Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Окунь є хижою рибою, яка мешкає по всьому світу. Зустрічається ця риба не тільки в морі, але і в річковій воді. Будь-який житель України знайомий з цією рибою, адже багато хоча б раз у житті пробували її смачне м’ясо. Перш ніж ми розповімо про користь окуня для організму, необхідно трохи дізнатися про неї.

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати

Річковий окунь живе в основному в Європі і Скандинавії. Риба воліє жити в річках, де слабка течія. При цьому для успішного полювання ховається і чекає свою жертву у водоростях.

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати

Особливої переваги у їжі не має. Окунь може харчуватися будь-якою невеликою живністю. Це можуть бути як невеликі комахи або черв’яки, так і пуголовки і навіть маленькі риби.

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати

Морський окунь живе в Атлантичному і Тихому океанах. На відміну від річкового побратима, воліє трохи інший «стиль життя» і найчастіше окунь зустрічається на глибині до 500 м, але іноді знайти його можна й глибше 900 м.

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати

Риба хижа, тому у неї є гострі плавники. Вага риби не перевищує 15 кг, а розміри від 20 см до 1 метра.

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати

Цей вид окуня відрізняється наявністю гострих плавників, укол яких небезпечний і може викликати запалення. Розміри риби варіюються в межах від 20 см до 1 метра. Вага рідко перевищує 15 кг.

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати

  • М’ясо риби смачне і практично не має кісток.

Єдина проблема, яка може виникнути – позбутися від луски і плавників. Але для її вирішення достатньо відрізати плавники, а потім опустити окуня в киплячу воду.

Готувати рибу можна як завгодно. Її можна смажити, варити, запікати в духовці і так далі. В цілому, навіть консерви з цього морського мешканця виходять смачні.

У Фінляндії рибу використовують у пирозі, а в Карелії, наприклад, роблять чудовий суп – напарокко. Ікра окуня також корисна для організму, тому можна вживати в їжу не тільки саму рибу, але й її ікру.

Чим корисний морський окунь

Для відповіді на питання «чим корисний червоний окунь» не знадобиться перелопачувати величезну кількість інформації, адже про користь говорять багато.

Вживання риби дозволяє нормалізувати рівень холестерину в крові. У 100 г риби міститься добова норма вітаміну В12. Він відповідає за синтез ДНК, тобто при вживанні достатньої кількості вітаміну у організму не буде проблем із поділом клітин.

Користь споживання морського окуня велика для людей, які мають проблеми з серцем або кровоносною системою. Її рекомендується їсти діабетикам, гіпертонікам, а також страждаючим від атеросклерозу.

Також страви з окуня нададуть профілактичний вплив при проблемах з підшлунковою залозою. Навіть шкіра, слизові й травна система працюватимуть краще при частому вживанні такої риби.

Також до складу цього продукту входять антиоксиданти, завдяки яким знижується ризик розвитку онкологічних захворювань.

Морський окунь для вагітних і годуючих

Користь риби окунь також велика і для майбутніх або молодих мам. Вживання цього продукту рекомендується тим, хто чекає дитину.

Ендокринна система при вживанні риби також починає функціонувати краще. Стан шкіри істотно поліпшується.

  1. У рибі міститься багато фосфору і кальцію, завдяки яким зуби і суглоби довгий час зберігають свій стан.

Майбутньому дитині також буде корисний окунь через поліненасичені жири Омега-3 і вітамін D. Вони впливають на формування кісткової системи.

  • Велика кількість йоду допомагає не тільки щитовидній залозі жінки, але й імунній системі самої дитини.

Якщо ж мама буде харчуватися рибою під час грудного вигодовування, то дитина продовжить отримувати всі корисні речовини.

Річковий окунь

Користь річкового окуня нітрохи не менша користі його морської різновиди. Головне гідності – невелика калорійність і мала кількість жиру в продукті. Завдяки цим якостям страви з цієї риби часто готують при дієтах.

  1. Кожна жінка знає про користь окуня, яку риба приносить представницям прекрасної половини людства.
  2. Риба, при постійному вживанні, дозволяє довгий час зберігати молодість шкіри і красу.

Потрібно розуміти, що не важливо, чи вживати річкового окуня в їжу або морського. Обидва однаково смачні, корисні і мають у складі велику кількість мінералів і вітамінів.

Фото окуня

Будь ласка, зробіть репост.

Морський окунь: користь і шкода – склад м’яса, калорійність, вітаміни, як вибрати, рецепти

Головна> Про рибу

Морський окунь по праву вважається одним з найсмачніших мешканців морів. На жаль, останнім часом ця рибка примітного яскравого червоно-рожевого кольору стає рідкісною на наших столах – промисел на нього рік від року знижується.

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати

Однак корисні властивості і насиченість морського окуня вітамінами і мінералами, а також відмінні смакові якості роблять його справжнім морським делікатесом.

Опис

Ця рибка відноситься до сімейства скорпенових. Існує кілька видів цієї риби: від тихоокеанського клювача до атлантичного золотистого морського окуня, деякі з яких потрапили в Червону книгу у зв’язку з загрозою зникнення. Однак найбільш часто попадається нам примірник має запам’ятовуваний рожевий колір.

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати

Розмір морського окуня може варіюватися від 15 сантиметрів до одного метра, а вага – від 1 до 15 кілограмів. За вигином тіла морські окуні нагадують своїх річкових родичів. У цієї рибки є гострі плавники, про які легко поранитися з ускладненнями аж до появи запалення на місці укусу. Тому під час приготування цієї риби радимо бути особливо уважними.

Цю рибку сміливо можна віднести до категорії довгожителів: деякі особини доживають до 12–15 років. Цікавий процес розмноження морського окуня: самка, на відміну від багатьох інших риб, виробляє на світ не ікру, а відразу мальків, число яких може досягати кількох сотень тисяч і навіть у деяких випадках перевалювати за мільйон.

