Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Юлія Верн 152 422

Обліпиха – дуже корисна ягода, яка містить великий обсяг вітамінів, органічних кислот і мікроелементів. Тому обліпиховий чай користується великою популярністю, особливо в холодну пору року. Цей напій не тільки корисний, але й смачний.

Корисні властивості обліпихи

Найкориснішою частиною обліпихи вважаються її ягоди, саме їх найчастіше використовують для профілактики та лікування різних захворювань. Плоди рослини часто споживають свіжими, а в приготованому чаї з обліпихи також міститься багато речовин, які дуже важливі для організму.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Крім того, чай з обліпихи – відмінний засіб при застуді.

  • Обліпиху варто вживати, коли потрібно:
  • Стимуляцію життєвих функцій і загального стану;
  • Підтримку імунітету;
  • Омолодження організму;
  • Активне відновлення організму після перенесених захворювань;
  • Поліпшення зовнішнього вигляду шкіри і волосся;
  • Прискорення регенерації організму;
  • Лікування очних захворювань;
  • Лікування жіночих хвороб.

Отже, обліпиха – універсальний засіб, що допомагає в лікуванні і профілактиці різних захворювань, а також для підтримки загального здорового стану організму.

Які ж корисні речовини в ній містяться?

Корисні речовини та вітаміни, що входять до складу обліпихи:

  • Вітамін С;
  • Вітамін А;
  • Вітаміни групи В, а також Р, РР, Е, К;
  • Мікроелементи – марганець, натрій, кальцій, залізо;
  • Бета-каротин;
  • Органічні кислоти;
  • Пектинові речовини.

Корисні властивості обліпихи великі і досить різноманітні, і щоб оцінити це самостійно, можна приготувати обліпиховий чай вдома. Це не лише корисно, але й дійсно дуже смачно. Крім того, такий чай красиво виглядає і буде відмінним завершенням святкового столу, особливо якщо додати до нього інші ягоди або фрукти.

Не менш смачним і корисним виходить іван-чай з обліпихою. У цьому випадку вітаміни і мікроелементи містяться не лише в ягодах, а й в іван-чаї, що робить напій джерелом здоров’я і довголіття.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Особливості підготовки ягід

Щоб чай з обліпихою вийшов смачним і приніс користь, розминати ягоди краще у нержавіючій посуді, причому виключно вручну.

Це пов’язано з тим, що блендери та кухонні комбайни, в яких, звичайно, зручніше потовкти обліпиху, мають деталі, виконані з заліза або алюмінію.

А ягоди, у контакті з цими металами, втрачають частину своїх корисних властивостей, зокрема аскорбінову кислоту.

Застосовувати мідні ступки також не варто, оскільки вони сильно окислюються. В цьому випадку відмінно підійдуть кераміка або товсте харчове скло й ємності з нікелю. Але товкти ягоди в такому посуді потрібно вкрай обережно.

Вам буде цікаво: рецепти чаю з лавровим листом Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Кращі рецепти обліпихового чаю

Класичний обліпиховий чай

Для приготування чаю за цим рецептом необхідно взяти:

  • 150 грам обліпихи;
  • 3 ст. ложки чорного чаю;
  • мед;
  • 600 мл окропу.

Обліпиху слід очистити від гілок і листя, добре промити під проточною водою і розім’яти ягоди. Кашу, що вийшла, необхідно перекласти в каструлю, бажано скляну, і додати теплу воду.

В цей час в заварнику потрібно заварити чорний чай, з розрахунком – ложка заварки на 1 людину. Чай бажано брати без смакових добавок.

Далі готують чашки, кладуть кілька ложок отриманого пюре і заливають чорним чаєм, акуратно розмішуючи маленькою ложечкою. В останню чергу кладуть мед за смаком.

Вибравши таку послідовність заповнення чашки, напій зберігає всі мікроелементи і вітаміни, оскільки обліпиха не піддається тривалій тепловій обробці. Це найбільш поширений рецепт обліпихового чаю.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Чай з обліпихою і імбиром

Щоб приготувати чай, потрібно:

  • Імбир – 5 см;
  • Обліпиха – 150 г;
  • Кориця – 4 палички;
  • мед;
  • Окріп – 600 мл;

Імбир необхідно почистити і подрібнити, використовуючи прес або тертку. В цей час обліпиху потрібно добре потовкти, щоб вона стала кашоподібною консистенції, і додати трохи теплої кип’яченої води.

У красиві чашки покладіть кілька ложок отриманого пюре, додайте імбир, паличку кориці і залийте цю суміш гарячою водою. Чай повинен настоятися і трохи охолонути. На останньому етапі додають мед. Приготований напій дуже корисний, до того ж, красиво виглядає.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Рецепт чаю з обліпихою і спеціями

Для приготування чаю потрібно:

  • 300 г обліпихи;
  • 1 апельсин;
  • 5 паличок кориці;
  • 5 штук гвоздики;
  • 2 гілочки м’яти;
  • 800 мл води;
  • цукор.

Обліпиху потрібно промити і проварити протягом 5 хвилин. Далі ягоди потовкти, змішати з апельсином, корицею, м’ятою і гвоздикою. Ця суміш повинна настоятися протягом 10 хвилин.

Далі залити отриману кашку водою і розлити по чашках. Додати цукор за смаком.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Чай з обліпихою і апельсином

Для приготування напою знадобиться:

  • Обліпиха – 300 грам;
  • Апельсин – 1 шт.;
  • Лимон – 1 шт.;
  • Палички кориці – 4 шт.;
  • Мед.

