Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Зміст

Популярний соєвий соус відрізняється не лише приємним смаком, але й великою користю для організму. Його часто використовують у своїх раціонах різні дієти для схуднення.

Особливості складу приправи – низька калорійність, великий вміст вітамінів. Пікантний продукт є відмінною заміною іншим заправкам, особливо сметані та майонезу. Дієтологи не дають однозначної відповіді, чи варто його застосовувати в їжу.

Дізнайтеся переваги його вживання, як вибрати якісний соус.

Що таке соєвий соус

Темна рідина має різкий специфічний запах, солонуватий смак. Натуральний соєвий соус для схуднення застосовується часто. Азіатський традиційний продукт раніше вважався екзотичним. Останнім часом він популярний не лише в нашій країні, він поширений на всій планеті. Вам не складуть великих труднощів знайти і купити якісний продукт у супермаркеті.

З чого роблять соєвий соус

Багато господинь задаються питанням, як приготувати таку заправку. Однак цей продукт – лише результат бродіння бобів сої. Сприяють процесу особливі грибки роду аспергілл. Склад соєвого соусу – боби, вода, обсмажене пшеничне або ячмінне борошно.

Приготування натурального продукту може займати тривалий час: від 40 днів до 3-х років. Боби змішують з водою, всипають в суміш обсмажене борошно, поміщають у закриту ємність, залишають бродити без доступу кисню.

Смак, колір, консистенція кінцевого продукту залежить від часу бродіння.

Деякі виробники використовують іншу технологію приготування. Її схема проста: соя повинна деякий час готуватися в сильній неорганічній кислоті (сірчаної або соляної), потім її гасять лугом (гідроксидом натрію).

Коштувати така заправка буде недорога, але за смаковими якостями буде значно поступатися натуральній. Плюс до того, вміст канцерогенів у продукті завищене.

Якщо в їжу щодня додавати таку підробку під час приготування їжі, зросте ризик виникнення злоякісних утворень в організмі.

Завдяки набору корисних речовин соєвий соус рекомендують для вживання вегетаріанцям. Відомо про вміст величезної кількості антиоксидантів (більше ніж у червоному вині). Хімічний склад натурального соусу:

  • макроелементи;
  • мікроелементи;
  • незамінні амінокислоти;
  • жиророзчинні вітаміни (А, Е, Д, К);
  • усі вітаміни групи В.

Користь і шкода соєвого соусу

Про користь азіатської соєвої заправки для схуднення відомо багато, адже до складу входить велика кількість біологічно активних речовин, що надають благотворний вплив на організм людини. Натуральний класичний продукт може замінити жирний, висококалорійний майонез. Однак не єдиними смаковими якостями славиться заправка. Користь соєвого соусу:

  • завдяки великій кількості антиоксидантів організм людини пізніше старіє;
  • вживання є профілактикою онкологічних захворювань;
  • має заспокійливу дію, позбавляє від головного болю та безсоння;
  • містить велику кількість білка, що покращує травлення;
  • рекомендується для вживання людям із захворюваннями серця, допомагає відновитися після інфаркту.

Навіть з огляду на користь цього продукту, помилково буде вважати заправку лікарським засобом. Пікантна добавка до страви може завдати шкоди організму, тому при її використанні потрібно бути гранично обережним. Зловживання може бути небезпечним для здоров’я. Шкода соєвого соусу:

  • канцерогени, що містяться в дешевих заправках, можуть призвести до онкологічних захворювань;
  • щоденне вживання загрожує ризиком виникнення гіпертонії, появи ниркових каменів, адже заправка містить велику кількість солі;
  • пригнічення репродуктивної функції у чоловіків.

Скільки солі в соєвому соусі

Не всім відомо чимале вміст солі в соєвому соусі: на 100 грам рідкої заправки припадає 4 грами кухонної солі.

Досвідчені дієтологи, спортивні тренери радять вживати його в їжу для підтримки водно-соляного балансу. Особливо важливо це в період інтенсивних тренувань.

Ось тільки вживаючи соєву заправку, потрібно відмовитися від солі (морської, столової) в інших стравах, інакше є ризик порушення роботи нирок.

Скільки калорій в соєвому соусі

Продукт низькокалорійний, тому його сміливо можна вживати тим, хто прагне схуднути або дотримується певної ваги. Жирів заправка не містить зовсім. Калорійність соєвого соусу – всього 50 ккал на 100 г. Така порція містить 6 г білка та 6,6 г вуглеводів. Бажано вживати цей продукт людям, чий організм не може засвоювати тваринний білок.

Чи можна соєвий соус під час дієти

Ставлячи тренеру або дієтологу питання, чи можна їсти соєвий соус на дієті, легко отримати різні відповіді.

Низькокалорійний продукт з високим вмістом вітамінів має прекрасний смак, відмінно підходить як заправка до гарячих страв і салатів. Існує безліч джерел, де не забороняють вживання соєвого соусу під час схуднення.

Замінивши сіль на заправку, можна вивести зайву вологу з організму. Враховуйте, що в день можна приймати не більше однієї столової ложки натурального соєвого соусу.

Гречана дієта з соєвим соусом

Можна вживати на дієті соєвий соус під час схуднення для заправки страв. Найпопулярніша серед жінок гречана дієта триває 14 днів. Протягом цього часу необхідно щодня вживати відварену гречану крупу без солі.

У дієтичному раціоні допускається нежирний йогурт, кефір, фрукти в невеликій кількості (крім бананів та винограду), вода без газу, чай, кава. Крупа дуже корисна, приємний результат буде видно через 2 тижні.

Не всі можуть відмовитися від солі, прекрасна альтернатива їй – соєвий соус під час схуднення. Їм слід трохи заправити гречку.

Соєвий соус під час дієти Дюка

Ідеальний варіант для жінок, які бажають швидко схуднути – дієта Дюка. Визначають в ній 4 фази: Атака, Круїз, Консолідація, Стабілізація. Ця білкова дієта є одним з найбільш ефективних способів скинути вагу, особливо не обмежуючи себе в раціоні харчування.

У фазу Атаки, яка триває 3-10 днів, потрібно завантажити свій організм протеїнами, тоді кілограми йдуть прямо на очах. Їсти можна скільки завгодно, але тільки дозволені продукти. У звітному списку очолює соєва заправка.

