Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

З плодів ріжкового дерева роблять різні концентрати – сироп, порошок Кероб, камедь. Ці продукти корисні для жінок, чоловіків, маленьких дітей, їх використовують в медицині. Сироп ріжкового дерева не тільки цілющий, але і смачний, його додають у цукерки та інші кондитерські вироби.

Що таке сироп ріжкового дерева

Стручкова цератонія або рожково дерево – представник сімейства бобові. Ця приналежність визначає властивості плодів. Вони мають форму стручка, можуть досягати довжини 25 см, ширини – 5 см.

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Усередині знаходяться насіння та щільна м’якоть, яка на 50% складається з цукрів. Продукт у висушеному та подрібненому вигляді використовують як замінник какао-порошку.

Сироп ріжкового дерева готують з плодів в промислових масштабах. Для цього стручки подрібнюють. Кінці відсівають, так як вони містять речовини, які надають гіркоту. Потім масу випарюють на спеціальному обладнанні. Результатом стає тягуча рідина темно-коричневого насиченого відтінку.

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Сироп з плодів ріжкового дерева завдяки винятковим корисним властивостям використовують як засіб, що зміцнює імунітет. Широко застосовується він і як добавка до десертів. Користь застосування залежить від того, які речовини залишаються після теплової обробки.

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Це цікаво: Авітаміноз і застуда, профілактика і лікування ягодами

Хімічний склад і харчова цінність

Пекмез або сироп Кероб – продукт більше відомий в Туреччині та на Кіпрі, де росте ця рослина. Для українців це екзотика, яка приваблює, але також викликає побоювання. Сироп готують з соку плодів Кероб. Його повільно млоять на вогні, уварюючи, поки не випарується зайва волога. У Туреччині його дуже люблять, використовують для лікування маленьких дітей перед усіма ліками.

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Цілющі властивості сиропу пояснюються його складом:

  • фібрин і лігнін – сприятливо впливають на мікрофлору кишечника, збільшуючи число лактобактерій;
  • пектин – зменшує рівень «шкідливого» холестерину в крові, відіграє роль коагулянту і антиоксиданту, виводить з організму шкідливі речовини;
  • таніни – допомагають вилікувати діарею і глистяні інвазії;
  • галактоманнани – зменшують вміст пептиду греліну, який відповідає за почуття голоду;
  • вітаміни (А, В1, В2, В9, D);
  • мінерали (Ca, K, Cu, Na, Zn, Mg, Mn, Fe, P).

Велика кількість вітаміну D робить сироп корисним для профілактики рахіту у дітей. З мінералів в продукті багато кальцію, який необхідний як дітям, так і дорослим. При крихкості кісток, частих переломах і остеопорозі, під час інтенсивного росту, кальцій потрібен у великих кількостях.

Цікаво, що в процесі вирощування кероб не беруть під хімічну обробку від шкідників, за твердженням виробників. Тому сироп не містить небезпечних для здоров’я токсичних речовин.

Це цікаво: користь і шкода Кероб

Високий рівень антиоксидантів в його складі уповільнює процеси старіння, виводить вільні радикали, зміцнює імунну систему.

Що роблять з ріжкового дерева?

Боби ріжкового дерева мають різноманітні властивості, тому їх застосування використовується практично в будь-якій сфері. З бобів ріжкового дерева виготовляють борошно, воно широко використовується в кулінарії, крім цього з них створюють камедь, яка йде на потреби фармацевтичної, харчової та косметичної індустрії.

Зокрема, така камедь входить до складу більшості молочних сирків, а також засобів косметології – кремів від зморшок, гелів, сироваток. Також з плодів ріжкового дерева створюють сироп.

Чим корисний сироп ріжкового дерева

Корисні властивості ріжкового сиропу визначаються його впливом на системи організму.

Для серцево-судинної системи продукт має значення як засіб, здатний приводити до норми прискорене серцебиття. При регулярному вживанні він позитивно впливає на зміцнення серцевого м’яза.

Користь для травлення укладена в допомозі очищення організму від шлаків і токсинів. Цей механізм запускається завдяки корисним властивостям дубильних речовин.

  • Вітаміни і амінокислоти в з’єднаннях допомагають нормалізувати сон, поліпшити емоційний фон, що свідчить про користь продукту для нервової системи.
  • Вміст кальцію сприяє росту кісткової тканини, що приносить користь дітям і підліткам.
  • Дослідники стверджують, що завдяки корисним властивостям по зміцненню захисних реакцій організму, сироп цінується європейцями як засіб профілактики онкологічних захворювань.

Користь сиропу

Кожен, хто бажає придбати сироп ріжкового дерева, повинен знати його застосування та властивості, якими він володіє. Даний продукт є загальнозміцнюючим і імуномодулюючим. Він відомий ще з античних часів своєю поживною цінністю, а також безліч корисних властивостей. Даний продукт містить такі корисні компоненти, як:

  • мінерали і мікроелементи;
  • всі вітаміни групи В;
  • органічні кислоти;
  • дубильні речовини;
  • крохмаль;
  • білок;
  • пектин;
  • природний цукор.

По суті, сироп ріжкового дерева являє собою натуральний замінник шоколаду, що відрізняється солодким смаком і своїм специфічним запахом. Сироп виходить в результаті випаровування нарізаних дрібно плодів разом з водою.

Цукор в нього не додається, тому застосування сиропу дозволено діабетикам, також його можна використовувати в дієтичному харчуванні. У складі сиропу знаходиться в три рази більше кальцію, ніж у молоці.

У цього солодкого продукту практично відсутні будь-які протипоказання.