Щоб приготувати чай з обліпихи, потрібно очистити апельсин – зняти цедру до білої шкірки та порізати його тонкими кружальцями. Лимон слід порізати дольками.

Трохи ягід обліпихи потрібно відкласти, інші розім’яти і покласти в окрему ємність. Якщо робити чай із замороженої обліпихи, то її слід обдати окропом і залишити на пару хвилин.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Далі обліпиху потрібно змішати з цедрою апельсина, лимоном, корицею і залити водою. Коли напій настоїться 5-12 хвилин, розлити чай по чашках, додати нарізаний апельсин, мед за смаком і змішати з відкладеними ягодами обліпихи для краси.

Обліпиховий чай з лимоном

  • Обліпиха – 300 г;
  • М’ята – 5 гілочок;
  • Лимон – ½ шт.;
  • Чай чорний – 3 ст. ложки;
  • мед;
  • Вода – 700 мл.

Вам буде цікаво: Як правильно заварювати чай з шипшини.

Потрібно взяти чорний чай, бажано без смакових добавок, часточки лимона, змішати з м’ятою, скласти в чайник для заварювання і залити 700 мл окропу. Ця суміш повинна настоятися мінімум 10 хвилин.

Обліпиху потрібно промити і потовкти, взяти 3 ст. ложки обліпихи і 1 столову ложку меду, змішати цю суміш в чашці.

Після того, як чай настоявся і охолов, ним потрібно залити обліпиху з медом і настояти ще 10-15 хвилин. Напій найкраще вживати не гарячим, а теплим.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Журавлинний чай з обліпихою, як в Шоколаднице

Для приготування чаю необхідно взяти:

  • 200 г обліпихи;
  • 1 апельсин;
  • ½ лимона;
  • 60 мл апельсинового соку;
  • 60 г цукру;
  • 60 г журавлини;
  • 3 палички кориці;
  • 600 мл води;

Спосіб приготування:

Апельсин потрібно порізати, змішати з журавлиною і обліпихою, отриману суміш перекласти в заварний чайник, додати воду. Зварити цукровий сироп, змішавши цукор і воду. Додати в заварний чайник всі інгредієнти, добре перемішати. Отриманий напій повинен настоятися, після цього розлити по чашках і подати до столу. Це простий і смачний рецепт.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Чай з обліпихою і варенням з айви – рецепт

Для приготування чаю необхідно взяти:

  • 150 г обліпихи
  • 50 г варення з айви
  • 30 мл грушевого сиропу
  • 1 ст. ложка чаю
  • 400 мл окропу

Спосіб приготування:

Щоб заварити обліпиховий чай, потрібно потовкти обліпиху, зробити з неї пюре, змішавши з цукром. Після того, як отримана суміш трохи постоїть, потрібно перетерти її через сито. У ємність пересипати отримане пюре і залити водою, додати варення з айви, грушевий сироп, чай. На останньому етапі приготування потрібно процідити чай і налити в чашки.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Протипоказання до вживання чаю з обліпихи

Протипоказання до вживання такого напою коштує дотримуватися, щоб не нашкодити собі і своєму здоров’ю.

У разі схильності до алергічних реакцій, обов’язково потрібно отримати консультацію алерголога перед тим, як вживати чай з обліпихою.

До того ж, вживаючи такий напій, нашкодити здоров’ю можуть люди, які страждають захворюванням підшлункової залози, холециститом, гастритом з підвищеною кислотністю, жовчнокам’яною хворобою.

В інших випадках, такий чай не несе в собі небезпеки, навпаки, корисний, оскільки в його склад входить багато різних вітамінів. Завдяки терпкому смаку, в поєднанні з іншими інгредієнтами, такий чай полюбили багато.

Щоб підтримати своє тіло у формі і тонусі, створити хороший імунітет, слід віддати перевагу обліпиховому чаю, додавши в нього ті інгредієнти, які припадуть вам до душі, а тут можна дати волю фантазії, додаючи фрукти, ягоди, прянощі.

До того ж, робити і пити такий напій можна цілий рік, попередньо підготувавши і заморозивши ягоди або цілі, або зробивши з них пюре.

Як заварити обліпиху, щоб вона не втратила свої корисні властивості, як заварювати обліпиховий чай. – Користь і шкода зеленого чаю

Про користь відварів і чаїв з обліпиховими ягодами і листям відомо давно. Ця рослина застосовується в лікуванні багатьох захворювань. Детальніше про всі унікальні лікувальні властивості чаю з обліпихи можна дізнатися з попередньої статті. Як же приготувати справжній, смачний і корисний обліпиховий чай.

Як заварювати і пити обліпиховий чай: рецепти приготування

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Існує безліч способів заварювання такого чаю. У нього можна додавати різні інгредієнти: мед, імбир, лимон тощо. Це не тільки дуже смачний, але і корисний напій.

Ягоди ретельно промивають і перебирають. Одну половину розминають виделкою до стану пюре і додають цукор. Заварник споліскують окропом, засипають чай, ягідне пюре і залишилися, що не розім’яті ягоди. Заливають окропом і заварюють хвилин 15. Після чого обережно перемішують і проціджують. Чай готовий.

