Чай ройбуш (ройбос): корисні властивості та протипоказання, як заварювати

В Африці чай ройбуш так само популярний, як кава в інших країнах. Цей етнічний африканський напій має насичений солодкуватий смак і тонкий деревно-горіховий аромат. Для його виготовлення потрібні листя однойменного чагарнику, який зустрічається тільки на Мисі Доброї Надії. Ця рослина виростає до 1,5 м у висоту, має тонкі гілки і голчасті м’які листя.
Чай ройбуш: що це таке, хімічний склад і калорійність
В Європі напій з’явився лише на початку 20 століття, але швидко завоював популярність. Оскільки рослина найкраще росте тільки в ПАР, ця країна стала монополістом з його постачання.
Масштаби експорту дуже значні – приблизно до 6 тис. тонн сировини вивозяться з країни на інші континенти. Урожай збирають тільки з дворічних чагарників, зрізуючи верхівки верхніх гілок.
Зібрану сировину відвозять на фабрику і подрібнюють.
Цінителям чаю, які бажають розширити свою палітру смаків, обов’язково варто спробувати цей чай.
Чай виробляють з листя, які в залежності від обробки можуть залишатися зеленими або набувати насичений цегляно-червоний відтінок.
- У першому випадку листя просто пропарюють під високим тиском, упускаючи процес ферментації. Смак у такого чаю трав’янистий, а колір – світлий.
- Для виготовлення червоного ройбуша необхідна ферментація та сушіння на сонці. Готовий напій набуває цегляно-червоний колір і насичений нудотний смак.
Але в Африці його люблять навіть підсолоджувати і розбавляти молоком. З ройбушу готують навіть місцеве африканське еспресо, яке за зовнішнім виглядом і характеристиками практично не відрізняється від звичного нам кави.
Місцеві жителі кажуть, що чашку такого чаю можна назвати харчовою добавкою. Але за результатами досліджень кількість вітамінів і мікроелементів не так велике, щоб покривати потреби людини.
- Проте в ройбуш міститься велика кількість антиоксидантів – за цим параметром він стоїть на кілька позицій вище поширеного в нашій країні зеленого чаю. Ці хімічні речовини здатні зв’язувати і виводити назовні токсини в неактивному стані, що позитивно позначається на загальному стані здоров’я.
- Чай містить пристойну кількість легких моносахаридів, тому готовий напій можна пити без підсолоджувачів. Але це багато в чому залежить від індивідуальних смакових уподобань кожної людини.
- Калорійність чаю низька – всього 16 ккал на 100 г сухої сировини.
Для ройбуша преміум-класу вибирають тільки довгі листи, не пошкоджені комахами. Залишки сировини йдуть на виробництво низькосортного чаю.
Корисні і лікувальні властивості чаю ройбуш
Аборигени здавна використовували чай не тільки в якості напою, але і як лікарський засіб, і стійкий природний барвник.
Чай ройбуш також дуже корисно використовувати після отруєння організму.
Цей напій – багате джерело природного тетрацикліну, тому його вважають ефективним бактерицидним засобом. Відвари і настої можна приймати всередину і використовувати зовнішньо як примочки і компреси при різних шкірних захворюваннях. Вони добре прибирають свербіж, висип, роздратування і запалення на шкірі. Напій корисно пити навіть маленьким дітям при кольках і безсонні.
Про корисні властивості чаю можна готувати багато.
Його вживання допомагає:
- позбутися від паразитів;
- знизити артеріальний тиск;
- поліпшити травлення і обмін речовин;
- підвищити рівень гемоглобіну;
- полегшити відходження мокроти з дихальних шляхів;
- попередити розвиток захворювань серця і судин;
- підтримувати здоров’я зубів на прийнятному рівні;
- зміцнити імунітет;
- позбутися головного болю;
- знизити ризик захворювання онкологією.
Африканці часто використовують ройбуш як засіб від похмілля.
Ефірні масла надають напою характерний смак і аромат, при цьому вони мають заспокійливу і тонізуючу дію.
Для жінок
Велика кількість антиоксидантів робить ройбуш незамінним напоєм для жінок, які хочуть на довгі роки зберегти свою красу і молодість. Також він нормалізує менструальний цикл, повертає шкірі здоровий вигляд. З цього чаю можна готувати тоніки і притиральні, які допомагають повернути особі пружність і свіжість.
Для чоловіків
Напій корисний і для чоловіків, особливо в тому випадку, якщо їх робота пов’язана з важкими фізичними навантаженнями. Спортсмени та люди, які ведуть активний спосіб життя, також залишають позитивні відгуки про цей чай.
Чи можна чай ройбуш вагітним
На тлі звичайного чаю і кави ройбуш виглядає виграшно, оскільки в ньому немає кофеїну.
Не має в своєму складі кофеїну.
Тому майбутнім мамам і жінкам, що годують, можна вживати такий напій без побоювань.
Інструкція із застосування
Вибираючи чай, потрібно звернути увагу на його вид. Листя в сухій суміші повинні мати однаковий колір і розмір, сама суміш повинна бути легкою і розсипчастою. Якщо в суміші присутні жовті листочки, то якість чаю невисока. Наявність дрібних шматочків гілок або кори вітається – це говорить про відмінну якість чаю.
До смаку необхідно звикнути.
Напій можна заварювати кілька разів, при цьому він зовсім не втрачає своїх смакових властивостей і інтенсивності. Для першої проби найкраще підійдуть ароматизований ройбуш з ваніллю або суницею. Специфічний запах сіна в поєднанні з деревно-горіховими нотками і кисло-солодким присмаком можуть здатися не надто привабливими. Але до цього смаку потрібно просто звикнути.
