Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Доброго вам часу доби. І сьогодні присвятимо час дуже смачною темі. Перед вами підбірка рецептів приготування томатного соку на зиму. Всі рецепти ми закриємо без стерилізації.

Вважаю, що це універсальна заготовка, на основі якої можна приготувати борщ взимку і різні соуси. І просто попити після баньки це дуже смачно. Ще для мене важливо, що це продукт натуральний і не містить різних добавок, як багато магазинні.

Закривати його можна в півлітрові, літрові і трьохлітрові банки. Це залежить від того, як швидко ваші близькі його випивають.

Тепер щодо самих плодів. Потрібно брати дуже стиглі і м’ясисті помідори. З них виходить сонячний, насичений смак. І самого соку буде більше.

Якщо у них є пошкодження, то зрізаємо цю частину і викидаємо. Зберігаємо тільки хороші частини ваших томатів, щоб у напою не було ніяких зайвих присмаків.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Що ще важливо. По-перше, стерилізувати банки і кришки потрібно обов’язково.

По-друге, при варінні соку не використовуємо залізні або алюмінієві каструлі. Помідори містять кислоту, яка активного взаємодіє з металом і окислюється. Такий напій пити просто неможливо.

Помішувати його також бажано дерев’яною ложкою.

І, завдяки цій же кислоті, нам не потрібно додавати в заготовку оцет, лимонну кислоту або аспірин. Виняток становлять не кислі сорти помідорів. А так банки відмінно зберігаються всю зиму зі своїм природним консервантом. Їх навіть відправляти «під шубу» не потрібно. Така ось невибаглива заготовка.

Скільки потрібно солі і цукру на 1 літр томатного соку?

Часто виникає питання, скільки солі і цукру потрібно вводити в сік? Його можна приготувати взагалі без цих добавок, але це залежить від сорту і смаку ваших томатів та від ваших уподобань.

Хтось любить солодкі варіанти. Хтось тільки солоні. Я, наприклад, більше до солоних тяжію. Цукор майже і не кладу. А мама у мене взагалі не сприймає тут ці добавки. Їй потрібен натуральний смак.

Але стандартно на кожен літр готового соку кладуть по 1 ч.л. цукру і 0,5 ч.л. солі.

Тепер відповім на питання, скільки його потрібно варити? Чесно, варіння томати не псує. Це, мабуть, єдині овочі, які від варіння стають лише корисніше.

Тому тут питання про консистенцію. Потрібна густа – варимо хвилин 30. Потрібна рідка – варимо від 5 до 20 хвилин на повільному нагріванні плити після закипання.

Томатний сік на зиму в домашніх умовах, готуємо через м’ясорубку

Отже, найважливіший крок у приготуванні – це подрібнення помідор. Зробити це можна різними способами. І почнемо ми з м’ясорубки.

Ви можете використовувати варіант ручної помічниці. Тоді потрібно ставити дрібну решітку або спеціальну насадку. Вона розділить рідина від макухи. Виглядає приблизно так.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Але зручніше й сучасніше взяти електром’ясорубку. І використовувати таку ж насадку. Тоді напій вийде з м’якоттю, але без кісточок і шкірки.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Отже, на 5 літрів соку візьмемо:

  • 5,3 кг томатів,
  • 1,5 ст.л. солі,
  • 3 ст.л. цукру.

Помідори обов’язково сортую. Якісь підуть на засолювання у власному соку, а якісь сюди. Промиваємо їх і зрізаємо все непотрібне. Видаляємо зіпсовані або биті місця.

Перекручуємо їх через м’ясорубку. Можна використовувати спеціальну насадку для соку, тоді макуха піде окремо. Ось про це я й говорила вище. Але якщо її немає, обходимося тим, що маємо.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

У пюреобразну масу всипаємо сіль і цукор і перемішуємо.

Переливаємо в емальовану каструлю і кип’ятимо на сильному нагріванні. Не йдіть далеко, адже при закипанні маса почне активно вирувати і може «втекти» на плиту.

  • Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму
  • При бажанні можете зняти пінку, вона особливої ролі на смак не робить.
  • Потім знижуємо температуру до мінімальної і варимо 15 хвилин.

За цей час простерилізуємо банки. Наприклад, 5 літровок. Я це зроблю над парою. Ви можете скористатися звичними способами стерилізації.

Кришки обшпарюємо окропом з чайника.

Все, таймер пропищав, що час варіння минув. Ми вимикаємо нагрів і відразу наповнюємо гарячі ємності.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Якщо ви заздалегідь простерилізували тару і вона охолонула, тоді раджу під дно покласти лезо ножа. Щоб банка не лопнула.

Намагаємося наповнювати банки до самого верху, щоб повітря всередині не залишалося, і закупорюємо заготовку кришками. Перевіряємо їх герметичність, перевернувши консервацію. З-під кришки нічого не повинно сочитися, а всередину не повинні надходити бульбашки повітря.

Можна не укутувати, а дочекатися охолодження і спускати на зберігання.

Простий рецепт томатного соку без стерилізації і без оцту, готуємо через соковижималку

Наступний вид подрібнювача – соковижималка. Краще вибирати шнековий варіант. Тоді м’якоть залишиться в рідині, а макуха вийде дуже концентрованим і сухим. Його навіть віджимати не знадобиться.

Звичайні ж види соковижималок залишають менше м’якоті, і сік виходить більш рідким.

У цьому рецепті ми не будемо додавати ніяких смакових добавок. Обійдемося тим, що вже є в помідорах.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зимуВізьмемо:

З цієї кількості у нас вийде приблизно 4 л соку.

Овочі також пройшли перевірку і сортування. Промийте їх і обсушіть на рушник.

  1. Потім ріжемо на шматки і пропускаємо через соковижималку.
  2. Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму
  3. Як закінчимо з подрібненням м’якоті, отриманий макуха викидаємо.
  4. Масу переливаємо в емальовану каструлю.
  5. Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Ставимо на невеликий нагрів плити і прогріваємо. Коли маса закипить, проварюємо хвилин 7.
Кип’ятити потрібно, щоб зберегти заготовку при кімнатних умовах.

А в цей час простерилізуємо банки з кришками. Можна взяти 4 літровку або розлити в одну 3-х літрову і одну літрову банки.