Це цікаво: Масаж особи для підтяжки обличчя в домашніх умовах, відео

Як застосовувати сироп ріжкового дерева: дорослі та дитячі дозування

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Якщо продукт використовується для підтримки загального тонусу організму, для шлунка і органів шлунково-кишкового тракту або для стимуляції виведення шлаків і токсинів, слід дотримуватися таких обмежень:

  • діти віком від двох до п’яти років – 1 ч.л. в день;
  • діти віком від п’яти до 12 років – тричі на день по 1 ч.л.;
  • дорослим і дітям старше 12 років – 4-5 разів на день по 1 ст.л.

Сироп краще пити за 30-40 хвилин до прийому їжі. Дітям молодше 24 місяців краще даний продукт не давати.

Як пити сироп ріжкового дерева в лікувальних цілях

Від кашлю, симптомів грипу або застуди та респіраторних вірусних інфекцій потрібно 5-6 разів на день розбавляти по 1 ст.л. сиропу в склянці кип’яченої води з температурою 50-60ºC.

Через велику кількість легкозасвоюваних цукрів слід уникати вживання великої кількості сиропу людям з цукровим діабетом. Досить буде 1-2 прийомів по 1 / 2-1 ч.л. в день.

Як приймати пекмез тим, хто бореться із зайвою вагою? Для цього слід за чверть години до обіду і вечері приймати по склянці води кімнатної температури з додаванням 1 ст.л. сиропу і лимонного соку (з однієї часточки). Після двох тижнів такої терапії можна включати ранковий прийом перед сніданком.

Слід розуміти, що сам по собі сироп – калорійна їжа з великою кількістю простих вуглеводів. Це не дієтичний продукт. Однак стимуляція обміну речовин і притуплення почуття голоду допомагають організму ефективніше засвоювати їжу, вимагати менше її кількості і краще виводити баласт.

Косметологічні властивості

На даний момент немає широкої практики застосування сиропу комбінацій плодів в косметичних цілях. Причина цього криється і в малої доступності продукту, і в його вартості.

Однак хімічний склад дозволяє припустити, що в масках, кремах, лосьйонах і інших формах він може надавати на шкіру антиоксидантну (протидії старінню та антиканцерогенну), тонізуючу (стимуляція кровотоку, поліпшення виведення шлаків) та поживну (завдяки вітамінам групи B) дію. Але без професійної поради косметолога або дерматолога краще не починати такі процедури.

Показання до застосування ріжкового сиропу

Лікувальні властивості ріжкового сиропу знаходять застосування для лікування деяких захворювань. Його використовують як засіб:

  • зміцнення імунітету;
  • лікування кашлю;
  • поліпшення метаболізму.

Ці прийоми поступово входять в медичну практику. За відгуками лікарів, сироп ріжкового дерева як імуномодулюючий препарат показав високу ефективність для дітей і підлітків.

Застосування в кулінарії

Популярний сироп з плодів ріжкового дерева в кулінарії країн Середземномор’я. Цей продукт додають в різні страви замість цукру. З ним готують випічку, використовують його як солодку підливу для млинців і морозива.

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Небажано змішувати сироп Кероб з молоком, це може викликати метеоризм, діарею і нудоту.

Інформація, що міститься в плодах Кероб, камедь використовується як природний загусник в харчовій промисловості. Сироп додають замість цукру в напої та кондитерські вироби – шоколад, пастилу, помадку.

Рецепт шоколаду

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Компоненти:

  • масло какао – 50 г;
  • кешью – 5 г;
  • фундук – 5 г;
  • кероб – 50 г;
  • сироп Кероб – 1,5 ст. л.;
  • пекан – 5 г.

Покроковий опис:

  1. Масло какао топлять на водяній бані.
  2. Додають в нього кероб і сироп.
  3. Розливають по формах.
  4. Додають обсмажені горіхи і нарізані сухофрукти.
  5. Ставлять застигати на 1 годину в холодильник.

Такий шоколад корисний для неспокійних дітей, яким не сидиться на місці.

На відміну від какао, кероб не володіє збудливою дією, він, навпаки, заспокоює.

Цілющі властивості сиропу

Сироп ріжкового дерева отримав своє застосування як в народній, так і в офіційній медицині.

Його можна використовувати для виведення шлаків з організму, при нервових розладах, безсонні, застудах, порушеннях сну, діареї, отруєннях та для схуднення.

Наявність в сиропі цинку і кальцію робить його просто незамінним для кісток і зубів. Сироп можна використовувати також при застуді, ангіні та кашлі. Сироп ріжкового дерева входить до складу багатьох медичних препаратів.

Таке засіб вкрай ефективно під час анемії, також він здатний запобігти прискореному серцебиттю, дозволяє зменшити рівень артеріального тиску і холестерину. Завдяки наявності великої кількості вітамінів і мікроелементів сироп ріжкового дерева особливо корисний для дітей і вагітних жінок.

Протипоказання і можливу шкоду

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Протипоказань до вживання ріжкового сиропу небагато. Основні з них:

  • вік до 2-х років;
  • алергічна реакція на фруктозу;
  • індивідуальна непереносимість продукту.

З обережністю до прийому пекмез слід ставитися людям з цукровим діабетом 1 типу. Це пов’язано з тим, що в продукті містяться «швидкі» вуглеводи, вживання яких при даній формі патології варто обмежувати. Про дозування слід обов’язково проконсультуватися з фахівцем.

Сироп ріжкового дерева – протипоказання

У ріжковому сиропі не виявлено ніяких шкідливих речовин, включаючи алергени і токсини. Тому цей продукт може використовуватися в раціоні людей будь-якої статі і віку. Жінкам в період вагітності та годування груддю дозволено вживати сироп в помірній кількості.