Подальші фази дієти йдуть вже на закріплення результату.

Соєвий соус під час дієти без солі

Ефективний спосіб схуднення шляхом виведення зайвої води з організму – безсольова дієта.

Меню різноманітне, присутні ненаваристі супи, нежирне м’ясо (індичка, кролик, куряча грудка), риба різних сортів, фрукти, овочі, молоко, яйця, киселі, компоти, желе. Раціон харчування забороняє додавання будь-якої солі в їжу.

Їсти прісну їжу неприємно, але вживання продукту бродіння бобів врятує ситуацію. Соєвим соусом під час схуднення можна не тільки заправляти салати зі свіжих овочів, але й супи, тушковані продукти.

Рисова дієта з соєвим соусом

Монокомпонентна рисова дієта допомагає скинути до 5 кілограм зайвої ваги і зробити тіло струнким всього за тиждень. Принцип такого раціону харчування простий. Протягом всього періоду дієти необхідно їсти лише відварений рис, відмовившись від солі, цукру.

Єдина дозволена приправа – соєвий соус. Кожна порція готової рисової крупи за вагою не повинна перевищувати 100 г. Раціон включає овочевий бульйон, гриби, свіжі овочі. Важливо пити рідину, загальний обсяг якої повинен становити 2 літри (включаючи воду, йогурти, кефір).

Таке харчування можна вважати збалансованим.

Як вибрати хороший соєвий соус

Користуючи прості правила, можна вибрати класичний соєвий соус для схуднення на полицях супермаркетів. Якісний продукт гарантує насичений смак, він буде позитивно впливати на здоров’я вашого організму. Екзотична добавка має певний перелік корисних властивостей. Щоб не потрапити на підробку, необхідно навчитися відрізняти класичний соус від фальсифікату.

Прості рекомендації допоможуть вам у виборі:

  • Натуральний соєвий соус не буде дешевим. Вибирайте продукт дорогий відомої марки в скляній тарі.
  • Уважно огляньте упаковку. Етикетка повинна добре читатися, не бути в клеї, термін придатності повинен бути видимим і бути видрукуваний заводським штампом.
  • Зверніть увагу, за якою технологією був приготований купується вами продукт. Купуйте той, який виготовлений процесом природного бродіння.
  • Прислухайтеся до відгуків знайомих.
  • На етикетці подивіться склад. Там ви повинні знайти натуральні боби (допускається заміна на пасту місо), воду, борошно і мікроорганізми, що викликають бродіння.

Соєвий соус: користь і шкода, склад і калорійність

Протипоказання

Не всім любителям цієї заправки відомі протипоказання соєвого соусу. На то є своя причина: вони практично відсутні у натурального продукту. Важливо знати, що в деяких випадках заправка може викликати алергію. Причиною такої реакції найчастіше виступає індивідуальна непереносимість компонентів. Небажано вживати пікантну заправку:

  1. вагітним жінкам, які годують груддю;
  2. маленьким дітям;
  3. людям, що страждають гострою нирковою недостатністю та порушеннями водно-сольового обміну.

Відео: Соєвий соус при правильному харчуванні

Соєвий соус: користь і шкода, склад і калорійність Соєвий соус

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.

Соєвий соус – користь і шкода для чоловіків і жінок

Щоб вибрати хороший соус із сої, необхідно в першу чергу звертати увагу на склад продукту, в якому не повинні бути присутніми ароматизатори з консервантами і підсилювачами смаку, такими, наприклад, як глютамат натрію.

Крім того, при покупці в магазині варто віддавати перевагу скляній тарі, тому що тільки так можна розглянути вміст пляшки. Справжній соус відрізняється прозорою консистенцією і червонувато-коричневим забарвленням (див. Фото).

Якщо текстура продукту густа і чимось скидається на сироп, значить, це підробка. Також у якісного натурального соусу відсутня осад.

У зв’язку з тим, що в соусі з сої міститься білок, дана інформація обов’язково повинна бути написана на етикетці продукції. На сто грамів продукту доводиться приблизно 7 грамів білка.

Також правильний соєвий соус володіє тонким і ніжним смаком з довгим післясмаком.

Якщо на смак рідина кисла, значить, соус зіпсований і вживання не підлягає.

Соєвий соус: користь і шкода, склад і калорійність

Щоб правильно зробити соєвий соус своїми руками в домашніх умовах, необхідно не тільки підготувати необхідні інгредієнти, але і чітко слідувати технології приготування продукту.

Для готування знадобляться боби сої, курячий відвар, борошно і морська сіль. Боби слід проварити до повної готовності, а після потовкти в кашкоподібну масу. Далі в приготоване пюре додати борошно з сіллю і курячим відваром. Склад відправити на плиту і довести до бурління.

Звичайно, домашній соус буде багато в чому відрізнятися від класичного оригіналу, але все одно продукт вийде дуже смачним і, що важливо, корисним.

Також будинку можна приготувати:

  1. Гострий соєвий соус. Для додання гостроти використовуються такі інгредієнти, як перець чилі і червоний мелений перець. До складу також входять тофу, масло, крохмаль, солодкий перець, соєвий соус і часник з цибулею. Обсмажуються тофу і овочі. Воду потрібно перемішати з соусом, крохмалем і цукром, а потім залити рідиною інші інгредієнти і трохи загасити.
  2. Солодкий соус. Для приготування знадобляться соєвий соус, аніс, часник, імбир, вода і коричневий цукор. Спочатку потрібно зварити цукровий сироп, в який потім додаються інші інгредієнти в подрібненому вигляді. Отриманий склад потрібно закип’ятити і остудити.

Такий продукт, як соєвий соус, користується величезною популярністю в багатьох кухнях світу. Його додають не тільки в м’ясні і рибні вироби, а й в овочеві страви, в тому числі салати. Тому соєвий соус можна назвати універсальним. Він гармонійно поєднується з різними інгредієнтами, надаючи ласощів дивовижний смак і аромат.

Соєвий соус – це продукт, про місце походження якого ходять легенди і досі. Описуваний соус є продуктом бродіння соєвих бобів, яке відбувається під дією особливих грибів роду аспергілл.