Відомо, що обліпиха допомагає в лікуванні багатьох хвороб. Але наскільки я знаю, окріп багато корисності вбиває. Як правильно заварювати обліпиху, щоб збереглося максимум корисних властивостей? Як приймати такий відвар? Від яких хвороб за допомогою відвару обліпихи можна вилікуватися? Ще хотілося б дізнатися, як зробити масло обліпихи?

Ягоди промивають і очищають від сміття. Третю їх частину розминають в пюре. Чайник заповнюють ягідним пюре, чаєм і цілими ягодами і вливають окріп. Потім наполягають приблизно 10-15 хвилин і проціджують. Готовий чай остуджують до 40-45°C і додають мед. У гарячий напій мед класти не варто, тому що це може призвести до втрати всіх його корисних якостей.

Обліпиха – це ліки обширного застосування, дуже добре допомагає від застуди. Щоб її заварити і не втратити найнеобхідніші вітаміни, потрібно відразу, як тільки заллєте окропом, щільно закрити ємність і добре укутати в темну тканину, щоб не потрапляло світло, і залишити до повного охолодження.

Тільки тоді всі вітаміни збережуться. Я брала обліпиховий настій від виразки шлунка по одній чайній ложці на голодний шлунок вранці. Своїм дітям давала при застуді з чаєм. Для того щоб приготувати масло обліпихи, потрібно зібрати ягоду, добре промити в проточній воді, потім просушити.

Через соковижималку вичавити сік в широку ємність і поставити на добу в темне місце, недоступне для дітей і тварин. Після закінчення доби, акуратно зняти масло з поверхні соку, бажано шприцом або піпеткою. Масло від соку відрізняється за кольором, воно більш світле ніж сік.

Зберігати його потрібно в холодильнику, тому що воно може зіпсуватися.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

  • літр води;
  • півсклянки тертого свіжого імбирного кореня;
  • 200 г перетертої обліпихи;
  • 2 зірочки бадьяна;
  • паличка кориці;
  • мед.

Обліпхова пюре перемішують з імбиром, перекладають в чайник для заварювання, додають бадьян і корицю, заливають окропом. Дають напою настоятися 5-7 хвилин, трохи остуджують і додають мед. При бажанні можна додати до цих інгредієнтів 1-2 ложки чорного листового чаю. Напій від цього гірше не стане.

Я згодна з вами в тому, що обліпиха допомагає при багатьох хворобах і її дуже важливо правильно заготовити. Але ось заварювати її окропом не обов’язково. Обліпиху, так само як і смородину, можна перетерти з цукром і їсти взимку, як і смородину. Або ж додавати обліпихове пюре в теплий чай.

Але навіть, заварена окропом обліпиха не втрачає своїх властивостей. Адже вони всі виявляються в цілющому настої. Я б порекомендувала вам навіть заморозити на зиму ягоди обліпихи, а взимку заварювати їх подрібненими в чайнику (засипаєте ягоди в теплий чайник і заливаєте окропом, укутуєте чайник хвилин на десять.

За цей час і вітаміни не руйнуються і настій встигає збагатитися всіма корисними властивостями) і пити отриманий чай з медом. Це дуже корисно як при лікуванні, так і для профілактики, і для підтримки імунітету, і для додання бадьорості. Взимку нам так цього не вистачає.

Сушені, заморожені або перетерті ягоди можна змішувати з чорним або зеленим чаєм, різними травами. Так їх цілющість тільки підвищиться.

Але навіть заварена окропом обліпиха не втрачає своїх властивостей. Адже вони всі виявляються в цілющому настої. Я б порекомендувала вам навіть заморозити на зиму ягоди обліпихи, а взимку заварювати їх подрібненими в чайнику (засипати ягоди в теплий чайник і залити окропом, укутати чайник хвилин на десять).

За цей час вітаміни не руйнуються, і настій встигає збагатитися всіма корисними властивостями, і пити отриманий чай з медом. Це дуже корисно і при лікуванні, і для профілактики, для підтримки імунітету, і для додання бадьорості. Взимку нам так цього не вистачає.

Сушені, заморожені або перетерті ягоди можна змішувати з чорним або зеленим чаєм, різними травами. Так її цілющість тільки підвищиться.

Ягоди розминають і перетирають з цукром. Окремо в чайник засипають чай, м’яту і прянощі, заливають окропом. Дають заваритися близько 5 хвилин і тільки потім додають обліпихове пюре.

Трав’яні чаї безумовно дуже корисні і рекомендовані до вживання кожному, але чи можна вагітним пити чай з чебрецем, відповість наступна стаття.

З апельсина акуратно зрізують цедру, видаляють білий шар і ріжуть на тоненькі кружальця. Лимон нарізають на часточки разом з шкіркою. Половину ягід розминають, викладають в чайник, заливають окропом.

Додають подрібнену апельсинову цедру, шматочки лимона і спеції. Ретельно перемішують і наполягають приблизно 5 хвилин.

Напій проціджують і кладуть інші ягоди, кружечки апельсина і мед.

Масло обліпихи ви навряд чи приготуєте в домашніх умовах, оскільки це дуже довгий процес. Але на інші питання я вам відповім. Обліпиха дуже допомагає при підвищеному тиску.

Я пам’ятаю, коли я була ще маленька, моя бабуся заварювала собі чай з обліпихою. Вона просто збирала обліпиху в саду, засипала її цукром і ставила в холодильник в баночці. А потім просто заварювала з нею чай. Тільки не заливала крутим окропом.

А коли чай вже завариться, вона просто додавала туди ці ягоди. Нібито їй відмінно допомагало!