Протипоказань до застосування сиропу ріжкового дерева не виявлено, але до кількох попереджень все ж слід прислухатися:

  • Схуднути з сиропом з плодів ріжкового дерева дійсно можливо, але при цьому не слід відмовлятися від повноцінних сніданків, обідів і вечерь. Мета застосування цього засобу полягає не в відмові від їжі, а в зменшенні порцій. В іншому випадку, внаслідок постійного високого рівня глюкози в крові станеться збій у механізмі природного обміну речовин, і на швидке схуднення розраховувати не доведеться.
  • Хоча ріжковий сироп може вживатися дітьми з самого раннього віку, без попередньої консультації з лікарем не варто вводити його в меню малят до року. Умови нинішньої екологічної обстановки такі, що у дітей можуть виникати небажані реакції на абсолютно нешкідливі продукти. Те ж саме стосується людей з підвищеною чутливістю до окремих елементів ріжкового сиропу.
  • Пацієнти з діабетом 1 і 2 типу повинні проявляти обережність при вживанні солодкого продукту. Прості вуглеводи, що входять до його складу, можуть спровокувати скачки інсуліну в крові. Тому діабетикам потрібно строго дотримуватися рекомендованих норм прийому сиропу, а в разі погіршення самопочуття проконсультуватися з лікарем.

Порада від фахівця

Ріжковий сироп – це корисний продукт, який рекомендується вживати будь-якій людині. Якщо ви бажаєте зберегти здоров’я на довгі роки, замініть їм цукор і додайте його в випічку замість какао.

Під час схуднення недостатньо приймати лише сироп ріжкового дерева, хоча він і сприяє зменшенню ваги.

Необхідно також нормалізувати харчування і додати в свій денний графік хоча б легкі фізичні навантаження.

Висновок

Користь і шкода сиропу ріжкового дерева визначається його основними властивостями. Особливість продукту полягає в його здатності повністю замінювати цукор, робити страви корисними, смачними і насиченими. Вживання в розумних межах не завдасть шкоди, може мати лікувальну дію і зміцнити імунні сили організму.

Слюсаренко Ігор Борисович, 36 років

Я рідко пишу відгуки, але в цей раз не можу пройти повз. Вперше спробував ріжковий сироп в Туреччині, з тих пір купую його всюди. Він відмінно замінює мені всі солодощі: я додаю його як топінг. Я займаюся фітнесом, тому постійно шукаю такі продукти на рослинній основі. Вважаю, що для чоловіків, які займаються спортом, він має корисні властивості.

Макєєва Інна Ігорівна, 43 роки

Випадково купили з сином привабливу пляшечку. Тепер син став шанувальником цього продукту. Я переживала, думаючи, що така насолода – це величезної шкоди для організму. Потім вивчила інформацію і заспокоїлася: ніякої шкоди немає, ми навіть замінили їм цукор. Звичайно, якщо не вживати ложками, то в якості корисної альтернативи нашому буряковому цукру рекомендую.

Чи була Вам дана стаття корисною?

Поділіться в соц.мережах:

Сироп ріжкового дерева – чим корисний і як застосовувати кероб?

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Царгородський стручок, цератонія, солодкий ріжок – все це назви одного дерева, більше відомого, як ріжкове. Зустрічається в Туреччині і на Кіпрі, вважається, що ще з біблійних часів його плоди використовували як міру ваги. З них отримують сироп ріжкового дерева, він популярний не лише в кулінарії, як заміна шоколаду, але й в медицині.

Сироп ріжкового дерева – що це?

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Перш ніж говорити, чим корисний ріжковий сироп, варто уточнити особливості самого дерева. Воно сягає у висоту до 15 м, цінується за стручки, схожі на ріжок, з них і добувають цінну рідину. Її використовують у всіх приморських країнах і в кулінарії, і в медицині. Стручки зовні схожі на чурхчеллу, їх випарюють, прибираючи речовини, що містять гіркоту.

Рослина ще відомо, як кероб, напій з нього не тільки дуже смачний, але і корисний. Існує версія, що з часів античності знали про його цінні властивості. А відзначені вони завдяки складу:

  • фібрин, лігнін – збільшують кількість лактобактерій;
  • пектин – знижує рівень холестерину;
  • таніни – лікують діарею;
  • галактоманнани – знижують вміст пептиду;
  • вітаміни групи В;
  • дубильні речовини.

Сироп ріжкового дерева – корисні властивості і протипоказання

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Широко застосовується сироп ріжкового дерева як засіб, що підсилює імунітет. В кулінарії його називають замінником шоколаду. У деяких країнах намагаються давати дітям, оскільки в ньому кальцію в три рази більше, ніж у молоці. Добре заспокоює, вважається визнаним ліками від безсоння, нервових розладів.

Майже не має протипоказань, може проявитися індивідуальна непереносимість, алергія. Іноді трапляється реакція, схожа на непереносимість лактози, через фруктозу, що міститься в сиропі. Тому, якщо приймати кероб, користь і шкода повинні враховуватися, зловживати ним не варто. Приймають у чистому вигляді або розбавляють водою.

Позитивні властивості:

  • допомагає при задишці, сильному серцебитті, анемії;
  • регулює високий тиск;
  • перешкоджає розвитку онкозахворювань;
  • налагоджує обмін речовин;
  • лікує хронічні запори;
  • справляється із застудами та бронхітами.

Сироп ріжкового дерева – корисні властивості

Лікарі Сходу радили пити кероб, користь якого підтверджувалася неодноразово, при ослабленні під час і після хвороби, при отруєнні рослинними отрутами, адже сироп швидко виводить шлаки і токсини. Сучасні лікарі радять використовувати при зрощуванні переломів, проблемах із зубами і суглобами, оскільки рослина містить багато кальцію.

Рекомендації щодо використання сиропу ріжкового дерева залежить від недуги. На Сході ще дають його вагітним, оскільки розчин містить органічні кислоти, фенольні речовини, корисні для майбутньої дитини.

Позитивні здатності також проявляються в тому, що:

  • лікує запалення;
  • знижує цукор у крові;
  • покращує роботу кишечника;
  • відновлює склад крові;
  • допомагає знизити вагу;
  • підвищує лібідо;
  • зміцнює кістки.

