Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Зміст

Чи можна їсти сухарі при схудненні, скільки в них калорій, і чи може черствий хліб приносити користь організму – всі ці питання часто зустрічаються на різноманітних форумах. Щоб правильно оцінювати користь сухарів і їхню потребу в організмі, потрібно розглянути склад продукту. Чи може суха скоринка замінити скибочку свіжого хліба при складанні дієтичного харчування?

Користь сухарів

Чи корисні сушки – так! Вони не втрачають необхідних організму речовин, які містить хліб як з пшеничного, так і з житнього борошна.

При сушінні користь сухарів не менша, ніж хліба, до складу якого входять мікроелементи: калій, магній, кальцій, фосфор, вітаміни групи В, РР, амінокислоти, клітковина.

Чи можна їсти сухарі при схудненні – так, адже поживні властивості хліба не змінюються при сушінні.

Чим шкідливі сухарики

Про корисність хліба і сушок можна говорити довго, але все в міру. Шкода сухариків можливий, якщо вживати їх щодня і в великій кількості. У зв’язку з цими особливостями хліба дієта на сухарях не припустима. Негативний вплив сушіння на організм проявиться розладом роботи шлунка і частими запорами. Їсти сухарики можна при виразковій хворобі.

Їсти потрібно сушки при дієті лише домашнього приготування. Чи можна їсти сухарики при схудненні – так, але при цьому смажити продукт, не використовуючи рослинні масла.

Чим жирніше блюдо, тим довше його перетравлення в шлунку. Додати сіль або спеції можна. Це роблять виробники для збільшення смакових якостей продуктів.

Прожарювання і інші шкідливі види обробки продуктів призводять до збільшення канцерогенних речовин в організмі, які викликають ракові захворювання.

Користь і шкода сухарів, як зробити в домашніх умовах, калорійність

Види сухариків

Сухарі – це засушений хліб або булочка, порізані на скибочки. Приготування має безліч різновидів (прожарювання, половинна прожарка, сушіння). Легко приготувати в домашніх умовах за допомогою духовки або на сковорідці. Невеликий вміст води робить хліб довговічним, при цьому смакові і корисні якості вже висушеного продукту не втрачаються. Види сухариків:

  1. Прості. Виробництво виконується з житнього, пшеничного і пшенично-житнього хліба. Тісто виготовляється за рецептом з меншим відсотком вмісту води. Спочатку печеться сухарний хліб, розподілений по формам. Потім охолоджується і розрізається на скибочки. Відбувається сушка до 10% вологості і знову охолодження. Після останньої частини сухарі фасуються по упаковках.
  2. Здобні. У процесі приготування використовується тісто з пшеничного борошна вищих сортів. Додаються цукор, жирні наповнювачі, смакові добавки. Виробництво здобних сухарів включає випічку хліба, охолодження, формування скибочок, фасування продукту.

Скільки калорій в сухарях

Сказати, що між сушками і свіжим хлібом відрізняються за калорійністю, не можна. Це той же хлібний продукт, але з меншим відсотком вологи. Плюс потрібно враховувати, чи має сушка просту обробку або ж різні добавки у вигляді ароматизаторів або смакових добавок.

Калорійність сухарів продукту збільшується, якщо тісто має додаткові інгредієнти для смаку, запаху тощо. Так, сушка з родзинками «важить» 390 ккал, а ось з додаванням шоколадних крапельок вже 407 ккал. Чи можна їсти такі сухарі при схудненні – ні, від них можна погладшати.

З чорного хліба

Чорний хліб сам по собі має перевагу перед білим:

  • калорійність нижча;
  • нижчий глікемічний індекс (що важливо не тільки для тих, що худнуть, а й для діабетиків);
  • містить більше корисних мікроелементів і менше простих вуглеводів.

Сушка з чорного хліба з висівками – найкорисніший варіант як в дієтичному раціоні, так і при вільному харчуванні. Калорійність сухарів з чорного хліба складе 335 калорій.

При цьому збагатить організм клітковиною, не підвищить рівень цукру в крові, допоможе поліпшити травлення. Пам’ятайте: зловживати продуктом не варто, але іноді з’їсти кілька скибочок замість хліба дієтологи не забороняють.

Чи можна схуднути на сухарях – ні, через високу енергетичну цінність даного продукту.

Користь і шкода сухарів, як зробити в домашніх умовах, калорійність

З білого хліба

Хлібобулочні вироби з білої (пшеничного) борошна містять в собі велику кількість вуглеводів, причому простих (які викликають скачки цукру в крові, провокують секрецію інсуліну, інсулін «прибирає» цукор з крові на запас, тобто – жир), тобто шкідливих для здоров’я і фігури. Велика калорійність сухариків з білого хліба – близько 400 ккал – призводить до швидкого набору жирових відкладень, якщо зловживати продуктом.

Сухарі при схудненні

Вуглеводи – найважливіше джерело енергії для нашого організму. Без них не функціонує жодна складова фізіології людини – ні клітка, ні тканини, ні органи.

Мозок при нестачі вуглеводів погано розуміє, людина стає дратівливою і відчуває постійний занепад сил. Висновок: прибрати вуглеводи з раціону при схудненні категорично не можна.

Але якщо їсти їх у великих кількостях, глюкоза «дарує» нам запаси – зайві кілограми, які сильно псують нашу фігуру.

Коли жінка вирішує, що пора «підсушити» талію, стегна і живіт, варто відразу задуматися про харчування і ритм життя. Харчування – запорука здоров’я.

Правильна, збалансована, помірна дієта підтримує здоров’я і сприяє схудненню. Вживання батона і будь-якого мучного – стрес для фігури.

Калорійність хліба занадто висока, щоб їсти пару скибочок за кожним прийомом їжі. Так чому ж не замінити свіжий хліб на сухарі при дієті?