Сьогодні цей компонент є невід’ємною частиною східних страв, особливо кулінарії Японії. При цьому так само часто соєвий соус застосовується і в інших світових кухнях країн Америки, Європи, Азії і навіть Африки.

Не дивлячись на свій специфічний і неповторний смак, соус має цілу низку корисних властивостей, про що піде мова далі.

Основою для корисного і смачного соусу служать боби сої – саме цій рослині продукт і зобов’язаний своєю назвою. Крім бобів, до складу входять пшеничні зерна, сіль, а іноді – особливі цвілеві грибки.

  • Всі інгредієнти перемішують між собою, залишають бродити в сольовому розчині.
  • Коли процес бродіння закінчується, кашку пресують, відокремлюючи рідку частину.
  • Після цього продукт прогрівають, щоб повністю загинули мікроорганізми і бактерії, які брали участь в бродінні.

Існує технологія виготовлення, в якій цвілеві грибки не застосовуються, соус бродить в сольовому розчині природним шляхом протягом 2 – 3 років. Натуральними вважаються обидва види продукту – але більш цінні властивості має той, що отриманий шляхом довгого природного бродіння.

Соєвий соус: користь і шкода, склад і калорійність

Користь для жінок залежить від ступеня натуральності продукту. Якщо у виготовленні не використовувалося ніяких штучних добавок, то шкода він не принесе. А ось від дешевого продукту, повного синтетичних речовин, краще відмовитися. Крім того, не рекомендується вживати приправу на самих ранніх термінах – через вплив на гормональний фон створюється небезпека викидня.

Під час лактації будь-який соус краще прибрати з раціону зовсім – до тих пір, поки грудничку не виповниться 6 – 8 місяців. Властивості продукту можуть викликати алергію у малюка.

При бажанні продукт можна не купувати, а приготувати на власній кухні. Рецепт домашнього соєвого соусу досить простий, знадобиться всього кілька інгредієнтів:

  • соєві боби в кількості 120 г;
  • трохи морської солі за смаком;
  • 1 велика ложка борошна;
  • 2 великі ложки вершкового масла;
  • 50 мл овочевого бульйону.

Класична технологія вимагає додавання в продукт спеціальних цвілевих грибків. Однак на домашній кухні взяти їх нізвідки, тому для того, щоб додати соусу корисні властивості і яскравий смак, використовують саме бульйон.

Готувати соус дуже просто:

  • боби відварюються, потім ретельно перетираються до стану кашки;
  • до них додають інші інгредієнти, в процесі продовжуючи помішування;
  • перемішану однорідну масу ставлять на вогонь, кип’ятять і відразу ж знімають з плити, щоб остудити.

Домашній соус готовий – він відрізняється від магазинного, проте має приємний смак і безсумнівну користь.

У магазинах і на ринках представлено чимало різновидів продукту. Не кожен соєвий соус корисний для організму – при виборі потрібно керуватися декількома правилами.

  • В якісний продукт не має входити барвників, ароматизаторів та інших добавок – тільки сіль, соя, пшениця і вода.
  • На етикетці продукту обов’язково має бути зазначено, що виготовлявся він за допомогою бродіння, або ферментації.
  • Усередині пляшки не повинно бути осаду ні на дні, ні на стінках.
  • Найкраще купувати продукт в скляній, а не пластиковій тарі.

Шедевр азіатської кухні, відомий навіть дитині, був придуманий в Китаї більше двох з половиною тисяч років тому і донині дозволяє кулінарам робити шедеври зі звичайних страв. Приправа додає їжі гострий, трохи солонуватий смак, але її характеристики спірні: користь і шкода йдуть рука об руку.

  • Рідина багата антиоксидантами і корисними мікроелементами.
  • Вона включає в себе кальцій, цинк, марганець, залізисті з’єднання, а також більше дюжини незамінних амінокислот – кожне з цих речовин надає неоціненну допомогу людині, його здоров’ю і самопочуттю.
  • Однак отримати традиційний склад соєвого соусу можна без процесу бродіння і додавання пшениці – завдяки такій комбінації продукт виходить більш ніжним.

Популярність коричневого соусу настільки велика, що кухарі з усього світу намагаються готувати рецепт зі своїми хитрощами.

Чого тільки не побачиш у списку інгредієнтів: яловичий бульйон, кукурудзяний крохмаль, картопляний крохмаль і навіть кетчуп! Однак склад класичного соєвого соусу не змінюється вже давно, хоча більшість виробників додають у суміш карбонат натрію, активоване вугілля і ароматизатори.

Соєвий соус: користь і шкода, склад і калорійність

Основні складові продукту:

  • соєві боби;
  • вода;
  • карамель;
  • кукурудзяний сироп;
  • сіль.

Ароматна рідина надає загальний позитивний вплив на організм, перешкоджає передчасному появі зморшок, зберігає бадьорість, знімає нервову напругу.

Жінки оцінять його властивості під час менструації, до того ж соєвий соус полегшує біль, знімає неприємні симптоми під час клімаксу і холециститу.

Неоціненна користь соєвого соусу полягає в тому, що смачна приправа містить ніацин, а він благотворно впливає на роботу серця. Цей хімічний елемент регулює вміст жиру в кров’яному потоці, сприяючи виробництву хорошого холестерину. Ізолейцин знадобиться для печінки, покращуючи її роботу, а низький відсоток вуглеводів допоможе нормалізувати вагу.