Сироп ріжкового дерева – протипоказання

Кероб – це цілющий порошок, але існує ряд запобіжних заходів, які варто враховувати. Це стосується людей з діабетом, їм можна вживати не більше 1 ч. ложки сиропу двічі на день, оскільки міститься велика кількість цукру. Його ще називають замінником шоколаду або єгипетської дулею.

В яких випадках може завдати шкоду:

  • якщо є надмірна вага;
  • якщо є алергія на фруктозу.

Як готувати кероб?

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

У кулінарії рецепти з керобом є десятками, його часто використовують як замінник какао. Сироп роблять із плодів, відбираючи найстигліші і обрізаючи кінчики, оскільки в них концентрується гіркота. З бобів виймають насіння і разом із водою випарюють, щоб отримати потрібну суміш. У медицині ж вважають за краще рекомендувати готовий сироп, хоча при наявності свіжих стручків можна зробити свіжий напій, який відмінно підтримає сили і відновить імунітет.

Рецепт, як приготувати кероб

Складові:

  • стручки – 200 г;
  • цукор – 1 склянка;
  • вода – 1 л.

Приготування:

  1. Змішати очищені стручки з цукром.
  2. Нагріти, помішуючи, поки цукор не розчиниться.
  3. Додати воду, закип’ятити, охолодити.
  4. Процідити через фільтр, щоб прибрати шматочки.
  5. Зберігати в холоді.

У деяких країнах сироп Кероб дають навіть немовлятам при кольках і розладах шлунка, але медики не радять ризикувати з дітьми до 2 років. Зате рекомендують його при головному болю, перевтомі, розладах нервової системи. Вважається незамінним для курців, оскільки зменшує запалення в горлі і стимулює відтік мокроти.

Сироп цератонії схожий за смаком і кольором на каву, він може стати відмінним замінником звичного напою. Не містить кофеїну, тому безпечний для людей з гіпертонією та серцевими проблемами.

При розладах травлення застосовується як у вигляді сиропу, так і порошку, приймають по 1 ст. ложці за 30 хв до їди, 3-4 рази на день. Позбавить від газів порція суміші: 1 ч. ложку потрібно розчинити в склянці води і випити натщесерце.

Як приймати сироп ріжкового дерева, залежить від захворювання. Передбачена така дозування в день:

  1. При шлункових і кишкових проблемах, проносі, отруєннях: по 1 ст. ложці 4-5 разів для дорослих, по 1 ч. ложці для дітей.
  2. При застуді, ангіні, вірусних захворюваннях: по 1 ст. ложці на 1 склянку підігрітої води, пити 6 разів.
  3. При сильних головних болях, безсонні: по 5-6 ст. ложок.

Сироп ріжкового дерева – як приймати для схуднення

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Відомий сироп Кероб і як засіб для схуднення, він знижує апетит, дарує відчуття ситості, завдяки пектину гасить голод солодким смаком. Але важливо не забувати, що суміш дуже калорійна, тому не варто пити більше 5 ч. ложок на день, краще розбавляти водою. При надлишку може проявитися зворотний ефект – вага почне зростати, і також розпочнеться активне вироблення інсуліну.

Рекомендації, як пити кероб при схудненні:

  1. Пити 2 рази на день, по 1 ст. ложці за один прийом.
  2. Найкраще пити перший тиждень перед обідом і перед вечерею.
  3. Наступні 2 тижні приймати перед сніданком і обідом.

Як приймати сироп ріжкового дерева для імунітету

Цей препарат вважається одним з кращих для підтримки імунітету, виробники стверджують, що дерева хімічно не обробляють від шкідників, тому в складі немає шкідливих речовин.

А ще рекомендується сироп для профілактики рахіту, оскільки містить велику кількість вітаміну D. При перших ознаках застуди лікарі рекомендують розвести 1 ч. ложку на склянку води і випити на ніч.

Рекомендації, як пити сироп ріжкового дерева для імунітету:

  1. Дітям з 3 років – по 1 ч. ложці на добу.
  2. Дітям від 7 до 14 років – по 1 ч. ложці 3 рази на день.
  3. Дорослим – по 1 ст. ложці 3 рази на день.

Як приймати сироп ріжкового дерева при кашлі

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Сироп ріжкового дерева часто називають еліксиром здоров’я, він насичує організм залізом, перешкоджає анемії, сприяє швидкому загоєнню ран, очищає від важких металів, допомагає позбутися алергії та добре справляється з недугами, пов’язаними з проблемами дихання. У фармакології порошок включають до складу пастилок і сиропів від кашлю.

Рекомендації, як вживати сироп ріжкового дерева при кашлі:

  1. Розвести 1 ст. ложку в 1 склянці теплої води.
  2. Пити 3-4 рази на день перед їжею.
  3. Максимальна доза – 6 ч. ложок на добу.

Як зберігати сироп ріжкового дерева

Важливо пам’ятати, що купивши кероб, сироп ріжкового дерева потрібно правильно зберігати. Якщо розрахунок на вживання за 2-3 місяці, дозволяється тримати на полиці шафи, на довший термін рекомендується холодильник, тоді засіб буде зберігатися в рідкому стані. Термін зберігання з моменту виробництва становить 5 років.

Пекмез Harnup з калорійністю 260 ккал на 100 г продукту має високу поживну цінність і включає в себе цілий комплекс корисних елементів. Основні з них:

  • цукри природного походження,
  • холін,
  • органічні кислоти,
  • вітаміни групи В, D і А,
  • дубильні речовини,
  • клітковина,
  • пектин,
  • цинк, натрій, фосфор, калій.

Крім того, вживаючи натуральний ріжковий сироп, людина отримує 10% необхідного на добу кальцію, 11% магнію, більше 14% марганцю і близько 70% заліза. Продукт містить в 100 грамах: 60 г вуглеводів, 3 г білка і менше 1 г жиру.

