Фрукт черімойя: корисні властивості та протипоказання, як їдять, де і як росте

Черімойя – дерево висотою 5-9 м з дворядним листям до 7-15 см завдовжки і 4-9 см шириною. Квітки розташовані уздовж гілок на коротких квітконіжках і складаються з трьох м’ясистих зовнішніх пелюсток і трьох набагато менших за розміром внутрішніх.
Черімойя починає плодоносити у віці 4-5 років, а після 6 років деревце порадує вас десятками ароматних і смачних плодів.
Складний сегментований плід має серцеподібну або конічну форму, 10-20 см завдовжки і до 10 см шириною, і містить всередині ароматну білу волокнисту кремову м’якоть і близько двадцяти чорних блискучих насіння. Маса плоду варіюється від 0,5 до 3 кілограмів.
Черімойя також відома під ім’ям «дерево морозива», яке вона отримала завдяки своїй консистенції, що нагадує в замороженому вигляді консистенцію морозива, а також за свій ніжний солодкий смак, що служить добавкою до цього виду десерту. Якщо описувати смак черімойї, то можна сказати, що він нагадує ананас, папайю, полуницю, манго, банан і вершки одночасно.
Черімойя – рослина субтропічного або м’якого помірного клімату. Дерево вважає за краще досить сухе середовище, тому навіть в літню спеку не рекомендується обприскування. У зимові місяці діжки заносять в приміщення з температурою від 10 ° до 14 ° С, де вони відпочивають до весни. Крону дерева можна формувати за допомогою обрізки.
Батьківщиною цього фрукта прийнято вважати Еквадор, Колумбію та Болівію, а також Перу. Зараз експортерами черімойї є Таїланд, Малайзія, Китай, Австралія, Іспанія, Чилі та Венесуела.
Черімойя була введена в культуру ще в стародавні часи. Її насіння були знайдені в місцях розкопок в Перу за тисячі кілометрів від її місця походження, плоди зображувалися на гончарних виробах доінкськи епохи. Дикі дерева поширені в області Лоха південно-західного Еквадору, де в рідконаселених областях знаходяться її великі гаї.
При розрізі цього великого, зеленого, серцеподібного плода відкривається біла м’якоть з чорним насінням. М’якоть має м’яку кремоподібну структуру. Охолоджена, вона нагадує тропічний щербет. У Чилі вона є улюбленим наповнювачем вафельних стаканчиків для морозива і тістечок, її також додають до йогурту.
М’якоть черімойї їдять ложкою, попередньо розрізавши плід навпіл. Черімойю додають у салати, напої, десерти. Щоб запобігти потемніння, шматочки черімойї збризкують лимонним або апельсиновим соком. Будьте уважні – насіння черімойї не їстівні, їх випльовують.
Калорійність черімойї
100 г сирої черімойї містить 74 кКал. Не варто надмірно вживати черімойю людям з надмірною вагою, адже в ній міститься досить багато цукру.
Харчова цінність у 100 грамах:
Білки, гр | Жири, гр | Вуглеводи, гр | Зола, гр | Вода, гр | Калорійність, ккал |
1,65 | 0,7 | 15,5 | 0,65 | 79,5 | 74 |
Плоди черімойї містять безліч корисних речовин: білки, вуглеводи, фолієву кислоту, кальцій, фосфор, залізо, тіамін, рибофлавін, глюкозу, фруктозу, сахарозу, целюлозу, лінгнін та пепсин, а також органічні кислоти – лимонну та бурштинову.
Черімойя містить вітамін С, вітаміни групи В.
Завдяки ідеальному поєднанню кислот і цукрів черімойя є легкозасвоюваним, поживним і дуже смачним продуктом. Вживання цих плодів нормалізує кислотність шлунка, покращує роботу печінки, сприяє зниженню ваги.
Черімойя має також застосування у якості лікарської рослини. В останні роки в рослині були виявлені речовини, що мають високу антибактеріальну активність. Її стебла і листя багаті специфічними алкалоїдами – ліріоденіном, анноніном, міхелалбіном та ретикуліном.
У листі і насінні черімойї міститься багато ефірних масел, які є прекрасними інсектицидами. Спиртовий розчин соку, отриманого з них, вбиває вошей та інших паразитів.
У тропіках екстракт з насіння, стебел і листя використовується як прекрасний натуральний репелент.
З кори і листя в Південній Америці роблять заспокійливий і розслабляючий чай, що покращує травлення і має легку послаблюючу дію. Індіанці вважають, що листя черімойї перешкоджає розвитку пухлин. Дві ложки потовчених сухих плодів є відмінним протиотрутою при харчових отруєннях.
У черімойї міститься велика кількість цукру і вуглеводів, тому діабетикам варто вживати ці плоди з обережністю. Інших серйозних протипоказань у цього продукту немає, лише індивідуальна непереносимість.
Ті, хто вперше вирішив спробувати черімойю, повинні знати, що їсти її насіння (кісточки всередині плоду) ні в якому разі не можна – вони отруйні. На батьківщині черімойї при правильному зверненні кісточки успішно використовують як протипаразитарний засіб, а також вони допомагають при харчовому отруєнні.
Однак тим, хто не знає про настільки оригінальні рецепти, не варто експериментувати. Хоча природа подбала про безпеку, створивши кісточки черімойї надзвичайно твердими, все ж зустрічаються бажаючі спробувати і цю частину фрукта.
Тому варто пам’ятати, що їх категорично не можна подрібнювати, розжовувати і вживати.
Крім того, варто знати, що через попадання в очі соку насіння черімойї людина може навіть осліпнути.
