Сочевиця: користь і шкода, властивості, калорійність, рецепти, відгуки

Причина тому – відмінний смак, висока поживна цінність і багатий набір корисних речовин, прихованих під оболонкою невеликих сплощених насіння.
Чим корисна сочевиця: склад і калорійність
Сочевиця повністю задовольняє всім трьом вимогам, і про це свідчить її мікро- і макроелементний склад, калорійність і вміст вітамінів.
Корисні властивості сочевиці складаються з декількох чинників. 100 грам сухих насіння містить 297 ккал. У такій порції сочевиці знаходиться:
- 23 грам білків;
- 1,6 грама жирів;
- 46,2 грама вуглеводів.
Насіння і страви з них багаті клітковиною. Серед макроелементів, завдяки яким ця бобова культура цінується медиками, фосфор, калій, магній, сірка, натрій, кальцій. Мікроелементний склад не менш багатий. У нього входить бор, нікель, титан, кобальт, кремній, фтор, молібден, йод, мідь, селен, залізо та цинк.
Чим корисна сочевиця? Крім мінеральних солей і поживних речовин, в насінні є вітаміни A, PP, E, а також цілий набір вітамінів з групи B, включаючи тіамін, рибофлавін, токоферол.
Регулярно включаючи сочевицю в меню, можна без особливих зусиль поповнювати запаси вітамінів, цінних мінералів, підживлювати свій організм енергією і зміцнювати здоров’я.
Користь сочевиці для організму людини
Бобові серед інших рослинних культур – лідери за вмістом поживних речовин. Сочевиця – не виняток, причому її насіння не мають дратівливого впливу на органи травлення, яке надає квасоля, боби і горох.
Цим користь сочевиці для організму не закінчується. Велика кількість клітковини змушує кишечник активно скорочуватися. Завдяки посиленню перистальтики вдається впоратися з запорами, сочевиця активно виводить шлаки, не викликаючи підвищеного газоутворення або інших незручностей.
Вітаміни в складі сочевиці незамінні для організму. Хоча саме насіння не багаті вітаміном C, його засвоєння неможливо без присутньої в чечевиці нікотинової кислоти. Тіамін разом з магнієм і солями заліза благотворно впливає на роботу органів травлення, на хід обмінних процесів, а також серце, судини, кровотворення і нервову систему.
Регулярне вживання в їжу сочевиці допомагає поліпшити якість крові. Залізо в органічній формі стимулює вироблення гемоглобіну і підтримує оптимальний рівень червоних кров’яних тілець.
Відсутність холестерину корисно при небезпеці атеросклерозу, інсульту і інфаркту. Фолієва кислота має протиракову дію. Говорячи про користь і шкоду сочевиці, не можна обійти увагою наявність рибофлавіну. Цей вітамін незамінний для статевої сфери і ендокринної системи людини.
Користь сочевиці при схудненні
Страви з сочевиці дозволяють людині швидко насичуватися і довго не відчувати почуття голоду. Крім цього, волокниста структура, як щітка, вичищає не перетравлені залишки, шлаки. Сочевиця під силу очистити організм від радіонуклідів та токсинів.
Використання сочевиці для схуднення спрямоване не тільки на якісне насичення, але й на оздоровлення. Велика кількість білків в кожній порції в період скидання ваги дозволяє підтримувати відмінний стан м’язової тканини.
Харчові волокна навіть при строгій дієті змушують кишечник активно працювати і також сприяють схудненню.
Користь сочевиці для чоловічого здоров’я
Протизапальні властивості сочевиці, її благотворний вплив на стан судин і серця зробили продукт дуже цінним для лікування проблем чоловічої статевої сфери. Страви і відвар з цього виду бобових використовують разом з лікарською терапією:
- при простатиті,
- при виявленні порушень ерекції;
- як профілактику онкологічних і запальних захворювань.
При всій користі сочевиці, шкода від її неграмотного вживання може бути дуже серйозним. Тому не варто забувати про проходження рекомендаціям лікаря і нехтувати традиційним лікуванням.
Сочевиця, як джерело білка, корисна атлетам, що стежать за вагою і станом м’язової маси.
Чим корисна сочевиця для організму жінки та дитини
Бобові культури багаті вітамінами групи B. А крім них, в насінні сочевиці багато з’єднань, чиє дію на жіночий організм схоже з роботою гормонів. Фітоестрогени полегшують перебіг клімаксу:
- нормалізує кров’яний тиск;
- вирівнюючи серцевий ритм;
- зменшуючи кількість і глибину припливів;
- захищають організм від руйнівної дії ракових клітин;
- підтримуючи стабільне настрій і працездатність.
Чим корисна сочевиця для організму ще? Завдяки очищуючим властивостям і поживній цінності насіння страви з бобових допомагають підтримувати вагу і тонус м’язів.
Триптофан, цінна амінокислота, також присутня в насінні, допомагає жінкам безболісно переносити менструації, не страждати від перепадів настрою під час вагітності, після пологів, при ПМС і клімаксі.
Чи можна сочевицю мамі, що годує? Як включення цього продукту в раціон може відбитися на малюкові? Особливість цього виду бобових – відсутність алергічних реакцій і підвищеного газоутворення, властивого іншим спорідненим культурам.
Тому помірна кількість сочевиці не тільки не завадить жіночому здоров’ю, навпаки, корисні ситні блюда:
- поповнять запас поживних речовин;
- наповнять організм енергією і поліпшать настрій;
- підтримають активну роботу травної системи, позбавивши від шлаків і токсинів;
- сприяють підтримці краси шкіри і волосся;
- підвищать якість грудного молока;
- послужать відмінною профілактикою анемії.
Сочевицю при грудному вигодовуванні й при харчуванні дітей від року використовують як натуральний засіб для підтримки тонусу м’язів і міцності кісток. Зовнішньо суміш з сочевичної борошна і масла застосовується як безпечне заспокійливий, протизапальний засіб для дитячої шкіри.
Шкода і протипоказання до вживання сочевиці
За допомогою такого меню хворі на діабет, атеросклероз, пацієнти із захворюваннями сечостатевої сфери обов’язково відчують полегшення. Однак не завжди сочевиця корисна, шкода для здоров’я від її вживання можлива, якщо у людини:
- подагра;
- мочекам’яна хвороба;
- дисбактеріоз та інші запальні процеси в усіх відділах кишечника.