Сироп з плодів ріжкового дерева – відомий потужний антиоксидант, має антибактеріальну та бронхолітичну дію. Завдяки вмісту великої кількості харчових волокон пекмез рекомендують при проблемах з травленням.

У сиропі не містяться речовини, які викликають звикання або провокують сильну алергічну реакцію. У ньому немає кофеїну, шкідливого холестерину. У складі відсутня щавлева кислота, яка перешкоджає хорошому засвоєнню важливого елемента – кальцію. Глікемічний індекс продукту дорівнює 30.

Корисні і лікувальні властивості

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Широке застосування в народній і традиційній медицині солодкий пекмез отримав завдяки наявності наступних властивостей:

  • зміцнення імунітету;
  • поліпшення сну;
  • нормалізація серцевої діяльності і артеріального тиску;
  • зниження рівня холестерину;
  • відновлення кров’яного складу;
  • допомога в зниженні ваги;
  • підвищення лібідо;
  • зміцнення кісткових тканин;
  • регулювання роботи органів шлунково-кишкового тракту;
  • очищення організму від канцерогенів, токсинів, шлаків.

Крім того, відзначена користь від регулярного вживання сиропу при анемії, діареї, судинних патологіях, отруєннях. Продукт також корисний для жінок в період вагітності і дітей.

Ріжковий цілющий сироп корисний при розладах нервової системи. Він дозволяє полегшити стан при мігрені, порушенні сну, нападі дратівливості і депресії.

Його можна вживати з метою очищення організму від шкідливих речовин, а також позбавлення від запалень і виразок на слизовій порожнини рота. Використовувати пекмез рекомендується при лікуванні ГРВІ, сильного кашлю, пневмонії та ангіни.

Густу рідину необхідно змішувати з теплою водою і пити не менше 5 разів на добу.

У продукті повністю відсутні рафіновані цукри, завдяки чому сироп дозволений при діабеті. Однак вживати його потрібно з обережністю, не перевищуючи рекомендовану лікарем дозування. Обмеження в прийомі пов’язані з властивістю продукту незначно підвищувати рівень глюкози в крові.

Дієтологи рекомендують включати сироп в меню людям, які прагнуть позбутися зайвої ваги. Продукт очищає організм, покращує обмін речовин і зменшує напади голоду. Найкраще змішувати пекмез з водою і лимонним соком і вживати до обіду і вечері.

Використання в кулінарії

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Застосування ріжкового сиропу в кулінарії обумовлено різноманітними властивостями продукту і чудовими смаковими якостями. У середземноморських країнах пекмез служить інгредієнтом для морозива, ранкової випічки, салатного заправлення. Продукт прекрасно поєднується з горіхами і сухофруктами. Він надає тонкий шоколадний аромат і смак бісквітній випічці. У Туреччині та на Кіпрі можна придбати оригінальні солодощі – волоські горіхи, фундук і мигдаль в сиропі. Ці ласощі дуже корисні як для дорослих, так і дітей.

Інструкція наказує застосовувати пекмез Harnup при шлунково-кишкових розладах, мігрені, порушенні сну, а також як лікувальний засіб при простудних захворюваннях і кашлі.

Сироп можна додавати в чай, каву та інші напої. Завдяки збалансованому БЖУ пекмез рекомендується змішувати з білковими холодними коктейлями для швидкого відновлення сил.

Такий напій особливо корисний спортсменам і людям, які ведуть активний спосіб життя.

Протипоказання і можливу шкоду

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Протипоказань до вживання ріжкового сиропу трохи. Основні з них:

  • вік до 2-х років;
  • алергічна реакція на фруктозу;
  • індивідуальна непереносимість продукту.

З обережністю до прийому пекмез слід ставитися людям з цукровим діабетом 1 типу. Це пов’язано з тим, що в продукті містяться «швидкі» вуглеводи, вживання яких при даній формі патології варто обмежувати. Про дозуваннях слід обов’язково проконсультуватися з фахівцем.

Вибір і зберігання

Пекмез Harnup можна придбати в магазинах з індійськими спеціями і елітними сортами чаю, супермаркетах (у відділах здорового і дієтичного харчування), а також в інтернет-магазинах.

Важливо вивчити склад продукту, звернути увагу на виробника і термін придатності. Якісний сироп не матиме низьку вартість, адже для його виготовлення береться тільки найкраща сировина і не додаються сторонні домішки.

Пекмез повинен бути досить густим і мати насичений темний відтінок, близький до чорного.

Зберігати закриту пляшку з сиропом необхідно в прохолодному місці з низьким рівнем вологості. Термін придатності становить від 1 року до 2 років (вказується в інструкції на пляшці). Після розтину продукт слід зберігати в бічній полиці холодильника. Допускається загустіння і освіта природного осаду.

Чим корисний сироп ріжкового дерева

Елементи, які містять плоди ріжкового дерева, характерні для складу сиропу. До них приєднуються корисні речовини, отримані після реакцій в період приготування продукту.

  • Сироп, як і всі продукти з підвищеним вмістом цукру, багатий вуглеводами.
  • 76 г вуглеводів;
  • 2,6 г білка;
  • 0,3 г жиру.

Калорійність – 320 ккал на сто грам готового продукту.

Хімічні елементи, якими насичений сироп, представлені корисними вітамінами групи B.

Вітамін водорозчинного типу. Учасник розщеплення білків, їх синтезу. Приносить користь при регулюванні росту й розвитку людського організму.
пантотенова кислота Учасник розщеплення жирів для більш легкого засвоєння. Сприяє виробленню важливих гормонів.
піридоксин Основне корисне властивість цього вітаміну – допомога в засвоєнні білкової їжі.
рибофлавін Учасник процесів росту волосся, нігтів, клітин епітелію. Відповідає за безліч обмінних процесів, покращує стан імунних сил організму.
Приносить користь для нормалізації стану нервової системи, має властивість поліпшувати людську пам’ять.

