Сироп агави: користь і шкода, калорійність, глікемічний індекс, відгуки

Вітання!
- Своєю новою любов’ю до корисних і незвичних для нас штучок в харчуванні я зобов’язана своїй сестрі, яка буквально штурмує інтернет- і офлайн-магазини в пошуках суперфуду, насіння, сиропів, що дозволяють готувати здорову їжу, а не навантажувати організм цукром, сіллю і виробами з пшеничної муки.
- У нас в місті дуже мало магазинів, що спеціалізуються на правильному харчуванні, а ті, що є, розташовані далеко від мого будинку і в дуже незручному місці.
Тому я полізла в всесвітню павутину за допомогою …
Виявивши інтернет-магазин Royal Forest, я прийшла до цілковитого захоплення від асортименту давно бажаного товару (про який говорять всі екоблогери і інстаграм-леді на правильному харчуванні). Там було все, що я давно хотіла: сиропи, кероб, горіхи всіх видів …
Очі розбігалися … Але я стрималася і замовила в першу чергу самі, на мій погляд, потрібні продукти …
Сьогодні хочу розповісти вам про світлий сироп агави і про те, чому я вважаю його придбання необхідним особисто для себе.
- ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
- коротка інформація
- Нектар агави світлий
- Ціна 340 гривень за 250 г
- Країна походження – Мексика
- Термін придатності 24 місяці
- На 100 г містить 320 калорій, БЖУ: вуглеводи 78,2%, білків і жирів немає.
- Склад: сік агави концентрований
- Де купити
У мене світлий сироп агави. Розрізняють ще темний сироп агави, який менше піддається фільтрації та додатково збагачують інуліном. Але мені більше хочеться легкого карамельного смаку світлого нектару, а темний сироп, на думку людей, які його спробували, має більш терпкий насичений смак …
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Зовнішній вигляд
На упаковці сиропу, яка, до речі, не скляна, а пластикова (що є величезним плюсом), міститься інформація про продукт від виробника. Нам вказується склад, калорійність, співвідношення білків, жирів, вуглеводів нектару, а також терміни придатності, спосіб вживання – загалом, те, що зазвичай цікаво покупцеві.
Закривається пляшечка щільною чорним кришкою, з контролем першого розкриття – і я впевнена, що мій нектар ніхто не пробував.
- Крізь прозору стінку пляшки просвічується карамельно-сонячна тягуча рідина з невеликою кількістю дрібних пухирців.
Запах приголомшливий: карамель з невеликою кислинкою і відтінком квіткового меду. Ні на що не схожий аромат, який хочеться відчувати …
Смак насичено солодкий, але не нудотний. Нагадує теплу карамель на паличці. Вистачає кілька крапель, щоб насититися цим смаком – а більше й не потрібно.
Консистенція сиропу нагадує мед, але лише дуже рідкий, можливо, навіть теплий. Він не тягнеться з баночки на струмені, але випливає тонкою щільною цівкою.
Щодо дозатора: в принципі, його відсутність. Багато хто скаржиться і просять виробника придумати хороший дозатор для цього продукту. Але мені подобається, що горлечко широке: можна брати сироп ложкою. Або шприцом для точності дозування. Цілком навіть зручно!
Інформація від виробника
Світлий нектар агави є ідеальним замінником цукру з яскравим карамельним смаком. Має низький глікемічний індекс, що перешкоджає розвитку цукрового діабету, покращує обмін речовин і сприяє зниженню ваги. * Перешкоджає розвитку цукрового діабету * Покращує обмін речовини * Сприяє зниженню ваги * Заспокійливо діє на нервову систему
* Допомагає виведенню з організму зайвої рідини
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Перейдемо тепер до головної теми мого висновку – корисний або шкідливий сироп агави?
Сторонні люди скажуть: звичайно, корисний: він же натуральний! Знаючі похитають головою і розкажуть про шкоду сиропу агави. А що ж думаю я?
- Сироп агави отримують з м’якоті листя мексиканської рослини агава (з нього ще роблять текілу). Він вважався неймовірно корисним в стародавні часи – але тоді його вживали в їжу сирим. Зараз же він піддається термічній обробці, в результаті якої частина корисних властивостей втрачається.
- Але все ж втрачається лише частина корисних властивостей: залишаються вітаміни К, Е, А, групи В. Так само зберігаються важливі мікроелементи, необхідні нашому організму – кальцій, магній, залізо, калій …
- Деякі вважають, що сироп складається на 90% з фруктози, він шкідливіший за цукор. Адже, напевно, вже всі знають про шкоду фруктози для організму.
- Однак у великих кількостях шкідливо абсолютно все! Але ми ж не збираємося лити відро сиропу в чай? Мені, наприклад, досить кількох крапель, щоб напій набув приємний незвичайний солодкуватий смак. А калорійність сиропу агави менша, ніж у цукру (320 ккал проти 399 ккал). А тому, що сироп агави солодший за цукор в півтора рази, для того, щоб досягти цукрової солодощі, потрібно використовувати його в меншій кількості, а отже, і калорій отримаємо менше!
