Користь і шкода свинини, калорійність, склад, як правильно приготувати

Незважаючи на те, що в деяких релігіях існує заборона на свинину, вона залишається одним з найбільш затребуваних у кулінарії продуктів – дослідники підрахували, що цей вид м’яса лідирує за кількістю продажів у всьому світі. Як і будь-яке інше м’ясо, свинина є джерелом корисного білка, також в ній міститься велика кількість вітамінів і мінералів.
Незважаючи на те, що самим дієтичним продуктом зазвичай вважають яловичину, свинина краще засвоюється в організмі людини – це значить, що від неї більше користі, ніж шкоди. Також варто відзначити, що в свинині набагато менше шкідливих жирів, ніж навіть в пташиному м’ясі.
Свинину смажать, парять, варять, запікають і маринують, з неї готують найпопулярніші блюда світової кухні від плову до щей. Скільки ж калорій в свинині, приготовленої різними способами і як вона приносить організму користь?
На це та інші питання ми постараємося відповісти в даній статті.
Калорійність свинини
Незважаючи на досить високу енергетичну цінність свинини і страв з неї, професійні дієтологи не рекомендують виключати це м’ясо з раціону.
Найменування | Калорійність, 100 г |
Свиний окіст | 261 |
Свинича вирізка | 142 |
Свинича лопатка | 257 |
Свиний підгруддя | 630 |
Свинича шия | 272 |
Свинича грудинка | 518 |
Свиняче сало | 787 |
Свиничий стейк | 462 |
Щоб виключити набір зайвої ваги, розрахуйте калорійність приготованих вами страв, користуючись таблицею, наведеною нижче.
Найменування | Калорійність, 100 г |
Свинина пісна | 250 |
Свинина відварна | 351 |
Свинина смажена | 303 |
Свинина тушкована | 280 |
Відбивна зі свинини | 251 |
Гуляш зі свинини | 333 |
Борщ зі свининою | 121 |
Котлети зі свинини | 355 |
Як добре видно, страви зі свинини можуть містити мало калорій, особливо впадає в очі борщ. З цього випливає висновок, що, поєднуючи свиняче м’ясо з іншими компонентами, можна отримати низькокалорійне виріб, який не вплине на вашу фігуру.
Наприклад, калорійність такого на перший погляд важкого страви, як відварені пельмені з яловичини і свинини, становить всього 275 ккал. Крім того, калорійність вареної свинини можна знизити до показника 270 ккал, якщо готувати її зовсім без сала і жиру.
Свинина в дієтології
Також варто відзначити, що вживання свинини покращує роботу нервової системи і мозку, загострює увагу і пам’ять, знижує ризик розвитку стресів, стомлюваності, вселяє оптимістичні настрої і допомагає заснути – все це необхідно кожному, хто відчуває незручності, пов’язані з мізерним раціоном харчування.
Українська дієта
Програма харчування, розрахована на два місяці, включає в себе вживання відвареної свинини і буженини кожен третій день тижня в поєднанні з квашеною капустою і бананом. В результаті ваш організм насититься необхідним білком і зможе успішно пережити дієту.
Популярні рецепти страв зі свинини із зазначенням калорійності
Існує безліч рецептів приготування страв зі свинини, сьогодні ми зупинимося на найбільш затребуваних, без яких не зможе обійтися будь-яка пристойна господиня.
Плов
Складові:
- 1 кг свинини;
- 800 г дрібного рису;
- 4 морквини;
- 4 цибулини;
- 1 зубчик часнику;
- 1 л води;
- 20 мл соняшникової олії.
Морквину і цибулю натираємо на середній тертці і перемішуємо між собою, потім укладаємо в каструлю, залиту соняшниковою олією. Свинину нарізаємо на кубики, висипаємо поверх овочів. Після цього промиваємо рис, висипаємо його поверх м’яса, додаємо кухонну сіль за смаком і заливаємо масу водою.
Накриваємо посуд кришкою і варимо плов на слабкому вогні близько півгодини, потім додаємо часник і вимикаємо плиту. Ми залишаємо блюдо настоюватися, процес займе близько десяти хвилин.
Калорійність плову зі свининою і рослинним маслом становить 127 ккал на 100 г.
Шашлик
Складові:
- 1 кг свинини;
- 3 цибулини;
- 2 лимона.
Свинину нарізаємо на великі шматки, поміщаємо в миску, всипаємо сіль і чорний перець за смаком. З лимонів вичавлюємо сік і виливаємо його в блендер, цибулю чистимо і додаємо до соку. Подрібнюємо масу на високій швидкості приблизно хвилину.
Поливаємо отриманим маринадом м’ясо, перемішуємо і дозволяємо заготівлі настоятися близько двох годин. Потім насаджує шматки м’яса на шампури і готуємо на вугіллі.
Калорійність шашлику зі свинини в розрахунку на 100 грам становить 206 ккал.
Свинина тушкована з картоплею
Складові:
- 700 г картоплі;
- 500 г свинячої м’якоті;
- 2 цибулини;
- 2 морквини;
- 60 мл соняшникової олії;
- 150 мл води.
М’ясо чистимо і нарізаємо квадратиками, потім обсмажуємо його десять хвилин на розпеченій сковорідці. Тим часом очищаємо і нарізаємо картоплю, цибулю і моркву. Після цього перекладаємо підготовлене м’ясо в каструлю і додаємо до нього картоплю.
Заливаємо масу водою і ставимо гаситися на середньому вогні. Поки рідина не закипіла, швидко прожарюємо цибулю і моркву на соняшниковій олії. Додаємо їх в каструлю, накриваємо ємність кришкою і готуємо страву ще близько півгодини.
Калорійність тушкованої картоплі зі свининою становить 143 ккал на 100 грам.
Свинина запечена в фользі
Складові:
- 600 г свинини;
- 6 зубчиків часнику;
- 20 мл соняшникової олії;
- 20 г гірчиці.
Часник очищаємо і розрізаємо на кілька частин. Потім робимо в м’ясі надрізи за допомогою ножа і вставляємо в них підготовлений часник. Після цього натираємо м’ясо перцем і сіллю за смаком, змащуємо гірчицею.