Відео розповідає про черімойю, особливо про її смак, показується вид плода в розрізі.
Фрукт черімойя: що це, який смак, як з’їсти, вибрати і зберігати
Американський письменник Марк Твен стверджував: «черімойя – фрукт, смачніше і корисніше якого не знайдеш на землі». Завдяки незвичайному смаку плід прийнято називати кремовим яблуком або фруктом-морозивом.
Що являє собою?
Черімойя, або як її ще називають нойнов, відома як плодоносне рослина, що віддає перевагу м’якому помірному або субтропічному клімату. Його перше культивування почалося в Еквадорі, Перу, Колумбії та Болівії багато століть тому. Сьогодні черімойя вирощується на великих плантаціях:
- Іспанії,
- Італії,
- В’єтнамі,
- Австралії,
- Таїланді та Єгипті.
Фрукт має конічну форму і складну структуру з сегментованою внутрішньою частиною і великим насінням. Зовні плід покритий яскраво-зеленою і щільною шкіркою. Залежно від сорту його вага може варіюватися від 300 г до 2 кг.
Чорні насіння плоду необхідно викидати, оскільки вони отруйні і небезпечні для здоров’я.
Іспанська черімойя найпопулярніший серед туристів, він має гладку м’якоть вершкового кольору і густої консистенції.
Які корисні якості має цукрове яблуко
Фрукт має багатий вітамінно-мінеральний склад, який наділяє його поживними і цілющими властивостями. Плоди дерева використовують не тільки в кулінарних цілях, але і в медицині:
- До складу черімойї входить клітковина, яка нормалізує кислотність шлунка і покращує обмін речовин в організмі.
- Високий відсоток вмісту аскорбінової кислоти сприяє зміцненню імунітету і наданню антибактеріальної дії.
- Вітаміни групи В позитивно впливають на нервову систему, а в тандемі з калієм, кальцієм і магнієм насичують киснем серцево-судинну систему.
- Нікотинова кислота і рибофлавін стимулюють відновлення клітин і покращують роботу нирок.
У стародавні часи жителі Анд використовували черімойю як седативний засіб. Вони клали листя рослини біля голови, стверджуючи, що вони допомагають усунути симптоми безсоння.
Кремову м’якоть можна їсти ложкою
Поживна цінність
Фрукт містить більше 50 корисних речовин, серед яких вітаміни, мікро- і макроелементи.
Хімічний склад (на 100 г плоду) | Кількість |
Калій | 287 мг |
Фосфор | 26 мг |
Магній | 17 мг |
Кальцій | 10 мг |
Натрій | 7 мг |
Залізо | 0,27 мг |
Цинк | 0,16 мг |
Аскорбінова кислота (вітамін С) | 12,6 мг |
Нікотинова кислота (вітамін РР) | 0,644 мг |
Пантотенова кислота (вітамін В5) | 0,345 мг |
Піридоксин (вітамін В6) | 0,257 мг |
Токоферол (вітамін Е) | 0,27 мг |
Рибофлавін (вітамін В2) | 0,131 мг |
Тіамін (вітамін В1) | 0,101 мг |
Черімойя відноситься до числа низькокалорійних продуктів, так як в 100 г свіжого плоду міститься не більше 74 ккал.
Енергетична цінність | Кількість |
Вода | 79,39 г |
Харчові волокна (клітковина) | 3 г |
Білки | 1,57 г |
Жири | 0,68 г |
Вуглеводи | 17,71 г |
Фрукт не містить холестерину і насичених жирних кислот, тому він відмінно підходить для вживання під час низькокалорійної дієти.
Чи правда, що черімойя має смак морозива
Ще однією назвою фрукта є кремове яблуко. Стиглий плід з Таїланду має вершковий колір і чудовий смак помірно солодкого ванільного морозива з легкими нотками яблука.
Нойнов з Іспанії, В’єтнаму і Австралії радує ніжною м’якоттю зі смаком екзотичного коктейлю з вершків, банана, ананаса і манго. Такий фрукт стане гармонійним доповненням прохолодних напоїв, йогуртів і десертів.
Яких сортів буває
У кожній країні культивується унікальна різновид цукрового яблука. Найбільш поширеними вважаються наступні сорти:
- African Pride. Вперше вид був виведений в Південній Африці і висаджений у Флориді. Він представлений плодоносними деревами висотою близько 3 м. Плід має серцеподібну форму і товсту шкірку. Середня вага плоду цього сорту становить 500 г.
- Pinks Mammoth. Таку назву сорт отримав на честь людини, який завіз його в Квінсленд (Австралія). Плоди відрізняються солодким ароматом і великою вагою, який може досягати 3 кг. Вони мають коричневе забарвлення м’якоті і злегка гіркуватий смак.
- Hilary White. Нойнов середнього розміру має гладку шкірку і ніжну м’якоть. За смаком «Хіларі Уайт» нагадує суміш ананаса, манго і вершків.
Це найпоширеніші сорти, що зустрічаються на світовому ринку, так як не всі різновиди черімойї можуть похвалитися подібними смаковими якостями.
Як вибрати
У міжнародному стандарті ООН / ЄЕК, вказані вимоги до якості, яким має відповідати черімойя. Вона повинна мати:
- Рівномірно зелене забарвлення зовні;
- Чисту і цілу шкірку без пошкоджень;
- Коротко зрізану плодоніжки;
- Нормально зволожену поверхню.
Вимогами заборонено реалізовувати плоди масою менше 100 грам.
