Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Пшенична каша: користь і шкода, покрокові рецепти з фото, калорійністьПшенична каша – це корисна страва для здоров’я. Як варити кашу з пшеничної крупи, її корисні властивості та низька калорійність роблять її продуктом вибору при схудненні та в дієтичному харчуванні. Про це ми і поговоримо на новій сторінці сайту.

Про продукти з пшениці

Пшениця як злакова рослина була відома давнім народам ще за 4 тисячі років до нашої ери і в багатьох релігіях вважалася священною рослиною.

На території України пшениця з’явилася близько 5 тисяч років тому. Спочатку поширення отримав дикий вид пшениці, з якого отримували полбу, пізніше з’явилися більш врожайні та м’які сорти пшениці. Пшениця завжди була символом багатства і достатку для українського народу.

Сучасна пшениця налічує більше 4 тисяч видів і поширена по всьому світу, і, як і в давнину, є найважливішою культурою, без якої неможливо уявити існування людства.

Зараз в Україні з пшениці виробляють пшеничну і манну крупу, пшеничні пластівці та борошно. Після обробки залишаються висівки, які також використовуються з користю для здоров’я в народній медицині.

Манну крупу отримують при дрібному помолі зерна пшениці до певних розмірів.

Пшенична крупа виходить при обробці, в основному, твердих сортів пшениці (рідше м’яких сортів) шляхом неповної шліфування і дроблення. Залежно від розміру крупинок, виходить крупа двох видів: «Полтавська» та «Артек».

  • Полтавська крупа ділиться на крупи №1, №2, №3, №4. Номер залежить від розміру крупинок: №1 – найбільші, №4 – найдрібніші.
  • Крупа «Артек» – це зашліфовані мелкодроблене зерна пшениці.
  • Пшеничні пластівці отримують при розплющенні шліфованих і зварених зерен пшениці.

Є й інший продукт з пшениці – особливим чином оброблена манка – кускус.

Пшенична каша – що це

Пшенична каша – це страва української кухні, відома з давніх часів. Каша з пшениці, упарена в українській печі, була на столі і в будні, і в свята.

У наш час каша не користується такою популярністю, як раніше, але все ж займає гідне місце в раціоні харчування.

Готують пшеничну кашу з пшеничної крупи або пшеничних пластівців. Для приготування розсипчастої каші береться крупа великого або середнього дроблення, для більш в’язкої каші – крупа дрібного дроблення або пластівці.

Пшенична каша: користь і шкода, покрокові рецепти з фото, калорійність

Склад, калорійність пшеничного каші

Обробка зерна (неповна шліфування, дроблення) дозволяє зберегти в крупі масу корисних речовин, які потрібні для роботи всіх органів і систем в організмі людини.

Склад пшеничної крупи:

  • вітаміни: С, Е, А, РР, F, вітаміни групи В;
  • клітковина;
  • мікроелементи: кальцій, фосфор, залізо, магній, цинк, калій;
  • амінокислоти;
  • жири;
  • білки;
  • вуглеводи;
  • цукри;
  • крохмаль.

Калорійність пшеничної крупи в сухому вигляді – 316 ккал на 100 г, а звареної на воді – 90 ккал на 100 г.

Корисні властивості пшеничного каші

Корисні властивості каші обумовлені речовинами в складі пшеничної крупи:

  • вітамін В4 бере участь в роботі печінки, сприяє підтримці рівня холестерину в нормі;
  • вітамін В2 потрібен для сітківки ока, допомагає підтримувати зір;
  • вітамін В5 бере участь в роботі нервової системи, покращує мозкову діяльність;
  • вітаміни Е, А сприяють поліпшенню роботи імунної системи;
  • має загальнозміцнюючу дію на організм;
  • бере участь в регуляції обмінних процесів;
  • допомагає підтримувати рівень цукру в нормі;
  • за рахунок клітковини покращує діяльність кишечника;
  • допомагає підтримувати нормальний тиск;
  • покращує стан волосся, нігтів;
  • позитивно позначається на жировому обміні.

Всі ці корисні властивості дозволяють включити кашу в раціон хворих і здорових людей, які ведуть здоровий спосіб життя.

Пшенична каша: користь і шкода, покрокові рецепти з фото, калорійність

Пшенична каша для годуючих мам та вагітних

Введення будь-якої страви в харчування вагітних і годуючих мам має бути обґрунтованим. Неправильне використання продуктів може призвести до небажаних наслідків.

Пшенична каша, при відсутності індивідуальної нестерпності на глютен та захворювань шлунково-кишкового тракту, повинна бути присутня в харчуванні вагітних, оскільки:

  • вітаміни групи В необхідні для обмінних процесів;
  • клітковина допомагає при запорах, яким часто схильні вагітні;
  • допомагає нервовій системі боротися з роздратуванням;
  • насичує організм поживними речовинами.

Не варто вживати кашу у великих кількостях і часто, щоб не спричинити проблеми з травною системою. Краще поєднувати кашу з вареними і свіжими овочами, уникати поєднання з жирною їжею. Рекомендується варити кашу в’язкою і не надто густою.

Перший місяць після пологів мами зазвичай дотримуються суворої дієти, щоб не нашкодити дитині, потім поступово вводять нові продукти в свій раціон.

Пшеничка вводиться в харчування годуючої мами через 2-3 місяці після пологів: спочатку каша вариться на воді, проводиться проба невеликими порціями і, якщо у дитини немає негативних реакцій, порції можна збільшити до 100-200 грамів.

Протипоказанням до вживання каші є наявність алергії у дитини і непереносимість глютену.

Шкода пшеничного каші

Поряд з корисними властивостями, пшенична каша має й протипоказання:

  • знижена кислотність шлунка;
  • метеоризм;
  • період після операції.

Пшенична каша: користь і шкода, покрокові рецепти з фото, калорійність

Пшенична каша – як варити, рецепти

Пшеничну кашу можна приготувати на воді, молоці, бульйоні. Класичний рецепт – це рецепт на воді. Для приготування краще використовувати посуд з потовщеним дном.

  • Рецепт пшеничної каші на воді.

