Качині яйця: користь і шкода, як готувати

Яйця качок досить рідко зустрічаються в звичному раціоні. З властивим новим смаком і дуже своєрідним запахом, даний делікатес розрахований виключно любителям. Але користь людському організму від качиних яєць велика, завдяки його унікальним властивостям.
Секрет оздоровлюючого продукту
Якщо порівняти зі звичним курячим яйцем, то качине не менше корисно, тільки воно в два рази більше через велику вагу і жирність. Цей висококалорійний продукт (цілих 185 ккал припадає на 100 г) рекомендується дієтологами для набору ваги, відновлення імунітету і сил тим, у кого слабке здоров’я або діагностується дистрофія.
Не зашкодить і людям, у кого великі навантаження від фізичної праці. А також необхідний даний продукт спортсменам через величезну кількість необхідних амінокислот і білка.
Присутність фолієвої кислоти надає допомогу організму в системі кровотворення, в тому числі чоловікам для збільшення сперматозоїдів, а жінкам особливо корисний в період вагітності. Людський скелет і стан зубів підтримають мінеральні речовини, що входять до складу.
Для прекрасного самопочуття потрібен селен, який присутній в яйцях. Цинк покращує складну діяльність мозку і активно бере участь у рості нових клітин шкіри. В12 допомагає нервовій системі, нормалізує вуглеводний обмін.
Отже, користь даного продукту очевидна. Вчені стверджують, що благотворний вплив виявляється не тільки на системи і органи, а й на настрій.
Але чи все так ідеально?
Напевно, як і у будь-якого продукту, при вживанні існують якісь «підводні течії», і потрібно переконатися, чи так все добре. Користь чи шкода від качиних яєць визначається самою людиною, стосовно до свого організму. Залишається спірним питанням.
- Деякі люди спочатку відмовляються взагалі від вживання, мотивуючи непереносимістю особливого запаху і незвичного присмаку.
- Іншим протипоказано за станом здоров’я через наявний зайвий вміст холестерину в крові і жирів.
- Тим, хто схильний до прояву алергії, навіть в разі відсутності реакції на звичні курячі яйця, краще утриматися.
- Не варто експериментувати годуючим жінкам або тим, хто очікує немовля.
- Качки є водоплавними птахами з невтішною характеристикою про непритаманні їм охайності. Ризик зараження сальмонелою великий.
- Потрібні додаткові запобіжні заходи:
- Ретельно промивати шкаралупу.
- Не вживати яйця сирими.
- Після доторку до шкаралупи обов’язково мити руки.
На замітку: шкоди може бути більше, ніж користі для організму малюка, тому не бажано давати дітям до 6 років.
Застосування в щоденному житті
У промислових масштабах використовують досить акуратно, тільки після обробки в 120 градусів. Широко застосовуються при виробництві соусів, майонезів, паштетів, випічки, фаршу. Жовток конкретно йде на виготовлення локшини, а білок кулінари використовують в бісквітах, відзначаючи відмінну еластичність і особливу жирність.
Купити яйця качок можна в приватних подвір’ях і відразу ж вживати. Зберігати рекомендується в холодильнику, але не на дверцятах, а на полиці. Закуповувати поштучно, враховуючи, що їх дозволяється вживати на тиждень не більше двох разів.
Широко використовуються в косметології. Відмінний засіб для очищення проблемної шкіри, а також дбайливого догляду за волоссям, повертаючи їм гарний здоровий блиск.
До відома: термін придатності становить 7 днів. Перевірити ступінь його свіжості можна, опустивши в сиру воду. Якщо яйце буде плавати на поверхні, то від використання треба відмовитися.
Як правильно приготувати вдома?
Існують абсолютно найпростіші рекомендації в приготуванні, але вони важливі. Тому не треба відступати від встановлених правил і дотримуватися їх – скільки часу варити качині яйця:
- Спочатку необхідно яйця промити в холодній проточній воді, обов’язково додавши соди. Або можна скористатися господарським милом.
- Потім яйце має полежати в кімнаті, щоб прогрілося. Це змінить його присмак, і білок стане трохи м’якшим.
- Варити в киплячій воді: круто – 15 хвилин, всмятку – всього 7, пашот – 6, «в мішечок» не менше – 10.
На замітку: доведено, що яйця погано перетравлюються, значить ввечері вживати не бажано. Краще пощадити свій шлунок, печінку і кишечник.
Качині страви на столі
Звичну яєчню з них приготувати не можна, як і омлет. Їх є доведеться лише у вареному вигляді. Ось така особливість у цього продукту.
Але зате вони затребувані у всіх блюдах, де має бути присутнім куряче яйце.
Отже, сміливо можна додати відварені качині білки і жовтки в будь-які салати, окрошку, фаршировані гриби, всілякі сендвічі, улюблені бутерброди, літні супи та інші страви.
Народні засоби в косметології
Крім кулінарії качині яйця широко застосовуються в косметології з метою:
- Видалення на обличчі незначного жирного блиску.
- Звуження пор на шкірі.
- Зміцнення фолікул.
- Припинення випадання волосся.
- Відновлення кінчиків, пошкоджених забарвленням волосся.
Наприклад, рада для особи: змішати трохи косметичної глини і один білок в рівних кількостях. Кілька хвилин потримати отриману суміш на всьому обличчі. Після висихання сполоснути теплою водою. Робити щотижня по одному разу.
Або рецепт-виручалка для волосся: збити в міцну піну мед з краплею лимонної кислоти і одним яєчним жовтком. Потім нанести пінку на волосся голови, починаючи від коренів, приблизно витримати близько 20 хвилин, потім змити. Робити регулярно, тоді волосся стане менше випадати і будуть густими.
Нюанси виведення каченят
- З огляду на, що це досить рідко зустрічається продукт, то купити його, крім окремих магазинів і ринків, є можливість на фермах, вузько спеціалізованих на розведенні саме яйценосних качок.
- Цікаво дізнатися, який же процес появи каченят, щоб в подальшому не було в яйцях нестачі.
Для того, щоб вивести птахів в підсобних господарствах, застосовують спеціальні пристрої, тому що всупереч заклику природи багато качок не хочуть висиджувати самостійно яйця. Інстинкт насиджування розвинений у них дуже слабо.
