Харчова добавка Е1422: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

Чи знайоме вам позначення Е1422, або ви ще не чули про це консерванті? Якщо ви не знаєте, що це – не турбуйтеся, адже з нашого огляду ви зможете отримати всю потрібну інформацію, яка допоможе зорієнтуватися в складному світі продовольчих товарів.
Визначення та особливості
Побачили рядок «харчова добавка Е1422» на ярличку обраного вами продукту? Ви вже знаєте, що виробники використовують максимально можливу кількість компонентів для поліпшення смакових характеристик продукту і продовження терміну придатності. Не всі з них варто вживати в їжу, деякі ж, навпаки, виключно корисні.
Значить, пора розібратися, що це таке – харчова добавка Е1422. Е1422 – це ацетильований дікрахмаладіпат або просто крохмаль модифікованого типу.
Не варто лякатися довгих складних слів – за ними криється досить просте значення.
Повністю штучний продукт не зустрічається в природі – він потрібен тільки як активний компонент при виробництві деяких виробів.
- Звичайний крохмаль (з кукурудзи, картоплі, пшениці) з’єднується з біфункціональними реагентами;
- В результаті утворюється дікрахмаладіпат;
- Проводиться обробка ангідридом оцтової кислоти або вінілацетату, щоб отримати кінцевий продукт.
Не забудемо відзначити основні властивості, якими характеризується добавка:
- Білий колір, іноді допустимо жовтий відтінок;
- Консистенція – порошок з невеликими гранулами і пластівцями;
- Не має смаку;
- Не розчиняється в спирті;
- Добре розчинний в гарячій воді, середньо – в холодній;
- Стійкий до термічної обробки, відтавання і заморожування, механічного навантаження;
- Запах – слабкий оцтовий.
Також рекомендуємо: Жерделі і абрикос: в чому різниця
Ми обговорили, що це за харчова добавка – Е1422. Пора розглянути, які можливості має компонент:
- наповнювач;
- Стабілізатор Е1422;
- консервант;
- Загущувач Е1422;
- емульгатор;
- Желіруючий компонент.
Компонент допомагає збільшити термін придатності продукту, зберігши його якість і смакові характеристики. Особливо цінується виробниками за можливість різко знизити вартість виготовлення. Не втрачає своїх властивостей після декількох циклів заморожування або теплової обробки.
Саме ці характеристики зробили загущувач Е1422 таким популярним – нижче ми детально розповімо, де, як і навіщо він використовується. А ще трохи нижче ви зможете прочитати, небезпечна чи ні харчова добавка Е1422.
Сфера застосування
Вище ми відзначали унікальні властивості компонента – він прекрасно переносить тривалу теплову обробку і інтенсивний вплив ззовні. Це дозволяє вводити його в будь-яке виробництво – особливо цінний елемент в харчовій промисловості.
Добавка використовується для підвищення в’язкості і формування однорідної структури в наступних видів продукції:
- Кетчупи та соуси;
- Каші швидкого приготування;
- Сухі сніданки;
- Панірувальні вироби;
- Фруктові і плодові начинки;
- Консервовані супи;
- йогурти;
- Сметана і молочні десерти;
- Сирні та плавлені сири;
- Морожене;
- Кисломолочні продукти;
Також рекомендуємо: Приправа для лагмана
- Хлібобулочна продукція;
- Фастфуд та їжа швидкого приготування;
- Бульйонні кубики;
- Консервоване дитяче харчування.
Зверніть увагу – якщо ви бачите на полиці найдешевший продукт з вмістом даного компонента – утримайтеся від покупки. Найчастіше виробники додають елемент при використанні другосортного сировини – він відмінно витягає вологу і дозволяє отримати прийнятний товарний вигляд. Краще віддати перевагу дорожчому товару, що стоїть на полиці магазину.
А тепер пора обговорити, як цей консервант може вплинути на загальний стан людини – чи можна споживати подібні продукти або все ж варто відмовитися від них.
Користь і шкода
Кожному споживачеві дуже важливо розібратися, шкідливий чи ні стабілізатор Е1422. Ця інформація допоможе розібратися в доцільності придбання певних продуктів.
Поспішаємо вас заспокоїти – в суперечці, небезпечна чи ні харчова добавка Е1422, перемогли вчені, які довели відсутність зафіксованих негативних наслідків споживання компонента. Він безпечний для здоров’я людини, не має виражених негативних властивостей.
Ось і ще один важливий аргумент в питанні, шкідливий чи ні загущувач Е1422 – добова норма споживання нічим не регламентована. Це зайвий раз говорить про нейтральний вплив на людину.
Однак важливо відзначити, що деякий негативний вплив на організм людини харчова добавка Е1422 все ж може надати. Це рідкісні випадки надмірного споживання, що тягнуть за собою діарею і здуття живота. Кожен розумний споживач знає, що будь-який продукт потрібно вживати в міру.
Також рекомендуємо: Що таке Гаспачо
Дослідження, що доводять негативний вплив харчової добавки – розвиток панкреатиту та інших патологій шлунково-кишкового тракту, були виконані незалежними компаніями. Ніяких достовірних підтверджень подібні результати не отримали, тому вірити їм не варто.
Давайте наостанок відзначимо, вплив Е1422 на організм при попаданні всередину. Незважаючи на те, що компонент переробляється гірше звичайного крохмалю, можна вивести наступні етапи:
- Елемент потрапляє в шлунково-кишковий тракт;
- Потім піддається гідролізу і переробляється в декстрини;
- Декстрини, в свою чергу, розпадаються на глюкозу, яка прекрасно засвоюється і всмоктується.
