Користь і шкода горіхів для організму чоловіків і жінок, склад, калорійність

Волоський горіх, званий також волоським, є одним з найцінніших продуктів харчування. Він багатий на вітаміни та іншими корисними для організму речовинами. Особливо благотворно впливає продукт на жіноче здоров’я і красу. Вживання волоських горіхів з розумом дозволяє отримати максимум користі.
Речовини в хімічному складі, що впливають на жіноче здоров’я
Волоські горіхи відрізняються багатим хімічним складом. У числі корисних речовин, що містяться в покритих шкаралупою плодах, можна виявити багато вітамінів і мінералів. Горіх багатий:
- аскорбіновою кислотою;
- ретинолом;
- токоферолом;
- вітамінами групи В і К;
- нікотиновою кислотою;
- кобальтом;
- натрієм;
- залізом;
- цинком;
- магнієм;
- міддю;
- йодом;
- фосфором.
також:
- У продукті міститься багато рослинного білка.
- У ньому також є жирні ненасичені амінокислоти.
- Наявність у складі грецького горіха вітамінів (А, В, С, Е), йоду, фосфору і магнію робить його найціннішим продуктом для жіночого здоров’я і краси.
- Ретинол благотворно впливає на шкіру і зуби. Він необхідний не тільки для збереження жіночої краси, але і для гарного самопочуття.
- Без вітамінів групи В неможливе нормальне функціонування ендокринної системи.
- Токоферол забезпечує ріст волосся і нігтів, покращує стан шкіри.
- Завдяки вітаміну С зміцнюється імунітет, покращується функціонування кишечника.
- Брак йоду загрожує проблемами з метаболізмом. Елемент особливо необхідний жінкам під час вагітності.
- Від фосфору залежить здоров’я кісткової тканини.
- Дефіцит магнію підвищує ризик розвитку діабету, серцево-судинних і онкологічних захворювань. Проблемі схильні жінки під час вагітності, клімаксу, а також ті, що приймають оральні контрацептиви.
Корисні властивості і шкода для організму
Користь жіночому організму дають не тільки ядра волоського горіха. Рекомендується також використання в лікувальних і косметичних цілях листя, перегородок, шкаралупи. Більше корисних речовин міститься в зелених плодах, ніж у зрілих.
Чим корисні або шкідливі в цілому?
Волоські горіхи мають ряд корисних властивостей для організму жінок:
- заповнюють організм вітамінами та іншими необхідними для нормального функціонування органів і систем речовинами;
- покращують мозкову активність;
- завдяки вмісту антиоксидантів уповільнюють процеси старіння, виводять з організму токсини;
- позитивно впливають на стан печінки;
- зміцнюють імунітет;
- допомагають зняти нервове напруження, подолати стрес;
- сприяють очищенню крові.
Жінки у віці від 30 до 50 років найбільш схильні до захворювань молочної залози, онкології через гормональні зміни, які відбуваються в організмі.
Вживання незрілих зелених волоських горіхів допоможе уникнути проблем, викликаних гормональним збоєм, це означає, що для організму жінок до 50 років більш корисний недозрілий горіх. Він забезпечує:
- нормальний перебіг обмінних процесів;
- поліпшення функціонування щитовидної залози;
- підвищення опірності організму до захворювань;
- нормальну роботу серця;
- підвищення еластичності стінок судин;
- зняття нервової напруги;
- активну роботу мозку;
- очищення організму від токсинів;
- запобігання розвитку запальних процесів у шлунково-кишковому тракті;
- омолодження організму.
Включення цього продукту в раціон заповнить дефіцит вітамінів, сприятиме уповільненню процесів старіння. Наявність у волоського горіха протипаразитарних і кровоспинних властивостей робить доцільним застосування відварів на його основі в лікувальних цілях в гінекології. Жінкам дітородного віку засіб рекомендовано при:
- гормональному збої;
- матковій кровотечі;
- порушеному менструальному циклі;
- кісті яєчника;
- ендометріозі;
- ерозії;
- міомі, фібромі матки;
- безплідді.
Застосування засобу узгоджується з гінекологом. Користь для організму забезпечує вживання волоських горіхів з розумом. Зловживання продуктом може призвести до:
- діареї;
- больових відчуттів у шлунку;
- коліту;
- висипу в роті;
- нудоти і блювоти.
Корисність вживання волоських горіхів для жіночого організму після 40 років сприяє запобіганню появи зморшок і проблеми сухості шкіри, а також знижує ризик розвитку остеопорозу.
після 50
Після 50 волоський горіх необхідний як ефективний засіб для:
- боротьби з варикозом;
- зняття симптомів клімаксу;
- поліпшення стану серця, нормалізації кровообігу, запобігання інфарктам та інсультам;
- зміцнення кісткової тканини;
- уповільнення процесів старіння;
- зниження рівня холестерину, запобігання утворенню холестеринових бляшок;
- поліпшення пам’яті;
- зняття запалення суглобів.
Включення в раціон літніх жінок зелених горіхів рекомендовано для попередження захворювань серця і судин, зокрема атеросклерозу, а також для поліпшення мозкової активності.
Вживання продукту жінками після 50 років заборонено, якщо є схильність до тромбоутворення.
при вагітності
Жінкам в положенні зловживати продуктом не можна. Допустиму добову норму споживання допоможе визначити лікар. При наявності у вагітної жінки проблеми з запорами, волоський горіх виключають з раціону.
при ГВ
Корисний продукт і для годуючих матерів. Він містить багато білка, амінокислот і жирних кислот. Ці речовини, які збагачують жіноче молоко, забезпечують нормальний розвиток немовляти. Наявність у горісі дубильних речовин і каротиноїдів благотворно позначається на сні малюка.
Продукт може викликати алергічну реакцію у немовляти. Годувальниці, що вживають в їжу волоські горіхи, слід стежити за станом малюка. Поява висипу, почервоніння – свідоцтво непереносимості продукту.
Протипоказання
Вживання горіха протипоказано жінкам при:
- виразці шлунка;
- гіпертонії;
- шкірних захворюваннях;
- кишкових розладах;
- підвищеному згортанні крові;
- схильності до алергічних реакцій;
- проблемах з зайвою вагою;
- схильності до тромбозу;
- надлишку йоду в організмі.