- Те ж саме і з вартістю продукту: так, цукор купити дешевше. Але і кількість використовуваного «білого отрути» набагато менше, ніж сиропу агави.
- Сироп агави володіє низьким глікемічним індексом (17), а значить, не викликає різкого стрибка цукру в крові. Хворі на діабет знають, як це важливо. Але не варто надмірно вживати цей продукт: велика його кількість викликає інсулінорезистентність – порушення відповіді тканин на дію інсуліну.
Як використовую цю штуку я?
- Додаю в трав’яний чай. Я не люблю солодкі напої, але кілька крапель нектару надає напою особливий смак і приємний медово-карамельний аромат. І печиво не хочеться. А це важливо!
2. Додаю в кашу.
Забула сказати: дуже люблю мед. Але у мене на нього частенько алергічна реакція (напевно, залежить від виробника і виду продукту), тому не ризикую його їсти. А ось сироп в кашу, що надає страві неповторний аромат – саме те. І смачно. І безпечно для мене.
3. Додаю в випічку: вона набуває приємний смак без зайвої солодощі і нудотності. А також чудовий карамельний аромат.
Вівсяне печиво:
- Сирна запіканка з фісташками і родзинками: буквально одна чайна ложка – і ніякого цукру!
- ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
- висновки:
- ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
- Сироп агави світлий від Royal forest я рекомендую, так як
- У цієї марки сама щадна обробка продукту, а значить, зберігається більше користі
- Неймовірно приємний смак нектару
- запаморочливий аромат
- Менша калорійність продукту, ніж у цукру
- він натуральний
- Має низький глікемічний індекс
Як використовувати сироп агави, щоб не нашкодити організму?
Так просто не захоплюватися його вживанням. Ніколи у вас не розвинеться, наприклад, неалкогольна жирова хвороба печінки, як стверджують деякі статті про фруктозі, від чайної ложки сиропу. Ну не буде такого!
Люди їдять жменями цукерки і печиво, налягають на торти і кладуть по чотири ложки цукру в чай і каву по п’ять разів на дню. І що, у всіх проблеми зі здоров’ям?
Ні.
Треба знати міру в усьому. А з сиропом агави ви будете робити маленький крок в бік відмови від цукру на користь натуральних цукрозамінників. Тим більше потрібно його зовсім трохи: і економно, і корисно!
Всім здоров’я! ♥ • ° * “~~” * ° • • ● ♥
Корисна альтернатива цукру: натуральні сиропи і їх ГІ
Більшість людей, відмовившись від цукру, роблять своє життя нудним, адже вони відмовляють собі в хорошому настрої і смачну їжу.
Але не слід забувати, що на ринку представлена величезна кількість різних альтернатив, вживаючи які, можна не тільки позбутися від зайвих кілограмів, але і омолодити організм в цілому.
Глікемічний індекс – навіщо його слід знати?
Глікемічний індекс характеризує здатність їжі підвищувати рівень глюкози в крові. Тобто чим швидше підвищується у людини в крові рівень глюкози під час їжі, тим більше у продукту ГІ.
Однак слід пам’ятати, що на його величину впливає не тільки характеристика вуглеводів, але також кількість з’їденої їжі. Вуглеводи умовно діляться на два типи: комплексні (складні) і прості.
В основі класифікації вуглеводів лежить підрахунок в молекулярному ланцюжку кількості простих цукрів:
- прості – моносахариди або дисахариди, які в молекулярному ланцюжку мають всього одну або дві молекули цукру;
- комплексні (складні), ще їх називають полісахариди, так як вони мають в своїй молекулярній ланцюжку велику кількість структурних одиниць.
З 1981 року було запроваджено новий термін – «глікемічний індекс». Цей показник характеризує рівень цукру, що потрапляє в кров після вживання в їжу продукту, що містить вуглеводи.
Всім відома глюкоза має ГІ, що дорівнює 100 одиницям. При цьому організму здорової дорослої людини потрібно не більше 50-55% вуглеводів в добовій калорійності. Причому на частку простих вуглеводів повинно припадати не більше 10%. Однак у хворих на ішемічну хворобу серця частка вуглеводів збільшується до 60%, це відбувається через зменшення кількості тваринних жирів.
Для хворих на цукровий діабет 2-го типу лікарі рекомендують повністю виключити з раціону кукурудзяні пластівці, білий рис, пшеничний хліб і інші багаті простими вуглеводами продукти.
Сироп з агави
Глікемічний індекс сиропу агави становить 15-17 одиниць. Він солодший за цукор. У цьому заміннику цукру міститься велика кількість мікроелементів і пребіотікінулін, які позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту.
