Часникова олія: користь і шкода, рецепти приготування, відгуки.

Дорогі читачі, я впевнена, що багато хто з вас любить часник і використовує його в приготуванні різних страв. Я і сама не можу встояти перед ароматними часниковими запахами. А вже про його користь і лікувальні властивості складаються легенди. І сьогодні я запрошую вас поговорити ще про один дивовижний продукт на основі часнику – часниковому маслі.
Часникова олія – це настояне на часнику рослинне масло. Рецепт приготування може бути різним. Така «настоянка» може стати улюбленою ароматною заправкою для ваших страв (і вашим маленьким кулінарним секретом), або ж використовуватися в лікувальних цілях, адже унікальні корисні властивості часнику науково доведені і випробувані багаторазово.
Ще одна чудова властивість часникового масла в тому, що його можна без особливих турбот і витрат приготувати самостійно в домашніх умовах. Але перш ніж ми розглянемо кілька рецептів, варто поговорити про користь і протипоказання даного продукту.
Часникова олія. Користь і шкода
Ми з вами вже говорили про склад і корисні властивості часнику, і в процесі настоювання масляне середовище вбирає в себе ці корисні якості і стає джерелом вітамінів, різних мікро- і макроелементів, має імуностимулюючу, протизапальну, бактерицидну дію, нормалізує рівень холестерину і цукру, зміцнює судини і покращує травлення.
У чому користь часникового масла? Правильне вживання цієї олії сприятиме наступним позитивним змінам:
- Поліпшить стан судин, зміцнить серце і знизить холестерин;
- Нормалізує підвищений кров’яний тиск;
- Активізує роботу кишечника і налагодить травлення;
- Допоможе позбутися від паразитів;
- Очистить організм від шкідливих токсинів;
- Підвищить опірність організму до вірусних інфекцій;
- Нормалізує бактеріальну середу;
- Зміцнить імунітет і допоможе впоратися з застудою;
- Допоможе налагодити гормональний фон у чоловіків і жінок;
- Надасть спазмолітичний і знеболюючий ефект;
- Поліпшить зовнішній вигляд і стан волосся і шкіри.
Чи може часникове масло бути шкідливим? Кому приймати з обережністю?
Не варто забувати, що, як і у будь-яких ліків, які надають істотний вплив на організм, у даного продукту також є свої протипоказання.
Перш за все, не варто захоплюватися цим засобом тим, у кого є проблеми зі шлунком або кишечником: гастрити і виразки, а також панкреатит. Через свій жовчогінний ефект масло протипоказане при жовчнокам’яній хворобі.
З обережністю варто приймати часникове масло при вагітності і лактації, до речі, воно впливає на смак грудного молока. Грудні діти часто відмовляються від молока матусі, яка вживає гострі продукти, в тому числі і цибулю, і часник.
Варто мати на увазі, що це масло подразнює слизову оболонку шлунка і може викликати дискомфорт. У рідкісних випадках при зовнішньому застосуванні може залишити невеликі опіки.
Об’єктивності заради варто також відзначити, що багато хто вважає вживання подібного «ліку» малоефективним і таким, що дає лише дуже короткочасний результат, або ж взагалі називають непотрібним і навіть шкідливим. Інші ж зазначають значні поліпшення у фізичному стані, підвищення опірності організму до різних захворювань, нормалізації травлення і інші позитивні зміни.
Корисність даного продукту в кожному конкретному випадку буде залежати від стану і особливостей роботи організму. Тому, якщо ви врахували всі «за» і «проти», можна приступати до розділу про те, як приготувати часникове масло в домашніх умовах.
Якщо ви будете готувати таке масло вперше, то моя порада: візьміть половину зазначених продуктів. І коли будете користуватися маслом, теж не треба «налягати» на нього занадто. Почніть з мінімального його кількості, подивіться на реакцію свого організму.
Чоловік мій обожнює таке масло, йому завжди хочеться погостріше, а мені таке масло не дуже підходить через проблеми з шлунково-кишковим трактом.
Засоби, засновані на часнику, не можна вживати довгий час у великих кількостях, оскільки часник починає пригнічувати мікрофлору кишечника і стає причиною її роздратування.
Запрошую вас подивитися відео матеріал про користь часникового масла для нашого здоров’я. І тут же дані рецепти лікування цим маслом різних захворювань.
Часникова олія. Рецепт приготування
Зробити часникове масло в домашніх умовах неважко. Головне, на що варто звернути увагу – весь посуд для приготування повинна бути добре простерилізована. Сам часник також варто обдати окропом.
Яке масло краще всього використовувати?
В якості основи краще використовувати оливкову олію холодного віджиму (нерафінована), але можна і масло соняшнику або будь-яку рослинну олію.
Який часник краще використовувати?
Для приготування масла найкраще використовувати свіжий часник, зібраний до кінця вересня, потім він починає втрачати свої корисні і лікувальні властивості.
Готове масло можна зберігати в холодильнику не більше 2-2,5 місяців.
Не вживайте даний продукт після закінчення терміну зберігання! Замість користі для здоров’я ви можете завдати організму шкоди. Це пов’язано з розвитком у суміші патогенної мікрофлори, що викликає різні захворювання.
Основа рецепта приготування часникового масла для їжі і для застосування в лікувальних цілях одна, але є різні варіанти її виконання. Почнемо з першого способу – «гарячого».
Часникова олія – рецепт приготування №1 (з нагріванням)
Вам знадобиться:
- Скляна банка;
- Голівка часнику;
- Рослинна олія 0,5 л;
- Скляна тара, бажано темна (бутель).
Очистіть і обшпарте зубчики часнику, дайте їм обсохнути. Ретельно простерилизуйте банку. Часточки часнику розрізати вздовж і закладіть в банку.
