Харчова добавка Е339: що за добавка, небезпечна чи ні, вплив на організм, куди додають

Молоко і морозиво, ковбаси та овочі, газовані напої і плавлені сирки… Складно знайти продукт, у складі якого не було б зазначено антиоксидант Е 338. Чи можна зробити висновок, що добавка безпечна? Або навіть корисна?
Спробуємо розібратися.
Назва продукту
Назва компанії речовини – натрію фосфати E 339 (ГОСТ Р 52823-2007). Цифровий індекс (інше написання E-339) позначає європейський код, присвоєний харчовій добавці.
Міжнародний синонім – Sodium phosphates.
Зустрічаються назви:
- харчові монофосфат натрію;
- ортофосфати натрію;
- фосфат натрій;
- Phosphate de sodium (французьке найменування);
- Mononatrium-phosphat, Natriumdihydrophosphat (німецькі синоніми).
Тип речовини
Фосфати натрію – загальна назва для ряду натрієвих солей ортофосфорної кислоти:
- заміщена Е 339 (i), мононатрійфосфат, формула NaH2PO4 (безводна) або NaH2PO4 ∙ H2O (водна);
- заміщена Е 339 (ii), динатрийфосфат, формула Na2HPO4;
- заміщена Е 339 (iii), тринатрийфосфат, формула Na3PO4.
Всі види застосовуються в харчовій промисловості як синергист антиоксидантів, стабілізатор, підкислювач, фіксатор забарвлення.
Отримують добавку переважно з термічної фосфорної кислоти марки А (харчова) шляхом її нейтралізації лугами. У цій якості виступають їдкий або вуглекислий натр.
Властивості
Показник | Стандартні значення |
Колір | білий |
Склад | сіль ортофосфорної кислоти |
Зовнішній вигляд | порошок, гранули або кристалічна речовина |
Запах | відсутній |
Розчинність | добре у воді; не розчиняються в етанолі |
Вміст основної речовини | від 92 до 98% |
Смак | приємний кислуватий |
Щільність | непостійна |
Інші | безводна форма гігроскопічна; термостійкий |
Упаковка
Фосфати натрію упаковують в щільні поліетиленові мішки і заварюють для забезпечення герметичності. Після чого поміщають в продуктові або паперові тришарові мішки, які прошивають лляними нитками.
Вага одного мішка не повинна перевищувати 25 кг.
Допускається застосування іншої тари, безпечної для контакту з харчовими продуктами.
Застосування
Натрію фосфати визнані безпечною харчовою добавкою.
У харчовій промисловості антиоксидант Е 339 використовується як емульгатор, стабілізатор консистенції, сполучний агент, регулятор кислотності. У молочних продуктах добавку застосовують для підвищення їх стійкості до нагрівання.
Натрію фосфати ефективні як закріплювач зеленого кольору. Речовиною обробляють зелені овочі перед термічною обробкою.
- молоко (сухе, концентроване, стерилізоване), молочні напої;
- вершки, в тому числі на рослинному жирі;
- молоді та плавлені сири;
- вершкове масло;
- маргарини;
- морозиво (крім вершкового і молочного), фруктовий лід, щербети;
- глазуровані фрукти;
- картопля (заморожений, охолоджений, сухе пюре);
- хлібобулочні вироби, кекси, печиво, сухі суміші для випічки;
- цукерки;
- макарони;
- риба необроблена, рибне філе і пасти;
- напої газовані, чай швидкорозчинний;
- лікеро-горілчані вироби;
- сіль і її замінники;
- супи швидкого приготування.
Для кожної категорії встановлена максимальна допустима норма на кілограм або літр готового продукту. Вона варіюється від 1 до 20 мг.
При виробництві м’ясного та рибного фаршу натрію фосфати додають для утримування вологи при варінні, запобігання окислення жирів і отримання більш соковитої готової продукції.
Недобросовісні виробники м’ясних і рибних продуктів використовують добавку Е 339 для збільшення маси виробу. Відомі випадки, коли частка синтетичної добавки становила 25% від загальної кількості фаршу!
Ознаками надлишкової дози натрію фосфатів є металевий або терпкий присмак і «мильний» зріз.
Антиоксидант E 339 як джерело фосфору входить до складу БАДів і спортивних напоїв.
- Медицина: компонент проносних і антацидних засобів, препаратів для очищення кишечника перед дослідженнями. У США фосфати натрію дозволені для внутрішньовенного введення для забезпечення мінерального балансу крові. В Україні подібного допуску не мають.
- Побутова хімія: миючі засоби, препарати для пом’якшення води і видалення накипу, відбілювачі.
- Металургійна промисловість: знежирення металів, запобігання корозії.
- Виробництво добрив.
Користь і шкода
Думки щодо шкоди і користі суперечливі.
Харчова добавка Е 339 дозволена до застосування практично у всіх країнах. Відноситься до 4 класу небезпеки (малонебезпечні речовини). Допустима добова норма не описана. Вважається, що щоденне вживання не більше 70 мг антиоксиданту на кг маси тіла безпечне для здоров’я.
Деякі дослідники (наприклад, група «Кедр») пов’язують вживання натрію фосфатів з виникненням онкологічних захворювань. Офіційні джерела ці дані не підтверджують.
Факт, проти якого немає наукових заперечень: натрію фосфати несприятливо впливають на травну систему. За рахунок абсорбації води з кишечника речовина здатна викликати зневоднення, порушення роботи нирок, підвищення рівня електролітів в крові.
З обережністю слід давати продукти, що містять фосфати, дітям.