Фольгу промазуємо соняшниковою олією, укладаємо в неї підготовлену свинину. Загортаємо, кладемо на деко і запікаємо в духовці приблизно півтори години при 180 градусах.
Калорійність свинини, запеченої в духовці у фользі, становить 268 ккал на 100 грам.
Складові:
- 300 г свинини;
- по 300 г картоплі і капусти;
- по 1 цибулині і морквині;
- 1 зубчик часнику;
- 25 мл томатної пасти;
- 20 мл соняшникової олії;
- 2-3 лаврових листки;
- пучок петрушки.
М’ясо очищаємо від жиру і нарізаємо на маленькі кубики, викладаємо в каструлю. Заливаємо водою, додаємо лавровий лист і варимо на середньому вогні, що з’явилася піну знімаємо шумівкою.
Часник подрібнюємо, моркву натираємо на тертці, картоплю ріжемо квадратиками, а цибулю і капусту шаткуємо.
Після цього робимо зажарку: цибулю обсмажуємо з морквою і томатною пастою на соняшниковій олії, потім переміщаємо овочі в каструлю з м’ясом.
Як тільки бульйон закипить, додаємо картоплю і часник. Ще через кілька хвилин висипаємо підготовлену капусту, солимо і перчимо суп до смаку. Пробуємо щі на готовність: якщо м’ясо стало м’яким, то суп повністю готовий. Залишилося тільки посипати його подрібненою петрушкою.
Калорійність щей зі свіжої капусти зі свининою в розрахунку на 100 грам становить 42,7 ккал.
Харчова цінність та склад свинини
Нижче ви зможете ознайомитися з показниками харчової цінності свинини в розрахунку на денну норму.
Найменування | Білки, г | Жири, г |
свиняча вирізка | 19,4 | 7,1 |
свиняча корейка | 13,7 | 36,5 |
свиняча шия | 13,6 | 31,9 |
свиняча грудинка | 10,1 | 53 |
Свинина пісна | 19,4 | 7,1 |
Свинина відварна | 22,6 | 31,6 |
Свинина смажена | 11,4 | 49,3 |
Свинина тушкована | 9,8 | 20,3 |
Як уже згадувалося, хімічний склад свинини неймовірно багатий корисними вітамінами групи В, однак варто згадати й про мінеральні компоненти, що містяться в цьому м’ясі: йод, кальцій, натрій, магній і фосфор, які допоможуть відновити пошкоджені клітини, поліпшити самопочуття і надати організму енергію для тривалих занять спортом.
Цікавий факт: в свинині абсолютно не міститься вуглеводів, а основна маса жирів розташовується в сальній прошарку, яку дуже легко відокремити від м’яса й отримати менш калорійний продукт.
А що ви самі знаєте про свинину? Може, хтось із читачів володіє інформацією про нові дієти і режими харчування зі свининою? Поділіться своїм досвідом!
Свинина – корисні властивості і протипоказання, лікування і схуднення за допомогою свинини
Під редакцією експерта: Олена Азарова, дієтолог
Кожна жінка знає, що м’ясна продукція надзвичайно корисна для зростаючого (та й дорослого теж) організму. Адже саме з м’яса ми отримуємо такі необхідні організму білки та інші корисні речовини, в тому числі і зі свинини. Розбираємося в корисних властивостях свинини, протипоказання і методах зберігання.
Основні види і категорії свинини
- Одним з найпопулярніших видів м’яса (по вживанню в світі) є свинина – як столове м’ясо, копченості, ковбаси тощо.
- Класифікувати цей вид м’яса можна за різними властивостями і категоріями – термічний стан (охолоджене, охолоне або морожене), стать (хряк і свиня), вік тощо.
- Класифікація цінності свинини за віком:
- Поросятина – до 4 міс.
- Підсвинки – 4-9 міс.
- Свинина – від 9 міс.
Свинина по вгодованості:
- М’ясна: з товщиною шпику – 1,5-4 см.
- Обрізна: без шпику.
- Беконна: з товщиною шпику – 2-4 см.
- Жирна: з товщиною шпику – від 4 см.
Жир, що зрізається зі свині, поділяють на:
- Шпик – пласти підшкірного жиру з товщиною від 1,5 см, великі, без розшарувань.
- Сало – пласти жиру з товщиною близько 1,5 см, шаруваті і м’які.
За сортом:
- 1-й сорт: грудинка, окости, поперековий, спинний і лопаточний частини.
- 2-й сорт: гомілка, шия і рулька.
Який склад і скільки калорій у свинині?
- Мало хто знає, що свинина, насправді, – справжнє джерело вітамінів і мікроелементів.
- У 100 г свинини міститься …
- З основних елементів:
- Вода – 61.06 г
- Жири – 21.19 г
- Зола – 0.87 г
- Білки – 16.88 г
- Вуглеводи – 0 г
З вітамінів:
- Віт. А – 2 мкг
- Віт. В1 – 0.732 мг
- Віт. В2 – 0.235 мг
- Віт. РР або В3 – 4.338 мг
- Віт. В5 – 0.668 мг
- Віт. В6 – 0.383 мг
- Віт. В9 – 5 мкг
- Віт. В12 – 0.7 мкг
- Віт. С – 0.7 мг
А також мікроелементів:
- 19 мг магнію.
- 287 мг калію.
- 14 мг кальцію.
- 0,88 мг заліза.
- 45 мкг міді.
- 24,6 мкг селену.
- 56 мг натрію.
- 10 мкг марганцю.
- 2,2 мг цинку.
- 175 мг фосфору.
Що стосується калорійності свинини, вона залежить від способу обробки м’яса:
- У 100 г жирної консервованої свинини міститься: 486 ккал; 11,5 г білків; 48,9 г жирів; 0 г вуглеводів.
- У 100 г відвареної свинини: 364 ккал; 22,6 г білків; 30 г жирів; 3,1 г вуглеводів.
- У 100 г тушкованої свинини: 225 ккал; 11,4 г білків; 19,8 г жирів; 1,2 г вуглеводів.
- У 100 г тушкованої консервованої свинини: 349 ккал; 14,9 г білків; 32,2 г жирів; 0,2 г вуглеводів.
