Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Лимонна кислота є хімічним складовим багатьох рослин. Найбільше її в шипшині (470 мг / 100 г) і солодкому червоному перці (250 мг). У лимоні, що дав назву добавці, її всього 40 мг.

Колись кислоту виділяли з цитрусових плодів і ферментованої зеленої маси махорки. Вихід готового речовини був малий і коштував дуже дорого.

Цінність потужного антиоксиданту була настільки значна, що роботи над пошуком і впровадженням дешевого способу виробництва, збільшення загальної кількості цільового продукту не припинялися навіть у важкі роки.

Назва продукту

Лимонна кислота випускається двох видів: харчова та технічна.

Найменування добавки для виробництва продуктів харчування, умови її застосування регулює ГОСТ 31726-2012.

Антиоксидант носить назву кислота лимонна безводна E 330.

Цифрами позначений код, присвоєний добавці Європейським Союзом. У деяких документах зустрічається написання Е-330.

Можна зустріти інші назви:

  • citric acid anhydrous E330, міжнародне позначення;
  • 2-Оксі-1,2,3-пропантрікарбоновая кислота, хімічна назва;
  • citric acid; p-hydroxytricarballytic acid, англійські синоніми;
  • citronensäure (інше написання zitronensaeure), німецький;
  • acide citrique, французький.

Тип речовини

Харчова добавка E 330 – представник групи антиоксидантів.

Харчова добавка E341: що це, склад, користь і шкода, в яких продуктах міститься

  • антиоксидант (швидко зв’язує вільні радикали, зупиняючи перекисне окислення);
  • консервант (в кислому середовищі гинуть практично всі відомі патогенні мікроби);
  • регулятор кислотності;
  • стабілізатор кольору.

За хімічною будовою харчова добавка E 330 – це триосновна оксикарбонова кислота.

Отримують лимонну кислоту з водневмісткої сировини: меляси бурякової, крохмалю (кукурудзяного, пшеничного, картопляного). Вихідні продукти ферментують певними селекціонованими штамами пліснявого гриба Aspergillus niger. На виході отримують культуральну рідину, що містить до 90% лимонної кислоти.

Відокремлюють її від інших домішок за допомогою хімічно осадженої крейди або вапняного молока (суміш гашеного вапна з водою). Після очищення кислоту упаривают у вакуумній установці, кристалізують, висушують і розфасовують.

Хімічний спосіб отримання харчової добавки E 330 не дає права віднести її до натуральних продуктів, незважаючи на використання на першому етапі природної сировини.

Властивості

Показник Стандартні значення
Колір білий
Склад оксикарбонова кислота, домішки (оксалат, сульфат); емпірична формула C6H8O7
Зовнішній вигляд кристалічний порошок
Запах відсутній
Розчинність добре у воді, спиртах; погано в ефірах
Вміст основної речовини 99,5%
Смак кислий
Щільність 1,66 г / см³
Інші термічно нестійка, піддається розпаду при нагріванні

Упаковка

Лимонну кислоту розфасовують в мішки з щільної поліетиленової плівки марки Н, призначеної для упаковки харчових продуктів (ГОСТ 19360). Після заповнення мішки заварюють для забезпечення герметичності.

Зовнішньою тарою служать:

  • мішки продуктові;
  • мішки паперові тришарові марки НМ (непросочені);
  • ящики картонні з гофрованого матеріалу.

Допускається використання інших видів пакувальних матеріалів.

Харчова добавка E 330 дозволена для роздрібного продажу. Постачають лимонну кислоту в паперових пакетах по 5 г і коробках (пластикових або картонних) будь-якого обсягу.

