Харчова добавка Е452: небезпечна чи ні, вплив на організм, користь і шкода для здоров’я

Чи відомий вам консервант Е220, або ви ніколи не стикалися з цим значенням на етикетці харчової продукції? Ми розповімо вам все, що необхідно знати про елемент – ви будете озброєні в складному світі продовольчих товарів і зможете вибрати виключно якісні вироби.
Що це?
Харчова добавка Е220 являє собою діоксид сірки – це токсичний газ, який поширений не тільки у виробництві продуктів. Речовина зустрічається в навколишньому середовищі і володіє певним негативним впливом на людину.
Консервант Е220 одержують хімічним шляхом – виділяють три найпоширеніші способи:
- Випал сульфідів;
- Спалювання органічних сірковмісних сполук;
- Реакція кислоти і гидросульфита.
На виході виходить сірчиста кислота, яка розпадається на діоксид сірки і воду. Тепер ви знаєте, що це – консервант Е220, пора розібратися з основними характеристиками елемента.
Діоксид сірки Е220 володіє такими властивостями:
- Колір відсутня;
- Являє собою газ, зріджують під зовнішнім тиском;
- Різкий задушливий специфічний запах;
- Розчиняється в воді і спирті;
- Має щільність 2,926 г / л для газу і 1,4619 для рідини;
- Не є пальним і вибухонебезпечним;
- Випаровується при нагріванні до 600 °C і вище.
Ми розібралися, що за консервант Е220 – не менш важливо визначитися, з якою метою речовина використовується в харчовій промисловості.
Властивості
Консервант діоксид сірки Е220 володіє наступними можливостями, які і визначили широту сфер використання компонента:
- Зупинення поширення хвороботворних мікробів і бактерій;
- Дозволяє зберегти зовнішній вигляд без змін;
- Подовжує термін зберігання продукції;
- Володіє відбілювальними властивостями, перешкоджає потемнінню;
- Допомагає зупиняти окислювальні процеси.
Також рекомендуємо: Каррі і Куркума – одне і те ж?
Знаючи, що це таке – харчова добавка Е220, важливо вивчити і вплив речовини на організм людини, визначитися з можливим шкодою і користю.
Небезпечна чи ні харчова добавка Е220 для людей?
Уважно вивчити питання, небезпечна чи ні харчова добавка Е220, повинен кожен, хто стежить за своїм здоров’ям. Якщо ви хочете убезпечити себе від впливу шкідливих компонентів, потрібно ретельно вибирати придбану продукцію і обов’язково читати склад, зазначений на ярлику.
Як розібратися, шкідливий чи ні консервант Е220? Ми дамо відповідь на це питання! Речовина є вкрай токсичним і здатне завдати людині великої шкоди – але тільки при безпосередньому вдиханні парів. Тоді воно може привести навіть до летального результату – але такі випадки вкрай рідкісні.
Все ж ми розмірковуємо про прийом компонента в складі харчової продукції всередину – в даному випадку шкода не настільки великий і очевидний. Негативний вплив на організм консерванту Е220 може бути викликано надмірним споживанням продукції. Кожен розумний споживач знає, що будь-яка речовина може викликати неприємну реакцію, якщо буде надходити в організм без обмежень.
Норми СанПин встановили безпечну добове дозування діоксиду сірки – фахівці рекомендують дотримуватися рекомендацій:
- Не більше 0,7 мг на один кілограм ваги людини в добу.
Всесвітня організація охорони здоров’я віднесла компонент до третього класу небезпеки – помірно небезпечний. Вважається, що елемент безпечний для організму людини і дозволений до вживання у всіх країнах світу. Але ми все ж радимо вам обмежити вживання добавки.
Також рекомендуємо: Як росте кориця
Щоб не сумніватися, небезпечна чи ні харчова добавка Е220, строго обмежте споживання продукції, в складі якої вона зустрічається. Передозування може призвести до сумних наслідків – обговоримо їх більш докладно.
Якщо ви трохи перевищили допустимі нормативи, можна зіткнутися з такими ознаками отруєння:
- Головний біль;
- Болі в животі, нудота і діарея;
- Кашель і нежить;
- Хрипи і здавлювання горла.
При значному перевищенні допустимої дози настають більш серйозні шкідливі наслідки:
- Виникнення набряку Квінке;
- блювота;
- Утруднення ковтання, мови і дихання.
Нарешті відзначимо, що є дві групи людей, які повинні уважно контролювати споживання харчової добавки Е220 – це своєрідні категорії ризику, схильні до негативного впливу в найбільшій мірі:
- Астматичні захворювання;
- Схильність до виникнення алергічних реакцій.
Деякі непорядні виробники не вказують кількість компонента в складі, але часом ви зможете зрозуміти про надлишок газу самостійно. Якщо після відкриття упаковки ви відчули специфічний різкий запах – не варто їсти або пити вміст.
Корисні поради щодо обмеження прийому консерванту
Якщо ви переживаєте за своє здоров’я – зверніться до фахівця-дієтолога для обчислення оптимальної норми споживання.
