Сироп топінамбура: користь і шкода, склад, глікемічний індекс, відгуки

Останнє оновлення 4 378 0
Особливості унікального кореня
Сироп з топінамбура надає стравам солодкуватий смак, але його можна вживати людям, які страждають на діабет.
Також його цінують ті, хто з якоїсь причини змушений дотримуватися дієти.
Корисні властивості натурального сиропу з топінамбура
Сироп топінамбура має багато корисних властивостей і вважається:
- біологічно активним цукрозамінником – особливо цінним для людей, які страждають на панкреатогенний діабет;
- харчовим продуктом – оскільки сприяє підвищенню працездатності при високих фізичних навантаженнях та інтенсивній інтелектуальній діяльності;
- засобом, стабілізуючим артеріальний тиск – що містяться в рослині біологічно активні речовини стимулюють роботу серця і нормалізують показники холестерину та артеріального тиску.
Сироп топінамбура використовують для поліпшення обміну речовин, виведення накопичених в печінці отрут і при дисбактеріозі.
Жінки високо цінують таку якість сиропу, як його сприяння схудненню. Також ефективна вироблена ним детоксикація організму, що викликає відчуття легкості та позитивно впливає на стан шкіри.
Сироп топінамбура, користь і шкоду якого вивчають багато фахівців, має також важливе значення для чоловіків.
Їм, вживання сиропу, дозволяє зберігати потенцію до глибокої старості, знижує ризик розвитку аденоми.
Додавання натурального сиропу в дитячі страви і прикорм може підвищити імунітет, однак необхідна обов’язкова консультація лікаря, оскільки можливі протипоказання.
Сироп топінамбура, користь і шкода при регулярному вживанні
Сироп з бульб топінамбура приносить максимальну користь організму тільки в тому випадку, якщо він натуральний. Зміст волокна коренів не повинно бути менше 60%.
До складу повинна входити вода, а також незначна кількість лимонного соку, який виступає в ролі консерванту. Додавання сиропу топінамбура, користь і шкоду якого вже оцінили багато, в їжу або пиття абсолютно виправдано.
Завдяки підвищеному вмісту заліза він знижує втому і сонливість при анемії, очищає організм від шлаків.
При вживанні сиропу не виявлено жодних шкідливих впливів на організм людини. Можлива лише індивідуальна непереносимість продукту. Крім того, людям, схильним до метеоризму, варто вживати сироп або бульби з обережністю.
Топінамбур, який призначений для виготовлення сиропу, повинен вирощуватися без застосування різних хімічних стимуляторів.
Ефективність такого сиропу і його користь для людського організму вищі, ніж аналогічне дію агави, меду, цукрового очерету або американського кукурудзяного сиропу.
Приготування сиропу з топінамбура в домашніх умовах
Є багато способів його приготування, з добавками і без них, але класичним вважається наступний:
- Бульби ретельно відмивають від бруду і очищають. Однак їх можна не чистити, оскільки в шкірці міститься багато корисних речовин. Подрібнюють за допомогою блендера, терки або м’ясорубки.
- Віджимають сік через два або три шари марлі, можна використовувати прес.
- Сік нагрівають до 60 ° C, тримають 10 хвилин на слабкому вогні, потім відкидають для охолодження.
- Таким чином прогрівають добре остиглу масу не менше 5 або 6 разів. Перед останнім етапом уварювання на один літр сиропу додають сік одного лимона.
Готовий сироп обов’язково потрібно процідити через чисту і пропрасовану праскою фланель, розлити по стерилізованим скляним ємностей і герметично закрити.
Сироп топінамбура для збереження молодості – відео
Топінамбур вирощується, в основному, для використання бульб в якості сировини для виробництва фруктозного сиропу. Для сприятливого співвідношення фруктози та глюкози після гідролізу інуліну рекомендується обробляти бульби з жовтня по грудень.
У цей час вони збираються вручну, оскільки містяться в кореневому кулі. Навесні можливий механічний збір, але частка глюкози в бульбах менш підходить для виробництва фруктозного сиропу.
Що таке – сироп з топінамбура?
Йдеться про здоровий підсолоджувач з низьким глікемічним індексом (ГІ = 13-15). Отже, він не викликає коливання цукру в крові, як більшість звичайних підсолоджувачів. Продукт підходить для діабетиків, людей з порушеннями обміну речовин і тих, хто намагається скинути вагу.
Виготовляється з солодких бульб коренеплоду, в яких містяться корисні речовини. Приготування проводиться щадним способом, щоб зберегти максимум поживних речовин. Готовий продукт служить хорошою заміною цукру або штучних підсолоджувачів.
Приготування сиропу
Сироп з топінамбура, приготований в домашніх умовах, рецепт якого представлений нижче, добре зберігається і завжди доступний. Для його виробництва вам знадобиться:
- 250 г бульб;
- 250 г фруктози.
Перед тим як зробити солодкі ліки, бульби слід добре висушити і очистити. На дрібній тертці з нержавіючої сталі натріть їх у керамічну (порцелянову, скляну, нержавіючу) посуд (не використовуйте посуд із пластику, дерева, теракоти, заліза, емалі і т.д.).
Посипте фруктозою і добре перемішайте. Залиште на 2 години у мисці для настоювання, після чого вилийте в банку і поставте в холодильник на 2 дні.
Після закінчення цього часу процідіть через тканину, поваріть 10 хвилин і вилийте в скляну банку. Зберігайте в холодному темному місці.
Калорійність:
- калорійність на 100 грам продукту – 260-270 ккал;
- калорійність в 1 чайній ложці – близько 0,40 ккал.
Вміст корисних речовин
Основна частина сиропу з топінамбура (як приготованого в домашніх умовах, так і купленого в магазині здорового харчування або аптеці) представлена м’якоттю бульб, тому в ньому зберігається великий відсоток корисних речовин. У його складі присутні:
- клітковина;
- амінокислоти;
- мінерали і мікроелементи (залізо, магній, калій, цинк, кремній);
- деякі вітаміни (А, С, Е та ін.);
- органічні кислоти та інші речовини.
