Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Харчування при всіх формах гастриту має бути щадним, особливо в стадії загострення. Оскільки якість життя хворого відразу знижується через різкі болі в шлунку, слід негайно переходити на дієтичне харчування і виключити з меню всі дратівливі компоненти.

Принципи харчування при загостреному гастриті

Слід ретельно стежити за тим, що надходить в шлунково-кишковому тракті.

Приймати їжу слід дрібно до 6-7 разів на добу. Витримувати дієтхарчування – 3 місяці як мінімум.

Назва Що можна Що не можна
суп
Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень
1 Молочний з крупою, вермішеллю.
2 Пюрерірований картопляний суп.
3 Овочевий суп, крім капусти і розім’ятої крупою.
1 Міцний бульйон з риби, м’яса.
2 Насичений відвар з грибів і овочів.
м’ясна продукція
Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень
1 Індичатина, телятина, курятина, кролятина, яловичина.
2 Нещільний холодець.
1 Жирне м’ясо.
рибні продукти
Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень
Страви з: тріски, наваги, минтая, хека та інше. Жирні види (оселедець, скумбрія та інше).
молочка Знежирені продукти. Кисла продукція.
яєчна продукція
Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень
У вигляді омлетів, в мішечок, в якості інгредієнта для салату. Круто, свіжі.
Хлібобулочні вироби
Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень
1 Підсушені хлібці і хліб, краще вчорашній.
2 Те ж відноситься до бісквітів.
3 Печиво.
1 Чорний.
2 Здоба.
крупи
Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень
1 Слизові каші, пудинги.
2 Варені подрібнені макарони, локшина та інше.
1 Бобові.
2 пшоно.
солодощі Варення з некислих плодів, цукровий пісок, продукти бджільництва, пастила. Шоколад, морозиво, халва.
овочева продукція
Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень
Пюре з цвітної капусти, броколі, моркви, картоплі, огірки протерті. Бобові, цибуля, томати, часник і всі сімейства хрестоцвітних.
Фруктова продукція
Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень
1 Солодкі сорти.
2 Сухофрукти в компотах, мусах та інше.
Кислі фрукти і будь-який виноград.
напої Некислий сік, кисіль, шипшина (при зниженій кислотності), чай, какао. Сік з кислих овочів і фруктів, кави, газована вода, алкоголь.
жири
Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень
Рослинна і вершкове масло. Сало, жир, бекон.
спеції
Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень
Фруктово-ягідний соус, Бешамель. Маринад, будь-які спеції і прянощі, кислий, гострий соус.
закуски 1 Протерті сири неострого смаку.
2 Нежирна подрібнена шинка.
3 Ікра.
1 Смажене.

  • 2 Копчене.
  • 3 Соління.
  • 4 Гриби.
  • 5 Консерви.

Крім цього, слід обмежити прийом солі. Виключити будь-які сурогатні продукти і всілякі гамбургери. При цьому раціон повинен відрізнятися різноманітністю, включати досить білка і вітаміни. Страви повинні бути напіврідкими і теплими.

Дієта, продукти і харчування

Загальними правилами в стані загострення гастриту з підвищеною і з пониженою кислотністю є:

  • Багаторазове харчування дрібного характеру.
  • Ретельне пережовування їжі.
  • Відсутність будь-яких соусів, прянощів, спецій.
  • Їжа легка, пісна, максимально подрібнена.
  1. Хворим з підвищеною кислотністю шлункового соку рекомендується м’які пюреровані парові страви: з м’яса, риби, овочів; вчорашній хліб; омлети, рідкі перші страви або супи-пюре.
  2. Овочевий суп-пюре з грінками

Тим, у кого знижена кислотність, рекомендується підбирати раціон таким чином, щоб виділення кислоти підвищилось, але слизова не травмувалася. Наприклад, це міцний бульйон. Всім заборонена їжа, яка викликає процеси бродіння.

Приблизний тижневий раціон при загостреному гастриті

Назва дня час страви
понеділок Перший сніданок о 8.00 Сир + нежирні вершки + чай + молоко.
Другий сніданок о 10.00 Гречана в’язка каша + шипшина або сік.
Перекус в 12.00 Компот з сухофруктами.
Обід о 14.00 Вермішелевий суп + шматочок вчорашнього хліба + биточки з індички + кольорова капуста + чай.
Полудень о 16.00 Протертий банан.
Вечеря в 18.00 Омлет.
На ніч о 20.00 Компот + печиво.
вівторок Перший сніданок о 8.00 Молочний кисіль.
Другий сніданок о 10.00 Манка-розмазня + шипшина / сік.
Перекус в 12.00 Ягідне желе.
Обід о 14.00 Суп з молока з рисом + рибні котлети + соус Бешамель + пюре з картоплі на воді + шматочок вчорашнього хліба + чай + молоко.
Полудень о 16.00 Фруктове пюре.
Вечеря в 18.00 Вареники + вершки + чай.
На ніч о 20.00 Ягідне желе.
середа Перший сніданок о 8.00 Сирний крем + компот із сухофруктів.
Другий сніданок о 10.00 2 яйця некруто + шматочок вчорашнього хліба + какао на молоці.
Перекус в 12.00 Ягідне желе.
Обід о 14.00 Овочевий суп-пюре з вершковим маслом + м’ясні тефтелі + молочний соус + в’язка каша з рису + шматочок вчорашнього хліба + відвар шипшина / сік.
Полудень о 16.00 Протертий банан.
Вечеря в 18.00 Курячі котлети + броколі + чай.
На ніч о 20.00 Сухе печиво + компот.
четвер Перший сніданок о 8.00 Ягідний кисіль.
Другий сніданок о 10.00 Сир з нежирними вершками + чай з молоком.
Перекус в 12.00 Компот з сухофруктами.
Обід о 14.00 Вермішелевий суп + шматочок вчорашнього хліба + м’ясної пудинг + овочеве пюре + чай.
Полудень о 16.00 Фруктове пюре.
Вечеря в 18.00 Зрази на пару + в’язкий рис + компот.
На ніч о 20.00 Молочний кисіль.
п’ятниця Перший сніданок о 8.00 Сир + вершки + чай + молоко.
Другий сніданок о 10.00 Омлет + какао + молоко.
Перекус в 12.00 Ягідне желе.
Обід о 14.00 Суп з вівсяними пластівцями і молоком + відварна курка + вермішель з вершковим маслом + шматочок вчорашнього хліба + шипшина / сік.
Полудень о 16.00 Протертий банан.
Вечеря в 18.00 М’ясні биточки + овочеве пюре + сік.
Перед сном о 20.00 Ягідне желе.
субота Перший сніданок о 8.00 Молочний кисіль + чай.
Другий сніданок о 10.00 2 яйця некруто + шматочок вчорашнього хліба + натертий м’який сир + какао на молоці.
Перекус в 12.00 Компот з сухофруктами.
Обід о 14.00 Овочевий суп-пюре + вершкове масло + м’ясні тефтелі на пару + протерта гречана каша + шматочок вчорашнього хліба + чай з медом.
Полудень о 16.00 Фруктове пюре.
Вечеря в 18.00 Рибні котлети + кольорова капуста + компот.
На ніч о 20.00 Сухе печиво + компот.
неділя Перший сніданок о 8.00 Манка на молоці + чай.
Другий сніданок о 10.00 Шматочок вчорашнього хліба + подрібнена шинка + подрібнений свіжий огірок + какао на молоці.
Перекус в 12.00 Ягідне желе.
Обід о 14.00 Суп з вермішеллю і протертою куркою + м’ясні котлети на пару + шматочок вчорашнього хліба + вимочений оселедець під шубою + чай.
Полудень о 16.00 Протерте манго.
Вечеря в 18.00 Неміцний холодець + картопляне пюре на молоці + кисіль.
Перед сном о 20.00 Сир + вершки + молоко з медом.