Вживати для схуднення, як вплине?
Скільки потрібно з’їдати в день і на місяць?
Добова норма споживання волоських горіхів для здорової дорослої жінки становить не більше 50 г в добу (це доза близько 10 повних ядер).
В місяць допустимо з’їдати не більше 1,5 кг продукту.
Як найкраще вживати?
Для отримання максимальної користі волоські горіхи рекомендується вживати:
- до обіду;
- в сирому або підсушеному вигляді;
- без солі або цукру;
- щоб нормалізувати тиск і знизити холестерин, з’їдати не більше 3 плодів на добу;
- для профілактики захворювань серця, онкозахворювань – не більше 40 г продукту в день.
З чим поєднувати для максимальної користі?
Щоб отримати максимальну користь для організму найкраще поєднувати волоський горіх з:
- інжиром;
- чорносливом;
- родзинками;
- урюком.
Найбільшу користь жінкам принесе поєднання з родзинками і інжиром. Ядра містять мінімальну кількість вуглеводів (але багато рослинних білків і жирів). А родзинки з інжиром багаті вуглеводами. Вони дають енергію. Разом інгредієнти відмінно доповнюють один одного.
Рецепти
Кулінарний
Щоб приготувати запечене яблуко з горіхами, знадобиться:
- яблуко – 1 шт.;
- горішки – 3 плоду;
- мед – 1 ст. л.;
- кориця (за смаком).
Слід взяти велике яблуко, вирізати серцевину, залишаючи 1 см м’якоті від шкірки. Заготівлю фарширують ядрами волоського горіха, які попередньо змішують з медом і корицею. Запікають блюдо 20 хвилин при 180° С. Для приготування горіхового соусу знадобиться:
- ядра – 1/2 склянки;
- часник – 3 зубчики;
- кінзу (за смаком);
- винний оцет – 1 ст. л.;
- червоний перець – 1/2 ч. л.;
- коріандр – 1/2 ч. л.;
- куркуму – 1/2 ч. л.;
- курячий бульйон – 100 мл.
Ядра волоського горіха подрібнюють в пасту разом з часником. В отриману кашку втручаються дрібно нашатковану кинзу, доливають оцет, додають спеції. Інгредієнти перемішують з курячим бульйоном. Соус подають до риби, м’яса і птиці.
Косметологічний засіб
У домашніх умовах можна приготувати відновлюючу маску для обличчя. Складові:
- 2 ч. л. ядер;
- 4 ч. л. будь-якого живильного масла.
Ядра подрібнюють і змішують з маслом. Суміш наносять на обличчя на 15 хвилин. Змивають теплою водою. Використовують раз в 7 діб. Для приготування маски знадобляться:
- 1 яєчний білок;
- 0.5 ч. л. лимонного соку;
- 1 ч. л. меду;
- волоський горіх (пара штук);
- 1 ч. л. крохмалю.
Білок збивають в пінку з соком лимона і медом і з’єднують з меленими ядрами і крохмалем. Маса наноситься на обличчя, шию і декольте на 20 хвилин. Потім змивають її холодною водою. Процедуру роблять раз на тиждень.
Волоський горіх є найціннішим продуктом для організму жінки. Однак вживати його слід з обережністю, з урахуванням протипоказань. Продукт зміцнить імунітет, знизить ризик розвитку жіночих захворювань, поліпшить зовнішній вигляд.
Користь і шкода горіхів для організму. Добова норма. Хімічний склад горіхів
У всьому світі для зміцнення і підтримки здоров’я рекомендується вживати більше їжі рослинного походження, включаючи горіхи. Вони є одними з найдавніших продуктів харчування на Землі.
Воістину, це рідкісний продукт, у складі якого міститься величезна кількість різноманітних мікроелементів, вітамінів і мінералів. Горіхи багаті жирами і білками як ніякий інший продукт. Завдяки цьому, горіхи заслужено перебувають на наших столах.
У природі існує велика кількість їх видів горіхів.
Які бувають види горіхів
Різноманітність горіхів дуже велике, але до найпопулярніших в Україні відносяться:
- арахіс,
- бразильський горіх,
- волоський горіх,
- лісові горіхи,
- каштан,
- кедрові горіхи,
- кешью,
- мигдаль,
- мускатний горіх,
- фісташки,
- фундук.
Хімічний склад горіхів
Даний рослинний продукт насичений корисними речовинами, такими, що відповідають за міцне здоров’я і благополуччя. Калорійність горіхів – 500 – 600 ккал на 100 г.
- До складу всіх видів входять:
- Вітаміни: А, Е і групи В.
- Мінерали: залізо, калій, кальцій, магній, мідь, селен, фосфор.
Горіхи містять близько 60 – 70% рослинних жирів, які відрізняються від тваринних жирів майже повною відсутністю холестерину. Отже, вони не завдадуть шкоди серцево-судинній системі. Завдяки вживанню горіхів, людський організм отримує омега-3, омега-6, омега-9.
Примітно і те, що горіхи є багатим джерелом рослинного білка (20%), включаючи амінокислоту аргінін. Цей елемент перетворюється в організмі в оксид азоту, що надає еластичність кровоносним судинам.
Крім цього, даний рослинний продукт включає в себе стерин, вуглеводи і клітковину.
Склад горіхів, 100 г
Назва
Білки, г
Жири, г
Вуглеводи, г
Ккал на 100 г
арахіс | 26 | 45 | 10 | 551 |
бразильський горіх | 14 | 66 | 5 | 656 |
волоський горіх | 15 | 65 | 7 | 654 |
каштан | 3 | 3 | 31 | 166 |
кешью | 26 | 54 | 13 | 643 |
мигдаль | 19 | 54 | 13 | 609 |
мускатний горіх | 6 | 36 | 29 | 525 |
фісташки | 20 | 50 | 7 | 556 |
фундук | 15 | 61 | 9 | 651 |
Скільки горіхів можна з’їдати в день
Завдяки підвищеній калорійності, як уже було сказано вище, в середньому 500 – 600 ккал на 100 г, горішки насичують людину на тривалий час. Це досить важкий продукт для перетравлення, тому рекомендується перед вживанням їх замочити у воді на 8 – 10 год для кращого засвоєння.
