Насіння соняшнику: користь і шкода для жінок і чоловіків, калорійність

У прагненні схуднути не варто обмежувати себе у всіх улюблених продуктах. Є група ласощів, які в помірній кількості не зашкодять фігурі. Відповідь на питання, чи можна насіння на дієті, позитивний, адже всього 20-30 грам ядер збагатять організм якісними білками, жирами і вуглеводами. Однак вам доведеться рахувати калорії, щоб забезпечувати необхідний для схуднення дефіцит енергії.
Корисні властивості насіння
Насіння містить у великих кількостях водо- і жиророзчинні вітаміни, мікроелементи і жирні кислоти. Сприятливий вплив препарату на організм полягає в наступному:
- зв’язування вільних радикалів в клітинах і тканинах, омолодження і запобігання передчасному старінню організму;
- нормалізація функцій головного мозку та активізація розумової діяльності, підвищення посидючості і запам’ятовуваності;
- зняття підвищеного нервового напруження, покращення концентрації;
- нормалізація мікрофлори слизових оболонок внутрішніх органів;
- поліпшення стану шкірних покривів, зменшення виразкових утворень, загоєння ран і саден;
- зниження рівня холестерину в крові;
- нормалізація рівня цукру в крові і профілактика розвитку цукрового діабету;
- поліпшення роботи серцево-судинної системи, зміцнення серцевого м’яза;
- відновлення еластичності судин;
- зменшення ризику виникнення інфаркту та розвитку серцевих захворювань;
- профілактика виникнення анемії;
- нормалізація згортання крові;
- попередження розвитку атеросклерозу і тромбоутворення;
- зниження артеріального тиску.
Крім того, соняшникове насіння допомагає зміцнити імунну систему, перешкоджає розвитку ракових пухлин. А лущення насіння стимулює нервові закінчення на пальцях рук.
Відомо, що за рахунок віджимання концентрація корисних речовин в соняшниковій олії трохи вище, а в обсмажених насінні вітамінів і мінералів на порядок менше.
Хімічний склад насіння соняшнику
Насіння соняшнику мають унікальний за своїм набором хімічний склад, до якого входять: бета-каротин, вітаміни A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, а також необхідні організму мінерали: калій, кальцій, магній, цинк, селен, мідь, марганець, залізо, йод, хром, фтор, молібден, кремній, кобальт, фосфор і натрій. За вмістом вітаміну D насіння соняшнику перевершують печінку тріски, а калію в них більше, ніж в апельсинах та бананах. Насіння соняшнику багаті незамінними амінокислотами, які необхідні для нормального жирового обміну, а також ненасиченими жирними кислотами, корисними для роботи серцево-судинної і кровоносної систем.
Хімічний склад насіння гарбуза
Рослина містить енергетичні речовини: жири, білки і вуглеводи. У насінні виявлено жирні та ефірні олії.
Жирні олії включають гліцериди лінолевої, олеїнової, пальмітинової і стеаринової кислот; знайдені фітостерини – кукурбітол, амінокислоти, смолисті речовини, що містять оксіцеротинову кислоту, органічні кислоти, вітаміни C, B1, каротиноїди. У м’якоті гарбуза виявлені цукри (основним з яких є сахароза), клітковина, солі калію, кальцію, магнію, заліза; мікроелементи: мідь, кобальт та ін.; вітаміни C, B1, B2, B5, E, PP і каротиноїди. Листя рослини в порівнянні з плодами містять значно більше вітаміну C (до 620 мг%). У квітках виявлено фарбувальні речовини, флавоноїди і каротиноїди (кріптоксацін, зеаксантин, флавоксантин).
Таблиця хімічного складу гарбуза (на 100 г продукту).
вітаміни | |
вітамін PP | 0,5 мг |
бета-каротин | 1,5 мг |
вітамін A (РЕ) | 250 мкг |
вітамін B1 (тіамін) | 0,05 мг |
вітамін B2 (рибофлавін) | 0,06 мг |
вітамін B5 (пантотенова кислота) | 0,4 мг |
вітамін B6 (піридоксин) | 1,6 мг |
вітамін B9 (фолієва кислота) | 14 мкг |
вітамін C | 8 мг |
вітамін E (ТЕ) | 0,4 мг |
вітамін PP (Ніаціновий еквівалент) | 0,7 мг |
макроелементи | |
кальцій | 25 мг |
магній | 14 мг |
натрій | 4 мг |
калій | 204 мг |
фосфор | 25 мг |
хлор | 19 мг |
сірка | 18 мг |
мікроелементи | |
залізо | 0,4 мг |
цинк | 0,24 мг |
йод | 1 мкг |
мідь | 180 мкг |
марганець | 0,04 мг |
кобальт | 1 мкг |
фтор | 86 мкг |
Харчова цінність | |
калорійність | 22 кКал |
білки | 1 гр |
жири | 0,1 гр |
вуглеводи | 4,4 гр |
харчові волокна | 2 гр |
вода | 91,8 гр |
крохмаль | 0,2 гр |
зола | 0,6 гр |
органічні кислоти | 0,1 гр |
моно- і дисахариди | 4,2 гр |
Чи можна їсти насіння при схудненні
Більшість методик зводиться до зниження жирів і калорійності свого меню. При цьому багато людей починають сумніватися, чи можна їсти насіння для схуднення і як вони впливають на організм.
Основна користь насіння в процесі набуття ідеальної форми – це відволікання від інших продуктів, а також заняття рук у момент, коли на кухні є щось смачне.
Краще з’їсти невелику жменю насіння, щоб не хотіти з’їсти бутерброд або торт.
