Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Краб-Стригун часто зустрічається в меню елітних ресторанів, які базуються на приготуванні морепродуктів. Апетитні страви з його м’яса готують і подають у вишуканих ресторанах зі зірками Мішлен.

Однак можна купити свіжого або замороженого краба і приготувати його самому, витративши набагато меншу суму, зате нітрохи не економлячи на приголомшливому смаку.

Особливості виду

Стригун поширений в Охотському і Чукотському морях, Атлантичному океані біля берегів Канади і Аляски. Краб мешкає в мулистих водах, де ховається від хижаків. Особина живе на глибині від 14 до 2299 метрів, проте краб в основному не занурюється глибше 120 метрів.

Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, склад

Зовні доросла особина за описом досягає 17 см, а розмір павукових ніг до 100 см. Самки практично наполовину менше самців, вага особин різниться від 0,5 кг до 1,5 кг.

Червоний панцир покритий горбами і шипоподібними відростками. Перед скиданням панцира краб стає зеленуватого відтінку. Фото дорослої особини можна подивитися нижче.

У членистоногого п’ять пар кінцівок. Задні пари використовуються ракоподібними для пересування, а передня несе значні клешні, також ними тварина збирає собі їжу.

Несозрілі особини тримаються ближче до поверхні води. Дорослі йдуть на глибину. Самки в статевозрілому віці також мешкають на дні у великих скупченнях. Як тільки настає період розмноження, все Стригун мчать на глибину, створюючи крабову натовп. Самка може відкласти до 255 тисяч яєць.

Рибалкам заборонено відловлювати особин молодше 4-5 років.

Як саме відбувається процес кладки яєць невідомо, оскільки це відбувається на глибині. Після спарювання обидві особини гинуть, а маленькі краби з’являються на світ пізньою весною, коли в океанічних водах достатньо їжі. Молоді особини змішуються з планктоном і плавають на поверхні океану, подорослішавши, опускаються на дно.

Живуть ці краби в середньому 5-6 років.

Стригун і Камчатський: відмінності видів

Краб Стригун або Обпиляєте більш поширений, ніж Камчатський, і коштує набагато дешевше. Також Стригун або Обпиляєте менше в розмірах, панцир середньої особини близько 13-17 см, вага не більше 2 кг.

Камчатський або королівський краб великий – ширина головогруди близько 27 см, розмах пар ніг – 150 см.

Тельця королівського ракоподібного з Камчатки покрито вираженими шипами, краб Обпиляєте відрізняється від родича більш гладкою та рівною поверхнею.

Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, складКраб Стригун Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, складКраб Камчатський

Який смачніше?

Не всі краби однаково смачні в гастрономічному світі. Однак Камчатського і стригуна з’їдають повністю, м’якоть є в фалангах ніг, черевці, деякі любителі морепродуктів вживають сік з їх голови, хоча це звичайна морська рідина.

Для вишуканих страв королівський краб вигідніше, адже краб opilio дуже складно чиститься, всередині повно хітинових ниточок, які практично не видаляються. Найзручніший варіант – готувати його цілим без обробки.

Якщо куплений варено-морожений Стригун, то варто його розморожувати в холодильнику протягом двох діб, після занурити в гарячу воду – і можна приступати до трапези. Зверху для смаку полити вершковим маслом.

Камчатський краб ідеальний для легкого літнього гаспачо. Поєднання крабового м’яса з томатами, перцем і гуакамоле з оливковою олією викликає гастрономічний захват.

Королівський краб також хороший в брускеттах. М’якоть обсмажується на вершковому маслі, нарізається на шматочки і перемішується з помідорами. Скибочки свіжого багету також обсмажуються, і на них вже викладається суміш м’яса з томатами. Така закуска ідеальна для вишуканого банкету.

Користь і шкода від поїдання крабів

Перед тим як купувати і готувати крабове м’ясо, треба вивчити користь і шкоду від його вживання, а також в яких випадках його поїдання взагалі заборонено.

Сприятливий вплив морепродукту на організм:

  1. Сповільнюються процеси старіння.
  2. Виводяться токсини і шлаки з організму.
  3. Налагоджується серцево-судинна і кровоносна системи.
  4. Поліпшується зір.
  5. Регулюється рівень холестерину в крові.
  6. Нормалізується обмін речовин і гормональний фон.
  7. Підвищується потенція і рівень сексуального потягу.

Шкода від морепродукту всього лише один: алергічна реакція і непереносимість продукту. В цьому випадку протипоказано поїдання будь-яких морепродуктів.

Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, склад

Склад і енергетична цінність морепродукту

  • Краб-Стригун, він же Обпиляєте і Сніговий краб представляє клас ракоподібних і мешкає в основному в Охотському, Чукотському і Беринговому морях.
  • Національний оператор мобільного – це насолода для гурманів, крім вишуканого смаку, воно ще й дуже корисне для організму.
  • У морепродуктах містяться вітаміни: В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12, А, РР, також макро- і мікроелементи: селен, кальцій, фтор, цинк, магній, фосфор, калій, залізо.

Краб-Стригун практично не має калорійності, всього 73 ккал на 100 грамів продукту.

Така низька енергетична цінність дозволяє споживати м’ясо Обпиляєте навіть на дієтах і людям з надмірною масою тіла.

БЖУ морепродукту: білка -6 г, вуглеводів – 10 г, жиру – 1 г.

Як приготувати стригуна?

Приготувати Стригуна – справа дуже просте і нехитре. Є єдине важливе правило готування ракоподібних: він повинен проходити мінімальну теплову обробку, так м’ясо залишиться соковитим і ніжним, з природним смаком.

Обпиляєте можна запікати, тушкувати, смажити та варити.

