Дуріан: користь і шкода, смак, запах, фото, відгуки

Королем і беззастережним фаворитом любителів екзотичних плодів є дуріан. Фрукт має славнозвісний «поганий» аромат і неперевершену оригінальну зовнішність. Незважаючи на те що всередині плоду міститься разюче кремова м’якоть, дуріан покритий шорсткими колючками, які беззастережно захищають його від настирливого посягання.
Де зустрічається плід? Який він?
Королем плодів дуріан вважають на південно-сході Азії, де фрукт і був виявлений близько 600 років тому. Його неповторний смак і м’якість полонили всіх місцевих жителів, а незабаром і допитливих туристів. Також дуріан зустрічається в тропічній частині далекої Австралії. Сам фрукт може бути найбільш непередбачуваною і від того ще більше привабливою формою – від круглої до серцеподібної і трикутної. Діаметр добірного плода досягає близько 30 см, а вага близько 8 – 9 кілограм. Кремоподібна м’якоть зберігається в довгастих відсіках і має жовтувато-кремовий колір.
Вічнозелене дерево дуріан. Коли дозрівають плоди?
Саме дерево є вічнозеленим велетнем з блискучими м’ясистими листочками, верхня частина яких гладка і приваблива, а нижня більш шорстка і ворсиста. Висота дуріана може досягати 40 метрів. У момент короткочасного нічного цвітіння дерево неповторно перетворюється.
Його квіточки набувають коричнево-жовтий колір і кислуватий аромат. З появою перших променів світанку він повністю скидає колір.
Король фруктів дуріан дозріває в весняно-літній період: в Таїланді радіють дозрілому дуріану в сезон дощів (з середини квітня і до вересня), чудові Філіппіни, точніше, острів Давао, ласують фруктом круглий рік, а прекрасна Індонезія пригощається кремовою м’якоттю в зимові місяці.
Властивості
Екзотичний фрукт дуріан вважається неперевершеним афродизіаком, в його м’якоті міститься ударна кількість естрогенів, що нормалізує гормональне рівновагу жінок і, відповідно, дітонародження. Екзотичний король, крім естрогенів, містить в собі потужний запас заліза, життєво важливого цинку, марганцю і міді, по суті, дуріан сховав у себе половину таблиці Менделєєва.
Також смердючий фрукт дуріан вважається джерелом вітамінів і макроелементів: найважливіші вітаміни групи А, В і навіть С доповнені фолієвою кислотою і квартетом з кальцію, магнію, калію і фосфору. Регулярне вживання чудодійної м’якоті дозволяє відновити сили організму і відрегулювати всі процеси.
Думка людей
Що стосується самого смаку незвичного фрукта, то випробували короля поділяються в думках. Одні вважають смак відмінно м’яким, сирним з нотками стиглих горіхів, інші ж виділяють непереможний смак заварного місцями пригорілого крему, треті ж – яскраві ноти полуниці, банана і цибулі. В’єтнамські гурмани відгукуються про дуріані, як про їстівне джерело органічної сірки, яка покращує стан волосся, нігтів, хрящиків і навіть нервової системи.
Використання в кулінарії
Саме в’єтнамці широко використовують в кулінарії дуріан. Фрукт додають у солодощі, ванільне морозиво і навіть готують на його основі домашні чіпси.
А вмілі в’єтнамські господині навіть консервують м’якоть і заготовляють сік дуріана.
В якості єдиного мінуса плоду в’єтнамці виділяють схильність підвищувати тиск, тому що знають люди ніколи не поєднують дуріан з гарячими напоями або алкоголем.
Як вибирати?
Щоб поласувати дуріаном, слід навчитися правильно вибирати незвичайний фрукт:
- Для початку варто педантично принюхатися до запаху фрукта в зоні хвостика: чим більш насиченим аромат, тим смачніше буде його м’якоть;
- Далі варто постукати по шкірці дуріана – якщо у відповідь почується порожній глухуватий звук, значить плід не дозрів, тільки булькаючи ледь чутний звук може розповідати про зрілість фрукта;
- Останній показник зрілості – колір шипів дуріана: вони зобов’язані бути злегка жовтуватими, а їх кінчики – трохи коричневими.
Як їсти?
Наступним етапом знайомства стане поїдання фрукта. Їсти необхідно дуже швидко настільки примхливий фрукт дуріан.
Відгуки багатьох гурманів радять з’їдати плід протягом перших 5 хвилин після розтину, інакше смак і аромат стануть однаково специфічними.
Зберігати дуріан можливо не більше 5 днів з моменту покупки, але варто позбавити короля від можливого сусідства. Дуріан – досить активний фрукт, його аромат може легко зіпсувати поруч лежать овочі та продукти.
Ласувати плодом стоїть на відкритому просторі, не залишаючи шматочки «на потім». Постійний контакт з киснем перетворює і так тухлий запах фрукта в нестерпний. Також фахівці радять не купувати заготовлений і очищений дуріан: за час зберігання в пластиковому контейнері запах тільки посилиться і смакові якості м’якоті стануть занадто мізерними.
Як розділяти плід?
Розділити екзотичного короля фруктів можна самостійно, але для цього варто гарненько оглянути дуріан. Фрукт, фото якого ви бачите в нашій статті, має п’ять майже рівних часточок. Їх необхідно розірвати різким рухом. В середині дольки захована м’якоть у вигляді жовтуватої камери. У кожному відсіку є кісточка, яку легко можна підколупнути і витягнути ножем.
З чим поєднувати плід?
Стиглий і якісний фрукт разюче ситний. Завдяки крему, його легко черпати ложкою або поєднувати з фруктовими салатами, деякі також описують кавовий або цукерковий дуріан.