Нагрійте рослинну олію до 180 градусів і залийте його в банку з часником (не використовуйте пластикові лійки!). Тару щільно закрийте і приберіть в прохолодне місце, на балкон або в комору (НЕ холодильник).
Залиште приблизно на тиждень. Банку треба періодично струшувати.
Після цього процідіть отриманий настій через складену в кілька разів марлю і перелийте в приготовлену темну ємність. Готовий продукт можна зберігати в холодильнику не більше 2-2,5 місяців.
Зробити часникове масло в домашніх умовах можна і без нагрівання.
Часникова олія – рецепт приготування №2
Вам знадобляться такі ж компоненти і той же порядок дій. Різниця полягає лише в тому, що ви не нагріваєте рослинне масло, а заливаєте його в холодному вигляді. Часникові часточки найкраще подрібнити – дрібно порізати, натерти або пропустити через прес.
Майбутню «настойку» також слід прибрати в темне прохолодне місце на строк до 2-х тижнів і час від часу струшувати вміст. Умови зберігання готового продукту ті ж.
Особисто мені цей рецепт найбільше подобається через корисність його етапів приготування і простоту. При бажанні для аромату можна додати сюди трохи кропу, гілочку естрагону або базиліка. Але не переборщіть з ароматами, краще вибрати щось одне для посилення смаку і взяти в невеликій кількості.
Інший варіант виконання включає в себе додавання лимонного соку.
Часникова олія з лимоном – рецепт приготування №3
Нам знадобиться:
- Голівка часнику;
- Рослинна олія 1 стакан;
- Лимон 1 шт.;
- Скляна тара для зберігання.
Подрібніть часник і заливайте його рослинним маслом, як в попередньому рецепті (не забудьте простерилізувати посуд!). Залиште часниково-масляну суміш на добу, періодично струшуючи. Потім додаєте в суміш сік одного лимона. Перемішайте і залиште настоятися ще на тиждень, після чого зберігайте в холодильнику не більше місяця.
Ці три рецепти приготування відмінно підійдуть як для гастрономічного, так і для лікувального застосування.
Але якщо ви хочете використовувати цю ароматну заправку вже сьогодні, а у вас немає заготовленого заздалегідь продукту, вам підійде експрес-метод приготування. Він не настільки корисний, як попередні три, але нітрохи не поступається їм за смаковими якостями.
Часникова олія – рецепт приготування №4 (швидкий)
Підготуйте:
- Посуд для запікання в духовці;
- Головку часнику;
- Нерафінована олія 2 склянки (400-500 мл);
- Можна додати чорний перець горошком і інші спеції за смаком.
Розігрійте духовку до 150 градусів. Часник вимийте і очистіть, розріжте вздовж на дві частини і викладіть часточки в посуд для запікання. Туди ж додайте спеції і 2 склянки рослинної олії.
Все це накрийте кришкою і поставте в духовку на 50 хвилин. Готове масло необхідно остудити, а потім процідити і перелити в посуд для зберігання.
Ось і все, можна використовувати! Зберігання аналогічно попередньому варіанту.
Можна зустріти ще один, дуже швидкий рецепт приготування часникового масла, він не займе у вас більше 20 хвилин. Але його явний мінус: кип’ятіння масла. Ми знаємо, що при кип’ятінні і смаженні все корисне з масла йде. Більш того, воно може бути шкідливим.
Почистіть, дрібно наріжте або пропустіть через прес зубчики часнику. Змішайте зі склянкою рослинної олії (краще оливкової). Готову суміш вилийте на сковороду і на невеликому вогні доведіть до появи пухирців.
Кип’ятіть близько 3-х хвилин, а потім зменшіть вогонь до мінімуму і дайте маслу настоятися ще протягом 10 хвилин. Після цього масу необхідно остудити і можна використовувати як заправку для гарячих і холодних страв.
Для зберігання процідіть отриману суміш через марлю і приберіть в холодильник.
У масло для їжі ви можете додати також ваші улюблені спеції в різних комбінаціях – спробуйте знайти свій ідеальний смак!
А якщо вам просто не терпиться порадувати себе часниковою заправкою, запрошую подивитися відео-матеріал як зробити часникову олію швидко в блендері. Дуже-дуже швидкий рецепт для вашого столу.
Дорогі читачі, ми розглянули рецепти приготування часникового масла, а тепер поговоримо про те, як його приймати для здоров’я.
Як приймати часникове масло в лікувальних цілях
Регулярне вживання часникового масла в невеликих кількостях сприяє підвищенню імунітету і допомагає протистояти застуд і ГРВІ. Головне не перестаратися! Я вже звертала вашу увагу, що не варто перевищувати рекомендовані норми, щоб не спровокувати неприємні наслідки у вигляді проблем з шлунком і кишечником.
Як приймати часникове масло?
Звичайна рекомендована для лікування і профілактики різних захворювань норма для дорослих – це 2-3 чайні ложки в день перед їжею або в заправці страв. Робіть перерви. Включили в свій раціон часникове масло на 1-2 місяці, потім перейдіть на інше масло.
Для зниження рівня холестерину і судин головного мозку часникове масло можна вживати, розбавляючи його в рівних пропорціях з свіжовичавленим лимонним соком. Курс такого лікування досить тривалий – 3 місяці, після чого доцільно зробити перерву на місяць і при необхідності продовжити лікування.
Часникову олію застосовують і розведеним у воді – на 1 столову ложку масла літр води. Вживають по склянці тричі на день до їжі.
- Також застосовують зовнішньо у вигляді компресів (при опіках або артриті) або просто втирають в шкіру при розтягуванні, запаленні, натирають груди від кашлю.
- Важливо звертати увагу на загальне самопочуття, щоб не пропустити сигнали про те, що вашому організму таке «ліки» не підходить.
- Запрошую почитати мої статті на блозі про часник і його застосуванні для здоров’я.