Кращий спосіб – це варіння членистоногого цілком, або тільки кінцівки.

Перед цим треба як слід промити його водою, відтерти забруднення, водорості, черепашки та пісок. Налити у велику каструлю води, трохи посолити і включити на середній вогонь. Як тільки вода закипить, стригуна опустити в киплячу рідину і варити близько 10-15 хвилин. Після цього краб готовий до вживання.

Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, склад Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, склад Національний оператор мобільного: польза и шкода, калорийность, состав Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, склад Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, склад Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, склад

Якщо Обпиляєте потрібен для запікання в духовій шафі, то робити це треба півгодини при виставленому режимі в 180 градусів.

При швидкої необхідності в готовій страві з м’ясом стригуна, варто його посмажити з обох сторін близько 6-8 хвилин. М’ясо буде ніжним і м’яким на смак.

Особливості подачі

Перед тим, як подати це гастрономічне диво на стіл, необхідно розрізати панцир морепродукту. Хітиновий панцир можна перерізати звичайними ножицями. Після цієї маніпуляції краба стане значно легше їсти.

Обпиляєте можна подавати цілими, не обробляючи, або відокремити клешні від тулуба. В додаток до основної морської страви подається вершкове масло, лимонний сік і оливкова олія. Ці продукти ідеально поєднуються з найніжнішим крабовим м’ясом і використовуються як соус. Масло і лимон не перебивають смак і аромат краба, а підкреслюють їх. До готового шедевра можна подати пучок свіжої зелені.

До крабового м’яса треба покласти вилку з двома зубцями, якими легко підчепити м’якоть з хітинового панцира. Іноді до краба подають гострі щипці, ними можна швидко і легко перекусити клешні членистоногого.

В елітних ресторанах до страви приносять ємність з чистою водою і лимонним соком. У ній варто обполіскувати руки, так як краба в основному поїдають руками без столових приладів. Фото готового блюда представлено нижче.

Висновок

  1. Краб-Стригун дуже смачний і корисний для організму, його можна поїдати як самостійну страву, так і в поєднанні з гарніром.
  2. Рецепти з Обпиляєте легко приготувати в домашніх умовах, знаючи всі особливості приготування і якість морепродукту.
  3. Готова страва вразить домашніх і гостей своїм незабутнім смаком і ароматом.

Краб: користь і шкода для організму. Краб – корисні властивості, калорійність і склад

Сьогодні на полицях супермаркетів в рибних відділах можна відшукати безліч різних страв, в тому числі і крабове м’ясо. Користь і шкода істинного м’яса краба заслуговують на особливу увагу. А ось те, що виробники пропонують нам під виглядом крабового м’яса за невисокою ціною, це всього лише сурімі.

Справжні краби: користь і шкода при схудненні і не тільки

Справжні краби – це делікатесний продукт. М’ясо такого морського мешканця має дивовижний смак і багатющий компонентний склад. Звичайно ж, в першу чергу варто відзначити жирні кислоти типу омега, якими крабове м’ясо рясніє.

Людський організм самостійно виробляти такі кислоти не може, а без них неможливо уявити повноцінну роботу організму, зокрема, головного мозку.

Справжній продукт має високу вартість і ряд корисних властивостей. Секрети криються в компонентному складі.

Хімічний склад:

  • ретинол;
  • калій;
  • феррум;
  • вітаміни групи В;
  • кислоти омега;
  • фосфор;
  • селен.

Ключову роль у визначенні корисних властивостей крабового м’яса грають саме жирні кислоти Омега-3, 6 і 9. З їх допомогою активізується діяльність головного мозку, зміцнюється імунітет.

У складі крабового м’яса багато натурального протеїну, необхідного спортсменам та людям, які ведуть активний спосіб життя. Ви можете заповнити вітамінно-мінеральний запас і зміцнити своє здоров’я.

Корисні властивості:

  • нормалізація травних процесів;
  • профілактика метеоризму і запорів;
  • зміцнення серцево-судинної системи;
  • зниження рівня холестерину;
  • позитивний вплив на нервову систему;
  • позбавлення від нав’язливої тривожності і страху;
  • прискорення процесу відновлення після затяжних недуг або хірургічних втручань;
  • підвищення стійкості до стресу;
  • стабілізація роботи щитовидної залози;
  • профілактика появи зоба;
  • поліпшення зорової функції.

Справжні краби: користь і шкода, калорійність, склад

Комплекс вітамінів, мікро- і макроелементів, що містяться в м’якоті краба, позитивно впливає на стан шкірних покривів, локонів і нігтьових пластин. Такий продукт допоможе запобігти появі дефіциту йоду і, як наслідок, проблемам в роботі ендокринної системи.

На замітку! Вчені встановили, що крабове м’ясо підвищує чоловічу потенцію. Негласно такий морепродукт прозвали афродизіаком.

До вживання крабового м’яса практично немає протипоказань, за винятком індивідуальної непереносимості. Уважно слід ставитися до вибору морепродукту.

Великою популярністю у споживачів користується крабове м’ясо з сурімі. Користь і шкода його до сих пір залишаються предметом суперечок фахівців. Сурімі є подрібнена маса, приготована з рибного філе, креветок з додаванням фарбників.

Як ви розумієте, часто є такий продукт не потрібно. Але іноді так хочеться урізноманітнити раціон. Зловживати неприродним крабовим м’ясом не варто.

Як вже говорилося, справжнє м’ясо краба має високу вартість, що не всім по кишені. Більшість людей купують так зване крабове м’ясо-сурімі. Продукт смачний, але не зовсім нешкідливий. Тому іноді його з’їсти можна, але не систематично.

Найчастіше крабове м’ясо становить основу салатиків. Пропонуємо вам один з варіантів приготування такої страви.

