Унаби (зизифус, китайський фінік): цілющі властивості, шкоду, що це таке, як їдять, калорійність, фото

Кримський зизифус – тропічна рослина, їстівні плоди якого протягом сотень років активно використовуються в китайській медицині.
Рослина має безліч народних назв, серед яких ююба, унаби, жужуба і фінік китайський. Використання кістянки в лікувальних цілях пояснюється її хімічним складом.
Ягода містить безліч біоактивних речовин, які покращують стан людського організму.
Плоди китайського фініка корисні для літніх людей, оскільки вони виводять поганий холестерин з організму, очищають судини і призводять організм в тонус.
Кримський зизифус, як і будь-який інший продукт рослинного походження, який володіє терапевтичною активністю, має не тільки корисні властивості, які проявляються протизапальною і кровоспинною дією, але і протипоказання до застосування.
Кримський зизифус – загальні корисні властивості
Незважаючи на масу корисних властивостей, якими володіє Кримський зизифус, про існування даної рослини в Україні відомо не всім. Кримський зизифус відрізняється особливою стійкістю до різних захворювань і шкідників, що дозволяє отримати екологічно чистий продукт, оскільки в процесі вирощування куща не використовуються інсектициди та інші хімікати.
Кримський зизифус – що це таке?
Зизифус відноситься до однойменного роду рослин і сімейства крушинових. Рослина являє собою листопадний чагарник або дерево, висотою до 10 м, які ростуть у тропічних і субтропічних регіонах Азії, Середземномор’я, Австралії і Японії. Як окультуреної рослини його також можна зустріти на Кавказі.
Гілки рослини усипані цілісним листям еліптичної форми. Зелені листові пластини сидять на коротких черешках. У період цвітіння на чагарнику з’являються мініатюрні квітки зеленувато-білого забарвлення.
Плоди рослини – невеликі м’ясисті кістянки, круглої, овальної або грушоподібної форми. Поверхня ягід – гладенька, а їх м’якоть соковита і солодка. Зрілі кістянки мають темно-коричневе забарвлення з легким відтінком червоного.
Хімічний склад і вплив на організм
Китайська ююба містить в своєму складі безліч елементів, необхідних для нормального функціонування організму. Так, у складі плодів присутні:
- вуглеводи;
- органічні кислоти;
- глікозиди;
- дубильні речовини;
- сапоніни;
- терпеноїди;
- неоміртіллін;
- пектин;
- флавоноїди;
- вітаміни (С, К і групи В);
- фолієва кислота;
- мікроелементи;
- ефірне масло.
Регулярне вживання плодів сприяє зміцненню імунітету, нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи. Крім цього, продукт:
- Прискорює процес регенерації тканин.
- Надає гіпотензивну, протизапальну, седативну і кровоспинну дію.
- Виводить з організму солі важких металів.
- Покращує метаболізм.
- Позбавляє від закрепів.
- Допомагає організму справитися з грибковими захворюваннями.
Присутність кістянок чагарнику в раціоні сприятливо позначається на стані здоров’я в цілому.
Кримський зизифус – види
В даний час налічується близько 400 різних сортів зизифуса. Однак лише деякі з них придатні для вирощування в кліматичних умовах Криму.
Найбільш часто на півострові вирощуються такі сорти, як:
- Китайський 2А. Відрізняється від своїх родичів великим розміром плодів, вага яких досягає 10 г. Текстура кістянки – щільна. Ягоди сорту мають солодкий смак, за рахунок чого придатні для приготування варення.
- Цукерковий. Один з найбільш солодких сортів рослини. Його плоди використовують у виробництві цукерок, мармеладу та інших солодощів.
- Ранньостиглий. Високоврожайний сорт, плоди якого найбільш часто вживають у свіжому вигляді.
Кримський зизифус – протипоказання і шкода для організму
Вживання плодів зизифуса дозволено не всім. Кістянки і засоби на їх основі повністю протипоказані людям з такими захворюваннями і патологічними станами, як:
- Цукровий діабет. Через велику кількість цукру в ягодах їх не слід вживати при діабеті.
- Індивідуальна чутливість до продукту.
- Діарея або схильність до неї. Свіжі і сушені кістянки, а також ліки на їх основі підсилюють перистальтику кишечника і стимулюють звільнення кишечника від калових мас, що може бути небезпечно при частій діареї.
- Знижений артеріальний тиск. Людям з гіпотонією необхідно виключити з раціону плоди рослини через їх здатності знижувати артеріальний тиск.
Плоди унаби досить важко засвоюються організмом, з цієї причини людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту варто очищати їх від шкірки. Така маніпуляція дозволить прискорити процес перетравлення продукту і запобігає появі тяжкості в шлунку.
Кістянки заспокійливо впливають на нервову систему людини, що необхідно враховувати автомобілістам і людям, чия діяльність залежить від швидкості реакцій і концентрації уваги. З цієї причини від плодів варто відмовитися перед поїздкою на автомобілі або під час неї, а також перед відповідальною роботою.
Вважається, що седативну дію ягід настільки велике, що вони здатні навіть приспати людину. Щоб уникнути неприємних відчуттів в області шлунка, зниження тиску і інших неприємних симптомів не варто з’їдати більше 25 свіжих або сушених кістянок на добу.
Особливості застосування при вагітності, грудному вигодовуванні, в дитячому віці
Думки про те, чи можна вживати плоди унаби і ліки на їх основі вагітним жінкам, вельми неоднозначні:
- Згідно з одними даними, невелику кількість ягід, з’їдених під час вагітності, не тільки не завдасть шкоди організму жінки і плоду, але принесе відчутну користь. Таку думку засноване на великому вмісті вітамінів і мікроелементів у складі кістянок, які допоможуть зміцнити імунітет матері і дитини, а також покращувати стан здоров’я жінки в цілому. Крім цього, плоди містять фолієву кислоту, дефіцит якої може стати причиною вроджених патологій нервової системи дитини. Однак прихильники цієї думки акцентують увагу на тому, що в період вагітності можна вживати тільки свіжі або висушені плоди дерева, повністю відмовившись від лікарських засобів на їх основі.
- Згідно з іншою думкою, вагітним жінкам варто повністю відмовитися від плодів ююба в будь-якому вигляді, оскільки в їх складі присутні дубильні речовини, які призводять матку в тонус і можуть стати причиною викидня або передчасних пологів. З цієї причини, перш ніж вводити в раціон екзотичні плоди, варто проконсультуватися з фахівцем, щоб уникнути небажаних наслідків.