Одну частину крупи промити під струменем води, додати 2,5 частини води і довести до кипіння. Потім посолити, зменшити вогонь і варити 15 хвилин. Після варки укутати кашу і дати настоятися ще 15-20 хвилин. У таких пропорціях виходить густа каша. Для рідкої каші пропорція 1:4.

  • Рецепт пшеничної каші для мультиварки.

Промиту і просушену крупу (1 ст.) засипати в чашу, додати 2 мірні склянки води, сіль, готувати в режимі «Крупа». Потім додати вершкове або рослинне масло і тримати кашу в режимі «Підігрів» ще 10 хвилин.

  • Каша на молоці вариться аналогічно: після вбирання води в крупу додається молоко (в залежності від бажаної консистенції) і уварюється до готовності.

Пшенична каша – з якого віку можна дітям

У пшеничній крупі міститься глютен, тому вводити в прикорм кашу з цієї крупи коштує після введення інших каш (рисова, гречана).

Починати підгодовувати пшеничною кашею педіатри радять в 8-9 місяців, якщо немає алергії у дитини. При наявності алергії кашу вживати до року небажано.

Рекомендації щодо введення пшеничного каші в раціон дитини:

  • каша (рідкої консистенції) вариться на воді;
  • не повинні додаватися ніякі спеції;
  • перша порція – 0,5-1 чайна ложка;
  • при наявності негативних реакцій скасувати прийом каші;
  • якщо не спостерігається негативних реакцій, порцію збільшувати в два рази при кожному прийомі;
  • знайомити з новим продуктом краще в першу половину дня.
  • В меню дитини пшенична каша має бути присутня 1-2 рази на тиждень.

Пшенична каша: користь і шкода, покрокові рецепти з фото, калорійність

Пшенична каша, користь і шкода для схуднення

При виборі продукту, що сприяє схудненню, звертають увагу на калорійність цього продукту, знайомляться з його корисними властивостями і протипоказаннями, зіставляючи це з особливостями свого організму.

Пшенична каша схвалена дієтологами для використання в дієтичному харчуванні, оскільки вона має якості, необхідні для здорового харчування та процесу схуднення:

  • зварена на воді має низьку калорійність (90 кал в 100 г);
  • швидко насичує і зберігає відчуття ситості на довгий час;
  • бере участь у процесі жирового обміну в клітинах, що важливо при зниженні та підтримці ваги;
  • допомагає нормалізувати обмінні процеси в організмі;
  • наладжує ритм травлення;
  • регулює роботу кишечника, сприяючи швидкому спорожненню, виведенню токсинів і шлаків з організму.

Рекомендації по вживанню пшенички:

  • краще включати в ранковий раціон;
  • можна провести розвантажувальний день на пшеничну кашу, приготовану на воді (200 г на добу);
  • використовувати спеціальну дієту на пшеничну кашу;
  • поєднувати з низькокалорійними овочами, рослинними оліями, спеціями, нежирним сиром; використовувати тільки свіжоприготовлену кашу (не зберігати в холодильнику).

При дієті, заснованій на тижневому вживанні каші з пшеничної крупи, дозволяються тільки овочі, фрукти, кисломолочні продукти.

Пшенична і пшоняна каша – різниця

Пшенична крупа і пшоняна крупа – це дві абсолютно різні крупи, оскільки виготовлені з різних злаків: пшенична – з пшениці, а пшоняна – з проса.

Зерна пшениці частково шліфуються і дробляться, зерна проса шліфуються. За зовнішнім виглядом крупа відрізняється: пшоно – це дрібні круглі крупинки жовтого кольору, пшенична крупа складається з крупинок різної форми сірувато-коричневого кольору.

Пшоняна каша цінується за свої якості в дієтології, у здоровому харчуванні, у лікувальному харчуванні.

Як вибрати пшеничну крупу

  • У продукті не повинно бути домішок сміття, злиплих грудок (признак цвілі або наявності харчової молі);
  • краще, якщо крупа буде однорідного кольору;
  • вироблена з твердих сортів пшениці;
  • звертаємо увагу на термін придатності, ніж свіже, тим більше збережено корисних для вашого здоров’я речовин.

Зберігати крупу варто в сухих умовах, не більше року з моменту виготовлення, у цілій упаковці або герметичній посуді.

Пшенична каша: корисні властивості та протипоказання

Пшенична каша: користь і шкода, покрокові рецепти з фото, калорійність

Каша, приготовлена з пшеничної крупи, є дуже корисним продуктом. Вона нормалізує жировий обмін в організмі, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає позбутися від запорів і прибрати зайві кілограми.

Ця страва підходить як дорослим, так і дітям. Її рекомендується включати в меню тих, чий організм ослаблений.

Існують і протипоказання, які важливо враховувати, оскільки певним групам людей пшенична каша може завдати шкоди.

Одне з основних корисних властивостей пшеничної каші – це нормалізація жирового обміну. Такий ефект обумовлений складом продукту: сірка, марганець, цинк, вітаміни групи В, Е, А, К, лінолева кислота та протеїни.

У пшеничній каші міститься багато пектину і клітковини, які сприяють очищенню організму від шлаків і нормалізують роботу кишечника. З цієї причини даний продукт показаний людям, що страждають запорами та іншими порушеннями в роботі шлунково-кишкового тракту.

Кашу варто їсти ще й тому, що в ній є фолат – розчинний у воді вітамін, наявність якого відіграє значну роль у процесі кровотворення. Для отримання добової дози цього елемента достатньо з’їсти 150 г приготованої крупи.

У більшості випадків для каші використовується сировина з дробленого зерна. При цьому важливо розуміти, що чим більше помел, тим більше в продукті зберігається поживних речовин, вітамінів і клітковини.