Різні відгуки людей, які втратили зайву вагу, вказують на особливу позицію, яку займають насіння соняшнику при схудненні. Інформація, що міститься в них, клітковина довгий час перетравлюється в шлунку, що перешкоджає швидкому появі голоду. Краще ядра вживати до обіду, щоб придбана енергія не стала жировою масою. Основні правила вживання насіння під час дієти:
- найкраще їсти необсмажені, оскільки при термічній обробці в них руйнуються всі корисні речовини;
- додавати насіння можна в будь-які страви (салат, суп, рагу);
- в тиждень треба з’їдати не більше двох горсток, щоб не набрати зайву вагу і отримати максимальну користь;
- найкраще купувати пачку необроблених насіння в магазині.
Насіння соняшнику при схудненні
Чи можна їсти насіння при схудненні? Насіння соняшнику – найбільш спірне з точки зору корисності при дієті продукт із цієї групи.
- Безумовно, в них є чимало хорошого – від жирних кислот до магнію, необхідного нервовій системі та серцевому м’язу.
- Висока частка клітковини укупі з досить високою жирністю продукту виливається в легкий послаблюючий ефект, а також притуплює відчуття голоду.
- Однак насіння соняшнику можуть дати значне навантаження на підшлункову залозу, що нітрохи не сприяє скиданню ваги.
- Існують навіть дієти на основі соняшникових насінь, проте лікарі оскаржують їх грамотність: проблеми з шлунково-кишковим трактом на таких системах заробити легше, ніж скинути вагу.
Калорійність насіння соняшнику
Їх калорійність становить 520 ккал на 100 г. Також виділяють олійні ґатунки, калорійність яких на 60 одиниць більше. Якщо з’їсти насіння на голодний шлунок, то відчуття голоду миттєво пропаде, оскільки продукт дуже поживний.
Насіння під час дієти можна їсти в натуральному вигляді або в якості добавки до каш і кефіру, рецепт вживання залежить від вашої фантазії. З огляду на високу калорійність рекомендована порція насіння не повинна перевищувати 40 г. В іншому випадку ви ризикуєте отримати некрасиві складки в області живота.
Гарбузове насіння при схудненні
Окрім дотримання балансу споживання і витрати калорій, для скидання ваги необхідно налаштувати роботу організму, допомогти його природним функціям саморегуляції. Гарбузове насіння для схуднення виконують кілька важливих завдань:
- делікатне очищення. Вміщені в них харчові волокна і клітковина допомагають шлунково-кишковому тракті очищатися природним чином;
- поліпшення обміну речовин. Жирні кислоти і вітаміни необхідні для розщеплення жирів і вуглеводів, що надходять в організм;
- нормалізація гормонального фону. Гарбузове насіння при схудненні допомагають налаштувати природну регуляцію ваги, оскільки містяться в них речовини необхідні для вироблення багатьох гормонів.
Крім того, насіння гарбуза містять білок, споживання якого важливо для м’язової системи. Оскільки білки розщеплюються легше, ніж жири, саме від них організм позбавляється в першу чергу. Щоб втрачати вагу саме за рахунок зайвого жиру, а не виснаження м’язової маси, необхідно в достатній кількості вживати білкову їжу.
Калорійність гарбузового насіння
Вживайте продукт із шкіркою – в ній містяться всі корисні компоненти. Навіть невелика кількість ядер забезпечить добову норму фосфору, марганцю, міді. Чи можна погладшати від насіння? Зміни фігури в гіршу сторону стануть помітні, якщо ви будете регулярно з’їдати більше 50-100 г ядерець за добу. Калорійність гарбузового насіння:
- сирих – 357 ккал / 100 г;
- сушених – 541 ккал / 100 г;
- смажених – 600 ккал / 100 г.
Дієта на насінні
Найкраще на цей продукт влаштовувати розвантажувальні дні, так можна схуднути без ризику для шлунково-кишкового тракту. Фахівцями була розрекламована так звана зерняткова дієта. Це монодиета, під час якої ядра дозволяється їсти без обмежень. Тривалість курсу – максимум тиждень, в ідеалі – не більше трьох днів. Втрата ваги складає 5-7 кг. Більш щадна дієта допускає вживання злакових каш на сніданок. Правила схуднення:
- Вживайте велику кількість води – мінімум 2 л.
- На обід їжте ядра соняшника, на вечерю – гарбузове. Віддавайте перевагу сирому або посушеному в духовці продукту.
- При виході з зерняткової дієти додавайте в раціон по одному овочу кожен день. На сьомий день вводьте ягоди, фрукти. З десятого дня дозволено їсти м’ясо.
Насіння соняшнику: користь і шкода, калорійність, склад, вітаміни
Не знайдеться людини, яка ні разу в житті не клацала соняшникового насіння. Зернятка соняшника є улюбленими ласощами українців, а сучасна наука давно довела їх корисні властивості і цінність для людського організму. Розберемося в статті, за що їх люблять і кому їх слід виключити з раціону, які вітаміни в них містяться, а також те, чому смажене насіння соняшника калорійніше сирих.
Основні характеристики
У продажу можна зустріти як всім знайомі чорні насіння соняшнику, так і білі насіння. Білі відрізняються більшим розміром і витягнутою формою та мають тверду шкірку. В іншому ж, склад у чорних і білих насіння однаковий.
Соняшникове насіння – природне джерело рослинного білка, який є основним будівельним матеріалом для організму людини і учасником обміну речовин.
Кожна людина хоче мати сильне здорове тіло, і насіння є хорошим помічником для отримання корисної білкової маси.
Щоб отримувати потрібну порцію продукту, слід знати хімічний склад насіння, його калорійність, користь і шкоду.
Насіння соняшнику – доступний і популярний продукт.
Склад
До складу насіння соняшнику входять корисні для організму моно- і поліненасичені жири, в тому числі Омега 3 і 6. Причому в 100 грамах очищеного продукту їх міститься близько 52%.
Крім того, в насінні соняшнику міститься рослинний білок (близько 20 г на 100 грамів продукту), велика частина якого – це незамінні для людського організму амінокислоти (триптофан, метіонін, ізолейцин і цистеїн), а менша – замінні аспаргін і глутамін.