Можливі алергічні висипання можуть бути не найсерйознішою проблемою. Як побічний ефект відзначають гіперактивність і підвищену агресивність.
Основні виробники
- Група компаній «NORD» (головний офіс в м. Дніпро);
- Воскресенський завод фосфорних кислот;
- Казфосфат (Казахстан);
- CHEMICO GROUP (Китай).
- Вчені всього світу вимагають заборонити використання ортофосфорної кислоти і її солей у пральних порошках: добавки руйнують клітинні мембрани, змінюють склад крові, провокують серйозні захворювання.
- Але чомусь ніхто не поставив питання про заборону натрію фосфатів у продуктах харчування, мотивуючи це тим, що речовина додають у незначній кількості.
- Споживач змушений сподіватися на сумлінність виробників.
Що це таке – харчова добавка Е339? Небезпечна чи ні, де використовують і який від неї шкода?
Довгий термін зберігання, апетитний вигляд і насичений смак – три кити сучасної харчової промисловості.
Але за кожною красивою обгорткою стоїть цілий букет хімічних сполук, які підтримують товар «в формі».
Деякі з них – відверто небезпечні для споживача, інші – умовно безпечні. До якої категорії відноситься E339?
Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.
Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме вашу юридичну проблему – звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте за телефоном. Це швидко і безкоштовно!
приховати зміст
Що це – E339?
- NaH2PO4 – однозаміщений ортофосфат (дигідрофосфат) натрію або E339i.
- Na2HPO4 – двозаміщений ортофосфат (гідрофосфат) натрію або E339ii.
- Na3PO4 – тризаміщений ортофосфат натрію або E339iii.
З фізичної точки зору – це біла речовина (порошок, гранули або кристали), позбавлене запаху. Кількість базового компонента в процентному співвідношенні складає від 92 до 98%.
ГОСТ 31725-2012 також звертає увагу на обсяг фтору, свинцю і миш’яку в монофосфаті натрію.
Однак, його змінена редакція знімає частину загальних вимог до їх змісту, передаючи цей аспект під контроль законодавства кожного з членів митного союзу окремо.
Де використовують?
Увага. E339 має широкий спектр застосування:
- Промисловість (виробництво фаршу, ковбаси, плавленого сиру, кондитерських виробів, швидкорозчинних супів і пюре, заправок тощо) використовує монофосфат як розпушувач, стабілізатор кольору, вологозберігаючий компонент, підкислювач.
- Фармацевтика вдається до E339 при виготовленні проносних, внутрішньовенних розчинів, антацидних препаратів.
- В металургії ортофосфат виступає як компонент травильного розчину для зняття окалини.
- Крім того, застосовується у виробництві прозорих стекол, миючих рідин тощо.
Аналоги
У харчовій промисловості E339 часто замінюють іншими «Е-шками» трьохсот діапазону (наприклад, 340, 333, 343 тощо), крім того, можуть використовувати E450 і E452.
Давайте розберемося, небезпечно чи ні речовина Е339?
Важливо. Вважається, що монофосфат натрію – не завдає значної шкоди організму, тому E339 є загально визнаним в Європі, в тому числі в Україні та Білорусі.
Заборони на його застосування не існує, і виробники орієнтуються на регіональні інструкції щодо допустимої дози добавки в продуктах.
Якої шкоди від харчової добавки Е339? Однак певна шкода E339 все ж здатна нанести.
Йдеться про проносні властивості добавки, які використовуються у фармакології.
Але що добре під контролем, може обернутися проблемами зі шлунково-кишковим трактом (наприклад, діареєю).
Крім того, варто враховувати здатність натрію вимивати кальцій. Це означає, що при відчутних дозах E339 він буде вимиватися з кісток і зубів, приводячи до їх ослаблення.
Особливий ризик такого негативу виникає, якщо перевищити дозу 70 мг/кг на добу.
Крім того, існує версія, що ортофосфати збільшують ризик розвитку кальцинозу судин і раку. Але однозначного підтвердження таких гіпотез поки не було отримано.
Проблема більшості E-добавок, навіть найбезпечніших, в тому, що людина не ходить з калькулятором. Покупець не рахує: тут я з’їв 0,5 мг ортофосфата разом з ковбасою, а тут випив 0,3 мг – з напоями. Важко вести подібний підрахунок, але це лише одна добавка з сотень.
Не знайшли відповіді на своє питання? Дізнайтеся, як вирішити саме вашу юридичну проблему – зателефонуйте прямо зараз:
+38 (044) 938-50-73 (Київ)
Це швидко і безкоштовно!
Харчова добавка Е339 – небезпечна чи ні
В процесі приготування продуктів харчування широко застосовуються неорганічні солі. Одна з них – харчова добавка Е339. Складно знайти такий продукт, де б не було цієї речовини. Тому покупцям потрібно знати, наскільки небезпечна добавка, чи не приносить вона шкоди.
Зміст:
Що таке Е339
Це фосфорна сіль натрію. Інша часто зустрічається назва – фосфат натрію. Відноситься до емульгаторів і стабілізаторів. Існують одно- (Е339i), дво- (Е339ii) і тризаміщені (Е339iii) фосфорнокислі натрієві солі. Всі вони активно застосовуються в промисловості для виробництва різноманітних продуктів харчування.
Отримують цю емульгуючу сіль шляхом звичайної реакції нейтралізації ортофосфорної кислоти їдким натром. Основні властивості Е339:
- колір – білий;
- зовнішній вигляд – порошок або дрібні гранули;
- запах – відсутній;
- добре розчиняється у воді і не розчиняється в етиловому спирті;
- смак – кислий, приємний.