Крім цього, у невеликого числа людей є індивідуальна непереносимість продукту. Тому, якою б смачною не була сочевиця, її вживання має бути завжди помірним і дозволеним лікарем.
У чому користь сочевиці – відео
Чим корисна сочевиця: для організму, здоров’я, схуднення, діабету
Вітаю вас, шановні читачі цього блогу! А ви знаєте, що сочевиця є продуктом-лідером серед усіх бобових за своїми корисними якостями? Сьогодні ми з вами детально поговоримо про те, чим корисна сочевиця для людини. Щоб і ви змогли взяти з цього продукту максимум корисностей для свого організму!
Чудо-продукт
Я дізнався про сочевицю з Біблії. Наприклад, в давнину Ісав продав своє первородство за сочевичну юшку. На сході сочевиця досі популярна. За зовнішнім виглядом вона нагадує круглі горошини червоного або зеленого кольору.
Але варити навіть зелену сочевицю потрібно близько 20 хвилин. Це набагато швидше, ніж горох, а тим більше, ніж квасоля, що дуже зручно для сучасної людини. До слова, червона сочевиця вариться всього близько 7-10 хвилин, так само, як і макарони.
Так ось, ще наприкінці дев’яностих мені пощастило вперше купити в столичному магазині кілька кілограм цього чудо-продукту. Це було дійсно велике свято для мене. Спасибі, що друзі підказали.
Але, як говориться, надія вмирає останньою. І ось я вирушив до стелажу з крупами і там … Мені ще вдалося виявити кілька бажаних пакетиків. Чим, звичайно, здивував продавців.
Проте, навіть і сьогодні мені не раз доводиться відповідати на питання, коли я стою в черзі на касу з сочевицею. Люди дивляться на мене з подивом. І тоді починаю їм пояснювати …
Спочатку – про головні переваги продукту: він корисний і для жінок, і для чоловіків.
Його просто готувати, він відносно недорого коштує, допомагає зробити раціон різноманітнішим, і навіть схуднути! Корисні властивості численні, а протипоказання – мінімальні.
Сочевиця буває зелена, коричнева, жовта, червона і навіть чорна, що дуже ефектно виглядає в салаті, нагадуючи чорну ікру.
Історична довідка
У Стародавньому Єгипті з неї в основному пекли коржі.
У Стародавньому Римі варили каші, а також використовували в якості лікарського засобу. Слов’яни також цінували цей продукт за його смак і корисні властивості.
Детальніше про користь сочевиці
Поговоримо про склад
Склад цього бобового може похвалитися безліччю корисних речей для здоров’я людини.
Отже, ось їх основний перелік:
- Омега-3 і Омега-6 жирні кислоти незамінні для організму, вони нас омолоджують, зміцнюють імунітет, покращують стан волосся і шкіри;
- Численні мікроелементи з сочевиці (калій, фосфор, магній, залізо, кальцій) комплексно підтримують здоров’я;
- Тут багато білка, який легко засвоюється;
- Широко представлені вітаміни групи В;
- Фолієвої кислоти в 100 грамах – 90% від середньої добової дози, а вона особливо необхідна вагітним;
- Ізофлавони з цього продукту мінімізують ризик раку.
Позитивні властивості
Отже, ви вже зрозуміли, що сочевиця корисна для людей з надмірною вагою, діабетиків, вагітних жінок і активних людей. Вона корисніша ніж м’ясо і багато бобових. Чим же конкретно вона цінна? Нижче – про це докладніше:
- Будучи джерелом магнію та фолієвої кислоти, вона здатна зміцнювати серцевий м’яз, і діяти як профілактика серцевих захворювань;
- Її клітковина, як губка, вбирає шкідливі жовчні кислоти і виводить їх, знижуючи також рівень холестерину і мінімізуючи ризик інсульту;
- Запобігає запорам, покращуючи роботу кишечника, рятує при розладах травлення;
- Є лідером серед бобових за вмістом грубого волокна, тому ефективно виводить з організму шлаки і токсини;
- Вкрай корисна при діабеті, адже уповільнює надходження вуглеводів у кров, знижуючи рівень глюкози;
- Вітаміни групи В незамінні для роботи нервової системи;
- Тут багато селену, який запобігає запаленням, уповільнює ріст пухлин (якщо вони є) і активізує вироблення Т-клітин, які вбивають небезпечні інфекції;
- Селен також допомагає печінці детоксифікувати з організму канцерогенні речовини;
- Незамінна сочевиця для культуристів і атлетів – адже завдяки якісному білку сприяє росту м’язів (24 г білка на 100 г продукту, що можна порівняти з яловичиною);
- Позбавляє від дефіциту заліза, дарує енергію і покращує боротьбу з втомою;
- Діє, профілактуючи атеросклероз, за рахунок потужних антиоксидантів;
- Підвищує електролітичну активність;
- Покращує пам’ять і роботу головного мозку завдяки калію та вітамінам групи В;
- І червона, і зелена сочевиця підвищує потенцію у чоловіків;
- Також покращує настрій, сприяючи виробництву серотоніну.
Протипоказання
Увага! Незважаючи на великий список корисних аспектів, ви не повинні їсти страви з сочевиці щодня.
Адже, як і всі бобові, вона провокує утворення газів. А ще через пурини сприяє накопиченню сечової кислоти.
Тому вона точно шкідлива всім, у кого є будь-які патології нирок, дисбактеріоз, панкреатит, деякі шлунково-кишкові захворювання та подагра. Тому, якщо такі є, варто проконсультуватися з лікарем.
Про калорійність і стрункість
При схудненні сочевиця просто незамінна! Адже це – продукт з дуже малим глікемічним індексом. Жирів тут майже немає (всього 1%), а калорій зовсім трішки. У приготованих 100 грамах сочевиці – лише 116 калорій. При цьому за поживністю вона не поступається м’ясу, тому незамінна для веганів, спортсменів та людей фізичної праці.
