Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Іван-чай: корисні властивості та протипоказання, як заварювати, відгуки
Чудовий напій іван-чай, корисні властивості якого були добре відомі нашим предкам, зараз знову набув популярності. До появи в нашому житті звичайного чаю, українці пили напої, зібрані самостійно з цілющих і ароматних трав, що ростуть у їх місцях. Цей бум на цю рослину триває досі. Всі почали заварювати і пити його від різних хвороб.

Назва цього напою можна зустріти в хроніках про традиції Русі. Він був дуже популярний як серед народу, так і серед влади, його пили навіть імператори. Хаменерій був дуже популярним не тільки для пиття.

Через пуху, який є в цій траві, його також використовували для набивання подушок, завдяки чому в давнину він мав назву «пуховик», а іноді цей чай називали «Копорським».

Протягом свого існування кипрей отримав багато інших назв.

Іван-чай: лікувальні властивості і протипоказання

Корисні властивості, як і протипоказання трави іван-чаю очевидні і підтверджені століттями.

На відміну від відомого чорного чаю, іван-чай не містить в своєму складі кофеїн, щавлеву кислоту і володіє багатьма корисними якостями. Вітамін С, що міститься в траві, допомагає зміцнити імунітет.

Виявляється, в правильно приготованому іван-чаї вітаміну С більше, ніж у шипшині. Користь іван-чаю можна описати кількома пунктами:

  • має в складі безліч мікроелементів: мідь, магній, калій, марганець, кальцій
  • є потужним антиоксидантом, сприяє збереженню молодості
  • заспокоює, тонізує, знімає дратівливість
  • очищає кров, позитивно діє на процеси кровотворення
  • усуває головний біль і мігрень
  • має протизапальні властивості
  • вживання іван-чаю – профілактика онкологічних захворювань
  • містить ефірні олії
  • зміцнює волосся
  • містить білок, який дає сили і енергію, сприяє життєвому тонусу
  • нормалізує тиск
  • допомагає при схудненні
  • відмінно втамовує спрагу, його можна пити в холодному вигляді

Шкода від іван-чаю не можна порівняти з користю. Але все ж потрібно дотримуватися обережності при вживанні цього напою, настою або відвару з цієї цілющої трави.

Адже цей напій у великих кількостях, як і будь-яка інша трава, може негативно вплинути на організм. Активні властивості напою, спожитого у великих кількостях, можуть завдати шкоди.

Печінка, шлунок і кишечник можуть постраждати від цього в першу чергу. І не слід намагатися лікувати серйозні захворювання травою.

Настій з такого чаю шкідливий маленьким дітям до 6 років, вагітним жінкам та жінкам, які годують. Також, якщо ви приймаєте жарознижуючі препарати, краще відмовитися від іван-чаю на час. При прийомі проносних іван-чай також не принесе вам особливого полегшення.

Іван-чай: корисні властивості та протипоказання, як заварювати, відгуки

до змісту ↑

Як правильно заварювати іван-чай

У домашніх умовах для заварювання іван-чаю найкраще підійде керамічний чайничок. Вважається, що на 500 мл води оптимально брати 2 чайні ложки висушеної трави іван-чаю. Якщо ви використовуєте ферментоване листя, пам’ятайте, що вони володіють високою насиченістю біологічно активними речовинами, тому одній особі не слід перевищувати добову норму в 2 столові ложки.

Яку воду використовувати для заварювання іван-чаю? Беріть тільки очищену воду, без домішок хлору.

до змісту ↑

Покрокова заварка іван-чаю

У сухий керамічний чайник покладіть потрібну кількість трави і залийте окропом на 1/3 частину ємності. Закрийте кришкою і почекайте 3-5 хвилин. Потім долийте окропу до 2/3 і знову закрийте щільно кришкою. Залиште настоюватися на 15 хвилин.

Щоб напій з іван-чаю вийшов максимально запашним і ароматним, тепер збовтайте вміст чайника при закритій кришці – саме для цього ми й залишали вільним 1/3 частину ємності.

Таким простим дією ми добиваємося рівномірного розподілу корисних речовин по всьому напою і активізуємо ефірні олії.

Вважається, що корисні властивості завареного таким чином іван-чаю зберігаються протягом 48 годин завдяки ефірним оліям.

Чи потрібно класти цукор у цей напій з трав? За традицією цукор не кладуть, а п’ють іван-чай вприкуску з сухофруктами. Смачний цей напій як в холодному, так і в теплому вигляді.

до змісту ↑

Цілющі властивості іван-чаю

Іван-чай має виражені лікувальні властивості. Він допоможе в лікуванні:

  1. діареї, дизентерії, отруєнь
  2. істерії, неврозів, неспокійних станів
  3. похмільного синдрому
  4. порушень циклу у жінок
  5. авітамінозу
  6. епілепсії
  7. анемії
  8. безпліддя
  9. гастриту, панкреатиту
  10. герпесу
  11. гаймориту, ГРЗ, тонзиліту та інших захворювань дихальних шляхів
  12. онкологічних захворювань (в комплексі з хіміотерапією)
  13. больових відчуттів у клімактеричний період, періодичних болів, молочниці
  14. синдрому хронічної втоми, також він корисний при частих стресах, перевантаженнях.

Настоями з листя можна протирати рани і виразки, а також він корисний при вугровій висипці. Він допоможе при розтягненнях і болю в суглобах. Для лікування застосовуються настої і відвари лікувальної трави. Оздоровлюючи свій організм за його допомогою, не забувайте: ваш лікар повинен бути в курсі ваших дій.

Іван-чай: корисні властивості та протипоказання, як заварювати, відгуки

до змісту ↑

Чим корисний іван-чай для жінок

Іван-чай надзвичайно корисний для жінок. Антиоксиданти і вітамін С, що входить до його складу, допоможуть довше залишатися молодими. Напій, заварений наприкінці дня, допоможе заспокоїти нерви і додасть сил.