А поки ми порекомендуємо вам слідувати таким корисним радам:
- Замочуйте фрукти і сухофрукти в холодній воді;
- Обов’язково мийте м’ясо і рибу в холодній воді;
- При можливості обдавайте виріб окропом;
- Віддайте перевагу білому або червоному сухому вину (більше цукру – більше вмісту діоксиду сірки. Детальніше про діоксид сірки в вині ви дізнаєтеся в іншій нашій статті);
- Пийте побільше чистої води;
- Включіть в щоденний раціон продукти, багаті вітаміном В1 – пшеницю, кукурудзу, печінку, вівсянку.
Також рекомендуємо: Що таке Чоризо
Ці нескладні рекомендації допоможуть знизити ризик виникнення негативних наслідків. Можете не боятися – діоксид не накопичується в організмі і швидко виводиться природним шляхом.
Сфери використання
Ви дізналися, що це – харчова добавка Е220, а значить, пора обговорити галузі використання компонента.
Виробники продуктів харчування давно вивчили властивості речовини і навчилися використовувати їх з максимальною вигодою у виготовленні наступних груп товарів:
- Фруктові та овочеві пюре, джеми, соки (виключаючи дитяче харчування);
- Для обробки сирого м’яса та риби;
- Для обробки сирих овочів і фруктів;
- У виробництві сухофруктів (окремо про добавку в сухофруктах ви можете прочитати тут);
- У виноробстві (абсолютно всі напої містять в складі компонент);
- При виробництві кондитерських виробів.
Цими сферами використання консерванту не обмежується – компонент присутній:
- У ветеринарних препаратах для лікування тварин від паразитів;
- У засобах для обробки упряж і засобів догляду за тваринами;
- У хімічних речовинах для відбілювання делікатних тканин;
- Застосовується для обробки та знезараження складських приміщень.
Ми розповіли все, що необхідно знати про таку хімічну речовину – будьте обережні і обмежте його щоденне споживання, щоб зберегти хороше самопочуття!
Трифосфати в харчовій продукції: вплив на організм і сфери застосування
- Покупці все частіше стали звертати увагу на склад харчових продуктів, які вони купують.
- І це цілком логічно, адже до складу багатьох товарів, представлених на магазинних полицях, включені всілякі харчові добавки.
- Більшість з них зовсім не корисні для нашого здоров’я.
- Необхідно розібратися, що собою являють харчові добавки і для чого вони потрібні.
Приховати зміст
- Харчові добавки – це хімічні речовини, які виробники додають в свої продукти в процесі виробництва для додання кінцевому продукту необхідних властивостей: для посилення смаку, збереження консистенції, додання більш апетитного забарвлення і для збільшення терміну зберігання.
- На етикетці, що містить склад продукту, такі добавки класифікуються під кодом E і комбінацією з трьох цифр.
- Комбінація з цифр говорить про конкретну класифікаційну приналежність речовини.
- Одними з таких добавок є трифосфати і поліфосфати натрію і кальцію, а деякі з них можуть нести шкоду здоров’ю.
Що таке фосфати і з чим їх їдять?
Фосфати – це харчові стабілізатори, що виступають під кодуванням E400 – E499.
- Вони використовуються для збереження поліпшеної в’язкості і консистенції продукту.
- Найчастіше їх використовують в м’ясній промисловості, виготовляючи м’ясо, ковбасу, сардельки та сосиски.
- Особливо цінним для виробника є особлива властивість цих речовин: вони стабілізують забарвлення продукту, надаючи йому апетитний колір.
- Всі ці добавки при додаванні їх в харчові продукти грають роль:
- стабілізаторів;
- емульгаторів;
- регулятора кислотності;
- розпушувача;
- утримують вологу.
Розглянемо основні стабілізатори: E450, E451, E452.
Види трифосфатів і поліфосфатів
E450
Харчова добавка, частіше зустрічається під кодом E450, належить до категорії стабілізаторів.
За своїми хімічними властивостями, вона є пирофосфатом.
Широке промислове застосування E450 знайшов у переробній м’ясній галузі харчової індустрії.
- Це пов’язано з тим, що він збільшує відсоток виходу маси готової м’ясної продукції, надає їй апетитний колір і нормалізує консистенцію, а також уповільнює темп процесу окислення.
Додавання E450 в м’ясні продукти дозволяє поліпшити структуру фаршу.
- Може зустрічатися в молочній продукції, а також в плавлених сирах.
- В нехарчовій сфері їх додають в побутові миючі та антикорозійні хімічні засоби.
- Пірофосфати під індексом E450 офіційно входять в список дозволених до застосування харчових добавок, які не мають шкоди здоров’ю людини.
- Однак часте їх вживання може призвести до руйнування балансу фосфору і кальцію.
- Любителям ковбаси, що містить E450, загрожує порушення засвоюваності кальцію, що в подальшому може призвести до скупчення в нирках кальцію і фосфору і навіть до остеопорозу.
- Існує думка, що E450 є ракообразуючим речовиною і сприяє підвищенню холестерину в крові.
- Добова норма вживання трифосфатів і поліфосфатів не повинна перевищувати 70 мг на 1 кг ваги людини!
- До таких продуктів слід ставитися вкрай обережно.
- У зоні ризику люди, в добовому раціоні яких міститься багато продуктів, що містять фосфор.
- Ще однією харчовою добавкою хімічного походження, яку часто можна зустріти на упаковці ковбаси або сосисок, є стабілізатор під кодом E451: розберемося, шкідливий він чи ні і розглянемо його вплив на організм людини.
