Користь і шкода смаженої картоплі, калорійність, як приготувати

Картопля є улюбленим продуктом мільйонів людей в усьому світі. Навіть прихильники здорового харчування люблять іноді поласувати цим коренеплодом. Цікаво, що деякий час тому коренеплід вважали шкідливим для здоров’я і навіть небезпечним.
Смажена, відварна, запечена, тушкована – це лише мала частина того, як можна приготувати дану культуру. Така популярність викликає закономірне питання – чи корисна картопля. З самого її появи не припиняються суперечки про користь і шкоду цієї культури. Дієтологи не рекомендують її вживати. Але чому так відбувається, якщо з неї можна приготувати стільки багато різних і смачних страв?
Хімічний склад
Склад будь-якого продукту визначає його корисні властивості. Співвідношення хімічних елементів в картоплі залежить від її сорту. Різні види мають певну кількість мікроелементів і вітамінів.
Особливість коренеплоду полягає в тому, що при впливі ультрафіолету в ньому утворюються соланін і хлорофіл. При варінні ці токсичні речовини не руйнуються, а вжиті всередину, повільно отруюють організм.
Більшість людей вважають за краще вживати картоплю смаженою, з додаванням бекону і жиру. Зловживання таким продуктом може стати причиною серцевого нападу.
У картоплі висока концентрація вітаміну С. Один клубень може заповнити половину добової норми аскорбінової кислоти. Також в ньому міститься калій, кальцій, залізо, магній і багато інших корисних нутрієнтів. Коренеплід добре насичує, і людина довгий час не відчуває почуття голоду: в 100 г картоплі міститься 164 ккал.
Молоді бульби менш калорійні. Відповідно, чим довше зберігалася картопля, тим більше буде її калорійність. Частка вуглеводів становить близько 30%. У відвареній і запеченій картоплі холестерину немає, а ось в смаженій вміст холестерину дуже високий.
Велика користь картоплі для організму в тому, що його вживання насичує організм фолієвою і нікотиновою кислотою, фосфором, холіном і цинком.
У бульбах присутня альфа-ліпоєва кислота, що володіє здатністю перетворення глюкози в енергію. Крім того, ця речовина є антиоксидантом. Вчені стверджують, що воно допомагає поліпшити вазодилатацію, контролювати рівень цукру в крові і захищати діабетиків від ретинопатії.
У шкірці містяться флавоноїди і кверцетин, які мають протизапальну і антиоксидантну дію. Вони захищають організм від негативної дії вільних радикалів.
У незначній кількості в овочі присутні фолієва кислота, фосфор, холін, цинк, токоферол, тіамін і вітамін РР. У сирій картоплі близько 12 мг натрію – менше одного відсотка добової потреби в цьому речовині.
Ще одна цінна складова – вітамін В6, який забезпечує нормальний процес синтезу білків. Цей вітамін відіграє велику роль в роботі нервової системи, головного мозку і регенерації клітин. Він захищає серце і запобігає розвитку онкології.
Чим корисна картопля для організму
Оцінити цей коренеплід допоможуть відомості про користь і шкоду картоплі. Правильно приготовлений овоч безсумнівно приносить величезну користь. Печена без жиру картопля забезпечує нас клітковиною, яка є захистом від ракових і серцевих захворювань.
Також можна готувати картоплю в мундирі. Таке блюдо зберігає всі корисні властивості овоча. Ущільнення кісток забезпечують магній, фосфор і кальцій. Коренеплід містить багато калію, який ефективно виводить солі і зайву рідину з організму.
Фосфор, залізо і цинк активізують вироблення колагену, який робить шкіру еластичною і підтягнутою, забезпечує зміцнення опорно-рухового апарату.
Вживання картоплі сприяє хорошому мастилу суглобів і знижує ризик переломів. Але варто бути дуже обережним, тому що надлишок фосфору провокує розвиток остеопорозу.
Люди з гіпертонією можуть поліпшити свій стан за допомогою регулярного дозованого вживання овоча. До одного з корисних властивостей картоплі відноситься судинорозширювальну дію.
Картопля допомагає від головного болю, запаморочення, втоми, стимулює роботу нейронів головного мозку, завдяки чому покращується пам’ять, розумова активність і концентрація.
Тим, хто має великі фізичні навантаження, необхідно вживати коренеплід для підвищення енергії і усунення втоми. Велика користь картоплі при проблемах з травною системою. Він змащує стінки стравоходу і шлунка, усуває застій і здуття, нормалізує стілець.
Молода картопля: користь і шкода
Не менше користі має й молода картопля. Його можна вживати під час дієти. Він надовго насичує і заповнює добову потребу у вітамінах та мікроелементах. Таким чином, людина отримує необхідну енергію і контролює свій апетит.
У ранніх плодах кількість крохмалю незначна, що обумовлює їх корисність. Але, на відміну від старої картоплі, в шкірці молодих овочів містяться отруйні сполуки, через що варити їх в мундирі не рекомендується. При вживанні малими порціями бульби рекомендовані діабетикам і повним людям.
Овочевий сік з молодих бульб має м’який проносний, сечогінний, імуностимулюючий, протизапальний і відхаркувальний ефект. Вживання соку укріплює стінки клітин і заспокоює нервову систему.