- Часник – природна комора здоров’я
Часник в народній медицині
Маски з часнику для особи. Несподівано і дуже ефективно
Для тих, хто цікавиться рецептами лікування часником, рекомендую прочитати книгу Ніни Анатоліївни Башкирцевої «Часник – цілюща приправа». Її можна знайти в інтернеті і завантажити безкоштовно.
Вихідний денечек
Часник в народній медицині
Маски з часнику для особи. Несподівано і дуже ефективно
Часник – природна комора здоров’я
Як очистити судини головного мозку. Молочна сироватка – натуральний вітамінний напій
Часникова олія: користь і шкода, як його правильно приймати | Рецепти приготування масла з часником
Лікувальні властивості часнику широко відомі. На основі його складено безліч рецептів народної медицини і навіть розроблені ліки. Один із способів застосування – масляний розчин. Часникова олія користь і шкода, якого практично рівнозначні по впливу на організм, але корисних якостей все ж більше.
Часникова олія: користь і шкода, приготування, як приймати?
Мимоволі закрадаються сумніви: чи дійсно часникова олія така корисна, як про неї говорять? Спробуємо це з’ясувати, оцінивши реальну, а не вигадану користь продукту для здоров’я.
Користь часникової олії
Терапевтичні властивості часникового масла пов’язані з наявністю в його складі компонентів часнику. Допоміжні речовини, якщо вони входять до складу, є лише екстрагентами. Тому, оцінюючи можливу користь і шкоду від вживання часникової олії, ми цілком можемо керуватися дослідженнями, які були спрямовані на вивчення терапевтичних властивостей часнику в натуральному вигляді.
Існує безліч чуток про користь для здоров’я часникового масла. Неможливо перелічити всі ті захворювання, які нібито виліковуються за допомогою даного продукту. Можна сказати коротко: це засіб від усіх хвороб.
На жаль, думка прихильників народної медицини про той чи інший натуральний засіб часто не підтверджується клінічними дослідженнями. В даний час про часник отримані наступні наукові дані:
- Продукт знижує рівень холестерину в крові через 2 місяці від початку прийому.
- Часник має антиагрегантну дію (зменшує згортання крові). Це знижує ризик серцево-судинних захворювань.
- Часник не впливає на рівень артеріального тиску.
- Часник не впливає на ризик виникнення або перебіг простудних захворювань (якщо такими вважати гострі респіраторні вірусні інфекції та запальні процеси бактеріальної етіології, викликані локальним або загальним переохолодженням організму).
- Можливо, регулярне вживання в їжу часнику знижує ризик раку простати і шлунка.
Для любителів народної медицини є дві новини: хороша і погана. З якою почати?
Погана новина: часник не лікує всі хвороби. Більшість чуток про корисну дію часникового масла на ті чи інші органи, функції організму, протягом різних захворювань – це вигадки натуропатів і продавців біологічно активних добавок.
Хороша новина: часник знижує ризик двох груп захворювань, які є найчастішими причинами смерті людини. Це рак і серцево-судинна патологія.
Шкода часникової олії
Часник стимулює діяльність органів травної системи. З одного боку, це добре. Але при деяких захворюваннях, наприклад, при хронічному панкреатиті або гастриті з підвищеною кислотопродуцируючим функцією шлунка, така стимуляція протипоказана.
У цьому випадку кращим буде вживання часникового масла в капсулах. Це дозволить мінімізувати ризик побічних ефектів. Всі необхідні речовини в результаті потраплять у кров. При цьому контакт часникової олії зі структурами травного тракту буде обмежений.
Зауважимо також, що часникова олія підвищує апетит. Цей ефект може виявитися шкідливим для осіб, які страждають ожирінням або надлишковою масою тіла.
Часникова олія для судин
Щоденне споживання часнику знижує рівень вільного холестерину в сироватці крові в середньому на 8%. Він діє слабше, ніж препарати з групи статинів. З їх допомогою холестерин можна при необхідності знизити на десятки відсотків. Проте, часникове масло має ряд переваг перед ліками з аптеки:
- Вища прихильність пацієнта до лікування. Статини – це синтетичні препарати. Хоча в Європі та Америці ці кошти люди приймають постійно, в результаті чого живуть довго і щасливо, переконати українську людину, що йому доведеться все життя ковтати «хімію», як і раніше дуже важко. Під впливом виховання і засобів масової інформації він більш схильний до лікування травами або харчовими продуктами, в той час як його ставлення до препаратів з доведеною клінічною ефективністю зазвичай залишається негативним. Але пити часникову олію українці готові. У цьому випадку натуральні ліки цілком можна приймати в якості альтернативи статинам, за принципом «краще, ніж нічого».
- Вища профіль безпеки. У великих дозах статини у деяких людей викликають побічні ефекти з боку печінки. Часник позбавлений таких недоліків.
- Нижча ціна. Хоча статини обходяться зовсім недорого (кілька сотень гривень на місяць), часникова олія коштує ще дешевше, якщо ви робите його в домашніх умовах самостійно. Але купуючи БАД на основі часникового масла і приймаючи такі добавки з метою поліпшення стану судин, ви можете заплатити навіть більш високу ціну, ніж обійшлася б терапія статинами.
На артеріальний тиск часникове масло не впливає. Тому немає сенсу приймати його для лікування гіпертонічної хвороби.
Часникова олія для волосся
Вельми популярним є застосування часникового масла для волосся. З цією метою засіб використовується як усередину, так і зовнішньо. Однак реального впливу часнику на шевелюру ви не дочекаєтеся.
Все, що ви отримаєте – неприємний запах від вашої голови. Здатність часникової олії покращувати стан волосся не вище, ніж ступінь впливу огіркових кружечків на глибину і кількість мімічних зморшок.
