Поверхневий гастрит: дієта, правила харчування, скільки потрібно дотримуватися

На сьогоднішній день усі жителі, особливо мегаполісів, ведуть активний спосіб життя. Ми не встигаємо нормально поїсти, перекушуємо на ходу. Вечірньої пори у нас часто зустрічі з улюбленими друзями та рідними, де ми даємо волю своїм бажанням насититися.
Останнім часом люди стали серйозніше стежити за своїм здоров’ям, зокрема за харчуванням. Вони починають дотримуватися дієт, складають зручні для проходження меню на день, займаються спортом. Але, як правило, кожен з цих людей уже має гастрит. Зараз, напевно, тільки немовлята не схильні до захворювань шлунка, якщо це не вроджена патологія.
Що таке гастрит?
Гастрит – це запалення слизової шлунка. Якщо докладніше, то це виразка (ерозія) слизової, отримана в результаті травми грубої, холодної або дуже гарячої їжі. Це результат повсякденних похибок у харчуванні.
Різновиди гастриту:
- гостра форма
- хронічний гастрит
Гостра форма
Гострий запальний процес слизової шлунка найчастіше викликаний короткочасним, але досить потужним дією якихось подразників, що є причиною процесу.
Класично, гостра форма хвороби підрозділяється на:
- простий гастрит
- фібринозний гастрит
- некротичний гастрит
- флегмонозний гастрит
Хронічний гастрит
Захворювання зазвичай залежить як від зовнішніх чинників, так і від уж наявних змін в організмі, зокрема вроджених патологій. Хронічним запаленням шлунка страждають 9 з 10 пацієнтів з усіма шлунковими захворюваннями. У переважній більшості випадків ХГ є хелікобактер-асоційованим захворюванням.
- При поверхневому (простому) гастриті, як і при будь-якому іншому варіанті, має місце поєднання різних чинників, іноді з переважанням якогось одного.
- Причини виникнення даної форми можна розділити на екзогенні та ендогенні.
- До зовнішніх або ендогенних факторів відносять:
- Наявність хелікобактер;
- інші патологічні мікроорганізми;
- Неправильне харчування;
- Порушення в аутоімунній системі;
- Зловживання алкоголем;
- куріння;
- Зловживання ліками;
- Випромінювання.
Внутрішні причини:
- Вроджені порушення з боку генетики;
- Уже наявні патології шлунка та 12-палої кишки;
- Патологія інших органів і систем, що впливають на слизову шлунка;
- Вогнище інфекції;
- Різні варіанти порушення загального обміну речовин;
- Нестача вітамінів;
- Хвороби органів ендокринної системи;
- Виразковий анамнез.
Симптоми
Локально, в області шлунка, зазвичай є такі прояви хвороби:
- Відчуття тяжкості в шлунку (зазвичай над пупком або зліва під ребрами), залежне від часу споживання їжі;
- Нудота, блювота;
- Печія;
- Запор;
- Пронос;
- Здуття живота.
Крім місцевих проявів можуть також бути зміни з боку інших органів і систем, та проявлятися в такий спосіб:
- Млявість, слабкість;
- Можливе ослаблення або зовсім відсутність чутливості в нижніх і верхніх кінцівках.
На прийомі у лікаря, перш за все, зазвичай лікар дізнається скарги, супутні захворювання та фактори ризику, проводить огляд пацієнта. При підозрі на наявність патології у пацієнта проводять такі заходи:
- Гастроскопія. Саме за допомогою цього методу лікар-ендоскопіст бачить, де конкретно йде патологічний процес. Найчастіше при ендоскопії шлунка виконують і біопсію слизової, щоб зрозуміти характер змін.
- Лабораторні аналізи: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, біохімічний аналіз крові, кал на наявність у ньому крові, наявність хелікобактер.
- pH-метрія.
- Променеві методи діагностики при цікавить нас хворобі мають обмежену інформативність, вони можуть бути корисні при наявності виразок або онкології.
Як лікувати поверхневий гастрит?
Зазвичай лікар в поліклініці, після постановки діагнозу, рекомендує лікування, яке пацієнт виконує в домашніх умовах. У важких ситуаціях, на розсуд лікаря, пацієнта можуть госпіталізувати.
Неможливо вилікувати хворобу лише ліками. Лікування гастриту включає в себе:
- Лікувальний режим;
- Меню (дієта);
- Консервативна терапія (призначається виключно лікарем).
Дієта при поверхневому гастриті
Існують певні правила, яким найкраще дотримуватися для досягнення належного ефекту.
- Ваш шлунок повинен звикнути отримувати їжу приблизно в один і той же час, це допоможе уникнути голоду та підвищення вироблення шлункового соку, що в свою чергу не буде погіршувати перебіг вже наявного гастриту, тобто необхідно сформувати правильний раціон.
- Їсти потрібно часто, але не перестаратися в споживаних обсягах, інакше організм не буде встигати справлятися з отриманою їжею, і ефекту від лікування не буде.
- Харчуйтеся не поспішаючи, для цього процесу потрібно відводити мінімум 30 хвилин.
- Уникайте зовнішніх подразників (телевізор, телефон, книга, компанія друзів, якою б сумно це не звучало).
- Дотримуйтеся температурного режиму їжі, вона повинна бути теплою. Ні в якому разі не гарячою або холодною, оскільки це може завдати додаткову травму слизовій шлунка.
- Для гарного початку роботи шлунка корисно випивати 200 мілілітрів води натще (бажано теплою).
Дозволені в меню продукти
Дуже корисні продукти «обволікають слизову шлунка», що допомагають її захистити від травматизації.
Каші. Дуже потрібні в раціоні вівсяна і рисова каші. Можна і інші різновиди, але ці найкорисніші.
Супи. Тут можливі різні варіанти, головне уникати жирних бульйонів. Суп-пюре – дуже хороший варіант (овочевий, м’ясний).
Також в меню дозволені всі сорти нежирного м’яса в будь-якому вигляді, крім смаженого.
Риба, бажано пісна, наприклад: минтай або тріска.
Овочі в меню дозволені майже усі, крім капусти і грибів, тому що вони важко перетравлюються. Головне, щоб овочі пройшли термічну обробку, тобто сирими їсти їх не можна.