При правильному налаштуванні умови інкубації качиних яєць сприяють виведенню великої кількості маленьких каченят одночасно. За допомогою приладів може з’явитися на світ до 300 малюків.
Існують базові правила для фермерів, щоб отримати здорове потомство:
- По-перше, відмінної якості робочі інкубатори.
- По-друге, строго дотримуватися режиму процесу.
- По-третє, закладати тільки добірні, кращі яйця.
Довідка: якісні екземпляри виявляються шляхом просвічування (овоскопії). Таким чином, відразу безжально відсіваються браковані з тріщинами, дефектами шкаралупи, найменшими змінами в жовтку.
- Хто має навички розведення курей, повинні враховувати, що інкубація качиних яєць в домашніх умовах має свої особливі моменти з іншим режимом і не відхилятися від нього.
Після закінчення інкубації вилуплення каченят переносять в утеплений ящик. Догляд потрібно такий же, як і за курчатами, і необхідно підтримувати температуру 30 градусів. З’явився на світ хороший пташеня буде важити 80 грамів, з ясними очима, сухою пуповиною і блискучим пухом.
Уникати загальних помилок
Для досягнення відмінного результату необхідно не допускати порушення правил, що вбереже від поширених помилок:
- Просвічування застосовується занадто часто (більше 3 разів).
- Матеріал прогрівається нерівномірно. Відбувається перегрів.
- Недолік по повітрю: надто вологий або надмірно сухий.
- Погана вентиляція інкубатора.
- Яйця рідко в процесі переверталися.
- Попався неякісний матеріал через недогляд (з дефектами).
- Невитримані терміни зберігання яєць перед інкубацією.
Втрати пташенят неминучі, але потрібно прагнути їх мінімізувати. В основному виводимість у птахівників з досвідом досягає 95%.
Багато хто продовжує роздумувати над питанням – так їдять чи качині яйця? Відповідь ствердна. Якщо відсутні будь-які протипоказання, то чому б і не спробувати? Тільки обов’язково з урахуванням всіх плюсів і мінусів, щоб харчування було правильним і здоровим.
Качині яйця: користь і шкода, як готувати
Зараз багато хто використовує курячі та перепелині яйця в їжу. Однак мало хто знає, що їсти можна також качині яйця. Користь і шкода такого продукту – дуже спірне питання. Чим вони відрізняються від курячих? Чому більшість людей до сих пір сумніваються в тому, чи можна їсти качині яйця, і намагаються не купувати їх?
Такий продукт однозначно можна їсти, але, щоб уникнути негативних наслідків, перед тим як його готувати, краще ознайомитися з характеристикою, умовами зберігання, а також правилами приготування.
Курячі і качині яйця: в чому відмінності
Незважаючи на те, що ці два продукти дуже схожі зовні, все ж є кілька відмінностей:
- Качине яйце більш еластичне в порівнянні з курячим, а багатьом людям ця еластичність не подобається.
- Також воно містить набагато більше жирів, ніж куряче, тому більш поживне.
- Куряче яйце набагато менше: в середньому качині яйця важать приблизно 90 грамів.
- Колір курячих яєць в основному жовтий і білий, в той час як качині можуть бути і білими, і блакитними, і навіть зеленими.
- Через свого специфічного запаху і смаку качині яйця сподобаються не кожному.
Калорійність качиних яєць
Качині яйця дуже калорійні: 185 ккал міститься в 100 гр., в той час як куряче яйце містить приблизно 150 ккал. Також вони більш поживні, тому що в них міститься багато протеїнів і жирів.
До складу продукту входять вітамін D, фолієва кислота та інші корисні мінерали і амінокислоти.
На питання про те, чи можна їсти качині яйця, фахівці відповідають позитивно і наводять перелік їх корисних властивостей.
Незважаючи на те, що багато поживних речовин міститься в яйцях, їх не рекомендується вживати дітям молодше шести років. Через те, що вони більш схильні до різних заражень, фахівці радять не вживати їх вагітним жінкам. В цілому протипоказань не так багато, і всі вони відносяться до гігієни харчування.
Качині яйця: користь і шкода
Качині яйця, як і будь-який інший продукт, мають свої переваги і недоліки. Так, наприклад, переваги продукту полягають у наступному:
- Качині яйця є потужним джерелом енергії, тому вони незамінні при наборі маси. Вони показані людям, які захоплюються спортом, багато тренуються. Їх також слід включати в раціон людей, які страждають на дистрофію і хочуть набрати вагу.
- Цей продукт містить багато поживних речовин. Фолієва кислота, яка міститься в них, має позитивний вплив на жіночий організм.
- Кальцій, що міститься в яйцях, корисний для кісток і зубів.
- Яєчний білок допомагає поліпшити обмін речовин.
- Сирі яйця вживають не тільки в їжу, їх застосовують і в косметології. Вони роблять волосся більш здоровими і блискучими і допомагають очистити проблемну шкіру.
Дієтологи рекомендують вживати приблизно два рази на тиждень качині яйця. Користь і шкода яєць залежать від особливостей організму кожної людини.
Качині яйця не шкідливі самі по собі. Через те, що вони містять багато жирів, їх вживання варто обмежити людям, охочим скинути вагу.
Також вони більше всіх схильні до заражень, тому їх не можна їсти в сирому вигляді, а також перед приготуванням потрібно обов’язково вимити.
Головне (при приготуванні страви вперше) – дізнатися, скільки варити качині яйця, і дотримуватися дану вимогу. Також доведено, що вони погано перетравлюються, тому їх не варто вживати ввечері.
Що приготувати з качиних яєць
Головна особливість продукту – яйця можна їсти тільки вареними, тому всіма улюблену яєчню або омлет з них не зробиш. У кулінарії даний продукт застосовують для приготування салатів, випічки, соусів. Їх можна додавати в будь-яку страву, де потрібні варені курячі яйця. Отже, можна приготувати такі страви з качиних яєць:
- всім відома окрошка;
- різні салати;
- різні сендвічі і бутерброди;
- фаршировані гриби;
- супи з вареними яйцями тощо.
