Тростинний цукор: користь і шкода, чим відрізняється від звичайного, калорійність

У будь-якому супермаркеті вибір цукру величезний: є білий і коричневий. Але не всі знають, чим гарний тростинний цукор і чим відрізняється від звичайного, бурякового. А різниця між ними є: не тільки в смаку, але і в хімічному складі, користь для організму.
Види тростинного цукру
Поняття «тростинний» і «коричневий» зазвичай сприймаються як синоніми, хоча карамельного кольору буває кленовий і пальмовий цукор.
Також слід розуміти, що солодкий продукт з тростини буває білим рафінованим. В такому випадку він нічим не відрізняється від бурякового. Підтвердження тому – відповідні стандарти, які поширюються на продукт, отриманий з буряка і тростини після очищення. У ньому міститься незалежно від сировини 99,8-99,9% сахарози.
Коричневий – це сирець, неочищений, нерафінований продукт. Кожен з кристалів сахарози обволікає тонка плівка меляси (патоки), вона надає характерні смак і колір. У ньому вуглеводу має бути не менше 88%, на практиці у більшості торгових марок ця цифра набагато вище – 97-98%.
Розрізняють такі види тростинного цукру:
- Демерара. Солодкість з південноамериканських країн має карамельний відтінок в ароматі і смаку, коричневого (бурого) кольору кристали здаються трохи липкими. Ідеальне доповнення до кави, підходить для посипання фруктової випічки.
- Мусковадо. Великі кристали можуть бути темними або світлими, оскільки цей цукор має два різновиди. У нього виражений запах меляси. Підходить для приготування соусів, кексів, пряників, запечених бананів.
- Турбінадо. Більш світлий, злегка золотистий, оскільки піддається частковій очищенню паром. Його виробляють на Гаваях. Добре поєднується зі стравами з фруктів.
- Чорний барбадоський. Це найтемніша різновид з насиченим ароматом. Його можна додавати замість карамелі в десерти і йогурти.
Колір цукру формується в процесі виробництва. Чим інтенсивніше нагрівається сироп, тим сильніше він карамелізується, тим темніше буде готовий продукт. Нерафіновану солодкість випускають у вигляді піску, шматків або пресованих кубиками.
Користь і шкода тростинного цукру для здоров’я
Гур (неочищений цукор) може принести користь чи шкоду, все залежить від кількості. Глюкоза і фруктоза, що входять до його складу, необхідні організму. Вони:
- забезпечують енергією;
- підтримують працездатність м’язів;
- необхідні для нормальної роботи печінки, серця, мозку;
- допомагають відновлюватися після важких хвороб, інтоксикацій, фізичних навантажень.
Мінерали і набір вітамінів, присутні в карамельному продукті, також несуть користь.
- діабет;
- проблеми з вагою, фігурою;
- зіпсовані зуби, карієс;
- атеросклероз, серцево-судинні патології.
З чого б не був виготовлений цукор, він все одно залишається швидкоусвояемим вуглеводом. Особливо небезпечний він для діабетиків. Незважаючи на те, що у нерафінованого продукту глікемічний індекс нижче (близько 55 одиниць), багато їсти його не варто.
Розщеплення сахарози починається ще в ротовій порожнині під дією птиаліну – ферменту, що виділяється слинними залозами.
Коли можна і не можна вживати
У розумних кількостях цукор можна і потрібно вживати, оскільки це джерело калорій. Розщеплюючись на прості вуглеводи, він живить мозок і м’язи, допомагає бути активним, швидко міркувати, концентрувати увагу. Солодкі страви краще їсти в першій половині дня, а також протягом години після тренувань, тоді вуглевод не створить проблем ні для здоров’я, ні для фігури.
Обмежувати споживання солодощів необхідно при таких станах:
- діабет, спадкова схильність до нього;
- ожиріння, надлишкова вага;
- панкреатит і патології підшлункової залози;
- вагітність;
- грудне годування.
Протипоказанням до вживання гура також є алергія на нього.
Чим замінити цукор? Гідна заміна при схудненні
Добова норма вживання
Щоб не говорили цифри про хімічний склад і переваги тростинного продукту, жоден з видів цукру не можна розглядати як джерело вітамінів і мінералів. Наприклад, добова норма по кальцію для дорослої людини 800-1200 мг, в 100 г коричневої солодощі цього мінералу – 85 мг. Щоб заповнювати дефіцит мінералу, доведеться з’їдати великі дози продукту.
Не має значення, рафінад або гур воліє людина, з’їдати його за добу понад 50 г не можна. ВООЗ постійно закликає скорочувати кількість солодких продуктів в меню, щоб стримувати зростання числа людей, які хворіють на діабет. Оптимальна добова доза 25-30 г.
Тростинний цукор і звичайний: в чому різниця?
Для виготовлення тростинного цукру використовують цукровий очерет, для отримання бурякового – цукровий буряк. Основна відмінність двох популярних різновидів в тому, що з буряка він завжди очищений, білий. При цьому з продукту видаляється практично все, крім основної речовини. У рафінаді вуглеводів 99,9%, а його калорійність 390-400 ккал на 100 г.
Тростинний коричневий цукор – неочищений, на відміну від звичайного, крім вуглеводів (96-97%) в ньому є ще додаткові речовини, корисні для організму. Це вітаміни групи В, з мінералів – кальцій, калій, магній, сполуки натрію. Також у нього трохи нижча калорійність – близько 380 ккал на 100 г. Тому коричневий цукор краще білого.