На замітку! Набагато смачніше і корисніше буде салат, приготований з натурального крабового м’яса, що пройшло термічну обробку. Якщо такого продукту немає, використовуйте крабове м’ясо, виготовлене з сурімі.

Справжні краби: користь і шкода, калорійність, склад

Складові:

  • м’ясо крабове – 200 г;
  • рафінована олія оливкових плодів – 3 ст. ложки;
  • грейпфрут – 1 штука;
  • апельсин – 1 штука;
  • консервоване кальмарове філе – 1 баночка;
  • лимон – 1 штука;
  • петрушка – 1 пучок;
  • салатні листя – 1 пучок;
  • гострий соус Чилі – 1 ст. ложка;
  • цукровий пісок – 4 чайн. ложки;
  • мед – 2 чайн. ложки.

Приготування:

  1. Починаємо готувати екзотичний салатик. Гурмани напевно оцінять його смак.
  2. Від шкірки очищаємо грейпфрут. З часточок усуваємо білі прожилки. Розкладаємо грейпфрутові часточки на листі, застеленому пергаментом.
  3. Посипаємо фруктові шматочки цукровим піском і відправляємо в духовку.
  4. Нам потрібно, щоб грейпфрутова м’якоть стала карамельною, тому млоїмо фрукт близько 10 хвилин при температурі 180-200 °C. Ще краще встановити функцію гриля.
  5. Крабове м’ясо нарізаємо шматочками середнього розміру і перекладаємо в салатницю.
  6. Зціджуємо з консервованого кальмарового філе сік, просушуємо його і нарізаємо кубиками. Додаємо в салатницю.
  7. Не забуваємо дістати грейпфрутові часточки з духовки.
  8. З лимона і апельсина будь-яким зручним способом зчищаємо цедру. Попередньо фрукти слід ретельно промити.
  9. У піалу видавлюємо сік з лимона і апельсина.
  10. Сюди ж додаємо цитрусову цедру.
  11. Пучок петрушки промиваємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. Додаємо до свіжовіджатого соку.
  12. У соус додаємо мед. Бажано використовувати рідкий продукт.
  13. Відправляємо слідом гострий соус Чилі.
  14. Останній штрих – рафінована оливкова олія.
  15. Всі інгредієнти розмішуємо до отримання однорідної консистенції.
  16. У салатницю викладаємо подрібнені салатні листя.
  17. Сюди ж відправляємо приготований ароматний соус.
  18. Приправляємо все сіллю і активно розмішуємо.
  19. Зверху прикрашаємо салат грейпфрутовими часточками і кунжутним насінням.
  20. Страву можна відразу подавати до столу або наполягти в холодильнику протягом півгодини.

Ми говоримо про крабів, а маємо на увазі легко засвоювані тваринні білки. Саме вони і обумовлюють цінність м’яса морських мешканців. А ще – особливий смак, багатство йодом і можливість приготування мінімалістичним способом. Дієтологи люблять морепродукти, адже їх можна відварити або приготувати на пару і отримати вишукану страву. Звичайно, краби не мають нічого спільного з паличками, і коштують досить дорого. Але урізноманітнити ними своє меню – хороший вибір для думаючого про здоров’я.

Крабове м’ясо – користь, шкода, хімічний склад, крабове м’ясо при грудному вигодовуванні

Крабове м’ясо: користь і шкода, калорійність, склад

Крабове м’ясо – продукт, який не має нічого спільного з відомими всім крабовими паличками, – це делікатес і один з найкорисніших морепродуктів.

М’ясо видобувається з клешні, черевця і кінцівок краба і є дуже ніжним і смачним.

Крім того, воно легко засвоюється людиною, збагачуючи організм незамінними амінокислотами, білками і іншими біологічно активними речовинами. Краби не тільки поживні, а й допомагають зміцнити здоров’я.

Склад і калорійність

Основні компоненти крабового м’яса – це 6 г білків, 1 г жирів і 10 г вуглеводів на 100 грам чистого продукту. Калорійність його при цьому становить всього 73 ккал, що дозволяє вживати його в їжу і в якості дієтичного м’яса.

Доповнюють склад вітаміни, переважно належать до групи B:

  • Крабове м’ясо: користь і шкода, калорійність, складнікотинова кислота і ніацин;
  • рибофлавін;
  • фолієва кислота;
  • вітамін B12;
  • тіамін;
  • піридоксин.

Крім того, в крабовому м’ясі багато вітаміну А, корисного для зору. Також в продукті містяться різні мінерали:

Особливо корисний міститься в крабовому м’ясі таурин – сульфокислота, продукт метаболізму амінокислоти цистеїну. Він є речовиною, подібним амінокислотам, хоча не містить карбоксильної групи; в організмі він в першу чергу грає роль нейромедіатора, покращуючи мозкову діяльність.

Корисні властивості

Крабове м’ясо: користь і шкода, калорійність, складГоловна користь крабового м’яса – його дієтична цінність і високий вміст білка. Завдяки цим властивостям продукт стає незамінною частиною раціону спортсменів і людей, що займаються фітнесом для підтримки стрункості і краси. Краби цілком можна вживати під час спроб скинути вагу, оскільки вони повноцінно заповнюють енергію, не відкладаючись у формі жиру.

Найбільшу користь організму приносить таурин, який не лише покращує роботу головного мозку, а й поширюється по всіх тканинах організму, нормалізують обмін речовин і зміцнюючи стінки судин.

Завдяки цьому покращується кровотік, м’язи приходять у тонус.

Ці властивості таурин часто використовують у формі біологічно активних добавок, і він також входить до складу енергетичних напоїв поряд з кофеїном, часто діючи навіть ефективніше останнього.