Є й інші корисні властивості пшеничної каші:

  • Зміцнення імунної системи і судин. Відбувається це завдяки високій концентрації аскорбінової кислоти.
  • Заповнення енергії. Пшенична крупа допомагає швидко відновитися тим, хто стикається з вираженим фізичним навантаженням.
  • Звільнення кишечника від патологічної мікрофлори. За це відповідають волокна, що містяться в крупнодробленій пшениці.
  • Поліпшення стану шкіри, нігтів і волосся. Завдяки наявності в каші вітамінів А і Е волосся набуває блиск, шкірний покрив стає еластичним, а нігті – міцнішими.
  • Зниження поганого холестерину і виведення насичених жирів. Такий ефект доступний завдяки наявності в пшеничній крупі клітковини, яка виконує для кишечника роль скрабу. З цієї ж причини каша чудово впишеться в меню для схуднення.
  • Відновлення після використання антибіотиків. Вживання пшеничної каші допомагає повернути організму попередній стан після того, як було перенесено важке захворювання. Лікування різними хімічними препаратами та антибіотиками помітно послаблює імунну систему, каша – продукт, що дозволяє це виправити.
  • Заспокоєння нервової системи і поліпшення пам’яті. Даний ефект є результатом впливу вітаміну В.
  • Збереження молодого стану внутрішніх органів. Цьому сприяє набір амінокислот, що містяться в зернах пшениці.

Оскільки у пшеничної каші низький глікемічний індекс, вона підходить людям, що страждають на діабет і колітом.

Приготована крупа сприяє налагодженню травного процесу і надовго втамовує голод. Також цей продукт забезпечує правильну роботу кишечника, в результаті чого відбуваються безпроблемне спорожнення, виведення шлаків і усунення токсинів. Завдяки своїй низькій калорійності, відсутності жирів і високому вмісту білка це блюдо є підходящим для дитячого харчування.

Показник калорійності каші дорівнює 314 Ккал. У 100 грамах продукту міститься 6 г вуглеводів, 1,5 г жирів і 12 г білків.

Якщо приготувати кашу на воді, то 100 г страви будуть містити 90 калорій.

Якщо варити крупу на молоці, то 100 г продукту міститимуть 128,2 Ккал. При додаванні невеликої кількості вершкового масла – 136,9 Ккал. У 100 г такого блюда міститься 4,22 г білків, 3,82 г жирів і 19,09 г вуглеводів.

Коли каша вариться на воді з маслом, на 100 г продукту припадає 108,3 Ккал. Розрахунок БЖУ в цьому випадку буде наступним: 3,2 г білків, 2,6 г жирів і 17,2 г вуглеводів.

Калорійність пшеничної каші можна регулювати з урахуванням конкретного завдання (схуднути, зміцнити імунну систему тощо).

Коли ставиться мета знизити вагу, то формувати меню потрібно з продуктів з невисокою калорійністю і низьким глікемічним індексом. Пшенична крупа відповідає цим вимогам.

Тим, хто має намір скинути вагу або нормалізувати роботу кишечника, потрібно починати з каші на воді. Додавання масла, молока і жирної сметани відчутно сповільнить процес позбавлення від зайвих кілограмів.

Щоб крупа, приготована на воді, дала максимальний ефект, потрібно враховувати деякі особливості її використання:

  • краще вживати кашу вранці;
  • блюдо можна комбінувати з нежирним сиром, овочами та рослинними оліями;
  • допускається проводити розвантажувальні дні на одній каші, але не більше одного разу на тиждень;
  • вживати готовий продукт необхідно тільки в гарячому вигляді, не залишаючи його в холодильнику для подальшого використання;
  • треба їсти часто і невеликими порціями;
  • потрібно випивати склянку води за півгодини до прийому їжі;
  • треба відмовитися від будь-яких продуктів, в тому числі і каші, після 6 вечора;
  • при вираженому почутті голоду в період між прийомами їжі можна з’їсти 2-3 ложки відвареної пшеничної каші.

Щоб страва мала насичений смак без шкоди для організму, потрібно готувати його з додаванням меду, сухофруктів, горіхів, невеликої кількості оливкової олії або соєвого соусу.

В обід краще з’їсти зелень, фрукти, листя салату або свіжі овочі, залишаючи кашу в стороні.

Потрібно звернути увагу і на той факт, що дієтична користь вареної крупи менше, ніж запареної або пророщеної пшениці. Тому тим, хто хоче отримати результат гранично швидко, є сенс спробувати всі варіанти.

Для отримання пророщеної пшениці потрібно робити наступне: взяти насіння, промити їх в друшляку і залити водою в банку об’ємом 1 л. Спливли частки крупи прибрати, після чого додати краплю марганцівки. Після цього необхідно 2 рази змінити воду. Їсти потрібно паростки до 2 мм.

Спочатку потрібно враховувати, що у малюків в ранньому віці часто спостерігається непереносимість глютену, а в каші з пшеничної крупи цей елемент міститься в надлишку. Тому важливо переконатися, що даний продукт не буде шкідливий для дитини.

Коли в дитяче меню будуть включені рисова і гречана каша, можна готувати і пшеничну.

Якщо у дитини були помічені алергічні реакції, блюдо з пшеничної крупи варто використовувати для годування тільки після того, як малюку виповниться один рік. При відсутності подібної проблеми починати можна з 8-9 місяців.

Для кращого засвоєння продукту дитячим організмом потрібно дотримуватися наступних правил:

  • в готовому вигляді каша повинна мати рідкувату консистенцію;
  • блюдо краще подавати в першій половині дня;
  • для першої порції буде достатньо 1 ч. л. готового продукту;
  • каша має бути присутня в меню 1-2 рази на тиждень;
  • в крупу під час приготування не можна додавати спеції.

Якщо годувати малюка кашею із пшона вранці, то прояв алергії буде помітно протягом дня. При таких симптомах необхідно відмовитися від використання пшеничної крупи. Якщо ознак роздратування немає, порцію можна збільшувати в 2 рази.

Яка б корисною не була пшениця, кашу на її основі можна вживати не кожній людині.