Якщо порівняти протипоказання і корисні властивості картоплі, можна зрозуміти, що його обов’язково потрібно вживати, але в обмежених кількостях.
Використання в народній медицині
Унікальний хімічний склад зробив коренеплід затребуваним у народних цілителів.
- Картопля має загоювальну дію. Досить прикріпити скибочку сирого овоча або накласти компрес з соку до рани, і через деякий час вона затягнеться.
- Картопля добре допомагає при опіках.
- Також його використовують для очищення кишечника.
- Фреші з додаванням моркви і селери нормалізують роботу травної системи.
- Дами використовують картопляні маски, щоб відбілити обличчя і усунути дрібні зморшки.
Можлива небезпека для здоров’я
Численні дослідження показують, що шкода картоплі не менша, аніж його користь.
Як уже згадувалося, зелена і проросла картопля становлять загрозу для органів дихання і кровоносної системи. При вживанні таких плодів можуть з’явитися м’язові спазми, пронос і головні болі.
Особливо важливо знати про шкоду картоплі для організму людей з цукровим діабетом. Вживання овоча з високим глікемічним індексом може спровокувати різкий стрибок цукру в крові. Але якщо їсти картоплю з іншими продуктами, у яких глікемічний індекс невисокий, можна уникнути підвищення цукру. Крохмаль здатен спровокувати гестаційний діабет.
Вчені встановили, що при зберіганні коренеплоду в холодильнику крохмаль гідролізується до цукрів.
Людям з хворими суглобами варто утриматися від вживання картоплі через можливе погіршення стану і прогресування хвороби.
Не варто різко припиняти вживання картоплі. Можна ненадовго виключити його зі свого раціону, а потім поступово вводити назад. Якщо змін в гіршу сторону не буде, то можна сміливо продовжувати їсти овоч.
Чим шкідлива смажена картопля
Для організму смажена картопля представляє найбільшу шкоду. При температурі понад 120 °C в ній виробляється акриламід, що зустрічається в пластиці, сигаретному димі, клеї і барвниках. Дана речовина здатне спровокувати розвиток ракових процесів. Також воно негативно впливає на репродуктивну функцію.
Найбільша концентрація акриламіду в картоплі, смаженої з салом, чіпсах та картоплі фрі.
Також картопля шкідлива при надмірному вживанні. Що міститься в ньому калій може накопичуватися в організмі і викликати ниркову недостатність. Пошкоджені нирки не можуть виводити калій, що загрожує летальним результатом.
Найбільшу небезпеку смажена картопля представляє для вагітних жінок і їх ненароджених малюків.
Особливості приготування
Так як сиру картоплю люди практично не вживають, його користь і шкода для організму з точки зору кулінарії несуттєві. Більш важлива інформація про те, як правильно підготувати овоч і які страви з нього найбільш корисні.
При чищенні старих бульб необхідно зрізати товсту шкірку, в якій найбільша концентрація шкідливих речовин. Щоб очистити овоч від нітратів і соланіну, необхідно обваляти його в крупній солі.
Пророслу і зелену картоплю необхідно ретельно очистити і зняти пристойний шар м’якоті. Але краще утриматися від її вживання, тому що користі від неї ніякої не буде, а організм буде повільно труїтися.
Оптимальна температура зберігання овоча – 2-6 °C.
Чистку овоча потрібно проводити безпосередньо перед готуванням. Не варто тривалий час тримати очищену картоплю в холодній воді. При такому зберіганні вона втрачає корисні речовини.
Варка
Шанувальників варіння зацікавлять користь і шкода вареної картоплі. Існує думка, що при нагріванні корисні властивості втрачаються повністю, але це не зовсім так. Варена картопля містить велику кількість вітамінів і мікроелементів. Крім того, після термічної обробки калорійність і кількість крохмалю знижуються.
Для рівномірного приготування варити картоплю слід на повільному вогні. Старі плоди кладуть у холодну воду, а молоді — у киплячу. Повторно проварювати овоч не можна. На думку вчених, найбільш корисна картопля в мундирі.
Варену овоч можна їсти в чистому вигляді як гарнір або використовувати для приготування більш складних страв: додавати в салати, робити картопляне пюре, яке стане начинкою для пиріжків або вареників.
Жарка
Головна користь смаженої картоплі полягає в її простому і швидкому приготуванні. Готова страва насичена мінералами і вітамінами, але при цьому все ж дуже шкідлива, якщо для приготування використовують багато жиру. У такій картоплі міститься велика кількість холестерину.
Тарілка смаженої картоплі здатна заповнити добову норму калорій. Для порівняння: в одному відварному овочі 150 ккал, а якщо його посмажити, то калорійність збільшується до 480 ккал.
Запікання
Варто утриматися від частого смаження, краще запекти картоплю. У печеному коренеплоді міститься здорова клітковина, що ефективно бореться з раковими клітинами і серцево-судинними захворюваннями. Приготований таким способом, він має не тільки приголомшливий смак, але й безліч корисних властивостей.
Запікати краще в шкірці, попередньо помивши картоплю.
Картопля – смачний продукт, насичений вітамінами і мікроелементами. Тому не варто відмовляти собі в задоволенні поласувати їм. Головне, знати міру і не їсти його занадто багато. Розумне вживання овоча забезпечить організм корисними речовинами і не заподіє шкоди.