Застосування

У харчовій промисловості

  • Основний споживач добавки E 330 – харчова промисловість.
  • Лимонна кислота захищає продукти від псування, покращує їх смак.
  • Різноманіття властивостей, легке взаємодія з іншими харчовими добавками дозволяють використовувати лимонну кислоту у виробництві великої кількості продуктів харчування:Харчова добавка E341: що це, склад, користь і шкода, в яких продуктах міститься
  • хлібобулочні вироби (для підкислення, поліпшення якості борошна, як компонент розпушувача);
  • овочі і фрукти консервовані, заморожені, свіжі (у тому числі поверхнева обробка для захисту від зараження гнильними бактеріями);
  • кондитерські вироби (в тому числі для отримання інвертного сиропу);
  • газовані напої, соки, нектари (регулятор pH);
  • шоколад і какао-продукти (для стабілізації консистенції);
  • сири;
  • рибні продукти;
  • бульйонні кубики (як каталізатор гідролізу);
  • м’ясопродукти (продовження терміну придатності, фіксатор забарвлення);
  • рослинні олії, тваринні жири (як антиокислювач ліпідів);
  • алкогольні напої (включаючи пиво).
  • Список далеко не повний.

Лимонну кислоту дозволено застосовувати в якості регулятора кислотності в замінниках жіночого молока і сумішах для прикорму дітей старше 5 місяців (2 г / л).

Codex Alimentarius допускає застосування харчової добавки E 330 в 70 стандартах.

У косметиці

Харчова добавка E341: що це, склад, користь і шкода, в яких продуктах міститься

Лимонна кислота виступає синергистом інших антиоксидантів. Зазвичай її вводять до складу препаратів разом з молочною (Е 270), яблучною (Е 296) або винною (Е 334) кислотою під загальною назвою «Фруктові кислоти».

На упаковках багатьох засобів по догляду за шкірою, шампунів, антивікової косметики можна побачити словосполучення «З використанням АНА-кислот». Інгредієнт позиціонують як новаторську добавку, що відбілює і глибоко очищає шкіру.

Виробники трохи лукавлять. Загадковими буквами позначені всі ті ж фруктові кислоти, відомі не одне століття.

Добавки дійсно є сильними біостимуляторами.

Антибактеріальні властивості добавки E 330 використовують виробники чоловічої гігієнічної косметики. Дезодоранти, лосьйони, спреї з лимонною кислотою дезінфікують шкіру, нормалізують кислотний баланс.

Інше

Інші сфери застосування:

  • фармакологія (в засобах, що поліпшують метаболізм);
  • побутова хімія (засоби для видалення накипу);
  • нафтохімічна промисловість (для зниження рівня кислотності бурового розчину);
  • будівельна галузь (добавка до цементу для запобігання передчасного схоплювання).

Користь і шкода

Лимонна кислота присутня в будь-якому живому організмі як проміжний продукт при розпаді і синтезі білків, жирів.

Основною її функцією є забезпечення організму енергією. Вона повністю засвоюється і вважається безпечною як найбільш м’яка серед карбонових кислот. Допустима добова норма не встановлена.

Харчова добавка E341: що це, склад, користь і шкода, в яких продуктах міститься

  • виводить токсини;
  • бере участь в оновленні клітин;
  • підвищує імунітет;
  • зменшує ризик розвитку раку.

Лимонна кислота в якості добавки до косметичних засобів:

  • успішно справляється з висипом вугрів, очищаючи і звужуючи пори;
  • м’яко відлущує ороговілі клітини епідермісу;
  • сприяє виробленню колагену, проявляє омолоджуючий ефект;
  • видаляє дрібні зморшки;
  • покращує колір обличчя.

Шкода пов’язана з вживанням великої кількості лимонної кислоти. Концентрований розчин може викликати:

  • опік стравоходу;
  • руйнування емалі зубів. Стоматологи радять обполіскувати рот чистою водою після вживання лимонної кислоти;
  • алергічні реакції при попаданні на шкіру.

З обережністю слід вживати харчову добавку E 330 людям, які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом. Лимонна кислота може спровокувати загострення захворювань.

Група «Кедр» за результатами власної незалежної експертизи віднесла харчову добавку E 330 до канцерогенів з застереженням, що небезпечні лише великі дози речовини.

Основні виробники

50% продукції, що поставляється лимонної кислоти, виробляють китайські підприємства.

