Сніжок: користь і шкода напою, склад, калорійність

Сніжок – кисломолочний напій, вироблений за спеціальною технологією з натурального пастеризованого молока і закваски, в складі якої присутні чисті культури мікроорганізмів.
Приготування
Цей продукт випускається в Україні з 70-х років XX століття. Основний його компонент – незбиране коров’яче молоко пастеризується – нагрівається до температури приблизно 85˚С і витримується при такому нагріванні 10 хвилин. Потім молоко проходить гомогенізацію – під високим тиском сировину змішують, доводячи його до однорідності (смаку, кольору, жирності).
Після охолодження до 38-42˚С в молоко додають закваску термофільного стрептокока і болгарської палички і квасять, як кисле молоко, резервуарним методом від 5 до 8 годин. В цей час йде утворення щільного згустку. Після закінчення сквашування продукт, періодично помішуючи, охолоджують приблизно до 16 градусів.
Охолоджений напій, що має однорідну, в міру в’язку консистенцію, подають на автоматизовану лінію розливу, де його упаковують в порційні тетрапак, поліетиленові пакети або пластикові стакани. Сніжок, як і йогурт, може бути натуральним і солодким.
Для додання напою приємного солодкого смаку в процесі виробництва використовують цукор і ягідні сиропи (малиновий, полуничний, вишневий, смородиновий). Цукор додають в молоко до нагрівання (не більше 7%), а сиропи (10%) – після утворення згустку або в охолоджений продукт.
Упакований для транспортування продукт остаточно остуджують в холодильній камері до температури 4 ± 2 ° С. Напій «Сніжок» розрізняється не тільки за смаком, але і по масовій частці жиру в складі. Найбільш поширений продукт 2,5% жирності. Термін придатності – 5-7 діб. Розшарування в цьому напої не припустимо.
У домашніх умовах «Сніжок» приготувати теж можна. На 1 л молока необхідно близько 100-150 г закваски, яку можна придбати в аптеці.
Спочатку молоко потрібно прокип’ятити, потім охолодити до 40 градусів, додати закваску, перемішати. Ємність накрити і залишити на добу в теплому місці. Потім готовий продукт охолодити в холодильнику протягом 2-3 годин.
За бажанням в напій можна додати «підсолоджувачі». Зберігати домашній «Сніжок» можна не більше трьох діб.
Застосування
Цей кисломолочний напій цілком самодостатній і смачний продукт. Однак його можна використовувати і в кулінарних цілях як відмінний інгредієнт для випічки.
«Сніжок», як і всі кисломолочні продукти, надає тісту м’якість і пишність, з його участю виходять смачні оладки і млинці, заливні пироги.
Крім того, «Сніжок» можна використовувати для приготування смачних і поживних коктейлів – досить збити його в блендері разом з бананом, висівками, корицею або іншими продуктами.
Корисні властивості
«Сніжок» покращує обмін речовин, а тому лікарі і дієтологи рекомендують його хворим на цукровий діабет, людям із зайвою вагою і тим, хто страждає серцево-судинними захворюваннями. Особливий смак і користь продукту забезпечує молочна кислота, яка стимулює дію ферментів травлення, гальмує розвиток шкідливих мікроорганізмів.
При вживанні «Сніжка» їжа засвоюється з найменшою витратою енергії, а це дуже важливо при відновленні сил після фізичних навантажень або ослабленого хворобою організму, тому не випадково напій використовують для харчування хворих.
Продукт містить вітаміни групи В, С, А, Е і Д, а також мікроелементи – натрій, калій, магній, фосфор, залізо.
Протипоказання
Солодкий «Сніжок» протипоказаний при цукровому діабеті і ожирінні. Не рекомендується вживати його і при молочниці.
- Калорійність і харчова цінність напою «Сніжок» 2,5% жирності
- Калорійність – 79 ккал.
- Харчова цінність: білки – 2,5 г, жири – 2,7 г, вуглеводи – 10,8 г
Напій «Сніжок» – користь і шкода
«Сніжок» має велику популярність серед любителів кисломолочних продуктів. Таку популярність він отримав завдяки своєму складу, який не містить хімічних добавок.
Основними відмінностями «Сніжка» від інших кисломолочних продуктів є солодкий смак і зміст болгарської палички – мікроорганізму, який перешкоджає розвитку гнильної мікрофлори в організмі. Продукт є чудовою альтернативою ряжанці і кефіру. На перший погляд, здається, що цей продукт корисний для всіх і шкоди несе не може. Чи так це, спробуємо розібратися.
Що таке «Сніжок»?
«Сніжок» – це кисломолочний продукт, що має ніжний солодкуватий смак. Виготовляється на основі закваски і цільного коров’ячого молока (пастеризованого).
Також можна додати ягоди і фрукти, сиропи і цукор (за смаком). Готується шляхом витримування однорідної маси при температурі 85 ° C протягом 10 хвилин і охолодження до 38-42 ° C. Зазвичай жирність продукту становить 2,5%.
Напій різниться по масовій частці жиру.
Харчова цінність: вуглеводи (10,8 г), жири (2,7 г), білки (2,5 г). Загальна калорійність продукту складає 79 ккал. Зберігається 7 діб з моменту виготовлення при температурі не більше 6 ° C.
- Напій добре засвоюється організмом.
- Сприяє поліпшенню обміну речовин і нормалізації перистальтики кишечника.
- Нормалізує водно-сольовий обмін в організмі людини. Тому рекомендується людям при холециститі, атеросклерозі та інших захворюваннях печінки і нирок, подагрі.
- Відновлює роботу шлунка і кишечника.
- Рекомендується людям з гастритом і виразковою хворобою.
- Інформація, що міститься в молочній кислоті, стимулює дію ферментів травлення.
- В результаті вживання продукту знижується витрата енергії при засвоєнні їжі.
- Сприяє відновленню сил після занять спортом або хвороби (через цю особливість, досить часто «Сніжок» використовують для харчування хворих).
- Багатий на вітаміни (A, B, C, E, D, H, K, P), макро- і мікроелементами (фосфор, натрій, магній, залізо, калій, кальцій, йод, кобальт, молібден, хлор, алюміній, марганець та інші).
- Стимулює виділення шлункового соку і покращує апетит.
- Має низьку калорійність, тому корисний для людей, що сидять на дієті. Але не можна зловживати продуктом!
- Чи не підвищує кислотність, на відміну від того ж кефіру.
- Продукт є потужним антиоксидантом, сприяє ослабленню негативного впливу навколишнього середовища на організм.
- Мікроорганізми, що входять до складу напою, пригнічують гнильну мікрофлору, «гальмують» гнильні процеси, припиняють утворення отруйних продуктів розпаду білка.
- Зміцнює кісткову систему (особливо корисний для дітей).