Ареал проживання і промисел на цю рибу

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати

Морський окунь є глибоководною рибою: зазвичай він живе на дні від 100 метрів до 500 метрів. Вчені відзначають, що ця риба іноді може зустрічатися і на глибині 900 метрів. Він мешкає, переважно, в північних широтах Тихого і Атлантичного океанів.

Промисел на нього ведеться цілий рік. Однак найчастіше для лову використовуються донні трали, які руйнують коралові рифи і завдають непоправної шкоди навколишньому середовищу.

Морського окуня активно виловлювали в кінці минулого століття, після чого популяція цієї риби різко скоротилася. У зв’язку з цим в даний час промисел на цю рибу обмежений, тому що, на думку фахівців, морському окуню необхідно довгий час для відновлення своєї чисельності на колишньому рівні.

Корисні властивості і склад морського окуня

склад м’яса

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати

У морському окуні є величезна безліч необхідних для нормального функціонування організму корисних речовин, таких як:

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготуватиЗа 13 років заняття активною риболовлею я знайшов багато способів, як поліпшити клювання. І ось найефективніші:

  1. Активатор клювання. Залучає рибу в холодній і теплій воді за допомогою феромонів, що входять до складу і стимулює її апетит.
  2. Більш чутливі снасті. Читайте відповідні керівництва по конкретному типу снасті на сторінках мого сайту.
  3. Принади на основі феромонів.

Решту секретів успішної риболовлі ви можете отримати безкоштовно, читаючи інші мої матеріали на сайті.

  • фосфор;
  • магній;
  • йод;
  • хром;
  • кальцій;
  • цинк;
  • мідь;
  • сірка;
  • кобальт;
  • хлор;
  • залізо;
  • калій;
  • марганець;
  • і багато інших корисних мікроелементів.

Харчова цінність цієї рибки – 18,2 г білка, 3,4 г жирів і відсутність вуглеводів.

калорійність

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати

М’ясо морського окуня славиться своєю невисокою калорійністю. Так, в 100 грамах м’яса цієї риби – всього трохи більше 100 ккал. Якщо морського окуня закоптити холодним способом, то калорійність знизиться до 88 ккал.

100 грамів відвареного морського окуня містять 112 ккал. Найкалорійніший морський окунь – смажений: в 100 грамах міститься 137 ккал.

вітаміни

Вживаючи м’ясо цієї рибки, можна «побалувати» свій організм насиченням такими вітамінами як:

Крім того, в морському окуні відзначається великий вміст жирних полікислот Омега-3, а також таурин і протеїн. Крім цього, в морському окуні міститься антиоксидант – мієлін.

Медичний аспект

Корисні властивості для організму від вживання морського окуня неможливо переоцінити. Так, кислоти Омега-3 відмінно справляються з регулюванням обміну речовин, служать профілактикою для захворювань нервової системи і хвороб серця і судин, а також знижують в крові підвищений рівень холестерину. Корисний морський окунь людям-гіпертонікам, а також страждаючим на цукровий діабет.

Що входить до складу м’яса цієї риби таурин активізує ріст клітин, покращує обмінний процес. Вітамін В12 допомагає синтезу в організмі ДНК.

Говорячи про косметичні властивості, варто відзначити, що вживання морського окуня, нарівні з іншими морепродуктами, допоможе поліпшити стан волосся і шкіри. Крім того, блюдо з цієї рибки допоможе заспокоїти нервову систему.

Медики настійно рекомендують включати морського окуня в раціон харчування вагітних жінок, літніх людей, а також дітей і підлітків.

Протипоказання до вживання морського окуня

В першу чергу, вживання цього продукту протипоказане людям, схильним до алергії на рибу і морепродукти. Також медики забороняють їсти морського окуня пацієнтам, що страждають ідіосинкразією.

Як вибрати морського окуня?

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготуватиПри виборі морського окуня в торговій точці або на ринку орієнтуйтеся на наступні правила, щоб гарантовано купити якісний продукт:

  • Слід брати тушку яскравого червоного або рожевого кольору. При цьому, піднявши луску, ви можете побачити білу шкірку.
  • Поверхня замороженої риби повинна бути рівною.
  • Намагайтеся брати тільки свіжу рибку. Несвіжий екземпляр можна відрізнити по м’якій поверхні, сірим зябер і каламутним очам.
  • Нерідко недобросовісні продавці намагаються видати філе морського окуня за філе більш дешевої риби – хека. Однак візуально їх можна відрізнити наступним чином: морський окунь має білий відтінок, в той час як хек – злегка жовтуватий.
  • Якщо ви хочете побалувати себе копченою рибкою, рекомендуємо брати морського окуня гарячого копчення тільки в упаковці з заводу. Деякі дрібні недобросовісні виробники, що коптять рибу в домашніх умовах, можуть використовувати залежані, несвіжі тушки.

Найсмачніші рецепти з морського окуня

Морський окунь: користь і шкода, фото, як приготувати

Зараз на прилавках можна купити цю рибу в свіжому, солоному або копченому вигляді, а можна і приготувати самому різними способами: зварити, посмажити, запекти, засолити або закоптити.

Смачне м’ясо морського окуня можливо тривалий час зберігати в морозилці, і корисні властивості його не пропадуть. Однак нагадаємо: особлива увага повинна приділятися обробці морського окуня через отруйних гострих шипів, якими можна легко поранитися.

  • Нижче ми наведемо кілька смачних і нескладних рецептів страв з морського окуня.
  • Окунь, запечений в духовці
  • Що знадобиться:
  • Тушки морського окуня – 2-3 штуки,
  • Рослинна олія – ​​2-3 столових ложки,
  • Лимон (або лайм) – 1 штука,
  • Сіль за смаком,
  • Суміш спецій для риби – на смак.