Чому сухарі корисніше свіжого хліба

Продукт нормалізує роботу кишечника, містить всі необхідні організму мікроелементи. Чому сухарі корисніше свіжого хліба? Все логічно: крім багатого на вітаміни складу, сухарів важко з’їсти багато, що зменшує отриманий калораж.

Але постійно їсти сухий хліб не можна – це викликає проблеми з шлунково-кишковим трактом та інше. На питання, чи товстіють від сухарів, відповідь цілком логічна: так, якщо вживати їх ввечері (отримана енергія не витрачається, вона переходить в жирові відкладення), у великих обсягах.

Якщо їсти підсушений хліб не кожен день і в малих кількостях, на фігуру це не вплине.

Користь і шкода сухарів, як зробити в домашніх умовах, калорійність

Відгуки

Ліза, 21 рік. В дитинстві їла багато сушок в асортименті: з ароматами бекону, краба і інших. В результаті заробила гастрит, обличчя сипало, були проблеми з травленням. Лікування і відмова від вживання шкідливих сухарів призвело до нормального стану шлунка і зменшення висипань. Зараз іноді можу з’їсти пару домашніх сухариків без добавок.

Юрій, 43 роки. З недавніх пір лікар-гастроентеролог прописав їсти сушки 2 рази в тиждень. Довелося, однак дискомфорту або задоволення я не відчував, адже мені грінки без масла не приносять насолоди. Іноді купую ванільні нарізані сухарі з родзинками. Не одужував, але і нічого більше не міняв в харчуванні.

Ксенія, 17 років. Сушки з різними добавками просто обожнюю, особливо з маком. Підсушити хліб, хрустіти з чаєм або кавою – одне задоволення. Не їм часто – дряпає небо, ясна. А зараз ось знаю, що кожен день ще й не можна. Думаю, що з’їсти багато їх просто ніяк, адже сушки пошкоджують слизову, дряпають. Чи можна поправитися від сухарів? Мій висновок – ні.

Наталя, 27 років. Залишаю відгук про те, як постійне вживання сухарів впливає на мою дочку, адже багато хто вважає часте вживання сухого хліба шкідливим. Даю дочці сухарики перед походом у садок практично щоранку по 100 грам. Вона з дитинства має деякі проблеми зі шлунком, тому лікар настійно рекомендував їсти побільше клітковини.

Ось і сушки в нагоді. Це не єдине джерело харчових волокон, але поганого нічого не помічено, дитина задоволена.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування.

Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.

Сухарі

Користь і шкода сухарів, як зробити в домашніх умовах, калорійністьСухарики здавна були популярним ласощами, і звичайно їх вживали у парі з чаєм. Поступово корисні домашні сухарі замінили покупні з різними смаками і ароматами. Але ж до складу покупних сухарів входять різноманітні трансжири, підсилювачі смаку, консерванти і ароматизатори, які негативно впливають на організм людини. Замінити такий шкідливий фастфуд можна за допомогою тих же сухарів, тільки в домашній інтерпретації.

Користь сухариків по-домашньому

Домашні сухарі не тільки в своєму складі не містять шкідливих компонентів, але і володіють певними корисними властивостями. У складі сухарів, приготованих в домашніх умовах, багато клітковини, яка позитивно впливає на травну систему.

Також в хімічному складі продукту присутні амінокислота лізин, вітаміни групи В, натрій, калій, залізо, кальцій. Іншими словами, всі корисні і поживні речовини, якими володіє свіжий хліб, в повному обсязі зберігаються після сушки.

Багато дієтологів і гастроентерологи стверджують, що сухарі набагато корисніші для організму, ніж свіжоспечений хліб. Саме завдяки високій корисності і повній відсутності шкоди продукт стали додавати в свій раціон люди, що бажають схуднути, а також прихильники здорового способу життя. Варто відзначити, що пшеничні сухарики менш корисні, ніж житні.

В житніх сухарях більше поживних і корисних речовин при низькій калорійності.

Продукт легко перетравлюється організмом, саме з цієї причини його часто призначають лікарі в післяопераційний період, після важких захворювань або отруєнь – продукт з високим вмістом вуглеводів, отже, він стимулює вироблення енергії, при цьому ніякого перевантаження на шлунково-кишковий тракт не проводиться.

Шкода сухарів

По суті, шкода сухариків мінімальна. Негативний вплив на організм може посилюватися тільки через порушення технології виробництва. В процесі домашнього приготування до продукту не додають добавки штучного походження, але сам процес приготування може перетворити продукт з корисного у шкідливий.

Не рекомендується смажити сухарі на сковороді в рослинному маслі, в процесі такого приготування продукт насичується канцерогенами, які можуть спровокувати розвиток ракових клітин. Найкорисніший і ефективний спосіб приготування продукту – це сушка скибочок з хліба в мікрохвильовій печі або в духовці.

Після сушіння дозволяється трохи скропити їх оливковою олією і додати якісні натуральні спеції за смаком.

Ще одна шкода продукту – це ненормоване вживання. Звичайного хліба багато з’їсти складно, а ось сухариками похрумтіти – запросто, що в результаті може спровокувати швидкий набір ваги. Саме з цієї причини рекомендується навіть корисний продукт вживати в міру, без фанатизму.

Калорійність сухариків та БЖУ

  • Користь і шкода сухарів, як зробити в домашніх умовах, калорійністьНевеликі шматочки білого хліба, які підсушені, є чудовим перекусом, доповненням сніданків, вечерь, їх часто додають в салати, крем-супи, а якщо їх подрібнити, то вони незамінні для панірування.
  • Продукт досить калорійний, отже, його вживання потрібно дозувати.
  • Сто грам сухарів з білого хліба насичують організм 331 кілокалорією. У складі продукту зазначено БЖУ:
  • вуглеводи – 72 г;
  • жири – 1,5 г;
  • білки – 11 г;

Сто грам сухарів з житнього хліба насичують організм 336 кілокалоріями. У складі продукту зазначено БЖУ в кількості:

  • вуглеводи – 70 г;
  • жири – 1 г;
  • білки – 16 г.

