Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Тим, хто дотримується принципів здорового харчування, обов’язково потрібно включати в раціон рибу. Вона – одне з кращих джерел білка, поліненасичених кислот і мінеральних речовин.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки

При такій великій насиченості корисними речовинами в рибі ще й мінімум калорій (принаймні, в багатьох з них). Саме до таких можна зарахувати і сайду.

  • Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки
  • Що це за риба і наскільки вона корисна, читайте далі.
  • Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки

Що за риба – сайда?

Це промислова риба сімейства тріскових. Ареал проживання великий. Зграї цих морських хижаків можна зустріти біля берегів. Вона може досягати метра завдовжки і важити не менше 16 кг. Зовні рибу сайду можна відрізнити від інших тріскових за характерною білою смузі на боці, як на фото.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки

Цікаво! Найбільший екземпляр сайди спійманий біля берегів Норвегії. Довжина риби була 120 см, а вага перевищувала 22 кг.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки

Промисел сайди

Ще до недавнього часу її популярність, як промислової риби, була не настільки поширена. І тільки з середини 50-х років минулого століття вона стала популярною. Тепер її промисел ведеться в Північній Атлантиці круглий рік.

Цікаво! В Європі сайда – на четвертому місці з промислових риб, після оселедця, тріски і пікші.

Звідки раптом такий інтерес? Все просто. Якщо в минулому більше цінувалися жирні сорти риби, то тепер перевага «худих» переважає.

Цікаво, що сайда, незважаючи на низький вміст жиру, за корисністю не поступається настільки популярному лососеві, а коштує набагато дешевше.

Чим вона корисна?

Унікальний хімічний склад м’яса сайди вже оцінили не тільки дієтологи, а й медики. Дітям і літнім людям її рекомендують через велику кількість фосфору – для зміцнення опорно-рухової системи.

Людям, які хочуть схуднути, рекомендують включати її в свій раціон через невисоку калорійність продукту. На 100 г – лише 80 калорій. А велика кількість вітамінів групи B покращує обмін речовин.

  1. Ця риба – справжній рекордсмен за вмістом калію, який зміцнює серцевий м’яз.
  2. Йод, якого теж в рибі чимало, обов’язковий для нормальної роботи щитовидної залози.
  3. Цинк, що міститься в сайді, сприяє швидкому відновленню клітин, впливає на інтелектуальну діяльність, покращує пам’ять.

Наявність в рибі молібдену допомагає зміцненню зубів і регулює обмінні процеси.

  • Нікель підвищує гемоглобін, нормалізує кров’яний тиск і дуже корисний для чоловічого здоров’я.

Крім мінеральних речовин в сайді багато вітамінів – А, Д, Е, РР, К і практично всі вітаміни групи В. З їх допомогою поліпшується робота підшлункової та щитовидної залози, печінки, жовчного міхура.

Сповільнюється процес старіння клітин, регенерація тканин відбувається швидше. Поліпшується стан волосся і шкіри.

А яка вона на смак?

М’ясо сайди дуже смачне. Воно не надто жирне, як лосось, але й зовсім не сухе, як тріска. Аромат готової риби настільки спокусливий, що, на думку деяких поціновувачів, ті, хто не їв сайду, не знають смаку справжньої морської риби.

Кому не можна їсти сайду?

Але, незважаючи на всю користь, яку може принести вживання сайди, вона, як і будь-яка риба, може принести шкоду. Правда, в першу чергу тим, у кого є алергія на морську рибу – тобто, в більшості випадків, алергія на йод.

В принципі, будь-яка морська риба – це можливий алерген. Пробувати її потрібно досить обережно.

Не варто зловживати такою рибою вагітним жінкам і годуючим матерям. Тому, чи корисна, чи шкідлива сайда для організму, потрібно визначати виключно з огляду на індивідуальні особливості кожної людини.

Як її готувати?

Риба хороша в будь-якому вигляді – вареному, тушкованому, солоному. Просто смажити, обваливши в борошні, теж можна, але деякі вважають, що так риба виходить трохи сухуватою.

У наших магазинах можна купити готове філе сайди. Воно таке ж корисне, як і риба цілою, але готувати його простіше і швидше.

Цікаво! Сіре м’ясо сайди при тепловій обробці набуває апетитний білий колір.

Запікаємо в духовці

Так риба вийде набагато соковитішою і кориснішою. Спочатку підготуємо овочі: великий помідор, болгарський перець і моркву, і цибулю ріжемо кубиками, обсмажуємо на олії 10 хвилин.

Змішуємо овочі з шматочками філе сайди, солимо-перчимо до смаку, додаємо зелень. Отриману суміш викладаємо у жароміцну посуд, накриваємо кришкою або фольгою і ставимо в духовку на 40 хвилин.

Рецепт дуже простий. При бажанні інгредієнти можна міняти. Запечена сайда – прекрасне блюдо для людей після операції.

А ікра у неї біла

Ікра сайди дуже приємна на смак. Ікринки дрібні, щільні. Ікру сайди відносять до білої ікри, незважаючи на те, що вона на вигляд рудого кольору.

Цікаво, що біла ікра за корисними властивостями насправді мало відрізняється від прославленої червоної і чорною. Ікру сайди можна солити, відварювати і смажити.

Користі від неї дуже багато, а ось шкоди практично немає – якщо, звичайно, ви не страждаєте на алергію. У ній навіть більше корисних речовин, ніж в самій рибі.

  1. Її вживання нормалізує обмін речовин і є прекрасним засобом для профілактики захворювань серця і щитовидної залози.
  2. Ікра сайди – незамінний продукт для всіх, хто одужує після тривалого захворювання і хто веде активний спосіб життя і хоче бути завжди сповнений сил.

