Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Мангостин – це екзотичний для українських широт фрукт, який має цілий арсенал корисних речовин. Основний ареал його поширення – це країни Південно-Східної Азії, а й у нас він стає все більш популярним.

Фрукт Мангостин – склад, калорійність і харчова цінність

Користь мангостину в тому, що в одному цьому фрукті зосереджена велика кількість цінних мінеральних речовин і вітамінів.

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкодаДжерело корисних речовин.

  • У мангостині багато натуральних антиоксидантів, так званих, ксантонів. Їх налічується близько 40 різновидів у складі м’якоті фрукта. Вони покращують роботу центральної нервової системи і серцево-судинної системи, омолоджують клітини і допомагають у руйнуванні вільних радикалів. Ксантони купируют розвиток злоякісних пухлин на клітинному рівні.
  • Шкірка фрукта насичена кахетінов. Такі речовини мають яскраво виражені антимікробні і протипухлинні властивості.
  • М’якоть плода багата цілою групою вітамінів.
  • А також у його складі цілий набір необхідних для людини мікро- і макроелементів.

При цьому калорійність продукту складає всього 71 Ккал на 100 грам м’якоті.

Користь і шкода фрукта для організму людини

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкодаПозитивно впливають на імунітет і здоров’я.

Серед корисних властивостей мангостину виділяють такі:

  • посилення роботи імунної системи;
  • поліпшення опірності вірусам, грибкам і бактеріям;
  • м’який седативний ефект, що дозволяє позбавитися від безсоння;
  • налагодження роботи серцево-судинної системи;
  • вирівнювання гормонального фону;
  • очищення організму від токсинів.

Для жінок буде цікавий рецепт омолоджуючої маски з мангостину. У блендері потрібно збити плід разом з шкіркою, ложкою меду і вершків. Нанести масу на обличчя на 15 хвилин і зняти з допомогою ватного диска, змоченого в оливковій олії.

Шкідливий такий фрукт може бути для людей, які страждають алергією. Також від його вживання варто утриматися особам з проблемами в роботі шлунково-кишкового тракту і нирок.

Як вибрати стиглий плід

На верхівці мангостина розташовуються листя, вони і служать своєрідним індикатором свіжості плода. Вибирати плоди варто тільки з листям яскраво-зеленого забарвлення. Якщо вони коричневі, значить, перед вами на прилавку лежить перезрілі або зіпсований фрукт.

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкодаЛистя – індикатор зрілості плода.

А також стиглість мангостина можна визначити за такими ознаками:

  • якщо натиснути на плід, то він повинен «пружинити» під пальцями;
  • фрукт не повинен бути твердим;
  • шкірка плоду не повинна бути сухою або в тріщинах;
  • надмірна м’якість говорить про те, що мангостін гнилий зсередини.

Важливо вибирати великий фрукт з великою кількістю листя, тоді в ньому буде багато соковитої м’якоті і зовсім мало насіння.

Який смак має мангостін

У мангостину дуже різнобічні відтінки смаку. У ньому присутня легка пряна кислинка ананаса, м’який ягідний смак полуниці, кілька в’язка насиченість вишні і теплий аромат манго.

Мангостин: як правильно чистити і різати

У тих, хто зіткнувся з фруктом вперше, виникає питання «як чистити мангостін».

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкодаОсобливих зусиль і навичок чистка фрукта не вимагає.

Екзотичний фрукт обробляють таким чином:

  1. Акуратно шкірку надрізають по колу, потім її знімають і м’якоть поділяють на часточки.
  2. А якщо відрізати верхню частину фрукта, то мангостін можна їсти ложкою безпосередньо з утвореної природної чаші.

Як їдять цей фрукт

Фрукт вживають по-різному, на батьківщині його зростання готують і джеми, і вино, і навіть печуть пироги.

У сирому вигляді

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкодаУ свіжому вигляді фрукт має більше вітамінів і мінералів.

Найкраще вживати плоди свіжими, оскільки після приготування вони втрачають свої ароматичні та смакові властивості майже вдвічі. Дуже смачний і корисний свіжовичавлений сік з цього фрукта, причому в соковижималку його можна відправляти прямо з шкіркою. Але тоді краще додати до нього ще якихось солодких фруктів, оскільки від шкірки сік стане трохи «в’язким».

Рецепти страв з мангостином

Крім як просто насолоджуватися м’якоттю, існують і інші варіанти, як є фрукт мангостін:

  • як добавку до несолодких йогуртів;
  • мангостін можна вводити в салати з куркою або морепродуктами;
  • з нього виходять чудові желе або начинки для солодкої випічки.

Справжнім гурманам припаде до душі рецепт тришарового заливного з мангостином і креветками.

Для цієї страви вам знадобляться:

  • мангостін – 1 шт.;
  • желатин – 1 пакетик;
  • креветки коктейльні – 300 г;
  • курячий бульйон – 200 мл;
  • манго – ½ плода;
  • заморожений шпинат – 1 ст. л.;
  • вершки 10% – 50 мл;
  • сік лайма – 1 ст. л.;
  • сіль, прованські трави, лимонний перець.