Фрукти дуже корисні в запеченому вигляді, але в даному меню не можна вживати виноград.
Кисломолочні вироби вітаються, оскільки вони також обволікають слизову шлунка.
Є спеціальна мінеральна вода для лікування гастриту. Дуже корисно. Рекомендуємо.
Корисні оливкова і вершкове масло.
- Перекушування. Це шкідливо як для здорового, так і для хворого шлунка. Організм повинен звикнути до розпорядку в харчуванні. Це важливо!
- Борошняні смаколики. Хліб бажано виключити, але можна використовувати хліб на висівковому борошні.
- Алкогольні напої.
- Газовані води, крім лікувальної мінеральної води.
- Лимон. Він може змінювати кислотність шлунку.
- Виключити зовнішні подразники.
- Не зловживати кавовими напоями.
- Прибрати з раціону спеції.
Насправді, все перераховане вище – це основні правила здорового харчування. Якщо їх дотримуватись протягом тижня, це увійде в звичку, і тоді жодні захворювання вам не страшні!
Зразкове меню на день
сніданок | каша вівсяна на воді, кави, бажано без цукру, шматочок сиру або йогурт |
Другий сніданок | Омлет або яєчня з двох яєць, чай |
перекус | шматочок сиру або сир і мінеральна вода (бажано спеціалізована на лікуванні гастритів) |
обід | суп-пюре на курячому бульйоні, вінегрет, запечена індичка з рисом |
Полудень | Яблуко, запечене в духовці, мінеральна вода (лікувальна), чай |
вечеря | курка з овочами, приготована на пару або в духовці |
За дві години до сну | стакан кисломолочної продукції або мінеральна вода |
Висновок
Дотримуючись меню, людина нормалізує роботу шлунка та відновлює його слизову. Одужання залежить тільки від вас. Не дайте шансу хворобі погіршити ваше життя!
Зразкове меню для дієти при поверхневому гастриті
Поверхневий гастрит, дієта при якому розглянута в інформації нашої статті, є запальним процесом на верхньому шарі слизової оболонки шлунка.
Ця форма захворювання є початковою, але без належного лікування швидко переходить у хронічну. Важливим етапом лікування поверхневого гастриту є правильна організація харчування та вибір максимально поживних та корисних страв.
Основні принципи такого харчування, а також зразкове меню для пацієнтів з поверхневим гастритом наведені далі.
Особливості захворювання
Поверхнева або катаральна форма гастриту характеризується початком запального процесу, який поки не торкнувся глибокі шари епітелію слизової оболонки шлунка. При цьому розрізняють осередкову і дифузну форму, а також місце локалізації вогнищ ураження.
Основні симптоми при поверхневому гастриті:
- Болі в животі, особливо після їжі;
- Порушення травлення (блювота, пронос, запори та нудота);
- Почуття переповненості та розпирання в животі;
- Зниження апетиту та втрата ваги;
- Сильна печія, особливо після споживання жирної їжі або алкоголю;
- Неприємний присмак у роті та запах.
Симптоматика захворювання може проявлятися не так яскраво, як у випадку інших форм гастриту. Головна небезпека криється в незначних проявах дискомфорту, які зазвичай усуваються в домашніх умовах і не призводять до звернення до лікаря.
Єдине інформативне дослідження, здатне підтвердити або спростувати діагноз «гастрит» – це фіброгастродуоденоскопія, але цю процедуру мало хто робить для профілактики зважаючи дискомфорту під час проведення.
Саме тому ігнорувати симптоматику початковій стадії гастриту не варто, адже це стан швидко переходить у хронічну форму, при якій загрожують серйозні ураження шлунка та його дисфункція.
Методи лікування поверхневого гастриту
Ефективно вилікувати захворювання більше шансів на ранніх термінах. Найчастіше причиною захворювання стає інфекція бактерією хелікобактер пілорі. У таких випадках медикаментозна терапія включає антибактеріальні засоби, а також обов’язкову дієту.
Обмеження шкідливих впливів на шлункову середу дає хороший результат, а в деяких випадках повне лікування можливе лише гастрономічними обмеженнями.
Поверхневий гастрит зазвичай лікується призначенням антибіотиків, антацидних препаратів для зниження кислотності, або ферментів для кращого травлення. Для швидкого загоєння пошкодженої оболонки шлунка використовуються обволікаючі засоби, деякі з яких можна запозичити з рецептів народної медицини.
Подальші заходи зводяться до організації дієтичного харчування, помірних фізичних навантажень та відпочинку.
Щоб захворювання пройшло без наслідків і не переросло в хронічну форму, обов’язково варто переглянути свій раціон, а також корінним чином змінити свої харчові звички.
Принципи дієтичного харчування при поверхневому гастриті
Дієта при поверхневому гастриті шлунку є надзвичайно важливою, адже вона допомагає попередити подальший розвиток хвороби та перехід її в хронічну стадію. На початковій стадії розвитку гастриту, хворобу можна коригувати виключно харчуванням та використанням мінімальної кількості лікарських засобів, не вдаючись до серйозних препаратів.
Як правильно харчуватися при гастриті:
- Всі порції повинні бути невеликими, але живильними;
- Після їжі повинно залишатися відчуття легкого голоду, переїдання слід уникати;
- Температура їжі повинна бути комфортною: не гарячою і не холодною, щоб не дратувати пошкоджену область шлунка. Оптимальний діапазон від 18 до 42 градусів тепла;
- Слід уникати вживання гострих, солоних і пряних страв. Це стосується навіть цибулі і часнику, які вводяться до складу страв дуже обережно і тільки у вареному вигляді;
- Обов’язково доведеться відмовитися від алкоголю і куріння, які негативно впливають на стан шлунково-кишкового тракту;
- Харчування при поверхневому гастриті обов’язково включає максимально прості рецепти. Багатокомпонентні страви гірше засвоюються;
- Денний раціон необхідно розділити на три основні прийоми їжі, плюс два – три додаткових перекусу;
- Вранці натщесерце лікарі рекомендують випивати склянку чистої води, яка виконує своєрідну «гігієну» шлункової порожнини: змиє слиз і накопичені за ніч мікроорганізми;
- Прийом їжі найкраще проводити в певний час. Це допоможе виробленню шлункового соку, а також сприяє нормальному травленню;
- Загальна калорійність денного раціону не повинна перевищувати 2500 – 3000 ккал.