Фото сайди

Будь ласка, зробіть репост

Сайда

Морська іхтіофауна дуже цінна для людини. Це джерело багатьох цінних вітамінів і мікроелементів. Сьогодні в нашому огляді один з представників сімейства тріскових – риба сайда. Крім докладного опису, поговоримо про її поживні і смакові якості, наведемо кілька кулінарних рецептів.

Класифікація та опис

Сайда – типовий представник сімейства тріскових, куди, окрім неї, входять такі популярні морські риби, як:

Довідка! Крім перерахованих вище морських видів, в сімействі є і прісноводний представник – всім добре відомий хижак – минь.

У сайди – довгасте тіло, що розширюється від голови до середини і знову звужується до хвоста. Спинка забарвлена в темні зелено-оливкові тони, іноді вона майже чорного кольору. Бока значно світліші, а черевце і зовсім сріблясто-біле.

Бічна лінія виражена дуже явно, її добре видно на тілі починаючи від голови і до хвоста. Що стосується плавників, то у сайди є три спинних і два анальних.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки
Нижня щелепа у дорослих особин трохи виступає вперед.

Рот у сайди середній, характерний для всіх риб з донно-пелагічним способом життя. На нижній щелепі є притаманний усім трісковим рибам короткий жорсткий вусик.

Сайда мешкає переважно в північній частині Атлантичного океану і в морях його басейну. В основному вона полює зграями за дрібною рибкою, за якою може підніматися з дна в середні горизонти води. Зокрема, об’єктами полювання цього хижака є:

Увага! Молодь сайди харчується риб’ячою ікрою і дрібними ракоподібними.

Тривалість життя нашої героїні по риб’ячим міркам значна. Деякі виловлені екземпляри мали вік до 30 років.

Виростає сайда до 120 сантиметрів в довжину, досягаючи при цьому маси понад 20 кілограмів. Зафіксований рекорд вилову належить рибалці з північної частини Скандинавії.

Рекордну сайду рибалка зловив у Сальстраумене, прибережному морському перебігу. Важив трофей 23,4 кілограма!

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки
Ця рибина за вагою дуже близька до рекордної сайді.

Ловля

Ту сайду, яку ми бачимо на прилавках магазинів, ловлять, природно, промисловим способом. Але є рибалки, які успішно удять її, використовуючи аматорські снасті:

  • вудку для стрімкого блесніння;
  • спінінг.

На замітку! Ловити сайду слід в північних морях. Найчастіше для цього організовуються тури в Норвегію.

Для стрімкого блесніння застосовують спеціальні морські спінінги з підвищеними тестами по приманці і волосіні. Величини порядку 100 або 200 грамів не є в цьому лові чимось позамежним.

І це не дивно, адже в якості приманок використовують досить важкі вертикальні блешні або пількери.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки
Для збереження волосіні від передчасного перетирання в морських вудках замість тюльпана застосовується міні-блок на підшипнику.

Пількери називаються важкими вертикальними прогонистими болісно. Залежно від горизонту лову вони можуть важити від десяти – для річкової риболовлі і до ста з гаком грамів – для морської.

Особливість морських пількерів полягає в тому, що матеріал тіла приманки і оснащення – гачки і заводні кільця – повинні мати антикорозійне покриття, що протистоїть хімічно активній морській солі. Прості річкові приманки прослужать недовго, навіть якщо їх ретельно промивати після риболовлі чистою водою.

Ловля на пількери є поперемінним підйомом і опусканням приманки в обраному шарі води на висоту в 50-80 сантиметрів. Найчастіше риболовлю починають у дна і поступово підвищують горизонт проводки.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки
Пількери мають різні модифікації, але схожість приманок очевидна.

Увага! З катерів можна ловити не тільки стрімким блеснінням, але й спінінгом. Тут в якості приманок найкраще застосовувати звичайні колебалки збільшених розмірів.

Спінінг

У тих місцях, де солідні глибини починаються близько до материка, можлива берегова ловля сайди на спінінг – таке, наприклад, можливо в Норвегії, у фіордах.

Для цього застосовуються найпотужніші берегові спінінги, довжиною в 10-12 футів, з тестами до ста грамів. Строй бланків – середній або навіть повільний, що дає можливість кращої амортизації снасті при виведенні морського трофея.

Котушки застосовують безінерційні, розміром в 4000-6000 по Шимано, або мультиплікатори типу бочонок. При цьому бажано, щоб їх механізми були захищені від морської води.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки
Котушка для морського спінінга з антикорозійним покриттям.

В якості приманок використовують:

  • важкі діпові воблери;
  • блешні, що коливаються;
  • пількери.

Користь і шкода

Перш ніж перейти до кулінарних рецептів з сайди, розглянемо користь від вживання цієї риби в їжу і можливу шкоду від цього.

Користь

М’ясо сайди, як і більшості морських риб, корисне для здоров’я людини. За кольором воно трохи сіре з широкою червоною смугою в центрі, має щільну консистенцію, приємний запах.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки
Філе сайди зовні практично не відрізняється від м’яса інших тріскових риб.

У його складі багато протеїну, вітамінів і мікроелементів:

  • А;
  • В1;
  • В2;
  • О12;
  • Е;
  • К;
  • РР;
  • заліза;
  • йоду;
  • калію;
  • кобальту;
  • магнію;
  • марганцю;
  • міді;
  • молібдену;
  • натрію;
  • нікелю;
  • селену;
  • фосфору;
  • цинку.

