Квашена капуста: користь і шкода, калорійність, класичний рецепт

Квашена капуста – ферментований продукт, який володіє безліччю корисних властивостей для людини: від покращення здоров’я травного тракту до зниження смертності від серцево-судинних і онкологічних захворювань.
За даними сучасних археологічних знахідок, вперше блюдо почали готувати в Китаї близько 2000 років тому. Основна мета ферментації капусти – продовження терміну зберігання. Згодом продукт почав набувати широку популярність, а вчені виявили в ньому особливі лікувальні властивості, які відсутні у свіжій капусті.
9 корисних властивостей
Нижче ми надамо 9 доведених фактів про користь квашеної капусти для організму, а також про її шкоду для деяких груп людей.
1. Насичує організм поживними речовинами
Квашена капуста містить масу живильних речовин:
компонент | Зміст на 100 грамів продукту (в грамах) |
вода | 92,5 |
білки | 0,91 |
жири | 0,14 |
вуглеводи | 4,3 |
Харчові волокна | 2,9 |
кальцій | 0,03 |
Залізо | 0,00147 |
магній | 0,013 |
фосфор | 0,02 |
натрій | 0,661 |
цинк | 0,00019 |
Вітамін С | 0,015 |
тіамін | 0,00002 |
рибофлавін | 0,00002 |
вітамін В6 | 0,00013 |
Енергетична цінність квашеної капусти складає близько 19 калорій на 100 грам.
Слід зазначити, що під час приготування капуста піддається ферментації – процесу, в ході якого мікроорганізми руйнують цукри з утворенням ряду органічних кислот і вуглекислого газу. Процес ферментації створює умови для зростання і розмноження корисних бактерій, які є вкрай важливими для підтримки мікробіоценозу кишечника.
Американські вчені відзначають, що кількість прибутків у квашеній капусті можна порівняти за змістом з такими продуктами, як кефір або йогурт.
Доведено, що «корисні» мікроорганізми не тільки нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, а й підвищують біологічну цінність їжі, прискорюють всмоктування вітамінів, мікро- і макроелементів.
2. Покращує роботу травної системи
Квашена капуста містить багато прибутків – корисних бактерій, які відновлюють баланс мікроорганізмів в кишечнику (підвищують чисельність корисних бактерій, пригнічують ріст і розмноження патогенних).
За даними американських експертів, в кислій капусті міститься до 28 видів різних бактерій. Найбільше – лакто- і біфідобактерій. Їх чисельність на 100 грам продукту може досягати 2,5 млрд.
Іранські вчені провели великий мета-аналіз, в ході якого було виявлено, що пробіотики знижують симптоми синдрому роздратованого кишечника (зменшують біль і диспепсичні розлади, покращують якість життя).
Квашена капуста також ефективно усуває діарею, викликану тривалим прийомом антибіотиків.
Доведено, що квашена капуста ефективна в лікуванні неспецифічного виразкового коліту та хвороби Крона. При регулярному вживанні знижується інтенсивність газоутворення, зменшується вираженість розладів стільця, прискорюється загоєння виразкових дефектів.
Не менш важлива перевага страви – наявність цінних ферментів, які, згідно з дослідженнями, допомагають травному апарату людини розщеплювати і засвоювати всі групи поживних речовин.
Квашена капуста також володіє такими лікувальними властивостями, як поліпшення роботи місцевих факторів імунітету, завдяки чому рідше зустрічаються інфекційно-запальні ураження кишкової трубки.
3. Зміцнює імунітет
Квашена капуста покращує роботу імунної системи, що проявляється на системному рівні.
- Корисні бактерії, що містяться в продукті, нормалізують склад мікрофлори кишечника, нівелюють шкідливий вплив патогенних бактерій, знижують ризик розвитку будь-яких збоїв з боку імунної системи.
- Часте додавання будь-яких пробіотичних продуктів (в тому числі квашеної капусти) в раціон знижує загальну захворюваність організму інфекційними патологіями.
Наприклад, фахівці Вашингтонського університету виявили, що продукт знижує частоту розвитку і рецидивів інфекцій сечовивідної системи у жінок приблизно в 2 рази. Ефекти пов’язані з пригніченням росту вагінальних колоній бактерій. При цьому, як стверджують зарубіжні експерти, тяжкість перебігу інфекційних патологій значно знижується, зменшується час непрацездатності.
При постійному споживанні продуктів з пробіотиками необхідність призначення антибіотиків при інфекційних патологіях знижується на 30%, що вкрай важливо для нормальної роботи імунітету в цілому і попередження розладів травлення.
Важливо відзначити, що квашена капуста корисна ще й тим, що багата на вітамін С і залізом – важливими стимуляторами роботи імунної системи. Доведено, що вітамін С впливає на клітинний і гуморальний компоненти імунітету, підсилює протибактеріальну активність, диференціювання клітин Т-ланки і продукцію інтерферону-гамма.
За даними фінських досліджень, вітамін С також зменшує тривалість і тяжкість перебігу ГРВІ.
4. Сприяє схудненню
Ожиріння в останні роки вийшло на новий рівень і набуло масштабів пандемії. Воно не тільки значно знижує якість життя і підвищує ризик смертності, а й завдає великих економічних збитків.
Регулярне вживання квашеної капусти дозволяє не тільки підтримувати адекватну масу тіла, але й допомагає схуднути за рахунок безлічі механізмів.
Продукт має досить низьку енергетичну цінність, але при цьому містить багато клітковини. Клітковина допомагає схуднути, оскільки її прийом призводить до швидкого розвитку почуття ситості (через збільшення в обсязі і заповненні всієї порожнини шлунка). В результаті людина втрачає тягу до їжі. Ефект зберігається протягом кількох годин.
Японські вчені прийшли до висновку, що квашена капуста знижує інтенсивність розщеплення і подальшого всмоктування жирів, що надійшли в кишечник з їжею. В результаті частина жирів виводиться разом з каловими масами, а не засвоюється, а загальна калорійність раціону знижується.