Хімічний склад

Можна приготувати житні або пшеничні сухарики, які з них корисніші? Давайте розбиратися. У хімічному складі житніх сухарів відзначаються вітаміни: Н, РР, В9, В2, В6; мінерали: кобальт, ванадій, мідь.

У хімічному складі пшеничних сухарів відзначаються вітаміни: Е, РР, В2, В1 (позитивно впливають на функціонування серцево-судинної системи) і численні мінерали, серед яких фосфор, мідь, йод, залізо.

Тонкощі приготування

Рецептів сухарів по-домашньому неймовірна кількість, а ось основні принципи – незмінні. Як зробити сухарі корисними і поживними? Один з найпростіших і надійних способів – це в духовці підсушити подрібнені шматочки хліба.

У процесі сушіння продукт втрачає як мінімум 2/3 обсягу вологи, отже, від ступеня вологості самого хліба безпосередньо залежатиме тривалість сушіння.

Температура в духовці повинна бути 120 градусів. Деко ставиться не в холодну, а в попередньо прогріту духовку. В середньому продукт дійде до готовності за півгодини.

У разі, якщо приготувати продукт потрібно якомога швидше, температура в духовці повинна бути 200 градусів, тільки обов’язково сухарі через 5 хвилин потрібно буде перевернути, в іншому випадку вони згорять.

Чи можна сухарі приготувати в мікрохвильовці? Звичайно, можна, процес приготування буде набагато швидший, головне – правильно вибрати режим.

Сфера застосування

Користь і шкода сухарів, як зробити в домашніх умовах, калорійністьСухарики активно використовують у кулінарії у вигляді грінок, подрібнених сухарів або в вигляді панірувальних сухарів. Грінки ідеально доповнять крем-супи, різноманітні пюре. Для приготування грінки скибочку хліба потрібно підсмажити на сковороді з невеликою кількістю оливкової олії, часнику, розмарину і іншими спеціями. Звичайні сухарі чудово доповнять овочеві супи, м’ясні гарніри, салати з сухарями і навіть десерти.

Панірувальні сухарі – висушені шматочки хліба в духовці і подрібнені в крихту, активно використовуються в приготуванні таких страв, як: кольорова капуста в сухарях, відбивна в сухарях, філе в сухарях, котлети в сухарях, київська котлета тощо.

Як приготувати? М’ясо, фарш або овочі готуємо (маринуємо, заправляємо спеціями), ставимо мисочку зі збитим яєчним жовтком і мисочку з сухарями, можна також використовувати борошно.

Спочатку потрібно занурити продукт в яйце, потім в борошно, знову в яйце, потім в хлібну крихту.

Якщо потрібен більш щільний панірувальний шар, процес з хлібної крихтою можна провести двічі – але не варто захоплюватися, так як продукт може вийти в результаті з яскраво вираженим хлібним смаком.

Рецепти приготування сухариків зі смаком

Часом хочеться з’їсти чогось смачного, цікавого, і при цьому нешкідливого для організму. У такі моменти можна приготувати смачні і ароматні сухарики.

Спосіб перший: для приготування потрібно взяти одну булку білого або житнього вчорашнього хліба, 4 столові ложки якісної і натуральної томатної пасти, спеції, свіжу петрушку і кріп (за бажанням можна додати і інші види зелені), 4 столові ложки якісного оливкової олії.

Спочатку потрібно подрібнити хліб на зручні довгасті скибочки. Тепер приступаємо до приготування заправки: змішати томатну пасту зі спеціями, або змішати оливкову олію зі спеціями і зеленню.

Викласти шматочки хліба на деко, змастити їх отриманими заправками і відправити в попередньо розігріту духовку на півгодини.

Другий спосіб: для приготування потрібно взяти одну булку вчорашнього хліба, бажано житнього, спеції за смаком, оливкову олію, часник. Часник очистити, пропустити через прес, змішати з оливковою олією і спеціями. Скибочки хліба рясно змастити заправкою, після подрібнити на більш зручні довгасті шматочки і відправити в розігріту до 120 градусів духовку для сушки.

Важливо – даний варіант не підходить для експрес-сушіння при температурі 200 градусів, так як часник горить і надає продукту гіркий смак. У процесі приготування скибочки потрібно регулярно перевертати.

Отримані сухарики ідеально доповнять салати, крем-супи, м’ясні страви, овочеві рагу.

Третій спосіб – до пива: для приготування потрібно взяти одну не свіжу булку хліба, спеції, олію та зелень.

Хліб розрізати кубиками 1х1, рослинну олію змішати зі спеціями і зеленню, влити отриману суміш в поліетиленовий пакет, додати туди хлібні шматочки і ретельно струснути, щоб заправка рівномірно розподілилася по хлібу.

Перед тим як зав’язати пакет, потрібно переконатися, що в ньому залишилося повітря; змішувати заправку з скибочками хліба буде значно простіше. Перекласти просочений хліб на деко й помістити в духовку з температурою 200 градусів на півгодини. Періодично їх потрібно перевертати, щоб не підгоріли.

Способів приготування такого універсального ласощі неймовірна кількість: і з сиром, і солодкі, і т.д. Потрібно тільки пам’ятати, що найголовніше – це корисний продукт без добавок шкідливих компонентів. Вживайте тільки якісне!

Дієта на сухарях для схуднення

Серед усіх способів схуднення одну з перших позицій, на думку жінок, займає дієта на черствому хлібі.

Завдяки збалансованості її раціону організм отримує всі необхідні вітаміни, мікроелементи, а худне не відчуває почуття голоду.