При підвищеній кислотності відвар шипшини слід замінити, оскільки він її підвищує.

Після того, як гострий період закінчиться, можна здійснити поступовий перехід на постійну дієту для хворих на гастрит.

Гастрит в стадії загострення

Гастрит – це запалення слизової в шлунку з дистрофією, атрофією клітин і появою замісної фіброзної тканини, яка з часом може змінитися в онкологічну пухлину. При цьому захворюванні порушується секреція шлунка.

симптоми

  • Захворювання розвивається при впливі на шлунково-кишкового тракту декількох факторів.
  • Неправильне харчування – одна з причин появи гострого гастриту.
  • З основних зовнішніх впливів можна виділити наступні:
  • ураження бактеріями хелікобактер пілорі і грибками;
  • тривалий час прийому лікарських препаратів;
  • зараження паразитами;
  • куріння, алкоголь;
  • хронічний стрес;
  • неправильне харчування.

До внутрішніх факторів можна віднести:

  • генетичну схильність;
  • порушення обміну речовин;
  • аутоімунний процес;
  • гіпоксемію – недолік кисню в крові;
  • інфекційні захворювання;
  • ендокринну дисфункцію;
  • брак вітамінів.

Гастрит в хронічній формі може бути і без симптомів, але при загостренні з’являється:

  1. Місцеве розлад (відразу після прийняття їжі), що характеризується вагою в шлунку, відрижкою, нудотою, печією, неприємним присмаком.
  2. Загальна розлад проявляється у вигляді слабкості, аритмії, стрибками тиску; при атрофічному гастриті – блідістю, пітливістю, сонливістю.

При нестачі вітаміну B12 на тлі загострення гастриту може з’явитися печіння в роті, швидка стомлюваність, втрата інтересу до життя.

діагностика

  1. ендоскопічне обстеження
  2. Існує певний порядок проведення діагностики, що складається з:
  • Клінічного етапу, що полягає в аналізі скарг пацієнта, огляді, анамнезі та постановці попереднього діагнозу.
  • Ендоскопії – з біопсією.
  • Дихального – на наявність бактерій хелікобактер пілорі.
  • Лабораторного етапу – проведення аналізів крові, сечі і калу.
  • Ультразвуку – жовчного міхура, печінки і підшлункової залози на наявність супутніх хвороб шлунково-кишкового тракту.
  • Внутрішньошлункової pH-метрії для визначення кислотності шлункового соку.
  • Електрогастроентерографії для визначення рівня евакуаторної і моторної функцій шлунково-кишкового тракту.
  • Манометр верхнього відділу шлунково-кишкового тракту на рефлюкс-гастрит (тиск в кишковому відділі).

На основі отриманих даних уточнюється діагноз і призначається курс лікування.

способи лікування

Захворювання в загостреній формі лікується амбулаторно за допомогою медикаментів, включаючи і антисекреторні, обволікаючі засоби, які знижують кислотність; щадного харчування.

Дієта при різних формах загострення гастриту

Гастрит – захворювання, яке знайоме будь-якої вікової категорії людей, починаючи від дітей грудного віку, і закінчуючи пенсіонерами. Гастрит приносить безліч незручностей і сильні болі в районі шлунка. У хворого запалюється слизова оболонка шлунка, порушується рівень вироблення шлункового соку.

Причини порушення функціонування шлунка полягають в неправильному харчуванні, нерегулярних прийомах їжі, неякісних продуктах, курінні та інших факторах впливу. Важливо дотримуватися деяких заходів щодо зняття неприємних симптомів, одна з них – дієта при загостренні гастриту.

Що можна їсти при загостренні гастриту

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

Що можна їсти при загостренні гастриту

Гастрит може протікати в гострій або хронічній формі. Гостра форма захворювання виражається в сильному болі в області живота, виникає вперше. Хронічна форма – вторинна і виникає в наслідок тривалої дії інфекцій, харчових отруєнь, неправильного харчування. Хронічний гастрит змінюється то періодом загострення, то ремісією.

Перш за все, хворий повинен звернутися до лікаря, який спеціалізується на гастроентерології. У період загострення гастриту лікар призначить спеціальну дієту № 5а і порадить дотримуватися дієтичного харчування.

Образ харчування і склад їжі, що вживається, грають велику роль у лікуванні гастриту. Особлива ця роль у моменти загострення гастриту. Продукти харчування повинні бути зварені і протерті в пюре або кашку.

Таке харчування дотримується протягом 14 днів, а потім необхідно слідувати «сокогонній» дієті протягом 2 місяців.

Після закінчення дієтичного періоду привчіть себе до регулярного харчування маленькими порціями і здоровою, корисною їжею.

Під час загострення гастриту їжа не повинна містити гострих спецій і приправ, оскільки вони дратують слизову оболонку шлунка. Сіль і цукор також повинні бути під строгим контролем. Прийом теплої їжі набагато корисніший для загоєння ураженої області шлунка, ніж продукти гарячої або холодної температури.