- Допомагає при панкреатиті, гастриті, запаленому шлунку.
- Відновлює роботу шлунка і кишечника.
- У годуючих грудьми жінок підвищується якість грудного молока.
- Сприяє відновленню організму після пологів.
- Швидко втамовує спрагу.
- Має жовчогінні властивості.
- Напій регулює кислотно-лужний баланс.
- Сприяє мінералізації зубів.
- Можлива поява алергічних реакцій. Особливо протипоказаний людям, які мають алергію на лактозу.
- Може викликати розлад травлення, тому не рекомендується дітям до 3 років. «Сніжок» при вживанні в ранньому віці може призвести до дефіциту цинку і заліза, може збільшити навантаження на нирки і печінку, може сприяти розвитку анемії. До того ж, що міститься білок не засвоюється дитячим організмом.
- Недобросовісні виробники додають різні харчові добавки, сиропи, які можуть мати негативний вплив на організм.
- Незважаючи на низьку калорійність, напій протипоказаний людям із зайвою вагою і цукровим діабетом, а також з молочницею.
- Сприяє розвитку молочниці.
- Також протипоказаний людям із серцево-судинними захворюваннями і літнім людям, у яких є проблеми зі здоров’ям.
Корисні поради і як правильно приймати
- Незважаючи на корисність «Сніжка», його не можна вживати щодня. Пояснюється це наявністю в складі закваски, яка «навантажує» нирки, особливо дітей.
- При виборі напою слід уважно вивчити склад. Деякі виробники додають різні добавки, які не зовсім корисні для організму.
- Годуючим матерям рекомендується при першому вживанні з’їсти не більше 2 столових ложок, щоб не нашкодити плоду. Якщо малюк нормально відреагував на «Сніжок», то можна продовжувати вживання.
- Після пологів включати в раціон рекомендується тільки через три місяці.
- Також не рекомендується пити на ніч, оскільки це може завдати шкоди здоров’ю. Пити краще всього в першій половині дня.
- При домашньому приготуванні не рекомендується додавати цукор, фруктові або ягідні джеми та інші добавки.
- Напій можна використовувати в якості добавки до різних страв і випічки.
«Сніжок» є корисним кисломолочним продуктом, як для дорослих, так і для дітей.
Він сприятливо позначається на роботі організму при нормованому вживанні, проте не рекомендується давати дітям до 3 років.
Бажано пити тільки натуральний напій, який не містить барвників і консервантів. Тільки в цьому випадку від вживання продукту буде користь. Людям з цукровим діабетом, зайвою вагою і іншими захворюваннями, перед вживанням напою рекомендується проконсультуватися з фахівцями.
Харчова та енергетична цінність кисломолочного напою «Сніжок»
Харчова цінність – поняття, що відображає всі корисні властивості харчового продукту, включаючи ступінь задоволення фізіологічних потреб людини в основних харчових речовинах, енергію та органолептичні гідності. Характеризується хімічним складом харчового продукту з урахуванням його споживання в загальноприйнятих кількостях.
В кисломолочному напої «Сніжок» корисних речовин практично стільки ж, скільки і в молоці, але при цьому вони краще засвоюються організмом. До того ж, у порівнянні з кефіром, «Сніжок» має більш ніжний і приємний присмак.
Вважається, що «Сніжок» має ще й лікувальні властивості: в одній склянці міститься чверть добової потреби організму в кальції і 20 відсотків добової норми фосфору. Білок з напою «Сніжок» засвоюється швидше, ніж з молока. Молочна кислота збуджує апетит, покращує роботу шлунково-кишкового тракту і нирок.
Енергетична цінність – це кількість енергії, яка утворюється при біологічному окислюванні жирів, вуглеводів і білків, що містяться в продукті.
У виробництві молока і молочних продуктів сама сировина – молоко – є вже цінним продуктом біологічного походження. Харчова цінність молочної продукції відображає повноту корисних його якостей. Молочні продукти найбільш збалансовані щодо незамінних речовин і рекомендовані для харчування людей усіх вікових категорій.
На основі своїх досліджень вважається, що при споживанні кисломолочних продуктів поліпшується здоров’я людини, підвищується його резистентність до інфекцій та утворення пухлин. Але серед кисломолочних продуктів сметана виділяється високими поживними властивостями.
Завдяки змінам, що відбуваються з білковою частиною в процесі сквашування, кисломолочний напій «Сніжок» засвоюється організмом швидше і легше. У ній містяться всі вітаміни, наявні в молоці, причому жиророзчинних A і E в кілька разів більше.
«Сніжок» має велике значення в харчуванні людини, адже вона, крім поживної цінності, має дієтичний та лікувальний ефекти.
Дієтичні та лікувальні властивості кисломолочного напою «Сніжок» пояснюються благотворним впливом на організм людини мікроорганізмів та речовин, які утворюються в результаті біохімічних процесів, що протікають при сквашуванні молока. Засвоюваність напою «Сніжок» вище.
- штамів кисломолочних бактерій і дріжджів. Кефірних грибків.
Термін зберігання заквасок не більше 2 тижнів при температурі 4 °C.
Калорійність Напій кисломолочний «Сніжок» 2,5% жирності. Хімічний склад і харчова цінність
Енергетична цінність Напою кисломолочного «Сніжок» 2,5% жирності становить 79 кКал.
- Стакан 250 мл = 250 гр (197,5 ккал)
- Стакан 200 мл = 200 гр (158 ккал)
- Столова ложка (з верхом – крім рідких продуктів) = 18 гр (14,2 кКал)
- Чайна ложка (з верхом – крім рідких продуктів) = 5 гр (4 ккал)
Основне джерело: Скурихин І.М. та ін. Хімічний склад харчових продуктів.
** У цій таблиці вказані середні норми вітамінів і мінералів для дорослої людини. Якщо ви хочете дізнатися норми з урахуванням вашого статі, віку та інших факторів, тоді скористайтеся додатком «Мій здоровий раціон».
калькулятор продукту
Аналіз калорійності продукту
Співвідношення білків, жирів і вуглеводів:
Корисні властивості напою кисломолочного «Сніжок» 2,5% жирності
Чим корисний Напій кисломолочний «Сніжок» 2,5% жирності
- Вітамін B12 грає важливу роль у метаболізмі та перетворенні амінокислот. Фолат і вітамін B12 є взаємопов’язаними вітамінами, що беруть участь у кровотворенні. Нестача вітаміну B12 призводить до розвитку часткової або вторинної недостатності фолатів, а також анемії, лейкопенії, тромбоцитопенії.
- Кальцій є головною складовою наших кісток, регулює нервову систему, бере участь у м’язовому скороченні. Дефіцит кальцію призводить до демінералізації хребта, кісток таза та нижніх кінцівок, підвищує ризик розвитку остеопорозу.