Як зробити і як приймати часникове масло?
Щоб зробити часникову олію, потрібно взяти скляну посудину, наповнити її на три чверті подрібненими зубчиками часнику і залити доверху рослинним маслом. Потім наполягати протягом двох тижнів у прохолодному приміщенні. Кожен день пляшку потрібно струшувати.
Приймають часникове масло домашнього приготування в розведеному вигляді, так як воно дуже концентроване. Візьміть столову ложку отриманого продукту і розмішайте в літрі води. Пийте цей розчин по склянці тричі на добу.
Часникова олія в капсулах
БАД позиціонується як засіб для очищення судин головного мозку, профілактики ішемічного або геморагічного інсульту. Про це прямо не згадується, так як це не дозволено на законодавчому рівні (засіб не має доведеної клінічної ефективності). Тому виробники дещо змінили термінологію.
Ішемічний інсульт вони називають закупоркою судин головного мозку, а геморагічний – крововиливом.
Заявлені виробниками ефекти малоймовірні, тому що:
- Немає ніяких наукових доказів, що щоденне споживання часнику знижує ризик інсульту.
- Немає відомостей, що постійний прийом часнику знижує ризик атеросклерозу судин головного мозку. Не факт, що такий ефект можливий. Хоча часникове масло знижує в крові рівень холестерину, ці зміни настільки незначні, що можуть не відбитися на ризик розвитку атеросклерозу.
- Очищення судин неможливо – якщо холестеринові бляшки відклалися на внутрішній поверхні артерій і закальцініровалися, їх не можна звідти прибрати. Ось чому при важкій ішемічній хворобі серця лікарі призначають стентування або аортокоронарне шунтування, а не добавки на основі часникового масла.
З іншого боку, часник дійсно корисний для судин, що доведено клінічними дослідженнями. Ви можете вживати його в натуральному вигляді, або, якщо смак продукту вам не подобається, купувати часникову олію.
Висновок
Часникова олія має сенс приймати з метою зменшення ризику серцево-судинних захворювань і онкопатології.
Воно знижує рівень холестерину в середньому на 8%, а також надає антиагрегантну дію.
Часникова олія діє слабше, ніж медичні препарати, зате воно натуральне, а тому викликає менше психологічного дискомфорту у пацієнтів, які негативно ставляться до офіційної медицини.
Для отримання основних клінічних ефектів його потрібно приймати кілька разів на добу, протягом усього життя. Прийом обмеженим курсом не має практичного сенсу.
Як правильно приймати часникову олію, користь і шкода натурального засобу?
Існує маса методів очищення, але найефективнішим вважається поєднання різних масел з часником. Народні цілителі давно полюбили це поєднання за його чудодійні властивості, а особливо за сприятливу дію на серцево-судинну систему.
Серед іншого, таке поєднання:
- Збільшує силу скорочення серця. Це особливо актуально при атеросклерозі, коли серцевому м’язу стає складніше впоратися з забитими венами і артеріями.
- Попереджає розвиток атеросклерозу. Впливає на вуглеводний обмін, стримуючи перетворення їх у жири з утворенням холестерину.
- Охороняє судини від поразок. Робить їх гнучкими, еластичними, що зменшує ризик пошкодження.
- Знижує ризик утворення тромбів. Чисті судини, які звільнені від надлишку холестерину, набагато рідше пошкоджуються з утворенням тромбів. А адже тромби – головна небезпека атеросклерозу.
- Знімає спазм судин. У складі міститься велика кількість сірководню, який проявляє розслабляючий ефект. Але варто зазначити, що така властивість притаманна тільки свіжому, необробленому плоду. Після тривалого зберігання або сушіння цей ефект просто зникає.
- Знижує артеріальний тиск. Усі вище перераховані ефекти сприяють зменшенню кров’яного тиску.
Унікальні і корисні для здоров’я рецепти з масла з часником
В інтернеті є безліч рецептів, які описують, як приготувати часникове масло. Рецепт приготування, який буде представлений нижче, найнадійніший і простий.
Складові:
- часник – 6 зубчиків (або одну головку);
- оливкова олія – 2 склянки.
Далі розглянемо, як приготувати часникове масло.
Рецепт приготування покроково:
- Почистіть зубчики часнику і дрібно їх наріжте.
- У каструлю з товстим дном налийте оливкову олію і додайте подрібнений часник.
- Доведіть масло до кипіння.
- Потримайте цю суміш на вогні кілька хвилин.
- Не залишайте її на вогні довго, оскільки часник може згоріти.
- Зніміть з вогню і процідіть масло.
- Зберігайте його в скляному посуді.
Є й інші способи приготувати часникове масло. Рецепт приготування з нагріванням, який вимагає більше часу для виготовлення, розглянемо нижче.
Складові:
- часник – 6 зубчиків (або одну головку);
- оливкова олія – 500 мл.
- Почистіть зубчики часнику і розріжте їх на дві частини вздовж зубки.
- Простерилізуйте банку і покладіть в неї нарізаний часник.
- Попередньо розігріте до 170-200 °C оливкову олію залийте в банку з часником, не використовуйте пластикову посуд та лійку.
- Герметично закрийте банку і поставте в неосвітлене і прохолодне місце приблизно на 7 днів. У холодильник ставити не потрібно.
- Пару раз на день струшуйте вміст банки.
- Після тижня процідіть масло в затемнену тару.
- Таке часникове масло можна зберігати в холодильнику близько 2-х місяців.
Зробити часникове масло в домашніх умовах неважко. Головне, на що варто звернути увагу – весь посуд для приготування повинна бути добре простерилізована. Сам часник також варто обдати окропом.
Регулярне вживання часникового масла в невеликих кількостях сприяє підвищенню імунітету і допомагає протистояти застудам і ГРВІ. Головне – не перестаратися! Я вже звертала вашу увагу, що не варто перевищувати рекомендовані норми, щоб не спровокувати неприємні наслідки у вигляді проблем із шлунком і кишечником.