Розливати пюреобразну масу потрібно, підклавши під дно банки лезо ножа, щоб нічого не лопнуло.
Все, закупорюємо і відправляємо на зберігання.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Простіше не буває.

Як зробити дуже смачний томатний сік з помідорів без оцту з лимонною кислотою

Лимонна кислота нам стане в нагоді, коли сорт помідорів не надто кислий. Також її додають, якщо ви збираєтеся зберігати в жарких умовах, наприклад, у квартирі. І, щоб зберегти гарний рубіновий відтінок заготовки. Лимонна кислота цьому дуже допоможе.

На 3 л соку зазвичай береться 1 ч.л. без гірки лимонної кислоти, тобто на літр візьміть 1/3 ч.л.

Беремо 3,4 кг томатів, промиваємо їх. Пропускаємо через електром’ясорубку з насадкою для соку.
Це пюре ставимо нагріватися. При закипанні на поверхні почне утворюватися багато піни.

Її можна знімати, а можна залишити. Це на ваш розсуд, на заготовку вона ніяк не впливає.

Варимо тепер на середньому нагріві плити 5 хвилин і вводимо лимонну кислоту.

Варіть ще хвилинку і відразу розфасовуйте в стерильні баночки.

До речі, для цієї заготовки можна використовувати і бутлі з кришкою, що загвинчується.
Закупорюють заготовку і залишають до зими.

Рецепт «Пальчики оближеш» з жовтих помідорів через блендер

На мій погляд, жовті помідори в соку виглядають цікавіше. Ніби ви не томати наливаєте в стакан, а якийсь сонячний нектар. Готувати їх будемо також без всяких добавок, тому кількість плодів розраховуйте для себе самі. Їх може бути скільки завгодно. На скільки сил вистачить. Для подрібнення візьмемо блендер.

Промиваємо помідори, вирізаємо плодоніжки і ріжемо м’якоть на частини. Перекручуємо в чаші подрібнювача блендера. У кожного виробника вона може бути різного об’єму.

  • Потім з подрібнювача переливаємо масу в сито і проціджуємо це пюре.

Так ми відокремимо тверді елементи від ніжної м’якоті. Наприклад, не перекручену шкірку.

Відправляємо густу масу нагріватися на сильне нагрівання плити. І почекаємо закипання. Потім знизимо нагрів до мінімуму і проваримо 7 хвилин. Пінку не боїмося і при бажанні прибираємо її.

Можна ввести сіль. Розрахувати потрібну кількість просто, адже я вище приводила пропорції.

  1. Розливаємо сік в стерильні баночки.
  2. І закупорюємо їх на зберігання взимку.

Дуже смачний густий томатний сік з м’якоттю

Тепер варіант для тих, хто любить напій погуще. Саме такий варіант я раніше пила за радянських часів.

Потрібно:

  • 4 кг помідорів,
  • 2 ст. л. солі.

Плоди моєму, обрізаємо плодоніжки. Ріжемо м’якоть на частини і перекручуємо в блендері. Вийшло 4 літри. Переливаємо їх в каструлю і ставимо нагріватися на сильне нагрівання плити. Після закипання, знижуємо вогонь до мінімального і варимо масу 30 хвилин.

Пінку знімати не потрібно, вона повністю уварюється.

Але за ці півгодини хоч пару раз підійдіть до варива і перемішайте його дерев’яною лопаткою.
Вводимо сіль і чекаємо ще 5 хвилин.

Тепер для однорідності перетираємо це пюре лопаткою через сито, якщо вам не подобаються насіння.

Звичайно, можна і не робити цей крок. Але після проходження сита, маса буде ніжна, однорідна.

Ще раз прокип’ятіть масу 5 хвилин на середньому нагріві і розливайте його в стерильні банки. Ошпарені кришки також простерилізуйте, тому закочувати будемо ними. Перевіряємо, чи добре утримуються рідини і відправляємо на зберігання.

Пряна заготовка на зиму з часником на 3 літрову банку

Тепер пряний сік, який чимось схожий на «Огоньок». Зазвичай його закривають для використання в соусах або до м’яса.

Візьмемо:

  • 3,5 кг помідорів,
  • 5 часникових зубків,
  • сіль – 0,5 ч. л.,
  • цукор – 2 ст. л.

Почнемо з того, що промиємо банку з харчовою содою, і простерилізуємо їх над парою хвилин 7.
Томати промиємо й наріжемо на половинки або четвертинки. Часник очистимо від лушпиння. Тепер подрібнюємо овочі в тому помічнику, що є у вас. Мені зручніше у блендері.

Пюре кип’ятимо, пінку не прибираємо. Вона потім осяде. Вводимо сіль з цукром. Знижуємо нагрів і уварюємо масу 10 хвилин. Кришкою я не накриваю.

Все, розливаємо заготовку в стерильну тару і закупорюємо її до зими.

Рецепт приготування з болгарським перцем

Томатний сік з додаванням болгарського перцю виходить більш рідким і не таким насиченим кислим. Перці потрібно брати соковиті і солодкі.

Щоб на виході вийшло 4 літри, беремо:

  • помідор – 5 кг,
  • солодкий болгарський перець – 1 кг,
  • сіль і цукор – за смаком.

Промиваємо плоди. Ріжемо їх на 4 частини. Перці звільняємо від насіння і теж ріжемо на смужки.

  • Перекручуємо овочі через м’ясорубку.

Переливаємо пюре в глибокий казан і ставимо на сильне нагрівання плити. Чекаємо закипання. Вводимо сіль і цукор.

Як тільки пішло активне бурління, знижуємо нагрів до середнього і варимо 15 хвилин.

Можна цю масу перетерти через сито, щоб прибрати лушпиння і кісточки. Але після цього сік потрібно ще покип’ятити пару хвилин.

  1. Гарячий напій розливаємо по стерильним банкам.
  2. Закупорюємо і охолоджуємо.

Як заморозити томатний сік на зиму, готуємо без цукру і солі?

Але ж зараз зберегти продукт можна не тільки методом консервації, а й методом заморозки.
Це швидше і корисніше. Однак, вихід заготовки обмежується обсягом вашої морозильної камери.

Тому візьмемо за все

  • 1 кг томатів,
  • 1 цілу головку часнику,
  • 1 ч. л. чорного перцю горошком.

