Користь і шкода бездріжджового хліба, калорійність, рецепти з фото

Ті, хто позбавляється від зайвої ваги, постійно цікавляться, чи вплине бездріжджовий хліб на їхню вагу та чи можна включати його в дієтичне харчування. При грамотному виборі продукту і правильному вживанні він може виявитися навіть корисним для фігури, оскільки:
- Клітковина благотворно впливає на травлення, завдяки чому жири йдуть на вироблення потрібної енергії, а не зберігаються у запас.
- Вона сприяє очищенню організму від токсинів, розганяє метаболізм і запускає процес спалювання жирів.
- Вона забезпечує тривале насичення, що дозволяє перетерпіти до наступного перекусу без нападів голоду, знижуючи ризик зриву.
Однак, щоб правильно вписати цей продукт у меню дієти, необхідно знати, скільки калорій містить бездріжджовий хліб, його співвідношення БЖУ та глікемічний індекс. Ці показники залежать від того, з якої муки і на який заквасці він був приготований.
Наприклад, в бездріжджовому чорному хлібі:
- калорійність – 199;
- глікемічний індекс – 35 одиниць;
- БЖУ – 5,6 / 1,4 / 36,4 (в грамах).
У бездріжджовому білому (пшеничному):
- калорійність – 225 ккал;
- глікемічний індекс – 45 одиниць;
- БЖУ – 8 / 1 / 46.
Згідно з цими показниками, і ГІ, і калорійність бездріжджового житнього хліба більше підходять для схуднення, ніж характеристики пшеничного.
Але вони багато в чому залежать від рецептури, зокрема – тих інгредієнтів, які використовує той чи інший виробник. Тому уважно читайте склад виробу, який ви обрали.
Якщо закваска зроблена з меду і цукру, в меню дієтичного харчування йому точно не місце.
Корисна порада: навіть якщо на упаковці написано «дієтичний бездріжджовий хліб» – не вірте на слово, обов’язково перевіряйте і калорійність, і склад. Інакше замість схуднення ви ризикуєте набрати кілька зайвих кілограмів.
Чи можна погладшати від чорного хліба. Чому від хліба повніють
здоров’я
продукти
Про те, що від булочок і макаронів поправляються, знають усі, але в чому саме криється проблема? Що таке глютен і чому прихильники ЗОЖ закликають виключити його з раціону? Редакція «З Смаком» вирішила розібратися, чи насправді настільки небезпечні продукти із зернових, як про це говорять.
Пшеницю все частіше звинувачують у розвитку ожиріння, алергій, хвороб серця і кишечника, і виявляється, не без підстав. Цей злак підвищує рівень цукру в крові, перевантажує імунну систему та заважає нормальному засвоєнню мінералів. Як же виживали наші предки?
Чому не можна їсти пшеницю
Потрібно розуміти: сьогодні пшениця зовсім не така, якою була раніше. У 50-х роках ХХ століття селекціонери почали схрещувати різні сорти злаків, щоб зробити її більш життєздатною і швидкозростаючою. Це призвело до мутації пшеничного білка глютену, для перетравлення якого у людини просто немає потрібних ферментів.
Що таке глютен
Глютен, або клейковина, – рослинний білок, що входить до складу ячменю, пшениці і жита. За своєю суттю він подібний до клею, тому його часто використовують як консервант і згущувач. При цьому глютен склеює вміст шлунка, через що у деяких людей можуть виникати неприємності: постійні діареї, хронічний метеоризм і алергії.
Чому імунна система не дружить з глютеном
Ферменти нашого організму не здатні розщепити клейковину до амінокислот – достатньо дрібних елементів, які можна перетравити. Глютен розпадається тільки на пептиди (ланцюжки амінокислот), але вони занадто великі для нормального засвоєння тонким кишечником.
Щоб пропустити довгі ланцюжки, стінки кишечника доводиться розмикатися на тривалий час. Відхилення від норми не подобається імунній системі, і вона починає атакувати пептиди, вважаючи їх чужорідними тілами. В результаті у деяких людей може розвинутися целіакія – непереносимість їжі, що містить глютен.
Клейковина і зайва вага
У 2013 році голландський «Журнал харчової біохімії» опублікував дослідження, в якому вивчали вплив клейковини на вагу мишей. Вчені шукали відповідь на питання: чи може відмова від глютену запобігти ожирінню? В ході експерименту одну групу мишей посадили на безглютенову дієту, а іншим давали корм з високим вмістом жирів і клейковини (4,5%).
Результати показали, що у мишей на дієті помітно знизився приріст маси тіла, резистентність до інсуліну та запалення внутрішніх органів, хоча раціон і жирність корми не змінювалися.
Це означає, що калорійність пшениці як така мало впливає на збільшення ваги. Швидше, глютен і лектини злаків призводять до порушення роботи залоз зовнішньої і внутрішньої секреції, а також PPAR альфа і гамма рецепторів, які відповідають за нормальний обмін холестерину, вуглеводів та відновлення клітин печінки.
Реальність така, що поганий обмін речовин, хвороби кишечника, серця і навіть психічні розлади мають пряме відношення до «цариці зернових». Ми вважаємо, що відмова від пшениці та глютену – необхідний крок на шляху до здорового життя. Однак тільки ви та ваш особистий досвід допоможуть вирішити, чи доречна дана концепція у вашому житті.
А яке значення ви надаєте наявності глютену в їжі? Нам буде дуже цікаво дізнатися вашу думку.
Скільки хліба можна їсти в день, щоб не погладшати. Як правильно їсти хліб, щоб не набирати вагу
Смачний хлібець з хрусткою скоринкою вабить, навіть якщо ви на дієті. Ви докладаєте багато зусиль, щоб відмовитися від випічки і будь-якого хліба, щоб не завдавати шкоди фігурі. Насправді це зовсім не обов’язково. Можна їсти хліб і не поправлятися. Дієтологи навіть рекомендують його тим, хто стежить за фігурою: хороший хліб містить цінні рослинні білки та вуглеводи, вітаміни групи В, калій, магній, цинк, фосфор, кальцій, селен.