Решта частка виробництва розподілена між Україною, США, Францією.

Харчова добавка Е341: що це, склад, користь і шкода, в яких продуктах міститься

  • ТОВ «Цітробел», на частку підприємства припадає 40% лимонної кислоти, що знаходиться на вітчизняному ринку;
  • Anhui Fengyuan Biochemical Co. Ltd (Китай);
  • агропромислова корпорація «Арчер Деніелс Мідланд» (США).

Цілюща сила лимона була відома в далекій давнині. Завбачливі єгиптяни щедро додавали його в їжу не тільки для повноти смаку. Кислі плоди нейтралізували дію отрут, які в непрості часи було прийнято підмішувати недругам у страви.

Відсутність слідів лимона в сучасній харчовій добавці E330 не применшує її достоїнств. Смакові і лікувальні властивості штучної лимонної кислоти дозволяють вважати її однією з найбільш корисних.

Варто лише пам’ятати про необхідність знати міру.

Е341 – Фосфати кальцію

Харчова добавка Е341: що це, склад, користь і шкода, в яких продуктах міститься

Речовина, яка виступає в класифікаційній таблиці харчових добавок під маркувальним кодовим номером Е341, є консервантом з антиоксидантними властивостями і застосовується як розпушувач в харчових виробництвах.

До даної речовини може бути застосовано ще одна назва – фосфати кальцію. Безліч якостей, якими володіє Е341, зробили добавку вельми популярною в багатьох галузях промисловості. Вона знайшла своє застосування як емульгатор, розпушувач, а також ущільнювач.

  • Використовується продукт як стабілізатор, регулятор кислотності і фіксатор забарвлення.
  • Походження: 2-синтетичне;
  • Категорія добавки: консервант-розпушувач з антиоксидантними властивостями;
  • Небезпека: вкрай низького рівня, практично нульова;
  • Синонімічні назви: фосфат кальцію, Е341, Calcium phosphates, monocalcium phosphate, ортофосфат кальцію однозаміщений.

Загальна інформація

Е341 класифікується як речовина неорганічного походження. Хімічна формула представлена такими символами – Ca3(PO4)2. Виходить антиоксидант в результаті синтезу. Початковою сировиною для виробництва Е341 є мінерали, такими як апатити, фосфорити, а також гідроксилапатит.

Процес отримання кінцевого продукту передбачає гідротермічний випал вихідного матеріалу з подальшим додаванням кислоти полугідратної фосфорної. Отримане в результаті певних хімічних процесів речовина – це досить аморфний порошок, який має, як правило, білий окрас. У кислотах розчиняється досить активно, чого не можна сказати про воду.

Е341 має кілька підвидів. Це Е341 (і), а ще Е341 (іі) та Е341 (ііі). Вони передбачають різні хімічні формули. Е341 (і), який є однозаміщеним ортофосфатом, – це Ca(H2PO4)2. Ортофосфат двозаміщений має іншу формулу – CaHPO4. Ca3O8P2 – хімічна формула кальцію ортофосфата тризаміщеного. У різних галузях життєдіяльності людини знайшли застосування всі категорії Е341.

Харчова добавка Е341: що це, склад, користь і шкода, в яких продуктах міститься

Вплив на організм

Шкода

Численні дослідження і тестування, які проводяться щодо Е341, тривають вже близько 50 років. Ґрунтовної доказової бази для того, щоб класифікувати добавку як таку, що завдає шкоди організму, на даний момент немає.

Але думка про шкоду Е341 все-таки має місце. Деякі дослідники доводять негативний вплив продукту на шлунково-кишковий тракт і появу в організмі надлишків холестерину.

Користь

Ортофосфат кальцію вважається одним з головних елементів для нормального функціонування організму. Він бере участь в цілому ряді важливих фізіологічних процесів.

Такий важливий компонент, як кальцій, передбачає своє існування в організмі в категорії саме фосфатів кальцію. З них на 70% складаються людські кістки. Емаль зубів також складається в більшості з цього компонента.