Фрукт, фото якого можна зустріти в багатьох сучасних кулінарних книгах, найчастіше відкидається або замінюється господинями на манго або авокадо. Але варто відкрити і розрізати правильно фрукт, і багато противники екзотичного плоду стають в ряди його шанувальників.
Особливо гурмани виділяють ласе поєднання натуральної якісної кави та часточок очищеного дуріана. Сніданок, проведений в компанії короля фруктів, вважається відмінним початком дня.
Багато хто боїться спробувати через запах, який виділяє дуріан фрукт. Чим пахне – гнілістою солодкістю, іноді протухлим м’ясом і спеціями, також багато споживачів виділяють терпкий тухлий запах риби і цибулі.
Щоб звикнути до нав’язливого аромату короля, варто вдихати повітря маленькими ковтками, а часточки куштувати із затриманим диханням, це прекрасно врівноважить всі рецептори і є специфічний фрукт стане простіше.
Цікава казка
Існує чарівна казка про те, як з’явився дуріан. Фрукт був створений в результаті чар чаклуна, який намагався допомогти закоханому королю домогтися прихильності обраниці.
Король, пригостивши красуню фантастичним кремовим плодом з неперевершено смачним ароматом, зовсім забув про подяку до чаклуна. Той, розлютившись, прокляв все існуючі плоди дуріана.
Після весілля король вирішив ще раз покуштувати фрукт чарівної любові, але дерево зустріло його колючими плодами з непереможним гнілістим запахом. Розлютившись, король розбив зірваний фрукт об землю і тільки потім побачив, що всередині м’якоть така ж, як і раніше.
Обговорення фахівців. Протипоказання
Багато фахівців обговорюють фрукт дуріан. Корисні властивості даного плоду досить приголомшливі, багато вирішуються випробувати екзотичний фрукт, толком не дізнавшись про побічні якості плода.
Дуріан протипоказаний людям з підвищеним артеріальним тиском і жінкам в період вагітності і подальшого годування. Занадто активний прийом плода може призвести до алергічних реакцій.
Також не варто вживати дуріан людям з індивідуальною непереносимістю вітамінів або окремих речовин, яких в складі м’якоті плоду дуже багато.
Думка китайців
Китайці ж, навпаки, прославляють дуріан. Фрукт легко розділяється між найменшими членами родини, і маленькі дітлахи особисто вирішують, скільки з’їсти плода за раз.
Фахівці з лікарських рослин приписують дуріану неперевершену здатність оновлювати клітини організму.
При регулярному вживанні його організм людини омолоджується, істотно налаштовуються обмінні процеси та кровообіг.
Також китайські вчені розкривають і калорійність дуріана – в 100 г свіжого (або замороженого протягом 2-3 днів) міститься близько 145 ккал, але вміст вуглеводів компенсує недолік жирів. Тому вчені забороняють захоплюватися дуріаном особам зі схильністю до пишних форм. Смачний фрукт може в найкоротші терміни додати пару кілограмів.
Що думають про плід в азіатських державах?
Багато азіатських країн категорично забороняють вносити дуріан у громадські місця, особливо транспорт і готелі. Специфічний аромат фрукта не вивітрюється протягом декількох годин, а іноді і днів (переспілі плоди відрізняються уїдливим гнильним запахом). Тому гурмани, відшукавши улюблений фрукт, ласують їм недалеко від місця покупки.
У колоритному Таїланді існує близько 200 видів короля – від найменших і майже не пахнуть плодів до найбільших і шалено смачних дуріанів. Сезон масового дозрівання та продажу в Таїланді випадає на спекотні травень та серпень. Любителі екзотичного фрукта заздалегідь планують відпочинок, щоб вчасно потрапити на бенкет дуріана.
Фрукт дуріан – корисні властивості і шкода, чим пахне
Сьогодні ми поговоримо про екзотичний фрукт дуріан, його специфічний запах і смак, корисні властивості та можливу шкоду для здоров’я.
Де росте дуріан?
Дерево, на якому росте дуріан, відноситься до сімейства мальви. Фрукт вважає своєю батьківщиною Малайзію, але вирощується повсюдно в Індонезії, на Філіппінах, в Малайзії і на півдні Таїланду, де рідко експортується.
Чим пахне дуріан – фрукт з Ада
Хоча дуріан має м’який солодкий смак, він також має різкий запах, який порівнюють із запахом сиру Лімбургер. З цієї причини фрукти заборонені в громадському транспорті в деяких місцях. Такий дисонанс викликає у українських туристів безліч суперечливих емоцій.
До речі, і вивозити його з країни заборонено, навіть незрілий фрукт може наповнити весь літак.
У аборигенів є приказка про короля фруктів дуріан:
Пекло зовні, рай всередині!
Сильний запах сірки з відтінком тухлої риби збиває з ніг, деякі, щоб все ж спробувати цю екзотику, затискають собі ніс, поки ковтають соковиту і смачну м’якоть, за консистенцією схожу на м’який підталий сир. Всередині знаходиться темна кісточка.
На замітку! Якщо запаху майже немає, то фрукт не доспілий, запах терпимий – можна їсти, аромат збиває з ніг – плід перезрілий.
Смак дуріана
Щодо смаку дуріана є різночитання: хтось відчуває присмак сиру і горіхів, хтось знаходить щось від папайї, ананасів і манго, а є знавці, які виявили смак банана, полуниці і ванілі. Є також знавці, які відчули смак морозива, вельми маслянистого.
Внутрішню масу можна їсти на різних стадіях стиглості та використовувати в безлічі солодких і солоних стравах. Насіння також можна їсти, якщо їх посмажити.
З усього вище сказаного зрозуміло, що дуріани довго не зберігаються, їх треба їсти швидко і бажано на свіжому повітрі.
Склад і калорійність дуріана
147 калорій на 100 г продукту – калорійність екзотичного фрукта.