- Він відноситься до категорії трифосфатів.
- Трифосфати максимально зручно підходять для використання в м’ясопереробній промисловості як стабілізатор, а саме при промисловому виробництві ковбас і сосисок.
- Завдяки лужній реакції, при додаванні їх в м’ясо або рибу, значно підвищується кислотність, і за рахунок того, що волокна м’язів починають накопичувати воду, збільшується маса готової продукції.
- Це дуже вигідно виробнику.
- Трифосфати також дозволені для добавки в наступні види харчових продуктів:
- в борошно і хліб, в попередньо обсмажений заморожений картоплю;
- в спортивні та газовані безалкогольні напої;
- в покриті глазур’ю фрукти;
- в стерилізоване або сухе молоко, морозиво, фруктовий лід;
- в лікеро-горілчані вироби і в сидр;
- в концентроване молоко;
- в молоді сири і в плавлені сири;
- в напої на основі молока, в вершкове масло, макарони, чай і в сухі чаї на основі трав швидкого розчинення;
- в усі види вершків;
- в продукти і консерви з ракоподібних, в рибний заморожений фарш;
- в різні десерти і готові суміші у вигляді порошку;
- в цукрову пудру і сухі яєчні продукти, в харчову сіль і її замінники.
- Як ми бачимо, список містить всі основні продукти споживання.
- Це дуже тривожно, оскільки E451 здатна завдавати помітної шкоди нашому здоров’ю.
При підвищеному вживанні продуктів, що містять добавку, у здорової людини можуть виникнути сильні проблеми зі здоров’ям.
- Запалюються слизові органи, а саме слизові органів травлення.
- Можливо розлад кишечника і шлунка, погіршення рівня засвоєння кальцію, пов’язаного з надлишком фосфатів, що також призводить до розвитку остеопорозу.
- У дітей при постійному вживанні продуктів зі стабілізаторами спостерігається підвищена нервозність і збудливість, а також гостра нестача кальцію.
- В результаті наукових досліджень, проведених на тваринах, було виявлено, що стабілізатор E451 не здатний впливати на репродуктивну функцію, а також на зростання або виживаність потомства.
- Добавка E451 також є сильним алергеном, про це також не слід забувати, оскільки останнім часом різко зросла кількість дітей, які страждають на алергію, враховуючи її шкідливість.
E-452
Ця добавка також відноситься до категорії стабілізаторів.
Також використовується для утримання великої кількості води в м’ясних продуктах.
Поліфосфати E452 уповільнюють реакції хімічного типу і біологічні процеси.
- З огляду на те, що клінічно було встановлено факт згубного впливу добавки на організм людини, E-452 зараз рідко додають в харчові продукти.
- Але вона входить в список дозволених для вживання добавок.
- Її можна помітити в плавлених сирах і в різних молочних продуктах.
- Найчастіше її застосовують при виробництві побутових миючих і антикорозійних засобів.
- Наукові дослідження довели, що E452 активно бере участь в обмінних процесах в організмі людини саме на клітинному рівні.
Як захистити себе від згубного впливу харчових добавок?
На закінчення хочеться зауважити, що на прилавках наших магазинів вже не залишилося продуктів, до складу яких би не входила хоч одна харчова добавка.
Виняток становлять фермерські або натуральні господарства.
Але не кожен міський житель може собі дозволити щодня закуповувати продукти у фермера.
Тому слід змиритися з наявністю хімії в продуктах.
Трифосфати і поліфосфати, на жаль, не додають організму користі.
- Тому слід уважніше прочитати склад продукту і обмежити вживання шкідливих добавок до добової норми.
Чи не знайшли відповіді на своє питання? Дізнайтеся, як вирішити саме вашу юридичну проблему – зателефонуйте прямо зараз:
+38 (044) 938-50-73 (Київ)
Це швидко і безкоштовно!
E452 Поліфосфати
Поліфосфатами називають хімічні сполуки, які є полімерами фосфорної кислоти, відносяться до групи харчових добавок – стабілізаторів, загусників і емульгаторів. У міжнародній класифікації поліфосфати відомі під індексом Е452. Поліфосфати мають кілька видів:
Загальна характеристика Е452
Поліфосфати були виявлені в 1890 німецьким біохіміком Л. Ліберманом у клітинах звичайних дріжджів, в даний час речовина має синтетичне походження, його отримують шляхом нагрівання гідрофосфата натрію до високих температур з наступним охолодженням.
Поліфосфати мають пластинчасту або порошкоподібну склоподібну структуру, не володіють смаком і запахом. Поліфосфати мають властивості з’єднувати непоєднувані (незмішувані) компоненти, формувати і зберігати незмінною консистенцію продуктів.
Користь і шкода поліфосфатів
Поліфосфати беруть активну участь у життєдіяльності організму людини, є резервом фосфату і іонів солей калію, кальцію і магнію, беруть участь у процесі коагуляції крові.
Поліфосфати мають досить низьку токсичність, але, незважаючи на це, є дослідження, які вказують на канцерогенну природу поліфосфатів та властивість підвищувати рівень холестерину крові.
У багатьох країнах поліфосфати входять до списків заборонених харчових добавок як речовини, що сприяють виникненню і розвитку злоякісних новоутворень.
