Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування
Попкорн є найпопулярнішою їжею, яку вживають у кінотеатрах. Він смачний, легкий, ситний, за рахунок чого і отримав свою популярність. Однак слід розібратися, чи корисне це ласощі для здоров’я і чи варто його вживати при хворобах і вагітності. Запропонуємо рецепт домашнього попкорну.

З чого роблять попкорн

Продукт виготовляється із зерен кукурудзи особливого сорту, які «вибухають» при нагріванні. Усередині кожного зернятка міститься невелика крапля води з розчиненим крохмалем. Після нагрівання до 100 °C вода закипає, проте не може перейти в газоподібний стан через відсутність вільного простору.

Лише при підвищенні температури до 230 °C тиск всередині зерна розриває оболонку, і пар виходить. Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготуванняНагріта рідина розм’якшує крохмаль, який потім розширюється і твердне. Саме з цієї причини готовий попкорн має обсяг в кілька разів більше, ніж використовується сировина.

Калорійність і хімічний склад

Назва продукту Енергетична цінність
Попкорн з сіллю 407 кКал
Попкорн з карамеллю 401 кКал

Харчова цінність карамельного попкорна:

  • білки – 5,3 г;
  • жири – 8,7 г;
  • вуглеводи – 76,1 г.

Харчова цінність солоного попкорна:

  • білки – 7,3 г;
  • жири – 13,5 г;
  • вуглеводи – 62,7 г.

Важливо! Калорійність ласощів забезпечують повільні вуглеводи, до яких відноситься крохмаль.

мінерали:

  • калій;
  • магній;
  • натрій;
  • фосфор;
  • залізо;
  • марганець;
  • мідь;
  • селен;
  • цинк.

Вітаміни: В солодких і солоних ласощах хоч і містяться вітаміни, однак їх кількість вкрай мала, тому не можна вважати попкорн повноцінним джерелом вітамінів.

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування
Відзначимо, що енергетична цінність сирих кукурудзяних зерен на 100 г продукту становить 86 кКал.

Користь і шкода для організму

Розглянемо корисні та небезпечні властивості кукурудзяного продукту, а також його вплив на організм.

чи корисний

Користь попкорну полягає в наступному:

  • продукт, виготовлений без використання великої кількості масла, має незначну кількість жирів у складі, тому не призводить до ожиріння;
  • містяться вітаміни і мінерали, а також повільні вуглеводи корисні для здоров’я;
  • активні речовини, що входять до складу, попереджають розвиток раку і захворювань серцево-судинної системи;
  • в чистому вигляді є дієтичним продуктом, який дає тривале відчуття ситості;
  • високий вміст клітковини покращує перистальтику кишечника;
  • швидко перетравлюється, тому можна вживати на ніч.

Дізнайтеся більше про властивості і кулінарному застосуванні кукурудзяної олії.

чим шкідливий

Є в цьому продукті і шкідливі властивості:

  • в процесі приготування додають барвники та ароматизатори, які шкідливі для печінки;
  • кукурудзу готують без заміни масла, через що попкорн насичується канцерогенами;
  • смакові добавки призводять до загострення гастриту і виразки;
  • велика кількість солі порушує водний обмін, а також призводить до появи набряків;
  • солодкий варіант продукту навантажує підшлункову залозу, а також різко підвищує рівень цукру в крові, тому продукт небезпечний для дітей;
  • для приготування попкорна з сильним запахом використовується діацетил – канцерогенна хімічна речовина, що викликає дисфункцію легенів і хворобу Альцгеймера;
  • деякі добавки викликають звикання.

Чи можна їсти попкорн

Корисні і небезпечні властивості продукту суперечливі, тому необхідно розібратися в тому, чи варто вживати ласощі при хворобах, а також в особливих станах.

при вагітності

Вагітним жінкам варто відмовитися від вживання готового продукту, який продається поблизу кінотеатрів і в маркетах. Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготуванняВелика кількість різних смакових добавок і жирів роблять ласощі вкрай небезпечним для здоров’я дитини і матері. При цьому не заборонено їсти попкорн, приготований в домашніх умовах. Для цього потрібно придбати зерна без будь-яких добавок, після чого обсмажити їх на сковороді або приготувати в мікрохвильовці. Готові пластівці не слід посипати сіллю або цукром.

Для вагітних продукт стане цінним джерелом клітковини, яка позбавить від запорів, а також допоможе не набрати зайву вагу.

При грудному вигодовуванні

Годує мама потребує повноцінного раціону, однак багато продуктів з огляду на їх алергенність заборонені до вживання. При годуванні грудьми дозволено їсти попкорн, але в помірних обсягах і без будь-яких смакових добавок. Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготуванняВарто розуміти, що чистий продукт являє собою розгорнуті зерна пшениці, які не містять небезпечних сполук. Навіть після нагрівання в них не утворюються канцерогени, тому причин відмовлятися від смачних пластівців немає.

Проблема найчастіше полягає в тому, що знайти зерна без добавок проблематично, через що жінки-годувальниці нехтують небезпекою приправ і ароматизаторів. При цьому страждає не тільки їх організм, але і дитина, який разом з молоком отримує «дозу» хімії.

Користь і шкода при схудненні

Любителів даного продукту хвилює питання, чи можна поправитися від вживання попкорна, і як це пов’язано з добавками. Найчастіше пластівці їдять під час перегляду фільмів або телепередач. Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготуванняЦе сприяє швидкому і неконтрольованому поїданню їжі, через що організм за короткий проміжок часу отримує величезну кількість калорій (більше 1 тисячі). Так як витрачати стільки енергії ви фізично не можете, враховуючи рід діяльності, вуглеводи швидко відкладаються у вигляді підшкірного жиру.

Важливо! При ГВ заборонено вживати ласощі, якщо у матері діагностований судинний тромбоз.