Увага! Незважаючи на те, що за ціною сайда дешевша від тріски, за смаковими показниками відмінності практично непомітні.

Корисні властивості сайди випливають з її мінерального складу:

  • Фосфор важливий для нормального функціонування скелетних м’язів, суглобів, зв’язок і кісток, також покращує роботу мозку людини.
  • Йод – незамінний для оптимальної роботи щитовидної залози.
  • Кальцій необхідний для підтримки фортеці скелета.
  • Цинк позитивно впливає на гормональну функцію як жінок, так і чоловіків. І також він необхідний для загального інтелектуального розвитку людини.
  • Для поліпшення кровотворення організму людини незамінний кобальт. При його достатній кількості активніше працюють залози, виробляється адреналін і еритроцити.
  • Нікель нормалізує тиск.

Про користь же вітамінів і говорити не доводиться. Комплекс, що входить до складу м’яса сайди, покращує роботу більшості зовнішніх і внутрішніх органів людини, зокрема:

  • печінки;
  • підшлункової залози;
  • щитовидної залози;
  • жовчного міхура.

Риб’ячий жир і печінка підвищують імунітет і посилюють процес регенерації клітин.

Необхідно враховувати і те, що калорійність сайди невисока: вживання ста грамів риби додасть організму всього 92 кілокалорії. Це означає, що її можна включати до складу розвантажувальних дієт і використовувати для схуднення.

Шкода

Вживання в їжу м’яса сайди може бути протипоказано за кількома показниками:

  • Індивідуальна алергійна реакція на морепродукти і м’ясо тріскових риб, зокрема.
  • У деяких регіонах проживання сайда здатна накопичувати ртуть. Тому потрібно купувати рибу тільки у перевірених продавців або звірятися з сертифікатом якості продукції.
  • У дитячому харчуванні сайду потрібно застосовувати обережно, давати дитині тільки невелику кількість риби.

Крім того, з особливою обережністю ставитися до вживання сайди потрібно людям:

  • з проблемами щитовидної залози;
  • з порушеннями кровотворних процесів;
  • з захворюваннями судин;
  • з розладами нервової системи;
  • зі схильністю до утворення тромбів.

Користь і шкода сайди за масштабами непорівнянні, тому для більшості людей ця риба – бажаний продукт на столі.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки
Навіть на фото запечена сайда виглядає неймовірно апетитно!

На замітку! У супермаркетах можна зустріти рибні консерви під назвою «морський лосось». Так ось, цей продукт виготовлений із сайди, яка в цілому дешевша, а за смаком майже не відрізняється від більш благородних видів.

Перед тим як піти в супермаркет за покупками, ознайомтеся з рекомендаціями щодо вибору м’яса сайди.

  • Як і будь-яка інша риба, сайда повинна мати привабливий зовнішній вигляд. Свіжі тушки повинні мати природний блиск, пружну структуру – при натисканні м’ясо повинно «відігравати» назад.
  • Гарна риба не повинна видавати неприємного запаху.
  • Обвітрена і переморожена риба також не годиться для приготування.
  • Слід враховувати регіон, в якому купується риба. Якщо ви живете далеко від місця її лову, то краще брати її в консервованому або замороженому вигляді.
  • Купуючи рибу, обов’язково дивіться на дату її упаковки. Прострочений продукт небажано вживати в їжу.
  • Заморожена риба в упаковці завжди містить лід, стежте за тим, щоб його було небагато. Велика кількість замерзлої води говорить про те, що продукт розморожували не один раз. Це знижує якість сайди і може навіть призвести до отруєння через розвинулися патогенів.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки
Якісну рибу видно навіть на перший погляд, але все одно краще обстежити ретельно.

Правильне зберігання

Зберігати сайду потрібно, дотримуючись умов, рекомендованих для морської риби:

  • Свіжу рибу можна зберігати при звичайній температурі не довше чотирьох годин. Після закінчення цього терміну сайду потрібно помістити в холодильник або приготувати.
  • Якщо сайду покласти в холодильник на лід, термін зберігання складе 3-4 дні.
  • У морозильній камері будь-яка риба, в тому числі й сайда, може зберігатися близько восьми місяців за умови недопущення розморожування.

Увага! Порушення правил зберігання риби може згодом призвести до харчового отруєння.

Почнемо з першого блюда – юшки. Багато, скривившись, скажуть, що вдома на кухонній плиті вийде тільки рибний суп, але радимо випробувати наш рецепт приготування – за вуха не відтягнеш. До того ж таку юшку нескладно зварити і на природі.

Для повноцінної юшки знадобиться філе сайди і рибний набір для бульйону. У нього можуть входити будь-які інгредієнти, що залишилися після оброблення риб:

  • голови;
  • плавники;
  • хвости;
  • хребти.

Чим більше субпродуктів закладете в каструлю, тим наваристішим виявиться бульйон.

Крім цього, нам знадобляться:

  • цибуля;
  • морквина і інші коренеплоди;
  • картопля;
  • лимон;
  • зелень: кріп, петрушка, розмарин;
  • сіль, перець.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки
Розмарин відмінно поєднується з рибою практично у всіх рецептах.