Користь і шкода соєвого соусу для чоловіків і жінок очевидна. І щоб ароматна приправа не завдала шкоди здоров’ю, варто вибирати правильний соєвий соус. На сьогоднішній день на прилавках магазинів представлений величезний асортимент цього продукту, і на перший погляд складно розібратися, де підробка. Наші рекомендації допоможуть вам у цьому:

  1. Не беріть соєвий соус на розлив. Виробники спокушають ціною на розливний продукт, аргументуючи її зниження відсутністю витрат на упаковку. Насправді рідина в ємностях має мало спільного зі справжнім соєвим соусом. Та й підмішати фальсифікат у таку тару найпростіше.
  2. Купуйте соєвий соус у прозорих скляних пляшках. По-перше, він не підлягає зберіганню в пластиці. По-друге, ви повинні бачити, що хлюпається в цій пляшці. Колір справжнього соєвого соусу темно-коричневий, але прозорий.
  3. Читайте етикетку. Якщо в складі виявите різні консерванти, типу Е220 або Е200, поверніть пляшку на полицю. Якісний соус має досить значний термін зберігання і не потребує використання додаткових штучних добавок.
  4. У складі справжнього соєвого соусу ви повинні виявити пшеницю, сіль і соєві боби. Всі інші інгредієнти, в тому числі цукор, звичайні дріжджі, оцет, аніс або арахіс, вказують на похибки у виробництві. Користі від такого продукту не буде, а от шкода може бути серйозною.
  5. Також варто звернути увагу на кількість білка, що міститься в продукті. Мінімальна норма – 7%.

І, звичайно ж, кожен повинен розуміти, що якісний і корисний продукт не може коштувати дешево. Виробництво справжнього соєвого соусу – це тривалий процес бродіння, який може досягати 2-10 місяців.

Плюс витрати на упаковку і транспортування. Тому не спокушайтеся низькою вартістю, в цій ситуації економія може нашкодити здоров’ю. Ось і відповідь на головне питання про можливу шкоду соєвого соусу.

Склад і калорійність

Склад соусу вкрай простий – це вода, білки, вуглеводи, харчові волокна, зола. Жирів практично немає. Зате соєва приправа збагачена мінералами, вітамінами, амінокислотами. З незамінних амінокислот перерахуємо аргінін, валін, гістидин, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан, фенілаланін.

До плюсів продукту відносять невеликий вміст насичених жирів, відсутність холестерину, значну кількість магнію, марганцю, фосфору, вітамінів В2, В6, В3, великий вміст заліза, калію. До мінусів – присутність дуже значної дози натрію (більше 200% добової норми).

Соєвий соус є рідиною темного кольору з характерним ароматом.

Найбільшу популярність цей продукт здобув на сході, ставши однією з найбільш затребуваних спецій азіатської кухні.

Харчова цінність соєвого соусу складає всього 50-60 ккал на 100 г продукту. Так що його без побоювань можна використовувати для заправки страв, якщо ви дотримуєтеся дієти.

Ченці стародавнього Китаю з релігійних міркувань замінювали молочні продукти і м’ясо на сою. В результаті виникли вегетаріанський сир (з соєвого молока) та соєвий соус.

Точну дату появи вказати не можна, але незабаром метод приготування запозичили японці.

Практично у всіх стравах японської кухні присутній цей продукт, що надає пікантність і витонченість кулінарним рецептам.

Соєвий соус – результат бродіння соєвих бобів під впливом грибів роду аспергилл (може проводитися більш дешевим і згодом більш шкідливим методом кислотного гідролізу).

Батьківщиною цього продукту, полюбився в усьому світі, є Китай. Зараз нам уже важко уявити морепродукти, рис, печінку та інші страви без соєвого соусу.

Склад його вже досліджений вченими, які точно з’ясували, яка користь соєвого соусу для організму.

Заправка має рідку консистенцію і різноманітний склад. У ній містяться вельми корисні для людського організму елементи.

Це вітаміни і мінерали, незамінні амінокислоти, білки, які є цінним «будівельним матеріалом» для клітин і тканин.

Проте приготування за класичним рецептом передбачає процес бродіння, а для того, щоб зробити страву більш ніжною, в нього додають пшеницю. Для деяких людей це не завжди корисно.

Цей продукт виготовляється шляхом бродіння бобів сої за допомогою роботи деяких культур бактерій. У складі соєвого соусу знаходяться:

  • вітаміни групи В;
  • мідь;
  • цинк;
  • вітамін А;
  • залізо.

Якісні марки, такі як Kikkoman або Сенсей, не містять шкідливих синтетичних консервантів і замінників та мають лише корисні властивості. Тому продукція не шкодить здоров’ю, якщо тільки не вживати її літрами.

А ось покупка неякісних марок приносить шкоду організму, тому що вся сировина, на основі якого виготовлена продукція – або низької якості, або штучне, створене хімічним шляхом і небезпечне для здоров’я.

  • Амінокислоти потрібні для нормальної роботи органів і всіх систем. Вони беруть активну участь у процесі синтезу ферментів, гемоглобіну, гормонів, антитіл.
  • Мінеральні речовини забезпечують водно-електролітний баланс і провідність нервової системи. Якщо ж говорити про вітаміни, то в складі присутні вітаміни Е, групи В. У цьому продукті є натрій, який має судинорозширювальну дію.
  • Соєвий соус містить холін, фолієву кислоту, антиоксиданти.
  • Метіонін – це речовина, яка захищає печінку і кишечник від захворювань.
  • Триптофан стабілізує роботу нервової системи.
  • Лізин забезпечує здоров’я серцево-судинної системи.

Соєвий соус: користь і шкода для організму, калорійність, склад

Соєвий соус: користь і шкода, склад і калорійність

інші продукти

Класичний соєвий соус робиться з соєвих бобів, які залишають на деякий час бродити під сонячними променями. У складі класичного продукту присутні просмажене пшениця, сіль, вода, цукор.

У продукт, який зараз готують масово, виробники можуть включати і інші натуральні інгредієнти. Він відноситься до дієтичних і замінює сіль, масло, майонез, кетчуп, ряд прянощів.

Соус низькокалорійний і не містить холестерину, має приємний солоний смак і пряний запах.

Соєвий соус досить корисний для організму людини, тому що містить у своєму хімічному складі:

  • амінокислоти;
  • жирні кислоти;
  • вітаміни В, РР;
  • клітковину;
  • золу;
  • полісахариди;
  • кальцій;
  • калій;
  • мідь;
  • залізо;
  • фосфор;
  • цинк;
  • селен.

В надлишку продукт містить антиоксиданти. Регулярне вживання приправи допомагає позбавлятися від вільних радикалів, запобігаючи розвитку онкологічних захворювань. Дієтологи рекомендують обмежувати вживання соусу через підвищений вміст натрію, що негативно позначається на стані здоров’я.