Цей продукт відмінно стимулює метаболізм, що дає можливість простіше і швидше знижувати вагу. А цінна клітковина активізує роботу кишечника, сприяє очищенню організму та покращує травлення.
Крім того, клітковина сочевиці сприяє довготривалому відчуттю ситості, що дозволяє уникати переїдання.
Порада: для здорового схуднення застосовуйте рецепти страв, де сочевиця поєднується з овочами. Наприклад, овочеві супи з нею відмінно насичують навіть в малому обсязі при мінімумі калорій, смачні та корисні.
Дивовижні факти про сочевицю
Хотілося б ще раз коротко представити основні факти про користь сочевиці для нашого організму.
По-перше, сочевиця практично рекордсмен за вмістом рослинного білка – 24 г на 100 г.
Однак, щоб рослинний білок став повноцінним (конкурентним тваринному), потрібно вживати різні його види. Тобто, їсти різноманітні продукти зі своїм набором амінокислот.
Так, наприклад, якщо поєднувати сочевицю з рисом, то наш організм буде забезпечений усім набором необхідних амінокислот для побудови повноцінного білка.
По-друге, сочевиця – лідер за вмістом заліза – 12 мг.
Її обганяє тільки шпинат – 13,5 мг. Але ви запитаєте: а як же яловича печінка? Так ось, хвалена яловича печінка містить всього 7 мг заліза на 100 г. Ну а гречка і того менше – 2,2 мг.
Отже, для заповнення потреб організму в залозі вигідніше використовувати сочевицю.
І це не кажучи про коров’ячий сказ, антибіотики, гормони та численні паразити в м’ясі і печінці (той же печінковий сисун або бичачий ціп’як).
По-третє, в порівнянні з горіхами (до 500 ккал / 100 г), сочевиця має лише 338 ккал на 100 г сирого продукту.
Але, як ми вже з’ясували, вона змагається з горіхами за вмістом білка.
По-четверте, сочевиця містить аж 120% добової норми фолієвої кислоти, що не менш важливо для вагітних, а також для жінок, які планують вагітність.
І останній факт про цю бобову рослину.
По-п’яте, сочевиця містить не менше рекомендованої добової норми таких потрібних для нашого організму мікроелементів як бор, кремній, кобальт, молібден, нікель. Більш того, в ній є ще й селен.
Ось вам і доступний мультімінеральний комплекс!
Крім усього іншого, дослідження показали, що сочевиця не накопичує токсини і радіонукліди.
Значить, її по праву можна вважати екопродуктом!
Для повноти картини, чому ж корисна сочевиця, пропоную подивитися відео.
Троє дітей моєї знайомої теж люблять страви з сочевиці та їдять їх постійно.
Тому, коли я зацікавився цим бобовим та вирішив поекспериментувати на кухні, я отримував рецепти саме від Наталі. Повірте мені – всі страви, які я готував, були на рівні. І мої домашні наминали їх із задоволенням! Чого і вам бажаю.
Простий рецепт білкової каші
Це відкриття в нашій родині було зроблено зовсім недавно. Зазвичай ми купували зелену сочевицю, а тут зіткнулися з червоною. І виявилося, що вона має цікаві властивості і при цьому добре поєднується з крупами. Ось рецепт швидкої і ситної каші на сніданок.
Для цього вам буде потрібно червона сочевиця, а також гречана або перлова крупа. Промийте крупу, а ще краще попередньо замочити її на ніч. Потім заливаєте крупу водою в співвідношенні 1/3, соліть. Після ставите на вогонь і додаєте кілька столових ложок сочевиці.
Якщо варите гречку, то можна додати сочевицю і пізніше (десь через 5 хвилин). Але обов’язково використовуйте тільки червону!
Так як, на відміну від зеленої сочевиці, червона швидко вариться. І найголовніше – повністю розварюється в кашу. І від неї не залишається і сліду, тільки незвичайний смак каші. У підсумку на сніданок у нас буде каша, насичена білком. Тому що ми вже з вами з’ясували, що сочевиця – фактично абсолютний рекордсмен за вмістом білка.
Думаю, тепер ви трошки зрозуміли, чим корисна сочевиця. І я сподіваюся, що ви включите цей корисний продукт у свій раціон. Якщо даний матеріал був для вас корисним, підписуйтеся на мій блог і обов’язково діліться матеріалами на своїх соціальних сторінках. Удачі, дорогі мої читачі!
“Сочевиця – корисні властивості для здоров’я, калорійність і схуднення”
Сочевиця – це дрібні сплюснуті насіння однойменного рослини з сімейства Бобові. Родина культури – Західна Азія і Південна Європа: для місцевого населення її плоди ще в давнину стали основою харчування, найважливішим джерелом рослинних білків, вітамінів групи B, корисних мікро- і макроелементів.
Зернятка рослини використовують у нетрадиційній медицині для боротьби із захворюваннями нервової системи, шлунково-кишкового тракту та іншими патологіями. Спробуємо розібратися, які компоненти входять до складу сочевиці, яку користь і шкоду може принести регулярне включення в раціон її плодів.
Види сочевиці
Різнобарвна сочевиця, фото
У кулінарних і лікувальних цілях найчастіше використовують 5 різновидів сочевиці:
- Червону – дрібні швидко розварюються зернятка з пікантним смаком, що застосовуються для приготування каш, пюре;
- Коричневу – відносно великі боби з яскраво вираженим горіховим смаком, з яких готують запіканки і супи;
- Чорну – дрібні, що нагадують ікру насіння з горіховим присмаком, які додають у салати, перші страви, гарніри;
- Французьку або Пюї – відносно великі боби зеленувато-чорного кольору з вираженим пряним смаком, з яких готують салати, розсипчасті гарніри;
- Зелену – недозрілі зерна рослини, які додають у салати і холодні закуски.
Прихильники здорового харчування часто вживають в їжу пророщену сочевицю. Зерна рослини ретельно промивають, настоюють 10 годин у воді кімнатної температури, викладають тонким шаром на піднос, накривають вологою бавовняною або лляною серветкою і залишають на 24 години. Готовий продукт їдять у сирому вигляді або додають у овочеві салати.
Харчова цінність і калорійність сочевиці
Скільки в ній калорій?