Процес приготування розпишемо по пунктах:

  1. У каструлю закладаємо рибні субпродукти, заливаємо водою, ставимо на вогонь.
  2. Після цього ріжемо філе сайди на порційні шматочки, присаливаємо, перчимо, обсипаємо рубаною зеленню, поливаємо лимонним соком і відправляємо в холодильник маринуватися.
  3. Варимо бульйон на повільному вогні, це важливо: бурхливе кипіння вбиває смак юшки. Постійно знімаємо утворювану піну.
  4. Поки вариться риба, потрібно зробити піджарку з коренеплодів і цибулі. Щоб готувати юшку на природі, цю заправку слід посмажити завчасно і взяти з собою з дому.
  5. Через 20 хвилин знімаємо каструлю з вогню, вміст проціджуємо через два шари чистої марлі.
  6. Проціджений рибний бульйон ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
  7. Закладаємо нарізану великими шматками картоплю. Знову доводимо до кипіння і варимо на повільному бурлінні до готовності.
  8. Прийшов час закладки риби. Промариновані шматки сайди опускаємо в бульйон і варимо близько п’яти хвилин.
  9. Додаємо піджарку, дрібно посічену зелень і доводимо до кипіння.
  10. Прибираємо каструлю з вогню і даємо настоятися протягом 10-15 хвилин, більше просто не витримати!

Вуха – цариця рибного столу!

Запечена риба

Запікаючи сайду в духовці, отримуємо корисну страву, адже риба готується практично у власному соку.

  1. Алюмінієву фольгу змащуємо олією, бажано застосовувати оливкову або рафіновану соняшникову.
  2. Тушку сайди натираємо сумішшю солі, перцю і паприки. Втім, можна використовувати й улюблені вами спеції.
  3. Збризкуємо рибу лимонним соком.
  4. Всередину тушки закладаємо кілька гілочок розмарину.
  5. Викладаємо рибу на фольгу і обсипаємо по колу кільцями цибулі. Можна додати шматочки помідорів і картоплі.
  6. Загортаємо фольгу і відправляємо в духовку на хвилин 30.

Увага! Запікати рибу можна не тільки в фользі, але й у жароміцній глиняній або скляній посуді.

Ну і звичайно, нам не обійтися без рецепта смаженої сайди, мало знайдеться людей, хто хоча б раз не приготував рибу на сковороді.

  1. Порізати рибу на порційні шматки.
  2. В окремому посуді змішати паніровку з сіллю, перцем і приправами.
  3. На сковороді розжарити масло.
  4. Вмочивши кожен шматочок у панірувальну суміш, викласти на сковороду.
  5. Обсмажити з кожного боку по п’ять хвилин.

Висновок

Сайда – цінна морська риба. Вона корисна для людини і не завдасть шкоди організму, якщо її правильно вибрати, зберігати й приготувати.

Риба сайда

Риба сайда – морський представник, що мешкає в товщі вод. Вона поширена по території Атлантики, восени мігрує на південь. Влітку рибу можно зустріти на муромському узбережжі.

Опис риби з фото

Сайда належить до сімейства тріскових. Вона родичка тріски, минтая, хека. У риби довгасте тіло, яке від голови розширюється до середини і знову звужується до хвоста. Довжина тулуба дорослого хижака досягає 60-90 см, іноді доходить до метра при масі 17 кг. Живе близько 30 років.

Опис зовнішнього вигляду виглядає так. Спинка має темні зелені кольори, іноді наближені до чорного. Збоку тіло світліше, черевце сріблясте. Бічна лінія яскраво виражена, вона добре видна від голови до самого хвоста. У риби 3 спинних плавця і 2 анальних.

Відмітна особливість сайди – виступаюча вперед нижня щелепа.

Риба має рот середніх розмірів, на нижній щелепі присутній короткий жорсткий вусик. Він характерний для всіх представників сімейства тріскових.

Сайда – стайна риба, її виловлюють круглий рік. Найбільше мешканців виявлено на північній території. Ще недавно ловля була невеликою, але люди по достоїнству оцінили смак і користь м’яса. Відгуки тільки хороші.

  • Фото морського мешканця
  • Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки

Користь і шкода

Морепродукт дуже корисний для організму людини. Сайда, конкретно її філе, має унікальний склад, завдяки якому досягаються ефекти:

  • позитивний вплив на кровоносну систему, активація роботи підшлункової залози;
  • вироблення колагену – речовини, яка продовжує молодість і пружність шкіри;
  • повноцінний ріст і розвиток клітин;
  • судинорозширювальну дію, досягається скорочення м’язів;
  • живлення клітин головного мозку;
  • захист печінки від жирових відкладень;
  • участь у синтезі гормонів надниркових залоз, щитовидної залози;
  • надання фосфору – одного з головних будівельних матеріалів для кісток;
  • регулювання згортання крові;
  • нейтралізація небезпечного впливу токсинів;
  • приведення в норму гормонального фону жінок і чоловіків.

Завдяки вітаміну А підвищується опірність організму до різних вірусів, бактерій, значно поліпшується стан шкіри і волосся. Вітаміни групи В сприяють виведенню холестерину.

Користь сайди неоціненна, шкоди практично немає. Вживання необхідно обмежити людям, які страждають харчовою непереносимістю морепродуктів. Потрібно проявляти обережність при введенні сайди в раціон дитини, спостерігати реакцію малюка. Це допоможе відразу виявити алергію.

Сайда містить кобальт, велика концентрація якого може нашкодити здоров’ю. Але його кількість в натуральних продуктах настільки незначна, що не принесе ніякої шкоди. Оскільки світовий океан забруднений, це потенційно небезпечно: риба накопичує токсини, важкі метали.

Вченими встановлено, що більший ризик приносить вживання великих хижих і глибоководних порід. Сайда віднесена до безпечних видів, що приносить користь, а вплив залишкових слідів шкідливої ​​хімії зведено до мінімуму.

Склад м’яса

М’якоть сайди має сіруватий відтінок і неповторний смак. За структурою воно щільне, але не грубе і жорстке. Завдяки цікавому кольору м’яса та приємним смаковим якостям морську рибу сайду люблять гурмани і шанувальники морських продуктів. Ікра морепродукту має білий колір.