Картопля смажена: калорійність і БЖУ на 100 грам, користь
Страви з високою енергетичною цінністю виключаються з дієтичного раціону. Але іноді хочеться побалувати себе смаженою картоплею. Щоб трапеза не зашкодила фігурі, потрібно правильно розрахувати калорійність продукту.
Калорійність і БЖУ смаженої картоплі на 100 грам
У 100 гр овочів, приготованих на сковороді, буде близько 120-130 ккал. У тому випадку, якщо в добу за програмою харчування потрібно споживати 2000 ккал, одна порція в 200 грам – це 15% добового калоражу. Смажена картопля замінить повноцінний прийом їжі. При цьому весь день необхідно контролювати калорії і уникати жирних страв.
У продукті міститься 2,8 гр білка. Жирів набагато більше – 9,37 гр. Для відносно невеликої калорійності це велика цифра. Досить з’їсти 100 гр коренеплодів, щоб заповнити 12% добової норми жирів. Вуглеводів в продукті 23 гр.
На рослинному маслі
Кількість калорій у страві можна значно збільшити за рахунок продуктів для смаження. Найчастіше використовуються соняшникове і вершкове масла. Це висококалорійні продукти.
Соняшникова олія буває двох видів: нерафінована і рафінована:
- Перший варіант містить більше вітамінів і мінералів, але не підходить для тривалої смаження. Він використовується в якості салатної заправки.
- Рафінований вид не такий корисний, але на ньому краще готувати їжу.
В одній столовій ложці соняшникової олії міститься 148 ккал. Якщо використовувати багато жиру для смаження, калорійність готового блюда збільшиться вдвічі.
На вершковому маслі
Енергетична цінність масла тваринного походження практично така ж, як у соняшникової. В одній столовій ложці знаходиться 150 ккал.
Якщо вибирати між соняшниковою та вершковим маслом, перевагу краще віддати останньому. Воно набагато корисніше. Вершкове масло містить вітаміни груп А, E, D і K, а також не виділяє шкідливих речовин при горінні. Мінусом продукту є висока жирність.
З м’ясом
Картопля найчастіше використовується як гарнір до м’яса.
У 100 гр коренеплодів зі свининою знаходиться:
- 301 ккал;
- білки: 8,8 гр;
- жири: 24 гр;
- вуглеводи: 12,5 гр;
Смажена картопля з яловичиною менш калорійна. Його енергетична цінність всього 180 ккал, якщо не використовувати для приготування масло. БЖУ такого блюда складатиме 11,1 / 12,17 / 15,9 гр. Посмажити м’ясо з овочами можна на сковороді з антипригарним покриттям. До того ж незвичний метод приготування – використовувати гриль.
З грибами
Чудовим доповненням до картоплі вважаються гриби. Вони практично не підвищують загальну калорійність.
Енергетична цінність страви – 122 ккал. При цьому БЖУ становить 2,5 / 7,2 / 12,7 гр.
Глікемічний індекс картоплі
Навіть якщо вдається органічно вписати смажені часточки в щоденний калораж, варто відмовитися від цієї ідеї. У продукту високий глікемічний індекс – 95. Це говорить про те, що тільки мала частина з’їденної картоплі заповнить енергію. Частина, що залишилася, їжа піде на формування жиру в тілі.
Корисні властивості продукту
Під впливом високих температур вітаміни і мінерали з картоплі зникають. Але повністю даремним продукт назвати не можна.
Основою овоча є крохмаль. У невеликих кількостях він приносить більше користі, ніж шкоди. Завдяки крохмалю з’являється відчуття насичення. Людина відчуває себе бадьорим і сповненим енергії.
У картоплі також міститься багато корисних речовин:
- Вітаміни. Овоч багатий вітаміном С. Він зміцнює імунну систему і знижує ризик зараження простудними захворюваннями. Також до складу смаженої картоплі входить невелика кількість вітамінів групи В. Вони підтримують здоровий сон і благотворно впливають на нервову систему.
- Мінерали. У коренеплодах міститься багато калію. Він нормалізує артеріальний тиск і зміцнює серцевий м’яз.
- Клітковина. Смажена картопля благотворно впливає на роботу шлунка. Але тільки в тому випадку, якщо в процесі приготування використовувалось невелика кількість масла.
Часто зловживати смаженою картоплею не рекомендується. За рахунок жирів у складі, блюдо підвищує холестерин і погіршує роботу кровоносної системи. Особливо небезпечно їсти солону картоплю, яка порушує водно-сольовий баланс організму і провокує набряки.
Як смачно приготувати смажену картоплю?
У блюдо можна додати оливкове масло замість вершкового або рослинного. Воно не тільки надає їжі приємний присмак, але й покращує роботу травної системи.
Завдяки великому вмісту Омеги-3, продукт покращує роботу серця. В одній столовій ложці оливкової олії міститься близько 152 ккал.
Як готувати страву, щоб скоротити кількість калорій?
Зробити будь-яку страву більш корисним допоможе кокосове масло. Його енергетична цінність висока. Одна столова ложка – це 120 ккал. Але при цьому кокосове масло прискорює метаболізм.