Але все ж сироп агави досить спірний цукрозамінник, так як він складається на 90% з фруктози, яка легко відкладається на внутрішніх органах у вигляді жиру.
Сироп з агави
На перший погляд сироп агави нагадує мед, але тільки набагато солодший, для деяких він може здатися нудотним. Багато медики стверджують, що він є корисним дієтичним продуктом, а, отже, його можуть вживати люди, які стежать за своєю вагою.
Адже вуглеводи, що містяться в сиропі, не стають причиною стрибка цукру в крові. Дана властивість робить його популярним серед діабетиків і людей, що сидять на дієтах.
Ще однією позитивною рисою даного продукту є його калорійність, яка становить 310 ккал / 100 грам, що на 20% менше ніж у тростинного цукру, але при цьому він в 1,5 рази солодший. Досягається низький глікемічний показник завдяки великому вмісту фруктози.
Не слід забувати, що велике вживання фруктози може руйнівно позначитися на здоров’ї.
Користь меду – міф чи правда?
Про корисні властивості меду відомо з давніх-давен. Адже цей рідкий нектар – джерело корисних мікроелементів, в його склад входять:
- марганець;
- магній;
- фосфор;
- залізо;
- кальцій.
Мед заспокоює і пом’якшує кашель, знімає біль в горлі, легко засвоюється і поліпшує травлення.
Єдиний недолік меду – це його відносно високий глікемічний індекс, який коливається від 60 до 85 одиниць і залежить від його виду і часу збору. Крім того, мед, як і сироп агави, відрізняється високим рівнем калорійності (330 кал / 100 г).
Глікемічний показник меду змінюється у відповідності з його складом. Як відомо, мед складається з фруктози, з індексом 19, глюкози з ГІ – 100 і ще десятка олигосахаридів. У свою чергу, в залежності від того, з якого нектару проведений мед, змінюється співвідношення фруктози і глюкози в його складі.
Наприклад, акацієвий і каштановий мед має низький вміст глюкози близько 24%, а також підвищений вміст фруктози не менше 45%, в результаті глікемічний індекс таких сортів меду досить низький.
Замінивши цукор каштановим медом, людина з надмірною вагою вже через пару тижнів значно зменшить свої розміри.
Користь кленового сиропу
Кленовий сироп – знаменитий представник натуральних підсолоджувачів з приємним смаком. До того ж він містить антиоксиданти, мінерали і деякі вітаміни.
Кленовий сироп
Глікемічний індекс кленового сиропу коливається в районі 54 одиниць. Складається він на 2/3 з сахарози. Видобувають цю солодкість шляхом випарювання соку канадського клена. У ньому містяться такі речовини, як кальцій, магній, цинк, залізо і антиоксиданти.
Кленовий сироп при діабеті 2 типу дозволяє стабілізувати рівень цукру, крім того він допомагає організму в боротьбі з вільними радикалами.
Інші цукрозамінники
кокосовий
Проводять його з нектару квітів, що ростуть на кокосовій пальмі. Свіжозібраний нектар прогрівають до 40-45 градусів, при такій температурі протягом кількох годин відбувається випаровування.
У підсумку виходить густий карамельний сироп. У продажу можна зустріти кокосовий цукор у вигляді такого сиропу і великих кристалів.
ГІ кокосового сиропу досить низький і дорівнює 35 одиниць. Крім того, він насичений вітамінами групи В і елементом, який успішно бореться з депресивними станами – інозитол. Ще в кокосовому цукрі містяться 16 амінокислот і достатня кількість мікроелементів для гарного настрою і самопочуття.
Вуглеводи, що містяться в ньому, надходять в кров поступово, тим самим дбайливо впливаючи на роботу підшлункової залози. Цікавий карамельний смак цукрових кристалів робить навіть класичну випічку вишуканою і нестандартною.
Стевія
Сироп з стевії солодше цукру в 300 разів, тому його слід використовувати в стравах в малих кількостях.
Стевія містить мікроелементи, вітаміни А, С, В та 17 амінокислот. Сироп з медової трави згубно діє на бактерії в порожнині рота, завдяки чому його нерідко можна зустріти в складі зубної пасти або ополіскувачів.
Низький показник глікемічного індексу робить сироп стевії популярним серед людей з цукровим діабетом, а також серед тих, хто відмовився від рафінованого цукру.
Сироп топінамбура
Виготовляється він з бульб коренеплоду топінамбура, за консистенцією і смаком нагадує мед.
- Глікемічний індекс топінамбурного сиропу коливається від 15 до 17 одиниць.
- Низький показник глікемічного індексу робить його популярним, а також в його складі міститься високий рівень інсуліну, що є сильним пребіотиком, який лікує ШКТ і використовується при лікуванні дисбактеріозу для нормалізації кишкової мікрофлори.