Незважаючи на здатність ягід стимулювати лактацію, під час грудного вигодовування їх вживання необхідно звести до мінімуму. Не рекомендується давати продукт дітям молодше 5 років.
Застосування зизифуса при різних захворюваннях і станах
Застосування рослини в лікувальних цілях засноване на хімічному складі його окремих частин. Так, унаби застосовується при:
- Порушеннях в роботі серця і судин, гіпертонії. Плоди рослини нормалізують роботу серцево-судинної системи, підвищують еластичність судин і виводять поганий холестерин з організму, що знижує ризик розвитку інсультів та інфарктів. Крім цього, продукт сприяє зниженню артеріального тиску, що позитивно впливає на роботу серця в цілому. При гіпертонії рекомендовано приймати по 25 ягід щодня протягом 3 місяців.
- Анемії. Регулярне вживання плодів допоможе заповнити дефіцит заліза, який призводить до розвитку анемії. Усунути анемію можна за допомогою відвару із сушених плодів дерева. При анемії відвар рекомендовано приймати 3 рази на добу по 100 мл.
- Кашлі. Ягоди, а також відвари та чаї на їх основі мають відхаркувальну дію. При кашлі, викликаному бронхітом, трахеїтом, коклюшем, ларингітом, пневмонією, рекомендовано приймати по 3 ст. л. відвару плодів або листя рослини тричі на день.
- Низькому імунітеті. У рослині міститься велика кількість вітаміну С, який покращує роботу імунної системи. Для зміцнення імунітету рекомендовано вживати плоди у сушеному вигляді.
- Безсонні. Кістянки, а також їх настої, заспокійливо впливають на НС людини, усуваючи нервозність і нормалізуючи сон. При безсонні рекомендовано пити чай або настій на основі рослини. Разова доза чаю – півсклянки, настою – 2 ст. л.
- Порушеннях в роботі шлунково-кишкового тракту. Плоди посилюють перистальтику кишечника, покращують травлення та прискорюють обмінні процеси в організмі. Особливо корисні ягоди при гастриті. Зрілі плоди допоможуть усунути запор. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту рекомендовано включати в меню сушені або свіжі кістянки.
Кримський зизифус – правильне вживання
Дотримання правил щодо прийому препарату дозволить отримати тільки користь, абсолютно не зашкодивши організму.
Заготівля, як вибрати і зберігати
При виборі свіжих плодів варто звертати увагу на їх щільність і колір. Зрілі ягоди мають червоно-коричневе забарвлення, саме їм варто віддавати перевагу.
Не варто купувати м’які або зморщені кістянки, на шкірці яких присутні пошкодження або сліди гниття. Купуючи сушені фрукти, рекомендовано оглянути упаковку на цілісність. Також важливу роль відіграє термін придатності сухофруктів, вони не повинні бути прострочені.
Свіжі ягоди зберігаються при кімнатній температурі близько 7 днів. При зберіганні в холодильнику вони зберігають свою свіжість протягом місяця. Сушені кістянки можна зберігати в сухому місці протягом 2 років.
Як застосовувати свіжі та сушені плоди зизифуса
Свіжі і висушені плоди можна включати в меню як окремо, так і в комбінації з іншими продуктами. Однак не варто зловживати продуктом, з’їдаючи велику кількість ягід за раз. Максимальна добова доза кістянок – 25 штук.
Фахівці рекомендують розділяти добову дозу на кілька прийомів. Хімічний склад свіжих кістянок і сухофруктів практично ідентичний.
Однак завдяки меншому вмісту води в сушеному зизифус та концентрація біологічно активних речовин у них суттєво збільшена.
Тому людям з порушеннями в роботі імунної системи рекомендовано вводити в раціон саме сушені фрукти через високий вміст в них аскорбінової кислоти.
Відвар плодів
Для приготування цілющого напою:
- Досить взяти 60 г свіжих ягід і 600 мл води.
- Кістянки заливаються водою і ставляться на повільний вогонь для варіння.
- Суміш необхідно проварювати протягом 12-15 хвилин.
- Після напій знімають з вогню, остуджують і проціджують.
- Далі сировина віджимається, а кількість рідини доводиться до початкового об’єму за допомогою кип’яченої води.
Відвар з плодів ефективний при гіпертонії та респіраторних захворюваннях, таких як бронхіт, ларингіт, трахеїт, коклюш та ін.
У разі використання відвару для зниження артеріального тиску його необхідно приймати щодня протягом 90 днів.
При захворюваннях респіраторного характеру ліки приймається до зникнення основних симптомів. Разова доза ліків – ½ склянки. Частота прийому – від 4 до 6 разів на добу.
Відвар коренів або кори
Відвар на основі кори або коріння рослини має закріплюючу дію, тому його рекомендовано приймати при діареї. Відвар також підходить для терапії гіпертонії та кашлю. Крім цього, рідина можна використовувати зовнішньо для лікування дерматологічних захворювань.
Інгредієнти відвару:
- коріння або кора – 2 ст. л.;
- вода – 400 мл.
Рослина заливається водою і вариться на повільному вогні 15 хвилин. Остиглу рідину необхідно процідити. Ліки рекомендовано приймати по 2 ст. л. за 30 хвилин до прийому їжі.
Даний відвар також можна використовувати для відновлення ослабленого волосся. Відвар, який використовується в якості ополіскувача, не тільки поверне волоссю колишню пружність, але і зміцнить волосяні цибулини.
Настій листя
Для приготування ліків:
- Необхідно взяти 1 ч. л. сухого подрібненого листя та 250 мл гарячої води.
- Рідина повинна настоятися під закритою кришкою протягом години, за цей час сировина встигне віддати всі свої корисні речовини воді.
- Перед застосуванням настій необхідно ретельно процідити.
Ліки приймається 2-3 рази на добу по 3 ст. л. за раз. Настій ефективний при м’язових спазмах, невралгії, неврозі та безсонні.
Ліки також ефективно при респіраторних захворюваннях, а також патологіях дихальних шляхів. У разі приготування настою для зовнішнього застосування необхідно збільшити кількість використовуваної сировини до 1 ст. л. Таким настоєм можна промивати гнійні рани, порізи та виразки на шкірі.