Таку заморожену заготовку зручно використовувати для борщу. Щоб не купувати томатну пасту або соус.
Отже, беремо помідори і блендером перебиваємо їх з шкіркою і насінням в густу масу. До них додаємо очищені зубки часнику.

Змішуємо цю однорідну суміш з перчиком і переливаємо в контейнери. Зручно користуватися пластиковими одноразовими з кришечками.

Але можна зберегти його і в пакетах для льоду. Просто порції будуть трохи меншими.
Відправляємо контейнери в морозилку.

Як ще можна віджати сік без соковижималки (через сито)?

Тепер назріло питання від господинь, у яких немає ні м’ясорубки, ні соковижималки. І блендер у сусідки. Тоді до вашої уваги рецепт через сито. Він представлений у відео форматі. Приємного перегляду.

Звичайно, трохи довше, ніж з електричним приладом, але теж гідно.

Користь томатного соку

Як я говорила раніше, помідори корисні також і після термічної обробки. Звичайно, трохи випарується аскорбінова кислота. Зате саме варений томат запобігає утворенню ракових клітин, будучи потужним антиоксидантним засобом.

Вся користь показується на цьому малюнку.

Ви бачите, що овоч – просто джерело.

І краще купувати його у любителів садівників. Тоді ви будете впевнені, що плоду вистачило сонця і природних умов для формування всієї вітамінної групи. У магазинних же плодах їх зміст в рази нижче.

Дякую вам за увагу і з задоволенням дізнаюся, чи любите ви балувати себе цим корисним напоєм.

Томатний сік. 5 смачних рецептів томатного соку на зиму в домашніх умовах

За літо працьовиті господині встигають заготовити багато смачних запасів. Вашій увазі всіма улюблений в сім’ї, самий ароматний і смачний – томатний сік на зиму.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Кілька рецептів допоможуть заготовити Вам про запас корисний томатний напій, який так приємно буде скуштувати зимовим днем, коли знадобляться всі вітаміни від червоного овоча.

Користь цього продукту для організму безумовна, а при грамотному зберіганні томатний напій зберігає в собі всі вітамінні властивості свіжих помідорів протягом двох років.

Холодний період року – час, коли всій нашій родині потрібні вітаміни. Геть синтетичні вітаміни і овочі невідомого походження! Краще кожен день насолоджуватися склянкою домашнього густого томатного напою, приготованого Вашими руками без хімії і консервантів.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Томати містять в собі багато вітамінів, корисних речовин і кислот. Відомо, що вони попереджають багато хвороб. При цьому помідор є дієтичним продуктом, що містить в собі мінімум калорій, що є великим плюсом для тих, хто стежить за фігурою.

Що стосується зберігання, то сік з помідорів відмінно зберігається як під класичними кришками для консервації, так і під гвинтовими кришками в банках з різьбленням. Обов’язково ретельно стерилізуйте скляний посуд і кришки, далі гарячі банки слід акуратно перевернути догори дном – цей крок завершить консервацію. Залишиться тільки дочекатися зими і збагачуватися вітамінами!

Томатний сік з м’якоттю в домашніх умовах

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Хочете холодною зимою покуштувати томатний густий сік? Будь ласка! Томати, сіль і цукор – це все, що потрібно для заготовки зимового вітамінного напою. Вашій увазі нескладний рецепт приготування смачного соку з помідорів, який припаде до смаку всім домашнім. Готуйте з задоволенням!

Вам будуть потрібні:

  • 12 кг стиглих помідорів
  • 1 ст. л. солі без гірки на 1 л соку
  • 2 ч. л. цукру на 1 л соку

Спосіб приготування:

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Всі помідори вимити, розрізати на четвертинки, видалити плодоніжки.

Для томатного соку краще вибирати зрілі помідори. Сорт вибирайте на ваш смак, але ступінь його м’якоті, кислотності і солодкості овочів вплине на кінцевий продукт.

Після попередньої обробки пропустіть томати через соковижималку, але в цьому випадку у вас вийде досить рідка маса без м’якоті.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Як варіант подрібнення, помідори пропустіть через м’ясорубку, тоді напій буде густим і насиченим.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Щоб видалити томатні насіння і зайву шкірку, за бажанням, всю масу просто протріть через дрібне сито.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Масу злийте в глибоку металеву посудину, поставте на вогонь, доведіть до кипіння, варіть близько 15 хвилин, додавши сіль і цукор з розрахунку на кількість.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Поки вона буде варитися, стерилізуйте банки окропом або над парою, проваріть кришки 1-2 хвилини в окропі.

Акуратно розлийте готовий напій по банках.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Відразу накрийте їх підготовленими кришками, закатайте машинкою.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

  • Гарячі банки перевернути догори денцями, укутати в тепле покривало.
  • Готовий продукт зберігайте в прохолодному темному місці, наприклад, в підвалі або в коморі.
  • Смачного!

Готуємо томатний сік з базиліком на зиму

За цим рецептом у вас неодмінно вийде неймовірно ароматний напій з пікантним смаком базиліка. Для любителів цієї приправи я пропоную легкий спосіб заготувати незвичайний томатний сік на зиму.

Обов’язково спробуйте його приготувати. Використовуйте як свіжі гілочки базиліка, так і суху приправу, а результат один – смачний напій у холодну пору року.

Вам будуть потрібні:

  • 4-5 кг трохи стиглих червоних помідорів.
  • 4-6 гілочок базиліка.
  • цукор.
  • сіль.

Спосіб приготування:

  1. Томати добре промити, розрізати на чверті, видаливши плодоніжки.
  2. Якщо соковижималка відсутня, то скористайтеся м’ясорубкою і ситом.
  3. Далі перелити масу в каструлю, кип’ятити на вогні сік близько 15 хвилин.
  4. Добре простерилізуйте банки, а кришки – прокип’ятіть.
  5. На 1 літр соку додайте 1 ст. л. солі і 1 ст. л. цукру.
  6. Якщо свіжого базиліка немає в наявності, то додайте в киплячий томат сушений – теж буде смачно.
  7. Свіжий базилік промити, обсушити – закласти кілька гілочок в кожну банку.
  8. Гарячий напій розлити по банках, накрити кожну кришкою і закатати.
  9. Перевернути банки догори дном, накрити теплим, дочекатися остигання.
  10. Зберігайте напій з томатів в прохолодному місці.

Смачного!