- У 100 г грудинки на кістки: 174 ккал; 21 г білків; 10 г жирів; 0 г вуглеводів.
- У 100 г лопатки: 257 ккал; 16 г білків; 21,7 г жирів; 0 г вуглеводів.
- У 100 г шинки: 261 ккал; 18 г білків; 21,3 г жирів; 0 г вуглеводів.
- У 100 г подгрудка: 630 ккал; 7,4 г білків; 67,8 г жирів; 0 г вуглеводів.
- У 100 г свинячої відбивної: 351 ккал; 19 г білків; 24,1 г жирів; 15,9 г вуглеводів.
Корисні лікувальні властивості
Даний вид м’яса – не тільки смачна свинина в клярі, відбивні або інгредієнт супу.
Свинина – це ще й корисні – а часом і цілющі – властивості:
- Високий вміст жиру – для відновлення сил і зігрівання організму.
- Магній і цинк – для серцево-судинної системи і потенції.
- Амінокислота лізин – для формування кісток.
- Селен і арахідонова кислота – для зниження депресії та відновлення клітин.
- 1 порція свинячої печінки дорівнює місячному запасу В12.
- Свинина займає 2-е місце за засвоюваністю шлунком.
- Зміст холестерину в свинині в 2 рази нижче, ніж в маслі (вершковому) і в 3 рази нижче, ніж в яйцях.
Шкода і протипоказання
На жаль, крім корисних властивостей, свинина відома і своїми недоліками:
- Підвищена кількість гормонів росту і ліпідів.
- Підвищений вміст гістаміну.
- Висока жирність м’яса.
- Ризик розвитку ожиріння при постійному зловживанні свининою.
- Ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
- Свинина – джерело безлічі паразитів при неписьменній обробці м’яса (температура при термообробці повинна становити не менше 75 градусів).
- Збільшення ваги (при постійному вживанні понад-калорійних реберець, бекону, салямі, грудинки).
Свинина протипоказана при:
- Схильності до інфаркту або після нього.
- Холециститі та дуоденіт.
- Атеросклерозі.
- Екземі.
- Алергії.
Варто зазначити, що про шкоду свинини є сенс говорити лише при перевищенні добової норми (200 г) і при неписьменній термообробці.
У раціоні дітей, вагітних, алергіків, матерів-годувальниць, діабетиків
Для майбутніх і годуючих мам, дітей, діабетиків і алергіків, в силу відомих факторів, існують окремі правила щодо вживання свинини.
З якого віку можна давати свинину дитині?
Прикорм у вигляді свинини можна починати, як тільки дитині виповниться 8 місяців.
Рекомендації:
- Починати прикорм поступово – спочатку з ½ ч. ложки, потім – 1 повна ч. ложка, далі, при відсутності алергії, додавати в овочеве (перевірене) пюре.
- М’ясо брати виключно з нежирних частин домашньої свинини (дієтичні варіанти).
Чи можна вагітним свинину?
Відповідно до думки лікарів, майбутнім матусям свинина не просто дозволена, а навіть корисна.
Що кажуть дієтологи про свинину на цей період:
- Холін у свинині несе користь для плода, сприяючи розвитку мозку, а амінокислота лізин – розвитку кісток.
- Мами, які вживали свинину під час вагітності, легше переносять пологи, а діти швидше набирають масу.
- М’ясо при вагітності слід вибирати тільки свіже, екологічно чисте, домашнє – від свиней, вирощених без стероїдних/гормональних уколів і хімічних добавок у кормах.
- Способи приготування – запікання, варіння, на пару. Для свинячої печінки – запікання в горщиках, у тушкованому вигляді. Для свинячого серця – варіння, а після – гасіння.
Чи можна мамі, що годує свинину?
Для молодих матерів-годувальниць свинина також справді корисна, поки не шкідлива. Шкода вона може завдати при зловживанні м’ясом або вживанні в обхід протипоказань.
В інших випадках від свинини – тільки користь:
- Білок у м’ясі корисний для лактації.
- Амінокислоти – природний антистрес для мами після пологів.
Є свинину можна починати через мінімум 2-3 місяці після пологів. І щоб уникнути алергії у малюка – лише в обмежених кількостях (50-100 г, 1-2 рази на тиждень), варену, нежирну, домашню, і в 1-й половині дня.
Чи можна їсти свинину при цукровому діабеті?
Для хворого на діабет дозволена нежирна свинина з овочами, в обмежених кількостях, без соусів. Але тільки для 1 типу захворювання. Для діабету 2 типу цей продукт не рекомендований – свинячому жирі властиво трансформуватися в шкідливий холестерин.
Чи може бути алергія на свинину?
Алергія на свинину – це дуже рідкісне явище, і схильні до нього найчастіше діти до року. Діагностика захворювання здійснюється через шкірні проби й аналізи крові на рівень імуноглобуліну G.
У дорослих людей алергія можлива частіше не на свинину, а на антибіотики/добавки, якими її колять/годують.
Приготування і зберігання
- Смак, свіжість і м’якість м’яса залежить від правильного його вибору, зберігання й приготування.
- Як смачно приготувати свинину?
Страв зі свинини відомо чимало. Найпопулярніші:
- рагу
- котлети і пельмені
- холодець
- шніцелі
- шашлики
- бажання
- копчені реберця
- м’ясо по-французьки
- запечене порося
- ескалоп
- грудинка і карбонад
- м’ясний рулет
… та ін.
Як правильно варити свинину?
Варити свинину – справа нескладна. Досить промити м’ясо, покласти в киплячу воду, присмачити спеціями і тримати на вогні 1,5-2 години під кришкою, знімаючи піну кожні 20 хвилин.
- Час варіння залежить від категорії продукту: для поросяти вистачить 1,5-2 години, для «дорослої» свинки – на годину більше.
- Як відрізнити свинину від яловичини?
Дослідну господиню неможливо заплутати – вона завжди знає, як відрізнити свинячі відбивні від яловичини:
- У сирої свинини – рожевий колір, у яловичини – червоний.
- Сира свинина майже не пахне, яловичина пахне молоком.