  1. Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки
  2. Сайда виступає джерелом протеїну. Вона містить безліч вітамінів:
  3. Також вона включає безліч хімічних елементів:
  • цинк;
  • кобальт;
  • калій;
  • селен;
  • натрій;
  • фосфор;
  • мідь;
  • залізо;
  • марганець.

Сайда за вартістю в магазинах дешевша в порівнянні з тріскою. Але за складом вона нічим не гірша.

Будь-яка риба містить омега-3 жирні кислоти, які насичують організм білком.

Калорійність (сирої, смаженої, вареної, солоної)

Морського мешканця активно використовують для приготування страв. М’ясо універсальне, оскільки дозволяє придумати смачні рецепти. Калорійність сайди залежить від способу приготування.

Середня кількість калорій сирого продукту на 100 г становить від 80 до 92 Ккал, що залежить від того місця, де мешкала риба. У філе сайди міститься 19,1 г білка і всього 0,5 г жиру. Вуглеводи відсутні.

Запечена сайда характеризується іншими показниками. Білка вже більше – 19,28 г, жиру 0,6 г, і вуглеводів 0,07 г. На 100 г нараховано 87,07 кКал. Морепродукт, приготований таким способом, не викличе зайвих кілограмів. Рибу сайду запікають цілком у духовці, мультиварці, у вигляді стейків з порізаними овочами. Також використовують аерогриль, в якому вона хороша.

Якщо домочадці люблять смажену рибу, її готують прямо на сковорідці, вливши трохи рослинного масла. Для панірування можна використовувати вівсяні або кукурудзяні пластівці, борошно. Але навіть смажене блюдо не містить багато калорій – 134,98 ккал. Поживна цінність морепродукту, приготованого на пару, трохи нижча запеченого, вона налічує 87 кКал.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки

Як правильно зберігати

Свіжий продукт при кімнатній температурі буде зберігатися не більше 4 годин. Якщо її придбали в замороженому вигляді, варто залишити в холодильнику строком на 3-4 дні. У морозилці риба збереже свою свіжість на 8 місяців.

Застосування в кулінарії

Ця риба досить маложирна. Часто застосовують для виготовлення крабових паличок, оскільки її смакові якості солодкуваті і схожі на м’ясо краба. Тушка має приємний аромат, сіру м’якоть з щільною структурою, завдяки чому сайда розварюється в процесі смаження.

Смажена сайда

Рибу готують по-різному. Її смажать, варять, запікають. Особливий смак продукту розкриється, якщо його запекти на подушці з лаврового листя. Рецепт смаження сайди дозволить отримати дуже смачне блюдо з хрусткою скоринкою зовні і соковитою м’якоттю всередині.

  • Риба сайда: користь і шкода, фото і відгукиШматочки промивають, сушать.
  • Риба сайда: користь і шкода, фото і відгукиВівсяну крупу перемелюють в блендері.
  • Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки
  • Риба сайда: користь і шкода, фото і відгукиСотейник промазують маслом, ставлять на вогонь.
  • Риба сайда: користь і шкода, фото і відгукиКожен шматок занурюють в паніровці і смажать з обох сторін на середньому вогні.

Щоб довести страву до красивого вигляду, дрібно ріжуть петрушку, млоять її в сотейнику з вершковим маслом і лимонним соком. Отриманою сумішшю поливають рибу. У підсумку вона набуде неповторного запаху і смаку, що запам’ятовується.

Запечена у фользі

Морепродукт, запечений у фользі, відрізняється ніжністю і соковитістю. У рецепті можна змінювати набір спецій і трав, але лимонний сік обов’язковий. Він додасть страві пікантну нотку.

Складові:

  • сайда, маленька тушка – 200 г;
  • сік лимона – 10 г;
  • паприка – 2 г;
  • цибулина – 70 г;
  • рослинне масло – 30 г.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки

Послідовність дій:

  1. Морепродукт очищають, позбавляють від нутрощів та плівок.
  2. Поливають лимонним соком, натирають сіллю і приправами.
  3. На деко викладають фольгу, змащують маслом.
  4. Наверх кладуть сайду. Навколо неї розкидають цибулю, порізану кільцями.
  5. Акуратно загортають у фольгу і відправляють в духовку на півгодини при температурі 190 ℃.

Якщо хочеться домогтися рум’яності, фольгу розкривають за 10 хвилин до завершення приготування. За відгуками господинь таке блюдо з риби особливо люблять діти.

Сайду консервують, роблять фарш для тефтелей, котлет, варять юшку. Також її коптять і маринують.

Висновок

Сайда – рекордсмен за вмістом кальцію і фосфору. Риба безпечна до вживання, якщо у людини немає алергії на морепродукти. Введення в раціон сайди в відварному, запеченому вигляді показано людям похилого віку, які страждають на проблеми серцево-судинної системи, дітям, годуючим мамам і хворим, які відновлюються після операції.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки

Корисні властивості сайди приваблюють багатьох людей. М’ясо хижачки з сімейства тріскових цінується своїм поживним складом. Воно незвичайного і приємного смаку. Від правильного харчування людини залежить стан його здоров’я.

Морепродукти необхідні через наявність в них цінних для організму Омега-3 кислот, корисних вітамінів і мінералів. Люди, які вживають рибу в нормальній кількості, забезпечені білком. Крім того, за допомогою цього продукту виводиться шкідливий холестерин.

Користь і шкода сайди залежать від якості продукту і наявності протипоказань.