Незважаючи на вишуканість страви, готується воно дуже просто:

  1. Мангостін і манго очистити і збити в блендері.
  2. ½ желатину розвести в 125 мл курячого бульйону. Бульйон нагрівати, поки желатин не розчиниться.
  3. 50 мл курячого бульйону нагріти і проварити там шпинат і прованські трави, після цього додати вершки.
  4. У шпинатну суміш додати ¼ желатину і розчинити його. Одержаний склад вилити в креманку і поставити в холодильник.
  5. Креветки покласти в бульйон з желатином.
  6. Іншу креманку прокласти харчовою плівкою і вилити туди бульйон з креветками. Теж відправити в холод.
  7. Після застигання шпинатної маси і креветок вийняти їх з холодильника.
  8. Акуратно потягнути за краї харчової плівки і вийняти креветки з креманки. Перевернути їх і перекласти на шпинатний шар. Холодець прибрати назад у холодильник.
  9. До збитою масою з фруктів додати лимонний сік, перець і сіль. Все перемішати.
  10. Решту 25 мл бульйону нагріти і розпустити там залишився желатин. Готову желатинову масу змішати з фруктовою.
  11. Дати суміші охолонути і після цього викласти її поверх шару з креветками.
  12. Подавати блюдо можна в прозорій креманці або перевернувши його на тарілку.

Замість курячого бульйону можна сміливо використовувати рибний або овочевий, смак желе буде або більш насиченим, або нейтральним.

Чи можна їсти шкірку фрукта

Шкірочка фіолетового плода цілком їстівна і містить в собі багато корисних речовин. Її необхідно помити і після цього, подрібнивши за допомогою блендера, додавати в супи і до рибних соусів. Підсушена і подрібнена, вона стає чудовою приправою до салатів і перших страв.

Як «дозріти» плід в домашніх умовах

Плід цілком може «дійти» до їстівного стану будинку. Тим більше що привезти його з поїздки можна тільки недостиглі. Мангостин відмінно дозріває після того, як його зривають, і при цьому зберігає всі корисні властивості.

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкодаЯскраво-фіолетовий колір шкірки говорить про стиглість фрукта.

  1. Фрукт потрібно обернути в пергамент.
  2. Укласти в сухому місці, без попадання сонячних променів.
  3. Коли шкірка стане яскраво-фіолетовою, мангостін можна їсти.

Сезон мангостина в Таїланді

Сезон мангостіну в Таїланді триває досить довго. Покуштувати такий фрукт за бюджетними цінами можна з квітня по вересень. Хоча, якщо поїздка видалася в зимові місяці, знайти мангостін все одно не важко, але тільки цінники будуть досить високими.

Фрукт мангостін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкодаУ Таїланді мангостін вважається королевою фруктів.

Люди, які побували в місцях, де росте мангостін, радять спробувати вино, виготовлене з цього фрукта. Воно має цікавий смак і зовсім не схоже на звичні для українців вина.

Цікаво, що в країнах Південно-Східної Азії з мангостіну роблять навіть мило і фарбу для одягу.

Мангостін або мангостін, як правильно

Фрукт мангостін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкодаВід того, як ви назвете фрукт, смак його не зміниться.

Цей фрукт по праву вважається VIP персоною серед інших екзотичних плодів і носить кілька імен

  • мангкут;
  • гарцинія;
  • мангостін;
  • мангостан.

Кожна назва має право на існування. Називайте фрукт так, як вам більше подобається.

Як виростити мангостін в домашніх умовах

Цікавим є той факт, що такого екзотичного красеня зовсім не складно виростити вдома. Звичайно, доведеться потрудитися, але зате мало хто може похвалитися таким «вихованцем».

Фрукт мангостін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкодаФрукт можна виростити в домашніх умовах.

  1. Насіння потрібно зберігати в сухому місці.
  2. Перед посадкою їх варто обробити біофунгіцидом або марганцівкою.
  3. Для розсади найкраще купити легкий ґрунт у магазині.
  4. Після посадки насіння горщики потрібно накрити склом і щодня обприскувати землю, підтримуючи вологість.
  5. Після появи зелених паростків скло потрібно прибрати і далі поливати рослину в міру висихання верхнього шару ґрунту.
  6. Обприскувати мангостін потрібно щодня.
  7. Після того як на ньому з’явиться 6 листочків, його потрібно пересадити у відкритий ґрунт.

На жаль, вирощування мангостіну доступне не для всіх садівників в Україні, адже заморозки він витримує лише до – 3ºС. І плодоносити таке дерево починає тільки в віці 10 років. Але любителі колекційних рослин можуть виростити мангостін у домашніх умовах. Плодоносити в такому випадку рослина не стане, але відчувати себе буде добре.