Добова норма горіхів – 30 – 35 г (приблизно 1 жменю), це приблизно:
- 15 – 20 шт. арахісу,
- 10 шт. бразильських горіхів,
- 20 шт. волоських горіхів,
- 4 каштана,
- 2 ст. л. кедрових горішків,
- 10 шт. кешью,
- 20 шт. мигдалю,
- 4 шт. мускатного горіха,
- 60 шт. фісташок,
- 20 шт. фундука.
Якщо є можливість, за один прийом з’їдати кілька видів горіхів.
замочування мигдалю
Корисні властивості і користь горіхів для організму
- зміцнюють імунітет,
- виводять токсини і шлаки з організму,
- женуть жовч,
- підсилюють діяльність кишечника,
- знижують рівень холестерину в крові,
- профілактика і лікування захворювань серця,
- надають судинам еластичність,
- лікують захворювання передміхурової залози,
- є природними афродизіаками,
- підсилюють потенцію,
- стимулюють роботу мозку,
- покращують пам’ять,
- знімають нервову напругу,
- усувають безсоння,
- лікують шкірні захворювання,
- покращують стан шкіри, волосся і нігтів,
- подовжують молодість.
Вживання жмені горіхів протягом 5 днів знижує ймовірність виникнення діабету на 27% і хвороб серцево-судинної системи на 30 – 50%. А дві жмені призводять до зниження рівня холестерину в крові на 5%.
Грецькі горіхи
Є одним із найпопулярніших горіхів в Україні. Вони містять велику кількість мінеральних речовин і вітамінів. Велике значення в складі волоського горіха має магній. При його недоліку підвищується ризик розвитку атеросклерозу і астми. Крім усього, цей мікроелемент дуже важливий для серця.
Крім звичайного вживання в їжу, народною медициною рекомендується використовувати мало не всі частини цієї рослини. Наприклад, листя волоського горіха допомагають у боротьбі з базедовою хворобою і з туберкульозом. Для кращого ефекту відвар з листя волоського горіха потрібно пити тричі на день.
Для лікування ревматизму рекомендується використовувати відвар для лікувальних ванн. Відвар з перегородок волоського горіха ефективний і при захворюваннях горла (наприклад, ангіні) – необхідно робити полоскання.
Чайна ложка розкришених перегородок горіха заливається склянкою окропу і настоюється протягом декількох годин.
При захворюваннях кишечника не рекомендується вживати в їжу волоські горіхи. Однак, при підвищеній кислотності можна вжити 2 – 3 горішка.
При гіпертонії рекомендується курсами вживати волоські горіхи досить тривалий час – близько 2 місяців по 5 – 6 горіхів. При цьому горіхи можна заправити медом.
Пов’язано це з підвищеним вмістом магнію в горіхах, який дуже корисний для серця.
Мигдаль
Горіх у потовченому вигляді допомагає при сечокам’яній хворобі. Якщо у вас безсоння, анемія або мучить бронхіальна астма – змішайте потовчений мигдаль з медом і вживайте щодня.
Фісташки і арахіс
Ці горіхи допоможуть справитися з головним болем і позбавлять вас від поганого настрою. Якщо ви перебуваєте в постійному стресі і ведете напружений графік – фісташки та арахіс вас врятують!
Лісові горіхи
Застосовуються в лікуванні захворювань передміхурової залози, імпотенції і нетримання сечі. Для цього необхідно вживати настій з кори і листя горіхового дерева. Самі горіхи, як і волоські, дуже корисні для серця і кишечника. Єдине обмеження – в день можна з’їсти максимум 10 горішків.
Фундук
При його вживанні поліпшується робота серцево-судинної системи, адже він знижує рівень холестерину в крові, очищає її, підвищує рівень гемоглобіну, нормалізує роботу серця, зміцнює міокард. Також продукт корисний для нервової системи і для хорошої роботи головного мозку.
Протипоказання і шкода
- індивідуальна непереносимість,
- алергія,
- діти до 5 років,
- зайва вага.
Як і будь-яким іншим продуктом, горіхами не варто зловживати. При вживанні у великих кількостях вони можуть спровокувати харчову алергію. Не всі знають, що алергія на арахіс може призвести до серйозних наслідків.
З обережністю треба ставитися до продукту і людям, які страждають надмірною вагою, адже горіхи мають високу калорійність.
При покупці продукту варто звернути увагу на його стан і термін придатності. Наприклад, до складу незрілого мигдалю входять ціаніди, які можуть бути отруйними. Крім того, на прилавках магазинів можна зустріти заражені пліснявими грибками продукти, які виробляють канцерогени. Підійдіть відповідально до їх купівлі.
Як вибирати і як зберігати горіхи в домашніх умовах
На жаль, на прилавках магазинів і ринків продається велика кількість неякісного товару, тому почитайте нашу статтю з рекомендаціями, щоб не нашкодити своєму здоров’ю.
Горіхи рекомендується зберігати в скляній або дерев’яній посуді зі щільною кришкою. Відмінні умови для зберігання – сухість, темрява, прохолода. У холодильнику продукт зберігається приблизно 4 місяці, в морозилці – півроку.
Тепло і вологість є хорошим середовищем для розмноження грибків. Якщо на горіхах з’явилася цвіль, обов’язково їх викидайте, адже вони втратили свої корисні властивості і стали токсичними.
Щоб цього не сталося, радимо дотримуватися перераховані вище правила та купувати горіхи в невеликих кількостях.
Застосування горіхів
Лікування горіхами
При ангіні: 1 ч.л. подрібнених перегородок волоського горіха залийте 1 склянкою окропу. Через 2 години прополощіть горло отриманим засобом. Процедуру повторюйте 3 – 4 рази на день.
Від виразки шлунка: приймайте за 30 хв до прийому їжі по 1 ст.л. подрібнених кедрових горішків 3 рази на день.
При гіпертонії: щодня з’їдайте 5 – 7 шт. волоського горіха протягом 1,5 місяця. Потім зробіть перерву на 30 днів.
Від мігрені: для позбавлення від головного болю необхідно щодня з’їдати по 50 г мигдалю.