Таблиця БЖУ:

Назва поживної речовини Зміст в грамах Харчова цінність в% від добової норми
білки 5,1 г 7%
жири 0,03 г 0%
вуглеводи 21,5 г 8%

Калорійність продукту на 100 грам дорівнює 37 ккал. Переваги приправи полягають у підвищеному вмісті білка, вуглеводів і низькій калорійності. Оптимальне процентне співвідношення БЖУ становить 16% / 17% / 67%.

Користь для організму обумовлена насиченим хімічним складом продукту. Натуральний соус має наступні корисні властивості:

  • профілактика розвитку ракових пухлин;
  • забезпечення організму білком;
  • уповільнення старіння шкіри;
  • розрідження крові;
  • профілактика розвитку захворювань серця;
  • нормалізація гормонального фону;
  • поліпшення стану при цукровому діабеті;
  • нормалізація процесу метаболізму при ожирінні;
  • зняття м’язового спазму;
  • профілактика розвитку хвороб опорно-рухового апарату;
  • профілактика розвитку хронічних закрепів.

Всі ці корисні властивості притаманні лише соусу, отриманому з натуральних продуктів шляхом природної ферментації. При додаванні різних консервантів він може завдати шкоди організму людини.

Шкода від соусу може бути отриманою в тому випадку, якщо продукт неякісний або вживається в занадто великих кількостях. Головний компонент приправи – соя, яка нерідко порушує роботу ендокринної системи.

Протипоказаний соус вагітним жінкам, оскільки він підвищує ризик викидня і негативно впливає на розвиток головного мозку плода.

До протипоказань можна віднести дитячий вік до трьох років, оскільки шкідливий вплив приправи на організм дитини до кінця не вивчено спеціалістами.

Для жінок продукт просто незамінний, особливо якщо вони знаходяться в стані клімаксу. Це обумовлено тим, що продукт насичений фітоестрогенами, які допомагають пережити період менопаузи. Фітоестрогени дозволяють поліпшити стан перед початком критичних днів і під час них.

Седативні властивості соєвого соусу дозволяють заспокоїти нервову систему, яка на тлі гормонального дисбалансу нерідко страждає у жінок під час клімаксу і ПМС. Регулярне вживання приправи допомагає запобігти розвитку раку молочної залози.

Якщо у жінки діагностовано доброякісна пухлина в грудях, то лікар може порекомендувати приймати соєвий соус по столовій ложці на добу. Додавати його можна в будь-які страви, використовувати як заправку для салатів.

У продукті міститься велика кількість ізофлавоноїдів, що обумовлює шкоду для чоловіків. Цей компонент погіршує вироблення сперматозоїдів і якість сперми. Користь продукту полягає у високому вмісті білка, тому якщо чоловік не може їсти тваринний білок, то соєвий соус неодмінно повинен входити в його раціон харчування.

Чоловікам і жінкам рекомендовано вжити не більше 2 великих ложок приправи на добу, оскільки в противному випадку можуть розвинутися побічні дії, які можуть проявлятися в наступних станах:

  • алергічна реакція;
  • розлад травлення;
  • сонливість;
  • запаморочення;
  • нудота;
  • набряклість.

При погіршенні стану здоров’я необхідно відмовитися від вживання продукту і проконсультуватися з фахівцем.

Вживання соєвого соусу під час дієти – питання досить спірне, оскільки соус має невелику кількість калорій, містить велику кількість білка і має позитивний вплив на всі системи організму, з іншого боку, він може спровокувати затримку рідини в організмі.

Деякі дієтологи рекомендують замінити сіль при схудненні на соєвий соус, щоб уникнути затримки рідини в організмі. В день можна вживати не більше однієї чайної ложки приправи. Невелика порція соєвого продукту дозволить урізноманітнити дієтичне харчування, зробити його більш смачним без шкоди для здоров’я.

Найвідоміший дієтолог Дюкан дозволяє вживання соусу під час дотримання дієти і пропонує спробувати приготувати страви з додаванням цієї приправи. За Дюканом, правильним вважається поєднувати приправу з м’ясом, морепродуктами, овочами. Такі страви не здатні завдати шкоди організму, легко позбавлять від зайвих кілограмів.

Рекомендовано замінювати соєвим соусом звичайну сіль при наявності деяких захворювань. Приправа принесе користь при захворюваннях серця і судин, оскільки сприяє розрідженню крові, знижує рівень холестерину, що зменшує ризик розвитку інфаркту та інсульту.

Дозволено вживати соус при захворюваннях печінки, оскільки він допомагає очистити її. 1 чайна ложка приправи на добу здатна нормалізувати функціонування органу, сприяти виробленню правильного холестерину в організмі людини.

При гастриті включати соєвий продукт в раціон дозволено замість солі. Кілька крапель приправи зроблять дієтичне блюдо смачніше і трохи корисніше.

Купуючи продукт в магазині, слід звернути увагу на його склад. У складі класичного соусу не повинно бути консервантів і харчових добавок. Перед покупкою слід добре оглянути упаковку і звернути увагу на наступні пункти:

  1. Якщо на етикетці відсутній спосіб бродіння, то продукт отриманий неприродним, а хімічним способом. Такий соус завдасть шкоди організму.
  2. У складі продукту повинні бути тільки соєві боби, паростки пшениці, сіль, цукор.
  3. Відсутність осаду говорить про те, що продукт якісний і його можна сміливо брати.
  4. Натуральний продукт має досить високу вартість.

Якісна натуральна приправа не викликає побічних ефектів, покращує роботу організму.

Соус соєвий

Соєвий соус: користь і шкода, склад і калорійність

Соєвий соус набув значного поширення в країнах Азії, там його повсюдно використовують для приготування різних страв і в якості заправки. Він розкриває смак м’ясних страв і пом’якшує оцет в салатних заправках. На території України соєвий соус з’явився порівняно недавно, близько 15 років тому, і завоював серця українських кулінарів. Соєвий соус – це продукт бродіння соєвих бобів іноді з додаванням зернових культур. Класичний соєвий соус вимагає тривалого часу приготування: соєві боби змішують з обсмаженою пшеницею і заливають солоною водою, додають спеціальні грибки і залишають ферментуватися протягом декількох місяців, потім отриману масу пресують, отриману рідину пастеризують і розливають по пляшках.