Використання Е452
На сьогоднішній день Е452 в своєму складі мають багато рибних та м’ясних консервів, плавлених сирів, згущеного молока і сухих молочних сумішей, використовуються поліфосфати як підсилювач росту дріжджових клітин.
Поліфосфати використовуються як інгібітори корозії, пом’якшувачі води, компоненти багатьох миючих засобів.
Використання поліфосфатів в Україні
На території України дозволено використання Е452 як харчову добавку-емульгатор і інгібітор, що уповільнює хімічні реакції.
Е452 (харчова добавка): шкода для здоров’я, таблиця рівнів небезпеки
Складно сказати, чи залишилися ще продукти, які виготовляють без застосування харчових добавок – їх можна зустріти вже навіть у свіжих овочах і фруктах (на поверхні).
Але особливо часто вони з’являються в складі представників молочної та кисломолочної групи. Наприклад, в сирках і йогуртах у більшості виробників обов’язково є харчова добавка Е452, шкода якої мало кому відома.
Що це за речовина, наскільки вона небезпечна?
За індексом «Е452» ховається ціла група речовин – поліфосфати. Переважно вони використовуються при виробництві лакофарбових матеріалів, побутової хімії, проте в харчовій промисловості їх теж не уникають.
Поліфосфати відкрили в 19-му столітті, виділивши їх з дріжджових клітин, але синтезувати почали тільки в середині 20-го. Початковою сировиною виступила ортофосфорна кислота, до якої додаються солі певних металів, або ж вона нейтралізується за допомогою аміаку.
Таким чином, існує кілька основних поліфосфатів:
- натрію;
- калію;
- натрію-кальцію;
- кальцію;
- амонію.
Загальні характеристики у всіх речовин, які переховуються за кодом «Е452», приблизно однакові: вони мають порошкоподібний стан, білий колір, позбавлені запаху (виняток становить тільки поліфосфат амонію з аміачним ароматом), добре розчиняються у воді. Смаку у них теж немає. За рахунок цього ніякого впливу на органолептичні якості харчова добавка Е452 не робить – у неї інша роль: вона діє як:
- стабілізатор;
- емульгатор;
- фіксатор кольору.
До того ж, поліфосфати допомагають утримувати вологу і навіть можуть пом’якшувати воду. Їх застосування в харчовій промисловості допускається практично у всіх країнах, але, наприклад, в Україні за ГОСТом використовуються тільки поліфосфати калію і натрію. Причому обов’язково дотримання рекомендованих доз (до 9 г/кг) і введення тільки в:
- заморожену рибу, морепродукти;
- фруктову консервацію;
- заморожену картоплю і його похідні;
- плавлені сири, молоді (НЕ зріють);
- хлібобулочні вироби на дріжджовій основі;
- ковбаси, м’ясні вироби;
- молоко, згущене молоко;
- фруктове морозиво;
- десерти та напої на основі молока;
- лікеро-горілчану продукцію.
Найчастіше добавку Е452 застосовують спільно з антиоксидантами, щоб посилити ефективність останніх, продовжити термін зберігання продуктів харчування. У фруктах і овочах поліфосфати необхідні для ущільнення харчових волокон, особливо якщо передбачається термічна обробка.
Відповідно до Держстандарту, поліфосфати відносяться до категорії помірно небезпечних (3 клас), деякі фахівці їх за впливом на організм порівнюють з кухонною сіллю: смертельні дози у них однакові. Токсичних властивостей у добавки Е452 немає, тим більше що самі по собі поліфосфати містяться у вигляді солей іонів металів в організмі кожної людини, де:
- регулюють рівень катіонів;
- побічно відповідальні за процес згортання крові;
- необхідні для утворення тромбоцитів;
- накопичують і вивільняють енергію.
Примітно, що поліфосфати вважають важливими речовинами, здатними пригнічувати активність анаеробних патогенних мікроорганізмів: навіть таких небезпечних, як збудник ботулізму. З цієї причини складно правильно оцінити їх вплив на здоров’я. Проте, мінуси у них є, і для повного розуміння можливої небезпеки варто розглянути таблицю шкоди харчової добавки Е 452:
помірна небезпека | висока небезпека |
розлади травлення | канцерогенний ефект (провокує утворення недоброякісних пухлин) |
порушення обмінних процесів | підвищення рівня ліпопротеїнів низької щільності |
виникнення дефіциту мікро- / макроелементів | зневоднення через високу абсорбції (несе загрозу життю для осіб з патологіями нирок і серця) |
Регулярне вживання продуктів, в яких присутня харчова добавка Е 452, може призвести до накопичення фосфатів, що спровокує ризик виникнення негативних наслідків високого ступеня небезпеки (з таблиці).
При одиничних випадках зіткнення з поліфосфатами шкода їх буде мінімальною, але індивідуальні реакції (шкірна алергія, порушення травлення, нудота, блювота) не виключені, тому нутриціологи радять по можливості уникати цієї групи речовин у продуктах харчування.