Від підвищеного холестерину: щодня їжте по 30 г мигдалю.
Від нудоти: з’їжте 2 – 3 шт. фісташок і гарненько їх пережуйте.
При безплідді: з’їдайте по 1 бразильському горіху в день.
Для потенції: волоські горіхи + мед у пропорції 1: 1. Суміш приймайте щодня по 2 ч.л. 3 рази на день.
При невралгії, імпотенції: 0,5-1 ст.л. листя лісового горіха залийте окропом. Приймайте 1 раз на день перед їдою за півгодини.
Від фурункулів: подрібнені кедрові горіхи + трохи води. Кашку нанесіть на проблемну зону у вигляді компресу.
Горіхи в кулінарії
Горіхи використовуються в різних галузях промисловості, але лідером, безперечно, є харчова.
Користь горіхів проявляється тільки в тому випадку, якщо їх вживати в сирому вигляді і попередньо замочивши у воді (на 5 – 8 год) для кращого засвоєння.
Вони служать чудовим доповненням при приготуванні різних страв, начинок, соусів, приправ. Найкраще смакове поєднання, не кажучи вже про користь для організму, дають горіхи з медом, лимоном і курагою – «Вітамінна суміш».
За допомогою горіхів можна не тільки підвищити калорійність страви, але й поліпшити смак готового виробу. Напевно, немає кращого засобу, за допомогою якого можна швидко вгамувати голод. Але краще вживати їх окремо або з фруктами.
Рецепти з горіхами
Багато рецептів ви можете знайти на нашому сайті в розділі «Рецепти».
Цукерки Трюфелі
Отже, горіхи – це воістину комора вітамінів, можуть зберігати корисні властивості протягом тривалого часу незалежно від пори року. За калорійністю горіхи не поступаються м’ясним і молочним продуктам, але набагато корисніші і легше засвоюються організмом людини.
Ось чому вони є незамінним продуктом у раціоні вегетаріанців, веганів, сироїдів і людей, які дотримуються посту. Жири, що містяться в горіхах, не завдають шкоди здоров’ю, допомагають організму справитися з деякими хворобами, зміцнюють імунітет. Постійно маючи в своєму раціоні горіхи, можна продовжити свою молодість і зберегти здоров’я.
Корисні горіхи в будь-якому віці – від дитячого до похилого.
Який вид горіха улюблений у вас?
Все про волоський горіх – склад, користь і добова норма
Грецький горіх, волоський, царський жолудь, древо життя, їжа для мозку. Назви різні, а йдеться про добре відомий нам з дитинства волоський горіх. Багато приписують цьому продукту фантастичні властивості. К. Ціолковський, наприклад, вважав, що горіх зможе навіть замінити хліб у майбутньому.
Світове виробництво волоського горіха становить майже 1 млн тонн на рік. Він входить до меню космонавтів і спортсменів. Однак чи можна вважати цей вид горіха абсолютно безпечним? У цій статті ми об’єктивно розглянемо характеристики та якості волоського горіха, розповімо про його цінності та можливу шкоду для організму, сформулюємо основні протипоказання, а також позначимо добову норму.
Найважливіше про волоські горіхи
Волоський горіх – дерево-довгожитель. Плодоносити воно починає тільки через 12-15 років після посадки і робить це близько 200 років. Правда, після 80 років обсяги плодоношення зменшуються.
В Україні є тисячолітній екземпляр, який досі приносить по 150 тисяч горіхів щорічно.
Якщо ви не зустрічали в природі саме рослину, то уявити собі, як росте горіх, буде нескладно. Принцип схожий з каштаном: спочатку цвітіння, потім з квітки формується плід у товстій зеленій шкірці. Після дозрівання стулки плоду розкриваються, і на землю падає коричнева кісточка в твердій шкаралупі. У такому вигляді горіх і потрапляє до споживача. Їмо ми, по суті, ядро кісточки.
100 г – це 3-4 великі горіхи. Розберемо їх за складом:
- Білки – 17 г;
- Жири – 63 г;
- Вуглеводи – 12 г;
- Клітковина – 6 г;
Вітамінно-мінеральна структура
Вітамінно-мінеральна структура волоського горіха представлена в таблиці:
вітаміни | |
А | 9 мкг |
РР | 5 мкг |
До | 3 мкг |
З | 6 мг |
Е | 4 мг |
В 1 | 0,4 мг (30% добової норми) |
В 2 | 0,2 мг |
В 5 | 0,9 мг |
О 6 | 0,8 (45% СН) |
О 9 | 79 мкг (20% СН) |
Макро- і мікроелементи | |
калій | 480 мг (28% СН) |
магній | 125 мг (30% СН) |
кальцій | 90 мг |
натрій | 7 мг |
Залізо | 2 мг |
йод | 3,5 мкг |
фтор | 690 мкг |
цинк | 2,6 мг (20% СН) |
Марганець | 1,9 мкг (90% СН) |
фосфор | 335 мг (45% СН) |
Амінокислоти
Амінокислоти (незамінні):
- аргінін;
- лейцин;
- метіонін;
- триптофан;
- фенілаланін;
- лізин.
Амінокислоти (замінні):
- глутамінова кислота;
- аспарагінова кислота;
- пролін;
- гліцин;
- тирозин.
Калорійність і глікемічний індекс
Калорійність волоського горіха варіюється в залежності від сорту і становить від 680 до 840 ккал. Глікемічний індекс низький – всього 15 од. Глютен не містить.
Жирні кислоти
Волоські горіхи містять омега-3, омега-6 і омега-9 жирні кислоти. 50 г продукту покривають денну норму цих речовин для організму. До складу також входять насичені і поліненасичені жирні кислоти:
- миристинова;
- стеаринова;
- пальмітинова;
- лінолева;
- ліноленова.
Важливо! За кількістю корисних речовин зрілі горіхи перевершують свіжозібрані.
Корисні властивості волоського горіха
Волоський горіх можна сміливо назвати універсальним профілактичним засобом від будь-яких захворювань.
За підсумками дослідження, кількість антиоксидантів, що перешкоджають руйнуванню клітин людського організму, у волоських горіхах переважає, ніж в інших видах. Волоські горіхи також значно перевищують такі горіхи, як кешью, мигдаль, фісташки.