Як зберегти свіжість кремового яблука
Черімойя є вибагливим продуктом, який не піддається тривалому зберіганню. Стиглий плід може залишатися свіжим протягом 3-4 днів при температурі не нижче 8˚С і відносній вологості не більше 60%. Попередньо фрукт слід обернути паперовим рушником, тим самим захистивши його від обвітрювання.
У Чилі кремове яблуко заморожують, а потім подають в вафельних стаканчиках у вигляді морозива.
Завдяки сучасним технологіям зберігання, таким як регульована газове середовище, можна продовжити свіжість черімойї до 7-10 днів.
Рецепти з заморським колоритом
Фрукт можна вживати у свіжому вигляді, а також готувати з його додаванням різні напої і десерти. Він гармонійно поєднується з молочними продуктами і цитрусовими фруктами.
Морозиво з черімойї
У південних країнах цей десерт з кремовим яблуком є візитною карткою ресторанів національної кухні. Щоб приготувати морозиво, необхідно підготувати інгредієнти.
Морозиво з м’якоттю екзотичного фрукта має мати однорідну консистенцію, для цього необхідно:
- Черімойю розрізати, видалити насіння і вибрати ложкою м’якоть.
- Збити фрукт з жовтками і вершками в блендері.
- Додати цукрову пудру і ванілін.
- Поставити на слабкий вогонь і довести до кипіння, ретельно помішуючи масу.
- Остудити до кімнатної температури (не більше 18-20˚С).
- Прибрати в морозильну камеру і кожні 20 хвилин збивати масу протягом 2 годин.
- Морозиво буде готове через 6-8 годин.
Гурмани, які експериментують з черімойєю в приготуванні десертів, у відгуках пишуть, що завдяки низькому вмісту цукру і насичених жирів, морозиво виходить легким і ніжним.
Прикрасити десерт можна листком м’яти або кокосовою стружкою
Перед подачею десерт можна прикрасити шоколадом, топінгом або кокосовою стружкою. Чудовим доповненням до страви буде коктейль на основі кокосового молока.
Скільки коштує в Україні
Кремове яблуко, що росте в Таїланді, Австралії чи Іспанії, купити в Україні не складе труднощів. У гіпермаркетах і спеціалізованих магазинах екзотичних продуктів представлений хороший вибір свіжих і якісних фруктів.
Найменування товару | Ціна, грн. |
Нойнов свіжа (Таїланд), 250 г | 380 |
Черімойя свіжа (В’єтнам), 1 кг | 1129 |
Насіння цукрового яблука, 5 шт. | 132 |
Черімойя сушена «Фрутнам» (В’єтнам), 100 г | 240 |
За межами країни зростання ціна на черімойю збільшується в десятки разів. Один кілограм плодів може коштувати до 50 доларів.
Черімойя – фрукт, який вартий уваги туристів, при подорожі до Таїланду, Італії, Іспанії, В’єтнаму та інші південні країни. Дізнатися на ринку плід можна за зовнішнім виглядом, адже він нагадує величезну малину зеленого кольору.
Черімойя
Черімойя (Annona cherimola) – великий, зелений, конусоподібний фрукт з лускатої шкірою і кремовою, солодкою м’якоттю. За вишуканий, незвичайний смак черімойю ще називають фруктом – морозиво або кремовим яблуком (інша назва цукрове яблуко).
Його часто їдять ложкою і продають, як охолоджений заварний крем. За своїм смаком м’якоть плода нагадує одночасно смак папайї, банана, ананаса, полуниці і манго з вершками. В охолодженому вигляді смак плода можна порівняти зі смаком вершкового морозива з фруктовими наповнювачами.
Так, наприклад, у Чилі м’якоть черімойї заморожують і продають у вафельних стаканчиках, як морозиво.
Цукрове яблуко (фото)
Вважається, що цей екзотичний фрукт виник у високогірних тропічних районах південноамериканських Анд. Унікальний плід багатий клітковиною, вітамінами, мінералами, амінокислотами, може підвищувати захисні сили організму, зменшувати запалення, сприятливо впливати на здоров’я серця, покращувати гостроту зору.
Проте деякі частини черімойї містять токсини, які можуть завдати шкоди організму, якщо їх споживати в великих кількостях.
Нижче перераховані 8 дивовижних корисних властивостей черімойї для здоров’я.
Черімойя: корисні властивості фрукта
Знаменитий письменник Марк Твен дуже любив цей фрукт і назвав черімойю найсмачнішим і найкориснішим фруктом на землі.
1. Покращує настрій
- Черімойя багата вітаміном В6. 1 чашка (160 грам) фруктів містить більше 30% від контрольного добового споживання (RDI).
- Вітамін В6 відіграє важливу роль у створенні нейротрансмітерів, включаючи серотонін і дофамін, які допомагають регулювати ваш настрій.
- Недостатній рівень піридоксину (вітаміну В6) може провокувати розлади настрою.
- Низький рівень вітаміну B6 в крові пов’язаний з депресією, особливо у літніх людей. Дослідження показало, що дефіцит вітаміну B6 подвоює шанси на депресію.
Отже, черімойя багата вітаміном B6. Підвищуючи рівень цього важливого вітаміну, черімойя може знизити ризик депресії, пов’язаної з дефіцитом вітаміну В6.
2. Багата антиоксидантами
Черімойя є відмінним джерелом антиоксидантів, які борються з вільними радикалами. Високий рівень вільних радикалів в організмі може викликати окислювальний стрес, що пов’язаний з хронічними захворюваннями, включаючи рак і хвороби серця.
- Деякі сполуки черімойї, включаючи кауренову кислоту, флавоноїди, аскорбінову кислоту, каротиноїди, мають потужну антиоксидантну дію.