Сочевиця містить цілий комплекс вітамінів, корисних елементів, поживних речовин. Зерна цієї рослини багаті на рослинні білки, харчові волокна, вітаміни A, B9, B5, B2, B1, E і PP, незамінними і замінними амінокислотами, насиченими жирними кислотами.
Страви з сочевиці допомагають заповнювати запаси калію, кальцію, фосфору, магнію, заліза, цинку, йоду, міді, марганцю, селену, хрому, молібдену і фтору в організмі.
У 100 г сухої сочевиці міститься 296 ккал. Калорійність стограмовій порції варених або консервованих зерен – 106 ккал. Енергетична цінність пророщеної сочевиці – 119 ккал на 100 г.
Корисні властивості сочевиці важко переоцінити. Плоди цієї рослини прекрасно втамовують голод, заповнюють потребу організму у вітамінах і мінералах, активізують роботу шлунково-кишкового тракту, перешкоджають виникненню закрепів. Відгуки дієтологів про сочевицю для схуднення свідчать про те, що продукт можна без побоювань використовувати в якості основи дієти.
У плодах рослини міститься триптофан – амінокислота, яка бере участь в процесі синтезу «гормону щастя» серотоніну. Люди, які регулярно включають їх у свій раціон, рідше страждають від перепадів настрою і депресії, стають менш дратівливими, легше переносять психоемоційні перевантаження і стреси.
Сочевиця – багате джерело магнію, цинку, заліза та інших нутрієнтів, що зміцнюють серце і судини, нормалізують роботу системи кровотворення. Страви на її основі допомагають вивести з організму зайвий холестерин, попередити формування атеросклеротичних бляшок, підвищити концентрацію гемоглобіну в складі крові, знизити ризик розвитку кардіологічних порушень.
Плоди рослини багаті корисними сполуками, що підвищують ефективність роботи імунної системи. Завдяки цьому, підвищується здатність організму опиратися інфекціям в періоди епідемій, прискорюються процеси, пов’язані з відновленням функцій внутрішніх органів після важких хвороб, фізичних навантажень та операцій.
Сочевиця містить цілий комплекс антиоксидантних речовин. Так, фітоестрогени ізофлавони пригнічують розмноження ракових клітин, знижують ризик розвитку більшості онкологічних захворювань.
Вітамін E сповільнює процеси, пов’язані з віковими змінами організму, покращує стан шкіри, запобігає появі зморшок. Важливо й те, що антиоксиданти, присутні в сочевиці, зберігають свої корисні властивості навіть після термічної обробки або консервації продукту.
Користь для жінок
Сочевиця – багате джерело фолієвої кислоти, що забезпечує умови для нормального внутрішньоутробного розвитку плоду у вагітних жінок.
У зернятках цієї рослини присутні речовини, які нормалізують менструальний цикл, зменшують неприємну симптоматику клімаксу, підвищують ймовірність зачаття, знижують ризик виникнення раку молочних залоз.
Схуднення на сочевиці
Існує безліч рецептів страв з сочевиці для схуднення, які можна без побоювань включати до складу меню худне. Найпростіше готується сочевична каша: 250 г зерен замочують у холодній воді на 6 годин, варять 40 хвилин, приправляють перцем і сіллю. Готову страву з’їдають маленькими порціями протягом дня.
Урізноманітнити дієтичне меню можна і сочевичної юшкою. Сухі зерна (250 г) замочують на ніч, варять у підсоленій воді.
Після варіння рідина зливають лише частково: від її кількості залежить густота супу.
У каструлю з зернами і залишками води додають 4 нарізаних і припущених на рослинній олії томати, 3 зубчики часнику і улюблені спеції. Отриману суміш подрібнюють блендером і їдять протягом дня.
Користь для чоловіків
Сочевиця багата нутрієнтами, які поліпшують склад еякуляту у чоловіків. Страви з цього продукту мають властивості афродізіака, знижують ризик ранніх порушень потенції у чоловіків, попереджають розвиток захворювань простати.
Застосування сочевиці в народній медицині
Для того щоб скористатися унікальними цілющими властивостями сочевиці, не потрібні спеціальні навички. Існує безліч рецептів, що дозволяють готувати з сочевиці прості, смачні і корисні страви, а також ефективні засоби для боротьби з широким спектром захворювань.
- Поверхневі опіки, рани і інші пошкодження шкіри
Для лікування опіків сочевицю, перемелену в кавомолці в муку, з’єднують з розтопленим вершковим маслом (2:1). З отриманого тесту виліплюють товсту корж і прикладають її до обпаленої шкіри на 2 години.
Довго незагойні рани лікують за допомогою холодних компресів на основі сочевиці. Зерна (1/2 склянки) перемелюють на борошно в кавомолці і з’єднують з збитим яєчним жовтком. Масу викладають на стерильну серветку і притискають її до рани на 30 хвилин.
При лікуванні екземи сочевичне борошно (1 ст. ложка) висипають у склянку, наповнену окропом, настоюють 2 години і фільтрують. Настоєм зрошують проблемні місця раз на 4 години.
- імунодефіцитні стани
При ослабленні імунних сил організму корисно їсти проростки сочевиці. Народні цілителі рекомендують щодня протягом 22 днів з’їдати по 30 г пророщених зерен.
Для боротьби з пухлинними новоутвореннями незалежно від їх локалізації і походження використовують відвар з суміші сочевичного борошна і картопляних квіток (1:1). У ємність з 400 мл окропу висипають 3 ст. ложки лікарської суміші, настоюють 2 години. Перед кожним прийомом їжі випивають по ковтку настою.
- отруєння, запори, порушення в роботі шлунково-кишкового тракту
Для того щоб позбутися неприємної симптоматики отруєння, необхідно протягом 10 хвилин проварити в 350 мл води невелику жменю цільної сочевиці. Кожні 2 години випивати по ½ склянки відвару.
Особливості зберігання сочевиці
Сушену сочевицю зберігають у сухих затемнених місцях з хорошою вентиляцією. Зерна пересипають у щільні полотняні мішечки або картонні коробки. При дотриманні зазначених умов насіння рослини зберігають свої поживні і смакові властивості протягом року.