Калорійність соєвого соусу

Калорійність соєвого соусу у різних виробників може відрізнятися, це залежить від використаних інгредієнтів і технології виробництва. Середнє значення близько 53 ккал на 100 грам продукту.

Склад соєвого соусу

Основні інгредієнти соєвого соусу – це соєві боби, вода, сіль і ферментуючі агенти (цвіль або дріжджові грибки).

Користь і шкода соєвого соусу

Користь соєвого соусу полягає в його хімічному складі: він містить вітаміни групи В, кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, цинк, мідь, марганець і селен.

Корисні властивості соєвого соусу схожі з користю від соєвих бобів, соєвий соус насичений антиоксидантами, допомагає організму довше залишатися молодим, благотворно впливає на роботу судин, не містить шкідливого холестерину.

Головною шкідливою властивістю соєвого соусу є висока концентрація солі, яка негативно впливає на роботу суглобів. Дієтологи рекомендують вживати цей продукт в помірних кількостях.

Як вибрати якісний соєвий соус

На жаль, на світовому ринку недобросовісні виробники часто намагаються продати нам сурогат під виглядом натурального продукту. Щоб вибрати якісний соєвий соус, завжди звертайте увагу на склад і шукайте на упаковці слово «ферментований».

Соєвий соус у кулінарії

Соєвий соус – це не тільки доповнення до суші і ролів, його використовують в якості заправки для салатів, для приготування соусу теріякі, додають в м’ясо при смаженні. У рецепти багатьох супів в азіатському стилі також входить соєвий соус.

Соєвий соус – користь і шкода, властивості, калорійність і рецепти

Соєвий соус: користь і шкода, склад і калорійність

Соєвий соус з’явився на наших кухнях відносно недавно, але дуже швидко увійшов в раціон харчування, а все завдяки специфічному, солоновато-гострому смаку, який ця універсальна приправа надає практично будь-якій страві.

Соєвий соус – споконвічно східне блюдо, яке вперше почали виготовляти китайці в VIII столітті до нашої ери.

Через тисячу років дивовижна за своїми смаковими якостями заправка потрапила в Європу, де миттєво стала популярною і фактично була зведена в культ.

Не дивно, що сьогодні багато європейських кухонь неможливо уявити без соєвого соусу. Давайте ближче познайомимося з цим продуктом, дізнаємось про користь і шкоду соєвого соусу, а також розглянемо рецепти з ним.

Як готують соєвий соус

Спочатку соєвий соус готували з соєвих бобів, солі і ферментованої риби. Однак пізніше рецепт змінився, тому сьогодні соєві боби з’єднують із попередньо обсмаженою і подрібненою пшеницею і додають до них особливі гриби «аспергілли», запускаючи тим самим процес бродіння.

Саме в результаті бродіння продукт знаходить кислоту і специфічний запах. Процес ферментації допомагає вивільнити молочний цукор і важливі для організму амінокислоти. Під час приготування соусу природним способом утворюється популярна смакова добавка глутамат натрію.

Тривалість бродіння може варіюватися від 1,5 місяців до 3 років, після чого відбувається процес пресування та пастеризації з фільтрацією. В результаті виходить надзвичайно смачний і корисний продукт, який може принести чимало користі нашому організму.

Хімічний склад і калорійність соєвого соусу

Розглянутий соус – натуральний продукт, який може похвалитися цілим комплексом природних компонентів. Тут є багато цінних амінокислот, практично вся група вітамінів B, вітаміни A, C, K, E, потрібні макро- і мікроелементи (магній, фосфор, марганець, калій, йод і залізо).

У соусі присутні солі глутамінової кислоти, відомі своєю здатністю підсилювати чутливість смакових відчуттів. При цьому соєвий соус не містить насичених жирів і не забезпечує організм холестерином. Не дивно, що харчова цінність цього продукту становить всього 50 калорій.

Цікаво, що різні компанії-виробники соєвого соусу вказують на етикетці різні показники калорійності даного продукту. Наприклад, соєвий соус Heinz має калорійність, що дорівнює 183 кілокалорій на 100 грамів продукту.

А ось соєвий соус Kikkoman вказує показник калорійності значно нижчий, всього 63 кілокалорії.

Широко відомий соєвий соус «Стебло бамбука» по калорійності дорівнює 80 кілокалорій на 100 грамів продукту.

Корисні властивості соєвого соусу

1. Даний продукт багатий натуральними антиоксидантами, які виводять з організму токсини, радіонукліди і вільні радикали, попереджаючи передчасне старіння. Більш того, боротьба з вільними радикалами попереджає розвиток онкологічних захворювань і загострення хронічних патологій.

До слова, антиоксидантів в цьому соусі в 150 разів більше, ніж в будь-якому цитрусовому фрукті!

2. Наявність незамінних амінокислот, які наш організм отримує виключно з їжі, є ще однією важливою перевагою соєвого соусу. Без цих корисних речовин неможлива побудова м’язових тканин, не дарма ж їх називають «атомами світобудови».

3. Високий вміст вітаміну C в розглянутому соусі допомагає організму поліпшити обмін речовин, зміцнити імунітет і протистояти інфекційним захворюванням.

4. Соус з соєвих бобів надзвичайно корисний серцю і судинам. Він покращує кровообіг, зміцнює судини, попереджаючи розвиток атеросклерозу і ІХС. Більш того, цей продукт нерідко включають в раціон харчування людей, які перенесли інфаркт міокарда.

5. Соєвий соус благотворно впливає на нервову систему, надаючи седативну дію; завдяки цьому зменшується дратівливість, зникають головні болі і надмірний м’язовий тонус, покращується якість сну.

6. Присутня в складі соусу амінокислота лізин дуже важлива для правильного засвоєння кальцію. Ця особливість сої допомагає попередити захворювання кісток і суглобів, у тому числі артрит і артроз. Дитячому організму соєвий соус допомагає повноцінно розвиватися і рости, а особам поважного віку – уникати остеопорозу.