Як приймати часникове масло?
Звичайна рекомендована для лікування і профілактики різних захворювань норма для дорослих – це 2-3 чайні ложки на день перед їжею або в заправці страв. Робіть перерви. Включили в свій раціон часникове масло на 1-2 місяці, потім перейдіть на інше масло.
Для зниження рівня холестерину і судин головного мозку часникове масло можна вживати, розбавляючи його в рівних пропорціях зі свіжовичавленим лимонним соком. Курс такого лікування досить тривалий – 3 місяці, після чого доцільно зробити перерву на місяць і при необхідності продовжити лікування.
Часникову олію застосовують і розведеним у воді – на 1 столову ложку масла літр води. Вживають по склянці тричі на день до їди.
Також застосовують зовнішньо у вигляді компресів (при опіках або артриті) або просто втирають в шкіру при розтягуванні, запаленні, натирають груди від кашлю.
Важливо звертати увагу на загальне самопочуття, щоб не пропустити сигнали про те, що вашому організму таке «ліки» не підходить.
Запрошую почитати мої статті на блозі про часник і його застосування для здоров’я.
Часник – природна комора здоров’я. Ароматне вершкове масло з часником і травами – відмінний варіант заправки для стейків, спагетті, пельменів і безлічі інших страв. Для того щоб в будь-який момент ароматна заправка була під рукою, рекомендуємо вам приготувати вершково-часникову олію тривалого зберігання, яка може пролежати в морозильній камері до 2 місяців.
Технологія приготування дуже проста і дуже часто використовується в ресторанах: досить з’єднати всі інгредієнти і загорнути в харчову плівку.
При цьому ступінь гостроти масла можна регулювати на свій смак, додавши більше часнику і спецій. Покроковий рецепт масла, який наведено нижче, ідеально підходить для стейків.
Якщо він буде використовуватися для заправки спагетті, можна включити в список інгредієнтів дрібно нарізані в’ялені помідори і суміш італійських трав.
Рецепт вершкового масла, в яке доданий часник і зелень, можна сміливо віднести до закусок.
Намазавши таке маслечко на шматочок хлібця, ви отримаєте апетитний і дуже смачний бутерброд, а в поєднанні з чаєм вийде прекрасний перекус.
Правда, через те що до складу входить часник, особливо не побалуєте себе часто (якщо зайняті протягом дня) або гостей. Таке масло можна також додавати в різні страви для посилення аромату.
Спробуйте урізноманітнити ваше звичне меню і приготувати часникове вершкове масло – воно на стільки смачне, що стане частим гостем у вашому холодильнику.
Варіант № 1: Вершкове часникове масло – рецепт приготування для бутербродів
Вершкове масло зі смаком часнику і ніжними зеленими вкрапленнями кропу не затримається надовго в маслянці. Можна забути про складні соуси, якщо в тарілку з гарячою кашею або макаронами опустити ложечку цих ласощів.
Просто намажте часникову олію на скибочку батона або шматочок хліба – це дійсно дуже смачно!
Часникова олія – унікальний продукт, який складається з натуральної часникової суміші і рослинного масла. В якості останньої складової зазвичай виступає оливкова або соняшникова олія. Добути масло саме з часнику неможливо, так як у цій трав’янистій рослині практично не міститься жирів.
Даний продукт активно застосовується в кулінарії, але найчастіше використовується як лікувальний засіб. Купити таке універсальне масло можна в будь-якій аптеці або спеціалізованому магазині.
Найчастіше воно продається в капсулах, завдяки яким не відчувається його насичений часниковий смак і аромат.
У складі таких капсул, як правило, присутні не тільки масло, але ще й желатин і корисні амінокислоти.
Лікувальні властивості часнику широко відомі. На основі його складено безліч рецептів народної медицини і навіть розроблені ліки. Один із способів застосування – масляний розчин. Часникова олія користь і шкода, якого практично рівнозначні по впливу на організм, але корисних якостей все ж більше.
Чим більше лікарі призначають антибіотиків та інших ліків, тим сильніше у населення зростає інтерес до натуральної медицини. Вона і дешевша, і побічних ефектів майже не має. Великою популярністю для лікування різних простудних захворювань та їх профілактики користуються засоби на основі часнику.
- Про корисні властивості цієї рослини знають всі, а те, що можна готувати цілюще масло з часником, чули всі.
- В останні роки вченими всього світу були проведені численні дослідження про користь часнику – «короля приправ», як влучно назвав цей продукт Піфагор – давньогрецький філософ і математик.
Існує безліч методик лікування часником, починаючи від тибетських рецептів крапельного прийому спиртової настоянки часнику в молоці і закінчуючи різними комбінаціями часнику з іншими лікарськими рослинами. Один із способів кулінарного та терапевтичного використання продукту – масляний настій на часнику, одержуваний шляхом холодного екстрагування овоча.
Шеф-кухарям зі світовим ім’ям і кулінарам-аматорам відомо, що оливкова олія поєднується практично з чим завгодно. Але дієтологи наголошують: вживання його з деякими продуктами має особливий сенс. Іноді такі суміші готують просто в якості домашнього, народного лікарського засобу або БАДа, а іноді це навіть виходить дуже смачним частуванням.
Майте на увазі, що будь-яке оливкова олія рекомендується після розтину тари вживати протягом 4-8 тижнів. Далі під впливом повітря його цінні речовини поступово зникають.
У чому ж користь оливкової олії для організму і здоров’я людини? З давніх часів оливкове масло застосовувалося не тільки в кулінарії, але й у народній медицині. Масло оливи використовували для лікування різних захворювань.