Між рафінадом з солодких рослин різниці немає: ні в смаку, ні в корисності. Якщо ж порівнювати коричневий з білим, то тростинний цукор відрізняється від звичайного тим, що:
- в ньому присутні більше вітамінів і мінералів;
- його калорійність нижча;
- має приємні смакові відтінки;
- містить менше вуглеводів.
Точний зміст додаткових речовин, а також калорійність залежать від нюансів технології виробництва продукції конкретної торгової марки.
Який цукор солодший і краще тростинний або буряковий
Гур на смак менш солодкий, в першу чергу через те, що його кристали крупніші. Чим вони дрібніші, тим продукт солодший. Самою нудотною буде пудра, оскільки при її вживанні виходить дуже велика площа дотику продукту з смаковими рецепторами.
Сліди меляси в неочищених вуглеводах надають йому легку гірчинку, тим самим зменшуючи солодкість. У цьому є великий “мінус”: ароматного не нудотного продукту можна з’їсти більше. Деякі їдять його шматочки як карамель, не рахуючи порції.
У білого рафінованого цукру кристали менші, отже, буряковий цукор солодший.
Як правильно вибрати тростинний цукор
Ніколи не зайвим буде почитати етикетку продукту. На ній має бути написано: цукор-сирець нерафінований з тростини. Причому інформація повинна бути зрозумілою, доступною мовою з зазначенням країни, звідки продукт родом, а також його виду.
Кращий тростинний цукор виробляють на Кубі, острові Маврикій, країнах Латинської Америки. Переважно, щоб його розфасовували в місці виготовлення, а не на просторах СНД, тоді менше шансів купити підробку.
Справжній тростинний цукор і як відрізнити підробку від оригіналу
Всі виробники позиціонують свій продукт як справжній, але це всього лише реклама. Вона іноді доходить до абсурду, і на етикетках з’являється напис “такий цукор ніколи не стане причиною зайвої ваги”.
На жаль, докладних лабораторних досліджень, які допомогли б виявити фальсифікат, ніхто не проводив. Товарознавці після візуальної оцінки і дегустації приходять до невтішних висновків: більшість неочищеного солодкого продукту на прилавках супермаркетів – це оброблений патокою рафінад.
Натуральний органічний тростиніковий цукор можна придбати з додатковою знижкою 5%.
Як перевірити тростинний цукор на справжність в домашніх умовах
Це питання цікавить усіх, але простого і надійного домашнього методу визначення автентичності тростинного цукру немає. Однозначно підтвердити походження солодощі можна лише в лабораторії шляхом дуже складного і дорогого ізотопного аналізу вуглецю. Такі популярні народні методи, як розчинити у воді або крапнути йоду, не дадуть ніякого результату.
При підробці тростинного цукру звичайний буряковий підфарбовують меласою або харчовим барвником кольору Е150, дозволеним до застосування. Тому фальсифікат при розчиненні у воді також дасть коричневий відтінок.
Щодо йоду, то потрібно набагато більше крохмалю в продукті, щоб він посинів. І в пофарбованому розчині мізерні зміни кольору оком не помітити.
Відрізнити підробку на смак зможуть лише ті, хто пробував справжній продукт і постійно його вживає; у нього повинні бути яскраві аромат і смак. Зовні кристали неочищеного вуглеводу ніколи не бувають такими ж однаковими за розміром і ідеально рівними, як у підфарбованого рафінаду.
Тростинний цукор смачніший звичайного; він здатний перетворити чашку ранкової кави або фруктовий десерт. Але слід пам’ятати, що у великих кількостях він також небезпечний для здоров’я.
Користь тростинного цукру, правила вживання, можливу шкоду для здоров’я
Доброго дня!
На полицях супермаркетів цукор представлений у великому асортименті. Можна купити рафінад або пісок, продукт з різними добавками, а також буряковий або тростинний цукор. Останній варіант раніше був екзотикою, але зараз багато хто воліє купувати саме його. Розберемося, що таке тростинний цукор; користь і шкода цього продукту визначаються його хімічним складом.
Трохи історії
Українські споживачі дізналися про тростинний цукор ще в 90-х роках, коли його імпортували до нас, і він коштував менше, ніж наш звичайний буряковий. Його батьківщина – Індія. Олександр Великий привіз його в Європу. У середні століття цукор продавався в аптеках. Петро Перший відкрив Цукрову палату в 18 столітті. У світі виробляється 60% тростинного цукру і 40% звичайного.
Для чого потрібен коричневий цукор?
Завдяки способу обробки цукру, його солодкість ще й корисна. Він зберігає всі вітаміни і мінерали, що містяться в очереті. Чим відрізняється тростинний цукор від звичайного? Його шкода і користь є предметом обговорення. Він має наступні переваги:
- містить клітковину,
- вітаміни групи В, цинк, калій і залізо;
- в ньому набагато менше сахарози, але багато глюкози, що дуже корисно для мозку;
- благотворно впливає на діяльність багатьох органів, особливо печінки і селезінки;
- не змінює смак страв, до яких додається.
Тростинний і буряковий – різниця
Чим тростинний відрізняється від звичайного? Це питання має особливе значення для тих, хто веде здоровий спосіб життя. У чому різниця? Основна відмінність, звичайно ж, в складі.