Він містить багато вітаміну В, С, А, має в собі нікотинову кислоту, фосфор, залізо, кальцій, органічну сірку, а також досить багато фруктози та сахарози.
Корисні властивості дуріана
Чим корисний дуріан?
- Відмінне джерело енергії
Одна порція цього плода становить 243 грами, і він покриває близько 20% щоденних потреб у вуглеводах. Деякі люди не їдять їх через дієти, але бігуни, спортсмени та люди, які шукають додаткову енергію, можуть знайти хороше застосування для вуглеводів. П’ять порцій цього фрукта заповнять людину енергією на весь день.
Однією з переваг плодів дуріана є високий вміст клітковини. Кожна порція містить близько дев’яти грамів клітковини, що становить 37% від щоденних потреб людини (на основі дієти у 2000 калорій).
Є багато фруктових коктейлів, і навіть якщо людина буде вживати їх у пристойних обсягах, він не зможе заповнити таку кількість. Якщо потрібна допомога у регулярному поповненні клітковини, дуріан – хороший варіант для цього.
- Високий вміст жиру і калорій
В одній порції фруктів дуріан міститься більше 350 калорій і 13 грамів жиру. На щастя, це нешкідливий вид жиру, тому не потрібно турбуватися про це. Проте краще не вживати занадто велику кількість цього фрукта.
- Сірка, що дарує такий характерний запах, проте приносить в дуріані користь для здоров’я – стабілізує нормальний рівень глюкози в крові, має антиоксидантні властивості, бере участь у профілактиці онкології, запобіганню старіння, прискоренні обміну речовин та очищенні організму від токсинів.
- Плоди дуріана містять багато вітаміну С
При поїданні плодів людина отримує ті ж ефекти, які отримав би від вітаміну С в інших фруктах. Це включає боротьбу з простудними хворобами як жарознижуючий засіб, допомогу в загоєнні ран, зниженні холестерину та поліпшенні кровообігу. Існує багато користі для здоров’я у плодів дуріана завдяки високій кількості аскорбінової кислоти.
- Є також досить багато вітаміну B
Вітамін B допомагає контролювати появу вільних радикалів, а також дуріан запобігає старінню і серцевим захворюванням. Він підвищує рівень холестерину (корисний холестерин) і може навіть допомогти покращити рівень серотоніну, який, як відомо, піднімає настрій і полегшує депресію.
- Великі запаси міді і заліза
Дуріани відрізняються високим вмістом заліза і міді. Мідь і залізо необхідні для формування і створення здорових еритроцитів. Тропічні фрукти також містять марганець, який допомагає зі здоров’ям кісток і шкіри.
Дуріан містить багато калію, а калій є важливим електролітом, який допомагає контролювати кров’яний тиск і рівень натрію, регулює частоту серцевих скорочень.
- Наявність триптофану у фрукті
Цей компонент можна отримати з таких продуктів, як червона і чорна ікра, арахіс, мигдаль, кеш’ю, лосось, тріска, минтай, шоколад тощо. Також триптофан можна отримати з фруктів дуріан.
Це хімічна речовина метаболізується в різні нейротрансмітери й може допомогти в індукції сну і навіть слугувати лікуванням епілепсії. Проте не можна припиняти прийом ліків.
Якщо людині потрібно більше тіаміну, плід дуріан може бути тим джерелом. Він містить близько 30% від щоденного рекомендованого споживання всього за одну порцію. Тіамін може допомогти тілу перетворювати вуглеводи в енергію, підтримуючи здоров’я м’язів і нервів.
- Велика кількість фолієвої кислоти
Нарешті, плоди дуріана мають багато фолієвої кислоти. Це може допомогти запобігти серцевим захворюванням і навіть сприяти правильній роботі мозку. Одна порція містить близько 20% денного споживання фолієвої кислоти.
- Має глистогінні властивості
- Сприяє підвищенню потенції
- Відзначено зняття запальних реакцій шкіри
- Допомагає підвищенню імунітету
Плоди Дуріан існують вже сотні років, але зараз вони лише починають завойовувати популярність у світі. Є багато користі для здоров’я дуріана, але потрібно бути впевненим, що людина не вживає фрукт у великих кількостях.
- Фрукт дуріан багатий багатьма вітамінами і корисними властивостями для організму, але може спричинити набір ваги при надмірному споживанні.
- Далі можна дізнатися про деякі негативні якості цього фрукта.
Як їдять дуріан
Після оброблення тесаком обережно витягніть часточки м’якоті. Можна їсти рукою або ложечкою, просто треба врахувати, що запах зі шкіри руки буде переслідувати вас ще якийсь час.
Якщо вам дістався недозрілий плід, його можна нарізати шматочками і підсмажити зі спеціями – буде оригінальним додатком до пасти чи рису. Насіння також можна обсмажити і вживати як приправу до основних страв.
Шкода дуріана
- Дуріан і алкоголь несумісні, може викликати отруєння.
- Плід сприяє підвищенню тиску, тому гіпертонікам він не рекомендується.
- Після вживання можна відчути сильну спрагу.
- Як і багато екзотичних фруктів, може викликати алергічні реакції.
- Іноді після вживання фруктів виникає відрижка з різким запахом.
- Викликає певне одурманення – слабкість і сонливість.
- Не можна вживати вагітним.
Фрукт дуріан – корисні властивості і шкода, чим пахне, як їдять – Фіто Школа
Дуріан – фрукт, який є найнезвичнішим у своєму роді. Як правило, ті, хто хоча б раз спробували його, діляться на дві категорії – ти, кому він неймовірно сподобався, і ті, хто більше ніколи в житті не спробує дуріан. Справа в тому, що цей фрукт володіє смачною м’якоттю, але його запах настільки огидний для більшості людей, що його навіть не можна приносити в громадські місця.