Дії сиропу на організм
При використанні сиропу топінамбура не виникає коливань, оскільки він містить інулін (особливий вид харчового волокна), що здатний стабілізувати рівень цукру в крові, що важливо в профілактиці та лікуванні діабету, ожиріння або різних порушень обміну речовин.
У якісному продукті вміст клітковини становить близько 40%. Сам сироп, незважаючи на солодкий смак, має низький глікемічний індекс. Отже, він служить в якості пребіотика, що сприяє зростанню дружніх бактерій в товстому кишечнику.
На додаток до інуліну, в бульбах і, отже, у всіх продуктах, вироблених з них, містяться і інші речовини, що сприяють травленню, допомагають організму позбавлятися від токсинів, підтримувати імунну систему і захищати від хвороб (зокрема, серцево-судинних).
Продукт є хорошим природним ліками від хронічної втоми, нездужання і головного болю. Відмінним вибором є сироп топінамбура для діабетиків.
Терапевтичні впливу:
- Допомога при ревматизмі, остеопорозі, набряках.
- Регулювання кров’яного тиску і роботи травної системи.
- Захист печінки і нирок.
- Гармонізація роботи жовчного міхура в поєднанні з іншими органами.
- Виразний антиастматичний ефект.
- Сприяння зниженню ваги тіла.
- Детоксифікація організму, виведення токсичних і відпрацьованих речовин з тіла.
- Підтримка імунітету.
- Антистресова дія.
- Підвищення концентрації.
- Поповнення енергії.
- Допомога при діабеті, завдяки вмісту до 8% інуліну.
Горіхи фундук: користь і шкода для організму
Корисні властивості для жінок
Протиракова активність, поряд з іншими органами, сприяє запобіганню карциноми жіночої статевої системи.
Користь для чоловіків
Крім антипухлинних ефектів, для чоловіків сироп представляє користь у вигляді збереження здорової потенції аж до похилого віку! Активні компоненти смачних ліків мінімізують ризик розвитку аденоми простати.
Для дітей
Основне питання щодо малюків – з якого віку можна давати дітям смачну корисність? Натуральний сироп з топінамбура підходить для харчування дітей в якості компонента першого прикорму. Завдяки вмісту кальцію, він підтримує розвиток кісткової тканини, білок – важливий для загального розвитку.
Доцільно додавати його в йогурт, сметану або ацидофільне молоко – в результаті такого об’єднання виходить ідеальний симбіотик: продукти, що містять пробіотичні бактерії і пребіотики – їжа для прибутків.
Він запобіжить різні захворювання, характерні для дітей, і підвищить імунітет, тісно пов’язаний зі сприятливою мікробною колонізацією кишечника.
Важливо звернути увагу на дозування: «дитяче» добове кількість (особливо, на початку) не повинно перевищувати 1/2 ч.л. Поступово його можна збільшити до 1-2 ч.л.
Для вагітних і годуючих
Чим корисний сироп для вагітних жінок? Його споживання пом’якшує токсикоз і допомагає запобігати викидням. Завдяки вмісту амінокислот і необхідних речовин (кальцій, залізо, протеїн), він сприяє нормальному внутрішньоутробному розвитку плода. Наступні лікувальні властивості на організм вагітних і годуючих жінок:
- Нормалізація метаболізму.
- Позбавлення від печії.
- Усунення запорів.
Використання
Отже, розібралися, як роблять природне цілющий засіб і в чому полягають його корисні властивості. Але, також важливо знати, як приймати сироп топінамбура.
Вживання залежить від того, використовується він в профілактичних цілях або в якості підтримки лікування конкретного захворювання. Стандартне застосування продукту:
- 3-4 ст.л. в день – для дорослих;
- 1-3 ст.л. в день – для дітей 6-12 років;
- 1 ч.л.-1 ст.л. – для дітей молодшого віку.
Сироп Royal Forest топінамбура – відгук
Привіт всім, хто завітав!
Нещодавно зробила замовлення в магазині здорового харчування Royal Forest, замовила 3 сиропи – гранатовий соус, фініковий пекмез і сироп топінамбура. Я дуже активно використовую різні сиропи, майже кожен день вживаю їх в їжу, тому вирішила взяти на пробу відразу три.
У цьому відгуку я хочу розповісти про найнейтральніший, найпопулярніший сироп, який чудово підходить для використання замість цукру.
Топінамбур – це земляна груша, взагалі дуже корисний коренеплід. Восени обов’язково роблю з топінамбура простий салатик – топінамбур, моркву і нерафіновану олію. Їм таку смакоту кожен день.
У топінамбура є одна цікава і незвичайна властивість – він не накопичує шкідливі речовини, нітрати, навіть якщо зростає не в самій сприятливій екологічній обстановці. У складі топінамбура міститься величезна кількість вуглеводів.
Понад 70% з них представлені інуліном – углеводом з солодкуватим смаком. Найчастіше інулін перетворюється на фруктозу, яка і надає топінамбуру солодкий присмак. Топінамбур містить велику кількість вітамінів С, B1, B2 і PP і мікроелементів – залізо, магній, калій.
Пектин і, звичайно ж, клітковину.
Користь топінамбура:
- вживання топінамбура покращує вуглеводний і жировий обмін, знижує рівень інсуліну в крові;
- зниження кислотності в шлунку;
- покращує травлення;
- усунення печії;
- протизапальну дію;
- поліпшення роботи серця;
- очищення судин;
- зниження рівня цукру в крові;
- боротьба з ожирінням;
- виведення зайвих солей;
- зниження холестерину.
Тому всім рекомендую по можливості вживати в їжу цей коренеплід.
…………………………………………………………………………………………………………………………………… ………
Що стосується сиропу, то для тих, хто дотримується правильного харчування, але з якоїсь причини не може їсти мед і не любить різні хімічні підсолоджувачі, сироп топінамбура – справжня знахідка!