Як правильно заварювати
Особливих хитрощів при заварюванні немає, напій готують як звичайний чай, але все-таки є і свої нюанси. Для повного розкриття смаку і аромату його бажано заварювати в термосі. Посуд можна використовувати будь-яку, виключаючи глиняні чайники і чашки. Глина вбирає запах рідини, що знаходиться в ній, і напій втрачає свій аромат.
Напій заварюють як звичайний чай.
Ройбуш можна просто настояти протягом 5-7 хв. Такий напій виходить менш концентрованим, з приємним ароматом і кольором. Для отримання густого рубінового напою заварку можна прокип’ятити протягом 10 хв. На склянку окропу потрібно взяти 1-2 ч. л. сухої сировини.
- Чай добре поєднується з скибочкою апельсина або лимона.
- Заварювати його бажано в паперовому фільтрі, оскільки чаїнки представляють собою дрібні тирсу червоно-коричневого кольору, які легко проникають навіть через дрібне сито.
- Для заварювання можна використовувати не тільки воду, а й молоко.
- Для складного смаку в такий напій додають ваніль, корицю, цедру цитрусових.
Ройбуш хороший в будь-якому вигляді, але пити його занадто гарячим не варто. Рідина повинна мати комфортну температуру. У спеку він відмінно освіжає і втамовує спрагу. З переваг потрібно згадати й про те, що напій не втрачає своєї користі навіть на наступний день.
Вживання при різних захворюваннях
Знаючи, як заварювати чай ройбуш, можна пити його для профілактики різних захворювань або для полегшення поточного стану здоров’я.
Можна пити для профілактики різних захворювань.
У напої є сполуки, які надають спазмолітичну дію на гладку мускулатуру кишечника, тому його корисно пити при метеоризмі і запорах. Також чай розслабляє гладкі м’язи великих кровоносних судин, розширюючи їх просвіти і знижуючи тиск. Тому гіпертонікам краще вибрати такий африканський напій, ніж чорний чай або каву.
Ройбуш – один з кращих напоїв для вегетаріанців. Він добре поповнює нестачу заліза в їх раціоні.
Як вживати чай ройбуш для схуднення
Чай можна пити і для позбавлення від зайвої ваги. Але це не означає, що одне лише вживання ройбушу без занять спортом і обмеження в їжі здатне знищити накопичені за довгі роки жирові відкладення.
Щоб позбавитися від зайвої ваги, необхідно пити цей напій.
В принципі, ніяких добавок, що пригнічують апетит або сприяють спалюванню жиру в цьому напої немає. Цей чай найкраще пити перед їжею, щоб трохи заглушити відчуття голоду і з’їсти за обідом або вечерею меншу порцію їжі. Під час чаювання не варто їсти цукерки, тортики і солодощі.
Протипоказання і можливу шкоду
Хоча користь чаю поза сумнівами, все-таки певним категоріям людей потрібно бути обережними з його вживанням.
Перед використанням слід ознайомитися з протипоказаннями.
- Діабетикам краще не пити ройбуш взагалі, оскільки в ньому багато глюкози.
- Так як напій знижує тиск, особам з гіпотонією можна пити його дуже рідко і в обмежених кількостях. Якщо вживати його регулярно, це може призвести до порушень в роботі серця, судин та нирок.
- Також не варто забувати й про індивідуальну непереносимість. Якщо людина ніколи не пила ройбуш, перший раз обсяг напою повинен бути мінімальним, щоб перевірити реакцію організму.
Щоб чай приніс найбільшу користь, його потрібно використовувати якомога швидше. Сухе сировина може зберігатися роками, але кількість корисних речовин при цьому значно зменшується.
Чай Ройбуш – корисні властивості і протипоказання, склад і способи заварювання
Унікальний червоний чай ройбуш тільки з’явився на українському ринку, але вже встиг стати популярним через свої корисні властивості. Отримують його, як звичайний чорний чай, але використовують особливу південноафриканське рослина, яка відноситься до сімейства акацієвих. Ознайомтеся з тим, які протипоказання має напій, які його корисні властивості і можливу шкоду.
Що таке чай ройбуш
Бажаючим дізнатися, що таке ройбуш, слід звернутися до джерела походження напою. Цей унікальний чай виробляється в горах Південної Африки. Листя збирають з червоного чагарнику ройбоса, що росте в кедрових гаях.
З давніх-давен напій використовувався племенами бушменів для освіжаючої дії, цілющого ефекту і в якості натурального барвника.
Технологія приготування чаю залишилася такою ж, як і робили аборигени: насіння засіваються в грунт влітку, через півтора року кущ виростає, листя зрізають і збирають в зв’язки.
Сучасне виробництво передбачає подрібнення листя чагарника (мачутомах з головним), їх мнуть за допомогою роликів, щоб потім піддати хімічному процесу ферментації.
Якщо ця процедура проходить успішно, чай виходить червоним, солодкуватим на смак, має деревним присмаком. Зелений ройбуш не підлягає ферментації, сировина пропарюють і сушать під відкритим сонцем.
Готові листочки збирають вакуумним пилососом, сортують, очищають, пастеризують і знову просушують.
Градації якості отриманого ройбушу залежать від довжини зрізу, віку листя, наявності домішок. Найціннішими вважаються короткий і довгий зріз – вони йдуть на експорт. Для внутрішнього ринку призначений відріз середньої довжини. У магазинах зустрічаються чайні пакетики з ройбоса, які не відрізняються якістю від розсипного. Мова оригіналу африкаанс слово перекладається, як червоний кущ.