Як і інші морепродукти тваринного походження, крабове м’ясо багате ненасиченими жирними кислотами Омега-3 і Омега-6. Ці речовини покращують склад крові, очищаючи її від шкідливого холестерину, і попереджають розвиток різних патологій серцево-судинної системи.

Високе вміст майже всіх вітамінів групи B обумовлює позитивний вплив крабового м’яса на травну і нервову системи.

Користь для шлунково-кишкового тракту полягає в тому, що білки, що входять до складу краба, мають особливу будову, завдяки якому кишечнику вдвічі простіше засвоювати їх, ніж м’ясо наземних тварин.

За простотою засвоюваності крабове м’ясо не можна зрівняти навіть з телятиною і птицею.

Мінерали – йод, фосфор, мідь – надають комплексний вплив на організм:

  • покращують роботу щитовидної залози – всього 20-50 грам крабового м’яса заповнюють добову потребу в йоді і дозволяють ендокринній системі нормально синтезувати необхідні гормони;
  • зміцнюють нервову систему – покращують настрій, позбавляють від порушень сну, підвищують працездатність – у цьому їм допомагають також нікотинова кислота і ніацин;
  • зміцнюють опорно-рухову систему.

Також важливим є мікроелемент селен, великі дози якого зустрічаються лише в морепродуктах. Він зміцнює серцево-судинну систему, запобігаючи розвитку різних аритмій, а також впливає на залози чоловічої статевої системи, допомагаючи боротися з імпотенцією.

Шкода і протипоказання

Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, складШкода крабового м’яса полягає в тому, що в ньому можуть міститися важкі метали та інші небезпечні токсини в високих концентраціях; зустрічаються в продукті і солі радіоактивних елементів. До важкого отруєння або променевої хвороби вони, звичайно, не приведуть, але все ж варто вживати крабів в їжу в помірних кількостях.

Зловживання крабами може привести до дефіциту різних корисних речовин – крабовим м’ясом легко насититися, і інші корисні продукти вже не захочеться їсти. Тому важливо контролювати свій раціон, і поряд з морепродуктами обов’язково включати в нього свіжі овочі і фрукти та інші страви.

В цілому ж крабове м’ясо безпечне для організму, якщо вживати його з розумом. Єдине протипоказання – індивідуальна непереносимість продукту.

Важливо! При вагітності і в період грудного вигодовування (лактації) м’ясо краба можна вживати, але в дуже обмежених кількостях, оскільки воно відноситься до групи продуктів-алергенів.

Поради та рекомендації

При покупці крабового м’яса важливо пам’ятати, що воно має дуже короткий термін придатності. Вжити його в їжу слід протягом кількох днів; якщо ж це неможливо, то продукт необхідно правильно заморозити, щоб покращити його збереження.

Правила зберігання крабового м’яса наступні:

  • Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, складПри кімнатній температурі продукт псується через кілька годин.
  • Приготоване м’ясо слід загортати в харчову фольгу.
  • Визначити порчу продукту можна по зникненню блиску панцира.
  • Для заморожування м’яса потрібно використовувати пластикові контейнери.
  • На термін придатності також впливає те, як обробив краб. Очищене від субпродуктів м’ясо може зберігатися на 1-2 дні довше, ніж ціла туша.

Живі краби зберігаються в холодильній камері, як можна ближче до дна холодильника, щоб вони довше прожили. Оптимальний варіант – відсіки для свіжих рослинних продуктів, в які слід налити підсолену воду. Багато води не потрібно – досить 2 см, оскільки вона повинна тільки змочувати, але не затоплювати тварин. Також живим крабам потрібен постійний приплив кисню.

Національний оператор мобільного – користь і шкода

Багато хто любить крабові палички, проте мало хто знає, що крабове м’ясо в чистому вигляді набагато смачніше і корисніше, особливо якщо правильно його приготувати. Далі можна дізнатися про те, яку користь несе в собі цей продукт і поради про те, як смачно приготувати краба.

Крабове м’ясо

Національний оператор мобільного – це делікатес, який відомий своїм приголомшливим смаком і ніжною консистенцією. Краби бувають прісноводними і морськими, і найбільше цінується м’ясо останніх, адже воно має більш виражений смак і містить більше корисних елементів:

  • Таурин.
  • Жирні кислоти Омега-3 і Омега-6.
  • Вітаміни: A, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B9, B12.
  • Мікро- та макроелементи: калій, натрій, магній, цинк, йод, залізо, фосфор, селен.

У 100 грамах продукту міститься всього 70-90 калорій, 18 грамів білків і 2 грами жирів. Вуглеводи майже відсутні – їх менше 1 грама.

Національний оператор мобільного відрізняється тим, що легко засвоюється організмом (навіть у кілька разів краще, ніж курятина, яловичина і телятина). Це обумовлено тим, що краби мають твердий панцир, завдяки якому в ніжному м’ясі не утворюються складні для переварювання тканини і елементи.

Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, склад

Користь

Регулярне вживання крабового м’яса допомагає:

  • Схуднути і наростити м’язову масу. Оскільки продукт має зовсім маленьку калорійність і містить велику кількість білків, він сприяє схудненню і допомагає нарощувати м’язи. Невелика порція дозволяє насититися, при цьому забезпечуючи організм необхідною кількістю протеїну і не перевантажуючи його зайвими калоріями.
  • Зміцнити нервову систему. Крабове м’ясо містить майже всі вітаміни групи B, які відповідають за нормальне функціонування нервової системи. М’ясо допомагає поліпшити роботу мозку, усунути проблеми зі сном і зміцнити нерви.
  • Регулювати рівень холестерину в крові. Жирні кислоти Омега-3 і Омега-6 знижують рівень “шкідливого” холестерину (якщо він є) і очищають судини. Також ці речовини зміцнюють стінки судин і покращують їх проникність.
  • Поліпшити потенцію. Як і більшість морепродуктів, крабове м’ясо є природним чоловічим афродизіаком. Воно регулює вироблення тестостерону (чоловічого статевого гормону), покращує синтез сперматозоїдів і підвищує потенцію. Також воно перешкоджає зниженню статевого потягу.
  • Налагодити роботу щитовидної залози. Продукт містить добову (і навіть дворазову) дозу йоду, необхідного для нормального функціонування ендокринної системи. М’ясо краба особливо корисне для тих, хто має захворювання щитовидної залози.
  • Придушувати вільні радикали в організмі. Амінокислота таурин є антиоксидантом і бореться з вільними радикалами, які викликають не тільки раннє старіння організму, але й багато онкологічні захворювання. Крім того, таурин сприяє поліпшенню зору і зміцнює серцево-судинну систему.

Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, склад

Шкода

М’ясо краба при помірному вживанні не принесе організму жодної шкоди. Але його не варто їсти тим, у кого є алергія на морепродукти.

Оскільки краби – це придонні істоти, то вони можуть бути заражені шкідливими бактеріями або навіть містити радіоактивні елементи в м’ясі. В цьому випадку крабове м’ясо небезпечне для здоров’я людини.

Продукт може також виявитися шкідливим у разі, якщо краб був спійманий у забрудненій воді – адже в моря часто зливають різні відходи і рідкі продукти переробки. Тому потрібно вимагати у продавців сертифікат або будь-який інший документ, в якому йдеться про те, де був спійманий краб і чи є його стан здоровим.

Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, склад

Як правильно готувати і вживати крабове м’ясо

Національний оператор мобільного ні в якому разі не можна їсти в сирому вигляді – це може призвести до отруєнь і інших проблем зі здоров’ям. Найчастіше продукт відварюють і або відразу ж вживають у їжу, або відправляють у заморозку для подальшого зберігання. Заморожене м’ясо, яке зберігається за всіма правилами, зберігає в собі всі смакові якості і користь.

У продажу можна знайти вже оброблений і готовий продукт, але краще купувати цілісних крабів (вони можуть бути в живому, замороженому і відвареному вигляді) і обробляти їх у домашніх умовах. Кілька порад щодо вибору:

  • Найкраще купувати живих крабів. Тварина повинна мати здоровий вигляд, не повинна бути чахлою. Лапки повинні бути присутніми в загальному кількості, відірваних бути не повинно. Панцир – цілий, без слідів.
  • Чим темніший колір черевця у краба, тим м’якше і ніжніше виявиться м’ясо.
  • Якщо купується заморожений продукт, то краще купувати клешні і фаланги. Їх вміст після термічної обробки не втрачає смак.

Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, склад

Перед приготуванням живого краба краще опустити в воду – особина впаде в анабіоз, і її буде легко почистити і зварити. Технологія варіння крабів наступна:

  1. Налити у велику каструлю води з розрахунку: на кожні 0,5 кг краба потрібно 2,5 літра води.
  2. Воду довести до кипіння і додати сіль (з розрахунку 50 г на кожен літр води), перець, лавровий лист, вичавлений сік лимона, спеції. Всі добавки додавати за смаком.
  3. У киплячу воду помістити краба і варити протягом 15-20 хвилин. Готовий краб повинен мати яскраво-червоний насичений відтінок.
  4. Після варіння потрібно дістати тварину з води і покласти на обробну дошку на спину.
  5. Акуратно відокремити ноги і клешні. Зламати верхній панцир і відсунути зябра.
  6. Дістати біле м’ясо і порізати соломкою.
  7. Частину панцира ретельно промити, висушити і змастити тонким шаром масла. Викласти в нього м’ясо, скропити страву лимонним соком і прикрасити зеленню.

Ноги і клешні можна не прибирати – з них слід висмоктувати м’ясо прямо ротом. Однак це не дуже зручно, тому при готуванні багато просто прибирають кінцівки.

Занадто багато є крабового м’яса не слід. Надмірне вживання може призвести до порушень травлення і алергій. Також варто відзначити, що всім відомі крабові палички зовсім не містять м’яса і не несуть такої величезної користі, як краб в чистому вигляді.

Морепродукти дуже корисні для здоров’я людини, оскільки містять велику кількість цінних речовин. Якщо кілька разів на місяць вживати крабове м’ясо чи інші дари моря, організм не потребуватиме у вітамінах і мінералах.

Краб

Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, склад

Краби, короткохвості раки (Brachyura), підряд безхребетних тварин загону десятиногих ракоподібних.

Голова маленька; очі стебельчаті. Головогрудь широка, ширина грудного щита від 2 до 20 см, у японського глибоководного краба (Macrocheira kaempferi) до 60 см. Перша пара ходильних ніг забезпечена клешнями.

Черевце коротке, підігнуте під головогруди; черевні кінцівки у самців (2 пари) перетворені в копулятивний апарат, у самок (4 пари) служать для виношування ікри.

Живуть в морях, в прісних водоймах і на суші. Усі краби, крім прісноводних, розмножуються в морі.

Розвиток краба відбувається з метаморфозом; з ікринок виходить личинка зоєа, яка перетворюється в личинку – мегалопу, а потім у дорослого краба.

Тільки у прісноводних крабів (сімейство Potamidae) немає свободноплаваючої личинки. Переслідуваний краб здатний різким рухом обламувати кінцівки, на місці яких виростають нові.