Канадські експерти довели, що тривале вживання кислої капусти (від 12 до 24 тижнів) провокує виражену втрату маси тіла. У жінок ефект виражений значніше, ніж у чоловіків. Дія пов’язується з пригніченням всмоктування жирів, підвищенням вмісту в крові гормону ситості – лептину, а також з підтримкою популяцій корисних бактерій в кишечнику.
Одне з недавніх досліджень продемонструвало високий потенціал квашеної капусти для запобігання підвищенню ваги.
В ході експерименту протягом кількох тижнів усім учасникам додавали на 1000 калорій на добу більше, ніж зазвичай, при цьому одна з груп додатково вживала пробіотики.
В результаті було відзначено, що підвищення енергетичної цінності раціону не призвело до збільшення маси тіла в групі, що приймала пробіотики. Що ще раз підтверджує той факт, що пробіотики корисні для схуднення.
Однак описані властивості до кінця не вивчені і є предметом наукових суперечок, основна причина яких – низький рівень доказів механізмів впливу на обмін жирової тканини в організмі.
5. Нормалізує роботу нервової системи
Італійські вчені провели експеримент на тваринах, яким протягом 4 тижнів давали пробіотики. В ході експерименту було виявлено покращення загальної поведінки, зниження вираженості тривоги, депресії і обсесивно-компульсивних розладів, покращення пам’яті.
Інші досліди на гризунах показали, що ферментовані продукти знижують вираженість психоемоційних розладів, попереджають розвиток дегенеративних захворювань головного мозку.
Слід зазначити, що квашена капуста містить багато цінних мінералів (особливо цинк і магній), які вкрай важливі для адекватного протікання нейроендокринних процесів і поліпшення роботи нервової системи в цілому.
Однак квашена капуста може впливати на ефективність ряду ліків, що використовуються для терапії депресії, тривожних розладів і хвороби Паркінсона. У цьому випадку необхідно проконсультуватися з лікарем.
6. Знижує ризик розвитку раку
Дослідження виявили, що в процесі ферментації капусти виділяються особливі з’єднання (зобрін, глюкозінолати, ізотіоціанати тощо), які безпосередньо впливають на чужорідні клітини, викликаючи їх руйнування.
Доведено, що прийом препарату 3 рази на тиждень знижує частоту появи раку молочної залози на 72%.
Також доведено, що квашена капуста зменшує частоту виникнення раку простати у чоловіків.
7. Покращує здоров’я серцево-судинної системи
Захворювання серцево-судинної системи є провідною причиною смертності практично у всіх країнах світу.
Головними причинами хвороб є підвищення рівня холестерину і глюкози в крові. Це викликає ендотеліальну дисфункцію і утворення атеросклеротичних нашарувань на стінках судин, які не тільки звужують їх просвіт, а й викликають утворення тромботичних мас.
- За даними Центру наук про харчування (Австралія) кисла капуста знижує загальний холестерин у крові завдяки впливу на метаболізм жирних кислот у печінці і зменшенню повторного всмоктування жовчних кислот.
- Також виявлено пряму зв’язок між систематичним споживанням пробіотиків і низькою частотою розвитку ішемічної хвороби серця і фатальних серцево-судинних патологій.
- При тривалому включенні пробіотиків до раціону спостерігається зниження систолічного і діастолічного артеріального тиску, що вкрай важливо для осіб, які страждають на гіпертонію.
Необхідно згадати, що квашена капуста і її сік (розсіл) є цінними джерелами вітаміну К2. Дана біологічно активна речовина запобігає відкладенню кальцію і атерогенного холестерину на внутрішній стінці судин.
8. Зміцнює кісткову тканину
Доведено, що вітамін К2, що міститься в квашеній капусті, стимулює синтез білкових речовин, які відіграють ключову роль у метаболізмі іонів кальцію в кістках.
Дослідження показало, що маринована капуста зменшує втрату кісткової тканини. Ефект особливо виражений у жінок у період менопаузи.
Також виявлено зниження частоти переломів хребта і шийки стегна у осіб, раціон яких багатий пробіотиками і вітаміном К2.
9. Покращує здоров’я шкіри і очей
У людей, чий раціон багатий квашеною капустою, вчені відзначають поліпшення здоров’я шкіри, запобігання дегенеративних захворювань жовтого тіла, зниження частоти виникнення катаракти.
З боку шкірних покривів спостерігається зниження інтенсивності утворення зморшок, а також вікових змін.
Протипоказання та можлива шкода
- Підвищення артеріального тиску. Квашена капуста сприяє затримці рідини в організмі і зменшенню діурезу, що призводить до зростання артеріального тиску. Ефекти реалізуються за рахунок високого вмісту натрію. Страву не слід їсти людям, які страждають на гіпертонію.
- Підвищення кислотності шлункового соку. Продукт протипоказаний при наявності будь-яких запальних захворювань шлунка в стадії загострення і виразкової хвороби.
- Посилення ниркової недостатності. Будь-які патології з боку нирок, що супроводжуються зниженням їх функціональної активності, є протипоказанням. Великі обсяги органічних кислот, що містяться в капусті, посилюють прояви.
- Метеоризм. Підвищене газоутворення спостерігається при неконтрольованому споживанні продукту (понад 200 г на день) і призводить до зниження якості життя, активації ряду інфекційно-запальних захворювань кишечника.
Як вибрати в магазині – 5 порад
- Квашену капусту можна знайти і придбати в більшості продуктових магазинів, проте перед покупкою необхідно ретельно вивчити товар.
- Основні рекомендації з вибору:
- Відмова від пастеризованого продукту. Термічна обробка вбиває більшість позитивних мікроорганізмів, знижуючи користь для організму.
- Відмова від консервантів. Багато виробників, з метою збільшення термінів зберігання, додають ряд консервантів, здатних вбити корисні бактерії.
- Відмова від цукру. Якісний продукт має містити тільки капусту і сіль. Є також варіанти без солі.
- Смак, запах і консистенція. Маринована капуста повинна мати кисло-солоний смак і не повинна хрустіти. Хрускіт свідчить про попередню обробку окропом, що знищує цінні вітаміни і бактерії, а сторонні запахи і смаки – про наявність цвілі і гниття.
