Морква по-корейськи: користь і шкода, рецепти в домашніх умовах з фото

Морква по-корейськи – це універсальне блюдо, яке здатне не тільки прикрасити святкове застілля, але і урізноманітнити щоденне меню. Любов до салату (закуски) з заморським ім’ям пояснюється просто – його нескладно приготувати в домашніх умовах, а пряний смак і запах готового блюда не залишає байдужими навіть вибагливих гурманів.
Як не дивно, але цей салат до традиційної корейської кухні не має ніякого відношення. Корейська морква – блюдо родом з колишнього Радянського Союзу, яке близьке до кулінарним пристрастям жителів півострова. У ньому присутні оцет і гострі спеції – улюблені компоненти корейських страв. Рецепт приготування моркви народився у корейців, які волею долі потрапили в Україну.
Знайти початковий рецепт улюбленого, в нашій країні, салату – не представляється можливим, тому у кожної господині він свій. Однак деякі канони залишаються незмінними і пропонований рецепт корейської моркви можна вважати класичним.
Як приготувати морква по-корейськи в домашніх умовах. Покроковий фото рецепт
Рецепт корейської моркви досить простий, а спосіб приготування – швидкий і не витратний. Єдиний недолік – доведеться набратися терпіння і почекати деякий час, поки салат настоїться і буде готовий до вживання.
Складові:
- 500 г сирої моркви,
- 1 цибулина,
- 3 зубці часнику,
- 3 ст. л. рослинного масла,
- 2 ч. л. цукру,
- 1 ч. л. (без гірки) солі,
- 1 ст. л. оцту 9%,
- 1 ч. л. зерен коріандру,
- 1/3 ч. л. меленого перцю.
Приготування:
Крок 1. Насамперед очищаємо моркву, миємо й сушимо паперовим рушником.
Морква для корейського салату вибирайте яскраво-оранжевого кольору – солодку і соковиту.
Крок 2. За допомогою спеціальної терки (в народі її прозвали «корейською») подрібнюємо моркву довгими брусками. Якщо є час – її можна нашаткувати вручну.
Крок 3. Викладаємо моркву в глибоку миску і, перш за все, додаємо оцет 9%.
Столовий оцет можна замінити яблучним або винним.
Крок 4. Моркву можна злегка перемішати. Але я, наприклад, намагаюся зайвий раз її не «травмувати», тому перемішую салат після додавання всіх спецій.
Крок 5. Всипаємо черзі цукор, неповну чайну ложку звичайної (НЕ йодованої!) солі і, не більше третини чайної ложки, чорного свежемолотого перцю.
Крок 6. Цілісні зерна коріандру злегка підсмажуємо на сухій сковороді. Після цього подрібнюємо будь-яким зручним способом – в блендері, в кавомолці або в ступці.
Ступінь помелу (дрібно або крупно) регулюйте самі, як вам подобається.
Крок 7. Готову спецію додаємо в моркву.
Крок 8. Цибулину очищаємо і нарізаємо великими кільцями або кубиками. У сотейнику або сковорідці розігріваємо 20 мл рослинного масла і обсмажуємо цибулю до злегка золотистого кольору.
Крок 9. Обсмажену цибулю, як правило, в корейську моркву не додається.
Нам знадобиться тільки масло, яким цибулю «віддав» свій смак і аромат.
За допомогою сита проціджуємо масло прямо в миску з морквою, а цибулю викидаємо.
Крок 10. Залишається додати часник. Морква по-корейськи славиться своєю насиченою гостротою та пікантністю, де цей інгредієнт відіграє не останню роль.
Досить буде двох-трьох невеликих зубчиків, які пропустимо через часниковий прес.
Крок 11. Тепер, коли ми додали всі потрібні спеції, дуже акуратно перемішуємо моркву руками.
Ні в якому разі не мніть її! Адже нам важливо, щоб готова морква залишалася соковитою і пружною.
Ну от і все. Морква по-корейськи МАЙЖЕ готова!
Чому «майже»? Моркві потрібно час, щоб насититися всім тим ароматом спецій, якими встигла наповнитися наша кухня в процесі приготування. Тому, відправляємо її настоюватися в холодильник (обов’язково в щільно закритому посуді) не менше, ніж на 3-5 годин.
Корейська морква: користь і шкода
В користь моркви ніхто не сумнівається, і навіть дитина скаже, що корисніше коренеплоду важко знайти. Однак це твердження багато скептиків ставлять під сумнів, якщо говорять про моркву по-корейськи.
А між тим, нападки на блюдо абсолютно безпідставні. Доведено, що помірна кількість спецій і приправ, що містяться в салаті, плюс вітамінний комплекс моркви – відмінний засіб, яке зміцнює стінки судин і благотворно впливають на процес травлення. Якщо у вас немає проблем з шлунково-кишковим трактом – сміливо включайте це блюдо в свій раціон харчування.
Невисока калорійність корейського салату (232,5 ккал; БЖУ – 0,9 / 23,5 / 4,8) – це тільки одна сторона медалі, яка приваблює тих, хто бореться з зайвими кілограмами.
Однак, дієтологи не рекомендують вживати його для схуднення, так як деякі інгредієнти рецепту в цьому випадку не можна однозначно назвати корисними.
Крім того, корейська морква сприяє активному виділенню шлункового соку, а це підвищує апетит і загрожує переїданням.
Морква по-корейськи
Дивно, що на сторінках «Чарівної Єди» до сих пір немає моркви по-корейськи! Популярний рецепт, тим більше перед святами, варто смачно приготувати, детально сфотографувати і ретельно описати, а потім акуратно викласти для загальної користі. Що ми з задоволенням і робимо.