- При помірному і регулярному вживанні сиропу навіть у хворих на діабет відзначається нормалізація рівня цукру, а також зниження потреби в інсуліні.
Проте лікарі не рекомендують зловживати топінамбуром і включати його в раціон, суворо дотримуючись рекомендацій.
Корисні властивості і способи застосування сиропу з агави
Агава – багаторічна рослина, що росте в пустелях і напівпустелях, зовні нагадує алое. У Північній і Центральній Америці та Мексиці її корисні властивості відомі з давніх часів.
Для виготовлення сиропу агави використовується сік рослини, насичений полісахаридами, вітамінами та мінералами.
Завдяки високому вмісту фруктози (80-95%) отриманий нектар при низькій калорійності в півтора рази солодше, ніж цукор.
При помірному споживанні сироп покращує обмін речовин, допомагає засвоєнню кальцію і магнію, а також знижує рівень холестерину в організмі.
Опис
Сироп і нектар агави – рівноцінні назви одного й того ж продукту. Його отримують з соку серцевини та листя рослини, до складу входить пробіотик інулін, що стимулює ріст корисної мікрофлори, сприяє прискоренню обмінних процесів і виведенню токсинів. Сироп є натуральним підсолоджувачем і має тонкий медовий аромат з карамелевими нотами.
Історія сиропу
Цукристий сік агави використовували ще древні ацтеки для приготування солодких страв і напоїв. Мексиканські індіанці застосовували його для лікування ран завдяки протизапальним та антибактеріальним властивостям. Після відкриття властивостей бродіння відомим напоєм з агави стала текіла.
Інтерес до рослини в XXI столітті привернув його рідкісний вуглеводний склад у поєднанні зі зниженим рівнем глікемічного індексу.
Приємний ніжний смак сиропу агави зробив його популярним замінником цукру в кулінарії: він не спотворює аромат і текстуру випічки, зберігає м’якість бісквітів, а його густа консистенція дозволяє точно відміряти необхідну кількість.
Як роблять сироп
Для виготовлення нектару агави використовують серцевину та листя рослини. Після випарювання протягом 48-72 годин м’якоть подрібнюється і дробиться для віджимання соку. Після фільтрації отриманий узвар нагрівають при температурі, що не перевищує 45 градусів, що дозволяє зберегти всі цінні ферменти і вітаміни. У процесі випаровування зайвої рідини продукт загусає.
Сорти напою
Кращими смаковими якостями славиться сироп з блакитної агави. Залежно від типу обробки розрізняють світлі і темні сорти. Пекмез готується без цукру і додаткових добавок шляхом нагрівання, відстоювання і проціджування натурального соку.
Тривалий процес випарювання надає нектару темно-бурштиновий колір і насичене післясмак патоки.
Світлі сорти проходять ретельну фільтрацію, не збагачуються фруктанами, мають золотистий відтінок і легкий смак квіткового меду з ароматом карамелі та свіжими трав’янистими нотами.
Користь і шкода
Сироп агави замість цукру використовують при дієтичному харчуванні. До його переваг відносять:
- насичений мінерально-вітамінний склад;
- вміст інуліну, який знижує рівень цукру та холестерину в крові;
- завдяки більш солодкому смаку потрібна менша кількість нектару для додавання до страв і напоїв;
- позитивний вплив на роботу органів шлунково-кишкового тракту;
- нормалізацію обмінних процесів;
- зміцнення кісткових тканин;
- виведення токсинів і зайвої рідини з організму;
- забезпечує швидке насичення і знижує апетит;
- зміцнення імунітету.
З обережністю слід використовувати підсолоджувачі з соку агави в якості замінника цукру людям, схильним до алергічних реакцій. При надмірному споживанні існує ризик швидкого набору ваги, оскільки надлишок фруктози веде до накопичення жирових відкладень.
При патологіях нирок, печінки, жовчного міхура, гормональних розладах необхідна попередня консультація лікаря. Через вміст в агаві природних контрацептивних речовин не рекомендується вводити продукт у меню при плануванні вагітності. Користь і шкода сиропу агави пов’язані з помірністю його споживання і індивідуальними особливостями організму.
Хімічний склад
Продукт включає в себе:
- селен;
- кальцій і магній;
- натрій;
- фосфор і залізо;
- калій;
- бета-каротин, вітаміни груп A, B, C, D, E, K;
- ефірні масла.
Нектар на 80-90% складається з фруктози, яка засвоюється організмом повільніше глюкози, що запобігає різкому підвищенню рівня цукру в крові. Вміст інуліну сприяє виробленню корисних бактерій та оптимізації перистальтики кишечника.
Поживна цінність
Нектар агави включає 76% вуглеводів, 0,5% жирів, 0,1% білків, не містить холестерину. У помірних дозах підходить для харчування діабетиків, харчова цінність сиропу агави нижча, ніж у цукру.