Після виведення залишкових продуктів в клітинах і внутрішніх органах не виявлено. Але якщо ви виявили на етикетці не тільки модифікований крохмаль Е1422, але і масу інших консервантів, варто утриматися від покупки. Поєднання безлічі штучних компонентів погіршує засвоюваність і може чинити негативний вплив.
Ми детально розповіли про те, що це таке – Е1422, небезпечно чи регулярне споживання продуктів, у складі яких можна знайти цю харчову добавку. Вивчіть наш огляд, збережіть його в закладки – ми зібрали самі корисні і важливі поради, які знадобляться вам у повсякденному житті!
Е1422 – Ацетілдікрахмаладіпат
Ацетілдікрахмаладіпат вважається практично нешкідливою харчовою добавкою, яку використовують в різних галузях (харчовій промисловості, будіндустрії та ін.).
- Походження: натуральне;
- Категорія добавки: стабілізатор, сполучний агент, загущувач;
- Небезпека: практично безпечна (деякі джерела вказують на можливе мінімальний вплив на підшлункову залозу з подальшим розвитком панкреонекрозу);
- Синонімічні назви: Е 1422, Е-1422, Acetylated Distarch Adipate, Ацетілдікрахмаладіпат, Acetylated, Дікрахмаладіпат, Ацетілдікрахмаладіпат, Дікрахмаладіпат.
Загальна інформація
За своїми фізичними характеристиками дана речовина виглядає як білий (або майже білий) порошок з легким оцтовим ароматом. Як правило, для промислового виробництва добавки до їжі даного типу використовують кукурудзяний крохмаль, рідше сировиною є картопляний крохмаль.
При цьому крохмаль зазнає змін, які стосуються однієї або декількох його характеристик, зокрема, у нього підвищується рівень стійкості щодо високих і низьких температур, заниженого рівня рН, інтенсивного механічного впливу. А крім того, він перестає втрачати свої якості навіть при багаторазовому заморожуванні або розморожуванні.
При цьому дікрахмаладіпатацетілірованний не можна відносити до генно-модифікованих продуктів як таких, оскільки в складі його знаходяться змінені ДНК, присутні в продукті як незначні фрагменти.
Вплив на організм
Шкода
Е тисячі чотириста двадцять два – нетоксична і безпечна харчова добавка. Але деякі ризики все-таки є. Будучи модифікованим продуктом, ацетілдікрахмаладіпат може чинити негативний вплив на підшлункову залозу, викликаючи в окремих випадках панкреонекроз.
Користь
Продукт Е тисячі чотириста двадцять дві стійкий до високих і низьких температур, а також їх зміни, чим збільшує термін зберігання продуктів; має хорошу розчинність у воді, практично не піниться в розчинах. В цьому і полягає його користь. Харчової цінності для організму людини в добавці даного типу немає.
Використання
Добавка з маркуванням Е 1422 широко застосовується в харчових виробництвах. Її роль в цій області вкрай різноманітна: стабілізатор маси, наповнювач, згущувач і сполучний агент.
Будучи продуктом «гарячого набухання», а також володіючи досить високим рівнем в’язкості клейстеру, ацетілдікрахмаладіпат застосовується у виготовленні кетчупів, соусів і майонезів.
А у виробництві ковбас і м’ясних напівфабрикатів за допомогою Е 1422 домагаються стабільної консистенції, так як він успішно пов’язує вологу, що виділяється при нагріванні.
Завдяки своїй в’язкості і стійкості до різних температурних режимів модифікований крохмаль часто використовується в молочній промисловості в складі морозива, йогуртів, молочних продуктів і десертів.
Не обходяться без цієї добавки і при промисловому консервуванні дитячого харчування, овочів і фруктів.
Стабілізуючі властивості дікрахмаладіпата широко використовуються також в будівництві в якості добавок до різних скріплювальних розчинів.
Зокрема, Е тисячі чотиреста двадцять два застосовують при видобутку нафти і газу, додаючи до складу бурових розчинів в процесі будівництва, буріння свердловин або їх ремонту.
Регулюючи в’язкість і формуючи водоудержуючу структуру, ацетілдікрахмаладіпат стає перешкодою для процесів окислення або корозії бурових інструментів.
Він також використовується в машинобудуванні, стабілізуючи форми для лиття деталей.
Законодавство
Е тисячі чотириста двадцять два дозволений для застосування в їжу в багатьох країнах (в тому числі в Україні, країнах Європейського Союзу) як практично безпечна добавка для фізичного здоров’я людини.
Кількість Е тисячі чотириста двадцять два в продуктах харчування не регламентується. Воно регулюється лише рецептурами і стандартами на ці продукти.
Харчова добавка Е1422: небезпечна чи ні, вплив на організм
Сучасне виробництво їжі в промислових цілях неможливо уявити без застосування різних харчових добавок і інгредієнтів.
Модифікований крохмаль здатний зберігати і покращувати смакові якості продукту, продовжувати термін придатності і зберігання, зберігати необхідну консистенцію продукту.
Однак існує думка про шкідливість модифікованих харчових добавок, зокрема крохмалю. Чи варто побоюватися горезвісних «єшок» і чи дійсно модифікований крохмаль суттєве зло?
Харчова добавка: що таке Е1422?