Найменше в насінні вуглеводів – не більше 10 грамів.
Калорійність 100 грамів
Калорійність насіння соняшнику становить 578 кілокалорій на 100 грамів продукту в неочищеному вигляді і 601 кілокалорій – в очищеному.
Які вітаміни містяться?
Окремо варто відзначити мінеральний склад соняшникового насіння. Якщо щодня з’їдати по 100 грамів сирого насіння, можна забезпечити організм: міддю (108% від добової дози), магнієм і селеном (98% і 96% відповідно), а також фосфором, марганцем, цинком, залізом, калієм і кальцієм.
Які корисніше – смажені чи сирі?
Найбільшу користь для здоров’я мають сирі насіння соняшнику. Щоденне вживання сирого продукту сприяє зміцненню волосся і нігтів, покращує якість шкіри. Мікроелементи, що входять до складу насіння, сприятливо впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, покращуючи травлення і сприяючи виведенню холестерину з організму.
Насіння роблять позитивний вплив на роботу серцево-судинної системи, зміцнюючи стінки судин і розріджуючи кров. Крім того, насіння – це відмінний антидепресант, який підвищує настрій.
Якщо говорити про смажені насіння, то вони несуть як користь, так і шкоду. В результаті смаження соняшникове насіння втрачають частину корисних речовин. В першу чергу це відноситься до білків і вітамінів. Незважаючи на це, і білки, і жири добре засвоюються організмом. Достатньо високою залишається і калорійність смаженого насіння соняшнику (від 350 до 570 кілокалорій на 100 грамів продукту).
Незважаючи на меншу біологічну цінність смаженого насіння, для організму вони залишаються корисними – в підсмажених насінні зберігаються органічні кислоти і корисні мінерали. Крім того, під час смаження гинуть хвороботворні мікроорганізми і утворюються ароматичні речовини, що викликають апетит. Саме завдяки цьому смажене насіння соняшника корисні при порушенні апетиту і запорах.
Пересмажені насіння вживати в їжу не рекомендується, вони не несуть організму ніякої користі, лише шкоду, оскільки є джерелом зайвих калорій і можуть викликати загострення захворювань шлунка (печію або гастрит).
Користь для жінок
Завдяки багатому хімічному складу і наявності активних речовин насіння соняшнику надають вражаюче вплив на жіночий організм.
- Велика кількість рослинних жирів, вітамінів і антиоксидантів перешкоджає старінню тканин і сприяє виведенню холестерину.
- Завдяки кальцію, калію і фосфору насіння соняшнику покращують стан кісткової системи і попереджають розвиток ревматизму.
- Мікроелементи і вітаміни групи В підвищують витривалість і працездатність, позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної і центральної нервової системи, сприяють засвоєнню глюкози і регулюванню рівня холестерину в крові.
- Особливу користь насіння соняшнику мають для вагітних жінок. Вітамін В9, що входить до їх складу, бере участь у створенні нових клітин і сприяє правильному розвитку плода.
Щоб повністю задовольнити потребу організму у вітаміні Е (допомагає зберегти красу і здоров’я шкіри), досить в день з’їдати 40-50 грамів насіння. Користь гарбузового насіння для жінок, чи можна їх вживати під час вагітності і ГВ?
Дієта на насінні соняшника
Дієта на насінні – це проста голодування. На сніданок – зварена на воді низькокалорійна каша, а на обід, вечеря і перекушування – насіння соняшнику. Вони повністю замінюють інші продукти, тому здається, що перетерпіти голодування з насінням простіше простого. Насправді ж переносити таку дієту психологічно складно – незважаючи на доступність насіння, організм почне недоотримувати речовини, необхідні для його роботи.
Якщо поглянути на склад дієти з точки зору її ефективності, закрадаються сумніви, чи є користь від дієти на насінні соняшнику, або вона шкідлива? Насіння – досить калорійний продукт, а з огляду на, що більшу частину їх корисних речовин припадає на жири, схуднути на такій дієті складно. Але, якщо вживати обмежену кількість насіння, калорійність раціону знизиться, а слідом за ним зменшаться жирові відкладення і маса тіла.
Щоб отримати бажаний результат, слід дотримуватися ряду правил:
- Варити кашу виключно на воді, без смакових добавок і масла.
- Кожен день пити не менш двох літрів чистої води (можна мінеральної без газу).
- Крім води можна пити несолодкий зелений або трав’яний чай.
- Відмовитися від фізичних вправ. При нестачі білка в раціоні організм почне випалювати м’язи, а це неприпустимо.
- Розділити заготовлену на день кількість насіння (близько 100 г) на 5-6 раз, включаючи сніданок. Харчуючись такими маленькими порціями, організм не буде встигати сильно зголодніти, а травна система не буде давати збій і своєчасно позбавлятися від скупчилися відходів.
За допомогою дієти на насінні за тиждень можна позбутися від 5-7 кілограмів.
Чи допомагають від тиску?
Не існує будь-яких підтверджених даних про те, що соняшникове насіння допомагають при гіпертонії. Багаті рослинним білком, вітамінами і мікроелементами насіння соняшнику надають загальну позитивну дію на організм, проте від тиску не допомагають.
Проте народна медицина має один простий рецепт відвару, який нібито корисний при гіпертонії. Готується він нескладно:
- насіння в шкірці необхідно добре промити;
- покласти їх в ємність і залити 2 літрами чистої води;
- протягом двох годин томити на малому вогні;
- процідити, остудити і пити невеликими порціями протягом дня.
Гіпертонікам вживати насіння можна в будь-якому вигляді – смаженими (тільки не солоними), сирими або пророщеними, а також у поєднанні з іншими рослинними речовинами. Шкоди від цього точно не буде.