Король фруктів дуріан залишається загадкою не тільки для гурманів, а й для вчених. На Землі немає іншого фрукта або овоча, які б мали хоч би віддалено схожий запах. Ми звикли, що всі плоди пахнуть приємно або нейтрально, і досі незрозуміло, чим обумовлений цей специфічний запах.
Де росте дуріан
Цей загадковий фрукт росте в Азії, де його і відкрили 600 років тому. Популярний він і в Малайзії, де отримав свою назву, яка в перекладі на українську означає «шип» або «колючка», в Індокитаї та Індії.
Також його збирають в австралійських тропіках і Південній Америці, але найбільшою популярністю користується саме азіатський зразок. Для зростання дуріана ідеальний вологий тропічний клімат, бажані низинні умови.
Пік дозрівання плодів дуріана припадає на весняні та літні періоди.
Цікавий той факт, що дуріан цвіте лише 8 годин – з заходом сонця квітки опадають. Важливо також, що плоди цього фрукта не збирають, а чекають, коли дуріан сам впаде на землю.
Як виглядає дуріан
Плід дуріан відрізняється вагою і солідними розмірами. Вага дозрілого плоду починається від 2-3 кг і може доходити до 10 кг, а за розміром може нагадувати великий футбольний м’яч.
Він має витягнуту форму – в довжину звичайно приблизно від 20 см до 30 см, а діаметр дорівнює довжині від 15 см до 25 см.
Однак більшу частину ваги і розміру становить щільна масивна шкірка з шипами; самої м’якоті всередині не дуже багато.
Цей фрукт має повну назву дуріан цібетиновий, яке походить від наукової латинської назви рослини «Durio zibethinus». Також виділяють підвид дуріан кутейський (від латинського Durio kutejensis), батьківщиною якого є Індонезія та острів Калімантан.
Цей сорт відрізняється невеликими розмірами в порівнянні з більш поширеним аналогом – плід всього 20 см в довжину і не більш ніж 12 см в діаметрі, і меншими листям дуріана. Шкірка з колючками у нього досить м’яка, так що можна без проблем тримати фрукт голими руками.
В цілому шкірка і м’якоть досить м’які та пружні, і, що примітно, немає того поганого різкого запаху, яким традиційно славиться дуріан. Їстівною є лише внутрішня частина плода.
Екзотичний фрукт дуріан потрібно ретельно вибирати, щоб не зіпсувати перше враження від цього загадкового східного делікатесу. Виконайте наступні кроки:
- зверніть увагу на вершину фрукта, з якої тягнеться хвостик. Потрібно добре принюхатися до шкірки в цій області – чим більше явно вираженим виявиться аромат, тим більше порадує вас фрукт своїми смаковими якостями;
- потрібно звернути увагу, який звук видає. Постукайте по шкірці, і якщо у відповідь почуєте глухий звук, то, швидше за все, фрукт потрібно залишити дозрівати. Зрілий фрукт не повинен відгукуватися гучними звуками; можна почути тільки тихе булькання всередині – це говорить про те, що плід вже готовий до вживання;
- уважно огляньте шипи дуріана; про стиглість розповість їх колір. У зрілого фрукта колючки повинні бути жовтуватого відтінку з коричневими кінчиками.
Всі відгуки
Юлія, 31 рік, Нема 439 Репутація: +3103
Переваги: Немає.
Недоліки: Запах цибулі.
Відгук: Їздили відпочивати до Таїланду, і як усі, вирішили спробувати все екзотичне. Але я не зрозуміла смак цього дивного фрукта, запах звареного лука в супі. Дуже незручно чистити, а як тільки почистиш – відразу дуже сильно починає пахнути. Фу ..
XPeria, 23 роки, Нема 119 Репутація: +351
Відгук: Унікальність цього фрукта в тому, що він містить велику кількість органічної сірки. Саме через летючі сполуки сірки цей екзотичний фрукт має неприємний запах.
Дуріан – єдиний в світі їстівний плід, який містить в собі органічну сірку.
Характерний неприємний запах дуріана обумовлений наявністю індолу – хімічної сполуки з неприємним запахом, яка, однак, при сильному розведенні дає ніжну жасминову ноту. Індол дуже бактерицидний і вкрай корисний.
Євгенія, 31 рік, Нема 4082 Репутація: +9525
Переваги: Солодкий, якщо їсти одразу.
Недоліки: Не для всіх.
Відгук: Коли відпочивала в Таїланді, всі дуже вмовляли спробувати цей смак. Довго не наважувалася, але потім, все ж, вирішила. Якщо хочете отримати задоволення від нього – їжте одразу. Після розрізання, якщо буде в контакті з повітрям хоча б хвилину – вже їсти його не можна – справжній дуріан буде!
Наталя, 41 рік, Нема 255 Репутація: +177
Відгук: Цей фрукт я побачила на ринку, коли гуляла з чоловіком. На Балі (там ми відпочивали) він користується великим попитом, всі бажають його спробувати. Він продається в герметичних упаковках через неприємний запах.
До речі, у готелях, магазинах і аеропортах з них не пускають, щоб не зіпсувати повітря і не відлякати клієнтів і відвідувачів. А за смаком він своєрідний. Мені не сподобався, а чоловік сказав, що схожий на полуницю. Кому що! А ось аромат у нього справді огидний.
Але ми спробували, так як не знали …
June1800 Нема 50 Репутація: +71
Переваги: Несподіваний і незрозумілий смак.
Недоліки: Огидний смак і неприємний запах, якщо не з’їсти його протягом декількох секунд.
Відгук: Цей фрукт – екзотика Таїланду, де я його вперше спробувала. Даний фрукт цікавий тим, що постійно змінює смак.