Тростинний – це нерафінований цукор, в якому зберігається багато поживних речовин:
- целюлоза;
- кальцій;
- цинк;
- калій;
- вітаміни групи В;
- натрій.
У звичайному цукрі менше кальцію та інших поживних речовин. Тростинний може бути не тільки коричневим, але і білим (рафінованим). Корисність такого продукту невелика. Якщо для здоров’я ви використовуєте тростинний, то краще вибрати чорний (нерафінований). Шкоди не буде, якщо вживати його в межах норми.
Традиційний коричневий тростинний цукор надає неповторний смак кави і чаю. З нього також роблять хрустку випічку.
Склад і калорійність
Цей вид не зашкодить вашій фігурі. Там можна знайти значну частку мікроелементів і вітамінів з цінними властивостями. Він перевершує всі аналогічні продукти за вмістом кальцію, магнію, заліза, фосфору і цинку, тому його корисність важко переоцінити.
Енергетична цінність:
- білки – 0,70 г;
- жири – 0 г;
- вуглеводи – 96 г;
Тростинний містить менше калорій, ніж звичайний. Калорійність на 100 грам становить 377-398 ккал.
Основні види цукру:
- Демерара – найпоширеніший вид тростинного цукру, має ніжний смак, підходить для приготування кави та м’яса з апетитною солодкою глазур’ю;
- Muscovado – елітний вид, який легко переробляється, має насичений кисло-солодкий карамельно-ванільний запах;
- Турбінадо – це тростинний цукор-сирець, який частково очищається від патоки водою і парою;
- Барбадоський – має чорний колір і найсильніший запах, містить величезну кількість патоки.
Кулінарія
Введення тростинного цукру в кулінарію має багато різних традицій, пов’язаних з культурними і кулінарними особливостями кожної країни. Контраст цього продукту не дозволяє об’єднати всі сорти в один ряд, оскільки кожен вид настільки унікальний (включаючи сумісність з різними продуктами), що можна вважати окремим типом добавки:
- Демерара вважається відмінним підсолоджувачем кави, додає напою ароматний і ненав’язливий запах без зміни смаку. Цей тип часто використовують для фруктових пирогів, кексів, смажених фруктів, тому що виходить в результаті карамель дуже смачна, ароматна і хрустка. Використання, винайдене норвезькими кухарями: цукор додають у маринад до риби. А змочивши свинячі рулетики або шинку сиропом з цукру перед випічкою, ми отримуємо незвичайні нотки знайомого продукту у фруктах.
- Muscovado дуже популярний для приготування кексів і інших видів борошняних виробів. Завдяки своєму екзотичному і барвистому смаку, а також здатності карамелізуватися, він ідеально підходить для смачного масла, солодощів, тортів і солодких десертів. Цей вид прекрасно підкреслює вершковий смак морозива, молочного коктейлю і сирного пирога.
- Турбінадо прекрасно підкреслює соковитість фруктових десертів. Хоча, в принципі, він здатний заміняти будь-який інший тип цукрового очерету.
- Темний барбадоський цукор володіє багатим смаком, ароматом і незабутнім кольором. Популярний для приготування індійських страв, пряників, маринадів і випічки темного кольору.
- Гур – універсальний продукт; шанувальники аюрведичних тенденцій замінюють майже всі солодощі на підсолоджувачі в своїй їжі.
Чи є користь в рафінованому?
Багато хто думає, що рафінований цукор одержують хімічним шляхом, але це не так. У процесі використовуються тільки вода і спеціальне сировину.
Що стосується калорійності і вмісту сахарози, то рафінований і нерафінований тростинний цукор практично не відрізняються один від одного (максимум 10 ккал). Основною відмінністю є лише вміст необхідних речовин, яких у вишуканому варіанті за рахунок обробки ще менше. Але невелика частина з них залишається.
Важливо! Краще не використовувати очеретяні продукти, які прийшли з Південно-Східної Азії і які не пройшли процес очищення, оскільки в цих країнах борються зі шкідниками за допомогою спеціальних токсичних речовин, які згодом залишаються в продукті.
Правила споживання
Правила споживання наступні:
- Не підходить для приготування цукерок. Патока тут тільки заважає, крім того, коричневий колір цукру не дозволяє візуально оцінити готовність карамелі.
- Патока містить кислоти, вони вступають в реакцію з харчовою содою, тому необхідно строго дотримуватися пропорцій, зазначених у рецепті.
- Якщо ви хочете змінити звичайний тростинний цукор, вам потрібно взяти рівну кількість. Єдиним винятком є дуже чорний цукор, і його слід брати більше. 100 гр. звичайного замінює 120 гр. темного.
- Патока уповільнює процес кристалізації в готовому продукті, тому випічка не стає зіпсованою довше.
Скільки можна з’їсти в день?
Дорослий повинен вживати не більше 60 грамів.
Немає однозначної відповіді щодо того, скільки цукру можна вживати в день, не жертвуючи здоров’ям.
Згідно з порадами фахівців, кількість простих вуглеводів, споживаних з цукром, не повинна перевищувати 10% від вашого щоденного споживання калорій.
Багато дослідників кардіології рекомендують обмежити цю суму до 5%. В Україні є більш точні поради, за якими споживання для дорослої людини має бути обмежене до 50-60 грамів. Для людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, ця сума повинна бути зменшена.