Корисні властивості для чоловіків
- завдяки вмісту цинку стабілізується робота вилочкової залози, поліпшується сперматогенез;
- магній допомагає стабілізувати метаболічні процеси і нормалізувати обмін речовин;
- калій і фосфор стабілізують роботу серцево-судинної системи і попереджають інфаркт;
- вітаміни і мікроелементи підвищують тонус клітинних структур шкірного і волосяного покривів;
- амінокислоти і поліненасичені кислоти уповільнюють старіння клітин, сприяють виведенню холестерину з організму і перешкоджають утворенню бляшок холестеринів.
Ядра соняшника надають і психотерапевтичний ефект. Лущення насіння сприяє розслабленню, а пригощаючи співрозмовника можна домогтися його розташування. Перш ніж ввести в свій щоденний раціон соняшникове насіння, будь-який чоловік повинен розуміти, що вони не тільки корисні, але і можуть принести шкоду. Корисні властивості насіння можуть піти на задній план, якщо вживати їх в надмірній кількості і після неправильної обробки.
Чи можна їсти при панкреатиті?
Однією з причин панкреатиту (запалення підшлункової залози) є зловживання важкою їжею. Тому при панкреатиті необхідно дотримуватися суворої дієти не тільки під час загострень, але і в періоди ремісії. Місце жирних, солоних і смажених страв в раціоні повинна займати варена їжа і їжа, приготована на пару.
Смажені соняшникове насіння категорично заборонені до вживання при панкреатиті. Причин для цього декілька:
- у них високий вміст калорій;
- в них багато жиру;
- вони тверді і важко перетравлюються;
- довго засвоюються.
Сирі насіння соняшнику набагато корисніше, вони можуть вживатися в період ремісії (не більше 2 ст.л. в день і не частіше двох разів на тиждень). Також насіння можна додавати в випічку.
Кріплять або проносять?
Людський організм по-різному перетравлює ті чи інші продукти. Продукти, які легко засвоюються організмом, практично не містять клітковини, не стимулюють кишечник на роботу і, як наслідок, кріплять його. На противагу їм продукти з грубими волокнами і багаті клітковиною змушують кишечник активно скорочуватися, щоб проштовхнути їжу вперед.
Насіння соняшнику відносяться до розряду продуктів, які проносять.
Магній, що входить до складу насіння, стимулює стінки кишечника, що виключає затримку стільця. Масла провокують скорочення жовчного міхура і вироблення жовчі. Груба структура розжованих ядер подразнює стінки кишечника, сприяючи його швидкому спорожненню.
Завдяки своєму хімічному складу насіння соняшнику не тільки не кріплять, а й здатні м’яко проносити при запорах.
Протипоказання до вживання
- При панкреатиті і порушеннях роботи органів шлунково-кишкового тракту зловживання насінням неприпустимо – вони можуть викликати загострення захворювань.
Насіння соняшнику: користь і шкода для жінок і чоловіків
У наш час багато забули, навіщо додавати в раціон насіння соняшнику, та й у чому їхня користь і шкода для жінок. В цьому ми сьогодні з вами і розберемося.
Родина квітки – Америка, історія соняшника сягає корінням в початок історії взаємодії людини з нашою планетою. Корінні американці вирощували соняшник в якості основної культури.
Племена індіанців лікували їм хвороби, пекли хліб і навіть створювали з нього фарбу. Деякі племена поклонялися сонячному квітці і тільки мудрим дозволялося носити головні убори, прикрашені соняшником, вірили, що так ти отримуєш енергію від сонця.
Стародавні люди поклонялися сонцю, а в цю квітку бачили його посла на землі. Пізніше було відкрито споживання обсмажених насіння, а до середини 19 століття – соняшникову олію.
Масло соняшнику володіє багатьма корисними властивостями, позбавляє від нападів ниркової коліки і відкладення солі в суглобах. Але отримало таку популярність не за свої корисні якості, а за рахунок дешевого виробництва, яке робить це масло фактично найдоступнішим в світі.
Виробництво масла фінансово не витратне, а макуха після віджимання можна використовувати як корм для тварин. Це забезпечує безвідходне виробництво. Насіння можна використовувати в десертах, випічці, салатах і кашах або ж як самостійний перекус. Найбільшими у світі імпортерами соняшнику є Аргентина та Україна.
Користь і шкода насіння соняшнику
Краща дозування добового споживання насіння – 1 стакан або 100 грам. Споживати більше склянки в день не рекомендується, інакше користь може звернутися на шкоду, але цієї порції цілком вистачить на те, щоб профілактично впливати на організм дорослої людини.
Висушені, не оброблені насіння – найвірніший вибір. Саме вони насичені всіма корисними речовинами, описаними нижче.
Насіння соняшнику благотворно впливає на безліч функцій організму, таких як печінка, серце, капіляри. Допомагає нормалізації рівня вироблення жовчі, зміцнює кістки, зубну емаль. Магній і калій у складі ядер підтримують серцево-судинну систему.
Склад насіння соняшнику
Пол склянки чищених ядер – добова норма дорослої людини, на виході це 50-60 грам.
