Чага: корисні властивості та протипоказання, застосування, як заварювати

Чага — це гриб-паразит, що зростає на пошкоджених ділянках дерева. Чага може утворитися на багатьох деревах, але в лікувальних цілях застосовується в основному березовий наріст.
Коли люди дізналися про корисні властивості і протипоказання чаю з цього гриба, точно невідомо. Про нього згадував ще Авіценна.
Також історичні хроніки говорять про лікування пухлини у Володимира Мономаха за допомогою губки.
Корисні властивості і шкода
Лікувальні властивості цього гриба досить великі. Завдяки вмісту в ньому речовин і мікроелементів, чага здатна вилікувати багато хвороб. Жителі Скандинавії називають її «гриб безсмертя». Лікувальними ефектами цього чудо-гриба зацікавилися медики.
Чага росте на пошкоджених ділянках березового дерева
Найпоширеніше застосування отримало приготування чаю. Використання різних чаїв, приготованих з губки, дозволяє підвищити імунітет, нормалізувати вміст цукру в крові, поліпшити роботу майже всіх органів людини. Застосування буде корисно при хворобах шлунково-кишкового тракту, онкології, нирок, печінки, гінекології, очних і шкірних захворюваннях.
У той же час, є і протипоказання для людей, які страждають на дизентерію, які приймають антибіотики, схильні до алергії. Не слід пити такий чай вагітним і годуючим жінкам. Дуже важливо утриматися і тим, хто робить ін’єкції глюкози.
Чага зміцнює захисні сили організму і нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту
Збір і правильне застосування
Збір можна проводити в будь-який час року. Навесні і восени збір більш зручний, тому що в цей час в грибі більшою мірою концентруються корисні речовини, і відсутність листя дозволяє з більшою ймовірністю відшукати його. Не потрібно збирати чагу з мертвих дерев, зрізати гриб біля землі. Чим вище наріст на дереві, тим більше лікувальних речовин він містить.
Частину, прилеглу до стовбура, необхідно видаляти, так як нічого корисного там немає. Збирають тільки сухі і тверді частини гриба. Після збору слід висушити урожай. Не можна проводити сушку в сирому приміщенні, або в духовці. Гриб або запліснявіє, або втратить більшу частину корисних речовин.
Найбільше корисних речовин чага акумулює до весни
Обов’язково потрібно нарізати зібраний матеріал на невеликі шматки і сушити в теплому, сухому приміщенні з хорошою вентиляцією при температурі не більше 60 градусів, поки шматочки не стануть твердими і почнуть легко кришитися. Зберігання готового продукту необхідно здійснювати в герметичних умовах. Термін зберігання гриба — 2 роки.
Як заварювати чай з чаги: класичний рецепт
Відомі випадки, коли люди виліковували від раку і виразки шлунка, приймаючи такий чай.
Невеликі шматочки губки заливають теплою водою
Для приготування можна використовувати як свіжий гриб, так і висушений. Ножем або м’ясорубкою подрібнити шматочки гриба. Висушену чагу краще замочити водою на кілька годин, і тоді буде легше її кришити.
Треба відзначити, що при заливанні окропом втрачається більша частина корисних речовин. Тому для чаю використовується вода температурою 50-60 градусів. Подрібнену чагу додати в чайник або в кухоль. 1 частина гриба на 5 частин води.
Закрити ємність кришкою, укрити рушником і заварювати 2 години. Процідити. Такий чай можна зберігати добу. Приймати за 30 хвилин до їди.
Похідний рецепт чаю з чаги
Іноді немає часу і умов для приготування чаю за всіма правилами, якщо людина перебуває в лісі, знайшов гриб і хоче попити чай з чагой. Просто треба покласти в окріп шматочки свіжого гриба і заварити, як звичайний чай. Корисні речовини загубляться, звичайно, але якась кількість їх залишиться.
Корисний напій можна приготувати відразу в поході
Рецепт приготування чаю в термосі або в банці
Такий спосіб зручний тим, що після заварювання, що залишилася чага використовується кілька разів.
Можна приготувати чагу про запас. Протягом трьох днів чай буде зберігати свої властивості. В літровий термос покласти кілька шматочків гриба і залити водою. Наполягати добу. Процідити.
Для приготування чаю в банці знадобиться окріп. 250 грам чаги заливаються окропом і настоюють протягом 5 годин. Готовий напій проціджують. Приймати тричі на день до їди.
При заварюванні в банці чагу попередньо заливають окропом
Рецепт напою з губки
Такий спосіб приготування напою дозволяє отримати найбільшу кількість корисних речовин.
Добре промити і наполягати чагу 7 годин на скляному посуді. Підійде й керамічний. Після цього гриб подрібнюється і додається у воду, в якій він наполягав.
Цю воду треба нагріти до 40 градусів. Пропорції один до п’яти. Наполягати ще 2 доби. Процідити і додати води до обсягу, який потрібен. Настій зберігати в холодильнику не більше 4-х діб.
Приймати двічі на добу по півсклянки.
Щоб напій з губки був максимально корисним для організму, його потрібно настояти кілька діб
Рецепт відвару з губки
Оскільки під час взаємодії з окропом корисні властивості чаги губляться, готувати відвар можна на водяній бані. 300 г гриба залити літром води і протягом півгодини наполягати, періодично помішуючи відвар. Ложка повинна бути дерев’яною. Процідити. Приймати двічі на добу по 100 мл.
Відвар з губки допоможе позбутися від захворювань шлунка
Рецепт чаю з чаги з травами
Вченими розроблено три унікальних рецепта чаю з трав на основі березового гриба.
- Чай з губки з додаванням екстракту кордицепса і чебрецю: попереджає розвиток вірусних інфекцій. Приймати вранці.
- Чай з чаги, грибом рейши і імбиром допоможе боротися з пухлинами, алергічними реакціями, отруєннями. Імбир перешкоджає процесу старіння організму. Гриб рейши допомагає при хронічній втомі. Приймати вдень.
- При додаванні в чай з чаги ялиці і листа персика виходить унікальний напій, що дозволяє зміцнити імунітет. Приймати ввечері.
Цілющий чай приймають при алергічних і навіть онкологічних захворюваннях
Ці три чаю готуються за однією технологією. Заварювати при температурі води 80-90 градусів протягом 5-7 хвилин.