- Свинина – ніжна і м’яка, з жировими прошарками. Яловичина – жорстка, без прошарків.
- Колір свинини після термообробки білий, яловичини – сірий.
- Свинина – м’ясо гладке, яловичина – волокнисте.
- Готова свинина відділяється цільними шматками, яловичина – волокнами.
- Як правильно зберігати свинину – скільки можна зберігати свинину в холодильнику.
Зберігання свинини залежить від її виду:
- фарш зберігають 1-2 дні (в холодильнику).
- Свіжу вирізку – до 2 днів (там же).
- Трохи заморожене м’ясо, з сіллю і перцем – до 5 днів.
- У морозилці – до 6 місяців.
Як відрізнити молоду свинину від старої?
Головні відмінності молодої свинини:
- Трохи матова на зрізі поверхня.
- Світло-рожевий відтінок.
- щільна консистенція.
- відсутність плівок.
- Як правильно обробити свинину.
Основні правила розбирання свинини:
- Для смаження ріжте шматки товстіше, щоб м’ясо не втратило свою соковитість.
- Різати свинину майже у всіх випадках слід поперек волокон, щоб зберегти його м’якість і «жувальні» якості. Особливо, якщо м’ясо не молоде й не відбивається.
- Перед різкою витримайте м’ясо 15-20 хвилин на повітрі, щоб соки встигли розподілитися по шматку.
На які частини можна обробити свинину, і які страви з них готують?
- Шия. Підійде для відбивних, котлет, шашлику та гуляшу.
- Окіст – для буженини, для засолювання й гасіння, а також запікання цілим шматком.
- Корейка (м’ясо з боків) – для гриля, гасіння, рагу і плову.
- Грудинка (сало з прошарками м’яса) – для всього, крім біфштексів і відбивних. Найчастіше – для солоного сала.
- Котлети і сало можна зробити практично з будь-якої частини туші, крім «пашини» (подбрюшної частини).
- Найніжніше м’ясо беруть з верхньої частини туші – вирізка, карбонад, корейка.
- Лопатка – для супів, печені, фаршу.
- Частини туші низького сорту, рулька і копита – для холодцю.
Дієтичні страви і рецепти
Для схуднення свинина дійсно використовується, але не сало і не жирні її частини, а м’ясна вирізка. Нежирну свинину використовують для багатьох дієтичних страв, замінюючи нею ковбасу і сосиски, бекон, реберця та ін.
Найбільш популярні дієтичні страви (без соусів, звичайно):
Свинина на пару.
- парові котлети.
- Відбивні мінімальної жирності.
- запечена окіст.
- Рулет з грибами і свининою.
- Рагу зі свинини і кабачків.
- відварна корейка.
- Тушкована з грибами свинина.
- гуляш.
- Свинина, запечена в фользі.
Корисні властивості м’яса свинини
Свининою називають м’ясо тварин з породи свиней. Воно вважається найпоширенішим продуктом харчування, яке має безліч корисних речовин. До того ж, свинина одна з найдоступніших і калорійних форм живлення, цінують за наявність необхідних білків і жирів, які допомагають відновити сили й зміцнити здоров’я.
В ісламі і іудействі вживання свинини заборонено.
Свинина дуже популярна в багатьох кухнях світу, з цього м’яса також готують чудові страви. У домашніх і ресторанних умовах її запікають у духовці, смажать на грилі, подають стейки з різними гарнірами та соусами.
На основі свинини виходять смачні і наваристі супи, борщ, плов, харчо, тушкована капуста. Ще її часто вживають для начинки пирогів, чебуреків і рулетів. Вся ця популярність зумовлена соковитістю м’яса і чудовими смаковими характеристиками.
У всій тушці знайдеться м’ясо для суховатого рулету і жирного смачного стейка.
Найпопулярнішим блюдом зі свинини вважається шашлик, який не зрівняється ні з чим. Ще з неї виходять смачні та ситні консерви. Тушки можуть в’ялити або коптити. Все це також має великий попит. При виборі м’яса потрібно враховувати блюдо, до якого воно підбирається, важливо використовувати мінімум жиру і масла в приготуванні, щоб не нашкодити організму.
Свинина має ніжний рожевий колір, м’які волокна. Практично все м’ясо пронизане прошарками жиру (білого кольору). При бажанні його зрізають, і блюдо стає менш калорійним. Склад цього продукту має вітаміни і мінерали, які допоможуть уникнути виснаження внутрішніх органів і подарують масу енергії.
Харчова цінність свинини (100 г)
білки, г | жири, г | вуглеводи, г | ккал |
13,91 | 35,07 | 376 (19%) |
М’ясо свинини середньої калорійності, може бути і висококалорійним.
Щоб нівелювати хоч трохи ці цифри, м’ясо краще запікати в духовці, тушкувати, смажити на грилі без підливання олії. За кількістю білка в складі воно трохи програє яловичині і тушці кролика.
Але за кількістю необхідних незамінних кислот стає лідером.
Страви, приготовані з добавкою овочів, будуть середньої калорійності. Смажені на грилі або в духовці мають приблизно ту ж ситуацію.
Ситним і калорійним буде свинячий бульйон, якщо з нього не зняти весь розтоплений жир. Для шашлику зазвичай використовують задню частину або лопатку із середнім вмістом жиру.
Хоч частина сала в процесі смаження зникає, менш калорійним м’ясо, на жаль, не стає.