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

  • У перший день гострого болю шлунок не справляється з навантаженнями, оскільки його стінки запалені і натружені. Тому від прийому продуктів харчування варто утриматися. Можна пити неміцний чорний чай, негазовану воду, напій із шипшини до двох літрів на добу.
  • Другий та наступні дні пацієнтові дозволяється вживати парові та відварні продукти, протерті до пюреобразного стану. Сіль і гострі спеції необхідно виключити з додавання в страви.

Вимоги до їжі:

  • Їжа повинна бути теплою з температурним режимом близько 40 °C;
  • Легко переварюваною (розтертою до стану пюре);
  • Без вмісту солі і перцю;
  • Відвареною або приготованою на пару, не можна їсти смажену, «важку» їжу.

Хворий повинен їсти не менше 5 разів на добу невеликими порціями. Почуття голоду, як і надмірно спожита їжа, можуть спровокувати новий напад гострого болю в животі. Дієтичне харчування прописується як мінімум на 14 днів.

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

  • Неміцний чорний чай з додаванням молока;
  • Вода з лимоном без цукру;
  • Супи на овочевій основі без використання м’яса;
  • Різні каші;
  • Сир;
  • «Парові» котлети, варене м’ясо або риба;
  • Солодкі соки.

Тривалість використання даної дієти – 1 місяць. Таке харчування здатне усунути запалення і знизити хворобливість. Коли гострий період минає, можна поступово підвищувати рівень кислотності шлункового соку за допомогою м’ясних бульйонів, солоних огірків. Корисно перед прийомом чергової їжі випивати келих розведеного лимонного соку.

Якщо рівень кислотності шлункового соку підвищений або знаходиться в нормальному стані, але хворого мучать приступи загострення гастриту, щоденне харчування має містити:

  • Ті ж самі продукти, що перераховані в дієті для підвищення рівня кислотності – протягом 14 днів;
  • Молоко і молочні продукти для нормалізації кислотності в шлунку;
  • Яйця;
  • Сухарі;
  • Їду слід готувати тільки на рослинній олії.

Дієта при загостренні гастриту: меню на тиждень

Завдання дієти при загостренні гастриту полягає в нормалізації вироблення шлункових ферментів і «соку», прискоренні попадання їжі в кишечник і її переробці. Тому важливо вживати протерту, пюреобразну їжу. Щоденний раціон повинен містити близько 3000 ккал.

Щоб дотримуватися дієтичного харчування, хворому важливо знати, що повинно входити в меню і в якій кількості.

Приклад дієтичного меню на 7 днів в стадії загострення гастриту:

  Дозволені продукти дієти при гастриті хронічної форми

  • 1 день (понеділок):
  • Перший прийом їжі (сніданок): котлети з рису на пару, зелений чай, сухар.
  • Другий прийом їжі (обід): суп-пюре з картоплею, парове м’ясо з гарніром з ячної крупи, чай (1 келих).
  • Третій прийом їжі (вечеря): варене м’ясо з кабачками, кисіль.
  • 2 день (вівторок):
  • Перший прийом їжі (сніданок): сир зі сметаною з низьким вмістом жиру, 1 келих чаю, розведеного молоком.
  • Другий прийом їжі (обід): рисовий супчик, зрази з картоплі з м’ясом на пару, 1 келих чаю.
  • Третій прийом їжі (вечеря): запіканка з моркви з сиром і сметаною, компот.
  • 3 день (середа):
  • Перший прийом їжі (сніданок): макарони з вареним м’ясом, зелений чай.
  • Другий прийом їжі (обід): рибний суп, котлети з гречки з додаванням нежирного м’яса, 1 келих чаю, розведеного молоком.
  • Третій прийом їжі (вечеря): вареники з сиром і сметаною низької жирності, кисіль з фруктів.
  • 4 день (четвер):
  • Перший прийом їжі (сніданок): пудинг з манки, ромашковий чай.
  • Другий прийом їжі (обід): суп-пюре з брокколі, рис з курячою ніжкою без шкіри, приготований на парі, компот з яблук.
  • Третій прийом їжі (вечеря): рибне філе з картоплею, приготоване на парі, варені овочі (морква або буряк), трав’яний чай.

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

Рекомендовані страви

  • 5 день (п’ятниця):
  • Перший прийом їжі (сніданок): запіканка з сиру з медом, 1 келих чаю.
  • Другий прийом їжі (обід): плов з курячим м’ясом, варена картопля, фарширована м’ясом, 1 келих чаю.
  • Третій прийом їжі (вечеря): овочеве рагу, компот з ягід.
  • 6 день (субота):
  • Перший прийом їжі (сніданок): запіканка з сиру, відвар з шипшини.
  • Другий прийом їжі (обід): суп з куркою без шкіри, компот.
  • Третій прийом їжі (вечеря): каша з гречаної крупи з котлетою на пару, 1 келих чаю.
  • 7 день (неділя):
  • Перший прийом їжі (сніданок): вівсянка з вершковим маслом, сухарик, компот.
  • Другий прийом їжі (обід): суп з вермішеллю, омлет з яєчного білка, 1 келих чаю.
  • Третій прийом їжі (вечеря): вареники з картоплею, 1 келих чаю.

Оскільки приймати їжу необхідно не менше 5 разів на добу, рекомендується в перервах між сніданком і обідом, а також між обідом і вечерею робити перекуси. Такі незначні прийоми їжі дозволяють уникнути почуття голоду і виникнення больових відчуттів в животі.

Корисний перекус: яблука, запечені в духовці, сир низької жирності, банан, груша без шкірки, суфле, желе з фруктів, пудинги з манки, галетне печиво, сухарики, неміцний чай, йогурти без фруктових добавок.

Перед сном сприятливо вплине на шлунок щоденний прийом кефіру (близько 100 – 200 мл). Протягом дня можна пити неміцний чай, трав’яні чаї. Як добавку в чай можна використовувати: шипшину, м’яту, ромашку, деревій.