Склад
Чай ройбош відрізняється цінним складом, що включає мікроелементи, вітаміни, антиоксиданти та інші біологічно активні речовини:
- Мікроелементи – ройбош містить калій, фтор, натрій, залізо, магній, мідь, цинк і марганець, які потрібні для нормального метаболізму, зміцнення імунітету і нормалізації кислотно-лужного балансу.
- Вітаміни А, В1, В2, В6, В12, С, Е, Р, Д, К зміцнюють пам’ять.
- Природний тетрациклін має антибактеріальну дію, незамінний при застудах.
- Антиоксиданти – ройбош багатий на флавоноїди, які позбавляють від вільних радикалів, запобігають розвитку пухлин, продовжують молодість, в зеленому чаї їх міститься більше, ніж в червоному.
- Глюкоза дозволяє пити напій без додавання цукру.
- Ароматичні масла заспокоюють організм.
- Фенолкарбоксильні кислоти приносять бадьорість.
Корисні властивості
За даними досліджень, африканський ройбуш з трав’яним ароматом володіє наступними корисними властивостями:
- містить на 50% більше антиоксидантів, ніж в зеленому чаї, активно нейтралізує вільні радикали, допомагає при раку, остеопорозі, опроміненні;
- знижує артеріальний тиск, нормалізує рівень глюкози в крові, налагоджує роботу печінки;
- володіє антигістамінним ефектом, що незамінне при алергії, сінної лихоманці, астмі;
- протистоїть розвитку катаракти, атеросклерозу, екземи;
- володіє антіспазматичними та антисептичними властивостями;
- заспокоює нервову систему, знижує психічну напругу;
- відновлює роботу шлунка при отруєннях;
- підтримує розвиток кісток;
- дві чашки в день задовольняють добову потребу в аскорбіновій кислоті, а три – в фторі і в третині норми заліза для організму;
- корисний чай при фізичних навантаженнях за рахунок оптимального співвідношення калію і кальцію;
Протипоказання
Трава ройбуш не має ніяких протипоказань, окрім індивідуальної нестерпності або підвищеної чутливості до компонентів. Чай з неї підходить для вживання людьми будь-якої статі, віку.
З обережністю рекомендовано пити напій при загостренні хронічного гастриту, відкритій виразці шлунково-кишкового тракту через можливе подразнення слизової оболонки ефірними маслами.
При гіпотензії пити чай можна, але під наглядом лікарів, тому що він і так знижує тиск.
Дуже гарячий чай (при температурі понад 50 градусів) може викликати спазм у шлунку, а міцний збільшує концентрацію таніну в крові, збуджує нервову систему, призводить до безсоння, головних болів.
При цукровому діабеті перед прийомом ройбушу потрібно проконсультуватися з лікарем через наявність у складі великої кількості глюкози.
Вперше рекомендується пити напій у невеликих кількостях і спостерігати за реакцією організму.
Як заварювати ройбуш
Інструкція нижче підкаже, як заварювати ройбуш правильно. Листя невибагливі в заварці: заливаються окропом і настоюють п’ять хвилин. 10 хвилин посилять дію антиоксидантів, а півгодини приведуть до насичення цілющими властивостями.
Пропорції заварки: чайна ложка на склянку. Її можна використовувати повторно до п’яти разів. Для отримання міцного напою прокип’ятіть відвар 5-10 хвилин, а для створення незвичайного смаку заваріть молоком і додайте спеції. Підійдуть кардамон, ваніль, кориця.
Заварений чай зберігається кілька днів в холодильнику, може вживатися холодним, але частіше п’ють гарячим. Ще кілька способів застосування заварки:
- використовуйте її для приготування випічки, мармеладу, солодких соусів;
- поливайте залишками чаю кімнатні рослини, для них це буде своєрідним добривом;
- можете фарбувати міцним настоєм тканини, колір буде триматися довго;
- змащуйте настоєм шкіру після сонячних опіків, а слабкий розчин використовуйте в якості тоніка для обличчя.
Чим корисний ройбуш
Ройбос або ройбуш володіє унікальним складом, тому несе в собі багато цінних корисних властивостей:
- служить для профілактики серцево-судинних захворювань, раку, передчасного старіння організму;
- відмінно тонізує, зміцнює імунітет, знижує рівень холестерину;
- усуває кольки у немовлят, допомагає їм швидше заснути;
- завдяки наявності тетрацикліну, має бактерицидну дію: компреси з настою допомагають при акне, дерматиті, екземі;
- покращує травлення, зміцнює стінки судин, нормалізує тиск;
- не дає розвиватися карієсу за рахунок вмісту фтору;
- зміцнює організм при алергічних захворюваннях шкіри;
- використовується як відхаркувальний засіб при застуді;
- успішно виводить глистів;
- служить засобом від похмілля;
- лікує запори, печію, нудоту;
- не містить щавлеву кислоту, тому може застосовуватися людьми з каменями в нирках або сечокам’яною хворобою;
- завдяки наявності цинку в складі, володіє терпкою дією, позбавляє від герпесу, застосовується при хірургічних операціях, висипу, попрілості, полінозі;
- накопичує продукти окислення ліпідів в мозку, що перешкоджає старінню нервових клітин;
- покращує стан вен при варикозі;
- допомагає при зневодненні організму.
Для нервової системи
Африканський чай має заспокійливу дію, він благотворно впливає на нервову систему, знімає дратівливість і депресії. Правильно заварений напій нормалізує сон, допомагає заснути дорослим і дітям, покращує якість сну. Чай знижує збудливість центральної нервової системи, усуває наслідки стресу, покращує пам’ять і концентрацію уваги.