- Фосфор бере участь у багатьох фізіологічних процесах, включаючи енергетичний обмін, регулює кислотно-лужний баланс, входить до складу фосфоліпідів, нуклеотидів та нуклеїнових кислот, необхідний для мінералізації кісток і зубів. Дефіцит призводить до анорексії, анемії, рахіту.
Повний довідник найкорисніших продуктів ви можете подивитися в додатку «Мій здоровий раціон».
- Головна
- Склад продуктів
- Склад молочних продуктів
- Хімічний склад «Напій кисломолочний «Сніжок» 2,5% жирності»
Що корисніше для кишечника – кефір або «Сніжок», або ряжанка? Смачний і корисний напій “Сніжок”: калорійність, властивості і користь
Користь і шкода «Сніжка» залежить від рецептури і процесу сквашування. У ньому міститься велика кількість мікроелементів, які відновлюють обмінні процеси в організмі.
Що таке Сніжок і як його виробляють
Користь кисломолочного продукту «Сніжок» обумовлена технологією приготування. Виробництво не змінювалося з тих пір, як воно вперше було розроблене. Виготовляють корисний напій з пастеризованого молока шляхом сквашування. У нього додають 8% бурякового цукру. Потім пастеризують при температурі 90 °C. Після цього гомогенізують під тиском 175 ат.
Суміш охолоджують до температури 45 °C. Потім квасять протягом 3 годин. В кінці приготування, після досягнення потрібної щільності, вливають ягідні сиропи або підсолоджувач.
Хімічний склад і калорійність «Сніжка»
Користь обумовлена тим, що в «Сніжок» входять мікроелементи та вітаміни.
Хімічний склад:
- кальцій;
- вітамін B, A і E;
- фосфор;
- натрій;
- магній.
Увага! Користь пов’язана з низькою калорійністю. На 100 мл припадає 78 ккал. А завдяки технології приготування регулярне включення в раціон не приносить шкоди організму.
Користь кисломолочного напою Сніжок для організму
До корисних властивостей відносять безліч чинників. Наприклад, виділяють наступні:
- регулює метаболізм і обмінні процеси;
- відновлює роботу кишечника і шлунка;
- кисломолочний напій Сніжок допомагає при панкреатиті;
- має властивість знижувати скупчення газів;
- користь полягає в зміцненні кісткової тканини;
- насичує корисними мікроелементами.
Він регулює роботу шлунково-кишкового тракту. Але на цьому корисні властивості Сніжка не закінчуються. Завдяки цьому процес перетравлення їжі проходить активніше. У годуючих матерів покращується якість грудного молока після включення його в раціон. Серед властивостей також відзначають відновлення організму жінки після пологів.
З якого віку Сніжок можна давати дітям
Кисломолочний десерт відноситься до неадаптованих продуктів для дітей. Користі він в ранньому віці дитині не принесе через свої властивості. Давати можна не раніше, ніж з 1 року, щоб не завдати шкоди здоров’ю.
Включення в ранньому віці веде до:
- дефіциту заліза і цинку;
- має властивість збільшувати навантаження на нирки;
- сприяє розвитку анемії.
Також провокує цукровий діабет і ожиріння. Корисні властивості позначаються тільки на дорослих. Білок, що міститься в коров’ячому молоці, не засвоюється дитячим організмом. Про шкоду і користь напою для новонароджених рекомендується проконсультуватися з педіатром.
Сніжок при грудному вигодовуванні
Годуючим матерям потрібно включати кисломолочні продукти в раціон, в тому числі і Сніжок. Десерт має корисні властивості і покращує склад грудного молока.
Попередження! Перший раз рекомендується з’їсти не більше 2 ст. л., щоб не завдати шкоди дитині під час годування.
Якщо малюк нормально реагує, порцію можна збільшувати. Потрібно дивитися на термін придатності і не пити прострочений Сніжок. Включати в раціон рекомендується через 3 місяці після пологів, щоб не завдати шкоди дитині новим продуктом.
Чи можна пити Сніжок при схудненні (на дієті)
У напою маса корисних властивостей і низька калорійність. Але зловживати ним сидячи на дієті не рекомендується. Особливо не бажано пити Сніжок на ніч, як радять багато сайтів по здоровому харчуванню. До складу входить цукор, який не рекомендується в дієтичному харчуванні і може завдати шкоди здоров’ю.
Пити корисний кисломолочний продукт можна в першу половину дня. В цей час калорії активно розщеплюються, а прості вуглеводи не відкладаються в жир. А після тренування, незважаючи на всю користь, пити Сніжок категорично не можна.
Шкода Сніжка і протипоказання
- сприяє появі алергічних реакцій;
- може викликати розлад травлення.
Шкоди від регулярного вживання продукту для людини немає, якщо він був приготований за всіма правилами. Особливо корисний Сніжок при гастриті. Він не такий кислий, як кефір і сприятливо позначається на запалення шлунку.
Рецепт приготування Сніжка в домашніх умовах
Корисний напій можна приготувати в домашніх умовах. Магазинний десерт може принести шкоду, якщо була порушена технологія. Для сквашування в домашніх умовах використовують лише натуральний йогурт, в якому більше користі.
Складові:
- 150 мл йогуртової закваски;
- 1 л молока.
Процес сквашування:
- Молоко прокип’ятити. Вилити в стерилізовану ємність і охолоджувати до тих пір, поки температура не досягне 40 °С.
- Додати закваску і ретельно перемішати. Суміш укутати, поставити на добу в тепле місце. Після чого відправити в холодильник на 4 години.
Після сквашування вжити протягом двох діб. Він має властивість швидко псуватися. Користі буде більше, ніж шкоди, якщо не додавати в нього цукор або ягідно-фруктові джеми. Домашній десерт відрізняється лише поживними властивостями через відсутність консервантів.
Що можна приготувати з Сніжка
На цей продукт можна смажити оладки.
Складові:
- 3 ст. л. води або мінералки;
- упаковка Сніжка;
- 250 г пшеничної муки;
- 1 ч. л. соди і дрібної солі;
- 50 г цукру-піску;
- масло.
Приготування корисних оладок:
- Інгредієнти збити в пишну масу. Залишити на 1 годину в холодильнику, щоб тісто «відпочило» і піднялося.
- Сковороду розжарити і налити невелику кількість масла.
- Обсмажувати оладки 20 секунд з кожної сторони.
Блюдо принесе більше користі, якщо не використовувати масло.
З напою також виходять кекси.
Складові:
- 100 мл Сніжка;
- 2 яйця;
- 85 г цукру-піску;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 110 г борошна;
- 100 г рубаних горіхів;
- ваніль;
- 1 пакетик розпушувача.
Приготування кексу:
На основі цього інгредієнта готують смузі. У напої багато поживних властивостей, що дозволяє включати в дієтичне харчування, і він не заподіє шкоди фігурі.