Калорійність і глікемічний індекс
Нектар використовується для розвантажувальних днів і дієтичного харчування завдяки зниженої калорійності, яка становить 310 ккал на 100 г продукту. Фруктоза сприяє підтримці оптимального метаболізму і стимулює виведення з організму токсинів. Глікемічний індекс сиропу агави становить 16-20 одиниць, що пов’язано з малим вмістом глюкози.
У порівнянні з цукром (який має глікемічний індекс 70 одиниць), нектар розщеплюється організмом поступово й не провокує різкого викиду інсуліну. Солодкий сироп агави для діабетиків другого типу стане альтернативою для додавання у випічку і в чай.
Використання сиропу в кулінарії
Нектар агави на сто відсотків схильний дріжджового бродіння, повністю розчиняється у воді, не втрачає корисних властивостей при нагріванні, що дозволяє застосовувати сироп при випічці солодких пирогів і бісквітів. Легкий вершково-карамельний аромат підсолоджувача не змінює смаку продуктів і зберігає пишність і м’якість опари. Нектар використовується в приготуванні:
- пирогів з дріжджового тіста;
- бісквітних і пісочних коржів;
- печива, кексів і пряників;
- коктейлів і смузі;
- домашнього морозива;
- вершкових та інших десертів;
- компотів, киселів, морсів.
Политі сиропом млинці, оладки або вафлі придбають ніжний і приємний смак. Просочення коржів додасть торту м’якість і легкий, ненав’язливий аромат карамелі. Нектар послужить прекрасним топінгом для морозива, мюслі і кави, додавши тонкі медові нотки.
Гармонійно поєднується продукт із зеленим, чорним, білим і трав’яним чаєм. Денна норма споживання становить не більше двох-трьох ложечок. Підходить для прихильників вегетаріанського харчування і сироїдіння.
Чим замінити сироп?
При наявності індивідуальної непереносимості та інших протипоказань замість нектару агави можна взяти подібні продукти.
Кленовий сироп
Корисним замінником послужить нектар, отриманий з кленового соку. У ньому міститься понад 50 антиоксидантів і мінералів.
Не викликає проявів харчової алергії, має цілющі властивості, сприятливо впливає на серцево-судинну систему, підвищує імунний захист організму, відрізняється м’яким карамельним смаком.
Харчова цінність становить 260 ккал. Однак в сиропі переважає глюкоза, тому він протипоказаний при цукровому діабеті.
Стевія
Медова трава, що виростає в Південній Америці, в десятки разів більша за солодощі цукор, має нульовий глікемічний індекс і калорійність. Нормалізує рівень глюкози в крові, володіє антибактеріальними властивостями. Але потрібно звикнути до специфічного присмаку.
Ксиліт
Натуральний підсолоджувач, який отримують із стебел цукрової тростини, кукурудзяних качанів, березової деревини. Не викликає стрибка цукру в крові, відрізняється зниженою калорійністю, не має сторонніх присмаків. Однак у деяких випадках може давати послаблюючий ефект, при передозуванні провокує діарею, метеоризм.
Заміною нектару агави стануть мед, сиропи з рису, артишоку, порошок лукуми. Незважаючи на знижену калорійність, всі види підсолоджувачів рекомендується використовувати в помірних кількостях і з урахуванням індивідуальних протипоказань.
Сироп агави – користь і шкода, смак, калорійність, ніж замінити
Сироп агави – натуральна заміна цукру. Продукт завоював популярність серед людей, які дотримуються правильного харчування, і використовується для приготування десертів і випічки. Сироп агави багатий вітамінами і мінералами, але перед вживанням потрібно дізнатися про користь і шкоду підсолоджувача.
Як роблять і використовують сироп агави, смак
Родина блакитної агави, з якої виробляють сироп, – Мексика. В Україні рослина культивується на Чорноморському узбережжі Кавказу та півдні Криму.
Для виробництва сиропу беруть нерозквітлі квітки агави і віджимають сік. Нектар фільтрують і нагрівають, поки він не перетвориться в тягучу рідину, що нагадує мед. У промисловості, щоб не виварювати сік, деякі виробники додають згущувачі.
Залежно від часу випарювання, продукт може мати колір від темно-бурштинового до світло-золотистого. За смаком світлий сироп агави м’якший, з ледве помітним вершковим ароматом, а темний – насичений, пікантний, з присмаком патоки.
Галузь застосування
Сироп агави використовують в кулінарії. Продукт швидко розчиняється в рідинах, тому його можна додавати в чай, каву, прохолодні напої.
Підсолоджувач застосовують при приготуванні десертів і випічки. В описах сиропу в інтернет-магазинах відзначається, що при додаванні в тісто він допомагає утримати вологу в випічці і уповільнює висихання.