Чи знаєте ви, що морква по-корейськи не має ніякого відношення до Кореї? З’явилося блюдо завдяки корейцям, що проживають в колишньому Радянському Союзі. Вони замінили важкодоступну в той час пекінську капусту на дешеву моркву і придумали так звану «корейську заправку». З тих пір закуска з корейської моркви не тільки прижилася як економне буденне блюдо – вона прописалася і в меню для святкових столів!
Морквину по-корейськи можна купити в магазині, на ринку, але краще все ж приготувати самостійно. Так ви і гостроту відрегулюєте на свій смак, і будете впевнені в якості та свіжості продукту.
до змісту ↑
Як замаринувати морква по-корейськи в домашніх умовах?
Найпростіший рецепт передбачає використання готової пакетованої приправи, яку можна купити в будь-якому відділі спецій. Тут все максимально просто. Терту моркву потрібно посипати приправами з пакетика, заправити цукром, олією і оцтом, а потім почекати пару годин, поки настоїться. Як правило, пакетик розрахований на 1 кг овочів, а інструкція детально розписана на упаковці.
Якщо ви, як і я, звикли все робити своїми руками і не довіряєте сумнівним «ешкам» в складі продуктів, приготуйте моркву по-корейськи самі, в домашніх умовах, – справжній рецепт без приправи в пакетиках, тільки з додаванням меленого коріандру, часнику і перцю. У підсумку вийде дуже смачна корейська морква, як на ринку. Вона соковита, з приємним ароматом часнику, з’їдається швидко, так що готуйте відразу подвійну або потрійну порцію!
до змісту ↑
Корисні поради
- Коріандр найкраще використовувати в зернах, він більш ароматний, ніж мелений. Подрібнити зерна можна в ступці, кавомолці або в мельниці.
- Для заправки використовується 9% оцет. Замість нього можна взяти 6% столовий, винний або яблучний оцет. Кількість вільно регулюється за смаком.
- Масло підійде не тільки соняшникова, але і кукурудзяна. Якщо його попередньо прогріти, то смак спецій розкриється повною мірою.
- Класичний рецепт моркви по-корейськи включає мінімум інгредієнтів, він стане базою для ваших кулінарних експериментів. При бажанні ви завжди зможете відрегулювати гостроту, додати додаткові інгредієнти, наприклад, соєвий соус і кунжут, підсушений на сухій сковороді.
- На основі базового рецепту готується велика кількість салатів і закусок, наприклад, свинячі вушка по-корейськи:
до змісту ↑
Мінімальний час приготування – 3-4 години. Бажано витримати закуску в холодильнику всю ніч, на наступний день вона стане більш соковитою і насиченою за смаком.
Загальний час приготування 4 години
Час приготування: 15 хвилин
Вихід: 4 порції
Складові
- морква – 500 г
- 9% оцет – 1 ст. л.
- цукор – 2 ч. л.
- сіль – 0,5 ч. л.
- рослинне масло – 3 ст. л.
- ріпчаста цибуля великий – 2 шт.
- коріандр в зернах – 1 ч. л.
- часник – 3-4 зуб.
- мелений червоний перець – 1/3 ч. л. або за смаком
до змісту ↑
великі фото
маленькі фото
Для маринування найкраще підходить соковита і солодка морква. Коренеплоди я очистила і подрібнила на спеціальній «корейській» тертці, відразу викладаючи в глибоку миску (підійде будь-яка емальована або скляна посуд). Щоб смужки вийшли акуратними і довгими, терти потрібно вздовж овоча, у напрямку зверху вниз. Бажано вибирати велику або середню за розміром моркву, тоді процес буде проходити швидше.
У миску до тертої моркви я додала цукор, сіль і столовий оцет (пропорції можете регулювати за смаком), все перемішала і залишила маринуватися на 1 годину при кімнатній температурі. За цей час овочі дадуть багато власного соку.
Далі потрібно обсмажити зерна коріандру, щоб вони краще розкрили свій чудовий аромат. Я посушила їх на сухій сковороді буквально 1 хвилину, помішуючи. А потім пересипала в ступку і розтерла товкачем, вийшов порошок, я ним заправила моркву. Звичайно ж, ви можете використовувати мелений коріандр, але зерна мають більш насиченим смаком і ароматом, тому рекомендую використовувати саме їх.
Щоб ароматизувати масло, я розігріла його в сковороді і обсмажила 2 крупно нарізані цибулини. Готувала до тих пір, поки цибуля не став впевненого золотистого кольору.
Смажену цибулю викинула (він не знадобиться) і залила моркву гарячим маслом, перемішала. Залишилося додати гострий червоний перець і часник, пропущений через прес – їх кількість регулюйте на свій смак.
Готова закуска повинна настоятися мінімум 3 години в холодильнику, на наступний день вона стане ще смачнішою.
Можете просто накрити зверху тарілкою або розкласти моркву по чистим баночках, де вона буде зберігатися до святкового застілля. Закуска виходить пряною, в міру гострою, можна подавати окремо, а також використовувати як інгредієнт для приготування салатів та інших страв. Смачного!
Морква по-корейськи – корисні властивості і шкода
Морква по-корейськи розробили самостійно ще в СРСР. За основу взяли блюдо «кімчхи» родом з Кореї. У той час пекінська капуста, що лежить в основі салату, була відсутня в продажу, білокачанна не підійшла зовсім. Тоді було запропоновано використовувати для страви моркву.
Загальний опис
Морква по-корейськи – це найпопулярніше в Україні блюдо, яке має східноазійське коріння. У неї не тільки хороші смакові якості, також вона містить багато корисних речовин.
Морква не піддається термообробці, для приготування досить взяти свіжий коренеплід, натерти на тертці і перемішати з маринадом. Маринад містить соняшникову олію і різноманітні спеції. Вибір масла індивідуальний.
Через деякий час виходить салат, трохи гострий на смак. Українському рецептом страви немає аналогів.