Чи можна їсти малину при гастриті
При розробці меню дуже важливо враховувати, як змінився рівень кислотності при діагностованому гастриті. Якщо захворювання призвело до дисфункції вироблення шлункового секрету, діагностують гастрит зі зниженою кислотністю.
У деяких випадках вироблення шлункового соку різко збільшується, тому з меню слід повністю виключити всі кислі і пряні продукти. В цьому випадку гастрит протікає з підвищеною кислотністю. Різниця в харчуванні при цих двох захворюваннях буде істотно відрізнятися, тому можливі зміни раціону слід обговорити з лікарем.
При гастриті, який не призвів до зміни кислотності шлунка, слід дотримуватися звичайного дієтичного харчування, в якому продукти максимально різноманітні, поживні і легкі для перетравлення.
Крім перерахованих вище правил дієтичного харчування, дуже важливо визначити для себе і список можливих страв, в чому допоможе наведена інформація.
Організація дієтичного харчування
Головні завдання дієтичного харчування при гастриті – сприяти насиченню організму всіма необхідними речовинами, але при цьому не перевантажувати шлунок. Навіть на ранніх стадіях гастриту функції цього органу будуть значно знижені, тому максимально легкі і засвоювані продукти будуть дуже корисні.
З яких продуктів повинен складатися раціон:
- В’язкі каші і перетерті супи;
- Відварені або запечені овочі;
- Подрібнене м’ясо нежирних сортів;
- Соки, киселі, компоти;
- Молочні продукти зниженої жирності;
- Галетне печиво, сухарі;
- Всі види річкової риби;
- Нежирні види морської риби, морепродукти.
Всі продукти при приготуванні бажано добре подрібнювати, щоб в шлунок надходила вже перетерта їжа. Занадто тверді або великі шматки можуть подряпати слизову оболонку шлунка, а додаткові пошкодження тільки погіршать перебіг захворювання. Також дуже важливо ретельно пережовувати їжу, тому перекушування на ходу і швидкі обіди повинні залишитися в минулому.
Від яких продуктів варто відмовитися:
- Копченостей і консервів;
- Жирного м’яса і міцних бульйонів;
- Свіжих овочів і фруктів;
- Газованих напоїв;
- Кави, міцного чаю;
- Шоколаду та інших кондитерських виробів;
- Свіжої здоби;
- Будь-яких спецій і кулінарних соусів;
- Грибів в будь-якому вигляді;
- Алкоголю і будь-яких спиртовмісних напоїв;
- Овочів сімейства хрестоцвітних (капуста, редис, редька).
Обов’язково варто обмежити споживання солі. Орієнтовна дозування в день складає не більше 1 – 2 грам. Також варто прибрати всі гострі і пряні страви, соуси і спеції. Консервація і соління, а також покупні солодощі, виготовлені із застосуванням хімічних речовин, консервантів і ароматизаторів.
Можна вживати самостійно приготовані варення, джеми, пастилу або желе, але в розумних кількостях.
Дієта при поверхневому гастриті гострого періоду відрізняється максимальною строгістю, а в перші дні передбачає лікувальне голодування. Якщо захворювання перейшло в хронічну форму, обмеження стануть обов’язковою умовою тривалої ремісії хвороби.
Крім того, обов’язково варто виключити з раціону всі кислі продукти, свіжі овочі і фрукти. Виняток становлять стиглі банани, морквяний, буряковий і картопляний сік, який часто рекомендують для кращого загоєння ушкоджень шлунка.
Зразкове меню на тиждень
Складати приблизний графік харчування дуже корисно, адже це дозволить контролювати калорійність раціону, а також допоможе уникнути помилок і виключити заборонені продукти зі списку.
Правила вживання чаю при лікуванні гастриту
Зрозуміло, при складанні меню для дієти при поверхневому гастриті слід враховувати індивідуальні переваги, адже їжа повинна приносити не тільки користь, але і радість. Незважаючи на деякі обмеження, такий раціон може і повинен бути різноманітним, тому варто взяти до уваги запропоновані варіанти страв на кожен день.
Перший день:
- Сніданок: молочна гречана каша, компот;
- Другий сніданок: фруктове пюре;
- Обід: запечені з м’ясом овочі, молоко;
- Полудень: фруктово-ягідний кисіль і галетне печиво;
- Вечеря: рисова каша і биток, відвар шипшини.
Другий день:
- Сніданок: сирна запіканка, неміцний чай;
- Другий сніданок: яйце некруто;
- Обід: суп з вермішеллю, картопляне пюре з паровою котлетою, компот;
- Полудень: ліниві вареники;
- Вечеря: вівсянка на молоці, какао.
Третій день:
- Сніданок: білковий омлет, кисіль;
- Другий сніданок: парові сирники;
- Обід: суп рисовий з сухариками, овочева запіканка, компот;
- Полудень: млинці з медом;
- Вечеря: картопляне пюре з відвареної рибою, неміцний чай.
Четвертий день:
- Сніданок: вівсяна каша на молоці, відвар шипшини;
- Другий сніданок: салат з відвареної буряком і рослинним маслом;
- Обід: картопляний суп з фрикадельками, рисова каша з відвареної рибою, чай;
- Полудень: нежирний сир з натуральним йогуртом;
- Вечеря: куряче філе з макаронами, молоко.
П’ятий день:
- Сніданок: молочний суп з макаронами, зелений чай;
- Другий сніданок: запечені яблука;
- Обід: овочева запіканка з м’ясом, молоко;
- Полудень: ліниві вареники;
- Вечеря: млинці з м’ясом, нежирний кефір.
Шостий день:
- Сніданок: млинці з сиром, какао з молоком;
- Другий сніданок: фруктове пюре;
- Обід: молочний суп з вівсянкою, куряче філе з макаронами, чай;
- Полудень: білковий омлет;
- Вечеря: рисова каша із запеченою рибою, кисіль.