Напій стане помічником у боротьбі з періодичними болями і болями в клімактеричний період. Жінкам, які хочуть схуднути, кипрей і містяться в ньому білок, а також маса живильних речовин допоможуть в досягненні мети.

І, звичайно ж, він допоможе жінкам бути красивішими, позитивно впливаючи на стан волосся і шкіри. Траву можна не тільки приймати всередину, а й робити з неї маски.

до змісту ↑

Користь іван-чаю для чоловіків

Крім підвищення життєвого тонусу та надання необхідної енергії, регулярне чаювання з іван-чаєм благотворно вплине на потенцію. Чай корисний у боротьбі з чоловічим безпліддям, а також імпотенцією.

Володіючи протипухлинними властивостями, кипрей попереджає запалення простати. Він усуне безсоння, яке часто турбує чоловіків. Також іван-чай корисний для профілактики (лікування) каменів у нирках, захворювання, якому чоловіки схильні більше, ніж жінки.

до змісту ↑

Чай з іван-чаю для дітей, користь

Маленьким дітям настій іван-чаю допоможе зменшити біль при прорізуванні зубів, їм потрібно протирати ясна. Настій протипоказаний дітям молодше 6 років. Але ось звичайний, неміцно заварений напій їм можна давати. Кружка такого напою заспокоїть неспокійну дитину перед сном і посприяє зміцненню імунітету. Особливо це важливо в шкільний період, коли діти схильні до перенавантаження.

Трава допомагає при застуді, володіючи жарознижуючим ефектом. Вона служить профілактикою висипань на шкірі й зміцнює ендокринну систему. Напій з іван-чаю покращує травлення, що так важливо для дітей.

Іван-чай: корисні властивості та протипоказання, як заварювати, відгуки

до змісту ↑

Як ферментувати іван-чай

Процес ферментації – це перетворення лише що зібраного листя іван-чаю внаслідок їх бродіння. Після цього вони набувають особливого приємного запаху. Ферментація – необхідний етап при заготівлі чаю.

При ферментації листя рослини потрібно м’яти або скручувати долонями, щоб вони виділили сік і потемніли. Потім їх складають у ємність, придавлюючи, і ставлять у тепле місце. Процес бродіння повинен відбуватися при температурі не нижче 25 градусів. Відчувши квітковий аромат, можна зупиняти бродіння.

У цій справі також важливо не перетримати ферментовані листя, інакше напій з них буде несмачний. Такий чай сушать в духовці при 90 градусах, перемішуючи листя. Його потрібно витримати 30 днів і скласти в герметичні ємності. Ферментовані листя іван-чаю можна заварювати і насолоджуватися його смаком та всіма корисними властивостями.

до змісту ↑

Де росте Іван чай

Перевага іван-чаю в тому, що він росте по всій Україні. Ця трава досить висока (близько 1,5 метра), цвіте в липні та серпні, саме тоді її і потрібно збирати. Іван-чай росте в Скандинавії та на Далекому Сході.

Краще збирати іван-чай у лісі, далеко від трас і доріг. Його довгі листи використовуються у якості заготовки цілющого напою. Насіння рослини є пухом. Цю рослину можна зустріти всюди: біля доріг, у лісах, як бур’ян на городах, на луках, вирубках. У період з другої декади липня до середини серпня іван-чай є медоносним. Іван-чайний мед дуже корисний.

до змісту ↑

Як збирати і сушити Іван чай

Збирати листя рослини потрібно в липні та серпні, до того, як рослина почне пухнатись. Для заготівлі зриваються тільки листя. Краще збирати їх побільше, тому що при заготівлі чаю і після ферментації вони сильно змінюються.

Потрібно вибирати неушкоджені, не хворі, не запилені листя. Їх збирають з різних місць. Іноді для приготування ліків використовують коріння і стебла. При зборі листя для чаю можна додати до них трохи квіток рослини.

Сушити іван-чай потрібно на протязі. Квіти з листям зберігаються у паперових пакетах 2 роки, коріння, які викопують восени, ріжуть і сушать в духовці, зберігаються 3 роки. Найсмачніший напій виходить з ферментованого іван-чаю, заготовленого після збору листя.

Іван-чай: корисні властивості та протипоказання, як заварювати, відгуки

до змісту ↑

Як правильно пити іван чай

Чайна церемонія – це мистецтво. Душевні бесіди, приємне проведення часу, розслаблення: все це супроводжує чаювання. Ви можете пити чай на самоті або в компанії гостей. Важливим моментом вживання чаю є те, що в цей напій не слід додавати цукор.

Тим, хто любить солодке, краще використовувати сухофрукти або інші корисні солодощі. З моменту заварювання чай зберігає корисні властивості протягом 2-х днів. Приємний момент в тому, що цей напій залишається смачним і ароматним навіть після охолодження. Під час чаювання ви отримуєте задоволення і зміцнюєте свій організм.

до змісту ↑

Протипоказання щодо застосування Іван чаю

Важливо розуміти, що настій, відвар і чай, заварений в чайнику, мають різну концентрацію активних речовин. З більшою обережністю потрібно ставитися до настою і відвару. Дітям можна пити чай, але вживати настій і відвар до 6 років не можна.

Якщо ви перебуваєте в цікавому положенні, то краще порадитися з лікарем про те, чи варто пити іван-чай. Годуючим матерям приймати його потрібно також з обережністю.

Якщо приймати іван-чай тривалий час, він може негативно вплинути на роботу печінки, шлунка, кишечника.

Тромбоз, підвищене згортання крові, тромбофлебіт є протипоказаннями до вживання настоїв і відварів іван-чаю.