Чай з обліпихи з грушею можна приготувати двома способами.

Грушу ріжуть навпіл. Одну частину натирають на дрібній тертці, а другу – ріжуть тонкими пластинками. Натерту грушу перетирають з обліпихою, заливають окропом. Заварюють 2-3 хвилини, додають мед і подають з нарізаною грушею.

  • 2 ложки чаю листового чорного або зеленого;
  • 1 груша;
  • цукор;
  • 3 ложки протертих з цукром обліпихи;
  • 0,5 л води.

Очищають грушу від шкірки і ріжуть на маленькі кубики. Чай, цукор, грушу і ягоди укладають в чайник, заливають окропом і дають настоятися хвилин 15-20. Корисний і смачний напій готовий.

Промиті і очищені від сміття ягоди укладають в невелику каструлю, ретельно розминають виделкою і заливають невеликою кількістю окропу. З яблук, за допомогою соковижималки, роблять сік. В окремому посуді його добре нагрівають, не доводячи до кипіння, і додають до ягід. Готовий напій добре перемішують, трохи остуджують і додають мед.

Якщо заварювати обліпиху тільки за допомогою крутого окропу, всі лікувальні “корисності” просто випаровуються в мить, а якщо зробити те ж саме не крутим окропом, градусів 55-65, тоді все у вас вийде.

Я теж, перші рази, заварювала обліпиху крутим окропом, але, крім смачного чаю, ніколи нічого корисного з цього не отримувала. Але я ж не знала: як це правильно потрібно робити?! Тепер знаю і можу вам підказати.

Для початку слід відокремити ягоди обліпихи, щоб вони залишилися без плодоніжок, передавити її ретельно і залишити на півгодини, щоб сік весь вийшов з ягідок.

Далі укладаю отриману обліпихову рідину на дно глибокої каструлі (тільки не алюмінієвої) і зверху накриваю вимитими листям цього деревця. Заливаю водою не крутою, накриваю кришкою. Десь через години 3 зціджую отримане обліпихове зілля через марлеву тканину.

Чай можна заварювати не тільки з ягід, а й з листя обліпихи. Відвари і настої з листя обліпихи не менше корисні, ніж ягідні чаї. І готувати їх зовсім не складно.

Такий чай готують із сушених обліпихових листя. Збирати їх треба в кінці літа і сушити в темному, провітрюваному місці. Для додання більш яскравого смаку та аромату можна додати листя горобини, вишні, груші і глоду. Крім того, такий напій багатий вітамінами і корисними мікроелементами.

По 1 ч. ложці всіх подрібненого сухого листя засипають в чайник і вливають літр окропу. Дають заваритися хвилин 20-30. Вітамінний чай готовий.

Для приготування такого напою використовують свіже листя липи, обліпихи і берези. Їх подрібнюють, висипають в будь-який посуд з кришкою і наливають гарячу воду в пропорції 1:3.

Настій трохи остуджують, додають сік половинки лимона, закривають кришкою і залишають в темному місці на добу. Після чого його гарненько проціджують і додають трохи меду. Цей цілющий напій треба пити по півсклянки на день.

Він зміцнює імунітет, заряджає бадьорістю і допомагає позбутися від безлічі хвороб.

Обліпиха дає нам дуже корисні плоди, які мають лікувальні властивості при багатьох хворобах.

І звичайно ж усім відомо, хто коли подібні плоди або ягоди, та й будь-який інший натуральний продукт намагаєшся обробити шляхом консервації, що цей продукт втрачає частину своїх корисних цінностей.

Тому я раджу вам не варити варення, а протирати обліпиху з цукром. І, звичайно ж, після обробки зберігати все це в холодильнику.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Приготування морсу і компоту з обліпихи

Готувати ці напої нескладно, а користі вони принесуть дуже багато.

  • стакан обліпихи;
  • півсклянки цукру;
  • літр води.

Ягоди добре розтирають і віджимають. Одержаний макуха заливають окропом, всипають цукор і проварюють хвилин 5. Після чого додають сік, що залишився, остуджують і проціджують. Можна приготувати тонізуючий морс з медом. Така ж кількість ягід розтирають і додають стільки ж води. Варять морс без цукру. Після чого остуджують, проціджують і додають 2 ложки меду.

Відвар з насіння обліпихи є дуже хорошим проносним засобом. А самі ягоди обліпихи відмінно допомагають при недокрів’ї.

На мій погляд, обліпиха має досить специфічний смак, який мені не дуже подобався. Але через стан здоров’я мені потрібно було регулярно пити відвар з цих ягід. Я робила собі обліпиховий чай, спочатку, правда, пила через силу, а потім він мені навіть сподобався.

Рецепт подібного чаю простий, потрібно всього лише 150 грам обліпихи, заварка чорного чаю, половина літра кип’яченої води, мед або ж цукор за смаком. Для початку потрібно промити ягоди обліпихи і частину подрібнити за допомогою блендера.

Потім отриману кашку помістіть в чайник для заварювання разом з заваркою чорного чаю, після цього додайте залишилися ягоди і залийте окропом. Настоюватися чай повинен протягом приблизно 20 хвилин.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Відвар з насіння обліпихи є дуже хорошим проносним засобом. А самі ягоди обліпихи відмінно допомагають при недокрів’ї.