Багато людей не знають, скільки варити качині яйця, тому варять їх стільки ж, скільки і курячі, що є помилкою. Тривалість їх приготування становить в середньому 12 хвилин.
Качині яйця дуже в’язкі і маслянисті, тому їх часто використовують для приготування тіста. Також їх можна пофарбувати на свято Пасхи.
Застосування в косметології
Качині яйця застосовуються не тільки в кулінарії. Даний продукт часто використовують і в косметології для поліпшення волосся і шкіри. Качині яйця застосовують, щоб:
- звузити пори на обличчі;
- прибрати жирний блиск на обличчі;
- відновити пошкоджене волосся;
- волосся набуло здорового блиску;
- зміцнити волосяні фолікули і зменшити випадання волосся.
Так, наприклад, щоб зменшити випадання волосся, знадобляться яєчний жовток, мед і трохи лимонної кислоти. Ці інгредієнти потрібно збити до міцної піни і нанести хвилин на 15-20 на шкіру голови, потім змити. Регулярне нанесення такої маски зробить волосся густішими, вони перестануть випадати.
Щоб прибрати жирний блиск на обличчі, потрібно змішати білок і косметичну глину в однакових пропорціях. Готову суміш необхідно нанести на обличчя на декілька хвилин. Після того, як вона висохне, її потрібно змити теплою водою. Для помітного результату таку процедуру повторювати потрібно приблизно раз в тиждень.
Термін зберігання яєць
Щоб дізнатися, свіже яйце чи ні, його потрібно покласти в ємність, наповнену водою. Якщо воно потонуло, значить, свіже; якщо спливло – краще його не вживати. Зберігати свіжий продукт потрібно в таких умовах:
- не можна зберігати поруч з м’ясними продуктами;
- в холодильнику качині яйця потрібно зберігати менше семи днів;
- оскільки найчастіше качині яйця дуже брудні, їх потрібно ретельно вимити, найкраще з милом;
- варене яйце повинно зберігатися в холодильнику не більше трьох днів.
Іноді визначити ступінь свіжості качиних яєць важко, тому їх термін зберігання дуже маленький.
Де їх можна придбати
Качині яйця є дуже рідкісним продуктом, тому в звичайному магазині придбати їх не вийде.
Їх можна знайти або на фермах, які займаються розведенням яйценосних качок, або в спеціалізованих магазинах. У рідкісних випадках качині яйця продаються на колгоспних ринках.
Розведенням яйценосних качок в Україні займаються в Скандинавії і в Центральній смузі, а поставкою товару на світовий ринок займається Китай.
Підводячи підсумок, потрібно ще раз сказати про те, що можна без побоювань купувати качині яйця, користь і шкода яких залежать, як уже було сказано, від особливостей організму кожної окремої людини. Головне при вживанні яєць – добре їх промити і варити 12-13 хвилин.
Знесені качками яйця не зустрічаються в звичайних магазинах, тому і на столі їх можна побачити нечасто. Але цікаво зрозуміти, в чому полягають користь і шкода качиних яєць і як правильно використовувати їх на кухні.
Як виглядає і чим відрізняється качине яйце від курячого
Відрізнити яйце качки від курячого зовсім нескладно, воно занадто велике за розміром приблизно в півтора, а іноді і в два рази. Якщо середнє яйце курки має масу близько 50 г, то качине важить 90-100 г. Крім того, шкаралупа у делікатесних яєць не завжди біла: вона може бути злегка блакитного або світло-зеленого відтінку.
Яйця відрізняються між собою і за смаковими якостями: качині більш насичені і ароматні.
Склад і калорійність качиного яйця
За поживністю корисний продукт трохи перевершує курячі яйця: в 100 г, тобто, приблизно в одному яйці, міститься 185 калорій. Здебільшого продукт складається з жирів, які займають близько 14 г, і білків – близько 13 г. Вуглеводів в ньому дуже мало – всього 0,1 г.
Користь продукту і його кращі властивості обумовлені насиченим складом. Так, в свіжому делікатесі присутні:
- найбільш необхідні організму вітаміни: А, D, Н, К, Е, РР і С;
- широкий спектр вітамінів В-групи: В4, В2, В9, В12, В5;
- найважливіші мінерали: залізо, фосфор, цинк, селен;
- фолієва кислота;
- цінні амінокислоти.
Чи можна їсти качині яйця
Найчастіше питання – чи їдять качині яйця. Як неважко зрозуміти, так. Однак необхідно дотримуватися невеликих дозувань, а крім того, ретельно проварювати продукт перед тим, як використовувати в приготуванні страв. Свіжі яйця можуть містити сальмонелу – небезпечну кишкову бактерію.
Корисні властивості качиних яєць
Цінні властивості і користь качиних яєць для людини виявляються в тому, що вони:
- зміцнюють зуби і кістки завдяки великій кількості фосфору;
- регулюють гормональний фон;
- мають підвищену поживність – від них буде велика користь при нестачі ваги;
- стимулюють роботу захисної системи організму і покращують обмін речовин;
- покращують якість крові і благотворно впливають на нервову систему;
- добре впливають на стан волосся і шкіри у чоловіків і жінок.
Крім того, качині яйця для чоловіків цінні тим, що підвищують здатність до зачаття.
Чи корисні качині яйця для вагітних і годуючих жінок
При вагітності властивості продукту принесуть організму жінки користь і позитивно вплинуть на плід. Але необхідно дотримуватися запобіжних заходів, тобто дуже ретельно мити і підлягає відварюванню яйця.
А ось під час лактації від делікатесу краще відмовитися зовсім. Будь-які яйця, і особливо качині, є сильним алергеном і можуть завдати шкоди здоров’ю немовляти.
Чи можна дітям качині яйця
Якою б високою не була користь продукту, вводити його в дитячий раціон потрібно не раніше, ніж в 6 років. Малюки не тільки часто схильні до алергії на яйця – справа ще і в тому, що шлунок у маленьких дітей дуже чутливий. Делікатесний продукт занадто важкий для дитячого організму і навряд чи повноцінно засвоїться.
