Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування
Китайці винайшли не тільки порох, папір, фарфор і компас. Понад п’ять тисяч років тому вони додумалися добувати з місцевої рослини сої масло, яке, переживши тисячоліття, не тільки не втратило своїх привабливих якостей для споживачів, але й зуміло в світовому масштабі вирватися в число лідерів серед рослинних олій. Що ж такого в цьому соєвому продукті, що він нині такий популярний практично скрізь на нашій планеті?

Калорійність і хімічний склад

Це масло з бобів сої вельми калорійно. У ста грамах продукту налічується до 899 кілокалорій. При повній відсутності в ньому білків і вуглеводів він складається виключно з жиру. Цим обумовлена його висока харчова цінність, яка ушляхетнюється завдяки чудовій здібності не відкладатися в організмі і не створювати зайвої жирової тканини.

Чи знаєте ви? Вперше соя згадувалася у стародавніх китайських книгах ще в третьому тисячолітті до нашої ери.

Цей соєвий продукт рясніє цінними органічними кислотами. Найбільше в ньому лінолевої кислоти, яка займає більше половини його кислотної палітри. Чверть її доводиться на олеїнову кислоту, а також непогано в ній представлені пальмітинова, арахінова, стеаринова і ліноленова кислоти. Є в сирому маслі і лецитин.

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосуванняСлавиться цей продукт високим вмістом дуже корисного вітаміну Е. Його в ста грамах присутні 114 мг, тоді як у славетному оливковій олії – тільки 13 мг. Солідно представлені в соєвому продукті також вітаміни В4 і К, а з мінералів – цинк, залізо і фосфор.

Читайте більше про такі соєві продукти: сир тофу, маш і нут.

Чим корисно соєве масло

Повністю засвоюючи організмом, цей рослинний продукт одночасно надає на нього виключно позитивну дію. Наприклад, науково доведено, що соєві жири при систематичному їх надходженні в організм здатні в шість разів зменшити небезпеку виникнення інфаркту, покращуючи роботу серця і кровоносних судин.

Благотворно впливають вони на діяльність печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, покращують стан нервової системи, зміцнюють імунну систему. Показано вживання продукту людям, які страждають на діабет, а також активно займаються розумовою працею.
Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування

Для чоловіків

Все благотворне вплив, яке масло сої має на людину, зрозуміло, актуально і для чоловічого організму. Однак велика кількість в продукті вітаміну Е, який також називають токоферолом, має специфічне значення для чоловічого здоров’я. Цей елемент робить позитивний і стимулюючий вплив на створення повноцінного чоловічого сім’я.

Для жінок

Корисний токоферол і для жіночого організму, допомагаючи успішному протіканню вагітності і розвитку плода.

Важлива для жінок і косметична сторона чудових якостей соєвих жирів. Вони мають здатність зволожувати, пом’якшувати, живити жіночу шкіру, тонізувати її і охороняти від зморшок. Відмінно борються вони і з сухістю волосся.

Для дітей

Унікальні корисні якості екстракту з сої не можуть не бути затребуваними дитячим організмом. Особливо актуальна для нього здатність цього продукту зміцнювати імунітет.
Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування
Насичення дитячого харчування вітамінами і цінними жирами шляхом регулярного додавання в нього цього продукту досить позитивно позначається на стані нервової системи дітей.

Чи знаєте ви? З давніх-давен народи Південно-Східної Азії приписували сої чудодійні властивості, перед настанням нового року розкидаючи боби цієї рослини по житлу. Це обіцяло благополучний і здоровий рік.

Застосування

Цінні харчові і цілющі властивості цього продукту обумовлюють його дуже широке застосування і на кухні, і в харчовій промисловості, і в косметичних салонах, і в народній медицині, і в аптечних препаратах.

У кулінарії

Найбільш популярне використання соєвого масла в приготуванні всіх салатів, оскільки воно чудово поєднується практично з усіма овочами та іншими продуктами, які використовуються в салатах.
Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування
А завдяки своїй здатності витримувати нагрівання і утворювати дим лише при досить високих температурах, цей продукт як не можна краще підходить для смаження. Правда, це стосується лише в рафінованому вигляді.

Активно використовують його і для обробки продуктів перед заморожуванням і при консервуванні.

У кулінарії широко застосовується отриманий із соєвого продукту лецитин, який йде на виготовлення маргарину, майонезу, вершків не з молока і на випічку хліба.

У дитячому харчуванні

Продукт використовується в дитячому харчуванні при приготуванні поживних сумішей для грудних немовлят.
Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування
У чистому вигляді фахівці рекомендують починати вводити його в прикорм з півроку.

Важливо! Для малюків слід використовувати тільки гіпоалергенну рафіновану олію.

Для початку немовляті дають всього лише одну-дві краплі. Якщо після цього протягом двох-трьох днів не буде спостерігатися ніяких алергічних реакцій і порушення травлення, тоді дозу прийому можна послідовно збільшувати.

Для більш старших дітей цей цілющий продукт не тільки бажаний, але навіть і обов’язковий, за рідкісними винятками.

У косметології

  • Цінні речовини, які знаходяться в складі цієї олії, мають явну здатність оздоровлювати і омолоджувати шкіру, волосся і нігті.
  • Для обличчя
  • Соєва олія активно застосовується при виготовленні живильних і омолоджуючих масок на обличчя.

Для живлення шкіри обличчя слід змішувати його з персиковим, оливковою, касторовою, мигдальним, кедровим і іншими подібними маслами.