Страви і рецепти при загостренні гастриту

Серед найбільш корисних для вживання страв і напоїв у стадії загострення гастриту виділяють:

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

  • Відвар з плодів шипшини. Завдяки великій кількості вітаміну С, заліза, магнію в плодах шипшини, він є відмінним засобом для лікування гастриту. Для приготування відвару необхідно: цілі плоди шипшини кип’ятити протягом 5-7 хвилин. Відвар зберігайте в скляному посуді або в закупореному термосі. Тривалість зберігання – 3 дні. Відвар пийте щодня по 1 келиху 3 рази на добу.
  • Настій із плодів шипшини. 4 столових ложки шипшини помістити в посуд з 1 літром гарячої води (не більше 60 °C). Залити в термос і щільно закрити. Настій має стояти 8 годин. Корисно пити по 1 келиху 3 рази на добу.
  • Запіканка з сиру з морквою. Очистити моркву (3 штуки) і натерти на дрібній тертці. Додати олію (1 столову ложку), мед (3 столових ложки), молоко (0,15 л) і згасити на повільному вогні. До отриманої маси додати манку в кількості 3 столових ложок і потримати на вогні 4 хвилини, постійно помішуючи. Потім зняти з плити і посипати ваніліном. В окремому посуді змішати сир (500 г) з сіллю, яйцями (3 штуки), цукром (100 г) і крохмалем (1 столова ложка). Ретельно перемішати і додати тушковану моркву. Форму для випічки змастити вершковим маслом, заповнити сирною масою і поставити в духовку на 45 хвилин при температурному режимі – 180 °C. При вживанні до запіканки можна додати мед або сметану низької жирності.
  • Каша з рисової крупи з гарбузом. Гарбуз (500 г) нарізаємо дрібними кубиками і варимо з додаванням води та цукру. Цукор необхідно додавати за смаком. Окремо зваріть рис (10 столових ложок). Гарбуз збити в блендері до стану мус-пюре, додати до нього зварений рис і вершкове масло (50 г). Кашу можна їсти в такому стані, а можна покласти в вогнетривку форму або горщики з глини і запекти в духовці протягом 10 хвилин.
  • Суп на молоці з гарбуза. На 3 келиха молока необхідно 2 столових ложки манної крупи, варити на повільному вогні 15 хвилин. Окремо зварити гарбуз на воді і протерти в пюре. Гарбузову масу змішати з манною і довести до кипіння, додати цукор.
  • Котлети на пару. 200 г нежирного м’яса (кролятина, яловичина, курка) відварити до готовності і пропустити через м’ясорубку. Відварити картоплю (300 г) і приготувати пюре. Змішати м’ясний фарш, картопляне пюре, 1 яйце, вершкове масло (50 г) і посолити. З отриманої суміші виготовити невеликі котлетки і приготувати на водяній бані.
  • Печені яблука. Помийте 4 яблука, виріжте серцевину так, щоб внизу не утворився отвір. Ізюм (40 г) залити окропом на 15 хвилин. В отвір яблука покладіть чайну ложку цукру, подрібнені волоські горіхи (70 г) і родзинки. Яблука покладіть в форму для запікання і поставте в духовку на 35 хвилин при температурному режимі – 180 °C.

Що не можна їсти при загостренні гастриту

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

  • Страви, що містять сіль і гострі спеції (перець, хрін, гірчиця);
  • Смажені на олії продукти харчування;
  • Шоколад, горіхи, арахіс, насіння;
  • М’ясо баранини, качки, гуси;
  • Здобні булочки, вироби з листкового тіста і випічка;
  • Кисломолочні продукти;
  • Консервована продукція;
  • Яйця в будь-якому вигляді;
  • Сало;
  • Солодкі газовані напої, кислі соки;
  • Гриби і бульйони, зварені на грибах;
  • Алкогольна продукція;
  • Часник, цибуля, сирі свіжі овочі.

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

  • Жирне м’ясо;
  • капуста;
  • хліб;
  • чорнослив;
  • Цільне молоко.

Дієта при ерозивному гастриті шлунку

Ерозивний гастрит відрізняється від інших видів гастриту «грунтом» свого походження. Частий прийом медикаментів, вірусні інфекції, що потрапили в шлунок, призводять до розвитку ерозивного гастриту. Слизова шлунка покривається ерозіями і кровоточить. Верхня частина живота болить, відчуває печію, «кисла» відрижка та інші неприємні симптоми.

Дієта при ерозивному гастриті шлунка аналогічна схемі дієтичного харчування при загостренні хронічного гастриту. Також не рекомендується в періоди загострення курити.

У перші дні дозволяється вживання їжі в протертому стані, до консистенції пюре. Свіжі фрукти та овочі не підходять для харчування, краще відварити, запекти або приготувати на пару.

Цукор в період загострення ерозивного гастриту дозволений, але не у вигляді кулінарних кондитерських солодощів. Дозволяється їсти мед, варення і солодкий джем, галетне печиво, крекери.

Ольга, 37 років: У зв’язку зі складною роботою і постійним навантаженням, я відчула на собі, що таке гастрит. Перекушування нездоровою їжею, постійна відсутність перших страв у раціоні, фаст-фуд на обід – стали причинами загострення гастриту.

Знайшла в інтернеті дієту і в комплексі з прийомом медикаментів почала правильно харчуватися. Незважаючи на завантаженість на роботі, я приділяю собі час і їм 5 разів на день. Включила в щоденне вживання супи. Загострення зійшло нанівець, мені стало набагато краще.

Надалі також планую дотримуватися дієтичного харчування.

Оксана, 28 років: Гастроентеролог поставив діагноз – гастрит. Були сильні болі у верхній частині живота, дискомфорт, нудота та інші ознаки. Виписали комплекс ліків і дієту. У перший день сказали, що їсти нічого не можна, тільки пити. Чесно кажучи, є і не хотілося.

Пила чай. На другий день вже почала їсти суп-пюре з картоплею, а в подальшому варені овочі, протерті через сито. Поступово перестала відчувати тяжкість і болі після їжі. Зараз так само планую дотримуватися дієтичного харчування. Все-таки здорова їжа куди корисніша.

Гастрит сам по собі є неприємним захворюванням, що приносить значний дискомфорт. У стадії загострення хворому не хочеться ні їсти, ні пити. Тому важливо вчасно звернутися до професійного гастроентеролога і дієтолога для призначення дієти. Харчування – один з головних ключів у лікуванні гастриту.

Правила харчування при гастриті в період загострення

Правильне харчування при гастриті – запорука повного одужання пацієнта, що страждає від запаленої слизової органу шлунково-кишкового тракту. Дієта необхідна вже при появі початкових симптоматичних ознак. Харчування при загостренні гастриту, викликаного недотриманням режиму, зловживанням шкідливими звичками, стресами, має бути збалансованим.