Качині яйця при цукровому діабеті
Яйця качки при діабеті не протипоказані, але вживати їх лікарі все ж не рекомендують. Ця їжа корисна, але занадто важка для діабетиків, вона довго перетравлюється, може викликати алергію. Вводити продукт в раціон варто лише в тому випадку, якщо на тлі діабету розвинувся дефіцит маси тіла і необхідно набирати здорову вагу.
Застосування качиних яєць в косметології
Дуже добре підходять для зовнішнього застосування в косметологічних цілях корисні качині жовтки і білки. Вміщені в них цінні властивості живлять шкіру, роблячи її більш м’якою, пружною і свіжою, зміцнюють і відновлюють волосся.
Для обличчя
Для жирної шкіри обличчя користь буде від наступної маски:
- Яєчний білок змішують з косметичною білою глиною.
- Рівномірно наносять маску на обличчя.
- Залишають до повного висихання.
- Висохлу суміш змивають теплою водою, не використовуючи мило.
Білок і глина підсушують обличчя і звужують пори.
Для сухої і схильної до подразнень шкіри виявляться корисними властивості іншої маски:
- Жовток і білок збивають.
- Масу змішують з великою ложкою перетертого свіжого картоплі.
- Наносять на обличчя і чекають приблизно 15 хвилин.
- Після цього ретельно вмиваються прохолодною водою і насолоджуються чистою, гладкою і пружною шкірою.
Для волосся
Якщо волосся січеться і випадає, корисні властивості яєць повернуть їм силу і обсяг.
- Для відновлення ослабленого волосся потрібно змішати качиний жовток з ложкою оливкової олії і на 15 хвилин нанести суміш на волосся, а потім змити натуральним шампунем.
- Для стимуляції волосяних цибулин можна змішати яєчний жовток з маленькою ложечкою меду, дрібкою лимонної кислоти і двома столовими ложками молочного йогурту. Маску ретельно збивають до появи піни, втирають у коріння волосся, тримають близько 20-25 хвилин, а потім промивають як зазвичай.
Робити оздоровчі маски рекомендується не рідше, ніж щотижня, протягом 1 або 2 місяців – тоді користь буде максимальною.
Як правильно приготувати качині яйця
Корисний продукт унікальний тим, що обробляти його можна тільки одним способом – варінням. Причому варити качині яйця потрібно набагато довше, ніж курячі – не менше 15 хвилин, щоб жовток як слід загус. Довга варіння гарантує безпеку готового продукту: після якісної термічної обробки в ньому точно не залишиться сальмонели, яка може нанести серйозний збиток.
Смажити корисний продукт не рекомендується: при такому способі обробки він набуває занадто в’язку консистенцію і стає «гумовим». Втрачаються як користь, так і приємний смак.
Із варених яєць можна приготувати досить багато страв:
- салати і сендвічі;
- окрошка;
- фаршировані овочі та м’ясо;
- супи і гарніри;
- соуси.
Можна вживати качині яйця для приготування випічки – тісто виходить особливо м’яким і смачним.
Шкода качиних яєць і протипоказання до вживання
У деяких випадках корисні властивості делікатесу можуть обернутися на шкоду людському організму. Є продукт не рекомендується:
- при схильності до ожиріння – продукт містить високу кількість жирів;
- при діабеті;
- під час лактації;
- при наявності індивідуальної непереносимості.
Ні в якому разі не можна їсти погано вимитий, не до кінця проварений продукт – це загрожує кишковою інфекцією і серйозною інтоксикацією.
Як правильно вибирати і зберігати качині яйця
Шукати корисний делікатес доведеться в фермерських магазинчиках, на сільських ринках або у перевірених постачальників натуральних продуктів. При виборі потрібно дотримуватися двох правил:
- Шкаралупа якісних качиних яєць не повинна бути абсолютно чистою – на ній допускаються легкі забруднення та налипла солома. У той же час, якщо шкаралупа дуже брудна, купувати продукт теж не варто – це свідчить про погані санітарні умови на фермі.
- Шкаралупа повинна бути абсолютно цілою, без вм’ятин, подряпин і тріщин, на ній не повинно бути патьоків і відколів.
Зберігають корисні яйця при низькій температурі, в умовах холодильника, тоді їх властивості зберігаються довше. Але в будь-якому випадку термін придатності становить близько тижня – далі продукт починає псуватися і може завдати шкоди при вживанні.
Висновок
Користь і шкода качиних яєць визначаються тим, наскільки добре продукт був оброблений перед вживанням. Після довгого варіння шкоди жовтки не завдадуть і зможуть порадувати насиченим смаком і підвищеною поживністю.
Відгуки
Качине яйце – рідкісний гість на обідньому столі. Особливості харчування і способу життя качок не сприяють зростанню популярності їх яєць.
Вони, як правило, сильно забруднені, існує висока ймовірність їх зараження хвороботворними мікроорганізмами.
Продукт має специфічний запах і оригінальний смак, незвичну консистенцію, тому є делікатесом «на любителя». Однак саме унікальні властивості і визначають користь качиних яєць для здоров’я людини.
Качині яйця: користь чи шкода
В даній статті поговоримо про такий вид яєць, як качині: як їх правильно їсти, щоб уникнути можливого шкідливого впливу на організм, і в яких випадках цей продукт протипоказаний.
Чи можна їсти качині яйця
На прилавках магазинів ви, напевно, ні разу не бачили яйця качок, і це не дивно – цей продукт не користується широким попитом.
Перше, на що нерідко звертається увага – це специфічний запах і їх смакові особливості – смак насичений, тому далеко не кожній людині сподобається. Ці фактори часто приводять до відмови від вживання качиних яєць.
У зв’язку з такими обставинами може виникнути питання про їх придатність в їжу. Відповідь однозначна: звичайно ж, їх можна їсти. Важливо лише ознайомитися з правилами вживання, щоб включення даного продукту в раціон принесло виключно користь. Крім того, важливо знати і ступінь свіжості яйця, оскільки воно швидко псується.