- Вибирайте крупнонарізаний продукт. При дрібній нарізці знижується концентрація біологічно активних корисних речовин.
Рецепт приготування вдома
Квашену капусту можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Процес приготування страви досить простий.
Нам буде потрібно:
- 1 кг капусти;
- 25 г солі.
Схема рецепта:
- Нашаткувати ножем капусту в скляну або металеву ємність. Додати сіль і перемішати.
- Утрамбувати отриману масу дерев’яним товкачем.
- Накрити суміш тарілкою або будь-яким щільним диском з харчових матеріалів. Зверху поставити вантаж, масою близько 4-6 кг. Можна використовувати банку або пляшку, наповнену водою.
- Залишити при кімнатній температурі на 5-7 днів. Кожні 2 дні необхідно відкривати продукт і протикати дерев’яною паличкою для виходу надлишків газу.
- Готовий продукт перекласти в скляну тару і зберігати в холодильнику.
Висновок
Таким чином, квашена капуста є надзвичайно поживним і корисним продуктом. Вона містить безліч цінних вітамінів, макро- і мікроелементів, а також покращує роботу травної системи, підвищує імунітет і стійкість організму до інфекцій, оздоровлює шкіру, знижує ризик смертності від захворювань серцево-судинного та онкологічного профілю.
Квашену капусту рекомендується вживати на постійній основі (близько 3 разів на тиждень, не більше 200 грамів на день).
Також важливо зазначити, що процес приготування страви досить простий, а вартість низька, що робить його доступним для більшості населення. Вивчіть протипоказання, щоб уникнути розвитку небажаних реакцій.
Квашена капуста
Квашена капуста – один з найпростіших і корисних продуктів, відомих з давніх часів і досі є фаворитом не тільки в звичайних, але і в святкових застіллях. Квашену капусту люблять і вміють готувати не тільки в Україні, вона вважається національним блюдом Німеччини, Білорусії, Чехії, Польщі та інших країн. Квашення капусти – хімічний процес лактоферментації, що відбувається внаслідок бродіння молочно-кислих бактерій капусти та цукрів з капустяного соку, що виділяється при сквашуванні. Квасять капусту домашні господині і великі підприємства харчової промисловості, капуста квашена різниться за виглядом нарізки, буває шинкованою, рубаною, цельнокочаною (а також зустрічається закваска половинами, четвертинами і сегментами качана).
Калорійність капусти квашеної
Калорійність квашеної капусти становить 19 ккал на 100 грам продукту.
Склад і корисні властивості квашеної капусти
Унікальність квашеної капусти в тому, що за кількістю вітамінів і мінеральних речовин вона в кілька разів перевершує свіжу білокачанну капусту, з якої приготовлена. Основний вітамін, присутній у квашеній капусті – вітамін С, відомий антиоксидант.
Також продукт містить вітаміни групи В (В1, В2, В5, В6, В9), К, U і РР, макро- і мікроелементи: калій, кальцій, цинк, селен, залізо, йод, фосфор і натрій.
Завдяки способу приготування, при якому продукт не нагрівається, всі вітаміни зберігаються повністю і не втрачають своїх властивостей 8-10 місяців після «дозрівання» квашеної капусти.
Клітковина і харчові волокна, що містяться в квашеній капусті, сприяють нормалізації травних процесів і м’якому очищенню організму; капуста корисна при захворюваннях серцево-судинної і нервової системи, є визнаним імуностимулятором і засобом від авітамінозу, зміцнює стінки судин і знижує рівень цукру в крові. Квашена капуста і особливо її сік (розсіл) – відомий засіб від похмілля і від нудоти, часто допомагає майбутнім матусям справлятися з проявами токсикозу. Молочна кислота, що утворюється в процесі бродіння, не тільки проявляється специфічним запахом продукту (схожим на запах моченого яблука), але є консервуючим засобом, що захищає від появи хвороботворних бактерій.
Шкода капусти квашеної
Не рекомендується вживати капусту квашену особам, які мають виразку шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрит з підвищеною кислотністю, підвищений тиск. При так званому «слабкому» кишечнику продукт може викликати метеоризм і здуття живота.
Приготування і зберігання квашеної капусти
Для того, щоб приготувати квашену капусту, необхідно мінімум коштів і часу – капуста, сіль і, при бажанні, морква. Капусту очищають, нарізають обраним способом (дрібно шаткують, рубають або розрізають на великі шматки), перемішують з морквою і сіллю, злегка мнуть руками, щоб швидше утворився сік.
Капусту щільно укладають в емальовану або скляну ємність, а щасливі власники дубових діжок або бочок – саме в них, утрамбовують, накривають кришкою або перевернутою тарілкою і зверху притискають гнітом.
Капуста повинна вистоятися в залежності від температури від 2 до 8 днів, потім її протикають довгою спицею для виходу газів і переносять в прохолодне, а краще – в холодне місце.
Зберігати капусту можна в тій же посуді, де вона готувалася, в погребі чи на балконі; при відсутності такої можливості краще перекласти капусту в скляні банки, щільно закрити і зберігати в холодильнику. Кращий час для заготівлі квашеної капусти – осінь, коли визрівають білі плоскі качани капусти. Добавками до капусти служать журавлина, брусниця, чорний перець горошком, лавровий лист.
Капуста квашена в схудненні
Маючи рекордно низьку калорійність при наявності великої кількості корисних властивостей, капуста квашена часто використовується в якості закуски або гарніру в багатьох дієтах і розвантажувальних днях. Просте використання квашеної капусти як вітамінної добавки до м’ясних страв кілька разів на тиждень «полегшить» вагу на кілька кілограмів без строгих обмежень у харчуванні.
Капуста квашена в кулінарії
Капуста квашена – універсальний продукт, який використовується в первозданному вигляді або присмачується соняшниковою олією (краще з запахом, нерафінованою) і ріпчастою цибулею – як гарнір, особливо до жирного м’яса або ковбаски. З квашеної капусти варять борщ, готують солянку, начинку для пирогів, її гасять окремо або зі свининою, грибами. Часто квашену капусту використовують для запікання дичини або птиці.