У нього низький глікемічний індекс (цукор в крові підвищується поступово), він абсолютно натуральний, не містить цукру і засвоюється майже повністю. Підходить для хворих на цукровий діабет.
Мій сироп упакований у пластикову пляшечку з широкою шийкою і кришкою, що відкручується. Обсяг – 350 грам.
Упаковка не дуже зручна, мені здається, що для сиропів більше підходять упаковки з дозатором – носиком. А якщо вже хочеться красиво полити блюдо, то з таким широким горлом це майже неможливо.
Пляшечки дуже компактні, багато місця не займають.
- Сам сироп насиченого, темно-бурштинового кольору, вираженого запаху немає, але якщо постаратися і засунути в горлечко пляшки ніс, то можна вловити запах тростинного (коричневого) цукру.
- Сироп топінамбура досить рідкий, не надто тягучий, схожий на згущений сік.
Сироп дуже солодкий. Не має ніякого вираженого, специфічного смаку і ніякого присмаку. Він схожий на цукор, тому ідеально підійде тим, хто хоче просто підсолодити блюдо без додаткового смаку або аромату, він нейтральний, тому використовувати його можна всюди, де використовується цукор. Тільки ось користі від сиропу намноооого більше.
Чому він такий солодкий, якщо не містить цукру? Подрібнений топінамбур довго уварюють при температурі 50 градусів, інулін перетворюється на фруктозу і сироп стає солодким – ось так все просто.
бульби топінамбура, лимонний сік, вода
Взагалі краще, коли в сиропі лимонний сік, а не лимонна кислота.
- КБЖУ: 267 ккал на 100 грам, білки-0%, жири-0%, вуглеводи-69,5%.
- Протипоказання щодо застосування сиропу.
Тільки одне – індивідуальна непереносимість. Ще десь чула, що він знижує артеріальний тиск, але у мене завжди дуже низький тиск і я не помітила, щоб він знижував ще сильніше.
Як я вже і сказала – сироп можна використовувати просто замість цукру. Тобто додавати в кондитерські вироби, в чай, в сир, в каші, поливати млинці або оладки. Можна просто змішувати з водою і пити.
Я додаю сироп в каші (по черзі з медом і з іншими сиропами), досить 2 чайних ложок – і каша солодка. Зазвичай саме так його і використовую.
Для млинчиків і випічки він теж здорово підходить, але для цього я залишила гранатовий соус і фініковий пекмез.
- Ось деякі страви з сиропом топінамбура.
Вівсяна каша з бананом, корицею і сиропом топінамбура:
Вівсяна каша з чорницею і сиропом топінамбура:
- Млинці, политі сиропом топінамбура і трав’яний чай:
В цілому, сироп мені сподобався. Він універсальний. Але мед я люблю більше і додаю в каші його частіше.
Собі я знову не візьму, напевно (хоча …), але РЕКОМЕНДУЮ! Спробувати варто. За допомогою нього ласуни можуть відмовитися від цукру, замінивши його на більш корисний, але такий же солодкий сироп.
Виробникові – все таки варто подумати над дозатором.
- Ціна – 250 гривень, безпосереднє посилання на сироп в магазині. Там же є багато рецептів.
Дякую за увагу! Удачі, мяу! .◕‿◕.
Як вживати топінамбур при цукровому діабеті – шкода і користь, правила використання
Певні продукти при цукровому діабеті 1 і 2 типу можна або протипоказано вживати. Одні швидко збільшують концентрацію цукру в крові і ведуть до необхідності підвищувати дозу препаратів, інші потенціюють дію медикаментів, підтримуючи глюкозу на нормальному рівні.
Дієта при ендокринних захворюваннях – важлива частина терапії, якщо не дотримуватися всіх правил, це призведе до гіперглікемічних станів, які загрожують ранніми ускладненнями на органи, чутливі до рівня цукру в крові. Топінамбур – продукт, що входить до другої групи.
Рецепти приготування топінамбура прості і смачні.
Глікемічне значення топінамбура
Кожен діабетик знає про значення і застосування глікемічного індексу. Це число, яке відображає здатність того чи іншого продукту підвищувати рівень глюкози в організмі. Кожен продукт, в чиєму складі є вуглеводи, впливають на метаболізм глюкози.
Щоб дізнатися, чи можна діабетикові їх вживати, та в якій кількості, необхідно помножити кількість вуглеводів на число їх глікемічного індексу, що вийшла цифра – це кількість чистої глюкози, що потрапляє в організм з конкретного продукту. Кількість вуглеводів в продукті можна знайти на його упаковці або в інтернеті.
Створено спеціальні таблиці і графіки, які допомагають зрозуміти діабетикові, в яких продуктах є користь і шкода для його організму.
Глікемічний індекс самого кореневища – 21, а сироп топінамбура має низький глікемічний індекс, приблизно 13-15, це робить його гіпоглікемічним і доступним для діабетика. У 100 грам топінамбура – 17 грам вуглеводів, помноживши на 21, виходить 357 грам глюкози потрапляє в організм з ста грам продукту.
Так діабетик може розраховувати свій денний раціон.
З огляду на те, що при інсулінорезистентності діабетикам картопля повинна бути виключена з раціону, топінамбур може зайняти його місце, володіючи схожими смаковими властивостями.
Графік глікемічного індексу продуктів
Користь топінамбура при діабеті 1-го і 2-го типу і його шкода
Важливо! Корисний топінамбур при порушенні обміну глюкози тим, що містить інулін, серед інших важливих для організму компонентів.
Інулін – олігосахарид, при його розщепленні під час перетравлення утворюється фруктоза, а не глюкоза, яка не несе енергетичної цінності, і відправляється в печінку, де з неї вже утворюється глюкоза.