Більшість ласощів рясно посипається синтетичними приправами, які створюють яскравий смак. Це сприяє вживанню великих обсягів попкорну, що також призводить до набору ваги. При цьому наявність жирів у складі збільшує енергетичну цінність в кілька разів, через що ви можете вжити за кілька годин денну норму калорій.

Такий вихід не порадує тих, хто сидить на дієті.
Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготуванняНавіть приготоване в домашніх умовах ласощі не підходить для тих, хто прагне схуднути, так як велика кількість вуглеводів позначається на фігурі. З цієї причини необхідно або виключити продукт з денного раціону, або сильно обмежити його вживання.

при гастриті

Гастрит являє собою запалення слизової шлунка, через що орган негативно реагує на гостре, гаряче, спиртне, кисле, лужне, газоване. Загалом, на всі агресивні продукти.

Попкорн без добавок можна їсти при гастриті, так як це видозмінена кукурудза. Однак продукт з додаванням смако-ароматичних речовин здатний викликати загострення хвороби. Регулярне вживання призведе до виразки шлунка.

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування При загостренні гастриту рекомендується зовсім відмовитися від попкорну, оскільки в його склад входить багато вуглеводів, які перевантажують орган.

При цукровому діабеті

Заборонено вживати продукт з добавками при будь-яких типах цукрового діабету. Калорійність такого попкорну досягає 1000 кКал, тому рівень цукру в крові підвищується моментально, що може закінчитися госпіталізацією.

Пластівці без добавок не можна їсти при діабеті 1-го типу. Це пов’язано з тим, що в них міститься багато крохмалю, який впливає на рівень глюкози в крові. З цієї причини краще відмовитися від ласощів.

Дізнайтеся про користь і шкоду кукурудзяного крохмалю.

Натуральні ласощі при діабеті 2-го типу можна вживати, але в невеликих кількостях. При цьому слід відмовитися від додавання солі і жиру, а також контролювати хлібні одиниці.

При запорі

Не можна їсти попкорн при запорах, оскільки оболонки зерен, які не будуть видалені з готового продукту, здатні погіршити стан, заблокувавши виведення калових мас.

Незважаючи на те, що в ласощах міститься багато клітковини, вона ніяк не допомагає при запорах, а лише дратує стінки кишечника.Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування В результаті тверді оболонки зерен можуть значно погіршити стан, викликавши запалення органу. В такому випадку позбутися від проблеми без допомоги лікаря не вдасться.

Як зробити попкорн в домашніх умовах

Пропонуємо рецепт приготування якісного натурального продукту, який принесе вашому здоров’ю тільки користь.

Складові:

  • кукурудзяні зерна для попкорна без добавок в герметичній упаковці;
  • соняшникова або харчове кокосове масло.

Процес приготування.

  1. Візьміть каструлю на 3-4 літри, промийте і насухо витріть.
  2. Рівномірно розподіліть по дну 2-3 ст. л. масла, після чого поставте на плиту і нагрівайте до необхідної температури.
  3. Щоб зрозуміти, коли потрібно засипати кукурудзу, необхідно кинути 1 зернятко і почекати. Якщо воно лопається – масло досить нагрілося.
  4. Висипте в каструлю трохи попкорну так, щоб він повністю покрив дно і при цьому стикався з маслом і поверхнею каструлі. Зважайте на те, що обсяг готового продукту в десятки разів перевищує обсяг зерен.
  5. Накрийте каструлю кришкою, після чого почекайте 2-3 хвилини.
  6. Коли «вибухи» припиняться, приберіть каструлю з плити і відразу перевірте готовність.

Якщо ви хочете отримати не тільки корисний, але і смачний продукт, як в кінотеатрі, тоді необхідно додати наступні інгредієнти:

  • кокосове масло з вершковим смаком;
  • харчові дріжджі (дезактивовані, що не хлібопекарські);
  • сіль.

У гарячі пластівці додаємо 1 ст. л. кокосового масла, ½-1 ст. л. дріжджів і сіль за смаком, перемішуємо.

Попкорн з шоколадом.

Складові:

  • готове ласощі;
  • цукровий сироп;
  • горіхова паста;
  • плитка молочного шоколаду.

Процес приготування.

  1. Приготуйте зерна за вищеописаним рецептом, після чого відразу перекладіть на деко з пергаментним папером.
  2. Розтопіть шоколад на водяній бані. Додайте трохи сиропу і горіхової пасти.
  3. Гарячий шоколад з добавками рівномірно розподіліть по поверхні пластівців, перемішайте.
  4. Після того як шоколад затвердіє, пересипте попкорн в зручну посуд.

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування
Попкорн – це смачний і корисний продукт, який має чималу кількість корисних властивостей. Проте користь обмежується додаванням ароматизаторів і жирів, тому відмовтеся від покупки готового ласощі. Пам’ятайте, що в попкорні мало білка, тому його не слід включати в меню спортсменам і людям, які займаються важкою фізичною працею.

Попкорн: користь і шкода, приготування домашньої повітряної кукурудзи

Попкорн – популярне у світі ласощі, без якого неможливо уявити похід в кіно, і яке дуже люблять як діти, так і дорослі.

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування

У наші дні існує безліч його різновидів – це традиційні солодкий і солоний, а також попкорн з різноманітними смаковими добавками: фруктовими, сирними або шоколадними.

Історія появи повітряної кукурудзи

Історія виникнення попкорну починається близько 7000 років тому. Саме тоді, в гірських частинах Мексики, почалося вирощування кукурудзи. З плином часу, на початку нашої ери, кукурудза стала основним продуктом харчування в Америці.

Стародавні індіанці того часу виявили, що певний вид кукурудзи здувається при нагріванні. Це відбувається тому, що всередині зерна знаходиться невелика кількість крохмалю в рідкому вигляді.