Е1422 або ацетілдікрахмаладіпат є вид модифікованого крохмалю в формі порошку білого кольору, має запах розведеного оцту. За класифікацією порошок є активною речовиною з високим вмістом ацетильних і адипінової груп.
Проводять харчовий інгредієнт процесом взаємодії водної суспензії кукурудзяного або картопляного крохмалю з адипіновою та оцтовими кислотами, завдяки чому виходить продукт, створений в лабораторних умовах, ідентично натуральному за складом до оригінального продукту.
Модифікований крохмаль зберігає властивості природного аналога, а невеликі біохімічні зміни в структурі роблять готове з’єднання більш практичним.
Де зустрічається добавка і з чим її їдять?
Дана добавка широко поширена і присутня майже в кожному складнокомпонентному продукті високій кислотності або лужності. Ацетілдікрахмаладіпат можна зустріти в наступних продуктах:
- майонезі, кетчупах і різних соусах,
- молочних і кисломолочних продуктах, морозиві,
- рослинних консервах, закупорених овочах і фруктах,
- напівфабрикатах,
- хлібі та хлібобулочній продукції,
- фастфудах і їжі швидкого приготування,
- різних субліматах і бульйонних кубиках,
- консервах дитячого харчування.
Широкий спектр поширення модифікованого крохмалю виник завдяки багатофункціональності та невибагливості готового інгредієнта. Е1422 збільшує термін придатності продукту при низькій температурі, зберігаючи якість і харчові властивості. При цьому добавка не боїться заморожування, дефростації або відтавання. У харчовій промисловості дана складова використовується в якості:
- наповнювача,
- стабілізатора,
- консерванта,
- желіруючого компонента,
- загустника,
- емульгатора.
Дана харчова добавка представляє особливу цінність для виробника, так як крім основних властивостей, ацетілдікрахмаладіпат значно знижує вартість виготовлення готового продукту.
Напис Е1422 в складі на етикетці може говорити про низькоякісний продукт харчування: якщо крім модифікованого крохмалю присутня маса інших харчових добавок, то від покупки бажано утриматися.
У складі з іншими штучно синтезованими сполуками, ацетілдікрахмаладіпат може гірше розщеплюватися і засвоюватися.
Вплив на організм: а чи не небезпечно?
Ацетілдікрахмаладіпат є безпечною харчовою добавкою. Модифікований крохмаль виготовляє шляхом змішування хімічних сполук, проте отримується субстанція не має відхилень у ДНК самого крохмалю. Е1422 проводиться внаслідок фізико-хімічної і біохімічної обробки і не є продуктом генної інженерії.
Однак збереження первісної структури ДНК не є доказом безпечності продукту.
Штучна зміна складових компонента тягне незворотні зміни в структурі, через що крохмаль стає трудноусвояємим і більш шкідливим, ніж його натуральний варіант.
При тривалому вживанні, ацетілдікрахмаладіпат викликає ряд патогенних реакцій на людський організм і провокує розвиток хронічних захворювань.
Надалі вживання модифікованого крохмалю
Незважаючи на безпеку вживання, організм людини значно гірше перетравлює модифікований продукт. У засвоєнні з’єднання в шлунково-кишковому тракті крохмаль розщеплюється до глюкози процесом гідролізу, а проміжним продуктом розщеплення є декстрини, що відносяться до полісахаридів.
Особливо чутливими до ацетілдікрахмаладіпату є молодий і незміцнілий організм – дітей рекомендується захистити від вживання даної харчової добавки, обмеживши доступ до консервам, солодких напоїв та їжі швидкого приготування.
Також бажано збільшити в раціоні кількість натуральної їжі, зокрема, свіжих овочів і фруктів, що сприятливо позначиться на травленні штучного крохмалю.
Слід пам’ятати, що ацетилдикрахмаладіпат також застосовують у виготовленні продуктів дитячого харчування та йогуртів – для немовлят даний інгредієнт абсолютно протипоказаний.
Детальніше про харчову добавку в наступному відео:
З’єднання Е1422 є безпечною харчовою добавкою, придатною до вживання, проте надмірно вживати продукцію з даним компонентом не бажано навіть дорослій людині.
Будь-яка харчова добавка штучного походження в деякій мірі відрізняється від природного аналога, хоч і зберігає свої першорядні властивості.
Ідентично натуральні добавки мають більш складну структуру, ніж їх природні сполуки, в результаті чого вживання тягне до певних патогенних наслідків. Їжте тільки натуральні та здорові продукти!
E1422 Дікрахмаладіпат ацетильований
Дікрахмаладіпат ацетильований називають натуральна речовина, отримане шляхом модифікації з кукурудзяного, рідше картопляного крохмалю. Застосовується в якості харчової добавки – згущувача, засобу для капсулювання і гелеутворювача. У міжнародній класифікації харчових добавок має індекс Е1422.
Загальна характеристика Е1422
Дікрахмаладіпат ацетильований отримують в процесі модифікації звичайних видів крохмалю ангідриду оцтової і адипінової кислоти.
Е1422 є порошкоподібною речовиною білого кольору, рідше – дрібним гранулятом, без запаху з легким присмаком оцту. Дікрахмаладіпат ацетильований добре розчиняється в гарячій воді, не розчинний в органічних розчинниках.
Є недорогим в виробництві, протистоїть високим температурам і витримує заморожування і відтавання продуктів.