Який хліб вибрати
У білому хлібі з очищеного борошна білка дуже мало, а вуглеводи в основному швидкі – ті, що швидко перетворюються в глюкозу і відкладаються в жир. Такий хліб особливо шкідливий для дітей, людей з низькою толерантністю до глюкози, а також хворих на цукровий діабет.
Скачки інсуліну в крові, які викликає вживання білого хліба, змушують вас відчувати голод вже через півгодини після їжі. Тому дієтологи рекомендують житній і цільнозерновий хліб (в ньому білків, вітамінів і мінералів значно більше, ніж в інших сортах).
Щоб дієта принесла бажаний результат, необхідно розібратися, який хліб можна їсти при схудненні, а якого краще уникати. Не так складно повністю відмовитися від випічки, якщо знати, чим замінити звичний батон. Шкоди від цього не буде.
Вплив хлібобулочних виробів на організм
У пшеничному борошні є білок, але він неповноцінний, оскільки не містить всі незамінні амінокислоти. За рахунок використання дріжджів тісто збагачується вітамінами групи B. Випічка містить багато вуглеводів, переважно крохмаль, а також мінеральні речовини. Вироби з борошна добре засвоюються організмом, постачають калорії та поживні речовини.
Різноманітні види «цеглинок» відрізняються своєю харчовою цінністю. Якщо тісто приготовлено без додатків, то воно буде джерелом вуглеводів. Якщо ж у рецептурі передбачено рослинне масло, яєчні та молочні продукти, насіння або сухофрукти, то така випічка буде мати вищу харчову цінність, буде смачнішою і черствіє не так швидко.
Шкода для організму хліб приносить, якщо:
- Їсти його багато. Це відбивається на фігурі, викликає здуття й запори.
- Продукт дуже кислий. Такі види виробів підвищують кислотність шлункового соку, вони протипоказані при гастритах.
- Слабо пропечений, в’язкий, непористий. У цьому випадку він погано засвоюється.
- Вражений цвіллю, картопляною паличкою чи іншими мікробами, що викликають харчові отруєння.
Вид використаного борошна має велике значення. Якщо булочні вироби випікаються з сировини вищого сорту, то вони містять рафіновані вуглеводи. У процесі помелу білого борошна із зерна видаляються всі оболонки, зародок, використовується лише центральна частина.
А практично всі мінеральні речовини і вітаміни знаходяться саме в цих “відходах”. Вони переходять у муку, якщо її молоти з цілого зерна.
Хліб з цільнозернового борошна містить складні вуглеводи, в ньому багато клітковини, тому він перетравлюється повільно, надовго забезпечує відчуття ситості.
Житній хліб завжди більш кислий, оскільки в нього, крім дріжджів, додають закваску з молочно-кислих бактерій. Вони перетворюють цукри борошна в молочну кислоту. Найчастіше випічку готують на суміші житнього та пшеничного борошна, щоб вона не була занадто кислою.
Чи можна їсти хліб при схудненні
Для зниження ваги важливо знати, які борошняні вироби не шкодять фігурі. Хлібобулочні вироби з борошна вищого гатунку містять вуглеводи, які швидко перетворюються на глюкозу і віддають всі калорії відразу.
Організм замість того, щоб розщеплювати жири і брати енергію з них, перемикається на моносахариди. В результаті він не встигає утилізувати виділену цукрами енергію. Через це формуються жирові відкладення.
Схуднути, коли їмо білий хліб, не вийде, тим більше якщо він солодкий.
Для зниження маси тіла хліб можна їсти, але тільки правильний і в потрібних кількостях.
Існує навіть спеціальна хлібна дієта, яка допомагає прибрати зайві кілограми. У ній немає булочок з борошна вищого сорту, але присутня дієтична випічка з грубого помелу, житні вироби.
Повністю відмовлятися від вуглеводів не потрібно, це шкодить здоров’ю. Першими без цих речовин страждають мозок і м’язи, отже, сил не вистачатиме ні на що, в тому числі і на тренуваннях у спортзалі.
Який хліб можна їсти при схудненні – список
- Тим, хто сидить на дієті для зниження ваги, важливо вибирати менш калорійні продукти, що містять тільки повільно перетравлювані вуглеводи.
- Батон і солодка випічка з високосортного борошна – гірші варіанти.
- Вони відрізняються великою енергетичною цінністю, мають високий глікемічний індекс, провокують різке підвищення рівня цукру в крові і відкладаються зайвими сантиметрами на талії і стегнах.
Калорійність звичайного батона – 260-270 ккал у 100 г.
Чорний і цільнозерновий хліб більш корисні для схуднення, також краще їсти випічку з висівками.
У яких продуктах багато вуглеводів
Таблиця калорійності різних видів хліба
продукт | Ккал у 100 грамах |
білий пшеничний | понад 230 ккал |
Житній хліб | 210 – 220 ккал |
цільнозерновий | 230 ккал |
Хліб з висівками | 250 ккал |
Хліб з гречаного борошна | 180-200 ккал |
випічка | 400 ккал |
Бездріжджовий хліб за калорійністю не сильно відрізняється від житнього і цільнозернового, що не дивно: основні калорії продукту дає борошно або зерно, але не дріжджі. Вони практично не впливають на енергетичну цінність випічки.
Лаваш має калорійність 230 ккал, а якщо приготовлений з борошна вищого сорту – 270 ккал. Це немало, але його зручніше поєднувати з овочевими стравами, і багато чистого лаваша ніхто не їсть, на відміну від гарячих ароматних окрайців.
Таблиця калорійності і величини глікемічного індексу (ГІ).