Рецепт монгольського чаю з чаги
30 г гриба, 10 г висушених ягід глоду і ірги, також 10 г залити в термос гарячою водою, нагрітою до 80-90 градусів. Наполягати в межах 6-10 годин. При бажанні можна додавати й інші лікувальні трави, ягоди і фрукти. Процідити. Приймати, розбавляючи водою в пропорції 1:1.
Важливо пам’ятати, що під час лікування чагой, як і іншими лікарськими засобами, дуже важливо дотримуватися дієти.
Виключити жирну, копчену і смажену їжу. Збільшити в своєму раціоні молочнокислі продукти. Не приймати лікарські засоби, що містять пеніцилін, так як він зводить нанівець лікувальний ефект губки.
Які види чаю бувають і коли потрібно пити чай з лимоном.
Секрети березової чаги: чим корисна, як її правильно заварювати і пити
Чага – багаторічний гриб, який селиться на деревних стовбурах. Його можна назвати справжнім подарунком природи для людини, з якого готуються різноманітні лікарські засоби. З цієї статті ви дізнаєтеся, чим корисна чага, як заварювати чагу правильно і як пити чаговий чай, рецепти настою і відвару. Відгуки про дані фітозасоби і думка експертів допоможуть зрозуміти особливості його дії на організм.
Чага виглядає як округлий наріст з горбистою поверхнею. Це утворення, яке з’являється при попаданні спор гриба в пошкодження на корі дерева. Зростає він повільно, харчуючись деревними соками. У фітотерапії березова чага використовується досить давно, вона відома як протипухлинний і знеболювальне, тонізуюче засіб, яке, до того ж, допомагає зняти запалення.
Слово «чага» походить від тюркського «рабиня». Імовірно, першими, хто оцінив лікувальний ефект від цього гриба, були кочові племена тюрків. До речі, цим словом називається не тільки саме освіта на березовій корі, а й напій з цього гриба.
Користь губки і чагового чаю
Те, що в народі називається березовою губкою, в медицині має назву Inonotus obliquus. Це паразитуючий гриб з сімейства гіменохетових.
Для боротьби з грибним наростом дерево накопичує специфічні речовини, які відносять до природних стимуляторів. Чага берези багата на солі металів і органічні кислоти, в ній містяться полісахариди, вільні феноли і клітковина. Також є алкалоїди, кілька видів смол, зола і специфічні стероїдні сполуки. Особливо цінними є дубильні речовини чаги.
У складі чаги є унікальні компоненти – птеріни, які мають вигляд азотистих сполук. Вченими виявлено їх властивість уповільнювати розвиток ракових клітин.
Напої з губки допомагають боротися з пухлинами, знімають больовий синдром, а також мають потужну загальнозміцнюючу дію. Чаговий чай зміцнює імунітет і оптимізує обмін речовин, в тому числі в мозковій тканині. Також березовий гриб володіє потужними антисептичними властивостями.
У наукових дослідженнях було виявлено, що екстракти чаги інгібують вірус гепатиту C і вірус імунодефіциту людини та демонструють сильну антиоксидантну і імуностимулюючу активність.
Показання до застосування чаги
- як тонізуючий і загальнозміцнюючий засіб;
- онкологічні хвороби – для боротьби з передраковими станами, а також як допоміжний компонент лікування злоякісних пухлин;
- гінекологічні захворювання – частина терапії при міомі матки, ерозії шийки матки, кісті яєчників і різних запальних процесах жіночої статевої сфери;
- недуги шлунково-кишкового тракту – для полегшення стану, а також лікування виразки, колітів, гастритів, дискінезії жовчних шляхів. Чаговий чай допомагає покращувати моторику шлунку і кишечника, підвищуючи м’язовий тонус;
- нормалізація кров’яного тиску;
- цукровий діабет – чага знижує вміст глюкози в крові. Переважно застосовувати внутрішню частину гриба, роблячи з неї відвар і розводячи його з водою в співвідношенні 1:5;
- шкірні хвороби і виразки грибкового або бактеріального походження – відвар чаги є прекрасним знезаражувальним і підсушуючим засобом.
Цікаве відео про чагу
Біолог. Еколог. Дослідник Фролов Юрій Андрійович розповідає про загальні відомості про гриб чага, традиції застосування. Як Солженіцин вилікував свій рак. Що містить і як застосовувати.
Як правильно заварювати чагу?
Березовий гриб готується у вигляді чаю, відвару і водного або спиртового настою. Всі кошти мають свої особливості рецептури і застосування.
Настій чаги з берези
Якщо для приготування використовується свіжа чага, то потрібно її попередньо вимочити в кип’яченій воді протягом 5-6 годин.
Чагу слід натерти на тертці або подрібнити в м’ясорубці. Далі 1 частину фітосировини заливають 5 частинами кип’яченої води температурою до 50 градусів. Настоюється все від 1 до 2 діб. Після цього настій потрібно процідити і додати кип’ячену воду, щоб вийшов первинний об’єм. Настій придатний 4 дні. Його зберігають у темному прохолодному місці.
Відео: як приготувати настій чаги за наукою в домашніх умовах, правильний рецепт.
Відвар губки
Найкраще готувати відвар на водяній бані. При цьому вдається зберегти найбільше корисних якостей гриба. На 300 грам подрібненої чаги слід взяти 1 літр кип’яченої води кімнатної температури та протушкувати все на водяній бані близько 20-30 хвилин. Бажано весь час помішувати відвар дерев’яною лопаткою. Можна додати 250 грам листя алое. Після приготування відвар потрібно процідити через марлю.
Чаговий чай
Для приготування чаю слід 1 частину подрібненої чаги берези залити 5 частинами гарячої, близько 80-90 градусів, кип’яченої води і дати настоятися 2 години, після чого відцідити. Для поліпшення смаку і підвищення користі добре б додати в чай мед і лимон. Дехто також кладуть у нього подрібнений корінь імбиру.
Спиртова настоянка березової чаги
Готується засіб з 100-150 грам чаги і 1 літра спирту. Гриб подрібнюється в м’ясорубці або блендері, можна додатково потовкти його в ступі. Бажано, щоб вийшов порошок або фракція, близька до нього. Потім чага заливається алкоголем, ємність щільно закривається, вирушаючи в темне місце на 2-2,5 тижні. Після настоювання рідину слід відцідити.