Поліфосфати (Е452)
Похідні ортофосфорної кислоти або поліфосфати – речовини, які знайшли своє застосування не тільки в сфері виробництва продуктів харчування для населення, але й в інших розділах промисловості: у виробництві лаків і фарб, вогнетривких поверхонь, побутової хімії. На сьогоднішній день добавка все більше використовується саме для надання відповідних властивостей різних хімічних речовин, і все рідше – для їжі. Проте харчові добавки під кодом Е452 все ще зустрічаються в складі їжі, яку купують у магазинах і на ринках, так як вони як і раніше є ефективними стабілізаторами і емульгаторами, і вважаються відносно безпечними для людини.
Історія походження поліфосфатів, їх хімічні властивості та методи отримання
Вперше речовина була виявлена в кінці 19 століття німецьким дослідником Ліберманом у дріжджових клітинах. У той момент гострої необхідності в синтезі харчових добавок в промислових масштабах ще не було, тому відкриття не отримало особливого резонансу.
Виявлений елемент досліджували, потроху вивчаючи його властивості.
У 40-х роках 20 століття виробництво поліфосфатів з ортофорсфорної кислоти набуло значного розмаху: емульгуюча і стабілізуюча дія речовин, а також їх відносна безпека для людини і навколишнього середовища відкривали їм дорогу в харчову промисловість, а, як з’ясувалося пізніше, і в хімічну.
У сучасному виробництві добавка використовується як емульгатор, стабілізатор, влагоудержуючий компонент, фіксатор кольору, обезжириватель волокон, засіб для пом’якшення води, як елемент різних миючих засобів.
Поліфосфати, як солі іонів металів, у клітинах людського організму відповідають за регулювання кількості катіонів, а також беруть участь в процесі утворення тромбоцитів. Частково від них залежить рівень згортання крові.
Для отримання речовини ортофосфорну кислоту спочатку з’єднують з кислою сіллю конкретного металу, після чого відбувається процес зневоднення цього органічного сполуки, найчастіше за допомогою нагрівання. Ще один спосіб – нейтралізація кислоти аміаком. Таким чином синтезують поліфосфат амонію.
Зовні речовина виглядає як білий або безбарвний порошок, що складається з кристалів, гранул, пластинок або лусочок.
У поліфосфату амонію допускається легкий запах аміаку, у інших видів поліфосфатів запах та смак відсутні. У воді та кислому середовищі речовина добре розчиняється.
Різновиди харчової добавки Е452
Отримання поліфосфатів може відбуватися з використанням різних хімічних речовин: солей калію, кальцію, нітриду водню та інших. Існують такі види речовини:
- поліфосфат натрію або сіль Грема;
- поліфосфат калію (сіль Курроля);
- поліфосфат натрію-кальцію;
- поліфосфат кальцію;
- поліфосфат амонію.
Використання компонента у виробництві
Харчова промисловість повільно, але впевнено відходить від додавання речовини Е452 до складу продуктів, що випускаються. Однак поліфосфати як і раніше можна зустріти в такій їжі:
- заморожена риба і морепродукти;
- свіжі, сушені та перероблені фрукти, фруктові консерви та картопля (речовина використовують для ущільнення волокон);
- плавлені сири і деякі види твердих (для надання термостійкості);
- хлібобулочні вироби з дріжджами (поліфосфати виконують для дріжджів живильну функцію, покращують консистенцію хліба, збільшують вагу готової продукції);
- ковбаси і сосиски (в них речовина утримує вологу, а також дозволяє зберегти первісний колір);
- молоко, в тому числі сухе і згущене, морозиво і молочні десерти (емульгатор Е452 сприяє наданню продуктам однорідної консистенції);
- рибні та м’ясні консерви (для уповільнення окислювальних процесів);
- ароматизовані безалкогольні напої, сухі суміші для спортсменів, напої на молочній основі.
Використання поліфосфатів покликане поліпшити смакові якості продукту, продовжити термін його зберігання і збільшити його кількість на виході.
Крім цінності для виробництва їжі, добавка повсюдно використовується в виготовленні вогнетривких покриттів. Е452 перешкоджає поширенню вогню і знижує займистість обробленої поверхні.
У складі зубних паст компонент також зустрічається. Виробники стверджують, що поліфосфати захищають зубну емаль від впливу кислот, а також перешкоджають утворенню зубного каменю і нальоту.
У чистячі засоби (порошках, гелях, кремах) речовина додається з метою пом’якшення води та запобігання утворенню накипу, наприклад, в пральних машинах. Крім того, поліфосфат натрію в складі пральних порошків та гелів дозволяє уникнути придбання речами сірого або бурого відтінку після прання.
Речовиною обробляють металеві деталі, так як воно запобігає появі корозії. Додавання поліфосфатів в проточні води, що взаємодіють з металевими покриттями, теж рятує їх від появи іржі. Часто речовини використовуються для захисту різних охолоджувальних систем.
Для пом’якшення питної води добавка не годиться.
Поліфосфат натрію знайшов своє застосування також у фотодруці, у фармацевтичній і текстильній промисловості, в сільському господарстві як добриво.
Способи упаковки речовини
Виробники речовини зберігають і транспортують його в різноманітній тарі. Основна вимога до будь-яких видів упаковки – наявність внутрішнього шару поліетилену.
Е452 може зберігатися в багатошарових паперових мішках і пакетах, в продуктових мішках з синтетичних ниток (в таких можна зазвичай побачити цукор, крупи або муку), в картонних коробах.