Варену або пророщену сочевицю зберігають у холодильнику не більше 6 діб у щільно закритому контейнері. Термін зберігання зварених зерен можна збільшити до півроку, заморозивши їх у морозильній камері холодильника.
Протипоказання і шкода сочевиці
Сочевиця протипоказана людям, які страждають від індивідуальної непереносимості цього продукту, а також при захворюваннях – подагрі, геморої, хворобах суглобів, порушеннях в роботі органів сечовидільної системи, дерматологічних захворюваннях.
При появі будь-яких сумнівів щодо безпеки включення в раціон, необхідно проконсультуватися з лікарем.
Сочевиця – склад, калорійність, корисні властивості і шкода
Сочевиця – це трав’яниста рослина сімейства бобових, яке стає все більш популярним у кулінарії. Ця культура не тільки смачна, але й корисна, особливо для тих, хто займається спортом і дотримується здорового способу життя. Сочевиця – саме той продукт, який потрібно вводити в свій раціон для збільшення кількості білка, необхідного для росту м’язової маси.
На жаль, багато хто недооцінює цей продукт, а даремно! Зі статті ви дізнаєтеся, чому саме корисна сочевиця, яка її роль у спортивному і дієтичному харчуванні. Не залишимо без уваги й протипоказання до вживання, а також ситуації, при яких сочевиця може завдати шкоди.
Харчова цінність, калорійність і хімічний склад
Жоден із представників сімейства бобових не може похвалитися настільки високою кількістю білка, як сочевиця. Крім білків, ця унікальна культура містить у своєму хімічному складі вуглеводи, жири, клітковину, мінеральні солі та вітаміни. Всі ці компоненти знаходяться в збалансованій кількості, а тому мають максимальну харчову цінність.
Є кілька видів сочевиці:
- Коричнева – найбільш поширений сорт. Найчастіше коричневу сочевицю використовують для приготування супів, оскільки її зерна добре розварюються, але при цьому непогано тримають форму. Цей сорт рекомендують замочувати перед приготуванням на 20-30 хвилин.
- Зелена – використовується для приготування дієтичних салатів і гарнірів. Не вимагає замочування перед приготуванням.
- Червона – це лущений сорт, тобто без верхньої оболонки, готується швидше інших сортів.
- Чорна (білуга) – найрідкісніший сорт сочевиці. При варінні вона змінює свій колір на світлий, але при цьому не втрачає форму, що і дозволяє використовувати її як гарнір.
- Жовта – своїм виглядом нагадує горох. Цей сорт вважається універсальним і використовується в багатьох стравах.
Чорний пігмент має антиоксидантні властивості і виводить з організму шкідливі речовини.
Як бачите, є з чого вибрати, але кожен сорт має свої особливості і харчову цінність. Нижче наведена таблиця, в якій описаний хімічний склад і енергетична цінність кожного сорту в вареному і сухому вигляді.
Калорійність / Нутрієнти на 100 г | Червона (суха) | Червона (варена) | Зелена, жовта, коричнева (суха) | Зелена, жовта, коричнева (варена) | Чорна (суха) | Чорна (варена) |
клітковина | 4,9 г | 1,9 г | 8,9 г | 3,8 г | 9,0 г | 5,5 г |
калорійність | 318 ккал | 100 ккал | 297 ккал | 105 ккал | 324 ккал | 145 ккал |
білки | 23,8 г | 7,6 г | 24,3 г | 8,8 г | 35 г | 17 г |
вуглеводи | 56,3 г | 17,5 г | 48,8 г | 6,9 г | 53,1 г | 20 г |
жири | 1,3 г | 0,4 г | 1,9 г | 0,7 г | 2,0 г | 0,5 г |
залізо | 7,6 мг | 2,4 мг | 11,8 мг | 3,5 мг | 17 мг | 7 мг |
калій | 710 мг | 220 мг | 940 мг | 310 мг | 980 мг | 350 мг |
фосфор | 320 мг | 100 мг | 350 мг | 130 мг | 420 мг | 210 мг |
Бета-каротин | 60 мкг | 20 мкг | немає | немає | немає | немає |
Тіамін (В1) | 0,50 мг | 0,11 мг | 0,41 мг | 0,14 мг | немає | немає |
Рибофлавін (В2) | 0,20 мг | 0,04 мг | 0,27 мг | 0,08 мг | немає | немає |
Ніацин (РР) | 2,0 мг | 0,4 мг | 2,2 мг | 0,6 мг | немає | немає |
Піридоксин (В6) | 0,60 мг | 0,11 мг | 0,93 мг | 0,28 мг | немає | немає |
Фолієва (В9) | 100 мкг | немає | 112 мкг | немає | немає | немає |
Кожен сорт сочевиці має різні речовини в різній мірі, деякі речовини в певних сортах і зовсім відсутні. Однак незважаючи на це, у сочевиці є найнеобхідніші для організму людини нутрієнти, і всі вони знаходяться в біоактивній формі, що означає, що засвоюються вони краще і швидше.
Окремо слід виділити пророслу сочевицю. У цьому продукті підвищена кількість амінокислот, і його регулярне вживання сприяє:
- поліпшенню роботи травної системи;
- відновленню обмінних процесів в організмі;
- поліпшенню імунітету;
- відновленню шкірних покривів, зміцненню структури волосся.
У пророщеній сочевиці багато йоду, кальцію, заліза, магнію та жирних кислот. Калорійність цього продукту становить 106,5 ккал на 100 г. Через таку низьку калорійність пророщені боби часто використовують жінки, які сидять на дієті.
Корисні властивості сочевиці
Корисні властивості сочевиці для організму людини обумовлені тим, що цей продукт швидко і практично повністю засвоюється в організмі людини, зокрема це стосується рослинного білка.
Примітно, що ця крупа містить менше жиру, ніж інші бобові культури, наприклад, горох. Крім того, у сочевиці багато заліза, тому її рекомендують вживати людям, що страждають на анемію.
Багато вчених стверджують, що сочевиця за своїми поживними властивостями може замінити хліб і навіть м’ясо. Для вегетаріанців цей продукт – справжня знахідка, оскільки практично повністю замінює тваринний білок.