Інулін і інсулін – не одне і те ж
Часто інулін плутають з інсуліном, і діабетики починають судорожно пити сироп з солодкої картоплі, тільки посилюючи перебіг хвороби. Інсулін – це гормон, якого якраз і не вистачає при діабеті, а інулін – лише вуглевод, який уповільнює підвищення глюкози в крові, так як його перетворення – довгий процес. Це – якась хитрість топінамбура по відношенню до патогенезу діабету.
Не можна, читаючи про те, що інулін – це те ж саме, що і інсулін, приймати це за правду. Інулін міститься в багатьох крупах і овочах, його також у великій кількості додають в напівфабрикати і дешеві солодощі. Тому не завжди інулін – це щось дуже корисне, тільки в певних умовах.
Інші корисні властивості продукту:
- Низька калорійність;
- Відновлює мікрофлору кишечника;
- Знищує патогенні мікроорганізми шлунково-кишкового тракту;
- Купірує запальний процес, завдяки великому вмісту вітамінів, зокрема, вітаміну С, підвищуючи імунітет;
- Невеликий сечогінний ефект знижує набряки при серцевій, печінковій та нирковій недостатності, це допомагає при комплексному лікуванні гіпертонічної хвороби;
- Покращує всмоктування і метаболізм кальцію, що благотворно позначається на стані кісток, суглобів, волосся і нігтів;
- Покращує метаболізм пуринових підстав, калію та інших важливих складових кісток і суглобів;
- Покращує стан шкіри;
- Підвищує потенцію у чоловіків;
- Є протектором проти деяких злоякісних пухлин.
- Таким чином, діючи багатогранно, коренеплід топінамбур не тільки знижує активність захворювання, а й нормалізує травлення, імунітет, склад кісток і інших органів.
- Інулін і дисбактеріоз кишечника:
Будь-який новий продукт варто їсти з обережністю. Не можна починати знайомство з топінамбуром з великої порції, це може призвести до симптомів гіперчутливості і алергічних реакцій, а також до диспепсії зі здуттям і болем в животі, діареї і нудоти. Тому людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту необхідно з обережністю вживати топінамбур, бажано, порадившись з дієтологом і ендокринологом.
Склад
У складі земляної груші є багато корисних речовин:
- Вітаміни групи В, вітамін С, Е, А, РР, фолієва кислота;
- Важливі мікроелементи (калій, натрій, цинк, магній, фосфор, залізо, йод, мідь);
- Деякі незамінні амінокислоти;
- Велика кількість білків, мало вуглеводів і жирів.
Склад солодкої картоплі – топінамбура
Склад робить топінамбур незамінним продуктом на столі здорового способу життя і нефармакологічному лікуванні діабетиків.
Можна приймати при вагітності, особливо добре знімає симптоми раннього токсикозу і гестаційного діабету, прееклампсії і гіпертензії вагітних.
Під час епідемії грипу по 100 грам соку можна давати дитині для підняття імунітету.
Скачки глюкози при діабеті
Протипоказання
Серед протипоказань виділяють рідкісну переносимість топінамбура; така ситуація може виникнути у алергіків.
Щоб запобігти можливій реакції гіперчутливості, першою пробою повинна бути зовсім невелика порція, і кожна наступна повинна бути більшою за попередню.
При дієті з великим вмістом топінамбура та інших продуктів, які, розщеплюючись, виділяють фруктозу, є ризик виникнення дисліпідемії, адже фруктоза, в кінцевому рахунку, не перетворюється на енергію, як глюкоза, а перетворюється на жир. Підвищується кількість шкідливих ліпопротеїнів і холестерину.
Цей стан підвищує ризик виникнення атеросклерозу, гострого інфаркту міокарда та інсульту.
Отже, солодка картопля у великій кількості протипоказана людям з порушенням балансу жирів, із зайвою вагою, жінкам з полікістозом яєчників, хворобою Кушинга. У цей список можна включити і діабет. Тому будь-яке додавання топінамбура в їжу має бути зважене і аргументоване.
Як правильно вживати топінамбур
Приготування коренеплодів топінамбура – питання, яке має безліч відповідей. Адже земляна груша – практично універсальний продукт.
Якщо смажити і варити, принцип той же, як і при приготуванні звичайної картоплі. Різниця між ними в тому, що картопля містить більше крохмалю, тому топінамбур швидше відварюється, а його смак більш насичений.
Зі свіжих бульб можна готувати прекрасні салати з додаванням інших овочів. Сушені кореневища топінамбура в подрібненому в порошок стані – відмінне доповнення до борошна в різних стравах.
Як приймати топінамбур для діабетиків
Важливо! Як вживати топінамбур при цукровому діабеті, з’ясують основи дієти при цьому захворюванні, допустимі і заборонені продукти, калорійність їжі на добу і сумісність з терапією.
- Якщо при інсулінозалежному типі діабету заборонено вживати тільки швидкі вуглеводи, тобто найпростіші, то при інсулінорезистентності протипоказані також складні вуглеводи, зокрема, крохмаль, а значить, і картопля.
- Добре, що в земляній груші так мало крохмалю, його корисність розкривається при цукровому діабеті, як не можна до речі.
- З бульб топінамбура можна готувати сироп, який корисний при діабетичній дієті, а також для підвищення імунітету у дітей.
- У сиропу з топінамбура є як користь при невеликій дозі, так і шкода, коли сироп нераціонально часто додають в продукти або вживають в чистому вигляді.
Сироп вживається по чайній ложці на день у чистому вигляді або додаючи до інших страв. Сік з солодкої картоплі та сироп дуже добре зберігаються.
Кулінарні рецепти приготування страв при діабеті
Сироп з топінамбура – відмінна добавка до багатьох солодких страв, каш, пирогів, напоїв.
Зручність у тому, що можна приготувати сироп для додавання в страви раз, і він добре зберігається в холодильнику, не втрачаючи своїх корисних властивостей.
Важливо! Сиропом, чаєм, соком і іншими концентрованими напоями не варто зловживати; достатньо 100-150 грам на день.