Важливо! Термін зберігання качиних яєць в холодильнику – один тиждень. Після закінчення цього терміну вживати їх небезпечно. Щоб переконатися, що ви купуєте свіжий, корисний продукт, рекомендуємо вам купувати яйця качок на спеціальних фермах. У разі сумніву ось кілька способів, як визначити свіжість продукту:
- опустити яйце в ємність з водою. Якщо воно потонуло і лежить на боці, то продукт зовсім свіжий. Якщо ж розташоване у вертикальному положенні, його вік трохи більше, але його все ще можна їсти, а ось старі, зіпсовані яйця спливають на поверхню;
- потрясти яєчко. Свіже яйце не видасть ні звуку, а в зіпсованому почується булькання. Це обумовлено тим, що повітря в протухлому яйці більше, ніж у свіжому;
- розбити яйце і подивитися на колір і консистенцію його жовтка. У свіжого продукту колір насичений, помаранчевий, а сам жовток тримає форму. Але чим старше стає яйце, тим темніший колір жовтка і тим більше водянистим він стає.
Калорійність і хімічний склад
Качине яйце за розмірами значно більше курячого – приблизно в півтора рази, і це відбилося на його калорійності. Склад БЖУ:
- вуглеводи – 1,45 г;
- білки – 13,3 г;
- жири – 13,77 г;
Читайте про користь курячих, перепелиних, індичих і гусячих яєць для організму людини.
В середньому в ньому міститься:
- насичених жирних кислот – 3,681 г;
- холестерину – 884 мг;
- моно- і дисахаридів – 0,93 г;
- води – 70,83 г;
- золи – 1,14 г;
Крім того, цей продукт багатий:
- вітаміном А – 0,192 мг;
- бета-каротином – 0,014 мг;
- вітаміном А (ретинолової еквівалентом) – 194 мкг;
- вітаміном В1 (тіамін) – 0,156 мг;
- вітаміном В2 (рибофлавін) – 0,404 мг;
- вітаміном В3 (РР) – 0,2 мг;
- вітаміном В4 (холін) – 263,4 мг;
- вітаміном В5 (пантотенової кислотою) – 1,862 мг;
- вітаміном В6 (піридоксин) – 0,25 мг;
- вітаміном В9 (фолієвою кислотою) – 80 мкг;
- вітаміном В12 (ціанокобаламіном) – 5,4 мкг;
- вітаміном К (філлохінон) – 0,4 мкг;
- вітаміном Е (альфа-токоферолом) – 1,34 мг.
Чи знаєте ви? Щорічно в другу п’ятницю жовтня відзначається Всесвітній день яйця. На цьому список корисних складових яйця не закінчується, адже воно може наситити ваш організм ще й мінеральними речовинами, зокрема:
- залізом – 3,85 мг;
- цинком – 1,41 мг;
- міддю – 62 мкг;
- марганцем – 0,038 мг;
- селеном – 36,4 мкг;
- фосфором – 220 мг;
- калієм – 222 мг;
- натрієм – 146 мг;
- магнієм – 17 мг;
- кальцієм – 64 мг.
Користь чи шкода
Розглянемо, яку користь і якої шкоди можуть принести качині яйця і як часто можна їх вживати.
Чим корисні
Як було зазначено вище, наявність корисних мікроелементів, вітамінів і мінеральних речовин в даному продукті досить висока – качині яйця містять в собі практично всі потрібні речовини для здорового функціонування організму. Вітаміни групи В, що містяться в яйці, роблять благотворний вплив на роботу всього організму:
- за допомогою вітаміну В1 білки, жири і вуглеводи переробляються в енергію;
- вітамін В2 сприяє обміну речовин, а також позитивно впливає на стан шкірних покривів, слизових оболонок і покращує зір;
- вітамін В3 допомагає отримати енергію з продуктів, що містять калій;
- вітамін В4 справляється з підвищеним рівнем цукру в крові і сприяє обміну жирів;
- за допомогою вітаміну В5 утворюється «хороший» холестерин;
- В6 позитивно впливає на діяльність нервової системи, регенерує еритроцити, з його ж допомогою в організмі утворюються антитіла;
- завдяки вітамінам В9 і В12 утворюються еритроцити, а В12 ще й налагоджує роботу нервової системи.
Важливо! Качині яйця більші і жирніші за курячі, тому вживати їх рекомендується людям, що страждають від дистрофії, а також зі слабким здоров’ям та імунітетом.
Також цей продукт сприяє набору ваги, в зв’язку з чим людям з ожирінням не потрібно їм зловживати.
Крім того, в продукті міститься важливий елемент, необхідний жінкам в період вагітності, – фолієва кислота, а також вітамін А, який покращує зір, і так званий «вітамін краси» – він же вітамін Е.
Сприяє яйце качки і зміцненню кісткових тканин, а також прискоренню їх регенерації. Цей процес можливий завдяки з’єднанню фосфору і кальцію. Нормалізація діяльності серцево-судинної системи відбувається за рахунок змісту в яйці калію. Качині яйця необхідні для спортсменів і людей, зайнятих важкою фізичною працею. Білок і амінокислоти в складі яйця допоможуть відновити і зміцнити м’язи, а цинк оновить клітини шкіри, активізує роботу мозку і поліпшить настрій.
Дізнайтеся, як зварити яйце в мікрохвильовці без вибухів.
Якої шкоди
Незважаючи на те, що в продукті міститься безліч корисних речовин, які благотворно впливають на здоров’я людини, є і протипоказання до застосування:
- в них високий вміст жирів, і часте вживання відіб’ється на організмі не кращим чином, навіть незважаючи на всі корисні мікроелементи і мінерали;
- іноді може проявлятися алергія на даний продукт. В цьому випадку качині яйця категорично протипоказані;
- качок особливо охайними не назвеш. На якість їх продукції це може вплинути таким чином: забруднена шкаралупа стає відмінним середовищем для розвитку сальмонели. Відповідно, зростає можливість підхопити інфекцію при вживанні. Щоб цього уникнути, необхідно ретельно промивати продукцію, після чого гарненько вимивати руки, щоб шкідливі бактерії з них не перемістилися на інші продукти харчування;
- шкідливий даний продукт також дітям молодше шести років. Качине яйце відноситься до «важкої» їжі. Дитячий стравохід не завжди зможе впоратися з таким навантаженням, а можливі інфекції завдадуть дитячому здоров’ю більше шкоди, ніж дорослому.