Більше про користь квашеної капусти, про її властивості дивіться у відеоролику телепередачі «Жити здорово».
Капуста квашена – калорійність, користь і шкода:
Капуста в усі часи, до появи картоплі (на Русі – з подачі Петра I в кінці XVII століття), була одним з основних продуктів харчування корінного населення. Її із задоволенням вживали в їжу в сирому, вареному, печеному і солоному вигляді. Подобалася людям і капуста квашена, калорійність якої в ті часи, зі зрозумілих причин, не могла бути предметом обговорення.
Виявляється, звичайна квашена капуста містить багато вітамінів, багата легко засвоюваними організмом мікро- і макроелементами, включає корисні органічні кислоти і клітковину.
Особливу цінність представляють вітаміни А, С, Е і цілий ряд вітамінів групи В (зокрема біотин), а також мінерали: калій, кальцій, магній, фосфор. Калорійність квашеної капусти складає близько 20 ккал на 100 грамів.
Через це можна по праву вважати її дієтичним продуктом. Цікаво, що в давні часи, коли овоч займав одне з визначальних місць у раціоні європейців, ніхто навіть не намагався з’ясовувати, з чого складається капуста квашена.
Калорійність, хімічний і вітамінний склад теж нікого не цікавили, зате багато було відомо про її властивості. Про них і поговоримо.
Завдяки великій кількості молочнокислих бактерій квашена капуста сприяє зміцненню імунітету. Крім того, вона містить незамінні амінокислоти, що дозволяють проявитися цілої низки унікальних якостей. З них валін і лізин нормалізують обмінні процеси, підвищують імунітет і допомагають боротися зі стресом.
Амінокислота гістидин є компонентом гемоглобіну, тому сприяє кровотворній функції і омолодженню організму. Ці та багато інших корисні властивості продукту наші предки об’єднали в ємний висновок: люди, які регулярно вживають квашену капусту, мають хороше здоров’я.
Факт поліпшення самопочуття можуть підтвердити всі, хто, так або інакше, віддавав належне цьому продукту: від тих, хто потребує термінової поправки свого стану після «вчорашнього», і до життєлюбів-епікурейців, раптом прийняли рішення зменшити вагу свого тіла.
Адже капуста квашена, калорійність якої мізерно мала, як ніби спеціально створена для вирішення таких завдань.
Існує кілька основних рецептів приготування капусти. Ми не можемо все описати, зате запропонуємо ознайомитися з головними принципами ферментації капусти. Процес бродіння починається через присутність молочнокислих бактерій на поверхні її листя. Для того щоб ферментація почалася відразу і протікала рівномірно, капустяні листи подрібнюють.
Їх, як правило, шаткують з подальшим легким розминанням і додаванням солі, яка потрібна не тільки в якості консерванту, а й для того, щоб капуста пустила сік. Калорійність солоної капусти настільки мала, що для її розщеплення організму потрібно більше енергії, ніж він отримує в результаті її засвоєння.
Для бродіння капусту компактно укладають в ємність, виготовлену з відносно інертних матеріалів – щоб уникнути реагування з матеріалом ємності, і поміщають під гніт (вантаж). Останнє необхідно тому, що капуста повинна бути повністю занурена в розчин, щоб зменшити швидкість реакції за рахунок зниження додаткового газоутворення.
Після завершення бродіння (кілька днів – в залежності від температури) готовий продукт виносять на холод, щоб він не прокис.
Незважаючи на те, що квашена капуста в цілому благотворно впливає на організм, бувають винятки. Виявляється, зустрічаються люди, для яких не тільки не корисна, а навіть, навпаки – шкідлива капуста квашена.
Калорійність продукту в цих випадках, на жаль, не має значення. Суттєвим моментом є велика кількість органічних кислот. Це веде до того, що вона протипоказана людям з підвищеною кислотністю.
Уникати її слід і в випадках ниркової недостатності, гіпертонії, хвороби підшлункової залози.
Капуста для схуднення
Крім традиційного кулінарного застосування, можна зустріти цілий напрям в дієтології під гаслом «капуста квашена». Калорійність капусти має визначальне значення.
Крім традиційних способів застосування продукту, слід згадати й «народних» косметологів, які успішно борються з надмірною пігментацією шкіри за допомогою кашки з квашеної капусти у вигляді маски.
Але все-таки найбільшого сприятливого ефекту для організму слід очікувати, коли корисний продукт регулярно виявляється на вашому обідньому столі.
Квашена капуста – корисні властивості і калорійність – Схуднемо все
- Користь, шкода, калорійність квашеної капусти на 100 грам. Капуста квашена – калорійність
- Квашена капуста: користь і шкода для організму, при схудненні, калорійність на 100 грам, вітаміни
- Квашена капуста – користь і шкода
- Квашена капуста – корисні властивості і шкода для організму
- Квашена капуста: користь і шкода, калорійність, класичний рецепт
- Квашена капуста: склад, калорійність, норма в день, користь і шкода
Калорійність квашеної капусти з рослинним маслом на 100 грам становить 50 ккал. Дієтологи не рекомендують зловживати цією стравою тим, хто бажає схуднути, оскільки саме рослинна олія сприяє швидкому набору маси, а додана в блюдо сіль затримує воду в організмі.
Калорійність тушкованої квашеної капусти на 100 грам
Калорійність тушкованої квашеної капусти на 100 грам становить 76 ккал. Блюдо містить 1,7 г білка, 4,2 г жиру, 7,7 г вуглеводів.
Користь квашеної капусти
Квашена капуста є дуже корисним продуктом. Незаперечна користь закуски полягає в наступному:
- В капусті міститься велика кількість корисних для шлунка і кишечника бактерій молочної кислоти;
- Продукт насичений вітаміном К, який покращує згортання крові та активізує роботу серця і судин;
- Вітамін С з квашеної капусти підтримує імунітет;
- Вітамін В корисний для здоров’я нервової системи;
- Розсіл квашеної капусти допомагає від похмілля, а також під час токсикозу під час вагітності;
- Регулярне вживання продукту дозволяє запобігти виразці шлунка і кишечника, сприяє поліпшенню кислотності шлунка, прискорює травлення;
- Квашена капуста сприяє зниженню рівня цукру в крові;
- Блюдо характеризується малим вмістом фруктози і сахарози, тому рекомендовано при цукровому діабеті;
- В косметичних цілях квашену капусту використовують для усунення пігментних плям і вугрової висипки.