Крім того, з біологічної активності та захисними властивостями волоський горіх випереджає більш ніж в 10 разів вітамін Е. Відзначимо також, що вітаміну С в ньому в 50 разів більше, ніж в цитрусових, шипшині і навіть чорній смородині.
Для обміну речовин
Спортсмени цінують горіх за здатність прискорювати метаболізм. Він також значно підсилює вироблення білка в організмі, що благотворно позначається на м’язовій масі.
Склад ядер допомагає суглобам справлятися з навантаженнями, знімає в них запалення.
Оптимальна кількість калію (майже 30% денної норми в 100 г продукту) забезпечує налагоджену роботу всіх груп м’язів і надає протисудомну дію.
Для серцево-судинної системи
У тандемі з магнієм і альфа-ліноленовою кислотою (омега-3) калій підтримує нормальну роботу серцево-судинної системи. Зменшується ризик інфарктів та інсультів через високий тиск.
Знижується рівень небезпечного холестерину, зміцнюються стінки судин, зменшується ймовірність виникнення атеросклерозу, який входить в першу четвірку основних причин смертності людей у всьому світі.
Відновлення організму і робота мозку
Після важких захворювань лікарі рекомендують включити волоський горіх в меню, щоб організм швидше відновився, не виникла анемія через дефіцит заліза. Збалансований вітамінний склад має імуномодулюючу дію, покращує загальний стан, перешкоджає депресіям, дарує бадьорість і гарний настрій.
У випадку з волоським горіхом гіпотеза дійсно працює. Горіх покращує пам’ять, стимулює розумову діяльність, посилює взаємодію нейронних зв’язків.
Поліненасичені жирні кислоти дають можливість серйозно відстрочити вікові проблеми: деменцію, хворобу Альцгеймера.
Серед інших корисних властивостей волоського горіха виділимо наступні:
- знімає порушення в травних функціях, бореться з дисбактеріозом;
- попереджає розвиток онкозахворювань;
- регулює нормальний рівень гемоглобіну, активізує кровотворення;
- показаний при діабеті, панкреатиті, йододефіциті, авітамінозі;
- за рахунок вмісту кальцію зміцнює кісткові тканини у дорослих і дітей;
- перешкоджає хворобам щитовидної залози.
Всі зазначені доброчинні якості відносяться тільки до сирих волоських горіхів. Термічна обробка знижує або повністю виключає позитивний ефект.
Особливості вживання волоського горіха
Розглянемо особливості вживання продукту для дітей, чоловіків і жінок.
Діти
Вперше спробувати волоський горіх дітям дозволено у віці двох років. За умови, що дитина здорова, не має схильності до діатезу і добре переносить білкову їжу. Якщо є зазначені проблеми, то знайомство з горіхом варто відкласти на рік.
Починають зазвичай з половинки ядра і стежать за реакцією дитячого організму протягом 3-х діб. Одночасно інші нововведення додавати в меню не варто. Коли батьки переконаються, що висипань, запалень слизової, алергічного нежитю або кашлю немає, можна збільшити добову норму до декількох ядер. Універсальна міра – кількість горіхів, які вміщаються на дитячу долоню.
Чоловіки
Користь для чоловіків волоського горіха враховували ще в античній Спарті. Хлопчикам і юнакам слід в обов’язковому порядку їсти ядра горіха для формування мужності і підтримки сили. Такий підхід цілком виправданий, оскільки волоські горіхи містять рослинні стероїди, що стимулюють вироблення тестостерону і підтримують репродуктивне здоров’я у чоловіків.
Регулярне вживання 50-70 г горіхів – відмінна профілактика аденоми простати, урологічних захворювань, покращує кровообіг в органах малого таза. При серйозних фізичних навантаженнях, високоінтенсивних тренуваннях волоські горіхи допомагають швидко відновитися і підтримувати в нормі енергетичний баланс.
Жінки
Жіноча норма дещо менше – 40 г. Однак і цієї кількості жінкам достатньо для отримання максимальної користі від волоського горіха. Міцні нігті, густе волосся, гладка шкіра – такий ефект надає горіх на зовнішність прекрасної половини людства.
Не менш важливо його вплив на самопочуття:
- знімає хворобливі симптоми ПМС;
- швидко відновлює після менструальних кровотеч;
- запобігає раку грудей;
- стабілізує емоційний фон.
Вітамінно-мінеральний склад волоських горіхів підходить і для майбутніх мам. Головне, знати міру – 30 г. Фолієва кислота (В9) і вітамін Е допомагають організму вагітної жінки зберегти власне здоров’я в період виношування і не допустити серйозних патологій у плоду.
Волоські горіхи знімають хворобливе відчуття голоду, яке часто з’являється у вагітних і стає причиною зайвого збільшення у вазі. Краще з’їсти пару горішків між прийомами їжі, ніж борошняне або солодке.
Здоба, цукерки дають моментальне насичення, але воно швидко пройде, а бажання поїсти знову з’явиться. Горіхи ж справляються з такою проблемою.
Проте в 2-му і 3-му триместрах щоденне вживання горіхів небажано. Воно може стати причиною здуття живота і проблем з кишечником (підвищена перистальтика, надлишкове газоутворення).
Протягом тижня краще не більше 3-х разів з’їсти порцію царського жолудя.
Застосування горіха
Волоський горіх – рослина «безвідходне». Продуктивно використовуються всі частини дерева: плоди, кора, корені, листя. З шкаралупи роблять екологічно чисте паливо для котлів, мангалів, камінів – пелети. Листя і оболонка втручаються в комбікорм і добрива. Порошок з горіхів і шкарлупок – натуральний барвник коричневого кольору, який додають в масляні та інші види фарб.
У виробництві косметичних засобів волоський горіх – важливий інгредієнт.
Його властивості використовують в лікувальній і доглядаючій косметиці для усунення шкірних проблем, додають перероблений горіх і масло з нього в креми, тоніки, маски, зубні пасти, бальзами, помади.
Аромат горіхового екстракту – базовий для багатьох парфумерних композицій. Деревина горіхового дерева – чудовий і затребуваний матеріал для виробництва меблів.