- Одне дослідження в пробірці показало, що як шкірка, так і м’якоть є відмінними джерелами антиоксидантів, а з’єднання в шкірці особливо ефективні для запобігання окисного пошкодження.
- Ці сполуки можуть покращити здоров’я очей і знизити ризик серцевих захворювань.
- Черімойя містить антиоксиданти, які борються з вільними радикалами, що сприяють розвитку багатьох захворювань.
3. Корисна для здоров’я очей
Черімойя багата лютеїном (пегмент з групи каротиноїдів). Лютеїн – основний компонент антиоксидантної системи захисту очей.
- Ряд досліджень пов’язують високе споживання лютеїну з хорошим здоров’ям очей і більш низьким ризиком вікової дегенерації жовтої плями, а також захистом від катаракти.
- Огляд показав, що у людей з найвищим рівнем лютеїну в крові ризик розвитку катаракти на 27% нижче, ніж у людей з низьким рівнем лютеїну.
- Продукти, багаті лютеїном, можуть поліпшити здоров’я очей.
- Отже, черімойя забезпечує лютеїн, який може покращувати здоров’я і захищати від захворювань, що призводять до погіршення зору або його втрати.
4. Протиракові властивості черімойї
- Деякі сполуки черімойї, відомі як флавоноїди, можуть допомогти в боротьбі з раком.
- Флавоноїди плода включають катехін, епікатехін і епігаллокатехін. Деякі з цих флавоноїдів зупиняли зростання ракових клітин у дослідженнях у пробірці.
- Це дослідження показало, що обробка клітин раку сечового міхура епікатехін приводила до значно меншого зростання і реплікації клітин у порівнянні з клітинами, які не отримували цей флавоноїд.
- Одне з досліджень показало, що деякі катехіни зупиняли ріст клітин раку молочної залози.
Дослідження показали, що люди, які вживають продукти, багаті флавоноїдами, мають більш низький ризик розвитку деяких видів раку, таких як рак шлунка та рак товстого кишечника, у порівнянні з людьми, що дотримуються дієти з низьким вмістом цих сполук.
Однак необхідні додаткові дослідження на людях, щоб повністю зрозуміти, як сполуки черімойї впливають на рак.
Отже, черімойя багата флавоноїдами, які зупиняють ріст ракових клітин у дослідженнях у пробірці, але потребує додаткових досліджень на людях.
5. Допомагає підтримувати здоровий рівень кров’яного тиску
Черімойя багата калієм і магнієм – мікроелементами, що допомагають регулювати кров’яний тиск.
Калій і магній сприяють розширенню кровоносних судин, що, в свою чергу, викликає зниження артеріального тиску. Високий кров’яний тиск може збільшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань та інсульту.
Огляд показав, що у людей із максимально високим споживанням магнію ризик виникнення високого кров’яного тиску був на 8% нижче у порівнянні з людьми з найнижчим споживанням цього мікроелемента.
Отже, черімойя містить калій і магній – мікроелементи, які беруть участь у підтримці нормального рівня артеріального тиску.
6. Підтримує здорове травлення
Одна чашка (160 грам) черімойї містить майже 5 грам харчових волокон.
Харчове волокно збільшує обсяг стільця і допомагає переміщати його по кишечнику.
Крім того, розчинні волокна, що містяться в черімойї, живлять корисні бактерії кишечника, а також піддаються ферментації з утворенням коротко ланцюгових жирних кислот (SCFA). Ці кислоти включають бутират, ацетат і пропіонат.
- Жирні кислоти є джерелами енергії для організму, можуть захищати від запальних процесів у травному тракті, запобігати таким захворюванням, як хвороба Крона та виразковий коліт.
- Підтримуючи моторну функцію кишечника і мікрофлору, черімойя та інші продукти, багаті на клітковину, сприяють здоровому травленню.
- Отже, продукти з високим вмістом клітковини, такі як черімойя, підтримують нормальну роботу травного тракту та захищають від запальних захворювань кишечника.
7. Має потужну протизапальну дію
- Хронічне запалення пов’язано з рядом небезпечних захворювань, включаючи хвороби серця і рак.
- Черімойя містить ряд протизапальних сполук, включаючи кауренову кислоту.
- Ця кислота має сильну протизапальну дію і, як було показано, зменшує певні запальні білки в дослідженнях на тваринах.
Крім цього, черімойя містить катехін і епікатехін – флавоноїдні антиоксиданти, які володіють потужною протизапальною дією.
Одне дослідження показало, що миші, що одержували дієту, збагачену епікатехіном, мали низькі рівні маркера запалення С-реактивного білка (СРБ) у крові в порівнянні з контрольною групою.
Високий рівень СРБ пов’язаний з атеросклерозом, звуженням артерій, що значно збільшує ризик серцево-судинних захворювань.
Отже, черімойя містить ряд протизапальних сполук, таких як кауренова кислота, катехін і епікатехін. Зниження рівня хронічного запалення може знизити ризик виникнення захворювань.
8. Може підвищити захисні сили організму
Як і інші тропічні фрукти, черімойя багата на вітамін С, який підвищує імунітет і допомагає боротися з інфекціями.
Дефіцит вітаміну С пов’язаний з порушенням імунітету та підвищеним ризиком інфекцій.
Дослідження на людях також показують, що вітамін С може допомогти зменшити тривалість застуди. Проте дослідження носять змішаний характер і в основному зосереджені на добавках, а не на дієтичному вітаміні С.
Вживання черімойї та інших продуктів, багатих вітаміном С, є простим способом підвищення захисних сил організму.