Речовина упаковується в міцні мішки з поліетилену. Додатково його поміщають у картонні або паперові мішки з декількох шарів для захисту від попадання вологи. Прошиваються вони щільними нитками. Максимальна вага кожного мішка – 25 кг. Для упаковки використовується інша придатна для транспортування і зберігання тара.
Де застосовується харчова добавка Е339
Ця речовина має декілька корисних властивостей:
- емульгатор;
- фіксатор консистенції;
- зв’язує речовину;
- регулятор рівня кислотності;
- закріплювач зеленого кольору;
- стабілізатор молока і молочних продуктів.
Ось в яких продуктах міститься добавка:
- різні види молока, включаючи концентроване і стерилізоване;
- вершки, включаючи з добавленням рослинного жиру;
- сир, у тому числі плавлені сирки;
- вершкове масло;
- маргарини і спреди;
- морозиво (Е-339 не додають в вершкові і молочні сорти);
- фруктові продукти з глазурю;
- різні види картоплі для швидкого приготування;
- солодкі і несолодкі борошняні вироби;
- сухі суміші для приготування домашньої випічки;
- макаронні вироби;
- солодощі;
- риба, філе з риби, морепродукти;
- газовані напої;
- різні сорти швидкорозчинного чаю;
- алкогольні напої;
- сіль;
- напівфабрикати супів.
Багато споживачів цікавляться, скільки ортофосфата натрію безпечно для людського здоров’я. Все залежить від кількості. В 1 кг готового продукту міститься від 1 до 20 г E339.
Добавка є обов’язковою у виробництві фаршу. Тут її користь полягає у збереженні вологи, продовженні терміну зберігання та запобіганні окисленню жиру.
Деякі недобросовісні виробники можуть додавати Е339 у фарш для збільшення його маси. В окремих зразках низькоякісної продукції його частка досягала до ¼. Такий продукт небезпечний для здоров’я та має в’язкий, металевий присмак.
Антиоксидант додається до складу біологічно активних добавок для спортсменів. Це означає, що він не завдає шкоди цій категорії людей.
Інші випадки застосування E339:
- в медицині – інгредієнт послаблювальних засобів і препаратів для мікроклізм;
- в виробництві побутової хімії – у складі миючих товарів і пральних порошків;
- в металургії для знежирення поверхонь металів і в боротьбі з корозією;
- при виробництві хімічних добрив.
Чи небезпечна ця харчова добавка
Думки про вплив Е339 на організм суперечливі. Її відносять до малонебезпечних речовин, при цьому допустима доза протягом доби не визначена. Вживання до 70 мг ортофосфата на кілограм маси тіла не викликає негативних наслідків.
У той же час ряд українських лікарів вважає, що емульгатор Е339 шкідливий. Він сприяє розвитку онкологічних патологій. Дані офіційних досліджень не підтверджують цього.
Шкідливість фосфатів полягає у несприятливій дії на травну систему. Небезпека великих доз емульгатора полягає у здатності викликати зневоднення і порушення водно-сольового балансу. Він впливає і на розвиток алергічних реакцій, навіть призводить до підвищеної агресивності.
Де дозволена добавка
Емульгатор дозволений у всіх країнах. Даних про те, що де-небудь він заборонений, немає. Вчені борються за заборону додавання фосфатів в пральні порошки та інші миючі засоби: вони здатні змінювати склад крові і руйнувати мембрани клітин.
Добавка Е339 шкідлива для людини в великих кількостях. Розумне використання емульгатора і стабілізатора в продуктах харчування не заподіює шкоди. Якщо є сумніви щодо безпечності харчового продукту з емульгатором, рекомендується придбати альтернативну їжу.
Подивіться відео про найшкідливіші і безпечні добавки:
Е339 – Фосфати натрію
Речовина, яка виступає в класифікаційній таблиці харчових добавок під маркувальним шифром Е339, є штучно одержуваним консервантом-емульгатором. Його рівень небезпеки для здоров’я людини розцінюється вченими-медиками як вкрай низький, тобто добавка практично безпечна.
- Походження: штучне;
- Категорія добавки: консервант-емульгатор;
- Небезпека: вкрай низького рівня;
- Синонімічні назви: Е339, монофосфат натрію, фосфат натрію, Е-339, фосфат натрію, фосфати натрію.
Загальна інформація
Фосфати натрію, або простіше кажучи, Е339, крім того, що можуть виступати як емульгатор, регулятор кислотності і стабілізатор, ще можуть грати роль влагоутримуючого агента, речовини, що фіксує колір продукту і підсилює антиоксидантні властивості інших речовин.
Взагалі під загальною назвою «Фосфати натрію» містяться кілька видів солей, одержуваних з гідроксиду натрію і фосфорної кислоти.
У фізичному відношенні ця добавка являє собою білий гранульований порошок з високим ступенем стійкості до підвищених температур і доброю розчинністю у водному середовищі.
У харчових виробництвах цілком можна застосувати відразу три види натрієвих фосфатів. І маркуються ці речовини так: Е339i (у вигляді хімічної формули можна записати так: NaH2PO4), Е339ii (з хімічним виразом у вигляді Na2HPO4) і Е339iii (який можна виразити хімічними значеннями у вигляді Na3PO4).
Вплив на організм
Шкода
Добавка Е339 є в фармакології активною діючою речовиною тих препаратів, які покликані розслабляти кишечник при запорах. Тобто, продукти з високим вмістом даної добавки можуть призводити до того ж ефекту. Отже, не варто «захоплюватися» фосфатами натрію і вживати з ними продукти у великих кількостях.