Сочевиця повинна стати обов’язковим продуктом для людей з цукровим діабетом. Вона не піднімає цукор у крові, а навпаки, нормалізує його завдяки своїм абсорбуючим властивостям. Також лікарі рекомендують вживати в їжу сочевицю тим, хто страждає на виразку шлунка або мучиться колітом.
Цікаво! Ця бобова культура не накопичує нітрати і радіонукліди. Це чистий продукт, без добавок. Поки немає жодного сорту генно-модифікованої сочевиці, що підвищує її цінність для здорового і повноцінного харчування.
При проблемах із сечостатевою системою варто звернути увагу на відвар сочевиці. У комплексі з призначеним лікуванням він допоможе впоратися з недугою.
Багата калієм культура значно покращує роботу серця та позитивно впливає на кровоносну систему.
Ця бобова культура корисна для жінок. У продукті містяться ізофлавони, які допомагають боротися з раком грудей. Крім того, ця речовина допомагає впоратися з депресією, а в період менопаузи значно зменшує неприємні відчуття. Ізофлавони не руйнуються після термічної обробки, а це значить, що боби можна готувати найрізноманітнішими способами.
У сучасному світі жінки часто піддаються стресам і безсонню. Усунути ці проблеми теж допоможе зелена сочевиця. Вживаючи її регулярно, ви насичуєте організм триптофаном – це амінокислота, яка в організмі перетворюється в серотонін. Саме брак цієї речовини часто робить жінку дратівливою і тривожною.
Деякі лікарі вважають, що ця бобова культура допомагає боротися з безпліддям.
Чоловікам теж рекомендується вводити сочевицю в свій щотижневий раціон, оскільки вона значно збільшує сексуальну активність. При імпотенції дієтологи радять 1-2 рази в тиждень вживати страви з сочевиці.
Пророщена сочевиця має ті ж корисні властивості, що і звичайна. Але саме проростки зміцнюють кісткову тканину, тому сочевицю важливо давати дітям (звичайно, якщо немає алергії на продукт).
Сочевиця і спорт (фітнес і бодібілдинг)
У харчуванні спортсменів сочевиця – корисний і часто навіть необхідний продукт. Справа в тому, що в цій бобовій культурі велика кількість рослинного білка, який швидко засвоюється.
Відсоткове співвідношення білка в чечевиці наближене до м’яса, ось тільки є одна різниця: в м’ясі завжди є холестерин і жир, а сочевиця – це неперевершене джерело легкоусвояемого білка, який надзвичайно необхідний у бодібілдингу та інших видах спорту, де важливим є розвиток м’язів.
Серед усіх бобових культур сочевиця вважається рекордсменом за вмістом заліза. Саме цей мікроелемент дозволяє підтримувати в тонусі серцево-судинну і кровоносну систему. Здорове серце дозволить нарощувати навантаження і не відчувати дискомфорту.
Для тих, хто займається фітнесом, сочевиця також стане відмінним джерелом енергії. Головне – вживати цей продукт регулярно, тільки тоді вийде помітити позитивні зміни в своєму організмі.
Сочевиця в правильному харчуванні
У дієтичному харчуванні продукт займає далеко не останнє місце. Придумано чимало дієт з цим продуктом, також є спеціальні програми на сочевиці для людей, у яких є проблеми з жовчним міхуром.
Найпопулярнішою вважається дієта №5 – цей лікувальний курс допомагає не тільки оздоровити організм, але і скинути зайву вагу. В основі цієї дієти часте вживання їжі – 5 разів на день, при цьому продукти необхідно подрібнювати.
Сочевиця – один з інгредієнтів, дозволених до вживання під час дієти №5.
Дієти на сочевиці мають безліч позитивних відгуків, проте від них не слід очікувати різкого схуднення. Як правило, жінки скидають не більш ніж 3 кілограми за місяць дієти, оскільки правильно побудована дієта – це збалансоване харчування, яке просто розвантажить організм.
Багатьох хвилює питання: «Чим можна замінити сочевицю на дієті?» Як варіант можна вживати горох, квасолю або нут. Але чи варто замінювати сочевицю, якщо тільки в ній міститься найбільш повно засвоюваний рослинний білок? При цьому однаково корисні будь-які сорти: червоний, зелений, жовтий, оранжевий.
Використовувати сочевицю для схуднення можна в будь-якому вигляді, але найчастіше це варений продукт в поєднанні з іншими овочами, рибою або м’ясом. Рецептів і страв, які можна приготувати в розвантажувальні дні, величезна кількість.
Це можуть бути супи, котлети з сочевиці, салати з нею, крім того, боби ніхто не відміняв як гарнір. Фантазуйте і вносите різноманітність у меню.
Не забувайте про пророщені сочевичні боби, вони сприятливо впливають на організм, розвантажуючи його.
Протипоказання до вживання і шкода
Хоча сочевиця надзвичайно корисна, вона має і ряд протипоказань до введення в раціон харчування. Щоб не завдати шкоди організму, слід з обережністю вживати в їжу сочевицю людям, у яких є проблеми з шлунково-кишковим трактом, адже цей бобовий продукт може сприяти газоутворенню. Тим, хто страждає дисбактеріозом, також слід відмовитися від вживання сочевиці з тієї ж причини.
Порада! Щоб не перевантажувати шлунок, бобову культуру рекомендують замочувати перед приготуванням.
Якщо занадто часто вживати в їжу сочевицю, є ймовірність, що шкіра стане сухою і втратить еластичність.
Лікарі не рекомендують жорстко обмежувати раціон харчування. Сочевиця буде корисною для здоров’я, тільки якщо є її в помірних кількостях і поєднувати з іншими продуктами. Двох-трьох разів на тиждень достатньо, щоб наситити організм всім тим, чим так багата ця культура.
Культура категорично протипоказана людям, що страждають на подагру.
підсумки
Сочевиця – продукт, який однозначно заслуговує на увагу. Грамотне вживання цієї бобової культури дозволить налагодити обмін речовин, тримати в тонусі серцево-судинну систему, а також допоможе зберегти жіноче і чоловіче здоров’я.