Отже, черімойя багата на вітамін С, який може підвищити імунітет і допомогти організму боротися з інфекціями.
Черімойя: небезпечні властивості
- Незважаючи на те, що черімойя є корисним продуктом для здоров’я, вона також містить невелику кількість токсичних сполук.
- Черімойя і інші фрукти роду Annona містять аннонацін, токсин, який може вплинути на ваш мозок і нервову систему.
- Обсерваційні дослідження пов’язують високе споживання плодів роду Аннона з підвищеним ризиком певного типу хвороби Паркінсона, яка не відповідає на звичайні ліки.
- Усі частини рослини черімойя можуть містити аннонацін, але найбільша концентрація токсину в насінні і шкірці.
- Щоб поласувати черімойю і обмежити вплив аннонаціна, видаліть і викиньте насіння і шкірку перед споживанням.
- Якщо вас особливо турбує аннонацін, хвороба Паркінсона або інші захворювання нервової системи, краще уникати черімойї.
Отже, черімойя і інші тропічні фрукти роду Аннона містять токсин, який може негативно вплинути на вашу нервову систему. Ви можете уникати вживання цього фрукта, якщо у вас є неврологічні захворювання.
Як правильно їсти черімойю
- Черімойя доступна в продуктових супермаркетах, але цей фрукт може бути недоступним залежно від вашого місця розташування.
- Зберігайте фрукт при кімнатній температурі до його м’якого стану, потім помістіть в холодильник; в прохолодному місці фрукт можна зберігати до трьох днів.
- Перед тим, як їсти черімойю, видаліть з фрукта насіння і шкірку, потім наріжте черімойю на шматочки.
Черімойя відмінно підходить для фруктових салатів та смузі, прекрасно поєднується з йогуртом і вівсянкою. Ви також можете спробувати охолоджену черімойю, як заварний крем. Розріжте фрукт навпіл, а потім витягніть м’якоть за допомогою ложки.
Резюме
Черімойя (кремове яблуко) – тропічний фрукт з вершковою текстурою.
Містить різноманітні поживні речовини, які можуть покращити ваш настрій, імунітет і травлення.
Водночас черімойя містить невелику кількість токсичних речовин, сконцентрованих у шкірці і насінні. Тому перед вживанням фрукта зніміть шкірку і видаліть насіння.
Черімойя – унікальний фрукт, який може стати відмінним доповненням до здорової, збалансованої дієти.
Черімойя – як їдять фрукт, чим він корисний, як виростити вдома
Черімойя стала відомою з часів іспанських конкістадорів на землях Південної Америки.
Кремове яблуко або фрукт-морозиво полонили людей всього світу ніжним смаком, солодкістю і відзначеною здатністю лікувати і омолоджувати. Зображення плодів досі зустрічаються на давніх керамічних розписах інків.
Сьогодні дерева вирощують практично в усіх теплих країнах – Таїланді, В’єтнамі, Єгипті, Італії, Індії, Танзанії.
Відомо кілька сортів черімойї зі своїми смаковими нюансами. Є багато способів приготування цього корисного фрукта.
У Перу – на батьківщині фрукта – його пюре їдять в замороженому вигляді, насолоджуючись тонким смаком, у якому відчуваються полуниця, ананас і нотки бананів.
Як правильно використовувати фрукт, щоб покращити здоров’я? Що легко приготувати з фруктом вдома? Чи реально виростити її самостійно, і які властивості фрукта відомі своїми користю?
Що таке черімойя
Черімойя – дерево, яке росте в передгір’ях Анд у Південній Америці.
Рослину інакше називають золотим перуанським яблуком, сичів, перлиною Анд, чірімолой.
Черімойя з мови інків перекладається як «холодне насіння». Це похідне з двох слів – «chiri», тобто холодний, і «moya» – насіннячко.
Назва цілком характеризує здатність рослини виживати навіть в холоді; також черімойя може виростати в посушливих місцях без води і сонця.
Дерево черімойї виростає до 9 метрів у висоту. Листя розташовані в два ряди, вони щільні, досягають 15 см в довжину і 9 см в ширину. Приблизно на 4-5 році рослина починає плодоносити, а в період цвітіння рослина виглядає дуже ошатно: на дереві з’являються великі м’ясисті квітки у вигляді грон, які нагадують акацію.
Плід великий – в діаметрі близько 10 см. Важить цей фрукт близько 300 г, хоча окремі екземпляри досягають 3 кг. Фрукт складний, сегментований.
Всередині є біла волокниста м’якоть з кремовою текстурою і чорні насіння. Самі насіння не їдять – вони токсичні і можуть викликати важкі отруєння. А ось начинка – радість для смакових рецепторів.
Вона ніжна, нагадує морозиво зі смаком вершків, бананів, суниці і ананасів одночасно.
Особливо яскраво смак фрукта розкривається в замороженому вигляді – пюре перетворюється на вишукані ласощі, яке їдять маленькими десертними ложками з вафельних і паперових стаканчиків.
У країнах Південної Америки існує справжній культ корисного фрукта: його шанують як національне надбання.
Калорійність черімойї
Екзотичний фрукт досить поживний, часто його порівнюють з морозивом. У 100 г сирого фрукта черімойї міститься 74 ккал, тому людям, схильним до ожиріння, варто їсти його в міру.
Склад черімойї
У складі плодів: білки 5 г, жири – близько 2 г, трохи золи – 2 г і цілих 55 г вуглеводів.
Харчові волокна фрукта м’які, нагадують солодку вату, а коли фрукт приморозили, м’якоть перетворюється на солодке пюре-крем.