Користь і шкода Дікрахмаладіпата ацетильованого
Харчова добавка Е1422 досить нейтральна для організму людини, особливої користі в вживанні Дікрахмаладіпата ацетильованого не спостерігається, проте, є дослідження, які стверджують, що надмірне вживання продуктів харчування, що мають в своєму складі Е1422, може спровокувати виникнення панкреонекрозу (серйозне захворювання підшлункової залози). Дітям слід пропонувати такі продукти з великою обережністю.
Застосування Е1422
Дікрахмаладіпат ацетильований входить до складу наступних категорій харчових продуктів:
- Йогурти, кисломолочні продукти;
- Ковбаси, м’ясні напівфабрикати;
- Соуси;
- Молочні напої;
- Консервовані фрукти і овочі.
Дікрахмаладіпат ацетильований також застосовується при виробництві різних видів клею і клейстеру, як загущувач і сполучний агент входить до складу побутової хімії.
Використання Е1422 в Україні
На всій території України дозволено використовувати Е1422 Дікрахмаладіпат ацетильований як харчову добавку-загущувач, безпечну для здоров’я. Допустима норма добового споживання речовини офіційно не встановлена.
Небезпечна чи ні харчова добавка E1422
Останнім часом все більше людей починають думати про тему здорового харчування і про те, що ж додають виробники в продаються продукти.
Харчові добавки – особливі речовини, які додають на етапі виробництва для того, щоб поліпшити або змінити властивості кінцевого продукту.
У даній статті буде розглянуто питання того, наскільки Е1422 – харчова добавка небезпечна чи ні.
Зміст:
- Властивості харчової добавки
- Сфера застосування Е1422
- Е1422 – користь чи шкода
Властивості харчової добавки
Харчові добавки групи «Е» – це стабілізатори і загусники, які використовуються виробниками для поліпшення властивостей різних продуктів. В їх основі компоненти природного походження (крохмаль, желатин, агар і т.д.).
Е1422 харчова добавка – це звичайний крохмаль, в структуру якого внесені зміни. Хімічна назва харчової добавки – дікрахмаладіпат ацетильований.
Як правило, Е1422 виглядає як чисто-білий гранульований порошок, який не має смаку або запаху.
Харчова добавка Е1422 допомагає продуктам витримувати високі температури, наприклад, майонез при запіканні в духовці не розпадається, а зберігає консистенцію.
Сфера застосування Е1422
Модифіковані крохмалі в харчовій промисловості використовують при приготуванні майонезів, кетчупів, сметани та інших соусів. У їх складі харчова добавка виступає в якості сполучного агента (загустителя) і стабілізатора.
Також E1422 використовують виробники різної кисломолочної продукції, наприклад, в ароматизованих йогуртах, сирках і т.д.
У не встановлено обмежень застосування харчової добавки, тому Е1422 можна зустріти навіть в продуктах, призначених для дитячого харчування, причому виробники часто забувають вказати цей компонент в складі.
Ацетилдикрахмаладіпат (Е1422) здатний істотно збільшити терміни придатності продуктів і надати здатність витримувати перепади температур, тому його часто використовують при виробництві консервованих продуктів – маринованих огірків, компотів, солодкої кукурудзи, горошку і т.д. Також позначення Е1422 можна зустріти в складах м’ясних і рибних напівфабрикатів, ковбасах, консервах.
Е1422 – користь чи шкода
Багатьох споживачів хвилює питання, чи є харчова добавка Е1422 генно-модифікованим продуктом. Однозначну відповідь тут дати досить складно.
Модифікація крохмалю відбувається хімічним способом з використанням кислот, зміни в саму структуру гена ж при цьому не вносяться.
Але слід враховувати, що в якості основного компонента, при виробництві добавки, може використовуватися генно-модифіковану сировину (картопля або кукурудза). Тому залишковий слід ГМО в кінцевому продукті може бути присутнім.
У більшості країн світу добавки з літерним позначенням «Е» (все загусники) вважаються безпечними, їх вільно дозволяють використовувати при виробництві продуктів харчування. Винятком є США, де виробникам заборонено використовувати Е1422. Але необхідно розуміти, що змінена форма крохмалю – це нова харчова добавка і її вплив на здоров’я людей повністю не вивчено.
У деяких джерелах можна знайти інформацію про те, що модифіковані крохмалі мають негативний вплив на підшлункову залозу людини і можуть спровокувати розвиток небезпечних хвороб.
В інших джерелах доводять зворотне, стверджуючи, що харчова добавка Е1422 абсолютно безпечна для здоров’я. Тому не можна однозначно відповісти на питання «Е тисячі чотиреста двадцять дві – харчова добавка небезпечна чи ні?».
Краще обмежено вживати продукти з різними харчовими добавками і віддавати перевагу найбільш простим складам на етикетках.
Шкода харчових добавок Е1442 і Е1422
Промислова галузь випускає велику різноманітність продуктів, що складаються з численних добавок. Деякі з них завдають шкоди організму. Мета їх використання – зниження ціни продовольчого товару та збільшення терміну зберігання. Модифікований крохмаль (Е1442, Е1422) – харчова добавка, що поліпшує смак продукту. Чи варто її боятися?
Е1422 – вид модифіковано зміненого крохмалю (кукурудзяного або картопляного). Це біле порошкоподібною речовиною, з різким запахом розведеного оцту.
Властивості схожі з природним аналогом, але незначні біохімічні зміни в структурі роблять добавку більш практичною. Можна багато разів заморожувати і розморожувати. В основному міститься в напівфабрикатах.