при ГРВІ
Чай зелений ройбуш містить більше антиоксидантів, ніж червоний сорт.
Теплий звичайний настій можна застосовувати як відхаркувальний засіб при застуді, їм полощуть горло або просто вживають всередину для полегшення виходу мокротиння.
Унікальний склад має протизапальну властивість, усуває кашель і вбиває віруси. Може використовуватися як профілактичний засіб.
при отруєнні
Корисний склад чаю багатий компонентами, які можуть швидко очистити організм від токсинів, шкідливих речовин, насичуючи його цінними вітамінами і мікромінералами. Ця властивість використовується при отруєннях. За рахунок флавоноїдів ройбуш усуває шлункові кольки, розслабляє напругу м’язів, усуває розлади, запори, нудоту і блювоту.
при набряках
Корисною властивістю чаю ройбуш називають здатність знімати набряки в організмі. Після важкого робочого дня прийміть ванну з відваром листя, це усуне набряклість ніг.
Для схуднення
Пити відвар чаю ройбуш корисно для схуднення. Якщо дотримуватися збалансований раціон харчування і додати до дієти спортивне навантаження, вийде скинути зайві кілограми. Чаєм можна замінювати звичні напої – в чашці ройбушу міститься всього 2 ккал, він має солодкуватий смак. Настій має такі властивості для схуднення:
- нормалізує рівень глюкози в крові;
- подовжує відчуття насичення;
- допомагає не переїдати;
- покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
- має м’яку сечогінну дію;
- злегка тонізує без вмісту таніну і кофеїну;
- стримає вітаміни і мінеральні речовини, що покращує перистальтику кишечника.
При грудному вигодовуванні
За рахунок великого вмісту заліза, чай можна застосовувати вагітним жінкам і тим, хто годує грудьми, щоб запобігти розвитку анемії. Напій має спазмолітичну дію, усуває кольки у малюків. Його можна пити годуючим матерям, щоб через грудне молоко дитина отримувала користь. Позитивні властивості напою при лактації та вагітності:
- знімає набряклість;
- покращує роботу шлунка і кишечника, захищає від запорів;
- полегшує токсикоз;
- зміцнює нервову систему;
- уповільнює розвиток анемії;
- нормалізує сон;
- покращує лактацію.
проти глистів
Чай ефективний в комплексному лікуванні інвазій гельмінтами або іншими паразитами. За рахунок вмісту тетрацикліну руйнує клітини глистів, не дає їм розвиватися і рости в організмі. Застосовувати напій можна і для профілактики.
від похмілля
У складі ройбоса немає кофеїну, тому він заспокоює нервову систему. За рахунок магнію напій знімає головний біль при похміллі, усуває відчуття неспокою і нормалізує кров’яний тиск.
Очищаюча властивість ройбушу сприяє виведенню токсинів з організму, нормалізує функцію печінки, яка страждає від великих доз алкоголю.
Як похмелитися, використовуйте відвар чверті чайної ложки чаю на склянку окропу, настоюйте 15 хвилин.
Ціна на чай ройбуш
Купити розсипний або пакетований ройбуш можна в звичайних супермаркетах, але великим асортиментом можуть похвалитися спеціалізовані чайні відділи або інтернет-магазини, де його можна замовити за привабливою вартістю. Зразкові ціни ройбоса по Києву і Дніпру:
Найменування ройбоса | Ціна за 100 г, гривень |
натуральний невеликий | 225 |
З ягодами годжі | 465 |
З липою і малиною | 330 |
кавовий | 160 |
апельсиновий | 208 |
шоколадний | 224 |
карамельний | 247 |
Чай Ройбуш: корисні властивості та протипоказання
Ройбуш або Ройбос – етнічний напій африканських народів, який завдяки своєму своєрідному приємному смаку і величезній користі для організму популяризувався по всьому світу. З цієї статті ви дізнаєтеся про походження рослини, що виступає основою для заварювання, про чай ройбуш, корисні властивості і протипоказання даного напою, його види та способи приготування.
опис
Відомий чайний напій, званий Ройбуш – це ніщо інше, як водний настій однойменного рослини. Воно росте тільки на Мисі Доброї Надії і має вигляд високого, до півтора метрів чагарнику з тонкими, голчастими листками. Саме вони і йдуть в хід для заварювання.
На території Європи Ройбос вперше з’явився на початку минулого століття. ПАР – монополіст по частині експорту даного рослинного сировини. В середньому, вона постачає світу 6 000 тон ройбушевого листа в рік.
Для заварювання чаю годяться листки і верхівки молодих пагонів дворічних рослин. Вони зриваються, потім подрібнюються і сушаться, після чого фасуються і вважаються придатними до транспортування і вживання. Африканці роблять з такого фітосировини специфічний напій, дуже схожий на еспресо, він називається ройбуш-кави.
Хімічний склад чаю
Чай Ройбуш, користь і шкода якого засновані на його хімічному складі, має широкий спектр показань. Вважається, що ця рослина за своїми цілющими якостями перевершує навіть зелений чай. У ньому високий вміст антиоксидантів, здатних виводити з організму токсини в неактивних вигляді. Вважається також, що дані речовини виступають профілактикою раку.
Оскільки в ройбуш багато натуральних полісахаридів, напій з нього має легкий солодкуватий присмак і може вживатися навіть без підсолоджувачів. При цьому, рідина низькокалорійна, 100 грам сухого фітосировини містить всього 16 ккал.