Мангостін (мангостін), що за фрукт, корисні властивості тропічного плоду

Фрукт мангостін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкода

Подарунок Будди фрукт мангостін. За легендою, цей фрукт випадково виявив сам Будда, прогулюючись у горах. Спробувавши незвичайний плід, захопився і вирішив розповісти про нього людям.

Тому на Сході мангостін фрукт богів. Його шанують як подарунок Просвітленого. Про те, чим корисний мангостін, місцеві лікарі можуть розповідати нескінченно. Це і ліки, і засіб, що повертає молодість.

Що таке мангостін і де він росте

У цієї рослини все незвично: квіти, листя, плоди. Мангостін виділяється навіть серед екзотичних «побратимів». І назв має кілька.

Як виглядає фрукт

Мангостін – це плід тропічного дерева гарцинії. Нагадує плід каштана або горіх. Шкірка щільна, товста, становить майже половину плода. За кольором це насичений фіолет або бордо: чим густіше забарвлення, тим спіліший, соковитіший фрукт.

Фрукт мангостін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкодаСерцевина мангостіну – кремово-білі часточки (4-8), схожі на головку молодого часнику. Скільки їх у фрукта, можна дізнатися, розглянувши «квіточку» на протилежній від плодоніжки стороні.

Де росте

Регіон планети, де росте мангостін, – вологі тропіки або субтропіки. Плантації знаходяться в Південно-Східній Азії (Таїланд), на Малайському та Індонезійському архіпелагах.

У цих деревах все не так, як у інших:

  • є «чоловічі» і «жіночі» квітки, тому запилення комахами не потрібно;
  • квітки білі або рожеві, з м’ясистими пелюстками, насичено зеленою або червоною плямистістю;
  • листя молодих саджанців тонкі рожеві; згодом з’являється бархатистість, вони зеленіють, стаючи темнуватими з боку, світлими з «вивороту».

Фрукт мангостін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкода

Окультурена гарцинія – невисока, з багатою кроною.

Як правильно називається

На побутовому рівні рослина фігурує під різними назвами. У Вікіпедії також використовується кілька варіантів:

  • стаття про рослину називається «Мангостан»;
  • автори також називають дерево мангустіна і гарцинія;
  • даються посилання на українських письменників-класиків, що використовували термін «мангустан».

Тайці вважають за краще «мангкут» з наголосом на «у». Навіть у спеціальній ботанічній літературі є різночитання, тому фрукт можна називати, як подобається: гарцинія, мангкут, мангостан, мангустіна або мангостін.

Чи можна виростити саджанець вдома

У багатьох ботанічних садах намагаються вирощувати дерево. Але воно делікатне, вимагає вологи, тепла. Вирощування в домашніх умовах можливе, якщо створити мікроклімат, близький до природного, тобто тропічного. Необхідна легка, пухнаста ґрунт. Насіння мангостіна перед закладкою обробляють марганцівкою або спеціальними препаратами.

Горщики прикривають прозорим матеріалом, зволожують ґрунт, щоб не пересихала. Коли з’являться паростки, «кришку» прибирають. Щодня поливають, обприскують. З появою на саджанці шести листочків пересаджують у відкритий ґрунт. Плоди зав’яжуться через дев’ять-десять років. Можна вирощувати мангостін у закритому приміщенні, але плодів не буде, лише красива екзотика.

Смак мангостіну

На що схожий мангостін за смаком, кожен відповість по-різному. Єдине, з чим згодні всі, хто його пробував, – він унікальний, не схожий на жоден звичний нам фрукт.

Смак стиглого мангостіну насичений, поєднує солодкість манго з легкою ананасною кислинкою.

Одним чуються м’які землянично-полуничні, персикові нотки. Хтось вловлює терпкість цитруса або вишні.

Стиглий фрукт виділяє делікатний аромат, який об’єднав ваніль з манго. Незрілі плоди мангостіну тверді, більш кислуваті, позбавлені аромату.

Як вибирати і вживати мангостін

Тропічний екзот здається неприступним. Але чистити і їсти його нескладно, головне знати, як вибрати мангостін правильно.

Вибираємо

Стиглий якісний мангостін має наступний зовнішній вигляд:

  • шкірка трохи волога, як би лакована, злегка пружна при натисканні, пупирчаста;
  • колір шкірки – яскравий фіолет або темне бордо;
  • індикатор свіжості – яскраво-зелені листочки на плодоніжці.

Вибираючи фрукт, пам’ятайте: перезрілий або зіпсований екземпляр занадто м’який, у нього суха, тріщинувата шкірка, коричневі тьмяні листочки на верхівці.

Недозрілий мангостін – жовтий, твердий. Його вибирають, щоб привезти додому.

Чистимо

При знайомстві з фруктом проблема, як чистити мангостін, неминуча. Порядок оброблення нагадує «апельсиновий»:

  • відірвати плодоніжку з листочками;
  • шкірку надрізати зверху по колу або хрест-навхрест, зняти;
  • розділити часточки;
  • можна очистити вручну: трохи натиснути, після чого розділити навпіл.