На розщеплення жиру з цього продукту витрачається багато енергії, і в результаті руйнуються жирові клітини. Це єдиний вид масла, який допомагає скинути зайву вагу.
Смажена картопля – не найкращий вибір для дієтичного меню, адже його калорійність і високий рівень глікемічного індексу не сприяють схудненню. Але раз на місяць можна приготувати смачне, хоч і калорійне блюдо.
Калорійність смаженої картоплі
Відомо, що картопля має багато крохмалю, а такий склад несприятливо впливає на організм. Ті, хто прагне змінити своє тіло, надати фігурі стрункості, намагаються рахувати калорії тих продуктів, які споживають. У порівнянні з відвареною картоплею, у смаженої картоплі калорії безумовно великі.
Але не поспішайте з висновками. Ви отримаєте багато цікавої інформації про таке поширене і незамінне овоч як картопля. Скільки калорій в смаженої картоплі? Чи можна її їсти і не поправлятися? Як ставляться дієтологи до калорійності смаженої картоплі? На ці та інші питання ви знайдете відповіді на наших сторінках.
Всіма улюблена смажена картопля: калорійність
Картопля як поживний продукт має безліч корисних мікроелементів та деяких вітамінів. Правда, крохмалю в ній міститься дуже багато, а наскільки відомо – крохмаль важко засвоюється організмом і сприяє затримці калорій.
Смажена картопля, калорійність якої цікавить читачів, крім крохмалю, містить в собі близько 2% повноцінного білка. А півкілограма картоплі забезпечить організм повною добовою нормою калію. Також овоч багатий фосфором, магнієм, залізом і кальцієм.
З вітамінів в складі спостерігається каротин і фолієва кислота, вітаміни групи В і вітамін D.
Смажена картопля, калорійність якої значна, не може бути дієтичним блюдом. Але зменшити калорійність цієї їжі можливо, потрібно зменшити кількість рослинного масла для приготування.
Дійсно, якщо підібрати хорошу сковороду з антипригарним покриттям, то у смаженої картоплі калорії вийдуть незначними. Це можна пояснити тим, що можна смажити на мінімальній кількості масла.
Такий процес смаження дозволяє економити не тільки на продуктах, наприклад, на олії рослинній, але і значно зменшити калорійність смаженої картоплі, позбавляючи жінок від проблем із зайвою вагою.
Дієтологи вважають картоплю як поживний продукт, пояснюючи тим, що овоч містить багато калію.
Цей мікроелемент виконує важливу функцію – допомагає зняти набряки, виводить зайву рідину і контролює водний баланс організму. А це, як ви розумієте, веде до схуднення.
Щодо смаженої картоплі, калорійність якої збільшується додаванням рослинної олії, то таким чином приготований овоч не підходить для низькокалорійного харчування.
Якщо енергетична цінність сирої картоплі – всього 80 кілокалорій на 100 грамів продукту, то надходить питання: скільки калорій в смаженої картоплі? Безумовно, енергетична цінність приготовленого на маслі овоча збільшується. І чим більше ви додаєте на сковороду жиру, тим калорійніше буде блюдо. А посмажена картопля у великій кількості рослинного масла ну дуже смачна! Як від неї відмовитися?
Калорійність смаженої картоплі – приблизно 285-320 ккал на 100 г продукту. Ті, хто мріє за всяку ціну повернути тілу його колишній, стрункий вид, намагаються їсти тільки низькокалорійні продукти. Тому, щоб знизити калорійність страви, потрібно смажити картоплю на мінімальній кількості жиру і солі. А ще краще блюдо готувати у фритюрі: зайвий жир стікає назад у сковороду.
Поживна цінність страви і шкода для організму
І все ж, чи є корисні властивості у картоплі? Звісно. Овоч багатий не тільки крохмалем, а й важливими амінокислотами, які знайдеш не у всіх продуктах харчування. Великий відсоток калію сприяє нормалізації серцево-судинної системи і регулює водно-сольовий баланс в організмі. Крім цього, картопля містить фосфор, бром, цинк, вітамін С та інші елементи.
Якщо говорити про смажену картоплю, калорії якої не всі звикли вважати, то багато вітамінів і мінералів практично не руйнуються в процесі кулінарної обробки продукту. Тому зовсім виключати картоплю зі свого раціону не рекомендується.
Картопля застосовується і в лікувальних цілях. Його поживні речовини благотворно впливають на роботу серця. А овоч, який має рожеву шкірку, володіє протитуберкульозним ефектом.
Скільки калорій в смаженої картоплі
Якщо ви дійсно хочете прибрати зайві сантиметри зі своєї талії, то розсудливо ставтеся до вибору дієтичного харчування. Не вибирайте дієти з основним продуктом картоплею. Краще, якщо в раціоні будуть присутні інші овочі, багаті клітковиною: морква, капуста, буряк, квасоля, зелень.
Сира картопля складається з великого відсотка вуглеводів – приблизно 20 г на 100 г продукту. Говорячи про калорійність продукту сирого, повідомимо вам про те, що калорійність сирого і вареного картоплі однакова – 80 ккал.
Ті, хто піклується про своє тіло, мабуть, запитає, скільки калорій в смаженої картоплі. Її енергетична цінність в 3-4 рази більша відвареної. Тут варто задуматися всім, хто мріє схуднути.