Варення
Варення з плодів ююба за класичним рецептом має аналогічні властивості, що й свіжі ягоди, оскільки плоди не втрачають свої корисні якості в процесі термічної обробки. Для приготування необхідно взяти:
- Кістянки зизифуса – 1 кг.
- Цукор – 600 г.
- Вода – 400 мл.
У залізну ємність налийте воду і доведіть її до кипіння. Потім додайте в рідину 150 г цукру і зваріть сироп. Вимиті ягоди заливаються цукровим сиропом і настоюються близько 60 хвилин. Далі суміш ставлять на повільний вогонь і проварюють в закритій ємності протягом 25 хвилин.
Для покращення смакових якостей у варення можна додати лимонну кислоту або корицю. Варення сприяє зміцненню імунітету, нормалізації роботи серця, а також органів травлення.
Поширені питання
Відповіді на часті питання дозволять розібратися в деяких нюансах щодо вживання ягід.
- Чи можна давати дітям? – Вводити плоди рослини в дитячий раціон можна тільки після досягнення 5-річного віку. Не варто давати дітям багато плодів через їх погану перевариваемість. Для дитячого організму цілком достатньо 1-2 ягід на добу.
- З якими продуктами і ліками не можна поєднувати? – Унаби не варто поєднувати з продуктами і препаратами, які подібно до них мають гіпотензивну дію.
- Чи можна вживати при цукровому діабеті? – Кістянки зизифуса не можна включати в раціон при діагностованому цукровому діабеті через високий вміст цукру в їх складі.
- Як проявляється алергія на рослину? – Алергія на унаби проявляється у вигляді шкірних висипань та свербежу. У важких ситуаціях можлива поява ангіоневротичного набряку.
Кримський зизифус – квітуча рослина, плоди якого є не тільки смачним, але й корисним ласощами. Регулярне вживання ягід допоможе зміцнити імунітет, поліпшити роботу серця, а також позбавить від безсоння.
Унаби — це дерево, яке в висоту може досягати 9 метрів. Воно має потужну крону і міцну, гіллясту кореневу систему. Відрізнити молоде дерево унаби від старого можна за наявністю на ньому колючок; молоді дерева мають колючки, з часом вони обсипаються.
Плоди готові до вживання до кінця першого місяця осені — вересня. За своєю формою плоди унаби схожі на маслини, але ці більші за розміром. Діаметр одного китайського фініка становить 4-6 см.
Ягоди унаби (якщо їх можна так назвати) мають червоно-коричневе забарвлення, іноді нагадують колір темного шоколаду. За смаком вони можуть бути як кислуватими, так і солодкими; нерідко зустрічаються кисло-солодкі сорти унаби.
Усередині плоди мають дрібнозернисту консистенцію, схожу на борошно грубого помелу. Зірвані плоди, після того як полежать певний час, знаходять своєрідний запах, який не зрівняється ні з чим.
У природі був виявлений один екземпляр дерева унаби, якому виповнилося 300 років. Однак приносити плоди воно може тільки в перші 45-55 років. Дерево не настільки примхливе, добре переносить як жарку погоду, так і невеликі морози.
Склад, калорійність унаби
У всьому світі плоди унаби особливо цінують за їх поживні властивості; вони володіють багатьма лікувальними властивостями і дуже корисні при різного роду дієтах.
За змістом унаби багаті цукрами, зміст яких становить близько 30%, а також білками, амінокислотами і жирами. Вітаміну C в 100 г продукту міститься майже в 10 разів більше, ніж в апельсинах і інших цитрусових. Не менш корисні для організму речовини — мінерали, також містяться в унаби в досить значних кількостях, наприклад, кальцій, калій, йод, залізо, магній.
З плодів цього дерева готують корисне борошно, яке застосовують у хлібопекарських цехах. Часто їх готують як самостійне блюдо — у вигляді печених або варених плодів унаби. До нас вони в основному «приїжджають» у вигляді сухофруктів або як консерви.
- Перш ніж надіслати на прилавки магазинів плоди унаби, виробники обдають їх цукровим або медовим сиропом, щоб надати їм апетитний зовнішній вигляд та незвичайний приємний смак.
- Калорійність плодів унаби становить на 100 грам продукту 80 ккал.
Корисні властивості унаби
Вживають плоди унаби як дорослі, так і діти. Вони сприяють омолодженню шкіри та очищенню організму від шлаків і токсичних речовин. Плоди унаби також сприяють приведенню центральної нервової системи в тонус і володіють легким знеболюючим ефектом. В основному, як анестезуючий засіб зизифус використовують при зубному болю і запальних процесах ясен.
Листя дерева унаби, як і його плоди, мають лікувальні властивості. На їх основі народні цілителі готують відвари, якими лікують захворювання сечостатевої системи. При простудних захворюваннях прийнято готувати відвар і приймати його разом із плодами унаби.
Медики також рекомендують прийом даного продукту як профілактичний засіб від тромбозу. Унаби добре очищає судини, приводячи їх в тонус і надаючи зміцнювальну дію.
Вченими доведено, що унаби не втрачає своїх цілющих властивостей навіть після термічної обробки. Багато господинь, яким довелося ознайомитися з користю плодів унаби, заготовляють їх на зиму у вигляді консервації (джеми, варення, компоти і узвари).
Годуючим і вагітним жінкам унаби не протипоказаний; скоріше, навпаки, плоди сприяють посиленню лактації, а при вагітності полегшують перебіг токсикозу.
Не тільки плоди і листя мають лікувальні властивості; навіть корінь унаби володіє корисними властивостями, наприклад, його застосовують для прискореного росту волосся у маленьких дітей. А дорослі використовують коріння в боротьбі з випаданням волосся.
Як засіб від кашлю застосовують відвар на основі плодів зизифуса китайського; також його можна приймати при бронхіті, запамороченні і кашлюку.
Протипоказання унаби – шкода
Несмотря на те, що плоди унаби багаті безліччю лікувальних властивостей, вони мають деякі протипоказання.
Наприклад, людям, які страждають зниженим артеріальним тиском, не слід захоплюватися плодами унаби, оскільки вони мають властивість знижувати його.
- Вагітним жінкам не можна приймати медичні препарати на основі кісточок цієї рослини.