Рецепт домашнього томатного соку через соковижималку

За цим простим рецептом виходить дуже смачний і однорідний сік без м’якоті. Все, що потрібно, це помідори, соковижималка і сіль. Простий покроковий рецепт з фото допоможе вам заготовити томатний напій на зиму. Спробуйте приготувати – у вас неодмінно все вийде!

Вам будуть потрібні:

  • 4 кг томатів.
  • 1,5 ст. л. солі.

Спосіб приготування:

  1. Томати добре промити, розрізати на чверті, видаливши плодоніжки і дефекти на поверхні овочів.
  2. Пропустити їх через соковижималку.
  3. Томатну масу злити в каструлю, довести до кипіння, регулярно помішуючи, прокип’ятити близько 15 хвилин.
  4. Висипати сіль.
  5. Підготуйте банки – скло стерилізувати окропом або паром, кришки прокип’ятіть 1-2 хвилини.
  6. Перелити гарячий напій в банки, накрити відразу кришками, закатати.
  7. Банки акуратно перевернути дном догори, накрити теплим покривалом.
  8. Готовий продукт зберігайте в прохолодному темному місці, в підвалі або в коморі.
  9. Смачного!

Як приготувати томатний сік з селерою

Перед вами рецепт дуже смачного і вітамінного соку з помідорів і селери. Кількість інгредієнтів запропоновано на 1 кг. Отже, якщо ви вирішили зробити сік з трьох кілограмів томатів, то збільшуйте кількість компонентів втричі. Смачного!

Вам будуть потрібні:

  • 1 кг помідорів.
  • 3 черешки селери.
  • 1 ч. л. чорного меленого перцю.
  • 1 ст. л. солі.

Спосіб приготування:

  1. Простерилізувати банку окропом, перевернути на серветку – дати стекти воді.
  2. Кришку також обробити окропом.
  3. Помідори ретельно промити, нарізати четвертинками.
  4. Черешки селери добре вимити, порізати шматочками.
  5. Подрібнити овочі в соковижималці.
  6. Отриману овочеву суміш перелити в каструлю, довести до кипіння.
  7. Акуратно перелити сік в банку, накрити кришкою і закатати.
  8. Укутати гарячі банки теплим покривалом, дати напою остигнути.
  9. Готовий продукт зберігайте в прохолодному темному місці, наприклад в коморі або підвалі.

Смачного!

Відео-рецепт смачного томатного соку на зиму

Дуже смачний томатний сік на зиму – рецепти в домашніх умовах

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Правда, нашим закордонним друзям і в голову не прийде заготавливать напій про запас. Ми ж, не покладаючи рук, все літо складаємо щедрий урожай у банки.

Секрети заготовки томатного соку в домашніх умовах

Консервація томатного соку в банках не викликатиме великих труднощів, якщо знати деякі секрети заготовки.

  • Сорт помідорів має значення. Напій роблять з червоних, рожевих, жовтих томатів. Головна вимога – вони повинні бути солодкими та м’ясистими.
  • Спосіб отримання домашнього соку також не грає великої ролі. В арсеналі сучасних господинь є кілька пристосувань для віджиму. Роблять через м’ясорубку, соковижималку. Останнім часом все частіше використовують блендер, яким можна витягти сік дуже швидко.
  • Але при перетворенні помідорів м’ясорубкою і блендером, потрібно бути готовим до додаткової роботи, оскільки в соку залишається макуха з шкірки і помідорні кісточки. Подрібнюючи соковижималкою, ви отримаєте готовий сік, який не потребує фільтрації.
  • Як правило, приготування соку проходить без стерилізації. Напій прекрасно зберігається навіть в умовах квартири і не вибухає. Але стерилізація банок і кришок – обов’язкова умова.
  • Після подрібнення в томатній масі залишаються кісточки і шматочки шкірки. Видаляти їх або залишити – вирішуйте самі. Якщо захочете позбутися – протріть пюре крізь сито.

Скільки солі і цукру класти на літр соку? Тут все залежить від ваших побажань. Існують рецепти і зовсім без цукру і солі.

  • Хочете зробити солодкий напій, на 3-літрову банку кладіть велику ложку солі без гірки. Цукру потрібно більше – 2-3 ложки.
  • Побажаєте солоний сік – додавайте на літр соку 2 маленькі ложечки солі і всього 1 цукру.

Що можна додати в томатний сік при консервації?

Базилік, гвоздика, кориця, коріандр, часник, все різноманіття перців, кріп, мускатний горіх. Кладіть лавровий лист, селеру, яблука, солодкий і гострий перець, буряк.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Томатний сік на зиму без солі і цукру

Напій зі свіжих томатів можна приготувати без додавання спецій. На виході ви отримаєте густий, з м’якоттю сік.

Візьміть:

Як приготувати в домашніх умовах:

  1. Вимиті томати поділіть на половинки, видаліть частину біля плодоніжки. Наріжте на шматочки довільних розмірів.
  2. Складіть в каструлю, залийте водою, повністю покривши нарізку.
  3. Повільно прогріваючи, варіть, поки шматочки не стануть м’якими.
  4. Щоб видалити насіння і залишки шкірки, протріть кашку за допомогою сита.
  5. Поверніть сік в каструлю. Продовжуйте варіння, поки маса не зменшиться приблизно на 1/3 від початкового об’єму.
  6. Простерилізуйте баночки. Наповніть готовим соком. Закрийте під залізну кришку. Охолодіть, перенесіть у прохолодне місце. Вживайте безпосередньо перед вживанням. Напій зберігається кілька років без втрати смаку і якості.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Класичний томатний сік через м’ясорубку

Перед вами традиційний рецепт заготовки на зиму корисного напою в банках. Неважливо, який спосіб ви оберете для подрібнення – соковижималку або м’ясорубку, вийде дуже смачний сік.

Буде потрібно:

  • Стиглі томати – 1,5 кг.
  • Сіль – 10 гр.
  • Цукровий пісок – 1-2 великі ложки (солодкість коригуйте на свій смак).
  • Спеції – мелений перець, коріандр, паприка (в список приправ можна включити будь-які, за бажанням).