Існує ряд захворювань, при яких використання чистого цукру, як правило, заборонено. Слід мати на увазі, що весь цукор, що надходить в організм людини з їжею, тобто той, який додається в різні продукти харчування і напої, потрапляє в ці допустимі 50-60 грамів.
при діабеті
При діабеті, принаймні, деякі цукри, в тому числі тростинний, обмежені. Ви можете вживати вуглеводи з дозволу ендокринолога.
У разі діабету ризик ожиріння і серцево-судинних захворювань збільшений, тому краще замінити цукор на мед, багатий фруктозою, або використовувати підсолоджувачі. Серйозність обмежень залежить від тяжкості захворювання. Тому в будь-якому випадку краще проконсультуватися з лікарем.
Грудне годування
Немає необхідності повністю відмовлятися від цукру під час годування грудьми. Але солодощами можна зловживати.
Невелика кількість цукру допомагає молодим мамам справлятися зі стресом, підтримувати лактацію і покращувати настрій. Але якщо мати споживає солодощі у великих кількостях, у дитини можуть виникнути коліки.
при панкреатиті
Чи можна їсти при панкреатиті? Цукор будь-якого роду заборонений під час хвороби. Коли організм отримує цукор, підшлункова залоза починає функціонувати в посиленому режимі, і при запаленні це дуже шкідливо.
Цукор можна вживати в дуже помірних кількостях в період ремісії. Норма визначається індивідуально.
Незвичайний тростинний цукор
Існує кілька видів коричневого (нерафінованого) тростинного цукру:
Демерара
Цей вид названий на честь рівнини й околиць Демерара в Англійській Гвіані (нині Гайана, Південна Америка), де він вперше з’явився. Кристали досить тверді, великі, липкі, золотисто-коричневі.
Зазвичай його називають природним нерафінованим, хоча існують види демерари, які представляють собою звичайний білий цукор з додаванням патоки.
В середині 19 століття Демерара стала широко відомою торговою маркою, яку можна було використовувати не тільки для цукру демерари. Але в 1913 році англійський суд погодився з тим, що причини, за якими це визначення стало загальноприйнятим для будь-якого коричневого виду.
Тому зараз Демерара є коричневий і золотистий рафінований цукор, пофарбований меласою. Основним постачальником цукру Demerara є Маврикій, його переробляють компанії у Великобританії та Канаді, і він дуже поширений у цих країнах як підсолоджувач кави.
Демерара відмінно підходить для кексів, фруктових пирогів, смажених фруктів. Надзвичайно пікантні шматочки або шинка, якщо перед випіканням їх змащують великою кількістю сиропу Демерара.
вид мусковадо
Цукор мусковадо (його також можна назвати барбадоським) отримують шляхом першого кип’ятіння соку, він містить 10% меласи. Кристали мусковадо чорного кольору, липкі на дотик і мають сильний карамельний аромат. При його додаванні випічка набуває незвичайний медовий колір, пахне патокою і довго не псується.
Мусковадо більше підходить для додавання в каву.
вид турбінадо
Цукор турбінадо частково рафінований, оброблений паром, тому і отримав свою назву. Це хороший біопродукт: для його створення не використовуються хімічні елементи. Кристали цукру сухі, розсипчасті, золотисто-коричневого кольору, в залежності від часу обробки, і використовуються для підсолоджування чайних і кавових напоїв, коктейлів, салатів і соусів.
Чи є шкода
Незважаючи на всю привабливість і унікальний смак, тростинний цукор може бути шкідливим. Дієтологи сперечаються про шкоду, яку він може завдати організму людини, і про те, чи був він протипоказаний протягом багатьох років.
Насправді, вся шкода обмежується його споживанням, оскільки його надлишок в організмі призводить не тільки до приросту зайвої ваги, але і до додаткового навантаження на підшлункову залозу, при цьому в крові підвищується глюкоза.
Ці причини можуть привести до різних захворювань, і якщо цукрова тростина споживається надмірно, це призводить до порушень обміну речовин і зниження захисних функцій організму.
ВАЖЛИВО! Люди з діабетом можуть їсти тростинний цукор тільки після консультації з ендокринологом. Шкода від нього також може бути досить раптовою, оскільки його часто підробляють, додаючи меласу до звичайного рафінованого цукру для створення бажаного кольору, при цьому цукор цього типу не має необхідних якостей.
Щоб не відчути шкоди тростинного цукру для себе, ви повинні вживати не більше 60 грамів солодощів на день.
Як відрізнити підробку від оригіналу
Існує безліч легенд про властивості тростинного цукру. Багато людей навіть проводять різні домашні експерименти в мережі, але їх результати не завжди є показником. Недосвідченому споживачеві, який ніколи не бачив продукту, важко відрізнити підроблений від оригіналу.
Існує думка, що кращий спосіб перевірити його властивість – це розчинити його у воді, яка повинна залишатися прозорою. Насправді, до таких експериментів не можна ставитися серйозно. Тростинний цукор містить патоку, яка забарвлює рідину. Це абсолютно природна реакція.
Скептицизм також слід застосовувати до експерименту з йодом, який забарвлює крохмаль, що міститься в цукрі. Але крохмалю так мало, що ви навряд чи побачите помітні плями.