У поєднанні зі звичайним часником масло стає більш ніж в 3 рази ефективнішим. Ефективність лікування оливковою олією обумовлена складністю і різноманітністю його складу.
Зокрема, в ньому містяться ненасичені жирні кислоти, олеокантал, стерини, фосфатиди, токофероли, антиоксиданти, а також вітаміни E, K, A, C і багато інших корисних елементів.
Можна купити готові ліки в капсулах, але я рекомендую зробити самостійно. Так ви можете бути впевнені в якості та ефективності мікстури. А також трішки зекономити.
Для приготування ліків беріть свіжозібране рослина, яке має великі головки, великі часточки. До весни цілющі дії зводяться до нуля. Також використовуйте нерафіновану олію.
Пропоную кілька нескладних рецептів на основі відповідних масел, які допоможуть вам очистити артерії і судини.
Часникова олія ніяк не може нашкодити організму. Головне – не зловживати засобом, інакше можна викликати побічні ефекти у вигляді диспепсичних розладів. Крім цього, необхідно звернути увагу на наступні моменти:
- Використання часникового масла протипоказано при гострій формі гломерулонефриту, гастриту і виразкової хвороби, а також при гострій непереносимості часнику.
- Від часнику і продуктів на його основі слід утриматися годуючим жінкам.
- При епілепсії, вагітності та цукровому діабеті вживання продукту необхідно узгодити з лікуючим лікарем.
- Дія деяких медикаментів може змінюватися під впливом часникової олії, тому такі речі краще не поєднувати.
Користь часникового масла – 12 властивостей для вашого організму
«Навіщо хворіти, якщо їсти часник?» – сказав один мудрець. Людство з давніх віків використовує цю рослину і як приправу до їжі, і як засіб від багатьох хвороб. Часник дуже корисний, але після нього залишається не зовсім приємний запах. Відмінною альтернативою йому може послужити часникове масло.
Продукт містить всі корисні речовини, що містяться в часнику: білки, жири, масу різних вітамінів, макро- і мікроелементів. Часник вбиває патогенні мікроби, віруси, чистить організм, печінку, підвищує наш імунітет, усуває труднощі з засинанням.
Застосування продукту
Часникову олію ви можете зробити самостійно, придбати в аптеці або спеціалізованому інтернет-магазині. Чим же так корисно це засіб, для чого його можна використовувати?
Список корисних властивостей масла часнику вражає:
- Захищає організм від мікробів. На основі досліджень екстракту часнику вчені з’ясували, що він протягом години вбиває до 93% стафілококів, а протягом трьох годин повністю знищує сальмонелу.
- Є найсильнішим імуномодулятором. Речовини в складі продукту значно посилюють захисні сили організму, що дозволяє протистояти інфекційним атакам різної природи.
- Корисно як додатковий засіб для лікування атеросклерозу. Засіб застосовується для очищення судин головного мозку від холестеринових бляшок, які звужують їх просвіт, порушують еластичність. Але дане лікування досить специфічне, оскільки якщо ви вже зважилися використовувати цей продукт для лікування судин – то вам потрібно розуміти, що ви будете робити це все життя.
- Застосовується як профілактичний протираковий засіб. Речовина аліцин, що міститься в часнику, може значно знижувати ризик онкозахворювань, зокрема раку у курців.
- Благотворно впливає на травний процес. Продукт підсилює не тільки секреторну активність шлунково-кишкового тракту, а й перешкоджає розвитку патогенних бактерій в кишечнику.
- Покращує потенцію. У часниковому маслі міститься речовина цистеїн, яке сприяє розширенню венозної системи, за рахунок чого поліпшується кровопостачання репродуктивної системи, що підвищує лібідо, покращує якість і тривалість статевого акту.
- Знімає біль і набряклість при захворюваннях суглобів.
- Має антиоксидантні і детокс-властивості, що робить часникове масло ефективним засобом для омолодження організму.
- Ранозаживляюча здатність продукту дозволяє застосовувати його при різних ушкодженнях шкіри. Масло використовується як додатковий засіб зовнішньо при гнійниках, псоріазі, екземі, дерматитах.
- Активно застосовується часникова олія в косметології для комплексного лікування волосся. Продукт активізує зростання волосяних цибулин, покращує стан стрижня. Подібні властивості застосовуються для лікування облисіння, забезпечують здоров’я і красу шевелюри.
- Має сечогінний ефект, що дозволяє виводити зайву рідину з організму.
- Часникова олія регулює обмінні процеси в організмі і нормалізує рівень цукру в крові.
Від чого допомагає часникове масло? Його корисно застосовувати при таких захворюваннях і станах:
- ослаблений імунітет;
- захворювання дихальних шляхів;
- вірусні ураження;
- бронхіальна астма;
- патології шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи;
- шкірні ураження;
- головні болі;
- порушення сну (безсоння);
- рахіт;
- синдром хронічної втоми;
- цукровий діабет;
- порушення в роботі сечовивідної і репродуктивної систем.
Шкода кошти
Речовина може принести не тільки користь, але і шкоду при його зловживанні. Крім того, нашкодити організму можна, не дотримуючись протипоказань до прийому.
Так, вживання кошти протипоказано при виразковій хворобі шлунка, панкреатиті, жовчнокам’яній хворобі, тобто при захворюваннях, які можуть загострюватися при прийомі гострих компонентів їжі (до яких, безумовно, можна віднести і часникову олію).
З особливою обережністю часникову олію слід вживати людям, що страждають на епілепсію, гломерулонефрит, вагітним і годуючим жінкам, а також людям з індивідуальною непереносимістю часнику.
Акуратно варто використовувати продукт для зовнішнього застосування – занадто рясне змазування уражених ділянок шкіри може спровокувати серйозний опік.
Часникова олія для суглобів
Часникова олія – це прекрасне, ефективне і доступне засіб для лікування хвороб суглобів. Воно практично не має протипоказань.