Як заготовити:

  1. Відіжміть сік зі стиглих томатів.
  2. Повільно прогрійте, дочекайтеся закипання.
  3. Додайте спеції, зазначені в рецепті, а також свої, улюблені.
  4. Дайте вмісту каструлі сильно закипіти. Розлийте, закрийте. Переверніть заготовки, обгорнувши рушником. Після охолодження перенесіть на місце постійного зберігання.

Зробіть з помідорів:

Томатна паста.

Рецепт домашнього соку з помідорів без м’якоті через соковижималку

Консервування за допомогою соковижималки дозволить зробити сік без м’якоті, однорідної консистенції. Зверніть увагу, в рецепті не передбачений цукор, цим напоєм можна пригощати діабетиків, дітей, що худнуть – калорій мінімум.

Буде потрібно:

  • Томати – 4 кг.
  • Сіль – 1,5 ч. ложки.

Як зробити в домашніх умовах:

  1. Розріжте помідори, видаліть частину біля плодоніжки. Пропустіть через агрегат.
  2. Доведіть пюре до кипіння, поваріть 15 хвилин.
  3. Посоліть, дайте бурхливо закипіти. Перелийте в попередньо стерилізовані банки. Закрийте під залізну кришку. Зберігайте тільки в холоді.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Дуже смачний томатний сік на зиму

Феєрією смаку і усіляких корисностей можна назвати домашній сік з червоних помідорів з іншими овочами і фруктами. Смачний напій!

Склад:

  • Помідори – 2 кг.
  • Велика буряк.
  • Болгарський перець – 300 гр.
  • Морквина – 0,5 кг.
  • Зелені яблука – 1 кг.
  • Селера, стебло – 3-4 шт.
  • Часник – 1-2 зубки.
  • Цукор-пісок, сіль – кладіть до смаку:

Приготування:

  1. Моркву, перець, яблука, буряк, томати підготуйте до роботи. Видаліть, де треба, насіння з перегородками. Поріжте на частини. Подрібніть через м’ясорубку, соковижималку або попрацюйте блендером.
  2. Складіть овочі в каструлю. На помірному вогні закип’ятіть. Готуйте на малому вогні 30 хвилин.
  3. Дрібно покришите зубчики часнику, стебла селери наріжте шматочками.
  4. Надішліть в каструлю. Посоліть, засипте цукор. Продовжуйте варіння ще 15 хвилин.
  5. Наповніть стерилізовані банки. Остудіть у перевернутому вигляді і перенесіть на зберігання в прохолоду.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Гострий томатний сік з корицею і часником

Дотримуйтесь суворо рецепту, і ви отримаєте смачний напій. Даю оригінал рецепту на велику кількість помідорів. Скорегуйте на свій розсуд.

Складові:

  • Свіжі помідори – 11 кг.
  • Кориця – 3,5 чайної ложки.
  • Цукровий пісок – 450 гр. (Якщо любите солодше, збільшуйте вагу до 700 гр.).
  • Сіль – 175 гр.
  • Часник – 5-6 зубчиків.
  • Есенція – велика ложка (якщо брати 9% оцет, то 275 мл.).
  • Мелений червоний перець – пів чайної ложки.
  • Запашний перець – 30 горошин.
  • Гвоздика – 6-8 бутонів.
  • Мускатний горіх – щіпка.

Консервуємо:

  1. Поділіть помідори на частини. Подрібніть через соковижималку.
  2. Залийте сік в каструлю. Після закипання знизьте інтенсивність вогню.
  3. Готуйте з півгодини. Додайте сіль і цукор. Поваріть ще 10 хвилин.
  4. Закладіть подрібнений часник, інші спеції, влийте есенцію.
  5. Готуйте 15-20 хвилин. Вимкніть конфорку, наповніть баночки. Закрийте, остудіть, відправте в комору або погріб.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Томатний сік без варіння з м’якоттю

Своїми руками можна заготовити густий сік з м’якоттю. Консервація не вимагає варіння, однак, банки з напоєм доведеться простерилізувати.

Беремо:

  • Томати – 1,2 кг.
  • Сіль – 2 чайні ложки.

Як зробити:

  1. Відберіть стиглі червоні томати. Зробіть на плодах хрестоподібний надріз. Обшпарте, відразу обдайте холодною водою. Швидко зніміть шкірку.
  2. Зітріть товкачем, перетворивши в пюре. Протріть через сито, відкинувши кісточки.
  3. Процідіть сік через подвійний шар марлі.
  4. Засипте сіль, гарненько розмішайте до повного розчинення.
  5. Розлийте по ємностях. Поставте стерилізувати на водяній бані. Тривалість стерилізації залежить від обсягу банок. Для літрових достатньо 15-20 хвилин після закипання.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Томатний напій з оцтом

У домашніх умовах, додавши оцет, можна зробити подобу маринованого соку. Супер смачний напій нікого не залишить байдужим.

Буде потрібно:

  • Переспілі помідори – 1 кг.
  • Оцет 9% – ½ столової ложки.
  • Сіль – ½ маленької ложки.
  • Цукровий пісок – 1 столова ложка.

Приготування:

  1. Подрібніть помідори м’ясорубкою, нарізавши на частини.
  2. Процідіть отримане пюре через марлю, згорнуту удвічі.
  3. Складіть в каструлю, додайте спеції. Дочекайтеся закипання. При появі перших ознак швидко розлийте по банках. Кипіти сік не повинен.
  4. Для гарантовано довгого зберігання, стерилізуйте заготовку 10-15 хвилин.

Відео-рецепт консервування на зиму дуже смачного домашнього томатного соку зі свіжих помідорів. Успішних вам заготовок!

Домашній томатний сік: ідеї заготовок на зиму

Великий урожай томатів – відмінний привід приготувати домашній томатний сік. Це дозволить не тільки переробити вирощений урожай, а й отримати смачний і корисний напій без зайвих консервантів. Як приготувати томатний сік на зиму в домашніх умовах з помідор знає не кожна господиня. Сьогодні ми розглянемо декілька нескладних варіантів.

Вибір відповідного сировини

Домашній томатний сік набагато більш корисний, смачний і ароматний. Про це знає кожна господиня. Тому при наявності достатньої кількості помідор, вирощених на присадибній ділянці, варто спробувати приготувати його.

Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Для початку варто з’ясувати, які саме томати підійдуть для переробки. Брати треба дуже стиглі м’ясисті плоди. Відмінний варіант – великі переспілі помідори, які не пішли на консервацію та інші заготовки. Чим м’ясистіше томати, тим більше соку вийде і тим більш насиченим він буде.