- Необхідно ретельно контролювати прийом плодів зизифуса, інакше є ймовірність виникнення алергічних реакцій та гіпервітамінозу.
Як вживати унаби, кількість
Найвідомішою лікувальною властивістю унаби є його здатність знижувати тиск. Завдяки цьому його медики рекомендують до прийому гіпертонікам, але обов’язково приймати плоди курсом і виконуючи вказівки лікаря.
В основному при гіпертензії пацієнтам призначають відвар із плодів зизифуса або сушені плоди цієї рослини в кількості 7-8 штук тричі на день. Якщо приймати їх в меншій кількості, ефект буде менш вираженим.
Як загальнозміцнюючий засіб унаби корисно приймати по 10 штук двічі на день. Вважається, що таке зміцнення організму потрібно проводити двічі на рік, курсом по два місяці.
Цілющими властивостями володіють і насіння дерева унаби, які надають легкий заспокійливий ефект на нервову систему. Тому їх рекомендують до прийому при різного роду депресіях і нервових розладах.
Яка ще користь унаби – зизифуса
Для приготування настою з листя зизифуса потрібно взяти три щіпки подрібненого сухого листя, покласти їх у зручну ємність і залити 250 мл кип’яченої води. Настояти і пити по пару десертних ложок вранці і ввечері.
Плоди цього дерева в ідеалі потрібно їсти свіжими, оскільки в в’ялих або сухих фруктах значно збільшується кількість вуглеводів, що недобре позначається на показниках цукру в крові людини.
Для тих, хто просто любить унаби і добре ставиться до молочних продуктів, можна поєднати два корисних продукти. Дуже корисно це зробити на сніданок: з’їсти 10 плодів зизифуса, запиваючи теплим молоком. Це допоможе зарядитися енергією на весь день і хорошим настроєм.
Чим відрізняються фініки від унаби
Унаби, він же китайський фінік, він же жожоба, ююба і зизифус, може проростати не тільки у вигляді дерева, а й кущем. Плоди зизифуса мають довгасту, іноді форму кулі. Розміром плід унаби може досягти розміру курячого яйця. Кісточка, що знаходиться всередині плоду, має не настільки міцну оболонку, як кісточки багатьох інших плодів.
Звичайний фінік, широко поширений у світі і який всі звикли бачити на полицях супермаркетів, дуже схожий за смаком на китайський фінік. Головна відмінність між ними полягає в кісточці. У плодів унаби кісточка більш тендітна і має злегка гострі краї. У фініків звичайного вона більш округла і міцна.
Унаби – як виростити з кісточки
При покупці плодів унаби багато хто задається питанням, чи можна проростити цю рослину вдома. Так, це можливо, але потрібно докласти чимало зусиль, часу і терпіння.
Якщо плоди були куплені взимку, потрібно вийняти кісточки і зберігати їх у сухому, темному місці, бажано, щоб температура була не нижче 10 градусів. Вони повинні лежати близько місяця; цей процес називається стратифікацією. Одним рослинам потрібно час до півроку, зизифусу — всього місяць.
Але спочатку кісточки потрібно замочити у воді на одну годину; температура води повинна бути 30 градусів. У наступні дні потрібно промивати кісточки, щоб вони не покрилися пліснявою, яка любить вологу м’якоть (вона може залишитися на кісточках при недостатньому очищенні).
Найкращий час для посадки кісточок унаби — це період, коли починає проростати кукурудза. Найчастіше це трапляється в першій половині травня. Для посіву кісточок потрібно зробити невелике поглиблення в землі і розташувати по 2 кісточки в цій виїмці на відстані приблизно 15-20 см одна від одної.
Після того, як кісточки покладені, потрібно злегка присипати їх землею і позначити початок і кінець ряду паличками. Основними умовами для успішного проростання плодів унаби є хорошо освітлене сонцем місце.
Якщо сонце в першій половині дня і в обід добре світить на дану ділянку, це може дати гарантію того, що пророслі кісточки виростуть і стануть повноцінними плідними чагарниками або деревами.
Зизифус, унаби
Дивовижний плід унаби – одне з унікальних чудес рослинного світу. Його неперевершені корисні, лікарські властивості відомі і широко використовуються людиною понад чотири тисячі років.
У унаби існує безліч імен: зизифус, китайський фінік, французька грудна ягода, ююбе тощо. За назвою плоду можна уявити географію його культивування.
За самим же рослиною закріпилася назва «Дерево життя»; згідно з легендою, воно виростає в райському саду, і на кожному його листочку вибиті імена всіх людей на землі.
У наш час унаби (зизифус) використовується не тільки в народній медицині, а й має широке визнання в області охорони здоров’я. Щоб від плодів отримати дійсно користь, мало знати корисні властивості унаби, важливо враховувати показання та протипоказання до вживання унікального китайського фініка.
Основні цілющі властивості і показання до застосування унаби
Зизифус здатний позбавляти від величезної кількості різних симптомів і захворювань. До основних недугів, з якими успішно справляється французька грудна ягода, відносяться:
- захворювання нирок – м’ясисті і соковиті плоди унаби широко застосовують в урології для лікування запальних процесів та зниження ризику виникнення сечокам’яної хвороби. Вони володіють хорошими протимікробними, сечогінними і тонізуючими властивостями. Своєчасне і правильне виведення рідини з організму дозволяє швидко вилікувати запалення та позбутися від неприємних відчуттів, пов’язаних із застоєм рідини в нирках. Цілющі плоди, завдяки своєму складу, м’яко стимулюють сечовидільну систему, очищають нирки, не допускають набряклості і сприяють очищенню тканин організму від непотрібних речовин;
- безсоння, неспокійний сон – зизифус і екстракт його насіння мають відмінні седативні властивості. Природне з’єднання компонентів м’яко і дбайливо заспокоїть не тільки тіло, а й розум, подарує здоровий приємний сон;
- лікування і профілактика простудних та інших запальних захворювань – високий вміст антиоксидантів, вітамінів C, A, а також різних кислот і органічних речовин дозволяє приймати унаби як ефективний засіб для підвищення імунітету;
- наявність або ризик виникнення анемії – плоди китайського фініка містять залізо, цинк, фосфор і мідь, що дозволяє відновити правильний баланс цих мікроелементів в крові та організмі людини. Регулярне вживання зизифуса позбавляє від таких симптомів цієї хвороби, як м’язова слабкість, швидка стомлюваність, порушення травлення, запаморочення тощо. Завдяки нормалізації показників заліза і фосфору, кров краще насичується киснем, що покращує роботу всіх внутрішніх органів і самопочуття людини в цілому;
- порушення роботи травної системи, запори – плоди містять сапоніни, волокна і трітерпеноїди, які відіграють важливу роль в якісному засвоєнні продуктів харчування і здоровому, правильному проходженні їжі через шлунково-кишковий тракт. Регулярне вживання зизифуса запобігає больові спазми, надлишкове газоутворення, запори та інші небажані «симптоми», нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
- лікування і профілактика остеопорозу – плоди унаби багаті мінералами і мікроелементами в добре засвоюваній формі, що дозволяє природним чином відновити здоров’я кісток.