Основні рецепти з топінамбура, які використовуються як здоровими людьми, так і при діабеті:
- Для сиропу з бульб вичавлюють сік і розбавляють 1:1 з водою, ставлять на водяну баню до моменту, коли маса почне густіти, але не кипіти. Потім сироп розбавляється соком лимона або лайма. Перед використанням необхідно дати відстоятися півдня, а потім протягом року застосовувати.
- Звичайний сік з протертих бульб також можна зберігати та вживати або додавати в страви.
- Листовий настій: листя нарізають і заливають гарячою водою на 12 годин. Також можна пити до їжі.
- Висушені бульби можна заливати окропом, виготовляючи таким чином лікувальний чай.
- Діабетикам заборонений кави, але його можна виготовити з топінамбура. Його натирають, заливають окропом, потім воду зливають, а гущу підсмажують, потім подрібнюють.
- Топінамбур можна квасити. У розсіл з води і 50 грам солі нарізані дрібно бульби залишаються на 12-14 днів.
- Страви з бульб подібні до картопляних рецептів: запіканка, пюре, салат (зі свіжими коренеплодами), овочевий суп, печеня та багато іншого.
Більшість ліків при діабеті мають побічні ефекти та безліч протипоказань. Для інсулінорезистентності зазвичай використовуються таблетки або капсули, які регулюють рівень глюкози в крові. Інсулінозалежні пацієнти проходять лікування інсуліном.
Лікування без контролю дієти призводить до зростання дози препаратів, а їх ефект лише зменшується. Саме це і викликає ранні ускладнення діабету, порушення кровообігу, роботи зору, нервів, серця і нирок.
Вживання всіх продуктів з вмістом вуглеводів при діабеті має бути прораховане на основі глікемічного індексу і кількості вуглеводів на 100 грамів продукту.
Сироп з топінамбура при цукровому діабеті
Топінамбур іноді називають картоплею для діабетиків, і на це є причини. Наукові дослідження підтверджують, що топінамбур незамінний в діабетичній дієті завдяки своєму складу. У ньому багато рослинного білка, амінокислот, вуглеводів і мінералів, таких як кальцій, калій, цинк, мідь, залізо. Він надає гармонізуючу дію на весь обмін речовин.
Але крім низького глікемічного індексу і великої кількості вітамінів і мінералів, є один компонент, який робить топінамбур особливим. На ньому ми і зупинимося детальніше.
Вважається, що назва «топінамбур» походить від назви голландського села Artischokappeln van Ter Neusen, де цей коренеплід виростили вперше, до того як він потрапив до Англії. Нібито англійці не могли правильно вимовити його назву і спростили її до такої міри.
Бульби топінамбура можна легко сплутати з імбирем, незважаючи на те, що колір варіюється від блідо-коричневого до білого, рожевого, червоного або фіолетового. Після очищення і варіння вони набувають характерного димно-солодкого та злегка землистого смаку.
Є і деякі неприємні наслідки у страв з топінамбура – підвищене газоутворення. Причина в тому, що він містить складні вуглеводи.
Приблизно 16% вуглеводів топінамбура складається з полісахариду інуліну, який проходить рот, шлунок і тонкий кишечник без перетравлення.
Це означає, що сироп топінамбура при діабеті – цінне і неповторне джерело вуглеводів, оскільки вуглеводи з продуктів, багатих інуліном, надають найнижчий вплив на рівень цукру в крові.
Чи можна вживати сироп топінамбура при діабеті?
У кулінарних рецептах замість картоплі радять саме топінамбур, а конкретніше, інулін замість крохмалю. Крохмаль розщеплюється до глюкози і впливає на рівень цукру в крові набагато сильніше, ніж інулін, який руйнується лише до фруктози.
Для людей з діабетом 2 типу критично важливо мати інсулін. Сироп з топінамбура при цукровому діабеті корисний тим, що містить інулін (не плутати з інсуліном), який повільно засвоюється в кишечнику, тому рівень цукру в крові не підскакує.
Що таке інулін?
Він дуже схожий на інсулін. Теорія полягає в тому, що організм сприймає інулін і, завдяки йому, виробляє інсулін.
Запас інсуліну зберігається в підшлунковій залозі, і коли він закінчується, людина, що страждає на діабет, не може контролювати рівень цукру в крові.
Коли інулін досягає товстої кишки, він розщеплюється в результаті ферментації, викликаної бактеріями в кишечнику, і перетворюється на живильне середовище для корисних кишкових бактерій. Тому він є одним з кращих пребіотиків.
Топінамбур для діабетиків також гарний тим, що допомагає знизити глікемічний індекс і збільшити вміст клітковини в традиційних харчових продуктах з високим ГІ і низьким вмістом клітковини. Це відбувається завдяки заміні частини цукру і борошна в крупах і хлібобулочних виробах на інулін.
Нагадаємо, що глікемічний індекс (ГІ) – це класифікатор продуктів харчування та напоїв на основі їх здатності підвищувати рівень глюкози в крові.
Вуглеводи в продуктах з високим показником ГІ швидко розпадаються на прості цукри і викликають скачки цукру в крові, які змінюються різким падінням. Топінамбур має глікемічний індекс 11 – він вважається їжею з низьким ГІ.
Тому він забезпечує повільне і стабільне підвищення і пониження рівня глюкози в крові.
Як приймати сироп топінамбура при діабеті?
Сироп має янтарний колір, тому на полицях магазину він кидається в очі. Концентрат проводиться без використання цукру та не містить фруктози. Невелику кислинку йому може надавати доданий лимонний сік, який є консервантом.
Використовуйте сироп без страху. Він не рекомендується тільки при індивідуальній непереносимості компонентів, а також при схильності до метеоризму. У діабетичному харчуванні ця незвичайна рідина використовується по-різному.
Зазвичай їм замінюють цукор у напоях і підсолоджують потрібні страви: каші і десерти, випічку і варення. Якщо пити його з зеленим, трав’яним чаєм або водою, молоком, йогуртом, то він стимулює зниження ваги.