Цей продукт не можна їсти при наступних умовах:

  • Під час вагітності та лактації. Велика кількість клітковини призведе до підвищення тонусу матки. Крім цього, при годуванні груддю у дитини, чия мама їсть пшеничну кашу, можуть початися кольки.
  • При діагностованому гастриті з низькою кислотністю і метеоризмі. В даному випадку клітковина буде надавати подразнюючу дію на слизову оболонку шлунку.
  • При целіакії. Розвиток цього захворювання призводить до пошкодження ворсинок кишечника. Такий діагноз виключає вживання будь-яких білків (в тому числі глютену), що містяться в злаках. При годуванні дитини з целіакією негативну дію білка буде особливо сильним, оскільки дитячий організм не зможе його перетравити. В цьому випадку глютен сприятиме розвитку алергічних реакцій і порушення роботи кишечника.
  • Після операції на органах в області черевної порожнини. При хірургічному втручанні організму потрібен час для відновлення повноцінного процесу травлення.

Чоловікам не варто постійно і багато їсти пшеничну кашу, оскільки подібне меню може мати негативний вплив на статеву функцію.

Якщо проігнорувати існуючі протипоказання до вживання каші з пшеничної крупи, то цей продукт здатний завдати відчутної шкоди.

Пшенична каша: користь і шкода, калорійність, склад, рецепти

Пшенична каша: користь і шкода, покрокові рецепти з фото, калорійність

Але вживання пшеничної каші дозволяє не тільки насититися і насолодитися смаком, а й отримати істотну порцію вітамінів і мінералів, якими багата пшенична крупа. Яка ж користь і шкода цієї каші?

Склад і показник калорійності пшеничної каші

Каша пшенична – це блюдо, що готується з пшеничної крупи, яка представляє собою подрібнену і шліфовану твердосортну пшеницю.

Калорійність 100 г сухої крупи пшеничної – близько 310-350 ккал. Не так вже й мало. Але ось тільки в процесі варіння калорійність кінцевого блюда істотно скоротиться, і в результаті в 100 г відвареної на воді пшеничної каші буде міститися лише 95-107 ккал. Так що якщо додати в кашу трохи цукру і вершкового масла, то загрози для фігури це не створить. Калорійність в такому випадку складе близько 140 ккал.

Каша пшенична – один з найбільш сприятливих для схуднення продуктів. Вона часто включена до складу дієтичного раціону. Крім цього, її дуже корисно давати дітям.

Харчова цінність 100 г крупи пшеничної:

  • Білки – 16 г
  • Жири – 1-1,2 г
  • Вуглеводи – 67 г, в т. ч. крохмаль – 48 г
  • Вода – 13 г

Частину, що залишилася в складі пшеничної каші займають вітаміни (В1, В2, В5, В6, В9, А, С, Е, К), цукри, амінокислоти і мінерали (магній, цинк, фосфор, калій, кремній, срібло, кальцій, кобальт, молібден, фтор, залізо).

Чим корисна пшенична каша?

Користь даної каші для організму залежить від того, якого сорту крупу ви споживаєте. Мелкодроблена крупа швидше засвоїться, а ось каша з крупнодробленої пшениці володіє кращими очищувальними властивостями.

В цілому, профілактичний вплив каші пшеничного на організм можна визначити так:

  • поліпшення ліпідного обміну в клітинах
  • сприяння виведенню «шкідливого» холестерину і профілактика формування холестеринових бляшок
  • підвищення еластичності судин
  • попередження дисбактеріозу кишечника, запорів, поліпшення роботи травної системи
  • допомога в схудненні завдяки низькій калорійності і систематичному очищенню організму від токсинів і шлаків
  • зміцнення і поліпшення вигляду нігтів, волосся, шкіри
  • після фізичних навантажень допомагає відновити сили
  • володіючи антиоксидантною дією, пшенична каша допомагає захиститися від шкідливого впливу ззовні і омолодити організм зсередини
  • дозволена пшенична каша, що володіє низьким глікемічним індексом, і діабетикам
  • розслаблення нервової системи
  • зміцнення кісток
  • підтримання зору
  • після лікування антибіотиками вживання пшеничної каші допоможе прискореному виведенню їх залишків з організму

Всі ці корисні властивості пшеничного каші зберігаються і в крупі, яка зберігалася досить довго – до 10 місяців.

Можливу шкоду й протипоказання пшеничного каші

Шкода від каші пшеничного непорівнянний з її користю, однак іноді цей продукт вживати не слід:

  1. При целіакії, коли людський організм не сприймає злакові через глютен.
  2. Зловживати пшеничною кашею не варто при гастриті, що супроводжується низькою кислотністю.
  3. При закисленні організму користь пшенична каша навряд чи принесе.
  4. Вживання каші відразу після операцій на черевній порожнині не рекомендовано.
  5. Не слід надмірно захоплюватися пшеничною кашею і чоловікам – це загрожує ослабленням потенції.
  6. Вагітним слід контролювати вживання каші пшеничного, ні в якому разі не зловживаючи даним продуктом.

Поради з приготування пшеничної каші

Включивши в своє меню домашні страви з пшеничного каші (як саму кашу, так і супи, запіканки, оладки на її основі), можна істотно урізноманітнити раціон добре насичуючої їжею і заряджати організм життєво необхідною енергією.

Каша пшенична, відварена на воді:

  • 2 ст. пшеничної крупи
  • 4 ст. води
  • За бажанням перед варінням крупу можна промити – це зробить страву більш розсипчастим і менш клейким.
  • Висипаємо крупу в каструлю, заливаємо водою, ставимо на плиту, доводимо до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і варимо близько 20 хвилин, не забуваючи постійно перемішувати.
  • Готову пшеничну кашу добре використовувати як гарнір до м’яса або овочевого рагу.

Пшенична каша на молоці:

  • 100 г пшеничної крупи (попередньо промитої)
  • 2 ст. молока
  • цукор, сіль, вершкове масло

Молоко закип’ятити, засипати в нього крупу, поставити вогонь на мінімум і варити близько 20 хвилин, весь час помішуючи.

В кінці додати на вибір – сіль або цукор, вершкове масло. Солодку кашу можна розбавити варенням, джемом, медом, сухофруктами або свіжими ягодами і фруктами. Оригінальність смаку пшеничної каші додасть кориця.