Після закипання води утворюється пара, що розриває оболонку зерна, після чого воно, розкрившись, збільшується в об’ємі.

Процес приготування попкорна визначив і його назва. Слово «кукурудза» по-англійськи звучить як «corn», а «pop» – значить «лопнув». Дослівний переклад слова «попкорн» – «лопнула кукурудза».

В Європі попкорн з’явився приблизно в 15 столітті, але виробляти його сучасним способом почали лише в кінці 19 століття, коли в США була винайдена машина для смаження кукурудзяних зерен.

Винахідником цього пристрою був Чарльз Кріторз. До сьогоднішнього дня робота апаратів для приготування попкорна заснована на принципах цих пристроїв.

Склад і калорійність

Попкорн виготовляється з кукурудзи. Але далеко не всі її сорти придатні для приготування ласощів. Щоб зерна правильно лопалися, їм необхідно мати більш міцну оболонку, яка зможе стримувати вологу всередині певний час.

За цей час пара, що утворилася, рівномірно розподіляється по зерну, а в момент вибуху певним чином розкриває м’якоть кукурудзи.

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування

Крім зерен, деякі виробники додають в повітряну кукурудзу додаткові компоненти: харчові добавки, цукор, сіль і жир. Застосування ароматизаторів дозволяє приготувати ласощі з різноманітними смаками.

У чистому вигляді, без добавок і ароматизаторів, попкорн містить близько 400 ккал на 100 г продукту. Підсолоджування або підсолювати цей снек збільшує калорійність до 500 ккал (цукор) і 410 ккал (сіль).

Тобто за один кіносеанс можна вжити практично добову норму ккал – близько 1300.

Незважаючи на таку значну калорійність, ласощі містять в своєму складі численні вітаміни і антиоксиданти. Вітаміни групи В1 і В2 важливі для здоров’я нігтів і волосся.

Кальцій благотворно впливає на зуби, м’язи і кістки людини. Калій корисний для серцево-судинної системи.

Крім цих речовин, попкорн містить рослинну клітковину, яка допомагає нормалізації травлення. Їжа, що містить клітковину, швидше рухається по травному тракту, не допускаючи утворення запорів.

Звичайно, будучи досить калорійною їжею, попкорн може нашкодити фігурі, але якщо вживати цей продукт з мінімальним вмістом солі, цукру і жиру, можна отримати тільки користь.

Попкорн – користь і шкода його вживання

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування

З усіх «швидких» перекусів, таких як чіпси, солоні горішки, шоколадки, попкорн вважається найменш шкідливим. Він швидко дає відчуття насичення і легко виводиться з організму.

Однак має місце також і негативний вплив попкорну на організм людини. Основну шкоду приносять способи приготування цієї страви.

Масло, на якому він проводиться, в більшості кінотеатрах і в харчовій промисловості містить хімічну речовину діацетил. Науково доведено, що цей ароматизатор при нагріванні негативно впливає на дихальні шляхи людини.

  • Якщо розглядати спосіб приготування попкорна в домашніх умовах, то найчастіше для цього застосовуються мікрохвильові печі.
  • А вживання їжі, що зазнала впливу мікрохвиль, може негативно позначитися на здоров’ї людини, оскільки містить мікрохвильову енергію, якої немає в продуктах, приготованих традиційно.
  • Крім цього, смакові добавки та підсилювачі смаку, часто використовуються при виробництві попкорну, шкодять здоров’ю і провокують онкологічні захворювання.

Вживання при вагітності і дієті

Питання про можливість вживання попкорна при дієтичному харчуванні виникає досить часто. Звичайно, калорійний попкорн, приготований з використанням досить великої кількості масла, солодкий або сирний, не може сприяти зниженню ваги.

Але продукт, приготований в домашніх умовах, корисний і містить малу кількість калорій. У невеликих кількостях він може бути використаний в якості перекусів, а також замінювати хліб.

Ще один аргумент на користь вживання попкорна в дієтичному меню – високий вміст клітковини. Вона допомагає очищати організм від токсинів, шлаків, солей і інших отруйних речовин.

Незважаючи на численні переваги повітряної кукурудзи, її вживання при вагітності небажано.

Оскільки організм жінки в цей період ослаблений, і з огляду на особливості виробництва та приготування попкорна лікарями, не рекомендується застосовувати в їжу не тільки продукт в розфасованому вигляді, але і виготовлений в домашніх умовах.

Підсилювач смаку глутамат натрію повсюдно входить до складу цієї страви також під забороною для вагітних жінок. А харчові добавки ставлять під загрозу здоров’я майбутньої мами і дитини.

Сіль порушує водний баланс організму, а цукор впливає на функціонування підшлункової залози.

Кому протипоказана повітряна кукурудза

Безперечно, кукурудза, яка є основним продуктом, з якого виробляють попкорн, вельми корисна. Але і вона має протипоказання до вживання в їжу.

  1. В першу чергу, кукурудза не рекомендується до вживання особам з її індивідуальною непереносимістю.
  2. Крім того, маючи в своєму складі вітамін К, що підсилює здатність крові до згортання, попкорн не рекомендований людям, що страждають підвищеним згортанням крові і тромбозом судин.
  3. Людям, схильним до алергічних реакцій, також слід з обережністю вживати цю їжу. Найчастіше кукурудза вирощується в екологічно не чистих районах і з застосуванням хімікатів – а це може викликати алергію.

При хворобах шлунково-кишкового тракту також не варто вживати кукурудзу і виготовлений з неї попкорн. Те ж стосується і людей із загостреною виразковою хворобою і гастритом.

При наявності всіх перерахованих хвороб, а також при намірі використовувати кукурудзу в лікувальних цілях, необхідна консультація кваліфікованого лікаря.