Користь
Особливої користі, крім проносного ефекту у випадках терапії запорів, дана добавка не несе.
Використання
У харчових виробництвах добавка Е339 застосовується як розпушувач тесту в хлібопекарських і кондитерських цехах. Крім того, її додають у безалкогольні напої, молочну продукцію, сири, сухе молоко і вершки, супи, бульйони, соуси і пасти, розчинні чаї, рагу та м’ясні консерви.
Раніше фосфати натрію мали найширше застосування в пральних порошках і різній побутовій хімії. Але з кінця минулого століття багато країн заборонили в своїх виробництвах порошків і засобів для прибирання, а також прання білизни використання Е339 будь-якого виду. Мета такої заборони – зниження евтрофікації водойм.
Законодавство
Багато країн Європейського Союзу та України дозволяють застосовувати консервант Е339 у виробництвах продуктів харчування людини.
Харчова добавка Е339: небезпечна чи ні
Регулятори кислотності, емульгатори, стабілізатори, згущувачі – коли читаєш склад продукту, складається враження, що відкрив якийсь конспект студента хімфаку: з десяти слів зрозумілі, в кращому випадку, два-три.
А адже більшість людей навіть не читає склад того, що вони вживають. А ті, хто читають, потім воліють більше не читати, щоб спати спокійно.
Сучасна харчова промисловість балує своїх споживачів достатком смаків, але скромно замовчує, що це все – за рахунок їхнього здоров’я.
Смачний продукт, та ще й з терміном зберігання в пару місяців – таке чудо досягається тільки завдяки додаванню до складу важких хімічних отрут, які з року в рік руйнують наше здоров’я. Створення смачного і не псується продукту неминуче супроводжується додаванням специфічних речовин – емульгаторів.
Емульгатори грають роль таких собі «миротворців» між різними несумісними між собою хімічними елементами. Подумайте самі – якщо вже сама природа задумала так, щоб ті чи інші хімічні елементи не поєднувалися, то тут абсолютно очевидно, що їх змішання не веде до утворення корисного продукту. Але виробників користь їхньої продукції, здається, не сильно хвилює.
Одним з таких емульгаторів-стабілізаторів є харчова добавка Е339.
Е339 харчова добавка: що це
Харчова добавка Е339 – фосфати натрію. Виглядають цілком звичайно, ці самі фосфати – представляють собою кристалічний білий порошок, як і більшість харчових добавок. Цю харчову добавку синтезують у процесі реакції ортофосфорної кислоти з гідроксидом натрію. Є й інший спосіб отримання – в процесі реакції ортофосфорної кислоти з кальцинованою содою.
У харчовій промисловості харчова добавка Е339 грає роль регулятора кислотності і емульгатора-стабілізатора.
Простіше кажучи, Е339 додається до продукту для того, щоб несумісні компоненти в ньому (найчастіше небезпечні хімічні отрути) могли вступити в потрібне виробнику взаємодію, і продукт, грубо кажучи, не розсипався на частини.
Також Е339 застосовують ще з однією хитрою метою – він прекрасно утримує вологу в продукті, що дозволяє, по-перше, довше зберігати ілюзію свіжості, а по-друге, підвищувати вагу продукту і, як наслідок, його вартість. Також Е339 додає продуктам привабливу забарвлення.
Харчова добавка Е339 застосовується у виробництві хліба та хлібобулочних виробів в якості розпушувача тіста.
Як емульгатора Е339 застосовується в різних ненатуральних і шкідливих продуктах, таких як сухе молоко, сухі вершки, супи, бульйони і каші швидкого приготування, розчинний чай, кава та інші.
Загалом, всі напівфабрикати, які потребують того, щоб довести цю «дику» суміш до потрібної консистенції і привабливого вигляду.
Особливо цікавим є факт застосування Е339 в м’ясних і рибних продуктах.
Як уже сказано вище, фосфати натрію мають таку особливість, як здатність утримувати вологу, тому м’ясні та рибні продукти піддаються обробці фосфатами натрію з метою збільшити їх обсяг і вагу, що дозволяє продати їх подорожче, а споживач, по суті, доплачує просто за зайву вологу в продукті. Дуже розумно придумано. Головне – практично.
Також Е339 застосовується у виробництві плавлених сирів в якості солі-плавники.
Найбільший цинізм компетентних органів у сфері заборони/дозволу харчових добавок полягає в наступному: раніше фосфати натрію активно використовувалися в пральних порошках і миючих засобах, але потім екологи забили на сполох – фосфати натрію завдають шкоди воді, яка потім потрапляє у водойми і шкодить флорі та фауні.
Тому застосування в миючих засобах і пральних порошках було заборонено, а застосування в харчовій промисловості… дозволено досі. Цинізм виробників і контролюючих органів просто вражає своїм розмахом.
У більшості країн фосфати натрію дозволені в якості харчової добавки.
Незважаючи на те, що вони викликають розлад і роздратування кишечника, та й в цілому сприяють виробництву шкідливих, рафінованих, ненатуральних продуктів.
Харчовий антиоксидант Е339 Ортофосфати натрію. Шкода і властивості Е339
Харчовий антиоксидант Е339 Ортофосфати натрію, який є натрієвою сіллю ортофосфорної кислоти (Е338), відомий також під назвою Sodium Phosphate. Дана добавка активно використовується у багатьох сферах життя людини, в тому числі в харчовій промисловості. Вона виконує роль регулятора кислотності, емульгатора, стабілізатора і фіксатора фарбувальних речовин.