Що це за риба

Води Атлантики, береги Ісландії та Норвегії – місця, де найчастіше можна зустріти косяки цих хижих риб. Її тіло витягнуте, голова загострена.

Черево світло-сріблястого забарвлення, голова темніше, а спина оливкового кольору. З боків вона жовта. Відрізнити від усіх інших її родичів сайду можливо по світлій смузі уздовж спини.

Крім того, відмінною рисою цієї хижачки є її випираюча нижня губа.

Розміри дорослої риби до одного метра. Важить такий улов не менше 17 кг. Живуть хижачки в зграях близько 30 років.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки

В середині минулого століття ця риба була настільки цінною, що виловлювали її цілий рік у незначних кількостях, що ніяк не позначалося на популяції.

Минув час, люди розсмакували смак її м’яса, і улови збільшилися, що призвело до поступового зменшення її кількості. Довелося врегулювати улов сайди для того, щоб стабілізувати її популяцію.

Це допомагає тримати її вилов під контролем.

Склад м’яса сайди

М’ясо цієї хижачки неповторного смаку і сірого кольору, щільної консистенції. Його не можна назвати грубим або сухим. Завдяки своєму специфічному відтінку і приємному смаку воно подобається багатьом гурманам і поціновувачам морської кухні. Його використовують не тільки для кулінарних шедеврів, а й заморожують для подальшого приготування.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки

Ця риба неймовірне джерело протеїну. У ній багато вітамінів В1, В2, В12, РР, А, К, Е, калію, натрію, селену, заліза, цинку, міді, фосфору, магнію, кобальту, нікелю, марганцю.

Увага! Варто уточнити, що сайда дешевша, ніж тріска. Але вона ні в чому їй не поступається.

калорійність сайди

Калорійність сайди на 100 грам становить 92 ккал. Можуть спостерігатися незначні відхилення в залежності від того, в якому місці вона живе. Калорійність запеченої сайди – 85,07 ккал, смаженої – 93 ккал, а приготовленої на пару – 87 ккал.

білки жири вуглеводи
77.6 8.1

Чим корисна сайда для організму

Величезна користь від сайди для організму дітей і жінок у положенні. Фосфор, який є в рибі, сприятливо позначається на функції опорно-рухової системи людей.

Наявність йоду допомагає функціонувати щитовидній залозі. Кальцій приносить велику користь кісткам. Цинк, що входить до складу м’яса хижачки, – це хороша робота гормональної системи жіночої та чоловічої статі.

Крім того, ця речовина допомагає в розвитку інтелектуальних здібностей.

Кобальт є відмінним помічником у кровотворенні організму. З його допомогою швидше розвиваються еритроцити, залозами виробляється адреналін. Нікель сприяє нормалізації кров’яного тиску.

Завдяки наявності в рибі молібдену відбувається зміцнення зубів і регулювання обмінних процесів. Крім того, цей хімічний елемент підвищує гемоглобін і дуже корисний для відновлення чоловічої статевої функції.

За допомогою вітамінів покращується робота печінки, підшлункової, щитовидної залози, жовчного міхура.

Після вживання жиру риби та печінки значно підвищується імунітет і поліпшується процес оновлення клітин.

Важливо! Запечена сайда – це незамінна страва в період відновлення людей після операції.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки

Чи корисна консервована сайда

М’ясо цієї риби смачне в будь-якому вигляді. Гурмани оцінюють по достоїнству консервовану хижачку. Часто зустрічається в торгових точках консервована риба «морський лосось». Цей продукт виготовлений із сайди. Важливо відзначити, що таке м’ясо набагато дешевше справжнього лосося, але в поживності і цінності продукт нічим не поступається.

Великою популярністю користується заморожена і консервована сайда в західноєвропейських країнах. Вона корисна в будь-якому вигляді.

Як смачно приготувати сайду

М’ясо цієї риби смачне в будь-якому вигляді. Його можна запікати, смажити, відварювати, консервувати, робити з нього фарш для котлет. Крім того, її можна маринувати і коптити. Шикарний і неповторний смак набуває ця риба, приготовлена з додаванням до неї білого вина.

Деякі господині просто обсмажують її філе до золотистого кольору і подають разом з картоплею, морквою і цибулею. Дуже смачна сайда, запечена в фользі. До цього її необхідно посипати спеціальними травами для приготування страв з риби і скропити соком лимона.

Легка уха з цієї дієтичної риби є улюбленою стравою в багатьох сім’ях.

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки

Шкода сайди і протипоказання до застосування

Важливо враховувати, що сайда може виступати сильним алергеном. Людям, у яких помічена непереносимість морепродуктів, слід бути обережними. У разі прояву найменших ознак алергії її краще повністю виключити з раціону.

Крім того, слід пам’ятати, що сайда, залежно від того, в якому середовищі вона живе, накопичує в собі таку шкідливу речовину, як ртуть. Доцільно перед покупкою риби дізнатися, звідки її привезли.

Незважаючи на те, що риба дуже корисна дітям, починати давати страви з неї необхідно з мінімальної кількості. Так можна помітити можливу негативну реакцію на продукт і вжити оперативних заходів.

Як правильно вибирати і зберігати сайду

При виборі сайди існують певні поради і рекомендації. Вони мало чим відрізняються від правил, за допомогою яких вибирається риба інших видів. Варто акцентувати увагу на таких показниках:

  1. Перш за все, риба повинна мати привабливий зовнішній вигляд. Свіжа сайда повинна бути з природним блиском, пружна при натисканні і не видавати неприємного запаху. Не варто брати обвітрену рибу.
  2. Слід враховувати місце, в якому купується риба. Якщо воно знаходиться дуже далеко від місця її вилову, то краще брати її в консервованому або замороженому вигляді. При цьому не варто забувати дивитися на дату її упаковки. У замороженої риби не повинно бути багато льоду. Це може говорити про те, що продукт не один раз розморожувався і заморожувався, що загрожує ризиком бактеріального забруднення.