Кількість вихідної сировини вибирайте з урахуванням наступного співвідношення: з 1,5 кілограмів помідорів виходить 1 літр готового напою. На трилітрову банку знадобиться близько 5 кілограм плодів.Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Крім томатів, необхідно підготувати й тару, в яку буде розлитий готовий сік. У цьому випадку все просто. Вибирайте відповідні ємності і підберіть кришки, якими будете закривати банки. Тару ретельно промийте і почистіть содою. Кришки прокип’ятіть не менше 15 хвилин.

Банки після соди потрібно простерилізувати на паровій бані або в духовці. Чим більший обсяг, тим довше доведеться обробляти. Так, на літрову банку піде 15 хвилин, на 3-літрову — 25-30.

Це дуже важливо, тому що від якості підготовки безпосередньо залежить стійкість готового продукту і тривалість його зберігання.

Як приготувати томатний сік на зиму в домашніх умовах з помідор: рецепти

Рецептів домашнього томатного соку безліч. Швидше за все, кожна господиня має свою неповторну родзинку, яка робить її сік особливим. Ми розглянемо кілька рецептів від найпростішого до оригінального з різними добавками.

Класичний томатний сік Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Це найпростіший рецепт звичного всім соку. Проте виходить він в рази смачнішим магазинного, так як тут і томати відповідної якості, і зайвих добавок немає.

Вам знадобиться:

  • 1,5 кг помідорів;
  • сіль — 2 ч. л.;
  • цукор — 2 ч. л.

Зазначена кількість інгредієнтів відповідає літру готового напою. Якщо плануєте приготувати більше, пропорційно збільшуйте склад.

Як приготувати томатний сік на зиму в домашніх умовах з помідор за цим рецептом?

  1. Виберіть плоди і видаліть зіпсовані або пошкоджені фрагменти.
  2. Пропустіть томати через соковижималку — це буде найкращим рішенням. Як альтернатива, можна подрібнити сировину в м’ясорубці або блендером, але в цьому випадку доведеться процідити і віджати отриману масу, щоб позбутися від кісточок.
  3. Ставимо отриманий сік на вогонь і доводимо до кипіння. Додаємо сіль і цукор.
  4. Переливаємо сік в підготовлені стерилізовані банки, можна налити трохи більше, щоб рідина злегка перелилася.
  5. Накриваємо кришкою і закочуємо.
  6. Перевертаємо банку догори дном і укутуємо ковдрою до повного охолодження. Після того, як банка охолоне, помістіть її на зберігання в льох, антресолі для цього не підійдуть.

Це найпростіший класичний варіант томатного соку. Але багато господинь додають до складу і інші інгредієнти, що змінює смак напою, надаючи йому оригінальність, пікантність і приємну острінку, залежно від компонентів.

Томатний сік «Пікантний» Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Цей рецепт дозволить отримати просто чарівний томатний напій, багатий вітамінами і мінералами, який буде чудово зберігатися всю зиму і радувати вас літніми нотками в період холодів.

Інгредієнти на трилітрову банку:

  • помідори — 5 кг;
  • цукор — 1 щіпка;
  • сіль — 25 грам;
  • оцет 9% — 120 мл;
  • часник — 5 зубчиків;
  • перець горошок — 5 шт.;
  • гвоздика — 5 шт.;
  • червоний перець, мелений — 1 грам;
  • мускатний горіх, мелений — 1 гр.

Процес приготування в цілому аналогічний попередньому рецепту. Необхідно підготувати томати і віджати сік через соковижималку або іншим способом. Сік поставити на плиту і довести до кипіння.

Зняти з вогню, додати спеції, зубчики часнику і оцет. Знову поставити на плиту і довести до кипіння, кип’ятити 10 хвилин на слабкому вогні.

Потім напій перелийте в банки, закатайте і перевернувши, укутавши, відправте остигати.

Завдяки наявності оцту в складі, сік зберігатиметься значно довше, але буде мати невелику кислинку, що, до слова, враження анітрохи не зіпсує.

Томатний сік з болгарським перцем Томатний сік - користь, рецепти, заготовки на зиму

Ще один цікавий рецепт, який припаде до душі любителям болгарського перцю. Останній доповнює смак томатів і робить напій дуже смачним і неймовірно ароматним. Помідори відмінно поєднуються з паприкою, а вітамінний склад такого продукту стає ще більш насиченим.

З розрахунку на приготування 3 літрів напою вам знадобиться:

  • помідори — 4 кг;
  • болгарський перець — 0,6 кг;
  • 1 лавровий лист;
  • перець духмяний — 3 горошини;
  • цукор — 3 ст. л.;
  • сіль — 2 ст. л.

Як приготувати томатний сік на зиму в домашніх умовах з помідор? Перець для заготовки слід вибирати найзріліший і соковитий.

Підготовка плодів аналогічна — помийте, відріжте місця з зіпсованою м’якоттю і відправте в соковижималку або подрібніть в блендері, з подальшим віджиманням.

Отриманий сік перелийте в каструлю (якщо в ньому є кісточки або шматочки овочів, процідіть через сито і марлю, щоб позбутися від них).

Сік перелийте в каструлю і поставте на вогонь. Спеції потрібно зав’язати в кульочок з чистої марлі і кинути в каструлю. Завдяки цьому напій отримає потрібний аромат, але в ньому не буде зайвого сміття при закрутці. Доведіть рідину до кипіння, додайте сіль, цукор і ретельно перемішайте до повного розчинення. Прокип’ятіть протягом 10 хвилин, видаліть спеції і розлийте по банках.

Ось кілька варіантів, як приготувати томатний сік на зиму в домашніх умовах з помідор. Подібних рецептів ще багато, крім того, кожна господиня може поекспериментувати і приготувати особистий рецепт на основі смакових уподобань.

Томатний сік на зиму

Рецепти заготовок з помідорів на зиму не обмежуються приготуванням томатного соусу, пасти або кетчупу, згодні? Домашній томатний сік – це відмінний спосіб зберегти багатий врожай, а також смачний і корисний напій для всієї родини. Сьогодні пропоную рецепт томатного соку без стерилізації: все досить просто, швидко і доступно.