Це обумовлено численними властивостями харчового антиоксиданту Е339 Ортофосфати натрію, зокрема його здатністю оберігати продукти від прогоркання, зберігати їх колір при термічній обробці, а також наділяти їх м’якою, ніжною структурою. Крім того, помічено, що ортофосфати натрію можуть використовуватися в якості влагоудержувача і підсилювача властивостей антиоксидантів.
Фізичні властивості харчового антиоксиданту Е339 Ортофосфати натрію полягають у тому, що ця добавка являє собою білий кристалічний або гранульований порошок.
При плавленні речовина не розкладається, оскільки має підвищену стійкість до високих температур. Крім того, Е339 непогано розчиняється у воді, створюючи в ній сильнолужну середу.
Як розчин, харчовий антиоксидант може вступати в реакції з цинком і алюмінієм.
В основному добавка ортофосфати натрію застосовується в промисловості – її використовують у складі миючих засобів, пральних порошків і відбілювачів.
Однак останнім часом в європейських країнах відмовилися від використання миючих засобів, в яких присутні натрієві фосфати.
Справа в тому, що ці речовини, потрапляючи у водойми, призводять до евтрофікації, що становить особливу небезпеку для екосистеми.
У невеликих дозах харчовий антиоксидант Е339 Ортофосфати натрію може застосовуватись у харчовій промисловості. Найчастіше продуктами з вмістом даної добавки є борошняні вироби, багато солодощів і випічка. Крім того, в прохолодних напоях також може бути Е339.
Найчастіше харчовий антиоксидант використовується в процесі виробництва різної кисломолочної і молочної продукції, сухих вершків і молока.
Ця добавка також використовується у швидкорозчинних і сухих супах, бульйонних кубиках, пюре, гранульованих і розчинних чаях.
Зустрічається харчовий антиоксидант Е339 Ортофосфати натрію в складі кетчупів, паст, соусів, заправок, плавлених і витриманих сирів, консервів, ковбас, копченостей, а також інших виробів з м’яса і риби.
Шкода харчового антиоксиданту Е339 Ортофосфати натрію
Незважаючи на те, що шкода харчового антиоксиданту Е339 Ортофосфати натрію для здоров’я людини відомий, ця речовина внесена до реєстру дозволених добавок у деяких країнах. Але, відповідно до твердження деяких вчених, часте вживання їжі, що містить Е339, може викликати зміни в метаболізмі мінеральних солей в організмі людини.
Крім того, шкода харчового антиоксиданту Е339 Ортофосфати натрію виражається у вимиванні кальцію з зубної і кісткової тканини, що також несприятливо позначається на стані здоров’я в цілому. Ортофосфати натрію негативно впливають на травну систему, стаючи причиною порушень стільця і частих розладів шлунку.
Фосфати натрію
Випадковий факт:
Щоб витягти соняшникову олію з насіння соняшника, його розчиняють в бензині. Потім масло очищають і розливають у пляшки. Метод екстракції бензином дуже ефективний.
- Дозволяють застосування – 4
- Згадок про добавку – 5
- Україна – дозволена
- Білорусь – дозволена
- Євросоюз – дозволена
- США – немає даних
- Канада – немає даних
Харчова добавка Е-339 – це суміш натрієвих солей ортофосфорної кислоти в різних формах. У неї входять: ортофосфат натрію однозаміщений, двозаміщений, тризаміщений і триполіфосфат натрію.
Застосування
Ця добавка активно використовується в багатьох сферах життя людини, в тому числі в харчовій промисловості. Вона виконує роль регулятора кислотності, емульгатора, стабілізатора і фіксатора фарбувальних речовин.
Це обумовлено численними властивостями харчового антиоксиданту Е-339 Ортофосфати натрію, зокрема його здатністю оберігати продукти від пригорання, зберігати їх колір при термічній обробці, а також наділяти їх м’якою, ніжною структурою.
Крім того, помічено, що ортофосфати натрію можуть використовуватися в якості влагоудержувача і підсилювача властивостей антиоксидантів.
У невеликій кількості Е-339 можна знайти в складі наступних продуктів харчування: кондитерські та хлібобулочні вироби (у якості розпушувача), молочні продукти, включаючи сухі вершки і молоко, супи, пюре швидкого приготування, концентровані бульйони, соуси, заправки, кетчупи, пасти і чаї (розчинні, гранульовані). Ортофосфати натрію містяться в складі м’ясних і рибних виробів (консерви, ковбаси, копченості), сирів та продуктів швидкого приготування. При виробництві плавлених сирів харчова добавка Е-339 використовується в якості солі-плавника.
Ортофосфат натрію Е-339 знайшов застосування в хімічній промисловості, його додають у чистячі та миючі засоби, пральні порошки, відбілювачі. В Європі відмовилися від використання миючих засобів, що містять фосфати натрію. Вони потрапляють у водойми і призводять до евтрофікації, що в свою чергу небезпечно для екосистеми.
У медичній промисловості солі використовують як проносний препарат.
Вплив на організм людини
Харчова добавка Е-339 вважається нешкідливою для організму людини. Але при вживанні E-339 у великих кількостях спостерігаються розлади шлунково-кишкового тракту, оскільки антиоксидант має проносний ефект. Тому не варто захоплюватися продуктами харчування з вмістом фосфатів натрію.