Сподіваюся, вас зацікавили корисні властивості іван-чаю. Але перш, ніж приступити до постійного вживання, врахуйте протипоказання і не зайвим буде порадитися з лікарями, щоб собі не нашкодити.

до змісту ↑

Правильний Іван чай, відео

Відеоролик про те, як самостійно приготувати смачний і корисний напій – іван-чай. А також терміни збору цієї цілющої трави, секрети заготовки та ферментації.

Якщо ви готуєте цей чудодійний напій, збираєте та заготовлюєте самостійно траву іван-чай, напишіть, будь ласка, які тонкощі повинні знати ті, хто тільки почав цим займатися. Поділіться, як приготувати іван-чай у домашніх умовах.

Ваші відгуки та доповнення допоможуть новачкам розібратися, які лікувальні властивості є у цього напою, як правильно збирати і як зберігати цю цілющу траву.

Іван-чай – лікувальні властивості, протипоказання, як заварювати

Іван-чай: корисні властивості та протипоказання, як заварювати, відгуки

Іван-чай, або кипрей вузьколистий, є дуже популярним цілющим рослиною, до використання якого вдаються народні цілителі при лікуванні багатьох недуг. Його здавна просушували, заготовлюючи на зиму, а потім використовували як напій, що бадьорить і цілюще зілля. Традиційна медицина теж підтверджує корисні властивості рослини і рекомендує до вживання в складі комплексної терапії.

Опис рослини Іван-чай

Цю траву часто використовують народні цілителі. Однак і звичайні люди можуть зібрати і заготовити її для приготування напоїв.

Трава виростає до 50-150 см вгору. Відрізняється прямим стеблом з простою або розгалуженою верхньою частиною. Листя у рослини чергові, ланцетні. Можуть бути сидячими або мати короткий черешок. У довжину досягають 5-12 см, а в ширину не більше 2 см. Верхня поверхня листочка темно-зелена, а нижня – із сизуватим відтінком.

У кореневищі можуть формуватися нирки. Вони забезпечують активне вегетативне розмноження.

Квітки збираються в суцвіття верхівкової різновиди. Вони можуть бути різними за довжиною – 10-45 см. Відрізняються подвійним чотиричленним оцвітиною, темно-червоними чашолистками і рожевими віночками. У іван-чаю яйцеподібні пелюстки, а його квітки містять 8 тичинок.

Цвіте цілюща трава в червні-вересні, хоча квітки дозрівають вже в липні. Плоди представлені стручковидно опушеними коробочками з великою кількістю насіння. Іван-чай поширений по всіх територіях Північної півкулі. Віддає перевагу сухим піщаним ділянкам у світлих лісах. Може рости на узліссях, в районі канав, біля водойм.

Склад трави Іван-чай

Цілюща трава відрізняється багатством хімічного складу. У наземній її частині можна зустріти присутність вітамінів С і В, а також містяться каротиноїди і полісахариди.

Іван-чай багатий пектинами, у ньому присутні компоненти хлорофілу, дубильні речовини (до 20%), органічні кислоти.

Трава багата фітостеролами (включаючи бета-ситостерин), тритерпеноїдами, кумаринами, флавоноїдами (включаючи кверцетин і кемпферол).

У наземній частині рослини можна виділити алкалоїди в малому обсязі, а також окремі мінеральні компоненти у вигляді заліза, міді, марганцю. В листочках і квітках знаходяться калій, натрій, кальцій. Спостерігається присутність магнію, бору, нікелю та титану.

Іван-чай: корисні властивості та протипоказання, як заварювати, відгуки

А ось в корені зовсім немає дубильних речовин. Зате ця частина рослини містить крохмаль, полісахариди, багаті білками легкозасвоюваного типу, органічними кислотами. Кореневище багате фосфором, кальцієм і кобальтом у вигляді солей.

Калорійність продукту складає 56 ккал. Співвідношення білків, жирів, вуглеводів становить 2,4 г: 1,4 г: 9,4 г. У порцію входять 5,9 г харчових волокон і 85 г води.

Корисні властивості рослини Іван-чай

Для отримання цілющого ефекту рекомендується вживання різноманітних чаїв і настоїв з цією травою. Такі напої сприяють:

  • Поліпшенню показників крові, наприклад, відновлення показників гемоглобіну. При цьому нормалізується кислотно-лужне співвідношення, підвищуються якості кровотворної функції організму.
  • Підвищенню рівня засвоюваності корисних компонентів, які надходять в організм з їжі. Трава допомагає активізувати обмін вуглеводів і ліпідів.
  • Активному протизапальному і бактерицидному дії, підвищенню результативності профілактичних заходів і терапевтичного процесу при лікуванні інфекційних і запальних недуг.
  • Відновленню функціональності передміхурової залози і нормалізації роботи сечостатевих органів чоловіків. Завдяки таким ефектам підвищується потенція чоловіків, його еректильні здібності. Саме присутність бета-ситостерину допомагає чоловікові впоратися з його проблемами. Забезпеченню сечогінного ефекту, поліпшенню показників артеріального тиску.
  • Зниженню надмірної збудливості ЦНС, нормалізації сну, боротьбі з безсонням і головними болями. Іван-чай є ефективним засобом для нормалізації психоемоційного стану та усунення наслідків стресових порушень і депресій.
  • Нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Чаї та відвари з травою усувають запори, забезпечують обволікання слизових покривів шлунка і кишечника, захищаючи їх. Під дією складових елементів відбувається загоєння запалень в області системи травлення, поліпшується баланс мікрофлори в кишечнику.
  • Відновленню жовчоутворюючих процесів, активізації відділення жовчі.

