикрасою для будь-якого столу.
  • Візьміть:
  • борошно пшеничне – 500 г;
  • розпушувач – 1 ст. ложка;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • сік апельсина – 250 мл;
  • свіжий апельсин – 1 шт;
  • ванілін – 1 ст. ложка;
  • масло рослинне – 100 мл;
  • цукровий пісок – 300 г;
  • куряче яйце – 4 шт.

Відокремлюємо білки від жовтків. Збиваємо білки з цукровим піском. Паралельно натираємо апельсинову цедру на дрібній терці, змішуємо з відокремленими жовтками і іншими інгредієнтами.

Цю масу змішуємо зі збитим білком.

Форму для пирога змащуємо маслом, вливаємо суміш і випікаємо в духовці при 180 градусах протягом 30-45 хвилин. Перевіряємо пиріг на готовність за допомогою шпажки або зубочистки.

По готовності дістаємо десерт з духовки, даємо охолонути і посипаємо цукровою пудрою. Можна прикрасити апельсинами або глазур’ю.

Сік апельсина дозволено вживати тим, хто прагне схуднути. Потрібно стежити за тим, з якими продуктами ви поєднуєте напій. Не варто захоплюватися, пити фреш натщесерце або споживати покупний продукт.

У медичних цілях фреш використовують для зміцнення імунітету, усунення симптомів анемії, в якості профілактики онкології і атеросклерозу. Потрібна консультація з фахівцем.

Іноді допускається включення апельсинового нектару в якості одного з компонентів косметичних масок:

    • для повернення тонусу і сяйва шкірі рекомендується нанести соковиту м’якоть одного апельсина на все обличчя (уникайте зони навколо очей і слизових). Залиште таку маску на 10-15 хвилин, а потім змийте її теплою водою;
    • для жирної та комбінованої шкіри підійде маска на основі дріжджів і апельсинового фрешу.

Leave comment