- жири – 20% насичених і 60% ненасичених – борються з утворенням холестерину
- фітостероли – корисний аналог холестерину, допомагає вирівнювати рівень холестерину в крові людини. Шкідливий холестерин відсутній
- амінокислоти: що знаходяться в рослинних білках, беруть участь у жировому обміні та нормалізують кислотно-лужний баланс. Грубі харчові волокна забезпечують очищення та правильну роботу кишечника
- кислоти: хінна, кавова, хлорогенова, лимонна, винна, фолієва. Кислоти діють як природні антиоксиданти, формують нервові клітини зародка
- амінокислота: аргінін – огортає, потовщує стінки кровоносних артерій
- фосфор: міцність кісток; молодість шкіри
- йод: профілактика щитовидної залози
- цинк: імуномодулятор, мінерал краси шкіри і волосся
- магній: допомагає нарощувати м’язи; регулює кров’яний тиск
- калій: покращує роботу серця; насіння є одним з кращих природних джерел калію
- фтор
- кремній
- селен: антиоксидант
- мідь: необхідна для насичення крові
- кальцій – піклується про зуби і нігті
- вітамін А – помічник краси і зору
- вітаміни групи В – є надійною опорою нашої нервової системи, допомагають заснути. Помічники в боротьбі з акне та лупою
- вітамін D – головний вітамін для міцних кісток, нігтів і зубів
- вітамін Е – вітамін молодості. Потужний натуральний антиоксидант, запобігає появі бляшок і насичує шкіру, бореться з дією вільних радикалів, бере участь у регенерації шкіри
- вуглеводи, дубильні речовини, фітин
калорійність насіння
У ядрах насіння високий вміст жирів, калорійність сирих – 580 калорій, обсмажених – до 700 ккал.
Норма споживання на добу
Не дивлячись на весь спектр корисного впливу насіння соняшнику на організм, лише в почутті міри є справжня насолода. Норма споживання – до 100 грам на добу. В чистій склянці об’ємом 250 мл приблизно 100 г неочищених насіння/50 г очищених.
Чим корисні смажені насіння
А чи корисні вони взагалі? Пакетовані магазинні насіння сильно обсмажені і продаються з маслом та/або сіллю для смаку. Це покращує смакові якості, але користі не додає, навіть більше того, робить насіння шкідливими.
Якщо ви любитель смаженого насіння, кращий варіант – знайти на ринку сирі ядра та обсмажити їх вдома самостійно маленькими порціями на сковороді або деку. Якщо використовувати чавунну сковороду без масла, вуглеводів менше (10,5 г на 100 г) у порівнянні з підсушеними ядрами (11,4 г).
Додавши борошно, цукор, масло і воду, можна приготувати соняшникову халву і порадувати всю сім’ю домашнім ласощами.
Користь сирих насіннячок
Насіння корисніше за все додавати в їжу сирими, адже вони зберігають в собі всю поживність. Вони можуть бути заміною м’ясних продуктів для вегетаріанців завдяки високому вмісту білка. Вони допомагають організму впоратися з фізичними навантаженнями, нервовим напруженням, підтримують організм у період лактації або суворої дієти.
Сирі насіння відносяться до продуктів, що нормалізують рівень кислотності шлунка. З сирого насіння, кип’ятіння на воді з цукром, можна зробити мікстуру для лікування кашлю. А відвар з недозрілих насіння запобігає появі бляшок і атеросклерозу.
Спробуйте альтернативу – біле насіння, вони дозволять не забруднити руки і чистяться набагато легше.
Користь пророщених насіння
Їх корисні властивості в 5 разів вищі за інші форми насіння. Як же проростити зерна соняшнику в домашніх умовах? Дуже просто: промиваєте їх чистою водою і залишаєте мокрими визрівати в банці під вологим марлею, при підсиханні насіння процедура повторюється і так до появи невеликих відростків.
Найбільша концентрація корисних речовин спостерігається на 5-й день пророщування. Як вибрати насіння для домашнього пророщування? Шукайте не посівні насіння, оскільки вони обприскані великою кількістю хімікатів для кращої врожайності.
У ядрах насіння спостерігається літій і хром, що рідко зустрічаються в природі. Вони благотворно впливають на нервову систему, підвищують працездатність мозку і сексуальну енергію. Вони ж дають ефект косметичних процедур: шкіра, волосся, нігті і зуби виглядають набагато краще.
Часте додавання паростків соняшника в їжу обіцяє покращення показників крові та нормалізацію тиску. Вони допомагають у боротьбі з відкладеннями холестерину. Можна промити їх у світло-рожевому розчині марганцівки, так ви точно позбудетеся шкідливих речовин на поверхні шкаралупи.
Купувати пророщені паростки на полицях магазину може бути небезпечно. Вони зберігаються недовго і можуть зіпсуватися в невідповідному середовищі, а волога середа, необхідна для пророщування, є відповідним середовищем для розвитку грибків і вірусів. Занадто довгі паростки (більше 4-5 см) втрачають більшість цінних якостей, пустивши все в зростання.
Паростки можна додати в смузі, салат, пасту, суп або прикрасити будь-яке інше блюдо. З ними добре поєднується шпинат, гарбуз, яблука і мед. При споживанні в невеликих кількостях, вони швидко і якісно засвоюються організмом. Деякі знаменитості готують з них вітамінний коктейль.
Чи є застереження до вживання в їжу такого цінного продукту? По-перше, від них варто утриматися людям з непереносимістю глютену. По-друге, в них високий вміст клітковини, що може призвести до запорів.
Користь насіння для жінок
Так що за користь несуть в собі насіння соняшнику і чи є шкода для жінок? По-перше, лузання насіння на кшталт медитації, вводить у стан трансу. Насіння вирівнюють гормональний фон і можуть служити опорою у складний період клімаксу.
Ці малюки відверто можна назвати ядрами краси! Багаті на мікроелементи, вони зміцнять ваші нігті, волосся, кістки, зроблять шкіру гладкою і допоможуть впоратися з нервовим напруженням.
Один стакан насіння може заповнити денну норму селену, кальцію, цинку і цілого комплексу вітамінів, де вітамін Е бореться з ознаками в’янення, вітамін А покращує волосся, шкіру і зір, вітамін D займається зміцненням кісток і зубів.
Для найкращого результату радимо приймати насіння в їжу з сиром або овочевим салатом; білок насіння заряджає енергією на цілий день.
Часто жінки цікавляться, чи можна лузати насіння, перебуваючи в цікавому становищі. По-перше, насіння насичують організм майбутньої матері вітамінами; по-друге, попереджають передчасні пологи; по-третє, насіння знімають токсикоз і нудоту.