Крім цього, зизифус корисний:
- при стресових ситуаціях;
- як засіб для схуднення;
- для здоров’я шкіри і волосся;
- для очищення крові;
- в якості профілактики пухлин і онкологічних захворювань;
- для лікування стоматитів;
- як жовчогінний засіб тощо.
Позитивні властивості унаби роблять цей плід, по істині, панацеєю від більшості відомих захворювань. Але, на відміну від сучасних ліків, китайський фінік надає ефективну допомогу природним чином – омолоджуючи клітини, даючи організму сили і необхідні мікроелементи для самовідновлення, що набагато ефективніше і краще багатьох сучасних ліків.
Склад плодів зизифуса
У лікувальних цілях використовують всі частини «дерева життя»: кору, листя, насіння і плоди. У плодах унаби міститься наступне:
вітамінні компоненти
Назва вітаміну | Кількість (приблизний) на 100 г продукту |
Вітамін A (Ретинол) | 2 мкг |
Вітамін B1 (тіамін) | 0,02 мг |
Вітамін B2 (Рибофлавін) | 0,04 мг |
Вітамін B6 (Піридоксин) | 0,082 мг |
Вітамін C (аскорбінова кислота) | 69 мг |
Вітамін PP (нікотинова кислота) | 0,9 мг |
Вітамін P (рутин) | від 0,29 – до 0,95 |
Також, присутній вітамін E (Токоферол), ніацинаміда і фолієва кислота, катехін, каротин та інші мікроелементи.
мінерали
Назва мінералу | Кількість (приблизний) на 100 г продукту |
кальцій | 21 мг |
натрій | 3 мг |
фосфор | 23 мг |
мідь | 73 мкг |
цинк | 0,05 мг |
залізо | 0,48 мг |
магній | 10 мг |
калій | 250 мг |
марганець | 0,084 мг |
По суті, кожен плід зизифуса є самостійним, природним комплексом вітамінів та мікроелементів.
Харчова цінність
Назва елемента | Кількість (приблизний) на 100 г продукту |
білки | 1,2 |
вуглеводи | 20,23 |
жири | 0,2 |
насичені жирні кислоти | 0,03 |
мононенасичені жирні кислоти | 0,02 |
поліненасичені жирні кислоти | 0,01 |
У 100 грамах продукту міститься приблизно 79 ккал.
Протипоказання до вживання унаби
Незважаючи на всю користь, вживати зизифус можна не всім. Існують наступні протипоказання:
- вік до 5 років – дітям, як мінімум, до цього віку категорично не слід давати цей плід;
- вагітним варто від нього відмовитися;
- молодим мамам бажано обмежитися тільки м’якоттю плоду;
- гіпертонія – китайський фінік знижує тиск, тому людям зі зниженим кров’яним тиском слід бути з цим продуктом вкрай акуратними;
- при захворюваннях шлунково-кишкового тракту плоди обов’язково слід очищати від шкірки – це полегшить засвоєння продукту, позбавить від можливого пошкодження стінок шлунка. Якщо має місце виразка, від продукту слід відмовитися взагалі;
- при схудненні плоди слід приймати дозовано, інакше підвищений вміст цукру в крові, навпаки, сприятиме не зниження, а підвищення маси тіла.
Незважаючи на високу солодкість китайського фініка, при цукровому діабеті його приймати можна і навіть рекомендовано. Крім солодощі, ці фрукти містять і рослинний аналог інсуліну, тому вони не підвищують, а стабілізують вміст цукру в крові.
Можливе внутрішнє й зовнішнє використання плодів.
Фрукти унаби в кулінарії
Існують різні варіанти настоянок, мазей і масок на основі зизифуса, але крім лікарських, є і кулінарні рецепти приготування цього унікального фрукта.
Незважаючи на високий вміст вітаміну С (в 15 разів вище, ніж у лимоні), фрукти унаби дуже солодкі і, за смаком, нагадують фініки. Проте, у свіжому вигляді вони досить специфічні і подобаються не всім. Гурмани стверджують, що найсмачнішими унаби стають після в’ялення на сонці. Виконати правильну сушку в духовці – складніше, але і пересушене зизифус теж смачний.
Сухі плоди перемелюють і додають у звичайне пшеничне борошно, використовуючи таку суміш для приготування випічки. Також з унаби готують соуси, вино, додають у рис, роблять начинку для пирогів і багато іншого.
Однак, особливою популярністю і любов’ю користуються смачні і корисні заготовки: сиропи, варення, джеми та інше. У такому вигляді плоди зберігають свої корисні властивості, а століттями перевірена рецептура дозволяє приготувати, дійсно, смачні страви.
- Рецепт класичного джему з унаби (зизифуса)
- Інгредієнти: плоди – 1 кг, цукор – 800 г, вода – 1 л
- Приготування:
- Зварити сироп, змішавши в каструлі цукор і воду;
- Вимити плоди, недостиглі – наколоти виделкою. Помістити в ємність;
- Залити ягоди гарячим сиропом, довести до кипіння, трохи проварити (до 5 хвилин);
- Дати настоятися 7 годин;
- Видалити з плодів кісточки, подрібнити блендером;
- Закип’ятити на повільному вогні і, безперервно помішуючи, варити 5 хвилин;
- Гарячим розкласти у попередньо простерилізовані банки і закрити.
Згодом джем загусне. В такому стані унаби збереже свої позитивні властивості на цілий рік, в той час як свіжі плоди здатні пролежати (в холодильнику) не більше одного місяця.
Джем з зизифуса – саме та солодкість, яка допоможе поєднати приємне з дуже корисним.