Етапи приготування:

  • Рибку моєму, прибираємо плавники і луску, сушимо.
  • Викладаємо на блюдо для запікання, по обидва боки сиплемо сіль, спеції.
  • Заливаємо на дно теплу воду, в яку попередньо додано рослинне масло і нарізаний лимон (або лайм).
  • Запікаємо в духовці на 180 градусів протягом півгодини.
  • Подавати зі смаженими овочами.
  1. Смачного!
  2. Морський окунь «по-албанському»
  3. Що знадобиться:
  • Морський окунь – 2-3 кілограми,
  • Томати – 500 грамів,
  • Часник – 1 головка,
  • Бринза – 100 грамів,
  • Борошно, панірувальні сухарі,
  • Рослинна олія,
  • Сіль, чорний перець – за смаком,
  • Зелень (кінза, петрушка, кріп).

Етапи приготування:

  • Нарізаємо рибку шматочками, солимо.
  • Паніруємо в борошні і смажимо з обох боків до рум’яної скоринки.
  • Томати очищаємо від шкіри, нарізаємо і обсмажуємо в олії, після чого додаємо дрібно порубані зелень, часник, сіль і перець.
  • Запікаємо рибу в духовці на 180-200 градусів протягом не менше півгодини.
  • Викладаємо рибу в форму для запікання. Зверху викладаємо помідори, подрібнену бринзу. Посипаємо панірувальними сухарями і скроплюємо рослинним маслом.
  • Смачного!
  • Морський окунь в сирному соусі
  • Що знадобиться:
  • Тушка риби – 1 штука,
  • Твердий сир – 200 грамів,
  • Сметана -120 грамів,
  • Курячі яйця – 2 штуки,
  • Лимон – половинка,
  • Сіль, перець – за смаком.

Етапи приготування:

  • Рибу вимити, відрізати плавники, почистити від луски
  • Посипати сіллю і покласти на фольгу в форму
  • Готуємо соус. Змішуємо сметану, тертий сир і яйця, додаємо сіль і перець.
  • Заливаємо соусом рибу, ставимо в духовку і випікаємо протягом півгодини при температурі 180 градусів.
  1. Смачного!
  2. Морський окунь з часником і травами
  3. Що знадобиться:
  • Тушки риби – 2 штуки,
  • Розмарин – 3 гілочки,
  • Лимон – половинка,
  • Часник – 2 зубчики,
  • Сіль, чорний перець – за смаком,
  • Рослинна олія

Етапи приготування:

  • Готуємо рибу
  • На рибні тушки кладемо часточки часнику та лимона, солимо і додаємо перець і розмарин. Не забуваємо побризкати олією.
  • Запікаємо морського окуня при температурі 200-220 градусів.
  • Смачного!
  • Морський окунь з гострим перцем і імбиром
  • Що знадобиться:
  • Морський окунь – 2 штуки,
  • Імбир – 15 грамів,
  • Чилі (перець) – 5 грамів,
  • Лук-порей – 20 грамів,
  • Біле сухе вино – 30 мл,
  • Курячий бульйон – 30 мл,
  • Цукор – 1 ст. ложка,
  • Соєвий соус – 1 ст. ложка,
  • Вода – 20 мл,
  • Рослинна олія,
  • Трохи крохмалю,
  • Лимон (або лайм) – 1 штука,
  • Сіль, чорний перець – за смаком

Етапи приготування:

  • Готуємо рибу, солимо і перчимо
  • Кладемо зверху на морського окуня дрібно порізані імбир, цибулю-порей і перець чилі.
  • Поливаємо вином і ставимо на 15 хвилин в духовку, розігріту до 170-180 градусів.
  • Готуємо соус. Змішуємо другу частину імбиру, цукор і курячий бульйон, ставимо на вогонь і не забуваємо помішувати, поки цукор не розчиниться. Щоб соус загус, покладемо в його склад трохи крохмалю.
  • Щоб рибка стала м’якою, можна додати сік лимона або лайма.
  1. Смачного!
  2. Юшка з морського окуня
  3. Що знадобиться:
  • Морський окунь – 2 штуки,
  • Картопля – 4 штуки,
  • Морква – 1 штука,
  • Ріпчаста цибуля – 1 штука,
  • Рослинна олія,
  • Сіль, перець – за смаком

Етапи приготування:

  • Миємо рибу, чистимо від луски, видаляємо плавники
  • Кладемо розрізану на дві половинки рибу в воду, доведену до кипіння
  • Обсмажуємо цибулю і моркву, попередньо дрібно порізані
  • Ріжемо кубиками картоплю
  • Виймаємо з каструлі зварену рибу, прибираємо кістки
  • Рибне філе, обсмажені овочі і картоплю додаємо в бульйон. Не забуваємо посолити і поперчити. Варимо суп протягом 7-10 хвилин.

Суп готовий! Смачного!

Морський окунь – дивовижна, корисна і смачна рибка. У ній міститься величезна кількість мікроелементів, вітамінів і поживних речовин.

Правильно вибрана і оброблена риба стане справжнім шедевром на вашому столі. Смачно приготований морський окунь сподобається всім: як завзятим гурманам, так і просто любителям смачно поїсти вдома.

Морський окунь – морська риба сімейства скорпенових. Зовні нагадує річкового окуня, лише з великою головою. У природному середовищі живе в водах Чорного та Норвезького морів, а також у Тихому та Атлантичному океанах. М’ясо окуня ніжне і соковите, має мало кісток, що робить його популярним в кулінарії.

Риба підходить для смаження, гасіння, її варять, коптять, запікають і засолюють. Засолена риба має кращі смакові якості. У продаж надходить риба патрання тушки або розібрана на філе в свіжому і замороженому вигляді.