Потрібно з’їсти його протягом перших секунд після розрізання, і тоді його смак буде приємним: може, схожим на полуницю, а може, на щось інше (мені нагадало ананас).
Якщо пройде кілька секунд, то його смак стане огидним – в основному, як смак тухлої риби, хоча мені здалося, що схоже на аспірин))). І головне – не чіпайте м’якоть руками, тримайте фрукт за шкірку …
Відгуки на дуріан у категорії Продукти харчування. Ви можете написати відгук на цей предмет або додати новий предмет, якого ще немає на сайті, і написати відгук на нього.
Дуріан: чим пахне, як смакує, корисні властивості, фото
Одним з найбільш дивних екзотичних плодів загадкового Таїланду по праву вважається дуріан. Маючи, м’яко кажучи, неприємний запах, він гордо носить титул «король фруктів». Звідки пішло таке почесне прізвисько, де ростуть дивовижні плоди, і інші цікаві подробиці будемо дізнаватися разом.
Зростає Durio zibethinus (латинська назва дерева) не тільки в Таїланді. У промислових цілях дерева розводять в Індії, Африці, Бразилії, Шрі-Ланці та ряді інших країн.
Дуріан – це плід однойменного дерева, що відноситься до сімейства мальвових. Дерево виростає високим, може досягати у висоту більше сорока шести метрів. Правда, до таких показників виростають виключно дикі дерева, культурні саджанці постійно обламують і підрізають.
Крона дерева і стовбур густо вкриті яскраво-зеленими глянцевими листками, в період цвітіння дерево випускає великі білі і сильно пахнуть квіти. Розпускаються ці дивовижні квіти ночами і виділяють запаморочливий аромат, який приваблює кажанів. Саме миші запилюють рослину.
Після періоду цвітіння настає період росту плодів. На дуріані вони виростають великими – до 20-30 сантиметрів в довжину. А вага одного примірника може досягати чотирьох-п’яти кілограм.
Зверху плід покритий твердою шкіркою, яка до того ж всіяна довгими і гострими шипами, і щоб дістатися до смачної м’якоті – оболонку потрібно розламати. Коли він повністю дозріє, шкаралупа розколюється сама на п’ять частин. Екзотичний фрукт може мати різну за кольором м’якоть – від білого до рожевого. М’якоть неоднорідна, в ній чітко видно великі насіння.
Таке питання задають собі люди, які багато чули про екзотичні плоди, але ніколи їх не пробували.
Дійсно, фрукт (а, точніше – його м’якоть) має різкий і стійкий запах, який неможливо назвати ні апетитним, ні навіть терпимим.
Ті, хто встиг скуштувати плоди дуріана, описують запах, як коктейль з найнеприємніших ароматів – запаху протухлої риби, стічних вод, посліду тварин. А деякі дотепники навіть порівнюють амбре від плодів з запахом непраних шкарпеток.
Настільки сильний і неприємний аромат став причиною того, що Durio zibethinus категорично заборонено вносити в громадські місця – транспорт, готелі, аеропорти.
Але гурмани і цінителі знають – запах і смак багато в чому залежить від сорту, а також від зрілості. Наприклад, плоди дуріанового дерева Міра пахнуть навіть смачно – смаженими мігдальними горішками. Однак більше цінується все одно цебітіновий сорт – володар нестерпного амбре і божественного смаку.
Чим же обумовлений такий сильний і неприємний запах, що виділяється дуріаном?
Про запах плодів є ціла легенда, згідно з якою колись могутній і сильний король закохався в юну красуню. Але його любов не знайшла взаємності – король був старий. Тоді владика вирішив підкорити серце красуні магією: він звернувся до чаклуна, і той дав йому дивовижний плід, сказавши, що якщо дівчина з’їсть хоч шматочок ласощів – вона обов’язково віддасть своє серце старому королю.
Король так і вчинив: він запросив юну красуню на вечерю і пригостив її даром чаклуна. Магія спрацювала: дівчина без пам’яті закохалася в старого короля. Щастя владики було безмежним, і він зовсім забув віддячити чаклуна за допомогу.
А той розгнівався на забудькуватість короля і прокляв свій же подарунок. Коли владика знову з’явився за чарівним дуріаном в чаклунський ліс, його чекало розчарування. Замість ніжного і п’янкого запаху короля зустріла нестерпний і нестерпний сморід.
Красуня скоро розлюбила старого і вийшла заміж за юного і хороброго воїна.
Така легенда про неприємний запах. Але є настільки смердючому амбре і наукове пояснення. У м’якоті екзотичного ласощі в достатку міститься органічна сірка.
Описати їх словами складно. Деякі порівнюють смак дуріана з найніжнішим заварним кремом, хтось говорить про те, що його м’якоть схожа на вершковий або ванільний пломбір. Так що, щоб зрозуміти і оцінити смакові переваги короля фруктів, його обов’язково потрібно спробувати.
Увага! Їсти потрібно тільки до кінця дозрілі, але не перезрілі екземпляри. Незрілі плоди мають гіркий, різкий і неприємний смак.
Дуріан їдять ложкою, уникаючи торкатися до нього руками, інакше смердюче амбре вбереться в шкіру. Змити запах практично неможливо – він буде триматися кілька днів.
Прибрати амбре не допомагають навіть попередні вимочування плодів у молоці або сольовому розчині, марно провітрювати або мити приміщення. З цієї причини дуріан рекомендується довго не зберігати, а з’їдати відразу ж після покупки.
Дуріан широко застосовується в народній тайській медицині. Фрукт дають при лихоманки, що супроводжуються високою температурою, з листя дуріанового дерева готують мазь від шкірних захворювань і алергії, шкірка використовується для приготування відвару, який дають породіллям для швидкого відновлення сил.