Хімічний склад, користь сиропу агави
Чим багатий і корисний сироп агави:
- Кальцій. Макроелемент кальцій підтримує стан кісток, зубів, нігтів і волосся, бере участь у передачі нервових імпульсів, регулює згортання крові, рівень інсуліну і кислотно-лужний баланс організму, має антиоксидантні, антигістамінні, протизапальні властивості, допомагає протистояти стресам.
- Магній. Мінерал забезпечує правильну роботу м’язових волокон, бере участь у формуванні кісткової тканини, обміні речовин і передачі нервових імпульсів, нормалізує артеріальний тиск, регулює рівень глюкози в крові, допомагає відновленню організму.
- Мідь. Мікроелемент бере участь в обміні білка, необхідний для повноцінної роботи серцево-судинної системи, покращує постачання клітин киснем, регулює процес травлення, відповідає за красу і підтягнутість шкіри.
- Також в хімічний склад сиропу агави входять: вітаміни групи B, ретиноїди, бета-каротин, вітаміни C, E, K, PP; макроелементи: калій, натрій, фосфор; мікроелементи: залізо, марганець, цинк; амінокислоти.
Увага! Продукт приблизно на 90% складається з фруктози. У порівнянні з іншими цукрами, вона корисніша для організму, але не може вважатися цілком безпечною.
Калорійність сиропу агави і ГІ
Сироп агави солодший за цукор, при цьому його харчова цінність на 100 г – 311 кКал. Глікемічний індекс низький – 15-17 одиниць, а це означає, що продукт не викликає різкого підвищення цукру в крові. Тому його дозволяють людям, що страждають на цукровий діабет.
Сироп агави – корисні властивості для організму
У агаві містяться фруктани і сапоніни. Ще в давнину індіанські народи Мексики використовували настій з листя рослини для лікування ран.
Лікувальні властивості фруктанів (полімерів фруктози) обумовлені інуліном – різновидом полісахаридів. Інулін – це рослинний пребіотик, натуральний полісахарид, який володіє такими якостями:
- допомагає знизити рівень цукру в крові;
- зміцнює кісткові тканини;
- стимулює роботу шлунково-кишкового тракту;
- запобігає утворенню тромбів;
- покращує роботу серця і судин, нормалізує тиск;
- сприяє засвоєнню калію і магнію;
- знижує ризик розвитку онкологічних захворювань;
- нормалізує обмін речовин;
- знижує рівень холестерину;
- підвищує імунітет.
Інулін часто використовується в якості замінника цукру для хворих на цукровий діабет.
Інші природні речовини в складі сиропу агави – сапоніни. Це з’єднання з рослинних глікозидів, які впливають на людський організм.
Лікувальні властивості сапонінів:
- мають сечогінну і послаблюючу дію, сприяють виробленню ферментів;
- регулюють виробництво гормонів;
- очищають кров і судини, запобігають появі атеросклеротичних бляшок;
- надають антиоксидантну дію;
- зміцнюють імунітет.
Це цікаво! Відвари з рослин, що містять сапоніни, сприятливо впливають на волосся і шкіру. Маски і фітосбори заспокоюють роздратовану шкіру, знімають запалення, запобігають випадінню волосся і покращують їх структуру.
Шкода сиропу агави, протипоказання
Незважаючи на всі переваги сиропу агави, його застосування може завдати шкоди організму. Продукт широко рекламують як безпечний підсолоджувач для людей, які хворі на цукровий діабет. Але потрібно знати, що фруктоза, у великих кількостях міститься в сиропі, здатна підвищити стійкість до інсуліну.
Тривале використання моносахаридів призводить до підвищення печінкових ферментів і підвищення сечової кислоти. На відміну від складних вуглеводів, проста форма цукру розщеплюється печінкою. Надлишок фруктози перетворюється в жири, які відкладаються на внутрішніх органах, а також призводять до збільшення маси тіла.
Дослідження вчених Каліфорнійського університету виявило зв’язок фруктози з розвитком захворювань, викликаних ураженням головного мозку. Хвороба Альцгеймера, синдром дефіциту уваги, гіперактивність – все це може бути наслідком зловживання моносахаридів.
Великий вміст фруктози небезпечний розладами шлунково-кишкового тракту. Порушується мікрофлора, людина страждає від підвищеного газоутворення, абдомінальних болів, симптомів синдрому роздратованого кишечника.
Фруктоза не сприяє виробленню лептину – гормону, що регулює енергетичний обмін. Він відповідає за харчову поведінку, знижує відчуття голоду і сприяє схудненню. Тому, поглинаючи продукти з нібито корисною фруктозою, людина не відчуває ситості і може переїдати. Як підсумок – набір зайвої ваги і супутні ожиріння захворювання.
- Регулярне та надмірне вживання сиропу агави може викликати такі порушення:
- підвищення артеріального тиску;
- несприйнятливість до інсуліну, ризик розвитку діабету 2 типу;
- ожиріння.