Індивідуальний склад підбирається в рівних пропорціях самостійно після вивчення властивостей кожного з інгредієнтів і виходячи з особистих переваг.

А щоб виготовити омолоджуючу маску, необхідно збити в блендері одну зварену разом з шкіркою картоплину, половину яблука і додати чайну ложку соєвого масла.
Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування
Отриману маску потрібно нанести на заздалегідь очищене обличчя і через 20-25 хвилин змити її водою.

Важливо! Не рекомендується наносити на обличчя масло сої в чистому вигляді, оскільки це може призвести до утворення так званих комедонов, тобто чорних крапок.

Для волосся

Щоб зробити маску, що відновлює для пошкодженого волосся, слід 20 грамів пивних дріжджів залити трав’яним настоєм, потім додати туди 10 грамів соєвого і 5 грамів кокосового масла, попередньо підігрітих на пару, 3 збиті жовтки і 10 крапель вітаміну А.

Відступивши від коренів приблизно 5 сантиметрів, отриману масу потрібно нанести на вимите волосся, покрити їх плівкою і хвилин п’ять обробляти феном, після чого укутати волосся ще й рушником і тримати так 40 хвилин. Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування

Як і яке краще вибрати

Цей продукт відомий споживачеві в трьох видах: холодного віджиму, нерафінована і рафінована.

Холодне пресування залишає в екстракті всі його цінні речовини практично в незайманому стані, і тому він найбільш корисний. Однак специфічний смак і запах при цьому припадають до душі далеко не всім.

Піддане гідратації нерафіновану олію має вже більше шанувальників, оскільки воно, з одного боку, все ще насичене корисними речовинами, а, з іншого, вже підходить в невеликій кількості для додавання в салати.

Однак смажити на ньому категорично не рекомендується через виникнення в ньому при нагріванні канцерогенних речовин. Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування
Найпопулярнішим є рафінована олія, яке не має запаху, зате має цілком приємним смаком. Його можна використовувати повсюдно, в тому числі і при смаженні. Але, на жаль, обробки продукту призводять до того, що в ньому практично не залишається вітамінів. Тож для оздоровчих цілей він не підходить. Але в якості заміни тваринних жирів цілком дієздатний.

Як зберігати в домашніх умовах

Після розтину пляшки, в якій і слід зберігати масло, продукт холодного віджиму зберігає свої властивості протягом двох місяців, а рафіновані – максимум чотири місяці. Єдине, чого слід остерігатися при зберіганні продукту, – сонячні промені, які руйнують його корисний склад.

Чи можна вагітним

Правила використання цієї олії при харчуванні вагітних жінок неоднозначні і навіть місцями суперечливі. З одного боку, більшість фахівців сходиться на думці, що корисні речовини, якими в достатку в своєму розпорядженні цей продукт, корисні і для самої жінки, і для повноцінного розвитку плоду.

Важливо! Вагітним жінкам слід вживати соєве масло тільки після консультації з лікарем.

  1. Однак наявність в ньому естрогеноподібних ізофлавінів може надавати негативну дію на вагітну жінку.
  2. У підсумку фахівці прийшли до висновку, що на різних термінах вагітності підхід до застосування соєвого масла в харчуванні вагітних жінок повинен бути диференційованим.

Кому не рекомендується

Алергенні властивості сої змушують з обережністю ставитися до її продуктів. Те ж саме можна сказати і про людей з індивідуальною непереносимістю, а також вагітним жінкам, про що вже йшлося вище. Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування
Помічено також негативний вплив масла з сої на людей, які мають схильність до мігрені. З обережністю слід ставитися до нього і страждаючим печінковою і нирковою недостатністю, а також людям з хронічними проблемами в травній системі.

У всіх інших випадках цей чудовий продукт, при розумному його застосуванні, не може завдати організму ніякої шкоди, зате здатний наповнити його поживними і цілющими речовинами.

Соєва олія: користь і шкода для здоров’я

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування

Соєва олія відноситься до рослинних масел, яке можна отримати з його насіння. На думку медиків, а також більшості дієтологів, це масло відносять до одного з найбільш корисних серед рослинних.

Рослина соя походить з Азії, тому в азіатських країнах соєве масло і його субпродукти дуже популярні, ніж у нас.

На європейський континент соя потрапила зовсім недавно, в ХХ столітті, і частіше за все її застосовували у Великобританії. Соя стала основою у виготовленні дієтичного «кембриджського хліба», який став дуже популярний серед споживачів, оскільки його склад збагачений безліччю вітамінів і мінералів.

Користь соєвого масла для нашого організму

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування

  • Соя і її унікальний склад знаходяться під пильною увагою вчених усього світу, які прагнуть зрозуміти, як вона впливає на нас, і яка в ній є користь чи шкода для організму людини.
  • Найсучасніші дослідження показали, що якщо вживати масло насіння сої щодня, навіть у найменших кількостях, то це допоможе людині врятуватися від найстрашніших захворювань, наприклад, від інфаркту.
  • Відповідно, для профілактики лікарі рекомендують вживати 1-2 столові ложки олії на день, що є нормою для нашого організму.

Розглянемо той корисний склад соєвого масла, завдяки якому воно виходить на передові лінії цінних продуктів. Отже, соєве масло може похвалитися тим, що воно збагачене залізом, калієм, магнієм, натрієм, фосфором, такими вітамінами, як: Е, К, В4, С, а також до складу масла з сої входить цинк і холін, а також амінокислоти, такі як: оленів, лінолева, пальмітинова, стеаринова та багатьох інших.