Сьомий день:
- Сніданок: молочна рисова каша, фруктовий кисіль;
- Другий сніданок: сирники на пару;
- Обід: курячий суп з вермішеллю, овочеве рагу, мінеральна вода без газу;
- Полудень: яйце некруто;
- Вечеря: відварна картопля з куркою, зелений чай.
Поверхневий гастрит рідко приносить пацієнтам багато занепокоєння, але запускати такі стани не можна. Початкова або катаральна стадія захворювання служить сигналом до більш страшних наслідків, адже шлунково-кишкові проблеми не пройдуть самі по собі і вимагають обов’язкового і адекватного лікування.
Важливим фактором успішного лікування є дотримання правильного харчування та максимальне розвантаження шлунка. Яким має бути харчування при поверхневому гастриті, розповість наша стаття.
Дієта при поверхневому гастриті шлунку – меню на кожен день
Хронічний поверхневий гастрит (гастрит неатрофічний, гастрит типу В) – це форма хронічного гастриту, при якій запальний процес поширюється виключно на слизовий шар шлунка, не зачіпаючи залози і м’язову тканину органу.
Основними симптомами захворювання є тупа, поширена біль у верхній частині живота та дискомфорт при вживанні гострої або грубої їжі. Також хворі скаржаться на періодично виникаючу печію, нудоту, кислу відрижку та запори.
Причинами розвитку хронічного поверхневого гастриту стають нераціональне харчування, пристрасть до алкоголю та паління, стреси, супутні захворювання внутрішніх органів. Окремо варто виділити інфікування бактерією Helicobacter pylori, оскільки цей фактор є провідним серед інших етіологічних факторів.
Хронічний рецидивний гастрит в кінцевому підсумку призводить до структурних змін слизової оболонки, а далі до атрофічного гастриту – серйозного захворювання, що загрожує розвитком онкології.
Хронічний гастрит – тривало протікаюче захворювання шлунка, яке характеризується структурною перебудовкою тканин слизової оболонки і порушеннями в роботі органу. Поверхневий гастрит – морфологічна форма хронічного гастриту, що відрізняється уплощенням слизового шару шлунка та активізацією секреторної функції.
Основи правильного харчування
Дотримання певних рекомендацій по харчуванню при гастриті – важливий пункт у лікуванні та реабілітації пацієнта. При недотриманні дієти та режиму харчування медикаментозне лікування не принесе бажаного ефекту. Як слід харчуватися при гастриті?
Основні правила харчування для пацієнтів з діагнозом «гастрит»:
- Харчуйтеся 5-6 разів на день малими порціями, роблячи рівні проміжки між прийомами їжі.
- Снідайте, обідайте та вечеряйте в один і той же час.
- Ретельно пережовуйте їжу. Не заковтуйте цілі шматки – це зашкодить навіть здоровому шлунку.
- Сніданок повинен бути повноцінним. Не обмежуйтеся склянкою чаю або соку.
- Відмовтеся від звички їсти на ходу та всухом’ятку. Організуйте свій режим дня так, щоб у вас було достатньо часу на прийом їжі.
- Вечеряйте не пізніше, ніж за 3 години до сну.
- Відмовтеся від алкоголю та куріння – ворогів шлунка.
- Вживайте тільки свіжі продукти.
- Завжди мийте руки перед їжею.
Ці правила актуальні і для людей, що не мають проблем зі шлунком. Основи здорового харчування – краща профілактика всіх захворювань шлунково-кишкового тракту.
Що можна їсти при поверхневому гастриті?
Список рекомендованих продуктів при поверхневому хронічному гастриті:
- М’ясо. Слід надавати перевагу нежирним сортам (індичка, курятина, телятина, яловичина). Вживайте м’ясо у відвареному або тушкованому вигляді у вигляді суфле, тефтелей, котлет.
- Риба. Вибирайте нежирні сорти (судак, минтай, тріска). Готуйте рибу на пару або відварюйте. Варіанти страв – котлети, суфле, биточки.
- Супи. Варіть супи на овочевому, некрепкому м’ясному або рибному бульйоні. Важливо, щоб всі складові супу були добре проварені та подрібнені.
- Хліб. Можна вживати білий підсушений хліб. Слід уникати свіжих хлібобулочних виробів, здоби та випічки.
- Каші. Дозволені добре розварені, протерті каші з манної, рисової чи вівсяної крупи.
- Фрукти і овочі. Включайте в раціон ті продукти, які добре піддаються розварюванню і не викликають бродіння в шлунку. Дозволені овочі – картопля, морква, буряк, кабачки, гарбуз, цвітна капуста. Фрукти слід вживати у вигляді мусів, желе, компотів. М’які фрукти, наприклад, банани, допустимо пюрировать і вживати в свіжому вигляді. Яблука можна їсти тільки в запеченому вигляді без шкірки. Не слід вживати кислі фрукти і ягоди – цитрусові, клюкву, брусницю тощо.
- Молоко і молочні продукти. Дозволені нежирний сир, свіже молоко в обмеженій кількості (переважно додавати його в страви), свіжі (не довше ніж 1-2 дні з дня виробництва) кисломолочні продукти, сметана, вершкове масло.
- Зефір, пастила, мармелад. Можна вживати в дуже помірних кількостях поза періодом загострення.
Дотримуйтесь принципу механічного, термічного та хімічного щадіння шлунка! У гострому періоді і в періоді одужання необхідно строго дотримуватися вищевикладених рекомендацій щодо харчування. З настанням ремісії список продуктів поступово розширюється.
Що їсти не можна
Список заборонених продуктів при поверхневому хронічному гастриті:
- Жирні сорти м’яса (свинина, баранина).
- Жирні сорти риби (сьомга, кета, білуга, скумбрія, палтус).
- Супи на наваристих міцних м’ясних, рибних або грибних бульйонах.
- Каші з перлової, пшоняної, пшеничної крупи.
- Свіжий хліб, хліб з додаванням висівок, здоба, випічка.
- Деякі овочі та фрукти. Заборонені овочі, що володіють грубоволокнистою структурою й викликають бродіння в шлунку – білокачанна капуста, ріпа, редька, редиска, цибуля, щавель. Фрукти, які слід виключити з раціону, – цитрусові, гранати, виноград, ківі.
- Бобові.
- Консерви, копченості, соління, маринади.