Багато господині знають, як зробити томатний сік у себе вдома і зберегти його на зиму, причому способів існує чимало. Наприклад, можна отримати сік з помідорів старим способом — за допомогою м’ясорубки. Комусь більше подобається користуватися соковаркою, але особисто мені найзручніше готувати томатний сік через соковижималку.

Крім того, варіанти цієї овочевої заготовки відрізняються і складом. Так, наприклад, можна закатати виключно натуральний томатний сік без будь-яких добавок.

Однак такий напій перед вживанням дуже хочеться хоча б підсолити, тому раджу приправити його під час варіння.

Крім того, нерідко томатний сік ароматизують прянощами і спеціями: в хід йдуть запашний або чорний перець, бутони гвоздики, палички кориці… Загалом, що душа забажає — головне, щоб готовий продукт подобався саме вам.

Пару слів про томати. Зрозуміло, що найкраще переробляти ті плоди, які ви виростили сами або купили у перевіреного продавця. Кількість томатного соку безпосередньо залежить від сорту, ступеня зрілості та соковитості овочів.

Я не знаю, якого саме сорту мої помідори (на жаль, не запитала у батьків, які є безпосередніми спонсорами даного рецепта), але з 5 кілограмів плодів вийшло рівно 4 літри домашнього соку.

При бажанні напевно можна було вичавити навіть 4,5 літра, але нестерпна спека на кухні і втома зробили свою справу…

Крок 1

Готувати домашній томатний сік на зиму за цим рецептом ми будемо з помідорів з додаванням солі і цукру. Зрозуміло, що кількість солі і цукру кожна господиня використовує свою, а я пропоную ту розкладку продуктів, яка подобається нашій родині. Готовий томатний сік виходить збалансованим за смаком.

Крок 2

Помідори миємо, великі розрізаємо на частини, дрібні залишаємо як є. Пропускаємо овочі через соковижималку – виходить ось такий неоднорідний рожевий сік, кількість якого залежить від соковитості плодів і потужності електропомічниці. У мене з 5 кілограмів овочів вийшло трохи більше 2,5 літрів свіжого томатного соку – щось моя соковижималка не надто постаралася.

Зате макухи була ціла миска: насіння, шкірка, прожилки і пристойну кількість м’якоті.

Якщо навіть у вас соковижималка дуже потужна, в макусі залишається багато соку, який потрібно обов’язково добути. Для цього томатну масу порціями протираємо через дрібне сито, допомагаючи собі ложкою або лопаткою.

В результаті нехитрих маніпуляцій і хвилин 15 активної роботи у мене вийшло ще близько 1 літра 250 мілілітрів густого томатного соку. Якщо постаратися, можна протерти макуху практично до сухого стану.

З’єднуємо свіжовичавлений сік (з соковижималки) і другу партію, яку отримали за допомогою сита. У мене велика 4-літрова каструля, яка виявилася повна майже під зав’язку. При бажанні ви можете використовувати 2 каструлі, якщо боїтеся, що сік втече при варінні.

Відразу додаємо сіль (НЕ йодовану!) і цукор-пісок. На 4 літри томатного соку я використовую 4 столові ложки цукру і 2 столові ложки крупної солі – обидві без гірки, тобто під ніж. На 1 літр соку візьміть 1 столову ложку цукру і 1 чайну ложку солі.

Ставимо каструлю на сильний вогонь і, помішуючи, доводимо томатний сік до кипіння. У процесі варіння на поверхні з’явиться досить багато світлої піни – знімати її не потрібно. Взагалі пінку знімають для того, щоб готовий продукт (наприклад, варення) вийшов прозорим, а у нас сік з м’якоттю, тому про прозорість мови бути не може.

На середньому вогні проварюємо томатний сік близько 5-6 хвилин після закипання – за цей час пінка сама зникне, а напій з рожевого перетвориться в насичено-червоний.

На цьому етапі доцільно спробувати томатний сік на смак і відкоригувати його відповідно до своїх вимог (додати сіль-цукор, якщо потрібно).

Довше варити томатний сік не потрібно – цього часу цілком вистачає, щоб м’якоть проварилася.

Попередньо потрібно було простерилізувати посуд – я це роблю в мікрохвильовці, але ви можете будь-яким зручним для вас способом (в духовці або на плиті).

Гарненько мою банки з содою або миючим засобом, потім обполіскую в холодній воді і наливаю на дно кожної близько 100 мілілітрів води. Ставлю в мікрохвильову піч і на найвищій потужності пропарюю.

Так як я ніколи не роблю заготовки в об’ємній тарі (не люблю, коли відкритий продукт коштує в холодильнику більше 1-2 днів), томатний сік закочую в літрових банках. Пропарюю відразу 4 штуки в мікрохвильовці протягом 10-11 хвилин.

Кришки я просто мою, складаю в каструльку, наливаю воду (щоб повністю покривали кришки) і кип’ятю приблизно 5 хвилин. Розливаємо киплячий томатний сік в підготовлені банки, не доходячи до кромки посуду пару сантиметрів.

Відразу ж герметично закриваємо банки кришками. Можна використовувати як прості бляшанки (закочуються ключем), так і гвинтові (вони просто закручуються).

До речі, в останні роки я не закриваю заготовки гвинтовими кришками: це робить чоловік, так як у мене просто не вистачає сил, і кришки закручуються негерметично.

Дівчата, якщо у вас така ж проблема, завжди просите допомоги у своєї сильної половини! І ще: ніколи не використовуйте гвинтові кришки повторно, навіть якщо вони виглядають як новенькі, так як це може призвести до псування дорогоцінної заготовки.

Перевертаємо банки дном вгору і залишаємо в такому положенні до повного охолодження, закутавши чим-небудь теплим (ковдрою, пледом, шубою або пальто – що зазвичай використовуєте при консервуванні).

Таким чином відбувається додаткова термообробка кришок і всієї заготовки.

Зберігати домашній томатний сік потрібно там, де і інші заготовки – в підвалі, погребі чи іншому темному і прохолодному приміщенні.

Ось таке багатство на зиму у нас вийшло цього року – 4 літри смачного томатного соку. Маю велику надію, що вдасться закатати ще кілька літрів, якщо батьки привезуть помідорів.