Продукти:
- 100 мл Сніжка;
- 1 банан;
- 2 ст. л. сиропу вишні (за бажанням можна додати ще один сироп);
- кокосова стружка (або рубані горіхи);
- 100 г кислих ягід.
Приготування:
- Помістити всі інгредієнти в блендер. Збивати до тих пір, поки смузі не стане однорідної консистенції. Це займе 2 хвилини.
- В десерт додати ягідний сироп і прикрасити кокосовою стружкою.
Важливо! Цей фруктово-молочний напій містить масу корисних властивостей, тому він підходить для сніданку.
Висновок
Користь і шкода Сніжка полягає в технології виробництва. Це дозволяє випускати десерт з високим вмістом кальцію і біфідобактерій, які нормалізують роботу кишечника. Напій корисний для годуючих мам і дітей від 1 року.
- Чи була Вам дана стаття корисною?
- Молочнокислі напої відомі давно, їх асортимент розширюється, вони благотворно діють на здоров’я.
А який з них найбільш корисний? І чи можна чогось віддати перевагу?
Давайте розберемося, що корисніше для кишечника і організму в цілому: кефір або ряжанка, кисле молоко або катик, варенець або Сніжок?
Кефір
Напій готують з молока корови з низьким відсотком жиру на кефірних грибках, які представляють собою співжиття декількох видів мікроорганізмів.
Закваска у кожного виробника є секретом. Кефір має етиловий спирт.
Дія продукту на організм полягає в наступному:
- допомагає зменшити вагу;
- попереджає і лікує проблеми зі здоров’ям;
- покращує імунітет.
При щоденному прийомі кефіру протягом тижня поліпшується стан крові. Казеїн легше засвоюється з кефіру, ніж з молока.
Однак небажано пити кефір людям, що мають підвищену кислотність шлунка. Він посилює тонічні скорочення кишечника, має м’який послаблюючий ефект, тому пацієнтам з колітом і нетриманням калових мас потрібно пити його в невеликих кількостях.
Ряжанка
Напій зброджують на топленому молоці корови, пряженому вершках або сметані
(в пропорції 3:1) протягом 3-6 годин, через що він стає буро-жовтим і «м’яким», приємним на смак. Усі бактерії залишаються живими.
- Корисних речовин у продукті така ж кількість, як і в сировині – молоці, вони краще засвоюються організмом в порівнянні з кефіром, а білок всмоктується повніше, ніж з молока.
- У напої жирність більша, ніж у кефірі, тому схуднути на ньому не можна (погладшати теж).
- Ряжанка в порівнянні з кефіром краще справляється зі спрагою, після застілля допомагає перемогти здуття живота, містить більше білка і корисних речовин.
кисле молоко
В основі приготування продукту лежить сквашування молока лактобактеріями, або паличкою Мечникова, або дріжджами
. Залежно від цього виробляють різні типи кислого молока.
Концентрація жиру в напої така ж, як в молоці – 3,2% або нижче (якщо за основу брали молоко низької жирності).
Кисле молоко – продукт для дієт
, оскільки засвоюється в повній мірі, має високу енергоцінність, благотворно впливає на роботу кишечника.
1 стакан ряжанки та кисляку містить чверть добової норми і 20% потреби у вітаміні В2. Обидва нормалізують гормональний фон.
катик
Продукт роблять на молоці кіз, корів, овець, кобил, буйволів
, яке довго випарюють і кип’ятять, щоб зробити його більш концентрованим і жирним, потім проціджують через марлю.
Для квашення додають вчорашній катик або кисле молоко на парному молоці з розрахунку 100 г на 1 л молока. Чим старіші гриби, тим напій міцніший.
Бродіння проводиться в теплі за 6-12 годин. Після спливу цього строку для ущільнення згустку напій виносять на холод.
Користь катика виражається в:
сніжок
Для приготування сніжку незбиране молоко
з 7% цукру нагрівають до 85 °C і витримують 10 хвилин, потім дроблять під тиском, щоб краплі жиру розподілилися по всьому об’єму.
Після цього кладуть закваску і чекають 4-5 годин, пізніше змішують і охолоджують до 5-7 °C. В кінці можуть додати до 10% сиропу.
- Напій дозволяється вживати при виразці шлунка
, але не під час загострення. Крім того, він: - Сніжок містить мінерали і вітаміни, що зустрічаються в кефірі та ряжанці, має малу калорійність і приємний смак, не підвищує кислотність шлунка.
- У нього обов’язково додають цукор або ягідні сиропи
, а зловживати цим не варто.
варенец
Це тип кислого молока на основі пряженого молока
. Закваскою служать сметана або вершки. Пряжене молоко отримують повільним виварюванням коров’ячого молока, щоб воно зменшилось в обсязі на третину і почервоніло.
- Утворене сировину заправляють сметаною з розрахунку 200 г на 1 л, ємність із сумішшю закривають і витримують 3-4 години в теплому місці.
- У варенець не додають цукор, він менш жирний і калорійний, ніж ряжанка, при цьому дає відчуття ситості.
- Позитивний вплив на організм
проявляється в тому, що він:
- нормалізує роботу судин, кісток, сальних залоз;
- омолоджує;
- загоює легкі після туберкульозу;
- зменшує вплив ліків на печінку;
- як м’яке проносне, очищає кишечник.
Підведемо підсумок
Таблиця порівняння кисломолочних продуктів
:
продукт |
бродіння |
бактерії |
молоко |
склад |
кефір |
кисломолочне, уксуснокисле, спиртове | молочнокислі палички і стрептококи, 20 видів дріжджів, оцтовокислі бактерії, біфідобактерії | свіже | , P, Ca, вітаміни A, B, C, D, E, H, PP, амінокислоти |
ряжанка |
поєднання молочнокислого і спиртового | лактобацили, ацидофільна паличка, біфідобактерії, болгарська паличка | пряжене, вершки | Ca, P, Na, K, Fe, вітаміни A, B, C, D, PP |
кисле молоко |
молочнокисле | молочнокислі, ацидофільні, болгарська паличка, молочні дріжджі | свіже | вітамін B, C, жирні кислоти, аміни |
катик |
молочне бродіння | болгарська паличка і кисломолочні стрептококи в чіткій пропорції | кип’ячене | Fe, Ca, P, Cu, Si, вітаміни A, B, D, E |
сніжок |
молочнокисле | теплолюбний кисломолочний стрептокок і болгарська паличка | свіже | Fe, Cr, P, I, Ca, вітаміни A, C, D, PP, амінокислоти |
варенец |
укупі молочнокисле і спиртове | молочнокислі, стійкі до нагрівання стрептококи, болгарська паличка, дріжджі | пряжене високої жирності | K, P, Cl, Ca, Na, S, Fe, F, Sn, Cr, Mo, Mn, Cu, 8 мг холестерину, 4 г цукру, кислоти, вітаміни A, B, C, PP |
Хоча кисломолочні продукти по-різному впливають на здоров’я
, в їх дії багато спільного:
- усі напої уповільнюють гнильні розкладання в кишці, захищають при отруєнні;
- кефір і варенець допомагають при анемії;
- катик і сніжок відновлюють сили після хвороб, фізичних вправ.