Після пологів жінка втрачає більшість мікроелементів і вітамінів, джерелом яких є ядра соняшника, вони також допомагають у боротьбі з післяпологовою депресією і вирівнюють рівень гормонів. Їх вплив на гормональний фон допомагає при менопаузі та в періоди передменструального синдрому.
Зі склянкою молока і жменею ядер це допоможе рясній лактації, зробить молоко більш жирним і поживним для вашого малюка. Але треба уважно стежити за реакцією дитини на нововведення і при щонайменших ознаках алергічної реакції прибрати продукт з раціону молодої мами.
Вводити їх у раціон слід після досягнення малюком 2 місяців. Краще утриматися від смажених, але за відсутності явних протипоказань можна вживати підсушені на сковороді після досягнення малюком півроку.
Чим корисні насіння для чоловіків
Насіння корисні і сильній статі; селен у складі зерен – джерело «чоловічої сили». Він збільшує рухливість сперматозоїдів, попереджає розвиток раку простати, підсилює потенцію. Має імунно-стимулюючу дію та бореться з канцерогенами.
Приємна новина для чоловіків, які люблять клацати насіння перед телевізором: насіння покращує травну та серцево-судинну систему. Мінерали зміцнюють кістки й суглоби, а жирні кислоти допомагають знайти такі бажані кубики преса.
Радимо: кидаючи курити, допоможіть собі, лузаючи насіння. Вони заспокоять нерви та займуть звільнені руки.
Чи можна клацати насіння дітям
Сирі насіння завдяки своїм складом корисні зростаючому організму. А вилущування насіння пальцями розвиває навички моторики.
- Норма підлітків – 100 грам;
- Дітям від 3 до 12 років – 50 грам;
Порада: насіння допоможуть боротися з пубертатними висипаннями.
Насіння при цукровому діабеті
Насіння можуть створити проблему діабетикам, підвищивши опірність інсуліну. Глікемічний індекс смаженого насіння – 25 одиниць.
Насіння при дієті
100 г насіння є ¼ денної норми. Насіння можуть бути корисним перекусом або додатковим джерелом білка в салаті, слід лише обмежити порцію до 30 г і споживати виключно сирі, не фасоване насіння. Сирі насіння покращують метаболізм і нормалізують кисло-лужний баланс. Кращим варіантом на дієті будуть пророщені насіння.
Очищені насіння соняшнику
Чищені ядра швидко входять у контакт з повітрям, окислюючись, що позбавляє їх залишків корисних речовин.
Як вибрати насіння
Магазинні пакетовані насіння вже втратили майже всю користь через рясне зажарювання; вони також мають у своєму складі сіль, яка затримує рідину в організмі, утворюючи набряклість.
Підказка: збір насіння припадає на осінь, тому звертайте увагу на дату фасування партії. Чим ближче вона до часу збору, тим кращі смакові якості і склад продукту. Зберігати насіння слід у холодильнику, вони люблять температуру 0-10 градусів і низьку вологість.
Насіння досить вибагливі в зберіганні, купуйте їх тільки в тих місцях, де впевнені в якісних способах зберігання продуктів.
Зовнішній вигляд зерен не повинен викликати підозр. Вони повинні бути чорними і лискучими, без якихось нальотів на шкаралупі. Не плутайте бруд з нальотом! Запах повинен залишатися нейтральним, затхлий запах – ознака зіпсованого продукту через неправильне зберігання.
- Правило 1 – якісно моємо. Насіння пройшли довгий шлях, перш ніж потрапили вам у руки; на них все ще залишилися сліди цього шляху.
- Правило 2 – сушимо на маленькій температурі. Насіння не варто зажарювати, так вони втратять свої корисні властивості. Їх можна підсушити в духовій шафі або СВЧ-печі, але найкраще підійде чавунна сковорода з товстим дном.
- Правило 3 – перемішуємо. Так вони рівномірно прогріються і не підгорять.
- Правило 4 – вимикаємо, як тільки чуємо перші потріскування.
Краще утриматися від масла, воно дасть тільки аромат і не позначиться на смаку, а ось калорійність підніме. Сіль перетворить їх з криниці вітамінів у холестеринову закуску, так що від неї теж слід відмовитися.
Насіння – шкода і протипоказання
Алергія на пилок соняшнику набрала в останні десятиліття небачені оберти. Алергікам варто відмовитися не тільки від прогулянок у полях соняшнику, а й від лущення насіння. Для усунення пилку їх недостатньо ретельно промивають.
Варто утримуватися від клацання насіння зубами, це призводить до незворотного впливу на зубну емаль, що в майбутньому може стати причиною карієсу.
Рослини, які ростуть поблизу від шосе і заводів, накопичують у собі канцерогени і важкі речовини, що призводить до інтоксикації організму. Також це може статися в разі використання для приготування третя-сортного масла.
- Фанатичні прихильники насіння можуть заробити синдром роздратованого кишечника через високу кількість грубих волокон.
- Ненасичені кислоти можуть негативно впливати на суглобові тканини, тому людям похилого віку слід утримуватися від сонячних ласощів.
- Також є великий ризик занесення мікробів в організм своїми ж руками через мікротріщини губ.
- Збільшується викид жовчі, людям, що страждають на жовчнокам’яну хворобу, варто утримуватися від насіння.
Насіння дратують стінки слизової. Слід від них утримуватися в періоди загострення панкреатиту.
Смажене насіння часто викликає печію.
Міф: Насіння викликає загострення апендициту. Цей міф жодного разу не підтвердився медичними дослідженнями чи хоча б якимись фактами.
Користь насіння соняшнику для жінок і чоловіків
Насіння є улюбленим продуктом багатьох людей. Їх можна клацати під час прогулянки, сидячи перед телевізором або на відпочинку. Насіння, користь і шкода яких багатьом відомі, містять корисні властивості.