Домашній томатний сік за цим простим рецептом напевно вам сподобається: він виходить досить густим (ми його готували з м’якоттю), збалансованим за смаком (залежить від натуральної кислинки плодів, які ви будете використовувати) і таким апетитним. Готуйте на здоров’я, друзі, і приємного вам апетиту!

Рецепти томатного соку на зиму – 12 способів приготувати сік вдома

Томати – джерело корисних речовин для людини. З помідорів, найчастіше, на зиму роблять соуси, пасту, кетчуп. Але також з цього овоча можна зробити дуже смачний і простий у приготуванні напій на зиму, відомий своїми корисними властивостями. Представляємо на ваш вибір і смак різні рецепти томатного соку, який легко можна приготувати в домашніх умовах.

Користь томатного соку для організму людини

Стиглі томати містять величезну кількість корисних мікроелементів, таких як: вітаміни A, B, C, E, K, каротин, білки, клітковину, цукор, залізо, йод і багато інших необхідних людині, корисних речовин.

Сік з томатів неймовірно корисний людям, особливо він користується великою популярністю у тих, хто сидить на дієті або просто стежить за своєю фігурою і здоров’ям, завдяки високому вмісту корисних речовин.

Якщо приготувати заготовки з помідорів, слідуючи рецепту, вони можуть зберігатися в закритій тарі до двох років. А адже взимку людям так необхідні вітаміни, які містяться в цьому овочі.

Рецепти томатного соку – прості та з добавками – на зиму і відразу вживати

Готувати сік за цими рецептами досить просто, всі соки будуть різними і кожен знайде свого шанувальника.

Рецепт томатного соку зі звичайних червоних помідорів

Овочі добре промити та помістити в холодну воду. Готувати на повільному вогні, поки вони не стануть більш м’якими, потім процідити та прокип’ятити, за бажанням додати сіль і розлити по приготованим тарі.

Оригінальний за кольором сік з жовтих томатів

Для приготування напою за цим рецептом знадобиться 1 кг жовтих помідорів, цукор і сіль за бажанням. Необхідно ретельно відібрати непошкоджені овочі, добре промити їх, по необхідності обрізати непотрібні ділянки.

Далі знадобиться соковижималка; якщо такої немає, продукт можна пропустити через м’ясорубку, а потім процідити через металеве сито.

Поставити масу на плиту і кип’ятити близько 15 хвилин. Розлити напій в оброблені баночки і закрити обробленими кришками. За бажанням можна покласти, перед закачуванням, сіль і цукор.

Важливо! Банки необхідно зберігати в холодному темному місці. А відразу після приготування продукту, накрити його рушником і перевернути.

Сік томатний з додаванням базиліка

Для цього рецепта знадобиться 5 кг трохи переспілих томатів, базилік. Як і в попередньому рецепті, потрібно виконати всі етапи з овочами, але при варінні додати цукор і сіль за бажанням і покласти кілька гілочок базиліка. Він надає неповторний аромат і приємний післясмак напою.

Рецепт домашнього томатного соку з часником

Для цього способу приготування соку знадобиться більше інгредієнтів, ніж для попередніх: 10 кг помідорів, спеції, оцет, часник, духмяний перець і за бажанням можна покласти корицю та гвоздику.

Пройшовши всі етапи приготування томатів, необхідно варити суміш близько 30 хвилин, після чого покласти часник, цукор і сіль, і готувати ще 10 хвилин, а потім змішати зі спеціями та оцтом і 20 хвилин тримати на вогні. А після перелити в приготовані ємності і закрити.

Найсмачніший томатний сік з м’якоттю на зиму

Цей спосіб обходиться без варіння, але йому необхідна стерилізація. Для цього потрібно взяти кілька стиглих помідорів, добре промити і відправити в киплячу воду буквально на одну хвилину, а потім в холодну на такий же термін.

Далі необхідно зняти шкірку. Очищені овочі перетерти через сито, процідити і покласти сіль.

Розлити по ємностях і стерилізувати їх. Залежно від розміру банки час стерилізації може змінюватися.

З болгарським перцем

Промиті помідори відправити в киплячу воду на кілька хвилин. Далі опустити в каструлю з холодною водою і зняти шкірку.

Болгарський перець обробити від насіння і промити, очистити цибулю і часник. Всі овочі нарізати і скористатися соковижималкою або пропустити через м’ясорубку.

Поставити на газову плиту, довести до кипіння, покласти спеції і розлити по тарі.

Простий спосіб приготування з оцтом

Томати ретельно промити і розрізати на часточки. Протерти через сито або скористатися соковижималкою. Процідити і додати оцет і спеції. Довести до кипіння і розлити по банках. Стерилізувати близько 15 хвилин.

Як приготувати хороший томатний сік на зиму з лавровим листом?

Цей рецепт схожий на спосіб приготування томатного соку з часником. 15 кг помідорів вимити і розрізати на шматочки, а перець також потрібно помити і обробити. Далі скористатися соковижималкою або м’ясорубкою.

Отриману масу довести до кипіння і додати спеції, в тому числі сіль, цукор, кілька бутонів гвоздики і корицю, за бажанням. Після розлити по банках і закатати.

Рецепт томатного соку з домашніх помідорів з селерою

Для приготування спочатку необхідно обробити ємності і кришки. Обдати їх окропом, а ще краще кришки варто прокип’ятити. Овочі необхідно промити і пропустити або через соковижималку, або через м’ясорубку. Довести суміш до кипіння, покласти порізаний селера і ще раз довести до кипіння. Протерти через сито і ще раз прокип’ятити. Після цього можна розливати по банках.

Приготований в домашніх умовах – добрий і корисний томатний сік

З додаванням бурякового і яблучного соку

Один з найбільш незвичайних, але смачних способів приготування цього напою. З помідорами потрібно виконати все те ж саме, що і в рецептах, зазначених вище. До них влити яблучний і буряковий нектар і прокип’ятити. І закатати по банках.

З додаванням гарбузового соку

До перетертим томатам підлити гарбузовий сік і поставити на плиту. Покласти спеції і за бажанням листя вишні, смородини або інших ягід і петрушки. Підготувати ємності, кришки і закатати.

Існує безліч різних, смачних рецептів цього корисного напою. Щоб його приготувати, не обов’язково мати вдома соковижималку. Можна скористатися м’ясорубкою або навіть блендером або кухонним комбайном, звичайно, якщо постаратися, можна зробити це і вручну.

Leave comment