Як пити чагу?
Фітозасоби на основі чаги мають різні схеми застосування.
Чай рекомендовано пити в якості профілактики або для зняття загострення захворювання. Також він підвищує тонус організму і зміцнює імунну систему. Його також п’ють для запобігання рецидивам онкології і повторного утворення виразки шлунка.
Пити чай з чаги слід по 1 чашці тричі на день, бажано за 1-1,5 години до їди. Курс терапії становить 1 тиждень, після чого бажано зробити тижневу перерву.
Відвар з березової чаги не такий популярний, як настій або чай, оскільки при даному способі приготування втрачається досить велика частина корисних компонентів гриба. Цей засіб може бути використано тільки для профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи. Приймається відвар по півсклянки двічі на день: вранці і ввечері.
У водному настої міститься найбільше корисних речовин, тому вважається сильнодіючим фітопрепаратом. Його вживають при лікуванні органів шлунково-кишкового тракту, при зниженні цукру та для регулювання тиску.
Приймати засіб слід 3 рази на день по 1 склянці, бажано пити настій між трапезами або за 1 годину до їжі. З нього також роблять компреси, їм протирають ділянки шкіри, де є мокнучі виразки і фурункули. Дане засіб відмінно дезінфікує і підсушує. Особливо ефективний настій чаги проти бактерій з роду коккових.
Спиртова настоянка використовується при тих же захворюваннях, що і водна. Вона зручна малими дозами прийому і тривалим терміном зберігання.
Вважається, що при наполяганні гриба на міцному алкоголі або спирті зберігаються майже всі його корисні компоненти. Спиртову настоянку березової чаги беруть як частину терапії при лікуванні онкології, а також від захворювань шлунково-кишкового тракту.
Вона допомагає швидше вилікувати застуду, а також позбавляє організм від токсинів.
Приймається спиртова настоянка по 1 столовій ложці тричі на день. Курс лікування триває близько 1 місяця. Поліпшення стану помітно, як правило, з другого тижня.
Фітозасоби на основі чаги можна пити одночасно з антибіотиками з групи пеніцилінових, а також з глюкозою.
Думка експерта
Багато фітотерапевти і лікарі традиційної медицини визнають ефективність березової чаги.
Лікар Вергазова Наталія Дмитрівна зазначає, що чагова сировина підвищує стійкість організму до негативного зовнішнього впливу, має антиоксидантний ефект і зміцнює імунітет.
Також вона говорить про чагу як про натурального помічника в очищенні організму і виведення токсинів, в тому числі і тих, що утворюються внаслідок вживання алкоголю.
Лікар-фунготерапевт І. П. Карева вказує на ефективність гриба в лікуванні гнійних уражень шкіри, що призводять до запалень і дерматитів різного ступеня тяжкості.
Відгуки про прийом чаги
Лікарські засоби з березової чаги користуються великою популярністю. Вони використовуються для загального зміцнення організму, а також як допоміжна терапія.
Відгуки свідчать про те, що чаї, відвари і настої з березової чаги особливо ефективні при лікуванні онкологічних захворювань, а також гінекологічних хвороб. Жінки відзначають більш швидке загоєння ерозії при використанні відвару чаги.
Кращий результат дає внутрішній прийом лікарських засобів з гриба.
Висновок
Березова чага – гриб, що виростає на деревному стовбурі. Його збирають для приготування відварів, настоїв і чаїв. Засоби мають велику сферу застосування. Спосіб їх використання залежить від того, яку саме хворобу треба вилікувати; головне – знати, як правильно заварювати чагу.
Автор статті Вікторія Фесюра: «Вивчаю народну медицину і домашню косметологію, застосовую на практиці і ділюся цією інформацією з читачами. Всім бажаю доброго здоров’я».
Розкажіть друзям:
3 Коментаря
Березовий гриб – корисні властивості і застосування. Як заварювати і пити березову чагу, протипоказання
Зміст
Унікальними властивостями володіє березовий гриб – чага. За час свого зростання від суперечки до великого тіла вона насичується корисними речовинами з березового соку і інших компонентів. Гриб містить безліч активних речовин і мікроелементів, необхідних для організму людини, тому він вважається найціннішим природним ліками.
Лікувальні властивості чаги
Люди завжди прагнули дізнатися, чим корисна чага. Здавніх-давен її використовували як ліки від різних хвороб.
Через своє протимікробне і протизапальне дію чага, популярна серед людей, має відомі корисні властивості.
Використання гриба поширене, адже в його складі знайдені біогенні стимулятори, органічні кислоти, які надають на організм терапевтичний вплив:
- Лікувальний гриб застосовується як ліки – вживання відварів лікує пухлини будь-якого типу, вітамінізує організм, зміцнює імунну систему.
- Гриб здатний стримувати зростання онкологічних клітин, покращувати апетит, знімати біль, знижувати рівень холестерину.
- За рахунок протизапальних, кровоспинних властивостей чага застосовується в захисті слизової.
- Фітонциди та алкалоїди, що входять до складу лікувального гриба, забезпечують сечогінні та жовчогінні процеси, а залізо і магній сприяють відновленню тканин і зміцненню організму в цілому.
- За рахунок наявності срібла і цинку відновлюється функція нервової системи.
- Мідь та алюміній знімають загострення хронічного характеру, нормалізують роботу шлунка і кишечника, підвищують властивості імунітету.
Як заварити чагу правильно
Для лікування грибом варто знати, як приготувати чагу. Народна медицина знаходить застосування відварів і настоїв з корисними властивостями. Приготування відвару зводиться до двох рецептів:
- Чверть кілограма гриба вимочити в 2 літрах води, поки той не стане м’яким. Потерти крупно, знову залити тією ж водою, повільно нагріваючи, не досягаючи кипіння, тримати годину. Після охолодження відвар процідити, змішати з настоєм ягід сухої калини. Для приготування калинового настою взяти склянку ягід, влити літр холодної води, тримати 5 годин, варити 60 хвилин на паровій бані. У відвар додати чверть літра соку столітника, стільки ж меду. Суміш розбавити водою до отримання 4 літрів, залишити на тиждень в прохолодному місці, прихованому від сонця. Після початку бродіння зберігати в холоді. Випивати по 50 мл тричі на добу за півгодини до їди.