- Шоколад і всі продукти на його основі.
- Магазинні соуси – майонез, кетчуп, гірчиця тощо.
Потрібно дотримуватися обмежень в харчуванні, рекомендованих для різних підвидів поверхневого гастриту. Так при вогнищевому, дифузному, антральному, ерозивному та інших формах поверхневого гастриту щоденний раціон слід обговорити з лікарем в індивідуальному порядку.
При загостренні
При загостренні хронічного поверхневого гастриту харчування хворого повинно бути максимально щадним.
У перший день гострого періоду рекомендується повністю відмовитися від їжі: можна пити ледь теплу воду або відвар шипшини маленькими ковтками. Загальний обсяг випитої рідини повинен становити не менше 2 літрів.
У міру зменшення симптомів хвороби меню хворого розширюється за рахунок слизових супів і каш, відвареного протертого м’яса та риби, омлетів, киселів, білого підсушеного хліба.
На час гострого періоду потрібно виключити з основного меню, рекомендованого при поверхневому гастриті:
- будь-які бульйони;
- овочі та фрукти;
- молоко і молочні продукти;
- сир;
- вершкове масло;
- сметану.
У міру зменшення симптомів (зазвичай на 6-7 день) меню розширюється за рахунок дозволених продуктів з основного списку.
Принципи приготування і вживання їжі
При гастриті важливо знизити навантаження на запалену та роздратовану слизову шлунка, тому при приготуванні їжі та її вживанні обов’язково дотримуйтесь наступних правил:
Під час загострення всі каші готуються виключно на воді. У міру одужання в круп’яні страви можна додавати і молоко, і вершкове масло.
Оскільки при гастриті виключаються всі жирні страви, при готуванні слід це враховувати: знімати шкіру, відрізати видимий жир, супи варити на вторинних бульйонах і т.д.
Овочеві гарніри слід подавати тільки в вигляді пюре з добре розварених продуктів.
Не дозволяється вживати смажені продукти навіть у вигляді поджарок в супі. Попередньо овочі краще згасити на воді з додаванням невеликої кількості масла.
У гострому періоді також необхідно уникати запечених страв. Їх можна готувати, коли хвороба перейде в стадію ремісії (без утворення рум’яної скоринки).
Не слід об’їдатися. Весь денний раціон повинен бути розділений на 5-6 прийомів.
- Вживати можна тільки теплі страви та напої: гаряча і холодна їжа є потужним подразником для запалених стінок шлунка.
- Необхідно ретельно пережовувати їжу, напої пити невеликими ковтками.
При хронічному перебігу хвороби обмеження в харчуванні – це довічна міра. З настанням періоду ремісії не варто накидатися на заборонені продукти, щоб не спровокувати новий напад.
Важливо розуміти, що дієта при поверхневому гастриті є збалансованою і повноцінною за вмістом поживних речовин, і її можна дотримуватися дуже тривалий час (при необхідності все життя).
Зразкове меню дієти на тиждень
Пацієнтам з хронічним поверхневим гастритом призначається лікувальний стіл №1.
Складаючи меню для дієти, враховуйте основні правила приготування їжі для пацієнтів з гастритом: вся їжа повинна бути відварена, приготовлена на пару або погашена. Продукти потрібно вживати в подрібненому або протертому вигляді. Уникайте занадто гарячих або занадто холодних страв.
Приблизний план-меню при хронічному поверхневому гастриті на тиждень.
понеділок
8:30. Яйце некруто; протерта гречана каша на молоці; чай з молоком.
11:00. Печене яблуко.
13:30. Протертий молочний суп з вівсянки; м’ясні фрикадельки; морквяне пюре; кисіль з солодких фруктів або ягід.
16:00. Відвар шипшини; сухарик.
18:30. Відварна риба; картопляне пюре; розбавлений фруктовий сік.
21:00. Тепле молоко.
вівторок
8:30. Протертий сир; молочна манна каша, чай з молоком.
11:00. Молочний кисіль.
13:30. Рисовий молочний протертий суп; м’ясне суфле; кабачкове пюре; фруктове желе.
16:00. Відвар шипшини; сухе печиво.
18:30. Парові котлети; протерта гречана каша; трав’яний чай.
21:00. Некислий кефір.
середа
8:30. Паровий омлет; протерта рисова каша на молоці; кавовий напій з молоком.
11:00. Некислий свіжий сир.
13:30. Морквяний суп з грінками; відварна риба; картопляне пюре; фруктовий мус.
16:00. Відвар шипшини; сухарик.
18:30. М’ясне суфле; протерта гречана каша; чай з молоком.
21:00. Тепле молоко.
четвер
8:30. Морквяно-картопляне пюре на вершках; чай з молоком.
11:00. Печене яблуко.
13:30. Манний молочний суп; відварне м’ясо; протерта рисова каша; компот із сухофруктів.
16:00. Відвар шипшини; сухе печиво.
18:30. Рибні фрикадельки; відварна вермішель; розбавлений фруктовий сік.
21:00. Некислий кефір.
п’ятниця
8:30. Протертий сир; протерта вівсяна каша на молоці; чай з молоком.
11:00. Ягідний кисіль.
13:30. Овочевий крем-суп; відварна курка; пюре з зеленого горошку; фруктовий мармелад.
16:00. Відвар шипшини; сухарик.
18:30. М’ясне суфле; протерта гречана каша; трав’яний чай.
21:00. Тепле молоко.
8:30. Паровий омлет; манна каша на молоці; кавовий напій з молоком.
11:00. Фруктовий мус.
13:30. Суп-пюре з гарбуза; рибні фрикадельки; картопляно-морквяне пюре; компот із сухофруктів.
16:00. Відвар шипшини; сухе печиво.
18:30. М’ясне суфле; відварна вермішель; чай з молоком.
21:00. Некислий кефір.
неділя
8:30. Яйце некруто; протерта гречана каша на молоці; чай з молоком.
11:00. Молочний кисіль.
13:30. Рибний суп з овочами; парові котлети; протерта рисова каша; компот із сухофруктів.
16:00. Відвар шипшини; сухарик.
18:30. Суфле з курки; пюре з кабачків і картоплі; розбавлений фруктовий сік.