Часник здавна є одним з найбільш потужних народних лікарських засобів від найрізноманітніших захворювань. При хворобах суглобів він корисний тим, що відновлює кровообіг в ураженому суглобі, знімає набряклість і усуває біль. Багато покупців відзначають поліпшення рухливості суглобів і хребта після пройденого ними курсу лікування часниковим маслом.
Приготування
Можна використовувати як готовий продукт, так і приготований в домашніх умовах. Приготувати часникову олію самостійно зовсім не складно, з цим впорається будь-яка людина. Для цього потрібно взяти 400 грамів очищених зубчиків часнику, нерафінована олія і банку об’ємом 1 літр.
Масло найкраще брати холодного віджиму, не важливо, це соняшникова або оливкова, або інше рослинне, головне, щоб воно було нерафінованим. Подрібнений в блендері часник покласти в банку і залити олією доверху. Банку закрити кришкою і поставити в темне і прохолодне місце, але не в холодильник. Тримати протягом 14 днів і не забувати щодня струшувати.
Після закінчення 2 тижнів масло ретельно процідити, після чого його можна використовувати в лікувальних цілях.
Схема застосування: як використовувати часникову олію
Оптимальна схема лікування суглобів – комплексний прийом засобу. Потрібно вживати продукт всередину в рідкому вигляді або в капсульній формі і прикладати компреси.
Капсули приймають до 3 разів на день під час їжі. Рідкий засіб додається по 1 ст.л. в салати та інші готові страви.
Компреси краще робити на ніч і лягати спати. Масло береться в невеликій кількості і масажними рухами втирається в хворий суглоб. Потім накладається тепла пов’язка: спочатку фіксує еластичний бинт, а потім шарф або хустка з натуральної вовни.
На ранок суглоб потрібно обмити теплою водою. Курс лікування повинен тривати 2 місяці і не перериватися навіть на 1 день.
Протипоказання
Часникову олію можна використовувати для лікування суглобів в наступних випадках:
- Загострення запальних суглобових уражень.
- Інфекційні захворювання різної природи.
- Підвищення температури. Якщо людина захворіла під час проходження курсу лікування часниковим маслом, то курс необхідно перервати до повного одужання, а потім почати його спочатку.
- Алергічні реакції на продукт.
- При гнійних захворюваннях суглобів.
- Якщо на шкірі присутні садна, подряпини, оскільки часникове масло може викликати сильне роздратування. Перед застосуванням продукту необхідно залікувати пошкодження шкіри.
Дія при лікуванні суглобів
Даний засіб ефективно при захворюваннях суглобів, що викликають в них дегенеративні зміни. Наприклад, при остеоартрозі, що вражає великі суглоби, або остеохондрозі хребта.
Як часникове масло діє на уражені суглоби? При розвитку захворювання відбувається поступове зменшення синовіальної рідини, яка служить мастилом для суглобів, через що кровообіг погіршується, суглоб не отримує потрібних поживних речовин. Як результат, хрящова тканина стоншується. Потім хрящі замінюються кістковою тканиною. Через її розростання суглоб деформується, з’являються сильні болі.
Часник допоможе зняти запалення, зменшити больовий синдром і поліпшити кровообіг.
Важливо! Потрібно знати, що позбутися від хвороби за допомогою одного лише часникової олії неможливо, необхідно також дотримуватися спеціальної дієти, робити гімнастику і фізіопроцедури.
Зрозуміло, в запущених випадках засіб уже не може допомогти. Тому для ефективного результату важливо якомога раніше виявити захворювання і почати лікування.
Часникова олія від Солгар і інших виробників
Якщо ви хочете позбутися від суглобного болю, значно зміцнити імунні сили, омолодити організм, вам необхідна якісна часникова олія, продукт, створений з дотриманням необхідної технології виготовлення, що зберігає всі корисні властивості часнику.
Щоб не помилитися з вибором, варто звернути свою увагу на відомі нутрицевтичні бренди, що заслужили найбільшу кількість позитивних відгуків клієнтів.
Найвідоміший нутрицевтичний бренд Солгар вже багато десятиліть радує своїх клієнтів якістю і гарантованим ефектом від прийому продукції. Часникова олія від Солгар представлена в капсульній формі.
Одна капсула містить 1 мг (1000 мкг) концентрованої вичавки з 500 мг свіжих часточок часнику. Схема прийому проста і зрозуміла – капсули потрібно вживати по 1 шт. 2 рази на день. Препарат рекомендується вживати одночасно з прийомом їжі.
Вартість засобу – 576,38 грн.
Для покупки цього засобу вам потрібно відвідати сайт iHerb, де ви зможете прочитати численні відгуки покупців часникової олії Солгар і самостійно переконатися в його ефективності.
«Цей препарат дійсно працює! За місяць прийому значно впало вміст холестерину!»
«Я брав по 2 капсули на ніч протягом місяця, і аналізи показали значне поліпшення стану крові».
Засіб від Now Foods
Продукція бренду не поступається за якістю «Солгар» і користується не меншою популярністю у споживачів. Часникова олія міститься в капсулах і має дозування – 1500 мг. Препарат від Now Foods має 100% натуральний склад, без штучних домішок і консервантів.
Вартість – 566,3 грн.
Беручи засіб тричі на день під час їжі, ви в рази підсилите імунний захист організму, що підтверджують численні відгуки споживачів. Багато з них, вживаючи продукт, змогли значно зміцнити імунітет і успішно боротися з різними інфекціями.
Ряд покупців залишився задоволений ефективністю капсул для нормалізації серцево-судинної системи. Вік клієнтів – від 40 до 78 років.
Застосування засобу для суглобів викликало позитивні відгуки. Багато клієнтів придбали часникове масло для своїх немолодих батьків і залишилися дуже задоволені результатом.