Калорійність страв зі свинини (100 г)
Страви зі свининою | калорійність | Страви зі свининою | калорійність |
шашлик | 298 | Смажена свинина | 295 |
плов | 211 | відварна | 320 |
борщ | 63 | шаурма | 256 |
котлети | 296 | Запечена в духовці | 252 |
холодець | 229 | тушкована | 248 |
Гороховий суп | 98 | гуляш | 252 |
чебуреки | 405 | відбивна | 296 |
М’ясо на пару | 256 | Тушкована капуста | 116 |
Корисні властивості свинини
- свинина добре засвоюється та поступається за цим показником лише баранині і яловичині;
- наявність великої кількості вітамінів групи В корисно для утримання роботи центральної нервової системи на належному рівні;
- залізо і цинк благотворно впливають на процес кровотворення, дозволяють уникнути розвитку анемії;
- свинина здатна знизити показники рівня холестерину в крові (при вживанні нежирного м’яса);
- регулярне вживання свинини знижує ризик серцево-судинних захворювань. Калій, кальцій і магній зміцнюють судини;
- свиняче сало корисне для збагачення міжклітинних мембран потрібними амінокислотами і жирами. Вміст холестерину в ньому вдвічі менше, ніж в яйці;
- волокна стимулюють роботу кишечника;
- свинина покращує емоційний стан, її вживання допомагає в боротьбі з депресією;
- амінокислоти в складі м’яса покращують зростання волосяних фолікулів;
- кальцій зміцнює кісткову тканину;
- для матерів, які годують груддю, свинина допоможе збільшити вироблення молока;
- свинина приносить користь також в косметології. З жиру готують зволожуючі засоби і креми для сухої або обвітреної шкіри.
Протипоказання і шкода від вживання свинини
- шкідливо вживати у великих кількостях при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (особливо в смаженому вигляді) і порушеннях роботи підшлункової залози;
- м’ясо може завдати шкоди при недостатній термічній обробці, іноді містить паразитів. Це небезпека, яку не варто применшувати;
- протипоказане при алергічних реакціях;
- жирна свинина навантажує печінку, може викликати хворобливі наслідки.
Хімічний і мінеральний склад свинини (100 г)
мінерали | Зміст мг (мкг) | % Від добової норми |
калій | 252 мкг | 10% |
кальцій | 18 мг | 2% |
магній | 13 мг | 3% |
натрій | 43 мкг | 3% |
фосфор | 154 мг | 19% |
Залізо | 0,70 мг | 4% |
Марганець | 0,02 мг | 1% |
мідь | 0,07 мг | 6% |
селен | 28,5 мкг | 52% |
цинк | 1,56 мг | 13% |
Вітаміни в свинині (100 г)
вітаміни | Зміст мг (мкг) | % Від добової норми |
А | 2 мкг | 0% |
Е | 0,30 мг | 2% |
В 1 | 0,5 мг | 40% |
В 2 | 0,21 мг | 12% |
В 5 | 0,50 мг | 11% |
О 6 | 0,29 мг | 14% |
О 9 | 5 мкг | 1% |
О 12 | 0,60 мкг | 20% |
Свиняча печінка: користь і шкода для організму: склад, вітаміни, калорійність
Свиняча печінка – не лише смачний, а й корисний субпродукт, що містить комплекс нутрієнтів, необхідних для функціонування внутрішніх органів.
Її подають у смаженому, тушкованому, відварному та запеченому вигляді. Крім цього, на її основі готують паштети, оладки та начинки для випічки.
Правильно приготовлена печінка чудово поєднується з гарнірами – макаронами, овочами, коренеплодами, бобовими та крупами.
На ринок субпродукт потрапляє в охолодженому або замороженому вигляді. Вибрати його нескладно. Колір якісної свинячої печінки – червонувато-коричневий, поверхня – пружна, рівна, гладка, без підсохлих ділянок або плям.
Аромат свіжої печінки – приємний, м’ясний, злегка солодкуватий.
Гнилій запах, пошкоджена або нерівна поверхня, плями, жовтуватий або зеленуватий відтінок – це маркери зіпсованого продукту, непридатного в їжу.
Склад
- Печінка свиняча містить комплекс вітамінів, макро- і мікроелементів. Цей продукт має велику кількість важливих для організму речовин, таких як:
- – вітаміни: В1, В2, В5, В6, В12 (ціанокобаламін), С, А, Н;
- – макроелементи: кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, сірка;
- – мікроелементи: залізо, цинк, йод, мідь, марганець, селен, молібден, кобальт.
Потенційна небезпека і протипоказання
Надмірне споживання субпродуктів може завдати шкоди. Дієтологи пропонують включати в раціон печінковий паштет, торт, страви з овочами або грибною підливою не частіше ніж 1 раз на тиждень.
Такий підхід попереджає надмірне надходження пуринів, білка та вітамінів: все, що понад норму, на користь не йде.
Не варто їсти печінку в наступних випадках:
- при високому рівні холестерину;
- подагрі, артритах, ревматизмі, інших суглобових патологіях;
- пацієнтам, яким протипоказані продукти з високим вмістом білка.
Корисні властивості
- Вітаміни в печінці сприяють поліпшенню роботи нервової системи.
- Цей продукт містить мало жиру, що корисно людям, які дотримуються дієти.
- Глюкокортикоїди, що містяться в печінці, допомагають переносити запальні процеси.
Цей продукт багатий йодом, залізом і колагеном.
Ці елементи дуже корисні для вагітних жінок, літніх людей і дітей.
Печінка потрібна людям зі зниженим рівнем гемоглобіну.
Продукт незамінний при анемії і нестачі заліза.
Способи та норми споживання
Список корисних властивостей субпродукту значний. Чому ж дієтологи рекомендують їсти такі страви не частіше ніж 1 раз на тиждень? Невже, крім користі, продукт приносить шкоду?
Причина – багатий склад. Пурини, що містяться в печінці, накопичуються в організмі, підвищуючи рівень сечової кислоти, що негативно впливає на здоров’я.
Додатково, велика кількість екстрактивних речовин може негативно впливати на організм при перевищенні допустимої норми.
Потенційна шкода
Попри корисність, свиняча печінка може негативно впливати на організм.
Не слід вживати страви з цього субпродукту людям з надмірним вмістом холестерину, оскільки в 100 г свинячої печінки міститься 100-250 мг холестерину.
Надлишок холестерину може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.
Також свиняча печінка містить пурини, які можуть викликати подагру при їх надмірному споживанні.
Навіть якщо цей субпродукт корисний для дітей, слід давати його обережно та в невеликих кількостях.
У їжу можна вживати тільки ту печінку, яка була отримана з здорових тварин. Якщо свиней вирощували в екологічно несприятливих місцях, тоді вони можуть бути схильні до різних захворювань, що в підсумку може позначитися і на внутрішніх органах тварин.