«Король фруктів» цінується також за достаток антиоксидантів у складі і як природний афродизіак. Він використовується не тільки народними знахарями: різні частини дуріанового дерева додають до складу гомеопатичних засобів найвідоміші світові фармацевтичні бренди.
Є екзотику з обережністю потрібно при гіпертонії. Також їй не слід зловживати вагітним і годуючим жінкам: по-перше, в солодкій м’якоті є речовини, небажані до вживання в ці важливі періоди життя жінки, по-друге, солодке фруктове ласощі – сильний алерген.
Також слід знати, що дуріан категорично не рекомендується вживати разом з алкогольними напоями.
Наслідки спільного прийому можуть бути вельми непередбачуваними: від сильного шлункового розладу і неприємного запаху з рота до летального результату.
Це пояснюється тим, що в складі фрукта є речовини, які вступають в реакцію з деякими компонентами алкоголю і викликають різкий стрибок артеріального тиску.
Дамо кілька порад, які допоможуть вам насолодитися смаком фрукта і гідно оцінити його:
- Купуйте зрілі плоди і не зберігайте їх більше двох діб;
- Бажано тримати дуріан подалі від інших харчових продуктів;
- Якщо хочете оцінити смак м’якоті і при цьому не вдихати її неприємного запаху, можете купити в тайській лавочці вже нарізану і звільнену від шкірки м’якоть.
Спробувати дуріан на смак можна і в складі страв тайської кухні – в салатах, цукерках, чіпсах, соусах і випічці. Приємного вам апетиту!
Дуріан: пекельний аромат, божественний смак. Дуріан – користь і шкода для організму
Дуріан – це плід вічнозеленого дерева сімейства мальви, висота якого сягає понад 40 метрів. Плодоносити рослина починає у віці 9 років. Дуріан є великий яйцеподібний або круглий плід у твердій оболонці, покритій шипами.
Його м’якоть має кремовий або жовтуватий відтінок і розділена на невеликі шматочки, навколо яких знаходяться кісточки розміром від 2 до 6 см. Вага дуріана може досягати від 0,5 до 10 кг.
За своєю формою і кольором даний фрукт підрозділяється на кілька сортів: кадун, конмані, Монтон, червона креветка, Чані та інші види. Дуріан не дарма вважається делікатесом, він відрізняється особливими смаковими якостями.
М’якоть цього фрукта має ніжну кремову консистенцію і солодкий смак, який може нагадувати яєчний крем, збиті вершки і ін. – це залежить від стадії його зрілості, а також від сорту дерева.
Однак існують і негативне властивість дуріана – його аромат. Через деякий час після розроблення плода він виділяє дуже неприємний запах. Незрілий фрукт пахне зеленню, а досить стиглий може мати запах цибулі, тушкованої капусти або чогось подібного.
Батьківщиною цього плода вважається Південно-Східна Азія. Його історія налічує вже понад 600 років. В даний час дуріан вирощують в Таїланді та Латинській Америці. Даний плід виростає в тропічних лісах з великою кількістю опадів. В Індонезії дуріан дозріває в зимовий час, в Таїланді з весни по осінь, а на Філіппінах круглий рік.
Корисні властивості дуріана
Дуріан цінується не тільки за божественний смак, але і за свої лікувальні якості. Він відрізняється особливою поживною цінністю. Перекус цим фруктом допоможе надовго зберегти відчуття ситості. Калорійність плода становить 147 ккал на 100 г продукту.
До складу плода входять вітаміни групи В, аскорбінова кислота, каротин, сірка, нікотинова кислота.
Крім того, дуріан містить велику кількість мінеральних речовин – це залізо, кальцій, фосфор, цинк, магній, а також амінокислоти та антиоксиданти.
Таке багате вміст корисних речовин обумовлює здатність дуріана позитивно впливати на роботу нервової, серцево-судинної та інших систем. Крім того, вживання дуріана активізує імунний захист організму.
Гнильний запах цього фрукта пояснюється вмістом в його складі індолу – хімічної сполуки з неприємним запахом. Саме зміст цієї речовини в шкірці плоду наділяє його бактерицидні властивості.
Завдяки вмісту біологічно активної сірки, яка входить до складу інсуліну, до властивостей дуріана відноситься здатність нормалізувати рівень цукру в крові.
Крім того, ця речовина допомагає виводити шлаки і токсини з організму.
М’якоть дуріана володіє глистогінними властивостями. З листя і коренів дерева готують відвари, які використовують як жарознижуючий засіб при лихоманці або грипі, а також зовнішньо при запальних захворюваннях шкіри.
Дуріан вважається афродизіаком. Його часто використовують для усунення проблем з потенцією. Це один з небагатьох фруктів, здатних активізувати репродуктивну функцію завдяки вмісту в м’якоті естрогенів.
Як їдять дуріан
Дізнатися ступінь зрілості фрукта, якщо він не оброблений, недосвідченій людині практично неможливо. Справа в тому, що колір шкірки може бути різним і не залежить від стиглості дуріана. Незрілий фрукт майже позбавлений смаку, а м’якоть перестиглих гірчить і має ментоловий присмак.
Єдині ознаки стиглого плода – його шкірка знімається без особливих зусиль, і сам фрукт розламується дуже легко. А ось м’якоть недозрілого плоду тверда. Якщо ви купуєте вже очищений дуріан, варто звернути увагу на його колір. М’якоть свіжого фрукта має білий колір кремового або жовтуватого відтінку.
Фрукт, який пролежав довгий час або занадто перезрів, починає темніти. Також звертайте увагу на однорідність кольору, на м’якоті не повинно бути темних плям і вкраплень. Якщо ви придбали нечищений дуріан, обробляти його потрібно акуратно, щоб не поранитися шипами.
Краще надіти рукавички та різати фрукт за допомогою довгого гострого ножа.