Харчова цінність та склад
Склад:
- Морква сира – 1 кг
Маринад:
- Часник – 1 середня головка
- Цукор – 1 ст. л.
- Оцет – 4 ст. л.
- Перець чорний – 1 ч. л.
- Рослинна олія – 5 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
Харчова цінність на 100 грам страви:
Речовина | Кількість грам |
Дисахариди і Моносахариди | 5,3 г |
Білки | 1,2 г |
Вуглеводи | 9 г |
Жири | 8,2 г |
Вода | 75,3 г |
Харчові волокна | 4,8 г |
Жирні кислоти (насичені) | 0,66 г |
Жирні кислоти (ненасичені) | 0,004 г |
Зола | 1,1 г |
Крохмаль | 1,1 г |
Калорії | 12,6 кКал |
Користь страви
Дане блюдо зберігає всі корисні властивості, адже при приготуванні повністю відсутня термообробка. Морква по-корейськи носить в собі безліч вітамінів і мінеральних речовин, але це не єдина позитивна якість.
- Система ШКТ. Нормалізує роботу кишечника, прискорює метаболізм і підвищує апетит. Ідеально підійде людині, яка страждає запорами.
- Зір. Морква містить каротин, що покращує зір. Показаний до застосування працівникам офісів, які проводять більшу частину дня перед комп’ютером і тим, чия діяльність пов’язана з напругою очей.
- Судинні захворювання. Попереджає захворювання серця і судин. У складі присутні вітаміни В-групи. Містить вітамін PP, що розширює судини.
- Профілактика ГРЗ. Допомагає уникнути сезонної застуди завдяки присутності часнику в складі.
- Зуби і шкіра. Дарує шкірі здоровий колір і зміцнює зуби.
- Дієта. Для тих, хто дотримується обмеженого харчування, морква незамінна. Її калорійність низька, а вміст клітковини значне. При дотриманні морквяної дієти можна втратити 5 кілограм за 10 днів.
Крім цього, страва має сечогінні і жовчогінні властивості, хороший антисептик і допомагає в боротьбі з різними вірусами. Морква по-корейськи здатна відновити обмін речовин, під час застуди застосовується як відхаркувальний засіб. Допомагає в боротьбі з гельмінтозом.
Шкода і протипоказання
Закуска з коренеплоду рекомендована не всім, для окремої групи людей буде небезпечний прийом гострого ласощі.
Морква по-корейськи протипоказана:
- Вагітним. У період виношування дитини, є ймовірність порушення функцій органів шлунково-кишкового тракту.
- Лактація. Все, що з’їдає годує жінка, йде в молоко. Часник здатний негативно впливати на його смак і якість.
- Гастрит і виразкові хвороби. Гостре блюдо здатне дратувати і без того слабкі слизові оболонки шлунка і кишечника, підвищує секрецію шлункового соку.
- Дитячий вік. Вживання в малолітньому віці вкрай небажано, зважаючи на не до кінця сформовану травну систему.
- Алергія. Людям, схильним до алергічних реакцій, не варто експериментувати з цим продуктом, тобто можна виключно маленькими порціями.
Під час дієти для схуднення, захоплюватися морквою не варто. Цукор в складі може погано позначитися на результаті. Цукровий діабет також відноситься до протипоказань.
Закуска добре поєднується з м’ясом та іншими білковими продуктами, завдяки їм харчування буде збалансованим.
Не слід купувати продукт в гастрономічному відділі супермаркету або десь ще, краще і безпечніше буде з’їсти салат, приготований власноруч.
Протипоказаний продукт при надлишку вітаміну А в організмі. Виявляється пожовтінням п’ят і долонь. Більшою мірою, хвороба вражає дітей.
Приготування
Єдиного правильного способу приготування немає, рецептів безліч і всі вони різноманітні. У них різні приправи і спеції, пропорції інгредієнтів. Їх смакові якості, відповідно, відмінні одна від одної.
Салат може вживатися як самостійне блюдо, але при бажанні можна додати в нього деякі продукти. До таких відносяться огірки, червона риба, м’ясо, кальмари і інші.
Для приготування знадобиться:
- Морква – 500 грам.
- Столовий оцет – 1 ст. л.
- Соняшникова олія – 3 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 2 штуки.
- Перець червоний мелений – до душі.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Коріандр – 1 ч. л.
- Часник – 4 зубчики.
Для приготування краще підходить соковита, солодка морква. Коренеплоди ретельно очищаються, натираються на спеціалізованій тертці і перекладаються в глибоку миску зі скла. Терти необхідно уздовж овоча, це зробить смужки більш видовженими. Прискорити процес допоможе натирання більших плодів.
- Крок 1. У першу чергу, в миску до тертої моркви слід додати сіль, столовий оцет і цукор (пропорції інгредієнтів можуть бути індивідуальні, залежно від смаків). Змішуємо і залишаємо маринуватися на годину (при кімнатній температурі). За цей проміжок часу морква виділить сік.
- Крок 2. Для отримання насиченого аромату, зерна коріандру обсмажуються на сковороді протягом 1-2 хвилин, далі розтираються в ступці. Можна також використовувати мелений коріандр, куплений у магазині. Його запах більш яскравий, ніж у зробленого самостійно.
- Крок 3. Щоб ароматизувати соняшникову олію знадобиться ріпчаста цибуля. Масло заливається в сковороду, ставиться на плиту і розігрівається. Потім в нього опускається цибуля і смажиться до появи золотистої скоринки.
- Крок 4. Після обсмажування цибулю потрібно прибрати, в салаті він не знадобиться. Гаряче масло залити в моркву і перемішати.
- Крок 5. Часник і червоний перець пропустити через прес і додати в салат — розраховувати пропорції інгредієнтів можна, виходячи з власних смакових уподобань.
- Крок 6. Закуска майже готова. Залишилося відправити її в холодильник і дати настоятися як мінімум 3 години (для поліпшення смакових якостей, краще витримати більш тривалий час).