Що важливо при покупці? Важливо звертати увагу на ціну. Основною відмінністю тростинного цукру від звичайного є його склад. Але хороший продукт не може бути дешевим. Тому, якщо ціна на тростинний цукор підозріло низька (менше 250-300 гривень за кг), то це найчастіше звичайний кольоровий.
Важливо відчути і розглянути межу між корисністю та шкодою для здоров’я цукрової тростини.
Тростинний цукор – це типова екзотична солодкість для гурманів і тих, хто хоче звести до мінімуму шкоду від споживання вуглеводів. Але це не фрукти та овочі, які можна вживати практично без обмежень.
Завжди пам’ятайте міру, яка допоможе зберегти ваше тіло і кровоносні судини, а не заробити резистентність до інсуліну, що може розвинутися вкрай швидко.
У чому різниця тростинного цукру і звичайного білого?
Ми всі іноді відчуваємо бажання з’їсти щось солодке, навіть якщо ви не ласун. Але ті, хто стежить за своєю фігурою і правильним харчуванням, цьому опираються, адже цукор в нашому розумінні – «вбивця» здоров’я і фігури.
За рекомендацією дієтологів, норма споживання цукру на день для чоловіків не повинна перевищувати 60 гр., для жінок – 50 гр. Здавалося б, цілком достатньо.
Але ми не замислюємося про те, що протягом дня ми їмо фрукти, ягоди (не варто себе обманювати, фруктоза теж є цукром), вживаємо напої (в тому числі спиртні), їмо консервовані продукти, соуси і багато іншого, і скрізь присутній цукор.
Цукор може бути білим (буряковим), тростинним, солодовим, пальмовим, кленовим, сорговим, білим, коричневим, рафінованим, нерафінованим. Ми поговоримо про різницю між тростинним і білим цукром, а також про види, що найбільш поширені і затребувані.
В наш час не так давно на прилавках магазинів з’явився коричневий тростинний цукор. Про його користь і шкоду ходить багато розмов.
Види тростинного цукру
Давайте спочатку розглянемо, який ще буває цукор. Цукор може бути рафінованим тростинним і буряковим, він має звичний білий колір.
- Рафінований цукор проходить додаткове очищення від шкідливих домішок, хоч і вважається, що рафіновані продукти найменш корисні, в даному випадку ця процедура несе користь.
- Якщо цукор коричневого кольору – це нерафінований тростинний цукор, так як буряковий в неочищеному вигляді не надходить на прилавки магазинів, він має не дуже привабливий смак і аромат.
Тростинний цукор поділяється на три види:
- рафінований білий
- нерафінований, піддається частковій очищенню
- коричневий (неочищений)
Нерафінований тростинний цукор має золотистий відтінок і карамельний смак і аромат. Це досягається виготовленням його з сиропу цукрового очерету за особливою технологією і подальшим покриттям очеретяною патокою – меласою. Тростинний нерафінований цукор має вартість набагато вищу за вартість звичного нам білого цукру.
Наявність меласи збагачує цукор мінеральними речовинами: магній, цинк, кальцій, залізо, фосфор, калій і мідь, які:
- регулюють жировий обмін
- стабілізують тиск
- сприяють очищенню кишечника
- позитивно впливають на роботу імунної системи
- сприяють зміцненню кісткових тканин
Різниця між тростинним цукром і звичайним білим
Давайте розглянемо деякі порівняльні характеристики між білим буряковим, тростинним і коричневим тростинним цукром. Перше, про що ми замислюємося, споживаючи будь-який продукт, це калорійність:
- У білому цукрі калорійність приблизно 387 ккал,
- У нерафінованому – 377 ккал.
Бачимо, що різниця не суттєва.
- Сахарози в білому цукрі міститься приблизно 99,91 г,
- У коричневому – 96,21 г.
Знову-таки різниця незначна, отже, якщо говорити про жировий обмін, загрозу атеросклерозу, вплив буде практично однаковим від будь-якого з цих видів.
Порівняємо інші входять до складу речовини:
- Білий цукор має в своєму складі 1 мг кальцію, 0,01 мг заліза, 2 мг калію.
- Коричневий цукор має – 85 мг кальцію, 1,91 мг заліза, 346 мг калію, а ще магній – 29 мг, фосфор – 22 мг, натрій -39 мг, цинк – 0,18 мг.
Здається, все наочно видно, перевага на боці тростинного нерафінованого цукру.
Можна порівняти кількість вітамінів у складі:
- У білому рафінованому цукрі є тільки вітамін В2 – 0,019 мг.
- У коричневому цукрі – вітаміни В1 – 0,008 мг, В2 – 0,007 мг, В3 – 0,082 мг, В6 – 0,026 мг, В9 – 1 мкг.
Знову ми бачимо, що коричневий тростинний цукор значно багатший.
Ще один плюс коричневого цукру в тому, що він має глікемічний індекс 55 одиниць, що менше, ніж у білого цукру (70 одиниць).
Звичайно, кількість корисних складових у коричневому цукрі може змінюватися в залежності від стандартів виготовлення, але тим не менше у коричневому цукрі залишається наявність корисних речовин, яких немає в білому цукрі. Але при цьому не варто забувати, що отримуючи корисні вітаміни і мінерали з коричневого цукру, ми не зменшуємо кількість калорій, споживаних нами, що може позначитися на масі тіла.
На які види звернути увагу при покупці?