Крім того, шкода харчового антиоксиданту Е-339 Ортофосфати натрію виражається у вимиванні кальцію з зубної і кісткової тканини, що також несприятливо позначається на стані здоров’я в цілому.
Харчовий антиоксидант входить в список дозволених добавок для застосування в харчовій промисловості країн Європейського Союзу та України.
Фізико-хімічні властивості фосфатів натрію
Фосфати натрію одержують хімічним шляхом при взаємодії фосфорної кислоти з гідроксидом натрію.
Зовні харчова добавка Е-339 являє собою гранульований або кристалічний порошок білого кольору. Антиоксидант стійкий до впливу високих температур, він добре розчиняється у воді.
Фосфати натрію Е-339 отримують шляхом взаємодії ортофосфорної кислоти з гідроксидом натрію або кальцинованої содою.
Харчова добавка найчастіше зустрічається в категоріях: торти.
Приклад продуктів, до складу яких може входити речовина:
Що таке харчова добавка Е339? Небезпечна чи ні, де використовують і який від неї шкода? Ортофосфати натрію Е339: вплив на організм
Довідка. Згідно з ГОСТ 31725-2012, під загадковою позначенням ховаються харчові монофосфати натрію, а якщо розшифрувати детальніше, то:
- NaH2PO4 – однозаміщений ортофосфат (дигідрофосфат) натрію або E339i.
- Na2HPO4 – двозаміщений ортофосфат (гідрофосфат) натрію або E339ii.
- Na3PO4 – тризаміщений ортофосфат натрію або E339iii.
З фізичної точки зору – це біла речовина (порошок, гранули або кристали), позбавлене запаху. Кількість базового компонента в процентному співвідношенні складає від 92 до 98%.
ГОСТ 31725-2012 також звертає увагу на обсяг фтору, свинцю і миш’яку у монофосфат натрію.
Однак його змінена редакція (діє з 01.01.2017) знімає частину загальних вимог до їх змісту, передаючи цей аспект під контроль законодавства кожного з членів митного союзу окремо.
Де використовують?
Увага. Е339 має широкий спектр застосування:
- Промисловість (виробництво фаршу, ковбаси, плавленого сиру, кондитерських виробів, швидкорозчинних супів і пюре, заправок тощо) використовує монофосфат як розпушувач, стабілізатор кольору, влагоудержуваючий компонент, підкислювач.
- Фармацевтика використовує Е339 при виготовленні проносного, внутрішньовенних розчинів, антацидних (проти печії, болю в шлунку) препаратів.
- У металургії ортофосфат виступає як компонент травильного розчину для зняття окалини.
- Крім того, застосовується у виробництві прозорих скла, миючих рідин тощо.
Фосфати у сільськогосподарській промисловості
Про користь, яку можна отримати з фосфатів, вперше задумалися вчені, які займалися розробками в сфері народного господарства.
З огляду на те, що фосфор, поряд з калієм і азотом, грає фундаментальну роль у розвитку живих організмів, не було сумнівів, що він здатний забезпечити життєдіяльність не тільки людського організму, але і рослин. Це підтвердилося на практиці.
Виявилося, що під дією добрив, які почали виробляти на основі фосфатів, рослини набагато краще плодоносять і у них формуються здорові насіння.
Сьогодні без застосування фосфатів просто неможливо уявити собі вирощування сільськогосподарських культур. Брак солей фосфору відбивається на стані рослин і їх врожайності. Недолік фосфатів призводить до вимирання полів, лісів і сільських угідь. Без цього макроелемента земля стає марним дерном!
Хімічні властивості речовини
Добавка має вигляд білого порошку в гранулах або кристалах. Вона не чутлива до термічного впливу і добре розчиняється у воді.
Речовину Е339 використовують як загусник, оскільки вона має властивість регулювання в’язкості суміші, поліпшення її текстури.
Як стабілізатор, добавка Е339 бере участь у формуванні консистенції продукту, сприяє її покращенню та збереженню в незмінному вигляді, оберігає їжу від пригорання в процесі термічної обробки.
Фосфати натрію знайшли своє застосування як емульгатори, оскільки одним з їхніх властивостей є здатність створювати суміші з речовинами, які спочатку не змішуються, наприклад, суміш олії і води.
Різновиди харчової добавки
У харчовій промисловості зазвичай використовуються такі види фосфатів натрію:
- ортофосфат натрію 1-заміщений (Е339i);
- ортофосфат натрію 2-заміщений (Е339ii);
- ортофосфат натрію 3-заміщений (Е339iii).
Їх хімічні формули відрізняються між собою, однак речовини надають аналогічну дію. Тому, побачивши на упаковці продукту одне з цих позначень, можна бути впевненим, що в ньому використовувалися фосфати натрію.
Категорія добавки:
емульгатори
Упаковка
Фосфати натрію упаковують в щільні поліетиленові мішки і заварюють для забезпечення герметичності. Після цього поміщають в паперові тришарові мішки, які прошивають лляними нитками.
Вага одного мішка не повинна перевищувати 25 кг.
Допускається застосування іншої тари, безпечної для контакту з харчовими продуктами.
Опис харчової добавки
Харчова добавка Е-339 – це суміш натрієвих солей ортофосфорної кислоти в різних формах. У неї входять: ортофосфат натрію однозаміщений, двозаміщений, тризаміщений і триполіфосфат натрію.
Отримання хімічної сполуки
Лабораторні способи отримання
Фосфат натрію отримують взаємодією фосфорної кислоти з гідроксидом або карбонатом натрію:
H3PO4 + 3NaOH = Na3PO4 + 3H2O; 2H3PO4 + 3Na2CO3 = 2Na3PO4 + 3H2O + 3CO2.