Смачний попкорн будинку своїми руками

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування

Приготувати це блюдо будинку можна трьома способами: на плиті, за допомогою мікрохвильової печі і в спеціальному пристрої для приготування попкорна.

Приготування в мікрохвильовій печі – найпростіший і найпоширеніший спосіб. Для цього знадобиться пакет з попкорном (напівфабрикат). Його потрібно помістити в піч і нагрівати протягом декількох хвилин до готовності.

Якщо ж приготування попкорна планується не з порційних пакетів, а з зерен – необхідно помістити їх в посуд, яка зможе витримати температуру в 200 градусів.

На дно посуду слід налити рафіновану рослинну олію і накрити кришкою. Після закінчення 5 хвилин, після того як характерні хлопки затихнуть – ласощі готові.

Для приготування на плиті знадобиться каструля або сковорідка з високими бортами, а також скляна кришка. Дно посуду необхідно змастити маслом і нагріти. Використовується тільки рослинна рафінована олія.

Після нагрівання посуду до необхідної температури, зерна слід туди занурити і накрити кришкою. Як тільки вони почнуть лопатися і «стріляти», вогонь потрібно вимкнути. Як тільки все зерна розкриються і перетворяться в попкорн, можна зняти кришку.

Апарат для виготовлення попкорну дуже зручний у використанні. Він рівномірно прогріває кукурудзяні зерна і не споживає багато олії. За кілька хвилин цей апарат дозволяє приготувати повітряну кукурудзу, яка не містить шкідливих харчових добавок.

Єдиним мінусом цієї машини є необхідність витрат на її придбання, а також необхідність покупки антипригарної добавки, без якої додається в кукурудзу цукор, що може зіпсувати прилад.

Попкорн з кукурудзяних зерен – закуска на всі випадки життя. При правильному його приготуванні і помірному споживанні ці ласощі принесе тільки задоволення і користь.

Користь і шкода попкорна

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготуванняКоли справа доходить до здорового перекусу, дієтологи ставлять попкорн на чолі рекомендаційного списку. Звичайний попкорн особливо корисний щодо закусок (чіпси, шоколад), завдяки низькому вмісту калорій, великій кількості клітковини і корисним антиоксидантам. Не всі низькокалорійні закуски можуть похвалитися таким значним хімічним складом, що сприятливо позначається на роботі нашого організму. Чим же корисний і шкідливий попкорн, чи можна його робити в домашніх умовах і як?

Корисні і лікувальні властивості

Попкорн користується популярністю по всьому світу, майже в кожному місці, де обробляється кукурудза. У неприготованому вигляді він являє собою цільне зерно кукурудзи, а все зерна, як відомо, складаються з ендосперму, зародка і висівок. Подібний склад мають цільнозернові крупи типу рису, ячменю і пшениці, які також містять всі три життєво важливих компоненти.

Дослідження показали, що попкорн варто включати в раціон здорового харчування з таких причин:

  • регулює рівень цукру в крові;
  • знижує рівень холестерину;
  • покращує процес травлення;
  • захищає від остеопорозу;
  • служить відмінною профілактикою проти раку;
  • пригнічує зниження когнітивних функцій;
  • запобігає передчасному старінню;
  • допомагає в схудненні.

У складі попкорну міститься клітковина, не кажучи вже про мінерали, вітаміни групи B і E. Завдяки високому вмісту клітковини, перероблена їжа швидше проходить через травний тракт, оберігаючи кишечник від запорів. Клітковина стимулює перистальтичні рухи і секрецію травних соків, зберігаючи здоров’я травної системи.

Цілісні зерна попкорну містять різновид волокон, які «знімають» зайвий холестерин із стінок кровоносних судин і артерій; знижується загальний рівень холестерину і шанс виникнення небезпечних серцево-судинних захворювань, таких як атеросклероз, інфаркти та інсульти. Це також зменшує навантаження на серцеву систему, оскільки серцю не доведеться докладати стільки зусиль, щоб рухати кров через закупорені судини і артерії.

За традицією, попкорн вважають порівняно нездоровим фаст-фудом, але з’ясувалося, що в оболонці попкорну міститься велика кількість поліфенольних сполук – потужних антиоксидантів. Вчені також виявили, що в хрусткій лушпинні попкорну є найвища концентрація антиоксидантів і клітковини.

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготуванняДослідження показали, що в попкорні більше антиоксидантів, ніж в добовій дозі фруктів і овочів! Антиоксиданти служать потужною обороною проти вільних радикалів – шкідливих молекул, що ушкоджують клітини організму. Вільні радикали тісно пов’язані з віковими симптомами, такими як зморшки, пігментні плями, дегенерація жовтої плями і сліпота, м’язова слабкість, зниження когнітивних функцій, остеопороз, хвороба Альцгеймера, недоумство і втрата волосся.

Крім того, одна порція попкорну має дуже низьке глікемічне навантаження в порівнянні з традиційними закусками. Попкорн може бути здоровим доповненням до діабетичної дієти, якщо вживати його в помірних кількостях.

Попкорн не містить глютен, тому є безпечною їжею для людей, хворих на целіакію.

Попкорн без добавок багатий білками і клітковиною, але не містить насичених або транс-жирів. Харчова цінність інших видів попкорну сильно варіюється, в залежності від типу інгредієнтів в його складі.

без добавок солоний солодкий з сиром
Калорійність попкорну, ккал 387 407 401 506
Білки, г 4,5 7,3 5,3 5,8
Жири, г 12,9 13,5 8,7 30,8
Вуглеводи, г 77,9 62,7 76,1 50,1
Клітковина, г 14,5 14,2 13,8 14,7

Попкорн покриває щоденну потребу у вітамінах групи B. Ці вітаміни перетворюють їжу в енергію і виконують безліч інших функцій.