- 10 г порошку чаги перемішати зі столовою ложкою ліщинових листя, влити 400 мл води. Закип’ятити протягом 5 хвилин, після проціджування випивати по 30 мл тричі на добу.
Як наполягати чагу
Іншим варіантом застосування, як готувати чагу, стане наполягання гриба. Його також можна провести декількома способами:
- Гриб відрізати з берези або купити в аптеці, промити, крупно натерти після попереднього замочування. Влити воду у пропорції 1:5, тримати 2 дні в темряві, процідити, випивати по 600 мл за добу.
- При гастриті в стакан подрібненої сировини влити 5 склянок теплої води. Тримати 24 години, після проціджування випивати по 100 мл. Через 3 доби зробити новий настій.
Лікування чагой при онкології
Шанувальники домашніх способів лікування стверджують, що чага від раку ефективна і допомагає уповільнити зростання онкологічних клітин. Це твердження було визнано справедливим, тому й офіційна медицина стала випускати препарати на основі гриба.
До плюсів його застосування відносяться широкий спектр активності і нетоксичність. На корисний гриб практично не буває алергії, а початкова стадія онкології при його прийомі характеризується поліпшенням самопочуття, уповільненням росту пухлини і зниженням болю.
Від раку шлунка допоможе наступний рецепт:
- 1/5 кг гриба натерти, перемішати з 100 г бруньок сосни і плодів шипшини, 5 г гіркого полину, 20 г звіробою, 10 г кореня солодки.
- Усе це замочується в 3 літрах води, через 3 години проварюється на помірному вогні, закутується, настоюється 24 години в теплій кімнаті.
- Після проціджування до суміші додати склянку соку алое.
Від раку легенів, грудей у жінок, кишечника допоможе масляна емульсія:
- 40 мл рослинного масла змішати з 30 мл спиртової настоянки гриба, для виготовлення якої беруть 100 г сировини на 1,5 літра спирту.
- Суміш приймається тричі на день за третину години до прийому їжі, курсом 10 днів, перерва на 5 днів, прийом 10, перерва знову 10 днів.
- Умова у такому: приймати слід до досягнення мети лікування.
Дізнайтеся більше про лікування чагой при онкології.
Чага для схуднення
Цінність лікарського гриба полягає в його багатому складі. Він містить вітаміни, мінерали, амінокислоти, органічні активні елементи: завдяки цьому чага бореться з ожирінням, прискорюючи метаболізм.
Рецепт приготування гриба для схуднення: прополісова кулька змішати зі склянкою настою чаги. Настій приготувати легко: в 20 г гриба вливається склянка гарячої води, 2 ложки меду.
Показання такі: п’ється ліки натщесерце щоранку, діє в комплексі з дієтою.
Як приймати чагу в настоянці
Для лікування раку застосовується спиртова настоянка гриба. При виготовленні потрібно половину склянки гриба залити літром горілки, тримати 2 тижні в темному прохолодному місці. Випивати по десертній ложці тричі на день, що сприяє уповільненню зростання онкологічних пухлин.
Другим рецептом приготування корисної спиртової настоянки є суміш із 50 г сухого гриба, третини літра горілки. Настоюється все 21 день в темряві, прохолоді, проціджується, приймається 3 рази в день по 30 мл, розведеними з чвертю склянки води. Курс застосування – 10 днів.
Екстракт чаги
При порушенні кровообігу корисна березова чага. Для його приготування екстракту в 20 г порошку влити ¾ склянки теплої води, тримати 48 годин.
Після проціджування випивати по 30 мл за 10 хвилин до їди. Від грибка допоможе спиртовий екстракт: 300 г гриба залити двома склянками горілки, тримати 2 тижні, застосовувати зовнішньо.
При пародонтозі допоможе корисна суміш з чаги та ромашки, залита 2 склянками окропу, настояти 4 години.
Як пити чагу для профілактики
Щоб запобігти захворюванням на грип та ангіну, п’ють чай або відвар чаги. Для цього гриб замочують, труть і наполягають з водою 2 діб. П’ють по 200 мл тричі за добу.
Крім цього, чага – корисні властивості і застосування показують ефективність – легко заварюється: гриб можна залити теплою водою, настояти 2 дні і випивати з додаванням меду – це допоможе від раку.
Для профілактики тиску гриб змішують з омелою.
Протипоказання
Основними властивостями, при яких не можна приймати чагу, є:
- коліт і дизентерія;
- чага при вагітності, лактації заборонена;
- алергія;
- перезбудження нервової системи;
- дитячий вік;
- одночасне лікування глюкозою, пеніциліном, декстрозою приносить шкоду.
Чай з березової чаги – як правильно заварювати і приймати чагу
Люди завжди прагнули дізнатися, чим корисна чага. З давніх-давен її використовували як ліки від різних хвороб.
Через своє протимікробна і антизапальну дію всіма улюблена чага – корисні властивості і застосування її знали здавна народні цілителі.
Використання гриба поширене, адже в складі знайдені біогенні стимулятори, органічні кислоти, які надають на організм терапевтичний вплив:
- Лікувальний гриб застосовується як ліки – вживання відварів лікує пухлини будь-якого типу, вітамінізує організм, зміцнює імунну систему.
- Гриб здатний стримувати зростання онкологічних клітин, покращувати апетит, знімати біль, знижувати рівень холестерину.
- За рахунок протизапальних, кровоспинних властивостей чага застосовується в захисті слизової.
- Що входять до складу лікувального гриба фітонциди, алкалоїди забезпечують сечогінний, жовчогінний процеси, а залізо, магній відновлюють тканини, зміцнюють організм у цілому, тонізують його.
- За рахунок наявності срібла, цинку відновлюється функція нервової системи.
- За рахунок міді, алюмінію знімаються загострення хронічного характеру, нормалізується робота шлунку, кишечника, підвищуються властивості імунітету.
Чай з губки володіє широким спектром цілющих властивостей, тому активно використовується:
- для зміцнення імунітету;
- для стабілізації артеріального тиску;
- для відновлення роботи нервової системи;
- для поліпшення травлення, усунення метеоризму;
- для зниження ваги;
- для лікування вірусних і грибкових захворювань.