Свиняча печінка: Особливості
Свиняча печінка є цінним харчовим продуктом, але по своїй корисності поступається яловичій. У відварному вигляді її калорійність становить 110 ккал, при смаженні цей показник незначно зростає. Також на калорійність печінки впливають продукти, з якими вона приготовлена.
Якщо посмажити цей субпродукт в олії з овочами і борошном, його поживність складе 210 ккал. У печінковому паштеті міститься 250 ккал, при додаванні майонезу калорійність збільшується до 350 ккал. 100 грам печінки свині містить 130 мг холестерину, 1,4 г золи, 1,2 г жирних кислот, 71,3 г води. Середня вага субпродукту становить близько 2 кг.
Зручність у приготуванні пов’язана з короткою тривалістю термообробки.
Цінність субпродукту, приготованого на сковороді
Печінка свиняча смажена, калорійність якої досить висока, – це чудове друге блюдо, а також дуже важливий продукт харчування при анемії. А якщо додати в сковороду цибулю зі сметаною, то відірватися від страви неможливо, поки тарілка не буде порожня.
- При правильному приготуванні свиняча печінка має невелику калорійність, а ось за вмістом білків смажений субпродукт перевершує сирий. Отже, склад цієї страви в калоріях такий:
- – жири – 106,4 ккал;
- – білки – 65 ккал;
- – вуглеводи – 30 ккал.
- Всього виходить близько 200 ккал.
Користь для організму
Унікальний вітамінно-мінеральний склад цього продукту робить позитивний вплив на загальний стан організму. Печінка свиняча засвоюється практично в повному обсязі.
Цей продукт має такі корисні властивості:
- забезпечує профілактику і лікування залізодефіцитної анемії;
- попереджає появу атеросклеротичних бляшок і розвиток атеросклерозу;
- покращує процес кровотворення;
- сприяє нормалізації жирового обміну;
- покращує роботу шлунку і печінки;
- забезпечує профілактику серцево-судинних захворювань і цукрового діабету;
- зміцнює імунітет, уповільнює старіння організму;
- забезпечує профілактику захворювань сечостатевої системи;
- гарантує захист від нервових перенапруг і вірусів;
- забезпечує профілактику захворювань органів зору.
Калорійність свинячої печінки дозволяє включати цей продукт у щоденний раціон. Для отримання найбільшої кількості корисних речовин печінку рекомендується вживати у відвареному вигляді.
Цінність тушкованого субпродукту
Зараз дізнаємося, чи корисна печінка свиняча тушкована. Калорійність страви, приготованого таким способом, набагато нижча, ніж при варіанті смаження.
Поживність субпродукту багато в чому залежить від того, з якими ще складовими буде поєднуватися головний інгредієнт.
Так, якщо, наприклад, готувати печінку в сметанно-томатному соусі, тоді в кінцевому рахунку поживність становитиме приблизно 150 ккал на 100 гр.
Калорійність вареної печінки
Цей продукт є незамінним при приготуванні домашніх паштетів, начинки для пиріжків, оладок і котлет. За смаком свиняча печінка добре поєднується з картопляними стравами і рисом.
Однак подавати до столу субпродукт рекомендують зі сметаною, зеленню і свіжими овочевими салатами. Незалежно від способу термічної обробки свинячу печінку необхідно очистити від плівки і проток.
Для усунення специфічного присмаку гіркоти субпродукт рекомендується замочувати в молоці протягом двох годин.
Найбільшою харчовою цінністю володіє варена свиняча печінка. Калорійність такого блюда становить 130 ккал. Щоб зварити печінку, знадобиться вода, цибуля, морква, лавровий лист. Овочі необхідно попередньо очистити і нарізати великими шматочками.
Цибулю і моркву опустити в холодну воду, після чого поставити каструлю на плиту і зварити овочевий бульйон. У киплячу з овочами воду покласти попередньо замочену в молоці печінку (1 кг) і варити на слабкому вогні 50 хвилин. За 5 хвилин до готовності додати в бульйон лавровий лист.
Готову страву нарізають на порційні шматочки і подають до столу зі сметанним соусом і овочами.
Цінність відвареного субпродукту
Печінка свиняча відварна, калорійність якої з усіх описаних в цій статті варіантів найменша, є корисною для діток. Якщо готувати цей субпродукт шляхом занурення його в киплячу воду, то готова страва матиме всього 120 ккал.
Для порівняння: у смаженому вигляді – 205 ккал. Зате печінка свиняча варена, калорійність якої робить її цінним дієтичним продуктом, поступається по корисності страві, зробленому на пару.
Тому ідеальним варіантом приготування свинячої печінки для діток є саме приготування на пару.
Важливі поради по готуванні і збереженню якостей
Багато людей рідко включають страви з печінки в меню, тому що не знають, як домогтися ніжності і приємного смаку. Жорсткість, сухість – причини недотримання правил термічної обробки.
Правильне приготування зробить страви вишуканими, соковитими, апетитними. Досвідчені господині діляться секретами, рекомендують сміливо купувати корисний продукт і пробувати нові рецепти.
Три важливих правила:
- обов’язково вимочити субпродукт в молоці;
- не пересмажувати, відмовитися від занадто великих, товстих шматків;
- готувати страви не більше 25 хвилин.
Яку печінку купити, щоб вона була корисною?
Цей свинячий субпродукт важить в середньому 1-2,5 кг. Якщо печінка свіжа, то вона має коричнево-червоний колір, гладку поверхню, проте місце зрізу завжди буде пористе, вологе. Перед продажем цього продукту з нього повинні зрізати всі зовнішні кровоносні судини, жовчний міхур, лімфатичні вузли.
Перш ніж купити свинячу печінку в магазині або на ринку, її потрібно уважно оглянути, при цьому варто звернути увагу на колір, а також запах. Вона повинна приємно пахнути: не кислим, а солодкуватим ароматом. Якщо ж вона матиме неприємний запах, то це означає, що печінка несвіжа і її не варто купувати.
Колір продукту повинен бути рівномірним – не дуже світлим, але і не темним. Поверхня повинна бути рівною, пружною, без будь-яких підсохлих місць і плям.