Отримання фосфату натрію в промисловості
- У промисловості фосфат натрію отримують в два етапи.
- Спочатку взаємодією кальцинованої соди Na2CO3 з фосфорною кислотою H3PO4 отримують гідрофосфат натрію Na2HP04:
- H3PO4 + Na2CO3 = Na2HP04 + CO2 + H2O,
- а потім взаємодією їдкого натру NaOH з отриманим гідрофосфатом натрію Na2HP04 отримують фосфат натрію Na3PO4:
- Na2HP04 + NaOH = Na3P04 + H2O.
Після охолодження нейтралізованих розчинів до 30 °C фосфат натрію кристалізується у вигляді Na3PO4·12H2O. Він плавиться при 70 °C. Щоб отримати безводний фосфат натрію, кристаллогідрат прокалюють 2 години при температурі 120 °C, а потім 30 хв при температурі 800 °C.
Шкідливий вплив
Шкода фосфату натрію проявляється в залежності від виду продукту, до якого він входить. Наприклад, синтетичні миючі засоби з його змістом несприятливо впливають на шкірні покриви, викликаючи алергічні реакції у вигляді висипу, а в особливо важких ситуаціях – екзему.
Рекомендація! Щоб захистити свою шкіру, при використанні засобів, що містять фосфати, бажано надягати гумові рукавички!
Продукти харчування, що містять у собі добавку з індексом Е339, мають більш широкий спектр шкідливих властивостей, які проявляються, зокрема, у вигляді:
- діареї;
- гастритів;
- виразки шлунку;
- порушень обміну кальцію;
- злоякісних новоутворень у шлунково-кишковому тракті.
Що таке фосфат натрію для дитини?
Дитячий організм більш чутливий до впливу подібних речовин, і його реакція проявляється у вигляді нервових і психічних розладів. У дитини може спостерігатися:
Вплив натурального і синтетичного глутамату натрію E621 на наш організм
- моторне занепокоєння;
- гіперактивність;
- імпульсивність;
- агресія;
- занепокоєння;
- зниження концентрації уваги.
На замітку! Якщо з меню прибрати продукти, що містять добавку Е339, всі симптоми поступово зникнуть без застосування медикаментозного лікування!
Вплив на організм людини, можливу шкоду від вживання
Проносну дію речовини відомо і медикам, і хімікам. Продукти, які містять його у складі, повинні бути присутніми в раціоні в обмеженій кількості, щоб не спровокувати реакцію травного тракту.
Що стосується інших можливих небезпек харчової добавки Е339, до них відносять ймовірність захворювань органів шлунково-кишкового тракту: гастриту, виразки, панкреатиту. Однак на сьогоднішній день зв’язок між вживанням речовини і цими захворюваннями офіційно не підтверджена.
Результати досліджень на лабораторних тваринах вказують на те, що фосфати натрію сприяють порушенню засвоєння кальцію в організмі, вимиванню його з кісткової тканини та емалі зубів.
У деяких випадках миючі засоби і порошки з вмістом Е339 стають причиною алергічних реакцій у вигляді шкірного висипу і почервоніння.
У дітей вживання продуктів з цим компонентом у складі може викликати нервові розлади: порушення концентрації, агресію, неспокій, гіперактивність, моторне занепокоєння. Для них слід обмежити кількість їжі з добавкою Е339.
За деякими непідтвердженими даними, фосфати натрію володіють онкогенним ефектом, тобто можуть викликати онкологічні захворювання органів травного тракту. На сьогоднішній день не відомо про користь речовини для здоров’я людини.
Поки виробники продовжують знижувати собівартість продукції, на етикетках різноманітної їжі будуть позначатися добавки з кодом “Е”, включаючи Е339. Компонент використовується як антизлиплювач, емульгатор, антиоксидант і загусник: він покращує смакові і текстурні характеристики їжі та є дешевим інгредієнтом для виробників.
Фосфати натрію відносяться до речовин з низьким рівнем небезпеки для людини, їх використання дозволено в Україні та країнах Європейського Союзу.
Крім загрози порушення кальцієвого обміну в організмі, ніяка інша інформація про можливу шкоду здоров’ю поки не підтверджена офіційно.
Проте дослідження впливу фосфатів натрію на людину тривають і сьогодні.
Застосування
Фосфат натрію в побуті використовують як засіб для чищення, оскільки він добре відмиває жир. Завдяки цій властивості він входить до складу миючих засобів. Крім того, фосфат натрію пом’якшує воду, переведення солей жорсткості в нерозчинні фосфати:
3Ca (HCO3) 2 + 2Na3P04 = 6NaHCO3 + Ca3 (P04) 2 ↓; 3Mg (HCO3) 2 + 2Na3P04 = 6NaHCO3 + Mg3 (P04) 2 ↓.
Застосовується також у скляній промисловості для отримання оптичних стекол.
У будівництві фосфат натрію використовують для зміцнення бетону. Його добавка збільшує вологостійкість бетону, оскільки він стає менш пористим.
У медицині фосфат натрію зрідка застосовують як проносне і засіб від печії.
У харчовій промисловості він відомий як харчова добавка Е339 (iii). Фосфат натрію використовують як емульгатор, стабілізатор і агента, що утримує вологу.
Додають його в майонези і кетчупи, плавлені сири та хлібобулочні вироби, частіше застосовують гідрофосфат (харчова добавка Е339 (i)) і дигідрофосфат натрію (харчова добавка Е339 (iii)).