Тривалість системи – максимум місяць, протягом якого вага йде середніми темпами, але стабільно. Ще одна перевага дієти полягає в простоті та доступності необхідних продуктів.

Чи можна їсти сухарі при схудненні

Щоб зрозуміти, чи можна їсти сухарі при схудненні, потрібно розібратися в їх корисності. Хліб (свіжий і сушений) є джерелом вуглеводів, які використовуються організмом для вироблення енергії. Без цього всі складові фізіології, і головним чином мозок, починають погано функціонувати.

Хоча під час приготування сухарів з хлібних шматочків випаровується волога, готовий продукт все одно має високий глікемічний індекс. Щоб надлишкові вуглеводи не перетворилися на зайві сантиметри, вибирайте види, що містять грубі волокна, на зразок висівок.

Магазинні сухарі готуються з додаванням різних приправ, ароматизаторів, підсилювачів смаку. Така продукція має високу калорійність і точно не підходить для дієти.

Калораж солодких виробів з маком, родзинками, присипаних цукром або корицею, також високий. Схуднути вони не допоможуть, а ось погладшати – поза всяким сумнівом.

Куплені сухарики виробляються з додаванням олії, що збільшує в них кількість жирів і калорій. Для дієти на сухарях краще приготувати домашній продукт.

Існують чотири різновиди сухарів: житні, пшеничні, пшенично-житні та здобні. Вони відрізняються між собою вихідним сировиною, використовуваним для їх виробництва, і енергетичною цінністю. Процес приготування полягає в випічці хліба, батона або булочки, після чого їх потрібно остудити, розрізати на невеликі шматочки й піддати термічній обробці – підсушити.

Останній етап – розфасовка продукції по упаковках. У домашніх умовах можна помістити вироби в духовку, випарити з них вологу на сковорідці або засушити на свіжому повітрі. Найбільш корисними для схуднення вважаються житні сухарики з додаванням висівок. Після їх вживання, завдяки надходженню клітковини, нормалізується травлення, а показник цукру залишається в нормі.

Таблиця калорійності

Під час термічної обробки дріжджі, що містяться в борошняних виробах, гинуть, а цукор, жири, різні добавки залишаються й підвищують калорійність отриманих сухариків. Залежно від вихідного сировини, борошна, що додається в хліб, і додаткових компонентів енергетична цінність різних видів така:

Найменування

Ккал / 100 г

житні 295
пшеничні з родзинками 396
пшеничні (1 сорт) 332
пшеничні (2 сорт) 320
пшеничні (вищий сорт) 390
вершкові 400
солоні 355

Чим корисні сухарі з хліба

Висушений хліб дієтологи рекомендують їсти людям, що дотримуються правил дієтичного харчування. Тим, хто страждає ожирінням, краще взагалі замінити ними свіжі хлібобулочні вироби на якийсь час.

Сухарі потрібно гризти, тому не вийде з’їсти їх багато, а якщо розмочувати у воді, то відчуття насичення прийде ще швидше.

Зловживання сушеними хлібними скибочками призведе до швидкого набору ваги, тому захоплюватися і перекушувати ними не варто. Дізнайтеся про користь і шкоду різних видів продукту.

Користь і шкода сухарів, як зробити в домашніх умовах, калорійність

З білого хліба

Корисні властивості сухарів «заховані» в їх складі, і мова про них можна вести тільки коли хрусткі скибочки приготовлені самостійно. Отже, користь висушеного білого хліба полягає в:

  1. Легкій засвоюваності.
  2. Великій кількості вуглеводів, що забезпечують організм енергією в процесі перетравлення й не перевантажують при цьому шлунок.
  3. Вмісті вітамінів (РР, А, В, Е, Н), метіоніну, лізину, мінералів (калію, йоду, магнію, кальцію, заліза), які сприяють зміцненню імунної системи.
  4. Нормалізації роботи органів шлунково-кишкового тракту, обміну речовин, що дуже важливо для зниження ваги на дієті.
  5. Профілактиці появи кишкових розладів.
  6. Запобіганню потужного викиду в кров інсуліну та глюкози.

Одночасно з корисними властивостями вироби з білого хліба мають і шкідливими:

  1. Після висушування вміст жирів не зменшується, тому потрібно контролювати споживаний обсяг.
  2. Не можна їсти сушені скибочки натщесерце, щоб не спровокувати запор.
  3. Заборонено повністю відмовлятися від свіжого хліба на тривалий час – це загрожує діареєю, запорами.

З чорного хліба

Житні сухарі в порівнянні з пшеничними вважаються більш корисними, особливо якщо в них присутні висівки. До корисних властивостей продукту відносять:

  1. Невисоку калорійність і глікемічний індекс, що важливо для діабетиків.
  2. Зміст набагато більшого вітамінного комплексу, необхідного для зміцнення імунітету.
  3. Очищення кишечника, нормалізацію роботи органів шлунково-кишкового тракту завдяки присутності висівок.
  4. Проведення профілактики онкологічних, серцево-судинних захворювань, діабету.

Дієта на сухарях з житнього хліба відноситься до найдієвіших систем схуднення завдяки ситності та відносно низькій калорійності хрустких скибочок.

Дієтологи все ж не рекомендують вживати сухарики тільки з таких хлібобулочних виробів. Краще приготувати їх з хліба, для випічки якого використовувалися кілька сортів борошна.

Шкідливий вплив на організм багатодітній родині й домішки, які можуть міститися в покупних виробах.

Користь і шкода сухарів, як зробити в домашніх умовах, калорійність

Розвантажувальний день на кефірі і черствому хлібі

Якщо ви хочете швидко схуднути, можна не дотримуватися дієти, а влаштувати розвантажувальні дні з кефіром і сухарями. Правила:

  • У добу необхідно вживати 1,5 л кисломолочки, 300 г сушеного хліба й випивати 1,5-2 л рідини.
  • Кефір дозволяється замінювати низькокалорійним або натуральним йогуртом (несолодким).
  • Таке схуднення можна організувати на період не більше 7 днів, результатом стане втрата 3-4 кг.
  • У перший час може з’явитися пронос, що є наслідком пристосування організму до нового раціону, тому ліки приймати не потрібно.
  • Повторити курс дозволяється не менше ніж через 2 місяці.