Допускається транспортування та зберігання також в пластиковій тарі, але виконаній виключно з харчового пластику.
Безпека речовини, можливу шкоду від вживання
Незважаючи на те, що поліфосфати повсюдно використовуються в різних видах виробництва, щодня контактують з людиною і навколишнім середовищем, вони є лише умовно безпечними речовинами. Їх використання в їжі допустимо, але тільки в обмежених кількостях.
В середньому максимальна кількість спожитої за добу добавки не повинно перевищувати 70 мг на 1 кілограм ваги дорослої людини. Особливої користі речовини не приносять, проте беруть участь в процесі кровотворення в тілі людини.
Харчова добавка Е452 дозволена до використання в Україні та ряді країн Європи.
Однак дослідження поліфосфатів останнім часом все частіше дають тривожні результати: вони свідчать про те, що вживання полімерів ортофосфорної кислоти робить негативний вплив на організм людини, так як сприяє накопиченню в організмі фосфатів.
Фосфати, в свою чергу, є канцерогенами і провокують появу пухлин. Шкода поліфосфатів полягає і в тому, що добавка може підвищувати рівень “поганого” холестерину в крові, викликаючи тим самим захворювання судин і серця.
Постійне вживання стабілізатора в дозуванні, що перевищує дозволену, призводить до появи проблем з травною функцією, до зневоднення організму, порушення обмінних процесів у клітинах. Є свідчення про можливу появу діареї, дисфункції кишечника, блювоти при передозуванні поліфосфатами.
Міжнародні норми вмісту поліфосфатів в продуктах харчування
З огляду на відносність безпеки речовини, його кількість в їжі людини строго регламентується законодавством Євросоюзу і нормами кожної конкретної країни на внутрішньодержавному рівні.
Наприклад, законодавчі вимоги говорять про те, що в хлібобулочних виробах на 1 кг може міститися не більше 20 г харчової добавки Е452, в молоці, морозиві та лікеро-горілчаній продукції – не більше 1 г на 1 кг маси, в макаронах, сирах і вершковому маслі – до 2 г на 1 кг готового продукту.
Судячи з сучасних тенденцій, ера поліфосфатів в їжі поступово закінчується. Сьогодні виробник, хоча і зацікавлений в першу чергу в власному прибутку, все ж поступово відмовляється від додавання речовини в харчові продукти.
Дослідження показують, що елемент, який в малих кількостях міститься в людському тілі і бере участь у важливих процесах, все-таки не повністю безпечний.
Як пом’якшувач води, антикорозійна речовина, добриво і засіб для боротьби з накипом, поліфосфати сьогодні використовуються набагато частіше.
При покупці продуктів не зайвим буде уважно простудіювати склад, зазначений на упаковці, на предмет наявності в ньому компонента з кодом Е452 – при його виявленні споживач, швидше за все, зможе знайти для себе альтернативу, більш безпечну для власного здоров’я.
Е 224: якої шкоди може завдати добавка здоров’ю людини?
Навіть в алкогольних напоях, які апріорі повинні мати досить «чистий» склад, можна зустріти чимало харчових добавок, зміст яких для більшості споживачів неясний.
Особливо це стосується консервантів, адже спирт сам повинен зберігати напій.
Зокрема, навіщо у вині присутня добавка Е 224? Якої шкоди від неї можна отримати, потрібно її активно уникати, коли вона стає небезпечною?
Харчова добавка Е 224: загальні відомості
Піросульфіт калію або дісульфіт калію – у речовини, прихованого за кодом «Е224» кілька назв.
Походження у нього абсолютно штучне: через змішання киплячого розчину сульфіту калію з діоксидом сірки, і саме домішка останнього елемента робить харчову добавку Е 224 небезпечною для здоров’я.
Але і крім уже згаданого діоксиду сірки в ній може бути присутнім чимало домішок – лугів, сульфідів, карбонатів. І тим не менше дісульфіт калію вважають менш шкідливим, ніж метабісульфіт натрію, який застосовується з аналогічними цілями.
Харчова добавка Е 224 є консервантом, який допомагає зберігати колір продукту, а також має антиоксидантні (антиокисні) якості.
Виглядає речовина як кристалічний безбарвний порошок, що володіє різким сірчаним запахом, а також відмінною розчинністю у воді. У більшості випадків поставляють його з Китаю і Індії, що дозволяє виробникам істотно заощадити, хоча деякі виробництва України також виробляють добавку Е 224.
У харчовій промисловості вона використовується переважно при виготовленні пива і вина, щоб запобігти скисання напою, зберегти запах і колір. За допомогою цієї ж речовини здійснюється дезінфекція обладнання, яким користуються винороби.
У пиві без нього не обійтися, оскільки дісульфіт калію нейтралізує хлорамін, що дає напою фенольний присмак.
Значно рідше харчова добавка Е 224 вводиться у фруктову консервацію: варення, джеми, а також в продукти переробки фруктів і ягід – наприклад, соки. Деякі виробники вважають за необхідне її введення в желатин, пектин, а також в:
- заморожені морепродукти;
- солону рибу;
- сухі сніданки;
- морозиво;
- патоку, сиропи;
- гриби і овочі (мариновані, сушені);
- кондитерські вироби.
Крім харчової промисловості цією речовиною зацікавилися хімічна і текстильна промисловість.