Якщо подивитися на склад соєвого масла, то в основному воно на 99% складається з жирів і на 1% з води. Однак у соєвого масла дуже висока біологічна активність, тому воно майже на сто відсотків здатне засвоюватися в організмі людини.

Одним з найцінніших компонентів, що входять до складу соєвого масла, є лецитин. Він витягується з сої разом з жирними маслами, відділяється і застосовується далі в фармації і кондитерській промисловості.

Варто тільки поглянути на ці цінні корисні властивості даного масла, щоб сьогодні вже почати його вживати:

  • по-перше, соєве масло сприяє зменшенню холестерину в кровоносних судинах, підвищуючи їх проникність для кисню і корисних речовин;
  • по-друге, воно благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, відповідно налагоджуючи обмін речовин в організмі, що, в свою чергу, зміцнює Ваш імунітет;
  • по-третє, масло активно бере участь у виведенні з організму шкідливих токсинів і продуктів розпаду;
  • далі, соєве масло не допускає переродження клітин нашого тіла, що є профілактичним впливом проти онкології;
  • дуже важлива властивість цієї олії для молодих сімей полягає в тому, що його вживання позитивно відбивається на якості сперми у чоловіків;
  • також масло з сої бореться з хворобами нирок;
  • і нарешті, соєва олія має седативними властивостями, що допомагає людині зняти наслідки від стресових напружень.

Шкода соєвого масла для здоров’я людини

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування

Всі ми знаємо таку народну мудрість: «довіряй, але перевіряй». Тому і тут варто також згадати про те, що існують деякі протипоказання до вживання даного рослинного масла, особливо для людей, у яких є хронічні захворювання в організмі.

Не рекомендується вживати даний вид масла, якщо у Вас є непереносимість соєвого білка. Звичайно ж, варто припинити використання соєвого масла під час вагітності і лактації.

  1. Якщо Ви хочете використовувати соєве масло саме для лікування, то необхідно спочатку проконсультуватися з вашим лікуючим лікарем.
  2. Шкода соєвого масла для організму людини може статися, якщо він схильний або вже страждає від мігрені, а також якщо є проблеми в головному мозку.
  3. Ті, хто страждає від складних захворювань травної системи, мають ниркову або печінкову недостатність, а також сильні порушення у функціонуванні кишечника, повинні пам’ятати, що соєве масло має вживатися строго в обмежених кількостях!

Схильним до повноти або просто стежити за своєю фігурою людям, ще раз нагадаємо, що соєве масло – це джерело жирів: на 100 гр масла доводиться 900 кілокалорій. Тому не зловживайте цим продуктом, маючи в своєму раціоні не більше двох столових ложок на день.

Де і як застосовується масло соєве?

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування

І звичайно ж, всім цікаво дізнатися, де ж застосовується в житті наше соєве масло, як потрібно його вживати, щоб бути здоровими?

Відносно кулінарії, соєве масло можна застосовувати для приготування соусів або заправок до салатів, рагу, холодних закусок. Масло сої створює унікальні нотки в овочевих салатах, гармонійно поєднуючись з яйцями, рисом і дарами моря.

Таке масло також застосовується при смаженні м’яса, риби, овочів. Його навіть можна додавати у випічку, що надає їй незрівнянний золотистий колір.

Будучи основним складовим маргаринів, майонезів, хліба та кондитерської випічки, соєве масло підрозділяється на два види: воно може бути рафінованим і дезодорованим. Багато консервів і напівфабрикатів не обходиться без такого стабілізуючого речовини, як соєве масло.

Якщо говорити про косметичні засоби, то наше масло служить основою для мила, миючих засобів, барвників, а також синтетичних масел. Соєва олія в його чистому вигляді чудово доглядає за сухою шкірою обличчя.

З його допомогою ви можете зміцнювати і зволожувати ваші шкірні покриви, і це допоможе захистити їх від згубного впливу навколишнього середовища.

Для тих, хто не пов’язаний з індустрією косметології, можливо буде новинкою те, що соєве масло активно застосовується в масках для обличчя і тіла, скрабах, лосьйонах і бальзамах для волосся, кремах, надаючи тонізуючу дію, борючись з проблемами сухості і обвітреної шкіри, надаючи їй природний приємний блиск і свіжий вигляд.

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування

Удома можна самостійно за допомогою масла видаляти з шкіри обличчя косметику, очищаючи її перед сном. Його можна просто наносити в чистому вигляді або ж, додавши туди крапельку ефірних масел, замінюючи таким чином денний і нічний креми.

Завдяки своїй жирності, соєвим маслом можна змащувати губи в голодну вітряну погоду, грубу шкіру ліктів, колін, п’ят. Це масло є відмінним засобом для домашньої косметики, масажних складів.

Дуже корисно таке масло для тих, у кого тонке, пересушене і ламке волосся. Масло з насіння сої бореться з січеними кінчиками.

Як бачимо, в цьому рослинному маслі дуже багато достоїнств, більше, ніж шкідливих якостей. І якщо з розумом і помірно його використовувати, то користь соєвого масла для організму людини буде неоціненна!

Соєва олія – користь і шкода, властивості, застосування, склад

  • Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування
  • Одним з видів рослинного масла, активно використовуваних сучасним суспільством в різних галузях народного господарства, в тому числі косметиці та кулінарії, є рідке соєве масло, що отримується з насіння сої.
  • А останнім часом фермерами активно вирощується окультурена соя.