Дієта на сухарях і чаї на 5 днів

Прийнявши рішення швидко схуднути в області стегон, талії й живота, варто зробити вибір на користь п’ятиденної дієти на сухарях і чаї. За цей час ви отримаєте втрачену вагу у вигляді 4-5 зайвих кілограмів. Щоденне меню може виглядати так:

  1. Вранці з’їдаєте 2 сухарика (можна солодких) і випиваєте склянку зеленого чаю (без цукру).
  2. На обід – невелика порція салату з огірка та помідора з вареною курячою грудкою. Раз на два дні можна їсти овочевий суп (з капустою, зеленню), але без картоплі.
  3. Увечері – 2 сухарика зі склянкою чаю (несолодкого) і 1 будь-який фрукт.
  4. Добовий водний баланс – мінімум 1,5 л води без газу.

Меню дієти на сухариках на місяць

Ефективна дієта на сухарях, розрахована на місяць, вважається однією з найбільш збалансованих. Раціон її ситний, організм не буде відчувати стрес від нестачі їжі, дефіциту вітамінів, мікроелементів, поживних речовин, і ви перенесете її з легкістю.

Продукти, необхідні для дієти, доступні та прості. Паралельно з схудненням рекомендується пити 1,5-2 л води, займатися фітнесом, щоб прискорити процес зміни фігури.

Дотримуючись правил цієї методики, можна скинути до 12 зайвих кілограмів і поліпшити стан здоров’я.

Користь і шкода сухарів, як зробити в домашніх умовах, калорійність

Перший тиждень

Для кожного тижня надається 2 варіанти дієтичного меню, які потрібно чергувати. Перші сім днів можна їсти такі продукти:

1-й варіант 2-й варіант
сніданок Чашка теплого молока з 1 ч. л. меду, черствий білий хліб (1 шматочок) Чай (1 чашка), чорний хліб з петрушкою (1 шматок)
ланч Чашка чаю + 2 шматочки чорного хліба з невеликою кількістю масла і листям салату Кефір (1 ст.), редиска з сіллю (10 шт.), 1 чорний сухарик
обід Суп з горохом, картоплею, шматочком м’яса (яловичини), фруктовий салат з лимонним соком і 1 ч. л. цукру Риба (відварна), 2-3 варених картоплини з петрушкою, салат (зелені овочі + рослинне масло)
полудень Томатний сік (1 ст.), житній сухар Бісквіт, порція фруктового салату, фруктовий сік (1 ст.)
вечеря Кефір (1 ст.), 2-3 маленьких шматочка чорного хліба з тонким шаром масла і подрібненою петрушкою 2-3 шматочки сушеного білого хліба з медом + молоко (1 ст.)

Другий тиждень

Раціон другого тижня дієти кілька різноманітніше, кожен варіант включає перші, другі страви, десерт і різні напої. Її меню виглядає так:

1-й варіант 2-й варіант
сніданок Овочевий або фруктовий сік (1 ст.) + грінки з житнього хліба Чай з молоком, чорний хліб з медом (1 скибочка)
ланч 2-3 шматки чорного хліба з маслом, бринзою, чай (1 чашка) 2-3 шматочки чорного хліба + м’ясо (нежирне) + помідори + чай (1 чашка)
обід Котлети м’ясні (запекти, 2 шт.), морквяний салат, кисіль (1 ст.) Буряковий борщ (1 порція) + 1 яйце (зварене круто) + відварна риба + 2 картоплі + листя салату
полудень Бісквіт, фрукти Житній сухарик, кефір (1 ст.)
вечеря Кефір (1 ст.), білий сухарик (1 шт.) з джемом Чай (1 чашка), шматочок сиру, 1 редис

Третій тиждень

На третьому етапі дієти в раціон додаються сир, сметана, гриби і смажене м’ясо. Меню можна побудувати так:

1-й варіант 2-й варіант
сніданок Кава (1 чашка) + шматок чорного хліба з медом Молоко з 1 ч. л. меду (1 ст.) + сухарик (житній)
ланч Кефір (1 ст.), чорний хліб з маслом (1 порція), 1 яйце (зварене некруто), редиска Чашка чаю, 2-3 сухарика з шинкою, 2 помідори
обід Біфштекс, смажений без масла, салат з овочів, сметана, сік (1 ст.) Рис (1 порція), гриби (тушковані), м’ясний бульйон (1 чашка), яблука (запекти)
полудень 1 сухарик + фрукти Бісквіт + фрукти
вечеря Молоко (1 ст.), білий сухарик, сир (нежирний, 1 порція) Чай (1 чашка), 1 сухарик + відварений рис + 1 зелене яблуко

Четвертий тиждень

На четвертому тижні дієти дотримуватися такого раціону буде вже легко, вам не захочеться більше повертатися до звичної їжі і зловживати шкідливими продуктами. Меню останнього етапу таке:

1-й варіант 2-й варіант
сніданок 1 сухарик (житній) з медом, чашка чаю Молоко (1 ст.) + чорний хліб з вершковим маслом (1 шматочок)
ланч 2-3 шматочки чорного хліба з маслом (вершковим) і сиром, яблука (2 шт.) Яйце (некруто, 2 шт.), білий сухар з вершковим маслом, яблуко (зелене), чашка чаю
обід Курятина (відварна або запечена), гарнір з овочів, пюре з картоплі (2 ст. л.), листя салату, кисіль (1 ст.) Порція м’ясного бульйону + порція квасолі з томатним соком, 2-3 картоплі з подрібненою петрушкою, зелене яблуко (1 шт.)
полудень Бісквіт, сік з моркви (1 ст.) Сухарик (житній), чашка кави
вечеря Кефір (1 ст.), сухарик Хліб з паштетом з печінки + редиска

Протипоказання і шкода

Дієта з сухарями дуже ефективна, має збалансований раціон, але перед тим як почати дотримуватися її правил, потрібно вивчити протипоказання і можливу шкоду такого схуднення:

  1. Гіпертонія.
  2. Захворювання травної, серцево-судинної системи, органів кровотворення.
  3. Гастрит.
  4. Схильність до подразнення слизової шлунка.
  5. Знижена кислотність шлунка.