Вживання іван-чаю в відварах і настої допомагає усунути й інші порушення в організмі, оскільки:

  • виявляється антивірусну програму й антиалергічну дію;
  • активізується грануляція і епітелізація в окремих зонах шкірного покриву;
  • відбувається купірування болю;
  • посилюються лактаційні процеси з поліпшенням якісних параметрів грудного молока;
  • відбувається виведення з організму накопичень шкідливих речовин – токсинів зі шлаками;
  • нормалізується робота ендокринного механізму;
  • за рахунок антиоксидантних ефектів мінімізуються ризики онкологічних порушень;
  • позитивні ефекти виявляються на стан шкірних покривів, сприяючи обмеженню старіння.

Як застосовувати Іван-чай

Відвари з даного засобу ефективні для лікування багатьох недуг. Доцільно застосовувати їх і в профілактичних цілях.

Якщо ліки з цієї трави використовувати постійно, то підвищиться профілактична і терапевтична ефективність при:

  • анеміях залізодефіцитного типу;
  • гастритах з підвищеною кислотністю, коли діагностовано виразку шлунка, коліти, ентероколіт;
  • жовчнокам’яній недузі, в разі проявів холециститу, гепатитів, цирозного ураження, панкреатиту;
  • хворобах сечовидільної системи у чоловіків і жінок;
  • діагностуванні безпліддя;
  • гіпертонії, дистонії нейроциркуляторного типу;
  • ниркових недугах, хворобах сечового міхура;
  • захворюваннях органів дихання і дихальних каналах;
  • проблемах з функціонуванням селезінки;
  • хворобах дерматологічної природи – в разі наявності дерматиту алергічного типу, псоріазу, екземи, фурункульозу, вугрової висипки;
  • подагрі;
  • розвитку герпесу.

Кипрей вузьколистий застосовується для приготування відварів, ефективних в разі наявності у пацієнта:

  • ознак харчового або алкогольного отруєння, розладів травлення;
  • епілепсії;
  • неврозів, станів неврозоподібного типу, істерії, психозів алкогольного походження, депресії;
  • похмільних проявів, коли йде комплексна терапія алкогольної залежності;
  • стресових відхилень і психоемоційних розладів;
  • проявів хронічної стомлюваності;
  • наслідків прорізування зубів і кровотечі в яснах;
  • відхилень в менструальному процесі, хворобливості в цей період;
  • лімфогранулематозу для комплексної терапії стану;
  • стану імунодефіциту;
  • нестачі вітаміну С.

Використовують іван-чай при очищенні після хіміотерапії або променевої дії.

Завдяки антизапальним властивостям склади можна задіяти при закапуванні в боротьбі з проявами отитів, ринітів, гайморитів.

Корисні полоскання з відварами і настоями в разі лікування хвороб глотки, гортані, ротової порожнини, наприклад, це стосується випадків ангіни, ларингіту, стоматитів, гінгівіту і т.д.

Можна використовувати засіб для промивання виразкових поразок, ран і пролежнів, а компреси допоможуть при болю після ударів і хворобах суглобово-м’язової тканини. Аплікації з запареними листочками ефективні проти захворювань шкіри.

Способи приготування

Настої зніту і відвари з нього застосовують для перорального вживання, а ось полоскання, промивання і компреси проводяться із залученням відварів.

Щоб приготувати настій з трави, необхідно взяти 1 ст.л. сухої сировини і додати окріп в 1 склянці. Склад залишають на 12-15 хв., а потім проціджують. Вживати засіб можна 2 рази на добу. Курс лікування – до 1 міс. з наступною перервою протягом 1-1,5 міс.

Дітям дозування настою скорочують:

  • у віці 6-8 років – не більше 1 ст.л. двічі на добу;
  • у віці 8-14 років – в дозуванні 50 мл двічі на день.

Відвар готується з 2 ст.л. сухої сировини, які слід залити 200 мл окропу. Потім склад доводять до кипіння і варять чверть години на слабкому вогні. Наполягати до 1,5 ч. з наступним фільтруванням. Дорослі приймають склад по 1 ст.л. Найкраще випивати засіб до їжі, не більше трьох разів на день.

Якщо склад планується витратити в профілактичних цілях, то заварювати іван-чай можна способом, характерним для приготування звичайного чаю. Для цього слід взяти 1 ч.л. сухої сировини і залити водою в обсязі, необхідному для 1 чашки напою. Щоб підсилити ефект, можна збільшити концентрацію до 2-3 ст.л.

Вживати напій краще в свіжозавареному вигляді 2-3 рази на добу. У той же час чай відрізняється здатністю зберігати корисні якості протягом декількох діб після приготування. Тому допускається заварювати напій один раз в день і брати його в термосі на роботу або в поїздку.

Альтернативні варіанти приготування іван-чаю

Рецепт можна модифікувати виходячи з особливостей недуги:

  • Відвар при прояві гастритів і колітів – листя рослини шаткують і в кількості 15 г заливають 200 мл окропу. Після цього кип’ятять 1/4 години і проціджують. Вживають по 1 ст.л. 4 рази протягом дня. Склад застосовують і при промиванні виразок з пролежнями.
  • Відвар з кореневищами допоможе при застудах, недокрів’ї, в разі кровотеч. Взяти 10 г кореневищ і залити 250 мл окропу. Після цього кип’ятити 20 хв. і процідити. Вживати по 1 ст.л. чотири рази в день.
  • Настій з сухих листя допоможе при панкреатиті. Взяти 3 ст.л. сухої подрібненої сировини, залити 300 мл окропу, залишити на 10-15 хв. Вживають по 50 мл. до або після прийому їжі.
  • При виразці шлунка беруть 2 ст.л. листя в сухому вигляді і заливають 1,5 л окропу, доводять до кипіння. Наполягати 35-40 хв., профільтрувати. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на добу.
  • Для настою проти таких недуг, як псоріатичні поразки, 2 ст.л. сировини заливають 1/2 л окропу і настоюють 6 год. Після проціджування випивають весь настій протягом доби.
  • При діагностуванні аденоми передміхурової залози взяти 3 ч.л. трави і влити окріп (півлітра). Настояти 5-7 хв. і випити двічі на добу.
  • При сильних менструальних явищах 1 ст.л. сухого листя заливають 250 мл окропу і настоюють 60 хв. Після проціджування стакан випивають протягом дня малими дозами.
  • Збір при онкологічних процесах в нирках або сечовому міхурі готується з квіток зніту, деревію, болотної сухоцвіту, чистотілу, плодів шипшини в пропорціях 3:3:2:1:4. Таку суміш беруть в кількості 1 ст.л., після чого заливають 250 мл окропу. Склад кип’ятиться близько 3-4 хв., а потім настоюється 60 хв. Розчин проціджують і розбавляється водою, щоб обсяг повернувся до початкового рівня. Вживається тричі на день по 1/3 склянки.