Крім вітамінів, в сиропі присутні:

  • дубильні речовини;
  • амінокислоти;
  • крохмаль;
  • пектин, цукри;
  • мікроелементи.

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

  1. Плоди ріжкового дерева корисні за рахунок свого різноманітного складу, вони багаті на вітаміни (А, С, Д, Е, В, В2, В3, В6, РР), амінокислоти (містять майже весь набір незамінних і замінних амінокислот), мінерали (на 100 г : калій – 1100 мг, кальцій – 307 мг (набагато більше, ніж його містять молоко і сир!), залізо – 104 мг, фосфор – 79 мг, магній – 42 мг, натрій – 13 мг, цинк – 0,59 мг, марганець – 0,4 мг, мідь – 0,23 мг, а також барій і нікель), харчові волокна, тому їх застосовують в дієтичному харчуванні, особливо в харчуванні хворих на цукровий діабет, при порушенні обміну жирів і вуглеводів, а також при надмірній вазі.
  2. Калорійність ріжкового дерева – 222 ккал на 100 г продукту, білків міститься 4,6 г, жирів – 0,7 г, вуглеводів – 89 г.

За допомогою дубильних речовин плодів ріжкового дерева можна дезактивувати токсини в організмі, а вуглеводи в плодах надають Кероб клейкість, що використовують в харчовій промисловості для виготовлення такого загустителя, як камедь ріжкового дерева (Е 410).

Купити кероб

Кероб в більшості випадків можна придбати тільки через інтернет-магазини або в деяких магазинах здорового харчування. Він продається як у сирому, так і в смаженому вигляді.

Плюси керобу ще й у тому, що в ньому не містяться:

  • психотропні речовини шоколаду – кофеїн і теобромін, що сприяють звиканню і провокують алергічні реакції. Кофеїн відомий своєю здатністю впливати на почуття і пильність, викликає прискорене серцебиття, нервозність, безпричинне занепокоєння, а також здатен виводити вітаміни С і групи В, провокувати різкі скачки цукру в крові, що може створювати неприємності для організму;
  • речовину фенілетиламін, яке також міститься в шоколаді, тому люди, сприйнятливі до цієї речовини, можуть спокійно вживати корисний кероб;
  • щавлеву кислоту (яка є в багатьох рослинах, а також у каві, шоколаді, какао і деяких сортах чаю), що зв’язує кальцій і призводить до дефіциту цього мінералу;
  • речовину сальсолінол (яка також міститься в шоколаді), що викликає залежність і постійну тягу до шоколаду;
  • шкідливі жири і холестерин, при цьому користь від вживання керобу ще й у тому, що він перешкоджає засвоєнню холестерину з інших продуктів, ефективніше в 2 рази, ніж інші харчові волокна.

Що стосується корисних властивостей керобу, вони досить різноманітні:

  • кероб має заспокійливу дію,
  • сприяє виведенню паразитів і протидіє бактеріям,
  • створює відчуття насичення і допомагає у зменшенні жирових відкладень,
  • покращує стан шлунково-кишкового тракту та процес травлення,
  • сприяє зниженню рівня ліпопротеїдів низької щільності – шкідливого холестерину,
  • допомагає в профілактиці онкології,
  • і, врешті-решт, кероб має приємний смак, хоча деякі відзначають, що, незважаючи на його солодкість, післясмак від керобу залишається гірким.

Завдяки таким корисним властивостям його можна рекомендувати вживати при:

  • ожирінні та цукровому діабеті,
  • подагрі і каменях у нирках,
  • вегетосудинній дистонії і хронічних мігренеподібних болях,
  • алергії на шоколад у дітей (кероб найчастіше використовується в десертах і дитячих пюре, а не какао),
  • діареї у новонароджених діток і при їх частому відрижці,
  • в період вагітності і лактації, коли матусям доводиться відмовитися від кави через його стимулюючі властивості, тому напій з борошна кероб може бути порятунком.

Для любителів шоколаду кероб також є чудовою альтернативою.

З його плодів готують безліч кулінарних страв: плитки з керобу, які не поступаються шоколадним (вони не містять цукор, тому їх дозволяється вживати навіть при діагнозі цукровий діабет), гарячий шоколад і какао, коктейлі (шоколадні, соєві і молочні) та пудинги, кекси і торти, лікери та компоти, цукерки та батончики, вафлі і пряники, шоколадну глазур і «шоколадне» покриття для морозива, згущене молоко і плавлені сирки.

Багато хто також набуває кероб для схуднення. Яким же чином можна знизити вагу за допомогою цих стручків?

Пекмез або сироп керобу – продукт більше відомий у Туреччині та на Кіпрі, де росте ця рослина. Для українців це екзотика, яка приваблює, але також викликає побоювання. Сироп готують з соку плодів керобу. Його повільно млоять на вогні, уварюючи, поки не випарується зайва волога. У Туреччині його дуже люблять, використовують для лікування маленьких дітей перед усіма ліками.

Сироп із плодів керобу – це маловідомий в нашій країні продукт, який виробляють з плодів цератонії стручкової. Він володіє приємним смаком і значними цілющими властивостями.

Вивчивши корисні властивості і протипоказання, також як використовувати ріжковий сироп, можна придбати смачне ласощі, що допомагає в боротьбі проти застуди, грипу, занепаду сил, порушень функцій шлунково-кишкового тракту та інших проблем зі здоров’ям.

У складі сиропу безліч корисних речовин. На 100 г продукту припадає 320 кілокалорій, що відповідає 15% добової норми споживання енергії для дорослої здорової людини.