Купуючи тростинний цукор, необхідно розуміти, що є недобросовісні виробники, і коричневий колір не завжди говорить про натуральність такого цукру, часто такий відтінок цукру надається за допомогою різних барвників. Виявити це можна при додаванні цукру в воду: підробка злегка забарвлює рідину.
Купуючи коричневий цукор, зверніть увагу, щоб на етикетці була присутня напис «нерафінований», а не просто «коричневий» або «темний», в такому випадку, крім калорій, ви все ж отримаєте ще й корисні речовини.
Перевагу можна віддати таким видам тростинного цукру:
- Демерара – найчастіше зустрічається на полицях наших магазинів, він може бути як коричневим, так і білим.
- Мусковадо – має різні коричневі відтінки, залежно від кількості доданої патоки при виробництві, аж майже до чорного кольору, кристали цього цукру дрібніше, ніж у першого виду, більш липкі і мають сильний аромат карамелі.
- Турбінадо – має великі кристали від золотистого до темного кольору, при виробництві піддається очищенню від меласи парою й водою, такий цукор є тростинним сирцем.
- М’який мелассовий, чорний барбадоський цукор – це цукор-сирець з великою кількістю меласи, має м’який, злегка вологий вигляд, темний колір і яскраво виражений аромат.
Тростинний цукор часто використовують у кулінарії, так як він надає додатковий приємний аромат виробу, печиво набуває крихкість. При додаванні в супи, соуси, маринади, овочеві страви, коричневий цукор перетворює смак страви. Бариста часто додають коричневий цукор в каву, що значно збагачує його смак і аромат.
Чим замінити тростинний цукор?
Ми звернули вашу увагу на те, що в коричневому цукрі більше мінералів і вітамінів, ніж в білому, але слід розуміти, що їх кількість настільки мало, що для того, щоб отримати від них користь, цукру необхідно з’їсти величезну кількість. І треба розуміти, що будь-який цукор слід їсти в обмеженій кількості, так як він згубно впливає на підшлункову залозу і відбивається на жировому обміні. Звичайно, заміна білого цукру на коричневий буде корисною, але пам’ятайте, що все добре в міру.
Ну а якщо у вас є можливість і ви недостатньо уважні до підбору правильних продуктів, купуйте сік з топінамбура (виготовлений з вичавки коренеплоду), кленовий сироп, нектар агави (виготовлений з кактусів, які ростуть у тропіках), нектар стевії. Але враховуйте, що їх вартість дуже висока.
Вибір за вами, все залежить від вашого смаку і ваших фінансових можливостей.
Тростинний цукор – користь і шкода. Чим відрізняється справжній тростинний цукор від звичайного
Зміст
Альтернативами звичному білому цукру-рафінаду з буряка все частіше пропонуються інші варіанти: нерафінований, карамельний, тростинний продукт. Дієтологи продовжують наполягати на шкоду «солодкої отрути», і харчова промисловість швидко переключається на рекламу різних аналогів, націлених на заміну звичайного рафінаду.
Тростинний цукор і звичайний – в чому різниця
Сахароза – вуглевод, значимий живильний елемент, що слугує джерелом енергії, необхідної для мозкової діяльності. Білий колір має продукт, отриманий не тільки з бурякових, а й з очеретяних рослин.
Коричневий колір обумовлений процесом очищення без методу перекристалізації (рафінування сировини), що застосовується при обробці цукрового буряка.
Це і є перша відмінність тростинного цукру від звичайного, бурякового, але по суті, вони однакові.
Що таке коричневий цукор? При технологічному очищенні з сахарози рослин очерету виділяється меляса – патока чорного кольору.
Результат являє собою той же цукровий пісок, але з трохи меншим вмістом калорій та іншим складом мікроелементів. Організм не відчуває особливих відмінностей від споживаного цукрового продукту, білого він чи коричневого кольору.
Припущення про вміст у мелясі більше вітамінів і мікроелементів в порівнянні з білою патокою все ще вивчається.
Справжній тростинний цукор
Для виробництва такого виду харчової сахарози культивується рослина цукрова тростина благородна (Saccharum officinarum або Saccharum spontaneum).
Справжній тростинний цукор на наших прилавках повинен бути виключно привізним: область виростання очерету – Австралія, Індія, Бразилія, Куба. Упаковка продукту повинна містити інформацію про місце зростання рослини і фасування.
Колір цукру варіюється від світло до темно-коричневого і залежить від регіону культивування та концентрації меляси: чим більше патоки, тим темніше відтінок.
Основні види коричневого цукрового продукту:
- мусковадо;
- турбінадо;
- Демерара.
Цукор мусковадо
Цукор мусковадо (також може називатися барбадоським) виходить методом першого уварювання соку, в ньому міститься 10% меляси. Кристали мусковадо темні, на дотик липкі, мають сильний запах карамелі. При їх додаванні випічка набуває особливого медового кольору, аромату патоки і довго не черствіє. Мусковадо також підходить для додавання в каву.
Цукор Турбінадо
Цукор Турбінадо рафінований частково, оброблений водяною парою (турбіною), від чого і отримав таку назву. Це якісний біопродукт: для його виробництва не застосовуються хімічні елементи.
Кристали цукру Турбінадо сухі, розсипчасті, від золотистого до бурого кольору в залежності від часу обробки, застосовуються для підсолоджування чайних і кавових напоїв, коктейлів, а також для приготування салатів і соусів.