Вітаміни (мг на 100 г):

У попкорні міститься досить калію. Калій – поживна речовина, що грає найважливішу роль в регулюванні тиску. Недолік калію буває рідко, але небезпечно позначається на роботі організму. Без достатньої кількості калію є ризик постраждати від серцевого нападу.

Мінерали (в мг на 100 г):

кальцій 10
магній 16
калій 9
фосфор 35
залізо 0,62
мідь 30 мкг
селен 3 мкг

Як застосовується для схуднення

Для тих, хто стежить за фігурою, попкорн – недорогий і здоровий спосіб перекусити. У стандартній чашці попкорну міститься приблизно в 5 разів менше калорій, ніж у такій же кількості жирних картопляних чіпсів.

Клітковина в складі попкорну насичує швидше, оскільки уповільнює вивільнення греліну – гормону голоду. Це запобігає переїданню, служить підмогою для людей, які борються із зайвими кілограмами.

Застосування в здоровому і лікувальному харчуванні

Більшість людей надають аромат попкорну за допомогою солі або масла. Це найгірший спосіб приготувати здоровий перекус, оскільки при нагріванні масло виділяє канцерогени. Відмінна заміна цим шкідливим компонентам – часник, цибулю, тертий сир, орегано, базилік або кориця.

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготуванняПопкорн поєднується:

  • з прянощами (кмин, чилі, часникова пудра, куркума, паприка);
  • з сирами (пармезан, моцарела);
  • з сухофруктами (родзинки, курага);
  • з насінням (чіа, льон).

Багато хто віддає перевагу посипати попкорн тертим шоколадом або обвалювати зерна в меді.

Корисний попкорн вийде з таких інгредієнтів:

  • 15 мл кокосового масла;
  • 120 г кукурудзяних зерен;
  • дрібка солі.

Процес приготування простий:

  1. Нагріти на сильному вогні каструлю об’ємом 2,5 літра, додати масло і потримати так хвилину.
  2. Засипати кукурудзу, накрити кришкою і гарненько струснути.
  3. Щоб зерна не пригоріли, продовжувати енергійно трясти каструлю над вогнем від себе і назад, поки кукурудза не перестане лопатися.

Готовий попкорн посипати сіллю або будь-якими іншими добавками.

Відео про те, як смажити попкорн на сковороді

У цьому відеоролику ви побачите ще один спосіб приготування попкорна без мікрохвильовки. Щоб поберегти вашу каструлю, можна скористатися і сковорідкою замість неї. Подробиці та супутні цьому процесу поради – у відеоролику.

Якщо хочеться самостійно приготувати попкорн, перед покупкою в магазині слід звернути увагу на наступні нюанси: зерна повинні бути невеликими, з блискучою поверхнею і червонуватого відтінку.

Як вживати продукт

Одна порція попкорну містить половину добової норми споживання клітковини. 100 г в день в якості перекусу до або після обіду буде досить, щоб цей продукт надав позитивний ефект на організм.

Особливості зберігання продукту

Приготований попкорн краще з’їдати відразу – поки він теплий. Куплені зерна зберігаються в закритому контейнері до року.

Шкода і протипоказання

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготуванняЯкщо вчасно не зупинитися, поїдаючи ці ласощі, то перевищення норми клітковини матиме зворотний ефект. Замість пособництва в просуванні переробленої їжі, нерозчинні волокна можуть заблокувати кишечник, викликаючи тимчасовий запор.

Попкорн корисний, поки його приправляють некалорійними добавками. Масло, сіль і цукор зводять нанівець всі позитивні якості цього продукту. Попкорн з такими добавками стає небезпечним продуктом для людей, схильних до тромбозу, виразки або хвороби серця. Крім того, сіль затримує воду в організмі, що, в свою чергу, загрожує набряками і головним болем.

Якщо знати міру, споживаючи смачний і ароматний попкорн, то відчуття ситості і достатку протягом декількох годин після їжі забезпечено.

Попкорн з якими добавками ви віддаєте перевагу? Як часто ви вживаєте цей продукт?

Калорійність попкорну: види, користь і шкода

Яка калорійність у попкорну. Співвідношення БЖУ. Різновиди попкорну. Користь і шкода вживання.

Незважаючи на те, що на вулиці чудова літня погода і час на свіжому повітрі можна проводити цілодобово, при наявності можливості із задоволенням багато хто йде в кінотеатр на прем’єри інтригуючих фільмів. Що в першу чергу береться «пожувати» в кіно? Звичайно ж, попкорн! Однак мало хто замислюється, яка калорійність попкорну, а особливо як його прийом відбивається на фігурі в цілому.

Калорійність повітряного продукту може варіюватися від 300 до 500 ккал, все залежить від того, які входять в неї додаткові компоненти. Одні добавки незначно збільшують калорійність, а інші більше 1,5 раз. Про них і піде мова нижче …

Співвідношення білків, жирів, вуглеводів

Якщо продукт натуральний без різноманітних добавок, то кукурудза позбавлена смаку, тому щоб притягнути покупця і посилити смак додають різноманітні сиропи, харчові добавки і сіль.

Так ось, звичайний попкорн без добавок має в середньому на 100 г:

  • 7,3 г – білка;
  • 13,5 г – жирів;
  • 62,7 г – вуглеводів.

Внесення добавок змінює дане співвідношення, збільшуючи в основному показники жирів і вуглеводів.

Калорійність солоного попкорну

Додавання солі збільшує калорійність до 407 ккал. Після його вживання виникає бажання випити рідину, і як це часто буває в кінотеатрі, під рукою завжди виявляється не чиста вода, а солодкі газовані напої.