Калькулятор продукту
Введіть кількість продукту “Квашена капуста” для підрахунку його харчової цінності
Свойство Значення % від норми
Калорійність, ккал | 27 | 1.35 | 1.35% |
Білки, гр | 1,6 | 0.67 | 0.67% |
Вуглеводи, гр | 5,2 | 2 | 2% |
Жири, гр | 0,1 | 0% |
Додамо небагато масла
- Щоб урізноманітнити своє меню, багато людей роблять салати з квашеної капусти, додаючи додаткові інгредієнти, які також забезпечують організм додатковими калоріями.
- У випадку, коли в блюдо додається соняшникова олія, калорійність страви різко зростає з 19 до 50 ккал на кожні 100 грам.
- А якщо квашена капуста лише з морквою, калорійність зростає не так сильно.
Квашена капуста для схуднення: відгуки
Коли дівчата на «квашеній дієті» бачать результати, зрозуміло, що відгуки про такий вид харчування будуть позитивними. Але про квашену капусту є й негативні відгуки, які найчастіше виникають через недотримання правил вживання цього продукту.
Скептично до цієї дієти ставляться й дієтологи, оскільки монодієти призводять до того, що всі кілограми, які ви втратили, повернуться до вас одразу після завершення дієти.
Запитуючи лікаря-дієтолога, чи можна їсти квашену капусту під час схуднення, відповідь буде позитивною, проте рекомендується вживати й інші продукти харчування.
Корисні властивості
Продукт містить велику кількість вітамінів А, В, С, К, РР, U, клітковини, пробіотиків. Невелика порція квашеної капусти забезпечить добову дозу багатьох корисних речовин.
Заквашування овочів з журавлиною або морквою має такі позитивні сторони:
- Забезпечує нормальну мікрофлору в кишечнику;
- Є профілактикою виразкової хвороби та гастриту;
- Виводить надлишковий холестерин;
- Зменшує запальні процеси;
- Покращує стан шкіри та волосся;
- Підвищує імунітет;
- Нормалізує метаболізм;
- Дарує гарний настрій та енергію.
Фахівці зазначають, що квашений овоч набагато корисніший, ніж свіжий. Молочна кислота не дає вітамінам розкладатися, а додавання деяких інгредієнтів, наприклад, червонокачанної капусти, багаторазово збільшує кількість поживних речовин.
У сполученнях з іншими продуктами
При заквасці до основної сировини часто додають інші інгредієнти. Часто в одній ємності використовуються як білокачанна, так і червонокачанна капуста, морква, журавлина, брусниця, яблука, буряк.
Можна припустити, що кількість ккал в уже заквашених овочах зміниться. Однак було відзначено, що кардинальних змін у бік збільшення калорійності немає.
Калорійність квашеної капусти з морквою не значно вища, ніж у тієї, що була приготована без неї, – близько 25 ккал.
Оскільки в традиціях українського народу вживання капусти без приправ не надто поширене, її часто подають до столу не лише як гарнір, але й готують з неї самостійні страви. Перш за все це салат з кислої капусти з ріпчастою або зеленою цибулею і олією.
При цьому питання, скільки калорій в капусті до і після додавання олії, часто не береться до уваги.
Слід пам’ятати, що при змішуванні, навіть з невеликою кількістю рослинних жирів, калорійність збільшується майже втричі – до 60 ккал на 100 г готового продукту.
Популярністю користуються вареники з кислою капустою. Якщо попередньо обсмажити її на рослинному або тваринному жирі, то на 100 г страви доводиться всього 74 ккал, що може характеризувати цю їжу як дієтичну.
Калорійність смаженої капусти також невелика. Якщо врахувати, що стандартна порція становить 250 г, то в такій кількості міститься близько 190 ккал.
При цьому мається на увазі, що в блюдо додаються лише рослинні інгредієнти (цибуля, морква, зелень), а не м’ясо або сосиски.
Щоб цей овоч швидко наповнює шлунок і створює відчуття ситості, навіть тим, хто бажає схуднути, можна іноді не відмовляти собі в смаженій капусті.
Цей усім улюблений кислий продукт додають в борщ, готують з нього вінегрет, печуть пироги. Якщо не перестаратися з додаванням м’ясних і жирних продуктів, то калорійність цих страв дозволяє віднести їх до дієтичних.
Порада від дієтолога: зверніть увагу на новітні методики для зниження ваги. Вони підходять для тих, кому спортивні навантаження протипоказані.
Однак не варто забувати, що, крім калорійності, потрібно враховувати ще й харчову цінність цього овоча. Як правило, всі продукти рослинного походження містять у великій кількості вуглеводи, в той час як число білків та жирів у їх складі зведено до мінімуму.
У квашеній капусті, незалежно від того, який інгредієнт додано в блюдо, білки залишаються приблизно на одному рівні. Цей показник становить від 1,3 до 1,8 г на 100 г продукту. Кількість вуглеводів становить від 4,5 до 5,5 г.
Так, найменше їх у простій кислій капусті – 4,4 г, а в тій, що з олією, – вже 5,4 г. Ця народна закуска має ще одну особливість. Вміст жирів в капусті, приправленій рослинною олією, становить 4,5 г.
У той час як у тій, що її приправляли, вміст жиру всього 0,1 г на 100 грам продукту. Навіть у тушкованій – всього 1,4 г.
Таким чином, улюблений салат з квашеної капусти з маслом не тільки найкалорійніший, але й найжирніший. Про це варто пам’ятати тим, хто хоче скинути зайву вагу.