Ця бурштинова рідина надає пряний смак молочним продуктам – йогурту або сиру.
Натуральний сироп топінамбура можна використовувати щодня. Можна купити готовий або приготувати самостійно. Для цього потрібно акуратно розтерти бульби топінамбура, вичавити сік, а потім відварити сироп, поки він не загусне. На останньому етапі приготування концентрат заправляють лимонним соком. Готовий сироп зберігають в холодильнику, щоб він не втратив свої цінні властивості.
Для придушення апетиту і поліпшення обмінних процесів можна приймати його по одній столовій ложці за годину до сніданку і ввечері через годину після вечері.
А ще він допомагає налагодити здоров’я кишечника і роботу мозку.
Пийте сироп топінамбура, щоб позбутися від запорів, схуднути, нормалізувати обмін речовин, вивести токсини з організму, зміцнити імунну систему і поліпшити роботу серця і судин.
Сироп топінамбура: користь і шкода, глікемічний індекс, відгуки, як роблять, як використовувати
Користь і шкода сиропу топінамбура (або земляної груші) обумовлені його багатим хімічним складом.
Регулярне вживання цього продукту в якості вітамінної добавки благотворно впливає на організм і може замінити курс імуностимулюючих препаратів.
Більш того, високий вміст фруктози дозволяє використовувати сироп у кулінарії замість звичайного рафінованого цукру, причому калорійність страв в результаті такої заміни значно знижується.
Харчова цінність та склад сиропу топінамбура
Після вичавки коренеплодів і термічної обробки сировини в готовому продукті зберігаються такі компоненти, які дають організму незаперечну користь:
- вітаміни групи B;
- вітаміни A, C, PP;
- органічні кислоти (яблучна, лимонна, бурштинова);
- мікро- і макроелементи (марганець, магній, калій, кремній, цинк, фосфор, залізо);
- пектини;
- амінокислоти;
- полісахариди.
Особливо варто відзначити високий вміст в топінамбурі інуліну – полісахариду, який організм перетворює на фруктозу. Інулін не підвищує рівень інсуліну в крові, як це відбувається при споживанні крохмалю і глюкози. Саме цим пояснюється користь продукту для хворих на діабет, які можуть використовувати сироп топінамбура як натуральну заміну цукру.
Калорійність сиропу топінамбура
Калорійність сиропу з топінамбура становить 267 ккал на 100 грам, проте це не критичний показник. Більш того, ці калорії не витрачаються на утворення жирової маси – вони йдуть на відновлення енергетичного потенціалу організму. Саме цим зумовлена користь продукту при схудненні.
Який на смак сироп топінамбура
У відгуках відзначається, що смак сиропу з топінамбура багато в чому нагадує квітковий мед або розведену фруктозу. Якщо під час приготування основи продукту використовували лимонний сік, після вживання сиропу залишається кислувате післясмак.
Іноді у відгуках підкреслюють характерний присмак солодкої картоплі.
Чим корисний сироп топінамбура
Користь продукту виражається в наступному впливі на організм:
- зниження рівня холестерину;
- виведення зайвої рідини і шкідливих солей, що полегшує симптоми набряклості;
- нормалізація роботи серцево-судинної системи;
- зниження кислотності шлунка;
- усунення печії;
- стабілізація обмінних процесів;
- загальне зміцнення імунітету;
- підвищення гемоглобіну;
- поліпшення роботи підшлункової залози;
- нормалізація кишкової мікрофлори;
- зміцнення нервової системи;
- нормалізація сну при хронічній втомі;
- підвищення стабільності менструального циклу;
- стримування зростання ракових клітин.
Крім цього, користь продукту очевидна при схудненні – він здатний замінити цукор, пом’якшуючи перехід на жорстку дієту. Нормалізація обмінних процесів також сприяє втраті зайвої ваги.
Важливо! Сироп топінамбура містить інулін – пребиотик, який не підвищує рівень інсуліну. Саме тому продукт рекомендований до вживання при діабеті.
Вживання сиропу з земляної груші покращує чоловічу потенцію. Крім того, регулярний прийом зводить до мінімуму ризик розвитку аденоми простати.
Чи можна сироп топінамбура при вагітності
Користь сиропу із земляної груші в період очікування дитини незаперечна. Продукт надає наступну дію на організм вагітної жінки:
- знижує ризик переривання вагітності;
- нормалізує внутрішньоутробний розвиток дитини завдяки високій концентрації вітамінів і різних мікроелементів;
- локалізує осередки печії;
- стабілізує стілець;
- нормалізує обмінні процеси.
Важливо! Очевидна користь помірного вживання сиропу топінамбура в тому, що речовини, що містяться в ньому, пом’якшують симптоми токсикозу.
Вживання сиропу топінамбура під час грудного вигодовування нормалізує травні процеси і покращує лактацію. Користь продукту в цей період полягає також у тому, що він насичує молоко матері поживними елементами.
Чи можна сироп топінамбура дітям
Сироп топінамбура можна давати маленьким дітям вже у віці 8 місяців. Добре позначається на розвитку дитини введення продукту в раціон при першому прикорму. Крім того, вживання такої добавки в ранньому дитинстві сприяє зміцненню імунітету.
Як роблять сироп топінамбура
Сироп з топінамбура без праці можна приготувати в домашніх умовах – в мережі можна знайти безліч рецептів на будь-який смак. При цьому слід дотримуватися таких рекомендацій:
- При самостійному вирощуванні бульб збирати їх краще ранньою весною. У деяких відгуках городники стверджують, що перезимували коренеплоди солодші на смак.
- Для приготування основи підійдуть як очищені плоди, так і топінамбур зі шкіркою – його користь від цього не зменшується.
- Не рекомендується при варінні соку, підвищувати температуру вище 55 °C. Коренеплід зберігає поживні речовини при термічній обробці, проте, занадто висока температура руйнує деякі з’єднання і знижує користь продукту.