продукт | зміст вуглеводів | калораж, ккал на 100 г | Глікемічний індекс |
Тост з білого хліба | 65 | 386 | 100 |
булочки французькі | 63 | 369 | 95 |
хліб білий | 48,6 | 235 | 80-85 |
Хліб чорний (бородинський) | 40,7 | 207 | 65 |
Хліб з гречаного борошна | 34,2 | 175 | 50 |
Хліб з висівками | 11,3 | 216 | 45 |
Хліб зерновий, житній | 43,9 | 228 | 40 |
Як правильно їсти хліб на дієті і скільки
Хліб при схудненні потрібно вживати в невеликих кількостях, тоді від нього шкоди не буде. Норма хліба в день при правильному харчуванні – не більше 100-150 г, причому з борошна грубого помелу. Тим, хто намагається сильно скинути вагу, слід обмежити його до 50 г на добу.
Краще їсти хліб у першій половині дня: на сніданок або обід. Тоді отримана від нього енергія буде повністю витрачена на фізичну і розумову роботу.
Поєднувати випічку слід з супами або овочевими стравами, це додасть ситості і збагатить їжу клітковиною. Від бутербродів з маслом чи ковбасою на ніч однозначно доведеться відмовитися.
Бездріжджовий хліб – калорійність і склад. Користь і шкода бездріжджового хліба
Скільки коштує бездріжджовий хліб (середня ціна за 1 шт.)?
Київ і Київська область.
60 грн.
З тих самих часів, коли люди навчилися переробляти зерна злакових культур у борошно, хліб і хлібобулочні вироби увійшли в список найбільш затребуваних і життєво важливих продуктів харчування. Хліб займає особливе місце в щоденному раціоні харчування переважної більшості жителів планети Земля.
В даний час виробники хлібобулочних виробів можуть запропонувати сучасним споживачам багатий асортимент різновидів хліба.
Однак, останнім часом все частіше виникають суперечки і дискусії з приводу користі і шкоди тих чи інших видів хліба. Наприклад, популярний продукт здорового харчування – бездріжджовий хліб.
Як це часто буває, фахівці розділилися на два протиборчі табори.
Склад бездріжджового хліба
Прихильники продукту стверджують, що унікальні корисні властивості бездріжджового хліба очевидні, досить лише глянути на вітамінно-мінеральний склад хлібобулочного виробу.
Можна вважати головною особливістю складу бездріжджового хліба те, що при приготуванні продукту не використовують пекарські дріжджі.
Оскільки в складі бездріжджового хліба немає дріжджових культур, продукт не завдає шкоди людському організму.
Вважається, що корисні властивості бездріжджового хліба поширюються на весь людський організм в цілому.
На полицях сучасних продовольчих магазинів можна знайти багато видів бездріжджового хліба.
Вид бездріжджового хліба, як і калорійність готового продукту, залежить в першу чергу від складу вихідних інгредієнтів, які будуть використані в процесі випічки хлібобулочного виробу.
Калорійність бездріжджового хліба нижча в порівнянні з іншими більш звичними видами хліба. Середній рівень калорійності бездріжджового хліба становить близько 177,71 ккал, які припадають на 100 грам продукту. Як стверджують деякі фахівці, основна користь бездріжджового хліба полягає у відсутності в складі продукту пекарських дріжджів.
Користь бездріжджового хліба
Вчені підтверджують, що при частому вживанні продуктів бродіння людський організм страждає від швидкої стомлюваності, а також збільшується сприйнятливість до впливу несприятливих факторів навколишнього середовища. Прихильники бездріжджового хліба посилаються на дані наукових досліджень, в яких був виявлений зв’язок між дріжджами і розвитком злоякісних ракових новоутворень в людському організмі.
Шкода бездріжджового хліба
Однак, не все так просто: крім користі, бездріжджовий хліб може завдати шкоди здоров’ю людини.
Справедливості заради варто підкреслити, що найбільша шкода бездріжджового хліба може проявитися, якщо в складі продукту містяться так звані дикі дріжджі.
Найчастіше сучасні виробники продуктів харчування під бездріжджовий хліб пропонують покупцям продукт, виготовлений з використанням спеціальних дріжджових культур.
Опару для диких дріжджів отримують, переробляючи шишки хмелю (хмельова закваска) або вербові гілки (природна закваска). Дослідники запевняють, що дикі дріжджі абсолютно не відрізняються від пекарських.
Тому шкода бездріжджового хліба, в складі якого замість пекарських присутні дикі дріжджі, також може нашкодити стану здоров’я і нормальному самопочуттю людського організму.
Справжній бездріжджовий хліб виробляють без будь-якого роду дріжджів з прісного тіста.
Такий продукт дійсно має ряд безумовно корисних для людського організму властивостей, які використовуються з давніх-давен в лікувальному раціоні харчування. Бездріжджовий хліб допомагає в профілактиці і лікуванні деяких захворювань шлунково-кишкового тракту, а також сприяє нормалізації обмінних і травних процесів.
Калорійність бездріжджового хліба 177.71 кКал
Енергетична цінність бездріжджового хліба (співвідношення білків, жирів, вуглеводів – БЖУ):
Білки: 5.77 г (~ 23 ккал) Жири: 0.51 г (~ 5 ккал) Вуглеводи: 37.54 г (~ 150 кКал)
Енергетичне співвідношення (б | ж | у): 13% | 3% | 84%
Бутерброди Родзинка
Котлети Гнізда
Грінки з картоплею
М’ясний рулет
Пропорції продукту. Скільки грам?
В 1 штуці 300 грамів
Хліб домашній
Хлібці пшеничні
Хлібці гречані
Хліб сірий
Бездріжджовий хліб: користь і шкода для здоров’я і фігури, рецепт
Говорячи про бездріжджову випічку, мають на увазі виріб, виготовлений тільки на натуральній заквасці, що складається з води і борошна.
Останнім часом популярність набуває продукція, яку виготовляють без використання дріжджів.
Багато покупців вважають, що бездріжджовий хліб приносить людині тільки користь і не замислюються про те, що при надмірному споживанні він може завдати шкоди організму.
Небагато людей сьогодні можуть обходитися без ароматного і смачного хліба. На прилавках магазинів і супермаркетів велика різноманітність сортів різної випічки.
Основними представниками такої продукції є цільнозернові хлібці, які багато хто використовує для коригування ваги при схудненні.