Черімойя – фрукт-рекордсмен за вмістом цінних поживних елементів, багато з яких рідко зустрічаються в продуктах рослинного походження. Серед важливих мікроелементів ціла таблиця Менделєєва:
- органічні кислоти;
- фосфор, цинк, магній, марганець, калій, залізо;
- група вітамінів В – В1, В2, В3, В5, В6, В9;
- вітаміни Е, С, К.
Плоди – природне джерело натрію, без якого неможливо уявити нормальну роботу головного мозку і центральної нервової системи.
Інки використовували черімойю для лікування судом, депресій, стану внутрішньої тривоги. Основне цінне властивість черімойї було виявлено сучасними вченими.
Фрукт – чи не єдиний у світі, здатний запобігати раку. Але це далеко не всі корисні властивості екзотичного американського плода.
Корисні властивості черімойї
Користь черімойї відома з часів інків, які населяли Південну Америку. Там цей фрукт нерідко ставав єдиним порятунком від хвороб: від застуди до зубного болю.
У складі стільки корисних речовин, що не вистачить таблиці Менделєєва. У комплексі вони підсилюють дію один одного.
Ефект оздоровлення людина відчуває практично з першого дня після початку споживання фрукта.
Плоди прославив письменник Марк Твен. На його думку, в світі немає інших фруктів, де користь настільки ж вдало поєднується зі смаком.
Тільки не забуваємо, що вживати насіння черімойї не можна! Чим знаменита і корисна черімойя:
- Покращує настрій. Оскільки у фруктах велика кількість вітамінів групи В. Присутній магній – знімає стрес, нервове напруження. Він допомагає вироблятися серотоніну, дофаміну, бере участь в синтезі нейротрансмітерів. Всього одна чашка фруктового пюре черімойї на добу вирівнює настрій, зберігає його позитивним багато годин поспіль. Особливо корисна черімойя людям від 40 років і старше.
- Виводить шлаки, токсини, нейтралізує вільні радикали. По-перше, радикали провокують загострення хронічних захворювань. По-друге, вони «провокують» клітини ділитися з великою швидкістю. А це вкрай небезпечно, є ризик розвитку раку.
- Кислоти, які містить черімойя – кауренова, аскорбінова.
- Каротиноїди – мають потужну антиоксидантну дію, омолоджують організм зсередини. Вони покращують зір, зміцнюють зоровий нерв, знижують ризик розвитку серцевих захворювань. Також у фрукті є лютеїн, що захищає сітківку очей від вікових змін – катаракти та інших хвороб.
- Фрукт служить хорошою профілактикою онкологічних захворювань. Флавоноїди, антиоксиданти, катехіни зупиняють ріст ракових клітин. Попереджають злоякісні пухлини сечовидільної системи, а також новоутворення в грудних залозах. Є дослідження, які доводять, що черімойя – фрукт, здатний попередити рак шлунка і товстої кишки.
- Зміцнює серце, судини, регулює кров’яний тиск. Калій, магній – два речовини, які дуже важливі для здоров’я серця і судин і входять до складу багатьох медикаментів від хвороб серцево-судинної системи. Американські лікарі провели дослідження, де виявили: люди, які регулярно їли черімойю, рідше страждали підвищеним тиском. Вони виглядали молодше і здоровіше багатьох своїх однолітків.
- Регулює роботу шлунково-кишкового тракту. М’якоть фрукта черімойї містить багато харчових волокон, а вони діють на кишечник як щітка, вимітають шкідливі продукти розпаду з організму. При цьому текстура черімойї ніжно обволікає слизову шлунка, перетравлюється легко, не залишаючи тяжкості на шлунку.
- Розвиває корисну мікрофлору кишечника. Розчинні волокна черімойї поступово ферментують всередині кишечника, підживлюючи корисні бактерії.
Нарешті, фрукт знімає запальні процеси, особливо пов’язані з травним трактом. Будь-які коліки, нетравлення, гострі напади проходять після першої ж порції смачного пюре.
Корисна черімойя чудово підвищує імунні сили організму. Фрукт багатий вітаміном С, відмінно бореться з простудними інфекціями.
Порція-інша солодкого плоду врятує від застуди, зупинить запальний процес, відновить сили після хвороби.
Застосування в косметології
Живильні речовини, мікроелементи, органічні кислоти корисної і поживної черімойї благотворно впливають на стан волосся і шкіри. Ось чому черімойю дівчата племені інків накладали на волосся. Корисні властивості фруктів надавали їм жвавість, силу і блиск.
Застосовували у вигляді масок, накладаючи на обличчя від зморшок, пігментних плям і ознак втоми. У наших краях знайти свіжу черімойю проблематично. При покупці косметичних засобів звертають увагу на креми, сироватки, де міститься екстракт рослини. Така косметика має виражену лікувальну і омолоджуючу дію.
Вона відбілює, покращує структуру шкіри, повертає їй пружність і гладкість.
Черімойя – виключно корисна від втрати природного кольору волосся. Завдяки мікроелементу міді, фрукт відновлює фарбувальний пігмент не гірше дорогої фарби для волосся, рятує від ранньої сивини.
Приїжджаючи в Таїланд, потрібно радувати себе черімойєю кожен день, додому повернетеся красивими і свіжими. До речі, сезон фрукта в Азії – з листопада по травень.
Шкода черімойї
Крім користі, у черімойї є свої протипоказання.
Не можна їсти чорні насіння фрукта. Відомо, що ті, хто намагалися гризти кісточки черімойї, отримували важку інтоксикацію організму.