У напої з даної рослини міститься вітамін А, вітаміни групи В (зокрема, В1, В2, В5, В6, В9 і В12), а також аскорбінова кислота, вітаміни D, E, РР, К, Н та інші. Чай Ройбос постачає організму калій, магній, фосфор, цинк, селен та інші мінерали.
Корисні властивості Ройбуш
Аборигени Африки, а також інші шанувальники ройбушу використовують його не тільки як смачний та ароматний напій, а й як лікувальний засіб, а також природний барвник.
У ройбоса високий вміст натурального антибіотика – тетрацикліну, тому він має протизапальну та бактерицидну дію. Внутрішній прийом даного напою надає наступні ефекти:
- зниження тиску;
- виведення паразитів (як допоміжний засіб);
- підвищення гемоглобіну;
- виведення мокротиння з дихальної системи;
- зміцнення імунітету;
- зняття запалення;
- зменшення головного болю.
Водним настоєм ройбуш корисно також полоскати горло і рот, оскільки він вбиває бактерії і сприяє загоєнню дрібних пошкоджень.
Регулярний прийом напою нормалізує менструальний цикл і сприяє продовженню молодості та пружності шкіри.
Фіточай корисний спортсменам та людям, які ведуть активний спосіб життя, оскільки допомагає організму швидше і ефективніше відновлюватися.
Протипоказання
Як і будь-яка натуральна речовина, ройбуш має певні протипоказання до застосування. Наприклад, його не варто вживати діабетикам, оскільки в рідині багато глюкози. Не рекомендується заварювати ройбуш тим, хто страждає від хронічної гіпотонії, оскільки він посилить їхнє загальне стан і самопочуття.
Не варто забувати і про те, що ця рослина та напій з нього можуть індивідуально не переноситися людським організмом, хоча таке трапляється вкрай рідко. Зазвичай вживання натурального чаю не викликає ніяких негативних наслідків або побічних явищ.
Вагітним жінкам і годуючим матерям дозволяється вживати чай ройбуш без побоювань, він прекрасно бадьорить і при цьому не містить кофеїну.
Різновиди чаю
Залежно від особливостей фітосировини, чай ройбос може бути світло-коричневим (як зелений чай) або насиченим, коричнево-червоним (як заварка чорного чаю). Обидва напої корисні по-своєму, вони розрізняються за смаком та якісними характеристиками.
Зелений
Щоб отримати зелений ройбуш, листки однойменного рослини пропарюють під високим тиском. Вони не ферментуються. Завдяки цьому напій виходить жовтувато-зеленим, трав’янистим на смак, зі специфічним ароматом.
Червоний
Африканці люблять змішувати ройбуш з цукром і молоком, готуючи на його основі смачний і корисний напій. Він популярний в ПАР так само, як і кава.
Як вибирати чай
Як і традиційна чайна заварка, ройбуш буває низькосортним і преміум-класу. Для останньої категорії використовуються виключно верхні, голчасті листя, не пошкоджені шкідниками. Усе інше йде на виробництво менш якісної заварки.
Чай ройбуш продається в пакетованому вигляді або на вагу. Найкраще купувати його в спеціалізованих магазинах. Купуючи продукцію супермаркетів, потрібно надати перевагу лише відомим і добре зарекомендувавшим себе маркам.
Якщо ви не впевнені в якості сировини, варто купувати ваговий чай. Важливо уважно його оглянути: якісна заварка має яскравий та однорідний відтінок, в ній немає сторонніх включень (особливо сміття).
Сухе фітосировина має розсипчасту консистенцію, її чаїнки нагадують за формою дрібні друзки соломи. Якщо ви вирішили купити ароматизований ройбуш, найкраще підбирати продукт з натуральними ароматичними домішками.
Як заварювати ройбуш
Заварюється натуральне трав’яне сировина за аналогією з традиційною чайною заваркою. У цьому процесі немає особливої складності або важливих технологічних нюансів. Щоб напій вийшов максимально насиченим за смаком і запахом (і щоб сушене рослина віддало рідини всю свою користь), бажано запарювати ройбуш в термосі.
Для приготування чаю підходить будь-який посуд, крім глиняного. Цей матеріал, немов губка, вбирає аромати, тому заварена в глиняній чаші рідина не буде інтенсивно і яскраво пахнути.
Є кілька способів заварювання фіточаю:
- Залити заварку окропом і дати настоятися 7 хвилин (вийде слабенький за смаком чай);
- Прокип’ятити 10 хвилин на малому вогні або витримати аналогічний час на водяній бані (це дозволяє зробити напій середньої концентрації);
- Запарити в термосі протягом півгодини (вийде максимально концентрована та насичена рідина).
В середньому, на 1 склянку води потрібно 1-2 чайних ложки ройбушу.
Ройбуш для схуднення
Відомо, що даний засіб має жироспалюючий ефект за рахунок придушення апетиту і прискорення обмінних процесів організму.
Треба розуміти, що ройбуш виступає допоміжним, а не основним засобом для схуднення. Без фізичної активності та перегляду харчування прибрати зайву вагу навряд чи вийде.
Для боротьби з надмірною вагою бажано пити чай перед їжею, а також увечері, перед сном. Він вгамовує голодні позиви та дозволяє з’їсти менше їжі під час трапези.
Відгуки
Багато з тих, хто спробував ройбуш, стали його шанувальниками. Цей напій не викликає звикання, але його благотворний вплив на організм відчутно навіть після одноразового прийому.
Фітотерапевти хвалять ройбуш за лікувальні властивості і настійно рекомендують його як допоміжний лікувальний засіб. Він оптимізує обмінні процеси організму та насичує його цінними вітамінами і мінералами.