Використовується як наповнювач, стабілізатор, загусник, консервант і емульгатор.
Е1442 – жовтуватий дрібнозернистий порошок, що відноситься до модифікованих крохмалів. Застосовується також як емульгатор і загущувач. Отримують в умовах лабораторії в результаті реакції утворення складних ефірів природного полімеру. Загущувач Е1442 стабільніший в кислотному та лужному середовищі.
Обидві добавки не відносяться до генно-модифікованих в звичайному розумінні. Але в них містяться деякі фрагменти зміненої структури ДНК.
Чим небезпечні ці добавки для здоров’я?
Як впливають на організм харчові добавки Е1442 і Е1422
Організм людини погано справляється з процесом переварювання модифікованого продукту. Органи травлення насилу переробляють дані речовини. Зловживання цими добавками погіршує роботу підшлункової залози. Можливий розвиток патологічного стану, що переходить у панкреонекроз. У деяких випадках можуть призводити до розладу життєдіяльності організму.
Надмірне вживання продуктів з добавками Е1442 і Е1422 призводить до наступних порушень:
- Сповільнюється процес розщеплення поживних речовин.
- Утруднюється травлення.
- Спостерігається тяжкість в шлунку, здуття і нудота.
Особливо гостро на модифіковані добавки реагує дитячий організм. Тому їх бажано захистити від вживання продуктів, що містять змінений вид крохмалю.
Які продукти містять загущувач Е1442 і Е1422
Дані харчові добавки можна зустріти в багатьох продуктах харчування, в тому числі і в дитячому. Перед покупкою потрібно уважно ознайомитися зі складом продукту на предмет виявлення загусників.
У яких продуктах знаходяться:
- Сосиски, ковбасні вироби.
- Кондитерська випічка.
- Хлібобулочні вироби.
- Рибні продукти.
- Кисломолочні продукти.
- Продукція для дітей (йогурти, сирки, пюре).
- Сиркові десерти.
- Глазуровані сирки.
- Майонез, кетчуп, соуси.
- Вафлі, печиво, бісквіти.
- Морозиво.
- Фрукти і ягоди в консервованому вигляді.
- Макаронні вироби, супи, продукти швидкого приготування.
Головне питання при використанні добавок в продуктах, чи дотримуються виробники допустимі норми їх вмісту? Відповідальність за своє здоров’я несе тільки споживач. Знизити негативний вплив модифікованого крохмалю можна шляхом скорочення продуктів з їх вмістом зі свого щоденного раціону харчування.
Стабілізатор Е1422 харчова добавка небезпечна чи ні
Цей «Е» номер є модифікованим крохмалем і може стимулювати зростання корисних бактерій як в тонкому, так і в товстому кишечнику, подібно до дії пробіотиків. Крохмаль руйнує і обробляє глюкозу. У яких продуктах знаходиться стабілізатор Е1422 харчова добавка небезпечна чи ні вона для нашого здоров’я?
Склад і призначення
Модифікований крохмаль E1422 є безглютеновим і може використовуватися в якості стабілізатора, згущувача і емульгатора під час промислової обробки.
Речовина являє собою найчастіше білий порошок, протистоїть високим температурами і легко розчиняється в гарячій воді. Широко застосовується в інших країнах.
Застосування
Харчова добавка E1422 не завдає шкоди організму і не є небезпечною для людини!
Речовина використовується як загущувач в різних соусах, кетчупах і деяких йогуртах для додання в’язкості консистенції.
Перелік основних продуктів до складу яких входить Е1422:
- майонез;
- кетчуп;
- кондитерські вироби;
- консерви;
- кисломолочна продукція;
- соуси;
- сухі суп-суміші;
- паштет;
- йогурт;
- готові салатні заправки;
- приправи;
- фруктове пюре;
- томатне пюре;
- варена ковбаса (сосиски).
На нашу думку, те, що Е1422 не шкідливий абсолютно не виправдовує його застосування в більшості товарів народного споживання. Мова зараз йде про входження його до складу дитячого харчування, їжі, яка купується дітям.
Фруктове пюре любить кожен малюк за малим винятком. Як – то погано стає, якщо ти береш в руки баночку в магазині і виявляєш на ній номер «Е», навіть якщо він дозволений.
Невже не можна забезпечити «чистоту» тієї їжі, яку ми купуємо нашим малюкам? Навіщо маленький організм «наповнювати» хімією, навіть не шкідливою?
На ці питання нам ніхто не дасть відповідей, ніхто. Тому найкращим виходом є домашнє виготовлення того ж фруктового пюре для дитини. Адже це зовсім не складно, просто купіть погружний блендер, якщо у Вас його немає і все.
Побічні ефекти Е1422
Не лінуйтеся уважно дивитися на етикетки з інгредієнтами – це убезпечить Вас і вашу родину, а головне дітей від всякого роду хімії. Як вже було сказано вище, речовина не має побічних ефектів, до складу якої продукції входить стабілізатор Е1422 харчова добавка небезпечна чи ні – вона, ми теж з’ясували з вами.
Модифікований крохмаль (Е1422) – вплив на організм
Е1422 – це ацетильований дікрахмаладіпат (крохмаль модифікованого типу), оброблений ангідридами адипінової та оцтової кислот. Найчастіше для виготовлення харчової добавки використовують крохмаль з кукурудзи, набагато рідше – картопляний. В процесі обробки у такого крохмалю змінюють одну чи кілька початкових характеристик, завдяки чому він є стійким по відношенню до високих температур. Більш того, модифікований крохмаль не втрачає своїх властивостей навіть при багаторазових циклах заморожування і відтавання, а також збільшує термін зберігання продукції в низькотемпературних умовах.