Отруєння загрожує повною сліпотою. В кісточках присутній токсин – аннонацін. Він паралізує нервову систему людини. Не можна їсти шкірку цього фрукта. На Батьківщині кремового яблука – в Південній Америці, Мексиці з насіння готують отруту проти шкірних паразитів і комах: вони гинуть після першого ж вживання отруйної речовини.
Людям з діагнозом цукровий діабет фрукт можна їсти після консультації з лікарем. Також не варто давати плоди дітям до трьох років, не переконавшись, що у дитини немає алергічної реакції. В іншому протипоказань для вживання черімойї немає.
Що можна приготувати з черімойї в домашніх умовах
Як є черімойю – в свіжому або термічно обробленому вигляді? Наприклад, можна приготувати ароматний фруктовий салат – екзотичний фрукт чудово відтіняє смаки ягід, ананаса, полуниці, відкриваючи їх гурманам з нового боку.
Прихильники ЗСЖ печуть на основі фрукта хліб, змішуючи м’якоть з цільнозерновим борошном або подрібненими горіхами. Але все-таки кращий рецепт приготування черімойї – заморожене пюре. Так черімойя дуже яскраво нагадує морозиво, тільки набагато більш корисне і менш калорійне.
Приготувати пюре дуже просто вдома: достатньо подрібнити м’якоть в блендері, помістити в невеликий контейнер або порційні стаканчики. За бажанням діставайте пюре з холодильника, давайте черімойї трохи відтанути і їжте десертними ложками. Незвичайний смак черімойї, вершкову, кремову консистенцію черімойї забути важко.
Недарма в Перу, Чилі фрукти в такій пошані серед людей різного віку і соціального стану.
Як виростити черімойю
Кремове яблуко – відносно невибаглива рослина. Цікаво виростити черімойю в домашніх умовах. Її вирощують у великих діжках або горщиках зі звичайного насіння (його можна привезти з собою з поїздки за кордон), інші власники дерев навіть хваляться стиглими плодами.
Нехай такого смаку і розміру, як в Південній Америці, добитися не вийде, проте, рослина захопить своєю свіжістю і красою. Під час цвітіння будинок наповнюється приємним пахощами, з пряними трохи тропічними нотками.
Максимальна висота домашнього дерева складе приблизно 3 метри.
Для того, щоб виростити фрукт вдома, достатньо посадити насіння, дочекатися, коли воно зійде, а потім пересадити паросток у велику діжку. Доглядають за рослиною стандартно: підживлюють і поливають, намагаючись все робити в міру.
В середньому черімойя виростає на рік на 25 см. Поступово стовбур зміцнюється, покривається корою, а рослина перетворюється в повноцінне дерево. Перший час деревце може не рости: так рослина адаптується до нових для себе умов.
Побачивши цей екзотичний фрукт на полицях супермаркетів або в поїздці за кордоном – не варто проходити повз, але обов’язково спробувати його. Вибирати потрібно плоди однакового відтінку, без видимих ушкоджень і плям на шкірці. Аромат стиглої черімойї ніжний, солодкий, фруктово-вершковий, а смак фантастично гарний! Приємного апетиту і нових смакових відкриттів!
Черімойя – корисні властивості і протипоказання, склад, калорійність. Як їдять черімойю, вирощування в домашніх умовах
Черімойя (Annona Cherimola) – екзотичний фрукт сімейства аннонових, родом з Південної Америки. Ареал поширення – передгір’я і гірські тераси Анд.
Виростає на дереві, що досягає 9 м у висоту. Дерево це вічнозелене, швидкоростуче, стовбур розгалужується близько до кореня. Листя дворядні, овальної форми. У довжину варіюються від 7 до 15 см, в ширину – 4-9.
Колір листя темно-зелений, зверху вони глянсові, з вивороту оксамитові.
Квітки дерева розташовуються уздовж гілок і являють собою бутон з зовнішніх м’ясистих і внутрішніх пелюсток. Зовнішні пелюстки коричневі, внутрішні – рожевого кольору. Квітка живе близько 2 днів.
Плід складний, сегментований, конічної або серцеподібної форми, довжиною 10-20 см, до 10 см в діаметрі, масою в нормі від 500 г до 2 кг. Шкірка тверда, виглядає схожою на луску. М’якоть світла, кремоподібна, ароматна, містить 15-20 чорних насіння.
Фрукт відомий з часів інків, які вирощували його на всьому протязі передгір’я Анд. Іспанські завойовники в XIV столітті описували цю рослину в своїх трактатах.
В даний час черімойя культивується в Австралії, Новій Зеландії, Південній Азії, Середземномор’ї.
Черімойя вважається одним з найбільш смачних і незвичайних екзотичних фруктів. Її м’якоть нагадує за смаком одночасно ананас, манго, папайю і банан з присмаком вершків. Цим пояснюються інші назви цього екзотичного фрукта: «дерево-морозиво» і «кремове яблуко». Є думка, що плоди, вирощені в різних регіонах, різняться за смаком.
Сама ж назва «черімойя» прийшло до нас з мови інків. Воно означає «холодні насіння», і, ймовірно, відображає той факт, що вона є самою витривалою в своєму сімействі, і витримує більш низькі температури, ніж інші плодові фруктові дерева регіону.
Черімойя: корисні властивості та протипоказання
Вживання в їжу цього фрукта сприятливо позначається на роботі шлунково-кишкового тракту і печінки. Також він має проносними властивостями. Один з рецептів народної медицини індіанців наказує вживати порошок з висушених плодів при отруєннях.