З приводу зберігання цієї риби існують теж певні правила:

  1. Свіжу сайду зберігати не в холодильнику можна не більше 4 годин.
  2. Якщо вона лежить на льоду в холодильнику, зберігати її в такий спосіб можна 3-4 дні.
  3. У морозильній камері сайда зберігається близько 8 місяців.

висновок

Після того, як була розглянута користь і шкода сайди, можна зробити висновки. Судячи з того, які корисні речовини є в цій рибі, вона є дійсно цінним продуктом з унікальними смаковими якостями. Тим, хто хоче бути в постійному тонусі, відчувати себе добре і не хворіти, необхідно в обов’язковому порядку включити в свій раціон страви з цієї надзвичайної риби.

Відгуки про сайду

Риба сайда своїми смаковими і корисними якостями заслужила в основному позитивні відгуки. Лише в деяких випадках про неї відгукуються негативно. Це в основному ті люди, яким з тієї чи іншої причини сайда не підійшла.

Інна Прочковская, 34 роки, м Київ. Вперше купила сайду в замороженому вигляді. Спробувала її філе обсмажити в клярі. Вийшла трохи жорсткуватою, але смак все одно сподобався всім домочадцям. Зараз віддаю перевагу готувати її з овочами. Незвичайний і дивовижний смак. Гості в захваті.

Валентина Петренко, 46 років, м Київ. Придбала в супермаркеті свіжоморожену сайду. Хотіла запекти її з лимоном у фользі. Уже багато чула про рибу позитивних відгуків, але сама так жодного разу її і не пробувала. Засмутилася відразу ж, як тільки розпакувала вакуумну упаковку. Навіть в замороженому вигляді від риби виходив не дуже приємний аромат. На вигляд вона була неапетитною. В силу своїх професійних навичок захотілося подивитися, що у риби всередині.

Після того, як я розпорола їй черевце, з нього полилася рідина незрозумілого кольору. У черевній порожнині я виявила личинку лентеця. Він хоч в замороженому вигляді безпечний для людини, все одно його наявність викликало у мене відторгнення. В результаті рибка потрапила в сміттєпровід.

Олена Кравець, 56 років, м Київ. Сайда і пеленгас – це два види риб, які обожнюють в моїй родині. Що б я з них не приготувала, ніколи нічого не йде у відходи. Намагаюся кожні вівторок та четвер балувати домочадців якоюсь смакотою з цих риб. Може бути, тому в нас у всіх завжди відмінний настрій і прекрасний стан здоров’я. Адже сайда і пеленгас – це справжнє джерело корисних речовин і вітамінів.

Чи була Вам дана стаття корисною? Та ні

Сайда: користь і шкода тріскової рибки. У чому корисні властивості і потенційна шкода сайди, кому лікарі її вживати не рекомендують

Риба сайда: користь і шкода, фото і відгуки

Вживання риби в їжу обов’язково і необхідно для здоров’я. Користь сайди в великій кількості Омега-3 жирних кислот, вітамінів і мінералів.

Сайда відноситься до тріскових видів риб. Це цінна промислова риба. Нежирне дієтичне м’ясо цінується гурманами по всьому світу.

шкода сайди

Отлавливаючи зграї цієї риби, з неї готують смачні консерви. Щільне, сіре м’ясо сайди нарізають тонкими довгими пластинками, просолюють, додають спеції, прянощі, барвник і закочують у банки.

Людям, які страждають виразкою шлунка, гастритом, печінковою недостатністю, мають проблеми з підшлунковою залозою, консерви з цієї риби протипоказані для вживання. Сайда шкідлива в більших кількостях саме в консервованому вигляді.

Термін життя сайди досягає тридцяти років. Це хижак, який харчується крабами, дрібною рибкою, ікрою інших риб. Доросла особина досягає ваги 15-17 кілограмів.

Шкідлива сайда також людям з важкою формою харчової алергії або непереносимістю морепродуктів. У рибі міститься багато йоду, тому тим, хто страждає хворобами щитовидної залози, необхідно з обережністю ставитися до страв з цієї риби.

З обережністю до вживання сайди слід підійти людям з порушенням кровотворних процесів, захворюванням судин, нервової системи, адже ця риба містить в собі велику кількість кобальту. Сайда шкідлива людям, які схильні до утворення тромбів.

Сайда користь

Риба містить в собі вітаміни, мінерали, які рідко зустрічаються в інших продуктах, поліненасичені жири.

У 100 грамах сайди міститься 19,2 грама чистих білків, всього 1 грам жирів при повній відсутності вуглеводів. Ця дієтична риба показана при боротьбі із зайвою вагою.

Сайда корисна спортсменам, так як завдяки своєму унікальному складу є незамінним продуктом, джерелом протеїнів і білків.

Вагітні, жінки, діти і люди похилого віку потребують такому продукті, як сайда. Ця риба показана до вживання молодим сімейним парам, які прагнуть стати батьками.

Сайда дуже живильна. У 100 грамах цієї риби міститься 88 кілокалорій, що становить приблизно 6% добової норми споживання. Страви з цієї риби підходять тим, хто стежить за своїм здоров’ям і підтримує оптимальну вагу тіла.

Сайда, як будь-яка інша морська риба, містить в собі Омега-3 поліненасичені жирні кислоти.