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

Особливості правильного харчування

Дієта при загостренні гастриту повинна грунтуватися на суворих правилах. Тільки дотримання режиму харчування сприяє позбавленню від неприємних симптомів та лікуванню гострої форми захворювання шлунка. Головними особливостями дієти при гастриті у стадії загострення є:

  • дробове харчування – невеликі порції (200-300 грамів);
  • крайній прийом їжі здійснюється не пізніше ніж за кілька годин до відходу до нічного сну;
  • пити натщесерце склянку води;
  • споживання варених продуктів і страв, приготованих на пару;
  • не надто гаряча або холодна їжа;
  • їжа повинна бути ретельно подрібнена або перетерта;
  • виключення гострої, жирної, копченої, солоної їжі;
  • заборона спиртних, солодких, газованих напоїв;
  • включення в раціон продуктів, що містять клітковину.

Протягом першого дня загострення гастриту рекомендується відмовитися від вживання їжі, необхідно пити багато рідини. Перевагу слід віддати чаю, компоту, трав’яним відварам і настоям. Дотримуватися дієти потрібно протягом декількох тижнів, поступово вводячи звичні продукти. При загостренні гіперацидного гастриту протипоказані фізичні навантаження.

Основні правила

Режим правильного харчування безпосередньо залежить від особливостей протікання, характеру патології. Будь-який різновид гастриту у дітей і дорослих супроводжується певними симптоматичними ознаками. Дотримання дієти дозволить позбутися симптомів недуги і запобігти рецидивам загострення.

Підвищений рівень кислотності

У період загострення гастриту віддається перевага продуктам, які не будуть дратувати запалену слизову оболонку стінок шлунка.

З підвищеною кислотністю в перші 14 днів необхідно вживати молочну їжу. Це можуть бути натуральні інгредієнти або страви, приготовані на основі кисломолочних продуктів.

Пацієнтам, які мають алергію на лактозу, слід пити молоко, розведене водою або чаєм, або знаходити аналоги.

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

Молочні продукти нормалізують рівень соляної кислоти шлунка. При вживанні потрібно дотримуватися загальних правил: пити тільки теплі напої. Після закінчення 14 днів при загостреному гастриті можна вводити в меню м’ясні бульйони, супи.

Знижена кислотність

Симптоматичними ознаками гастриту з низьким рівнем кислоти в шлунку є:

  • печія;
  • відчуття важкості після кожного прийому їжі;
  • больові відчуття тупого характеру в області черевної порожнини;
  • здуття, підвищене газоутворення;
  • відрижка з тухлим присмаком.

Головне правило режиму при гастриті зі зниженою кислотністю – часте харчування невеликими порціями. Підвищити вироблення шлункового соку допоможе вживання певної категорії продуктів харчування:

  • кислі соки на основі овочів, фруктів;
  • молочна продукція;
  • свіжі кислі фрукти, ягоди;
  • соління;
  • бульйони на основі м’яса, риби;
  • сухарі.

При зниженому рівні кислоти дієта триває не менше місяця. Категорично не можна їсти свіжоспечений хліб, сухофрукти (родзинки, чорнослив), солодощі.

Що можна їсти при загостреній різновиди гастриту

Під час загострення запального процесу в слизовій шлунка слід правильно харчуватися. На столі повинні бути присутніми продукти, які не є додатковими подразниками стінок органу травлення. Харчування при гастриті має бути здоровим і різноманітним.

Дозволені продукти

Існує список продуктів, необхідних до щоденного вживання:

  • сушений хліб твердих сортів пшениці;
  • овочеві бульйони з додаванням круп;
  • котлети з нежирних сортів м’яса, риби на пару;
  • молочні каші;
  • курячі яйця всмятку;
  • відварені або запечені овочі (картопля, кабачок, гарбуз, капуста, морква);
  • нежирні види м’яса, риби;
  • кисломолочні продукти;
  • тверді сири;
  • фруктовий або ягідний джем;
  • кисіль;
  • компот;
  • відвар з шипшини;
  • неміцний чорний, зелений чай;
  • мед.

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

В меню при загостреному гастриті обов’язково повинні входити напої, що сприяють виведенню інфекцій, токсинів, підтримці роботи систем організму при внутрішньому запальному процесі. Як кисломолочних продуктів бажано вживати нежирний сир, вершки, сметану, свіжий кефір. Макарони твердих сортів – основна крупа при гострій формі гастриту.

Не рекомендується вживати пшёнку. Овочі можна їсти тільки у вареному, запеченому або пареному вигляді. У раціоні повинні бути присутніми солодкі, нудотні продукти. Їсти в невеликому обсязі можна зефір, пастилу, суфле.

Невирішені продукти

При загостреній різновиди захворювання всі продукти повинні бути дієтичними. Не можна використовувати продукти з вираженою кислотністю, гостротою. Така їжа підсилює вироблення соляної кислоти, що завдає шкоди запаленій слизовій оболонці.

При гострій формі захворювання не рекомендується включати:

  • свіжоспечений хліб і іншу випічку;
  • жирні сорти м’яса, риби;
  • сирокопчені, в’ялене м’ясо, риба;
  • консерви;
  • фастфуд, страви швидкого приготування;
  • яєчню;
  • гриби;
  • вершкове масло, маргарин;
  • свіжі овочі і фрукти;
  • бобові продукти (горох, квасоля);
  • гострі приправи;
  • солодощі;
  • пакетовані соки, газовані напої;
  • спиртовмісну продукцію;
  • какао, каву.

Вживати овочі та фрукти в свіжому, термічно не обробленому вигляді можна тільки після закінчення 2 тижнів. Багатокомпонентний варіант харчування заборонений в період загострення гастриту. На дієтичному столі повинні бути відсутніми соуси, пасти на основі помідорів, сіль, спеції. Такі продукти можна включати тільки через місяць, щоб уникнути серйозних ускладнень.

Раціон на день

Рецепти страв повинні бути збалансованими, різноманітними і корисними. Для дотримання режиму складається меню на тиждень протягом повного курсу терапії. Він передбачає дробовий прийом їжі, тому впродовж дня повинен бути сніданок, перекус, обід, полуденок, вечеря.

Сніданок

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

Вранці бажано їсти каші на основі перетертих рисової, гречаної, вівсяної круп, крім пшёнки. Щоб страва не здавалося прісним, рекомендується додати фруктове пюре, мед. На сніданок можна з’їсти яйця всмятку або омлет. Альтернатива – знежирений сир, заправлений сметаною. З манки і сиру можна приготувати запіканку з пюре з моркви.