Іван-чай: протипоказання

Настої з даної трави можуть швидко вгамувати спрагу, вони виробляють оздоровчий ефект, тонізують, допомагають впоратися з втомою, даючи бадьорість організму. На відміну від інших складом з тонізуючим впливом, наприклад, кавових напоїв, в засобах з кипреєм відсутні шкідливі компоненти в формі кофеїну або щавлевої кислоти.

При лікуванні або проведенні профілактики із залученням настоїв і відварів доцільно враховувати протипоказання і побічні ефекти.

Використовувати склади, приготовлені з іван-чаю, заборонено при терапії і профілактиці недуг у дітей молодше 6-річного віку.

Під час виношування дитини та лактації до початку прийому відварів і настоїв доцільно проконсультуватися з лікарем, а за його згоди – починати з малих доз.

У пацієнтів, які вживають склади безперервно тривалий час понад 1 міс., можуть виникнути порушення в травленні – збої у функціонуванні шлунково-кишкового тракту.

Особливу обережність треба дотримуватися при наявності тромбозів і тромбофлебітів, а також в разі підвищеного рівня згортання крові.

При наявності негативних реакцій лікування слід припинити і звернутися до лікаря.

Протипоказання щодо застосування Іван-чаю, а також відгуки покупців

Іван-чай: корисні властивості та протипоказання, як заварювати, відгуки

Чай з Хаменерій володіє наступними характеристиками і лікувальними властивостями:

  • сприятливо впливає на стінки кровоносних судин і призводить тиск в норму;
  • допомагає позбутися від «чоловічих» проблем, в тому числі і аденоми простати;
  • підвищує лібідо і повертає «чоловічу силу»;
  • очищає організм від токсичних забруднень і шлаків;
  • підвищує імунітет і покращує загальний стан, в тому числі і зовнішній вигляд (живить і омолоджує шкіру);
  • є дієвим методом профілактики онкологічних захворювань у чоловіків і жінок.

Протипоказання

Іван-чай: корисні властивості та протипоказання, як заварювати, відгукиМи вже ознайомилися з лікувальними властивостями Іван-чаю. Протипоказання, відгуки – це саме ті теми і питання, які хотілося б озвучити. Почнемо з протипоказань до застосування.

  • Не рекомендується одночасне прийняття Іван-чаю разом з седативними (заспокійливими) препаратами, адже ця рослина вже має подібний вплив.
  • Небезпечно для здоров’я використання настою з жарознижувальними лікувальними засобами.
  • Надає послаблюючий ефект (в даному випадку важко точно визначити: позитивне це чи негативне якість).
  • Вікові обмеження. Протипоказаний у віці до 6 років, оскільки невідома реакція організму на деякі мікроелементи.
  • Вимагає акуратного застосування при тромбозах, підвищеній згортальності крові і тромбофлебіті.

Оскільки протипоказань досить мало, і всі вони полягають у супутніх захворюваннях і паралельному прийомі інших медичних засобів, настійно рекомендується перед вживанням звернутися до лікаря за консультацією.

Завжди варто пам’ятати, що необдумане самолікування набагато гірше і дорожче, ніж якісне кваліфіковане обстеження!

Іван чай. Протипоказання і шкода для здоров’я: кому можна, а кому небезпечно пити кіпрейний чай

Сьогодні хотілося б розвіяти всі сумніви і розкрити всі секрети зніту вузьколистого, в народі відомого як іван-чай.

Ми сліпо віримо порад лікарів, викуповуємо ліки в аптеках за виписаними рецептами. Ми довіряємо лікарям, часом навіть не ставлячи собі питання про кваліфікацію та досвід. У той час як століттями перевірені рецепти народної медицини обходимо стороною, лише тому, що не маємо докладних характеристик і відгуків.

А адже безліч фармацевтичних компаній використовують вижимки з лікарських рослин для створення ефективних, але дорогих препаратів.

Іван чай. Протипоказання для організму

Кожен людський організм унікальний. І ті кошти, які допомагають одним, абсолютно даремні або навіть шкідливі іншим:

  • Для чоловіків, окрім індивідуальної нестерпності і алергічної реакції, протипоказань практично немає.

Чим корисний іван-чай для чоловіків: 9 способів застосування, 17 чоловічих відгуків і 8 протипоказань.

  • Для жінок все трохи складніше. Справа в тому, що природа наділила жінку здатністю створювати життя (мова йде про виношування дитини), вигодовувати немовля до тих пір, поки його травна система не розвинеться до необхідного рівня. Жінці в її нормальному стані без ознак алергії або індивідуальної нестерпності не варто боятися вживання Копорської чаю.

Іван-чай для жінок: 10 способів застосування, лікувальні властивості, 9 важливих протипоказань і 20 жіночих відгуків про корисну кипрей-траву.