21:00. Тепле молоко.
У зразкове меню можна вносити зміни по своєму смаку, не виходячи за рамки списку рекомендованих продуктів. Раціон доповнюється декількома шматочками білого підсушеного хліба, дозволеними солодощами. До «вечірньому» молоку можна додати трохи меду.
Дієта при будь-яких видах гастриту – основа лікування, яка так само важлива для одужання, як і медикаментозна терапія.
Нехтування правилами харчування при захворюваннях шлунково-кишкового тракту призводить до прогресування хвороби і розвитку ускладнень: атрофії тканин шлунка, ерозії, виразкової хвороби, онкології.
Дотримання дієтичних рекомендацій при хронічному поверхневому гастриті дозволить уникнути загострень, поліпшить якість життя пацієнта і вбереже від небезпечних ускладнень.
Грамотний підхід: дієта при поверхневому гастриті
Якщо розглядати класифікацію гастритів по ендоскопічним ознаками, поверхневий гастрит є запальним захворюванням слизової шлунка, не переходить в підслизисті шари, і не впливає на секреторну функцію.
Протікати він може безсимптомно, тому діагностується частіше за допомогою ФГДС.
Однак лікування такої форми гастриту необхідне, так як при відсутності терапії захворювання неминуче пошириться і трансформується в іншу, більш агресивну форму.
Основою успішного лікування є комплексний підхід, першим етапом якого є корекція раціону. Дієта при поверхневому гастриті має свої особливості, про них і поговоримо.
Привабливі особливості в харчуванні
Так як секреторна функція при поверхневому гастриті не страждає, обмеження в раціоні пацієнтів не настільки великі, як при ерозивному, атрофічному або гіперацидному гастритах. Загальні принципи дієти наступні:
- Харчування має бути збалансованим за основними харчовими речовинами, різноманітним і повноцінним.
- Краще харчуватися дробно, 5 – 6 разів на добу і маленькими порціями. Такий режим харчування дозволить шлунку не залишатися порожнім і водночас не відчувати підвищеного навантаження.
- Слід виключити продукти, які дратують шлунок. Це тверда, груба їжа, гострі приправи, спеції, маринади. Також не варто захоплюватися «важкими» для перетравлення продуктами – жирними сортами м’яса, грибами, бобовими.
- Відмовтеся від дуже гарячої і дуже холодної їжі. Їжа кімнатної температури – оптимальний варіант.
- Вживайте тільки свіжоприготовані страви – вчорашню їжу їсти не можна. Готуйте на один прийом.
Офіційні рекомендації для хворого шлунка
Знаменитий гастроентеролог, професор, доктор наук С.І. Рапопорт у своєму посібнику для лікарів «Гастрити» докладно розглядає підходи до лікування гастритів різних форм.
В роботі описані особливості дієти і зазначено, що суворі обмеження доречні лише в період загострення, в стадії ремісії пацієнт повинен харчуватися повноцінно.
Абсолютно неприйнятними при гастриті професор називає такі продукти:
- Кава.
- Шоколад.
- Газовані напої.
- Алкоголь.
Також лікар рекомендує виключити консерви, копчену і смажену їжу, «Fast food», здобу і продукти, що викликають бродіння в кишечнику – чорний хліб, молоко, виноград, сметану та ін. Дані обмеження зовсім не означають, що раціон пацієнта повинен складатися з манної каші, бульйонів і киселю – харчування має бути різноманітним і повноцінним.
Вибираємо з традиційних дієтичних столів
При поверхневому гастриті пацієнтам рекомендують противиразкову дієту, стіл 1 б за Певзнером, а також дієтичний стіл 5.
Сучасні дієтологи хоч і вважають поділ дієт за Певзнером застарілим, проте основних принципів дотримуються.
У сучасному підході прийнято враховувати індивідуальні особливості пацієнта – показники його клінічних аналізів, самопочуття, наявність супутніх захворювань, харчові пристрасті. Такий підхід дозволяє урізноманітнити дієтичний стіл при поверхневому гастриті з максимальним урахуванням особливостей конкретного пацієнта.
Що можна їсти – докладний список
Щоб правильно планувати харчування при поверхневому гастриті, потрібно просто виключити з раціону заборонені продукти. До них відносяться:
- Міцні бульйони і продукти, що містять хрящі, шкіру, жилаві частини м’яса, жирну рибу і м’ясні продукти.
- Маринади, приправи, гострі спеції, копченості.
- Свіжа випічка, млинці, тістечка.
- Шоколад, кава, міцний чай, газовані напої, алкоголь.
- Кислі соки і занадто кислі фрукти з грубою шкіркою.
- Бобові, гриби, ріпа.
Як бачите, обмежень не так вже й багато. Урізноманітнити харчування при поверхневому гастриті допоможуть дозволені страви і продукти, ось вони:
- Супи з круп, овочів, молочні.
- Відварені м’ясні і рибні продукти (нежирні сорти).
- Омлети на пару, яйця, зварені некруто, некислий сир і сир.
- Сухарики білі, нездобне печиво, вчорашній або підсушений хліб з пшеничного борошна.
- Пюре з овочів, картоплі, каші.
- Вермішель, локшина, йогурти, ряжанка.
- Салати з варених овочів, заправлені олією.
- Некислі і негрубі фрукти і овочі, соки з них, чай неміцний і трав’яний.
При поверхневому гастриті немає необхідності включати в раціон мінеральні води, це робиться лише за рекомендацією лікаря.
Важливо! Вся їжа готується на пару, відварюється, припускається, гаситься, запікається. Смаження виключено!
Калорійність їжі за добу повинна бути в межах від 2800 до 3000 кКал, де білки складають 100 грамів, жири – 90 грамів, вуглеводи – 450 грамів. Тваринні жири повинні складати не більше 70%, рослинні – 30%.
Полегшуємо завдання – рекомендуємо меню
Пропонуємо вам зразкове меню на тиждень, яке доречно дотримуватися при поверхневому гастриті. Строго дотримуватися рекомендованого раціону сенсу немає, варіюйте меню, додавайте в нього щось своє.