Шкірка товста, від пів сантиметра до сантиметра, проте при будь-якому способі очищення мангостіну потрібна обережність, щоб не зачепити м’якоть. Інакше сік виллється. Якщо зрізати мангостін зверху до м’якоті, її можна виймати ложечкою.

Смакуємо

Мангустін споживають в основному свіжим. Для місцевого населення це також інгредієнт всіх страв – від перших до десерту, вина, випічки. Фрукт сушать, в’ялять, консервують. Але не заморожують: він стає водянистим, «ніяким». Кісточки їстівні умовно: в них є синильна кислота (малій концентрації).

У сирому вигляді

Найкорисніший варіант споживання мангустіна. Але потрібна уважність, щоб не проковтнути кісточки в м’якоті. Морозиво, смузі, коктейлі, інші десерти зі свіжим мангустіна – фруктова екзотика.

Вимиту шкірку подрібнюють блендером, додають до супів, а також соусів (рибних, м’ясних). Підсушене размолоте сировину йде як приправа до перших страв, салатів, десертів.

Сік мангустіна

Найароматніший і корисний – свіжовіджатий. За якістю він такий же, як свіжий мангустін:

  • розщеплює жири, тому його включають в дієти;
  • допомагає відновити сили після важкої роботи або операції;
  • бореться з паразитами, інфекціями, бактеріями;
  • Стаканчик соку мангустіна легко підбадьорить, покращить настрій.

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкода

Віджимати можна, не знімаючи шкірки. Вона додає в’язкості смаку, тому такий сік змішують з солодкими фруктами або підсолоджують.

Зберігаємо

Одна з переваг мангустіна перед багатьма тропічними фруктами – збереження і дозрівання. Питання, як зберігати мангустін, легко вирішується. У сухому теплому або трохи прохолодному місці свіжий екзотичний плід не псується три-чотири тижні. У холодильнику – тиждень-два.

Це один з небагатьох екзотів, здатних дозрівати в умовах середньої смуги, зберігаючи корисні властивості. Вимитий висушений мангустін обертають пергаментним або подібною папером. Залишають в сухому приміщенні. Коли шкірка стане густо-фіолетового, плід дозрів. Важливо закладати на дозрівання абсолютно сухий фрукт, щоб не утворилася цвіль.

Не можна використовувати поліетилен, запаковувати мангустін наглухо.

Фрукт мангостін: склад, калорійність і харчова цінність

Не дарма охрестили мангостін фруктом Богів. Його вітамінно-мінеральний асортимент плюс калорійність насичують і оздоровлюють людину.

Склад

Мангустін містить наступні компоненти:

  • вітаміни: групи В, А, С, Е, тіамін, рібофламін;
  • мікро- і макроелементи: мідь, магній, фосфор, натрій, кальцій, калій, цинк;
  • ферменти: ксантони, кахетіни, стерини, поліфеноли.

Катехін і ксантони – надбання мангустіна. Вони присутні не в кожному екзотичному фрукті. Наприклад, ксантонів в природі налічується близько 200 видів, а в мангустіна їх 39. Тобто п’ята частина. За цим параметром мангустін не має конкурентів серед овочів або фруктів.

Калорії

Мангустін ідеальний для шанувальників здорового харчування і тих, хто сидить на дієті. Калорійність 100 грамів м’якоті – 61-72 кКал. У висушеного або в’яленого продукту майже вдвічі вище.

Харчова цінність

100 грамів м’якоті мангустіна містять (г):

  • білки – 0,62-0,65;
  • жири – 0,43-0,46;
  • вуглеводи – 13-16.

Цінність представляє високий вміст клітковини, фруктози, глюкози.

Мангустін: корисні властивості фрукта

Якщо немає індивідуальних протипоказань, мангустін корисний для здоров’я людей будь-якого віку.

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкода

Здоров’я

У мангустіна корисні властивості проявляються завдяки хімічному складу. Він містить набір з вітамінів, мінералів, фруктових антиоксидантів, клітковини. Фрукт діє як профілактика і лікування:

  • виправляє патології кровотворної системи;
  • покращує метаболізм, стабілізує серцевий ритм, стимулює циркуляцію лімфи;
  • нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • полегшує невралгію, радикуліт, артрит;
  • лікує екземи, висипання, покращує загальний стан шкіри;
  • оздоровлює волосся;
  • зміцнює імунну систему, підвищує резистентність до вірусів;
  • гальмує розмноження грибків, паразитів, бактерій;
  • заспокоює нерви, позбавляє від безсоння;
  • забезпечує регенерацію тканин, включаючи кістки, волосся, зуби, нігті;
  • очищає організм від «сміття»;
  • загоює порізи, рани;
  • налагоджує гормональний фон;
  • усуває розвиток онкології.

Мангустін захищає від надлишку ультрафіолету, що оцінять любителі годинами не залишати пляж.