У цих продуктах міститься максимальна кількість корисних компонентів і відсутні небезпечні для організму дріжджі.
Хімічний склад і загальна користь бездріжджового хліба
Головна перевага такого продукту – це відсутність дріжджів і негативного впливу на органи травлення. Тут у великій концентрації міститься харчова целюлоза, яка позитивно впливає на процес перетравлення їжі.
Склад і калорійність
До складу випічки без дріжджів входять компоненти, які й забезпечують корисні якості продукту.
Вітамінно-мінеральний комплекс представлений такими компонентами:
- фосфор (бере участь у білковому синтезі);
- калій (стимулює роботу міокарда і головного мозку);
- магній (сприяє стійкості нервової системи перед стресами);
- залізо (підвищує синтез гемоглобіну);
- цинк (сприяє синтезу тестостерону);
- кальцій (входить до складу кісткової тканини);
- фтор (зберігає цілісність зубної емалі).
Вітамінний комплекс представлений вітамінами A, E, групи В. Вітаміни групи В не руйнуються при високих температурах випікання і зберігаються в повному обсязі. Вони впливають на метаболізм, коректують обмінні процеси в організмі, приводять у норму гормональний фон і беруть участь у синтезі таких гормонів, як інсулін, кортизол, тестостерон і естроген.
Користь бездріжджового хліба
Також завдяки нікотиновій кислоті коригується індекс холестерину в складі крові, а завдяки фолієвій кислоті підвищується вироблення гемоглобіну. Калорійність даної випічки значно нижча, ніж звичайної дріжджової. У 100 г міститься приблизно 177 ккал. Білкових з’єднань – 5,77 г, вуглеводів – 37,54 г, а жиру – 0,51 г.
Корисні властивості
Основна користь випічки, виготовленої на природній заквасці, – це відсутність хлібопекарських дріжджів. Така випічка здавна використовувалася для профілактики і терапії патологій органів травлення.
Корисні якості бездріжджової випічки:
- Легко засвоюється органами шлунково-кишкового тракту. Після обіду не відчувається тяжкості в шлунку, і відсутні неприємні симптоми в кишечнику.
- Покращує роботу всіх органів травлення за рахунок високого вмісту в продукті грубих харчових волокон. Щільний м’якуш збільшує активність кишечника.
- Відновлює необхідний баланс кишкової мікрофлори і запобігає розвитку патогенних мікроорганізмів.
- Хліб на природній заквасці запобігає розвитку газоутворення, здуття і метеоризму. Хліб на дріжджах сприяє накопиченню в відділах кишечника дріжджових бактерій, які призводять до бродіння всередині органу і провокують підвищене вміст в углекислого газу, що викликає розвиток метеоризму.
- Низький вміст цукру. У звичайний хліб входить велика кількість цукру для активної роботи дріжджів, а в випічці без дріжджів цукру практично немає.
- Таку випічку можна приготувати в домашніх умовах. У неї можна додавати висівки, насіння, прянощі, сухофрукти. І кожен раз хліб матиме унікальний смак.
Що дає хліб на бездріжджовій основі
недоліки
Бездріжджові хлібобулочні вироби, незважаючи на свої корисні якості, за деякими параметрами все ж програють дріжджовій випічці. Наприклад:
- Менший обсяг виробу – при однаковій вазі об’єм дріжджового батона майже вдвічі більший бездріжджового. Покупець автоматично вибирає той виріб, який здається йому більшим.
- Абсолютно інший смак випічки. Ми всі звикли до аромату і смаку дріжджових хлібобулочних продуктів, тому не кожній людині сподобається смак нового виробу.
- Твердість хліба. Від такого продукту потрібно відмовитися тим людям, у кого проблеми з зубами та яснами. Але не завжди хліб твердий і щільний, існують цілком м’які сорти, виготовлені на заквасці.
- Складна технологія виготовлення, яка вимагає більше часу та виробничих процесів. Перш за все, необхідно приготувати закваску, та й тісто на заквасці підходить значно довше, ніж на дріжджах. Виробничий процес дріжджового тіста простий: в борошно додаються дріжджі, розпушувачі, і протягом години хліб готовий.
Основні протипоказання і шкоду для фігури
Шкода для людського організму при використанні в їжу бездріжджової хлібобулочної випічки може бути тільки через вживання неякісного продукту. Нерідко виробники додають у закваску шишки хмелю або ж прути верби – така продукція вже не вважається бездріжджовою. Але все-таки такий хліб корисніший звичайного, хоча такі дріжджі мало чим відрізняються від хлібопекарських. Тому людям з алергією на хміль та інші компоненти в заквасці потрібно остерігатися такого продукту. Щоб уникнути покупки неякісного хліба, рекомендується його пекти самостійно, з дотриманням технології заквашування тесту.
Також необхідно пам’ятати про норму вживання – 100-250 г. Якщо дотримуватися такої норми, це позитивно вплине на органи травлення і принесе користь для фігури. Дієтологи рекомендують при надмірній вазі вживати житній хліб на заквасці, який має низьку калорійність; від нього більше користі, ніж від білого.
Якщо постійно вживати тільки пшеничний продукт вищого гатунку, навіть без додавання дріжджів, то зниження ваги домогтися дуже складно. Альтернативою можуть бути висівкові коржі та хлібці або вироби з пшеничного борошна низького сорту.
Коржі дійсно можуть стати заміною звичної випічки і принести організму користь.
Якщо вживати даний сорт хліба безконтрольно, можна спровокувати порушення в роботі травних органів: запори, болі в животі, болі в шлунку і тривале перетравлення їжі, сильна відрижка та відчуття переповненого шлунка. Якщо існують хронічні патології в органах шлунково-кишкового тракту, то ризики загострень збільшуються в кілька разів.
Протипоказана випічка на заквасці при таких патологіях:
- виразки шлунково-кишкового тракту;
- гастрит з підвищеним вмістом кислоти в шлунковому соку;
- порушення в роботі підшлункової залози, панкреатит;
- кишкова непрохідність;
- запалення в відділах кишечника.