Відмітна риса соєвого масла – дуже висока біологічна активність, що виражається в повному його засвоєнні людським організмом (практично на 100%).

Технологія виробництва

Для отримання соєвого масла на виробництві можна скористатися одним з двох найбільш відомих технологічних методів, що призводять до ідентичного результату – сирому маслу, яке містить в собі велику кількість лецитину, жирних кислот, вітамінів і мінералів.

  1. Механічний.
  2. Екстракційний.

Склад і калорійність соєвого масла

У складі соєвої олії міститься:

Жирні кислоти (в середньому)

  • Лінолева – 55%
  • Оленева – 27%
  • Ліноленова – 6%
  • Стеаринова – 4%
  • Пальмітинова – 2%
  • Арахінова – 2%
  • Гексадеценова – 2%
  • Міристинова – 2%
  • У продукті містяться вітаміни: «Е», «К», «холін»; фітостероли, залізо, цинк.
  • Температура застигання соєвого масла – 18 градусів зі знаком мінус.

Калорійність соєвого масла вельми велика. У 100 грамах продукту міститься до 900 ккал.

Ціна соєвого масла цілком прийнятна, 1 літр рафінованої олії коштує близько 120 гривень, нерафінованої – 160.

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування

Користь соєвого масла для організму людини

Найголовнішим компонентом, який добувають з насіння сої, є лецитин, найважливіша роль якого – захист клітин організму людини від руйнівних впливів і продовження їхнього життя.

Крім того, до корисних властивостей соєвого масла для здоров’я можна віднести:

  1. Зміцнення нервової та імунної системи.
  2. Можливе запобігання серцево-судинних захворювань, захворювань нирок/печінки і атеросклерозу.
  3. Стимуляцію роботи кишечника, органів травлення з одночасним поліпшенням обмінних процесів в організмі.
  4. Найсильніший афродизіак.
  5. Перешкоджає зниженню мозкових активних функцій і виникненню деменції з плином віку.
  6. Сприяє нормалізації цукру в крові.

Корисні властивості соєвого масла для дітей

Готувати їжу дітям на соєвому маслі корисно, але зловживати ним не слід.

Соя виступає імуномодулятором для дітей.

Завдяки їжі, приготованій з соєвим маслом, особливо салатів, в дитячому організмі посилюється імуностимулююча дія, що сприяє зміцненню нервової системи дитини і більш рідкісним проявам простудних захворювань та інфекцій. Укріплений імунітет дитини робить його стійким до дії вірусів і мікробів на зростаючий дитячий організм.

  1. Завдяки соєвому маслу, яке застосовується для дитячого харчування, зростання дитини проходить правильно і пропорційно через необхідну і, в той же час, достатню кількість, одержуваних з нього вітамінів.
  2. Діти, які звикли їсти цей продукт, не бувають гіпотрофіками і ніколи не хворіють на рахіт.
  3. Вживання соєвої олії жінками, які очікували народження свого малюка, приносить користь організму обох – і мами, і дитини, що знаходиться в стадії внутрішньоутробного розвитку, захищаючи обох від можливих інфекцій.

Багатьох грудних дітей годують соєвими молочними сумішами за рекомендацією асоціації педіатрів. Сьогодні таких дитячих сумішей виробляється більше третини від усіх відомих, які застосовуються в штучному вигодовуванні, починаючи з самого народження.

Дитяче харчування з вмістом сої завжди дієтичне, протипоказанням до якого може бути індивідуальна непереносимість.

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування

Застосування соєвого масла в кулінарії

Соєва олія, як і будь-яке інше рослинне масло, зустрічається в трьох видах:

  1. Холодного віджиму. Найкорисніше. Саме воно зберігає всі корисні речовини, наявні в сої. Недолік цього масла в його запаху. Він різкий і зовсім не смачний. Якщо пити по 50 г описуваного продукту щодня з ранку перед першим прийняттям їжі, то за своє здоров’я і довге молодість організму, в тому числі і шкіри, переживати не доведеться.
  2. Нерафіноване. Тут міститься рекордна кількість лецитину, що сприяє поліпшенню мозкової активності. Його слід додавати (в дуже малій кількості) в свіжоприготовані салати на основі овочів і зелені. Смажити продукти, в тому числі і картоплю, в цьому виді масла категорично забороняється. При його нагріванні не виключено утворення шкідливих канцерогенів. Колір у цього виду масла дуже красивий – з коричнево-зеленим відтінком.
  3. Рафіноване, але не дезодороване. Воно дуже приємне на смак і зовсім не має запаху. Це найпопулярніший вид соєвого масла і найбільш затребуваний. Його можна і потрібно додавати в усі відомі страви під час їх приготування, а також в холодні закуски. Колір у нього світло-жовтий.

Зберігати масло з сої будь-якого виду слід тільки в скляній ємності (банці/пляшці) під щільно прилягаючою відповідною кришкою і тільки в холодильнику після того, як відкрили його.