Тростинний цукор Демерара
У магазинах частіше зустрічається цей вид, виготовлений компанією Містраль із сировини з тропічного острова Маврикій. Це коричнево-золотисті тверді крупні кристали.
Тростинний цукор Демерара ідеальний для чаю, кави, коктейлів. Чудово карамелізується, розкриваючи в процесі багатий смак і приємний аромат.
Такий цукор з тростини погано розчиняється в тесті, але відмінно виглядає обсипанням на випічці.
Тростинний цукор – калорійність
«Солодкий отрута» складається на 88% з сахарози. Калорійність тростинного цукру і рафінаду принципово не відрізняється: 377 ккал проти 387 ккал на 100 г.
Таке вміст калорій становить 18% від денної норми споживання з розрахунку 2000 ккал / добу.
Енергетична цінність в пропорціях БЖУ: 0% білків / 0% жирів / 103% вуглеводів, тобто в ньому міститься багато вуглеводів і калорій – схуднути вам не допоможе!
Тростинний цукор – користь
Від сахарози можна отримувати чимало потрібних здоров’ю елементів. Чим відрізняється коричневий цукор від звичайного білого? Перш за все, користь тростинного цукру обумовлена наявністю вітамінів групи В, необхідних для обмінних процесів.
На Заході його використовують вегетаріанці для заповнення залізодефіциту: містить багато магнію і заліза, тоді як в рафінаді немає магнію зовсім, а заліза в кілька разів менше.
Нерафінований цукровий продукт зберігає корисні елементи патоки: натрій, кальцій, мідь, цинк, фосфор, калій, і корисний:
- тим, кому рекомендована «солодка дієта» при проблемах печінки;
- для регуляції тиску;
- для нормалізації жирового обміну;
- для прискорення білкового обміну;
- для виведення шлаків з організму;
- для нервової системи;
- діабетикам: особливих відмінностей у вживанні його замість рафінаду при діабеті немає, необхідно стежити за дозою і калоріями.
Як перевірити тростинний цукор на справжність
Характерний коричневий колір, який може бути від темно-бурого до золотистого, не гарантує справжність. Відтінок залежить від концентрації меляси і місця зростання рослини.
Але і сама патока використовується в якості барвника рафінованих виробів, тому важливо вміти відрізнити підробку, щоб не купити пофарбований карамеллю буряковий рафінад.
Перевірити тростинний цукор на справжність можна так:
- розвести сироп і додати краплю йоду; виник блакитний відтінок говорить про реакцію на крохмаль, що міститься в натуральному продукті;
- покласти цукровий брусок в теплу воду; якщо вода змінює колір – ви купили імітацію.
Цукор тростинний – користь і шкода
Реклама фарингосепт від застуди
Що таке і чим корисний тростинний цукор – чи дійсно він кращий за звичайний
Тростинний цукор – це корисний замінник звичного бурякового цукру. Виробляти його вперше почали в Індії з соку цукрової тростини. Поступово звідси цукор поширився по всьому світу. Серед прихильників правильного харчування він стає все більш популярним.
Склад і характеристики рослини
Цукровий очерет росте в Індії, Південній Америці, на Гавайських островах. Рослина містить комплекс вітамінів і мікроелементів, які переходять і в тростинний цукор:
- кальцій;
- калій;
- магній;
- мідь;
- вітаміни групи В.
Цукор із цукрової тростини відрізняється від бурякового за зовнішнім виглядом і властивостями. Вміст корисних речовин в ньому в десятки разів більше. Він містить повільні вуглеводи, які довго засвоюються організмом, тому не призводять до набору маси тіла.
Нерафінований продукт отримують шляхом випаровування соку тростини. Він має форму нерівних шматочків, м’який і липкий. Рафінад з тростини білий, у формі рівних кубиків. Його піддають додатковому очищенню.
Натуральний тростинний цукор має забарвлення від медового до коричневого, майже чорного. Інтенсивність забарвлення визначає кількість меляси – чорної патоки. Чим її більше, тим корисніше продукт.
Тростинний цукор буває і білим. Це означає, що в процесі виготовлення його піддали рафінуванню – очищенню від патоки і домішок. Такий продукт містить менше корисних речовин, ніж нерафінований.
Існує кілька різновидів продукту:
- мусковадо – липковаті кристали медового відтінку із запахом карамелі;
- Демерара – золотисті тверді кристали;
- чорний – м’які кристали темно-коричневого забарвлення, містить найбільше патоки;
- гур – незвичайний різновид, що більше нагадує м’який щербет.
За солодощі тростинний та буряковий цукор однакові. Визначається це при розчиненні їх у рідині. Вода з двома кубиками тростинного рафінаду буде такою ж солодкою, як вода з аналогічною кількістю бурякового.
Білків і жирів в 100 грамах тростинного рафінаду настільки мало, що це кількість прирівнюють до нуля. Зате вуглеводів міститься 98 грамів. Калорійність 100 грамів становить 380 ккал.
Чим корисний тростинний цукор
Склад тростинного цукру визначає його корисний вплив на організм людини:
- стимулює роботу нервової системи, покращує пам’ять;
- стабілізує артеріальний тиск;
- зміцнює кісткову систему;
- нормалізує обмін речовин;
- забезпечує організм енергією;
- регулює травлення.