Молочний жир діє жовчогінним чином
. Усі напої, поквашені молочнокислими бацилами, містять молочну кислоту, яка підвищує апетит, сприяє роботі нирок.
Кефір
краще за всі інші кисломолочні напої відновлює корисну мікрофлору кишечника.
Чемпіон по засвоюваності – ряжанка, але вона має найвищу калорійність. Користь молочнокислих напоїв визначається тим, з якої точки зору подивитися.
Кефір і кисле молоко не кислотою не завдають, вони зберігають корисні бактерії; при термообробці (ряжанка, варенець) гинуть не тільки патогенні, а й корисні бактерії.
Кисле молоко краще за кефір
: сировинне молоко скисає само по собі, без внесення культури мікроорганізмів.
Все, що зроблено «природою», краще технологічного процесу. Для прийому кефіру є обмеження за станом здоров’я.
Усі продукти корисні, вибирати треба виходячи зі смакових уподобань. Проте лікарі віддають перевагу ряжанці
, тому що мікроби в ній найкорисніші.
Прикорм молочної та кисломолочної продукції. Смачний і корисний напій “сніжок”: калорійність, властивості і користь
кулінарія
Якщо і є на світі ідеальні напої для здорового раціону, то шукати їх слід серед кисломолочних продуктів. На це звання заслужено претендують всенародно улюблені кефір і його підсолоджена версія – сніжок.
Про їхню користь розказано вже стільки, що на перерахування всіх фактів знадобиться багато часу. Пропонуємо згадати найважливіші і необхідні якості разом з експертами бренду «36 копійок».
А заодно знайти улюбленим продуктам смачне і корисне застосування.
Паливо для здорового травлення
Найбільшу цінність кефір представляє для травної системи. У цьому дозволяє зайвий раз переконатися кефір «36 копійок».
Головна заслуга тут належить молочнокислим бактеріям, максимально схожим за своєю природою з корисними бактеріями, що мешкають в кишечнику людини.
Вони формують сприятливу мікрофлору, від якої безпосередньо залежить якість переробки їжі і процес засвоєння корисних елементів.
Стараннями «хороших» бактерій зникають відчуття тяжкості і здуття живота, в цілому нормалізується робота органів травлення. Врахуйте, що для боротьби з запорами слід вибирати найсвіжіший кефір.
Продукт, який простояв в холодильнику довше двох днів, навпаки, зміцнює. При регулярному вживанні кефіру «36 копійок» поліпшується перистальтика кишечника і виводяться з організму шкідливі застояні речовини.
А ще підвищується місцевий імунітет і знижується ризик виникнення кишкових інфекцій.
Крім молочного білка і цінних жирних кислот в кефірі містяться вітаміни A, PP, C і вісім вітамінів групи B. Мінеральний комплекс представлений кальцієм, натрієм, магнієм, фосфором, залізом і цинком.
Доведено, що кальцій з кефіру засвоюється легше і швидше, ніж з будь-якого іншого молочного напою. Цей елемент потрібен не тільки дітям для міцних кісток і швидкого зростання.
У дорослих з нестачею кальцію часто розвивається остеопороз, що може спричинити за собою хворобливі і довго гояться переломи.
Кефір «36 гривень» – ефективний дієтичний продукт. Всупереч побоюванням тих, що худнуть, відсоток вмісту жиру особливої ролі не грає.
Традиційний кефір з масовою часткою жиру 3,2% можна спокійно включати в раціон і випивати до 400 мл в день. Кефір жирністю 1% ідеально підходить для розвантажувальних дієт і монодієт.
Стакан такого кефіру можна випити за 2-3 години до сну. Крім приємного насичення він приносить м’який заспокійливий ефект і допомагає швидше заснути.
Солодка користь для організму
Дітям після року корисно пити кефір щодня. Однак далеко не всім подобається характерний кислуватий смак. Якраз для таких прівереда існує відмінне рішення – кисломолочний напій сніжок «36 гривень».
Готують його за схожою технологією при щадить температурній обробці з цільного коров’ячого молока з додаванням традиційної закваски і цукрового піску.
Ніяких консервантів, підсилювачів смаку та інших синтезованих добавок тут немає.
Очевидно, що вищеописані корисні властивості кефіру в повній мірі зберігаються і в сніжку. А значить, при частому його вживанні травлення і обмін речовин працюють як годинник. Масова частка жиру в 2,5% оптимальна для того, щоб наявні в складі жиророзчинні вітаміни засвоїлися без залишку і в повному обсязі.
Завдяки поживним речовинам сніжок допомагає швидко вгамувати легкий голод. Так що це ідеальний варіант для перекусів між основними прийомами їжі і на сон грядущий. З спрагою сніжок теж бореться успішніше багатьох продуктів.
Не випадково в спеку для запобігання зневоднювання лікарі рекомендують робити упор саме на кисломолочні напої.
Більш того, при перших ознаках нестачі рідини в організмі сніжок допомагає швидше відновити водно-сольовий баланс і підтримувати його в нормі.
Сніжок, як і кефір, часто включають в меню лікувальних дієт. Зрозуміло, попередньо потрібно обов’язково порадитися з фахівцем.
Він надає сприятливу дію на організм при дисбактеріозі, гастриті зі зниженою кислотністю, сезонної алергії, хронічних хворобах печінки і нирок.
Сучасні дослідження доводять, що в кисломолочних напоях містяться особливі антиканцерогенні речовини, які знижують ризик розвитку онкологічних захворювань органів травлення.
Банани в дієти млості
Сніжок «36 гривень» можна давати дітям в чистому вигляді. А ще готувати на його основі смачні смузі. Солодощі напою цілком достатньо, так що цукор можна не додавати. До того ж сніжок додасть міксу гладку струмливу консистенцію і зробить більш апетитним.
Рубаємо кружками великий зрілий банан, перекладаємо в чашу блендера і додаємо 1-2 ст. л. арахісової пасти. Заливаємо все 300 мл сніжку і збиваємо в однорідну масу.
Качалкою розгортаємо 30 г пісочного печива в дрібну крихту, висипаємо в смузі і добре перемішуємо. Перед подачею посипте коктейль тертим шоколадом або кокосовою стружкою, а сам стакан прикрасьте часточками апельсина і ківі.
Перед таким ласощами не встоять навіть самі примхливі прівереди.