Замінюйте продукти рівноцінними за харчовими властивостями, і насолоджуйтеся смачною і корисною їжею. Ставтеся до процесу творчо, і не відчувайте себе хворими – по суті, харчування при поверхневому гастриті є просто здоровим раціоном.
Ми наводимо схему 5-разового харчування, такий режим рекомендують дієтологи. Дані в переліку є орієнтовними: не варто роздруковувати список і брати його за основу. Це приблизна схема, яка допоможе вам скорегувати свій, індивідуальний варіант меню. Головне не забувати про те, що порції повинні бути невеликими, а способи приготування дозволеними.
Меню на тиждень
Понеділок
- Сніданок: паровий омлет;
- 2-й сніданок: йогурт, будь-який солодкий фрукт;
- Обід: суп на курячому бульйоні з локшиною, паровий шніцель, відварений рис;
- Полудень: сирне блюдо;
- Вечеря: рибні тефтелі з тушкованими овочами.
Вівторок
- Сніданок: вівсяна каша;
- 2-й сніданок: фруктовий сік, галети;
- Обід: овочевий суп, відварне м’ясо, картопляне пюре;
- Полудень: запечені або парові овочі;
- Вечеря: вінегрет, парова котлета (запечена).
Середа
- Сніданок: гречана каша;
- 2-й сніданок: бутерброд з сиром і маслом;
- Обід: рибний суп, курячі биточки з морквою, відварний рис;
- Полудень: зефір;
- Вечеря: ліниві вареники.
Четвер
- Сніданок: яйця пашот;
- 2-й сніданок: фруктовий салат;
- Обід: вегетаріанський борщ, м’ясне суфле, пюре з моркви і картоплі;
- Полудень: кисіль, галети;
- Вечеря: риба, запечена з овочами.
П’ятниця
- Сніданок: манна каша з фруктами і родзинками;
- 2-й сніданок: печені яблука;
- Обід: круп’яний суп на курячому бульйоні, відварна птиця, гречана каша;
- Полудень: фруктове желе;
- Вечеря: сирне блюдо.
Субота
- Сніданок: паровий омлет, сирний сирок;
- 2-й сніданок: сік, галети;
- Обід: нежирний м’ясний бульйон з галушками, парова котлета, тушковані овочі;
- Полудень: йогурт, фрукти;
- Вечеря: риба з картопляним пюре.
Неділя
- Сніданок: запіканка з сиру з родзинками;
- 2-й сніданок: йогурт, фрукти;
- Обід: щі на курячому бульйоні зі свіжої капусти, картопляна запіканка з м’ясом;
- Полудень: сік, мармелад;
- Вечеря: овочеве рагу.
Можливо, до хвороби ви харчувалися виключно смаженими свинячими стейками, фастфудом і кавою, і зовсім не маєте уявлення, як готувати дієтичні страви. Пропонуємо кілька рецептів, які допоможуть урізноманітнити стіл при поверхневому гастриті.
Смачні рецепти дієтичного столу
Неправильно думати, що перехід до дієтичного харчування змусить вас годинами перебувати на кухні. Все набагато простіше – можна придбати електричну пароварку, або мультиварку, і позбавити себе від проблем. Пропонуємо вам приготувати овочеве рагу з мінімумом витраченого часу.
Овочеве рагу
Вам знадобиться:
- 1 молодий кабачок;
- 1 велика морква;
- 1 середня цибулина;
- 2-3 картоплини;
- 4-5 суцвіть брокколі;
- Сіль, рослинне масло, трохи молока;
Приготування: овочі миємо, нарізаємо великими кубиками, однаковими за розміром, складаємо в товстостінну каструлю, солимо.
Додаємо до овочів столову ложку рослинної олії, трохи води, так, щоб покривала овочі на 1/3. Накриваємо каструлю кришкою, тушкуємо 15-20 хвилин.
За 5 хвилин до закінчення готування можна додати 2-3 столових ложки молока – смак у рагу буде м’якше.
Рецепт простий, його можна готувати як в тушкованому, так і в запеченому варіанті. Ще простіше – в пароварці, в цьому випадку смак овочів проявиться яскравіше.
Курячі биточки з морквою
Вам буде потрібно:
- 500 грамів фаршу з курячого філе без шкіри;
- 1 середня морква;
- 1 невелика цибулина;
- 1,5 ст. л. манної крупи;
- Рослинна олія, сіль;
Приготування: приготуйте курячий фарш, двічі пропустивши філе без шкіри через м’ясорубку. Разом з куркою подрібніть моркву і цибулю.
В однорідну масу додайте манну крупу, перемішайте і посоліть. Дайте фаршу постояти хвилин 30, поки манна крупа набубнявіє. Після сформуйте биточки і запікайте в духовці, або готуйте в пароварці.
Блюдо виходить соковитим, дуже смачним, і зовсім не нагадує про дієту.
Скільки сидіти на дієті при гастриті? Питання один, відповідей – кілька
Дієтичне харчування, поряд з медикаментозним лікуванням, вважається складовою частиною комплексної терапії гастриту. Воно не тільки надає дбайливе вплив на збуджену слизову шлунка, сприяючи відновленню нормальної функції цього органу, але й є необхідним профілактичним заходом, що попереджає рецидиви захворювання.
У цьому криється причина того, що якщо не дотримуватися дієти, ефект навіть від найсучасніших і сильнодіючих ліків буде незначним. Скільки сидіти на дієті при гастриті? Яких правил слід дотримуватися і чи можна давати собі певні послаблення? Відповіді на ці, а також на інші актуальні питання ви знайдете в нашому огляді.
Якою має бути дієта при гастриті?
Дієта при гастриті не є якимось абстрактним поняттям. Вона повинна бути правильно підібрана і організована.
Найважливіше умова: вибір дієти, як і приблизні терміни його дотримання, обов’язково доведеться узгодити з лікуючим лікарем, знайомим з патогенезом захворювання і особливостями його перебігу. Їм будуть враховані також індивідуальні особливості організму хворого.
Важливо знати! Самостійне «призначення» дієтичного лікування може ще більше погіршити ситуацію і привести до непоправних наслідків.
Другий важливий момент: підбір дієти при гастриті залежить від ступеня шлункової кислотності і може відрізнятися як за змістом, так і за тривалістю.