Користь чаю з чаги полягає також у профілактиці розвитку дисбактеріозу, обумовленого тривалим прийомом антибіотиків, а також деяких інших хвороб шлунково-кишкового тракту. Завдяки корисним властивостям, застосування березового гриба чаги допомагає:
- знизити рівень цукру в крові;
- знизити тиск, як артеріальний, так і венозний;
- нормалізувати окислювально-відновні процеси в організмі.
Цілющий напій рекомендується пити при різних захворюваннях. При онкології чагу слід заварювати, а не наполягати, як в інших випадках. Схема його прийому залежить від виду захворювання.
Для лікування гастриту правильніше чагу не заварювати, а наполягати. Існує кілька порад, як приймати чагу при гастриті, але найбільш ефективним вважається триразовий прийом настою. Пити його слід курсом щодня. Такий курс лікування ідеально підходить для лікування шлунку, а також для профілактики деяких захворювань.
Заварювати чагу при лікуванні онкології слід особливим чином. Кілька шматочків подрібненого трутовика слід залити теплою водою і залишити на 5 годин. 1 частина злегка розмоченого сировини перекласти в термос і залити 5 частинами гарячої води. Наполягати дві доби, після чого настій процідити, долити водою і приймати по склянці напою тричі на день за годину до їжі.
При раку чагу слід заварювати і приймати в суміші з шипшиною, гірким полином, сосновими нирками, коренем солодки, звіробоєм. Суміш слід помістити в 3 л води, протушкувати на вогні протягом 2 годин, після чого процідити. Рідина змішати з медом і соком алое. Приймати готову суміш слід:
- протягом перших 6 днів по чайній ложці тричі на день за пару годин до їжі;
- в решті період – по 1 столовій ложці тричі на день за годину до їжі.
Приготування чаю з чаги при онкології займає чимало часу, але результат є високоефективним.
Як заварювати чагу
У різних джерелах описується безліч рецептів приготування чаю з чаги. Однак існує кілька поширених і ефективних способів, як заварювати березову чагу:
- традиційний спосіб;
- похідний варіант;
- міцна настоянка;
- міцний чай.
Найпоширенішим варіантом, як правильно заварювати і пити чагу, є вже вищеописаний метод. Але іноді на приготування напою не вистачає часу.
Тоді на допомогу приходить ще один більш спрощений варіант, як правильно заварювати чагу: 250 г сухої сировини слід помістити в глибоку ємність і залити 1 л крутого окропу, після чого її помістити в тепле місце на 7 (і більше) годин. Процідивши, напій можна пити згідно з приписом.
Приготувати чай з чаги можна швидко, якщо подрібнене сировину заварити крутим окропом і залишити в закритому посуді на 5-10 хвилин. Такий настій має цілющу силу, але його слід готувати кожен раз заново.
Заварювати чай з чаги можна в поєднанні з різними травами і сумішами. Своїми унікальними якостями зарекомендував себе:
- Чагів чай з березовими бруньками;
- чай Мономаха з чаги;
- напій з іван-чаєм.
Заварювати березову чагу правильно слід в термосі. З щільно закритою кришкою її слід витримувати протягом декількох діб. За цей час всі корисні властивості гриба перейдуть в напій. Готують чай з березової чаги також у вигляді відвару, який після кип’ятіння слід наполягати в термосі протягом декількох годин.
Корисний в усіх відношеннях чай з чаги можна приготувати також як традиційний чай. Для цього буде потрібно залити висушену сировину літром окропу, після чого протушкувати його на тихому вогні протягом 10 хвилин. Знявши з вогню, напій необхідно процідити. Перед вживанням приправити медом або лимоном.
Багатьох цікавить питання, скільки разів можна заварювати трутовик? Однозначної відповіді не існує, однак доведено, що готовий настій зберігає корисні якості протягом 4 діб. Приймати напій після закінчення цього терміну шкідливо для здоров’я.
Варто сказати, що тільки правильно приготована чага матиме лікувальний ефект. Якщо ви заварите березовий гриб в суворій відповідності з необхідними вимогами, то в результаті отримаєте унікальний за своїми властивостями напій, який допоможе вам:
- захистити імунітет;
- поліпшити самопочуття;
- активізувати обмін речовин;
- відновити мікрофлору кишечника;
- нормалізувати роботу всіх внутрішніх органів.
Перед тим, як почати заварювати чагу, її необхідно нарізати на невеликі шматочки. При цьому ви можете зіткнутися з тим, що сам гриб почне висихати і ставати твердим. Такий плід буде вкрай складно нарізати або натерти, тому його слід попередньо розмочити. Чагу потрібно залити теплою водою і залишити як мінімум на кілька годин розмокати.
Нарізані шматки чаги потрібно також залити теплою водою, температура якої не повинна перевищувати 50 градусів. Висока температура води може позбавити березовий гриб всіх лікувальних властивостей.
Потім чагу потрібно дати настоятися в прохолодному сухому місці, захищеному від прямих сонячних променів і вогкості. Від того, скільки вона буде настоюватися, буде прямо залежати тип напою в результаті.
Для відвару або чаю необхідно буквально 5-6 годин, для настою не менше 48 годин.
Лікарі рекомендують приймати чагу по 100 мл 3 рази на день за 30 хвилин до прийому їжі. Курс лікування березовим грибом не повинен тривати більше 4 місяців. Важливо відзначити, що вживання чаги протипоказано вагітним і годуючим жінкам.
Фахівці радять заварювати березовий гриб в скляній тарі. Але чагу також можна приготувати і в термосі. Для цього подрібнена чага поміщається в термос і заливається теплою водою при співвідношенні 1 до 5. Потім гриб потрібно наполягати в термосі протягом 24 годин, а потім пити по півсклянки перед вживанням їжі.
На це питання практично у всіх одна відповідь – не більше 1 разу. Подрібнену Чагу можна заварити всього 1 раз. Повторне заварювання одних і тих же інгредієнтів не матиме абсолютно ніякого сенсу, адже напій, отриманий таким способом, не матиме жодних корисних властивостей.