Важливо! Зберігати готовий продукт можна тільки в холодильнику. При зберіганні при кімнатній температурі його користь поступово знижується.
Класичний рецепт сиропу з топінамбура передбачає використання лимонного соку. Цукор при цьому не додається.
Схема приготування виглядає так:
- 1 кг бульб ретельно миють і за бажанням очищають від шкірки.
- Потім коренеплід розрізають на кубики і додатково подрібнюють в блендері. Також можна подрібнити топінамбур на тертці або в м’ясорубці.
- Отриману кашку віджимають через подвійний шар марлі.
- Після цього сік виливають в емальований посуд і ставлять ємність на вогонь. Температуру встановлюють на рівні 50-55 °С і варять сік протягом 6-8 хвилин.
- Потім загуслий сік знімають. Коли він охолоне, його знову ставлять на плиту.
- Цей порядок дій повторюють 4-5 разів, поки рідина не придбає більш густу консистенцію.
- Під час останнього нагрівання в сироп додають сік одного лимона.
В кінцевому результаті повинно вийти близько 1 літра сиропу топінамбура.
Важливо! Для того, щоб повною мірою зберегти користь речовини, необхідно герметично закрутити ємність з готовим продуктом.
Як зробити сироп з топінамбура з фруктозою
Сироп топінамбура можна приготувати і без харчової добавки у вигляді лимонного соку, цукор в цьому випадку також не додають. Технологія приготування багато в чому аналогічна описаному рецепту, але деякі відмінності все-таки є:
- Отриманий після вичавлювання сік кип’ятять на середньому вогні протягом 18-20 хвилин.
- Після цього сік знімають з плити на 2-3 години, потім знову кип’ятять.
- Потім готовий продукт розливають в скляну тару і щільно закривають.
У першому рецепті в ролі натурального консерванту виступає сік лимона, в цьому – тривала термічна обробка. Також при такій технології варіння вміст фруктози трохи вище.
Важливо! Високі температури частково руйнують вітамін C, проте в цілому приріст продукту зберігається.
В мережі поширена помилкова думка про те, що сироп топінамбура можна нагрівати.
В основу цього міфу лягло твердження про те, що нагрів цукрозамінників провокує вироблення токсичних сполук.
Також не рекомендується нагрівати медовий сироп, однак ця заборона ніяк не стосується вітамінної добавки з топінамбура – її користь не стає меншою після невеликої термічної обробки.
Куди можна додавати сироп топінамбура
Сироп з топінамбура можна додавати в чай, каву та молочні напої в якості натурального цукрозамінника. Не рекомендується змішувати продукт з газованими напоями – високий вміст цукру в них зводить нанівець всю користь речовини.
Кількість додається речовини розраховують з того, скільки до цього додавали ложок цукру.
Як використовувати сироп топінамбура
В основному всі похідні топінамбура використовують для придушення апетиту і поліпшення обмінних процесів при схудненні. У лікувальних цілях продукт приймають в середньому по 1 ст. л. на добу за 30 хвилин до їди.
З урахуванням віку цю вітамінну добавку для профілактики різних захворювань приймають в наступних дозах:
- до 5 років – ½ ч. л. на добу;
- від 5 до 15 років – 1-2 ст. л. на добу;
- від 15 років і старше – 3-7 ст. л. на добу.
Порада! Більш точно добову норму при лікуванні і профілактиці того чи іншого захворювання рекомендується уточнювати у лікаря.
Дієтологи рекомендують включати сироп з топінамбура в щоденний раціон при схудненні – його користь в цьому плані очевидна. Він допомагає задовольнити потребу в солодкому під час жорсткої дієти, але при цьому не провокує набір ваги з огляду на відносно невелику калорійність для цукрозамінника.
При схудненні за допомогою дієти продукт приймають за такою схемою: вранці за годину до прийому їжі і ввечері, також за годину до їди. Добова норма – 2 ст. л. Курс в середньому становить 2 тижні, після чого рекомендується зробити невелику перерву. Потім прийом можна відновити. Добре зарекомендувало себе при схудненні поєднання топінамбура з молочними продуктами.
Порада! Кращий час прийому речовини для тих, хто худне за допомогою інтенсивних тренувань – через 10-15 хвилин після закінчення занять. Користь такого підживлення в тому, що вона допомагає відновити сили, але при цьому не уповільнює процес спалювання зайвої ваги.
Застосування сиропу топінамбура при цукровому діабеті
При цукровому діабеті сироп топінамбура можна додавати замість цукру в чай, каші і випічку. Головне, суворо дотримуватися добову норму продукту, яка при цукровому діабеті становить 4-5 ст. л. на добу. Також рекомендується дотримуватися наступних правил:
- краще додавати його в страви, приготовані на пару;
- при обсмажуванні компонентів страви слід використовувати мінімальну кількість рослинного масла;
- не можна поєднувати похідні топінамбура з жирними молочними продуктами.
Регулярне вживання в їжу продукту швидко приносить відчутну користь хворим на діабет, а саме – нормалізується рівень глюкози в крові, в результаті чого скорочується потреба організму в інсуліні.
Як застосовувати сироп топінамбура при онкології
При онкології користь продукту полягає в тому, що його багатий вітамінний склад допомагає відновитися після хіміотерапії. Добова норма речовини в цьому випадку становить 4-7 ст. л., проте перед введенням цього лікарського засобу в раціон слід проконсультуватися у лікаря.
Обмеження і протипоказання до прийому сиропу топінамбура
Яких-небудь серйозних протипоказань до вживання сиропу з бульб топінамбура немає. Продукт може завдати шкоди лише в тому випадку, якщо для його створення було використано неякісну сировину або були порушені правила його зберігання. Також ця харчова добавка протипоказана особам з індивідуальною непереносимістю її хімічної складової.