Якої шкоди від добавки Е 224 організму?
Користі організму від дісульфіта калію, безумовно, ніякої. А ось небезпека криється першочергово в тому, що він виділяє діоксид сірки, що є дуже токсичною речовиною. Занадто активне вживання продуктів, в яких присутня харчова добавка Е 224, особливо алкогольних напоїв, може стати причиною:
- запаморочень;
- втрати свідомості;
- рясної блювоти;
- ціанозу (посиніння шкіри і слизових оболонок).
Крім того, дісульфіт калію є сильним алергеном, тому може провокувати напади астми, ангіоневротичний набряк з задухою. Шкірні реакції розвиваються значно рідше, ніж з боку дихальної системи.
Безпечною нормою дісульфіта калію називають 0,7 мг на 1 кг ваги людини, проте не виключена реакція і на менші дози.
Деякі фахівці припускають, що харчова добавка Е 224 може мати канцерогенні якості, хоча дослідження поки не дали підтвердження цієї теорії. Переважно гіпотеза базується на таких властивостях у діоксиду сірки, проте метабісульфіту і їм подібні похідні в провокуванні онкологічних захворювань помічені не були.
Підводячи підсумок, варто ще раз сказати, що харчова добавка Е 224 вважається більш безпечною, ніж метабісульфіт натрію, тому вибір при вивченні складів вина варто робити в її користь.
Однак по можливості краще уникати і цю речовину зважаючи на виробляється в алкоголі діоксид сірки при додаванні дісульфіта калію.
І, звичайно ж, від продуктів з його вмістом потрібно відмовитися вагітним і годувальницям.
Вплив на організм Е452
Без харчових добавок немислимо виробництво продовольства. На упаковках практично кожного товару в продуктовому магазині значиться стабілізатор, емульгатор або інша стороння складова. Пропонуємо обговорити вплив на організм Е452 – дозволеної в нашій статті харчової добавки, щоб бути у всеозброєнні і знати про всі властивості споживаних продуктів.
Поліфосфати або Е452
Що таке поліфосфати?
Кожен споживач повинен знати, що під абревіатурою Е452 ховається група поліфосфатів, що реалізують різні функції.
У фосфорних полімерів великий спектр дії, вони можуть діяти як стабілізатори та емульгатори. Також їх застосовують в якості влагоудерживаючих речовин, текстураторів, комплексоутворювачів.
Наприклад, виробники виробів з м’яса за допомогою добавок домагаються збереження вологи в готовій продукції.
Призначення поліфосфатів
У сучасній харчовій промисловості нечасто зустрічаються поліфосфати як стабілізатори, каталізатори, загусники або емульгатори. У минулому добавки експлуатувалися набагато активніше. Відомо, що у Е452 є потенціал інгібітора і здатність гальмування хімічних реакцій.
Добавка здатна уповільнити біологічні процеси з метою тривалого збереження свіжості їжі. Наприклад, інгібітор може попередити бродіння або розростання плісняви, в результаті істотно збільшується термін придатності збагаченого продукту. Саме це властивість і актуально для виробництва затребуваних товарів.
Сьогодні поширене додавання поліфосфатів в різні товари першої необхідності, частіше вони виступають інгібіторами корозії. Крім цього, Е452 може використовуватися з метою пом’якшення води та знежирення волокон. Добавку можна зустріти в складі миючих засобів, лакофарбових матеріалів, мила і прального порошку.
Виробники вигідно використовують потенціал поліфосфатів, покращуючи з їх допомогою консистенцію продуктів, таких як плавлений сир, консервована продукція з риби та м’яса.
Використання поліфосфатів з іншими добавками
Помічено, що Е452 може по-особливому взаємодіяти з іншими харчовими добавками, посилюючи їх дію. Саме з цієї причини виробники часто об’єднують поліфосфати з емульгаторами або стабілізаторами. До таких належать Е499, Е440.
Що таке стабілізатори та емульгатори?
Щоб краще розбиратися в темі харчових добавок, необхідно розкрити суть двох часто вживаних визначень.
Отже, під стабілізаторами слід розуміти групу речовин, які працюють в основному в напрямку створення і утримання консистенції, форми і текстури продовольчої продукції.
Також слід згадати про емульгаторах – під цим словом маються на увазі поверхнево активні елементи, за допомогою яких можна домогтися змішування в єдину масу незмішуваних компонентів.
Харчова добавка Е452: поліфосфати можуть міститися в плавлених сирах і консервах
Властивості добавки Е452
Позитивні якості добавки Е452
Речовина задіяно в процесах вироблення і врегулювання рівня тромбоцитів у складі крові. Спостерігається низька токсичність добавки, тому багато авторитетних експертів вважають її нешкідливою. Зрозуміло, за умови розумного споживання продуктів.
Також до переваг слід зарахувати те, що поліфосфати сприяють підвищенню згортання крові. Крім того, Е452 сприяє утворенню біологічно активних елементів – іонів кальцію.
Продуктова індустрія пропонує споживачам товари, які тривалий час залишаються свіжими, оскільки добавка запобігає бродінню і пригнічує ріст цвілі – цей факт теж можна віднести до плюсів.