Зварену на молоці пшеничну кашу добре їсти на сніданок. Вона більш поживна, ніж каша, приготована на воді, а це саме те, що потрібно для ранкового прийому їжі.

Страви з пшеничної каші – прості і швидкі в приготуванні. Завдяки їм ви зможете заощадити сили, час і гроші, а також отримати набагато більше користі, ніж від дорогих обідів у ресторані.

Внаслідок мінімуму насичених жирів і високого вмісту швидко засвоюваних вуглеводів пшенична каша дозволяє бути ситим і струнким, не змушуючи зайвий раз замислюватися про калорії!

Відео на цю тему

Калорійність пшеничної каші на 100 грам на молоці і воді

Швидка відповідь для нетерплячих: калорійність пшеничної каші на воді на 100 грамів продукту – 92 ккал. Всі інші цифри читайте нижче.

Всі бажаючі позбутися від зайвих кілограмів найчастіше роблять упор на вівсянку і гречку, забуваючи про такий чудовий продукт, як пшенична каша. Незважаючи на те, що калорійність пшеничної каші досить висока, це не привід виключати її з дієтичного раціону.

Якщо її правильно приготувати, то калорійність цієї страви буде дуже близька до гречки. Тим більше, що існує маса цікавих і оригінальних дієтичних рецептів, які допоможуть вам заново відкрити для себе цю корисну кашу зі збереженням стрункої фігури.

Дієтичні властивості:

Яку має пшенична каша калорійність, які є у неї дієтичні властивості, все це дуже цікаво тим, хто веде здоровий спосіб життя і стежить за своїм здоров’ям і фігурою. Ось ми і спробуємо відповісти на ці питання в наступній статті.

  Листя вишні допоможуть підтримати красу і здоров’я

Отже:

Пшенична каша – довгожителька. Як про основний продукт харчування, про неї згадується ще в Біблії. А вже зі столів наших предків – слов’ян, цей продукт не зникав ніколи. Вона завжди вважалася дуже доступною і ситною їжею, а приправлена різними прянощами, дивувала всіх відмінними смаковими якостями. Виготовляють крупу з пшениці.

Найбільш широко застосовуються всього два її сорти – м’яка і тверда пшениця. М’яка пшениця, яка містить незначну кількість клейковини, йде на виробництво борошна, застосовуваної в хлібопеченні.

Тверда пшениця, багата клейковиною, використовується для виробництва круп’яних і макаронних виробів, а також для поліпшення низькоякісної хлібопекарського борошна.

З твердої пшениці виробляють два види пшеничних круп – «Артек» і «Полтавську». Пшенична крупа «Артек» складається з частинок мелкодробленого зерна пшениці, повністю звільненого від зародка і частково від насінних і плодових оболонок.

Пшенична крупа «Полтавська» являє собою цільні очищені зерна або зерна крупного дроблення (крупинки досить великі), підрозділяється на номери і види залежно від способу обробки твердій пшениці, а також розміру одержані крупинок.

Крім того, з м’яких і твердих сортів пшениці можуть виробляти крупу манну (борошно грубого помелу).

Ця крупа особливо цінується за свої загальнозміцнюючі властивості, вона прекрасно стимулює імунітет і особливо рекомендується людям, які професійно пов’язані з важкою фізичною працею.

Ця крупа є природним джерелом енергії для людського організму, що робить її незамінним продуктом як в повсякденному раціоні, так і в дієтичному харчуванні. Максимальну користь пшенична каша принесе, якщо вживати її за сніданком, в цьому випадку можна отримати заряд енергії та відчувати себе ситим до самого обіду.

Треба відзначити, що така каша – це чудове джерело клітковини. Цей елемент вважається дуже важливим помічником нашому травленню. Постійне вживання продуктів, багатих на клітковину, є профілактикою запорів і дисбактеріозу кишечника.

Види круп і їх енергетична цінність

Важливо розуміти, що калорійність пшениці залежить не лише від способу її приготування, але і від різновиду крупи.

На полицях продуктових магазинів найчастіше можна зустріти наступні типи пшениці у вигляді круп:

  1. Пшенична крупа «Артек» є дрібні крихти пшениці, які до того ж шліфовані. Осколки зерна в цьому типі повністю звільнені від насіннєвої оболонки і зародка. Калорійність цієї крупи в сухому вигляді становить 329 калорій.
  2. Пшенична крупа «арнаутку» є склоподібним зерном з однойменної Арнаутської пшениці. Її калорійність на 100 грам становить 325 калорій.
  3. Полтавська крупа являє собою частково очищені крупиці пшеничних зерен. Від зародка вони очищені, а ось від насіннєвої оболонки – лише частково. Калорійність цього типу крупи досягає 329 калорій на сто грамів продукту.
  4. А ось найбільшою калорійністю характеризується булгур. Це більші за розміром частки пшеничного зерна, які були очищені від оболонки і оброблені паром. Енергетична цінність цього типу каші досягає 342 калорій в сухому вигляді.

Гарна новина полягає в тому, що, як і багато інших каш, пшенична сильно втрачає свою калорійність в ході приготування. Це відбувається за рахунок того, що крупиці насичуються водою і розбухають, і в підсумку в сотні грамів готового блюда налічується набагато меншу кількість крупинок, ніж в неприготованому варіанті.

Якщо готувати пшеничну кашу без додавання вершкового масла, солі або цукру, то калорійність такого дієтичного страви складе всього 92 калорії на сто грам.

Склад пшеничної каші:

Вітаміни:

Вітамін: В1 В2 В4 В5 В6 В9 PP E
В мг. на 100 грам 0.4 0.3 23.1 0.9 0.4 0.078 4.9 1.3

Мінерали:

Мінерал: Кальцій Фосфор Магній Калій
В мг. на 100 грам 40 379 122 389

Страви, приготовані з пшеничної крупи, є регуляторами жирового обміну і сприяють зниженню рівня холестерину в крові.

Вживання в їжу продуктів з цільного зерна пшениці сприяє поліпшенню діяльності мозку і серцево-судинної системи. Продукти з пшениці уповільнюють процес старіння, покращують стан шкіри, нігтів і волосся.