Якщо солоний попкорн вживається на дивані в домашній обстановці, то зазвичай спрага вгамовується пивом, внаслідок чого кількість споживаних калорій значно збільшується. Крім цього, збільшення концентрації солі в організмі затримує рідину і уповільнює жироспалення, в результаті чого організм виглядає налитим, і ні про яку рельєфну фігуру не може бути й мови.

Якщо вже ви і є любителем даного ласощі, використовуйте в якості напою зелений або трав’яний чай, на крайній випадок згодиться звичайна газована вода.

Калорійність солодкого попкорну

Напевно, найбільш затребуваний вид попкорну не тільки у дітей, але і у дорослих. Варто пам’ятати, що на калорійність впливають смакові наповнювачі та обсяги використаного сиропу.

Калорійність солодких ласощів становить 400-700 ккал, вважається, що щоб отримати мінімальну калорійність, солодкий попкорн необхідно приготувати в мікрохвильовці, а для більш сильного смаку перед вживанням попкорн посипається цукровою пудрою.

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування

Калорійність карамельного попкорну

Карамель надає практично позбавленій смаку кукурудзі приємний аромат і вишуканий смак. Калорійність даного продукту доходить до 405 ккал, а склад БЖУ ділиться наступним чином: білки – 5,5 г, жири – 8,9 г, а вуглеводи як завжди лідери – 77 г.

Один із найкалорійніших видів попкорну. Це відбувається через змішування зі сирною сумішшю, яка підвищує загальну калорійність продукту до 500 ккал на 100 г. У більшості випадків натуральну сирну суміш досить складно дістати, тому багато компаній додають різноманітні сирні підсилювачі смаку, ароматизатори та подібні харчові добавки.

Однак його калорійність не зменшує його популярність, адже насправді небагато людей турбуються про калорійність раціону; їх більше цікавить поживність, смак і ціновий сегмент продукту.

Користь попкорну

Даний продукт має такі позитивні властивості:

  • багатий на вміст заліза, фосфору, кальцію, а також мінералів, які є важливими для нормальної діяльності кровоносної системи, міцності кісток і зубів;
  • кількість білка перевищує рівень у овочах, вівсянці чи хлібобулочних виробах;
  • в попкорні міститься вітамін В1, який позитивно впливає на роботу кишечника і шлунка, а також потрібен для функціонування нервової системи;
  • наявність рибофлавіну більше, ніж у бобових, капусті та вівсянці.

Попкорн: користь і шкода, калорійність, рецепти приготування

Шкода попкорну

Попкорн з різноманітними наповнювачами та добавками має певні негативні наслідки:

  • підвищений вміст солі порушує водний баланс, і якщо людина схильна до набряклості, це неодмінно позначиться після вживання солоного попкорну;
  • калорії з попкорну з додаванням цукру швидко розщеплюються й відкладаються у підшкірний жир (при цьому лише невелика частина енергії використовується внутрішніми органами для нормальної роботи);
  • високий вміст жирів не рекомендується людям, які страждають на хвороби підшлункової залози;
  • часто замість якісних компонентів для приготування попкорну використовують діацетил, який може призводити до розладів роботи мозку та легень, а також пальмову олію, яка виділяє канцерогенні речовини під час термічної обробки;
  • перевищення вживання сирного попкорну або з паприкою може порушити роботу кишечника і шлунка, викликавши гастрит і метеоризм.

Якщо ви не можете відмовитися від цих ласощів, завжди знайте міру; адже це не життєва необхідність, а просто примха. Не йдіть голодними в кінотеатр і пийте більше чистої води, оскільки іноді голод маскується під бажанням спраги.

Попкорн: користь і шкода для здоров’я організму

Попкорн – це ласощі, яке представляє собою вибух при нагріванні кукурудзяних зерен.

Зараз повітряну кукурудзу готують із додаванням солі, сиру, карамелі, а також випускають пакети для приготування в мікрохвильовій печі.

Користь і шкода цих ласощів залежать від способу його обробки, якості олії та використання різних добавок. Попкорн вважається висококалорійним продуктом і дозволений до вживання не завжди.

У складі натурального попкорну без ароматизаторів та інших штучних добавок містяться такі корисні речовини:

  • антиоксиданти;
  • вітаміни групи B;
  • клітковина;
  • комплекс мікроелементів (магній, калій, фосфор, залізо, натрій);
  • крохмаль.

Співвідношення БЖУ на 100 грамів попкорну:

  • білки – 7,3 г;
  • жири – 13,5 г;
  • вуглеводи – 62,7 г.

Калорійність цього продукту безпосередньо залежить від його виду. Наприклад, звичайний попкорн без добавок має енергетичну цінність 370 калорій на 100 г. Калорійність солодкого та карамельного попкорну зростає до 400 ккал, а солоного – до 407 ккал. Найбільш калорійний сирний попкорн, енергетична цінність якого дорівнює 506 ккал.

Попкорн володіє наступними корисними властивостями:

  • очищення кишечника і виведення канцерогенів;
  • регулювання рівня цукру в крові;
  • зниження рівня холестерину;
  • поліпшення процесів перетравлення їжі.

Незважаючи на те що страва вважається висококалорійним продуктом, вживати його можна і під час дієти, не боячись зіпсувати фігуру і набрати зайву вагу. Але варто враховувати, що ласощі має бути без будь-яких штучних і натуральних добавок, а готувати його бажано на сковорідці в домашніх умовах. Під час смаження дозволено додавати невелику кількість оливкової олії та сухих трав для смаку.

Правильно приготовані зерна виводять з організму токсичні речовини і швидко насичують його.