Розглянемо, чим корисні насіння соняшнику для жінок:
- За допомогою міститься в них вітаміну Е сповільнюється процес старіння організму.
- Вітамін А допомагає зберегти молоду, пружну шкіру, здорове волосся й зір. Перешкоджає появі лупи і випадання волосся.
- Допомагають травленню і виведенню різних токсичних речовин з організму.
- Організм наповнюється більшою енергією завдяки білку.
- Засвоюється кальцій за рахунок міститься вітаміну Д, що дозволяє зубам бути здоровими, а також підтримує кісткову систему.
- Жирні кислоти виводять холестерин, сприяють і нормалізують ліпідний обмін, запобігають появі атеросклерозу.
- Вітаміни групи В нормалізують нервову систему, знижують розлади, стреси і напруги в організмі.
Поряд з користю насіння для жінок є і користь для чоловіків. Що міститься в ядрах селен є чоловічим вітаміном.
Він допомагає:
- Підвищити потенцію.
- Робить рухливими й активними сперматозоїди.
- Виводить токсини після вживання спиртних напоїв і сигарет.
- Допомагає від захворювань раку і передміхурової залози.
- Нормалізує кровообіг і ерекцію.
- Кислоти перешкоджають появі холестеринових бляшок.
- Поліпшує роботу травлення.
- Перешкоджає розвитку захворювань серця та вегето-судинної дистонії.
Слід зазначити, що ядра соняшника допомагають атлетам і спортсменам підвищити рухливість суглобів і сухожиль, а також зміцнити зуби і кісткові тканини.
Величезну користь приносять корисні речовини та вітаміни, що входять до складу, також дітям. Багато мам забороняють клацати їх маленьким дітлахам. Але в невеликій кількості вони можуть принести багато користі – сприяють поліпшенню кісткової тканини і стану зубів.
Шкода смаженого насіння соняшнику
Користь насіння є тільки в сирих ядрах. Рекомендується їх вживати в свіжому і чистому вигляді перед їдою. Смажене насіння дозволяється клацати не всім, оскільки вони можуть викликати деякі захворювання і завдати шкоди організму.
Розглянемо негативні дії при клацанні смаженого ядра соняшнику:
- Пошкоджується зубна емаль, з’являються тріщини і потемніння на зубах.
- Оброблені на корені соняшники хімікатами можуть при клацанні ядра потрапити в організм.
- Сильно пережарені насіння викликають печію, можуть загострити гастрит і виразкову хворобу, а також порушити функції печінки.
Насіння соняшнику: користь і шкода для жінок
Насіння є улюбленим продуктом багатьох людей. Їх можна клацати при прогулянці, сидячи перед телевізором, на відпочинку. Насіння, користь і шкода яких багатьом відома, містять корисні властивості.
Розглянемо, чим корисні насіння соняшнику для жінок:
- За допомогою міститься в них вітаміну Е сповільнюється процес старіння організму.
- Вітамін А допомагає зберегти молоду, пружну шкіру, здорове волосся і зір. Перешкоджає появі лупи і випадання волосся.
- Допомагають травленню і виведенню різних токсичних речовин з організму.
- Організм наповнюється більшою енергією завдяки білку.
- Засвоюється кальцій за рахунок міститься вітаміну Д, що дозволяє зубам бути здоровими, а також підтримує кісткову систему.
- Жирні кислоти виводять холестерин, сприяють і нормалізують ліпідний обмін, запобігають появі атеросклерозу.
- Вітаміни групи В нормалізують нервову систему, знижують розлади, стреси і напруги в організмі.
Поряд з користю насіння для жінок є і користь для чоловіків. Що міститься в ядрах селен є чоловічим вітаміном.
Він допомагає:
- Підвищити потенцію.
- Робить рухливими й активними сперматозоїди.
- Виводить токсини, після вживання спиртних напоїв і сигарет.
- Допомагає від захворювань раку і передміхурової залози.
- Нормалізує кровообіг і ерекцію.
- Кислоти перешкоджають появі холестеринових бляшок.
- Поліпшується робота травлення.
- Перешкоджає розвитку захворювання серця і вегето-судинної дистонії.
Слід зазначити! Ядра соняшника допомагають атлетам і спортсменам підвищити рухливість суглобів і сухожиль, а також зміцнення зубів і кісткових тканин.
Величезну користь корисні речовини, вітаміни, що входять до складу, також приносять дітям. Багато мам забороняють клацати їх маленьким дітлахам. Але в невеликій кількості вони можуть принести багато користі. Вони сприяють поліпшенню кісткової тканини і стану зубів.
Шкода смаженого насіння соняшнику
Користь насіння є тільки в сирих ядрах. Рекомендується їх вживати в свіжому і чистому вигляді перед їдою. Смажене насіння дозволяється клацати не всім. Вони можуть викликати деякі захворювання і завдати шкоди організму.
Розглянемо негативні дії при клацанні смаженого ядра соняшнику:
- Пошкоджується зубна емаль, тріщини і потемніння на зубах.
- Оброблені на корені соняшники хімікатами можуть при клацанні ядра потрапити в організм.
- Сильно пережарені насіння викликають печію, відбувається загострення гастриту і виразкової хвороби. А також можуть порушитися функції печінки.
Насіння соняшнику: користь і шкода для жінок і чоловіків; калорійність
Сама рослина соняшник було культивувати в Америці і потрапило в Європу лише в XVI столітті. Корінні американці використовували його для випікання хліба, створення протиотрути від зміїних укусів, лікування лихоманки і видобутку спеціальної фарби для розпису тіла. У індіанців соняшник називався «сонячним квіткою». Природно, про можливості смаження його насіння тоді мова не йшла.