Крім вуглеводів, в картоплі містяться деякі вітаміни і корисні речовини, але зберігаються вони найбільшими перепонами в картоплі, звареному «в мундирі».
Але незважаючи на калорії смаженої картоплі, їх можна знизити. Все залежить від кількості і виду масла, на якому готується страва. Як вже говорилося, смажити потрібно даний овоч на сковороді, яка не потребує багато жиру, але краще у фритюрниці. Також слід пам’ятати, що при смаженні продукту виробляються шкідливі для організму речовини.
Секрет смачної смаженої картоплі
Якщо ви любитель смаженої картоплі, калорійність якої перевищує допустиму норму, то ви можете скористатися нашим секретом приготування. Тобто, посмаживши овоч таким способом, калорійність смаженої картоплі знизиться майже до показників калорій відвареної. Причому блюдо, яке вийде, нічим не відрізняється від звичайного.
Отже, який секрет приготування? Як завжди нарізаємо скибочками картоплю, промиваємо його у воді і даємо йому стекти. У сковороду додаємо оливкове олію і вершкове масло. Викладаємо скибочки шаром не більше 5 см і смажимо до готовності. Подаючи на стіл, поливаємо картоплю вершковим маслом і посипаємо зеленню. Для рецепта беремо 10 бульб овоча, 5 ст. л. масла.
Низькокалорійне блюдо вийде, якщо брати хороше масло. Змішавши оливкову олію з вершковим, ви надаєте їжі неповторний смак і для смаження високу температуру. Для приготування використовують сковороду з товстим дном.
Їжте в міру і не забувайте про калорійність продукту.
Смажена картопля
Смажена картопля є найпростішим і доступним блюдом, яке дуже популярно в нашій країні. Багато хто не можуть уявити своє життя без неї. Ця страва дуже смачна і поживна, має високу енергетичну цінність, ситна і недорога.
- Енергетична цінність
- Калорійність
- Користь
- Шкода смаженої картоплі
Енергетична цінність картоплі смаженої
Багато речовин, які входять до складу сирої картоплі, не пропадають після термообробки. Наприклад, у складі продукту багато клітковини, вуглеводів, білків, корисних пектинів, яблучної, щавлевої органічних кислот. Також в калорійній смаженій картоплі зберігаються вітаміни А, групи B, Е і К, мінерали: кальцій, калій, натрій, магній, фосфор.
Крохмаль у складі смаженої картоплі – найбільш поживний компонент, але саме його рекомендують ретельно прибирати після нарізування бульб на скибочки, промиваючи картоплю водою перед смаженням. Розглянемо калорійність смаженої картоплі на соняшниковій олії.
Калорійність
Багатьом цікаво, скільки калорій у картоплі, обсмаженої на соняшниковій олії або на вершковому маслі? Відзначимо, що калорійність смаженої картоплі на рослинній олії залежить від харчової цінності цих інгредієнтів. Візьмемо три великі картоплини загальною масою 670 г, у них 519 ккал у сирому вигляді.
Рослинну олію потрібно використовувати в мінімальній кількості – однієї столової ложки (приблизно 12 г) буде достатньо. Калорії в цій кількості соняшникової олії 108 ккал. Багато хто використовує для смаження картоплі більше рослинного масла – до 50 г. Це подвоює калорійність готового блюда, якщо хочете цього уникнути, використовуйте овоч без смаження.
Отже, 519 ккал в 670 г очищеного овоча і 100 ккал в 12 г масла, всього 627 ккал (91 ккал в 100 г). Якщо ви наллєте в сковороду 50 г, блюдо вже буде мати 1000 ккал при тій же кількості картоплі (133 ккал в 100 г).
Ми зважували інгредієнти в сирому вигляді, при приготуванні з них випаровується вода, яка не містить калорій. Відповідно, калорійність картоплі смаженої в маслі для готового продукту виходить приблизно на 30% вище – близько 200 ккал на 100 г при традиційному приготуванні і близько 125 ккал, якщо використовувати мінімальну кількість масла.
Калорійність смаженої картоплі на вершковому маслі нижча, але незначно, так як рослинна і вершкова олія за кількістю калорій відрізняються несуттєво.
Багатьох людей також цікавить, скільки калорій у смаженій картоплі на оливковій олії. У цьому випадку кількість буде такою ж, як при смаженні на соняшниковій, але в готовій страві буде просто менше шкідливих канцерогенів.
Що стосується калорійності смаженої картоплі з куркою, вона залежить від того, яку кількість ви будете використовувати і яку частину візьмете. Грудка – 113 ккал на 100 г, а стегенець – 158 ккал. Якщо цікаво, скільки калорій у смаженій картоплі з цибулею, розрахувати її неважко. Все залежить від того, скільки олії використовувати для її обсмажування.
Про калорійність картоплі, обробленої по-іншому, можете дізнатися з нашої наступної статті.
Користь
Щоб зрозуміти, чи є користь у картоплі смаженої на вершковому або рослинному маслі, потрібно вивчити склад картоплі в свіжому вигляді. У коренеплодах містяться корисні органічні кислоти та інші речовини, які благотворно впливають на організм і всі його системи.