На мій погляд, обліпиха має досить специфічний смак, який мені не дуже подобався. Але через стан здоров’я мені потрібно було регулярно пити відвар з цих ягід. Я робила собі обліпиховий чай, спочатку, правда, пила через силу, а потім він мені навіть сподобався.

Рецепт подібного чаю простий, потрібно всього лише 150 грам обліпихи, заварка чорного чаю, половина літра кип’яченої води, мед або ж цукор за смаком. Для початку потрібно промити ягоди обліпихи і частину подрібнити за допомогою блендера.

Потім отриману кашку помістіть в чайник для заварювання разом з заваркою чорного чаю, після цього додайте залишилися ягоди і залийте окропом. Настоюватися чай повинен протягом приблизно 20 хвилин.

У холодну воду всипають ягоди, швидко доводять до кипіння і варять на сильному вогні 1-2 хв. Потім ємність з компотом накривають рушником і дають настоятися. Після чого злегка остуджують, проціджують і додають цукор.

Для зміцнення здоров’я всього організму багато фітотерапевти рекомендують пити чай з іван-чаєм. Які корисні властивості і протипоказання має кипрей, можна дізнатися з відповідних джерел.

  • половина лимона;
  • 2 л. води;
  • півтори склянки замороженої обліпихи;
  • цукор за смаком.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

У киплячу воду всипають ягоди і цукор, трохи проварюють і додають нарізаний лимон з шкіркою. Варять протягом 5-6 хв, остуджують і проціджують.

З обліпихою у мене пов’язані спогади про бабусю. Вона привозила нам ягоди обліпихи з цукром. Це було найкраще ліки. І не обов’язково її запарювати. Так зберігаються всі вітаміни.

Готувати смачні, ароматні і дуже корисні напої з обліпихи зовсім нескладно. Вони не тільки додають бадьорості та зміцнюють здоров’я, але й допомагають позбавитися від зайвих кілограмів і покращити стан шкіри.

Лікувальні властивості і протипоказання чаю з обліпихою. Користь і шкода обліпихи чаю

Одним з найбільш корисних лікарських рослин є обліпиха. Корисно в цьому рослині все: листя, гілки, ягоди, кора і квіти. Розрізняють сорти кущової та деревовидної обліпихи. Завдяки своїй невибагливості і зимостійкості, ця чудова рослина добре себе почуває як у тропіках, так і на півночі.

Нерідко обліпиху називають золотим деревом або скандинавським ананасом, за легкий ананасовий присмак і яскравий помаранчевий колір ягід. Слід враховувати, що це дводомна рослина. Для отримання врожаю на ділянці повинні рости як жіночі, так і чоловічі дерева. На п’ять жіночих достатньо одного чоловічого рослини.

Лікувальні властивості обліпихової чаю

Зі свіжих ягід обліпихи можна готувати варення, компоти, соки і масло. Але найпростішим у приготуванні є чай з ягід або листя обліпихи. Кількість вітамінів у ньому не менше, ніж у свіжих ягодах.

Користь чаю з обліпихою

Обліпиха – рекордсмен за вмістом вітамінів, макроелементів і мінералів:

  • вітамін С є потужним антиоксидантом, стимулює імунітет;
  • вітаміни В1, В2, В3 і В9 сприяють зміцненню нервової, кровоносної і серцево-судинної систем, покращують роботу щитовидної залози;
  • вітамін Р знижує згортання крові та зміцнює капіляри;
  • вітамін А не тільки покращує зір, але і допомагає впоратися з бактеріальними та грибковими інфекціями;
  • вітамін К бере участь в обмінних процесах в кістковій та м’язовій тканинах;
  • високий вміст калію та магнію допомагає при хворобах серця;
  • кальцій, фосфор і залізо регулюють обмінні процеси в організмі, зміцнюють кістки;
  • ненасичені кислоти Омега-3 та Омега-7 допомагають зберегти молодість шкіри і красу волосся.

Чай з ягід і листя обліпихи знижує холестерин і сприяє схудненню.

Вплив на організм

Такий напій допомагає справлятися з багатьма хворобами. Часто його рекомендують приймати в наступних випадках:

    • гіпертонія (прекрасно знижує тиск);
    • атеросклероз;
    • діабет;

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

  • застуда і ГРВІ;
  • артрит;
  • гастрит;
  • подагра;
  • туберкульоз;
  • безсоння і депресія;
  • початкова стадія онкологічного захворювання;
  • отруєння;
  • стоматит.

Завдяки своїм унікальним якостям, цілющий чай з обліпихою не тільки лікує, а й перешкоджає виникненню багатьох захворювань. Добре допомагають справлятися з недугами обліпиховий сік і ягоди, протерті з цукром. Це не тільки дуже смачно, але і корисно.

Крім того, обліпиха має знеболюючу та протизапальну дію, прискорює загоєння ран та опіків, допомагає при лікуванні очних і шкірних захворювань. У листі обліпихи міститься велика кількість таніну і серотоніну, що сприяє зміцненню судин і підтримці тонусу організму.

Ще більше інформації про те, чим корисна обліпиха – в даному відео:

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фотоЗ нашої наступної публікації ви дізнаєтеся якими корисними речовинами і властивостями володіє імбирний чай, а також як заварювати чай з імбиром.

Сорти і види обліпихи

Обліпиху можна розділити на три основних види: тибетську, крушиновидну і Шеферда. Найпоширеніша і часто зустрічається – це обліпиха крушиновидна, помаранчева. Тибетська, або рожева, в наших широтах росте рідко. А шефердія (червона обліпиха) починає завойовувати популярність у садівників.