Фрукт корисний людям похилого віку для профілактики катаракти, глаукоми, хвороб Паркінсона і Альцгеймера, остеопорозу, атеросклерозу. Детальні поради по харчуванню потрібно отримати від дієтолога або сімейного лікаря. У мангустіна є унікальні рідкісні речовини (ксантони), які зміцнюють імунітет, уповільнюють старіння клітин, гальмують розвиток онкології.

Краса

Мангустін синтезує колаген, тому використовується в косметології. У дам, що дбають про власну зовнішність, популярні омолоджуючі маски. Шматочки м’якоті зі шкіркою, медом і вершками (по столовій ложці) збивають в блендері. Сумішшю покривають обличчя на чверть години. Знімають ватним диском або тампоном, змоченим оливковою олією.

Мангустін для схуднення

Мангустін містить вітаміни і ферменти, які регулюють метаболізм, спалюють жири. Тому його цінують ті, що мріють схуднути.

Однак свіжі фрукти доступні не всім. Їх врятує препарат мангустін, що з’явився на ринку дієтичних продуктів України, Білорусі, Казахстану. Має Свідоцтво про Державну Реєстрацію країн-членів Митного Союзу і гігієнічний сертифікат як БАД.

Йде як «Сироп (концентрат) мангустіна». Препарат ефективний для схуднення, схвалений дієтологами. Зберігає властивості свіжого мангустіна, тому протипоказання аналогічні. Купувати краще на офіційному сайті або у перевірених постачальників.

Продукт концентрований, отже, інструкцію варто вивчити уважно.

Застосування в медицині мангустіна

Лікувальні властивості мангустіна лікарі на Сході вивчають століттями. Офіційна західна наука робить це вже двісті років.

Арсенал східної медицини включає переважно компоненти дерева і неїстівні частини плодів:

  • відвари з листя і квіток мангустіна прописують при недугах нервової системи, травлення, гінекології;
  • рідина, в якій варився корінь, відновлює менструальний цикл;
  • відвар з листя і кори дають при стоматитах, лихоманці, діареї, циститі, уретриті і як жарознижуюче;
  • настоєм з листя і шкірки лікують запалення дихальної системи, нирок, печінки, омивають хвору або шкіру, що в’яне;
  • відваром з кори обробляють відкриті рани і великі порізи, щоб уникнути втрат крові.

Медики не нехтують шкіркою: майже всі харчові ферменти зосереджені саме тут. Подрібнене сухе сировину виліковує дизентерію. Витяжки з шкірки і кісточок покращують склад крові.

Шкода і протипоказання мангустіна

Як будь-який продукт, тим більше тропічний, мангустін підходить не всім і не завжди:

  • Фрукт заборонений алергікам, людям з проблемами нирок, шлунка (підвищена кислотність).
  • М’якоть містить речовини, що прискорюють згортання крові.
  • Гальмується дія ліків.
  • Яка від мангустіна користь і шкода для вагітних, годуючих матерів, маленьких дітей, європейські вчені з’ясували в повному обсязі. Тому цим категоріям його краще споживати потроху, після консультації з лікарем.

Стоп-фактором при вживанні фрукта може стати індивідуальна непереносимість. Для багатьох мангустін – екзотика, тому починати знайомство потрібно з невеликих порцій: половинки або одного плоду.

Висновок

Мангустін краще дегустувати в Таїланді або сусідніх країнах. Там фрукти доступні круглий рік. У сезон, з квітня по вересень, ціни копійчані. Взимку високі. Найсмачнішими визнані плоди, що збираються з кінця липня.

Знавці radять спробувати магнустінове вино: непередавані відчуття гарантовані.

Додому можна привезти стиглі плоди. Якщо хочеться продовжити задоволення, беруть недостиглі мангустін.

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкода

Як їдять мангостін?

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкода

Мангостин – це екзотичний фрукт з насиченою фіолетовою шкіркою. Під шкіркою знаходиться соковита біла м’якоть з кісточками, розділена на 4-8 часточок. Крім яскравого смаку, цей екзотичний фрукт володіє ще однією перевагою – в ньому міститься велика концентрація вітамінів, природних антиоксидантів і різних мінеральних речовин.

Цей соковитий плід родом з Південно-Східної Азії. Він росте в Таїланді, Малайзії, Індії та деяких інших східних країнах, а також у Центральній Америці та Африканських країнах. Відомий також під назвами мангустін і мангостан.

Мангостін володіє насиченим смаком, трохи нагадує поєднання ананаса, полуниці і ароматного манго.

З цього плоду готують салати, соки і різні коктейлі. Його використовують для приготування суфле, ароматних соусів і пирогів. Мангостін надає стравам підбадьорливий цитрусовий аромат і екзотичний смак. У деяких країнах плоди засушують і консервують, використовують для приготування варення і джемів. Їдять його, звичайно, і в свіжому вигляді.