Унаби (зизифус): корисні властивості, протипоказання, калорійність і харчова цінність ягід
Фрукти та ягоди
Унаби – рослина чагарникового типу, родинне жостері, яке виростає в азіатських країнах. Дає плоди, зовні схожі на фініки, а за смаком – на яблука. Також їх називають: зизифус, ююба, китайський фінік, жужуба.
Являють собою слівоутворюючі ягоди з коричневою гладкою шкіркою і кісточкою всередині. Популярні через приємний смак і корисні властивості для організму людини. У терапевтичних цілях використовують не тільки соковиті плоди, а й кору, листя, коріння.
На їх основі готують цілющі відвари та чаї.
Зизифус має мінімум протипоказань, але при цьому містить великий спектр корисних властивостей внаслідок збалансованого складу. Всі частини цієї екзотичної рослини придатні до вживання. Найбільшою цінністю володіють плоди, які містять:
- вітаміни груп В, А, С, Р;
- амінокислоти;
- мала і тартарова кислоти;
- ізохінолінові алкалоїди: стефарін, азімілобан;
- тритерпенові глікозиди;
- мікро- і макроелементи: йод, залізо, кобальт, калій, магній, натрій, цинк, мідь;
- полінасичені і ненасичені жирні кислоти;
- бета-каротин;
- стироли і кумарини;
- пектин;
- тіамін;
- флавоноїди: мирицетин, кемпферол;
- цукор;
- білки.
За насиченню аскорбіновою кислотою унаби значно перевершує лимони.
У листі є природний антисептик, що дозволяє використовувати їх для знеболення і гальмування смакових рецепторів. У народній медицині також використовується кора. До її складу входять:
- дубильні речовини;
- сапоніни;
- рутозид.
Насіння багаті всілякими вуглеводами і тритерпенами.
Калорійність ююби в свіжому вигляді – всього 79 ккал на 100 грамів продукту, що становить 4% від денної норми. Кількість калорій у сухофруктах зростає в 4 рази.
Харчова цінність фрукта (на 100 грамів) представлена в таблиці:
компонент | Кількість, грамів | Добова норма, % |
білки | 1,31 | 2,51 |
жири | 0,25 | 0,48 |
вуглеводи | 21 | 7,33 |
насичені жирні кислоти | 0,03 | 0,21 |
поліненасичені жирні кислоти | 0,04 | 0,23 |
мононенасичені жирні кислоти | 0,15 | 0,31 |
Лікарська користь цього екзотичного фрукта обумовлена багатим біохімічним складом. Його застосовують як профілактичний і лікарський засіб від різних захворювань. Користь приносять не тільки ягоди, а й всі інші частини рослини: кора, листя, коріння, кісточки.
Лікувальні властивості зизифуса:
- сечогінний;
- антибактеріальну;
- муколітичну;
- антисклеротичну;
- протикашльовий;
- тонізуючу;
- седативну;
- протизапальну;
- гіпотензивну;
- анестезуючу.
Крім цього, відзначено благотворний вплив на обмін речовин і серцево-судинну систему. Зизифус сприяє виведенню «поганого» холестерину з крові і очищенню організму від шлаків і токсинів. Завдяки насиченості плодів вітаміном С їх регулярне вживання підвищує імунітет і захищає людину від інфарктів та інсультів.
Свіжі і висушені ягоди та відвари, приготовлені на основі різних частин рослини, діють у такий спосіб:
- Знижують стабільно високий артеріальний тиск.
- Збільшують лактацію і якість молока під час грудного вигодовування.
- Допомагають чоловікам справитися з імпотенцією та іншими проблемами сечостатевої сфери.
- Сприяють якнайшвидшій регенерації пошкоджених шкірних покривів (виразки, гнійні рани, гематоми, садна).
- Лікують патології дихальних шляхів і ротової порожнини: бронхіт, трахеїт, простуду, стоматит, пародонтоз.
- Знімають стрес і відновлюють здоровий сон.
- Омолоджують організм на клітинному рівні.
- Нормалізують відтік жовчі, тим самим полегшуючи роботу печінки.
Стиглі ягоди допомагають при запорах, недостиглі – в разі діареї. Крім цього, унаби благотворно впливає на весь шлунково-кишковий тракт і допомагає успішно справлятися з такими проблемами, як виразки, гастрит, кишкові інфекції. Наявний у складі природний інсулін робить ягоди незамінними ліками для діабетиків.
У сушеному вигляді фрукт вживають після важких і затяжних хвороб для швидшого відновлення фізичних сил. Листя рекомендується жувати при зубному болю, так як вони надають знеболюючий ефект. В силу наявності протизапальних властивостей відвари і свіжі ягоди показані при лікуванні нефриту, сечокам’яної хвороби, циститу.
У косметології відвари і настої використовують для боротьби з облисінням і з метою зміцнення волосся.
Так як унаби вважається дієтичним фруктом, його ефективно застосовують для схуднення. Це обумовлено низькою калорійністю і високим вмістом клітковини і білка.
При включенні зизифуса в раціон слід дотримуватися помірності, інакше можливий зворотний ефект через різкий стрибок цукру в крові.
Ягоди швидко і надовго насичують організм, тим самим виключаючи шкідливі перекуси.
Унаби їдять як у свіжому, так і в переробленому вигляді. Максимальна добова доза без шкоди для здоров’я – 20 штук (80 грамів). Дієтологи не рекомендують вживати фрукт протягом тривалого періоду без перерви. Для оздоровлення досить з’їдати 9-10 плодів двічі на добу протягом трьох місяців. У рік проводять 2 подібних курси.
Вживання зизифуса корисно для здоров’я в будь-якому віці. Його включення в щоденний раціон зарядить енергією, додасть сил і запобіжить безліч хвороб.
У профілактичних і лікувальних цілях готують наступні домашні ліки, представлені в таблиці:
форма | Приготування і спосіб прийому | Дія |
чай |
|
Заспокоює нервову систему, позбавляє від безсоння і тривожності. |
Відвар з плодів |
Приймати слід по 100 мл 4-5 разів на день. Курс триває 15 днів. |
Нормалізує кровообіг і артеріальний тиск, покращує серцеву функцію. |
настій |
Використовують зовнішньо як компреси та для полоскання ротової порожнини. |
Допомагає загоєнню шкірних ушкоджень (дерматити, виразки, фурункули, рани, опіки). Знімає запалення слизової рота. |
Відвар з коренів, кори і гілок |
Втирають в шкіру голови або споліскують волосся відваром. |
Зміцнює волосся і прискорює їх зростання. Допомагає в разі облисіння. |
Зизифус не рекомендується змішувати з іншими продуктами. Єдино можливі поєднання – з медом, кисло-солодкими фруктами і ягодами, кашами, горіхами, дієтичними хлібцями. Погано засвоюються разом з м’ясом і молочними продуктами, викликаючи метеоризм і здуття живота.