Слід зазначити, що дікрахмаладіпат ацетильований не відноситься до генно-модифікованих продуктів у чистому вигляді. Незважаючи на те, що в його виробництві використовують генно-модифіковану сировину, в складі крохмалю змінені ДНК присутні тільки в якості незначних фрагментів. Проте шкода від вживання Е1422 це анітрохи не благає.
Де використовують?
Ацетилювання дікрахмаладіпат в харчовій промисловості використовується як стабілізатор маси, наповнювача, згущувача і емульгатора, що сприяє кращим проявам в’язкості продукту.
Він добре пов’язує вологу, яка виділяється при нагріванні, дозволяє домогтися стабільності консистенції.
Дуже часто виробники включають Е1422 до складу молочних продуктів (йогурти, морозиво, молочні напої, десерти), овочевої консервації (мариновані корнішони та огірки, консервовані фрукти), майонезів і м’ясної продукції з другосортного сировини.
Не обійшлося без використання цієї харчової добавки і виробництво дитячого харчування. З огляду на здатності витримувати термічну обробку, сліди модифікованого крохмалю виявляються в дитячих сумішах і консервах, де він виступає в якості желюючого речовини.
Чи є гранично допустимі норми?
В Україні не існує законів, якими регламентуються гранично-допустимі норми споживання модифікованого крохмалю Е1422, так як він визнаний абсолютно безпечним для використання у всіх харчових продуктах.
Ситуація повторюється в ряді інших країн, де відповідні органи влади абсолютно не контролюють обіг ацетильованого дікрахмаладіпата, вважаючи його безпечним для здоров’я.
Як впливає на організм?
У людському організмі ацетильований дікрахмаладіпат переробляється гірше, ніж звичайний. У шлунково-кишковому тракті він піддається процесу гідролізу, перетворюючись на глюкозу, доступну для засвоєння організмом. При гідролізі цієї харчової добавки виникають продукти проміжного значення – декстрини, які відносяться до полісахаридів.
Тим часом, деякі джерела масово друкують інформацію про те, що ацетильований дікрахмаладіпат може бути вкрай небезпечний.
Він сильно шкодить підшлунковій залозі і навіть може стати причиною страшного захворювання – панкреонекрозу.
Модифікований крохмаль уповільнює переробку їжі, провокує здуття, нетравлення, нудоту і головний біль. В окремих випадках викликає зупинку шлунка і серйозну інтоксикацію організму.
Можна тільки здогадуватися, чим загрожує вживання продуктів з Е1422 немовлятами і дітьми дошкільного віку. Але ж сьогодні все більше виробників включають цю сумнівну добавку в дитячі йогурти, кефіри і пюре. Причому левова частка нібито «забуває» повідомити про це на етикетці продукту. Виникає питання: якщо добавка визнана нешкідливою, чому інформацію про неї не завжди публікують?
Е 1422 харчова добавка: небезпечна чи ні? давайте розбиратися
Існує багато різних думок щодо шкоди або користі молочних продуктів. Хтось вважає їх незамінними для здоров’я людини, а хтось переконаний, що вони не засвоюються.
Існує також версія, що молочні продукти закіслюють організм, тобто знижують рівень pH нижче позначки 7, що призводить до втрати кальцію, магнію, цинку та інших мікроелементів і вітамінів. Є ж, навпаки, альтернативна думка про те, що молочні продукти – джерело кальцію.
Однак що можна сказати напевно, так це те, що якість молочних продуктів на прилавках наших магазинів залишає бажати кращого. Посудіть самі – якщо на більшості молочних продуктів зазначено термін зберігання від місяця до півроку (!), то говорити про природність і натуральність таких продуктів не доводиться.
Якими консервантами і добавками потрібно напхати молочний продукт, щоб навіть бактерії відмовилися його їсти, – просто страшно уявити. Однією з харчових добавок, яка часто фігурує в складі молочних продуктів, є добавка Е 1422.
Е 1422 харчова добавка: що це?
Харчова добавка Е 1422 – це модифікований крохмаль. Це той рідкісний випадок, коли харчова добавка є більш-менш натуральним продуктом, а не синтезованим в лабораторних умовах, що, однак, ніяк не применшує її шкоди для організму людини.
В процесі обробки харчового крохмалю його характеристики певним чином змінюються, і в процесі обробки виникає принципово нова речовина – ацетильований дікрахмаладіпат. Одна назва, яке з першого разу прочитати зможе далеко не кожен, вже вселяє недовіру.
Крохмаль, підданий обробці оцтовою і адипіновою кислотами, стає стійким до високих температур, що дозволяє використовувати його в різних хімічних трансмутаціях, які необхідні для створення харчових продуктів. Е 1422 – це порошок білого кольору, без ознак запаху.
Це, найчастіше, крупнозернистий порошок, проте все залежить від методу сушіння і виробництва речовини.
Як уже було сказано вище, харчова добавка Е 1422 активно використовується в процесі створення молочних продуктів. Саме – створення, тому що всі так звані молочні продукти, які ми можемо бачити на полицях наших супермаркетів, створені штучно і до молока в його природному вигляді мають вельми посереднє відношення.