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкода

Явним показником стиглості плоду є листя, розташовані на верхівці мангостіну. Вони повинні бути яскраво-зеленими. У разі, якщо листя мають коричневий відтінок, значить, фрукт перестиглий або залежався на вітрині.

Ознаки стиглості фрукта:

  • при натисканні плід повинен злегка пружинити;
  • фрукт не повинен бути занадто твердим, але і не дуже м’яким;
  • шкірка повинна бути рівномірно гладкою, а не сухою.

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкода

Але якщо ви купили недозрілі плоди – не біда, вони цілком можуть дозріти в домашніх умовах, при цьому не втративши корисних якостей. Для цього недозрілі плоди слід завертати в пергаментний папір і помістити для дозрівання в сухому місці.

Важливо не допускати попадання на фрукти прямих сонячних променів. Коли мангостін придбає насичений фіолетовий колір – фрукт можна буде вживати в їжу.

Очистити цей фрукт від шкірки досить просто, головне, дізнатися, як правильно це зробити.

Існують 3 способи очищення на вибір.

  1. Шкірку надрізають по колу, після цього її видаляють, а м’якоть поділяють на сегменти.
  2. Відрізають верхівку плоду. Після чого м’якоть можна їсти ложкою прямо з отриманої чаші.
  3. Третій спосіб підійде для очищення тільки стиглих фруктів. Потрібно відірвати зелену верхівку, а потім натиснути на центральну частину плода. Після цього він розкриється, і його можна буде з легкістю очистити.

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкода

Щільна фіолетова шкірка придатна для вживання в їжу. Корисних речовин в ній не менше, ніж в м’якоті цього екзотичного плоду.

Шкірку ретельно промивають, дають висохнути від вологи і подрібнюють за допомогою блендера. Після чого її можна додавати в супи і до м’ясних або рибних страв. Крім цього, шкірку можна висушити, потім подрібнити.

У такому вигляді її використовують як приправу до салатів і закусок.

Корисні і шкідливі властивості мангостану

Мангостин (мангустін) або ж гарцинія, мангкут є солодким фруктом, багатим багатьма поживними речовинами. Він користується величезною популярністю через свого солодкого смаку.

Мангостин має фіолетову шкірку зовні, але користь для здоров’я забезпечується солодкою і смачною м’якоттю, яка знаходиться всередині фрукта.

Цей плід є найбільш популярним в Азії, а в даний час його популярність зростає в американських та європейських країнах.

З чого складається

Мангостин містить високу кількість вітаміну С, який підвищує імунітет. Він містить велику кількість фитонутриентов і антиоксидантів, які корисні для захисту від багатьох захворювань.

Мангкут корисний для захисту від впливу вільних радикалів, які є причиною безлічі захворювань, таких як артрит, рак, хвороба Альцгеймера і багато інших.

Далі будуть наведені дивовижні переваги для здоров’я, які ми отримуємо, з’ївши цей дивовижний фрукт.

Позитивний вплив на організм

Підвищує імунітет. Мангостин – чудове джерело вітаміну C. 100 грамів мангостину забезпечує 7,2 міліграма цього вітаміну, що становить 12% добової норми. Вітамін С є потужним антиоксидантом, що підвищує функції імунної системи.

Це підвищує імунітет для захисту від поширених захворювань, таких як застуда, кашель і грип. Вітамін С також підвищує функцію імунної системи щодо захисту від інфекцій. Гарциния містить велику кількість і інших фитонутриентов, таких як ксантони, поліфеноли, хінони і так далі.

Завдяки високому вмісту фитонутриентов і антиоксидантів мангостін володіє захисними і цілющими властивостями. Він захищає організм від вірусів і небезпечних бактерій. Таким чином, мангустін є вельми корисним для збільшення імунітету.Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкода

Корисний для захисту від раку. Мангостин відноситься до продуктів харчування, що захищає організм від раку. Він дуже ефективний завдяки своєму високому поживному змісту. Мангостин містить чималу кількість антиоксидантів, відомих як ксантони. Ксантони мають високу здатність поглинати вільні радикали, що пошкоджують нормальні клітини, і допомагають відновити пошкоджені клітини.

Мангустін є одним з фруктів, які містять велику кількість ксантонів, є ефективним для захисту від раку. Він також містить найбільшу кількість вітаміну С. Цей вітамін є одним з найпотужніших антиоксидантів, що захищають організм від вільних радикалів. Завдяки комбінації ксантонів і вітаміну С мангустін є одним з кращих фруктів, що захищають від раку.

Запобігання раннього старіння. Мангостин містить величезну кількість антиоксидантів і ксантонів, які захищають від передчасного старіння.

Старіння в ранньому віці стимулюється через збільшення забруднення, що збільшує вироблення вільних радикалів. Вільні радикали стимулюють процес старіння, пошкоджуючи шкіру.

Однак антиоксиданти і ксантони активно знищують їх і захищають наш організм від передчасного старіння.