Лікар-імунолог Андрій Продеус відгукується про цей напій дуже позитивно.
Висновок
Ройбуш – чагарник, що росте на Мисі Доброї Надії. З його листків і молодих пагонів готується смачний та корисний напій, названий по імені рослини.
Залежно від особливостей заготовки, він може бути зеленим або червоним. Чай легко і просто заварюється, практично не має протипоказань, зате володіє значним списком корисних якостей.
Напій має приємний солодкуватий смак завдяки високому вмісту глюкози у фітосировині.
Автор статті Вікторія Фесюра: «Вивчаю народну медицину і домашню косметологію, застосовую на практиці і ділюсь цією інформацією з читачами. Всім бажаю доброго здоров’я.»
Статтю прочитали: 724
Розкажіть друзям:
2 Коментарі
Ройбуш: корисні властивості і протипоказання
Ройбос (африк. Rooibos, вимовляється як «ройбос», від rooi – червоний, bos – кущ) – напій (фіточай), який заварюють з висушених подрібнених листків і пагонів аспалатуса лінійного (Aspalathus linearis), чагарнику з родини бобових (Fabaceae).
Трав’яні чаї мають багато переваг, і є численні способи використовувати трави та чаї як напої, в природних засобах і навіть у продуктах харчування. Один з моїх улюблених – чай ройбуш або червоний чагарник з південноафриканського рослини ройбос (Aspalathus linearis).
Що таке чай ройбуш?
Цей ароматний червоний трав’яний чай має натурально солодкий смак і квітковий аромат. Ройбос зростає виключно в горах Седерберг в Південній Африці на чагарнику, який дуже відрізняється від традиційних чайних рослин.
Червоний кущ (ройбуш) зростає близько 1 метра у висоту і має голчасті листя, схожі на соснові. Хоча майже весь комерційно доступний чай ройбуш натурально ферментується і сушиться, щоб досягти темно-червоного кольору, листя ройбоса, що збираються, залишаються зеленими, і цей неферментований чай доступний в деяких спеціалізованих місцях і містить більше антиоксидантів.
Чай ройбуш ще не набув такої популярності, як зелений чай і чай мате, але виявляється, що ройбос може мати таку ж кількість корисних властивостей, якщо не більше, ніж ці відомі чаї. Важно зазначити, що ройбош технічно – це трав’яний чай, а не справжній чай.
Він природно без кофеїну, помірно солодкий з чудовим смаком, що нагадує мед та троянду. Ройбуш також має деякі інші важливі переваги:
Корисні властивості чаю ройбуш
Підвищений вміст антиоксидантів і поліфенолів
Поліфеноли – це з’єднання, відомі своєю антиоксидантною активністю в організмі. Чай ройбуш містить до 50% більше поліфенолів і антиоксидантів, ніж зелений чай, і може бути відмінною альтернативою недавнім побоюванням щодо рівня радіації в зеленому чаї.
Особливо багато міститься два унікальних поліфенолу, включаючи той, який міститься тільки в ройбосі під назвою аспалатін. Він також був нещодавно ідентифікований як джерело супероксиддисмутази, дуже потужного антиоксиданту.
Дослідження показують, що ці антиоксиданти можуть захищати від впливу вільних радикалів. Насправді, чай ройбуш називають одним з провідних джерел протиракових з’єднань.
Багате джерело мінералів
Чай ройбуш вважається хорошим джерелом мінералів, таких як кальцій, залізо, калій, мідь, цинк і магній. У багатьох частинах світу ройбос споживається для здоров’я шкіри, волосся і кісток через високий вміст мінералів і альфа-гідроксикислот, і навіть пропонується дітям, які не переносять молочні продукти, як альтернативне джерело кальцію.
Чай ройбуш містить багато мінералів і поживних речовин у синергетичному балансі, тому вони працюють разом для кращого засвоєння. Наприклад, він містить магній, що допомагає засвоєнню кальцію, мідь для балансу та засвоєння цинку та інших.
Незважаючи на численні заяви про його вміст вітаміну С, я не зміг знайти жодного джерела, яке б підтверджувало, що чай ройбуш є хорошим джерелом вітаміну С, але він є відмінним джерелом інших поживних речовин і антиоксидантів.
Цікаво, що чай ройбуш синергічний з вітаміном С, і при прийомі разом вони можуть краще засвоюватися.
Містить флаваноіди
Ройбос також був ідентифікований як джерело флавоноїдів лютеоліна і кверцетину, що містять близько 1,5 мг на чашку.
У лабораторних тестах ці флавоноїди надають захисну дію проти певних видів раку і викликають загибель ракових клітин у лабораторних дослідженнях.
Джерело заліза
Чай ройбуш часто рекомендують під час вагітності і для тих, хто страждає анемією, оскільки він може допомогти з засвоєнням заліза та інших поживних речовин.
Не містить кофеїн
Чай ройбуш, природно, не містить кофеїну, що робить його відмінним вибором для тих, хто уникає кофеїну і не може пити каву або інші чаї.
Це також має низький вміст танінів, які, хоча і вважаються корисними, але деякі люди не можуть їх терпіти. Відсутність танінів також пояснює, чому у ройбоса немає гіркого смаку, як у деяких інших чаїв.
Низький вміст щавлевої кислоти
Щавлева кислота – це природне з’єднання в чаях, шоколаді й деяких фруктах і овочах, таких як свіжа листова зелень. Коли організм функціонує оптимально, щавлева кислота природним чином виводиться з сечею, але вона може поєднуватися з мінералами в організмі, створюючи оксалати, тип кристалів солі.