Не рекомендується використовувати продукт хворим на цукровий діабет, людям із зайвою вагою, а також вагітним і годуючим жінкам.
Протипоказаннями також є індивідуальна непереносимість і схильність до алергічних реакцій.
Альтернатива, ніж замінити сироп агави
Якщо потрібно замінити сироп агави, можна взяти такі підсолоджувачі:
- Ксиліт – харчова добавка натурального походження. Солодкий, як цукор, але містить майже наполовину менше калорій, має низький глікемічний індекс. Протипоказання: індивідуальна непереносимість, захворювання шлунково-кишкового тракту, епілепсія, вагітність і період лактації.
- Стевія – природний цукрозамінник з нульовою калорійністю. Підсолоджувач протипоказаний особам з індивідуальною непереносимістю стевіозіда, а також не рекомендується вагітним і годуючим жінкам. В обмеженій кількості дозволяється гіпотонікам і людям, що страждають варикозом.
- Ерітрітол – низькокалорійний замінник цукру. При дотриманні добової норми повністю безпечний. Можлива індивідуальна непереносимість.
- Кленовий сироп. На відміну від сиропу агави, на 2/3 складається з сахарози. Якщо не зловживати, продукт повністю безпечний. Протипоказанням є індивідуальна непереносимість.
- Замість сиропу агави застосовують мед, сироп топінамбура, кокосовий цукор. Найкраще брати натуральні замінники, а не синтетично виготовлені.
Висновок
Замінники цукру стають все більш затребуваними. Сироп агави позиціонується як корисна харчова добавка з низьким глікемічним індексом і рекомендується людям, хворим на цукровий діабет, а також для зниження калорійності десертних страв.
Але не все так просто і райдужно. Продукт майже на 90% складається з фруктози, надлишок якої може зашкодити навіть здоровій людині. Тому, перш ніж вибрати безпечний цукрозамінник, необхідно вивчити його склад і вплив на організм. І не забувати про те, що навіть найкорисніший продукт не можна вживати у великих кількостях.
Сироп агави – натуральна, але нездорова альтернатива цукру
В останні роки серед людей, зацікавлених здоровим харчуванням, велику популярність завоював сироп агави, який активно просувається в якості “здорової” і “натуральної” альтернативи цукру.
Особливо популярний цей сироп у веганських і сироїдних колах, де його використовують для приготування різних “корисних” десертів.
Але чи виправдані претензії на користь, або хоча б меншої шкоди цього продукту? Давайте розберемося.
Що таке агава?
Агава – багаторічна однодольна рослина підродини агавових сімейства Спаржевих, “далекий родич” алое. Латинська назва – Agáve. Має короткий ствол і велику розетку м’ясистих і колючих листя. У дикому вигляді росте насамперед у Мексиці, а також у прилеглих до неї регіонах.
З листя агави отримують волокно, з якого виготовляються мотузки, шпагат, тканини і папір. Але перш за все агава використовується при виробництві традиційних мексиканських алкогольних напоїв – кульці, текіли і мескаля.
З деяких видів агави роблять солодкий сироп, схожий на мед, який став в останні роки популярним у всьому світі підсластителем.
У багатьох країнах його називають “нектар агави”, але сироп і нектар – один і той же продукт, різниця тільки в маркетингу.
Як роблять сироп агави?
Для виробництва сиропу використовується, в основному, той же сорт, що і для виробництва текіли – блакитна агава. Спочатку з розкрилися бутонів квітів агави вичавлюють сік – на одному квітконосі може з’явитися кілька тисяч квітів, оскільки сам цветонос здатний досягати висоти кілька метрів.
Витягнутий сік фільтрують і нагрівають, отримуючи в результаті густу в’язку рідину. Температура варіння може бути різною, але багато органічні сорти варяться при температурі нижче 46 градусів і вважаються сироїдним продуктом. Крім того, є технології виробництва сиропу і без нагрівання, коли згущення відбувається за рахунок додавання спеціальних ензимів.
Світлі і темні сорти сиропу зроблені з одного і того ж рослини, різниця лише в тому, що темні сорти менше фільтрують або додатково збагачують інулін.
Вуглеводний склад сиропу агави:
Сироп агави складається на 76% з вуглеводів, в тому числі:
- Фруктоза – 85 – 95%
- Декстроза – 3 – 10%
- Сахароза – 1,5-3.0%
- Інулін – 3-5.0%
На відміну від звичайного цукру, який містить порівну глюкози і фруктози (з’єднаних в молекулах сахарози), сироп агави складається майже цілком з фруктози, тому він солодший за цукор приблизно в півтора рази.
Користь чи шкода?
На різних сайтах, що продають сироп агави, а також на ресурсах, присвячених здоровому харчуванню, можна зустріти чимало тверджень, що сироп агави – корисний дієтичний продукт, рекомендований тим, хто стежить за своєю вагою і здоров’ям.