  Салат корн: корисні властивості і рецепт приготування

Ця каша – це відмінне джерело енергії. Підзарядитися тарілкою цієї каші з ранку, ви цілий день будете дивувати оточуючих своєю працездатністю.

А ввечері, після навіть дуже важкого трудового дня, у вас залишиться ще багато енергії для ігор зі своїми дітьми. Дозвольте пшеничній каші увійти у ваше життя.

Повірте, вона подарує тільки здоров’я, красу і довголіття вам і вашим близьким.

Користь і шкода

Подивившись таблицю нижче, ви дізнаєтеся, яка буде користь від вживання даної каші, як вона заповнює добову потребу в найважливіших вітамінах та мікроелементах.

Зміст і користь мікроелементів і вітамінів на 100 грам сухої пшенки

А ви знали, що користь вживання такої каші після хвороби в тому, що з організму виводяться залишки медикаментів, наприклад, антибіотиків?

Після антибіотикотерапії можете сміливо протягом пари тижнів хоч щодня їсти кашу на воді або молоці, на сніданок або обід. Крім того, що пшенична – дуже смачна крупа, багата насиченими, моно і поліненасиченими жирними кислотами, які допомагають при проблемах з увагою, з поганою успішністю в школі і пам’яттю.

Пшенична крупа поліпшить метаболізм, тому що в ній вуглеводи «повільні» і поправитися від них дуже важко. Ось вам і відповідь на питання: «Чи буде шкода для фігури від вживання пшеничної крупи на молоці або воді?».

Доведено, що якщо регулярно їсти таку кашу, то порушується обмін речовин, фігура стає стрункішою, вона зміцнює волосся і нігті, уповільнює процес старіння шкіри.

Завдяки крупі з пшениці показники крові поліпшуються, знижується холестерин, також вона сприяє виведенню з судин холестеринових бляшок, знижує тиск. Інформація, що міститься в ній у великих кількостях клітковина виводить шлаки з організму, важкі метали і відкладення солей.

Говорити про користь каші можна довго, – А як щодо шкоди, запитає самий допитливий читач? Напевно, практично кожен продукт, при всіх його найцінніших властивостях, може приносити шкоду. На жаль, не для всіх любителів підійде пшенична крупа, відомий шкоду від її вживання у людей зі зниженою кислотністю і гастрит шлунка.

Можна викликати зайву вагу від смакоти кашею, особливо якщо варити її на молоці. Але не варто дуже хвилюватися, адже відчутної шкоди може викликати тільки якщо ви з’їсте кілограм або будете харчуватися виключно нею.

Скільки калорій у пшеничну кашу?

А ось скільки:

Калорійність пшеничної каші на воді, на 100 грам – 90 ккал

  • Білків, жирів і вуглеводів (БЖУ) в гр. на 100 грам:
  • Білки – 3,0
  • Жири – 0,7
  • Вуглеводи – 17,0
  • Природно, що калорійність пшеничної каші залежить від способу приготування.
  • Зверніть увагу на цю таблицю:

Таблиця калорійності пшеничного каші і харчової цінності (БЖУ) на 100 грам:

каша: Бел, гр. Жир, гр. Кут., Гр. Кал, ккал.
на воді з маслом вершковим (30 гр.) 2.8 1.4 16.7 90
на воді з гарбузом (380 гр.) 1.7 0.4 9.5 48
на молоці 4.1 1.0 19.8 111
на молоці з маслом 4.1 4.3 19.8 137

Калорійність пшеничного каші на 100 грам продукту

Скільки калорій в пшеничну кашу? Все залежить від багатьох факторів. Енергетична цінність будь-якої каші в сухому вигляді буде набагато вищою, ніж у готовому. Так, якщо в сухому стані на 100 грамів крупи доводиться 340-350 ккал, то в приготовленій на воді каші цей показник більш ніж в три рази нижчий!

Це пояснюється просто – під час приготування під впливом високих температур і води крупа розварюється і набухає, збільшуючись у розмірах в кілька разів.

В середньому, кількість калорій на сто грамів продукту в різних варіантах приготування таке:

  • Пшенична каша на воді – 92 ккал;
  • Пшенична каша на воді з додаванням цукру – 122 ккал;
  • Пшенична каша на воді з вершковим маслом – 161 ккал;
  • Пшенична каша на молоці – 107 ккал;
  • Пшенична каша на молоці з додаванням вершкового масла – 195 ккал;
  • Пшенична каша з гарбузом – 178 ккал;
  • Для гурманів зі згущеним молоком і чорносливом – 260 ккал.

Важливою порадою є зберігання купленої крупи. Не можна довго зберігати цю кашу в відкритому пакеті (мається на увазі фасовані кілограмові пачки), оскільки вона почне гірчити.

Тому краще не затягувати з її приготуванням. Благо, що рецептів з використанням пшениці досить багато – як в сирому, так і в приготованому вигляді.

Найчастіше пшеничну кашу люди вважають за краще їсти, зварену на молоці з додаванням в неї масла і цукру. Безумовно, це дуже смачний, але й калорійний варіант страви. Тому зловживати ним не варто. Краще їсти такий варіант на сніданок, щоб протягом дня організм мав можливість витратити отримані калорії.

Найкориснішим блюдом для схуднення буде зварена на воді каша, в яку за бажанням можна додати різні свіжі фрукти, ягоди, сир, горіхи, взимку – сухофрукти. Це не менш смачно і поживно!

Пшенична каша для схуднення:

І ще:

З обережністю потрібно вживати кашу при схильності до діабету, оскільки вона на 80% складається з крохмалю, який в організмі перетворюється в глюкозу.

Вона здатна впливати на кислотність шлунка, тому її не рекомендують вживати при гастритах, що супроводжуються зниженою кислотністю, метеоризмі та індивідуальній непереносимості. Вагітним жінкам вживання пшеничної каші у великих дозах не рекомендують, хоча в помірних кількостях і мамі, і малюкові вона принесе лише користь.

Необхідно обмежити кількість споживаної каші особам, які перенесли смугову операцію. Зайве захоплення пшеничною кашею може спровокувати метеоризм і здуття живота.