Ці оксалати можуть накопичуватися в організмі і сприяти виникненню каменів у нирках, сечовому міхурі і інших проблем.
Тим, хто бореться з цими проблемами, часто радять уникати чаїв, і ройбос вважається безпечною альтернативою через відсутність щавлевої кислоти.
Покращує кровообіг
Ройбос містить з’єднання, зване хрізоеріолом, яке, як було встановлено, покращує кровообіг.
З’являються деякі докази того, що він може бути корисний для підтримки пов’язаних з кровообігом речей, таких як кров’яний тиск і здоров’я серця.
Покращує сон
- Ройбос також володіє природними заспокійливими властивостями, які впливають на центральну нервову систему, сприяючи розслабленню.
- Це одна з причин, чому його часто дають дітям, але багато також звертаються до нього як до природного засобу для сну і для полегшення безсоння.
- Інша причина, чому він може сприяти якісному сну, полягає в тому, що його часто використовують в якості заміни кофеїну, оскільки видалення кофеїну також допомагає поліпшити якість сну.
Як заварювати чай ройбуш
Оскільки чай ройбуш ніколи не буває гірким і має природно солодкий смак (при цьому не містить калорій), його можна вживати в гарячому або холодному вигляді.
Його слід варити довше, ніж інші чаї, оскільки через відсутність танінів він не стає гірким навіть після довгого приготування.
Покрокова інструкція по заварці гарячого чаю ройбуш:
Помістіть 1 чайну ложку на 1 столову ложку розсипного органічного чаю ройбуш в чайну заварку і помістіть в кружку.
Закип’ятити 240 мл води і залити інфузором у стакан. Настоювати не менше 5 хвилин, але не більше 15 хвилин до бажаного смаку і аромату. При бажанні ви можете підсолодити медом або натуральним підсолоджувачем.
Як заварити чай ройбуш з льодом:
Подвійте кількість ройбушу (до 2 столових ложок) і помістіть у заварку. Залийте чай 200-300 мл окропу і дайте настоятися і охолонути не менше 10 хвилин.
При бажанні підсолодьте медом або іншим натуральним підсолоджувачем. Залийте льодом і подавайте негайно.
Заварювати великими обсягами:
Закип’ятіть 4-5 літрів води у великій каструлі. Додайте 1/2 чашки ройбушу і перемішайте. Зніміть з вогню і дайте охолонути. Процідьте чайне листя і зберігайте в глечику в холодильнику до готовності до вживання. Зберігається 2-3 дні в холодильнику. Завдяки зростаючій популярності, є кілька хороших брендів Rooibos. Шукайте екологічно чистий і сертифікований сорт чаю.
Протипоказання до застосування чаю ройбуш
Чай ройбуш може мати багато переваг через свою концентрацію антиоксидантів, але він також є смачною і природно солодкою альтернативою іншим чаям або каві.
Дослідження все ще на ранніх стадіях щодо потенційної користі для здоров’я ройбушу, але зараз його вважають безпечним для вживання, і я насолоджуюся ним як освіжаючим і смачним напоєм.
Ройбуш: корисні властивості і протипоказання
Перше згадування про чай ройбуш зустрічається в подорожніх нотатках шведського вченого-натураліста.
Він подорожував по Південній Африці і був вражений кількістю рослин, які місцеві жителі використовують для приготування чаю. Одним з таких рослин був “червоний чагарник” під назвою “rooibos”.
Тубільці використовували голкоподібні листя для приготування чаю, вважаючи, що він дарує їм довголіття.
Чи нещодавно були зроблені спроби культивації дикого ройбушу, що закінчилися успішно.
З’явилися чайні господарства, які займалися обробкою чагарників і заготівлею листя. З легкими руками ройбуш чай (його ще називають ройбос) потрапив в Європу.
Види ройбуш чаю
Розрізняють зелений і червоний ройбуш. Все залежить від способу ферментації. Червоний чай виходить із стебел і листя рослини, які після подрібнення ферментують.
Після подвяливания і бродіння з дотриманням певних умов зелене листя стають бурштинового кольору. Чай з такого виду ройбушу відрізняється фруктовим смаком і сильним ароматом.
Африканці вважають за краще саме цей вид напою, вживаючи його міцним і солодким. За фортецею і тонізуючими властивостями він не відрізняється від кави.
Зелений ройбуш не проходить додаткової обробки. Листя після збору тільки розминають і пропарюють. Заварюючи їх, можна отримати напій, що нагадує зелений чай, тільки з трав’яним ароматом.
У складі цього дивовижного напою з Африки близько 100 ароматичних масел, 9 флавоноїдів, 8 фенолкарбоксілових кислот, велику кількість корисних речовин.
В одній чашці чаю більш семи грамів калію, близько шести грамів натрію, в рівних кількостях (по 1-2 гр) містяться магній, кальцій, також є трохи цинку, фтору, міді, марганцю.
У червоному чагарнику міститься природний тетрациклін, який нешкідливий для організму людини, завдяки чому є відмінним антибактеріальним засобом.
Корисні властивості ройбуш постійно вивчаються, дослідження проводяться університетом Оранж Фрі Стейт.
Японські вчені підтвердили, що у рослині містяться природні антиоксиданти, які пом’якшують шкідливий вплив навколишнього середовища та запобігають старінню клітин шкіри.
Чай рекомендується як допоміжний засіб при комплексному лікуванні різних захворювань.