Відео

Відгуки

Катерина, 30 років

Мій раціон був майже таким же, як вимагає дієта з сухарями. Мені знадобилося лише трохи скоректувати меню і замінити частину свіжого хліба на черствий. Я так харчуюся вже місяць, схудла на 10 кг, при цьому чудово себе почуваю, що не голодувала жодного разу. Зробивши невелику перерву, хочу знову повторити курс.

Христина, 34 роки

Мої подруги скептично ставляться до дієти з сухарями, але не дарма ж їх рекомендують їсти людям із захворюваннями кишечника, ожирінням. Я вирішила спробувати і не пошкодувала – схудла на 6 кг за два тижні. Продукти для дієти доступні, сильно витрачатися не довелося, тому мої відгуки тільки позитивні.

Сухарики з білого хліба

Користь і шкода сухарів, як зробити в домашніх умовах, калорійність

Сухарики з білого хліба – підсушені нарізані шматочки пшеничного хліба, мають різну форму і колір, який залежить від способу приготування. Перші сухарі з’явилися випадково, коли від сильної спеки швидко засохли здобні паски, приготовані на Великдень. Сухарики з білого хліба відрізняються насиченим ароматом і смаком підсмаженого білого хліба, відмінно хрумтять і легко розкушуються.

Калорійність сухариків з білого хліба

Калорійність сухариків з білого хліба становить 331 ккал на 100 грам продукту.

Склад і корисні властивості сухариків з білого хліба

До складу традиційних сухариків входять: вода, борошно пшеничне вищого гатунку, сіль, дріжджі, цукор, молоко незбиране сухе, масло рослинне.

Вітамінно-мінеральний комплекс продукту представляють практично всі вітаміни групи В, необхідні для нормальної діяльності нервової системи і поліпшують стан шкіри і волосся, а також марганець, хлор і натрій.

Хліб у вигляді сухариків рекомендований при панкреатиті та виразці шлунка, народна медицина використовує сухарики з білого хліба для зупинки розладів шлунка.

Шкода сухариків з білого хліба

Сухарики з білого хліба містять прості вуглеводи, швидко насичують організм, після чого знову розігрується апетит. Тому вживати сухарики, особливо в поєднанні з висококалорійними добавками, не сприяє підтримці стрункості. Пшеничний хліб містить глютен, який протипоказаний при целіакії.

Користь і шкода сухарів, як зробити в домашніх умовах, калорійність

Вибір і зберігання сухариків з білого хліба

Зрозуміло, корисніше приготувати сухарики самостійно в домашніх умовах, щоб бути впевненим в їх якості та свіжості.

Купуючи сухарі, слід уважно вивчити дату виготовлення і термін придатності, перевірити продукт на відсутність ознак слежалості і наявності цвілі.

Сухарики з білого хліба слід зберігати в герметично закритому скляному посуді при кімнатній температурі в сухому місці.

Сухарики з білого хліба в кулінарії

Сухарики з білого хліба можуть бути самостійним перекусом в дорозі або поході, їх додають в якості грінок в супи, салати і закуски. При необхідності сухарики можна змолоти і використовувати як панірування для приготування птиці, м’ясних страв, овочів або сиру.

Сухарі, калорійність в таблиці

Яку мають сухарі калорійність, які є у них дієтичні властивості, все це дуже цікавить тих, хто веде здоровий спосіб життя, стежить за своїм здоров’ям і фігурою. Ось ми і спробуємо відповісти на ці питання в наступній статті.

Так ось:

Користь і шкода сухарів, як зробити в домашніх умовах, калорійність

Це дуже нескладна і доступна страва, яку легко приготувати самостійно або ж купити в будь-якому продуктовому магазині. Але, як і всі продукти з борошна, сухарі мають свою поживну цінність.

Калорій в сухарях практично стільки ж, скільки в звичайному хлібі, оскільки сухар – це той же хліб, тільки висушений. А вода, зрозуміло, поживної цінності не має.

Користь сухарів багато в чому залежить від сировини, з якого вони були приготовані.

Всім відомо, що борошно вищого гатунку проходить велику кількість різних етапів обробки, в результаті чого воно стає гранично очищеним, але втрачає при цьому ряд корисних якостей. По суті, воно приносить тільки зайві калорії. Тому найбільш корисними завжди вважалися прості (з чорного і житнього хліба) сухарі, а не здобні.

Вони містять багато клітковини та необхідні людському організму мінеральні компоненти, такі як залізо, фосфор, натрій, калій, кальцій і магній. Це джерело вітамінів групи В. У них, крім того, міститься велика кількість вуглеводів, і в той же час вони легко перетравлюються.

Саме завдяки цьому їх рекомендують при отруєннях і в період відновлення після операцій – адже вони забезпечать організм необхідним зарядом енергії, не надто напружуючи шлунок. Цим і відрізняються сухарі від свіжого хліба – вони не викликають у людини, наприклад, метеоризм.