Види бездріжджового хліба
Одним з найдавніших видів хліба без дріжджів є коржі, які виготовляли ще до того, як були придумані дріжджі. У їхньому складі мінімум інгредієнтів – це мука, сіль і вода. Коржі дійсно можуть стати заміною звичної випічки і принести організму користь.
Одним з представників коржів є лаваш, який кожен може приготувати самостійно. Лаваш готується швидко і просто, а також має низьку калорійність, тому його можна сміливо використовувати в низькокалорійній дієті.
Листкове тісто також не містить дріжджів. У його склад входить масло, яке при випіканні тане, і утворюються повітряні порожнечі, які і надають виробу пишність і легкість.
Дане тісто підходить для пирогів, пиріжків та тістечок.
Калорійність листкового тіста досить висока за рахунок вмісту в ньому масла, тому для людей з ожирінням даний продукт не підходить для щоденного вживання.
Хлібні вироби, виготовлені за допомогою соди або розпушувача, за своїми смаковими якостями поступаються бездріжджовому та дріжджовому продукту, але можуть цілком бути заміною звичної випічки.
Така хлібобулочна продукція має щільну структуру тесту, що не кожному сподобається, але за своїми смаковими якостями даний продукт схожий з виробами на заквасці.
Содову випічку не варто вводити в меню людям з порушеннями в органах шлунково-кишкового тракту та при гастритах, тому що вона сприяє розвитку сильної відрижки і здуття живота.
Існує багато видів хлібних заквасок. Багато господинь роблять закваску на кефірі, сироватці. Нерідко використовують для заквашування житнє борошно і відвар шишок хмелю. Варто також зауважити, що процес виготовлення закваски може тривати від 3 до 5 діб, що не кожній господині сподобається.
Рецепт приготування корисного хліба без дріжджів в домашніх умовах
Для того щоб приготувати бездріжджове тісто, необхідно зробити закваску:
- Розмішати в однаковому обсязі борошно і воду.
- Воду необхідно вводити в борошно при постійному помішуванні.
- Якщо борошно додавати в воду, борошно почне братися грудками, і її буде складно довести до однорідної консистенції – маса повинна вийти кашоподібною.
- Тісто для закваски поставити в тепле місце на добу.
- За час настоювання кілька разів необхідно тісто перемішати.
- На другу добу додати в закваску ще 100 г борошна і трохи води.
- Тісто має бути густіше, ніж перший раз.
- На третій добі воно повинно заграти і стати максимально активним.
Закваску потрібно розділити навпіл і з однієї половини замісити тісто на хліб, а іншу половину можна використовувати для наступної випічки (поставити в холодильник) або на її основі зробити нову закваску, яка буде готова через добу. Також частину закваски можна використовувати для приготування домашнього квасу. До закваски можна додати сухофрукти, що додасть напою приємний фруктовий смак.
Можна взяти за основу і інший рецепт:
- 1 стакан житнього борошна;
- 200 мл кефіру, домашнього кислого молока або сироватки;
- щіпка дрібнозернистої солі.
Борошно, сіль і кисломолочний продукт змішати і залишити заквашуватися на 24 години. На наступну добу знову додати борошно і кефір в такому ж обсязі і знову витримати закваску в теплому місці добу. На третій день почнеться бродіння і проявиться активність.
Необхідно додати борошно і вимісити тісто. Після того, як з тіста сформовані хліб і поміщений в форму для випікання, йому треба постояти в теплому приміщенні 1-1,5 години. За цей час тісто має піднятися в 1,5-2 рази.
Випікати в духовці необхідно 40-50 хвилин при температурі 120-130 градусів.
Поширені питання
Чи можна їсти бездріжджовий продукт при вагітності й лактації?
– Вживати хлібні вироби без дріжджів при вагітності є кращим рішенням, тому що вони позбавлять від багатьох неприємних симптомів, які пов’язані з порушеннями в травленні в даний період – запори, здуття живота і метеоризм. При лактації даний продукт можна вживати з перших місяців життя малюка, але необхідно вводити в раціон поступово, щоб не викликати розлад травлення у новонародженого.
- Чи відрізняється такий хліб від дріжджового?
- – Основна відмінність випічки без дріжджів – це щільна структура, високий вміст клітковини, яка активізує роботу травних органів та кишкової перистальтики, що сприяє швидкому засвоєнню їжі.
- Скільки зберігається бездріжджовий хліб?
– Продукція з закваскою без використання дріжджів може зберігатися набагато довше, ніж хліб на дріжджах. Термін зберігання – до 5 днів.
Але існує недолік у зберіганні – це розвиток цвілі, оскільки всі компоненти натуральні. Але якщо тваринні жири при випіканні замінити рослинними оліями, то термін зберігання збільшується до 7 днів.
Зберігати потрібно в полотняному мішечку. Багато зберігають у холодильнику або в дерев’яній хлібниці.
Чи можна такий хліб дітям?
Бездріжджові вироби підходять для дитячого харчування, оскільки вони сприяють кращому засвоєнню і перетравленню їжі, а також перешкоджають розвитку патогенної мікрофлори і глистової інвазії у відділах кишечника. Така випічка здатна підвищувати імунітет і активізувати мозкову діяльність.
Бездріжджова випічка – це найбільш корисний, але менш популярний продукт серед покупців. Цей виріб без дріжджів цінується багатим вітамінно-мінеральним комплексом та високою концентрацією клітковини і целюлозних харчових волокон. Використання такої випічки в їжі швидко відновить функції травних органів і очистить організм від шлаків і токсичних елементів.
Бездріжджовий хліб
Мало хто може уявити своє життя без хліба. Просто неможливо пройти повз смачного ароматного свіжоспеченого продукту. Зараз на полицях супермаркетів можна знайти широкий асортимент всілякої випічки. Але останнім часом, особливо прихильники здорового способу життя, найчастіше віддають перевагу новомодному бездріжджовому хлібу. Вважається, що він набагато корисніший саме за рахунок того, що до його складу не входять дріжджі. Однак чи так це? По суті яскравим прикладом бездріжджового хліба є сухі хлібці, які виготовляються з цільних зерен, що зберегли свою оболонку. У таких продуктах міститься набагато більше вітамінів і корисних мінералів, адже особливо цінний склад мають саме ці оболонки. Також, говорячи про цей хліб, маємо на увазі продукт, приготований на натуральній заквасці, що складається з борошна і води.