Як їсти дуріан? Цей фрукт краще їсти ложкою, інакше ви ризикуєте довго не відмити руки від запаху. Сік плоду нежирний і нелипкий. Дуріан їдять не тільки в сирому вигляді. Його використовують для приготування джему, варення, цукерок, чіпсів, а з недавніх пір навіть вина.
Незрілий плід нарізають скибочками, смажать на олії та подають як гарнір. Також дуріан консервують, а в деяких країнах додають у морозиво. Насіння цього плода теж вживають в їжу в смаженому або вареному вигляді. В Індонезії з м’якоті дуріана готують м’ятний соус для рису.
Вітаміни та мінерали, що містяться в дуріані
- вітаміни:
- бета-каротин – 0,023 мг, A – 2 мкг, B1 – 0,374 мг, B2 – 0,2 мг, B5 – 0,23 мг, B6 – 0,316 мг, B9 – 36 мкг, C – 19,7 мг, PP – 1,074 мг.
- мінерали:
- кальцій – 6 мг, магній – 30 мг, натрій – 2 мг, калій – 436 мг, фосфор – 39 мг, залізо – 0,43 мг, цинк – 0,28 мг, мідь – 207 мкг, марганець – 0,325 мг.
Калорійність і хімічний склад
Калорійність дуріана становить 147 ккал на 100 грамів. Це середній показник для фрукта. Плоди можна використовувати для розвантажувальних днів і спеціальних дієт.
Склад дуріана включає:
- воду (65 г)
- білки (1,5 г)
- жири (5,4 г)
- грубі волокна (3,8 г)
- вуглеводи (23,4 г).
У м’якоті дуріана міститься багато кальцію, фолієвої кислоти, мінералів і мікроелементів. До складу входять ніацин, вітаміни групи В, зола, фосфор, цинк. Фрукт дуже корисний для чоловіків, жінок і дітей, якщо його вживати в розумних межах.
Як правильно вибирати дуріан?
Вибираючи стиглий соковитий плід дуріана, не варто звертати особливу увагу на його шкірку. Справа в тому, що існує кілька сортів цього фрукта, і не завжди шкірка зеленого кольору буде говорити про його незрілість. Є кілька правил, яких варто дотримуватися при виборі:
- Віддавайте перевагу плодам, на яких з’являються тріщинки. Це свідчить про те, що він повністю дозрів і починає сам розкриватися.
- Запах фрукта має бути злегка терпким.
- Внутрішня частина стиглого і свіжого дуріана завжди буде ніжною і м’якою.
- Якщо ви знайшли дерево дуріана, беріть плоди, які самі впали. Саме тоді ви отримаєте соковитий фрукт.
- При стукоті по шкірці має з’явитися глухий звук. Це говорить про зрілість плоду.
Купуючи розрізаний фрукт, уважно дивіться на його м’якоть. Вона повинна мати ніжний відтінок і не містити плям. Її колір зазвичай світло-жовтий або злегка бежевий.
Фрукт дуріан
Вирушаючи на прогулянку по тайських ринках і магазинах, ви побачите безліч яскравих і незвичайних фруктів. Буває так, що про багатьох ви навіть не чули.
Напевно, жодну людину не може не зацікавити загадковий плід, зовні схожий на великого колючого їжачка. Це «чудо природи» носить незвичайну назву – дуріан.
Про нього йдеться у цій статті.
Як виглядає дуріан?
На сьогоднішній день відкрито 34 види дуріана, але не всі з них дозволені для вживання. Їстівними вважаються лише 9, і в більшості випадків вони володіють неприємним запахом. Дуріан – це фрукт, який можна дізнатися серед тисяч за його зовнішнім виглядом і запахом.
Він має округлу або довгасту форму, а діаметр доходить до 20 сантиметрів. Поверхня плоду покрита великими щільними шипами, що створює додатковий захист від цікавих тварин. Це досить великий фрукт, вага якого часом досягає 8-9 кілограм. Пофарбований він у світло-зелений або жовтий колір.
Усередині плоду знаходиться їстівна м’якоть, яка може мати різне забарвлення: від білої до ніжно-рожевих тонів. Розрізавши плід, ви виявите в ньому 5 відділів, приблизно однакових за розміром. В одному з них дозрівають насіння, а решта заповнені їстівною м’якоттю.
Сезон дуріана
Достаток тропічних фруктів у Таїланді можна спостерігати цілий рік. Але якщо ви хочете спробувати щось нове і специфічне, вам потрібно спланувати відповідний час для відпустки.
Сезон, коли дуріан активно продається на всіх тайських ринках, починається в першій половині квітня і закінчується у вересні. Звичайно, його можна знайти і раніше в супермаркетах, але ціна та якість можуть вас не задовольнити.
У пік сезону його ціна опускається до 40-50 бат за кілограм, що робить його доступним для всіх бажаючих.
В супермаркетах ціни на фрукт зазвичай коливаються в межах 120-150 бат за кілограм. Але найсмачніші та свіжі плоди завжди продають на місцевих ринках.
Запах дуріана
Дуріан визнаний одним з найкорисніших фруктів, адже в ньому міститься багато вітамінів і мікроелементів. Але його особливий запах часом викликає огиду, і багато хто відмовляється пробувати фрукт. Це більше стосується гостей країни, адже місцеві жителі ставляться до нього спокійно.
Причина запаху криється в наявності сірчаної кислоти. Розрізавши фрукт, відбувається взаємодія з киснем і окислення. Неприємний запах не з’являється відразу, має пройти кілька хвилин.
Запах дуріана порівнюють з чим завгодно: каналізацією, брудними шкарпетками або тухлою рибою. Багато людей взагалі воліють його не нюхати через неприємний запах.