Для лікування грибом варто знати, як приготувати чагу. Народна медицина знаходить застосування відвари, настої з корисними властивостями. Приготування відвару зводиться до 2 рецептами:
- Чверть кілограма гриба вимочити в 2 літрах води, поки той не стане м’яким. Потерти крупно, знову залити тією ж водою, повільно нагріваючи, не досягаючи кипіння, тримати годину. Після недовгого охолодження відвар процідити, змішати з настоєм ягід сухої калини. Для приготування калинового настою взяти склянку ягід, влити літр холодної води, тримати 5 годин, варити 60 хвилин на паровій бані. У відвар додати чверть літра соку столітника, стільки ж меду. Суміш розбавити водою до отримання 4 літрів, залишити на тиждень в прохолодному місці, прихованому від сонця. Після початку бродіння зберігати в холоді. Випивати по 50 мл тричі на добу за півгодини до їди.
- 10 г Чагів порошку перемішати зі столовою ложкою ліщинових листя, влити 400 мл води. Закип’ятити протягом 5 хвилин, після проціджування випивати по 30 мл кошти тричі на добу.
Протипоказання
Як будь-який лікарський препарат, чай з чаги має свої обмеження у вживанні і протипоказання до застосування. Щоб не завдати шкоди організму, під час вживання напою необхідно відмовитися від куріння, вживання алкогольних напоїв. Також слід виключити прийом антибіотиків, в тому числі і пеніциліну, утриматися від внутрішньовенних ін’єкцій глюкози.
Знаючи про користь і шкоду чаю з чаги, слід виключити його вживання в наступних випадках:
- при колітах;
- при дизентерії;
- при порушеннях функцій кишечника.
Незважаючи на широкий спектр лікувальних властивостей чаю з березової чаги, його заборонено вживати під час вагітності та лактації. З обережністю слід пити напій людям, що мають підвищену чутливість до будь-яких компонентів вихідної сировини.
Основними властивостями, при яких не можна приймати чагу, є:
- коліт і дизентерія;
- чага при вагітності, лактації заборонена;
- алергія;
- перезбудження нервової системи;
- дитячий вік;
- одночасне лікування глюкозою, пеніциліном, декстрозою приносить шкоду.
Як наполягати чагу
Іншим варіантом застосування, як готувати чагу, стане наполягання гриба. Його також можна провести декількома способами і рецептами:
- Гриб відрізати з берези або купити в аптеці за доступною ціною, промити, крупно натерти після попереднього замочування. Влити воду з пропорцією 1:5, тримати 2 дня в темряві, процідити, випивати по 600 мл за добу.
- При гастриті в стакан подрібненої сировини влити 5 склянок теплої води. Тримати 24 години, після проціджування випивати по 100 мл. Через 3 дні зробити новий настій.
Збір і заготівля губки
Щоб отримати повноцінний корисний чай з чаги, необхідно знати правила збору вихідної сировини.
- Збирати трутовик дозволяється протягом всього року, проте найбільшу цінність він представляє ранньою весною чи пізньою осінню.
- Гриб слід зрізати гострим ножем або невеликим сокиркою з гострим лезом.
- Придатною вважається тільки тверда частина, м’якоть високої цінності не представляє.
- Після зрізу, трутовик слід відразу ж розламати на дрібні шматочки, оскільки він має властивість швидко тверднути на повітрі.
- Сушити зібрану і подрібнену сировину слід в духовці при температурі 60 ° або в природних умовах.
- Зберігати висушену сировину потрібно в сухій щільно закритій посуді.
Для фіточаю чага придатна тільки протягом 4 місяців, оскільки потім вона втрачає свої цілющі властивості. Тому фахівці не рекомендують заготовляти великий обсяг сировини.
Лікування чагой при онкології
Шанувальники домашніх способів лікування стверджують, що чага від раку ефективна і допомагає уповільнити зростання онкології. Це твердження було визнано справедливим, так що і офіційна медицина стала випускати препарати на основі гриба з дерева. До плюсів його застосування відносяться широкий спектр активності і нетоксичність.
Від раку шлунка допоможе наступний рецепт:
- 1/5 кг губки натерти, перемішати з 100 г бруньок сосни і плодів шипшини, 5 г гіркого полину, 20 г звіробою, 10 г кореня солодки.
- Все це замочується 3 літрами води, через 3 години проварюється на помірному вогні, закутується, настоюється 24 години в теплій кімнаті.
- Після проціджування до суміші додати склянку соку алое.
Від раку легенів, грудей у жінок, кишечника допоможе масляна емульсія:
- 40 мл рослинного масла змішати з 30 мл спиртової настоянки губки, для виготовлення якої беруть 100 г сировини на 1,5 л спирту або горілки.
- Суміш приймається залпом тричі на день за третину години до прийому їжі, курсом 10 днів, перерва на 5 днів, прийом 10, перерва знову 10 днів.
- Умова таке: приймати слід до досягнення мети лікування.
Дізнайтеся докладніше про лікування чагой при онкології.
Чага для схуднення
Цінність лікарського гриба полягає в тому, що склад у нього надзвичайно багатий. Він містить вітаміни, мінерали, амінокислоти, органічні активні елементи: за рахунок цього чага бореться з ожирінням, прискорюючи метаболізм. Рецепт приготування губки для схуднення: прополісова кулька змішати зі склянкою настою чаги.
Як приймати чагу в настоянці
Для лікування раку застосовується спиртова настоянка губки. При виготовленні потрібно половину склянки гриба залити літром горілки, тримати 2 тижні в темному прохолоді. Випивати по десертній ложці тричі на день, що сприяє уповільненню зростання онкологічних пухлин. Другим рецептом приготування корисної спиртової настоянки служить суміш з 50 г сухого гриба, третини літра горілки.
екстракт чаги
Відгуки
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Чудодійний чай з березової чаги: 7 рецептів для Вашого здоров’я
Екологія споживання. Перш ніж заварити корисний чай, давайте трохи познайомимося з тим, що таке гриб чага, де він росте, як його заготовлювати.
Чай з губки вживають замість звичайного чаю або кави, а приготовані відвари і настоянки з чаги використовують як ліки для підвищення імунітету, в результаті чого організм виліковується від багатьох захворювань. Таке лікарське вживання чаги потрібно проводити під спостереженням лікаря і як додатковий засіб разом з основним лікуванням.
Перш ніж заварити корисний чай, давайте трохи познайомимося з тим, що таке гриб чага, де він росте, як його заготовлювати і з якою метою його використовують. Якщо ви це вже знаєте, ви можете цю частину статті пропустити і перейти відразу до рецептів приготування чаїв та відварів.