Дику обліпиху часто можна зустріти на берегах водойм, на легких, добре дренованих ґрунтах. Культурна обліпиха також досить невибаглива і налічує понад 60 сортів для різних кліматичних умов.

Найбільш поширеними в середній смузі є такі сорти:

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

  • Ботанічна аматорська;
  • Улюблена;
  • Київська красуня;
  • Вітамінна;
  • Червоноплідна і ін.

У Скандинавії популярністю користуються зимостійкі сорти:

  • велетень;
  • Єлизавета;
  • Чуйська;
  • Золотиста Скандинавії;
  • Самородок і т.д.

Ягоди червоної обліпихи дуже кислі, і в їжу в свіжому вигляді не вживаються. Зате їх корисні властивості з успіхом застосовуються в косметології.

Застосування

Чим корисна обліпиха для організму? Ягоди і листя цієї унікальної рослини використовуються не тільки в медицині. З плодів можна зробити прекрасний еліксир молодості – масло обліпихи.

Застосовують його в косметології для виготовлення масок для волосся, лосьйонів і кремів для обличчя. За допомогою цього масла можна позбутися від лупи і надати волоссю блиск і силу. Використовують його і в якості масажного крему.

Воно підвищує тонус і пружність шкіри, позбавляє від м’язових болів.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Маслом обліпихи змащують горло при ангіні і закопують в ніс від нежиті. З його допомогою лікують будь-які рани: опіки і пролежні, обмороження і порізи.

Вживання соку зі свіжих обліпихових ягід допоможе при стресі і перевтомі. Зовнішньо його добре застосовувати як ранозагоювальний засіб.

Відвар з гілок обліпихи рятує від кашлю. Його можна приймати всередину, а можна робити інгаляції над парою.

Сироп з ягід застосовують при грипі та застуді, для очищення печінки і поліпшення обміну речовин. Добре допомагає при різних простудних захворюваннях і вживання спиртової настоянки з обліпихи, розведеної водою в пропорції 1:3. Її також можна використовувати для примочок і натирань при артриті та подагрі.

Як і коли збирають

Дозрівати ягоди починають в кінці серпня. При перезріванні вони не обсипаються і можуть довго залишатися на гілках. Збір ягід обліпихи – дуже копітка і важке заняття.

Через наявність великої кількості колючок і щільного прилягання плодів до гілок, можна сильно поранитися і розчавити більшу частину врожаю. Тому рекомендується збирати ягоди взимку, коли температура опуститься до -10 °C.

При цьому важливо вберегти дозрілі ягоди від нападу птахів. Коли почнуться хороші заморозки, ягоди просто струшують на розстелену під деревом тканину.

Для приготування варення, джему або масла треба використовувати недозрілі ягоди. У цьому випадку можна застосувати петлю з міцної сталевої дроту і збирати урожай шляхом «ошмигіванія» гілок.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фотоХочете навчитися заготовляти іван-чай самостійно? Ми вам в цьому допоможемо: ознайомитися з інформацією про те, як збирати і сушити іван-чай, а також про всі етапи ферментації можно.

Спектр дії різних трав’яних чаїв надзвичайно широкий. Про користь і шкоду ромашкового чаю ви можете почитати.

Дізнатися якими вітамінами багатий липовий чай, якими корисними властивостями і протипоказаннями володіє, можна.

Як заготовити ягоди і листя обліпихи і зберегти всі корисні властивості

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Листя і гілки бажано заготовлювати восени, а кору – на початку весни. Їх ретельно просушують в темному і прохолодному місці, після чого перекладають в тканинні мішечки і зберігають при кімнатній температурі. Таке сировина незамінне для приготування чаю або відвару.

Ягоди обліпихи найкраще заморозити. При такому простому способі заготовки всі корисні властивості зберігаються протягом 6 місяців. Можна зварити на зиму варення, компот або джем, але для цього буде потрібно дуже багато цукру.

Всі найцікавіші рецепти обліпихового чаю, а також компоту і морсу з обліпихи зібрані.

Протипоказання і можливу шкоду

Як у будь-якого лікарського рослини, у обліпихи теж є протипоказання.

Перш за все, це:

  • мочекам’яна хвороба;
  • хронічні захворювання жовчного міхура;
  • гепатит;
  • сколіоз і остеохондроз;
  • поліноз;
  • загострення хронічних захворювань шлунка і кишечника;
  • порушення сольового обміну в організмі.

Застосовувати обліпиху треба дозовано. При грамотному використанні, це чудові ліки не тільки лікує від багатьох хвороб, але і допомагає зберегти здоров’я.

Користь і можливу шкоду обліпихового чаю

Любителям чаю, завареного на травах, варто також не обминати увагою і деякі ягоди. Наприклад, ягоди обліпихи, які здавна славляться своїми лікувальними властивостями.

Розберемося, чому ж саме так корисні природні дари цього чагарнику, в чому полягає можливу шкоду й протипоказання до вживання, а також як правильно збирати і заготовляти листя і ягоди цього сонячного рослини.

Що це таке

Обліпиха представляє собою деревовидний чагарник, що володіє великою стійкістю до температурних перепадів і загальної невибагливістю. Кисло-солодкий смак ягід відмінно поєднується з присутнім в них специфічним ананасовим відтінком.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

З появою в аптеках великої кількості різноманітних лікарських засобів, корисні якості оточуючих нас дарів природи забуваються.