Чи знаєте ви? Щоб досягти кращого результату і повністю очистити яйце від можливих інфекцій, можете при митті використовувати господарське (або будь-яке інше) мило або соду.
Є даний продукт бажано не більше двох-трьох разів на тиждень. Винятком може стати тільки діагноз дистрофія або ослаблення організму, але перед включенням качиних яєць в свій раціон порадьтеся з лікарем.
Що можна приготувати з качиних яєць
Приготування качиних яєць також дещо відрізняється від звичного нам. Щоб продукт приніс користь, необхідно дотримуватися кількох правил:
- обов’язково потрібно промивати проточною водою і милом перед приготуванням. Яйця можна мити і відразу після покупки перед приміщенням в холодильник, після цього вжити їх потрібно протягом тижня, не пізніше;
- яйця вживаються тільки після термічної обробки. Також бажано дістати яєчко з холодильника заздалегідь і дати йому трохи нагрітися – це зробить білок більш м’яким.
Вам, напевно, буде цікаво дізнатися, чим корисна яєчна шкаралупа.
Один з найбільш популярних варіантів вживання продукту – у вареному вигляді. Але качиному яйцю знадобиться більше часу, щоб приготуватися: яєчко круто вариться від 13 до 17 хвилин, в залежності від його розміру, а яйце «в мішечок» – близько 10 хвилин, всмятку – 7, а на яйце-пашот досить витратити всього 6 хвилин.
Продукт використовується як інгредієнт салатів, паштетів, соусів або додається у фарш. Кондитери ж цінують таку особливість консистенції качиних яєць, як жирність і еластичність. Завдяки цим характеристикам бісквітне тісто на їх основі виходить дуже ніжним і повітряним. Жовток нерідко використовується при приготуванні локшини.
Важливо! Сирі яйця качок категорично не можна вживати в їжу, вони можуть стати причиною зараження сальмонелою або привести до порушень роботи кишечника, інтоксикації.
Застосування в косметології
Яйця качок можна використовувати для догляду за собою. Але для масок необхідно брати тільки свіже, чисто вимите продукт.
Для волосся
Яєчний жовток здавна відомий як прекрасна альтернатива шампуням. Шкіра голови після такого шампуню очищається, а волосяні цибулини зміцнюються.
Жовток бажано позбавити від оболонки, щоб запах став більш приємним, після чого гарненько збити за допомогою віночка або виделки. Завдяки цьому домашній яєчний шампунь буде краще пінитися.
Також можна додавати в ваш домашній шампунь різні масла – касторове, реп’яхову або оливкове. Кількість жовтків розраховуйте виходячи з довжини ваших локонів – для коротких досить буде одного жовтка, для середніх – два-три, а для довгих знадобиться близько чотирьох-п’яти.
Важливо! Наноситься ця суміш на волосся так само, як і звичайний шампунь, а ось процес змивання має невелику, але важливу особливість: змивати жовток потрібно теплою, навіть трохи прохолодною водою. Занадто гарячий потік води просто зварить продукт прямо в вашому волоссі.
Також качине яйце кращий натуральний кондиціонер. Суміш, приготована вдома, допоможе позбавити волосся від тьмяності, ламкості, пожвавить пасма і додасть їм натуральний здоровий блиск. Проста, але дієва домашня зміцнююча маска для волосся готується на основі двох качиних жовтків, йогурту (100 мл), меду (2 ст. л.) і лимонного соку (2 ст. л.). Всі ці продукти ретельно перемішуються, після чого наносяться на корені волосся на 25 хвилин, а змивати її також краще прохолодною водою.
Для шкіри обличчя
Маски для обличчя на основі яєць також зарекомендували себе дуже добре. Цей продукт – універсальний, а значить, жінка з будь-яким типом шкіри зможе підібрати підходящий для себе варіант.
- Маска для жирної шкіри. Білок і білу косметичну глину змішайте між собою так, щоб маска мала консистенцію густої сметани і вам було зручно наносити її на обличчя. Потім необхідно в кілька шарів нанести отриману суміш і почекати, поки вона остаточно висохне. Потім можна просто змити маску водою кімнатної температури, не вище.
- Маска для комбінованої шкіри. Щоб її приготувати, візьміть невелику сиру картоплину і натріть на дрібній тертці. У вас повинно вийти дві столові ложки тертої картоплі. До неї додайте одне ціле яйце і ретельно змішайте. Накладайте цю маску на очищене обличчя, чекайте чверть години і змивайте кімнатною водою.
- Маска для сухої шкіри. До складу цієї маски входить виключно жовток. Єдиний інгредієнт маски збивається віночком або вилкою, після чого наноситься на суху чисту шкіру і тримається не більше чверті години. Після закінчення цього часу просто змийте жовткову суміш за допомогою прохолодної води і при необхідності нанесіть крем.
Як бачимо, качині яйця хороші і на столі, і для підтримки краси. Запам’ятайте, як попередньо обробляти яйця, які необхідні організму речовини в собі містить цей продукт і чому його категорично не можна їсти маленьким діткам. Це допоможе вам правильно скласти свій раціон і не завдати шкоди здоров’ю. Вибирайте для свого столу тільки корисні продукти і будьте здорові.
Чи можна вживати в їжу качині яйця
На столі качині яйця є дуже рідкісним продуктом. А все тому, що особливості життєдіяльності та харчування водяних качок не сприяють популярності їх яєць. Вони, як правило, сильно брудні і можуть бути заражені хвороботворними бактеріями. Але чи можна вживати в їжу качині яйця або ж не можна, не завжди зрозуміло, адже у них незвична консистенція, оригінальний і специфічний аромат і присмак. Виявляється, саме ці властивості корисні для людського здоров’я.
Поживна цінність і приготування
Вага одного качиного продукту становить приблизно 80-100 грамів. Цей показник більше курячого продукту приблизно на 30 грамів. В одному яйці міститься приблизно 185 калорій. У ньому більше протеїну і жирності, ніж в гусячих та курячих, а також вони дуже поживні і надзвичайно ситні через маслянистого білка.
Шкарлупки пофарбована в білий колір або ж має зеленуватий (блакитний) відтінок. Яйця цього птаха можна їсти тільки вареними круто. Деяких людей цікавить, чи можна смажити качині яйця.