Калорійність

Калорійність пшеничного каші на 100 грамів сухого продукту

Їсти пшеничну кашу дуже вигідно, вона коштує недорого, зате ситна, і користь буде на обличчя. Якщо приготувати її на сніданок на молоці з цукром і маслом, то до обіду енергії точно вистачить і ще залишиться. Крупу поділяють на два види:

  • «Артек» дрібне шліфоване зерно;
  • «Полтавська» не подрібнене і крупнодроблене шліфоване зерно.

Крім того, з пшениці виробляють пластівці для швидкого приготування і манну крупу. Пшениця буває твердих або м’яких сортів, тому манка з м’яких не підходить для дієтичного харчування, зате користь каші для тих, що худнуть дуже відчутна.

Каша з пшеничної крупи має ніжну консистенцію та приємний смак. Її особливість у тому, що смак змінюється в залежності від способу приготування.

Можна приготувати на її основі будь-яку страву: кашу на молоці, дієтичну на воді, солону або солодку, зі спеціями, в ній можуть бути різноманітні добавки, фрукти, горіхи, сухофрукти, м’ясо, консерви.

На молоці

Якщо ви любите більш в’язку кашу, то спробуйте готувати з марки «Артек», вона швидко і добре розварюється, потрібно всього 15 хвилин. Калорійність всього 100 ккал / 100 гр.

Калорійність на молоці

Найменування Кількість Жири Вуглеводи Білки Разом ккал
Пшенична каша 60 гр 1 гр 37 гр 7 гр 185
Молоко 125 мл 5.4 гр 4 гр 64.7
Вода 100 мл
Разом калорій в 1 порції / 250 гр 57.6 ккал 148 ккал 44 ккал 250

На воді

Клейка каша – користь при виразках і гастритах, її часто використовують у лікувальних дієтах, оскільки вона добре впливає на кишечник.

Якщо приготувати кашу на воді, то вийде смачний гарнір або самостійне блюдо. Калорійність всього 115 ккал / 100 гр. Перед варінням крупу можна промити, щоб злити зайву муку, але якщо вам подобається в’язка консистенція, то не промивайте. Каша з маслом і цукром буде смачніше, але калорійність збільшиться приблизно на 50 ккал / 100 гр.

Ваш відгук на цю статтю:

( 823

Каша пшенична Артек: користь і шкода для організму, хімічний склад і калорійність

Пшенична каша має масу корисних речовин. Це можливо завдяки тому, що проводиться обробка зерна у вигляді неповної шліфування або подрібнення.

Вона необхідна для нормальної роботи всього людського організму.

Хімічний склад і калорійність

До її складу входять такі корисні речовини:

  • крохмаль;
  • вуглеводи;
  • цукри;
  • білки;
  • амінокислоти;
  • жири;
  • клітковина;
  • вітаміни В, С, Е, А та інші;
  • також входять кальцій, магній, фосфор, калій, цинк і залізо.

На сто грам сухої крупи припадає 361 кілокалорія. 90 кілокалорій на сто грам вийде тоді, коли зварити у воді. До речі, пшенична каша кардинально відрізняється від пшоняної. Пшенична крупа виготовлена ​​з пшениці, а пшоняна з проса.

Пшеничні зерна шліфуються і дробляться, а зерна проса тільки шліфуються. У пшеничної крупи великі сірувато-коричневі зерна форм, а у пшона круглі крупиці жовтого кольору. Пшоняна каша також має корисні властивості.

Властивості каші Артек

Каша є джерелом бета-каротину. Білки, корисні жири і вітамін Е входять до складу каші Артек. Знижує втому при сильних фізичних навантаженнях спеціальний компонент каші, як біотин. Калорійність каші Артек дуже низька, тому рекомендується вживати продукт професійним спортсменам.

Користь

Дана каша вважається природним джерелом енергії. Один з кращих варіантів для зміцнення імунної системи. Корисна людям, які ведуть активний спосіб життя. Допомагає в роботі головного мозку.

Важливо! Каша Артек – користь і шкода в неї є. Корисні властивості вище. Шкідлива тим, що на 80% складається з крохмалю, який незабаром перетворюється в глюкозу. Тому людям, які страждають на цукровий діабет, варто бути обережними.

При гастриті і виразці шлунка

При гастриті краще варити кашу на воді без додавання солі і цукру. У готову страву дозволяється додавати краплю меду, а також шматочки горіхів і сухофруктів. Так хвора людина буде їсти не лише корисне, але й смачне блюдо.

Головне – брати розфасовану крупу і при цьому звертати увагу на дату виготовлення.

Увага! Кашу заборонено зберігати більше 10 місяців!

При діабеті

Пшенична каша – це обов’язкова і корисна страва при цукровому діабеті. Ця крупа перешкоджає клітинам печінки перетворюватися на жир. Також в ній міститься багато клітковини, яка сприяє нормалізації роботи кишечника.

А за допомогою такого важливого елемента, як пектин (приносить організму користь), виводяться шкідливі речовини, а також блокується процес гниття в кишечнику. Також виводяться надлишки холестерину і зменшується рівень цукру в крові.

Кашу слід вживати в невеликих кількостях щодня.

При панкреатиті

У хронічній стадії блюдо у вигляді пшеничного каші дозволяють їсти максимум раз на тиждень. 50-100 грамів на добу буде достатньо. Але якщо в черевній області буде дискомфорт, то краще від цього блюда відмовитися.

Якщо гостра форма панкреатиту, то краще виключити кашу з раціону. Такі ж рекомендації при загостренні хвороби. Після закінчення лікування можна знову вживати пшеничну кашу через півтора місяці, але тільки, якщо дозволив лікар.

Під час стійкої і тривалої ремісії кашу можна вживати потроху, але тільки приготовлену на воді або нежирному молоці. Цукор, сіль і масло також можна додати потроху. Фрукти і ягоди також дозволені. Більше 200 грамів каші на добу їсти не можна.

при схудненні

Цей продукт допомагає при схудненні. Перед його вибором звертають увагу на калорійність, корисні властивості і протипоказання.