Зазвичай в раціоні міської людини переважають Омега-6 жирні кислоти, які надходять в організм з такої їжі, як майонез, сметана, яйця, жирне смажене м’ясо, фастфуд, картопля у фритюрі.

Всі ці продукти насичені холестерином, великий вміст в організмі якого вкрай шкідливо і небажано.

За даними міністерства охорони здоров’я співвідношення Омега-3 і Омега-6 жирних кислот має становити 3 умовні одиниці до 7 відповідно, або хоча б витримувати баланс 50/50. Як з’ясовується, у більшості людей зберігається дисбаланс на користь Омега-6 в співвідношеннях 10 одиниць Омега-3 до 50 або навіть 70 і більше одиниць Омега-6.

Таке співвідношення таїть у собі загрозу, адже Омега-6 жирні кислоти є руйнівниками і провокують запальні процеси по всьому організму.

Омега-3 навпаки, зміцнює суглоби і клітини всього організму, сприяє швидкому загоєнню ран і відновленню пошкоджених тканин. Переважання Омега-6 веде до тромбам, закупорки судин, швидкому старінню шкіри.

Омега-3 є потужним антиоксидантом, який запобігає згубну дію вільних радикалів.

Сайда багата Омега-3 жирними кислотами, тому її користь для організму така суттєва і значима. Морська риба необхідна в раціоні кожної людини. Особливо це важливо маленьким дітям.

Адже Омега-3 стимулює мозкову діяльність, дозволяючи клітинам головного мозку рости і розвиватися. Вживання сайди в їжу хоча б два-три рази на тиждень по 100 грам істотно знизить ризик для дорослих людей онкологічних захворювань.

А дітям дозволить вчитися успішно, справляючись зі шкільними навантаженнями.

Вміст корисних елементів в рибі

Сайда – унікальна риба. Вона значно дешевша інших видів тріскових риб, але має не меншу користь для здоров’я людини. Її м’ясо містить в собі комплекс вітамінів і мінералів з розрахунку на 100 грамів продукту і співвідносить добової дози споживання:

  • Калій – 14%;
  • Кальцій – 1,5%;
  • Магній – 6,3%;
  • Натрій – 5,4%;
  • Марганець – 2,5%;
  • Залізо – 5%;
  • Йод – 100%;
  • Кобальт – 200%;
  • Фосфор – 17,4%;
  • Хром – 110%;
  • Цинк – 7,1%;
  • Мідь – 12%;
  • Молібден – 5,7%;

Користь вживання сайди для здоров’я

Кальцій, магній, фосфор – три брата, які повинні надходити в організм всі разом, щоб необхідний кальцій засвоювався організмом і використовувався для будівництва кісткових тканин, а не йшов на появу кальцифікатів. У сайді ці три компонента знаходяться разом в досить вигідних пропорціях.

Натрій бере участь в балансі електролітів. Важливо підтримувати в людському організмі водно-сольовий баланс в правильній пропорції, щоб уникнути набряків і зневоднення. Саме ці процеси і контролює натрій, який міститься в сайді.

Залізо необхідно вживати щодня. Організм не здатний відтворювати цей елемент самостійно, тому потребує поповнення кожен день.

Цей елемент підтримує рівень гемоглобіну в крові, який необхідний для гарного самопочуття і окислювальних процесів в організмі.

При його недоліку розвивається анемія, у людини паморочиться голова, з’являються запаморочення аж до втрати свідомості. Сайда містить в собі і цей настільки важливий і корисний елемент.

Для жителів центральної України нестача йоду стала справжньою проблемою. Йод бере участь в процесі росту людини, впливає на розумові здібності, гормональний фон і здоров’я щитовидної залози. Цей елемент важливий особливо в підлітковому віці, тому сайду необхідно вживати підростаючому поколінню щодня. 100 грам цієї риби містить в собі добову дозу йоду.

Кобальт необхідний людині в зовсім невеликій кількості, але він вкрай важливий для процесу кровотворення. Саме завдяки йому в кістковому мозку відбувається вироблення еритроцитів, в міру засвоюється залізо, склад крові залишається постійним.

Кобальт бере участь у синтезі білків, нормалізує діяльність ендокринної системи. Також бере участь в будівництві ДНК, під його контролем відбуваються обмінні процеси. Недолік кобальту викликає ослаблення імунної системи, підвищує ризик алергічних реакцій, порушення пам’яті.

Настільки важливий елемент, який зустрічається далеко не у всіх продуктах, щедро міститься в добовій дозі в 50 грамах сайди.

Мідь важлива особливо для людей, які страждають на діабет, тому що саме цей метал контролює вироблення інсуліну в організмі. Разом з залізом мідь контролює рівень гемоглобіну в крові. Мідь є антиоксидантом, який впливає на вироблення меланіну, колагену, що важливо для збереження молодості шкіри і здоров’я волосся.

Цинк – особливо важливий елемент для чоловіків, особливо для підлітків чоловічої статі. Цей мікроелемент бере активну участь при виробленні тестостерону.

У період статевого дозрівання хлопчикам дуже важливо зберігати в організмі достатню кількість цинку, щоб процес перетворення хлопчика в чоловіка проходив поступово і без недоліку гормонів.

Тому підліткам в раціон обов’язково потрібно включати сайду.

Молібден бере активну участь в окислювальних процесах людського організму. Саме він допомагає перетворювати отримані білки, жири і вуглеводи, кисень і воду в енергію. Також важливий для видільної системи.

Сайда містить в собі цілий комплекс корисних і необхідних людському організму мікроелементів, металів, вітамінів. Деякі речовини містяться в ній в такій кількості, що це робить рибу унікальним продуктом.

Leave comment