Ортофосфат кальцію є елементом, який найбільше стійкий до впливу позаклітинних рідин.

Використання

Продукт з маркуванням Е341 знаходить застосування в багатьох галузях харчової промисловості. Найчастіше до допомоги добавки вдаються в виробництвах хлібобулочних, а також при виготовленні сухого молока, сніданків, чаїв з трав, вершків (сухих), кондитерських виробів. У плавлені сири додається як емульгуюча сіль, а в згущене молоко – як антикристалізатор.

Харчова добавка Е341: що це, склад, користь і шкода, в яких продуктах міститься

До складу овочевих і фруктових консервів також входить Е341. Застосовується добавка і в лікеро-горілчаній промисловості, у виготовленні інших напоїв (безалкогольних), зокрема, для спортсменів. Додають її в м’ясну та рибну продукцію.

Особливо поширені ортофосфати кальцію в приготуванні кормів для тварин. Чи не обходяться без Е341 і виробники добрив. Є добавка в порошках зубних та в пастах. Активно вдаються до допомоги фосфату кальцію в керамічній галузі, при виробництві абразивних матеріалів, скла.

Законодавство

Як добавки Е341 законодавством дозволяється використовувати в різних галузях промисловості, харчовій в тому числі, у багатьох країнах. Україна також не є винятком.

Е341: якої шкоди для людини представляє добавка, де використовується?

Кальцій є дуже важливим елементом, необхідним для здоров’я кісток, міцності зубної емалі та правильного росту і розвитку дитячого організму.

Його включають в мінеральні добрива, корм для птахів і тварин.

І, здавалося б, він повинен приносити лише користь, але щодо добавки Е341, яка заснована на цій речовині, твердження звучить спірно. Який вплив на людину вона надає?

Харчова добавка Е341: що це, склад, користь і шкода, в яких продуктах міститься

Під маркуванням «Е341» ховається цілий набір речовин, об’єднаних у групу ортофосфатів (фосфатів) кальцію. Представників у ній 3 – одно-, дво- і тризаміщений, і всі вони мають абсолютно синтетичне походження.

Однак джерела для їх отримання різні: розкладений фосфорит (через вплив сірчаної кислоти), гідроксид кальцію з моненітом або нітрат кальцію.

Хімічні властивості кожного підвиду ортофосфатів кальцію теж індивідуальні:

  • однозаміщений і двозаміщений легко розпадаються при контакті з повітрям;
  • тризаміщений найстабільніший.

При цьому всі представники даної групи володіють стійкістю до води (майже не розчинні), а при нагріванні це якість тільки посилюється. Як і більшість інших хімічних речовин, фосфат кальцію є порошком, позбавленим органолептичних якостей (смак, запах). Колір гранул білий, структура пухка, поверхня гладка.

Харчова добавка Е341 є розпушувачем, антиоксидантом і консервантом.

Також завдяки фосфату кальцію можна стабілізувати колір і зберегти його, впливати на кислотність продукту. Відповідно до проведених досліджень добавка Е341 має низький клас небезпеки, тому дозволена до використання в більшості країн світу, включаючи Україну. У харчовій промисловості вона застосовується при виготовленні:

Харчова добавка Е341: що це, склад, користь і шкода, в яких продуктах міститься

  • хлібобулочних виробів;
  • згущеного молока (запобігає кристалізації);
  • плавлених сирів;
  • сухих вершків;
  • кондитерських виробів;
  • фруктової консервації;
  • какао-продуктів;
  • цукрових сиропів (виступає в ролі освітлювача);
  • алкогольних і безалкогольних напоїв.

Примітно, що добавка Е341 знайшла застосування не тільки в харчовій промисловості; її часто можна зустріти в складі зубних паст, мінеральних добрив, кормів для тварин.

У природі фосфати кальцію можна зустріти в горіхах, горосі та інших бобових культурах, твердих сирах, зародках пшениці, рафінованих оліях і в морепродуктах.