Шоколадно-вишнева ідилія
Шоколадні мафіни з сніжку «36 гривень» – безпрограшний десерт, який сподобається і дітям, і дорослим. Кисломолочний напій допоможе замісити ідеальне ніжне тісто, яке швидко підняється в духовці і надовго збереже пишну текстуру.
Розтираємо 80 г цукру і яйце в світлу масу, вливаємо 200 мл сніжку і збиваємо міксером. Продовжуючи збивати, просіюємо сюди 130 г борошна з 1 ч. л. розпушувача і 2-3 ст. л. какао-порошку. Консистенція тіста повинна нагадувати густу сметану.
Наповнюємо їм змащені маслом формочки приблизно на третину, кладемо 2-3 ягоди вишні і заливаємо рештою тестом ще на третину. Маффіни при запіканні піднімуться, тому залиште в формах трохи вільного місця. Випікаємо їх у духовці при 180 °C приблизно 20 хвилин.
А за 5 хвилин до кінця посипте випічку подрібненим фундуком.
Печиво з сніжинок
Вівсяне печиво з сніжку «36 гривень» – знахідка для тих, хто тримає себе в формі, але не хоче відмовлятися від улюблених солодощів. У ньому міститься всього 83 ккал, насичений легкозасвоюваний білок, оптимальна кількість корисних жирів.
Заливаємо 300 г сухих вівсяних пластівців 300 мл сніжку і залишаємо мінімум на півгодини. За цей час вівсянка як слід розбухне і прийме потрібну консистенцію. Дрібно рубаємо 50 г фініків і розминаємо качалкою жменя волоських горіхів.
Збиваємо в міцну стійку масу сирої білок з дрібкою солі і 0,5 ч. л. лимонного соку. Вводимо сухофрукти, горіхи і збитий білок в вівсяну масу, додаємо 1 ч. л. кориці і ваніль на кінчику ножа, добре вимішуємо.
Вологими руками ліпимо круглі печива, викладаємо на деко з пергаментним папером і відправляємо в духовку при 200 °C на 15-20 хвилин.
Здається, що про улюблених кисломолочних напоях ми знаємо практично все. Бренд «36 гривень» дає масу причин полюбити їх ще більше.
Це справжні продукти для здоров’я, приготовані за традиційною рецептурою з натуральної сировини найвищої якості. Завдяки цьому вони зберегли той самий смак дитинства, який не зрівняється ні з чим на світі.
Зробіть організму смачний і корисний подарунок, а рідних порадуйте новими цікавими ласощами.
Молочнокислі напої відомі давно, їх асортимент розширюється, вони благотворно діють на здоров’я.
А який з них найбільш корисний? І чи можна чогось віддати перевагу?
Давайте розберемося, що корисніше для кишечника і організму в цілому: кефір або ряжанка, кисле молоко або катик, варенець або сніжок?
кефір
Напій готують з молока корови з низьким відсотком жиру на кефірних грибках, які представляють собою співжиття декількох видів мікроорганізмів.
Закваска у кожного виробника тримається в секреті. Кефір має етиловий спирт.
Дія продукту на організм полягає в наступному:
- допомагає зменшити вагу;
- попереджає і лікує проблеми зі здоров’ям;
- покращує імунітет.
При щоденному прийомі кефіру протягом тижня поліпшується стан крові. Казеїн легше засвоюється з кефіру, ніж з молока.
Однак небажано пити кефір людям, що мають підвищену кислотність шлунка. Він посилює тонічні скорочення кишечника, має м’який послаблювальний властивість, тому пацієнтам з колітом і нетриманням калових мас потрібно пити його в невеликих кількостях.
ряжанка
Напій зброджують на топленому молоці корови, пряжене вершках або сметані (в пропорції 3: 1) протягом 3-6 годин, через що він робиться буро-жовтим і «м’яким» приємним на смак. Всі бактерії залишаються живими.
- Корисних речовин в продукті така ж кількість, як і в сировині – молоці, вони краще засвоюються організмом в порівнянні з кефіром, а білок всмоктується повніше, ніж з молока.
- У напої жирність більше, ніж у кефіру, тому схуднути на ньому не можна (погладшати теж).
- Ряжанка в порівнянні з кефіром краще справляється зі спрагою, після застілля допомагає перемогти здуття живота, містить більше білка і корисних речовин.
кисле молоко
В основі приготування продукту лежить сквашування молока лактобактеріями, або паличкою Мечникова, або дріжджами. Залежно від цього виробляють різні типи кислого молока.
Концентрація жиру в напої така ж, як в молоці – 3,2% або нижче (якщо за основу брали молоко низької жирності).
Кисле молоко – продукт для дієт, оскільки засвоюється в повній мірі, має високу енергоцінність, милостиво впливає на роботу кишечника.
1 стакан ряжанки та кисляку містить чверть добової норми і 20% потреби у вітаміні В2. Обидва нормалізують гормональний фон.
катик
Продукт роблять на молоці кіз, корів, овець, кобил, буйволів, яке довго випарюють і кип’ятять, щоб зробити його більш концентрованим і жирним, потім проціджують через марлю.
Для квашення додають вчорашній катик або кисле молоко на парному молоці з розрахунку 100 г на 1 л молока. Чим старше гриби, тим напій міцніше.
Бродіння проводиться в теплі за 6-12 годин. Після спливу цього строку для ущільнення згустку напій виносять на холод.
Користь сніжка виражається в:
Сніжок
Для приготування сніжка незбиране молоко
з 7% цукру нагрівають до 85 °С і витримують 10 хвилин, потім дроблять під тиском, щоб краплі жиру розподілилися по всьому об’єму.
Після цього кладуть закваску і чекають 4-5 годин, потім змішують і охолоджують до 5-7 °С. В кінці можуть додати до 10% сиропу.
- Напій дозволяється вживати при виразці шлунка
, але не під час загострення. Крім того, він: - Сніжок містить мінерали і вітаміни, що зустрічаються в кефірі і ряжанці, має малу калорійність і приємний смак, не підвищує кислотність шлунка.
- У нього обов’язково додають цукор або ягідні сиропи
, а зловживати цим не варто.
Варенец
Це тип кислого молока на основі пряженого молока
. Закваскою служать сметана або вершки. Пряжене молоко отримують повільним виварювання коров’ячого молока, щоб воно зменшилось в обсязі на третину і почервоніло.
- Утворене сировину заправляють сметаною з розрахунку 200 г на 1 л, ємність із сумішшю закривають і витримують 3-4 години в теплому місці.
- У варенець не додають цукор, він менш жирний і калорійний, ніж ряжанка, при цьому дає відчуття ситості.
- Позитивний вплив на організм
проявляється в тому, що він:
- нормалізує роботу судин, кісток, сальних залоз;
- омолоджує;
- загоює легкі після туберкульозу;
- зменшує вплив ліків на печінку;
- як м’яке проносне, очищає кишечник.