Солодкі овочі є відмінним замінником цукру. В якості напою рекомендується вживати неміцний трав’яний, чорний, зелений чай, молочний кисіль, відвари, настої разом з сушеним хлібом, пісним крекером.

Перекус

Між сніданком і обідом обов’язково повинен бути ще один прийом їжі. Для перекусу підійдуть:

  • печені фрукти;
  • сирна запіканка, сирники;
  • несолодкий йогурт;
  • неміцний чай з сухариками.

Обід

На обід слід їсти овочеві, м’ясні бульйони з додаванням круп твердих сортів – макаронів, вермішелі. Можна приготувати картопляний суп з вершками та іншими овочами, а також молочний з вівсяної крупи. Як гарячі страви рекомендується вжити пісні сорти м’яса в різному варіанті. Це можуть бути котлети, рибні фрикадельки, біфштекс.

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

Головне – м’ясо або риба повинні пройти термічну обробку. Варіант гарніру – варені овочі, крупи. Напій вибирається на власний смак: компот, чай, ягідний, молочний кисіль.

Полудень

Наступний прийом їжі збігається з варіантом перекусу. Бажано вживати легку їжу: молочні продукти, печені фрукти, салати або теплі напої.

Вечеря

На ніч рекомендується обмежитися у виборі продуктів. Бажано віддати перевагу овочевому рагу, паровим стравам з м’яса і риби. Перед сном можна з’їсти легку вечерю: йогурт, кефір, твердий, знежирений сир. Вживати їжу слід строго за 2-3 години до відходу на нічний сон. Протягом дня на столі можуть бути присутніми десерти.

До дієтичних солодощів відносяться:

  • фруктова, ягідна запіканка;
  • сирний крем;
  • кисіль на основі ягід;
  • компоти.

Правильного харчування слід дотримуватися мінімум кілька тижнів. Про закінчення строку можна вводити свіжі перетерті фрукти, овочеві салати. Протягом усього терапевтичного курсу не можна вживати солодкі продукти, морозиво, гострі, солоні, копчені страви.

Рецепти народної медицини

Лікувати загострену форму гастриту можна за допомогою перевірених народних рецептів у сукупності з правильно організованою дієтою. При рівні соляної кислоти, що перевищує норму, в якості основних напоїв слід вживати чаї на основі лікувальних трав:

  • ромашки;
  • календули;
  • звіробою;
  • деревію;
  • іван-чаю;
  • лепехи.

З рослин готуються домашні відвари, настої. Досить залити подрібнене листя, стебла трав окропом і настоювати протягом декількох годин. Приймати напої слід протягом дня.

При зниженій кислотності пропадає апетит. Необхідні для життєдіяльності вітаміни, мінерали та поживні речовини містяться в лікарських рослинах: полину, шавлії, м’яти. Крім трав’яних настоїв, можна приготувати сік з капусти, ягідні відвари з смородини, горобини, чорниці, журавлини, шипшини.

Загострення трапляються при ерозивному, хронічному та інших різновидах захворювання шлунка. Комплексна терапія, що включає медикаментозне лікування, дотримання режиму харчування, гарантує поліпшення самопочуття та швидке одужання. Дієта при загостренні гіперацидного та інших форм гастриту передбачає включення в раціон якісних, натуральних, поживних продуктів.

Страви, багаті вітамінами, нормалізують роботу органу травлення, підтримують імунітет у період запального процесу. Дотримання режиму харчування в якості профілактики здатне запобігти розвитку пухлин та повторним періодам загострення.

Інформація на нашому сайті надана кваліфікованими лікарями і носить виключно ознайомчий характер. Не займайтеся самолікуванням! Обов’язково зверніться до фахівця!

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

Дієта при загостренні гастриту

Велику роль в лікуванні запального процесу на слизовій шлунка відіграє правильне харчування, тому дієта при загостренні гастриту варта поряд з медикаментозною терапією.

Дана форма гастриту супроводжується хворобливими симптомами, що значно погіршує якість життя хворого.

Щоб виправити ситуацію і позбутися неприємних відчуттів, необхідно відкоригувати меню і виключити всі продукти, які можуть дратувати і так запалений орган. Щоб легше було звикати до нового раціону, дієтологи рекомендують скласти на тиждень зразкове меню.

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тиждень

Особливості дієти при гастриті в загостреній стадії

Провокуючими факторами загострення гастриту є гарячі або, навпаки, холодні страви, спеції, соління та приправи.

Щоб уникнути запалення на слизовій, необхідно відмовитися від такої їжі, яка може дратувати стінки шлунка і посилювати запальний процес на них.

При гастриті на стадії загострення потрібно строго дотримуватися лікувальної дієти, і в перші дні важливо повністю відмовитися від їжі.

Лікарі-гастроентерологи рекомендують пити виключно рідини, це може бути мінеральна вода, теплий слабо заварений чай та шипшиновий відвар, якого потрібно вживати не менше 2-х літрів на день.

На другий і наступні дні хворому необхідно поступово розширювати свій раціон і включати в нього продукти, приготовлені на пару або відварені без додавання спецій і солі. Харчування при загостренні гастриту має такі особливості:

  • їжа повинна бути протертою, оскільки грубі шматочки важко перетравлюються, що не під силу ослабленому шлунку;
  • кількість трапез на добу має бути не менше 5, при цьому порції слід робити маленькими та уникати переїдання;
  • їжу необхідно вживати оптимальної температури, вона не повинна бути занадто гарячою або холодною;
  • технологія приготування виключає обсмажування продуктів, допускається лише приготування на пару або відварювання;
  • протипоказано вживання жирної і важкозасвоюваної їжі, наприклад, насіння, горіхів і шоколаду;
  • тривалість суворої дієти може досягати 14 днів, але в деяких випадках буває досить і 7 днів;
  • в медицині дієту при загостреному гастриті позначають «Стіл № 5а».

Дієта при загостренні гастриту: що можна і не можна їсти, меню на тижденьСтакан очищеної води зранку допоможе очистити орган від скопилася за ніч слизу.

Крім цього, для лікування як гострого, так і хронічного гастриту важливо дотримуватися наступних рекомендацій, які допоможуть швидше відновитися запаленій слизовій шлунка:

  • Вживати зранку на голодний шлунок склянку очищеної води. Цей метод допоможе очистити орган від скопилася за ніч слизу.
  • Уникати стресових ситуацій. При нервовому перенапруженні відбувається роздратування шлункової слизової через сигнали з кори головного мозку.
  • Дотримуватися режиму харчування. Вживання їжі має бути дробовим і бажано в один і той же час; це дозволить уникнути зайвої вироблення шлункового соку.
  • Включити в раціон достатню кількість клітковини. З її допомогою відбувається стимуляція роботи шлунка і його очищення.