Вдумайтеся тільки: харчова добавка Е 1422 виконує функції емульгатора, стабілізатора, наповнювача і згущувача. Що може залишитися від молока після таких екзекуцій над ним? А адже це функції тільки однієї єдиної добавки, а скільки в молочних продуктах їх всього? Напевно більшість навіть не уявляють, для чого потрібні емульгатори, стабілізатори та інші подібні речовини.
Розглянемо це питання більш детально.
Емульгатор – це речовина, яка дозволяє змішувати між собою компоненти, які в принципі не змішуються, виходячи зі своїх природних хімічних властивостей.
Тобто сама природа задумала так, щоб ці компоненти не змішувалися, але людина втручається в цей процес і за допомогою емульгатора можна в принципі навіть воду з маслом змішати. Говорити в такому випадку про натуральність просто не доводиться. Далі – стабілізатор.
Стабілізатор дозволяє надати цій масі незмішуваних продуктів потрібну консистенцію, форму і товарний вигляд. Саме ці функції в молочних продуктах виконує харчова добавка Е 1422. Також вона виконує функції наповнювача і згущувача.
Тут з назв в принципі вже стає зрозуміло, що натуральності продукту це теж не додає. Таким чином, різні йогурти, десерти, кефіри і інші нібито «молочні» продукти створюються саме шляхом таких ось хімічних трансмутацій.
І говорити в такому випадку про користь чи шкоду молочних продуктів просто некоректно, тому що всі ці баночки з усміхненими коровами на упаковках до корів взагалі не мають ніякого відношення. І на упаковці там повинен бути намальований усміхнений хімік з колбою, тому що така «молочна продукція» – це саме продукт хімії, а не фермерського господарства.
Е 1422 харчова добавка: вплив на організм
Харчова добавка Е 1422 міститься практично у всіх молочних продуктах. Таким чином, говорити про натуральність молочної продукції, що містить таку добавку, не доводиться.
До того ж, сама по собі харчова добавка Е 1422 ацетильований дікрахмаладіпат робить украй згубний вплив на підшлункову залозу і може спровокувати важке її поразки, а саме, захворювання, як панкреонекроз.
Також ацетильований дікрахмаладіпат застосовується при виробництві м’ясної продукції дуже низької якості (якщо в контексті м’ясної продукції взагалі доречно говорити про якість) для підвищення її привабливості і поліпшення товарного вигляду.
Також ацетильований дікрахмаладіпат застосовується у виробництві різного роду консервів з метою продовження терміну їх зберігання і знову-таки надати покращений товарний вигляд.
Таким чином, харчова добавка Е 1422 приносить велику шкоду здоров’ю людей, та й в принципі застосовується у виробництві ненатуральних продуктів з метою надання їм ілюзії якості продукції. Незважаючи на це, харчова добавка Е 1422, як і багато інших небезпечних добавок, дозволена в більшості країн.
Е 1422 – дікрахмаладіпат ацетильований
У статті описана харчова добавка (загущувач, зв’язуюча речовина, стабілізатор) дікрахмаладіпат ацетильований (Е 1422), її застосування, вплив на організм, шкода і користь, склад, відгуки споживачів.
Дікрахмаладіпат ацетильований (харчова добавка Е 1422) являє собою звичайний крохмаль, отриманий з кукурудзи або картоплі, склад і фізичні властивості якого змінені шляхом хімічної обробки. Іншими словами, добавка Е 1422 – це модифікований крохмаль.
Е 1422 отримують обробкою водної суспензії вихідного крохмалю адипіновою і оцтовим ангідридом, в результаті чого відбувається так звана «зшивання» окремих молекул крохмалю.
Отриманий дікрахмаладіпат ацетильований володіє кращими загущаючими властивостями, більш стійкий до високих температур, стійкий до кислот і активному механічному впливу.
Розчин даного модифікованого крохмалю у воді відрізняється високою прозорістю і нейтральним смаком.
Хімічна формула дікрахмаладіпата ацетильованого – (С6Н10О5) n • (СН3-СО) m • (ВЗГ (СН2) 4СОО) р, де n = 100-1000, m ~ nх10, р ~ n / 50.
Харчова добавка Е 1422 зовні виглядає як порошок, пластівці або гранули білуватого кольору, має легкий оцтовий запах.
Чи завдає модифікований крохмаль Е 1422 шкоду здоров’ю?
Дікрахмаладіпат ацетильований дозволений для введення в рецептури харчових продуктів у більшості країн світу і вважається нешкідливою харчовою добавкою, яка не становить небезпеки для здоров’я. Але в США Е 1422 не включена в перелік законно використовуваних E-добавок.
Також зустрічаються розрізнені повідомлення про здатність дікрахмаладіпата ацетильованого завдати шкоди організму і спровокувати медичні проблеми з підшлунковою залозою і послужити причиною її серйозного захворювання – панкреонекрозу. Норми допустимого добового споживання для дікрахмаладіпата ацетильованого не встановлені.
Модифіковані крохмалі – це порівняно нові харчові добавки, тому їх вплив на організм людини поки досконально не вивчено. Є повідомлення про те, що добавка Е 1422 може завдати шкоди здоров’ю. До того ж, сировиною для їх виробництва можуть служити генно-модифіковані картопля і кукурудза.
Тому буде доцільно віднести E1422 до умовно безпечних харчових добавок. Краще утриматися від постійного вживання в їжу продуктів, до складу яких входить модифікований крохмаль Е1422.