Шкода смаженої картоплі
Картопля смажена на соняшниковій олії, калорійність якої ми розглянули вище, є смачним блюдом, улюбленим для деяких людей.
Особливо шкідлива картопля для людей з надмірною вагою, захворюваннями травної системи або порушеним обміном речовин. Він є ліпідо-глікемічним продуктом, тому при частому вживанні ви почнете товстіти.
Справа в тому, що олія, на якій смажать коренеплід, відкладається в організмі у вигляді жиру.
Смажена картопля
Картопля є одним з найпоширеніших продуктів харчування в усьому світі, поступаючись лише рису. Смажена картопля – швидка вечеря, перевірений часом гарнір і улюблене блюдо малюків. Смажать картоплю з додаванням жиру (рослинного або тваринного), тому продукт має рум’яну скоринку, якщо картопля нарізана тонкими круглими скибочками, то страва виходить апетитно хрусткою. Традиційно смажену картоплю з’їдають відразу, зберігати і розігрівати її не рекомендується, при цьому втрачаються практично всі смакові якості.
Калорійність картоплі смаженої
Калорійність смаженої картоплі становить 192 ккал на 100 грам продукту.
Склад і корисні властивості смаженої картоплі
У складі продукту: картопля, жир (рослинна або вершкове масло, свинячий жир тощо), сіль.
Картопля – це вуглевод у чистому вигляді, практично повністю складається з крохмалю, будь-який жир, обраний для приготування страви, при певній температурі виробляє канцерогенні речовини, сіль затримує рідину в організмі. Говорити про користь смаженої картоплі всерйоз не можна, якщо тільки брати до уваги смак продукту.
Шкода смаженої картоплі
Картопля сам по собі має середній глікемічний індекс, який істотно збільшується в процесі смаження. Крохмаль, зміст якого в продукті велике, потрапляючи в організм, провокує викид глюкози в крові, що тягне за собою вироблення інсуліну і утворення жиру.
Як і будь-який простий вуглевод, картопля дає відчуття швидкого, але нетривалого насичення. Трансжири, що виробляються при смаженні будь-якого виду жиру, сприяють підвищенню ризику виникнення злоякісних пухлин.
Сіль, яку додають у смажену картоплю, є причиною для підвищення артеріального тиску і збоїв у роботі серцевого м’яза. Смажена картопля має високу калорійність, тому продукт не рекомендується вживати тим, хто намагається контролювати свою вагу.
Для травної системи смажена картопля стане додатковою проблемою, оскільки викликає тяжкість і дискомфорт у шлунку.
Який картопля підходить для смаження
Щоб на сковорідці вийшло апетитне блюдо з рум’яною скоринкою, а не незрозуміла каша з натяком на фігурну нарізку, необхідно вибрати «правильний» картоплю.
Основна вимога – картопля повинна добре тримати форму, не розвалюватися при тепловій обробці. Тобто, для приготування пюре і смаженої картоплі потрібно брати різну картоплю.
Як правило, для смаження підходять сорти картоплі, в яких менше крохмалю, це бульби зі світлою шкірочкою і білою серцевиною, тверді та щільні.
Картопля смажена в кулінарії
Смажити картоплю можна в невеликій кількості жиру або у фритюрі, способи нарізки продукту можуть бути найрізноманітніші – часточки, брусочки, скибочки або тонкі гуртки.
Перед тим, як смажити картоплю, скибочки потрібно промити під холодною водою (щоб зменшити вміст крохмалю) і підсушити паперовим або звичайним рушником, щоб на сковорідці було менше вологи, так картопля краще прожариться і не зіпсується під час приготування.
Більше про користь і шкоду смаженої картоплі дивіться у відео-ролику телепередачі «Жити здорово».
Калорійність картоплі: користь і шкода смаженої, вареної картоплі і пюре для здоров’я
Овочі і гриби
Картопля – один з найпоширеніших овочів, з якого готується безліч різних страв. Варто відзначити, що овоч має не тільки корисні властивості, але може виявитися і шкідливим для організму.
У цьому випадку все залежить від того, в якому вигляді він приготований. Щоб уникнути набору зайвої ваги і правильно розрахувати порцію, важливо знати, скільки калорій міститься в тому чи іншому блюді з картоплі.
Картопля є досить калорійним продуктом, так як в ньому великий вміст крохмалю. Енергетична цінність, корисність овочу і його калорійність варіюються в залежності від способу приготування. Показники БЖУ найпопулярніших страв з коренеплоду:
продукт | Калорійність на 100 г продукту | білки | жири | вуглеводи |
Картопля в сирому вигляді | 81 ккал | 2,1 г | 0,41 г | 18,2 г |
Картопля відварна без шкірки | 83 ккал | 2,0 г | 0,42 г | 16,68 г |
Картопля смажена на соняшниковій олії або салі | 193 ккал | 2,9 г | 9,5 г | 23,4 г |
Картопля тушкована | 251 ккал | 6,6 г | 0,32 г | 71,6 г |
Картопля молода | 60 ккал | 2,31 г | 0,4 г | 12,4 г |
Картопля фрі | 504 ккал | 8,0 г | 26,11 г | 66,1 г |
Чіпси | 522 ккал | 5,3 г | 30,1 г | 53,2 г |
Картопля в мундирах | 85 ккал | 2,38 г | 0,73 г | 15,89 г |
Картопля запечена в духовці | 98,8 ккал | 4,89 г | 1,47 г | 13,6 г |
деруни | 130,8 ккал | 2,4 г | 6,1 г | 17,4 г |
Картопля смажена на рослинному маслі з цибулею і грибами | 144,75 ккал | 2,08 г | 10,52 г | 11,12 г |
Картопля варена на воді з сіллю | 127 ккал | 2,1 г | 0,45 г | 17 г |
Розрахунок калорійності однієї порції картопляного страви здійснюється з урахуванням його ваги. Неочищений бульба середнього розміру важить 192 г, після чистки овоч втрачає 20 г ваги, а після варіння він набуває калорійність в 142,76 ккал.