Поліпшення здоров’я шкіри. Сік мангостіна, що наноситься на шкіру, допомагає лікувати шкірні проблеми, такі як екзема і акне. Цей сік має антивірусні, антибактеріальні і протизапальні корисні властивості. Також харчування мангостину підтримує високий рівень вологості шкіри і захищає від шкірних захворювань.

Для зниження ваги

Збільшення енергії. Мангостин містить велику кількість вуглеводів, що забезпечують організм енергією. Він також містить рибофлавін, що збільшує метаболізм вуглеводів, білків і жирів, підвищуючи рівень енергії.

Здорова втрата ваги. Мангостин є низькокалорійним продуктом. Він містить достатню кількість клітковини. Дієти з високим вмістом клітковини пригнічують апетит і збільшують метаболізм. Таким чином, цей фрукт сприяє здоровій втраті ваги.

Інші лікарські властивості

Захищає від діабету. Вживання мангостину також корисно для хворих на цукровий діабет, оскільки він значно знижує ефект глюкози на організм. Мангостин є ефективним для запобігання різким коливанням рівня цукру в крові і запобігає ускладненням у хворих на діабет.

Серцево-судинні захворювання. Мангостин знижує рівень холестерину і тригліцеридів у крові завдяки високому вмісту волокон. Таким чином, це збільшує приплив крові в нервовій системі і знижує ризик розвитку інсульту та інфаркту.

Мангостин містить достатню кількість калію, який підтримує рівень рідини в організмі, таким чином, врівноважуючи рівень натрію і баланс кров’яного тиску. Мангостин знижує ризик серцевих нападів та інсульту. Він містить величезну кількість антиоксидантів, що захищають від артриту.

Фрукт мангустін: як його їдять, як чистити, який на смак, як виглядає, де і як росте, користь і шкода
Здоров’я мозку. Харчування цілющими поживними речовинами Мангостин виявляється корисно і для мозку. Цей фрукт містить хорошу кількість антиоксидантів, які живлять кожну клітину і нейрони мозку, а також захищають мозок від окислювальних процесів. Високий вміст ксантонів забезпечує високу здатність організму боротися з вільними радикалами. Вони ж відповідальні за хвороби Альцгеймера. Таким чином, мангустін захищає нас від цієї хвороби.

Здоров’я кісток. Мангостин містить хорошу кількість поживних речовин, які покращують здоров’я кісток. Він живить кістки і допомагає їх зміцнювати.

негативний вплив

Користь і шкода мангостина нерівні. Протипоказань він практично не має і в 99% випадків рекомендується лікарями. Шкода від нього може бути тільки людям з алергією або індивідуальною непереносимістю деяких компонентів.

Корисні властивості, перераховані вище, черговий раз доводять, що натуральні продукти харчування є єдиним правильним шляхом до здоров’я. Насолоджуйтесь смачними і корисними, а іноді і цілющими властивостями для свого здоров’я і здоров’я ваших дітей.

Все про фрукт мангостін: що це таке і як їсти, корисні властивості

Мангостин (або по-іншому мангустін, мангостан) – це екзотичний, круглий, фіолетового кольору фрукт, досить популярний завдяки своїй білосніжній, соковитій і смачній м’якоті.

Його часто називають «королевою» тропічних фруктів. Якщо вам цікаво, що таке мангостин, як його чистити і їсти, корисні властивості та інші цікаві факти, читайте далі.

Що таке мангостин?

Мангостин – це невеликий округлий тропічний фрукт з червонувато-фіолетовою шкіркою, всередині якого солодкі, смачні, білосніжні часточки, схожі за формою на великі часточки часнику. Він росте на вічнозеленому дереві, поширеному в Південно-Східній Азії.

Протягом багатьох років його вирощують в Таїланді, В’єтнамі, Гватемалі, Сінгапурі, Шрі-Ланці, Індії.

Таїланд – найбільший виробник і експортер мангостину. На тайському мовою вони відомі як mong-khut – «мангхут».

Як виглядає мангостін – фото фрукта

Загальний опис

Фрукт мангостін круглої форми, темно-фіолетового кольору, зі світло-зеленою чашечкою на кінці стебла. Повністю дозрілий плід має діаметр близько 3-7 см. Його жорстка зовнішня шкірка товщиною 7-12 мм виділяє гіркий жовтий сік, який забарвлює одяг в чорний колір.

Зовнішня оболонка або шкірка плоду мангостіна (звана околоплодником) досить тверда, але її можна легко відкрити.

Всередині у нього від 4 до 10 соковитих, білосніжних, м’яких, м’ясистих, трикутних сегментів, як у часнику. У кожному 1-4 штук насіння не зовсім білого кольору. Вони неїстівні і гіркі на смак.

Як і де росте фрукт мангостін

Мангостин – це вічнозелене, прямостояче дерево, висота якого сягає 0,5-2 метра. Воно зазвичай зустрічається в тропічних лісах Індонезії, Малайзії, Таїланду та Філіппін, а також в деяких культивованих фруктових садах Шрі-Ланки і Індії, де щорічні опади і відносна вологість сприятливі для його зростання.