Також можна просто розкласти салат по банках за принципом домашніх заготовок, накрити щільними кришками і поставити в холодильник. Такі умови дозволять йому не псуватися місяцями.
Закуска має в міру гострий, пряний смак. Підійде для свят, бенкетів та просто для перекусу.
Їсти страву можна в чистому вигляді (без усіляких добавок), а можна використовувати його в якості інгредієнта для різноманітних салатів.
Аналізуючи блюдо, можна визначити, що воно досить корисно за умови його правильного приготування та використання з урахуванням протипоказань.
Морква по-корейськи в системі дієтичного харчування
Овочі
Морква є низькокалорійним коренеплодом, який часто застосовується тими, хто дотримується дієти або веде здоровий спосіб життя. Користь цього овоча обумовлена наявністю великої кількості клітковини, яка виводить токсини з організму.
Морква містить багато вітамінів і мікроелементів, які необхідні для нормального функціонування багатьох внутрішніх органів і систем. При цьому поживність овоча зовсім невелика і складає всього 40 калорій на 100 грам.
Калорійність моркви по-корейськи трохи більше за рахунок додавання рослинного масла, проте це не заважає зберегти всі корисні властивості овоча. Крім цього, обов’язковими компонентами моркви по-корейськи є приправи, оцет, сіль, ріпчаста цибуля.
Морква по-корейськи досить корисна для організму:
- Користь овоча очевидна для тих, хто сидить на дієті. Завдяки вмісту великої кількості клітковини в своєму складі і низької калорійності продукт можна включати в раціон при схудненні. Ті, хто дотримується морквяної дієти, можуть розраховувати на втрату до 5 кг за 10 днів.
- Грубі волокна в овочі допомагають впоратися з проблемою запорів і нормалізувати функціонування органів травного тракту. Морква по-корейськи покращує апетит, прискорює метаболізм.
- Каротин покращує гостроту зору і рекомендується до вживання тим, чия робота пов’язана з постійним навантаженням на орган зору.
- Присутність вітамінів групи В покращує стан судин і капілярів.
- Вітамін РР має судинорозширювальну властивість.
- Завдяки присутності в салаті часнику морква по-корейськи рекомендована до вживання в період простудних захворювань.
- Морква по-корейськи допомагає боротися з гельмінтами, має жовчогінну, антисептичну, противірусну, відхаркувальну та сечогінну дію, нормалізує обмін речовин.
- Цей овоч благотворно впливає на стан шкіри, зубів.
Незважаючи на всі цілющі властивості, у цього продукту є і протипоказання, ігнорування яких може завдати шкоди організму.
Морква по-корейськи шкідлива для тих, хто страждає на цукровий діабет.
Крім того, цей продукт не варто вживати людям з проблемами в роботі печінки, підшлункової, шлунка, нирок. Вживання салату може завдати шкоди дітям і жінкам у положенні.
Існує багато рецептів, в яких використовується морква по-корейськи. Вони можуть бути використані тими, хто стежить за своєю фігурою і дотримується здорового способу життя.
У цьому рецепті найчастіше використовуються відварені або мариновані гриби шиітаке, шампіньйони, опеньки. Калорійність такого блюда становить 71 кілокалорій на 100 грамів продукту.
Для приготування моркви по-корейськи з грибами знадобиться:
- 2 морквини;
- 1 ч. л. цукру;
- 1 ч. л. оцту;
- 2 ст. л. рослинного масла;
- 3 зубчики часнику;
- 80 г маринованих грибів;
- морська сіль, мелений чорний і червоний перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Свіжу моркву натирають за допомогою спеціальної терки і укладають в емальовану ємність.
- Овоч слід посолити, посипати цукром, додати оцет.
- Моркву треба злегка прим’яти руками, щоб почав виділятися сік і рівномірно розподілився маринад. Накрити кришкою і поставити в прохолодному місці на чверть години.
- Посипати салат перцем і ретельно перемішати.
- Рослинна олія підігрівається практично до кипіння, проте не повинно закипіти. Після чого його треба відразу вилити в салат.
- Все ретельно перемішується.
- Після охолодження олії слід додати пропущений через прес часник і мариновані гриби.
- Салат зберігається в холодильнику до двох тижнів.
Для приготування салату з моркви і спаржі знадобиться:
- 1 пакет сухої соєвої спаржі;
- 1,5 кг моркви;
- 1 ріпчаста цибулина;
- по 1 ч. л. червоного, чорного меленого перцю;
- 4 ч. л. меленого коріандру;
- 1 ст. л. соєвого соусу;
- 100 мл рослинного масла;
- 5 зубчиків часнику;
- есенція 70% – 2 ст. л.;
- сіль, цукор за смаком.
Спосіб приготування:
- Пакет спаржі замочити в теплій підсоленій воді. Час замочування становить 1,5 години.
- Почистити і нашаткувати моркву за допомогою спеціальної терки або гострого ножа.
- Порізаний овоч перекласти в широку ємність, додати сіль, цукор, есенцію. Злегка пом’яти руками до появи соку, поставити на 15 хвилин у прохолодне місце.
- Дрібно посікти цибулину, обсмажити на добре розігрітій олії.
- Після того, як цибуля обжариться, до неї слід додати коріандр, перець, часник і порізану спаржу.
- Перемішати, додати соєвий соус і прожарити протягом 1 хвилини.
- Все висипати в морквину, ретельно перемішати і поставити в холодильник для охолодження.
Для приготування страви знадобиться:
- 400 г моркви;
- 1 ріпчаста цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- 50 мл рослинного масла;
- 2 ст. л. 9% -го оцту;
- ¼ ч. л. коріандру;
- щіпка цукру;
- чорний і червоний мелений перець за смаком;
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Моркву почистити, вимити і нарізати за допомогою спеціальної терки або використовуючи гострий ніж.