Пюре, до складу якого входить вершкове масло і молоко, має калорійність рівну 133 ккал. Зменшити цей показник можливо, якщо приготувати страву з додаванням відвару, без масла і з мінімальною кількістю молока. Таким чином, калорійність товченої картоплі без жирової добавки складе 126 ккал на 100 грам продукту.
Корисні властивості картоплі обумовлені його хімічним складом. У ньому містяться:
- вітаміни групи В (1, 2, 3, 4, 5, 6, 9), E, К, РР, Д, C;
- мінерали: Ca, Fe, Mg, P, Na, Zn, Cu, Mn, Se;
- органічні кислоти: яблучна, кавова, лимонна, хлорогенова;
- вода;
- зола;
- цукри;
- крохмаль.
Картопля відноситься до категорії дієтичних продуктів, який позитивно впливає на стан шлунково-кишкового тракту. Його доцільно включати в раціон при розладах травлення, гастритах тощо.
Сирий картопляний сік допомагає при печії, усуває нудоту, знімає головний біль, сприяє згасанню запальних процесів при виразці шлунка.
За допомогою калію, що входить до складу картопляної м’якоті, забезпечується нормальна діяльність серця. Продукт має сечогінні властивості і допомагає впоратися з набряками при нирковій недостатності.
Завдяки аскорбіновій кислоті продукт виводить токсини з організму, підвищує імунітет і застосовується як загальнозміцнюючий засіб.
Незважаючи на те, що вітаміну С в картоплі менше, ніж в яблуках, цитрусових, болгарському перці і смородині, в раціон його включають набагато частіше, ніж вітамінізовані продукти.
Варто враховувати, що зрілі коренеплоди, які протягом тривалого часу зберігалися в погребі, втрачають деяку частину корисних речовин, в тому числі і вітаміну С.
Страви з картоплі досить добре засвоюються організмом. Крохмаль запобігає склерозу судин, допомагає впоратися з хворобами печінки і проблемами з жовчним міхуром.
Сік з коренеплодів застосовується для лікування запалень горла при фарингіті, ларингіті, ангіні тощо. З картоплі в мундирах роблять коржі для обгортання при запаленні легенів і використовують його для інгаляцій при лікуванні застуди.
У деяких випадках картопля може завдати здоров’ю шкоду. Основна небезпека овоча полягає в накопиченні соланіну. Речовина токсична і здатне викликати сильну інтоксикацію організму. Причиною цього явища вважається тривале перебування картоплі на світлі. Зазвичай таке відбувається, якщо зберігати овочі в незакритих приміщеннях протягом трьох місяців.
Про виділення і збільшення кількості соланіну свідчить поява паростків і позеленіння пророслих бульб. Ознаками отруєння при вживанні старого неякісного картоплі є:
- запаморочення;
- розлад шлунку;
- нудота, що супроводжується блювотою;
- короткочасне впадіння в несвідомий стан;
- загальне нездужання;
- виникнення задишки;
- судоми.
- Особливо уважним при вживанні страв з картоплі слід бути вагітним жінкам, так як соланін може викликати розвиток вроджених вад у плода.
- Використовуючи позеленілу картоплю, потрібно повністю зчищати ділянки м’якоті разом з шкіркою, хоча краще за все не вживати в їжу зіпсовані бульби.
- Відносними протипоказаннями до вживання картоплі вважаються:
- наявність зайвої ваги;
- цукровий діабет.
Даний продукт через вміст крохмалю має здатність підвищувати рівень глюкози в крові.
Смажена картопля і картопля фрі заборонено вживати людям з функціональними порушеннями органів травної системи, які страждають на захворювання печінки і нирок.
Незважаючи на те, що бульби мають високу енергетичну цінність, правильно вживаючи їх в їжу, схуднути можна досить швидко.
У складі картоплі міститься велика кількість вітамінів, мікроелементів і білка. Тому під час лікування можна не тільки позбутися від зайвих кілограмів, але і відновити нервову систему, зміцнити імунітет, нормалізувати діяльність серця і шлунково-кишкового тракту. Щоб домогтися схуднення, картоплю краще всього не смажити, а варити, так як молоді коренеплоди мають звичай розпадатися.
Основними принципами картопляної дієти є: використання виключно молодих коренеплодів і приготування страв з них без солі, приправ, майонезів і соусів.
Переваги такої дієтотерапії:
- відсутність голоду, апатії, слабкості і втоми;
- паралельне зміцнення нервової та імунної систем;
- простота приготування страв;
- доступність і користь продукту.