Незважаючи на безліч корисних властивостей, у ююби існують деякі протипоказання. До них відносяться:
- індивідуальна непереносимість окремих елементів в хімічному складі;
- гіпотонія;
- вагітність.
Унаби не містить шкідливих компонентів і канцерогенів, але зловживання продуктом може викликати ряд побічних явищ, таких як:
- апатія;
- загальмованість в рухах;
- сонливість;
- непритомність.
Не рекомендується їсти фрукти перед роботою, що вимагає концентрації уваги. Не можна вживати плоди разом із шкіркою: вона не тільки довго перетравлюється, а й здатна зашкодити стінкам шлунка.
Зизифус, Унаби або Китайський фінік – що це таке і чим корисний
Люди давно звикли, що магазинні полиці нерідко дивують присутністю екзотичних фруктів. Не всім відомі плоди зизифуса, що таке вони собою являють, звідки привезені, як правильно їх вживати.
Але ж цей маловідомий плід називають ще «Китайський фінік», унаби, ююба, французька ягода або жужуба. Розглянемо докладніше відомості про нього, щоб усвідомлено купувати не «кота в мішку», а відомий продукт.
Що таке унаби
Фініки унаби – екзотичний плід, частіше людьми іменований, як зизифус справжній. Рослина зараховане до крушинових сімейства, воно представлено майже півсотнею представників. Зизифус – вічнозелений листяний чагарник.
Опис і властивості фрукта ююба наступне – м’ясисті їстівні плоди виростають округлі за формою, грушоподібні або еліпсоїдні. Батьківщина рослини – Китай, але дикі види дерева унаби мають властивість зустрічатися також на гірських схилах Японії, Індії, Середньої Азії.
В Україні унаби зростає на Кавказі, його освоюють селекціонери Молдови.
Чим відрізняються фініки від унаби
Дерево унаби здатне проростати і у вигляді чагарнику. Дозрілі плоди зизифуса частіше довгасті, але іноді круглі. Їх розміри здатні досягати розміру середнього курячого яйця. Розташована всередині кісточка має оболонку, яка м’якіша, ніж у більшості інших фруктів.
Реалізовані в магазинах китайські ягоди зизифуса смаком практично не відрізняються за властивостями від звичайних фініків.
Основна відмінність – кісточка, яка більш тендітна, з злегка загостреною кромкою. Фінік ж має міцну і округлу серцевину.
Сорти
Найпоширенішими стали наступні сорти дерева зизифус унаби джігда:
- зизифус цукерковий;
- унаби з та ян цзяо;
- мавританський;
- українська селекція зизифуса Сініті;
- зизифус коктебель, що вирощується в Україні.
Унаби калорійність
Цінність в плані енергетики свіжих китайських ягід – приблизно 800 ккал в 1 кг. Цей показник удвічі перевищує аналогічний, властивий яблукам або грушам. Відповідає таку кількість винограду або бананів. Висушений плід зизифуса в чотири рази калорійніший.
Зміст вітамінів і мінералів
Плоди зизифуса цінують за їх властивість дарувати запашний аромат і ніжний смак. М’якоть зизифуса насичена амінокислотами, рослинними жирами і фруктозою. Додатково вона містить такі елементи:
- вітаміни групи В, Е;
- аскорбінова кислота;
- каротин;
- флавоноїди;
- багато органічних кислот;
- цінні мінерали;
- алкалоїди з сапонінами;
- стероїди.
Корисні властивості унаби
Комплекс притаманних унаби корисних властивостей і протипоказань зумовив використання плодів народними цілителями. Плоди ююба надають наступну дію:
- тонізують нервову систему;
- зміцнюють імунітет;
- омолоджують клітини;
- нормалізують обмінні процеси;
- знезаражують;
- забезпечують сечогінну дію;
- виводять з організму вільні радикали і жовч;
- виступають в ролі антиоксидантів;
- послаблюють токсикози;
- рятують від зубного болю;
- знижують артеріальний тиск;
- покращують сон.
Такі лікувальні властивості зизифуса при регулярному вживанні продукту зміцнюють судини, профілактично діють відносно склерозу. Для лікування рекомендовані як плоди зизифуса, так і інші його компоненти.
Рекомендації по вживанню і застосуванню
В’ялений зизифус – найбільш поширена форма плоду, що вживається людьми. Цей фрукт застосовують в кулінарії, медицині, косметології. Розглянемо докладніше варіанти використання китайського фініка і його властивості.
У кулінарії
Придумано безліч способів в’ялити зизифус, оскільки сушений унаби набув поширення у багатьох кулінарних рецептах. Особливо популярні смачні заготовки з нього. Так вдається зберегти корисні властивості фрукта зизифуса, щоб потім готувати смачні страви.
Варення
Для рецепта, за яким отримують смачне варення з зизифуса, потрібні такі інгредієнти:
- 0,8 кг в’ялених ягід зизифуса;
- стільки ж цукру;
- вдвічі менше води;
- пакетик (10 г) лимонної кислоти.
Процес приготування складається з таких дій:
- Промийте ягоди зизифуса, обсушіть їх, виделкою наколи всі ягоди.
- В окріп додайте лимонну кислоту з цукром. Злегка проваріть склад, потім солодким сиропом залийте плоди зизифуса.
- Через кілька годин поставте ягоди на вогонь, варіть, при безперервному помішуванні, півгодини.
- Готове варення поділіть на стерильні ємності, закатайте їх кришками, щоб зберегти властивості продукту.
Компот
Нерідко властивості фініків китайських використовують для приготування вітамінних компотів. Для цього не потрібні специфічні кулінарні знання. Для самого простого рецепту потрібні такі компоненти:
- 0,9 кг сушених плодів зизифуса;
- 2 ст. л. меду;
- 3 л води.