Однак обліпиха – це яскравий приклад поєднання в собі важливих сил природи, таких як сонце і мороз. Адже не дарма наші предки називали плоди обліпихи сонячними ягодами.

Уже в III столітті нашої ери ягоди цієї рослини повсюдно приймалися воїнами як засіб, швидко загоює поранення і допомагає швидко відновити сили.

Вирощуючи у себе на ділянці кущі обліпихи, можна з користю урізноманітнити запаси варення, компотів і соків, а також приготувати масло обліпихи.

Але найпростішим в приготуванні є чай з листя і ягід цієї рослини. Кількість вітамінів і корисних елементів в такому напої анітрохи не поступається їх вмісту в свіжих ягодах.

Такий чай допоможе швидко вгамувати спрагу, а значить, буде корисний під час літньої спеки.

У процесі приготування чаю з обліпихи, незалежно від того, чи використовуєте ви ягоди або листя, можна експериментувати і додавати такі інгредієнти як чорний чай, кориця, імбир, мед, м’ята, гвоздика, а також цитрусові. Ягоди можна не тільки заварювати, але також і варити протягом 5-7 хвилин після закипання.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Для простого заварювання в чайнику ягоди можна попередньо потовкти або зовсім подрібнити. На 0,5 літра води знадобиться до 150 грам ягід. Вживати чай краще після того, як він настоїться близько чверті години.

Корисні і лікувальні властивості

  • Обліпиховий чай допомагає знизити рівень холестерину і поліпшити процеси обміну речовин в організмі, що допомагає людям, які борються із зайвою вагою. Найефективніше цей напій вживати перед прийомом їжі, а також перед виконанням фізичних вправ. Ягоди мають малу калорійність і містять ненасичені жирні кислоти.
  • Зміст аскорбінової кислоти в обліписі не тільки допомагає боротися з простудними захворюваннями і проблемами імунітету, але й благотворно діє на серцево-судинну систему, зміцнюючи стінки судин і нормалізуючи роботу серця.
  • Ягоди цієї рослини є сильним натуральним антибіотиком, який допомагає в боротьбі з респіраторними захворюваннями та гострими інфекційними захворюваннями дихальних шляхів.
  • Ягоди також мають протизапальні та антисептичні властивості, що сприяє активній стимуляції імунітету і нормалізації його роботи.
  • Заварювання листя і гілок цієї рослини особливо добре допомагає в боротьбі з розладами кишечника, зокрема при проносі. Достатньо однієї столової ложки дрібно порізаних листя і гілок на 200 мл води.
  • Група водорозчинних вітамінів покращує роботу щитовидної залози й зміцнює нервову систему.
  • Заварювання листя цієї рослини допоможе впоратися з ревматизмом і запаленням суглобів.
  • Фахівці зазначають позитивний вплив цього продукту при захворюваннях зору, таких як катаракта та кон’юнктивіт.
  • Важливо відзначити користь цього виду чаю в процесах регенерації тканин, омолодження шкірних покривів, поліпшення стану нігтів і волосся.
  • Відомий спосіб приготування чаю з кори чагарнику, яка містить нейромедіатори, що допомагають у боротьбі з депресією, тривожними станами і порушеннями сну.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Протипоказання до вживання

  • Надмірне вживання обліпихи або продуктів на її основі, а також індивідуальна непереносимість компонентів можуть викликати негативні наслідки і розвиток алергічної реакції.
  • Цей продукт забороняється людям з наявністю холециститу, захворюваннями сечостатевої системи, виразкою шлунка, печінки, а також запальними захворюваннями підшлункової залози.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Збір і заготівля

Обліпиха є дводомною рослиною, що потрібно врахувати при висадці. Щоб отримати плоди, необхідно посадити чагарники жіночого і чоловічого типу. Одного чоловічого достатньо для кількох жіночих чагарників.

Також важливо правильно підійти до вибору сорту, оскільки деякі з них мають малу родючість, в той час як гілки інших сортів гнуться від тяжкості плодів. Більш благородні сорти мають на своїх гілках менше колючок, що полегшує процес збору.

Починати збори варто з першими сильними заморозками.

У цей час можна зривати ягоди, які щільно зростають, не боючись їх осипання. Можна також струсити їх з куща на розстелену тканину.

При такому способі не доведеться стикатися з колючками гілок рослини. Ягоди міцно тримаються на гілках, тому не варто переживати про їх осипання.

Листя заготовлюють влітку. Добре вимиті і просушені, їх розкладають порційно і зберігають у темному місці з кімнатною температурою.

Ягоди для тривалого зберігання заморожують і зберігають в морозильнику не більше півроку. Після закінчення цього терміну їх корисні властивості починають поступово зникати.

Висновок

При правильному і помірному вживанні, чай з обліпихи стає еліксиром, багатим важливими мікроелементами і вітамінами, а також відмінним засобом для боротьби з нудьгою і депресією. Це особливо актуально в періоди міжсезоння, коли організм людини відчуває найбільшу нестачу корисних речовин.

Чай з листя обліпихи: користь і шкода чарівного напою

Говорячи про корисні властивості обліпихи, найчастіше згадують про ягоди. Але листя не менш корисні. Вчені-біологи з Наукового товариства хімічної індустрії Америки провели дослідження хімічного складу листя і виявили велику кількість речовин, корисних для всього організму, на які вони надають позитивний вплив.