Харчуються краби переважно безхребетними тваринами. Багато краби їстівні і служать об’єктом промислу. Т. н. камчатський краб близький не до крабів, а до раків-пустельників.

Деякі краби знищують промислових молюсків – устриць і мідій, а китайський мохнаторукий краб (Eriocheir sinensis) іноді, заходячи в річки, руйнує греблі, в яких він влаштовує нори, а також псує риболовні сіті.

Відомо більше 4 тис. видів крабів, в Україні близько 50 видів.

калорійність краба

Національний оператор мобільного телефону відрізняється невисокою калорійністю, так як в 100 г такого м’яса міститься 73 кКал.

У відварених крабах міститься 96 кКал на 100 г, а енергетична цінність консервованих крабів – 85 кКал на 100 г. У 100 г крабів, приготованих на пару, міститься 97 кКал.

М’ясо крабів володіє великою кількістю білків і добре насичує організм енергією. У помірних кількостях цей продукт не викликає ожиріння.

Харчова цінність в 100 грамах:

Білки, гр Жири, гр Вуглеводи, гр Зола, гр Вода, гр Калорійність, кКал
18,3 0,6 1,8 79,6 73

М’ясо крабів є фізіологічно цінним продуктом харчування. Зазвичай його вживають у вареному вигляді. Воно цінується за високі смакові якості і за те, що містить біологічно активні речовини. У сирому вигляді м’ясо краба має студнеобразну консистенцію і сіруватий колір.

У м’ясі краба міститься 80,1-82,5% вологи, 0,2-1,4% ліпідів, 11,6-19,2% білка, 1,2-2,2% золи. М’ясо краба містить більше незамінних амінокислот, ніж м’ясо риби. Також в ньому присутня велика кількість глікогену (в камчатському краба – до 2,4%). Цей вуглевод додає м’ясу крабів приємний солодкуватий смак. У м’ясі крабів містяться вітаміни групи В.

У порівнянні з іншими продуктами харчування рослинного і тваринного походження, м’ясо крабів вигідно відрізняється високим рівнем біологічно активного магнію, фосфору, сірки. З мікроелементів в ньому виявлено високий вміст міді.

З цієї причини крабовому м’ясу властивий такий порок, як посиніння – освіту забарвлених сполук міді під дією ферментів.

Їстівне м’ясо розташоване в кінцівках і абдоміні. Кінцівки складаються з панцирних трубок, з’єднаних суглобами.

Пучок м’язових волокон, що утворюють мускулатуру кінцівок, спирається на хитнув пластинки, з’єднані з панциром в області суглобів.

Під панциром тіло краба покрито червоною плівкою, яка є основою для утворення нового панцира після линьки краба, якби він залишився в морі.

Краби не тільки дієтичні, але і багаті вітамінами, амінокислотами і мікроелементами. Це і йод, і кальцій, цинк, поліненасичені жирні кислоти, антиоксиданти: таурин і вітаміни E і C. Також краби корисні при недокрів’ї, серцево-судинних захворюваннях і при погіршенні зору.

З крабів можна виготовляти ряд високоякісних продуктів: робити консерви, варені та заморожені крабові кінцівки, сушене м’ясо. Реалізація свіжих і охолоджених крабів повинна проводитися дуже швидко: при температурі не вище 12-15 °C краби зберігаються не більше 15 годин, а пересипані дрібнодробленим льодом – 30-36 годин.

Вживати в їжу м’ясо крабів треба обережно, так як воно може бути заражене бактеріями через своєрідне харчування цих морських мешканців. А регулярне надмірне вживання заражених крабів може призвести до важкого токсичного отруєння, а також може спровокувати втрату слуху, зору, порушення роботи нервової системи.

Також м’ясо краба протипоказано людям, які мають алергію на морепродукти.

Як правильно приготувати і очистити краба.

Крабові палички: користь чи шкода для організму людини

Національний оператор мобільного: користь і шкода, калорійність, склад

Крабові палички – продукт харчування, який виготовляють з рибного фаршу, іменованого сурімі.

У його складі немає крабового м’яса, а виробники, щоб домогтися схожості з ним, спеціально додають у продукт підсилювачі смаку та барвники. Палички вживають як закуску і додають у різні салати.

У них містяться корисні речовини, які необхідні організму людини, але в деяких випадках їх вживання може зашкодити здоров’ю.

В Японії спочатку виготовляли палички з подрібненого м’яса риби, але сучасні виробники для поліпшення зовнішнього вигляду та смакових якостей продукту стали додавати в них штучні добавки. Це зменшило відсоток натуральної риби, що входить до складу паличок, з 45% до 25%.

Крабові палички популярної марки «Вічі» складаються з наступних інгредієнтів:

  1. Сурімі. Рибний фарш з недорогих видів білої риби, таких як минтай, путасу або хек.
  2. Крохмаль. У продукт додається пшеничний, картопляний і тапіоковий крохмаль для того, щоб палички могли зберегти форму.
  3. Яєчний білок. Цей компонент включається до складу для того, щоб збільшити вміст білка.
  4. Рослинні масла – рапсове і соняшникове.
  5. Штучні добавки. Для надання привабливого зовнішнього вигляду, запаху і смаку в продукт додаються стабілізатори (сорбіт, поліфосфати), барвники (діоксид титану, маслосмоли паприки, карміни), загущувач карагенан, ароматизатор ідентичний натуральному крабовому і натуральний міріновий. За інформацією виробника, палички «Вічі» не містять консервантів і небезпечної для здоров’я добавки E621 (глутамату натрію).
  6. Ріпакова олія і вода.
  7. Сіль і цукор.

До складу продукту входять наступні корисні речовини:

  • вітаміни D, PP, групи B;
  • кальцій;
  • йод;
  • фосфор;
  • магній;
  • цинк;
  • хлор;
  • фтор;
  • білок.