Відпочиваючи в Таїланді, ви часто можете бути свідками того, як українські туристи закривають ніс, намагаючись спробувати дуріан вперше.
У Таїланді, як і в багатьох інших країнах, заборонено проносити дуріан з собою в готель, а також брати в літак. Справа в тому, що його запах настільки стійкий, що залишається в приміщенні і вивести його звідти досить складно. Якщо фрукт потрапить на постільну білизну або одяг, то їх доведеться прати, адже запах буде переслідувати вас ще довгий час.
Але не варто переживати, що після з’їденого шматочка фрукта у вас виникне неприємний запах з рота. Це всього лише міф. Якщо фрукт вам сподобався, їжте сміливо і не переживайте!
Смак дуріана
Дуріан – це настільки специфічний фрукт, що дати однозначне визначення його смаковим якостям просто неможливо. Тут справедливо можна сказати, що скільки людей, стільки й думок.
Для когось він нагадує сирно-горіховий смак, для когось – смак вареного лука, а хтось відчуває дуже неприємні асоціації. Одні, спробувавши його, отримують таке захоплення, що готові їсти його постійно, для інших бажання після першого шматочка взагалі зникає.
Однозначно можна сказати лише те, що байдужими до дуріана не залишаться нікого.
Мені ж смак дуріана нагадав картоплю з часником і тухлою капустою. Я так і не змогла полюбити цей фрукт і вважаю його огидним за запахом і смаком.
Жителі Таїланду практично всі порівнюють його присмак з солодким кремом, до складу якого входить яйце і молоко. Можливо, в зв’язку з цим, він отримав неофіційну назву «Король всіх фруктів».
Корисні властивості
Про користь дуріана можна говорити годинами. І це не випадково, адже в ньому містяться всі найнеобхідніші вітаміни і мінерали.
Більшою мірою – це калій, кальцій, цинк, магній, залізо, вітаміни групи В, А, С. Зверніть увагу на те, що це один із самих калорійних фруктів, на 100 грам продукту припадає 147 ккал.
З’ївши невеликий шматочок фрукта в першій половині дня, ви можете забути про їжу на кілька годин.
Завдяки своєму унікальному складу, дуріан здатний нормалізувати роботу серцево-судинної системи, поліпшити травлення, підвищити імунітет, а також він діє, як заспокійливий засіб.
Естрогени, що входять до складу дуріана, підвищують для жінок шанси завагітніти. Також цей фрукт корисний і для чоловіків.
М’якоть дуріана здатна підвищувати температуру тіла, саме тому його не варто поєднувати з алкоголем.
Сфера використання плода в Таїланді дуже широка. На його основі виробляють різне морозиво, цукерки, випічку, пасту зубну, каву і багато іншого.
Як правильно вибирати дуріан?
Вибираючи стиглий соковитий плід дуріана, не варто звертати особливу увагу на його шкірку. Справа в тому, що існує кілька сортів цього фрукта, і не завжди шкірка зеленого кольору буде говорити про його незрілості. Є кілька правил, яких варто дотримуватися при виборі:
- Віддавайте перевагу тим плодам, на яких з’являються тріщинки. Це буде говорити про те, що він повністю дозрів і починає сам розкриватися.
- Запах фрукта повинен бути злегка терпкий.
- Внутрішня частина стиглого і свіжого дуріана завжди буде ніжною і м’якою.
- Якщо ви знайшли дерево дуріана, то брати слід ті плоди, які самі впали. Саме тоді ви отримаєте соковитий фрукт.
- При стукоті по шкірці, повинен з’явитися глухий звук. Це і буде говорити про зрілість.
Купуючи вже розрізаний фрукт, уважно дивіться на його м’якоть. Вона повинна мати ніжний відтінок і не містити на собі ніяких плям. Її колір зазвичай буває світло-жовтим або злегка бежевим.
Найбільш правильним варіантом придбання фрукта буде вибір цілого плоду. Але в цьому випадку попросіть продавця, щоб вам його очистили і нарізали. Пам’ятайте, що чим більше дуріан лежить в розрізаному вигляді, тим більш насиченим і неприємним буде його запах.
Як чистять і їдять дуріан?
Так як для нас цей фрукт все-таки залишається екзотичним, простіше купити його на ринку і нехай там же вам його оброблять.
Розколів тверду шкаралупу, м’якоть виймають на тарілку або в спеціальний пластиковий контейнер. Зручніше всього дуріан їсти за допомогою ложки, але у місцевих жителів і без неї виходить чудово впоратися з даним завданням.
На ніч фрукт їсти не бажано, так як він має тонізуючу властивість і часом буває складно заснути.
Зберігати дуріан слід в окремому контейнері, щільно упакувавши. Якщо залишити його в холодильнику у відкритому вигляді, то всі інші продукти просочаться його запахом.
Протипоказання
- Перше на що варто звернути увагу, вживаючи дуріан, це те, що він абсолютно не сумісний з алкоголем. Мало того, що фрукт не можна запивати даними напоями, але й ще алкоголь не бажано вживати мінімум протягом 3-4 годин після фрукта.
- За один день не бажано з’їдати більше 200 грам фрукта. Якщо ви пробуєте його вперше, то не поєднуйте дуріан з іншими продуктами.
- Можливе виникнення алергії, результатом якої стає висип, нежить, а в окремих випадках набряк носоглотки. Тому починайте знайомство з фруктом з невеликого шматочка.
- Дуріан здатний підвищувати артеріальний тиск. Маючи схильність до таких проблем, варто утриматися від дегустації фрукта.
Таїланд – країна екзотичних фруктів. А що може бути краще того, щоб спробувати щось нове і незвичайне? Не відмовляйте собі в задоволенні. Можливо, вам, так само як і мені, не сподобається дуріан, а може бути, ви отримаєте нове улюблене ласощі в тропічній країні.