Дієтологи стверджують, що вона корисна при схудненні. Ось її основні якості:

  • сприяє виведенню шлаків і токсинів;
  • регулює роботу кишечника;
  • нормалізує обмінні процеси організму;
  • бере участь в процесі жирового обміну в клітинах;
  • почуття ситості зберігається на півдня;
  • калорійність всього 90 ккал на 100 грам, якщо зварити на воді.

Рекомендації:

  • є тільки що приготовлену кашу (не зберігати в холодильнику);
  • поєднувати зі слабо калорійними продуктами у вигляді нежирного сиру, рослинних масел і овочів;
  • при вживанні пшеничної каші використовувати спеціальну дієту;
  • краще вживати на сніданок.

Додатково дозволяється вживати виключно кисломолочні продукти, фрукти і овочі. Це якщо сісти на “пшеничну” дієту.

Годуючим мамам і вагітним

Ця категорія людей повинна усвідомлено вживати будь-яку страву, адже будь-яка зміна в раціоні загрожує можливими негативними наслідками в організмі. Але пшенична каша має бути присутня в раціоні вагітної, якщо відсутні захворювання у вигляді виразки і гастриту.

Що дає вагітним ця каша:

  • багато поживних речовин;
  • зменшує роздратування і втому;
  • допомагає при запорах, які часто відбуваються у вагітних і годуючих мам;
  • також в організм потрапляють вітаміни групи В.

Щоб травна система не порушила свою функціональність, необхідно їсти кашу невеликими порціями. Не рекомендується вживати з жирними продуктами. Краще їсти разом з вареними і сирими овочами. Сама каша повинна бути в’язкою.

Перший місяць після пологів мама дотримується суворої дієти, а потім поступово додає нові продукти в раціон.

Тільки через 3 місяці після пологів можна їсти пшеничну кашу. Відразу каша вариться на воді, і вживається маленькими порціями. До 100-200 грамів порцію можна збільшити, якщо у дитини не спостерігається негативних реакцій. Кашу на молоці можна варити через кілька місяців.

Якщо у дитини є непереносимість глютену і алергія, то краще відмовитися від цього продукту.

Шкода і протипоказання

Пшенична каша приносить шкоду організму в наступних випадках:

  • після операції;
  • при метеоризмі;
  • при зниженій кислотності організму.

Також її заборонено вживати занадто часто і у великих кількостях.

Як вибрати крупу

Якість крупи безпосередньо залежить від типу помелу. Велика каша володіє великою кількістю корисних речовин. Півроку вона придатна для використання.

Зайвих домішок і сторонніх запахів у складі бути не повинно.

Обов’язково потрібно мити перед варінням. Щоб не зламати зуби кашею, уважно її оглядаємо, адже можуть потрапляти дрібні камінці.

Як приготувати

Зерна дрібного дроблення готуються швидше.

Як готувати:

  • ретельно промиваємо вміст;
  • правильно підбираємо каструлю (каші стане в 2,5 рази більше, ніж самої крупи);
  • в промиту крупу ллємо холодну воду;
  • до моменту кипіння постійно заважаємо, щоб не пригоріло;
  • сіль за смаком;
  • 15 хвилин варимо без кришки;
  • після варіння каша стоїть в каструлі ще півгодини (так на кришці збереться інша накип, а сам продукт стане розсипчастим).

Дитині рекомендується давати кашу не раніше року.

Каша з пшеничної крупи на воді

Навіть починаюча господиня здатна приготувати розсипчасту кашу. Якщо дотримуватися всіх пропорцій, то приготування вийде легким і приємним. Необхідні інгредієнти:

  • сіль;
  • дві склянки води;
  • вершкове масло;
  • 1 стакан самої крупи.

Крупу заливають в каструлі прохолодною водою. Дуже ставлять на мінімальний в момент, коли блюдо починає закипати. В кінці можна трохи посолити вміст.

Каша повністю готова буде протягом 25 хвилин. Щоб нічого не пригоріло, потрібно проводити помішування вмісту кожні 3-5 хвилин. Якщо каша ще сирова, а вода випарувалася, то потрібно додати трохи води і довести продукт до готовності. Вершковим маслом заправляють перед подачею на стіл.

Сухофрукти, родзинки або волоські горіхи можна покласти в готову страву. Будь-яка підлива також додасть смакових якостей.

Молочна пшенична каша

Приготування:

  • кип’ятимо молоко в каструлі;
  • моєму під водою саму крупу;
  • коли молоко закипіло, сипемо сіль;
  • після цього всипаємо крупу і варимо 15 хвилин;
  • в готову кашу кладемо цукор за смаком.

Пшенична каша з гарбузом

Складові:

  • сіль;
  • чайна ложка цукрового піску;
  • 20 грам вершкового масла;
  • 2 склянки води;
  • півсклянки пшеничного крупи;
  • 200 грам гарбуза.

Приготування:
1. Щоб позбавитися гіркого смаку, заливаємо кашу гарячою водою на 20 хвилин і наполягаємо.

  1. На великій тертці натираємо гарбуз.
  2. Тушкуємо на вершковому маслі. Під час процесу трохи додаємо води.
  3. Замочені зерна додаємо через 20 хвилин і все добре розмішуємо.
  4. Цукор і сіль кладемо після кипіння.

Пшенична каша з м’ясом

Як приготувати:

  • дрібно ріжемо цибулю з морквою і трохи обсмажуємо;
  • додаємо м’ясо і часник, нарізані кубиками (тушкуємо до тих пір, поки сік не випарується);
  • після цього все гаситься 25 хвилин (додаємо спеції);
  • далі лавровий лист і часник прибираємо і кладемо промиту пшеничну кашу (варимо 15-20 хвилин);
  • після закінчення процесу варіння, наполягаємо блюдо ще 15 хвилин.

Каша з пшеничної крупи в мультиварці

Дуже просто приготувати кашу в мультиварці. Складові:

  • 4 склянки води;
  • сіль;
  • трохи вершкового масла;
  • дві склянки самої крупи.

Leave comment