Натуральне часникове масло від La Tourangelle
Виробник представляє рідке часникове масло. Продукт 100% натуральний і має яскравий пряний запах і присмак. Це дозволяє використовувати його як пікантну приправу до різних страв.
Спеціальна обробка, в ході якої зберігаються всі корисні властивості часнику, робить засіб не тільки смачною добавкою, а й відмінним лікувально-профілактичним засобом.
Спеціальна ємність дозволяє зберегти користь і смак продукту до кінця його використання. Ціна – 396,14 грн.
Де ж купити оригінальне і натуральне засіб? Краще рішення в цьому випадку – зробити замовлення в інтернет-магазині iHerb. Сайт є беззмінним лідером серед онлайн-магазинів нутрицевтиків: біодобавок, вітамінів та інших продуктів для підтримки здоров’я людини.
Часникова олія є одним з таких товарів – натуральним і ефективним. Ціна на продукт варіюється від 200 до 933 грн. і доступна кожному споживачеві, який прагне придбати оригінальний і якісний продукт.
Якщо ви хочете зміцнити імунітет, стати енергійнішими і позбутися від безлічі хвороб – приймайте якісне засіб з сайту iHerb. Натуральний продукт допоможе вам назавжди забути про походи до лікарів і вживанні ліків.
Часникова олія
Працюючому населенню такий метод використовувати невигідно, а ось бабулькам, що сидять удома, підходить. По-перше, потрібен термін для виготовлення цієї олії (14 днів), процес простий, але час забирає і не можна забувати щодня струшувати суміш, потім ще важливо правильно її зберігати. Загалом, таблетки і готові креми купити простіше.
Часникова олія виходить дешевим продуктом, але зате в складі впевнений. По-друге, запах. Від нього нічим не позбутися, він за ніч вбирається в шкіру і пахне протягом усього дня, вийти куди-небудь проблематично. По-третє, тривалий курс лікування – 2 місяці, причому забороняється перериватися навіть на день. Тільки в разі застуди з температурою.
Накладення компресу таке: хворе місце масажують хвилин 5, потім втирають настій, накладають еластичний бинт, укутують в вовняне тепло і відразу сплять. Вранці все знімається і прополіскується.
Я собі мазав поперек, тому доводилося приймати душ. Вистачило мене тільки на 2 тижні, потім кинув все. Але полегшення зауважив: тягнуть болі пройшли, згинати й розгинати зміг спину.
Шкода, що тривав ефект недовго, всього місяць.
Мені лікування за допомогою часникової олії зовсім не допомогло. З його допомогою я робила компреси на болі гомілковостопного суглоба. Запах, я вам скажу, просто гнітючий. Це абсолютно нестерпно, особливо вдень. Тому я накладала компрес виключно на ніч, а вдень знову поверталася біль.
Крім того, що компрес надавав виключно тимчасове вплив, так він ще і спалював шкіру. Вона стала лопатися, з’явилися червоні плями, шкіра свербіла. Днем наносила жирний крем, але це слабо допомагало. Готувати це масло – то ще «задоволення». Від запаху просто починає нудити.
Такі процедури витримає далеко не кожен. Мій ніс просто божеволів від такого аромату. Хворе місце я завертала шарфом, краще під нього покласти бавовняну серветку або будь-яку іншу тканину. Відновити шкіру після таких процедур виявилося далеко не просто.
Я мазала дитячими і зволожуючими кремами, але шкіра все одно довго сходила, поки не з’явилася нова.
Таке лікування я припинила, перейшла на інші більш ефективні препарати. Народна медицина мені не допомогла. Суглоб як хворів до цього, так і продовжив хворіти. Ніяких змін я не відчула.
Я знайшла кілька рецептів: просто їсти по 2 зубчики в день, приймати всередину часникову настоянку і нарешті, робити компреси з часникової олії. На останньому і зупинилася. Робиться воно порівняно просто: 400 грам часнику очищається, розтирається в кашку м’ясорубкою або давилкою і заливається соняшниковою нерафінованою олією.
Баночка поміщається в сухе темне місце і настоюється 2 тижні. Кожен день потрібно помішувати кашку, щоб не лежала на дні, потім все гарненько проціджують через марлю і отриману маслянисту кашку використовують для компресів. Зробивши все строго за рецептом, я почала перед сном змащувати хворі руки і обмотувати зверху бинтом.
Негативні сторони: сморід часнику, яка пробивалася через бинти, їм пропахло постільна білизна, одяг, волосся.
Я робила компреси протягом 2-х місяців, але не відчула жодних поліпшень і змушена була відмовитися від цього методу. Часник ніяк не впливає на суглоби, це дурна вигадка, шкода витраченого часу!
Використовувала часникове масло для лікування ліктьових суглобів. При регулярному використанні за рахунок посилення місцевого кровообігу сходила набряклість і зменшувалася біль, частково поліпшувалася рухливість. Але результати виявилися тимчасовими, після скасування все повернулося до колишніх показників.
Масло ефективно тільки за умови підкріплення досягнутих результатів ліками, фізіотерапією і іншими методами. Через сильний запах, який довго тримається на шкірі, лікуватися часником виходить тільки сидячи вдома. Товста шкіра в області нігтів нормально реагувала на часник. Але там, де вона тонка і ніжна, виникало печіння і сильне почервоніння.
Аптечне часникове масло виявилося менш ефективним, ніж власноруч приготоване. Брала літрову банку, 400 грам часнику і оливкове масло. Часник ретельно подрібнювала і заливала маслом. Наполягала 2 тижні в темному холодному місці. У такого лікування дуже багато протипоказань.
Воно заборонено при загостренні будь-яких хвороб, активних запальних і гнійних процесах, підвищеній чутливості шкіри і порушенні її цілісності.