Підведемо підсумок
Таблиця порівняння кисломолочних продуктів
:
продукт |
бродіння |
бактерії |
молоко |
склад |
кефір |
кисломолочне, уксуснокисле, спиртове | молочнокислі палички і стрептококи, 20 видів дріжджів, оцтовокислі бактерії, біфідобактерії | свіже | P, Ca, вітаміни A, B, C, D, E, H, PP, амінокислоти |
ряжанка |
поєднання молочнокислого і спиртового | лактобацили, ацидофільна паличка, біфідобактерії, болгарська паличка | пряжене, вершки | Ca, P, Na, K, Fe, вітаміни A, B, C, D, PP |
кисле молоко |
молочнокисле | молочнокислі, ацидофільні, болгарська паличка, молочні дріжджі | свіже | вітаміни B, C, жирні кислоти, аміни |
катик |
молочне бродіння | болгарська паличка і кисломолочні стрептококи в чіткій пропорції | кип’ячене | Fe, Ca, P, Cu, Si, вітаміни A, B, D, E |
сніжок |
молочнокисле | теплолюбні кисломолочні стрептококи і болгарська паличка | свіже | Fe, Cr, P, I, Ca, вітаміни A, C, D, PP, амінокислоти |
варенець |
укупі молочнокисле і спиртове | молочнокислі, що не бояться нагрівання стрептококи, болгарська паличка, дріжджі | пряжене високої жирності | K, P, Cl, Ca, Na, S, Fe, F, Sn, Cr, Mo, Mn, Cu, 8 мг холестерину, 4 г цукру, кислоти, вітаміни A, B, C, PP |
Хоча кисломолочні продукти по-різному впливають на здоров’я
, в їх дії багато спільного:
- всі напої уповільнюють гнильні розкладання в кишці, захищають при отруєнні;
- кефір і варенець допомагають при анемії;
- катик і сніжок відновлюють сили після хвороб, фізичних вправ.
Молочний жир діє жовчогінно
. Всі напої, поквашені молочнокислими бацилами, містять молочну кислоту, яка підвищує апетит, сприяє роботі нирок.
Кефір
краще за всіх інших кисломолочних напоїв відновлює корисну мікрофлору кишечника.
Чемпіон по засвоюваності – ряжанка, але вона має найвищу калорійність. Користь молочнокислих напоїв визначається тим, з якої точки зору подивитися.
Кефір і кисле молоко не мліють, вони зберігають корисні бактерії; при термообробці (ряжанка, варенець) гинуть не тільки патогенні, а й корисні бактерії.
Кисле молоко краще кефіру
: сировинне молоко скисає само по собі, без внесення культури мікроорганізмів.
Все, що зроблено «природою», краще технологічного процесу. Для прийому кефіру є обмеження за станом здоров’я.
Всі продукти корисні, вибирати треба виходячи зі смакових переваг. Проте лікарі віддають перевагу ряжанці
, тому що мікроби в ній найкорисніші.
Смачний і корисний напій Сніжок
Процес виробництва
Кисломолочний напій «Сніжок» готують з цільного коров’ячого молока, яке нагрівається до температури приблизно 85 градусів і витримується так не більше 10 хвилин. Потім молоко піддають процесу гомогенізації під високим тиском. Це дозволяє кулькам жиру роздрібнитися на більш дрібні.
Далі закваска із суміші молочнокислих стрептококів і відомої болгарської палички додається в «Сніжок». Напій сквашується протягом 4-5 годин, в цей час йде утворення щільного згустку. Після чого продукт ретельно перемішується, моментально охолоджується до 5-7 градусів і розливається в порційні пакети або склянки.
Для додання «Сніжку» приємного солодкого смаку в процесі виробництва використовують цукор і різні сиропи (полуничний, малиновий, смородиновий, вишневий). Цукровий пісок вносять в молоко до його нагрівання в кількості 7 відсотків, а плодово-ягідні сиропи – після утворення згустку або вже в охолоджений продукт. Їх частка складає до 10 відсотків.
Склад і калорійність
Напій «Сніжок» може відрізнятися за масовою часткою жиру в складі. Найбільш поширений продукт, який має 2,5 відсотка жирності. При цьому в 100 г такого напою міститься 2,7 г білків, 2,5 г жирів і 10,8 г вуглеводів. Калорійність становить 79 кілокалорій. При такому низькому вмісті жиру (2,5%) «Сніжок» можна використовувати і людям, які дотримуються дієтичного харчування.
Існують і різновиди продукту з більш високим вмістом жиру. Наприклад, 3,4% -й «Сніжок» – напій, у складі якого 3,4 відсотка жиру і 7 відсотків цукру, а також плодово-ягідний «Сніжок», що містить 3 відсотки жиру і 15 відсотків сахарози.
Користь для організму
По-перше, продукт має гарну засвоюваність завдяки наявності в складі молочної кислоти, а також особливим поєднанням харчових компонентів в молоці. Тому напій «Сніжок» показаний людям, які страждають гастритом при зниженій кислотності шлунка, ентеритом, колітом, захворюваннями 12-палої кишки, і всім тим, кому потрібно щадна їжа. Також продукт можна вживати і при наявності виразкової хвороби, але не в періоди загострення.
По-друге, напій «Сніжок» сприяє відновленню мікрофлори кишечника, нормалізує діяльність шлунка. Мільйони корисних лактобактерій в складі продукту призводять до зменшення гнильної мікрофлори, а значить, уповільнюють гнильні процеси в організмі. Токсичні продукти розпаду перестають надходити в кров у великій кількості.
По-третє, даний кисломолочний напій здатний нормалізувати водно-сольовий обмін в організмі. Це необхідно при холециститі, подагрі, атеросклерозі та інших захворюваннях нирок і печінки обмінного характеру.
Крім того, молочний жир має жовчогінні характеристики і тим самим сприяє скороченню жовчного міхура.
Крім цього, «Сніжок» швидко втамовує спрагу, відновлює сили після фізичних навантажень і підсилює діяльність травного тракту.
Як самостійно приготувати напій?
Для тих, хто не довіряє магазинній або хоче особисто контролювати процес приготування, підійде рецепт виготовлення «Сніжка» в домашніх умовах. Отже, на 1 літр молока потрібно близько 100-150 г закваски.
Спеціальну закваску можна придбати в аптеці або виготовити самостійно. Прокип’ятити молоко охолоджують до 40 градусів, додають закваску, перемішують. Посуд накривають і залишають на добу в теплому місці. Готовий продукт охолоджують в холодильнику кілька годин і вживають в їжу.
Зберігається такий домашній напій «Сніжок» не більше трьох діб.