Склад сухарів з білого хліба:

вітаміни:

вітамін: В 1 В 2 А В 5 О 6 О 9 РР Е
в мг на 100 грам 0.3 0.1 0.0001 0.55 0.35 0.031 6.36 2.76

мінерали:

мінерал: кальцій фосфор магній калій
в мг на 100 грам 40 280 79 260

Сухар – це вироб, що виготовляється з борошна і характеризується зниженою вологістю. Їх готують за різними рецептами.

Не дивно, що вони настільки улюблені багатьма – адже так приємно буває погризти шматочок сухаря з ароматним чаєм.

Скільки калорій в сухарях?

  • Ось скільки:
  • Калорійність сухарів залежить від сорту.
  • Зверніть увагу на цю таблицю:

Таблиця калорійності сухарів і харчової цінності (БЖУ) на 100 грам:

сухарі: Біл, гр. Жир, гр. Вуг., Гр. Кал, ккал.
З білого хліба 11.2 1.4 72.2 331
З чорного хліба 6.1 1.1 49.3 267
З сірого хліба 12.2 2.5 69.9 343
з батона 8.3 8.6 56.1 336
ванільні 8.6 11.1 66.7 406
З родзинками 8.4 4.9 78.5 395
З цукром 9.5 4.2 72.1 368
З цукатами 9.7 3.5 80.3 384
З маком 10.0 8.3 71.0 456
З горіхами 11.0 12.0 70.0 414
вершкові 9.7 9.1 73.0 414
До чаю 10.0 2.3 73.8 397
діабетичні 10.5 5.7 73.1 388
панірувальні 9.7 1.9 77.6 347

Сухарі для схуднення:

Потрібно відзначити, що сухар, хоч з нього і випарується вся рідина, проте залишається досить калорійним продуктом.

Вони насичують організм, що важливо для людей, які тимчасово обмежують себе в харчуванні. Оскільки сухарики приємно гризти і є небезпека переїдання, не можна забувати про обмеження вживання сухариків під час дієти. У будь-якому випадку дієта на сухарях є однією з найбільш сприятливих серед всіх інших. До сухарів додаються інші, корисні для організму продукти, включаючи червоне м’ясо.

Зрозуміло, сухарики потрібно сушити самим, а не купувати вже готові в магазинах. Там можуть бути різні підсолоджувачі, добавки і жири.

Сухарики замість хліба: користь і шкода – корисні поради та лайфхак

Мабуть, немає такої людини, яка хоча б раз не пробувала хлібні сухарики. Однак продукт продукту ворожнечу, і не всі сухарики однаково корисні. Варто задуматися, що нешкідливий перекус часом може нанести шкоду здоров’ю й травним органам, особливо, коли хлібобулочний виріб приготовано неправильно.

Хлібні сухарики відомі людству протягом років.

Спочатку підсушувати нарізаний хліб у печі вирішили для того, щоб зберегти продукт протягом тривалого часу без шкоди для смакових якостей.

Трохи пізніше було виявлено, що сушений хліб має ряд корисних якостей. Але, щоб виріб дійсно приносило користь, воно повинно бути приготовлено без додавання штучних домішок.

Сьогодні популярні смачні солоні сухарики, які можна знайти на полиці будь-якого супермаркету. Технологія їх приготування досить проста, але виробники в гонитві за прибутком додають в продукт численні ароматизатори і підсилювачі смаку.

Навряд чи знайдеться хоч одна людина, яка вважає, що подібні добавки принесуть організму користь. Саме тому варто відрізняти справжні домашні хлібні сухарики від магазинного товару.

Класичні сухарики можуть бути приготовані з пшеничного, житнього чи подового хліба, або ж просто з булочок. Повторно запечені й підсушені шматочки хліба відрізняються від свіжого виробу структурою, проте набір вітамінів і мікроелементів ідентичний. Сухарі багаті такими речовинами:

  • вітаміни групи В, А, Е;
  • клітковина;
  • калій, кальцій;
  • залізо, цинк, молібден.

Крім того, хліб відрізняється різноманітним мінеральним складом, завдяки якому поліпшується метаболізм, швидко приходить відчуття насичення і з’являється енергія. Однак, незважаючи на неоціненну користь, зловживати сухариками не рекомендується.

За рахунок більш легкої структури домашні сухарики набагато легше засвоюються організмом. Більш того, фахівці рекомендують вживати продукт під час післяопераційного періоду, особливо, якщо втручання стосувалося органів шлунково-кишкового тракту. Також сухарики рекомендуються дієтологами в якості продукту для щоденного раціону, який здатний дати організму масу енергії.

Незаперечна перевага підсушеного хліба в тому, що його можна вживати як самостійну страву, так і в складі салатів, гарячих і закусок.

Легкість продукту і наявність великої кількості клітковини роблять сухарики явними фаворитами: пригнічується здуття живота, нормалізується травлення. Однак якщо вибирати між сухариками з чорного та білого хліба, перевагу краще віддавати першим варіантом.

Незважаючи на смакові пристрасті, саме житнє борошно вважається найбільш удачним для приготування сухарів. Як мінімум у такому продукті міститься вдвічі менше калорій, ніж у сухариках з білого хліба.

  • Поживність житнього борошна доведена часом: ще в роки війни люди харчувалися саме чорним висушеним хлібом, завдяки чому і змогли протриматися. Той комплекс вітамінів і мікроелементів, що міститься в житньому хлібі, допомагає зміцнити імунітет і перешкоджати розвитку ГРВІ.

Висівки, що входять до складу сухариків з житнього борошна, м’яко впливають на кишечник, очищаючи його та допомагаючи травним органам. Швидке переварювання житніх сухариків, насичених вуглеводами, дозволяє вживати їх у їжу навіть людям з патологіями шлунково-кишкового тракту, а також для профілактики утворення злоякісних пухлин і хвороб серцево-судинної системи.