Корисні властивості продукту

Морський окунь містить підвищену кількість жирних кислот, необхідних для підтримки здоров’я всіх систем організму. Поживна цінність на 100 грамів продукту – 100 ккал. Співвідношення БЖУ: 18 г / 3 г / 0. Склад продукту досить насичений, ніж обумовлені його корисні властивості.

Продукт корисний як джерело протеїнів, мікроелементів і вітамінів, особливо тим, хто бореться із зайвою вагою. Рекомендований людям з підвищеним холестерином та схильним до атеросклерозу, їм можна замінити м’ясо.

Завдяки великому вмісту антиоксидантів попереджає гіпоксію, знижує ризик розвитку онкологічних хвороб, а при регулярному вживанні в їжу діє як омолоджуючий продукт.

Користь полягає в наступному:

  • Оптимізація обміну речовин.
  • Нормалізація тиску.
  • Зниження рівня поганого холестерину (омега 3).
  • Зміцнення нервової системи, серця і судин.
  • Поліпшення мозкової діяльності і роботи щитовидної залози.
  • Уповільнення процесів старіння в організмі.
  • Виведення шлаків і токсинів з травної системи.
  • Запобігання рахіту і уповільнення росту у дітей.
  • Нормалізація маси тіла (низькокалорійний білок).

Регулярне вживання призводить до зниження маси тіла, покращує стан волосся і шкіри. Продукт корисний при цукровому діабеті і гіпертонії. Рекомендовано включити в раціон вагітним жінкам, літнім, дітям і підліткам.

Можлива шкода для організму

Незважаючи на те, що продукт дуже корисний, він може завдати шкоди. У м’ясі особин можуть зустрічатися паразити, а також воно накопичує солі важких металів, зокрема ртуть. Тому вагітним і годуючим жінкам, людям з ослабленим імунітетом не рекомендується вживати рибу в їжу.

Є й інші протипоказання, такі як:

  • Надлишок кальцію в організмі.
  • Алергічні реакції на рибу і морепродукти.
  • Подагра.
  • Онкологія на будь-якій стадії.

Обробляючи тушку, необхідно дотримуватися деяких запобіжних заходів. Вживати солоного окуня заборонено за будь-яких захворюваннях нирок. У плавцях окуня міститься отрута. Укол плавником може викликати параліч, місце уколу буде хворіти тривалий час.

Завдяки низькому вмісту жиру окунь підходить для дієтичного харчування, особливо добре включити рибу в білкову дієту. Незважаючи на всю користь, не слід вживати рибу частіше двох разів на тиждень. Досить однієї тушки, щоб організм отримав все необхідне і корисне.

Щоб підсилити ефект дієти, потрібно правильно готувати рибу, поєднуючи її з іншими низькокалорійними продуктами. Варити, запікати, готувати на пару, гасити, коптити гарячим і холодним способами. Найкалорійнішим з усіх перерахованих буде риба, смажена в олії.

КБЖУ на 100 г залежно від способу приготування продукту:

Спосіб приготування кілокалорії Білки, г Жири, г Вуглеводи, г
На пару 107 ккал 20 3
Варена 112 ккал 20 5
Тушкована 121 ккал 12 6 5
Запечена в духовці 119 ккал 19 6
Смажена 143 ккал 17 5 2
Гарячого копчення 176 ккал 24 9
Холодного копчення 89 ккал 17 2

Для людей з надмірною вагою бажано вживати рибу в поєднанні з овочами, бурим рисом, або без гарніру. Підходить для приготування перших і других страв. Продукт краще готувати на обід або вечерю.

При дотриманні дієти потрібно харчуватися не тільки правильно, але й смачно. Прості рецепти допоможуть приготувати корисну страву з низькою калорійністю і чудовим смаком, зберігши корисні властивості морського продукту.

Запечена в духовці риба готується швидко і досить просто.

Складові:

  • 3 рибні тушки.
  • 3 великих ложки оливкової олії.
  • 1 цитрус.
  • Спеції за смаком.

Приготування:

  1. Видалити плавники і луску, промити і обсушити на пергаменті.
  2. Натерти оброблену тушку спеціями з обох сторін.
  3. Викласти на деко рибу і налити теплої води з додаванням рослинної олії та нарізаного лимона.
  4. Випікати 30 хвилин при температурі 200 градусів.
  5. Блюдо подається до столу з запеченими овочами.
  • Це варіант смачного і корисного вечері для всієї родини.
  • На обід можна приготувати юшку з морського окуня.
  • Складові:
  • 2 тушки риби.
  • 4 картоплини.
  • 1 морква.
  • 1 цибулину.
  • Олія для обсмажування овочів.
  • Спеції.

Як готувати:

  1. Рибу почистити, промити в проточній воді.
  2. Тушки розрізати, опустити в киплячу воду.
  3. Моркву і цибулю дрібно порізати, обсмажити до готовності.
  4. Картоплю нарізати на кубики.
  5. Вийняти рибу з бульйону, відокремити від кісток.
  6. Морква, цибуля і картопля скласти в бульйон і довести до кипіння, покласти м’ясо риби, сіль, перець і варити 10 хвилин до готовності.
  7. Готову страву розлити в підходящий посуд, покласти в кожну порцію зелень за смаком. При бажанні в тарілку можна додати 1 ч.л. горілки для кращого розкриття смакових якостей.

Морський окунь – дуже смачна і корисна риба. Наявність великої кількості поживних речовин робить її незамінним продуктом харчування для людини. Через низький вміст калорій продукт вважається дієтичним, корисним для людей з надмірною масою тіла.