- Часник треба очистити і дрібно нарізати.
- Коріандр розчавити широкою частиною ножа на дошці.
- Додати до моркви перець, коріандр, сіль, цукор, часник. Можна використовувати спеціальну приправу для моркви по-корейськи.
- Дрібно нарізати цибулю і обсмажити на сковороді до коричневого кольору. Потім викинути цибулю, а гарячим рослинним маслом полити моркву.
- Додати оцет, все ретельно перемішати.
Морква по-корейськи є низькокалорійним продуктом, який допоможе надовго втамувати голод і не заподіяти шкоди фігурі.
Історія однієї з наших читачок Аліни:
Особливо пригнічує мене моя вага. Я сильно набрала, після вагітності важила як 3 сумоїста разом, а саме 92 кг при зрості 165 см. Думала, живіт зійде після пологів, але немає, навпаки, стала набирати вагу.
Як впоратися з перебудовою гормонального фону і ожирінням? Але ж нічого так не спотворює або молодить людину, як його фігура. У свої 20 років я вперше дізналася, що повних дівчат називають «ЖІНКА», і що «таких розмірів не шили».
Далі в 29 років розлучення з чоловіком і депресія …
Але що зробити, щоб схуднути? Операція лазерна ліпосакція? Дізнавалася – не менш 5 тисяч доларів. Апаратні процедури – LPG-масаж, кавітація, RF-ліфтинг, міостимуляція? Трохи доступніше – курс коштує від 80 тисяч гривень з консультантом дієтологом. Можна, звичайно, намагатися бігати на біговій доріжці до нестями.
І коли на все це час знайти? Та й все одно дуже дорого. Особливо зараз. Тому для себе я вибрала інший спосіб …
Морква по-корейськи в домашніх умовах з приправою
Багато моркви по-корейськи купують готову в магазинах, але її запросто можна приготувати вдома, без особливих витрат. Адже в магазинну найчастіше додають безліч різних консервантів і підсилювачів смаку, набагато смачніше і корисніше буде приготована вдома, вашими руками. Головне – мати спеціальну терку, а в рецепт можна додавати і нові інгредієнти на ваш розсуд.
Як ви вже зрозуміли, у нас сьогодні морква по-корейськи в домашніх умовах з приправою – смачно і корисно, швидко і просто. Подивіться: корисні властивості моркви і протипоказання для здоров’я.
Морква по-корейськи, рецепт №1
- 1 кг молоденької моркви;
- Одна головка часнику;
- Оцет столовий – 4 ложки;
- Олія соняшникова – 100 мл;
- Цукор – 3 повні ложки;
- Коріандр, сіль і перець за смаком.
Моркву ретельно промити під проточною водою, видалити верхній шар і пропустити через спеціальну морквяну терку. До овочу додати цукор, оцет і подрібнений пресом часник. Солимо, перчимо і додаємо коріандр за смаком, комусь подобається більше, а хтось віддає перевагу поменше спецій. Можна ще додати червоного гострого перчика. Пробуйте і вирішуйте самі. Отриману моркву укласти в судок, закрити і поставити в холодильник просочуватися на пару годин.
Морква по-корейськи, рецепт №2
- Морква 1 кг
- Цукор 2 ложки з гіркою
- Часник 5 зубків
- Рослинна олія (краще без запаху) 5 ложок
- Сіль 1 повна ложка
- Перець чилі один стручок
- Оцет винний 2 ложки
- Приправа (для корейської моркви)
Коренеплід очищаємо і пропускаємо через тертку для корейської моркви. У разі якщо хочемо приготувати, а в наявності немає такої тертки, не біда, можна її подрібнити й вручну. Готовий овоч полити оцтом, перемішати з подрібненим часником (можна використовувати ступку). Розігріваємо олію, висипаємо коріандр, приправу, дрібно нарізаний перець. Тримаємо на вогні хвилини три, висипаємо сіль і цукор, ще хвилинку-другу й заливаємо моркву. Залишаємо маринуватися на 5-6 годин.
Корейська морква з приправою, рецепт № 3
- 2 великі морквини
- Оцет столовий 9% 3 десертні ложки
- 3 зубчики часнику
- Соняшникова олія 2 ложки
- Приправа магазинна для корейських страв
Моркву соковиту і красивого яскравого кольору подрібнюємо, звичайно, на якій тертці, додаємо до неї часник, пропущений через часникову давилку. Додаємо 1.5 ложки приправи, сіль додавати не будемо, вона вже є в приправі, але це теж на смак, ви можете, спробувавши, потім додати. Масло розігріваємо з оцтом і вилити гарячим на овоч. Перемішуємо й залишаємо на холоді до півгодини.
Декілька порад
- Щоб отримати смачну моркву, віддайте перевагу кунжутному маслу.
- Найкраще використовувати тертку для корейської моркви, так вона буде нарізана тоненько, що дає можливість їй добре просочитися.
- Покращує смак кунжут, його можна попередньо обсмажити на порожній сковороді й додати в готову страву.
- Обов’язково додавайте коріандр, це суттєво покращує смакові якості закуски.
Ми розповіли, як приготувати моркву по-корейськи в домашніх умовах, смачну і корисну, пригощайте домочадців!
Подивіться ще, як приготувати смачний і корисний домашній майонез, рецепт з фото крок за кроком.
Морква по-корейськи в ЗСЖ-інтерпретації
Ділюся сьогодні здоровим рецептом маринованої моркви. Він дуже схожий на моркву по-корейськи, але більш простий і в ньому відсутні шкідливі компоненти. Коротше, така собі ЗСЖ-адаптація моркви по-корейськи для ледачих раціональних.