Американські і японські вчені виявили в чаї ройбос супероксиддисмутазу, яка є потужним антиоксидантом. Вона ефективно бореться з вільними радикалами, що спричиняють онкологічні захворювання. Дослідження підтвердили унікальні корисні властивості чаю ройбуш:
- зменшує свербіж шкіри, надає допомогу при екземі, алергії, астмі, сінній лихоманці;
- надає загальний заспокійливий вплив на нервову систему, знижує артеріальний тиск, прибирає дратівливість, знижує зайву збудливість;
- протидіє старінню, розвитку серцево-судинних захворювань;
- відновлює роботу шлунка, усуває печію, нудоту;
- послаблює кишкові кольки;
- надає допомогу в боротьбі з безсонням і порушеннями сну;
- надає сприятливий вплив на кісткову тканину і шкірні покриви.
Чай з ройбуш прекрасно заспокоює нерви, його застосовують як природний антидепресант. Його рекомендують при головних болях, перевтомі і нервових розладах.
Вміст глюкози допомагає добре втамовувати спрагу, знімати почуття страху, піднімати тонус. Солодкуватий присмак дозволяє не використовувати штучні підсолоджувачі і цукор.
Вітаміни P і C сприяють зменшенню варикозу, підвищенню імунітету.
Добре підходить цей напій для вегетаріанців, у яких спостерігається недолік заліза. Чашка ройбушу здатна задовольнити 1/9 добової потреби людини в залізі, а також 1/2 у вітаміні C. Мідь, що міститься в чаї, допомагає відділяти залізо з їжі і передавати його для кровотворення, також вона підтримує білковий обмін.
Ройбуш: протипоказання до вживання
Чи має ройбуш протипоказання? Тільки індивідуальна непереносимість, яка зустрічається дуже рідко. Відсутність кофеїну в ройбоші дозволяє готувати з нього міцний напій, який буде корисний вагітним жінкам, немовлятам для зняття тривоги, кольок. А відсутність щавлевої кислоти робить його безпечним для людей із сечокам’яною хворобою.
Застосування чаю ройбуш в косметології
Чай ройбуш, користь якого описана вище, знайшов застосування і в косметології. Велика кількість ефірних масел і мінералів перетворює його в відмінний омолоджуючий і тонізуючий засіб.
- Одна чайна ложка чаю, додана при приготуванні домашніх масок, допоможе розгладити зморшки, поверне свіжість і здоровий вигляд обличчя.
- Компреси з чаю допомагають від мішків, темних кругів під очима, можна позбутися і від дрібних зморшок навколо очей.
- Сліди втоми допоможе приховати умивання чаєм, а чим частіше використовувати кубики льоду з замороженого ройбошу для протирання ділянок шкіри, тим швидше можна отримати рівний, свіжий колір обличчя.
- Ополіскування волосся відваром з червоного чагарнику допоможе посилити їх ріст.
- Ванни з додаванням міцного настою ройбошу знімають напругу, роблять шкіру більш пружною.
- При сонячних опіках напій допоможе зняти жар шкіри.
Ройбуш: секрети приготування смачного чаю
Для початку слід вибрати якісний чай. У спеціалізованих магазинах чаю його можна зустріти у ваговому та пакетованому видах. Колір висушених сировин повинен бути однорідним і яскравим. Чаїнки повинні легко розсипатися.
Часто в африканський чай додають різні добавки, при виборі такого чаю варто віддати перевагу натуральним компонентам. Якість чаю багато в чому залежить не від довжини і віку листя, як в класичному чаї, а від кількості домішок у вигляді шматочків стовбура і гілок.
Пакетований чай за властивостями не поступається ваговому. Про низьку якість чаю можуть говорити тільки жовті листочки.
Для приготування ройбушу не придумали спеціальної чайної церемонії, тому не потрібен спеціальний посуд.
Єдине, фахівці не рекомендують використовувати глиняний посуд, вважаючи, що вона забирає аромат цього чудового напою.
На батьківщині напою висушена трава вариться півгодини на слабкому вогні, щоб вийшов насичений чай з ройбошу. У нашій країні частіше використовують метод заварювання.
Можна заварювати чай в термосі, чайнику або в чашці. На одну склянку киплячої води слід взяти одну чайну ложку подрібненої заварки. Час настоювання становить 5-10 хвилин. Чай проціджують, використовуючи ситечко, а заварку можна використовувати ще раз, додавши меншу кількість води.
При кип’ятінні концентрація чаю виходить більш насиченою, чай ройбуш стає красивого рубінового кольору з пряним ароматом. Справжні гурмани використовують оригінальний спосіб заварювання чаю на молоці. В готовий ройбош додаються кориця, ванілін, цедра лимона.
Заварений чайний напій можна зберігати в холодильнику кілька днів, звичайно, частина корисних властивостей з кожним днем втрачається. Ройбуш можна пити в гарячому і холодному вигляді. На його основі готуються більш складні напої, він використовується для приготування випічки.
Як краще пити ройбуш
- Температура напою повинна бути комфортною, занадто гарячий чай робить негативний вплив на шлунок.
- Найбільш корисний чай навесні, коли організм сильно страждає від нестачі вітамінів. Чай варто пити ослабленим людям, жінкам у період очікування дитини, спортсменам у період відновлення після виснажливих тренувань.
- Не варто додавати в ройбуш цукор, це псує смак і знижує кількість корисних властивостей.
- Пити чай можна в будь-яких кількостях, певну дозу слід дотримуватися тільки дітям і вагітним жінкам.
- Не можна запивати цим чаєм лікарські препарати.
- Краще не пити чайний напій натщесерце.
Ройбош – унікальний чай, його смак гармонійно поєднується з масою корисних властивостей.