Безумовно, натуральний їх варіант куди безпечніше синтетичного.

Харчова добавка Е341: що це, склад, користь і шкода, в яких продуктах міститься

Ступінь токсичності у отриманого в хімічній лабораторії фосфату кальцію невисока, проте це не скасовує наявності шкідливих елементів в його структурі.

Фахівці повідомляють, що дана речовина здатна всмоктуватися в шлунково-кишковому тракті, а значить, може накопичуватися в організмі.

Помірна його кількість здатна навіть надати невелику користь, оскільки буде діяти, як і природний кальцій:

  • зміцнювати кісткову тканину;
  • запобігати розкладанню зубної емалі;
  • поліпшувати стан зв’язкового апарату.

З огляду на погану розчинність синтетичного фосфату кальцію в воді, він не тільки накопичується в організмі, а й осідає у вигляді солей, тому порушується водно-сольовий баланс, а також підвищується загальна зашлакованість. Підсумком стають порушення роботи травного тракту (розлад шлунка і кишечника, рецидив хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту), загострення подагри.

Деякі фахівці на підставі проведених досліджень припускають, що у добавки Е341 є канцерогенні властивості.

Крім того, не виключено, що синтетичний фосфат кальцію може сприяти збільшенню рівня «поганого» холестерину, що підвищує ризик розвитку атеросклерозу.

В цілому, повністю ще не з’ясовано, якої шкоди добавка Е341 представляє для організму людини: дослідження тривають, і не виключено, що незабаром фахівці знайдуть чимало мінусів в її властивостях. На даний момент її вважають помірно безпечною, в малих кількостях її вживання не завдасть сильного удару по здоров’ю.

Харчова добавка Е341 – Health OK – Портал про здоровий спосіб життя

Харчова добавка Е341: що це, склад, користь і шкода, в яких продуктах міститься

Харчова добавка під кодовим номером Е431 – це солі відомого мінералу кальцію, а також ортофосфорної кислоти. Вона має природні аналоги, утримуючись у багатьох мінералах, і може синтезуватися хімічним шляхом.

За фізичними параметрами речовина є порошковою масою білого кольору, стійкої до розчинення в кислотах і здатної повністю розчинятися у водному середовищі. Особливістю фосфатів є те, що під час нагрівання вони знижують свою здатність розчинятися. Ортофосфат кальцію найкраще здатний зберігати свою структуру, перебуваючи в середовищі позаклітинної рідини організму.

Види ортофосфатів кальцію:

• однозаміщений – кислі солі кальцію і ортофосфорної кислоти.

Білий порошок у кристалах або зернах швидко розпливається в повітрі;
• двозаміщений – неорганічна сполука гідроксиду кальцію з ортофосфорної кислоти.

Зерниста маса, що є похідним продуктом з монетіта і брушіта;
• тризаміщений – речовина, що добувається з нітратів кальцію. Мелкодисперсний порошок без ароматичних і смакових якостей, стабільний під впливом кисню.

Фосфат кальцію часто використовується у промисловості, виконуючи функції розпушувача, роздільника, речовини, що регулює кислотність і перешкоджає злежуванню і утворенню грудок, стабілізуючи консистенцію. Також він зберігає незмінним колір виробів і проявляє антиоксидантні властивості.

Користь і шкода Е341 для здоров’я

Понад півстоліття ведуться дослідження на предмет вивчення фосфатів кальцію і їх впливу на організм. Думки щодо них роз’єдналися. Офіційні джерела не вказують жодних негативних властивостей добавки і визнали її цілком безпечною до вживання.

У дозованих порціях розпушувач Е341 не приносить істотної шкоди організму. Він сприяє зміцненню кісткової тканини, зміцненню зубів.

  • Проте багато фахівців стверджують про зворотний ефект, до якого може призвести надмірне і часте споживання продукції з цією харчовою добавкою.
  • Негативна сторона вживання обумовлена зміною складу біологічних рідин від впливу мінеральних солей і проявляється такими наслідками:
  • • скупчення шлаків в організмі;
    • надмірне накопичення солей;
    • порушення в роботі багатьох систем;
    • розлади у функціях шлунково-кишкового тракту;
    • підвищення рівня холестерину;
    • загострення хронічних захворювань.