Морква – овоч надзвичайно корисний. Містить велику кількість клітковини, вітамінів, каротину. Пригнічує патогенну мікрофлору, активує внутрішньоклітинні окислювально-відновні процеси. Навіть входить у список антиракових продуктів. Є його потрібно якомога частіше, причому для оздоровчого ефекту важливо їсти в сирому вигляді, без термообробки.
У мого чоловіка шлунок важко перетравлює сиру моркву. Тому я, звичайно, тру її в салати (кабачковий, капустяний), але в невеликих кількостях.
А ось мариновану за моїм рецептом моркву він їсть без проблем і з великим задоволенням. Вона виходить дуже соковитою, смачною і, за рахунок ферментації, легше засвоюється.
У ЗСЖ-варіант моркви по-корейськи входять наступні інгредієнти:
- морква (5-7 штук в залежності від розміру);
- цибуля ріпчаста (1 штука середнього розміру);
- часник (1 малесенький зубок, чисто для запаху);
- коріандр мелений (1 щіпка);
- лимон (1 штука) – замість використовуваного в народі шкідливого оцту;
- мед (1 ложка) – замість цукру;
- оливкова олія першого віджиму (1 ложка);
- сіль (1 щіпка). Перець я не кладу, але ви можете покласти.
Тертку я використовую традиційну – з нею чудово виходить. Спеціальної, корейської, що надає моркві особливу форму, у мене немає і купувати я не збираюся. Не люблю заповнювати будинок зайвими речами.
Спосіб приготування дуже простий – як і всі мої рецепти. Якщо пам’ятаєте, навіть рубрика так називається – “Готуємо гранично просто”.
Морква помити, почистити. Якщо морква молода і шкурка тонка, можна не чистити, так навіть корисніше (читала у Шаталової Галини Сергіївни), натерти на крупній тертці.
У мене, до речі, традиційна терка дуже зручна, з ємністю для натертого – люблю її. Купила якось в IKEA і з тих пір радію-ненарадуюсь.
Цибулю і часник очистити і натерти туди ж.
Видавити з лимона сік. Якщо вам, як і мені, лінь використовувати спеціальне пристосування для видавлювання соку з одного лимона, то можете робити як я – користуватися виделкою.
Розрізаєте лимон на дві половинки, а потім, тримаючи половинку над мискою з блюдом, встромляєте в м’якоть вилку і провертаєте кілька разів – як за годинниковою стрілкою, так і проти годинникової стрілки. Сік оперативно стікає в миску. Наостанок здавлюєте половинку лимона, щоб віджати останні краплі. Дуже простий і ефективний спосіб. Я запозичила його у Юлії Висоцької.
Якщо робити як я – віджимати прямо в миску зі стравою, то потрібно потім витягнути виделкою впали зернятка. Якщо вам не складно мити додатковий посуд, то відіжміть лимон над чашкою або блюдцем, а потім перелийте сік.
Отриманий лимонний сік, а також інші інгредієнти (мед, коріандр, сіль, оливкова олія) додати до моркви, цибулі і часнику.
Все перемішати і поставити в холодильник на пару годин. Після закінчення цього часу морква замаринована, можна насолоджуватися!
Я, звичайно, приблизно чверть з’їдаю не чекаючи ферментації – треба ж спробувати. Але через пару годин дійсно смачніше. І, кажуть, корисніше за рахунок ферментації. Якщо хтось знає наукові факти про цю саму ферментацію – напишіть, будь ласка, цікаво знать.
Морква за цим рецептом смачна і на другий день. Що з нею відбувається на третій – не можу знати. У нашій родині вона довше другого дня жодного разу в житті не доживала – дуже швидко з’їдаємо.
Якщо хтось пробував подібне блюдо на третій день – запрошую в коменти. Та й взагалі – пишіть більше, обожнюю ваші коментарі!
Морква по-корейськи: вміст корисних речовин, користь і шкода, властивості
Харчова цінність | вітаміни | Мінеральні речовини
Скільки коштує морква по-корейськи (середня ціна за 1 кг.)?
Київ і Київська область.
87 грн.
Морква по-корейськи стала такою ж популярною і улюбленою стравою, як, наприклад, квашена капуста. Без цього яскравого пряного салату часом напевно не можна приготувати деякі інші страви, до складу яких обов’язково входять тонкі довгі соломки соковитого коренеплоду.
Взагалі морква по-корейськи виникла з традиційної корейської страви під назвою кімчі або капуста з прянощами. За часів СРСР пекінську капусту, яка була потрібна за рецептом, дістати було досить складно, тому в блюдо почали додавати моркву. Що цікаво, в такому виконанні блюдо сподобалося нашим людям, і морква повністю витіснила капусту.
Морква по-корейськи одні вважають салатом, інші – закускою, а хтось приправою, але як би там не було, це блюдо з властивою йому гостротою й пікантністю в нашій країні користується стабільним попитом.
Придбати цей продукт можна в будь-якому магазині, але більшість господинь вважають за краще готувати моркву по-корейськи самостійно – досить запастися необхідним набором приправ і спецій.
Калорійність моркви по-корейськи становить приблизно 112,6 ккал на сто грамів готового продукту.
До складу цієї страви входить певна кількість правильно підібраних компонентів. Зрозуміло, що найголовнішим з них є морква.
При приготуванні моркви по-корейськи краще вибирати коренеплоди середнього розміру, адже саме вони не тільки володіють необхідною соковитістю, а й містять у собі масу корисних речовин.
Очищена морква нарізається довгою тонкою соломкою за допомогою ножа або спеціальної терки, а потім змішується з необхідними приправами і рослинним маслом.
До основних прянощів, які входять до складу моркви по-корейськи, відносяться часник, мелений чорний і червоний перець, подрібнене насіння коріандру, сіль, цукор, оцет.
Рослинну олію можна вибрати на свій розсуд, а кількість цукрового піску регулюється також за смаком.