Таким чином, «Сніжок» є не тільки смачними ласощами, але і дуже корисним продуктом, виготовити який досить легко і в домашніх умовах.
Сніжок – корисні властивості і калорійність, застосування і приготування, в чому користь і шкода продукту
Сніжок – кисломолочний напій, вироблений за спеціальною технологією з натурального пастеризованого молока і закваски, в складі якої присутні чисті культури мікроорганізмів.
Приготування
Цей продукт випускається в Україні з 70-х років XX століття. Основний його компонент – незбиране коров’яче молоко, яке пастеризується – нагрівається до температури приблизно 85˚С і витримується при такому нагріванні 10 хвилин. Потім молоко проходить гомогенізацію – під високим тиском сировину змішують, доводячи його до однорідності (смаку, кольору, жирності).
Після охолодження до 38-42˚С в молоко додають закваску термофільного стрептокока і болгарської палички і квасять, як кисле молоко, резервуарним методом від 5 до 8 годин. В цей час йде утворення щільного згустку. Після закінчення сквашування продукт періодично помішуючи, охолоджують приблизно до 16 градусів.
Охолоджений напій, що має однорідну, в міру в’язку консистенцію, подають на автоматизовану лінію розливу, де його упаковують в порційні тетрапак, поліетиленові пакети або пластикові стакани. Сніжок, як і йогурт, може бути натуральним і солодким.
Для додання напою приємного солодкого смаку в процесі виробництва використовують цукор і ягідні сиропи (малиновий, полуничний, вишневий, смородиновий). Цукор додають в молоко до нагрівання (не більше 7%), а сиропи (10%) – після утворення згустку або в охолоджений продукт.
Упакований для транспортування продукт остаточно остуджують в холодильній камері до температури 4 ± 2 ° C. Напій «Сніжок» розрізняється не тільки за смаком, але і по масовій частці жиру в складі. Найбільш поширений продукт 2,5% жирності. Термін придатності – 5-7 діб. Розшарування в цьому напої не припустимо.
У домашніх умовах «Сніжок» приготувати теж можна. На 1 л молока необхідно близько 100-150 г закваски, яку можна придбати в аптеці.
Спочатку молоко потрібно прокип’ятити, потім охолодити до 40 градусів, додати закваску, перемішати. Ємність накрити і залишити на добу в теплому місці. Потім готовий продукт охолодити в холодильнику протягом 2-3 годин.
За бажанням в напій можна додати «підсолоджувачі». Зберігати домашній «Сніжок» можна не більше трьох діб.
Застосування
Цей кисломолочний напій цілком самодостатній і смачний продукт. Однак його можна використовувати і в кулінарних цілях як відмінний інгредієнт для випічки.
«Сніжок», як і всі кисломолочні продукти, надає тісту м’якість і пишність, з його участю виходять смачні оладки і млинці, заливні пироги.
Крім того, «Сніжок» можна використовувати для приготування смачних і поживних коктейлів – досить збити його в блендері разом з бананом, висівками, корицею або іншими продуктами.
Корисні властивості
«Сніжок» покращує обмін речовин, а тому лікарі і дієтологи рекомендують його хворим на цукровий діабет, людям із зайвою вагою і тим, хто страждає серцево-судинними захворюваннями. Особливий смак і користь продукту забезпечує молочна кислота, яка стимулює дію ферментів травлення, гальмує розвиток шкідливих мікроорганізмів.
При вживанні «Сніжка» їжа засвоюється з найменшою витратою енергії, а це дуже важливо при відновленні сил після фізичних навантажень або ослабленого хворобою організму, тому не випадково напій використовують для харчування хворих.
Продукт містить вітаміни групи В, С, А, Е і Д, а також мікроелементи – натрій, калій, магній, фосфор, залізо.
Протипоказання
Солодкий «Сніжок» протипоказаний при цукровому діабеті і ожирінні. Не рекомендується вживати його і при молочниці.
- Калорійність і харчова цінність напою «Сніжок» 2,5% жирності
- Калорійність – 79 ккал.
- Харчова цінність: білки – 2,5 г, жири – 2,7 г, вуглеводи – 10,8 г
Напій «Сніжок» 2,5% жирності: калорійність на 100 грам – 79 Ккал. Білки, жири, вуглеводи, хімічний склад
Енергетична цінність (калорійність) напою «Сніжок» 2,5% жирності становить 79 ккал на 100 грамів продукту (їстівної частини). Співвідношення білків, жирів і вуглеводів:
Властивість значення
Калорійність, ккал | 79 |
Білки, г | 2,7 |
Вуглеводи, г | 10,8 |
Жири, г | 2,5 |
Калькулятор продукту
Введіть кількість продукту «Напій «Сніжок» 2,5% жирності» для підрахунку його харчової цінності
Властивість Значення % від норми
Калорійність, ккал | 79 | 3.95 |
Білки, г | 2,7 | 1.33 |
Вуглеводи, г | 10,8 | 4 |
Жири, г | 2,5 | 4.55 |
Мікро- та макроелементи в Напій «Сніжок» 2,5% жирності
Напій «Сніжок» 2,5% жирності містить наступні елементи: моно- і дисахариди, НЖК – насичені жирні кислоти, холестерин, зола, вода, органічні кислоти, натрій, калій, фосфор, магній, кальцій, сірка, мідь, алюміній, стронцій, йод, марганець, хром, фтор, молібден, кобальт, селен, олово, цинк, залізо, хлор.
Мікро- та макроелемент Значення
Моно- і дисахариди, м | 10,8 |
НЖК – насичені жирні кислоти, м | 1,5 |
Холестерин, мг | 8 |
Зола, м | 0,7 |
Вода, м | 82,5 |
Органічні кислоти, м | 0,8 |
Натрій, мг | 50 |
Калій, мг | 136 |
Фосфор, мг | 94 |
Магній, мг | 15 |
Кальцій, мг | 121 |
Сірка, мг | 27 |
Мідь, мкг | 12 |
Алюміній, мкг | 50 |
Стронцій, мкг | 17 |
Йод, мкг | 9 |
Марганець, мг | 0,006 |
Хром, мкг | 2 |
Фтор, мкг | 20 |
Молібден, мкг | 5 |
Кобальт, мкг | 0,8 |
Селен, мкг | 2 |
Олово, мкг | 13 |
Цинк, мг | 0,4 |
Залізо, мг | 0,1 |
Хлор, мг | 110 |
Вітаміни в Напій «Сніжок» 2,5% жирності
Напій «Сніжок» 2,5% жирності містить наступні вітаміни: моно- і дисахариди, НЖК – насичені жирні кислоти, холестерин, зола, вода, органічні кислоти, натрій, калій, фосфор, магній, кальцій, сірка, мідь, алюміній, стронцій, йод, марганець, хром, фтор, молібден, кобальт, селен, олово, цинк, залізо, хлор.