Харчова цінність продукту (на 100 г):

  • білки – 2,5 г;
  • вуглеводи – 76 г;
  • жири – 0,3 г.

Вуглеводи, що входять до складу керобу, легко засвоюються організмом, тому продукт вважається дієтичним. Вони дають сили і енергію, при цьому швидке насичення не призводить до жирових відкладень. Також у складі багато вітамінів групи В, токоферолу, заліза, міді та інших мікроелементів. У керобі присутні дубильні речовини, органічні кислоти, пектин, крохмаль.

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості. Інструкція з використання сиропу

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Чи не багато людей знають про такі корисні продукти харчування, як кероб і сироп ріжкового дерева. Їх виготовляють з плодів ріжкового дерева, яке росте на Кіпрі.

Кероб – це порошок з плодів цього дерева, він є замінником какао і використовується для приготування кондитерських виробів. Сироп використовують як натуральний підсолоджувач, їм рекомендується замінювати цукор.

На Кіпрі активно використовують продукти з ріжкового дерева в харчовій промисловості, у нас же про них знають в основному шанувальники здорового харчування та палео-дієт.

Пекмез Harnup з калорійністю 260 ккал на 100 г продукту має високу поживну цінність і включає в себе цілий комплекс корисних елементів. Основні з них:

  • цукри природного походження,
  • холін,
  • органічні кислоти,
  • вітаміни групи В, D і А,
  • дубильні речовини,
  • клітковина,
  • пектин,
  • цинк, натрій, фосфор, калій.

Крім того, вживаючи натуральний ріжковий сироп, людина отримує 10% необхідного на добу кальцію, 11% магнію, більше 14% марганцю і близько 70% заліза. Продукт містить у 100 грамах: 60 г вуглеводів, 3 г білка та менше 1 г жиру.

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання, як приймати

Сироп з плодів ріжкового дерева – відомий потужний антиоксидант, має антибактеріальну та бронхолітичну дію. Завдяки великій кількості харчових волокон, пекмез рекомендується при проблемах з травленням.

У сиропі не містяться речовини, які викликають звикання або ж провокують сильну алергічну реакцію. У ньому немає кофеїну, шкідливого холестерину. У складі відсутня щавлева кислота, яка перешкоджає хорошому засвоєнню важливого елемента – кальцію. Глікемічний індекс продукту дорівнює 30.

  • Смак ріжкового сиропу дуже близький до какао, на основі якого виготовляється улюблений ласунами шоколад. Але на відміну від цих ласощів, в плодах цератонії немає кофеїну та теоброміну, що негативно впливають на роботу серця.Без оксалатів, здатність яких зв’язувати кальцій призводить до formation of kidney stones.

    Крім того, ріжковий сироп з Кіпру досить солодкий, містить близько 50% сахарози, фруктози і глюкози, за рахунок чого відпадає необхідність додавати в страви цукор.

    Вживання напоїв на основі ріжкового сиропу дозволяє повністю відмовитися від кави, що, безсумнівно, піде на користь людям, які страждають від захворювань нирок, серця, нервовими розладами і алергічними реакціями. У продукті повністю відсутній сальсолінол, який, на думку медиків, викликає підвищене бажання до кави та шоколаду, подібно наркотичної або алкогольної залежності.

  • У солодких бобах виявлено високий вміст заліза, завдяки якому поліпшується склад крові при анемії.Тому сироп з плодів ріжкового дерева можна успішно застосовувати в харчуванні хворих після перенесених інфекцій і хірургічних втручань, для реабілітації пацієнтів, які втратили багато крові в результаті травм або операцій.

Ріжковий сироп корисний жінкам, які відчувають рясні крововтрати при менструаціях, і людям, страждаючим недокрів’ям.

  • Калій та магній – активні речовини, вміст яких в плодах цератонії дуже високий, підтримують нормальну роботу серця, позитивно впливають на стан судин і нервової системи. При клінічних дослідженнях відзначена здатність компонентів ріжкового сиропу знижувати рівень холестерину в крові, нормалізувати артеріальний тиск.
  • Сироп з плодів ріжкового дерева може використовуватися як сечогінний засіб. Калій сприяє виведенню надлишків рідини з організму, що дозволяє знімати підвищене навантаження на серце і нирки, усувати набряки, покращувати водно-електролітний обмін в організмі.
  • Ефективність ріжкового сиропу при порушеннях у роботі шлунка і кишечника пояснюється наявністю в його складі танінів – залишкових елементів розпаду галової кислоти. Корисні властивості продукту виражаються у швидкому знятті симптомів діареї, нудоти, газоутворення, усунення наслідків харчових отруєнь.
  • Іноді ріжковий сироп застосовується в педіатрії для нормалізації стільця і ​​усунення відрижки у дітей грудного віку.

Сироп ріжкового дерева: корисні властивості та протипоказання

Привіт, друзі! На сьогоднішній день сироп ріжкового дерева широко використовується в європейських країнах та США як у кулінарії і дієтології, так і у виробництві та фармацевтиці.

Він додається у випечені вироби, питво і цукерки, виступає в ролі оригінального соусу, відтіняє смаки різних страв, входить до складу мікстур від кашлю, застосовується при виготовленні спеціального харчування та різноманітних добавок.

Чим є цей засіб? Чому воно таке популярне у всьому світі? Якими корисними властивостями і протипоказаннями володіє сироп ріжкового дерева? Спробуємо розібратися з цими питаннями.

Сировина для виготовлення

Сировиною для приготування сиропу служать плоди ріжкового дерева (Кероб), що відрізняється значними розмірами, розлогою кроною і жорстким перьевидним листям. Плід дерева – це масивний стручок, що в зрілому стані містить до 17 зерен, оточених соковитою м’якоттю, багатою натуральними цукрами.