Незважаючи на позитивні характеристики, неякісний продукт може завдати серйозної шкоди організму, викликавши сильну інтоксикацію. Купувати рибу краще у перевірених продавців, які мають гарантії і сертифікат якості продукції. У деяких випадках потрібна консультація дієтолога про можливість включення продукту в раціон.

Окунь морський, користь і шкода для організму людини

Що за риба така окунь морський, користь і шкода для організму людини, які є у нього лікувальні властивості, дуже цікавлять людей, які ведуть здоровий спосіб життя, стежать за своїм здоров’ям і цікавляться народними методами лікування. Ось ми і спробуємо відповісти на питання, що цікавлять цю категорію людей.

Морські окуні (Sebastes) – це рід морських риб сімейства скорпенових (Scorpaenidae).

За зовнішнім виглядом дещо нагадують річкового окуня, але настільки відрізняються від нього по багатьом особливостям зовнішньої та внутрішньої будови, що їх відносять не тільки до іншого сімейства, але і до іншого загону риб. Гострі промені плавців постачені отруйними залозами, укол якими викликає хворобливе місцеве запалення.

У роді морські окуні налічується близько 110 видів. Більшість видів морських окунів мешкають у північній частині Тихого океану, хоча два види (S. capensis і S. oculatus) живуть на півдні Тихого і Атлантичного океанів, а 4 види (S. fasciatus, S. mentella, S. norvegicus і S. viviparus) – в північній частині Атлантичного океану.

Найбільше видове різноманіття спостерігається біля південного узбережжя Каліфорнії, де зустрічається 56 видів.

Розміри морських окунів варіюються від 20 см у найдрібніших представників роду до більш метра в довжину у найбільш великих. Так, берінговоморський морський окунь (S. borealis) досягає довжини більше метра і маси 20 кг, будучи найбільшим представником всього сімейства.

Основне промислове значення в Атлантиці мають два види: звичайний окунь і окунь-клюворил, або клювача. Звичайний – зростає трохи швидше і досягає більш значних розмірів – зрідка до 70-80 см. Забарвлення його оранжувато-червона. Окунь-клювача дрібніше (рідко перевищує 50 см), зростає повільніше, зазвичай червоного відтінку.

З тихоокеанських морських окунів основне значення має червоний окунь. Дійсний прижиттєвий колір його покривів брудно-сірий з темними плямами у спинного плавника. Середнє вміст жиру в м’ясі морських окунів: атлантичних – 5,9%, а тихоокеанських – 3,3% при загальному середньому кількості білка у тих і інших 17-18%.

У головах міститься жиру від 8 до 13,8% і білка -12,4-17,2%. Таким чином, калорійність голів морського окуня в середньому значно вище калорійності його відмінного м’яса. Голови морського окуня дуже смачні і в сукупності з хребтовою кісткою представляють високоякісне кулінарне сировину для супових наборів.

Вуха, селянки і розсольники з голів і кісток морського окуня виключно наваристі, смачні й ароматні.

Тому для заливних і перших страв потрошений морський окунь з головою навіть краще, ніж обезголовлений.

Корисні властивості:

Філе цього виду риби в замороженому вигляді зберігається порівняно довго і при цьому залишається свіжим. Також воно має приємний смак і аромат і містить мізерно мало кісток. Саме ці особливості зумовили величезну популярність морського окуня в кулінарії. Цю рибу смажать, варять, тушкують, коптять, запікають і засолюють. Найкращі смакові якості має засолена риба.

Особливу популярність має ця риба в Японії. Японці називають даний вид риб весняним, оскільки саме в цей час року починається її промисел. Ще одна назва цього виду – мебару, яке окунь отримав через величезні очі, невідповідні з тілом. Для Японії така рибка є традиційною, оскільки використовується при приготуванні суші, сашимі, супів та інших страв.

Відмінною особливістю морського окуня є підвищена кількість таурину та інших жирних кислот, необхідних людині для нормального життя. Регулярне вживання цієї риби сприяє:

  • Оптимізації обміну речовин;
  • Нормалізації тиску;
  • Поліпшенню мозкової діяльності і роботи щитовидної залози;
  • Зміцненню нервової системи, а також серця і судин.

Морський окунь високо цінується людьми, які проповідують здоровий спосіб життя. Риба на рідкість живильна, але при цьому не сильно калорійна (117 ккал і 3.3 гр. жиру на 100 грам ваги). Вводячи його в регулярний раціон, ви отримуєте відмінне джерело тваринного білка, що зміцнює організм і сприяє поліпшенню стану волосся і шкірних покривів.

У тушці цієї рибини міститься чимала кількість риб’ячого жиру, в якому, у свою чергу, багато поліненасичених жирних кислот омега-3.

Ці кислоти відомі своєю користю, вони допомагають регуляції обміну речовин, знижують шкідливий холестерин, а також є чудовим профілактичним засобом серцево-судинних захворювань і хвороб нервової системи.

У м’ясі морського окуня – багато відмінного протеїну, який легко засвоюється, а значна кількість таурину позитивно впливає на ріст клітин і тканин, таурин також бере активну участь в обмінних процесах.

Всі життєво важливі вітаміни (В, А, РР, С, D, Е) присутні в цій рибі в достатній кількості. Мікро- та макроелементи також представлені тут практично в повному складі. Саме це робить морського окуня таким важливим продуктом на столі будь-якої людини, а особливо це стосується дітей, вагітних жінок і людей похилого віку.

Протипоказання:

На жаль, останнім часом часто можна зустріти інформацію про те, що морський окунь може бути шкідливим для здоров’я. Пов’язано це з погіршенням екології і здатністю риби накопичувати в м’ясі важкі метали, такі як ртуть або миш’як. При вживанні її в їжу, небезпечні елементи потрапляють в організм людини, що призводить до певних ускладнень і розвитку патологій.