Як правильно вибрати свинячу печінку
Якщо тварина, з якого була взята печінка, боліла, була вигодувана неякісними кормами, користь від страв з такого продукту буде вельми сумнівною. Для збереження цінності поживних речовин печінка повинна зберігатися правильно і недовго. Щоб уникнути отруєння, потрібно знати правила вибору печінки свині.
- Вага цільного продукту повинна бути від одного до двох кг.
- Поверхня повинна бути гладкою, рівною, рівномірної за кольором.
- Відтінок темно-бордовий з коричневим відливом.
- На зрізі спостерігається пориста структура і висока вологість.
- Аромат повинен бути свіжий, м’ясної, злегка солодкуватий. Кислий запах говорить про те, що краще відмовитися від сумнівної покупки.
Якщо одне з перерахованих вимог порушено, найімовірніше, продукт неякісний, що може викликати погіршення самопочуття.
На замітку
Чим молодша свиня, тим ніжнішою і смачнішою буде печінка.
Перед початком приготування цього субпродукту з нього необхідно зняти плівку, а вже потім вимочувати або використовувати приправи і спеції.
Тепер ви знаєте, що свиняча печінка корисна в будь-якому вигляді, а її калорійність залежить від того, як ви її приготуєте.
Корисніше всього робити цей субпродукт на пару, оскільки тоді зберігається максимальна кількість поживних елементів. Але крім безсумнівної користі печінка може також завдати шкоди організму людини.
Тому цим продуктом не варто зловживати, вживати його потрібно потроху, особливо якщо справа стосується дітей.
Страви з м’ясної печінки
Перед приготуванням з печінки слід зняти плівку, промити водою і для поліпшення смакових властивостей замочити в молоці. Відварювання, гасіння та обробка парою додасть печінці легкості в засвоєнні. Це обумовлено меншим вмістом калорій і жирових з’єднань.
Специфічність даного продукту вимагає дотримання деяких правил під час його готування. Щоб зробити страви з печінки найкориснішими і улюбленими складовими свого столу, потрібно дотримуватися таких принципів в процесі їх створення:
- Необхідно з печінки вирізати всі жили.
- Для утворення хрусткої скоринки шматки нарізаної печінки умочують у борошні.
- Не слід перетримувати печінку на вогні. Тривалість процесу обсмажування становить 5 хвилин, відварювання, гасіння, обробка парою триває не більше 20 хвилин.
Свиняча печінка – не тільки смачний, але й корисний поживний продукт тваринного походження. Однак, у зв’язку з низкою особливостей та нетривалістю зберігання, слід правильно підходити до його вибору і приготування. В іншому випадку, кулінарні шедеври зі свинячої печінки можуть не виправдати очікувань і навіть завдати шкоди організму.
Свинина: користь і шкода для організму людини
Шановні читачі, вітаю вас на сайті В Своєму Домі!
Свиняче м’ясо – одне з найпоширеніших в нашій традиційній кухні і одне з найпопулярніших. Це пояснюється і приємним смаком, який нікого не залишає байдужим, і тим, що цей вид м’яса можна купити в будь-якому магазині за відносно доступною ціною.
Але чи так воно корисне для нашого здоров’я? Спробуємо розібратися разом, в чому користь і шкода свинини, кому можна їсти свинячий шашлик без побоювань за своє самопочуття, а кому краще замінити його на щось інше.
Хімічний склад свинини
Пропоную почати з простих фактів, що містяться в свинячому м’ясі.
Воно особливо багате на вітаміни групи В:
- В1 (тіамін) – допомагає набрати м’язову масу;
- В2 – бореться з шкірними захворюваннями;
- В3 – прискорює метаболізм;
- В6 – відповідає за нормальну роботу центральної нервової системи;
- В12 – підтримує кількість гемоглобіну на потрібному рівні.
Також в свинині містяться:
- селен – захищає наше здоров’я від несприятливого впливу навколишнього середовища і уповільнює старіння клітин;
- цинк – підтримує імунітет організму, покращує роботу мозку і зміцнює кісткову тканину;
- фосфор – допомагає зміцнити зуби і кістки;
- залізо – не допускає розвитку недостатності заліза;
- магній – сприяє збереженню метаболізму на потрібному для гарного самопочуття рівні;
- калій – дозволяє утримувати нормальний рівень кров’яного тиску і благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи;
- креатин – сприяє зростанню м’язової маси;
- глутатіон – допомагає очищати організм від токсинів.
Калорійність
Свинина вважається продуктом з досить високою калорійністю. У ста грамах міститься близько 140 калорій, 20 грамів білка, 7 грамів жирів. Вуглеводів немає.
Слід пам’ятати, що в залежності від кожного конкретного блюда і способу його приготування калорійність може змінюватися.
Користь
Свинина славиться, перш за все, своїм сприятливим впливом на травну систему. Вітаміни, що містяться в цьому типі м’яса, допомагають знизити ризик виникнення запорів, колітів та атонії.
Варена свинина добре перетравлюється і може бути використана для поліпшення рівня кислотності в шлунково-кишковому тракті, а також для профілактики гастриту.
Завдяки наявності амінокислот, страви зі свинини допомагають швидше впоратися із запаленнями, знизити рівень холестерину, а значить, зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Не менш корисно м’ясо і при проблемах у функціонуванні нервової системи. Завдяки збереженню в вареній свинині тіаміну та інших корисних сполук, її регулярне, але помірне вживання в їжу здатне нормалізувати ритм сну, знизити вплив щоденного стресу й ризик виникнення депресивного стану.
Не менш корисна свинина і для підтримки імунних функцій організму та збереження енергії. Тому рекомендується додавати цей продукт у меню в періоди, коли великий ризик виникнення простудних захворювань – восени і взимку.
Сало – оброблений особливим чином свинячий жир – в невеликих дозах допомагає організму відновитися після захворювань, таких як грип або ангіна.
Сало допомагає зміцнити нігті і волосся завдяки вмісту селену та цинку.
Користь для чоловіків
Регулярне вживання свинячого м’яса чоловіками веде до підвищення рівня тестостерону й зменшує ризик виникнення захворювань передміхурової залози.