  1. Якщо продукт додавати в овочевий салат з використанням свіжих огірків, то таке блюдо довго не буде псуватися.
  2. Якщо готувати рис на рафінованому соєвому маслі, то блюдо ніколи не викличе діареї.
  3. Для шлунка, особливо при виразці, дуже корисно споживати морепродукти, особливо салат з морської капусти з яйцями і нерафінованим соєвим олією.
  4. Для зняття хронічної стомлюваності, викликаної опроміненням або анемією, слід розвести 75 г описуваного речовини склянкою теплої кип’яченої води. Настояти півгодини. Настій процідити і приймати після їди тричі на день, розділивши на три рівні частини.
  5. 50 г соєвого нерафінованого олії додати в 200 г томатного соку, розмішати і випити перед сном. Відпочинок в нічний час буде повним і ніякої безсоння.

Соєва олія: користь і шкода, застосування в косметології і в кулінарії, протипоказання

Серед тих, хто намагається дотримуватися принципів здорового харчування, останнім часом особливо популярним стало соєве масло. Який вплив робить прийом цього продукту на організм, що входить до його складу, і як правильно використовувати масло, щоб не завдати собі шкоди? Стаття дасть відповіді на питання, що цікавлять багатьох читачів.

Технологія виробництва, склад і калорійність продукту

Масло, вичавлене з соєвих бобів, виділяється насиченим солом’яним кольором і характерним, трохи різким ароматом.

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування

Заслужене шанування в кулінарії, альтернативній медицині і косметології цей продукт знайшов завдяки особливому складу. У ньому знаходиться поєднання речовин, які потрібні людському організму для повноцінного розвитку, підтримки здоров’я і забезпечення функціональності всіх систем.

По-перше, продукт має високий вміст (в порівнянні з іншими маслами) ПНЖК.

Серед них:

  • лінолева, або Омега-6;
  • олейна, або Омега-9;
  • ліноленова, або Омега-3;
  • пальмітинова;
  • стеаринова.

Крім іншого, продукт багатий:

  • вітамінами – холін, токоферолом, вітаміном К;
  • мікроелементами – залізом, магнієм, цинком і кальцієм.

У кожній сотні грам нерафінованої соєвого масла знаходиться 115 мг токоферолу, або вітаміну Е. Це найвищий показник серед інших олій: в олії насіння соняшнику його до 70 мг, а в маслі оливок – 13 мг.

Обговорюваний продукт висококалорійний і поживний. За сотню грам масла – від 880 до 900 ккал.

Проводять корисне масло двома різними способами:

  1. Метод екстрагування – в основі процесу лежить здатність рослинних олій розчинятися в органічних розчинниках. Для повного розчинення соєвих зерен застосовується гексановий розчинник. Такий спосіб називають хімічним.
  2. Метод віджиму, або пресування, – механічний спосіб. Масло виробляється за допомогою преса, під який поміщається соя. Під сильним тиском, не досягаючи температури вище 40 – 42 градусів, масло на виході зберігає всі свої корисні властивості. Після преса рідина відстоюється, потім її фільтрують і розливають по пляшках.

Останній метод виробництва олій визнаний більш щадним, що дозволяє отримати більш корисний продукт.

Однак масло холодного віджиму має характерний аромат, що подобається не кожному, а безпечний період його зберігання дуже короткий.

Нерафінована соєва олія виходить завдяки додатковому процесу гідратації продукту, після чого воно може довше зберігатися. При цьому корисні речовини і характерний соєвий аромат продукт зберігає.

Народні поради: чага – лікувальні властивості і протипоказання.

А ось рафінована олія вже не має неприємного багатьом запаху, до того ж на смак воно дуже м’яке. Але для досягнення такого результату продукт піддають кільком тепловим обробкам, внаслідок чого він втрачає більшість своїх корисних властивостей.

Чим корисно соєве масло для організму людини

Жирні кислоти, присутні в маслі, разом з низьким рівнем холестерину роблять його абсолютно нешкідливим для здоров’я.

Більш того, за рахунок своїх характеристик, таке масло знаходиться в списку найбільш здорових продуктів у світі. Якщо його регулярно включати в харчовий раціон, то можна домогтися значного поліпшення роботи організму.

Як впливає соєва олія:

  • нормалізує функціонування нервової системи;
  • активізує імунітет;
  • запобігає виникненню патологій серцевого м’яза;
  • знижує ризик виникнення атеросклерозу, завдяки нормалізації концентрації холестеріну в судинному руслі;
  • стимулює процеси травлення;
  • покращує показники цукру в крові;
  • очищає від шлаків і токсинів;
  • позитивно позначається на роботі головного мозку, активізує розумову діяльність;
  • розганяє метаболізм;
  • запобігає появі новоутворень;
  • виявляє седативну дію, покращує стійкість до стресів;
  • зміцнює кістки;
  • усуває запалення нирок;
  • підвищує потенцію, підвищує якісні показники сперми;
  • в косметології – покращує зовнішній вигляд локонів і шкірного покриву, гальмує старіння.

Вживаючи по одній – дві чайні ложки соєвого масла в день, чоловіки будуть витривалими і сильними, а жінки – красивими і привабливими.

Корисні властивості для дітей

Педіатри рекомендують вводити масло разом з першим прикормом малюкам, починаючи з 4 – 6 місяців. Адже цей продукт легко і швидко засвоюється, практично безпечний і постачає в організм дитини необхідні для нормального росту і розвитку елементи.

Це цікаво: масло розторопші: користь і шкода, як приймати.

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування

Корисні властивості соєвого масла дозволяють:

  • поповнити організм важливими вітамінами і мікроелементами;
  • нормалізувати обмін речовин;
  • привести в порядок нервову систему дитини;
  • поліпшити роботу мозку, що підвищує успішність школярів;
  • зміцнити імунітет, підвищити опірність патогенним вірусам і бактеріям.