Процес приготування складається з таких дій:
- Залити водою китайський фінік унаби, півгодини варити, поки плоди розм’якнуть цілком.
- Віджати ягоди унаби. Отриману рідину продовжуйте варити, поки склад стане густим.
- Додати мед, все розлити в банки. Перед вживанням компот розбавити трохи водою, отримуючи властивості смачного чаю.
Маринований фрукт
Оригінальний спосіб заготівлі унаби зизифуса – заливка маринадом фаршированого часником фініка китайського. Таке блюдо стане самостійною закускою або доповнить смакові властивості м’ясного рецепта. Для приготування потрібні такі компоненти:
- 2 кг ягід зизифуса;
- стакан яблучного оцту;
- 10 г листків лавра;
- 5 г чорного перцю в горошках;
- 15 г часнику;
- стільки ж цукру;
- 50 г дрібної солі;
- півсклянки соняшникової олії;
- 1,5 л води.
Процес приготування складається з таких дій:
- Промийте зелені ягоди зизифуса, підсушіть їх.
- Всередину банки викладіть очищений часник, лист лавра і перець.
- Засипте китайський фінік, накрийте його зверху листом лавра, зубчиком часнику.
- Добре нагрійте воду (не можна кип’ятити). Додайте оцет, цукор з сіллю, трохи проваріть зизифус, поки компоненти цілком розчиняться.
- Залийте в банку отриманий маринад, слідом – рослинне масло.
- Закрийте кришкою ємність, помістіть маринований зизифус для зберігання в прохолодне приміщення.
У лікувальних цілях
Цілющі властивості китайського фініка забезпечили продукту активне застосування в лікувальних цілях. Народні цілителі рекомендують готувати спиртову настойку, запасатися екстрактом унаби.
Мазь
Перемішайте в пропорції 1:5 листя зизифуса та оливкове масло, нагрійте, не доводячи до кипіння, потім 10 діб настояти і процідити. Отриманий крем використовувати при абсцесах, пухлинах або гнійниках – його властивості дозволяють усунути ці проблеми.
Для схуднення
Низька калорійність зизифуса сприяє тому, що ягоди прекрасно підходять в якості додаткового десерту або самостійної страви при розвантажувальних дієтах. Періодично додаючи до щоденного меню унаби, людина відчуває істотний приплив енергії та сил, він помітить підтягнутість своєї шкіри, відновлення природного блиску нігтів і волосся.
Як використовують унаби в косметології
Активно застосовують склади з фініка китайського косметологи. Маски і відвари унаби допомагають відновлювати шкіру обличчя, боротися з лупою, допомагають при облисінні.
Маска для обличчя
Зизифус ефективно усуває акне, нариви і роздратування на обличчі. Крем готують, використовуючи свіже листя зизифуса та оливкову олію, розводячи їх у пропорції 1:5. Склад потрібно нагріти (але не кип’ятити). Після цього його потрібно настояти 10 діб. Отриманий засіб зберігайте на холоді, змащуючи при необхідності їм проблемні зони.
Унаби для волосся
Відвари, виготовлені з компонентів дерева зизифус, ефективно сприяють боротьбі з лупою. Вони рятують від закупорки у волоссі сальних залоз, запобігають випадінню волосся. Розчин активно відновлює волосяні цибулини, значно зміцнює волосся.
Корисно виконувати полоскання таким відваром дитячого волосся – вони починають швидше рости.
Протипоказання і шкода унаби
У переліку протипоказань для використання зизифуса присутні такі стани:
- низький артеріальний тиск;
- вагітність;
- управління автотранспортом (китайський фінік знижує реакцію, здатний розслабити настільки, що людина засинає).
Унаби як виростити з кісточки
Щоб виконати посадку дерева унаби, потрібно вийняти кісточки з придбаних продуктів, тримати їх у прохолодному сухому місці. Термін витримки – мінімум місяць. Такий процес називають стратифікацією.
Перед закладанням на зберігання кісточок цієї плодової культури, потрібно їх потримати годину в злегка прохолодній воді.
Періодично при зберіганні потрібно виконувати промивання ядер, домагаючись, щоб їх не вразила цвіль, що обожнює вологу м’якоть.
Оптимальний період висадки кісточок зизифуса – початок травня. Перед процедурою потрібно в грунті зробити неглибоку траншею, розташувати в ній через кожні 20 см по 2 кісточки.
Коли вони укладені, злегка присипте траншею, позначивши її межі кілочками.
Головна вимога для вдалого вирощування та догляду за зизифусом – гарне місце посадки, активне освітлення сонцем.
Догляд за зизифусом в південних регіонах України
Рослини зизифус в перший і другий рік життя необхідно поливати кожні два тижні при посушливій погоді. Якщо спостерігаються дощі, зизифус не вимагає заходів по зволоженню, оскільки надлишок вологи провокує загнивання коренів. Дорослим рослинам полив не потрібно – вони добувають необхідну вологу з ґрунту.
Молоді деревця китайського фініка бажано скрупульозно виполювати, оскільки бур’яни їх гублять. Щотижня виконуйте розпушування ґрунту біля стовбура. Удобрювати саджанці унаби слід вже на другий рік після проростання. Сухий субстрат рівномірно розкидайте навколо коренів, трохи зануривши його вглиб, після полийте.
Розмноження зизифуса виконують щепленням, кореневими нащадками або відводками. Кожен такий варіант досить клопіткий, оскільки вимагає значних витрат часу.
Особливості зимівлі
Дерево життя, як іноді називають зизифус, морозостійка рослина, хоча зимівля його при українському кліматі – специфічна тема.
Унаби здатний переносити лише короткочасні морози, не нижче -30 °C, а ось тривалі холоди стають для китайського фініка згубними.
Тільки завдяки гарному укриттю вдається утеплити кореневу шийку. Тоді обмерзлі пагони будуть влітку замінені новими гілками.
Перед зимовими холодами рекомендовано засипати ґрунт навколо коренів унаби щільним шаром мульчі, максимально пригнути гілки до ґрунту, а потім закріпити їх у такому положенні дротом або скобами. Все дерево зверху додатково укрийте шаром мішковини. Коли настануть перші відлиги, укриття потрібно зняти, скрупульозно оглянути стан крони.
З’ясувати, вижило рослина зизифус, відразу досить складно, оскільки в нього пізно починається вегетація.