Так, підвищена кислотність характеризується високою інтенсивністю вироблення шлункового соку, і дієта повинна бути спрямована на її зниження.
- нежирні м’ясні продукти,
- річкова риба,
- морепродукти,
- молоко,
- некислі види овочів і фруктів.
При цьому їжа повинна мати помірну температуру.
Якщо ж кислотність знижена, завдання стоїть прямо протилежна – активізувати виділення травного соку. Будь-який прийом їжі слід випереджати склянкою води, а раціон необхідно значно збагатити вареними овочами і запеченими фруктами.
Крім того, від вмісту соляної кислоти в шлунку залежить, наскільки суворою буде дієта. Наприклад, при блювоті, сильних шлункових болях, загальному погіршенні стану призначають голодну, а слідом за нею жорстку дієту.
Загальними вимогами, що пред’являються до лікувального харчування в період протікання хвороби, є:
- Порціонне і роздрібненість прийому їжі з проміжками в 3–3,5 години;
- Вживання незначного обсягу солі;
- Переважне присутність в раціоні відвареної або приготовленої паровим способом їжі;
- Не перевищення добової калорійності позначки в 3 тисячі калорій, з дотриманням балансу між вуглеводами, жирами і білками в співвідношенні 4:1:1;
- Прийом достатньої кількості рідини – не менше півтора літрів за добу;
- Відмова від жирної, гострої їжі, копченостей, напівфабрикатів, прянощів, здоби, підсолоджених газованих напоїв. Чи буде така відмова повним або частковим, в кожному індивідуальному випадку вирішить дієтолог.
Особливості та тривалість дієти
Якщо кислотність знижена, першим кроком при загостренні вважається зменшення запального процесу, другим – стимуляція шлункової секреції.
З’ясуємо, чим можна харчуватися в цьому випадку. Основу їжі становлять:
- Сухі несолодкі сорти печива, сухарі з білого хліба;
- Вершкове масло в мінімальній кількості;
- З молочних продуктів: нежирний сир, вершки в розведеному стані, сир нового виробництва;
- Різноманітні каші;
- Яйця, зварені не круто;
- Всілякі супи;
- З м’ясних виробів – котлети на пару, відварене м’ясо (воно повинно бути м’яким), в тому числі – куряче;
- Варена риба;
- Вироби з макаронів;
- Овочеві пюре (можна використовувати будь-які овочі, за винятком шпинату і щавлю);
- Солодкі фрукти і ягоди – найкраще протерті або у вигляді варених і джемів.
З рідин рекомендуються:
- Кисіль, компоти;
- Чай (він повинен бути неміцним; можна розбавити за допомогою молока);
- Плодово-ягідні соки без кислинки.
Що стосується питання: скільки потрібно дотримуватися дієти при гастриті зі зниженим рівнем кислотності? Тут все залежить від того, як почуває себе пацієнт. В середньому – близько трьох тижнів. Потім можна під наглядом дієтолога потихеньку почати стимуляцію утворення соляної кислоти.
При гіперацидному гастриті (кислотність підвищена) або нормальному рівні кислотності дієта дещо відрізняється. Зокрема, м’ясні продукти слід пару раз пропускати крізь м’ясорубку.
Прийом їжі повинен бути неспішним (бажано, до півгодини), з ретельним пережовуванням.
На додаток до основного меню рекомендовані сік зі свіжої капусти, лужні мінеральні води (найкраще їх приймати перед їжею).
Скільки триває дієта в цьому випадку? Приблизно такий же час – 20–25 днів.
При різких і гострих нападах хвороби лікар призначить сувору дієту.
Спочатку слід приймати лише теплу рідину у вигляді звичайної води, неміцного чаю без цукру або відвару шипшини. Відповідь на питання, як довго можна сидіти на такому мізерному раціоны, залежить від того, наскільки змінився стан пацієнта? Як правило, достатньо одного-двох днів. З настанням деякого полегшення можна перейти до в’язкого вівсяного або рисового супу з мінімальною кількістю масла, бажано – рослинного, а ще через пару днів перейти до протертого рідкого гречаного, рисового або манного каш. Цей етап протікає триваліше – від двох до чотирьох тижнів.
Під час сприятливих дієт можна ввести певне розмаїття в меню, а також в технологічні процеси приготування їжі, проте легкозасвоювані страви при цьому продовжують залишатися одним з головних умов, адже слизова найважливішого органу травлення продовжує залишатися запаленою. Їжа повинна бути м’якою, а консистенція – однорідною.
Механічне та хімічне вплив на нього має бути мінімальним, з вкрай обмеженою кількістю солі і раніше відмовою від прянощів, чорної кави, морозива, консервів. Скільки дотримуватися таку дієту, вирішить лікар – пацієнту залишається тільки виконувати його вимоги. Зазвичай вона триває приблизно протягом місяця.
Кілька порад на закінчення
- Для того, щоб подолання складного періоду дієти (за винятком найбільш гострих проміжків) пройшло легше, яка приймається їжа повинна бути не тільки корисною, а й різноманітною (по можливості) і обов’язково смачною;
- Треба намагатися їсти тільки свіжоприготовлену їжу і забути про вчорашній, тим більше – позавчорашній обід;
- Ні в якому разі не можна перевантажувати шлунок у вечірній (тим більше – в нічний) час: останній прийом їжі рекомендований за 4–5 годин до сну;
- Присутність в меню рідких страв, фруктово-овочевої продукції обов’язкова. Їжа всухом’ятку виключається повністю;
- З побоюванням слід ставитися до кондитерських виробів, бобових культур, грибів;
- Після обіду бажано випити склянку чаю або компоту – це дозволить стимулювати процес травлення;
Багато пацієнтів мучаться питанням: добре, сиджу я на дієті, зрозуміло, що без неї не обійтися. Але скільки це триватиме? Що буде, якщо іноді дозволяти собі послаблення? Особливо актуальна подібна постановка при хронічному гастриті з періодами загострень і спадів.
Відповідь лікарів-дієтологів такий: при загостреннях все строго індивідуально!
Що стосується повільної хронічної форми захворювання: тут говорити про терміни не має сенсу – дієта повинна дотримуватися протягом усього життя. Щоб не довелося потім шкодувати про свою нестриманість.