  • Вагітність не є перешкодою для споживання іван-чаю. А ось про корисні властивості прийому можна дізнатися тут.
  • Годуючим мамам буде особливо цікавий кипрей вузьколистий. Адже при грудному вигодовуванні (при ГВ) існує цілий перелік обмежень. І це стосується не тільки продуктів харчування, які можуть негативно позначитися на здоров’ї малюка, але і на зниженні лактації. Іван-чай рекомендують безліч фахівців з фітотерапії, а також лікарів, потрібно лише запитати. Подробиці про методи заварювання читаємо тут.
  • Дітям до 6 місяців споживання цієї трави не рекомендується у зв’язку з його сильним впливом на травний тракт, який у дитини ще не сформований. По досягненню дитиною півроку можна поступово вводити цей фітонапій в раціон харчування. Однак до 2 років потрібна обережність. Детальніше про дозуваннях і вікових групах можна подивитися тут.
  • Для хворих на цукровий діабет ця трава сама по собі не буде корисною. Незважаючи на всі її позитивні властивості щодо обмінних процесів всього організму, при поєднанні з іншими травами і рослинними добавками Копорською чаєм успішно можна лікувати діабет другого типу.
  • При панкреатиті шкоди може завдати прийом концентрованого напою з додаванням цукру або інших підсолоджувачів, а також попутне вживання солодкого. При слабкій заварці без додавання цукру іван-чай буде дуже корисним.
  • При гастриті слід уникати вживання саме спиртових настоянок зніту. Заміна лікарського засобу водною основою менше дратує запалений шлунок. Сам же кипрей містить безліч цілющих компонентів для лікування гастриту і гастродуоденіту.
  • При подагрі іван-чай використовують як в якості напою, так і у вигляді ванночок і примочок. Рецепти на основі зніту, а також інших лікувальних трав можна знайти тут.
  • При гіпертонії ця рослина стає справжнім порятунком для тих, хто не може уявити собі життя без ранкової бадьорить чашки кави або міцного чаю. Кров’яний тиск знижується, у той час як після кави тільки зростає. Але пити цей чудодійний чай потрібно правильно.
  • Після перенесеного інфаркту людина починає стежити за своїм здоров’ям пильніше. Тому дивиться на свій раціон харчування досить критично. Іван-чай здатний наситити тканини киснем (який вкрай необхідний, особливо в цей період), а також підтримати ослаблену серцевий м’яз.

Чи є протипоказання щодо вживання іван-чаю якщо кров – густа?

  • У страждаючих варикозом першим питанням на порядку денному вважається: «Чи розріджує та чи інша трава кров або навпаки згущує її?» Незважаючи на те, що копорка підвищує гемоглобін, вона все-таки розріджує кров. А на додаток до цього дає і всебічний ефект при лікуванні варикозу.

Однак наївно вважати, що іван-чай – засіб від усіх хвороб. Є деякі нюанси, які можуть отруїти життя любителям бездумного народного лікування:

  • одночасний прийом з седативними препаратами здатний зруйнувати нервову систему;
  • запивати їм жарознижувальні препарати також вкрай небезпечно, оскільки це загрожує різким зниженням температури.

Як іван-чай впливає на людину

Часто народ цікавить, як трави та рослини впливають на конкретні органи:

  • Печінка. Крім корисних речовин у складі зніту містяться й шкідливі, такі як кумарин. Кумарин надає токсичну дію на клітини печінки. Але від одного кухля на день, за умови дотримання тривалості лікування, інтоксикації печінки не відбудеться. Чого не можна сказати про тривалий і надмірний прийом.
  • Серце. Негативний вплив цього напою відзначається тільки в тих випадках, коли пацієнт не знає міри. Адже копорка бадьорить організм, надає сил, заряджає адреналіном. А надлишок адреналіну небезпечний для серцевого м’яза, особливо в умовах аритмії і стенокардії. При правильному вживанні нічого подібного не відзначається. Про це в нашій статті.
  • Артеріальний тиск. За рахунок знижувальних артеріальний тиск властивостей кіпрейний чай стає небезпечний для страждаючих гіпотензією. Однак при грамотному вживанні навіть при зниженому АТ можна отримати користь. Помірний регулярний прийом сприяє: зміцненню стінок кровоносних судин, підвищенню працездатності, розженню застояної крові, а в сукупності з травами, що підвищують тиск, стабілізує ситуацію. Про це в нашій статті.
  • Згортання крові. Іван-чай знижує згортання крові. Тому при зниженому згортанні вживання кіпрейного чаю небажано.
  • Потенція. Виключно корисними властивостями володіє кипрей при лікуванні аденоми простати, простатиту і статевого безсилля.

Небезпека різних сортів зніту

Щоб отримати максимальну користь від зніту вузьколистого, потрібно вміти правильно зібрати, заготовити і заварити цю рослину. Але кожна людина індивідуальна у своїх перевагах стосовно фортеці, ферментації і методах заварювання чайних напоїв.

Тому про шкоду і протипоказання різних сортів чаю розповімо докладніше.

Чим шкідливий іван-чай

  • Зелений. Цей чай не без підстав можна включити в список найкорисніших напоїв. Багато лікарів, які використовують у своїй практиці альтернативні методи лікування і фітотерапію, навіть підносять його на вершину подібного списку. Але при всій своїй лікарській суті він має й низку протипоказань.

Тому не варто зловживати зеленим чаєм при:

  • підвищеній збудливості і безсонні, в тому числі хронічній;
  • тахікардії, аритмії;
  • гіпотензії (особливо при вживанні надмірно гарячого);
  • виразці шлунка (зелений іван-чай підвищує кислотність шлунка і посилює виділення шлункового соку);
  • атеросклерозі;
  • вагітності та в період годування груддю.

При цьому представлений вище список протипоказань не критичний і не категоричний. Обмежувати споживання чаю можна, особливо коли ви віддаєте перевагу міцній заварці і споживаєте його частіше, ніж 6 разів на добу. Але в помірній дозі користь завжди перевищує шкоду.