Сфера застосування Е341

  1. Фосфати кальцію містяться в багатьох продуктах харчування, які складають щоденний раціон звичайної людини.
  2. Харчова добавка Е341 зустрічається в складах:
  3. • плавленого сиру;
    • згущеного і сухого молока, сухих вершків;
    • консервованих фруктів і овочів;
    • хлібобулочної продукції;
    • протеїнових фітнес-коктейлів;
    • м’ясного і рибного фаршу;
    • різних напівфабрикатів;
    • сухих сніданків;
    • лікеро-горілчаних та безалкогольних напоїв.

Нерідко речовина додається до складу зубних паст і порошків. Іншими сферами застосування є виготовлення кормів для тварин, добрив, виробництво скляних і керамічних виробів.

Е341 – Фосфати кальцію

Фосфат кальцію (харчова добавка Е341) – являє собою неорганічну речовину, сіль кальцію і ортофосфорної кислоти. З усіх гідроксиапатитів (з’єднань фосфату кальцію), ортофосфат кальцію найбільш стійкий до впливу позаклітинних рідин організму і виконує важливу роль у ряді фізіологічних процесів.

Фосфати кальцію містяться в коров’ячому молоці. В організмі людини кальцій існує в основному у вигляді фосфатів кальцію. Кістки людини на сімдесят відсотків складаються з фосфатів кальцію. Зубна емаль теж здебільшого складається з гідроксиапатиту.

Існує кілька підвидів ортофосфатів кальцію, використовуваних в харчовій промисловості:

  • Е341 (i) – ортофосфат кальцію однозаміщений з хімічною формулою: Ca [H2PO4] 2;
  • Е341 (ii) – ортофосфат кальцію двозаміщений з хімічною формулою: CaHPO4;
  • Е341 (iii) – ортофосфат кальцію тризаміщений, що має молекулярну формулу: Ca3O8P2.

Ортофосфат кальцію отримують з мінералів і хімічним шляхом – взаємодією ортофосфорної кислоти з оксидом кальцію або вапняним молоком і гідролізом гідроортофосфату кальцію.

Результат хімічної реакції – білий аморфний порошок, малорозчинний у воді, але розчиняється в кислотах.

На відміну від багатьох хімічних речовин, розчинність фосфатів падає зі збільшенням температури.

З 70-х років минулого століття в усьому світі проводяться різноманітні дослідження, які вивчають біологічну поведінку ортофосфатів. Негативний вплив добавки Е341 на організм поки науково не доведена, але в мережі поширені чутки про те, що добавка Е341 викликає захворювання шлунково-кишкового тракту і розлад шлунка.

Харчова добавка Е341 використовується в харчовій промисловості як стабілізатор, регулятор кислотності, розпушувач, фіксатор забарвлення. Крім того, ортофосфати кальцію застосовуються в якості емульгуючої солі у виробництві плавлених сирів.

У сухому молоці й вершках харчова добавка Е341 використовується як розділяючий агент і антизлежувач.

Також ортофосфати кальцію використовуються в якості антикристалізатора згущеного молока та ущільнювача рослинних тканин у виробництві фруктових і овочевих консервів.

Найбільш часто добавка Е341 застосовується в харчовій промисловості при виробництві хлібобулочних виробів, спеціальних напоїв (наприклад, для спортсменів), концентрованого молока з високим вмістом сухих речовин, сухого молока, згущеного молока, морозива, рибних і м’ясних фаршів, лікеро-горілчаних виробів, сухих і трав’яних чаїв, напівфабрикатів, сухих сніданків, продуктів швидкого приготування, кондитерських виробів, розпушувачів для випічки, плавлених сирів, біологічно активних добавок, консервованих фруктів і овочів.

Leave comment