Сочевиця для схуднення – калорійність, відгуки, корисні властивості
Раніше рослина називалася сочевицею через велику кількість соку в її несушених насінні. Перші її згадки зустрічаються в писемності на рубежі X-XI століть. Через три століття її почали вживати в їжу, багато ченців використовували її для приготування каш і супів. Поступово перший склад в назві був замінений, і нове найменування збереглося до нинішніх пір.
Батьківщиною рослини вважається південна і західна частини Азії. У Стародавньому Єгипті культура була дуже шанована: з неї пекли хліб, який клали в гробниці покійних для супроводу їх в загробне життя.
Для древніх греків вона була повсякденною їжею, яка має лікувальні властивості: з її допомогою позбувалися від нервових і шлункових розладів.
Поступово вона пройшла довгий шлях через Грецію, Німеччину, Литву і до XV століття добралася до території України.
Рослина вважається монастирським. Католицькі країни харчуються нею в періоди посту, народ Німеччини завжди подає її на святковий різдвяний стіл. Деякі повір’я стверджують, що присутність в новорічну ніч на столі цієї страви забезпечить тривале благополуччя в домі.
Ця бобова культура багата білками. Вирощують два її різновиди: дрібносем’яний і крупносемянной. Але в їжу вживається лише другий вид.
калорійність
У нинішній час продукт у великій кількості вживається в Пакистані і Індії. Проте високорозвинені країни, такі як Австралія чи Канада, з кожним днем збільшують виробничі площі, будучи одними з основних експортерів насіння в світі.
У сушеному вигляді насіння містить величезну дозу вітаміну групи В. Поряд з цим, в ньому присутні важливі для організму амінокислоти і білки, а найголовніше те, що вони зберігаються в процесі сушіння. Калорійність такого продукту становить 284 ккал. При цьому до складу входять:
- – білки – 24 г;
- – жири – 1,5 г;
- – вуглеводи – 42,7 г;
- У вареному вигляді в продукті міститься близько 110 ккал, в паростках – 119 ккал, а в червоній різновиди енергетична цінність вже набагато більше – майже 315 калорій.
Рослина практично є екологічно чистим, тому що не має здатність накопичувати в собі всілякі токсини, нітрати та інші шкідливі речовини. А за смаковими якостями воно лідирує серед усіх бобових культур.
Корисні властивості
В її складі досить багато легкозасвоюваних рослинних білків, при цьому зміст такого речовини, як триптофан, і сірчаних амінокислот значно нижче, ніж в інших представниках бобових. Крім усього іншого, вона служить неперевершеним джерелом заліза з мінімальною дозою жиру.
Також вона дуже багата на фолієву кислоту – всього одна порція продукту містить до 90% добової норми цієї речовини, а входить до складу розчинна клітковина позитивно впливає на травлення і запобігає розвитку ракових захворювань прямої кишки.
Різні каші з цієї рослини зміцнюють імунітет, стабілізують діяльність сечостатевої системи.
Маса позитивних властивостей зерен обумовлена величезною кількістю різноманітних корисних мінералів і речовин в їх складі, серед яких фосфор, залізо, калій, мідь, йод, кальцій, цинк, марганець, вітаміни груп А, В, С і РР, а також найважливіші кислоти Омега-3 і Омега-6. Її поживні властивості можуть стати повноцінною заміною хліба, деяким крупам і навіть певною мірою м’яса.
Вона містить триптофан – амінокислоту, яка потрапляючи в організм людини перетворюється в серотонін, а його недолік тягне за собою депресії, пригнічений стан і пригнічений настрій. Підвищити його рівень допоможе ця культура. Деякі фахівці рекомендують змішувати її з рисом, оскільки він також є джерелом триптофану.
За рахунок особливих речовин така каша може пригнічувати виникнення раку грудей. При цьому важливо, що ці речовини не знищуються в процесі обробки. Тому навіть після консервування або варіння понад половини корисних властивостей зберігається.
Деякі різновиди рослини рекомендують вживати діабетикам для зниження рівня цукру в крові. А чечевичне пюре допоможе при коліті або виразках шлунка і 12-палої кишки. Її відвар корисний при проблемах з сечовою системою.
Багато лікарів використовували її для лікування нервових розладів, а також рекомендували її вживання для підтримки роботи серця. Ще давно було виявлено, що зерна роблять позитивний вплив на процес кровотворення.
У Китаї її називають прогріваючою їжею, а при додаванні вселяких спецій цей ефект посилюється в рази. У зв’язку з цим, суп з неї рекомендують для вживання жителям північних країн у холодну пору року.
Негативні сторони сочевиці
Для того щоб отримувати максимум користі з будь-якого продукту важливо знати не тільки його плюси, а й всі можливі негативні наслідки. У випадку з цією культурою їх не так вже й багато. Проте деяким людям ці боби не підходять для вживання зовсім.
Зокрема, це пов’язано з тим, що велика кількість білків у них у деяких може викликати порушення в роботі травної системи. З обережністю потрібно ставитися до неї людям, у яких спостерігається підвищене газоутворення – непомірна присутність культури в раціоні здатне спровокувати виникнення метеоризму.
Обмежувати її кількість слід і при проблемах з суглобами, подагрі або сечокислим діатезом. Дисбактеріоз і дискінезія жовчного міхура також є протипоказаннями.
Серед усіх бобових культур у ній найменше змісту фітанів – речовин, що негативно впливають на засвоєння багатьох корисних для організму речовин, але все ж вони присутні в складі, хоч і в невеликому обсязі.
У всіх інших випадках рослина абсолютно нешкідлива, а її користь очевидна. Але в будь-якому продукті важливо знати всі секрети правильного приготування і вживання, щоб по необережності не заподіяти шкоди своєму здоров’ю.
Як вживати сочевицю?
Дієтологія найчастіше використовує чотири різновиди крупи, незважаючи на велике її різноманіття – білугу (чорну), пюї (французьку), червону і коричневу.
Найпоширенішим сортом є саме коричнева – вона призначена для використання в приготуванні запіканок і перших дієтичних страв. Володіє яскравим горіховим смаком, але іноді можуть проявлятися грибні нотки в стравах. У супи з цього виду рясно додають трави і прянощі.
Перед цим її потрібно замочувати в холодній воді протягом 15 годин, після чого ретельно промити і тільки тоді можна приступати безпосередньо до готування. Вариться цей сорт не більше 40 хвилин.