При сприятливих умовах повільно зростаюче мангостінове дерево може вирости до 9 метрів.

Мангостин належить до сімейства Клузієві (Clusiaceae) і роду Гарциния (Garcinia). Його наукова назва: Garcinia mangostana.

У нього товсті, темно-зелені, глянцеві листя і великі рожево-білі квіти.

Мангостінове дерево дає терпкі, але солодкі плоди, які при дозріванні стають темно-фіолетовими. Саджанцям потрібно 8-15 років, щоб почати плодоносити. Врожайність окремих дерев може досягати більше 1000 фруктів за сезон!

Повністю доспілі плоди темно-фіолетового кольору збирають вручну або за допомогою гачка і кошика. З ними слід поводитися обережно, щоб не пошкодити шкірку, інакше це призведе до просочування гіркого соку в їстівну м’якоть і зробить весь плід гірким і неїстівним.

Інші види мангостину оранжевого і жовтого кольору виростають в Південно-Східній Азії, Африці і Південній Америці.

Чим пахне мангостін і який він на смак

Опис смаку і запаху мангостину інтригує: квітковий, солодкий, «щось своєрідне і невимовне», «як у самого прекрасного нектарина, але з додаванням полуниці і ананаса». Цей екзотичний фрукт дійсно ароматний і смачний.

Смак мангостину найкраще описати як солодкий і злегка гострий, він нагадує щось середнє між персиком і мандарином. Запах схожий на суміш ароматів персика і ананаса.

Де купити і як вибрати мангостін

Свіжі мангостини не завжди легко знайти в звичайних магазинах, вони частіше продаються консервованими в сиропі. Цілісні плоди шукайте в супермаркетах великих міст або в невеликих магазинах, що спеціалізуються на екзотичних фруктах.

При покупці вибирайте ті, у яких тверда темно-фіолетова шкірка, що означає, що вони дозріли.

Шукайте мангостини з міцною зеленою чашечкою на кінці стебла і чистою, глянсовою зовнішньою поверхнею. Уникайте плодів з сухою і потертій шкіркою, оскільки це показує, що вони довго лежать.

Не беріть мангостини, у яких є тріщини зі стікаючим соком або затверділими кульками жовтої смоли. Якщо ви відкриєте такий плід, він буде дуже гірким. Усередині мангостину повинні бути білі, а не жовті або напівпрозорі секції.

Як і скільки зберігати мангостін

Мангостин не відрізняється тривалим терміном придатності. Стиглий фрукт при кімнатній температурі зберігається кілька днів.

Мангостини не заморожують, оскільки це шкодить смаковим якостям. Для більш тривалого зберігання тримайте їх у холодильнику при 10 °C і використовуйте протягом двох тижнів.

Як правильно чистити і їсти мангостін

Перед очищенням і вживанням мангостіну, вимийте його в воді, щоб видалити бруд і пил з поверхні. У цього фрукта товста, м’яка шкірка, як у граната, але товстіша. Їдять у мангостину тільки білу м’якоть. Повністю дозрілий свіжий плід легко розкривається при невеликому натисканні:

  1. Відокремте плодоніжки з зеленою чашечкою.
  2. Легко натисніть пальцем на отвір.
  3. Стисніть шкірку і акуратно розламайте її навпіл.

Однак, якщо пройшло хоча б кілька днів після збору врожаю, доведеться скористатися ножем, щоб розрізати затверділу шкірку:

  1. Щоб почистити мангостін, шкірку надрізають ножем по колу приблизно посередині фрукта.
  2. Верхню половину обережно підтягують вгору великим пальцем, щоб з’явилися солодкі білі часточки.

Мангостин буде легше з’їсти, вичерпуючи м’якоть чайною ложкою або маленькою виделкою. Якщо часточки щільні, їх можна брати просто руками. У деяких сегментах можуть бути тверді гіркі насіння, які потрібно випльовувати.

Будьте обережні, щоб не забруднити одяг соком пурпурно-фіолетової шкірки, оскільки плями важко відіпрати. Це також пояснює, чому не можна проносити мангостін до готелю.

Ось кілька корисних порад, як і з чим їсти мангостін:

  • Насолоджуйтеся цим екзотичним соковитим фруктом без будь-яких добавок.
  • Зубчики мангостину добре доповнюють інші фруктові салати з папайї, кавуна, ананаса, винограду тощо.
  • Мангостіновий сік – освіжаючий прохолодний напій, що втамовує спрагу в літню спеку.
  • Клафуті, приготоване з мангостину, кукурудзяної муки і кокосового молока – смачний десерт.
  • Мангостин часто використовують в рецептах поживних смузі та для приготування морозива, сорбетів і багатьох інших десертів.

Хімічний склад і харчова цінність мангостину

Leave comment