Харчування при загостренні гастриту шлунка меню

Гастрит: що це за захворювання

Тільки вивчивши захворювання, можна подбати про харчування при загостренні гастриту та меню.

Захворювання, під назвою гастрит, зустрічається у 50% населення Землі. При гастриті запалюється слизова оболонка шлунка.

  • Різновиди гастриту: зі зниженою кислотністю та з підвищеною.
  • Форми гастриту: гострий, хронічний, геморагічний або ерозійний, регідний.
  • Гострий гастрит, його симптоми і причини появи, а також наслідки.

Гострий гастрит характеризується спонтанними гострими сильними болями в області шлунка, особливо після прийому грубої їжі. У цей час слизова шлунка збуджена.

До симптомів гострого гастриту відносяться тяжкість у шлунку, слабкість, запаморочення, можливість проносу, блювоти. На язику утворюється сірувато-білий наліт, за яким лікар відразу ставить діагноз запального процесу. У роті спостерігається сухість або рясне слиновиділення.

Наслідки

Загострення гострого гастриту можна ліквідувати, якщо скласти правильне меню для свого харчування і дотримуватися його. В іншому випадку повторювані загострення можуть перейти в хронічний процес, який і називається хронічним гастритом.

Причини

Необхідно ліквідувати причини виникнення гострого гастриту, яких безліч, наприклад, порушення режиму правильного харчування. Сюди входить і їжа без перших страв, всухом’ятку, занадто гаряча їжа, алкоголь, куріння. Спровокувати гострий гастрит можуть отруєння, прийом численних лікарських засобів, які подразнюють слизову шлунка.

Алергія на деякі види їжі може дратівливо подіяти на шлунок. Якщо в організмі спостерігається порушений метаболізм, це може призвести до гострого гастриту.

Отримання опіків будь-яким способом всередині шлунка також призводить до загострення.

Не харчова форма загострення шлункової слизової виникає на нервовому грунті в результаті стресу.

Так, раптом, людина відчуває різкий біль в шлунку, що є нестерпним і гострим. А напередодні він пережив нервовий зрив.

  1. Під час гострого гастриту може спостерігатися підвищення температури тіла. Виникає температура при:
  2. – бактеріальної мікрофлори на слизовій шлунка;
  3. – харчових отруєннях;
  4. – супутніх захворюваннях, наприклад, дисбактеріозі;
  5. – неправильному режимі харчування;
  6. – прийомі продуктів та лікарських засобів, що призводять до подразнення слизової;
  7. – безконтрольному прийомі алкоголю.

Важливо

У будь-якому разі не можна залишатися наодинці з гострим гастритом. Слід негайно звернутися до лікаря або швидкої допомоги.

Особливо, якщо його супроводжує інфекція, яка не тільки шкодить організму, але й завдає шкоди оточуючим. Самостійний прийом ліків може погіршити ситуацію, подразнюючи слизову.

Шкода продуктів для зниження температури при різних видах кислотності шлунка

Після консультації лікаря знижувати температуру можна народними засобами типу малинового настою, чаю з лимоном і медом. Але при цьому потрібно знати тип кислотності свого шлунка при гострому гастриті.

Як вже говорилося вище, шлункова кислотність буває підвищена і знижена. При гострому гастриті з температурою лікар застосує потрібний засіб, враховуючи усі складові хвороби саме цієї людини.

Лимон буде шкідливим для підвищеної кислотності, а мед не принесе користі при зниженої.

У будь-якому випадку допоможе відвар кори верби. Вона має бактерицидні властивості. Аналогічно діють відвари ліщини і квіток липи.

Продукти для лікування проявів гострого гастриту

  • Протягом усього початкового періоду захворювання гострим гастритом необхідно приймати тільки варену їжу, що обволікає слизову шлунка, яка знімає запалення і яка зменшує біль.
  • До такої їжі відносяться відвари курячих бульйонів, що не є жирними, картопляні соуси на курячих бульйонах, з дрібно подрібненою картоплею, вівсяні каші на воді і молоці, картопляне пюре з вершковим маслом.
  • Не можна вживати під час загострень:

занадто гарячу (вона збільшує шлункову секрецію), гостру, грубу їжу. Необхідно відмовитися від газованих, спиртних, кавових напоїв. Виключити куріння.

Голодування при гастриті

При розгляді цього питання потрібно зробити два обмеження:

1. Голодувати можна при гастриті з підвищеною кислотністю за відсутності ускладнюючих факторів, тобто на початкових стадіях захворювання. В іншому випадку використовуються нові, сучасні досягнення, без самостійного обмеження себе в харчуванні.

2. При гіпацидному гастриті, зі зниженими кислотністю і ферментами голодувати не можна.

Голодування при гастриті з підвищеною кислотністю

Таке голодування проводиться за рекомендаціями фахівця і під контролем лікаря. Воно проходить за певними правилами. Лікувальне голодування займає невеликий проміжок часу в 2-3 дня, починається відразу, без стадії підготовки.

Меню першого дня

Голод, під час якого відбувається регенерація клітин слизової, її відновлення. Біль поступово відходить. Відбувається виведення токсинів.

Меню другого дня

Поступовий перехід на прийом чаю, молока з содою. У разі повного зникнення болю достатньо голодного періоду протягом 2 днів. За всіма процесами потрібно слідкувати за своїми відчуттями.

  1. Меню третього або четвертого дня
  2. Тепла вода, каші, відварне нежирне м’ясо, варена їжа.
  3. Заборонені свіжовичавлені соки, солодкі фрукти.

Триденні голодування чергуються з тижневим відпочинком протягом двох місяців лікування гастриту з підвищеною кислотністю.

У цей період харчування повинно бути без гострої їжі; тільки вареною їжею і зеленню, складене за спеціальним меню на кожен день, що враховує індивідуальні особливості організму. Овочі та фрукти містять не тільки цукор, а й кислоти.

Ці речовини можуть негативно вплинути на слизову, якщо харчуватися ними без контролю. У разі виникнення почуття голоду, необхідний прийом їжі.