У недостиглому вигляді коричнева різновид часто називають зеленою сочевицею і зазвичай використовують у салатах, так як такі зерна не потребують попереднього замочування.
Червоний вид є досить зручним для тих, у кого недостатньо часу на тривале приготування – його не замочують, а для повної готовності достатньо всього 15 хвилин варіння. Використовується для каш і супів-пюре.
Сорт пюї відрізняється темним зеленим відтінком і тонким ароматом. Зерна не розварюються, готуються досить швидко і відмінно підходять для салатів або гарнірів з великою кількістю компонентів.
Білуга має пряними смаковими якостями і зовні нагадує ікру білуги. Боби так само зберігають свою цілісність, а готуються не більше 20 хвилин. Рекомендується для гарнірів, перших страв і легких салатів.
Страви з сочевицею
Рецептів приготування цієї культури існує величезна кількість. При цьому, серед них є не тільки повсякденні варіанти, але й десерти, соуси і різні святкові страви. З такого різноманіття зовсім нескладно підібрати щось для себе навіть перебуваючи на досить жорсткій дієті. Наприклад, це може бути:
- сочевичний гарнір з рисом;
- овочевий салат з бобами;
- грибний або суп-пюре;
- теплий салат з курагою;
- безліч варіантів каш;
- котлети і калачі;
- картопляно-чечевичний гуляш та інше.
Всі ці страви сприятливо позначаться на фігурі, а також допоможуть поліпшити загальне самопочуття і принесуть велику користь організму.
Відгуки про схуднення з сочевицею
1. Я вже давно користувалася сочевичним методом скидання ваги, але досі вражена результатом. Це продукт, який при низькій калорійності містить дуже багато білків, і завдяки цьому чудово втамовує відчуття голоду. Ще в ньому купа корисних речовин і клітковини.
Вся процедура розрахована на тиждень і за цей час у мене пішло 4 кілограми. Суть у тому, щоб весь день їсти тільки сочевицю, а в перервах дозволяється сік, зелений чай і фрукти. Ну і звичайно, як завжди, багато чистої води.
Вага пішов, проблем ні з кишечником, ні з туалетом не було.
2. Моя дієта була по системі НДІ харчування. За місяць в ідеалі можна втратити до 15 кіло, але це, я вважаю, у тих випадках, коли він переходить позначку в 100 кг. Все займає рівно 4 тижні.
Дієта досить жорстка: перші сім днів – це виключно сочевична монодиета, потім до неї додається гречка, на третьому тижні сир і на останній варене м’ясо. Мої обсяги були далекі від бажаних, але й до сотні мені було далеко. Тому без особливих труднощів я втратила 8 кілограм зайвої ваги.
При цьому трохи порушувала правила: кава категорично заборонений, а я не можу без нього. І результат все одно приголомшливий. Так що рекомендую всім.
3. Я пробувала на собі такий спосіб і моя особиста думка – це якийсь абсурд. Каша безсумнівно корисна, але якщо її їсти в міру. А всі ці голодні дієти – просто знущання над організмом і досліди над своїм здоров’ям. Вимиваються всі вітаміни, а надходять одні й ті ж.
В результаті – їх нестача і, як наслідок, різні порушення в роботі багатьох систем. Тому я з монодієти зробила свою власну: тиждень, крім сочевиці, я вживала овочеві салати, легкі супи і у великій кількості фрукти. Скинула 3 кіло і вважаю, що цього цілком достатньо для семи днів.
А різке і стрімке зниження маси тіла ще, між іншим, нікого до добра не довело.
4. Відкрила для себе це чудо кілька років тому. Точніше, відкрила моя подруга. Вона розповіла секрет стрункості італійок – практично у всіх сім’ях там постійним гостем на столі є сочевиця.
Я відчувала на собі її дію кілька разів і постійно втрачала до 4 кг за короткий час. Так що це не тільки ефективно, але й дуже корисно. Тим більше, що це екологічний продукт. І, до речі, відчуття голоду ні разу не було.
Зараз уже худнути мені не потрібно і я просто включила зерна в свій раціон: їм 2 – 3 рази на тиждень. Вага ідеальний.
5. Як виявилося, не всім вона підходить. У мене вже на третій день почалися проблеми з кишечником. Тепер кожен день в лікарню бігаю, лікуваюся і сиджу на одних фруктах і овочах. З приводу ваги нічого сказати не можу – не встигла з’ясувати. Зате тепер точно знаю, що перед тим, як випробовувати свій організм, потрібно обов’язково перевіритися у лікаря.
6. Чула дуже багато суперечливих відгуків про цю рослину. Одні захоплювалися, інші були розчаровані. Тому інтерес узяв гору і зважилася посидіти на триденної дієті. Витримала її без праці, негативних наслідків не було.
Вага пішов, але небагато. Хоча для мене навіть 1 втрачений кілограм – це вже радість. Раніше пробувала гречану монодієту, але було дуже важко – залишалася голодною і злісною. А тут все відмінно – навіть з урахуванням маленьких порцій я повністю наїдалася.
Раджу.
Схуднення з сочевицею від знаменитостей
З кожним днем все більшою популярністю користується система схуднення відомого фітнес-тренера. Його клієнти домагаються вражаючих результатів у втраті ваги.
Але, як зізнався тренер, не тільки спорт є запорукою стрункості. Він розробив власну систему харчування, якою з успіхом користуються багато досить відомі особистості.
Результативність його програми настільки висока, що він регулярно бере участь у телевізійних шоу по скиданню ваги.
Сам він стверджує, що завжди був прихильником здорового харчування і рекомендує батькам прищеплювати своїм дітям ці принципи з самого дитинства. Адже рухова активність і здоровий, правильно сформований раціон – це головні ключі до підтягнутої фігури і відсутності комплексів на цьому тлі.
Тренер поділився одним зі своїх улюблених страв, що складають основу його раціону і дозволяють йому підтримувати своє тіло в ідеальному вигляді. Як не дивно, але цим блюдом виявилася сочевиця. При цьому готується вона з грибами, морквою і цибулею. Блюдо виходить ароматним, смачним і корисним, а часу на приготування йде мінімум.