Трохи історії
Багато тисячоліть тому люди навчилися готувати бездріжджовий продукт з борошна і води, випікаючи його на розпечених під сонцем каменях. Така традиція не канула в минуле: саме таким способом, не застосовуючи закваски і дріжджів, отримують вірменський і перський лаваш, єврейську мацу, мексиканську тортилью, італійську фокаччу, індійську чапаті та відому українську корж.
Користь бездріжджової випічки
Якщо говорити про натуральний бездріжджовий хліб, то головною відмінною рисою цього корисного продукту від будь-яких інших хлібобулочних виробів є відсутність пекарських дріжджів, які приносять шкоду організму людини. Така випічка з дуже давнього часу використовувалася для профілактики і лікування хвороб травного тракту.
Завдяки своїм органолептичним властивостям він сприяє бездоганній роботі кишечника, стимулює активну роботу м’язів шлунково-кишкового тракту. Саме його досить висока щільність і жорсткість сприяють кращому засвоєнню їжі та ефективній роботі травної системи.
У корисні властивості бездріжджового хліба також входить відсутність згубних мікроорганізмів для мікрофлори кишечника. Адже дріжджі сприяють зростанню різних бактерій в організмі, що може призводити до розладів травного тракту та розвитку дисбактеріозу.
Бездріжджова випічка покращує роботу печінки, сприяє стабільній діяльності підшлункової залози, а також здатна знижувати кисле середовище шлунка, допомагаючи позбутися від різних проблем.
Про здатність дріжджів розбухати в тесті та утворювати тим самим підвищене газоутворення в кишечнику відомо практично всім. Застосування дріжджового хліба може назавжди допомогти позбутися від метеоризму.
Такий хліб часто рекомендують дієтологи, оскільки він менш калорійний, ніж інші види хлібобулочних виробів, і при цьому здатний наситити організм енергією і бадьорістю. Цей продукт за свої корисні властивості дуже улюблений прихильниками здорового способу життя.
Що стосується бездріжджового хліба, приготованого за допомогою так званих «диких дріжджів», його корисні та поживні якості не особливо відрізняються від звичайного дріжджового продукту.
У цьому бездріжджовому хлібі містяться у великій кількості харчові целюлозні волокна.
Хімічний склад продукту
Бездріжджовий хліб містить у своєму складі хороший мінеральний комплекс, у якому присутні такі корисні компоненти, як: фосфор, який бере безпосередню участь у синтезі білків і вуглеводів, калій, стимулюючий розумові процеси та постачаючий киснем головний мозок, магній, який надає протистресову дію, та інші елементи.
Також у цьому продукті присутня висока концентрація вітамінів групи В та вітаміну РР, які не руйнуються при високих температурах у процесі випікання.
Вітаміни групи В сприяють поліпшенню обміну речовин, активують роботу головного мозку.
А вітамін РР нормалізує гормональний фон, беручи участь у формуванні таких важливих гормонів, як: кортизол, інсулін, тестостерон, прогестерон тощо.
Калорійність такого хліба помітно нижча, ніж у його поширеніших аналогів. У 100 грамах продукту міститься приблизно 177 ккал. У той час як у білому хлібі – близько 258 ккал, а в батоні – трохи більше 260 ккал.
Поступається він і в білковій складовій: 5,77 грам білків міститься в бездріжджовому хлібі, 8,02 грам у білому та 7,41 грам в батоні. Зміст вуглеводів становить 37,54 грама, а жирів – 0,51 грам.
Білий хліб і батон містять більше цих речовин.
Недоліки продукту без дріжджів
Дріжджова випічка має нехай невеликі, але переваги перед цим корисним продуктом. Його недоліки в основном комерційного характеру, що робить такий хліб непопулярним у промисловому виробництві.
По-перше, бездріжджовий хліб не такий простий у приготуванні, як його більш відомий аналог. Він вимагає набагато більше часу:
- підготовка закваски для тіста;
- тісто без дріжджів піднімається набагато довше.
При цьому звичайний хліб, завдяки дріжджам, виходить набагато більшим, свідомо залучаючи своїми обсягами потенційних покупців.
По-друге, смак і аромат бездріжджового продукту сильно відрізняється від звичної випічки, і багато хто віддає перевагу знайомим виробам. До того ж практично всі види останніх мають легку повітряну і більш м’яку структуру, що також є однією з основних складових при купівлі товару.
Отже, в промислових обсягах набагато вигідніше випікати дріжджовий варіант випічки, ніж його корисний дієтичний аналог. Але, незважаючи на це, на полицях супермаркетів на сьогоднішній день все-таки можна знайти різні види бездріжджового хліба.
Шкода хлібобулочних виробів, що не містять дріжджів
Справжній бездріжджовий хліб, приготований на прісному тісті, нечастий гість на полицях супермаркетів.
Найчастіше під його виглядом продають продукт, приготований за допомогою диких дріжджів, сировиною для яких слугують шишки хмелю, якщо це хмелева закваска, або вербові гілки, якщо закваска природна.
Такі дріжджі практично нічим не відрізняються від звичайних пекарських дріжджів. Якщо хочете упевнитись у якості продукту і спробувати хороший бездріжджовий хліб, краще приготувати його в домашніх умовах.
Технологія приготування
Для бездріжджового хліба потрібно прісне тісто, що не передбачає використання жодних видів дріжджів. У промисловому виробництві для приготування такого продукту використовують:
- воду;
- борошно;
- сіль;
- рослинну олію;
- натуральну молочну сироватку;
- суху пшеничну клейковину;
- лимонну кислоту;
- яблучне пюре.