Також слід враховувати, що рясне і регулярне вживання морського окуня вкрай не рекомендовано при подагрі, онкології і надлишку кальцію в організмі. Найважливішим протипоказанням є алергія на рибу, а також індивідуальна її непереносимість.

Нюансами, на які слід звернути увагу, є такі аспекти, як правильне зберігання, обробка і оброблення тушки. При порушенні технології в цих випадках також можливе виникнення небезпеки для людини. Наприклад, при обробці риби велика ймовірність поранитися зовнішніми шипами з отрутою, що спровокує хворобливі відчуття і локальний тимчасовий параліч м’язів.

Користь і шкода морського окуня. Чудове відео!

Потрібно взяти:

  • тушка морського окуня (400 г);
  • не дуже великий лимон;
  • дві невеликих цибулини;
  • пучок петрушки;
  • сіль і спеції для риби;
  • дві столові ложки рослинної олії (оптимально – оливкової).

Приготування:

Тушку розморозити, почистити і зрізати кулінарними ножицями плавники, дотримуючись необхідної обережності, щоб не поранитися міцними і дуже гострими променевими кісточками – вони покриті речовиною, що викликає сильне роздратування в місці уколу. Черевце звільнити від нутрощів і чорної плівки, що вистилає порожнину зсередини. Промити очищену рибу і осушити її паперовим рушником.

Змішати рослинне масло з соком, віджатим з половинки лимона, а також сіллю і спеціями. Змастити цим маринадом підготовлену тушку з обох сторін. Очистити і вимити цибулини, порізати їх не дуже тонкими кружечками. Частину, що залишилася, половинку лимона нарізати півкругами. Вимиту петрушку крупно порубати.

На деко, змащене олією, укласти «подушку» з кружечків цибулі, поверх неї – тушку риби. Зробити навскіс неглибокі бічні надрізи, вкласти в них півкруги лимона. Черевце наповнити нарізаною петрушкою. Випікати рибу потрібно від 30 до 40 хвилин при 180 °C.

Морський окунь: користь і шкода червоної риби для організму, склад і калорійність, корисні властивості і протипоказання

Морський окунь – смачна, корисна риба. У морях мешкає близько 110 видів, більша частина – промислові.

  • Представники різних видів відрізняються один від одного розмірами і вагою (дрібні особини виростають в довжину до 20 см, представники великих видів досягають метра в довжину при вазі близько 20 кг).
  • Цей мешканець морів воліє холодні океанські води і великі глибини, ареали його проживання тяжіють до високих широт океанів.
  • Хоча більшість представників великого сімейства окуневих занесені в Червону книгу у кількох держав, промисел ведеться регулярно.

Забарвлення і вид особин розрізняються, частіше в продаж надходить червоний окунь. Розглянемо у всіх подробицях шкоду і користь морського окуня для організму, особливості приготування смачної червоної риби.

Свіжий, тільки що спійманий морський окунь надходить до магазинів рідко. Цей продукт можуть придбати тільки жителі приморських портових міст. У більшу частину магазинів риба привозиться в замороженому вигляді.

Якщо продукція лежить на прилавку в заморожених пластах, навряд чи вона до цього розморожувалася, але невідомо, через який час після виїмки з води був заморожений улов. Тому покупець повинен знати, як визначити якість товару.

Свіжа і розморожена рибка швидко псується. Чим вище температура повітря, тим швидше в неї розмножуються бактерії. У рибному філе дуже швидко розпадається білок, товар стає непридатним до вживання.

Є жорсткі санітарні норми для зберігання свіжої та розмороженої рибної продукції. Під час заморозки при мінус 18 °C оброблений і необроблений морський окунь може зберігатися півроку.

Свіжа і розморожена продукція повинна бути використана для приготування їжі протягом декількох годин після покупки, якщо не зберігається в холодильнику. Повторна заморозка сильно знижує смак.

Малосолоний окунь повинен зберігатися в холодильнику. Термін зберігання такої риби виробники вказують на упаковці, окремо для герметично закритих і вже розпакованих банок.

  1. Вживання несвіжої, неякісної риби може стати причиною смертельного отруєння.
  2. Морський окунь надходить у продаж у вигляді необроблених і неочищених від луски тушок з головою, у вигляді тушок з головою, але очищених від нутрощів, почищених тушок без голови і у вигляді філе.
  3. Як виглядає придатний для їжі продукт?

Перед покупкою потрібно понюхати рибину. Мешканці морів повинні пахнути морською водою, водоростями, тванню, а характерний неприємний «рибний» запах свідчить, що товар, наполегливо пропонований балакучим продавцем, – не першої свіжості.

Залежала риба може мати запах аміаку. Повинно викликати підозру і бажання продавця швидко загорнути рибку в герметичний поліетиленовий пакет, поки покупець не відчув нездоровий запах.

Потрібно помацати пальцем луску рибини. Луска і шкіра не повинні бути слизькими, пересушеними, ламкими. Хвіст і плавники повинні бути вологими, сухість каже, що товар знаходиться на прилавку не перший день.

Зябра повинні бути червоними або рожевими. Потемнілі свідчать про процеси розкладання. Якщо тушка кілька разів піддалася заморожуванню, зябра набувають сірий колір. У несвіжої тушки вони покриваються слизом, злипаються між собою.

Філе має бути пружним, при натисканні на бік і спинку рибини на них не повинні залишатися ямки. Лежала тушка зазвичай дуже млява, вона сильно гнеться в руках.

Рівномірна забарвлення зовнішніх покривів і філе говорить про свіжість. Зріз філе повинен бути однорідним, без жовтизни, зелені, райдужних розлучень.

Якщо шматочок м’якоті буквально розповзається між пальцями, то філе, швидше за все, накачали водою з поліфосфатами для збереження вологості.