  • Неферментований. На відміну від ферментованого чаю цей сорт має більш високий вміст алкалоїдів. Що таке алкалоїди? Це азотовмісні сполуки, в даному випадку рослинного походження. Вони в малих дозах приносять організму неоціненну допомогу. Але в той же час, якщо не знати міри в їх споживанні, можуть викликати отруєння.
  • Ферментований. Цей вид чаю має більш насичений смак, але завдяки такому способу обробки трави втрачається певна кількість корисних властивостей і елементів. Однак при цьому не можна сказати, що напій стає більш шкідливим. При вживанні ферментованого напою слід дотримуватися обережності, адже тривалий прийом (понад 2 тижні) може викликати діарею.
  • Гранульований. Власне кажучи, гранульована консистенція – це похідна від ферментованого виду, пропущена через м’ясорубку. Тому корисні і не дуже властивості зберігаються.
  • Листя і квітки. Для заготівлі кіпрейних сировини найчастіше використовують наземну частину зніту. Адже в листочках і суцвіттях зосереджено більшість цілющих речовин. Тут небезпека може полягати тільки в неправильному зборі і заготівлі сировини. Наприклад, якщо іван-чай ріс уздовж автомобільної дороги, або зібрана навесні, або пізніше періоду цвітіння. Про те, як зробити все правильно, написано тут.
  • Коріння. Використовуються в заготівлі чайного сировини рідко, частіше для приготування настоїв для розтирання і в свіжому вигляді в кулінарії. Шкоду може нанести неякісна сировина. Наприклад, якщо екологічна обстановка в районі виростання несприятлива.
  • Кіпрейний мед. Цей мед надає на організм благотворний вплив. Але існують і деякі обмеження. Йдеться про алергіків (захворювання може загостритися) і астматиків (в складі є речовини, здатні викликати напади задухи).

Побічні ефекти, звичайно, можливі, але малоймовірні. Хоча при настанні неприємних відчуттів прийом варто припинити.

Насправді отруєння може настати в декількох випадках:

  • передозування;
  • особиста непереносимість компонентів;
  • запліснілий чай;
  • неякісна вода при заварці;
  • прострочений чай.

Самі часто задають питання: небезпечно чи можна

Насправді у людей, які знаходяться на роздоріжжі: «пити чи не пити Копорський чай?» – виникають практично однакові питання і сумніви. Тому хотілося б відповісти на них максимально докладно. Небезпечно чи можна:

Пити іван-чай кожен день, постійно?

Оптимальна тривалість курсу прийому – 14 днів. Після цього потрібно зробити обов’язковий перерву. Перерва повинна бути не менше 14 днів. В іншому випадку може виникнути сильна і стійка діарея, яку не так просто буде зупинити.

Пити кіпрейний чай на ніч / перед сном?

Якщо ви любите слабкий настій і заварюєте напій не більше пари хвилин, то пити на ніч Копорський чай не небезпечно. У цьому випадку він дасть м’який седативний ефект.

Але якщо ви віддаєте перевагу яскравий, насичений смак і аромат, то вживати такий фіточай слід в першій половині дня, або хоча б не пізніше 18:00. Тому що такий варіант може викликати збудження нервової системи, прискорене серцебиття і безсоння.

Споживати Копорський чай часто, багато, в великих кількостях, яка доза?

Передозування – це поняття, яке має бути знайоме не тільки наркоманам, а й людям, які не знають міри в поводженні з лікарськими препаратами. Всьому має бути міра. Пити іван-чай, безумовно, корисно. Але споживання фіточаю літрами може викликати зворотну реакцію.

Оптимальне дозування – 3 чашки на день. При цьому ці чашки не повинні слідувати одна за одною протягом кількох годин. Досить випити його вранці, вдень і ввечері.

Використовувати холодний іван-чай?

У ряді випадків найбільшу користь приносить теплий фіточай. Однак холодний кіпрейний напій не може бути шкідливим. Звичайно, крижаний напій може негативно позначитися на здоров’ї горла (але це також стосується будь-якого крижаного напою).

Однак фахівці все-таки рекомендують прийом теплого напою в лікарських цілях. Якщо ж вам подобається пити такий фіточай влітку для мгамування спраги в спеку, то будь ласка. Це ваше право.

Використовувати свіжий кипрей, сушений, без ферментації?

Свіжий, неферментований, сушений кипрей, як правило, не має такого приємного смакового забарвлення. Так би мовити «на любителя». Однак шкоди принести він практично не може. Виняток становлять ряд випадків, описаних вище.

Вживати іван-чай з молоком, медом, лимоном?

Додавати в фіточай молоко, мед і лимон можна без побоювань. Однак це може призвести до втрати унікального аромату і смакової «родзинки».

Молоко, лимон і мед самі по собі мають безліч цілющих властивостей і якостей, які здатні підняти тонус і зміцнити імунітет. У поєднанні з таким прекрасним лікарським рослиною користь посилюється в рази.

Багато фахівців радять замінювати цукор медом, але при цьому додавати лимон, щоб напій не став приторно солодким.

Про правила заварювання зніту з додаванням різних компонентів можна прочитати тут.

Заварювати кипрей-траву повторно / багато разів?

Заварити повторно не тільки не небезпечно, але й навіть корисно. Адже в другій заварці смак не тільки не змінюється, а й розкривається по-новому. Корисні якості фітонапоїв губляться з кожним новим заварюванням. Але шкоду подібне використання не може завдати.

Заварювати іван-чай в термосі?

Небезпеки і шкідливості тут немає. Але все-таки фітотерапевти радять відкривати кришку термоса при заварці. Фітонапій повинен «дихати».