Перше введення прикорму з додаванням олії краще починати з мікроскопічних доз, щоб простежити за реакцією дитячого організму на продукт.

Якщо все в порядку, то треба поступово збільшувати дозу, щоб запобігти можливим алергічним реакціям.

Як його застосовувати в кулінарії

Для готування підійдуть різні види олії: рафінована і нерафінована.

Головне правило: треба купувати свіжий продукт і використовувати його до закінчення терміну придатності. Неякісне або прострочене масло не буде прозорим, в пляшці видно мутний осад, додаткові домішки.

Кулінарне застосування продукту найрізноманітніше.

  1. На рафінованій олії зручно смажити рибу і м’ясо. Воно не розбризкується і дарує стравам приємну золотисту скоринку.
  2. Нерафінованою олією заправляють овочеві салати. Воно вигідно підкреслює смак яєць, рису, морської капусти.
  3. Соус на основі сої подобається багатьом гурманам, масло надає пікантності звичайним стравам.
  4. Кілька крапель олії, доданих в тісто, роблять випічку особливо ароматною і золотистою.
  5. У промисловому виробництві масло використовується для виготовлення майонезів, маргаринів, хліба і кондитерських виробів.
  6. Соя має властивості консерванту, тому масло застосовується для обробки продуктів перед заморожуванням і в процесі приготування консервів.

Соєву олію в рецептах здоров’я

Крім особливої поживності, продукт має цілющу дію на весь організм. Такі характеристики не могли залишитися непоміченими в народній медицині.

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування

У багатьох азіатських країнах ще в стародавні часи сою визнали як ефективний лікарський засіб проти анемії, нервових розладів і проблем з потенцією.

Препарати на основі олії представлені в офіційній медицині Китаю, Японії і В’єтнаму.

В Україні досвідчені знахарі рекомендують щодня випивати по 2 чайні ложки корисного продукту при:

  • зниженому імунітеті;
  • підвищеному рівні холестерину;
  • атеросклерозі або для його профілактики;
  • патологіях печінки і нирок;
  • захворюваннях головного мозку;
  • виразках шлунка, хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
  • збої в обмінних процесах;
  • головних болях;
  • зниженні лібідо;
  • хворобливих місячних;
  • застуді;
  • схильності до ожиріння.

Масло соєвих бобів в косметології

Лецитин, що входить до складу масла, активно використовується фармацевтами і косметологами. Адже ця речовина сприяє регенерації тканин і клітинних мембран.

Народні поради: ехінацея: лікувальні властивості і протипоказання.

З огляду на ці властивості масла, розроблена величезна кількість косметологічної продукції на його основі. Мило і миючі засоби, лосьйони і креми для тіла, обличчя, рук, зволожуючі маски і тоніки, шампуні і бальзами для волосся. Перелік засобів, збагачених омолоджуючою силою сої, можна продовжувати довго.

У домашніх умовах панянки використовують масло:

  • для очищення обличчя і зняття косметики;
  • для живлення і зволоження сухої шкіри;
  • для захисту обличчя та рук від впливу негативних факторів навколишнього середовища (морозу, вітру, сонячних променів);
  • щоб надати рівний тон і свіжість шкірі обличчя;
  • для пом’якшення огрубілих ділянок дерми;
  • для запобігання фітостаренії, усунення дрібних зморшок;
  • щоб прискорити загоєння дерматологічних захворювань;
  • для поліпшення структури пошкоджених і ламких волосся.

Не варто наносити олію в чистому вигляді на обличчя – можуть з’явитися непривабливі чорні точки. Краще додавати кілька крапель в готовий магазинний крем, тонік або поєднувати з іншими маслами – оливковою, мигдальним, персиковим.

Така доступна і натуральна косметика продовжить молодість, подарує красу і здоров’я.

Протипоказання і можливу шкоду

Щоб убезпечити себе від можливих неприємних наслідків, треба знати все про шкоду і користь соєвого масла. Адже на одних людей воно робить позитивний вплив, а іншим не можна вживати масло або слід робити це з особливою обережністю.

Категоричним протипоказанням, як і у випадку з усіма продуктами, є непереносимість організмом компонентів, в даному випадку – соєвого білка і бобових. Якщо у людини є алергія, йому не можна вживати масло всередину і використовувати його для зовнішнього застосування.

В інших випадках протипоказання є рекомендаційними, тобто перед використанням соєвого масла слід проконсультуватися з лікарем щодо конкретного захворювання або стану, щоб знизити ймовірність шкідливого впливу на організм.

Обережними слід бути:

  • вагітним жінкам і годуючим матерям, через наявність в продукті ізофлавонів – натуральних естрогенів;
  • дітям з вродженою гіпотрофією, недоношеним;
  • при наявності важких захворювань мозку;
  • людям з надмірною масою тіла;
  • пацієнтам з частими мігренями;
  • мають діагноз печінкової або ниркової недостатності;
  • при серйозних проблемах з травленням, розладами кишечника.

А тим, хто не має заборон на сою, при правильному дозуванні і дотриманні рекомендацій щодо застосування, масло принесе тільки користь, збагативши організм природними вітамінами, подарувавши здоров’я і зміцнивши імунітет.

олія соєва

Соєву олію: корисні властивості та протипоказання, склад, застосування

Це масло – чемпіон в переліку подібних рослинних продуктів за вмістом біологічно активних речовин. Причому, воно володіє найвищим ступенем засвоюваності організмом.