Варто також розуміти, що вживання сухарів виключно з житнього борошна не призведе до чого доброго. Систематичне поїдання їх у великих кількостях зводить нанівець всю користь, а приводить до негативних наслідків у вигляді закрепів або діареї. Оптимальне співвідношення – 1:1, тобто однакову кількість сухариків з білого і чорного хліба.

  • Крім того, необхідно пам’ятати, що підсушені скибочки з хліба з додаванням зерна, солоду та інших домішок набагато корисніші, ніж звичайні сухарі. Але незалежно від типу продукту, повністю замінити сухариками хліб не можна.

Незважаючи на те, що висушування в духовці не позбавляє продукт корисних властивостей, регулярне вживання в якості альтернативи хліба може викликати загострення захворювань і проблеми з боку шлунково-кишкового тракту.

Користь висушених скибочок хліба неймовірна, але завжди варто знати міру. Свіжий м’який хліб неможливо замінити чимось, тому зловживати сухариками не слід. Варто згадати хоча б про шкоду солі, яка практично завжди присутня в готовому продукті, особливо, коли справа стосується покупних сухарів.

  • Неправильно приготовлені або такі, що містять у своєму складі різні штучні добавки, сухарі найбільш негативно впливають на незміцнілий дитячий організм.

Дітям подобається продуктове різноманіття, і батьки часто купують сучасні «смаколики», проте дітей варто захистити від покупних сухариків. Цікаво також те, що навіть у подібних виробах є певні протипоказання: не рекомендується вживання людьми, які страждають на виразку або гастрит.

В цілому, шкода підсушених скибочок хліба залежить від технології приготування. Навіть з урахуванням того, що при домашньому приготуванні в продукт не додаються шкідливі харчові добавки і підсилювачі смаку, неправильна технологія може зменшувати корисні властивості, а в деяких випадках робити сухарі небезпечними для здоров’я.

Наприклад, не слід використовувати соняшникову олію при висушуванні: смажені продукти шкідливі для здоров’я, оскільки під час смаження з масла синтезуються канцерогени, що призводять до онкологічних захворювань.

Крім того, готовий продукт буде відрізнятися високою калорійністю, що згубно для тих, хто прагне до красивої фігури. Все, що потрібно для приготування корисного і смачного продукту – духовка і, власне, житній або пшеничний хліб.

  • Не варто використовувати безліч різних спецій і солі: оптимальний варіант – підсушити шматочки хліба в духовці, а потім посипати невеликою кількістю солі.

Безумовно, найкорисніший продукт – приготований вдома. У цьому випадку можна бути впевненими, що в сухарики не було додано нічого зайвого і шкідливого.

На відміну від покупних сухариків, рясно приправлених різними добавками, такі не несуть негативних наслідків для організму. Якщо все-таки немає сил відмовитися від продукту з магазину в яскравій упаковці, то хоча б варто вивчити склад і вибрати найбільш безпечний товар.

Але якими б корисними були сухарі, не слід повністю замінювати ними хліб, щоб уникнути шкоди внутрішнім органам і загострення наявних патологій. Сухарики значно корисніші свіжого продукту, мають знижену кислотність і позитивно діють на травлення, однак у всьому слід знати міру.

Сухарі: користь і шкода

Сухарики – це улюблене багатьма ласощі. Хтось їсть їх в прикуску з чаєм, хтось під пиво, хтось додає в різні страви, наприклад, у супи або салати. Корисно чи шкідливо вживати в їжу сухарі? Це питання детально вивчено фахівцями в області харчування, спробуємо розібратися і ми.

Сухарі уявляють собою підсушений хліб, порізаний на різні шматочки. Виготовляють їх з різних сортів хліба: здобного, з пшеничного борошна, або житнього.

Сьогодні до складу магазинних сухарів входить величезна кількість ароматизаторів, підсилювачів смаку тощо, які однозначно погано впливають на організм людини.

Тому розглянемо варіант звичайного приготування сухариків, щоб розібратися в їх корисних властивостях.

Корисні властивості сухарів

У сухарях у великій кількості міститься клітковина, яка дуже позитивно впливає на травну систему. Також у їх хімічному складі є безліч інших корисних речовин:

  • вітаміни групи В;
  • амінокислоти лізин і метіонін;
  • мікроелементи – калій, натрій, магній, кальцій, залізо, фосфор.

Завдяки високому вмісту вуглеводів сухарі добре перетравлюються травною системою. Тому їх рекомендують дієтологи для літніх людей, також в період відновлення організму після отруєння та інтоксикації – шлунок повертається до нормального режиму роботи, а організм отримує необхідні поживні речовини та енергію.

Крім того, гастроентерологи і дієтологи зазначають на користь вживання саме сухарів в порівнянні зі свіжим хлібом, тому ті, хто хоче схуднути або веде здоровий спосіб життя, намагаються замінити ними хліб у своєму раціоні. Тут варто зауважити, що житні сухарі в цьому відношенні будуть більш корисні, ніж пшеничні, адже при меншій калорійності вони містять більше поживних речовин.

Про шкоду сухариків

Якщо чесно розбиратися з користю вживання сухарів, варто зазначити, що при своїй простоті і доступності вони не можуть бути повністю універсальним продуктом харчування, і теж можуть мати деяку шкоду, але зазвичай вона зводиться до двох аспектів:

  • шкідливі добавки;
  • ненормоване вживання.

Перший аспект вже коротко розглядався, тому до продукції з великою кількістю добавок варто ставитися обережно і критично. Що стосується другого моменту, то тут є спокуса захопитися.

Якщо звичайного хліба досить важко з’їсти багато за один раз, то з’їсти хрусткі сухарики можна просто не помітити. Тому важливо вміти зупинитися і знати міру. Тим більше, що це може навіть ускладнити роботу кишечника.

Більш того, важливо знати, що при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки можна вживати тільки пшеничні сухарі, і то дуже обережно.

Готуємо сухарі вдома

Leave comment