При захворюваннях серцево-судинної системи черімойя корисна тим, що співвідношення в ній натрію і калію допомагає регулювати кров’яний тиск і пульс, що знижує ризик інфаркту, а клітковина перешкоджає всмоктуванню холестерину в травному тракті.
Крім того, різні частини цієї рослини мають антибактеріальні властивості, а ефірні масла насіння і листя використовуються як інсектициди, наприклад, при боротьбі з педикульозом або для відлякування комах.
Небезпечні і шкідливі властивості
- Деякі дослідження показали, що черімойя містить токсичну сполуку аннонацін, яке може завдавати шкоди нервовій системі і викликати атиповий синдром Паркінсона.
- Вживання в їжу шкірки фрукта і кори може привести до паралічу тіла на 4-5 годин.
Чорні фасолевидні насіння містять токсичні алкалоїди, які дозволяють вживати їх для виготовлення інсектицидів. Тому вони ні в якому разі не їстівні. Рекомендується повністю очистити плід від насіння перед вживанням.
- Може викликати такі алергічні реакції, як свербіж, подразнення шкіри і набряк обличчя.
- Під час вагітності не рекомендується вживати цей фрукт.
- Внаслідок великого вмісту цукру не рекомендується до вживання хворим на діабет.
Калорійність черімойі, склад і зміст корисних речовин
На 100 г продукту:
- Енергетична цінність: 74 ккал (309 кДж);
- Білки: 1,65 г;
- Жири: 0,7 г;
- Вуглеводи: 15,5 г, з них цукру 13 г;
- Вода: 79 г;
вітаміни:
- Вітамін А – 5 IU;
- Вітамін В1 – 0.091 мг;
- Вітамін В2 – 0.119 мг;
- Вітамін В5 – 0.237 мг;
- Вітамін В6 – 0.212 мг;
- Вітамін В9 – 18 мкг;
- Вітамін С – 11,5 мг;
- Вітамін РР – 0.574 мг.
Мінеральні речовини:
- калій – 269 мг;
- магній – 17 мг;
- кальцій – 10 мг;
- натрій – 7 мг;
- залізо – 0,3 мг;
- фосфор – 26 мг;
- цинк – 0,2 мг;
- мідь – 0,07 мг;
- марганець – 0,08 мг.
Крім вищевказаного, черімойя містить бурштинову і фолієву кислоти в досить високій концентрації. Є джерелом тіаміну, рибофлавіну і ніоціна. Вітамін С, що міститься в цьому фрукті, становить 1/5 від необхідної добової дози дорослої людини.
Як вибирати черімойю
Стигла черімойя – зелена, іноді з темними плямами, м’яка. Але купувати її краще тверду і дати їй полежати на світлі 2-3 дні. Зберігати стиглі плоди можна в холодильнику до одного тижня. На шкірці проступлять темні плями, але на смак м’якоті це не вплине.
Як їдять черімойю, рецепти
Черімойя вважається десертним фруктом через її солодощі. Можна вживати її як в сирому вигляді, так і в приготуванні кондитерських виробів. Особливо вона популярна замороженою, тоді її кремоподібна м’якоть стає схожа на шербет. У сирому вигляді плід частіше не очищають від шкірки, а розрізають навпів уздовж і виїдають м’якоть ложечкою.
З цим солодким фруктом готують муси, креми, паї та інші десерти. Особливо вона хороша в десертах для здорового харчування.
Кремовий пудинг
Складові:
- М’якоть 1 великого плода,
- 1/3 чашки несолодкого мигдалевого молока,
- Дрібка солі,
- 2 столових ложки подрібнених фісташок.
Змішайте все, крім фісташок, до отримання гладкої, однорідної маси. Викладіть в стакан або банку, накрийте і приберіть у холодильник. Охолоджуйте близько години, після чого умішайте фісташки.
Сальса з черімойі
Змішайте черімойю, манго, перець халапеньо, червоний лук і зелень коріандру. Вийде смачний солодко-гострий соус.
Крем з черімойі
- 1 середній плід,
- ½ чашки цукру,
- ½ чашки вершків,
- 1 чашка молока,
- 1 ч.л. ванільного екстракту / есенції,
- 1 жовток,
Поріжте черімойю, звільніть м’якоть від насіння і розімніть. Збийте жовток з ванільним екстрактом. Додайте цукор, м’якоть, молоко, розмішайте. Додайте вершки, трохи збийте і остудіть. Подавайте з шоколадною крихтою.
Вирощування черімойі в домашніх умовах
Що потрібно знати про цю рослину, перш ніж намагатися виростити її в домашніх умовах:
- Черімойя – рослина нейтрального дня. Воно не реагує на зміну світлового дня, як інші плодові.
- Дерево не любить суху землю. Там, звідки це рослина родом, в період його активного росту рівень опадів досягає 1200 мм на рік.
- Температурний розкид, який здатне витримати рослина, коливається від 0 до +30 °C, але температура нижче зазначеної може пошкоджувати рослину, а вище – не дозволяє йому зав’язувати плоди.
- Оптимальна для черімойі грунт з кислотністю 6.5-7.5 рН.
Насіння рослини потрібно висаджувати на глибину близько 1 см, а коли саджанець зміцніє, пересадити у вологий пісок. Рослина до грунту невибаглива. Черімойя буде найкраще рости на сонячній стороні при температурі від 18 до 25 °C.
Цей екзот дуже погано переносить протяги. Також деревце не любить обприскування і підвищену вологість повітря. Спочатку саджанець буде вимагати багато догляду, але через рік адаптується до умов квартири.
Взимку його потрібно тримати в приміщенні з температурою 10-14 °C, щоб дати йому відпочити до весни.