Лікувальні властивості продукту дозволяють використовувати його в рецептах народної медицини.
Продукт гіпоалергенний, його навіть можна вживати людям з алергією на буряковий рафінад. Повільні вуглеводи в складі продукту не викликають набору маси тіла, тому його можна вживати людям, які худнуть.
Оптимальна добова доза – шість чайних ложок. Дітям і підліткам можна з’їдати сім або вісім ложок, так як у них обмін речовин йде швидше.
При вагітності і лактації
Вагітним і годуючим жінкам вживання солодощів з цукрової тростини не протипоказане. Продукт стимулює лактацію, покращує якість і смак грудного молока. Однак зловживати солодким речовиною небажано, щоб уникнути набору зайвих кілограмів.
Протипоказання цукру
Продукт хоч і є гіпоалергенним, однак у окремих людей може викликати непереносимість. Їм він протипоказаний. Небажано вживати тростинний цукор при діабеті, незважаючи на те, що він є повільним вуглеводом. Протипоказано вживання продукту при гострому панкреатиті.
Зловживання солодощами супроводжується шкодою для здоров’я. Регулярне перевищення допустимої добової норми веде до набору маси тіла. У людей зі схильністю до діабету зловживання солодким дає поштовх до початку захворювання.
Застосування тростинного цукру
Основна область застосування продукту – кулінарія. У їжу рекомендується вживати саме нерафінований тростинний цукор, так як він володіє найбільшою користю.
Добавка входить до складу народних лікувальних засобів – від кашлю, головного болю. З коричневим цукром роблять косметологічні засоби.
Застосування в кулінарії
Тростинний цукор надає насичений карамельний смак напоям – чаю, каві, какао. Його додають в зігріваючі глінтвейни, гроги і пунші. Для зручності випускають млинки з цукром, щоб отримати добре розчиняється ароматний порошок.
Входить до складу патока, не дає випічці черствіти, вона зберігається м’якою вдвічі довше, ніж при використанні бурякового цукрового піску. Тростинний цукор додають в тісто для печива, солодких булочок, бісквітів.
Виняток – не рекомендується його використовувати під час приготування карамелі і солодких соусів. Його коричневий колір не дасть вчасно помітити момент карамелізації.
Приємний карамельний аромат дозволяє використовувати добавку для приготування кондитерських кремів, глазурі. Нерафінований продукт підходить навіть для виготовлення соусів до м’ясних страв.
У косметології і для схуднення
Люди, які худнуть, можуть спокійно з’їдати чотири чайні ложки нерафінованої солодощі в день. Негативно на фігурі це не позначиться. Це кількість підійде для додавання в чай, а також до складу кулінарних страв.
Користь очеретяна солодкість приносить і при зовнішньому застосуванні. На її основі роблять очищувальні і масажні скраби.
- Для жирної шкіри обличчя. Ложку цукрового піску змішують з ложкою сметани, додають сік четвертинки лимона. Суміш наносять на шкіру, масажують обличчя легкими рухами.
- Антицелюлітний. Крупно наколоті шматочки цукру змішують з меленою кавою, додають оливкове масло, щоб вийшла густа кашка. Масажують стегна, сідниці і живіт, потім змивають теплою водою.
- Очищувальний для тіла. Цукровий пісок змішують з оливковою олією і апельсиновим соком. Суміш підігрівають, наносять на все тіло і обережно масажують. Потім шкіру обполіскують теплою водою.
Скраби роблять шкіру м’якою, гладкою, стимулюють кровообіг. При регулярному використанні помітно скорочується целюліт.
У медицині
Тростинний цукор замінює буряковий цукровий пісок при наявності алергії у людини. Продукт з тростини дозволено вживати навіть маленьким дітям, він не викликає діатезу.
На початковій стадії діабету людина може використовувати очеретяну солодкість замість бурякового цукрового піску. Вона повільніше засвоюється організмом і не викликає значного підвищення глюкози в крові. Однак при стійкому діабеті рекомендується виключити з раціону і це.
З тростинного цукру виходять хороші ліки від кашлю. Шматочки слід розтопити на вогні, вилити на тарілку невеликими крапельками. Після застигання ці льодяники слід розсмоктувати 2-3 рази на день.
Якщо накапати на цукровий шматочок трохи коньяку – вийде ефективний засіб від головного болю. До того ж, воно трохи знижує тиск.
Як відрізнити справжній тростинний цукор від підробки
Популярність продукту призводить до появи великої кількості підробок: щоб придбати натуральний, потрібно звертати увагу на інформацію на упаковці:
- місце виробництва – Індія, Південна Америка, Гаваї;
- позначка «нерафінований»;
- натуральний продукт представлений нерівними, пухкими шматочками;
- вартість натуральної солодощі не може бути менше 200 гривень за кілограм.
Підробляють цукор з тростини, фарбуючи коричневим барвником буряковий рафінад. Відрізнити таку підробку можна, опустивши кубик в воду. Підробка при розчиненні забарвить воду. Ще один спосіб – капнути на кубик йод. Натуральний продукт забарвиться в блакитний колір.
Тростинний цукор – корисна заміна буряковому, якщо вживати в нерафінованій вигляді. Він не сприяє ожирінню, ризик розвитку діабету при його вживанні менший. Щоб отримати максимум користі, треба купувати тільки якісний продукт.