Увага! Незважаючи на корисні властивості, якими володіє свинина, я настійно рекомендую вам попередньо проконсультуватися з лікарем і з’ясувати, чи немає у вас індивідуальної непереносимості цього м’яса, та яка рекомендована вам його добова доза.
Користь для вагітних і годуючих жінок
Відомо, що в період вагітності жінкам потрібна додаткова підтримка і збільшення споживання поживних речовин. Саме тому приготоване певним чином свиняче м’ясо в розумних кількостях буде майбутнім мамам лише на користь.
Якщо ваш лікар не бачить причин для виключення цього продукту з раціону, то найкраще використовувати його в термічно обробленому вигляді: вареному, запеченому, а також приготовленому на парі.
Ті ж правила поширюються і на період грудного вигодовування дитини. Білок, що міститься в м’ясі, позитивно впливає на якість і кількість материнського молока. Головне, пам’ятати про те, що в цей час краще вибирати нежирне м’ясо, а також поєднувати його з різноманітними овочами – робити з них салати або гарніри.
Лікарі вважають, що краще не вводити свинину в раціон матері, поки малюку не виповниться три місяці. Починати слід з бульйону з свинини. Якщо у дитини не буде виявлено жодних небажаних реакцій на продукт, то в меню можна буде вводити й саме м’ясо.
Свинина в сирому вигляді категорично заборонена як під час вагітності, так і при годівлі груддю.
Користь для маленьких дітей
Педіатри не рекомендують давати малюкам свиняче м’ясо раніше, ніж їм виповниться 9 місяців.
Знайомство дитини з цим продуктом краще почати зі спеціальних дитячих консервів. Якщо ви абсолютно впевнені в свіжості та якості м’яса, то можна його відварити й ретельно подрібнити за допомогою блендера до пюреподібного стану.
Як і у випадку з іншими продуктами, на початку прикорму необхідно не тільки порадитися з педіатром, а й уважно стежити за реакцією дитини на нові страви. Якщо ви помітили алергію або зміни в настрої малюка, то свинину необхідно відразу ж прибрати з його раціону.
Після того, як дитині виповниться один рік, йому можна починати давати свинячий бульйон, який сприятиме зростанню і здоровому розвитку малюка.
Користь при зниженні ваги
Свинина – не дієтичний продукт. Якщо не плануєте відмовлятися від нього під час зниження ваги, то рекомендую звернути увагу на самі нежирні частини туші і вживати їх в їжу виключно в вареному вигляді з великою кількістю овочів.
Смажене м’ясо, в якому міститься набагато менше корисних речовин, краще виключити з раціону.
Як приготувати свинину з більшою користю
Якщо ви не бажаєте відмовлятися від цього м’яса, але хочете отримати від нього максимум корисних властивостей, то краще зупинити свій вибір на фарші з його суміші з яловичиною.
Овочеве рагу зі свининою також вважається відносно легким стравою, якщо їм не зловживати.
Не забувайте додавати до м’яса побільше овочів, як тушкованих, так і приготованих на парі. Ідеально для цього підійдуть кабачки, баклажани й болгарський перець.
Свиняча печінка – дуже делікатне за смаком блюдо, яке буде корисним при дефіциті заліза. Дієтологи рекомендують поєднувати її з відвареною гречкою, яка також багата цією речовиною. Замість гречки можна обрати рис, який відрізняється невисокою калорійністю.
На нашому сайті ви знайдете рецепти страв з використанням свинини, в тому числі й шашлику.
Найкорисніші частини свинини
Це вирізка і окіст. У них міститься максимальна кількість вітамінів, мінералів та інших необхідних організму сполук. До того ж це м’ясо вважається найбільш м’яким і соковитим, і не містить великого відсотка жирів.
- Окіст прекрасно підійде для біфштексів або приготування на грилі.
- Вирізку краще не гасити, оскільки вона може стати дуже жорсткою.
Свинячий бульйон: користь і шкода
- З одного боку, ми часто використовуємо бульйон для приготування супів, заливних страв або холодцю, і він дійсно має корисні характеристики: насичує енергією, зміцнює імунітет.
- При цьому, він, через свою калорійність, може негативно впливати на роботу травної системи, а також протипоказаний тим, хто страждає подагрою.
- Бульйон відрізняється високим вмістом жирів, що робить його невідповідним для використання в дієтичному меню.
Шкода і протипоказання
- На свинину може бути алергія.
- Важливо ретельно готувати м’ясо, тільки так можна уникнути ризику зараження паразитами, які можуть в ній виявитися.
- Надмірне вживання свинини може призвести до наступних недуг:
- зайва вага;
- артрит;
- артроз;
Свинина протипоказана при:
- серцевих захворюваннях;
- порушеннях роботи судин;
- хворобах жовчного міхура;
- виразці шлунка;
- захворюваннях нирок;
- атеросклерозі;
- панкреатиті;
- діабеті;
- інфаркті.
Найшкідливіший вид приготування даного м’яса – жарка, яка може підвищити ризик розвитку злоякісних пухлин.
Ви можете дізнатися додаткову інформацію про користь і протипоказання свинини з наступного відео:
Правильно вибираємо і зберігаємо свинину
Намагайтеся уважно вибирати м’ясо при покупці. Краще купувати його у продавців, яким ви довіряєте, або в магазинах, де є строгий контроль за постачальниками продукції та умовами її зберігання.
Свіже м’ясо високої якості повинно мати світло-рожевий відтінок з легким блиском, бути щільним по текстурі.
Якщо м’ясо бордового або червоного кольору, то воно, швидше за все, вже старе. Страви з нього будуть жорсткими, і ризик для здоров’я значно підвищується.
Свіжий продукт має приємний аромат, тоді як сильний і відштовхувальний запах свідчить про його зіпсованість.
Свиняче м’ясо краще вжити в їжу протягом 5 днів після покупки за умови зберігання в холодильнику. При зберіганні в морозильнику термін може досягати кількох місяців.
Висновок
Очевидно, що свинина, при вживанні її в їжу в розумних кількостях, принесе нашому організму значну користь. Однак, щоб не нашкодити своєму здоров’ю, не варто забувати про можливі протипоказання і постаратися звести до мінімуму вживання смаженого м’яса з великою кількістю жиру.