Що таке чага березова, як і чому вона утворюється
Чага або чорний березовий гриб – безплідна форма паразитичного гриба трутовика, що зустрічається на березах. Іноді він поселяється на інших деревах, таких як: клен, вільха, в’яз, горобина, бук.
При пошкодженні кори, дерево може заразитися спорами гриба Inonotus obliquus, які проростають вглиб стовбура. У цьому місці утворюється наріст – чага, в якому накопичуються речовини, що виділяються деревом для боротьби з непроханим гостем. Ці речовини і є іммуномодуляторами, що надають лікувальну дію на живий організм.
Чага росте на березі як ракова пухлина, і дерево, борючись з нею, намагається придушити її зростання; тому наріст містить речовини, які можуть стримувати патологічні процеси.
Хімічний склад мало вивчений
Чага недостатньо добре вивчена хімічно. Вона приблизно на 12% складається з золи, містить багато марганцю, калію та кальцію, а також кислоти (оцтову, мурашину, щавлеву, масляну, ванілінову), полісахариди, лігнін, клітковину, вільні феноли і т.д.
Наявність в чаге птерінів обумовлює її протипухлинну дію, в тому числі і при злоякісних утвореннях.
Чага в медицині: дослідження лікувальних властивостей
Вивчення губки як ліків для застосування в медицині та вивчення її впливу на організм людини почалося ще в 60-х роках минулого століття.
Дослідження, проведені медичними установами, показали, що чага нормалізує окислювально-відновні процеси, зміцнює, тонізує і відновлює нервову систему, усуває загострення і нормалізує функції шлунка і дванадцятипалої кишки. Рентгенологічні дослідження підтвердили позитивний вплив чаги при шлунково-кишкових захворюваннях. При вживанні настою гриба знижувався венозний і кров’яний тиск, сповільнювався пульс. Відвар губки дозволяв знизити цукор в крові на 15% до 30%.
Дослідження, що проводилися в Україні, показали, що при застосуванні чаги активізується метаболізм мозкової тканини, тобто посилюється активність кори головного мозку. Чага має протизапальні властивості загального і місцевого характеру. У цих експериментах було встановлено, що чага сприяє уповільненню зростання деяких пухлин, зменшує вплив радіаційного опромінення.
В Японії були проведені дослідження лікарських властивостей губки, в результаті яких зафіксували високі противірусні та імуномодулюючі властивості препаратів з губки.
В університеті м. Хайфа (Ізраїль) досліджували і підтвердили протиракову активність препаратів чаги.
Отже, чага – це унікальний гриб, який насичений величезною кількістю корисних речовин і володіє широким спектром лікувальної дії.
Корисні властивості чаги березової
Важко повірити, що у гриба чаги, зростаючого практично в будь-якому березовому гаю, є величезна кількість корисних властивостей, і він має унікальні лікувальні показання. Вони перевірені не тільки на протязі багатьох років в народній медицині, але багато з них підтверджені клінічно.
Основні корисні властивості чаги березової:
- має антимікробну, сечогінну і спазмолітичну дію;
- нормалізує мікрофлору шлунково-кишкового тракту;
- допомагає при загоєнні виразок дванадцятипалої кишки і шлунку;
- нормалізує роботу органів дихання і серця;
- вирівнює тиск і ритм пульсу;
- позитивно впливає на нервову систему;
- прискорює обмін речовин, зокрема, в тканинах мозку;
- підвищує імунітет і стійкість до інфекцій;
- має протизапальну та знеболювальну дію;
- стимулює кровотворення;
- допомагає в лікуванні злоякісних пухлин;
- зменшує кількість цукру в крові.
Унікальність і показання до застосування
Чага – унікальне і дивовижне створіння. З маленької суперечки гриб виростає до великих розмірів і насичується корисними речовинами, які надходять з берези, на якій він росте.
Активні компоненти цього унікального гриба, такі як цинк, калій, залізо, полісахариди та інші, необхідні для роботи органів людини, і якщо хоча б одного з них бракує в організмі – починається захворювання.
Чага допомагає заповнити ці корисні речовини, що й обумовлює її використання.
Численні корисні властивості обумовлюють використання березової чаги при:
- виразці дванадцятипалої кишки і шлунка;
- гастритах;
- доброякісних і злоякісних пухлинах;
- цукровому діабеті;
- діареї і запорах;
- захворюваннях серця і нервової системи;
- гіпертонії та анемії;
- інфекційних захворюваннях;
- шкірних захворюваннях.
Медичні препарати для профілактики і лікування
У народній медицині чага відома з давніх часів. Згадки про його використання зустрічаються в травниках з початку XII століття. Він знайшов широке застосування в сучасній фармації. Сам гриб і препарати з нього мають лікувальні властивості і використовуються в медицині для профілактики і лікування онкозахворювань і захворювань шлунково-кишкового тракту.
Бефунгін
Бефунгін – екстракт, який отримують з наростів березової чаги з додаванням солі кобальту. Він надає тонізуючу дію, нормалізує метаболічні процеси і травлення.
Бефунгін застосовують у випадках:
- захворювань шлунково-кишкового тракту;
- низького тонусу кишечника;
- злоякісних новоутворень;
- профілактики злоякісних утворень;
- для поліпшення кровообігу;
- в оториноларингологічній практиці;
- безсоння, як заспокійливе;
- порушення обміну речовин;
- як загальнозміцнюючий засіб;
- для підвищення імунітету;
- як замінник чаю;
- для лікування ясен (ін’єкції і всередину);
- виразкової хвороби.
- Препарати у вигляді крему і екстракту
- Препарати на основі чаги випускають також у вигляді крему.
- Їх використовують при:
- артритах;
- остеохондрозах;
- радикулітах;
- шкірних захворюваннях;
- варикозі;
- для лікування суглобів.
У вигляді екстракту чага випускається:
- в капсулах;
- в настойках;
- в концентратах.
- Їх застосовують як для дорослих, так і для дітей.
- Протипоказання до застосування – коли не слід використовувати
- Перед застосуванням настоянок і чаїв з губки як лікарського засобу обов’язково потрібно проконсультуватися у лікаря.
- Чай з губки має протипоказання при:
- підвищеній збудливості;
- хронічному коліті;
- дизентерії.
Не слід використовувати чагу паралельно із застосуванням:
- глюкози внутрішньовенно;
- з антибіотиками;
- при вживанні тютюну і алкоголю.