Попкорн без добавок рідко можна зустріти в продажу, особливо в розважальних центрах і кінотеатрах. Повітряна кукурудза з додаванням карамелі, сиру, шоколаду може зашкодити здоров’ю людини, оскільки складається з різних штучних наповнювачів. Залежно від різновиду попкорну ласощі надають наступний негативний вплив:

  • солодкий попкорн перевантажує підшлункову залозу;
  • карамельна кукурудза призводить до набору зайвої ваги;
  • солоне ласощі провокує відчуття спраги і порушення водно-сольового балансу;
  • повітряна кукурудза зі смаковими добавками (бекон, сир) може стати причиною розвитку хвороб шлунка.

Найбільш небезпечний для здоров’я попкорн з додаванням олії, оскільки для його виготовлення нерідко використовують олію низької якості. Замість неї іноді додають діацетил, який призводить до розвитку захворювань головного мозку і легень. Незалежно від виду цих ласощів, його шкірка травмує ясна і зубну емаль.

Якщо при приготуванні повітряної кукурудзи використовувалися хімічні добавки, то її зловживання призводить до розвитку захворювань головного мозку, печінки і шлунково-кишкового тракту.

Дітям до 3-річного віку давати навіть натуральний попкорн, приготований у домашніх умовах, вкрай не рекомендується, оскільки малюк може вдавитися зернами. Також організм дитини ще не готовий до прийому такої їжі; при її вживанні можуть з’явитися проблеми з травленням або алергія. Старшим дітям можна давати продукт в обмежених кількостях, щоб уникнути виникнення метеоризму.

Вагітним і годуючим жінкам бажано відмовитися від вживання попкорну, що продається в кінотеатрах, оскільки в ньому міститься багато шкідливих добавок. Ласощі, яке готують вдома на сковороді, має позитивний вплив на здоров’я майбутньої матері і її дитини. При помірному вживанні цього блюда під час вагітності організм жінки збагатиться корисними вітамінами і мікроелементами.

На прилавках супермаркетів можна зустріти пакети з попкорном, призначеним для приготування в мікрохвильовій печі. Він буває різних видів, а в якості добавки виробники нерідко використовують синтетичне масло (діацетил), яке виступає в ролі ароматизатора. Ця речовина завдає істотної шкоди людині і стає причиною розвитку легеневих хвороб.

Щоб знизити ризик проникнення діацетила в організм, перед вживанням розігрітий у мікрохвильовій печі попкорн рекомендується остудити.

В пакети додають і перфтороктанову кислоту (ПФОК), яка є канцерогеном. Наносять цю речовину на внутрішні частини пакетика, використовуючи її в якості антипригарного покриття, щоб зерна кукурудзи не прилипали до стінок упаковки. Ця речовина здатна спровокувати розвиток раку передміхурової залози та печінки. Також канцероген підвищує рівень холестерину і порушує роботу щитовидної залози.

Певній категорії людей заборонено включати до свого раціону попкорн. Заборона стосується і ласощів без добавок, приготованого в домашніх умовах. Вживати зерна кукурудзи заборонено в таких випадках:

  • індивідуальна непереносимість продукту;
  • судинний тромбоз;
  • період загострення хронічних хвороб шлунка або кишечника (гастрит, виразка);
  • алергічна реакція на кукурудзу.

Якщо під час вживання попкорну у дитини або дорослого з’явилися симптоми отруєння або алергії, необхідно терміново звернутися за консультацією до лікаря, а ласощі виключити з раціону.

Попкорн – їстівне американське розвага

Ті, хто думає, що попкорн спеціально придумали, щоб зменшити кількість критичних зауважень глядачів у кінотеатрах, помиляються. Коли конкістадори лише почали пригнічувати індіанців Америки, ті намагалися дізнатися про своє майбутнє за попкорном – жерці-тлумачі за формою вибухів кукурудзяних зерен пророкували долю.

Повітряна кукурудза – це друга назва ласощів, улюбленого дітворою – практично повністю складається з вуглеводів і харчової клітковини.

Калорійність чистого попкорну – без добавок – настільки низька – 70-80 ккал / 100 грам продукту, що його можна використовувати для схуднення. У попкорні багато волокнистих з’єднань, тому він в шлунку не застоюється, створюючи відчуття ситості і швидко евакуюється, прискорюючи природний метаболізм.

Чи варто вводити повітряну кукурудзу в щоденний раціон, і якщо ні, то чому?

Починаємо огляд шкідливих і корисних якостей повітряної кукурудзи з мінусів. Калорійність у солоного попкорну – 407 ккал / 100 грам, тобто за сеанс у кінотеатрі можна непомітно для себе з’їсти повноцінний обід. Крім того, коли їси солоне, обов’язково захочеться пити. Оскільки запивати пропонується солодкими напоями, які практично не втамовують спрагу, то п’єш багато.

Вода, пов’язана з сіллю, накопичується в організмі. Робота нирок порушується, з’являються набряки, вага збільшується.

Чи варто для вирішення проблеми переходити на солодкий попкорн?

Калорійність солодкого попкорну ще вища – вона може досягати 700-800 ккал / 100 г в залежності від якості і кількості покращувачів і сиропів. Навряд чи виробники напівфабрикату замислюються про натуральність підсолоджувачів і барвників – вони більше приділяють увагу привабливості зовнішнього вигляду товару.

Рідкісний малюк може спокійно пройти повз стаканчика на прилавку, в якому розфасована повітряна кукурудза яскравих кольорів.

Вихід один – робити вдома схожий продукт і брати з собою на перегляд мультиків. В якості підсолоджувача в домашніх умовах можна додати в каструлю з кукурудзяними зернами цукрову пудру або карамельну крихту. У промислового карамельного попкорна калорійність 750-800 ккал / 100 грам – зерна напівфабрикату повністю покриті карамеллю.

Енергетична цінність карамельного домашнього варіанту буде триматися на рівні 500-600 ккал / 100 грам – у батьків буде шанс нагодувати малюка ввечері повноцінною вечерею, а вранці сніданком. Крім того, можна бути впевненим, що дитині не запропонують комплекс усіляких Е-добавок, які можуть спровокувати алергічну реакцію.