Використання в кулінарії
Найчастіше волоський горіх асоціюється з смачними десертами: тортами, кексами, тістечками, кремами, мусами, шоколадними виробами. Східні солодощі (халва, пахлава, рахат-лукум, нуга) неможливо приготувати без горіха. Хоча в цілому його гастрономічна роль набагато ширша. Пікантний смак м’яса, птиці, риби нескладно отримати, додавши до спецій подрібнені ядра.
У салатах і других стравах горіх може стати самостійним інгредієнтом або частиною заправки, соусу. Волоський горіх легко перетворити в начинку, панірування, приправу. На основі ядер роблять безалкогольні та алкогольні напої. У південних країнах з недозрілих плодів варять варення і роблять маринади для заготовок.
У медицині та фармакології
Про застосування волоського горіха розповідають медичні трактати з багатовіковою історією. У них вказується кровоспинна дія рослини, протизапальна, адсорбуюча.
У сучасній фармацевтичній промисловості використовуються всі частини дерева волоського горіха для виготовлення в’яжучих, бактерицидних, загальнозміцнюючих і протипаразитарних засобів.
Волоський горіх входить у фармакопеї різних країн – строго встановлений стандарт правил виробництва і перевірки лікарських засобів.
Існують рослинні препарати з витяжкою з волоського горіха для протитуберкульозної терапії. Масло з ядер волоського горіха застосовують для лікування і відновлення шкіри після опіків. Українськими фармакологами запатентовано мазь, до складу якої входить екстракт зелених плодів горіха з околоплодником і листя дерева. Вона призначена для лікування мастопатії.
Народна медицина рясніє рецептами на основі волоського горіха з шкірки, ядер, перегородок, шкарлупок. Настоянки на спирту, відвари, за запевненням «лікарів», повинні нібито вилікувати від усіх хвороб. Звертаємо вашу увагу, що подібні рекомендації бездоказові і суб’єктивні, а наслідки такого лікування – непередбачувані.
Властивості горіха для схуднення
На 70% волоський горіх складається з жирів, що, здавалося б, автоматично робить продукт далеко не дієтичним. Та й калорій в ньому достатньо.
Як же тоді пояснити, що саме волоські горіхи – невід’ємна частина аскетичного раціону йогів вже сотні років? Відповідь є в одному з останніх експериментів дослідників з Сан-Дієго.
Майже 300 жінок від 25 до 72 років взяли в ньому участь.
Усі дами отримали чіткі інструкції по харчуванню: знизити загальний калораж раціону на 500-700 ккал і кількість в ньому вуглеводів. Група №1 худла з вживанням волоських горіхів (40 г в день), група №2 в меню їх не включала.
За підсумками «горіхова» група втратила 10% ваги, інша – тільки 5%. Організатори зробили висновки. Учасниці першої групи в цілому їли менше, тому що відчували насичення після невеликої порції горіхів довше. Ось і весь секрет схуднення.
Крім того, рослинний білок легко засвоювався, а клітковина стимулювала роботу шлунково-кишкового тракту.
Порада. Не любите каші без вершкового масла, але дотримуєтеся дієтичного харчування? Замініть масло на парочку ядер волоського горіха. Таке блюдо порадує смаком і буде набагато корисніше.
Шкода і можливі протипоказання
Всі корисні властивості втрачають свою актуальність, якщо у людини є непереносимість або алергія на волоський горіх. Причому ці поняття не варто плутати.
Непереносимість означає, що в організмі немає спеціального ферменту для перетравлення білка, що міститься в горісі. В результаті виникають проблеми з шлунково-кишковим трактом.
Симптоми по суті схожі з харчовим отруєнням: блювота, діарея, дискомфорт.
З алергією все набагато серйозніше. Імунна система сприймає горіх не як їжу, а як отруйна речовина і починає з ним боротися. Проявляється це у вигляді висипки, дерматиту, оніміння мови, запаморочення, зниження артеріального тиску і навіть анафілактичного шоку зі смертельним результатом.
Тому для алергіків небезпечно не тільки з’їсти мізерну порцію волоського горіха, а й вжити в їжу продукти зі слідами продукту. Це можуть бути цукерки або будь-які кондитерські вироби, які, наприклад, розфасовувалися за допомогою конвеєра, де до цього обробляли або упаковували горіхи.
Небезпечні також будь-які косметичні засоби і ліки з витяжкою з будь-якої частини рослини в складі. Були випадки, коли набряк Квінке виникало у пацієнта після банального поцілунку з партнером, з’їв волоський горіх. У дитини з алергією напад може викликати і короткостроковий контакт з шкіркою горіха (вироби в саду, в школі з шкарлупок; випадково знайдений плід під деревом).
Важливо! Більшість видів горіхів – найсильніші алергени. Якщо ви страждаєте на алергію на волоські горіхи, то зробіть своїм дітям спеціальні проби, перед тим як давати їм горіх в будь-якому вигляді.
Однак якщо алергічна реакція у дитини виникає тільки на волоські горіхи, то велика ймовірність, що до 12 років вона зникне. Зріла імунна система буде нормально сприймати продукт. Але коли є алергія на кілька видів горіхів, то, швидше за все, горіховий білок буде і далі відторгатися організмом.
Вживати горіх з обережністю і знизити добову норму слід при:
- підвищеному згортанні крові і тромбозах;
- хворобах кишечника (коліт, хвороба Крона, синдром подразненого кишечника);
- ожирінні типів 2 і 3;
- псоріазі, екземі, нейродерміті – горіх провокує новий сплеск захворювань.
Велику небезпеку становлять зіпсовані, потемнілі, старі волоські горіхи. Вони схильні до поразки специфічним видом цвілі. Особливість мікроскопічних грибків полягає в тому, що вони руйнують печінку і навіть можуть стимулювати ріст ракових клітин. Цвіль не втрачає своїх токсичних і канцерогенних властивостей навіть при нагріванні.