З появою соняшників в Європі і Україні (XVIII століття) практично нічого не змінилося – ними стали прикрашати сади. Але з часом люди відкрили для себе цей дивовижний продукт – смажене насіння соняшнику, який припав до смаку і міцно влаштувався в нашому раціоні.
Незабаром з них стали добувати масло (середина XIX століття), а потім були виявлені і унікальні цілющі здатності коренів соняшників, які особливо ефективно виводять каміння з нирок і перешкоджають скупченню солей в суглобах.
З тих пір пройшло багато років, і зараз Україна займає лідируючу позицію по переробці соняшникового насіння.
Калорійність і склад обсмажених соняшникового насіння, їх користь для організму
При схильності до швидкого набору ваги споживати смажене насіння потрібно з обережністю – це висококалорійний продукт. У 100 г обсмажених насіння міститься близько 700 калорій.
Хоча і в сирому (або трохи підсушеному) вигляді їх калорійність не набагато менше – майже 580 калорій.
Тому необхідно стежити за кількістю відклацати насіння і намагатися не перевищувати рекомендовану дозу для споживання цього продукту, рівну половині склянки.
Останнім часом починає зростати число противників клацання насіння, які вважають це заняття шкідливим і марним розтрачанням часу. Дієтологи і прихильники здорового харчування наполягають на необхідності прийому в їжу цих смачних і поживних насіння, адже вони допомагають запобігти ряд захворювань і патологій організму.
Склад і пов’язані з ним лікувально-профілактичні властивості підсмажених насіння соняшнику:
- Вітамін А – підтримує зір, відповідає за красу і молодість волосся, нігтів і шкіри.
- Вітаміни групи В – рятують від безсоння, збільшують стресостійкість, ліквідують лупу і борються з прищами.
- Вітамін Е – натуральний антиоксидант, який необхідний стабільній роботі серця, для попередження відкладень атеросклеротичних бляшок і для збереження пружності шкіри. Його добова потреба буде задоволена, якщо ви з’їсте всього 50 грам підсмажених насіння.
- Вітамін D – завдяки здатності покращувати засвоєння кальцію підтримує кісткову систему і допомагає її розвитку.
- Мінерали – фосфор, йод, цинк, магній, фтор, кремній, селен, мідь. Вміст калію в насінні соняшнику вище, ніж в бананах, в 5 разів. Багатокомпонентний мінеральний склад сприяє стабільному функціонуванню серцевого м’яза, розслабленню нервової системи, зміцненню імунітету і красі волосся, нігтів і шкіри обличчя. А високий вміст магнію допоможе росту м’язів.
- Харчові волокна допомагають поліпшенню роботи кишечника.
- Ненасичені жирні кислоти не дозволяють утворюватися «поганого» холестерину.
- Рослинні білки багаті цінними амінокислотами, які стабілізують обмін жирів і кислотно-лужний баланс.
- Крім цього, в соняшниковому насінні присутні вуглеводи, лимонна кислота, дубильні речовини, фітин, винна кислота.
- Сирі і обсмажені насіння посилюють апетит, допомагають відновленню кісток, сприяють швидкому затягуванню ран, підвищують ослаблений після хвороби імунітет, а злегка невизрілі добре знижують тиск.
- Клацання насіння має заспокійливу дію, що добре при стресах, депресіях і в періоди відмови від куріння (знижують тягу до сигарет).
- Для профілактики захворювань печінки, серця, судин, жовчного міхура досить буде 100 г обсмажених насіння в день.
Чим шкідливе клацання смаженого насіння?
Чуток, що стосуються шкідливого впливу цього продукту на організм, гуляє безліч. Багато з них сильно перебільшені і не підкріплені науково підтвердженими фактами. До таких домислів відноситься, наприклад, думка про те, що смажене насіння викликають апендицит, проте підкріплення фактами і дослідженнями така теорія не отримала.
А ось що дійсно може постраждати від клацання насіння, так це емаль зубів. Цей процес приносить не тільки масу задоволення, але і руйнує емаль, оголюючи нерви і провокуючи карієс. Щоб уникнути цього, радимо чистити насіння руками.
Висока калорійність насіння робить їх небезпечними для фігури, але тільки в разі неконтрольованого споживання.
Переїдання може викликати печію, особливо якщо насіння були сильно пересмажені.
Але найбільшу небезпеку таять у собі смажене насіння в пакетиках, які в достатку зустрічаються зараз в магазинах. Це пов’язано зі здатністю рослини вбирати в себе з ґрунту через коріння шкідливі речовини, і особливо кадмій – високотоксичний важкий метал, згубно впливаючи на нирки і кістки.
При попаданні в організм він призводить до остеопорозу, при цьому виводити кадмій буде дуже важко. Невідомо, де були вирощені пакетовані насіння. Якщо соняшникові насадження були розташовані біля залізничних колій, автомобільних доріг, то ймовірність зараження рослини і насіння кадмієм дуже висока.
Виробників мало турбує наше здоров’я, тому вони пускають у продаж ці отруєні насіння. Ось чому по можливості краще вирощувати соняшники самостійно або купувати насіння у перевірених постачальників, в сумлінності яких ви будете впевнені.
Секрети смачно підсмажених насіння
Так, ви дістали якісні сирі насіння. Як же підсмажити їх і надати їм незабутній смак?
Для цього нам знадобиться чавунна сковорода з товстим дном. Добре розігріваємо її і висипаємо на сковороду насіння, не забуваючи весь час їх перемішувати. Деякі наливають на сковорідку трохи рослинного масла – насіння виходять ароматними.
Вогонь робимо слабким – так вони рівномірно просушаться і не пригорять.
Тривалість смаження залежить від того, наскільки підсушеними були сирі насіння. Зазвичай готовність насіння визначається по початку легкого потріскування. Якщо ви не додавали масло перед початком обсмажування, то можна зробити це в самому кінці, не забувши після цього гарненько перемішати насіння. Наші суперсмачні смажене насіння готові!