Якщо при обробленні окуня м’ясо легко відходить від кісточок і хребта, рибина розморожена не в той день, коли ви її придбали.

Очі якісного морського окуня темні, чорні, рівномірного забарвлення. Білясті очі говорять про неодноразове розморожування.

Філе без кісток отримують, опускаючи рибину в розчини з хімікатами. Питання про якість такого продукту до кінця не ясний.

Шар крижаної оболонки на заморожених тушках повинен бути тонким, без тріщин і вибоїн. Риба в льоду повинна бути акуратна і приваблива. Про те, що товар був переморожено, кажуть білі плями на боках.

Герметична пластикова упаковка не повинна мати розривів, на етикетці вказано виробника та термін придатності.

У продавця на ринку або в магазині повинні бути сертифікати якості від постачальника. Щоб бути впевненим у свіжості товару, купуйте тушки з головою.

Як вибирати якісного морського окуня – аналіз програми «Контрольна закупівля»:

М’ясо морського окуня – смачне, дуже поживне, харчова цінність продукту висока. У 100 грамах рибного філе міститься:

  • від 15,9 до 18 г білків;
  • від 3 до 10,9 г жирів;
  • менше 0,1 г вуглеводів.

Різні сорти риби містять різну кількість білків, вуглеводів і жирів; їх енергетична цінність також відрізняється.

Калорійність на 100 г філе червоного морського окуня становить 109-164 кілокалорії. Глікемічний індекс продукту близький до нуля завдяки дуже низькому вмісту вуглеводів.

Він не викликає підвищення в крові рівня цукру. Його можна їсти людям, що страждають на діабет.

  • Але так як дієта при захворюванні повинна бути строго погоджена з лікарем, а відхилення від лікувального раціону можуть призвести до ускладнення і прогресування хвороби, використання в їжу морського окуня потрібно узгодити з лікуючим лікарем.
  • У рибному філе містяться такі вітаміни (на 100 г продукту):
  • вітамін A – 0,04 мг;
  • B1 – 0,11 мг;
  • B2 – 0,12 мг;
  • B5 – 0,4 мг; B6 – 0,10 мг;
  • вітамін B12 – 2,41 мкг;
  • В3 (PP) – 1,60 мг;
  • вітамін D – 2,30 мкг.

Ця рибка також містить вітаміни С і Е. М’ясо окуня – джерело протеїну, ненасичених жирних кислот Омега-3 (близько 1 г на сто грамів філе) і таурину.

Морський окунь багатий мікроелементами. У ста грамах рибного філе містяться:

У філе в меншій кількості містяться інші мікроелементи. Це сірка, йод, хром, кобальт, натрій, хлор, марганець, фтор, нікель, молібден.

Унікальний склад філе робить цю рибу цінним харчовим продуктом. Корисні властивості полягають в її поживності, низькій калорійності, наявності мікроелементів і вітамінного комплексу.

Велика кількість фосфору, що міститься в м’ясі цього мешканця морів, корисно для зміцнення кісткової тканини і зубів. Фосфор сприяє засвоєнню вітаміну D, майже всіх вітамінів групи В.

Кальцій, що міститься у вітаміні D, важливий для нормальної життєдіяльності. Вітамін D необхідний при рахіті і для його профілактики.

Містить і кальцій, який потрібен для формування кісткової тканини. Він також корисний для людей, які страждають від нестачі цього елемента.

Кальцій необхідний при остеопорозі, рахіті, потрібен дітям будь-якого віку для правильного формування скелета. Надходження цього елемента з природною їжею не може викликати передозування.

Продукт містить багато калію. Цей елемент бере участь у регулюванні серцевого ритму, передачі імпульсів по нервових волокнах, від нього залежить кислотно-лужний баланс крові. Калій активує білковий обмін.

У рибному філе міститься магній, який корисний людям, що страждають від підвищеної тривожності, прискореного серцебиття, труднощів із засипанням, нервових тиків і спазматичних болів. Його треба їсти людям, що страждають від хронічної втоми.

Цинк необхідний для нормальної роботи сальних залоз шкіри обличчя і голови, він потрібен для зміцнення імунітету. Цей елемент бере участь у нормалізації метаболізму, освіті кількох гормонів, входить до складу трьохсот ферментів.

Цинк потрібен для вироблення чоловічих гормонів і здоров’я простати, елемент входить до складу кісткових тканин.

Селен – потужний антиоксидант. Вживання в їжу цієї риби поставляє в організм достатню кількість цього елемента. Селен нормалізує обмін речовин, він бере участь у виробленні гормонів, необхідний для хорошого імунітету.

Залізо необхідно для підтримання нормального міжклітинного обміну, транспортування кисню, процесів кровотворення. Цей елемент, що міститься в продукті, необхідний для профілактики анемії.

Мідь міститься в рибному філе в великій кількості. Цей елемент потрібен для правильної роботи центральної та периферичної нервової системи, вона потрібна для нормального обміну речовин, вироблення еритроцитів.

Мідь входить до складу кількох гормонів. Під час боротьби з інфекційними хворобами організм синтезує два важливих ферменти, що містять цей елемент.

Велика кількість вітаміну А робить продукт цінним для людей, що мають проблеми із зором, особливо якщо захворювання пов’язане з авітамінозом. Ця риба корисна людям, які погано бачать при низькій освітленості та при інших проблемах із зором.

Комплекс вітамінів групи В робить рибну продукцію корисною для всіх. Ці вітаміни покращують роботу печінки, нервової системи, головного мозку, кровотворних органів, периферичних нервів, нормалізують метаболізм.

М’ясо цієї рибки містить багато вітаміну РР (В3). Ця речовина розслаблює дрібні судини, підсилює циркуляцію крові в організмі, знижує утворення «шкідливого» холестерину, бере участь у синтезі гемоглобіну, відтворенні деяких гормонів і в обмінних процесах.