У період застосування чаги потрібно виключити з раціону:
- м’ясну їжу;
- гострі страви;
- консерви.
Де росте, як заготовити, з чим можна сплутати
Чагу збирають зі стовбурів живих беріз, гриб не повинен бути старим, інакше він позбавляється своїх лікувальних властивостей. Збір краще проводити з осені по весну, коли його корисні властивості максимальні.
Чага має три шари. Зовні вона чорна, з горбами і тріщинами. Середній шар – бурий, зернистий. Внутрішній – пухкий, його при заготівлі видаляють. Внутрішню частину гриба подрібнюють і сушать тривалий час при температурі 50 градусів.
При зборі чаги його потрібно відрізняти від інших трутових грибів. Наприклад, помилковий трутовик має опуклу верхню і плоску нижню частину. Він м’якший і має сіро-оксамитовий колір.
Найчастіше росте на сухих деревах. Також зустрічається справжній трутовик, який кріпиться тільки центральною частиною плода і легко відділяється від дерева.
За формою – це сіруватий або коричневий півколо, що має гладку поверхню.
Чаговий чай, настій і відвар: що це і в чому основні відмінності
Найчастіше чагу вживають для лікування і профілактики у вигляді чаю, настою або відвару. У Скандинавії здавна в окріп кидали шматочки гриба, проварювали кілька хвилин і пили як звичайний чай.
Чим відрізняється чаговий чай, настій і відвар:
- Чай має найменшу концентрацію діючих речовин. Його готують шляхом заварювання подрібненої сировини в нагрітій воді від 50 до 100 градусів залежно від рецепту.
- Для приготування настою сировину заливають гарячою водою (до 60 градусів) і наполягають тривалий час, а потім проціджують.
- Відвар тримають на слабкому вогні або водяній бані не менше 30 хвилин.
Настої і відвари, на відміну від чаю, перед вживанням розбавляють водою.
Чай з гриба чаги: 7 рецептів приготування
Чай з губки готують по-різному. Від тривалості витримки настою залежить його ефективність. При приготуванні чаю зі свіжих грибів їх тільки подрібнюють, а сушені попередньо замочують у воді. Можна заварювати чагу і в термосі.
В чай можна додавати інші трави і корисні рослини, а вживати його потрібно перед їдою, за 30 хвилин, якщо немає інших вказівок.
Рецепт 1.
Гриб чаги подрібнюють, заливають 1:5 гарячою водою і залишають настоюватися від двох годин і більше. Вживають кілька разів на добу рівними порціями.
Рецепт 2.
Подрібнену чагу залити окропом у співвідношенні 1:5. Настояти 1,5-2 години. У чай додати лимон, трави, мед. Вживати перед їдою.
Рецепт 3.
Подрібнений гриб з травами засипати в термос. Додати окріп у пропорції 1:5 і витримувати 6-10 годин. Пити як чай, додаючи мед.
Рецепт 4.
Чагу 20 г залити 1 ст. води 50 °C, додати 2 ч. ложки меду. 1 ст. цього настою залити маленький кульку прополісу. Пити щоранку натще.
Рецепт 5.
1 ст. ложку чаги заливають теплою водою (40-50 °C) і настоюють 6 годин. Цей чай випивають за 30 хв до їди в 3 прийоми. Застосовують при лікуванні гастриту.
Рецепт 6.
Змішують по 1 ст. ложці губки, ламінарії і перстачу. Заливають суміш 1 л води (45 градусів), настоюють 4 години. Чай проціджують, додають мед і м’яту. Пити протягом двох місяців.
Рецепт 7.
Залити 1 ст. ложку подрібненого кореня лопуха 2-ма склянками води, проварити 3 хвилини, настоювати 3-4 години. Проціджений відвар змішати з 50 мл настою гриба. Приймати при аденомі 21 день по 1-2 столові ложки 3-4 рази на день за 30 хвилин до їди.
Настоянка з губки – найбільш ефективний спосіб приготування
Для настойки гриб попередньо замочують на 5 годин, потім перетертий гриб заливають гарячою водою в співвідношенні 1:5, тримають без доступу світла близько 2 діб. Потім проціджують, віджимають і розбавляють водою, в якій чага розмочувалася. В день випивають 3 склянки відвару.
Цей спосіб приготування найбільш ефективний, тому що на відміну від чаю в настій потрапляє більше корисних речовин, а на відміну від відвару не застосовується кип’ятіння, при якому деякі діючі речовини руйнуються.
Рецепт настою:
- Щоб приготувати настій чаги потрібно 1 чашку подрібненого гриба залити 4-ма чашками сирої води.
- Після цього ємність закрити кришкою і дати настоятися при кімнатній температурі 2 доби.
- Тепер настій потрібно процідити і випити протягом дня рівними порціями.
В результаті регулярного прийому буде відчуватися приплив енергії, поліпшення роботи серця і буде легше переносити негаразди, які бувають в нашому житті.
Відвар з губки з алое і калиною
З чаги із застосуванням алое і калини можна приготувати відвар для підтримки імунітету. Для цього беруть 200 г листя алое (перед застосуванням тримати в холодильнику протягом тижня), 250 г чаги, 2 ст. ложки свіжої калини, 0,5 л меду.
Алое перемолоти на м’ясорубці і віджати через марлю, додати мед. Калину залити 1 л кип’яченої води і на 30 хв поставити на водяну баню, остудити.
Чагу розм’якшити, подрібнений гриб залити окропом (1 л) і на 30 хв поставити на водяну баню. Відвари змішати з медом і алое, перемішати, накрити посуд кришкою і наполягати при кімнатній температурі 7 днів.
Після появи піни вміст перемішати, на восьмий день процідити. Пити по 1 ст. ложці 3 рази на день до їди.
Масло для шкіри і суглобів
При змішуванні оливкового масла з настоєм чаги виходить масло, яке можна застосовувати для шкіри, суглобів, при лікуванні гаймориту. Масло на основі чаги має так само і протипухлинну дію.
Не випадково говорить народна мудрість – на всяку недугу зілля виростає. У лісі росте чага, можливо, вона вас чекає, щоб допомогти вашому здоров’ю? Але перш ніж скористатися рецептами народної медицини, а також наведеними в статті рекомендаціями і порадами обов’язково радьтеся з лікарями, оскільки можуть бути протипоказання.