Дікрахмаладіпат ацетильований активно застосовується на підприємствах, що випускають харчові продукти, як загущувач, стабілізатор, сполучна речовина, гелеутворювач, наповнювач. Добавка E1422 прекрасно переносить цикли замороження і розморожування та застосовується з метою суттєвого збільшення термінів зберігання охолоджених харчових продуктів. Даний модифікований крохмаль добре переносить термообробку.
Позначення Е1422 можна побачити на упаковці йогуртів, майонезу, кисломолочних продуктів, молочних напоїв, сметани, соусів, кетчупів, м’ясних напівфабрикатів, ковбас, рибних продуктів, консервованих овочів, фруктів і грибів, супів швидкого приготування, консервованого дитячого харчування.
Наскільки ви довіряєте цій харчовій добавці? Проголосуйте за 5-бальною системою (від 1 до 5 балів).
- Е-добавки
- продукти оброблені
- продукти необроблені
E1422 Дікрахмаладіпат ацетильований
Дікрахмаладіпат ацетильований (Acetylated distarch adipate, E1422) – стабілізатор, загусник, сполучна речовина.
Харчова добавка E1422 (Дікрахмаладіпат ацетильований) є модифікованим крохмалем, тобто харчовим крохмалем, у якого одна або більше початкових характеристик змінено шляхом спеціальної обробки. Дікрахмаладіпат ацетильований – це крохмаль, модифікований за допомогою ангідридів оцтової і адипінової кислот. Завдяки цьому він може протистояти високим температурам.
Харчова добавка E1422 представляє собою білий або майже білий порошок, який не має запаху. Такі порошки можуть складатися з гранул, пластификованого порошку або грубих частинок.
Все залежить від методу сушки. У разі, якщо крохмаль оброблений нагріванням у присутності кислоти або лугу, зміною є незначна дефрагментація.
При відбілюванні крохмалю, по суті, відбувається тільки зміна кольору.
Харчова добавка E1422 та модифіковані крохмалі в цілому не є генно-модифікованим продуктом. Сам крохмаль та його модифікації можуть містити лише сліди, окремі незначні фрагменти зміненої ДНК, якщо він був отриманий з генно-модифікованої сировини.
У харчовій промисловості добавка Е1422 застосовується як згущувач, наповнювач, стабілізатор і емульгатор. Активно використовується у виробництві кисломолочних продуктів, таких як йогурти та молочні напої.
Також добавка Е1422 застосовується у виробництві соусів, маринованих огірків, корнішонів, консервованих фруктів.
Модифіковані крохмалі використовують для виробництва м’ясних продуктів низької вартості з сировини другого сорту, для зв’язування вільної вологи, що виділяється при нагріванні.
Зустрічається інформація, що модифіковані крохмалі завдають шкоди підшлунковій залозі і можуть викликати небезпечне захворювання – панкреонекроз.
У той же час для добавки Е1422 не встановлено граничних норм споживання, і вона дозволена для використання в харчовій промисловості більшості країн як добавка, безпечна для здоров’я людини.
Харчова добавка Е1422 Ацетілдікрахмаладіпат або Acetylated Distarch Adipate відноситься до категорії активних речовин, які широко застосовуються не тільки у виробництві продуктів харчування, а й у процесі отримання товарів, призначених для побутових потреб людини.
По суті, Е1422 є модифікованим крохмалем, який отримують в результаті взаємодії водної суспензії кукурудзяного або картопляного крохмалю та ангідридів адипінової і оцтової кислот.
Врешті-решт виходить поперечно «зшитий» крохмаль, який відрізняється досить високим ступенем заміщення, а також вмістом адипінової групи до 0,14 відсотка і ацетильних груп до 2,5 відсотків.
Зовні харчова добавка Е1422 Ацетілдікрахмаладіпат – це речовина порошкоподібної структури білого кольору з легким запахом оцту. Добавка здатна витримувати низький рівень рН, високу температуру і інтенсивний механічний вплив. Клейстер, отриманий з даного крохмалю, відрізняється високою прозорістю.
Добавку застосовують як загусник, стабілізатор і сполучну речовину при виробництві багатьох продуктів харчування.
Як правило, Е1422 додається при виготовленні майонезу, кетчупу і соусів, оскільки при гарячому набуханні клейстеру притаманні нейтральний смак і висока в’язкість.
Крім того, часто дана добавка використовується у виробництві м’ясних напівфабрикатів і ковбас низького сорту як сполучний агент вільної вологи.
Активно використовується харчова добавка Е1422 Ацетілдікрахмаладіпат і при виробництві кисломолочних продуктів, до яких відносять ароматизовані йогурти, а також різноманітні молочні напої.
Особлива властивість цього крохмалю – непогано переносити термообробку – обумовлює його застосування при виготовленні консервованого дитячого харчування, консервованих фруктів, маринованих корнішонів і огірків.
Добавка відрізняється стійкістю до зміни циклів (заморожування/відтавання) і здатна значно пролонгувати терміни зберігання виробів при низькотемпературних умовах.
Як відомо, ацетілдікрахмаладіпат здатний добре розчинятися в мінеральній і прісній воді, перешкоджаючи вспіненню розчинів. Саме тому нерідко видобуток газу і нафти супроводжується застосуванням даної речовини для стабілізації бурових розчинів під час будівництва або ремонту свердловин. Крім того, добавка формує водоутримуючу структуру та регулює в’язкість, а також перешкоджає корозії та окисленню бурових інструментів.