Співвідношення БЖУ на 100 грам продукту:

  • білки – 90 мг;
  • жири – 0,5 г;
  • вуглеводи – 15 г.

Калорійність продукту на 100 г – 88 калорій. Енергетична цінність однієї палички – 18 калорій. У популярному салаті з крабових паличок і кукурудзи міститься 143 ккал на 100 г. Калорійність цієї страви додають майонез і яйця.

У крабових паличках міститься рибний фарш, який не проходить термічної обробки, тому в ньому присутні речовини, корисні для здоров’я людини. Але при виготовленні використовуються й штучні добавки, які шкідливі для організму.

Найбільш корисно м’ясо сурімі, оскільки цей компонент є натуральним. Користь рибного фаршу обумовлена його складом:

  • вітаміни допомагають підтримувати в тонусі кровоносні судини, нервову систему і серце;
  • кальцій сприяє зміцненню кісток;
  • легкозасвоюваний білок швидко насичує організм, що важливо для людей, які дотримуються дієти.

Оскільки цей продукт є низькокалорійним, його дозволяється вживати при схудненні, але в невеликих кількостях як перекус.

Регулярне споживання паличок не призведе до набору зайвої ваги, проте рекомендовано з’їдати не більше 200 грамів цього продукту на добу.

Зловживання призведе до розвитку алергічної реакції і порушення травлення. Алергікам дозволено вживати не більше 100 грамів на день.

Оскільки продукт не піддається термічній обробці, краще купувати товар у вакуумній упаковці, що захищає палички від забруднення і мікроорганізмів.

Перед покупкою уважно вивчіть склад. Якщо в ньому присутні такі штучні добавки, як Е450, Е171, Е420, від покупки потрібно відмовитися, оскільки ці компоненти є сильними алергенами.

Протипоказано вживати крабові палички людям, які страждають панкреатитом або гастритом, оскільки ароматизатори та барвники, присутні в складі продукту, можуть провокувати подразнення слизової оболонки органів травлення і посилювати запальний процес.

Не рекомендується включати в раціон крабові палички при:

  • індивідуальній непереносимості компонентів продукту;
  • захворюваннях печінки і нирок;
  • вагітності та грудному вигодовуванні.

Не можна годувати крабовими паличками маленьких дітей до 3 років. Цей продукт більше зашкодить їхньому здоров’ю, ніж принесе користі, оскільки не є повністю натуральним, а травна система малюків вкрай чутлива до різних хімічних компонентів. Небажано включати цей продукт і в раціон дітей дошкільного та шкільного віку.

Національний оператор мобільного: калорійність, користь і шкода, чим корисний краб камчатський і його ікра для організму людини?

Національний оператор мобільного є справжнім делікатесом, з якого готують різні страви. У ньому міститься багато корисних речовин, які благотворно впливають на організм людини, покращуючи його здоров’я і запобігаючи розвитку хвороб.

Продукт допоможе залишатися міцним, енергійним і повним сил. Знаючи певні правила, можна використовувати його в кулінарії і косметології.

Щоб вибрати хороший продукт, необхідно звернути увагу на його зовнішній вигляд. Свіже м’ясо високої якості рожевого, світло-червоного або білого кольору, без темних плям. Може бути легкий запах морепродукту.

Якщо з’явилися зелені, сині та чорні плями або присутній сильний запах, продукт зіпсований. Вживання такого продукту може призвести до серйозного отруєння.

У складі крабового м’яса (в 100 г) – 6 г білка, 1 г жиру, 10 г вуглеводів. Калорійність крабового м’яса всього 73 калорії, що дозволяє віднести цей продукт до дієтичної групи.

У ньому велика кількість вітамінів A і B. Мікроелементи – селен, цинк. Макроелементи – калій, магній, фосфор, кальцій, які корисні для всього організму, допомагають людині залишатися міцним і здоровим.

Глікемічний індекс дорівнює 0.

Особливості впливу на організм, користь і можливу шкоду краба та його ікри

Продукт впливає на організм по-різному в залежності від віку та статі людини.

Чим корисні для дорослих чоловіків і жінок

М’ясо краба діє на організм комплексно:

  • допомагає заповнити запаси енергії, не відкладаючись в підшкірний жир;
  • зміцнює пам’ять і сприяє кращій концентрації уваги;
  • нормалізує обмін речовин;
  • зміцнює стінки судин;
  • приводить в норму рівень холестерину;
  • попереджає хвороби серця і судин;
  • сприяє правильному функціонуванню ендокринної системи;
  • покращує настрій;
  • усуває безсоння;
  • нормалізує роботу сечостатевої системи, запобігаючи виникненню захворювань;
  • зміцнює кістки і суглоби.

Користь для організму полягає в вмісті білка, необхідного для м’язової тканини, що допомагає відновитися після тривалих тренувань.

Для вагітних м’ясо краба і його ікра дуже корисні, оскільки насичують організм жінки вітамінами та мінералами, зміцнюючи імунітет.

Компоненти цих продуктів сприяють правильній роботі серця і судин. Але можлива алергія у людей з підвищеною чутливістю, яка проявляється почервонінням шкіри і нудотою. Тому споживати таку їжу в великій кількості не рекомендується. Попередньо слід проконсультуватися з лікарем.

Для дітей

  • Дітей м’ясом та ікрою краба годують, але в невеликій кількості.
  • Ці продукти допомагають зміцнити імунітет, сприяють активному росту і розвитку організму.
  • Якщо дитина ходить до школи, ця їжа особливо корисна, оскільки покращує роботу мозку, допомагаючи швидше запам’ятовувати нову інформацію.
  • Споживати ікру і м’ясо можна починати з 6 років, коли організм звикає до різних продуктів і легко їх засвоює.
  • Дітям з високою чутливістю таку їжу не дають, оскільки існує ймовірність алергії.