Нутрієнти продукту (докладно)
Хімічний склад і харчова цінність квашеної капусти: Калорії, Вітаміни, Амінокислоти, Мінерали
Білки
Квашена капуста: користь і шкода для організму, при схудненні, калорійність на 100 грам, вітаміни
У квашеній капусті міститься багато корисних мікроелементів.
При помірному вживанні (до 300 г на день) і відсутності протипоказань, вона здатна значно поліпшити стан здоров’я (зміцнює імунну систему, знижує рівень цукру в крові, покращує стан шлунка) і допомогти скинути зайву вагу за умови дотримання правильного харчування. До основних переваг продукту відносять органічність, доступність і простоту приготування.
Користь квашеної капусти
- Квашену капусту називають капустою, яка пройшла процес лактоферментації, тобто бродіння молочно-кислих бактерій, овочів і цукрів її соку. Саме сквашування наділяє продукт такими корисними властивостями, як:
- У квашеній капусті знаходиться в кілька разів більше корисних мікроелементів, ніж у свіжій.
Існує велика кількість варіантів рецептів, які відрізняються інгредієнтами, пропорціями, способом нарізки та часом сквашування. У цього продукту тривалий термін зберігання, оскільки молочна кислота – відмінний натуральний консервант. Вона дозволяє капусті протягом 6-8 місяців не втрачати своєї користі для організму і зберігати всі корисні речовини.
Шкода продукту
Крім корисних властивостей, якими багата квашена капуста, вона може нашкодити здоров’ю з наступних причин:
- Велика кількість солі, яка затримує рідину в організмі і сприяє її накопиченню на кістковій тканині, провокуючи різні захворювання. При цьому капуста може не бути солоною, на велику кількість цієї приправи вказує її присмак.
- Гірчичні масла можуть впливати на мікрофлору травних органів і провокувати здуття живота і коліки.
- Кислота в капусті здатна викликати печію у людей з підвищеною кислотністю в шлунку.
Шкода від продукту відносна, оскільки істотного збитку здоровій людині при помірному вживанні він не принесе. Але при деяких захворюваннях його вживання може посилити стан. Протипоказаннями вважаються:
Калорійність і склад
Фахівці стверджують, що регулярне вживання капусти може не тільки поліпшити стан здоров’я, але й сприяти схудненню. Це можливо завдяки вмісту корисних речовин у складі і низькій калорійності продукту:
- КБЖУ в 100 грамах продукту без олії: калорії – 20, білків – 2 г, жирів – 0,1 г, вуглеводів – 4,4 г.
- Вітаміни: групи В, аскорбінова кислота, РР, К, U.
- Мікроелементи, мінерали: калій, кальцій, натрій, селен, цинк, залізо, йод та інші.
На енергетичну цінність продукту впливає спосіб її приготування і вживання. Зазвичай капусту квасять із додаванням моркви, цибулі і солі, які суттєво не впливають на калорійність і БЖУ. Іноді в готовий продукт додають олії, тоді він не дуже підходить для дієти, оскільки змінюється калорійність:
Якщо рослинне масло в складі квашеної капусти – це все жири, що надходять в організм за день, то шкоди здоров’ю людини таке блюдо не несе і на скидання ваги істотно не впливає.
Способи вживання для схуднення
Квашена капуста – незамінний продукт у раціоні тих, що худнуть, особливо в період мізерного на вітаміни зимового сезону. До того ж вона нешкідлива, на відміну від маринованої по-корейськи, та практично не калорійна. Способи позбутися зайвих кілограмів за допомогою цього продукту:
- Вживати в сирому вигляді під час основних прийомів їжі в якості салату мінімум 1 раз на день або як самостійну їжу під час перекусів. Ідеально підходить цей овоч до гречки, бурому рису, сочевиці, м’ясних страв. Кислий присмак відтіняє сухуваті гарніри та основні страви і надає своєрідну свіжість.
- Є в сирому вигляді у складі різних салатів. Популярний дієтичний рецепт – «3 капусти»: в рівних пропорціях змішують квашену, сиру білокачанну капусту і відварну брокколі.
- Піддавати термічній обробці і вживати як гарнір. Найчастіше використовують гасіння, бо цей спосіб приготування страв підходить усім дієтичним системам харчування. Можна додавати в блюдо гриби, пісне м’ясо, інші зелені овочі та зелень. Тушкована капуста без добавок містить 34 ккал на 100 грам.
- Готувати щі з використанням кислої капусти. Блюдо дуже смачне і корисне. Щоб не поправитися від цього супу, необхідно відмовитися від смаження овочів, жирних сортів м’яса, взяти мало картоплі і попередньо вимочити його у воді.
Принципового значення час вживання кислої капусти не має, вона не викликає збільшення ваги, навіть якщо їсти на ніч або перед сном. В середньому результати від раціону, що включає цей продукт, складають мінус 1-3 кг на тиждень (за умови дотримання правильного харчування).
Існують непідтверджені дані, що люди з певною групою крові товстіють від деяких низькокалорійних овочів, в тому числі від свіжої або квашеної капусти.
Як приготувати в домашніх умовах
Квасити капусту дуже просто:
- Необхідно дрібно нарізати білокачанну капусту (2 кг), моркву (0,7 кг), ретельно змішати.
- Перетерти овочі з 2 ст. л. солі і 1 ст. л. цукру до того моменту, поки вони не пустять сік.
- Щільно скласти отриману суміш у посудину, накрити кришкою і притиснути чимось важким.
- Уже через 1-1,5 доби блюдо буде готове до вживання.
При зберіганні в погребі чи холодильнику термін придатності такої капусти досягає півроку і довше.
Квашена капуста для схуднення: користь і шкода для організму
Квашена капуста містить багато корисних мікроелементів.
При помірному вживанні (до 300 г на день) і відсутності протипоказань, вона здатна значно поліпшити стан здоров’я (зміцнює імунну систему, знижує рівень цукру в крові, покращує стан шлунка) і допомогти скинути зайву вагу за умови дотримання правильного харчування. До основних переваг продукту відносять органічність, доступність і простоту приготування.