Повітряна кукурудза без добавок для організму швидше корисна, ніж шкідлива. У ній дуже багато крохмалю, який живить нервові клітини і стимулює зростання м’язової тканини. Хімічний склад крохмалю – вітаміни РР, Е, група В; вуглеводи надовго забезпечують енергією.

Повітряна кукурудза допомагає травленню і нормалізує рівень глюкози в крові завдяки наявності оболонки розкрилися зерен.

Хімічний склад оказується благотворно впливає на стан шкіри, волосся і нігтів – нормалізується рівень виділення сального секрету. Кишковий метаболізм посилюється, обмінні процеси прискорюються, організм очищається від продуктів життєдіяльності.

Якщо не переїдати – і пропустити наступний прийом їжі після того, як поласував кукурудзою – її вживання не завдасть організму ніякої шкоди.

Звичайна кукурудза для попкорну не годиться – для приготування ласощів вивели спеціальні сорти з “мовцями” назвами: “Рисова”, “Карусель”, “Внучкіна радість”, “Лопай-лопай”, “Малюк”, “Пінг-понг” … Зерна кукурудзи цих сортів більші, оболонка мов покрита лаком, м’якоть більш волога.

Без добавок повітряна кукурудза практично не продається – вона або солона, або солодка. Всі добавки збільшують калорійність попкорну – вона може становити у продукту промислового виробництва 400 ккал / 100 грам. Для порівняння – калорійність вареної свинини – 375 ккал / 100 грам.

Вражає?

Не варто купувати для домашнього приготування кукурудзу, розфасовану в спеціальні пакетики.

Такий продукт досить нагріти, щоб отримати попкорн солоного або солодкого смаку, в нього вже додано масло і ароматизатори.

Не так давно вчені виявили, що при приготуванні напівфабрикату використовується діацетил – ця речовина зазвичай додається в масло. У великих кількостях діацетил провокує захворювання легенів.

Перед тим, як готувати повітряну кукурудзу вдома, необхідно все підготувати для нескладного кулінарного процесу.

  • Рослинна олія;
  • Глибока сковорода з щільно закривається кришкою;
  • Кукурудза.

Кукурудзу попередньо слід заморозити – 2-3 години, оптимальний час витримки в морозильнику.

  • Сковороду розжарюють на сильному вогні, не наливаючи в неї масло. Як тільки крапля води буде миттєво випаровуватися з дна, можна знімати посуд з вогню на сусідню пальник – вогонь вимикати не варто;
  • Зерна акуратно висипають в сковороду в один шар, щоб дно було повністю покрито, зверху потрібно збризнути оливковою олією холодного віджиму або рафінованим рослинним;
  • Потім кришку щільно закривають і посуд знову ставлять на вогонь;
  • Майже відразу ж почують розриви – канонада буде тривати 3-4 хвилини. В цей час кришку знімати не можна – є ризик отримати серйозний опік гарячою парою або розпеченим маслом.

Як тільки звуки затихли – можна прибрати з вогню. Все готово. Відкривати слід обережно. Щоб зерна не розм’якли, кришку слід знімати відразу ж – до того, що вирветься гарячий пар, слід бути готовим і не підставляти під нього обличчя і руки.

Як тільки попкорн охолоне, можна дегустувати. Калорійність страви, як уже зазначалося, досить низька – енергетична цінність збільшується за рахунок добавок.

Якщо дуже хочеться їсти під час дієти, то дієтологи не заперечують можливості перекусити кукурудзою – важить вона мало, а завдяки своїй легкості швидко заповнює шлунок і пригнічує апетит.

Звичайно ж, не варто купувати продукт апаратного виготовлення.

Краще самостійно приготувати в домашніх умовах повітряну кукурудзу зі спеціальними жироспалюючими властивостями і покласти в сумочку пакетик з нешкідливими і смачними ласощами.

Як добавки, що прискорюють обмінні процеси, використовуються:

  • Кмин;
  • Куркума;
  • Паприка;
  • Льняне насіння.

Їх висипають в каструлю разом з напівфабрикатом і рослинним маслом, тоді добавка вплавлять в розкрилися зерна. Запивати ласощі слід зеленим чаєм або мінеральною водою без газу.

Переїдання шкідливе завжди – можна отримати нетравлення шлунка, з’ївши за один присід більше кілограма корисного сиру або отруїтися печінкою тріски. Дуже важливо вчасно зупинитися при вживанні повітряної кукурудзи. Зробити це важко – рука сама тягнеться за наступною порцією хрустких кульок – але необхідно.

У 200 г попкорну міститься добова норма клітковини – її перевищення загрожує нетравленням шлунка. У дітей “передозування” може викликати тимчасову кишкову непрохідність, у дорослих – запор і нетравлення шлунка.

Набухання надмірної кількості клітковини під дією рідини гальмує метаболічні процеси – харчові волокна повністю забивають петлі кишечника, травні органи не здатні виділити одночасно велику кількість ферментів.

Норма для дорослих – 100 грам попкорну в день, для дітей – 50 грам. Цієї кількості достатньо для перекусу. Не можна зберігати готовий продукт – він швидко псується, масло, яке не дуже відчувається на смак – згіркне.

Якщо ж ласощі прибрати в холодильник, то зерна просочаться вологою і свій характерний смак втратять.

Напівфабрикат – кукурудзяні зерна – в закритій ємності не втратять своїх властивостей близько року – втім, такий термін зберігання у всіх злаків.

Якщо знати міру і уникати надто сильних добавок при виборі попкорну промислового виробництва, то ніякої шкоди від його вживання не буде. Але все ж якщо є можливість, краще замінити його горішками або насінням – будь-яким натуральним продуктом.

Leave comment