В основі цих тверджень – низький глікемічний індекс сиропу, 17. Низький ГІ означає, що вуглеводи, що містяться в сиропі, не викликають швидкого стрибка цукру в крові і посиленого вироблення інсуліну.
Ця властивість робить сироп агави популярним продуктом серед діабетиків і тих, хто дотримується дієт на основі ГІ, наприклад, дієти Монтіньяка.
В якості ще одного аргументу на користь сиропу агави наводиться і те, що його калорійність (310 ккал / 100 г) на 20% менше, ніж у цукру. А тому, оскільки сироп агави в півтора рази солодший за цукор, його потрібно менше, а значить, підсумкова калорійність буде ще нижче.
Низький глікемічний індекс сиропу агави пояснюється тим, що в ньому практично немає глюкози, а фруктоза хоч і солодша, але надає дуже незначний вплив на рівень цукру в крові.
Завдяки цій властивості вироби з фруктозою часто продаються і рекламуються як “здорові”.
Але дослідження показують протилежне – високе споживання фруктози руйнівно для здоров’я, і негативні властивості сиропу агави значно перевершують передбачувану користь низького глікемічного індексу.
Проблеми з фруктозою
Глюкоза і фруктоза – дві основні вуглеводні молекули, які ми споживаємо з їжею. Глюкоза є життєво необхідною речовиною, що присутня в клітинах всіх живих істот. Якщо людському організму не вистачає глюкози, одержуваної з їжі, то він може синтезувати її з білків і жирів в процесі глюкогенеза.
Біологічної потреби організму у фруктозі практично немає, і наші здібності метаболізувати цю речовину досить обмежені. На відміну від глюкози, фруктоза не може проникнути в більшість клітин організму, метаболізується тільки печінкою, а надлишок фруктози перевантажує цей орган і загрожує серйозними проблемами.
Печінка переробляє молекули фруктози в жири, що підвищує рівень тригліцеридів у крові, а також може призводити до неалкогольної жирової хвороби печінки.
Високе споживання фруктози веде до підвищення інсулінорезистентності і може призвести до довгострокового підвищення рівня цукру в крові та підвищення рівня інсуліну. Все це підвищує ризик метаболічного синдрому і діабету другого типу.
Надлишок фруктози не тільки веде до підвищення ваги та акумуляції жиру в районі живота, а й підвищує ризик серцево-судинних захворювань: підвищується кількість дрібних щільних частинок ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ, т.зв. “поганий холестерин”) і оксидованих частинок ЛПНЩ.
Потрапляючи в кишечник, надлишкова фруктоза сприяє активному газоутворенню в процесі ферментації і, можливо, є однією з основних причин синдрому роздратованого кишечника.
Останні дослідження пов’язують високе споживання фруктози з ушкодженнями сотень генів головного мозку. Ці генетичні порушення можуть бути причиною безлічі нейродегенеративних і психічних захворювань – хвороби Альцгеймера, депресії, біполярного розладу, хвороби Паркінсона, синдрому гіперактивності та ін.
Фруктоза, безумовно, входить до складу більшості фруктів і в помірних кількостях не викликає проблем у більшості людей. Її кількість може варіювати – наприклад, яблука містять 7,6% фруктози на 100 грам, а абрикоси – всього 0,7 грама.
Але у фруктах присутня і безліч інших корисних речовин і, головне, велика кількість клітковини, що сприяє насиченню. Отримати нездорову кількість фруктози з фруктів досить складно; для цього потрібно дуже постаратися.
А от перебрати концентрованого фруктозного сиропу незрівнянно легше.
ВИСНОВКИ
Сироп агави майже повністю складається з фруктози. Разовий прийом невеликої порції сиропу не викликає значного підвищення цукру в крові та збільшення вироблення інсуліну.
Але регулярне споживання сиропу агави загрожує тими ж проблемами для здоров’я, які асоціюються з надлишком фруктози в раціоні: надмірною вагою, інсулінорезистентністю, метаболічними захворюваннями, підвищенням ризику серцево-судинних захворювань та ін.
Якщо порівняти метаболічні наслідки споживання сиропу агави і звичайного цукру, то цукор виявиться більш “здоровим” продуктом, і це говорить багато про що.
А як же твердження про “натуральність”, “органічність”, “користь” сиропу агави? Це всього лише маркетингові прийоми, які експлуатують нашу любов до всього “натурального” і широко поширену боязнь “хімії”.
І в цьому відношенні сироп агави виглядає дуже вигідно на тлі інших замінників цукру: його можна виробляти з органічних рослин, процес виробництва дуже простий, максимально щадний і не вимагає небезпечних хімікатів.
Все це робить сироп агави одним з найпопулярніших у світі підсолоджувачів, але не змінює його суті – фактично, це всього лише рідка фруктоза, і шкода від такого “натурального продукту” набагато більше, ніж приписується йому користі.