Рідке масло з насіння сої почали отримувати ще близько 6 тисячоліть тому. Тоді дізналися про лікувальні властивості бобів і вважали сою священною рослиною. Пізніше ця рослина потрапила в Корею, а вже звідти – в країни Азії.

Про сої є згадки ще в древніх книгах Шень-нуна. Її традиційно культивують в Індокитаї, а з 16 століття ця рослина завезли на далекі території.

Цікаво те, що на територію Європи соя потрапила тільки в 20 столітті. Найбільш відданими її шанувальниками в Європі вважаються жителі туманного Альбіону. В Англії з соєю випікають незвичайне дієтичне хлібобулочний виріб, назване «кембриджський хліб», який славиться унікальним вітамінно-мінеральним складом.

Соєва олія виробляється з сої культурної, яка виростає в субтропічних і тропічних зонах Азії, Центральної та Південної Африки, в Америці, Австралії, Південній Європі, в острівній частині Тихого і Індійського океану.

Масло з бобів сої має яскравий, солом’яно-жовтий відтінок. Воно має досить різкий, специфічний аромат.

В їжу масло вживають тільки в рафінованому вигляді, отримують його внаслідок пресування і екстракції.

Після процесів рафінування і дезодорування цей продукт стає прозорим і отримує ніжний рожевий колір. Серед інших масла, соєва вважається лідером в світовому виробництві.

Соєва олія – чудове джерело лецитину, широко застосовується у фармацевтичній і харчовій промисловості. На його основі виробляють мило і миючі засоби, пластмаси, барвники і синтетичні масла, які при попаданні в грунт і водойми не завдають ніякої шкоди навколишньому середовищу.

Як вибрати

Нерафінована олія має красивий коричневий колір з легким зеленуватим відтінком, рафінована – світло-жовтий. Саме таке масло з легким ароматом ідеально підходить для смаження. Вибирайте невеликі пляшечки, щоб можна було не дуже довго зберігати продукт відкритим.

як зберігати

Після першого застосування масло соєвих бобів радять зберігати в холоді в скляній тарі з щільно закритою кришкою.

У кулінарії

Розрізняють масла холодного віджиму, а також нерафіновані та рафіновані.

  • Масло холодного віджиму вважають найкориснішим, так як в ньому збережена велика частина корисних речовин. Але смак і виражений аромат масла холодного віджиму може сподобатися далеко не кожному. Для поліпшення стану всього організму і продовження молодості можна пити його натще по 1-2 ложці.
  • Більш популярним вважається нерафінована олія, чий термін зберігання продовжений за рахунок гідратації, однак і корисні речовини в ньому залишаються. У цьому маслі міститься багато лецитину, що покращує мозкову активність. Його рекомендують додавати в невеликій кількості в овочеві салати, а смажити на цій олії можна, оскільки при його нагріванні утворюються шкідливі для організму канцерогени.
  • Рафінована олія популярна, однак не дезодорована. Тому цей продукт не має запаху і володіє досить приємним смаком. Його можна додавати в перші і другі страви, використовувати в холодних закусках, смажити на ньому будь-які овочі. Шкоди воно не приносить, правда, і користі в цьому маслі трохи.

Масло з бобів сої найчастіше використовують для приготування соусів і заправок для різних салатів. Його також можна додавати в тісто для випічки.

Рафінований та дезодорований продукт – найважливіша сировина для виробництва немолочних вершків, маргарину, майонезів, кондитерських виробів і хліба.

Також це масло застосовується як стабілізатор і консервант для виробництва консервів і обробки багатьох продуктів перед заморожуванням.

калорійність

Калорійність соєвого масла досягає 899 кКал на 100 г. Варто пам’ятати про це і вживати даний продукт в помірних кількостях.

Харчова цінність в 100 грамах:

Білки, гр Жири, гр Вуглеводи, гр Зола, гр Вода, гр Калорійність, ккал
99,9 899

Соєву олію вважають чемпіоном серед масел завдяки його хімічним складом і надзвичайним корисним властивостям. Хімічний склад цього масла – унікальний сплав корисних і незамінних для організму жирних кислот, в списку яких значаться лінолева, стеаринова, пальмітинова, а також олеїнова.

Крім того, продукт із соєвих бобів збагачений залізом, вітамінами Е, К, а також холіном і цинком. А фітостерини, що містяться в ньому у великій кількості, благотворно впливають на шкіру, омолоджуючи її.

Соєва олія містить рекордну кількість токоферолу (вітамін E), який бере участь в утворенні чоловічого сім’я. Він корисний і жінкам, оскільки сприяє не тільки нормальному перебігу вагітності, але й правильному розвитку плода. Також токоферол допомагає в боротьбі зі стресами, попереджає розлади нирок і серцево-судинні недуги.

Цікаво, що в 100 грамах соєвого масла міститься 114 мг токоферолу, тоді як в соняшниковій його 67 мг, а в оливковій лише 13 мг. Також соєве масло вважається рекордсменом серед інших рослинних продуктів за кількістю мікроелементів.

Корисні і лікувальні властивості

Корисні властивості олії з соєвих бобів визначаються його багатим мікроелементами і вітамінами складом. При регулярному споживанні цього продукту знижується ризик виникнення інфаркту, серцевої недостатності і ракових захворювань.