Технологія приготування

Процес виробництва сиропу з плодів Кероб досить простий – кінцевий продукт є результатом випарювання порубаних на шматочки стиглих плодів, змішаних з водою без додавання цукру.

Користь сиропу

Говорячи про те, які корисні властивості сиропу ріжкового дерева, перш за все, варто відзначити його зміцнювальну і імуномодулюючу дію. Саме тому цей продукт знайшов широке застосування як у традиційній, так і в народній медицині. Він дуже затребуваний при лікуванні:

  • розладів нервової системи і сну;
  • діареї різного генезу;
  • отруєнь;
  • хвороб ЛОР-органів;
  • анемії;
  • хвороб серця і судин.

Крім того, засіб виводить шлаки, зміцнює кісткові тканини, нормалізує артеріальний тиск і сприяє зниженню рівня холестерину.

Також сироп має високу поживну цінність і включає до свого складу такі компоненти:

  • необхідні для функціонування організму мінерали і мікроелементи;
  • вітаміни групи В;
  • білки;
  • органічні кислоти;
  • дубильні речовини;
  • крохмаль;
  • пектин;
  • природні цукри.

По суті, він є природним аналогом шоколаду, який вирізняється від останнього відсутністю:

  • кофеїну і теоброміну, які сприяють звиканню і можуть провокувати розвиток алергічних реакцій, нервозність, прискорене серцебиття;
  • фенілетіламіна;
  • щавлевої кислоти, яка перешкоджає засвоєнню кальцію;
  • сальсолінола;
  • шкідливих жирів і холестерину.

Що, звичайно, дуже корисно для здоров’я.

Як використовується сироп?

Як уже зазначалося, сироп Кероб затребуваний як у медицині, так і в кулінарії. Розглянемо сфери його використання більш детально.

Використання в медицині

На сьогоднішній день сироп, приготовлений з плодів Кероб, позиціонується як засіб, що дозволяє оздоровитися і підтримує лікування багатьох захворювань. Як приймати сироп ріжкового дерева з цією метою?

Для терапії розладів органів шлунково-кишкового тракту і для очищення організму засіб призначається в таких дозуваннях:

  • дорослим і дітям старше 12 років – по одній столовій ложці чотири-п’ять разів на день;
  • дітям віком від 2 до 5 років – по одній чайній ложечці раз на добу;
  • дітям віком від 5 до 12 років – по одній чайній ложечці тричі на добу.

Сироп слід приймати за півгодини до їди.

Увага! Дітям до 2 років застосування сиропу ріжкового дерева категорично заборонено.

При ГРВІ та ЛОР-захворюваннях сироп використовується для приготування напою, що складається з однієї склянки гарячої води (не окропу) і столової ложки засобу. Вживається цей напій п’ять-шість разів на добу.

При порушеннях роботи ЦНС, безсонні і болях неврологічного характеру, сироп, приготовлений з плодів Кероб, вживається по одній столовій ложці п’ять-шість разів на день до їди. Тривалість лікування становить 3 місяці. Для закріплення позитивного результату курс бажано повторити через два тижні після останнього прийому засобу.

Сироп також використовується для позбавлення від зайвої ваги. З цією метою одна столова ложка засобу змішується з невеликою кількістю свіжовичавленого лимонного соку.

Отримана суміш заливається склянкою кип’яченої води, і компоненти ретельно перемішуються. Вживається напій двічі на день за п’ятнадцять хвилин до денного і вечірнього прийому їжі.

Після двох тижнів лікування додається ще один прийом засобу – перед сніданком.

Увага! Незважаючи на те, що люди з цукровим діабетом можуть використовувати сироп, оскільки він не містить цукру, його обсяг не повинен перевищувати дві чайні ложечки на день. Це пояснюється тим, що засіб може підвищувати рівень глюкози в крові і впливати на виробництво інсуліну так само, як і недорогі напої на основі фруктози.

Використання при приготуванні їжі

У кулінарії сиропом з плодів Кероб поливають сир, млинці та інші випечені вироби. Крім того, його можна додати в каші або напої. Розглянемо один з популярних рецептів.

Овочевий салат

Складові:

  • буряк – 100 г;
  • морква – 1 шт;
  • корінь селери – 100 г;
  • чорнослив – 12 шт;
  • апельсин – 1 шт;
  • яблуко – 1 шт;
  • крупа кіноа – 100 г;
  • олія соняшникова або оливкова – 1 ст. ложка;
  • сироп Кероб – 3 ст. ложки.

Приготування:

Крупа кіноа відварюється. Буряк, морква і корінь селери натираються на тертці, призначеній для приготування моркви по-корейськи. Яблуко натирається на класичній тертці. Чорнослив нарізається шматочками. Апельсин очищається і розділяється на частинки.

Всі інгредієнти перемішуються, заправляються олією і поливаються сиропом з плодів Кероб.

Протипоказання

Протипоказання сиропу ріжкового дерева включають в себе особисту непереносимість, що розвивається, як правило, у людей з алергією на фруктозу, а також дитячий вік (до 2 років).

Також людям, які використовують сироп, виготовлений з плодів Кероб, слід пам’ятати, що фруктоза, що міститься в засобі, дуже погано засвоюється при змішуванні з лактозою молока, що може призвести до метеоризму і діареї. Однак, такі наслідки переважно спостерігаються у осіб з непереносимістю лактози.

Слід використовувати сироп обережно і тим, хто вирішив з його допомогою схуднути. Люди, які використовують рецепти з цим засобом, повинні ретельно розраховувати і кількість калорій, і обсяг простих вуглеводів, що надходять у організм з кожним прийомом їжі – в іншому випадку ці показники можуть бути занадто великими, і дієта не принесе результату.

Увага! Перехід з кави і какао на напої з сиропом, виготовленим з плодів Кероб, може призвести до деякої загальмованості внаслідок синдрома відміни кофеїну.

Чи варто вживати сироп?

Leave comment