Крім того, до готового блюда нерідко додають і інші продукти, які надають моркві по-корейськи новий смак і особливу пікантність: гриби, баклажани, цибулю та багато інших.
Користь моркви по-корейськи
Корисні властивості свіжого помаранчевого коренеплоду відомі кожному, а от чи є користь у моркви по-корейськи? Без сумніву.
Виявляється, дане блюдо сприяє поліпшенню процесу травлення за рахунок того, що являє собою досить гостру закуску. Воно допомагає виділенню шлункового соку, тим самим посилюючи апетит.
Крім того, при регулярному вживанні невеликої кількості цього продукту зміцнюються стінки судин.
Користь моркви по-корейськи також ховається в рецептурі приготування цієї страви, при якій зберігаються важливі для нас речовини, зокрема, вітаміни. Наприклад, вітамін С необхідний нашому організму для нормального стану великих судин. Вітамін В благотворно впливає на здоров’я капілярів, а вітамін РР відомий своїм судинорозширювальним дією.
Рецепт моркви по-корейськи в домашніх умовах своїми руками
Рецепт приготування моркви по-корейськи в домашніх умовах є в кожній родині, тому його легко зробити декількома способами, зберігши всі вітаміни і мінерали.
Основа для помаранчевого ласощі однакова, але саме блюдо може відрізнятися букетом спецій, пропорціями різних інгредієнтів і способами обробки рослинного масла.
Для того, щоб підібрати власний рецепт моркви по-корейськи, можна спробувати приготувати кілька варіантів страви, а потім вибрати ідеальний варіант. У кожної людини є власний рецепт моркви, оскільки один любить гостріше, а інший просить додати більше солі або оцту.
Можна підібрати саме той корейський салат, який припаде до смаку всім членам сім’ї, варіюючи кількістю оцту і складом спецій. Просто потрібно час від часу пробувати моркву і додавати той інгредієнт, якого бракує.
Кухарі настійно рекомендують класти мінімум приправ, а потім потроху довести їх склад до бажаного результату.
Користь і шкода моркви по-корейськи
У Кореї не вийде відшукати рецепт салату по-корейськи, оскільки він був придуманий кухарями Союзу. Ця страва стало варіантом корейської капусти кимчи, але пекінська капуста в ньому була замінена морквою. Свою назву блюдо отримало невипадково: їм торгували на ринку корейці, які вирощують овочі на полях. Воно є рекордсменом за вмістом вітаміну А.
Інгредієнти для салату
Особливо важливо те, що салат, приготований у домашніх умовах, буде набагато корисніше, ніж магазинний варіант, оскільки в ньому немає глутамату натрію. Блюдо має дивний смак, але воно висококалорійне (112 кілокалорій на сто грам) і містить в собі грубі волокна клітковини.
До позитивних сторін салату відноситься те, що він дозволяє стимулювати роботу кишечника. Якщо систематично вживати в їжу по сто грам закуски, можна позбутися від запорів хронічного типу і зайвої ваги, нейтралізувати вільні радикали і знизити ризик виникнення онкологічних захворювань.
Морква, що міститься в вищевказаному блюді, в тандемі з рослинним маслом дозволяє зміцнити зір і опорно-руховий апарат людини, вивести з організму токсичні речовини і зайвий холестерин, розбавити кров і знизити стрімке старіння клітин тіла.
Не всім смачний рецепт буде корисний однаково, оскільки він калорійний і гострий, а ще містить багато рослинних жирів. Не варто приймати в їжу моркву, якщо у людини є:
- запальні процеси в шлунково-кишковому тракті;
- гастрит;
- виразка;
- запальні процеси в товстому або тонкому кишечнику;
- дитячий вік, коли неможливо переварити моркву;
- проблеми з засвоєнням або надлишком каротину.
Особливості приготування моркви по-корейськи
Спеціальна терка для приготування салату по-корейськи
Технологія приготування проста, але заздалегідь доведеться придбати спеціальну терку або овочечистку, оскільки натерта на звичайній крупній тертці морква не буде виглядати презентабельно. Не вийде такий насичений смак, як у оригінального блюда, якщо брати тонкі коренеплоди.
У рецепті моркви по-корейськи заважати натерту моркву потрібно виконуючи всі запобіжні заходи, тобто, надівши гігієнічні рукавички. Перемішувати масу слід акуратно, не натискаючи на неї, оскільки така морква може втратити всю свою соковитість. Перемішувати салат необхідно до тих пір, поки на його поверхні не виявиться кристалів солі або цукру.
У салат можна додавати тільки спеціальні перевірені приправи для маринованої моркви по-корейськи, винний або яблучний оцет, обсмажені насіння льону або кунжуту і якісний соєвий соус. Коріандр доведеться придбати в насінні, а потім розтовкти в ступці товкачиком самостійно. Відмінно підійде для подрібнення насіння кавомолка.
Не варто використовувати в рецепті неочищену соняшникову олію, оскільки морква придбає неприємну гірчинку.
Підійде для приготування гостренького блюда кукурудзяна рафінована олія, яке теж можна нагрівати. Терміни маринування моркви зі спеціями не встановлені, тому кожна господиня визначає їх дослідним шляхом. Мінімальний термін маринування становить два або чотири години, але для того, щоб вийшло дуже смачне блюдо, доведеться зберігати його в холодильнику з вечора до ранку.
Магазинний рецепт корейської моркви
Рецепт моркви по-корейськи в домашніх умовах може максимально бути схожим на той салат, який реалізується в магазині в пластикових відрах. Для цього слід запастися кілограмом моркви, чотирма великими зубцями часнику, чайною ложкою паприки, третьою чайної ложки гострого червоного перцю, двома чайними ложками коріандру, двома столовими ложками цукрового піску, половиною столової ложки солі, ста грамами очищеного рослинного масла, трьома з половиною ложками оцту (9%).