  • У соєвому маслі міститься органічний холін, пальмітинова, стеаринова і ліноленова кислоти, які здатні значно поліпшити роботу печінки і серця.
  • Цей рослинний продукт надає позитивну дію на роботу мозку, нормалізує вміст в крові холестерину, налагоджує статеву функцію у чоловіків.
  • Крім того, це масло радять вживати для профілактики хвороб травної системи, імунних захворювань і розладів обмінних процесів.

Медики радять приймати щодня по 1-2 ложці олії. Були навіть проведені цікаві випробування продукту. Брали участь у тестуванні більше 80 000 чоловік. З’ясувалося, що у тих, хто приймав масло соєвих бобів регулярно, ризик розвитку інфаркту зменшувався в 6 разів.

Використання в косметології

Популярність використання масла з сої в догляді за обличчям укладається, в першу чергу, в його складі. Так, у цьому продукті міститься рекордний відсоток токоферолу, який гарантує потрібне харчування шкіри і уповільнює старіння клітин шкіри.

Іншим дуже цінним компонентом, який входить до складу масла, є лецитин. Він грає найважливішу роль у формуванні нових і відновленні пошкоджених клітин шкіри, полегшує стан при різних шкірних захворюваннях і покращує захисні функції шкіри. Зокрема, у лецитину є поживні, пом’якшуючі і тонізуючі властивості.

Слід зазначити, що соєве масло відмінно підходить для сухої і нормальної шкіри обличчя, але у випадку з жирною шкірою від нього краще відмовитися.

Дії масла спрямовані на зволоження, живлення шкіри і підвищення її здатності утримувати вологу. Також регулярне застосування цього продукту створює захисний бар’єр на шкірі, що оберігає її від агресивного впливу навколишнього середовища і пересихання.

Завдяки хорошій пом’якшуючій дії це масло також прекрасно справляється з проблемами обвітреної, сухої і грубої шкіри, а тонізуючі властивості повернуть обличчю приємний колір, втрачену свіжість і сяйво.

Соєва олія вважається чудовим засобом для омолодження старіючої, втомленої, яка втрачає тонус і красу шкіри. Воно допомагає уповільнювати процеси старіння і усувати вже спостерігаються ознаки – розгладити зморшки, підвищити тонус, еластичність і пружність шкіри.

Незважаючи на всі властивості масла сої, використання його в чистому вигляді здатне спровокувати утворення на обличчі комедонов (чорні точки).

Тому, хоча часто можна почути рекомендації наносити нерозбавлене масло на обличчя, все ж варто застосовувати його для збагачення домашніх і магазинних косметичних засобів або в сумішах з іншими маслами. А чистим соєвим маслом можна балувати шкіру рук і тіла.

Для пом’якшення, харчування і омолодження шкіри можна змішувати масло соєвих бобів з оливковою, персиковою, касторовою, кедровою, мигдальною і багатьма іншими рослинними оліями. Вивчивши детальну інформацію про всі ці масла, ви зможете підібрати найбільш підходящі комбінації (в рівних пропорціях) для своєї шкіри.

Отриману суміш радять використовувати як для очищення, так і для зняття макіяжу (в даному випадку склад треба буде злегка підігріти).

Також можна користуватися такою сумішшю масел замість щоденного денного або нічного крему для обличчя (при занадто сухій шкірі або у вітряну і морозну погоду).

Зокрема, можна застосовувати цю суміш як маску, наносячи на обличчя на 30-40 хвилин, або для змащування обвітрених, огрублих і надмірно сухих ділянок шкіри. Також в наявний склад часто додають ще кілька крапельок ефірного масла.

Що стосується збагачення магазинних масок і кремів, то можна додавати соєву олію на око. Так, можна взяти разову частину крему і нанести точково на обличчя. Також точково нанесіть трохи соєвого масла. Після цього розітріть по всій шкірі обличчя крем і масло пальцями, тобто так, як ви завжди наносите крем.

На одну частину магазинної маски можна додати одну неповну чайну ложку соєвого масла. Також масло можна поєднувати з молочком.

Хорошим засобом вважається і додавання масла сої в приготовану домашню косметику. Наприклад, в маску можна просто додати до необхідних інгредієнтів чайну ложечку соєвого масла.

Якщо ви робите крем, то можна замінити одне з рослинних масел, зазначених в рецепті, маслом сої.

Також, якщо в якомусь рецепті лосьйону або скрабу серед інгредієнтів вказана рослинна олія, можна використовувати масло сої.

Варто пам’ятати, що всі описані способи використання масла сої підходять, якщо у вас суха, нормальна або в’яне схильна до сухості шкіра. При жирній шкірі застосовувати масло сої не рекомендується. У разі комбінованого типу шкіри соєву олію радять наносити лише на сухі її ділянки, наприклад, на область щік.

Соєву олію протипоказано використовувати внутрішньо і зовнішньо при індивідуальній непереносимості і схильності до алергічних реакцій на боби і соєвий білок.

Може бути також завдано шкоди цим маслом в період вагітності і грудного годування через вміст естрогенних ізофлавонів.

Не радять вживати соєве масло при серйозних захворюваннях мозку і нападах мігрені. В обмеженій кількості цей продукт потрібно вживати людям з нирковою та печінковою недостатністю, тяжкими хворобами травної системи, розладами кишечника.

Нашу статтю властивості сої. Все про її корисні та небезпечні властивості, хімічний склад, харчову цінність, наявність вітамінів і мінералів, застосуванні в кулінарії і косметології.

Leave comment