Фахівці в кулінарії стверджують, що це категорично заборонено робити. А ось на питання, скільки варити качині яйця, вони кажуть, що не менше 10-20 хвилин. Щоб шкаралупа не тріснула, слід злегка підсолити воду.
Занурювати в крижану воду після відварювання, як курячі, їх не потрібно.
Необхідно просто залишити їх і дочекатися, поки вони поступово охолонуть самі в тій рідини, де варилися. Для того щоб присмак був приємніший, продукт повинен мати кімнатну температуру.
Існує безліч варіантів і рецептів того, що робити з качиними яйцями. Не слід тільки забувати про те, що в їжу їх застосовують вареними. Перш ніж закинути їх в воду для відварювання, потрібно добре вимити з содою або господарським милом.
Що можна приготувати з качиних яєць:
- Різноманітні супи.
- Сендвічі і бутерброди.
- Яйця, фаршировані різними продуктами.
- Окрошка (використовуються замість курячих).
- Фаршировані гриби сирною і яєчною начинкою.
- Різні салати з відварним продуктом.
Корисні властивості
Дієтологи вважають, що качиний продукт несе багато користі. Саме цим обумовлено, чому їх потрібно їсти тільки вареними. До корисних властивостей продукту відносять:
Використання цього продукту в їжу допоможе при нестачі маси та дистрофії. Через великий вміст амінокислот, жирів, протеїну і білків продукт необхідний при надмірних фізичних навантаженнях та при наборі маси м’язів.
- У качиному продукті присутні мінерали, які необхідні для зміцнення кісток і зубів.
- Білок швидко засвоюється і необхідний для обмінних процесів.
- У них міститься фолієва кислота, важлива при захворюваннях крові, плануванні вагітності, для вироблення чоловічих сперматозоїдів.
В них багато вітаміну B12, необхідного для ліпідного та вуглеводного обміну, здорового стану крові і нормальної діяльності центральної нервової системи.
- Незамінні для підтримки нормального загального самопочуття людини, оскільки містять селен і більше 200 ферментів.
- Вміст цинку в продукті необхідне для добробуту і роботи головного мозку. Цей елемент підтримує захисну функцію організму та участь у клітинному оновленні.
- Дуже корисні сирі яйця качки для волосся та шкірного покриву. З їх допомогою можна вирішити проблему розширених пор і вугрової висипки. Волосся стане м’якшим, блискучим і міцнішим.
Лікувальні властивості та протипоказання чорного кмину
Шкода качиного продукту
Користь яєць качки обумовлюється їх складом. Але такий поживний продукт в деяких ситуаціях не можна використовувати, оскільки:
Схильні до зараження сальмонельозом. Саме з цієї причини сирі яйця неїстівні. Перед відварюванням їх слід добре вимити, а потім правильно приготувати.
- Деякі відмовляються їх їсти через специфічний запах.
- Для людей з надмірною масою тіла такі яйця не підходять, оскільки містять велику кількість жирів.
Не можна вживати їх на ніч, оскільки перетравлення відбувається дуже довго. Може виникнути тяжкість у шлунковому тракті.
- Людям, схильним до алергічних реакцій і індивідуальної нестерпності, їх теж не рекомендується їсти.
- Для кишечника та шлунка дитини вони дуже важкі. З цієї причини дітям до 6 років вони заборонені.
- Не варто вживати їх при вагітності та грудному вигодовуванні, оскільки можна заразитися сальмонелою або спровокувати алергію у дитини.
Правила та терміни зберігання
Для визначення свіжості продукту необхідно помістити його в ємність з водою та подивитися, чи не потоне воно. Якщо потонуло, то його можна їсти, а якщо піднялося на поверхню — продукт краще викинути, щоб не нашкодити собі.
Яйця качки в свіжому вигляді зберігаються таким чином:
- Слід їх ретельно прополоскати та покласти в холодильник. Термін їх зберігання в холодному місці становить не більше 7 днів.
- З м’ясними продуктами поруч зберігати їх небажано.
- У контейнер яйця кладуть вниз гострим кінцем.
Правила голлівудської дієти на 14 днів для схуднення
Варене яйце можна зберігати в холодильнику не більше 3 днів.
Застосування в косметології
Великою популярністю в сучасній косметології користуються маски на основі качиних яєць для шкірного покриву шиї та обличчя. Для жирного шкірного покриву добре підходить склад з бялою глиною та білком, адже він сприяє звуженню пор та їх підсушуванню. Подібні маски тримають на шкірі до повного висихання, після чого змивають холодною водою.
Для комбінованої шкіри відмінно підходять маски з цілим яйцем. У їх складі може бути сирий натертий картопля та інші компоненти. Для сухого типу шкіри бажано використовувати тільки жовток. Такі маски витримують на шкірі протягом 10-15 хвилин, після чого змивають теплою водою.
Одним із кращих кондиціонерів для волосся є качине яйце. Використовується воно для надання волоссю блиску та життєвої сили, оздоровлення тьмяних і ослаблених локонів. У домашніх умовах можна виготовити також маски, які будуть зміцнювати, живити і пом’якшувати волосся, засновані на качиному яйці.
В рецепт маски для зміцнення волосся та запобігання їх випадіння входять такі компоненти:
- Лимонний сік та мед – по 2 великі ложки.
- Йогурт натуральний – 100 грамів.
- Качині жовтки – 2 штуки.
Для приготування необхідно змішати всі продукти та ретельно розмішати між собою. Потім нанести на корені волосся і через 25 хвилин змити прохолодною чистою водою.
Качині яйця – користь і шкода
Яйце качки є найкалорійнішим з яєць усіх водоплавних птахів. Вони містять значну кількість жирів, мають особливий смак і запах. Вага може досягати 90 грам. Качині яйця покриті щільною шкаралупою, колір якої може бути білим або зеленувато-блакитним.
У вільному продажу зустріти яйця качки практично неможливо. Найчастіше їх можна купити на фермах, що спеціалізуються на розведенні качок, або в профільних магазинах.