Фосфатом натрію обробляють курячі стегенця, м’ясо і рибу, щоб утримати воду і зберегти вагу.
Відноситься до малонебезпечних речовин (4 клас небезпеки), проте при передозуванні в харчових продуктах призводить до розладів травлення, а у дітей нерідко викликає збудження і гіперактивність.
Що це таке – харчова добавка Е339? Небезпечна чи ні, де використовують і який від неї шкода?
Довгий термін зберігання, апетитний вигляд і насичений смак – три основні принципи сучасної харчової промисловості.
Однак за кожною красивою обгорткою стоїть весь букет хімічних сполук, що підтримують товар «в формі».
Деякі з них – відверто небезпечні для споживача, інші – умовно безпечні. До якої категорії відноситься E339?
Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.
Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме вашу юридичну проблему – звертайтеся у форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте за телефоном +380 (99) 110-27-91. Це швидко і безкоштовно!
Причини надлишку фосфору в організмі
Як ми вже з’ясували, надлишок фосфатів в організмі викликає багато проблем з роботою нирок і печінки, станом кісткової системи, порушенням роботи шлунково-кишкового тракту, нервової системи тощо. До причин надлишку фосфору можна віднести:
- надлишок вживання білкової їжі;
- вживання великої кількості консервів, газованих напоїв, лимонадів;
- порушення обміну фосфору;
- тривалий контакт з фосфорорганічними сполуками.
Приклад продуктів, до складу яких може входити речовина:
Властивості і технологічні функції Е339:
Загущувач: | Технологічні речовини, що регулюють в’язкість суміші, покращують і зберігають структуру харчового продукту. |
Стабілізатор: | Особлива група добавок, головним призначенням яких є формування і збереження консистенції, текстур і форми харчових продуктів. |
Емульгатор: | Поверхнево-активні речовини, завдяки яким змішують незмішувані в звичайних умовах речовини. |
Регулятор кислотності: | Речовини, що встановлюють і підтримують в харчовому продукті певне значення pH. Додавання кислот знижує pH продукту, добавка лугів збільшує його, а добавка буферних речовин підтримує pH на певному рівні. |
Застосування у виробництві
Основне призначення речовини – поліпшення властивостей харчових продуктів, тому саме харчова промисловість є основним “споживачем” цього компонента. Його можна зустріти в складах:
- хлібобулочних і кондитерських виробів;
- молочної продукції та сухого молока;
- безалкогольних напоїв;
- сухих супів, соусів, паст, бульйонних кубиків та інших продуктів швидкого приготування;
- сирів і плавлених сирів;
- м’ясних і рибних продуктів;
- сухих розпушувачів та сумішей для випічки;
- бісквітів і коржів.
Особливо часто він зустрічається в ковбасах та сосисках, м’ясі та рибі: речовина працює як вологовідштовхувальний компонент, тому таким способом вдається зберегти продукцію без втрати вологи і, відповідно, ваги.
Крім того, до 1960-х років його масштабно використовували у виробництві миючих засобів та порошків.
Однак, через надмірне потрапляння у водойми сполук азоту та фосфору, якість відпрацьованої води, що потрапляє далі в водопроводи і викидається в природне середовище, почала значно погіршуватися, що могло завдати шкоди водній екосистемі.
З цієї причини почали з’являтися обмеження і заборони на застосування речовини в подібній продукції, і сьогодні їх практично не використовують у виготовленні порошків і миючих засобів.
Фосфати натрію використовують і у фармацевтичній промисловості – їх додають в проносні препарати, оскільки речовина має відповідний ефект при певному дозуванні.
Користь і шкода
Думки щодо шкоди і користі суперечливі.
Харчова добавка Е 339 дозволена до застосування практично у всіх країнах. Вона відноситься до 4 класу небезпеки (малонебезпечні речовини). Допустима добова норма не описана. Вважається, що щоденне вживання не більше 70 мг антиоксиданту на кг маси тіла безпечно для здоров’я.
Деякі дослідники (наприклад, група «Кедр») пов’язують вживання натрію фосфатів з виникненням онкологічних захворювань. Офіційні джерела ці дані не підтверджують.
Факт, проти якого немає наукових заперечень: натрію фосфати несприятливо впливають на травну систему. За рахунок абсорбції води з кишечника речовина здатна викликати зневоднення, порушення роботи нирок, підвищення рівня електролітів у крові.
З обережністю слід давати продукти, що містять фосфати, дітям.
Можливі алергічні висипання можуть бути не найсерйознішою проблемою. Як побічний ефект відзначають гіперактивність і підвищену агресивність.
Незважаючи на корисність тартрату калію, цей антиоксидант не включений у список дозволених харчових добавок.
Що являє собою консервант Е202 (сорбат калію) і наскільки він нешкідливий? Дізнайтеся про це тут.
Чи збираєтеся купити гриль-саламандру, але все ще сумніваєтеся в своєму виборі? Прочитайте нашу статтю, вона дасть вам всю необхідну інформацію.
Тип речовини
Фосфати натрію – загальна назва для ряду натрієвих солей ортофосфорної кислоти:
- Е 339 (i), мононатрійфосфат, формула NaH2PO4 (безводна) або NaH2PO4 ∙ H2O (водна);
- Е 339 (ii), динатрійфосфат, формула Na2HPO4;
- Е 339 (iii), тринатрійфосфат, формула Na3PO4.
Всі види застосовуються у харчовій промисловості як синергист антиоксидантів, стабілізатор, підкислювач, фіксатор забарвлення.