Склад листя

У листі обліпихи містяться:

  • флавоноїди,
  • кумарин,
  • фолієва кислота,
  • серотонін,
  • більше 10% таніну,
  • вітаміни групи B, C, PP,
  • інозит,
  • урсолова та оленова кислоти,
  • дубильні речовини,
  • мікроелементи (залізо, марганець, бор),
  • фітонциди.

Корисні властивості листя обліпихи

Настої та відвари з листя обліпихи вважаються в народній медицині універсальними лікувально-профілактичними засобами, які можуть допомогти людям з різними патологіями. Завдяки багатому хімічному складу вони мають наступні дії:

  • протисудомну,
  • антибактеріальну,
  • заспокійливу,
  • противірусну,
  • гепатопротекторну,
  • гіпоглікемічну,
  • протизапальну,
  • імуномодуляторну.

Також чай з листя обліпихи, користь і шкода якого ще досліджуються, поліпшує склад крові і виводить токсини з організму. Цей напій ефективний у лікуванні захворювань суглобів, ревматизму, подагри, анемії і діабету.

Для лікування дерматологічних захворювань з листя рослини готують настій для зовнішнього застосування. При інтенсивному випаданні волосся використовують маски для шкіри голови та ополіскування.

Екстракт з листя і гілок обліпихи в Монголії застосовують для лікування діареї та ентероколіту. У Стародавній Греції відваром поїли коней, щоб їх шерсть блищала і лисніла.

У косметології листя використовують для приготування настоїв та лосьйонів для лікування вугрового висипу, сонячних опіків.

Висока концентрація аскорбінової кислоти (370 мг/%) дозволяє використовувати їх у лікуванні ГРВІ та піднятті імунітету. Чай має протигрипозні властивості.

Протипоказання чаю з листя обліпихи

Чай з листя обліпихи має мінімальний ризик для здоров’я. Єдиним обмеженням є індивідуальна непереносимість продукту.

Цей чай не забороняється і вагітним жінкам. Якщо є будь-які сумніви щодо вживання цього напою або є хронічні захворювання, варто отримати консультацію лікаря.

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Заготівля листя обліпихи

Листя починають заготовляти влітку. Найбільш якісну сировину виходять з листя, зібраних у червні.

Збір може тривати до серпня, коли обліпиха починає плодоносити; для заготівлі обирають неушкоджені світлі листя. Зібрану сировину сушать на відкритому повітрі.

Іноді використовують сушильні камери. Сухе листя обліпихи зберігають у сухому місці, захищеному від світла.

Рецепти приготування напоїв з листя обліпихи

Тонізуючий чай

Цей вітамінний напій готують влітку і п’ють охолодженим. Він прекрасно освіжає і тонізує, підвищуючи бадьорість і знімаючи втому.

Для його приготування беруть рівні дози листя обліпихи та м’яти (по повній жмені), які заливаються п’ятьма літрами окропу. Чай необхідно настоювати не менше п’яти годин.

Перед вживанням його можна підсолодити медом. Зберігати в прохолодному місці.

Чай для поліпшення роботи суглобів

Якщо суглоби болять, можна використовувати лікувальний чай з листя, заварюючи його як звичайний чай. На склянку окропу беруть 5 грамів висушеної сировини. Приймати потрібно протягом десяти днів, вживаючи по склянці чаю за два прийоми. Чай також можна пити з варенням з обліпихи.

Ароматний чай

Листя обліпихи прекрасно поєднуються з іншими лікарськими рослинами. Щоб приготувати вітамінний чай, слід змішати листя смородини, обліпихи і звіробою. Трава береться в рівних пропорціях.

Чайні ложки досить на заварник обсягом 250 мл. Наполігши деякий час, цей напій можна пити протягом дня, заряджаючись корисними елементами.

В чай по можливості можна додати і інші запашні трави: м’яту, мелісу.

Вас може зацікавити: Чай з імбиром з апельсином: користь напою

Обліпиховий чай: користь і шкода, властивості, як заварити, рецепти з фото

Чай з листя обліпихи при застуді

Такий чай можна застосовувати, коли застуда вже дала про себе знати, почався запальний процес в організмі, а можна пити для профілактики в міжсезоння, коли хвороби зазвичай загострюються. Для приготування використовують сушені або свіжі листя. На 1 склянку окропу потрібно 1 столова ложка сировини.

Листя насипають в скляний або керамічний посуд і заливають окропом. Не менше 15 хвилин чай повинен настоюватися при закритій кришці. Чай п’ють попередньо процідженим, теплим, додавши ложку меду. Припустимо прийом тричі на добу.

Настій із листя

Найчастіше настій готують при порушенні обміну речовин. Для приготування потрібно взяти на 500 мл окропу 2 столові ложки сухого листя. Краще готувати в термосі, оскільки час настоювання становить 50-60 хвилин, необхідно, щоб листя краще розкрилися і віддали свої цілющі властивості. Настій необхідно пити кілька разів на день, розділивши стакан на чотири прийоми.

Відвар з листя

Для лікування внутрішніх захворювань, при ураженні печінки, захворюваннях серця доцільніше буде приготувати відвар. Його готують на водяній бані або повільному вогні. На літр окропу потрібно 4 столові ложки сировини.

Час варіння становить близько 15 хвилин, час настоювання – 40 хвилин. Для досягнення видимого результату відвар необхідно приймати тривалий час. Рекомендується вживати чай не більше чотирьох разів на добу.

Leave comment