У деяких країнах цей продукт є делікатесом. Наприклад, на Філіппінах відварюють і вживають в їжу качине яйце, коли всередині вже сформувався зародок з дзьобом і навіть пір’ям. Таке блюдо називається БАЛЮТА.
Властивості качиних яєць
У 100 грамах качиного яйця міститься 185 калорій. Харчова цінність складається з води (70,8 грама), вуглеводів (1,5 грама), білків (12,8 грама) і жирів (13,8 грама), а також золи (1,1 грама).
У качиних яйцях є вітаміни B6 і B12, K, A, E і D, фолієва кислота.
Крім того, там присутні мінерали (натрій, залізо, цинк, магній, фосфор, калій, кальцій і селен), а також корисні амінокислоти, такі як серин, пролін, гліцин, треонін та інші.
Користь качиних яєць
Щоб підтримати виснажений організм, можна вживати в їжу качині яйця. Також цей продукт буде корисний спортсменам, які зазнають підвищені навантаження.
Мінеральні речовини, що знаходяться в складі качиних яєць, зміцнюють кісткову систему і зубну емаль. Вітаміни сприяють підвищенню імунітету, а фолієва кислота стимулює мозкову діяльність. Цей елемент необхідний вагітним жінкам, оскільки він відповідає за повноцінне формування органів і систем плода.
Протеїни, у великій кількості містяться в яйцях качок, є будівельним матеріалом для людського тіла. Вони розщеплюються на збалансований комплекс корисних амінокислот.
Завдяки тому, що білок в качиних яйцях легко засвоюється організмом, поліпшується робота обмінних процесів.
Застосування качиних яєць
У кулінарії яйця качок використовують для приготування майонезів, випічки, холодних супів і салатів. Яйця необхідно варити не менше 13 хвилин у воді з додаванням солі. Щоб готове яйце було трохи м’якше, перед варінням його слід потримати деякий час при кімнатній температурі. Качині яйця володіють особливим запахом і смаком, тому можуть сподобатися не кожному споживачеві.
Оскільки в білку міститься підвищена кількість жирів, він має в’язку і маслянисту консистенцію. При приготуванні тіста для випічки це якість качиних яєць особливо цінується господинями.
На свято Пасхи такі яйця можна використовувати в якості пасхальної писанки.
У косметології застосовуються народні рецепти для приготування бальзамів для волосся і масок для шкіри обличчя.
Через те, що жовток качиного яйця досить жирний, він збагачує потьмянілі і ламаються волосся поживними елементами, роблячи їх міцними і блискучими.
Щоб припинити випадання волосся, можна використовувати маску, приготовану з натурального йогурту, соку лимона і пари жовтків качиних яєць.
Білок здатний стягувати і звужувати пори, підсушувати і усувати блиск жирної шкіри. Для виготовлення кошти потрібно білок перемішати з білою глиною і розподілити по шкірі обличчя в два або три шари. Через деякий час змити.
Шкода качиних яєць
На поверхні качиних яєць живе безліч різних шкідливих бактерій, які можуть викликати розвиток сальмонельозу та інших захворювань. Щоб цього уникнути, необхідно перед вживанням ретельно помити шкаралупу і руки з миючим засобом. З цієї ж причини не можна пити сирі качині яйця.
Оскільки це досить важкий продукт для травної системи, їх не слід давати дітям, які не досягли шестирічного віку. Це недієтичний продукт, тому люди з надмірною вагою повинні обмежити або зовсім виключити качині яйця зі свого раціону.
У разі наявності алергічної реакції на яйця від цього продукту також краще відмовитися.
Відео
Схожі продукти:
Качині яйця: користь і шкода для людини
Як виглядають качині яйця
Курячі та перепелині яйця займають почесне місце в меню сучасної людини. Але ще є качині яйця. Користь і шкода від них неоднозначні, і з цієї причини вони менш популярні. Але варто їх боятися або потрібно включати в меню?
Користь качиних яєць для людини
Яйця в гнізді
За складом і властивостями вони схожі на курячі, але більші за вагою і жирності. І калорій в них значно більше. Їх рекомендують людям після хвороби для відновлення сил і підняття імунітету. Особливо корисні при дистрофії, коли потрібно набрати вагу.
Яка ще користь від них для людини?
- Через велике кількість білка і необхідних амінокислот корисні спортсменам і людям, які займаються важкою фізичною роботою.
- Що входить до складу вітамін В12 благотворно впливає на нервову систему.
- Фолієва кислота потрібна як чоловікам, так і жінкам в період планування вагітності.
- Білок добре засвоюється організмом. Це позитивно впливає на стан зубів, шкіри, волосся і кісток.
Вітамінів і мікроелементів в складі багато. Але шкода від качиних яєць для організму може бути значним:
- Більше, ніж курячі, схильні до зараження сальмонельозом. Тому їх не можна їсти в сирому вигляді і ретельно мити перед використанням.
- Перетравлюються погано. Є їх на ніч не рекомендується.
- Не можна дітям до 6 років.
- Багато хто не любить їх через специфічний запах.
Якщо дотримуватися правил приготування і обмежувати вживання, то шкоди від качиних яєць не багато. Найголовніше правило – не їсти їх без термічної обробки.
Що можна приготувати з качиних яєць
На прилавках магазинів качині яйця практично не зустрічаються. Продають їх на приватних подвір’ях або спеціалізованих фермах. Колір шкаралупи білий, з зеленим або блакитним відтінком.
Якщо немає протипоказань, то безсумнівно варто включити качині яйця в раціон. З білка виходять відмінні бісквіти, завдяки жирності і еластичності. Жовтки використовують для домашньої локшини.
При приготуванні качиних яєць необхідно дотримуватися правила:
- варити не менше 7 хвилин;
- при смаженні жовток і білок повинні стати щільними, це свідчить про повну готовність;
- перед приготуванням мити в содовому або мильному розчині;
- дати їм нагрітися перед приготуванням до кімнатної температури. Це значно покращить смакові якості.
Великими партіями качині яйця купувати не варто. Термін придатності у них становить тиждень. Для перевірки свіжості яйце можна опустити в воду. Якщо воно спливло на поверхню, то вживати його не можна.
Яйця качок – продукт неоднозначний. Але при правильному приготуванні вони принесуть організму чимало користі.