Тісто вимішують в спеціальних апаратах до утворення пінної маси, насиченої киснем. Велике насичення тесту повітрям надає випічці більш пишний обсяг. Після цього тісто збивають і відправляють у форми. Випікається хліб при температурі 260 градусів протягом 40 хвилин.
Хліб, приготовлений за допомогою хмелевої закваски, отримує приємний аромат і повітряну пишність. Якщо в хлібі є бульбашки повітря, це свідчить про те, що продукт був приготований із застосуванням дріжджів.
Приготування хліба в домашніх умовах
Для такого продукту буде потрібно закваска. Приготування її займе близько п’яти днів. Добре використовувати для цього скляний або емальований посуд з кришкою. Бутильована і кип’ячена вода не підійдуть для виготовлення, найкраще буде звичайна водопровідна вода, пропущена через фільтр. Борошно бажано використовувати житнє, грубого помелу.
Спочатку потрібно змішати 100 грам борошна і 150 мл води, ретельно перемішати і залишити на добу в теплому темному місці.
По закінченні цього часу додати ще 50 грам борошна і 50 мл води і знову поставити настоюватися на добу. На наступний день повторити все те ж саме.
На п’ятий день знову додати по 50 грам борошна і води, і ввечері цієї доби вже можна буде випікати з такою закваски хліб.
Перед першим замісом слід відлити від закваски приблизно 100 мілілітрів в окрему ємність. Цю закваску можна буде використовувати в наступний раз, заздалегідь не вирощуючи її протягом п’яти днів.
Приготування хліба на диких дріжджах
Для приготування закваски потрібно:
- шишки хмелю – 250 грам;
- вода – 500 мл;
- борошно – 130 грам;
- мед – 1 столова ложка.
Шишки хмелю залити водою і прокип’ятити протягом години на повільному вогні. Після готовий відвар поставити настоюватися приблизно на 8 годин. Після закінчення часу відфільтрувати через марлю.
В отриманий відвар додати будь-яку муку, краще використовувати цільнозернову, і мед. Ретельно перемішати, накрити марлею і поставити відстоюватися в тепле темне місце. Через добу закваска повинна збільшитися приблизно в два рази.
Поки вона не встигла осісти, потрібно приготувати опару. Для цього знадобиться:
- вода або молоко – 250 мл;
- мед або цукор – 2 столові ложки;
- приготована хмельова закваска – близько 10 столових ложок.
Всі інгредієнти перемішати і додати борошно, доводячи тісто до консистенції нежирної сметани. Тісто по густоті повинно бути схожим на тісто для млинців.
Отриману суміш накрити кухонним рушником або лляною тканиною і залишити на кілька годин, поки не з’являться характерні для бродіння бульбашки.
В отриману опару додати сіль і замісити тісто руками, поступово додаючи борошно, якщо планується запікати хліб в духовці. Випікають такий хліб при температурі від 160 до 200 градусів близько 45 хвилин.
Висновки
Бездріжджовий хліб є більш корисним і менш популярним аналогом звичайного хліба. Основною його цінністю є те, що при його приготуванні не застосовуються ніякі види дріжджів.
Однак, найчастіше під бездріжджовим на увазі продукт, приготований за допомогою натуральної закваски, в якості якої використовуються шишки хмелю, вербові гілки або молочнокислі бактерії.
Такий хліб теж вважається більш корисним, ніж звичайний дріжджовий, оскільки в процесі його приготування часто додають різні корисні добавки у вигляді солоду, зерен, висівок, патоки і навіть морської капусти. Справжній бездріжджовий хліб цінний вмістом у своєму складі великої кількості харчових целюлозних волокон.
Завдяки їм він благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. А через те, що в його склад входять цільні зерна з верхньою оболонкою, він значно збагачений корисними мінералами і має прекрасний вітамінний склад. Бездріжджовий хліб – це безумовно корисний і цінний продукт, але повністю переходити на нього не рекомендують, оскільки він є досить важким продуктом.
Бездріжджовий хліб: користь і шкода, калорійність. Користь бездріжджової випічки
Якщо говорити про натуральний бездріжджовий хліб, то головною відмінною рисою цього корисного продукту від будь-яких інших хлібобулочних виробів є відсутність пекарських дріжджів, які можуть завдати шкоди організму людини. Така випічка з дуже давніх часів використовувалася для профілактики і лікування хвороб травного тракту.
Завдяки своїм органолептичним властивостям він сприяє бездоганній роботі кишечника, стимулює активну роботу м’язів шлунково-кишкового тракту. Саме його досить висока щільність і жорсткість сприяють кращому засвоєнню їжі і ефективній роботі травної системи.
У корисні властивості бездріжджового хліба можна також виділити відсутність згубних мікроорганізмів для мікрофлори кишечника. Адже дріжджі сприяють зростанню різних бактерій в організмі, завдяки чому можливі як розлади травного тракту, так і розвиток дисбактеріозу.
Бездріжджова випічка покращує роботу печінки, сприяє стабільній діяльності підшлункової залози, а також здатна знижувати кисле середовище шлунка, допомагаючи тим самим позбутися від різних проблем.
Про здатність дріжджів розбухати в тесті і утворювати підвищене газоутворення в кишечнику відомо практично всім. Застосування дріжджового хліба може допомогти позбутися від метеоризму.
Такий хліб часто рекомендують дієтологи, оскільки він менш калорійний, ніж інші види хлібобулочних виробів, і при цьому здатний наситити організм енергією і бадьорістю. Цей продукт за своїми корисними властивостями дуже популярний серед послідовників здорового способу життя.
Що стосується бездріжджового хліба, приготованого за допомогою так званих «диких дріжджів», то його корисні та поживні якості не особливо відрізняються від звичайного дріжджового продукту.
У цьому бездріжджовому хлібі містяться у великій кількості харчові целюлозні волокна.
Монастирський бездріжджовий хліб: рецепт. Монастирський хліб без дріжджів
Цей продукт, напевно, добре знайомий багатьом; він дуже смачний і корисний. Приготувати такий бездріжджовий хліб можна і вдома, але виділіть на це, як мінімум, 2 години, оскільки рецепт дуже специфічний.