Крім корисних властивостей, якими багата квашена капуста, вона може нашкодити здоров’ю з наступних причин:
- Велика кількість солі, яка затримує рідину в організмі і сприяє її накопиченню на кістковій тканині, провокуючи різні захворювання. При цьому капуста може і не бути солоною, на велику кількість цієї приправи вказує її хрест.
- Гірчичні масла можуть впливати на мікрофлору травних органів і провокувати здуття живота і коліки.
- Кислота в капусті здатна викликати печію у людей з підвищеною кислотністю в шлунку.
Шкода від продукту відносна, тому як істотного збитку здоровій людині при помірному вживанні він не принесе. Але протягом деяких захворювань може посилитися від застосування капусти. Протипоказаннями вважаються:
- виразкові хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки;
- захворювання нирок і видільної системи, особливо жовчнокам’яна хвороба;
- патології підшлункової залози;
- підвищений артеріальний тиск.
Фахівці стверджують, що за допомогою регулярного вживання капусти можна не тільки поліпшити стан здоров’я, але і схуднути. Це можливо завдяки вмісту корисних речовин в складі та низькій калорійності продукту:
- КБЖУ в 100 грамах продукту без масла: калорії – 20, білків – 2 г, жирів – 0,1 г, вуглеводів – 4,4 г.
- Вітаміни: групи В, аскорбінова кислота, РР, К, U.
- Мікроелементи, мінерали: калій, кальцій, натрій, селен, цинк, залізо, йод та інші.
На енергетичну цінність продукту впливає спосіб її приготування і вживання. Зазвичай капусту квасять з додаванням моркви, цибулі-порею і солі, які суттєво на калорійність і БЖУ не впливають. Іноді в готовий продукт додають масла, тоді він не дуже підходить для дієти, адже змінюється калорійність:
- при додаванні соняшникової олії – в кількості 1 ч. л. на 100 грам капусти – 110 калорій;
- при використанні оливкової олії – 107 калорій;
- при додаванні кунжутного, ріпакової або амарантового масел – 112 калорій.
Якщо рослинне масло в складі квашеної капусти – це всі жири, що надходять в організм за день, то шкоди здоров’ю людини таке блюдо не несе і на зниження ваги істотно не впливає.
Квашена капуста – незамінний продукт в раціоні тих, що худнуть, особливо в період мізерного на вітаміни зимового сезону. До того ж вона нешкідлива, на відміну від маринованої з серії закусок по-корейськи, і практично не калорійна. Способи позбутися зайвих кілограмів за допомогою цього продукту:
- Вживати в сирому вигляді під час основних прийомів їжі в якості салату мінімум 1 раз на день або як самостійну їжу під час перекусів. Ідеально підходить такий овоч до гречки, бурому рису, сочевиці, м’ясних страв. Кислий присмак відтіняє сухуваті гарніри і основні страви і надає своєрідну свіжість.
- Їсти в сирому вигляді в складі різних салатів. Популярний дієтичний рецепт – «3 капусти»: в рівних пропорціях змішують квашену, сиру білокачанну капусту та відварну брокколі.
- Піддавати термічній обробці і їсти як гарнір. Найчастіше застосовується гасіння, бо цей спосіб приготування страв підходить усім дієтичним системам харчування. Можна додавати в блюдо гриби, пісне м’ясо, інші зелені овочі та зелень. Тушкована капуста без добавок містить 34 ккал на 100 грам.
- Готувати щі з використанням кислої капусти. Блюдо дуже смачне і корисне. Щоб не поправитися від цього супу, необхідно відмовитися від смаження овочів, жирних сортів м’яса, взяти мало картоплі і попередньо вимочити його у воді.
Принципового значення час вживання кислої капусти не має, від неї не можна погладшати, навіть якщо їсти на ніч або перед сном. В середньому результати від раціону, що включає в себе цей продукт, кожен день складають мінус 1-3 кг в тиждень (за умови дотримання правильного харчування).
Існують непідтверджені дані, що люди з певною групою крові товстіють від деяких низькокалорійних овочів, в тому числі від свіжої або квашеної капусти.
Квасити капусту дуже просто:
- Необхідно дрібно нарізати білокачанну капусту (2 кг), моркву (0,7 кг), ретельно змішати.
- Перетерти овочі з 2 ст. л. солі і 1 цукру до того моменту, поки вони не пустять сік.
- Щільно скласти отриману суміш в посудину, накрити кришкою і притиснути чимось важким.
- Вже через 1-1,5 доби блюдо буде готове до вживання.
При зберіганні в погребі чи холодильнику термін придатності такої капусти досягає півроку і довше.
Квашена капуста – смачний продукт з кислинкою, улюблений багатьма. Але далеко не всі знають про її корисні і лікувальні властивості.
Продукт нормалізує роботу кишечника і покращує травлення, сприяє схудненню і зміцненню імунної системи завдяки вітамінам і мінералам, що входять до складу.
Капусту корисно їсти спортсменам – вона знижує больові відчуття в суглобах і м’язах, які регулярно з’являються після фізичних тренувань. Цілющими властивостями володіють сік і розсіл капусти.
Склад квашеної капусти багатий мікро- і макроелементами, вітамінами, органічними кислотами, завдяки яким продукт позитивно впливає на здоров’я людини. Калорійність капусти низька і становить 27 ккал на 100 г. Співвідношення БЖУ в 100 грамах квашеної капусти – 1: 0,3: 3,4 відповідно.
Енергетична цінність продукту в 100 г змінюється в залежності від способу приготування, а саме:
- квашена капуста з маслом – 61,2 ккал;
- з морквою – 30,1 ккал;
- тушкована – 34,8 ккал;
- варена – 23,6 ккал;
- щі з квашеної капусти пісні / м’ясні – 20,1 / 62,3 ккал;
- вареники з квашеною капустою – 35,6 ккал.
Харчова цінність продукту на 100 г:
- вуглеводи – 5,3 г;
- білки – 1,6 г;
- жири – 0,1 г;
- вода – 888,1 г;
- харчові волокна – 4,1 г;
- органічні кислоти – 79,2 г;
- зола – 0,7 г.