7. Допомагає такий продукт і печінці. Завдяки високому вмісту лейцину (ще одна цінна амінокислота) поліпшується процес самоочищення печінки, що благотворно позначається на здоров’ї внутрішніх органів. А ще лейцин попереджає ожиріння печінки, сприяючи здоров’ю і нормальній роботі цього органу.

8. Окремо варто сказати про користь цього продукту для жінок. Присутні в сої ізофлавони діють в організмі подібно естрогенам (жіночим статевим гормонам), завдяки чому у жінок регулюється місячний цикл і знижується вираженість менструальних болів. Регулярне додавання цього продукту в їжу жінками старше 45 років усуває неприємні симптоми клімаксу.

Соєвий соус для схуднення

Людям, які піклуються про свою фігуру, буде приємно дізнатися, що соєвий соус може стати одним із ключових продуктів, що сприяють схудненню.

Низька калорійність і відсутність холестерину дозволяє використовувати цей соус людям, що страждають ожирінням і хворим на цукровий діабет. Вживання такого продукту прискорює обмін речовин, завдяки чому швидше спалюються калорії, і людина швидше позбавляється від жирових запасів.

Соєвий соус з легкістю замінює сіль і шкідливі продукти, включаючи кетчуп і майонез. Особливо гарний цей продукт у рисовій дієті.

Шкода і протипоказання соєвого соусу

При всій любові кулінарів до цієї чудової спеції необхідно враховувати, що продукт цей досить специфічний, а значить його можна вживати не всім.

Перш за все, необхідно пам’ятати, що соєвий соус містить багато солі, а зловживаючи такою їжею, можна зіткнутися з захворюваннями нирок, спровокувати ожиріння, виникнення набряків і навіть порушити білковий обмін в організмі.

Соєвий соус може завдати шкоди вагітним жінкам, спровокувавши набряки, а також дітям, яких годують грудним молоком; їм цей соус не рекомендується.

Окремо скажемо про дітей, яким страви з соєвим соусом слід давати з обережністю.

Часте вживання соєвого соусу дітьми може призвести до порушень в роботі ендокринної системи, підвищити ризик захворювань щитовидної залози і може викликати важку алергічну реакцію.

Через високий вміст натрію в цьому продукті у дитини можуть з’явитися проблеми з сечовидільною системою, гіперактивність, підвищена збудливість, надмірна пітливість, сухість у роті і часті позиви до сечовипускання.

Натуральний соєвий соус практично не має протипоказань, крім індивідуальної непереносимості. Однак сучасні виробники нерідко роблять продукт з низькоякісного генномодифікованого матеріалу, що зводить користь соєвого соусу до нуля. Саме тому варто задуматися про самостійне приготування цієї заправки.

Як приготувати соєвий соус в домашніх умовах

З огляду на, що аспергілли, необхідні для запуску процесу ферментації соєвих бобів, в нашому регіоні відсутні, для приготування соусу в домашніх умовах можна використовувати наступний рецепт. Складові:

  • соєві боби – 120 г;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • вершкове масло – 2 ст. л.;
  • овочевий бульйон – 50 мл;
  • сіль за смаком.

Для приготування соусу відваріть соєві боби, а потім подрібніть їх до стану пюре. Не перестаючи перемішувати кашку, додайте по черзі кожен з компонентів. Готову суміш поставте на вогонь і доведіть до кипіння, а потім відразу ж зніміть з плити. Давши соусу охолонути, перелийте його в скляну ємність і можете застосовувати для приготування страв.

Як вибрати корисний покупний соус?

На прилавках сучасних магазинів можна знайти безліч соєвих соусів, вибрати найякісніший з яких зможе лише справжній гурман. Щоб не помилитися у виборі і придбати для себе смачний, а головне, корисний продукт, дотримуйтеся наступних правил:

Ніколи не купуйте соєвий соус на розлив. Тільки в магазинах і виключно під знайомим вам брендом. При цьому пляшка з соусом повинна бути прозорою, через яку легко проглядається колір продукту.

Особливу увагу приділіть складу соєвого соусу. У ньому повинні бути соя, сіль, пшениця, уксус і більше нічого! Білка в такому продукті має бути 7-8%, а консервантів і барвників бути не повинно.

Натуральний і якісний соус без консервантів не псується протягом кількох років. Якщо ви помітили в складі заправки арахіс, знайте, що це низькоякісний продукт.

Просто виробник вирішив замінити більш дорогий інгредієнт – сою, на дешевший – арахіс.

Якщо ви розглядаєте пляшку на просвіт, ви повинні бачити прозору світло-коричневу рідину без будь-яких домішок. Світлий відтінок соусу може говорити про велику кількість солі та гіркоти продукту, а якщо колір дуже темний, значить соус терпкий і густий. Пам’ятайте, що темні види соєвого соусу частіше виготовляють з додаванням штучних компонентів.

Як вживати соєвий соус

Соєвий соус надає стравам вишуканий і пікантний смак. Саме за це його і люблять у всьому світі. За допомогою цієї заправки можна вигідно підкреслити смак рибних і м’ясних страв, приготувати макарони або будь-який гарнір. Спробуйте заправити соєвим соусом овочевий салат, приправити соусом приготовану яєчню або додати його до відвареної кукурудзи, і ви помітите, що так набагато смачніше!

Соєвий соус: користь і шкода для жінок, чоловіків

Останні роки раціон харчування жителів України розширюється. З’являються нові продукти та страви, традиційні для інших частин планети. Одним з таких є соєвий соус. Це традиційний соус Східних країн, який використовується щодня.

Хоча історикам так і не вдалося дізнатися, як винайшли соус, але достовірно відомо, що в Японії і Китаї його використовують в кулінарії вже більше 5 тисяч років. Цікавий факт, що незважаючи на те, що це чисто східне блюдо, кращим виробником соусу є Голландія.