Для тесту потрібні такі інгредієнти:
- 800 грам води
- 300 грам цільнозернового борошна (або з твердих сортів пшениці)
- 700 грам житнього борошна
- 1 десертна ложка солі (або 1,5 чайні ложечки)
- 100 грам закваски
- 100 грам насіння або горіхів
Закваска готується традиційним способом (він описаний в рецепті хліба для хлібопічки). Хліб можна починати робити не раніше, ніж вона буде готова. Спочатку слід злегка нагріти воду і розчинити в ній сіль. Житнє борошно потрібно просіяти, щоб наситити її киснем (тоді готовий продукт вийде більш пишним і м’яким, він буде танути в роті).
У підсолену, все ще теплу воду потрібно порціями, поступово підсипати муку. Спочатку вимішування відбувається ложкою, потім (коли велика частина борошна вже додана) знадобиться перейти на ручний заміс. Тісто буде липнути до рукавичок, тому бажано вимішувати його голими руками. Потрібно ретельно розчавлювати пальцями грудочки.
Може здаватися, що муки забагато, але це нормально, оскільки бездріжджовий хліб за монастирським рецептом готується з тіста дуже щільної консистенції. Після цього маса залишається настоюватися на 10 годин, бажано накрити її рушником і помістити в тепле місце подалі від протягів.
Як варіант, можна використовувати для цього не включену духовку. Після закінчення часу тісто ще раз перемішується, ділиться на кілька частин (краще спекти кілька невеликих буханок, ніж одну об’ємну, так хліб в духовці краще пропечеться), всі вони перетворюються на подобу злегка сплюснених куль і поміщаються на лист.
Випікати потрібно 1 годину при температурі 180-200 градусів. Нарізати готовий продукт слід тільки після його повного охолодження.
Білий хліб: калорійність. Дієтичні властивості:
Яка калорійність білого хліба, які є у нього дієтичні властивості, все це вельми цікаво тим, хто намагається вести здоровий спосіб життя, стежити за своїм здоров’ям і фігурою. Ось ми і спробуємо відповісти на ці питання в наступній статті.
Так ось:
Білий хліб готується з пшеничного борошна вищого, першого або другого сорту. З нього можна зробити відмінні тости або бутерброди, або ж приготувати з нього інші страви. Але білий хліб має досить високу харчову цінність.
Тому до дієтичних продуктів віднести його точно не можна. Це слід пам’ятати тим, хто бажає схуднути.
Білий хліб є джерелом ряду вітамінів – вітаміни В1, В2 і РР, без яких неможливе нормальне функціонування організму.
Вітамін В1 (тіамін) потрібен для роботи нашої нервової системи. Якщо його мало – людина в хорошому настрої, не дратівливий. Вітамін В2 (рибофлавін) необхідний для молодості шкіри, її гладкості і еластичності. А вітамін РР потрібен нашому мозку та серцево-судинній системі.
У ньому містяться кальцій, фосфор, залізо. Навряд чи для когось буде несподіваним дізнатися, що кальцій і фосфор – основа міцності зубів, кісток і нігтів.
Адже не дарма дітям з раннього віку дають продукти, що містять ці компоненти. А залізо важливо для нормального вмісту гемоглобіну в крові, який відповідає за транспорт кисню по організму.
Мала кількість гемоглобіну – це хворобливий стан – анемія і гіпоксія.
Рецепт дріжджового зернового хліба. Хліб цільнозерновий, домашній, без дріжджів (вистражданий рецепт)
Беремо всю опару, всю мочку, додаємо 2 склянки цільнозернового (в моєму випадку житнього) борошна, 3/4 склянки борошна житнього шпалерного (або обдирного), 1 ч. л. солі, 30 г кунжуту (обсмажити злегка на сухій сковороді) і 175 г води. Все вимішуємо хвилин 15-20 (я це роблю в хлібопічці на режимі тісто). Залишаємо, прикривши нещільно плівкою на 2-3 години при кімнатній температурі. За цей час робимо 2 рази через 50 хв «стретч енд фолд». Це спеціальна техніка, щоб зробити вологе тісто більш керованим. Можна на YouTube подивитися відео, як це роблять. Я просто на вологому силіконовому килимку піднімала край і підвертала його до центру, потім другий, третій, четвертий. І перевертала швом вниз.
Коли тісто піднялося, стало ніжним, формуємо буханку і викладаємо у форму, присипану щедро борошном (або на лист сухого пергаменту). Вкриваємо плівкою, зробивши в ній кілька дірочок, ставимо в місце без протягу (все той же кухонний шафка). Даємо підійти в 2 рази – близько 3 годин. Як варіант, можна відправити форму в холодильник на 14-16 годин. Потім дістаємо і даємо підійти 3 години.
Етап 5. Випічка. Загальний час 40-45 хвилин. Зарані прогріваємо духовку до 240 градусів. На дно ставимо миску з окропом (для пари). Даємо воді почати активно випаровуватися. ОБЕРЕЖНО! Якщо відкрити дверцята, з духовки повалить обпалюючий пар! Акуратно і ніжно ставимо хліб в духовку. Ми залишаємо на 10 хвилин. Зменшуємо вогонь до 200 градусів і ще 30 хвилин не чіпаємо.
Дістаємо, перевіряємо сухою дерев’яною зубочисткою або постукуванням по скоринці. Зубочистка повинна бути сухою, а звук при постукуванні – глухий. І від стінок форми хлібець повинен відійти трохи. Сбризкуємо гарячий хліб водою – скоринка буде кращою. Накриваємо лляним рушником.
Коли форма охолоне достатньо, щоб можна було хліб дістати, витягаємо його і охолоджуємо на решітці під полотенцем. Етап 6. Поїдання і зберігання. Житній хліб повинен дозріти – години 2 після духовки прийти в себе. Потім його можна відрізати і дегустувати. Ось яке чудо вийшло! Приємного вам апетиту!