Висновок
Купувати волоські горіхи краще в шкаралупі. Зберігати їх слід в тканинних мішках або дерев’яних ящиках при температурі не вище 10 градусів. Якщо купили очищені ядра, промийте їх перед їжею від пилу. Розподіліть порцію горіхів на кілька прийомів протягом дня, обов’язково ретельно пережовувати продукт. І тоді, за відсутності протипоказань, волоський горіх принесе вам тільки користь.
Користь і шкода волоських горіхів для організму людини: калорійність, скільки можна вживати, вітаміни, протипоказання
Волоський горіх споконвіку називають деревом життя. Його ядра містять величезну кількість вітамінів, мінералів та ефірних масел. Хоча їх обсяг більше половини складають жири, практично всі вони ненасичені і корисні. У цій статті розглянемо: волоські горіхи, користь і шкода, калорійність продукту, його застосування в різних сферах життя.
Що таке волоський горіх і як він виглядає
Волоський горіх – це представник сімейства горіхових. Його батьківщиною є Кавказ і Середня Азія. Тривалість життя складає близько 1000 років. У висоту досягає до 30 метрів.
У дерева широка розлога крона з великою кількістю гілок, які відходять від стовбура під прямим кутом. Останній в діаметрі досягає до 2 м. Корінь потужний, поширюється на 20 м.
У глибину коренева система досягає 7 м. Дерево виглядає потужно, швидко відновлюється після перенесених морозів. Кора у дерева світла, листя складні, що складаються з 5-9 видовжених листків.
Вони мають сильний аромат.
Цвіте дерево дрібними квітами зеленого кольору. Їх опис досить складний. Так, чоловічі квіти розцвітають у вигляді сережок. Жіночі розпускаються поодиноко або ростуть по 2-3 штуки.
Перші перебувають у пазухах листя, другі утворюються на верхівках однорічних гілок. Плоди у дерева великі з товстою шкірясто-волокнистою зеленою шкіркою. Всередині знаходиться кісточка з 2-5 неповними перегородками.
Коли плід дозріває, шкірка лопається на дві частини, звільняючи кісточку. Всередині неї знаходиться їстівне ядро.
Хімічний склад і калорійність волоського горіха на 100 грам
Волоський горіх містить близько 16 г білків, 61 г жирів, 11 г вуглеводів, 6 г харчових волокон і 4 г води. У ньому відсутні трансжири і холестерин. За допомогою таблиці можна побачити, які мікро і макроелементи містяться в ньому.
калій | 441 мг |
фосфор | 346 мг |
магній | 158 мг |
кальцій | 98 мг |
марганець | близько 4 мг |
цинк | близько 3 мг |
натрій | 2 мг |
залізо | понад 2 мг |
мідь | близько 2 мг |
Також ядра містять амінокислоти: серин, цистин, аспарагін, глутамін, валін, фенілаланін. У декого може виникнути питання: скільки ккал у волоському горісі? У 100 грамах продукту міститься 655 калорій. Калорійність одного середнього волоського горіха без шкаралупи становить 30 ккал.
Які вітаміни містяться в волоському горісі
В склад ядра входять вітаміни А, Е, К, С, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9.
Властивості волоського горіха
Корисні властивості волоського горіха можна перераховувати годинами. Дивний той факт, що незважаючи на великий вміст жирів, його вживання знижує рівень холестерину в крові приблизно на 10%. Їх рекомендують при лікуванні атеросклерозу, авітамінозу. Містить в них клітковина, підсилює роботу кишечника. Тому вони добре підійдуть людям, схильним до запорів.
Користь
Масло горіха використовують в період відновлення після операції і серйозної хвороби. Також воно допомагає при хронічному гепатиті, підвищеній кислотності шлункового соку. Його використовують як протиглисний засіб. Масло має протипухлинну дію, захищає від канцерогенних речовин, підвищує опірність організму до радіаційного опромінення.
Масло волоського горіха великим успіхом користується в лікуванні хвороб шкіри. Воно прискорює загоєння ран, тріщин і виразок. Дає хороший ефект при псоріазі, екземі, фурункульозі і варикозі. Його можна використовувати як засіб, що покращує загар.
Щоденне вживання ядер підвищить працездатність, прискорить обмінні процеси в організмі. Що знаходиться в них білок нормалізує мікрофлору кишечника, позбавляє від дисбактеріозу.
Для жінок
Ядра будуть корисними для вагітних жінок. Вони усувають ризик вроджених патологій немовляти, сприяють формуванню плода відповідно до терміну виношування. У цей період горіхи допоможуть знизити ймовірність розвитку у жінки депресії і відчуження.
Також їх рекомендується приймати під час місячних. Вони підвищать рівень гемоглобіну в крові, знімуть біль в попереку і низу живота. Кілька з’їдених плодів здатні придушити запаморочення і апатію.
Жінки цінують волоський горіх за його здатність:
- продовжити молодість;
- вивести шлаки і токсини з організму;
- прибрати застійні явища;
- прискорити процес схуднення.
Рекомендується включити в раціон горіхи жінкам на стадії клімаксу. Вони нормалізують емоційний і гормональний фон, знизять кількість припливів, благотворно вплинуть на самопочуття.
Для чоловіків
Регулярне вживання волоських горіхів з медом позитивно позначиться на чоловічій потенції. Він сприяє збільшенню кількості сперми, що підвищує шанси на зачаття. Ядра застосовують при лікуванні простатиту.
Варення з горіхів підвищує витривалість, відновлює сили після тренування. Білок, який міститься в продукті, допоможе швидше наростити м’язову масу.
Для дітей
Регулярно горіхи лікарі рекомендують давати дітям, що живуть в зонах з підвищеною радіацією. Також вони будуть корисними при хворобах щитовидної залози, анемії, авітамінозу. Корисність для школярів полягає в тому, що даний плід сприяє поліпшенню розумової роботи, заспокоює нервову систему.
Шкода
Шкода для організму волоські горіхи можуть принести в разі їх непомірного вживання. Вони можуть спровокувати запалення піднебінних мигдалин, привести до подразнення слизової.
Важливо! Якщо вживати 3-4 ядерця в день, ніяких побічних дій не буде.
Також надмірне їх вживання призводить до алергії. Заборонено їсти темні плоди і покриті цвіллю. У них міститься отруйний фермент, який негативно може позначитися на здоров’ї.