Завдяки низькому вмісту жирів в складі, квашену капусту дозволяється їсти під час дотримання дієти або використовувати як допоміжний засіб для схуднення.
Хімічний склад продукту на 100 г розписаний у вигляді таблиці:
Назва компонента | Кількість в складі продукту |
Марганець, мг | 0,16 |
Алюміній, мг | 0,49 |
Залізо, мг | 0,8 |
Цинк, мг | 0,38 |
Йод, мг | 0,029 |
Кальцій, мг | 284,1 |
Натрій, мг | 21,7 |
Фосфор, мг | 29,7 |
Сірка, мг | 34,5 |
Магній, мг | 16,4 |
Хлор, мг | 1249,1 |
Вітамін А, мг | 0,6 |
Вітамін РР, мг | 0,97 |
Тіамін, мг | 0,03 |
Вітамін В6, мг | 0,1 |
Вітамін Е, мг | 0,2 |
Аскорбінова кислота, мг | 38,1 |
Фолати, мкг | 8,9 |
Вітамін В2, мг | 0,04 |
Крім цього, до складу продукту входить крохмаль в кількості 0,2 г і моносахариди – 5 г на 100 г, а також пробіотики (корисні бактерії) і антиоксиданти.
Сік квашеної капусти, так само, як і розсіл, містить схожий набір корисних і поживних елементів.
Сік – це рідина, отримана шляхом віджиму квашеної капусти в соковижималці. Розсіл – це продукт бродіння, в якому заквашується капуста.
Квашена капуста – джерело незамінних для повноцінного функціонування організму сполук.
Вона має корисні властивості, які позитивно позначаються на здоров’ї, а саме:
- Зміцнює кістковий скелет, а також стимулює його зростання. Зменшує біль у суглобах і м’язових тканинах, що важливо для спортсменів і людей, які піддаються важким фізичним навантаженням.
- Знижує рівень холестерину і тригліцеридів у крові, завдяки чому поліпшується робота серцево-судинної системи. Систематичне вживання продукту нормалізує тиск і рівень цукру в крові (що особливо корисно при діабеті), знижує ризик виникнення захворювань серця.
- Зміцнює нервову систему і покращує роботу головного мозку. Капусту рекомендовано включити в раціон людям, що страждають такими захворюваннями, як розсіяний склероз, епілепсія, аутизм.
- Покращує гостроту зору, знижує ризик виникнення катаракти і дегенерації жовтої плями.
- Зміцнює роботу імунної системи, завдяки чому організм швидше справляється з вірусними і простудними захворюваннями.
- Стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, знімає запальні процеси. Квашену капусту рекомендують вживати людям, що страждають синдромом подразненого кишечника.
- Покращує стан шкіри, зменшує прояв шкірних захворювань і екземи.
- Попереджає захворювання сечового міхура.
У чоловіків квашена капуста зменшує ризик розвитку раку передміхурової залози. Для жінок користь від вживання продукту полягає в зменшенні ризику виникнення молочниці.
Тими ж властивостями володіють сік квашеного продукту і розсіл, хоча ефект від останнього трохи менше виражений.
Цілюща дія квашеної капусти
Такий простий продукт, як квашена капуста, здатний надавати цілющу дію на організм. Але тільки в тому випадку, якщо це якісний, приготований за всіма правилами продукт.
- Квашена капуста використовується в якості профілактичного і лікувального засобу при еректильній дисфункції. Систематичне вживання продукту зміцнює чоловічу статеву силу і запобігає ранню імпотенцію.
- Продукт при регулярному вживанні виступає профілактичним засобом проти раку легенів, кишечника і грудей, допомагає боротися з онкологією на перших стадіях.
- Вживання капусти знижує симптоми при головному болю або болю в суглобах.
- Поліпшується стан слизової порожнини рота, завдяки чому прискорюється процес загоєння невеликих тріщин і виразок, освіжається дихання.
Розсіл капусти допомагає при лікуванні захворювань печінки і знижує симптоми похмілля. Вагітним жінкам розсіл допомагає боротися з токсикозом. Сік очищає кишечник від токсинів і отрут, покращує травлення.
Користь при схудненні
Існує безліч дієт з використанням квашеної капусти. Продукт покращує роботу шлунково-кишкового тракту, прискорює метаболізм, підвищує настрій, нормалізує рівень цукру в крові, знижує холестерин і насичує організм вітаміном С, допомагаючи боротися з депресіями.
На капусті корисно влаштовувати розвантажувальні дні, це виводить з організму токсини, що покращує роботу м’язів, кишечника і навіть нервової системи.
Продукт містить фолієву кислоту, яка, потрапляючи в організм, прискорює процес спалювання жирів, що в результаті призводить до втрати зайвих кілограмів. Для посилення ефекту необхідно збільшити фізичну активність – займатися спортом два-три рази на тиждень або здійснювати тривалі піші прогулянки.
Примітка: під час дієтичного харчування готуйте страви з квашеної капусти без додавання солі. Для схуднення за півгодини до їжі можна випивати половину стаканчика соку квашеної капусти.
Рекомендована добова доза споживання капусти становить від 300 до 500 г при дотриманні дієти. У звичайному раціоні достатньо вживати до 250 г продукту на добу.
Шкода для людини і протипоказання
Квашена капуста завдає шкоди здоров’ю людини, якщо під час закваски використовується надлишкова кількість солі.
Протипоказання до застосування продукту:
- алергія;
- гіпертонія;
- набряклість;
- вагітність;
- хвороба нирок.
Є продукт в збалансованій кількості, не перевищуючи добову норму, можна і при вищевказаних хворобах. Сидіти на дієті, заснованій на квашеній капусті, не можна людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Важливо! Зловживання капустою може привести до розладу шлунка або нудоті.
Висновки
Квашена капуста – низькокалорійний корисний продукт з багатим вітамінним складом. Регулярне вживання капусти в помірних кількостях позитивно відбивається на здоров’ї людини.
За допомогою продукту можна схуднути і поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту, позбутися від хворобливих відчуттів у м’язах після важких тренувань у спортивному залі або вдома. Систематичне вживання продукту зміцнить нервову і імунну системи.