Гіпацидний гастрит, лікування харчуванням

Гіпацидний гастрит характеризується зниженою кислотністю, зниженою кількістю ферментів, що беруть участь у травленні, зниженою секреторною здатністю, запаленням слизової оболонки шлунка.

Причини запалення слизової при гіпацидному гастриті

Гіпацидний гастрит спостерігається, в основному, у людей старшого віку, після п’ятдесяти років. Вони люблять гостру їжу, погано пережовують її, харчуються, іноді всухом’ятку, сильно гарячими стравами і напоями, вживають недостатньо фруктів і овочів. Вживання алкоголю дратує шлунок, а нікотин шкідливий не тільки для курців, але й для оточуючих, при вдиханні.

Безконтрольне вживання медикаментів з саліциловою кислотою, серцевими глікозидами, сульфаніламідами призводить до такого результату. Алкоголізм на одеколонах, метиловий спирт в кращому випадку призведе до гострого гастриту.

Ознаки гіпацидного гастриту

Нудота, блювота, відрижка, пронос, рідкий стілець, схуднення, відсутність апетиту, гіркий присмак у роті натщесерце, відсутність апетиту.

Характерна ознака: зниження секреторної функції шлунка, порушення травлення і всмоктування їжі.

Лікування гіпацидного гастриту дієтою, правильною їжею

Меню кожного дня хворих на гіпацидний гастрит має складатися з білка і вітамінів, аскорбінової кислоти, яка покращує секрецію.

Рекомендуються м’ясні, рибні страви, сир, нежирні супи, молоко, кисломолочні продукти, каші, овочі та фрукти. Вироби з хліба, свіжоспечені, вживати не можна при гіпацидному гастриті. Білокачанна капуста виключається, так як призводить до газоутворення, але в достатку застосовуються зелені овочі: кабачки, зелень. Гостре, мариноване їсти не можна.

Важливо

Харчування при гіпацидному гастриті має бути через кожні 4 години, без переїдання. Через недостатність соляної кислоти, ферментів, при переїданні їжа не буде перетравлюватися, відбудеться нетравлення і підвищене газоутворення. Людина буквально звалиться з ніг і засне.

  • Корисні заняття фізкультурою при гіпацидному гастриті у вигляді пробіжок підтюпцем, ходьби, що струшує слизову шлунка, допомагають її помірній активності, покращують постачання кров’ю та киснем клітин.
  • У лікуванні гіпацидного гастриту допомагають фітопрепарати, відвари, настої, які відновлюють мікрофлору шлунково-кишкового тракту, покращують склад вітамінів і мікроелементів.
  • Рослини допомагають посилити кислотність при гіпацидному гастриті.
  • Хронічний гастрит зі зниженою секреторною діяльністю поповнюється при замісній терапії ферментами з аптеки на семитижневий курс, зборами на чотиритижневий курс з таким же перервою.
  • Для хронічного гастриту із зниженою секрецією:
  • – звіробою трава, брусниці листя, золототисячника трава, тирлич, оману коріння, фенхеля плоди, цикорій корінь, насіння льону;
  • – акація біла бутони, материнка, суниця лісова, кульбаба, деревій, зозулинець, безсмертника квіти, оману корінь;
  • – верба біла кора, насіння льону, ромашки квіти, сухоцвіт болотна, володушка, коріандр плоди, пижмо, мучниця, чебрець.

Гастрит з нормальною та підвищеною кислотністю трави

Аїр корінь, від печії, аніс плоди, горець пташиний, гравілат корінь, звіробій, календула, насіння льону, мати-й-мачуха, м’ята перцева, кульбаба, грицики, подорожник, ромашка, солодка, сухоцвіт болотна, шипшина, евкаліпт.

Збори трав від виснажливих болів у правому підребер’ї:

1. Плоди анісу, фенхелю, кропу або кмину 1 частина, листя м’яти перцевої 2 частини, десять грамів збору на одну склянку окропу. Застосовувати ковтками весь день.

2. Ромашки квіти і деревію по п’ять грамів на одну склянку окропу. Настояти в термосі, процідити через годину. Приймати з цукром по склянці через годину після їжі.

3. Теплий відвар ромашки, м’яти перцевої або меліси. За десять грамів трави на один літр окропу наполягати одну годину.

Хронічний гастрит і підвищення збудливості кори головного мозку, підкіркових центрів

У розвитку хронічного гастриту з гострого гастриту важливу роль відіграє патологічна нервова система хворого.

Тому в комплекс лікування повинні входити препарати, що нормалізують порушення нервової регуляції.

Знижувати підвищену збудливість кори головного мозку і підкіркових центрів, пригнічувати патологічні рефлекси зі слизової оболонки шлунка можуть валеріана, заспокійливий чай, протизапальні засоби.

Велике значення мають комплекси вітамінів групи В, А і U та продукти, які їх містять.

Особливість дієтотерапії гастритів з секреторною недостатністю:

  1. Їжа повинна прийматися в певні години дня в спокійній обстановці.
  2. Заборонені алкоголь і куріння.
  3. У харчуванні має бути замісна терапія з натуральним шлунковим соком і ферментами (пепсин, ацідінпепсін).
  4. Гіпоацидний і антацидний гастрити припускають прийом панкреатину, панзинорма, фестала, мезима-форте.
  5. Слизова оболонка загоюється при введенні вітамінів В12, нікотинової кислоти, нікотинаміду, В6, що збільшують вільну соляну кислоту в шлунку, сприяючи секреції.
  6. У безкислотному шлунковому середовищі руйнується аскорбінова кислота, її необхідно вводити додатково.
  7. Больовий синдром знижується но-шпою.

Важливо

Основне завдання при лікуванні хворих на гастрит із секреторною недостатністю – зупинити процес прогресування погіршення слизової оболонки шлунка, її відновлення.

Це зупинить патологію інших органів шлунково-кишкового тракту, залучених у цей процес захворювання.

Як цього досягти

Застосовувати питні мінеральні води, призначення яких: стимуляція секреторної функції шлунка, нормалізація моторики, поліпшення функції печінки, підшлункової залози, кишечника. Такі мінеральні води: середньо- і високомінералізовані хлоридні натрієві, гідрокарбонатні натрієві, з перевагою таких, що містять вуглекислоту.

Займатися в групах лікувальної гімнастики.

Вести здоровий спосіб життя і мати дієтичне харчування.

Доброго вам здоров’я, і обов’язково проконсультуйтеся у лікаря для знання форми стану слизової вашого шлунка.

Leave comment