Не можна вживати горіхи при синдромі роздратованого кишечника. Вони багаті на клітковину, а вона в цьому випадку тільки посилить ситуацію.
Протипоказання
Слід виключити з раціону горіхи людям з алергічною реакцією на білок. У деяких випадках це може призвести до анафілактичного шоку. Варто утримуватися від їх вживання людям із зайвою вагою, так як у даних плодів висока калорійність.
Абсолютним протипоказанням є гострий панкреатит. Що міститься в ядрах жир запускає самопереварювання залози, підтримує запалення.
В цьому випадку волоські горіхи принесуть не користь, а тільки шкоду, скільки б не з’їли. Після вживання горіхів можлива поява болю і нудоти, розвиток діареї.
У невеликій кількості протипоказаний продукт дозволяється лише в стадії стійкої ремісії хронічного панкреатиту.
Як правильно вибирати волоський горіх
Якщо грецький плід не очищений, то у нього повинна бути цілісна шкаралупа, без тріщин і отворів. Далі його слід трохи потрясти. Зіпсований продукт буде видавати звук, схожий на той, що видає дитяча брязкальце.
На замітку! Свіжі горіхи важать важче торішніх.
Якщо вирішили придбати очищений продукт, то слід звернути увагу на колір плоду. У молодого горіха він світлий, шкірка щільна, гладка. Запах приємний горіховий. Про старі плоди свідчить масляниста поверхня, різкий запах і зморщеність ядра. Очищені горіхи намагайтеся з’їсти якомога швидше. Контактуючи з повітрям, вони набувають гіркий присмак.
З якого віку можна волоський горіх дітям
Педіатри рекомендують давати дітям горіхи не раніше 3 років. Це пояснюється тим, що зовсім маленька дитина може вдавитися плодом. Також це досить важкий продукт, травна система малюка не впорається з ним.
Так як ці плоди можуть викликати алергію, давати дитині їх слід поступово. Пригощати малюка ядерцем слід вранці, попередньо подрібнивши його. Після протягом дня необхідно стежити за його самопочуттям.
При відсутності почервоніння, розладу стільця, на наступний день можна дати трохи більше. Нормою для дитини буде кількість горіхів, яке поміщається в його долоню. Їх надлишок призведе до набору ваги.
Скільки і як часто можна їсти волоські горіхи
Вживати горіхи слід щодня. Добовою нормою для чоловіків буде 7 цілих ядер, для жінок – 5. Максимально в день можна з’їдати 100 грамів продукту.
Це приблизно 15 горіхів у шкаралупі. Для вагітних оптимальною дозою буде 2-3 ядер на добу. Щоб вони легше засвоювалися організмом, їх необхідно ретельно пережовувати.
Особливості застосування
Застосовують волоські горіхи практично у всіх сферах життя. Завдяки їх хімічному складу, продукт використовують в медицині, косметології та кулінарії.
У медицині
У традиційній і народній медицині великою популярністю користуються засоби на основі волоського горіха. У хід йдуть ядра, листя, шкірка, перегородки. У традиційній медицині великою популярністю користується горіхове масло. Його застосовують при лікуванні отиту, кон’юнктивіту.
Профілактика і лікування захворювань серцевої і судинної системи
Допомагає волоський горіх і при лікуванні судин, серця. Вміщені в ньому речовини зміцнюють стінки вен і артерій, виводять шкідливий холестерин, нормалізують роботу серця.
Нормалізація роботи перистальтики кишечника
Горіх допомагає при запорах завдяки великому вмісту клітковини. Відвар із зеленої оболонки століттями застосовується як засіб від розладу шлунка. Для нормалізації роботи кишечника регулярно слід вживати ядра, змішані з медом і інжиром. У Франції настій з листя приймають при гастриті і порушенні травлення.
Запальні процеси органічного походження
У народній медицині широкою популярністю користуються настої і відвари з листя і оболонок плодів. Їх застосовують при лікуванні фурункулів, гнійних висипань, вугрової висипки. При запальних захворюваннях горла використовують препарати на основі кори дерева. Горіхове масло застосовують при лікуванні запалення середнього вуха.
Зміцнення загального самопочуття
Велику користь організму принесуть плоди, поєднані з зеленими овочами. Останні в кілька разів підвищують лікувальний і живильний ефект перших. Вони наповнять організм вітамінами, відновлять рівень солей заліза і кобальту.
У косметології
Це просто незамінний компонент багатьох косметичних засобів. Косметичне молочко, приготоване на його основі, звужує пори, робить шкіру більш гладкою і шовковистою. Його протизапальна дія допоможе позбутися від різного роду висипань.
У кулінарії
Велику цінність волоські горіхи мають в кулінарії. З них роблять горіхове варення, ядрами прикрашають кондитерські вироби, їх додають в цукерки, хлібобулочні вироби.
Часто ядра додають в перші страви і свіжі салати. Деякі домогосподарки кладуть їх в овочеві закрутки. З горіхами гасять м’ясо, готують котлети і м’ясні рулети.
Широко їх використовують для приготування заправок.
Чому хочеться волоських горіхів
Якщо постійно хочеться горіхів, то в організмі людини не вистачає вітаміну Е, жирних кислот, магнію і кальцію. Також організм їх вимагає, коли в раціоні переважають швидкі вуглеводи. Таке харчування призводить до дефіциту білка.
Чому не можна їсти багато волоських горіхів
Вміщені в них жири можуть сильно вдарити по печінці. Також вони можуть привести до висипу в ротовій порожнині. Але що буде, якщо з’їсти багато горіхів за один раз? Найменшим наслідком стане незначне розлад шлунка, в більш важких випадках можливий розвиток алергії.
Термін придатності волоських горіхів
Щоб продукт не втратив своєї харчової та енергетичної цінності, зберігати їх слід в неочищеному вигляді не більше року. Термін зберігання очищеного продукту становить 7-14 днів.
Продовжити їх термін придатності зможе лише глибоке заморожування. У морозильній камері вони можуть зберігатися до 12 місяців. Зберігати горіхи в шкаралупі потрібно в тканинних мішках, сітці для овочів або картонній коробці.
Після збору врожаю їх слід прибирати в комору або сухий льох.