Вітамін D – постачальник кальцію. Кальцій – частина кісткової речовини. Цей елемент забезпечує зв’язок між нервовими клітинами. При його дефіциті м’язи людини не можуть нормально скорочуватися.

  1. Філе цього морського мешканця, як джерело протеїну, мікроелементів, вітамінів і жирних ненасичених кислот – цінний харчовий продукт.
  2. Воно корисно при атеросклерозі, гіпертонії, при проблемах з серцево-судинною системою.
  3. Малокалорійне рибне філе корисно людям з неправильним обміном речовин і тим, хто страждає ожирінням.

Чим корисний для чоловіків, жінок, дітей і людей похилого віку, при вагітності і лактації

Шкода і користь від вживання рибного філе залежать від стану шлунково-кишкового тракту, індивідуальної реакції організму на їжу і якості продукту.

Дорослим чоловікам і жінкам не протипоказаний морський окунь в будь-якому вигляді, якщо у них немає індивідуальних негативних реакцій на такі страви.

Вагітні жінки і матері-годувальниці можуть включати в свій раціон страви з цієї рибки. Якщо жінка побоюється за стан свого здоров’я або за здоров’я немовляти, то вона повинна проконсультуватися зі своїм лікарем або педіатром.

Дітям давати страви з морського окуня не заборонено. Літнім людям корисно їсти цей продукт, страви бажано готувати на пару.

Морська риба, приготована на пару або у вигляді юшки, відноситься до легкої їжі. Її можна давати ослабленим, хворим і видужуючим людям.

Потенційна небезпека і протипоказання

Страви з морського окуня – частина багатьох лікувальних дієт, так як ця риба містить багато корисних речовин, але не містить ніяких відомих алергенів.

Протипоказання до вживання – індивідуальна непереносимість одного або декількох речовин, що входять до складу філе.

Включення цього продукту в меню білкових дієт позитивно позначиться на їх складі. Згідно з рекомендаціями дієтологів, білкові і збалансовані дієти повинні включати нежирну рибу, а морський окунь містить помірну кількість жирів.

Хворі на цукровий діабет повинні узгоджувати свою дієту з лікарем. Ця рибка містить малу кількість вуглеводів, лікар, швидше за все, дозволить включити її в меню.

Шкоди організму може завдати отруйна речовина, якою вкрито гострі колючі плавники. Ними можна проколоти шкіру під час миття і оброблення тушок.

Травмоване місце може запалитися і якийсь час боліти. Потрібно звернутися до лікаря.

Запалення і біль можуть бути індивідуальною реакцією на токсичну речовину, але їх можуть викликати і бактерії, які потрапили на тушку під час перевезення та обробки.

Рекомендації щодо застосування

Продукт добре переносить будь-яку кулінарну обробку. Він вважається смачним, делікатесним, не втрачає своїх якостей при впливі тепла. Є багато рецептів приготування смажених і варених страв.

Ця риба виходить дуже смачною і при приготуванні на пару, і запіканні в духовці, оберненої фольгою. Продукт смачний у слабкосоленому і маринованому вигляді.

Перед приготуванням тушки миють, чистять і ріжуть на порційні шматочки. У духовці часто запікають цілі тушки.

Добова норма риби (за рекомендаціями МОЗ) становить 100-120 г для дорослої людини.

Для дітей цей норматив залежить від ваги дитини. Варене протерте філе можна давати в якості прикорму дітям з 9-10 місяців.

Порція дитини 3 років становить 25 г, 3-6 років – 50 г. Дитина віком від 7 до 14 років може за один раз з’їсти порцію вагою до 70 г.

Страви, в яких морський окунь і інша риба – основні інгредієнти, рекомендується їсти тричі на тиждень під час обіду.

Про користь і потенційну шкоду пробійної солоної ікри тріски можна дізнатися з даної публікації.

Шкода і користь червоної ікри для здоров’я людей різного віку розглянуті в цьому матеріалі.

Кулінарні рецепти

Є багато сучасних рецептів приготування страв з риби. Оригінальними рецептами славляться і багато кухні народів, що живуть поруч з морем. Серед них є рецепти приготування страв зі смаженої, вареної і навіть сирої риби.

Морський окунь з медом і апельсинами. Ця страва готується дуже швидко. Філе виходить смачним і соковитим:

  • включити духову шафу і нагріти до 180-200 °C;
  • рибу почистити, нарізати на порційні шматочки;
  • змішати апельсинову цедру, мед, гірчицю, 1 столову ложку оливкової олії та нанести на філе пластиковою пензликом з усіх боків;
  • шматочки покласти на фольгу і загорнути краї зверху;
  • запаковані порції покласти на деко, поставити його в духовку на 10 хвилин;
  • перевірити готовність страви. Якщо необхідно, поставити в духовку ще на кілька хвилин.

До страви можна подати тушковану сочевицю, яку посипають дрібно нарізаним крес-салатом і іншою зеленню за смаком.

Італійський рецепт приготування запеченого морського окуня. Блюдо містить гострий перець. Його можна замінити солодким болгарським перцем, нарізаним дрібними кубиками:

  • включити духову шафу і нагріти до 180-200 °C;
  • рибу почистити і випатрати (голову можна залишити);
  • в мисці змішати тертий часник, гострий перець, цибулю, сезонну зелень і невелику кількість оливкової олії;
  • нанести суміш пластиковою пензликом на рибу;
  • рибу покласти на деко, поставити в духову шафу на 15 хвилин.
  • Перед подачею потрібно на рибу видавити трохи лимонного соку, порції прикрасити листками салату, консервованими оливками, петрушкою та іншою зеленню за смаком.
  • Вечеря за 20 хвилин – смажений морський окунь з рисом і овочами:

Leave comment