Деякі обмеження накладають при метеоризмі і жовчнокам’яній хворобі. В цьому випадку слід скоротити добову дозу речовини до мінімуму, проте прибирати його повністю з раціону необов’язково.
Важливо! Як би не був корисний сироп з топінамбура, зловживати ним також не рекомендується, щоб не звернути його користь на шкоду. Передозування стимулює газоутворення і викликає кишкові кольки.
Користь і шкода сиропу топінамбура в процентному відношенні нерівні настільки, що рішення про те, чи варто вводити продукт в раціон, визначається самостійно.
Сироп категорично протипоказаний лише при індивідуальній переносимості, однак алергічна реакція на його компоненти зустрічається не так часто.
Більш того, продукт можна використовувати не тільки в якості лікарського засобу, але також як дієтичний цукрозамінник – сироп з топінамбура несе велику користь організму, ніж його аналоги з кукурудзи, агави і клена.
Додатково про корисні властивості продукту можна дізнатися з відео нижче:
Сироп топінамбура при діабеті
Добрий день, дорогі читачі! Ви коли-небудь намагалися порахувати, скільки цукру ми споживаємо щодня? Шоколадки, випічка, лимонади, соки – всі вони містять цукор. А хто не любить пити солодкий чай?
Кілька років тому мене дійсно зацікавило питання, чим корисним можна замінити цукор в побуті? Зрозуміло, є продукти бджільництва, але асортимент тут невеликий.
І ось після деяких пошуків я знайшла хорошу і корисну заміну звичайному рафінованому цукру – це сироп з топінамбура. Так, це маловідомий продукт, але про нього варто знати. Яка ж користь сиропу топінамбура?
Користь сиропу з топінамбура
Робиться даний суперфудз з бульб топінамбура. Це зрозуміло вже з назви.
Сама рослина досить часто зустрічається на території України, адже багато хто вирощує його як декоративне. У мене воно теж зростає вже багато років на дачній ділянці за містом.
Користь сиропу з даної рослини незаперечна. Але навряд чи ми тут зібралися для тривалої лекції з біології про корисні властивості. Тому я виділю 3 головні пункти:
- Зниження рівня цукру в крові.
- Виведення токсинів з організму, а як наслідок, нормалізація мікрофлори кишечника і стабілізація ваги.
- Насичення тіла енергією і корисними мікроелементами.
Добре, друзі, а тепер поговоримо про кожну з властивостей докладніше.
1. Цукор в крові
Коли говорять про питання цукру в крові, необхідно оперувати таким поняттям як «глікемічний індекс». Що ж це таке? Глікемічний індекс – це показник того, як на рівень глюкози в крові впливає вживання в їжу тих чи інших продуктів.
Сироп топінамбура має найнижчий ГІ 13-15. Отже, позитивно впливає на рівень цукру в крові. Саме тому він корисний для діабетиків, це відмінна заміна цукру-піску.
Увага! Слід пам’ятати, що кількість цукру в бульбах збільшується в міру дозрівання бульб. Тому будьте обережні і не використовуйте вже перезрілий продукт – це небезпечно для здоров’я.
Нормалізація ваги
Багатьма дієтологами визнається користь цього бульбоплоду як одного з найбільш дієвих продуктів для спалювання ваги.
Так, калорійність сиропу топінамбура – 267 ккал. Але вживати його слід в невеликих кількостях, а не пити як воду. Це хороша альтернатива рафінованому цукру, і певний результат в зниженні ваги буде помітний вже скоро.
Корисні мікроелементи
Чи часто ви купуєте вітаміни в аптеках? Якщо так, то вам необхідно знати, що багато мікроелементів можна заповнити шляхом введення в свій раціон сиропу топінамбура. У ньому міститься багато речовин: залізо, кремній, калій, вітамін С, інулін і т.д.
Всі ці корисні речовини дозволяють нам підтримувати калієво-магнієвий баланс в організмі, зміцнювати судини і кістки. Зміст інуліну дозволяє бути енергійним і покращує стан шкіри.
Чи є шкода від топінамбура?
Топінамбур – один з продуктів, в якому співвідношення користі і шкоди явно на вашому боці. Остерігатися слід лише тим людям, які страждають метеоризмом. Всім іншим його можна вживати.
Сироп топінамбура – натуральний замінник рафінованого цукру. Не можна сказати, що він необхідний в харчуванні, адже не всі ми такі ласуни. До речі, не забудьте спробувати фініковий сироп, він вам теж сподобається.
Де взяти сироп топінамбура?
Якщо ви захоплюєтеся садівництвом, для вас не буде важким виростити топінамбур самостійно. А потім за допомогою соковижималки отримати сік і зробити заповітний сироп.
Його виготовляють при температурі 55 ° C, а тому в ньому зберігаються майже всі корисні властивості звичайного свіжовичавленого соку. Хоча сироїдам він і не підходить. В цілому, напій схожий на розведений водою мед.
Якщо ж сад і город – це не ваше, то купіть в магазині вже кимось вирощені бульби. Але будьте обережні, ретельно вибирайте коренеплоди і не купуйте зморщені або плямисті бульби з хворобами.
У разі якщо соковижималка і приготування – теж не ваш варіант, то купіть готовий сироп. Зауважу, що в його склад часто додають синтетичну лимонну кислоту Е330.
Так ось, щоб отримати користь, вам потрібно купувати натуральний сироп без емульгатора, тобто виготовлений тільки з природних компонентів.
Як і з чим вживати?
Використовувати даний продукт можна по-різному. Наприклад, додавати в випічку або чай замість цукру, можна зробити його частиною спортивного харчування.
Якщо ви спробуєте даний продукт, то будьте впевнені, що перший результат буде помітний вже через пару тижнів. Даний напій не підвищує цукор в крові, сприяє піднесенню сил, відновлення правильного травлення і схудненню.
Слід пам’ятати, що термін придатності готового сиропу – 1 рік, а після розтину він може зберігатися в холодильнику до 6 місяців.