До недоліків картопляної дієти можна віднести лише відсутність різноманітності в раціоні харчування.
Дієта, розрахована на п’ять днів:
- Сніданок – склянка кефіру.
- Обід – пюре з молодих бульб на молоці без масла і солі.
- Вечеря – одне варене яйце, 4 запечених картоплини середнього розміру з рослинним маслом і сіллю.
- Друга вечеря – стакан мінералки без газу або компот.
У даному випадку мається на увазі втрата у вазі до 5 кг за курс.
Чи шкідлива смажена картопля. Смажена картопля – калорійність і властивості. Користь і шкода смаженої картоплі
Користь картоплі визначається, перш за все, його хімічним складом.
Картопляна бульба багатий корисними речовинами – вітамінами, макро- і мікроелементами, мінеральними солями. У складі присутній майже весь комплекс вітаміну B, бета-каротин, вітаміни PP, E, H, які регулюють роботу організму.
Вживання в їжу 200 – 300 г картоплі здатне заповнити добову норму аскорбінової кислоти. Серед макроелементів переважають калій, фосфор, кальцій, магній. Коренеплід містить також щавлеву, яблучну, лимонну кислоти.
Рослинна олія, що використовується для смаження, включає вітаміни A, D і E. Воно складається в основному з поліненасичених жирів, які засвоюються легше, ніж жири тваринного походження.
Проте, після термічної обробки частина поживних елементів втрачає корисні властивості, а продукти смаження здатні заподіяти шкоду.
Харчова цінність і калорійність смаженої картоплі
Смажена картопля володіє високим глікемічним індексом. Вуглеводи в коренеплоді складаються переважно з крохмалю і швидко засвоюються, що призводить до короткочасного насичення. У 100 г смаженої картоплі містяться:
- білки – 3 г;
- вуглеводи – 23 г;
- жири – 10 г;
Сирий овоч не відрізняється високою калорійністю – на 100 г продукту припадає 75 ккал. Але в такому вигляді його їсти не можна, тому багато хто воліє підсмажувати: адже це смачна страва, яке готується легко і швидко. В результаті калорійність збільшується більш ніж в два рази – в середньому 192 ккал на 100 г.
Чим корисна смажена картопля
Крохмаль як основний складовий компонент коренеплоду, приносить не тільки шкоду, як вважають багато хто, але і користь, добре тамуючи голод і надаючи організму енергію.
Кальцій зміцнює кісткову тканину, а вітаміни групи В стимулюють вироблення серотоніну і дофаміну – гормонів, що відповідають за гарний настрій. Цим пояснюється привабливість золотистих скибочок картоплі.
Вітаміни нормалізують роботу нервової системи, допомагають в боротьбі зі стресом. Завдяки синтезу еритроцитів поліпшується апетит.
Високий вміст калію благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи, знижуючи ймовірність розвитку гіпертонії та інсульту. Прискорюється виведення рідини з організму.
У зв’язку з тим, що блюдо часто рясно солять і готують із застосуванням жиру, ефект властивостей продукту знижується: користь смаженої картоплі для організму істотно нижча, ніж звареної в мундирі.
Чи корисно вівсяне печиво, калорійність і склад
Чи можна смажену картоплю вагітним і годуючим
Здоров’я майбутнього малюка багато в чому залежить від того, чим харчується мати під час вагітності та вигодовування. Хоча гінекологи радять вагітним жінкам вживати калорійну їжу, користь від смаженої картоплі мала: з раціону її слід виключити.
Вагітність – серйозне випробування для організму, який переживає в цьому стані підвищене навантаження. Травна система та нирки працюють в посиленому режимі, а таке жирне, солоне блюдо, як смажена картопля, лише навантажить їх ще більше. А канцерогени, що виділяються в результаті обсмажування, шкодять плоду, що розвивається.
При грудному вигодовуванні матері також не рекомендується харчуватися смаженою картоплею: лактоцити, що відповідають за вироблення молока, вбирають з з’їдених продуктів як корисні, так і шкідливі властивості.
Важливо! Вагітній жінці бажано картоплю відварювати або запікати в духовці – так збережуться корисні властивості.
Смажена картопля дітям
Безумовно, смажена картопля смачна і апетитно виглядає, але привчати до неї дитину не варто. Важка їжа негативно впливає на розвиваючий шлунково-кишковий тракт малюка і не приносить користі. Печінка і шлунок дитини можуть не впоратися з переварюванням, що підвищує ймовірність появи їх захворювань.
Кулінарні уподобання дітей формуються самими батьками. Харчуючи їх корисною їжею і подаючи тим самим приклад, можна уникнути капризів дитини за обіднім столом.
Важливо! Смаженою їжею не можна годувати дітей до 3 років. Прикорм бажано урізноманітнити свіжими овочами.
Шкода смаженої картоплі
На жаль, сам спосіб приготування знижує рейтинг смаженої картоплі як продукту, що приносить користь: навпаки, при нагріванні на сковороді масла відбувається вивільнення вільних радикалів, шкода яких сумно відома в провокуванні раку, зниженні імунітету, розвитку атеросклерозу, ураженнях шкіри і нервової системи.