Негативні якості добавки Е452
Незважаючи на відносну безпеку і велике поширення офіційно дозволеної харчової добавки, в ній є прихована загроза для людини. Виявляється, окремі дослідження відкрили таку особливість: споживання продуктів з поліфосфатами може викликати переповнення запасів фосфатів в організмі.
Це однозначно негативна властивість добавки, оскільки дана ситуація має на увазі поганий вплив на жировий обмін і критичний підйом відсотка холестерину. Можливо, канцерогенний вплив на організм Е452 провокує онкологічні процеси. Необхідно зазначити небезпеку підвищення рівня холестерину. Це може підірвати здоров’я будь-якої людини.
Надлишкові відкладення холестерину пошкоджують судини, погіршують рух кров’яних мас по ним. Сумним наслідком патологічних процесів можуть бути будь-які захворювання судин або варикозне розширення вен. Можна зробити висновок, що шкідливі властивості харчової добавки дійсно переважують користь.
Але, можливо, при мінімальному споживанні продуктів з добавками явного пошкодження організму не відбудеться, інакше б Е452 був заборонений в багатьох країнах.
З вищесказаного можна зробити висновок, що до продуктів, наповненим харчовими добавками, потрібно ставитися з деяким побоюванням. Для людей з підвищеним згортанням крові вкрай небажано вживати поліфосфати.
Не можна назвати харчові добавки чистим отрутою, оскільки їх вживання в мінімальних кількостях не шкодить здоров’ю. Якщо ж зловживати продуктами з Е452 і іншими добавками, то наслідки непередбачувані. Напевно, тому в деяких країнах поліфосфати заборонені для впровадження до складу їжі.
Нехай у вашому раціоні буде мінімум продуктів, що містять потенційно небезпечні харчові добавки.
Е452 – Поліфосфати
У статті описано харчову добавку (вологоутримуюча речовина, комплексоутворювач, розпушувач, регулятор кислотності, стабілізатор, емульгатор) поліфосфат (Е452, поліфосфати), її застосування, вплив на організм, шкода і користь, склад, відгуки споживачів.
Поліфосфати (вони ж харчова добавка Е452) – це група полімерних речовин, що складаються із залишків ортофосфорної кислоти. Мономери з’єднані між собою ангідридними зв’язками, і кожна ланка має один негативно заряджений радикал, який утворює солі з катіонами металів. В якості харчових добавок, що мають загальний індекс E452, застосовують: калієві, натрієві, змішані кальцієві і натрієві, тільки кальцієві солі поліфосфатів, а також солі амонію.
Загальна група поліфосфатів Е452 включає харчові добавки, які мають такі міжнародні індекси:
- E452 (i) – поліфосфат натрію (NaPO3)n;
- E452 (ii) – поліфосфат калію K(n + 2)O(PO3)n;
- E452 (iii) – поліфосфат натрію-кальцію (Ca, Na)(PO3)n;
- E452 (iv) – поліфосфат кальцію Ca(nP)O(3n + 1);
- E452 (v) – поліфосфат амонію (NH4PO3)n.
- Вперше ця група природних полімерів була виділена з дріжджів в кінці 19 століття, а через більше ніж півстоліття з’явилися синтетичні аналоги.
- У промисловості поліфосфати отримують в кілька стадій, що включають термічну дегідратацію ортофосфорної кислоти, подальшу полімеризацію і нейтралізацію продукту.
Поліфосфат Е452 – не зовсім однозначна харчова добавка, володіючи корисними властивостями, вона також може нашкодити організму.
Фосфоангідридні зв’язки, присутні в поліфосфатах E452, відомі макроергічними властивостями. Це означає, що при їх розщепленні виділяється велика кількість енергії. Відомим аналогом є з’єднання АТФ, яке широко використовують в кардіологічній практиці. Препарат призначають для поліпшення постачання енергією серцевого м’яза.
Поліфосфати містять катіони металів. Іони калію забезпечують нормальну роботу серцево-судинної системи, покращують транспортні функції клітинних мембран. Іони кальцію беруть участь в утворенні кісткової тканини, мають антикарієсні властивості. Іони амонію є додатковим джерелом азоту для організму людини.
У той же час, надходження поліфосфата Е452 в великих кількостях з їжею може викликати порушення в роботі судинної системи, зміна співвідношення кальцію і фосфору, натрію і калію в організмі. Подібний дисбаланс може призводити до порушень в роботі стравоходу, зневоднення, зміни обміну речовин.
Поліфосфати дозволені до застосування як харчова добавка в країнах ЄС і Україні. Сумарна кількість спожитої добавки Е452 не повинно перевищувати 70 мг на кожен кілограм маси тіла.
Солі полімерної фосфорної кислоти при додаванні в продукти харчування виконують кілька функцій: сприяють утворенню стійких емульсій, стабілізують багатокомпонентну систему, поліпшують її структуру, перешкоджають виділенню вологи.
Поліфосфати застосовують у виробництві плавлених сирів, м’ясних і рибних консервів, заморожених морепродуктів, ковбас, соусів, хлібобулочних виробів. Добавка Е452 покращує якість напоїв, харчових концентратів, енергетичних коктейлів для спортсменів.
Наскільки ви довіряєте цій харчовій добавці? Проголосуйте за 5-бальною системою (від 1 до 5 балів).
- Е-добавки
- продукти оброблені
- продукти необроблені