А взагалі, заварювання в термосі більше підходить для лікувальних настоїв, ніж для відварів і чаїв.

Хоча якщо вам просто подобається смак і аромат напою на основі зніту, то в походах і на природі термос з іван-чаєм буде просто незамінний.

Іван-чай: користь і протипоказання

Який можна зробити з усього цього висновок? Все дуже просто. Якщо вживати іван-чай у розумному дозуванні, дотримуватися всіх розпоряджень лікаря-фітотерапевта (або іншого фахівця, прописані вам кіпрейний чай), готувати його строго за рецептом, то боятися нічого.

Однак варто звернути увагу на сировину, яке ви плануєте використовувати. Самостійна заготівля можлива, але є безліч причин, щоб довірити цей процес справжнім фахівцям.

Адже придбати диво-чай можна будь-яким зручним для вас способом: аптека, спеціалізований магазин, а також інтернет-магазин. Не встаючи з дивана, на просторах інтернету можна знайти все, що душі завгодно.

Головне тут – це правильний постачальник, перевірений і надійний.

Багато сказано про індивідуальну непереносимість компонентів і алергічні реакції. Як визначити, чи є ці явища конкретно у вас, якщо раніше ви ніколи не пробували кипрей? Все дуже просто: спробуйте невелику чашечку і почекайте певний час. Якщо негативних явищ не проявилося, то сміливо можна включати цей напій у свій раціон харчування.

Але найважливіша порада: консультуйтеся зі своїм лікарем перед застосуванням будь-яких нових лікарських засобів і рослинних відварів.

Іван чай відгуки

Можна довго перераховувати всі корисні властивості іван-чаю і розповідати про входять до нього вітаміни і мікроелементи, але найкраще послухати людей, які вживають іван-чай вже досить тривалий час. Для цього ми зібрали всі відгуки, які знайшли в інтернеті на різних форумах. Отже, який вплив надає на організм іван-чай при тривалому вживанні:

Вадим: мені 55 років, вже другий рік збираю і приготую іван-чай шляхом ферментації, це дивовижний напій, кажуть, що його подарувала людям слов’янська богиня Купавниця, іван-чай дуже смачний і корисний напій, у мене більше 10 років була виразка шлунка, зараз я забув про неї.

Семен: пив іван-чай 2 роки – ефект загалом позитивний.

Олександр: багато читав про іван-чай, вирішив спробувати, нарвав квітучу частину, висушив і заварив з розрахунку один квітучий стебло на півлітра. Ефект приголомшливий, головні болі зменшилися, больові відчуття простатиту пройшли, нервозність зникла, тяга до алкоголю пропала. Пийте на здоров’я і будьте здорові.

Галина: я дуже багато читала про іван-чай. А тут захворіла: перестали згинатися пальці на руках, і встати зі стільця могла тільки дотримуючись за що-небудь. А тут організм став просити Копорський чай. Я його шукала всюди. Купила 4 сорти. Стала пити просто так, коли захотілося попити чаю.

І ось диво, після двох тижнів я, встаючи зі стільця, як зазвичай, вхопилася за стіл, намагаючись встати, але ось воно, диво – ноги встали і пішли самі і без болю. Я, звісно, дуже зраділа, але що це робота чаю, я навіть не подумала. А через тиждень пальці стали слухатися, прошу зігнутися, будь ласка, хоча поки ще є біль.

Невже це чудо створив чай? Невже чай зняв запалення в суглобах? Так, саме ЧАЙ. Це не простий чай, а споконвічно український ІВАН ЧАЙ !!!

Віра: я заготовлюю і п’ю замість звичайного чаю без обмеження 3 роки, гірше не стало, навпаки: загальний стан покращився і вага знизилася.

Ігор: п’ю коли хочу і скільки хочу. І нічого страшного. Раніше дуже любив випити, зараз не тягне, і курити став менше. Хочете, вірте, хочете – ні.

Сергій: доброго всім здоров’я. Пити іван-чай став місяць тому за порадою лікаря.

На черговому семінарі він спілкувався з професором, який цей чай п’є протягом 30 років і має дуже гарне здоров’я.

Навіть через місяць вживання цього ЧУДО-ЧАЮ я відчув деяке поліпшення свого здоров’я. Я дуже приємно здивований, що так швидко настає ефект. Дуже смачний чай і корисний.

Луки: іван-чай просто супер – унікальний чай. Коли я почав його пити, у мене з часом зникла тяжкість в кишечнику і шлунку, а зараз взагалі така легкість – чудо-чай.

Денис: іван-чай – дуже корисна травичка. Я почав пити відвар іван-чаю місяць тому, були проблеми зі сном, а зараз сплю як немовля, варто лише півсклянки відвару за півгодини до сну. Ще допомагає від головного болю.

Ну і нарешті, публікую свій відгук на іван-чай, адже я також, як і багато людей, п’ю іван-чай вже кілька років: п’ю іван-чай протягом трьох років. Перестав хворіти на застуду та вірусні інфекції. За весь час лише один раз на губі висипав герпес. А раніше хворів кожні три місяці.

На завершення. Ви можете пити просто зелений іван-чай, додавати в відвар квіти та інші трави, але ми не можемо не сказати, що іван-чай ферментований відрізняється від звичайної зеленої трави тим, що має аромат, властивий чаю, смак, який дозволяє насолоджуватися цим напоєм, і звичний темний колір заварки, який так приємно бачити у своїх чашках.

Однак кожен виробник виготовляє іван-чай ферментований (Копорський чай, кипрей чай) своїм способом, і виходять чаї з іван-чаю на смак, колір і аромат абсолютно різні. Ми, наприклад, майже три роки вивчали, експериментували і вдосконалювали напій, перш ніж у нас вийшов дійсно смачний іван-чай.

Тому з гордістю можемо заявити, що чай у нас смачний!

Leave comment