Після того, як морква буде натерта в широку миску, в неї додаються сіль і цукор (півтори столові ложки). Цукровий пісок, зазначений в рецепті, слід додавати поступово, оскільки солодкість коренеплоду залежить від його сорту.
Багато що залежить і від приправи, яку варто підбирати строго індивідуально. Наприклад, коріандр для страви рекомендується брати в зернах, а потім власноруч подрібнювати його в ступці товкачиком.
Мелені самостійно спеції мають унікальний смак і аромат в порівнянні з готовими аналогами.
Посипати терту моркву спеціями слід акуратно, регулюючи їх кількість, відповідно до особистого смаку. Особливо це стосується гострого перцю, оскільки саме він регулює гостроту всього страви.
Всю масу акуратно перемішуємо, поки вона не прийме однорідний відтінок, а потім туди додаємо часникову масу, натерту на самій дрібній тертці. Оцет і рослинне масло додаються в самому кінці, причому обидва компоненти потрібно змішувати в окремому посуді.
Рідкі інгредієнти варто акуратно розподілити по поверхні салату.
Від ретельності перемішування інгредієнтів буде залежати те, наскільки смачним буде блюдо в кінці приготування. Це робиться для того, щоб морква увібрала весь спектр ароматів і придбала унікальний смак, причому блюдо можна вживати в їжу відразу ж після приготування.
Як уже згадувалося вище, завжди краще готувати моркву по-корейськи заздалегідь, оскільки після того, як вона постоїть в контейнері в холодильнику, вона промаринується і стане ще смачніше.
Морква по-корейськи гарячим способом
Салат моркви по-корейськи в домашніх умовах можна приготувати навіть за допомогою гарячого соняшникової олії, тут теж можна варіювати кількість спецій, соусів, солі, оцту або цукру. У цьому рецепті морква натирається на спеціальній тертці, яку можна придбати в будь-якому посудному магазині, або нарізається тонкою соломкою за допомогою овочерізки. Саме в такому варіанті рецепта терту моркву не доведеться перетрушувати кілька разів, а спеції не додаються по черзі. Букет ароматів з приправи буде розкритий в повному обсязі як раз в тому випадку, якщо помістити його в киплячу олію.
Всі інгредієнти аналогічні попередньому рецепту:
- кілограм моркви;
- чотири великих зубці часнику;
- чайна ложка паприки;
- дві чайні ложки гострого червоного перцю;
- дві чайні ложки зерен коріандру;
- дві столові ложки цукрового піску;
- столова ложка солі;
- стопка рафінованої олії;
- три з половиною столові ложки оцту (9%).
Можна приготувати моркву по-корейськи, замінивши дев’ятивідсотковий оцет на половину столової ложки 70% оцту.
Всі спеції (паприка і гострий перець, перетерті зерна коріандру, часник, пропущений через часничницю) не перемішуються і не засипаються шарами, а складаються в одну купку посередині морквяної маси.
На купку спецій виливається розпечена рослинна олія без запаху, потім все ретельно перемішується і доповнюється оцтом. Далі салат поміщають в холодильник і залишають на пару годин. Цей гарячий варіант корейського страви теж вельми популярний в українських будинках.
Як приготувати моркву без оцту?
Замість оцту зазвичай додають більше рослинної олії.
Часто люди готують моркву по-корейськи в домашніх умовах саме без оцту, оскільки їм за станом здоров’я категорично заборонено вживати в їжу оцтову кислоту. Ця страва підійде тільки для обіду або вечері, але ось на сніданок його їсти не рекомендується, оскільки в його склад входить часник.
Через те, що головний консервант (оцет) відсутній, салат зберігається в холодному місці не більше 24-48 годин. У нього можна додавати такі приправи, як перець чилі, чорний перець, карі, часник, коріандр, варіюючи їх кількість самостійно.
Ідеально буде придбати готову суміш для моркви, в якій є всі пропорції, доповнивши інгредієнти свіжою зеленню (кінза, петрушка, кріп).
На сім великих морквин потрібно взяти півсклянки рафінованої олії, чайну ложку солі і інші приправи за смаком. Варто звернути увагу на те, що в рецепті відсутній цукор, що робить його доступним для тих, хто страждає на цукровий діабет.
- Особливості приготування моркви по-корейськи без застосування оцту:
- очистити і ретельно промити помаранчевий коренеплід;
- пропустити зубці часнику через часничницю;
- натерти овоч на тертці для корейської моркви;
- додати сіль і залишити хвилин на тридцять до утворення соку;
- ретельно злити сік, щоб салатна основа була вологою;
- доповнити моркву приправами і часником;
- полити олією;
- акуратно все перемішати.
Після того, як салат настоїться дві години, його можна вживати в їжу. Цей рецепт, звичайно ж, спрощений, але він підходить для тих, хто не визнає оцет в стравах.
Морква по-корейськи з додаванням ріпчастої цибулі
У традиційному варіанті моркви по-корейськи ріпчасту цибулю відсутня, але багато господинь його додають і відзначають появу пікантної нотки в салаті.
Для цього ситного варіанту потрібно взяти не тільки дві моркви, але ще і такі інгредієнти, як половина цибулини, двісті грам курячого філе, чотири столові ложки рослинної рафінованої олії, два середніх зубці часнику, півпучка зелені і базиліка, одна чайна ложка коріандру або приправи для курки, дві столові ложки соєвого соусу, столова ложка оцту, суміш перців і сіль за смаком.
Натерти моркву на спеціальній тертці, додати сіль, базилік, зелень і побризкати оцтом, щоб вона не втратила свій колір. Паралельно доведеться дрібно нарізати і обсмажити цибулю, потім куряче філе, нарізане на шматочки. У м’ясо додаються спеції для курки і соєвий соус, після чого всі інгредієнти страви змішуються, додається часник.