Соєвий соус: користь і шкода, склад і калорійність

Калорії в 100 г, (ккал): 58
Білка в 100 г, (г): 3.5
Жирів в 100 г, (г): 0.0
Вуглеводів в 100 г, (г): 11.0
Глікемічний індекс: 15

Як отримують і для чого використовують соєвий соус

Сьогодні соус виготовляють за двома абсолютно різними технологіями:

  • Метод природного бродіння. Цей рецепт відомий вже більше 3 тисяч років. Виробництво чимось нагадує приготування вина. Боби сої випарюють, прожарюють з зернами пшениці, солять і заливають водою. Потім суміш поміщають в мішки і висушують на сонці близько 2 років. Стікає рідина з мішків і є соусом. Багато виробників вже не виготовляють таким чином, прискорюючи процес бродіння, зводячи термін до 1 місяця.
  • Метод кислотного гідролізу. За таким рецептом виходить не найкорисніший продукт. Для отримання соусу боби варять в соляній або сірчаної кислоти.

Ясна річ, що перший спосіб дозволяє отримати натуральний продукт, без шкідливих домішок. У такого продукту набагато приємніший смак. У другому випадку смакова та ароматична палітра формується виключно за рахунок ароматизаторів.

Натуральний соус проводиться з бобів сої. Його використовують як замінник солі, в деякій мірі він навіть допомагає впоратися з алергією і поліпшити травний процес.

Соєвий соус: склад, калорійність, корисні властивості

У соусі міститься 60 ккал на 100 г. У ньому присутня зола і вуглеводи, а жири практично повністю відсутні. Білків близько 8% і 20 незамінних амінокислот.

Щодо корисного впливу соусу на організм людини існує безліч суперечок. Багато хто вважає, що ніякого корисного впливу він не робить. Навіть з тієї причини, що його вживають в мінімальних кількостях.

З іншого боку, якщо його вживати щодня, то всі корисні речовини все одно будуть накопичуватися і надавати благотворний вплив на організм. А в соусі їх багато: вітаміни С і А, групи В, мідь, цинк, залізо.

Це саме ті компоненти, які дуже важливі для нормального функціонування людського організму в сьогоденних умовах.

Соус допомагає впоратися з серцево-судинними захворюваннями, знижує ризик розвитку раку, перешкоджає процесу старіння.

Користь соєвого соусу для жінок

Основна користь від соєвого соусу для жіночого організму – великий вміст фітоестрогенів. Ці ізофлавони дозволяють поліпшити природний гормон естроген, що дозволяє знизити дискомфортні і больові відчуття при менструаціях, поліпшити стан під час клімаксу.

Фітоестрогени перешкоджають розвитку раку молочної залози і покращують стан шкірного покриву.

Вживання соєвого соусу при вагітності і грудному вигодовуванні

Під час вагітності соус допоможе підтримати в нормі водно-сольовий баланс. Адже саме соєвий соус використовують як замінник солі. Отже, якщо його вживати регулярно, можна уникнути набряклості. Однак жінкам варто віддавати перевагу виключно тим соусам, які виготовлені за технологією бродіння, тобто природним способом.

Обмежень щодо використання під час грудного вигодовування немає. Однак до і після вагітності не варто вживати більше 2 столових ложок протягом дня.

Користь соєвого соусу для чоловіків

Соус позитивно впливає на «чоловіче» здоров’я. Це відбувається завдяки тому, що він сприяє поліпшенню кровообігу. Але завжди слід пам’ятати, що надлишок соусу в раціоні негативно позначиться на якості та кількості сперматозоїдів.

Корисний соус і для чоловіків, які зайняті важкою фізичною працею. Він буде додатковим джерелом амінокислот і білків, а також допоможе вивести токсини з організму.

Чи можна вживати соєвий соус дітям

Щодо користі соєвого соусу для дитячого організму в світі дуже багато суперечок. Головне, не вводити цей продукт раніше настання 3 років. Корисний він буде тільки в тому випадку, якщо буде приготовлений шляхом бродіння і міститиме мінімальну кількість цукру.

Існує велика ймовірність, що дитячий організм сприйме соус як алерген, тому його вводять з великою обережністю.

Чи корисний соєвий соус для схуднення

Велика частина дієтологів рекомендує вводити соус в раціон під час схуднення. Його можна використовувати як замінник солі. У ньому містяться пробіотики, які сприяють налагодженню процесу травлення і допомагають швидше засвоїти корисні речовини, що надходять в організм.

Навіть можна замінювати соусом заправки для салатів, які містять олію, тобто жири. Таким чином, вдасться знизити загальну калорійність страв.

Вживання соєвого соусу при діабеті

Соус навіть рекомендований до вживання при наявності діагнозу «цукровий діабет». У ньому міститься речовина під назвою геністеїн, яка дозволяє знизити рівень цукру.

Амінокислоти допомагають вивести шлаки з організму. Продукт дозволяє підтримати водно-сольовий баланс в межах норми.

Головне, щоб готовий соус містив мінімальну кількість цукру, за цим слід ретельно стежити діабетикам.

Застосування соєвого соусу в косметології

Як не дивно, але соус навіть використовується в косметичних цілях. З нього роблять маски для волосся.

Для самого простого рецепту потрібно:

  • 2 столові ложки олії (оливкової або рослинної);
  • стільки ж соусу;
  • курине яйце.

Всі компоненти змішуються і наносяться на вологе волосся. Маску тримають на голові протягом години, потім змивають шампунем, краще нейтральним. Рекомендується робити таку маску 2 рази на тиждень протягом місяця.

Соєвий соус: шкода і протипоказання

Головна шкода, яку може нанести соус організму – це продукт, виготовлений за технологією кислотного гідролізу. Використовують його для зниження собівартості, але такий продукт не приносить користі організму, а навпаки може завдати шкоди. Крім варіння бобів в кислотах, в продукт додають консерванти, що негативно позначаються на внутрішніх органах.

Не рекомендується вживати соус особам, яким не можна вживати багато солі.

Як вибрати і зберігати

Перш за все, відмовтеся від покупки соусу на розлив. Такий продукт невідомо ким, коли і як приготований, незалежно від того, що стверджує продавець. Якісний продукт можна придбати виключно в скляній тарі, яка повинна бути прозорою.

Обов’язково ознайомтеся з інформацією на етикетці. Продукт повинен бути виготовлений за технологією бродіння, в його склад можуть входити тільки соєві боби, сіль, цукор і пшениця.

Колір соусу повинен бути світло-коричневим, він не повинен бути мутним. Темний колір говорить про те, що в ньому багато солі і, швидше за все, що продукт містить штучні наповнювачі.

Leave comment