У літньому віці

У цей час людина стикається з ослабленням кісток і погіршенням самопочуття. Поліпшити ситуацію може м’ясо краба, оскільки живить кістки і суглоби, допомагає знизити рівень холестерину, запобігає хворобам серця і судин.

Нормалізується робота імунної системи. Імовірність виникнення простудних хвороб і інфекцій знижується.

Споживати таку їжу дозволяється, але в помірних кількостях, щоб уникнути алергії або отруєння. При покупці слід звертати увагу на термін придатності.

М’ясо рекомендовано спортсменам, оскільки воно допомагає м’язам швидше відновлюватися після тренувань. Підвищується працездатність, з’являється більше енергії.

У м’ясі краба мало калорій, а значить, набору зайвих кілограмів не буде, зберігаючи ідеальну форму. Калорії перетворюються на енергію, не відкладаючись у вигляді жиру.

Потенційна небезпека і протипоказання

Небезпека полягає в тому, що продукт може виявитися несвіжим. Тоді людині загрожує сильне отруєння, проявлятиметься у вигляді нудоти, блювоти, проносу та висипу.

Ці явища тривають кілька днів, потім проходять. Якщо стан людини серйозно погіршується, потрібна допомога лікаря, можлива госпіталізація.

Занадто часте споживання такої їжі у великій кількості може спровокувати отруєння. Щоб уникнути цього, продукт споживають невеликими порціями, не частіше двох разів на тиждень. Перед покупкою звертають увагу на зовнішній вигляд і термін придатності.

Незважаючи на корисні властивості продукту, існують і протипоказання:

  • підвищена чутливість;
  • хронічні захворювання органів травлення;
  • дитячий вік до 6 років.

При наявності протипоказань від такої їжі слід відмовитися.

М’ясо краба споживають після термічної обробки: варіння, запікання або смаження. Сирих крабів зберігають при низькій температурі в холодильнику.

Цю їжу можна споживати не частіше 2-3 разів на тиждень. Оптимальний розмір порції становить 80-100 г.

Краще вживати цей продукт на обід або вечерю, коли організму потрібні сили. Його додають до гарнірів, закусок, других страв.

до змісту ↑

  • У кулінарії продукт готують різними способами: його запікають, заморожують, консервують, відварюють.
  • Відомий простий спосіб приготування м’яса краба на обід і вечерю:
  • Потрібно відділити м’ясо від панцира.
  • Отриманий продукт відварюють в злегка підсоленій воді протягом 5-10 хвилин.
  • Відварюють рис і курячі яйця в окремому посуді.
  • Коли всі інгредієнти готові, їх кладуть в загальну ємність. Яйця очищають від шкаралупи і нарізають часточками, укладаючи поверх рису і м’яса.
  • Додають дві часточки лимона для поліпшення смаку.
  • Страва готова.
  • З м’яса краба готують котлети по інструкції:
  • 200 г крабового м’яса нарізають на дрібні шматочки;
  • до отриманої маси додають 1 подрібнену цибулину, 2 дрібно нарізаних відварених яйця, 100 г тертого сиру і 2 зубчики часнику;
  • всі інгредієнти ретельно перемішуються до однорідної маси;
  • потім в суміш додають одне сире яйце, формують кульки (які стануть котлетами);
  • їх обвалюють в панірувальних сухарях, надають форму котлет;
  • смажать кожну 20 хвилин;
  • страва готова.

Може застосовуватися під час дієти, оскільки містить мало калорій – всього 73 ккал на 100 г. У м’ясі краба багато білка, який дарує ситість і необхідний організму.

  • Завдяки йому нормалізується обмін речовин, підвищується працездатність, дієта переноситься легше.
  • Під час схуднення це м’ясо не протипоказане.
  • Якщо немає надмірної чутливості, схильності до алергії, його можна включити в меню.

Але його не можна споживати у великій кількості, робити основною стравою. Його додають до гарнірів по 50-80 г, щоб не виникало переїдання і отруєння. Краще їсти його через день.

до змісту ↑

Для лікування хвороб

Використовують для лікування хвороб не м’ясо краба, а панцир. З нього добувають речовину хітозан, яке стає компонентом загоюючих мазей і гелів, відновлює здоров’я шкіри, запобігає хворобам травної системи, виводить токсини.

Можна зустріти цю речовину в складі аптечних ліків. Отримати цю речовину вийде тільки із застосуванням спеціальних технологій та обладнання. У домашніх умовах його не вдасться добути.

Народних засобів з цим продуктом немає.

до змісту ↑

У косметології

У косметології цей компонент використовується як омолоджуючий засіб. Він допоможе зберегти пружність і еластичність шкіри. Але щоб уникнути алергії, застосовують продукт в мінімальній кількості.

Подрібнене до кашки відварне м’ясо змішують з яєчним білком і кладуть на обличчя на 15 хвилин, змивають.

Цей простий рецепт допомагає наповнити шкіру вітамінами, поліпшити колір обличчя, запобігти появі зморшок. Наносять маску 1-2 рази на тиждень.

Інша маска для обличчя також підійде для збереження молодості: змішують відварне м’ясо з 2-3 столовими ложками оливкової або лляної олії.

Суміш наносять на обличчя на 15 хвилин, потім змивають. Застосовується засіб два рази на тиждень.

М’ясо краба дуже корисно для всього організму. Правильно його застосовуючи, можна домогтися поліпшення самопочуття, підвищення працездатності.

Leave comment